Page 1

lle

pe

er

n

Zo m

m et ui tn ee m ba in ar Ka

ka te rn

Info Kapellen

5 2013


P4-6

Opvangcentrum voor dieren Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren verhuisde van Brasschaat naar Kapellen. Marcel Peeters vertelt over de bergen lovenswaardig werk die zijn vele medewerkers en hij verzetten. Ruim 3.000 aangereden en achtergelaten dieren krijgen voortaan aan de Holleweg verzorging én vooral een kans op een verder leven.

P9-24

Zomer in Kapellen

De zomermaanden in Kapellen puilen ook nu weer uit van de activiteiten en evenementen. Pulptuur, Vlaanderen Feest, jumpings, Noten in het Park, Striproute, Kapellen Kermis, Notchez, boekenmarkt, Open Monumentendag, Roefeldag, enz., enz., enz. Je leest er alles over in de uitneembare Kapelse kalender.

P26-27

Aanschuiven hoeft niet meer Om sommige documenten aan te vragen hoef je niet langer aan te schuiven aan de loketten in het Administratief Centrum. Je doet dat gewoon vanuit je luie zetel. Alle geheimen van IntelliStamp, het uitgebreide e-loket op www.kapellen.be en de verdere plannen om het de burgers makkelijker te maken, worden onthuld.

COLOFON Gemeentelijk informatieblad, verschijnt 9x per jaar. Redactie: Informatiedienst gemeente Kapellen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen e-mail infodienst@kapellen.be tel. 03 660 66 88 Verantwoordelijke uitgever: College van burgemeester en schepenen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen

2 | www.kapellen.be

VERNIEUWD! Gemeentelijke zwemlessen Niet alleen is het zwembad vanaf september langer én vroeger geopend (zie pagina 24). Ook zitten de gemeentelijke zwemlessen in een nieuw… euh zwempakje. Nieuw is dat je voortaan elke dag van de week – zondag uitgezonderd – watergewennings- en zwemlessen kan volgen. Nieuw is ook dat er per groep maximum aan zes deelnemers les wordt gegeven (waar dat vroeger 15 was). Een nieuwe lessenreeks start in de week van 9 september. Inschrijven kan aan de kassa van het zwembad. Een infofolder met alle details vind je via www.kapellen.be en is te downloaden.


1

’t Zomert (hopelijk), maar vergeet niet… …om tijdig de nodige reisdocumenten aan te vragen. De productietijd voor een elektronische identiteitskaart en een KidsID is zo’n drie weken. Een reispas aanmaken kost zeven werkdagen. Correcte informatie over welke reisdocumenten je in welk land precies nodig hebt, vind je via www.diplomatie.belgium.be. Meer info over reisdocumenten vind je ook via www.kapellen.be.

2

…dat de bibliotheek heel wat te bieden heeft om er een geslaagde zomer van te maken: • gidsen voor elk type reiziger • luisterboeken voor lange autoritten of vluchten • strandlectuur • hobbyboeken • tips voor de tuin • barbecuerecepten en zomerhits voor zwoele zomeravonden • spannende thrillers, tv-reeksen en gezelschapsspelletjes voor regenachtige dagen • …

De uitleentermijn voor dvd’s en gezelschapsspelletjes is 14 dagen, en voor boeken, strips, tijdschriften en cd’s 28 dagen. Ben je nog niet klaar met lezen of luisteren? Vraag dan eenmalig een verlenging aan voor 28 extra dagen. Wil je de materialen meenemen op vakantie? Vraag dan aan de balie meteen bij het uitlenen die extra uitleentermijn aan. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het aanvragen van een verlenging terwijl je in het buitenland logeert of als toerist in eigen land.

3

WIN

…dat je tickets goed voor één gratis attractie tijdens Kapellen Kermis kan winnen (zie pagina 29).

Meldingen

Sluitingsdagen

Heb je vragen, suggesties, mededelingen en/of klachten? Dan kan je het gemeentebestuur aanspreken via de elektronische meldingskaart op www.kapellen.be. Een ingestuurde meldingskaart wordt steeds zo snel mogelijk overgemaakt aan de bevoegde dienst of persoon. Anonieme formulieren worden niet behandeld. Meldingen kan je ook telefonisch doorgeven via 03 660 66 00 of aan de balie van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130.

• Alle gemeentelijke diensten zijn gesloten op donderdag 11 juli (Vlaamse feestdag), zondag 21 juli (Nationale feestdag) en donderdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart). Dat geldt ook voor de bibliotheek, het zwembad en het containerpark. • Het containerpark is ook gesloten op maandag 22 juli. • De Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) is eveneens gesloten op vrijdag 12 juli, maandag 22 juli, van 29 juli tot en met 2 augustus en op 16 en 30 augustus. • Het bibfiliaal in Putte is gesloten van zondag 28 juli tot en met zondag 11 augustus, ook de boekengleuf. Je uitleentermijn wordt automatisch verlengd. De hoofdbib aan het Dorpsplein blijft wel de hele zomer open. • Het zwembad is van maandag 1 juli tot en met zondag 1 september geopend volgens de schoolvakantieregeling (zie www.kapellen.be).

Meldingen i.v.m. verkeer maak je best rechtstreeks over aan de lokale politie Noord: www.pznoord.be.

Juli-Augustus 2013 | 3


Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren

"Dieren hebben het almaar moeilijker" Sinds kort huist het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Brasschaat-Kapellen aan de Holleweg in Hoogboom. In nog geen acht jaar vingen bezieler Marcel Peeters en zijn vrijwilligers bijna 15.000 gewonde of achtergelaten (wilde) dieren op. Zo’n 60% kan na de nodige goede zorgen opnieuw worden vrijgelaten in de natuur. Marcel Peeters en vrijwilligster Frie Van Gils vertellen… Frie Van Gils en Marcel Peeters.

Hoe begint iemand aan zoiets? “Ik heb altijd aan de haven gewerkt. Na mijn pensioen werkte ik twee jaar als vrijwilliger in een vogelopvangcentrum in Zundert. Daar ben ik door de microbe gebeten. In 2004 ben ik dan begonnen aan de Floris Verbraekenlei in Brasschaat, met mijn vrouw én één uiltje. Ik was al langer lid van de Kerkuilenwerkgroep van Natuurpunt en hielp mee met het ringen en het hangen van bakken. Zo belandde dat bosuiltje – te jong uit het nest gevallen – bij mij. Hij is de schuldige. (lacht) Een jaartje later kwam er één

vrijwilligster bij, Kathleen, en die is hier nu nog. Op 1 januari 2006 zijn we – nadat we de nodige officiële vergunningen kregen – officieel gestart.” Hoe werkt het opvangcentrum? “In Vlaanderen zijn er tien opvangcentra, zogenaamde Vlaamse Opvangcentra’s (VOC). Ze hebben elk hun eigen karakter, maar worden overkoepeld door Vogelbescherming Vlaanderen. Wij zijn de jongste, maar niet meer de kleinste, en bestrijken heel Noord-Antwerpen, goed voor een werkingsgebied van zo’n De eksters krijgen eten.

4 | www.kapellen.be

1.200 km². Wij verzekeren een permanentie van 7 op 7 en 24 op 24. En we werken uitstekend samen met de politieen brandweerkorpsen uit de wijde omgeving. Ze weten ons altijd te vinden. (lacht) Hier aan de Holleweg is 7 op 7 van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur iemand aanwezig. En buiten die uren kan je de dieren hier in de beste omstandigheden achterlaten in een wachthuisje. Ondertussen tellen we 52 vrijwilligers – ook heel veel jonge mensen – en er lopen hier ook studenten dierengeneeskunde en -verzorging stage.” Hoe kwamen jullie in Kapellen terecht? “We zochten een grotere locatie, want in mijn privétuin van 2.000 m² in Brasschaat waren er veel meer dieren dan mensen. Ik zetelde ook in de lokale milieuraad en via toenmalig burgemeester Dirk de Kort kwam ik in Kapellen terecht. We werken nauw samen met zorgboerderij Meander en in de toekomst is het de bedoeling om de autisten in onze werking te integreren, in de mate van hun kunnen en hun mogelijkheden.” “We hebben hier nog veel werk voor de boeg, maar stap voor stap en in de mate


Momenteel de kleinste bewoner: een pasgeboren eekhoorntje. Vlammetje. De ree overleefde twee jaar geleden de grote brand op de Kalmthoutse Heide. © VOC

van het financiële wordt alles opgebouwd en aangelegd door onze vrijwilligers. Zij hebben de gebouwen hier trouwens zelf gezet! En vanaf volgend jaar willen we hier ook scholen informeren en ontvangen voor een bezoek achter de schermen. Zo kunnen we de jeugd sensibiliseren dat er voor iedereen – ook voor dieren – een plaatsje moet zijn. Want wilde dieren hebben het hier almaar moeilijker, onder meer omdat groengebieden worden doorgeknipt en hun biotoop wordt versnipperd of verkaveld.” Welke dieren verzorgen jullie? “Het gaat vooral om aangereden, gewonde of achtergelaten dieren. Voor zo’n 80% gaat het om vogels. De rest zijn vooral hazen, konijnen, egels, eekhoorns en vorig jaar nog behandelden we 61 reeën, vooral dieren die werden aangereden of vast kwamen te zitten in een omheining of zo. Onze beroemdste ree was natuurlijk Vlammetje. Dat reekalfje werd in mei 2011 bij de zware brand in de Kalmthoutse Heide gered. Zij woonde tien maanden bij ons en werd daarna opnieuw uitgezet in hetzelfde natuurgebied. Want dát is ons enige doel, dieren, eens ze hersteld en aangesterkt zijn, opnieuw uitzetten in het wild. Maar we vangen ook bijvoorbeeld slangen en vleermuizen op en ooit belandde hier een capibara (het grootste knaagdier dat ruim 90 kg zwaar kan worden, zie ook foto, red.) die op de Kalmthoutse Heide rondliep.”

Ik neem aan dat niet alle dieren die hier terechtkomen wilde dieren zijn? “Klopt. Als het om huis- of neerhofdieren gaat, zoeken wij via ons uitgebreide netwerk een opvangplaats. Soms is dat de Zoo van Antwerpen, maar die capibara bijvoorbeeld konden we via de Stichting Aap in Nederland plaatsen. Zo zitten er ondertussen ook 31 waterschildpadden in de privévijver van een vrijwilliger. Roodwangschildpadden kunnen al eens agressief uit de hoek komen en dan worden ze door de baasjes ergens gedumpt. Vandaar.” “En de voorbije winter was er in Vriesdonk een koppel tamme knobbelzwanen ontsnapt, maar de eigenaar hoefde ze niet terug. Ze kunnen niet vliegen, maar ook niet zelf eten vinden. We mochten ze plaatsen op de vijver in het Kapelse gemeentepark. Ze wonen er nog. Frie heeft ze wel de hele winter lang elke dag gaan voederen, want dat zelf op zoek gaan naar voedsel kenden ze niet. Nu zijn ze stilletjes aan ‘opgeleerd’. En ondertussen hebben naar verluidt al heel wat trouwers met de zwanen geposeerd.” Hoe emotioneel is dit werk? “Best wel dikwijls. Dieren terug loslaten in de vrije natuur is het mooiste wat er is, maar ook het moeilijkste. Als een dier opnieuw wordt uitgezet, gaat, vliegt, loopt of springt er een stukje van jezelf mee. Toen Vlammetje na tien maanden werd losgelaten, heb ik tranen met tuiten gehuild. Als ik er nog eens aan denk,

Capibara Winnetou, gevonden op de Kalmthoutse Heide. © VOC

krijg ik het nog altijd moeilijk. Ook als dieren sterven, is dat emotioneel. Anderzijds als het VOC er niet zou zijn, zouden al deze dieren sterven. Nu kunnen we er heel veel redden, en halen ze het toch niet, dan sterven ze alleszins op een diervriendelijke manier.”

Juli-Augustus 2013 | 5


1

3 2 Eén slechtvalk.

Nog anekdotes graag. “Ach, elke moment kan er iets onverwachts gebeuren. De slechtvalken die bij de renovatie van de Silvertoptorens op het Kiel de bouwvakkers aanvielen zitten nu hier. Ik herinner me ook een kolonie van 80 gierzwaluwen. Die huisden in een havenloods die werd afgebroken. In 2007 werd dan weer een aangereden boommarter binnengebracht. Spektakel, want het was van de jaren zeventig geleden dat er hier nog een boommarter in het wild was gezien. Nadat we bij hem een tand trokken en hem op krachten lieten komen, hebben we hem vrijgelaten. Maar niet nadat hij in samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hadden uitgerust met een zendertje. Zo konden ze hem blijven volgen.”

Twee oehoe’s.

Drie bosuiltjes.

Het houdt dus niet op bij dieren verzorgen. “Neen, wij werken ook mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo werken we samen met de Universiteit Antwerpen, onder meer in het kader van een onderzoek rond teken. Of zo worden slechtvalken dubbel geringd. Aan hun rechterpoot krijgen ze een wetenschappelijke ring om. Aan de linkerpoot hangt dan weer een ring die je met een verrekijker kan aflezen als zo’n roofvogel gewoon door de lucht klieft.” En hoe houden jullie de winkel draaiende, financieel dan? “Dat doen we door subsidies van de Vlaamse overheid, de provincie,

gemeenten als Kapellen, Brasschaat en Kalmthout en nu Meander. Maar we overleven ook door giften, sponsoring en onze 1.250 leden. Zij betalen jaarlijks € 10 en daarvoor ontvangen ze onze driemaandelijkse Snaveltjeskrant én onze grote dank. In de winterperiode, als het iets rustiger is, maken we ook nestkasten en etensbakken. Die verkopen we dan tijdens opendeurdagen. Maar als er mensen zijn die hun schuif niet meer dicht krijgen, ze mogen altijd komen.” (lacht) “En voor de rest hoop ik vooral – ik ben er nu 67 – nog twintig jaar door te gaan. De gebouwen zijn alleszins al voorzien op een rolstoel.” (lacht)

Meer informatie nodig? Geld te veel? Interesse om vrijwilliger te worden? VOC Brasschaat-Kapellen, Holleweg 43, 0473 48 48 97, www.voc-brasschaat.be.

Verzorging voor een egel, toegetakeld door een hond.

aantal opgevangen dieren 3500 3000

3.077 3.175

3.343

2500 2000 1500

1.758

1000 500 0 6 | www.kapellen.be

1.344 1.030 793

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012


1

Hoe deelnemen?

Kapellen staat bekend als een groene gemeente. Dat vele groen hebben we niet alleen te danken aan onze bossen, maar zeker ook aan alle Kapellenaren die elk jaar hun best doen om hun tuin, terras of gevel extra op te fleuren met bloemen en plantjes. En het zijn net die Kapellenaren die we extra in de bloemetjes willen zetten. Na 25 jaar werd de jaarlijkse bebloemingswedstrijd in een nieuw kleedje gestoken en omgetoverd tot Florafolie. Iedereen met een fleurige voortuin of groene gevel kan deelnemen. Vanaf dit jaar ook winkeliers of bedrijven! Heb je zelf geen tuin of gevel, dan kan je ook iemand anders nomineren en misschien op een leuke manier verrassen.

Je kan deelnemen in 3 categorieën: • voortuinen • gevels & balkons • handelszaken & KMO’s. Hou er wel rekening mee dat je foto’s instuurt van ‘groen’ dat vanaf de straatzijde zichtbaar is. Voor de categorie voortuinen wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen grote of kleine tuintjes.

2 3

Neem een (digitale) foto van je voortuin, gevel of balkon en mail die door naar wedstrijd@kapellen.be. Er worden maximaal twee foto’s per adres aanvaard. Je bepaalt dus zelf wanneer je tuin er op zijn best uitziet, zodat je de perfecte foto kan doorsturen. Je kan ook een foto insturen van een tuin of gevel van je buren of vrienden in Kapellen. Geef een foto ook een korte motivatie mee! Waarom heb je bepaalde bloemen of planten gekozen? Waar heb je de inspiratie gehaald om je tuin op die manier

aan te leggen? Waarom vind je die ene tuin zo origineel? Vermeld uiteraard ook zeker je naam en adres. Als je een foto instuurt van een andere tuin, vermeld dan ook het adres van die locatie.

Verloop van de wedstrijd

• Foto’s met gegevens en motivatie insturen kan tot en met 31 augustus 2013. • In de eerste helft van september worden de foto’s en motivaties beoordeeld door 3 afzonderlijke jury’s: Kapellenaren kunnen via www.kapellen.be hun favoriete tuin, handelszaak of gevel kiezen, de pers bekijkt de ingezonden foto’s en ook een deskundige groenjury geeft een deel van de punten. • Eind september of begin oktober volgt dan de prijsuitreiking waarop de 3 mooiste inzendingen per categorie worden beloond. Meer informatie: milieu- en groendienst, wedstrijd@kapellen.be, 03 660 66 38.

Juli-Augustus 2013 | 7


Kapellen IN BEELD

En dit is de nieuwe sporthal van Putte… De nieuwe sporthal aan ’t Kooike langs de Ertbrandstraat in Putte werd officieel geopend op 15 juni. De derde gemeentelijke sporthal werd in een recordtempo – 8 maanden! – gebouwd. Kostprijs: zo’n € 2.052.000 miljoen (incluis parking). Sportverenigingen kunnen er vanaf de start van het seizoen 2013-2014 terecht. Deze foto’s lichten alvast een tipje van de sluier.

© Koen

8 | www.kapellen.be

Fasseur.


uitneembaar katern 16 pagina's

KA zondag

JUNI

30

PELSE LEN DER

JULI

1

AUG

UST

I

JUL

2

3

SEPTEMBE

4

Pulptuur

De Kapelse zomer begint met een groot parkfeest!

Het gemeentepark staat op zondag 30 juni van 13.00 tot 23.00 uur weer bol van muziek in alle maten, dans in alle vormen, comedy, circus, sfeer en veel meer. De 18de editie van het gratis familiefestival Pulptuur is traditioneel het eerste echte hoogtepunt van de Kapelse zomer. • De zeven podia zijn ook nu weer present: Vijver, Atletiek, Basket, Jacobus, Rozentuin, Watertoren en het DJ Podium. • Niemand minder dan Helmut Lotti opent om 13.00 uur op podium Vijver. Andere toppers zijn Danny Fabry, Compact Disk Dummies, Marco Z en de Gentse hiphoppers van Uberdope. Komiek Michael Van Peel zakt af naar podium Watertoren en Freddy Birset brengt de mooiste Franse chansons in de Sint-Jacobuskerk. Afsluiten doet Discobaar A Moeder, het olijkste Antwerpse dj-duo ooit. • Op podium Basket vind je zeer uiteenlopende dansdemonstraties en workshops. Van een workshop cheerleaden en salsa tot een demo volksdans. • Aan de speeltuin staat weer een groot kinderdorp klaar. Breng zeker je zwembroek mee, want dit jaar gaan we voor zon, zee en strand! • Het DJ Podium is dé plek om te chillen. Relax genieten met lekkere beats op de achtergrond en een drankje in de hand. Jeugdhuis Zwarte Paula slaat er samen met de scouts en gidsen van de 63e Zilverenhoek en de 23e SintJacobus de handen in elkaar.

US

Bekers Als je bekertjes vindt in het park, kan je die per meter afleveren aan de jetonverkopers of bij het bekerinleverpunt. In ruil krijg je een drankjeton. Polsbandjes Een paar seconden onoplettend, en je bent mama of papa kwijt? Haal dan bij de Rode-Kruisstand snel een polsbandje af. Daarop kan je een gsm-nummer noteren. Zo kan iedereen heerlijk zorgeloos genieten van Pulptuur. Kostprijs: € 1 of 1 jeton. Meer details vind je op www.pulptuur.be.

Jetons Drankjes betaal je met jetons. De jetonverkopers vind je aan elk podium. 1 jeton = € 1. Aan het podium Vijver kan je ook betalen met Bancontact. Wil je niet in de rij staan voor jetons? Ook dit jaar kan je vooraf jetons kopen. Je kan hiervoor terecht in CC Kapellen, Dorpsstraat 45, tijdens de openingsuren. Nieuw dit jaar is de jetonautomaat. Die vind je aan de parkingang aan de Watertoren.

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 9

R


t

ggenhou

je Van Bu

i © Greet elmut Lott

H

Marco Z

Freddy Birset

Discobaar A Moeder ©

EXTRA!!!

park in vuur en Lotti het Kapelse Net voor Helmut voordracht eentebestuur, op m ge t he t ik re t vlam ze Cultuurprijs uit. , ook de jaarlijkse van de cultuurraad ck. En zonauteur Erik Vlamin as w ar na in w e De vorig … ook nu is de de sluier te lichten der een tipje van )! Komt dat (of is het klapper? R PE EP KL n ee ar winna zekers zien!

10 | www.kapellen.be

xander

U

e © Ale berdop

r

Popelie

Florian Ramakers


Z

juni zo

30 zo

30 zo

30 zo

30 zo

30 zo

30

zo

30

Pulptuur (zie pagina’s 9-10)

Fototentoonstelling India in al zijn facetten, WZC Welvaar t, Hoogboomsteenweg 124, gratis, org. vtbKultuur

ma

1

Expo met uitster ven bedreigd, Peter Van der Avoor t, Administratief Centrum, gratis, www.kappakunstplatform.be, tot 15 juli

Uitreiking Cultuurprijs (zie pagina 10)

Putse Grensfeesten, Putte, 9-19u, www.putsegrensfeesten.be (zie pagina 11) Culinaire fietsroutes, www.kapellen.be, t/m 29 september

zo

30

ma

1

Ook op zondag 30 juni kan je naar de Putse Grensfeesten. De feest- en rommelmarkt – mét officieel startschot om 11.00 uur – staat ook nu weer langs één lange straat die door de drie gemeenten Kapellen, Stabroek en Woensdrecht loopt. De Raad van het Dorp kondigt naast onder meer middenstanders, marktkramers en verenigingen ook een goed gevuld muzikaal programma.

1

2

Vlieg: Kukelekunst, t/m 31 augustus (zie pagina 17)

Putse Grensfeesten

ma di

juli

Striproute (zie pagina 12)

Expo, 10u, EXPOG, ’t OudGemeentehuis, gratis, org. Sint-Lucas Academie, www.st-lucas-kapellen.be

Expo Tinka Pittoors & Kris Fierens, za, zo en feestdagen 14-17u, ELIMar t, Jagersdreef 100, www.elim.be, t/m 29 september

di

2

Cultacolorfilm: Rabat, 20u, Fedasil Opvangcentrum voor Asielzoekers Kapellen, gratis, www.cckapellen.be Zitdag voor zelfstandigen, 9-11u, Administratief Centrum

Archiefdag, 14u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be

zondag

JUNI

30

De podiumoptredens op het Vincent Mercierplein starten om 13.00 uur met Duo Endjoy. Dinnie volgt om 14.15 uur. De uit Putte afkomstige en zeer bekende Melando’s treden om 14.45 uur op. Dochter Lissa zingt om 15.30 uur. Marc Meersman (15.50 uur) en Bobby Prins (16.15 uur) zijn de volgende kleppers. De muzikale namiddag wordt van 17.00 tot 18.00 uur afgesloten door Duo Endjoy. Daarnaast is er van 12.00 tot 18.00 uur ook livemuziek op het podium aan café Medley’s. Daar treden tal van artiesten aan en kan je ook terecht voor zumba. Langsheen het parcours hoor je van 14.00 tot 17.00 uur ook de vrolijke deuntjes van Bert Vercammen. Kinderen worden door Clown Whoopy van 13.00 tot 17.00 uur vergast op leuke ballonnenfiguurtjes.

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 11


vrijdag

zondag

JULI

JULI

7

donderdag

JULI

J

12

11

11 Speciale markt Bezoekers van de wekelijkse markt ontvangen op donderdag 11 juli vanaf 9.00 uur een tombolabiljet bij elke aankoop. Dat biljet deponeer je voor 12.30 uur in de urne aan de Eikendreef. Onder alle deelnemers wordt om 12.30 uur een damesfiets ter waarde van € 650 verloot.

Noten in het Park Udo brengt tijdens Noten in het Park Nederlandstalige muziek in het gemeentepark. Het optreden start om 20.15 uur.

Vlaamse kermis Op het Dorpsplein wordt op donderdag 11 juli van 14.00 tot 17.00 uur een Vlaamse kermis georganiseerd. Iedereen is welkom om gratis volksspelen te komen beoefenen. Je kan tegen betaling ook een drankje nuttigen.

Guldensporenmisviering De Guldensporenmisviering van het Davidsfonds Kapellen wordt op zondag 7 juli vanaf 11.00 uur in de SintJacobuskerk opgeluisterd door Heidi De Nef (mezzosopraan, cello) en Koen De Bels (piano).

di

2 do

4

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23 Recreatief fietsen, 9u, 55 km, star t: Kerkplein Hoogboom, gratis, www.kwb.be/afdeling/hoogboom

za

6 zo

7

Zomer terras: barbecue, 12u, Gildenhuis, Par tizanenstraat 1, www.kwb-putte-er tbrand.be

11-julimisviering (zie pagina 12)

Guldensporenwandeling Het Forum van Vlaamse Vrouwen (FVV) organiseert op vrijdag 12 juli een gratis Guldensporenwandeling met natuurgids, van Het Rood naar het Irishof. Gestart wordt om 19.00 uur op het einde van de Streepstraat. Info: 03 295 78 02.

di

9 do

11

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23 markt (zie pagina 12)

Striproute De Striproute is nog steeds te fietsen. De fietsbelevingstocht trekt door zeven gemeenten, Kapellen incluis, en ‘viert’ 100 jaar Willy Vandersteen. In elke gemeente word je ‘gegidst’ door een stripfiguur. In Kapellen is dat Plunk!, in Brasschaat Kari Lente, in Brecht Junior Suske en Wiske, in Kalmthout natuurlijk Suske en Wiske zelf, in Schoten De Rode Ridder, in Wuustwezel Tuizentfloot en in Zoersel De Kiekeboes. Er werden zes fietslussen uitgetekend, samen goed voor zo’n 150 km fiets- en stripplezier: de Kiekeboelus, de Stripspoorlus, De Lente Ridderlus, Stijlvol strippen in het groen, en Kari Lente & Plunkroute. Die twee laatste lussen doen ook Kapellen aan. Een Striproutebrochure en stripreispas zijn te koop voor € 4 in het Administratief Centrum (Antwerpsesteenweg 130) en de bib (Dorpsplein 15). Tussen 1 juli en 14 juli is er trouwens een speciale actie. Wie dan de brochure aanschaft krijg extra een stripverhaal en enkele leuke stripgadgets. Details vind je op www.striproute.be. Met vragen kan je ook altijd terecht bij de gemeentelijke dienst Toerisme, Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130, toerisme@kapellen.be, 03 660 66 84.

12 | www.kapellen.be

T

©


do

JULI nderdag / AUG .

11/ 7 –

22/ 8

Noten in het Park

Wie tijdens de zomermaanden thuisblijft, kan ook nu elke donderdag – van 11 juli tot en met 22 augustus – in het gemeentepark terecht voor fijne muziek. Noten in het Park – ook wel Palm Parkies – biedt ook dit jaar weer een ijzersterk programma: 11 juli 18 juli 25 juli 1 augustus 8 augustus 15 augustus 22 augustus

Udo Level Six Poppy Raymond van het Groenenwoud Kate Ryan Sioen The Wolf Banes

Je bent elke donderdag welkom vanaf 19.30 uur. De optredens starten om 20.15 uur. Bonnetjes kopen kan tot 23.00 uur. De drank- en snacktogen – o.m. bier, wijn, frisdrank én cocktails – sluiten om 23.15 uur. www.palmparkies.net

do

11 do

11 vr

Vlaamse kermis (zie pagina 12)

Archiefavond, 19u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be Noten in het park (zie pagina 13)

-

zo

12 14 vr

12

Raym o Groe nd van h et nenw oud

yan

Poppy

© Michel Hakim

11

n

Sioe

Kate R

The Wolf Banes

do

Udo

ix

Level S

VOR-jumping (zie pagina 16)

Guldensporenwandeling (zie pagina 12)

ma

15 di

16 di

16 wo

17

Expo Muren, Arlet Van Zwol, Administratief Centrum, gratis, www.kappakunstplatform.be, tot 11 oktober Barbecue dienstencentrum ’t Bruggeske (zie pagina 14) Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23 Barbecue dienstencentrum ’t Er tbrandje (zie pagina 14)

wo

17 do

18 do

18 do

18 do

18

Waterspeeltuin (zie pagina 14)

Fietsen matig tempo, 13u, 35 km, star t: parking Starrenhof, gratis, org. Landelijke Gilde, 03 664 39 31 Archiefdag, 9u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be Ruilavond, 18.30 u, Cultuurcentrum, gratis, org. Kapelse Postzegelkring, kapelsepostzegelkring@gmail.com Noten in het park (zie pagina 13)

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 13


21 zo

21

Natuurwandeling Klein Schietveld, 10u, star t: hoek Heidestraat-ZuidHoutsniplei, gratis, org. Natuurpunt, 03 664 09 42 Zomer terras: Sunday Afternoon, 15u, Gildenhuis, Par tizanenstraat 1, www.kwb-putte-er tbrand.be

ma

22 di

23

atv-Ver telling: Ber t Kruismans (zie pagina 14)

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23

JULI Barbecue in dienstencentra 16-17 Naar jaarlijkse gewoonte gloeien de kolen opnieuw op dinsdag 16 juli in dienstencentrum ’t Bruggeske en op woensdag 17 juli in dienstencentrum ’t Ertbrandje. Aanschuiven kan vanaf 12.00 uur. Present: drie stukken vlees, soep en een saladebar. Er werd alvast goed weer besteld en ’s namiddags kan je genieten van heerlijke sangria en cocktails. Inschrijven doe je in de dienstencentra tijdens de wekelijkse ticketverkoop op donderdag 11 juli, en ook op vrijdag 12 juli in ’t Bruggeske.

woensda

woensdag

JULI

17

14 | www.kapellen.be

AUGUSTg US

21

do

25 do

25

Bloed geven, 18-20.30u, ’t Bruggeske, org. Rode Kruis

Noten in het park (zie pagina 13)

atv-Vertelling: Bert Kruismans © Filip Naudts

zo

De atv-Vertelling komt weer gratis naar het gemeentepark. Allerslimste mens Bert Kruismans bezorgt je op maandag 22 juli vanaf 20.00 uur een onvergetelijke avond met zijn stuk Vaderland, over vaderschap, heimwee, geschiedenis, politiek, opvoeding en het verband tussen dat alles. En deze spitsvondige comedian lanceert hiermee meteen een nieuw genre: de stand-upmusical. Het enige waarvoor je zelf moet zorgen, is een stoeltje. Bij slecht weer wijkt de voorstelling uit naar 't Bruggeske, Hoevensebaan 12/2.

maandag

JULI

22

Waterspeeltuin Het gemeentelijk zwembad biedt op woensdag 17 juli en woensdag 21 augustus weer extra waterplezier voor jong en oud, en dat telkens van 14.00 en 17.00 uur. De waterstructuur Aquabattle komt op 17 juli naar Kapellen. Op 21 augustus kan je de Aquafreezz overwinnen. Naast deze gigantische structuren kan er nog kleiner zwemmateriaal worden gebruikt, onder meer ook in het plonsbad. Zwemplezier gegarandeerd!


za

-

di

27 30 za

27

Kapellen Kermis (zie pagina 15)

Zomer terras: mosselavond, 17u, Gildenhuis, Par tizanenstraat 1, www.kwb-putte-er tbrand.be

do

30 wo

31

Wielerwedstrijden (zie pagina 16)

Bloed geven, 18-20.30u, ’t Bruggeske, org. Rode Kruis

augustus do ma

29 di

30

1

Vuurwerk (zie pagina 15)

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23

do

1

zo

4

zo

4

Jumping Kapellen (zie pagina 16)

Noten in het park (zie pagina 13)

Antwerpse Havenpijl (zie pagina 16)

Kapellen Kermis Kapellen Kermis loopt dit jaar van zaterdag 27 juli tot en met dinsdag 30 juli.

ma

5 di

6 di

6

Cultacolorfilm: Intouchable, 20u, Fedasil Opvangcentrum voor Asielzoekers Kapellen, gratis, www.cckapellen.be Archiefdag, 14u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23

27

JUL

I

-30

De attracties zijn op zaterdag al open van 14.30 uur. Er zijn ook gratis tickets voor de kermiskramen te winnen. Alle details vind je op pagina 29. Ook op het kermisprogramma: • maandag 29 juli in het gemeentepark • 21.00 uur: optreden Koninklijke Liberale Fanfare De XXXIV • 22.00 uur: vuurwerk • dinsdag 30 juli: wielerwedstrijden • 17.00 uur: dames elite - Grote Prijs Frans Van Lent • 19.00 uur: elite + beloften - Grote Prijs Gemeentebestuur/Ereprijs René De Ren. Verkeer De wielrenners rijden op dinsdag 30 juli op het gesloten parcours Hoevensebaan-Albertdreef-Essenhoutstraat. Die drie straten zijn die dag volledig verkeersvrij tussen 15.30 en 21.30 uur. Bewoners kunnen in die periode onmogelijk hun woning per auto bereiken. Parkeren is er in de vermelde periode ook niet toegelaten. Weet wel dat de hulpdiensten bij hoogdringendheid altijd toegang krijgen tot het wedstrijdparcours. De Oblatenlaan, de Sterrelaan en de Zandstraat zijn tussen dezelfde tijdstippen onbereikbaar omdat ze ‘binnen’ het parcours liggen. In de Biartlei, de René De Pauwstraat, de Sevenhanslei en de Bergstraat is tijdelijk verkeer in beide richtingen toegelaten, met in- en uitrijden uitsluitend via de Streepstraat. De rijrichting in het laatste stukje van de Streepstraat, nabij de Parijseweg, wordt tijdelijk omgedraaid. Verkeer richting Hoevenen is er dan mogelijk. Parking ’t Bruggeske blijft bereikbaar, maar enkel via de Dorpsstraat-Kerkstraat.

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 15


JULI

AUGUSTUS

12-14

1-4

Jumpings Paarden(sport)liefhebbers komen deze zomer ook uitgebreid aan hun trekken in Kapellen. Zo organiseert manege St.-Hubert op 12, 13 en 14 juli een driedaagse VOR-jumping, inclusief scholierenkampioenschap. Op de terreinen aan de Bosdreef kan je verder langslopen voor mosselen (vrijdag), pizza’s en een fuif (zaterdag). Alle details vind je via www.jumpingsthuberthoogboom.be of www.vor.be. Ook Jumping Kapellen tekent weer present, en de 25ste editie wordt een dubbele… Op de terreinen aan de Parijseweg worden van 1 tot en met 4 augustus wedstrijden jumping georganiseerd. Een weekend later, van 8 tot en met 11 augustus, vindt er een internationale dressuurwedstrijd plaats. Alle details vind je via www.jumpingkapellen.be. En de Antwerp International Ambassadors organiseren van 22 tot en met 25 augustus een internationale jumping voor veteranen (dames vanaf 45 en heren vanaf 49 jaar) op de terreinen van St.-Hubert in Hoogboom/Kapellen. Details: www.ajambassadors.com of www.aia-belgium.com.

© Robert Biesemans

AUGUSTUS

8-11 AUGUSTUS

22-25

Wielerwedstrijden Wielerliefhebbers kunnen ook deze zomer hun hartje ophalen in Kapellen en omgeving. Naast de traditionele wedstrijden tijdens Kapellen Kermis (zie pagina 15) scheert ook de 23ste Antwerpse Havenpijl (UCI 1.2) op zondag 4 augustus langs Kapellen. Ze komen meer bepaald door Hoevenen en Stabroek en dat via de Leugenberg, Antwerpsesteenweg, Markt, Kerkstraat, Ettenhoven, Kleine Molenweg, Dorpsstraat en Abtsdreef. De renners passeren op die locaties tussen 13.07 uur en 13.17 uur én tussen 13.56 uur en 14.09 uur. Meer details: www.antwerpsehavenpijl.be. De 88ste Schaal J.C. Sels (UCI 1.1.) kent op zondag 1 september zijn start en aankomst in Merksem. Twee keer trappen de renners door Kapellen. Ze draaien rond 14.06 uur via de Driehoek in Putte naar de Ertbrandstraat en verder via de Kapelsestraat, de Bonapartelaan en de Parijseweg naar de Krekelenberg. De tweede doortocht is al voorzien rond 14.15 uur. Dan gaat het vanuit de Molenstraat naar de Hoevensebaan en de Korte Vredestraat om dan via de Antwerpsesteenweg/Kapelsesteenweg richting Ekeren te fietsen. Alle info: www.schaalsels.be. 16 | www.kapellen.be

dinsdag

zondag

zondag

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

30

4

1


tot

AUGUST

Gezocht: kukelekunst Vlieg is ook deze zomervakantie weer van de partij! Onze vliegende vriend heeft overal in Vlaanderen en Brussel schatkisten verstopt, ook in Kapellen. Dit jaar geen gouden munten of fonkelende diamanten in de schatkist, maar kippeneieren…

31

US

Koen Van Mechelen is een kunstenaar die 50.000 eieren laat uitbroeden onder warme rode broedlampen in een artistieke en biologische broedkamer. Van al die eitjes is er één heel bijzonder. Uit dat ei komt een kip die de genen van alle kippenrassen ter wereld met zich meedraagt! Alleen de kinderen die de schatkist vinden én de kippenring met de geheime code kunnen bemachtigen, kunnen het leven schenken aan de nieuwe kip. De code hoort bij één bepaald ei in dat reuzengrote kunstwerk en dankzij die code kan de kip geboren worden… Zoals elk jaar zijn er voor de schattenjagers tot 12 jaar leuke prijzen te winnen. Alle speurneuzen worden hierbij verzocht zich te melden aan de balie van de bib, Dorpsplein 15 (tijdens de openingsuren) of in het CC, Dorpsstaat 45. Ga gratis op zoek naar kukelekunst in Kapellen!

Avondmarkt

do -

8

do

8

do

8 za

10 za

10 zo

11 di

13 do

15 donderda

AUGUSTg US

Er is geen wekelijkse markt op donderdag 15 augustus (wegens feestdag en Rubensmarkt in Antwerpen). Daarom wordt er op vrijdag 16 augustus een ‘avondmarkt’ georganiseerd. Die vindt van 16.00 tot 20.00 uur plaats, ook op het Marktplein. Als dit initiatief aanslaat, is het niet uitgesloten dat er in de toekomst nog avondmarkten worden georganiseerd…

16

Speelstraten In de zomer worden enkele straten omgetoverd tot speelstraat. Kinderen kunnen er telkens van 10.00 tot 17.00 uur verkeersvrij, vrijuit en veilig spelen.

vr

16 di

20 wo

21

zo

11

Jumping Kapellen (zie pagina 16)

Archiefavond, 19u, Erfgoedcentrum Hoeve van Paesschen, gratis, www.heemkring-hoghescote.be Noten in het park (zie pagina 13)

Zomer terras: verse vis roken, Gildenhuis, Par tizanenstraat 1, www.kwb-putte-er tbrand.be Snoepzakkenmeeting, 13.30u, atletiekpiste gemeentepark, www.ackape.be Fietstocht met natuurgidsen, 13.30u, star t: Sint-Jacobuskerk, gratis, org. Natuurpunt, 03 605 30 69 Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23 Noten in het park (zie pagina 13)

Avondmarkt (zie pagina 17)

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23 Waterspeeltuin (zie pagina 14)

wo -

za

21 24

Speelstraat, SintDionysiusstraat (zie pagina 17)

Het gaat om de: • Sint-Dionysiusstraat (21-24 augustus); • Koningin Elisabethlei (26-31 augustus); • Vinusakker (26 augustus-1 september). P.S. Een speelstraat is géén kinderopvang. Bedoeling is dat ouders hun eigen kinderen (mee) in de gaten houden.

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 17


do

22 do

22

Ruilavond, 18.30 u, Cultuurcentrum, gratis, org. Kapelse Postzegelkring, kapelsepostzegelkring@gmail.com Noten in het park (zie pagina 13)

do -

zo

22 25 zo

25

za

ma -

zo

26 31 26

1

woensdag 10 - 17 u

28.08 kamp

brasschaat

enkel voor tieners

!

w w w . t day . b e

Speelstraat, Koningin Elisabethlei (zie pagina 17) Speelstraat, Vinusakker (zie pagina 17)

2013

t-day

Jumping (zie pagina 16)

Wandelzoektocht, 13u, star t: Café Verli, Hoevensebaan 98, € 10, org. KLF De XXXIV, 0497 27 20 26

ma -

t i e n e r f e s t i va l

2013_tday-teaser.indd 1

5/04/2013 13:17:56

Meer info: www.t-day.be. Tieners kunnen vanuit Kapellen ook gratis en onder begeleiding mee fietsen naar Brasschaat (03 660 67 47 of jeugddienst@kapellen.be).

wo

ensda g AUGU STUS

28

Boekenmarkt di

27 wo

28 za

31

za

31

Familiale fietstocht, 13.15u, 30 km, star t: bushalte C. Pallemansstraat, gratis/€ 8, org. Zij-Kant, 0495 88 38 23 T-Day (zie pagina 18)

Boekenmarkt (zie pagina 18)

Zomer terras: spaghetti, 17u, Gildenhuis, Par tizanenstraat 1, www.kwb-putte-er tbrand.be

18 | www.kapellen.be

De bibliotheek orzaterdag ganiseert op zater- AUGUSTU S dag 31 augustus de 7de editie van de boekenmarkt. Kom tussen 10.00 en 16.00 uur naar het Dorsplein. Je koopt er de leukste boeken, cd’s, dvd’s en games voor een spotprijs. Ook de bibliotheek houdt op die dag een grote uitverkoop van bibliotheekboeken en cd’s aan een zeer democratische prijs. Het Dorpsplein wordt die dag een paradijs voor boekensnuffelaars, filmliefhebbers, verzamelaars en kijklustige bezoekers.

31

Beschik je zelf over een waardevolle collectie boeken, lp’s of prenten die je wil verkopen, of is het tijd om die oude romans en strips op zolder van de hand te doen? Geïnteresseerde standhouders kunnen gratis een kraam reserveren voor verkoop van hun materialen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de bibliotheek via bibliotheek@kapellen.be of 03 660 66 90.


S

september

6

zo

Schaal Sels (zie pagina 16)

za

Hobby, 13.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21

za

1

ma

2

ma

2

Cultacolorfilm: Trishna, 20u, Fedasil Opvangcentrum voor Asielzoekers Kapellen, gratis, www.cckapellen.be

vr

7

di

3 do

5

Dansen op het Plein

Dansen op het Plein is terug en dat op zaterdag 7 september! Ook dit keer wordt het een feest voor iedereen: muziek, dansen, animatie voor kinderen en volwassenen, enz. De locatie is ook nu het Dorpsplein, vanaf 14.00 uur.

Zitdag voor zelfstandigen, 9-11u, Administratief Centrum

Spor t voor de derde leeftijd (zie pagina 28)

7

za

7

DIKA-avond, 20u, DIKA-lokaal, Klein Heiken 80/82, gratis, www.dikafotografie.be TICKETDAG CC (zie pagina 24)

Opendeurdag dienstencentrum ’t Er tbrandje (zie pagina 19)

Dansen op het Plein (zie pagina 19)

zaterd

SEPTEMagB

7

ER

Het programma ligt nog niet tot in de details vast – er wordt nog volop aan gewerkt – maar alleszins worden alle dansgroepen die in Kapellen geregeld de beentjes strekken, uitgenodigd om mee te werken. En dat zijn er toch al snel dik tien! Het is de bedoeling om demo’s en workshops aan te bieden. En verder wordt er vooral veel GEDANST! Een dj zorgt voor de juiste ritmes en vibes. Ben je niet zo’n danser? Geen nood. Je kan ook gewoon iets komen drinken. Gezellig wordt het zeker. Het volledige programma van Dansen op het Plein lees je in augustus zonder fout op www.cckapellen.be én www.kapellen.be.

Opendeurdag ’t Ertbrandje Dienstencentrum ’t Ertbrandje zet op zaterdag 7 september van 11.00 tot 17.00 uur de deuren open. Op het middaguur kan je aan de feesttafel aanschuiven voor een heerlijk driegangenmiddagmaal. Inschrijven kan tot en met vrijdag 30 augustus. ’s Namiddags laat dj Dananti de beentjes strekken op het buitenpodium.

zaterd

SEPTEMagB

7

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 19

ER


za

7

za

7

zo

8 zo

8 zo

8 zo

8 ma

9

ma

9 di

10 di

10 di

10 wo

11

-

zo

15

Week van de Spor tclub (zie pagina 20)

SEPTEMB

Week van de sportclub

Dankviering, pensioen pater Van Helden, aansluitend receptie, 19u, kerk OLV van Fatima, Binnenweg Eucharistie, pensioen pater Van Helden, aansluitend receptie, 8.30u, kerk OLV van Fatima, Binnenweg Open Monumentendag (zie pagina 20)

Gezongen viering o.l.v. Michel Baer t, pensioen pater Van Helden, aansluitend receptie, 11u, kerk OLV van Fatima, Binnenweg Jeugdmeeting A.A.S.-criterium, 13.30u, atletiekpiste gemeentepark, www.ackape.be Fitheidsgymnastiek (zie pagina 28)

Hobby, 13.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21 Bloemschikken, cursus 10 lessen, 8.45u, zaal Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 60, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 49 36 Hydrobic (zie pagina 28)

Infoavond groene stroom (zie pagina 29)

Fitheidsgymnastiek (zie pagina 28)

zond

8

ER

11

Star t to run voor gevorderden (zie pagina 28)

20 | www.kapellen.be

Open Monumentendag

Open Monumentendag viert op zondag 8 september zijn zilveren jubileum. Die 25ste verjaardag krijgt geen echt thema, maar biedt simpelweg de toppers van de voorbije 24 edities. Het thema zo u wil, luidt dan ook – toepasselijk – Het beste van Open Monumentendag. Ook in Kapellen kan het grote publiek op 8 september van 10.00 tot 18.00 uur proeven van het beste van de voorbije 25 Kapelse jaren. Het lokale organisatiecomité puzzelde twee fietstochten bij elkaar. Eentje van zo’n 6 km, de andere van zo’n 12 km. Korte afstanden dus, maar dat heeft zijn redenen. Zo kan je als deelnemer voldoende tijd nemen om hier en daar een bezoekje te brengen. De fietstochten leiden je onder meer langs normaal niet-toegankelijke privédomeinen en -tuinen, maar evenzeer langs merkwaardige gebouwen, andere architectuur en kunstenaars. De brochure met de fietslussen kan je tijdens Open Monumentendag afhalen op het Kerkplein.

8 SE

wo

7-15

Kapellen doet van zaterdag 7 tot en met zondag 15 september weer mee aan de Week van de Sportclub. Het volledige programma wordt nog volop uitgewerkt door de sportdienst en de sportraad, maar eind augustus kan je op www.kapellen.be lezen welke sportclubs deelnemen. Kapelse sportclubs stellen die week hun deuren voor jong en oud open. Zo kan iedereen proeven van hun werking en gratis kennismaken met bepaalde sporttakken en -clubs.

ag SEPTEM B

P T E M B E R 2013

ER

Het gedetailleerde Open Monumentendagprogramma wordt begin augustus publiek gemaakt via www.kapellen.be, www.openmonumenten.be en de Monumentenkrant. De dag zelf kan je met een smartphone alle activiteiten en monumenten in jouw buurt ook on the road ontdekken via de mobiele website m.openmonumenten.be.


do

12 vr

13

Cursus Parfum (zie pagina 21)

DIKA-avond, 20u, DIKA-lokaal, Klein Heiken 80/82, gratis, www.dikafotografie.be

za

14 zo

15

zo

15

Notchez (zie pagina 21)

Hobbytentoonstelling, 9u, ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12, gratis, org. Landelijke Gilde, gratis toegang, 03 664 39 31

zo

15

Meerkampmeeting, 10u, atletiekpiste gemeentepark, www.ackape.be

Aperitiefconcer t familie Andriesii, 11u, 't Kerkske, Kapelsestraat 182, € 7, org. FOS, www.foskapellen.be

Cursus ‘met geurtje’

In dienstencentrum ’t Ertbrandje kan je op donderdag 12 september om 13.30 uur naar een voordracht over parfum. Tijdens deze namiddag komen onder meer aan bod: de geschiedenis van parfum, de ingrediënten, hoe wordt een parfum gemaakt, de bespreking van een aantal bekende parfums, en hoe gebruikt men parfum. Natuurlijk kunnen ook veel parfums worden ‘geprobeerd’. Inschrijven doe je in de dienstencentra of bij het Cultuurcentrum Kapellen. Deelnemen aan de cursus kost € 10.

zaterdag

ER

B SEPTEM

14

donder

SEPTEMdaBg

12

Notchez Festival

Editie 6 van het Notchez Festival boomt op zaterdag 14 september op de festivalweide aan de Kapelsestraat 280. De Notchez-crew organiseert opnieuw in samenwerking met jeugdhuis Zwarte Paula, de gemeentelijke jeugddienst, de gemeente Kapellen, jeugdbewegingen, sportverenigingen, enz. Ook dit keer is de toegang volledig gratis, vanaf 14.00 uur. Naast allerlei animatie treden alvast volgende muziekbands aan/op: • Silly Bird • Dirty Vicky • Black Leather Jacket • Sue Me Charlie • Wahwahsda • Turntable Dubbers • TheSoundMachine. Meer informatie over dit festival vind je via www.notchez.be of op de Notchez-pagina op Facebook.

Wahwahsda

Sue Me Charli

e

ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 21

ER


Seniorenoptredens

SEPTEMB

ER

17-18

De gemeente, het OCMW en de seniorenraad nodigen de Kapelse senioren vanaf 55 jaar in september naar traditie weer uit voor een shownamiddag. Treden op dinsdag 17 en woensdag 18 september vanaf 14.00 uur op in gemeentelijke feestzaal ’t Bruggeske: Letty Lanka, Eddy Smets en Arthuro Cardini.

zo

15 di

Opendeurdag brandweer, 13-18u, kazerne/Marktplein, gratis, www.brandweerkapellen.be

- wo

17 18 do

19 do

19 zo

22 ma

23 wo

25 do

26 do

26

Seniorenoptredens (zie pagina 22)

Fietsen matig tempo, 13u, 35 km, star t: parking Starrenhof, gratis, org. Landelijke Gilde, 03 664 39 31 Ruilavond, 18.30 u, Cultuurcentrum, gratis, org. Kapelse Postzegelkring, kapelsepostzegelkring@gmail.com Rommelmarkt, 10-17u, ’t Bruggeske, € 1, org. BC De Donderdagstoempers, 03 605 02 37 Hobby, 13.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21 Reisrepor tage De mooiste Natuurparken van de USA tot Canada, 14u, ’t Bruggeske, org. vtbKultuur, 03 664 86 43 Kookcursus, 8.45u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 6, org. Femma Zilverenhoek, 03 605 04 20 Werkavond Haikukern Karumi, 20u, Cultuurcentrum, gratis, 03 664 81 85

22 | www.kapellen.be

Na zijn winst in Ontdek de ster in 1965 is Eddy Smets niet meer weg te denken van de Vlaamse en Nederlandse podia. Deze vakman in hart en nieren heeft een heel warme stem en staat bekend om zijn unieke humor. Hij werkt al sinds 1975 vaak samen met Letty Lanka. Ook zij heeft een fantastische stem en staat in de sketches met Eddy Smets meer dan haar ‘mannetje’. In Kapellen brengen ze samen een show met herkenbare liedjes, soms een beetje ontroering en op zijn tijd gepaste humor. Arthuro Cardini is dan weer een kleine, komieke Italiaan. Vanaf het moment dat hij met zijn assistente op het podium verschijnt, pakt hij het publiek in. Hij bespeelt allerlei speciale muziekinstrumenten op een ludieke manier. Niet alleen komisch, maar ook kunstig. Een lust voor het oog en het oor. Inschrijven voor deze seniorenoptredens kan vanaf 29 juli aan het onthaal van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130 (gelijkvloers). Een ticket kost € 2,50, maar dat bedrag wordt bij aanwezigheid terugbetaald.


1991-2013 Roefeldag viert feest

vr

27

De Roefeldag in Kapellen blaast op 28 september twintig kaarsjes uit. Die 20ste keer willen de Roefelwerkgroep en de jeugddienst niet zomaar laten passeren, dus wordt er een stevige feesteditie in elkaar gebokst. Ben je tussen 6 en 14 jaar? Kom dan meedoen! Op deze dag van het kind ga je in groepjes en onder begeleiding naar verschillende handelaars, ambachtslieden en verenigingen in Kapellen. Daar ontdek je de grote-mensenwereld achter de schermen. Je leert wat die mensen doen, krijgt een rondleiding, staat achter de winkeltoog of maakt iets lekkers. De jaarlijkse motorrit (vanaf 8 jaar) rijdt dit keer naar Kabouterland in Sint-Lenaarts. Aan het volledig gratis programma wordt nog volop gewerkt, maar het Roefelboekje met alle info krijgen alle Kapelse kinderen tussen 6 en 14 jaar begin september in de brievenbus. Inschrijven kan op zaterdag 14 september van 10.00 tot 12.00 uur in jeugdcentrum Den Biz (tot woensdag 18 september 16.00 uur).

zaterd

SEPTEMagB

28

ER

vr

27 za

28 zo

29 ma

30 ma

30

DIKA-avond, 20u, DIKA-lokaal, Klein Heiken 80/82, gratis, www.dikafotografie.be Xander De Rijcke, 20.30u, ’t Bruggeske, www.cckapellen.be

Roefeldag (zie pagina 23)

Herfstwandeling Mastenbos, 14u, € 8, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 13 33 Hobby, 13.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 2, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21 Relaxeren kan je leren, 10 lessen, 9.30u, Zilverheem, Antwerpsesteenweg 212, € 45, org. Femma Zilverenhoek, 03 664 51 21

In deze kalender vind je uitsluitend activiteiten die plaatsvinden in Kapellen. Uitverkochte voorstellingen worden niet opgenomen. Meer info? infodienst@kapellen.be of 03 660 66 88.

Speelpleinen

Gezocht (m/v) Het Roefelteam is nog op zoek naar helpende handen. Het gaat om begeleiders (vanaf 16 jaar) die een groepje kinderen willen vergezellen van en naar een activiteit. Als je met een motor rijdt en die dag nog vrij bent, kan je ook een ritje met kinderen maken. De motorrit trekt dit jaar ’s namiddags én in groep naar Sint-Lenaarts. Begeleiders of motorrijders kunnen zich aanmelden bij de jeugddienst via jeugddienst@kapellen.be of 03 660 67 47.

JULI

/ AUG

.

1/ 7 – 3

0/ 8

Geef verveling geen kans tijdens de zomervakantie en kom je uitleven op de speelpleinen. Elke week word je ondergedompeld in een ander thema, onder meer teletijdmachine, festival, natuur en avontuur. Dat kan alle weekdagen van 7.30 tot 17.30 uur (behalve op 11 en 22 juli en 15, 16 en 23 augustus). Een dagje spelen kost € 4 euro (incluis drankje en vieruurtje) (en € 2 vanaf het tweede kind). Inschrijven kan op de speelpleinen, op maandag van 16.00 tot 17.30 uur en op donderdag van 7.30 tot 9.30 uur. Op woensdag gaan we ook zwemmen. Een lunchpakket breng je sowieso zelf mee. ZOMER IN KAPELLEN 2013 | 23


kel Wuyts win

zaterdag

BER

n Van

SEPTEM

Ticketdag

© Koe

7

© Kurt Van der Elst

Cultuur om gulzig van te snoepen! Ja, we zijn er rap bij, maar u ook elk jaar! Het culturele seizoen 2013-2014 belooft zoals de traditie het wil, een klapper te worden. De ticketverkoop voor de voorstellingen start pas op zaterdag 7 september, maar weet nu al waarop je je moet voorbereiden... Enkele namen die we al (met trots!) kunnen melden: Warre Borgmans & Dimitri Leue, Xander De Rijcke, Begijn Lebleu, Skagen, Guido Belcanto & Tine Embrechts en een prachtig Decap-orgel, Steven Goegebeur, Ensemble Leporello, Lies Lefever & Kamagurka, Dirk Draulans, Bart Van Loo & Eddy et Les Vedettes, Fawlty Towers, en Jelle Cleymans. Het volledige programma vind je in de brochure van het Cultuurcentrum die in augustus in alle Kapelse brievenbussen valt, of vanaf 1 augustus op www.cckapellen.be. Wil je zeker zijn van tickets? Hou dan alvast zaterdag 7 september vrij in je agenda.

Hoe tickets reserveren? De ticketverkoop start vanaf zaterdag 7 september om 9.00 uur in het Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45. Of je reserveert telefonisch via 03 660 67 50 vanaf maandag 9 september 9.00 uur. Of je stuurt een e-mail naar cultuurdienst@kapellen.be vanaf maandag 9 september 9.00 uur en vermeldt je naam, adres, telefoonnummer, de voorstelling(en) en het aantal kaarten. We sturen je een bevestigingsmail met daarin de betalingsdetails. Opgelet! E-mails voor ticketreservatie die voor 9 september 9.00 uur binnenkomen, worden NIET behandeld. Omdat de ticketdag zo succesvol is, kan je er vanuit gaan dat er op die maandag al een aantal voorstellingen uitverkocht is. Geen garantie dus dat je die dag nog voor alle voorstellingen tickets kan kopen.

Ticketdag Reservatieformulieren worden op zaterdag 7 september vanaf 9.00 uur in ontvangst genomen in het Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45. Dat formulier vind je vanaf 22 augustus op www.cckapellen.be. We aanvaarden één (1!) formulier per persoon. Je kan per formulier zes tickets per voorstelling reserveren. Wil je meer dan zes tickets voor een voorstelling? Kom dan met meer personen aanschuiven. Iedereen krijgt een volgnummer en in die volgorde worden de formulieren verwerkt. Je hoeft niet te wachten om je tickets meteen mee te nemen. Via e-mail of per post krijg je een bevestiging waarin alle betalingsdetails staan vermeld. Tickets betaal je dan binnen de veertien dagen, anders wordt de reservatie geannuleerd. Na betaling sturen we de tickets op. Ook hier geldt de regel dat formulieren die vóór 7 september 9.00 uur bij ons toekomen, NIET worden behandeld.

Zwembad langer én vroeger open De openingsuren van het gemeentelijk zwembad aan de C. Pallemansstraat wijzigen vanaf 1 september 2013. Het ochtendzwemmen van 6.30 tot 8.00 uur wordt gevoelig uitgebreid. Van twee keer per week gaat het naar elke ochtend van maandag tot en met vrijdag (tijdens het schooljaar). De publieke uren worden ’s avonds met een uur verkort – van 19.00 tot 21.00 uur – en vallen zaterdagnamiddag weg. In de plaats worden aan het publiek meer zwemlessen gegeven in de week en op zaterdagnamiddag (zie ook pagina 2). De openingsuren voor het publiek op zaterdag en zondag worden gelijkgeschakeld: van 9.00 tot 13.00 uur. Scholen en instellingen kunnen tijdens het schooljaar voortaan dan weer elke weekdag (behalve woensdagnamiddag) komen zwemmen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

24 | www.kapellen.be


Herstellingen in aantocht voor rijwegen en trottoirs

het leven van a tot z

de bib

V

g n i r e erand

& Annemie Van namen: Chris De Vos Isterdael r leeftijden: 61 & 48 jaa romans van p koo bib-taak: aan aanleiding: liotheek nst in de Kapelse bib Na 35 jaar trouwe die ook al die e, mi ne An aan door geeft Chris de fakkel . 4 jaar in de bib werkt

Na de strenge winter werd de toestand van het wegdek van de gemeentewegen grondig geïnventariseerd. In meerdere straten wordt het wegdek volledig of plaatselijk hersteld. In een eerste fase komen onder meer de Dennenburgdreef (Kapelsestraat-Korte Dennenburgdreef) en de Grensstraat (Speckweg-Paasbloemlaan) aan bod. Vanaf augustus volgen de Georges Spelierlaan (Wolvenbosdreef-Kalmthoutsesteenweg), de Mispelaarlaan (Bremlaan-huisnummer 13), de Vogelkerslaan (De Pretlaan-Bremlaan inclusief kruispunt), de Palmstraat (vernieuwen voegen tussen betonplaten om geluidsoverlast bij het overrijden te beperken) en her en der plaatselijke herstellingen. Kapellen investeert jaarlijks ook in de heraanleg van trottoirs. In 2013 worden de voetpaden van de Leopold Scheiperslaan in Putte vernieuwd. Zoals in enkele aanpalende straten wordt er gewerkt met betonstraatstenen. Tijdens deze werken wordt eveneens het gasnet van Eandis vernieuwd.

Milieubarometer: gewikt en gewogen Jaarlijks maakt de gemeente een milieubarometer op. De milieubarometer van Kapellen telt 28 criteria en wil de evoluties opvolgen op verschillende vlakken, zoals afval, water, hinder, mobiliteit en energie. Enkele opvallende cijfers voor Kapellen…

Chris stond in voor het verpletterende aanbod aan romans. Het gaat om zo’n 12,5 % van de totale bibcollectie van zo’n 80.000 boeken, dvd’s, cd’s, strip, enz. Of: een collectie van 10.000 stuks die aan een verschroeiend tempo wordt vernieuwd: zo’n 2.000 nieuwe romans per jaar. De bib zal Chris missen. Haar kennis-van-zaken, in 35 jaar opgebouwd, zullen we niet snel kunnen evenaren. Anderzijds, Annemie gaat het toch proberen. Geef tips! Van de gelegenheid maken we meteen gebruik om een warme oproep te lanceren naar onze lezers. Vind je vertrouwde auteurs niet meer terug en zoek je ze? Zijn er titels die je mist in de collectie? Heb je suggesties? Geef je graag jouw mening over het romanaanbod in de Kapelse bibliotheek? …? Je kan een aankoopsuggestie altijd doorgeven aan de balie. Of maak er Annemie op een andere manier attent op. Dat appreciëren we maar al te zeer. Annemie bekijkt dan of de romans kunnen worden aangekocht. Lukt dat niet, dan reserveren de collega’s aan de balie het boek voor jou graag bij een andere bibliotheek.

• Het totaal aantal kWh groene stroom die door alle inwoners van de gemeente Kapellen werd aangekocht, steeg in 2012 met 16%.  • De gemeentelijke rattenvanger gebruikte ten opzichte van 2011 de helft minder rattenvergif op het openbare domein. De particulieren die bij de gemeente nog steeds gratis rattenvergif kunnen bekomen, haalden in 2012 dubbel zoveel vergifzakjes af als het jaar voordien. • De CO2-uitstoot van het wagenpark in Kapellen is licht gestegen. De benzinevoertuigen en de zware-dieselvoertuigen reden ongeveer evenveel kilometers rond als vorig jaar met een gelijkaardig verbruik. De grote dieselbestelwagens waren daarentegen 7% zuiniger, maar hebben in totaal 35% meer kilometers afgelegd. Hierdoor stijgt de totale CO2-uitstoot met 13%. • Globaal gezien is de waterkwaliteit in de Kapelse beken en grachten er op vooruit gegaan t.o.v. vier jaar geleden. Volgens het Provinciaal Instituut voor Hygiëne zijn er in Kapellen nog drie punten waar er zware overschrijdingen zijn van de basismilieukwaliteitsnormen. Die worden allicht veroorzaakt door (periodieke) lozing van huishoudelijk afvalwater. • Het aantal kilometer fietspad steeg opnieuw licht t.o.v. het aantal kilometer autoweg. • De hoeveelheid (rest)afval van de inwoners van de gemeente Kapellen blijft stijgen. T.o.v. 2008 gaat het om een verhoging met bijna 11%. Juli-Augustus 2013 | 25


Voor een aantal documenten hoef je niet langer aan te schuiven aan de loketten in het Administratief Centrum. Je vraagt ze rustig aan vanuit je luie zetel thuis en daarna krijg je ze gewoon in je mailbox. Het e-loket op www.kapellen.be werd gevoelig uitgebreid. En dat dankzij de digitale stempel IntelliStamp…

Het is nu ‘OFFICIEEL’:

1

aanschuiven aan het loket hoeft niet meer! Via het e-loket van de gemeente Kapellen kan je voortaan thuis heel wat zaken elektronisch afhandelen en documenten opvragen. Deze documenten worden voorzien van een digitale stempel die de klassieke stempel en handtekening(en) vervangt. Daardoor kan je die officiële documenten nu ook zelf thuis afdrukken, op elk gewenst moment. En dat zonder dat ze hun wettelijke waarde verliezen. Bovendien zijn de documenten beveiligd tegen vervalsing. En of dat voordelen biedt! Je bespaart niet alleen tijd, maar hoeft je ook minder te verplaatsen, omdat je niet meer naar ons moet komen…

26 | www.kapellen.be

Wat is IntelliStamp?

IntelliStamp is een technologie die zowel digitale als papieren documenten beveiligt door middel van een visuele stempel. Deze digitale stempel vervangt de klassieke stempel en handtekening. Met IntelliStamp behouden documenten ook hun officiële waarde, en dat onder alle omstandigheden. Dus ook als je ze thuis digitaal ontvangt en zelf uitprint. Dat komt omdat er via de stempel een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd, waardoor de authenticiteit van de papieren afdruk blijft gegarandeerd.

Hoe ga je te werk?

1. Je vraagt je document online aan. Via het e-loket op de gemeentelijke website www.kapellen.be vraag je met behulp van jouw elektronische identiteitskaart (én pincode) en een kaartlezer het document aan dat je nodig hebt voor bijv. werkgever, bank of notaris. 2. Het document krijgt een digitale stempel Het document wordt snel opgemaakt door de gemeentediensten en automatisch voorzien van een IntelliStamp, die de gegevens van het document en de digitale handtekening van de gemeente bevat. Meteen is het document beveiligd tegen elke poging tot vervalsen. Je kan het document gewoon afdrukken, de digitale stempel staat mee op het papier.

2


Welke documenten?

Op www.kapellen.be kan je nakijken welke zes documenten al van een digitale stempel worden voorzien. Het gaat om: • bewijs van woonst • bewijs van woonst met historiek van adressen • bewijs van gezinssamenstelling • bewijs van nationaliteit • afschrift van geboorteakte • uittreksel uit het strafregister (goed gedrag en zeden). Het is de bedoeling om dit aanbod almaar verder uit te breiden.

Eenvoudig te verifiëren 100% veiligheid

IntelliStamp is een visuele stempel die op het elektronische document wordt geplaatst. De zichtbare barcode bevat de (noodzakelijke) inhoud van het document en andere gegevens die de authenticiteit garanderen. Bij het afdrukken van het document verschijnt de digitale stempel mee op het papier. Daarmee kan men het document op een eenvoudige manier verifiëren en eventuele aanpassingen onmiddellijk detecteren (zie verder).

Jouw werkgever, bank, notaris, … kan jouw document met IntelliStamp op verschillende manieren verifiëren: • Door via www.kapellen.be aan te melden op de verificatiewebsite met de login-code. Beide staan vermeld op de digitale stempel. Hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig. • Door de barcode te scannen met een scanner, digitaal fototoestel of smartphone en via het internet verbinding te maken met de verificatiewebsite. • Zonder internet, met een barcodescanner en een specifieke applicatie. De digitale stempel is vervalsers te slim af, want bij de verificatie is het mogelijk om belangrijke informatie te controleren:

• De beschermde gegevens op het document. • Wie het document heeft aangemaakt en ondertekend. • Het exacte tijdstip waarop het document werd getekend. • De autoriteit die de identiteit van de ondertekenaar garandeert. IntelliStamp kan ook visuele verschillen aan het licht brengen tussen het originele document en het ingescande papieren document. Indien er gegevens zijn gewijzigd nadat de stempel werd aangebracht, worden deze duidelijk zichtbaar.

Meer informatie

Neem een kijkje op www.kapellen.be of contacteer de dienst Burgerzaken via digitalestempel@kapellen.be of 03 660 66 06.

Nog geen kaartlezer? Om documenten aan te vragen via het Kapelse e-loket heb je steeds een elektronische identiteitskaart (EID) en een kaartlezer nodig. Een EID-kaartlezer sluit je aan op de computer. Houd je pincode van je identiteitskaart wel bij de hand, want die heb je nodig om in te loggen. Kaartlezers kan je in de meeste computer- of elektronicawinkels kopen, maar ook bij de gemeente Kapellen. Aan het onthaal van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130, en aan de balie van de dienst Burgerzaken op de eerste verdieping kan je een kaartlezer aanschaffen voor € 5. Je kan ook betalen met Jacobuscheques. Ben je de pincode van je EID vergeten? Geen nood, via onze dienst Burgerzaken kan je nieuwe codes aanvragen. Die arriveren dan zo’n tien kalenderdagen na aanvraag.

Juli-Augustus 2013 | 27


Strijd mee tegen kanker en vergroot de hoop!

S P O R T S P R O K K E L S

1. Enkel jong en zuiver taxussnoeisel komt in aanmerking. 2. Verzamel de eenjarige scheutjes van max. 20 à 30 cm. 3. Vang het snoeisel in een doek op om vermenging met gras, bladeren of ander snoeisel te voorkomen. Je kan het ook rechtstreeks in een zak stoppen.

• Een nieuwe 10-lessenreeks fitheidsgymnastiek start vanaf 9 september, telkens op maandag van 10.30 tot 11.30 uur. Een tweede 10-lessenreeks fitheidsgymnastiek start vanaf 11 september en dat telkens op woensdag van 10.30 tot 11.30 uur. Inschrijven doe je bij de eerste les. Kapellenaren betalen € 12,50 voor tien lessen en € 25 voor een heel seizoen (30 lessen). Voor niet-Kapellenaren is dat resp. € 20 en € 40. • Een nieuwe 10-lessenreeks hydrobic start vanaf 10 september, telkens op dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur. Inschrijven kan vanaf 2 september. Deelnemen kost € 20 voor Kapellenaren en € 25 voor niet-Kapellenaren. • Sport voor de derde leeftijd schiet op 5 september weer uit de startblokken. En dat elke donderdag van 15.00 tot 16.00 uur. Deelnemen is gratis. Inschrijven doe je ter plaatse, maar een medisch attest is wel vereist. • Het doel van een start to run voor gevorderden is vanaf 11 september om de deelnemers in tien weken van 5 naar 10 km te brengen. De lessen vinden tien weken lang plaats op woensdag vanaf 20.30 uur op de atletiekpiste. Inschrijven kan vanaf 19 augustus. Kostprijs: € 25. • Een nieuwe reeks start to swim start op woensdag 2 oktober. Twee keer per week – woensdag en vrijdag van 19.30 tot 20.30 uur – en dat tien weken kom je zwemmen, in banen en met begeleiding van een trainer van zwemclub ZIK. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen beginners en gevorderden. Ze kunnen resp. al 25 m en 200 m zwemmen. Het doel: resp. 250 m en 1 km. Kapellenaren betalen € 20 voor twintig lessen, niet-inwoners € 25. Inschrijven vanaf 2 september.

Meer info?

Meer info: sportdienst, C. Pallemansstraat 84, sportdienst@kapellen.be, 03 660 67 60.

Wist je dat in taxussnoeisel een actief bestanddeel zit dat wordt verwerkt in heel wat kankermedicijnen? En wist je ook dat er voor één kilogram van dit bestanddeel – baccatine – meer dan 12 ton snoeisel nodig is? Dan begrijp je dat je hulp meer dan welkom is om de strijd tegen kanker aan te gaan. De opbrengst van de actie van 2013 wordt geschonken aan de borstkliniek, een samenwerking tussen AZ Klina in Brasschaat en AZ SintJozef in Malle. 250 nieuwe patiënten met borstkanker bieden zich jaarlijks bij de borstkliniek aan. Zij kunnen beroep doen op een gespecialiseerd diagnostisch centrum met ruime ervaring in borstpuncties en MRI-onderzoek.

Hoe neem je deel?

Snoei tot 31 augustus de taxus in je tuin en breng het verse snoeisel GRATIS naar het containerpark.

Waarmee hou je rekening?

www.vergrootdehoop.be, www.zorgprogramma-oncologie.be Geef hoop aan iedereen die te maken krijgt met kanker en vergroot mee de hoop taxussnoeisel!

Energie

Trek adapters uit. Als je toestel niet oplaadt, maar de adapter steekt wel in het stopcontact, dan verbruikt die toch stroom. Uittrekken is dus de boodschap!

Groen

Bamboe is een prima ‘afsluiter’, maar om te vermijden dat het een woekerende plaag wordt, plant je hem best in een grote kuip (plastic of beton). Die kuip graaf je minstens 50 cm in.

Water

Plaats een regenton en gebruik regenwater voor de schoonmaak. In België is het vullen van een ton met hemelwater meestal geen probleem.

28 | www.kapellen.be

Sportacademie

Laat kids van sport(en) proeven!

Wil je kind graag sporten, maar weet hij/zij nog niet welke sport hij/zij leuk vindt? Neem dan deel aan de Sportacademie, een initiatief van de gemeentelijke sportdienst. Via de Sportacademie kunnen kinderen van het lager onderwijs kennismaken met verschillende sporttakken en spelen. Zo kunnen zij kiezen en later misschien recreatief of competitief één of meerdere van deze sporten beoefenen. De jongsten krijgen een algemene basisopleiding, de iets ouderen richten zich meer naar specifieke sporttakken. De Sportacademie schiet op dinsdag 10 september van 16.00 tot 18.00 uur uit de startblokken. De lessen vinden elke dinsdag plaats, behalve in de vakantieperiodes. Het eerste en het tweede leerjaar sporten van 16.00 tot 16.50 uur. De lessen van het derde, vierde, vijfde en zesde vinden plaats van 17.00 tot 17.50 uur. In totaal worden er 34 lessen gegeven (tot midden juni dus). De eerste les is een gratis proefles. Inschrijven kan ter plaatse. Deelnemen aan de 34 lessen kost € 30 voor Kapellenaren en € 45 voor niet-inwoners, verzekering inbegrepen. Er kan ook worden betaald met Jacobuscheques.


Hebt u voldoende energie? Energietest

De gemeente Kapellen organiseert in juli en augustus een gloednieuwe dienstverlening. Je kan elke dinsdagvoormiddag tussen 10.00 en 12.00 uur in de bibliotheek op het Dorpsplein terecht met je vragen over energie en specifiek over je energiefactuur. Er kan ook worden nagekeken wie de meest gunstige energieleverancier voor je is. Deze gegevens worden via de V-test van www.vreg.be berekend.

Groepsaankoop

De gemeente Kapellen neemt dit jaar eveneens voor de vierde keer deel aan de groepsaankoop groene energie van de provincie Antwerpen. In 2012 stapten er 990 Kapelse gezinnen over naar de nieuwe leverancier (Essent).

Bij een groepsaankoop is het principe: hoe meer mensen meedoen, hoe groter de korting die je kan bedingen. Tussen 1 juli en 29 september schrijf je vrijblijvend in. Na de veiling op 2 oktober, waarop verschillende energieleveranciers hun beste tarieven aanbieden, wordt de winnaar bekendgemaakt. Een persoonlijk voorstel krijg je toegestuurd. Daarin kun je het ‘winnende’ tarief eenvoudig vergelijken met de tarieven van andere energieleveranciers én met je huidige tarief. Pas dan beslis je of je wilt overstappen. Meer info krijg je ook op een infoavond op dinsdag 10 september om 20.00 uur in 't Kerkske.

Was jij er vorig jaar al bij? Super. Denk er wel aan dat het kortingstarief voor één jaar geldig is. Hernieuw je inschrijving dus om volgend jaar opnieuw van scherpe tarieven te genieten. Wil je meedoen? Schrijf je dan in vanaf 1 juli. Dat doe je via de website www.samengaanwegroener.be of via het gratis nummer 0800 21 134 (iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot 21.00 uur).

Gezocht: foto’s

Laat je natuurfoto schitteren in de afvalkalender De Kapelse fotoclub DIKA levert jaarlijks een aantal mooie foto’s om de Kapelse afvalkalender op te fleuren. Voor de editie van 2014 is het gemeentebestuur nog op zoek naar een aantal leuke foto’s van Kapellenaren. Dus, als je thuis nog originele natuurfoto’s hebt liggen of als je de Kapellenaren graag mee wil laten genieten van je prachtige tuin, dan is dit je kans. Stuur je foto op naar de milieudienst en maak zo kans op één van de beschikbare

WIN

plaatsjes in de volgende afvalkalender. Als je een foto wil insturen, hou dan wel rekening met volgende voorwaarden. De foto is horizontaal (landscape) georiënteerd. De foto moet digitaal worden aangeleverd. De foto heeft een minimumresolutie van 300 dpi. Het thema van de foto is tuin/natuur. De foto moet in Kapellen zijn gemaakt. Foto’s uit alle seizoenen zijn welkom. Zowel close-ups als panorama’s. Mail je digitale foto en je gegevens (naam,

adres, telefoon) door naar milieudienst@kapellen.be. Geef verder ook de precieze locatie en de naam van de maker van de foto op. Foto’s mogen worden aangeleverd tot en met 30 september 2013. De mooiste ingezonden foto’s worden gebruikt in de afvalkalender van 2014 in een oplage van 12.500 exemplaren! Meer info: milieu- en groendienst, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 38.

Kapellen Kermis

Los deze rebus op en geef de oplossing ten laatste op woensdag 24 juli af aan de onthaalbalie van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130. Als je oplossing juist is, ontvang je een ticket ter waarde van € 5, goed voor één gratis attractie tijdens Kapellen Kermis van 27 tot en met 30 juli (zie ook pagina 15). Let wel, enkel originele rebussen worden aanvaard. Juli-Augustus 2013 | 29


Terug naar school Inschrijvingen scholen Ja, we weten wel dat de zomervakantie nog echt moet beginnen, maar hieronder vind je toch al de data waarop je je kind(eren) voor volgend schooljaar kan inschrijven in de Kapelse scholen. Het gaat om de werkdagen in die periodes. Bij de meeste scholen kan je ook terecht na een afspraak per telefoon of e-mail. Secundair onderwijs

Basisonderwijs GLS De Platanen Bauwinlaan 1 - 03 664 26 72 www.platanen.be info@platanen.be

• 1 t/m 5 juli • vanaf 26 augustus • telkens 9.00-12.00 uur

GVBS De Putse Knipoog Partizanenstraat 5 - 03 664 79 20 www.deputseknipoog.be secretariaat@deputseknipoog.be

• • • •

Basisschool Irishof Kapelsestraat 37 - 03 660 13 04 www.irishof.be bs.kapellen@g-o.be

• • • •

Basisschool Klavertje Vier Engelselei 10 - 03 664 56 90 Pastoor Vandenhoudtstraat 29 03 664 36 88 Hoevensebaan 104 - 03 664 56 91 www.bk4.be klavervier1@skynet.be

• 1 t/m 5 juli • 26 t/m 31 augustus • telkens 10.00-12.00 uur

Basisschool Zilverenhoek Zilverenhoeklaan 2 - 03 664 36 23 www.basisschoolzilverenhoek.be info@basisschoolzilverenhoek.be

• 1 t/m 5 juli • 22 t/m 30 augustus • telkens 9.00-10.00 uur

Kleuterschool De Platanen Hoogboomsteenweg 274 03 605 08 17 www.kleuterschooldeplatanen.be info@platanen.be

• 1 t/m 5 juli • 22 t/m 30 augustus • telkens 9.00-12.00 uur

Maria Immaculata Oude Bergsebaan 20 03 664 36 23 www.basisschoolzilverenhoek.be info@basisschoolzilverenhoek.be

• 1 t/m 5 juli • 22 t/m 30 augustus • telkens 9.00-10.00 uur

30 | www.kapellen.be

29 juni t/m 5 juli 19 t/m 30 augustus weekdagen 9.00-16.00 uur woensdag 9.00-13.00 uur en 17.30-20.30 uur • zaterdag 9.00-16.00 uur 1 t/m 5 juli 19 t/m 30 augustus telkens 9.00-15.00 uur woensdag 9.00-12.00 uur

Koninklijk Atheneum Kapellen Streepstraat 16 - 03 660 13 00/02 www.atheneumkapellen.be ka.kapellen@g-o.be ms.kapellen@g-o.be

• t/m 5 juli • vanaf 19 augustus • telkens 9.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur • niet op woensdagnamiddag

KTA Kapellen Pastoor Vandenhoudtstraat 8 03 664 43 00 www.ktakapellen.be kta.kapellen@g-o.be

• van 1 juli t/m 5 juli • van 19 t/m 31 augustus • telkens 9.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur • op 27, 28 en 29 augustus 18.00-21.00 uur

Mater Salvatorisinstituut Dorpsstraat 40 - 03 664 23 55 www.matersalvatoris.be info@matersalvatoris.be

• • • •

van 29 juni t/m 4 juli van 21 t/m 31 augustus telkens 10.00-17.00 uur op zaterdag 10.00-13.00 uur

Academie voor Muziek en Woord Hoevensebaan 12 - 03 605 76 54 www.academiebrasschaat.be gamw@brasschaat.be

• • • • •

vanaf 28 augustus: maandag 16.00-19.00 uur woensdag 14.00-19.00 uur vrijdag 17.00-19.00 uur zaterdag 10.00-12.00 uur

Sint-Lucas Academie voor Beeldende Kunsten Bawinlaan 1 - 03 664 65 02 www.st-lucas-kapellen.be info.dko@st-lucas-kapellen.be

• 26, 27 en 29 augustus • september: maandagen, dinsdag en donderdagen • telkens 10.00-14.00 uur en 19.00-21.00 uur

Kunstonderwijs

s ook orgaan o d je t moe gen: hrijving eebren m bij insc n e t n het kind docume enkele -kaar t van

kaar t of SIS s t i e t i t n e d it •i uittreksel u of je k e o b s jk • huweli akte de geboor te van vorige t es tt a / ft i r etuigsch • rappor t/g vorige school schooljaar/


KAPELSE WINNAARS

Europese top

Catherine Jacques (33) behaalde in Walldorf (Duitsland) jiujitsugoud op het Europees kampioenschap. De ex-judoka, ook regerend wereldkampioene, won in de categorie fighting +70 kg.

Weer kampioen

Korfbalclub Kapellen speelde kampioen in de vierde klasse van de veldcompetitie. Rood-zwart won 15 van de 16 wedstrijden. Vorig jaar nog werd KCK zaalkampioen in hoofdklasse 3.

Mini-medailles

Het Mater Salvatorisinstituut kaapte drie (van de 10) awards weg op de provinciale finale voor mini-ondernemingen. Alles kiDs (foto) won met een cd-rom met verkeersoefeningen twee awards, voor meest opmerkelijke onderneming én voor beste product. Caldissimo (sjaals) won met het beste promotiefilmpje. © Nicole Verstrepen

Vlaamse top

Leo Stevens (82) werd Vlaams kampioen tafeltennis voor veteranen. Hij versloeg in de finale Brusselaar Jozef Broeckaert, Belgisch dubbelspelkampioen, met 3-0. © Nicole Verstrepen

Karatekampioen

Niels Willeme (23) van Seishin Dojo behaalde zilver op het EK Kyokushin Karate in Schweinfurt (Duitsland). En dat in de categorie heren kata.

En nog…

Ook andere vaste klanten in deze rubriek scoorden. Renée Eykens (17) plaatste zich op de 800 m voor het wereldkampioenschap Scholieren in Oekraïne en Stef Vanhaeren (21) liep op de 400 m horden het minimum voor het Europees Kampioenschap U23 in Finland. Juli-Augustus 2013 | 31


Vormgeving:

Druk:

Huwelijksjubilarissen

© Koen Fasseur

DIAMANTEN JUBILEUM

GOUDEN JUBILEUM

• • • • •

• • • • • • • • • • • • •

Theophile Franken & Maria Vingerhoets Josephus Nagels & Paulina Verresen Ludovicus Pauwels & Ivonne Van den Bosch Florentinus Segers & Elza Palinckx Willem van Veen & Tine Bastiaanse

32 | www.kapellen.be

Roger Balbaert & Augusta Van Linden Georges Cool & Agnès Vandeweghe Paul Cop & Anna Rambau Herman Berckmans & José Vochten Constantinus Bresseleers & Joanna Boden Walter Dom & Raymonda Van Agtmael Lodewijk Geysen & Ludovica Miechielsen Gustavus Janssens & Gilberte Denissen Heinrich Rathlov & Martha Maes Franciscus Symons & Elfrieda Van den Bleeken Albert Valkenborg & Jacqueline Mourice Willy Van den Brande & Hilda Roelandt Charles Vanlangendonck & Simone Engels

Info Kapellen 5  

Info Kapellen, gemeentelijk informatieblad Kapellen, vijfde nummer van 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you