Page 1

er

n

le

pe l

Zo m

m et ui tn ee m ba in ar Ka

ka te rn

Info Kapellen

3 2012


P5

Moderne Jacobus op komst Op 22 juli wordt er in Kapellen een modern beeld van Sint-Jacobus onthuld. De meesten weten dat de hoofdkerk in ­Kapellen‑centrum zijn naam draagt en dat hij een van Jezus’ apostelen was. Maar wie was Jacobus? En vooral, waarom is hij de patroonheilige van onze gemeente? Historisch Kapellen zet het op een rijtje.

P9-24

Zomer in Kapellen De zomermaanden in Kapellen zitten ook dit jaar boordevol activiteiten en evenementen. Pulptuur, Noten in het Park, Kapellen Kermis, Dansen op het Dorpsplein, boekenmarkt, Open Monumentendag, enz., enz., enz. Je leest er alles over in het uitneembare katern van zestien pagina’s.

P30-31

Plant een gratis boom! De gemeente organiseert dit jaar weer een boomplantactie. Ook nu kan je gratis streekeigen loofbomen bestellen. Het gaat om okkernootbomen, zwarte elzen, gele kornoeljes of haagbeuken. Weet je niet wat kiezen? Lees dan eerst alle details over de bloei, de vruchten, de vereiste lichtinval, het snoeiwerk, enz.

COLOFON Gemeentelijk informatieblad, verschijnt 5x per jaar. Redactie: Informatiedienst gemeente Kapellen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen e-mail infodienst@kapellen.be tel. 03 660 66 88 Verantwoordelijke uitgever: College van Burgemeester en Schepenen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen coverfoto: © Koen Bauters (CPeX)

2 | www.kapellen.be

Bedrijven betalen géén extra belastingen in Kapellen! De resultaten van de enquête Bedrijfsvriendelijke Gemeente van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland én recente contacten met Kapelse ondernemers leerden dat er grote onduidelijkheid heerst over welke belastingen ondernemingen in Kapellen moeten betalen. In totaal zo’n 47% van de Kapelse zaakvoerders beantwoordde de stelling Ik betaal te veel verschillende lokale belastingen met ‘helemaal akkoord’ of ‘eerder akkoord’. Wel, Kapelse ondernemers moeten in de praktijk nauwelijks (lees: eigenlijk geen) belastingen betalen aan de gemeente. Ja, zaakvoerders die in Kapellen wonen en/of er eigenaar zijn, betalen zoals alle andere inwoners/eigenaars van Kapellen aanvullende personenbelasting (5%) en/of onroerende voorheffing (700 opcentiemen). Maar daar blijft het bij qua belastingen en retributies. In tegenstelling tot andere gemeenten heeft Kapellen geen belasting op bijvoorbeeld drijfkracht, uithangborden en lichtreclame, en masten en pylonen.


Gezocht: ‘Easy rider’ Het beeldhouwwerk Easy rider van Paul Van Hoeydonck is verdwenen, bleek op 11 juni ll. De metalen sculptuur – een motorrijder uit recyclagemateriaal – stond sinds juni 1999 te blinken nabij de speeltuin in het gemeentepark Beaulieu. Het kunstwerk werd van zijn sokkel gerukt – lees: gestolen – door onbekenden. De recherche van de lokale politie Noord startte een onderzoek op. Wie meer weet over de verdwijning/diefstal van Easy rider wordt verzocht contact op te nemen met de lokale ­politie Noord via 03 660 09 30 of recherche@pznoord.be. Antwerpenaar Paul Van Hoeydonck (°1925) is gerenommeerd. Hij exposeerde werken in onder meer Chicago, Dusseldorf, New York, Parijs, Stockholm en Tokio. Trouwens, hij is de enige kunstenaar met een sculptuur op de maan. Zijn werk Fallen ­astronaut werd er in 1971 geplaatst door de crew van Apollo 15.

Kapellen is een FairTradeGemeente! De gemeente Kapellen mag sinds 25 juni officieel de titel FairTradeGemeente dragen. Het label werd behaald omdat vooral door de inspanningen van de zogenaamde trekkersgroep Fair Trade werd voldaan aan zes criteria. Het laatste werd behaald door het samenstellen van een ‘groene gids’. Die eco-, bio- en fair-wijzer, lokale gids voor duurzaam en (h)eerlijk consumeren zet verkooppunten van

lokale, biologische, fairtrade- en andere duurzame producten in Kapellen en naaste omgeving op een rijtje. Verder wordt duidelijkheid verschaft in het brede spectrum aan labels, keurmerken en logo’s op de verpakkingen van producten, en krijg je ook een kalender van seizoensgroenten en -fruit, allerlei eenvoudige tips en links naar websites. De gids is gratis verkrijgbaar in het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130, of te bekijken op www.kapellen.be.

Meldingen

Nieuw: de Koraalstraat

Gesloten

Heb je vragen, suggesties, mededelingen en/of klachten? Dan kan je het ­gemeentebestuur aanspreken via de elektronische meldingskaart op www.kapellen.be. Een ingestuurde ­meldingskaart wordt steeds zo snel mogelijk overgemaakt aan de bevoegde dienst of persoon. Anonieme formulieren worden niet behandeld. Meldingen kan je ook telefonisch doorgeven via 03 660 66 00 of aan de balie van het Administratief Centrum, Antwerpsesteenweg 130.

De provincie legt een fiets-o-strade aan tussen Essen en Antwerpen, voor zover mogelijk langs spoorlijn 12. Een van de missing links die in Kapellen nog moet worden weg­gewerkt, is de verbinding tussen het Klein Heiken en Ekeren. Dat deel fiets-o-strade zal lopen langs het zogenaamde saunastraatje, waar vroeger een sauna was gevestigd. Met het oog op een vlotte hulpverlening van politie, brandweer en medisch personeel krijgt dat straatje nu ook een officiële straatnaam. Het College van Burgemeester en Schepenen en de gemeenteraad kozen op advies van de cultuurraad voor Koraalstraat, naar de naam van de voormalige sauna.

• Alle gemeentelijke diensten zijn gesloten op woensdag 11 juli (Vlaamse feestdag), zaterdag 21 juli (Nationale feestdag) en woensdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart). Dat geldt ook voor de bibliotheek, het zwembad en het containerpark. • Het bibfiliaal in Putte is gesloten van zondag 5 tot en met zondag 19 augustus, ook de boekengleuf. Je uitleentermijn wordt automatisch verlengd. De hoofdbib aan het Dorpsplein blijft wel de hele zomer open. • Het zwembad is van maandag 2 juli tot en met zondag 2 september geopend volgens de schoolvakantieregeling (zie www.kapellen.be).

Meldingen i.v.m. verkeer maak je best rechtstreeks over aan de lokale politie Noord: www.pznoord.be.

Juli-Augustus 2012 | 3


to do ... nten e m u c o d s i - re IK - Kids- ldatum? - verva - ...

Vraag tijdig je reisdocumenten aan! In het vorig nummer gingen we al er al uitgebreid op in, nu houden we het korter. Plan je binnenkort een (zomer)vakantie vraag dan tijdig de nodige reisdocumenten aan. Enkele tips: • Correcte informatie over welke reis­ documenten je in welk land precies nodig hebt, vind je via www.diplomatie.belgium.be. • Een nieuwe elektronische identiteitskaart aanmaken duurt zo’n drie weken. Normaal krijg je zo’n drie maanden voor de vervaldatum een

uitnodiging. Heb je zo’n vernieuwing eerder nodig omdat een bepaald land een langere geldigheid vraagt, kom dan langs de gemeentelijke dienst Burgerzaken. • Voor Kids-IK’s – productietijd: drie weken - krijg je géén uitnodiging. Hou dus zelf de vervaldatum in de gaten! • Een reispas aanmaken kost zeven werkdagen. • Niet-Belgen moeten altijd reizen met hun nationaal paspoort. Meer info vind je via www.kapellen.be.

Opvoedingstips

Gezeur op de achterbank van de auto… Gezeur en gekibbel op de achterbank. Wie (kleine) kinderen heeft, kent dit ‘fenomeen’, zeker tijdens lange autoritten naar een vakantiebestemming. Vaak resulteert dat ook in geïrriteerde of gestresseerde ouders. Wat kan je doen om autoritten aangenamer te laten verlopen? Ja, kinderen kijken meestal uit naar de vakantiebestemming, maar – begrijpbaar – voor hen mag die autorit beslist wat korter. Een aantal ‘probleempjes-op-deachterbank’ is te voorkomen.

! o t u a Rode

• Probeer bij lange autoritten een normaal dagschema aan te houden, want als slaap- en etenstijden verstoord raken, wordt het moeilijk om een goed humeur te behouden. Vertel je kinderen op voorhand ook hoe lang de rit zal duren en langs waar je gaat rijden. • Bepaal ook twee of drie regels voor goed gedrag in de auto. Bijvoorbeeld: gordel om, rustig praten en handen en voeten bij je houden. Vraag je kinderen ook die regels te herhalen. Help zo nodig en prijs hen ook als ze de regels goed kennen. Herinner hen vlak voor het vertrek nogmaals aan de regels. • Bedenk ook op voorhand activiteiten voor onderweg die je kinderen boeien en bezighouden. Zo kun je vragen stellen en hen onderweg wijzen op interessante dingen. Tel dingen die je onderweg ziet, bijvoorbeeld alle 4 | www.kapellen.be

rode auto’s. Help hen op weg met een nieuwe activiteit als ze ergens op zijn uitgekeken. Doe spelletjes zoals Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. • Wissel af met boekjes en zet af en toe cd’s of dvd’s op. Zing gezellig met zijn allen mee. • Maak regelmatig complimenten en geef iets lekkers als de kinderen zich goed gedragen in de auto. • Voorzie bij langere ritten regelmatig pauzes, zodat ze ook even buiten kunnen ravotten.

Soms is het niet mogelijk om bij storend gedrag direct in te grijpen, bijvoorbeeld omdat het te gevaarlijk is. Als kinderen dan schreeuwen of luidruchtig zijn, kan je dat het beste negeren. Dan stop je wanneer het weer veilig is en hou je zo even een rust-tijd.

Ik zie, ik zie .. . t e i z t e i wat jij n Zo, een goede reis en veel plezier op vakantie!


zondag

Historisch Kapellen  het gemeentewapen Aan de parktoegang tegenover de Sint-Jacobuskerk in Kapellencentrum wordt op zondag 22 juli een ‘modern’ beeld van Sint-Jacobus onthuld. Het beeld komt er op vraag van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela (en naar analogie met andere Europese steden en gemeenten op de pelgrimsroute naar het Spaanse bedevaartsoord). Het nieuwe beeld is een samenwerking met de Sint-Lucas Academie. Kunstenares is Vally Moors. De patroonheilige van onze gemeente zie je trouwens wel vaker in Kapellen. En niet alleen op de blauwe straatnaamborden…

Het gemeentewapen is veel meer dan de figuur van Sint-Jacob. Meer zelfs, het bulkt van de symboliek en is in feite de synthese van de wordingsgeschiedenis van Kapellen. Het schild met de drie gouden brouwerijakers (emmers) op een lazuurblauwe achtergrond werd overgenomen uit het gemeentewapen van Ekeren, omdat Kapellen tot 1801 deel uitmaakte van de heerlijkheid Ekeren. Trouwens, ook de Ekerse kleuren – geel en blauw – werden overgenomen door Kapellen. Het schild staat in het Kapelse wapen opgesteld voor de heilige Jacobus de Meerdere als pelgrim. Jacobus was een van de twaalf apostelen en werd volgens de Bijbel door Christus geroepen terwijl hij aan het werk was op het schip van zijn vader Zebedeüs. Ook zijn broer Johannes werd apostel. Tijdens de driejarige rondwandeling van Jezus werd Jacobus één van de drie belangrijkste discipelen, naast Petrus en Johannes.

Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van die andere apostel die ook Jacobus heette. In het bijbelboek Handelingen van de Apostelen staat te lezen dat Jacobus door Herodes met het zwaard werd onthoofd als eerste van Jezus’ apostelen. Jacobus wordt aanbeden tegen reuma en artritis en voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten. Hij is onder meer de patroonheilige van Spanje, Chili en Guatemala en van de soldaten, ruiters, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, smeden, apothekers, drogisten, dierenartsen en pelgrims. Oké, maar hoe kwam hij nu in het Kapelse wapen terecht? Al in de 12de eeuw stond er een kapel op de plaats waar je nu de SintJacobuskerk vindt. Die werd aanvankelijk de Kapel van de Hoogenschoot genoemd, naar de eerste naam van Kapellen. Toen later de populaire apostel Jacobus als patroonheilige van de parochie werd gekozen, was er sprake van de Kapel van Sint-Jakob in de Hoogenschoot, de Sint-Jacobskapel of kortweg de Kapel. Dat leidde tot de nieuwe gemeentenaam Cappellen, wat later Kapellen werd. Trouwens, de SintJacobuskerk is een van de 18 SintJacobskerken in Vlaanderen en ligt op de route – nog 2.140 km! – naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela, waar Jacobus werd begraven. Sint-Jacobus wordt meestal afgebeeld met de naar hem vernoemde schelp en/of een pelgrimsstaf. De schelp versierd op het Kapelse gemeentewapen zijn hoed, de staf draagt hij in zijn rechterhand. En

JULI

22

de kapel waarvan sprake – en waaraan Kapellen dus zijn naam dankt – draagt onze heilige in het wapen in zijn linkerhand. En er is nog een link tussen SintJacobus en Kapellen. Zijn naamdag valt op 25 juli. Die feestdag bepaalt tot vandaag de datum van de jaarlijkse kermis in Kapellen-centrum. Die vindt altijd plaats aansluitend op die 25ste juli, ergens eind juli/begin augustus. De gouden kapel draagt SintJacobus dus in de linkerhand. Alerte bezoekers van het Administratief Centrum (AC) aan de Antwerpsesteenweg hebben misschien al vastgesteld dat dat anders is in het glasraam dat er aan de trap hangt. Klopt. Daar draagt de heilige de kapel in zijn rechterhand. Werd die Jacobus verkeerd gemonteerd? Ja en nee, zeggen experts. Een glasraam heeft sowieso twee ‘verschillende’ kanten en pakt de lichtinval het best langs de ene zijde. Daar het glasraam in het AC van achteren uit wordt verlicht, kon het dus uitsluitend worden opgehangen zoals het nu hangt, zeggen diezelfde specialisten. Het gemeentewapen met Jacobus werd offcieel ingevoerd in 1839 (maar eerder ook al gebruikt). Pas in 1993, meer bepaald op 13 oktober, werd het wapen officieel vastgelegd bij ministerieel besluit. Het was de Brusselse kunstenaar Pol Van Houtte die het begin jaren zestig van de vorige eeuw moderniseerde, zeg maar opnieuw ontwierp. Sinds 29 juli 1963 gebruikte Kapellen het (opnieuw) in alle gemeentelijke communicatie, van brieven over publicaties tot affiches. En dat tot in januari 2005. Toen betekende een nieuwe huisstijl de intrede van het frisse en moderne logo met de vier groene bollen en gemeente Kapellen in het blauw. Sint-Jacobus verdween zo enigszins naar de achtergrond, maar blijft dus wel het gemeentewapen van Kapellen. Juli-Augustus 2012 | 5


het leven van a tot z

de bib

I nfo

 nnemie Van Isterdael naam: A leeftijd: 47 jaar romans bib-taak: vreemdtalige over ken en informatieve boe l taa en kunst, samenleving tip van Annemie: id met tie is recent aangegroe “De Engelstalige collec op en lez k elij kk Ma Readers. een lading MacMillan tussener es all en r pe Up r tot elk niveau, van Starte dio-cd.” au t mé aal em all en in,

“De bib: the cloud, maar dan in het echt. Gaan we nog mee met onze tijd? Vandaag is de trend: alles in de wolken. We houden niets meer bij. Muziek en documenten? Als we ze nodig hebben, halen we ze gewoon uit the cloud. Dat vinden wij natuurlijk een goed idee. Want de bib bouwt al jaren aan zo’n wolk. Een wolk van een bibliotheek, op één hoog. Bereikbaar voor iedereen. En je vindt er meer dan je zoekt op het moment dat je iets nodig hebt. Wij zorgen voor een actuele collectie muziek, films, romans en prentenboeken, maar ook voor de krant van de dag. De bib: the cloud, maar dan straffer, in het echt.”

6 | www.kapellen.be

5 tips

Als je niet kan gaan stemmen…

1. Hoe je te verontschuldigen? Wat is een geldige reden om niet naar het stembureau te gaan? ·· Als je ziek bent, moet je een doktersbewijs voorleggen. ·· Als je moet werken, moet je een werkgeversattest voorleggen. ·· Als je op reis bent in het buitenland, moet je een boekingsbewijs of een verklaring op eer voorleggen (zie ook www.kapellen.be). Het bewijsstuk hou je goed bij, of je brengt het binnen bij de dienst Burgerzaken. 2. Stemmen bij volmacht. Als je een geldige reden hebt om niet naar het stembureau te gaan, je dat kan bewijzen en je stem niet verloren wil laten gaan, dan geef je volmacht aan iemand die je vertrouwt. ·· Je haalt een volmachtformulier op de dienst Burgerzaken, vraagt het daar telefonisch op, of downloadt het via www.kapellen.be of www.vlaanderenkiest.be. ·· Je vult samen met de vertrouwenspersoon een volmachtformulier in en voegt er het bewijsstuk bij. ·· Je bent ziek of moet werken: je bezorgt het volmachtformulier met bewijsstuk en oproepingskaart aan jouw volmachtdrager. Wat hij moet doen, vind je in punt 3. ·· Je bent op reis in het buitenland: je gaat met het ingevulde volmachtformulier met bewijsstuk van tevoren naar de dienst Burgerzaken. Daar krijg je nog een bevestigingsdocument. Dit hele pakket geef je samen met jouw oproepingskaart aan jouw volmachtdrager. 3. Een volmachtstem uitbrengen. ·· Je mag slechts één volmachtstem uitbrengen. Wanneer je je als volmachtdrager engageert, ben je ook verplicht om die stem uit te brengen. ·· Je gaat eerst jouw stem uitbrengen. Op jouw oproepingskaart krijg je een stempel als bewijs dat je hebt gestemd. ·· Dan ga je naar het stembureau van de volmachtgever met zijn oproepingskaart, zijn pakket volmachtformulieren, jouw identiteitskaart en jouw oproepingskaart. Je brengt de volmachtstem uit. Op jouw oproepingskaart komt een extra stempel “heeft bij volmacht gestemd”. 4. Je bent met vakantie in België. Zolang je in het land bent, moet je gaan stemmen. Je kan je niet verontschuldigen en ook niet bij volmacht stemmen. Je moet je vóór 15.00 uur in jouw stembureau in Kapellen aanbieden. 5. Meer informatie. Met vragen kan je steeds terecht op de dienst Burgerzaken, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 06, marleen.dupont@kapellen.be. Meer info en alle genoemde formulieren vind je ook op www.vlaanderenkiest.be, de website van de Vlaamse regering.


Begeleiders Buitenschoolse Kinderopvang (BKO)

Gesco/contractueel • niveau C • 19 uren per week

T H C O GEZ functie

profiel

meer informatie

• een hart voor kinderen hebben • creatief zijn • flexibel zijn • een diploma kinderzorg (of gelijkgesteld) hebben

Lichte verkeershinder door werken fiets-o-strade In de eerste week van juli wordt aan het kruispunt ­Heidestraat-Fortsteenweg-Koning Albertlei de fiets-o-strade langs spoorlijn 12 ‘vervolledigd’. Lees: dan worden de Georges Spelierlaan en het fietspad van de Heidestraat aangesloten op het nieuwe fietspad in de heraangelegde Koning Albertlei. Die werken duren zo’n vijf dagen. Mogelijk is er lichte verkeershinder. Bij de aanleg van de oversteekplaatsen van de Heidestraat en van de as C. Pallemansstraat-Fortsteenweg is er allicht enkele uren een moeilijke doorgang nabij de kleine ‘rotonde’. De politie zorgt op dat moment voor de nodige begeleiding van het verkeer.

Meer informatie over deze vacatures vind je via www.kapellen.be of de gemeentelijke personeelsdienst (03 660 66 29, personeelsdienst@kapellen.be).

Milieutips Energie

1 2 3

De zon is er (soms) weer. Droog je kleren buiten aan de wasdraad, dan ruiken ze naar de zomer.

Groen

Heb je geen voortuin? Laat dan een mooie klimplant je gevel opfleuren. Bovendien hebben klimplanten ook een isolerende functie qua geluid en temperatuur. Gedaan ook met slagregens die je gevel nat maken.

Water

Als je was heel vuil is, kies dan niet voor een voorprogramma of een kookwas. Laat je kleren een nachtje weken en de rest is kinderspel.

Je staat in voor de voor- en naschoolse opvang en de vakantieopvang van kinderen van 2,5 tot 12 jaar in de vestigingen van de gemeentelijke Buitenschoolse Kinderopvang ’t Egeltje.

wil jij ook zo’n toffe brooddoos?

Meer details worden later gecommuniceerd, onder meer via www.kapellen.be en Kapellen.tv.

geef deze bon

- eventueel met een gedich t of tekening voor je mama/p apa -

voor 15 juli af in het opvoedingspunt Antwerpsesteenweg 130, Kapellen open: maandag 18-20u, vrijd ag 9-12u

www.opvoedingswinkelbra

sschaat.be

aanbod geldig zolang de voorra ad strekt

Juli-Augustus 2012 | 7


Uw mening over politie en veiligheid

Voor de opmaak van het zonaal veiligheidsplan 2013-2016 organiseerde de lokale politie Noord een rondvraag bij inwoners van de zone Noord (Kapellen-Stabroek). Het plan legt de doelstellingen vast en bepaalt welke problemen in de komende vier jaar prioritair worden aangepakt. 476 Kapellenaars namen deel aan de enquête. 78% van hen vindt dat de politie goed tot zeer goed werk levert, 17% heeft hierover geen mening. De meerderheid van de Kapelse bevolking (72%) voelt zich zelden of nooit onveilig. 25% stelt wel zich soms onveilig te voelen.

De inwoners van Kapellen ervaren als grootste problemen in hun buurt: • onaangepaste snelheid in het verkeer; • woninginbraken; • agressief verkeersgedrag; • wildparkeren; • fietsdiefstallen; • zwerfvuil en sluikstorten. Gevraagd naar welke problemen prioritair moeten worden aangepakt, komt woninginbraken op de eerste plaats (41,4%), gevolgd door onaangepaste snelheid (19,6%) en sluikstorten (8,8%).

Neem een loopje in Kapellen!

Kapellen beschikt sinds kort over twee nieuwe bewegwijzerde loopparcours in het gemeentepark en Het Rood: eentje van 5,4 en eentje van 1,5 km. Bij de officiële inhuldiging werd ook de Loopgids – Neem een loopje in Kapellen! voorgesteld. Alle informatie over lopen en joggen in Kapellen – de mooiste Kapelse routes, een start to run-schema, allerlei tips rond opwarming, schoeisel en voeding, en zo veel meer – vind je op de 68 pagina’s van die brochure. De Loopgids is gratis af te halen bij de sportdienst of in het Administratief Centrum.

loopgids

Neem een lo

opje in Kape

llen!

Nieuwe ‘voertuigen’ voor fietsteam

Het fietsteam van de lokale politie Noord – opgestart in 2006 – telt nu dertien leden. Sinds kort hebben ze allemaal hun eigen vehikel, want er werden er zes nieuwe aangekocht. Het fietsteam wordt voor verschillende taken ingezet, onder meer gerechtelijke acties, patrouilles in inbraakgevoelige wijken, verkeersacties, vakantietoezicht, begeleidingen van scholen of optochten, verkeerstoezicht aan de scholen, toezicht op een vlotte verkeersdoorstroming en nazicht van (speel)pleintjes om overlast te voorkomen. Het fietsteam organiseerde in mei nog samen met de collega’s van Brasschaat een trainingsdag op het Klein Schietveld (zie foto).

zaterdag

SEPTEMBER

8

Opendeurdag ’t Ertbrandje

Dienstencentrum ’t Ertbrandje zet op zaterdag 8 september haar deuren open. De jaarlijkse opendeurdag start met een middagmaal met soep, mosselen en een feestelijk dessert aan de democratische prijs van € 10. Daarna opent het buitenterras (met goed weer) en is het tijd voor ambiance. Cyriel uit Wittekerke speelt en zingt liedjes van weleer én verhalende straatliederen met zijn authentiek draaiorgeltje. Alle muziekgenres passeren de revue zodat iedereen aan zijn trekken komt, kan meezingen en eventueel meedansen.

Met belastingbrief moet je niet bij ons zijn!

Graag herinneren we er nog eens aan dat de gemeente Kapellen niét de personenbelasting int, maar de federale overheid. Met al je vragen over (het invullen van) je belastingbrief moet je dan ook bij de federale overheidsdienst (FOD) Financiën zijn. De Controle der Belastingen Kapellen bereik je via 0257 577 60 of contr.db.kapellen@minfin.fed.be. Ingevulde belastingbrieven stuur je bij voorkeur naar het adres dat vermeld staat op de brief zelf, of steek je in brievenbus 1 aan de Antwerpsesteenweg 146 (enkele panden naast het Administratief Centrum van de gemeente). Weet nog dat papieren aangiftes ten laatste op 28 juni 2012 moeten worden ingediend. Een aangifte via Tax-on-web kan tot en met 17 juli 2012. 8 | www.kapellen.be


uitneembaar katern  16 pagina's

Zomer

in

Kapellen

Juli-Augustus 2012 | 9


zondag

Pulptuur 1 is startschot van ‘hete’ zomer JULI

10 | Zomer in Kapellen

• De zeven podia zijn ook nu weer present: Vijver, Atletiek, Basket, Jacobus, Rozentuin, Watertoren en het DJ Podium. • Clement Peerens Explosition opent om 13.00 uur op podium Vijver. Olraaaaajt! Andere toppers zijn Nicole & Hugo, Christ’of (de Michael Jackson-impersonator) en The Me in You. Komiek Steven Goegebeur zakt af naar podium Watertoren en Lizi Meynendonckx & Mike Smeulders brengen klassiek en poëzie op podium Jacobus in de kerk. Afsluiten doet Major Tom – a David Bowie Tribute. Een echte feestband met Tom Hannes als evenbeeld van David Bowie én onweerstaanbare backing vocals. • Op podium Basket vind je zeer uiteenlopende dansdemonstraties en workshops. Van linedance en urban dance tot paaldans en een superleuke kinderfuif! Aan de speeltuin staat een heel westerndorp klaar. Inclusief rodeostier, schieten gooikramen, en je kan zelfs koeien melken. Wil je het helemaal in thema? Voor één jeton (€ 1,50) koop je een cowboyhoed. • Goed nieuws voor wie Pulptuur en de finale van het EK voetbal allebei niet wil missen. Er staan onder meer twee

grote schermen opgesteld. Je kan terecht in De Chalet (nabij podium Basket) én aan het DJ Podium naast de watertoren. • Het DJ Podium is dé plek om te chillen. Relax genieten met lekkere beats op de achtergrond en een drankje in de hand. Jeugdhuis Zwarte Paula slaat er samen met de scouts en gidsen van de 63e Zilverenhoek en de 23e SintJacobus de handen in elkaar. • Staat de perfecte Pulptuurfoto op je gsm, iPod of fototoestel? Kom langs de DIKA-fotohoek en voor je het weet, hangt jouw foto op de fotodraad van Pulptuur en win je de wedstrijd. Alle info op www.pulpfoto.be. Jetons Drankjes betaal je met jetons. De jetonverkopers vind je aan elk podium. 1 jeton = € 1,50. Aan het podium Vijver kan je ook betalen met Bancontact. Wil je niet in de rij staan voor jetons? Dit jaar kan je ook vooraf jetons kopen. Je kan hiervoor terecht in CC Kapellen, Dorpsstraat 45, tijdens de openingsuren. Bekers Als je bekertjes of flesjes vindt in het park, kan je die per halve meter bekertjes of per zakje flesjes afleveren aan de jetonverkopers of bij het bekerinleverpunt. In ruil krijg je drankjetons. Meer details vind je op de pagina hiernaast of op www.pulptuur.be.

Niet op de openbare weg werpen. V.u.:Sabine Van Dooren, Dorpsstraat 45, 2950 Kapellen. Ontwerp: PeQu

Het gemeentepark staat op zondag 1 juli van 13.00 tot 23.00 uur weer bol van muziek in alle maten, dans in alle vormen, comedy, circus, en veel meer. De 17de editie van het gratis familiefestival Pulptuur knalt traditioneel de Kapelse zomer op gang.


ATLETIEK

13.30 14.30 15.30 16.30 17.30 18.30 19.30 21.00

Johnny Jailbird Colour me Blind Quatsch The Lilacs Jane en the Wires Perverted By Language Johny en de Sletsen The Me in You

WATERTOREN

13.45 14.35 15.15 16.15 17.15 18.00 18.45 19.45

The Remedy David Cantens Steven Goegebeur Carambol Company For a few idiots more Mariona Next of Kin The Moonlovers

BASKETBAL

14.00 14.40 15.30 16.10 17.10 18.00 19.30

Dansgroep Splinter Paaldans demo & workshop Dansgroep Splinter Urban Dance demo & workshop Line Dance demo & workshop Bellies in the mix demo & workshop Kinderfuif

DE DJ PODIUM INWATERTOREN

13.00 Chill-out met zomerse beats 20.45 EK finale voetbal op groot scherm

VIJVER

13.00 14.15 15.30 16.45 18.00 19.15 20.30 22.00

Clement Peerens Explosition The White Blax Melbondo Christ'of - Michael Jackson Impersonator Fantoom MidLife Frans Huxie Major Tom - a David Bowie Tribute

Nicole &

Hugo

Clement Peerens Explosition

ROZENTUIN

14.00 15.00 16.00 17.00 17.50 18.45 19.30

One Time KINDaMAGIC Nicole en Hugo Cisco The Wise Fools Paul Live Music De Klakskes

JACOBUS

14.00 14.50 15.30 16.15 17.00

IN DE KERK

Lizi & Mike Smeulders Jean de Clippeleir Amahoro Schyvens & Blom Global Tribe

En ook: Theater met De Capibara's Workshop djembé Circusinitiatie Jojo Savooi-kapsalon en grime Demo ropeskipping Skip'D Parkanimatie met Boempetat Westerndorp DIKA fotohoek Mobiele cocktailbar van Ron Jaluai EK finale voetbal op groot scherm in De Chalet

u

The Me in Yo

The Remedy

Major Tom Boempetat

f

Christ’o

Zomer in Kapellen | 11


maandag

maandag

maandag

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

2

6

3

Cultacolorfilms

Cultacolorfilms zijn gratis en worden vertoond in de filmzaal van het Opvangcentrum voor Asielzoekers in Hoogboom. Reserveren is niet nodig. Het programma voor de zomermaanden: • Rien à déclarer maandag 2 juli, 20.00 uur

Guldensporenwandeling Het Forum van Vlaamse Vrouwen (FVV) maakt een begeleide natuurwandeling op het Klein Schietveld. 19.00 uur, Heidestraat-Zuid / Bosruiterlei, gratis Info: 03 295 78 02

zondag

JULI

8

• Zot van A maandag 6 augustus, 20.00 uur • Soul kitchen maandag 3 september, 20.00 uur.

Begeleid 5,4 km joggen Een nieuwe loopomloop van 5,4 km door Het Rood en het gemeentepark werd zopas ingehuldigd. Deze start aan de atletiekpiste kant Bergstraat. Via een groot deel van het park gaat het naar Het Rood om daarna terug te keren naar het park en naar het vertrekpunt. De eerste vier maanden wordt het parcours elke eerste zaterdag van de maand in groepsverband én onder deskundige leiding gelopen. Na een goede opwarming en enkele stretchoefeningen wordt er telkens gestart. Afspraak op 7 juli, 4 augustus, 1 september en 6 oktober om 10.00 uur aan de kleedkamers naast de atletiekpiste.

12 | Zomer in Kapellen

6

Guldensporenmisviering De Guldensporenmisviering van het Davidsfonds Kapellen wordt opgeluisterd door het mannenkoor van het Sint-Nobertuscollege uit Antwerpen. 11.00 uur, Sint-Jacobuskerk, gratis

Muzikaal-literaire avond met The Luna’s en Erik Vlaminck De burgemeester verwelkomt iedereen. Daarna vertelt auteur Erik Vlaminck Kapelse verhalen uit de jaren vijftig tot en met zeventig. The Luna’s begeleiden hem muzikaal met Nederlandstalige jazzliedjes uit de periode ’30-’50. Aansluitend volgt rond 21.00 ur een feestelijke receptie. Reserveren is verplicht (via het CC). 20.00 uur, ’t Kerkske, gratis

zaterdag

vrijdag

JULI

zaterdag

zaterdag

dinsdag

JULI

10

zaterdag

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

7

4

1

6


ag

donderd

UG. JULI / A

12/ 7 – 23

/8 Sweet

Noten in het Park

Coffee

e Leeuw

sD

Meuris v

Wie tijdens de zomermaanden thuisblijft, kan ook nu elke donderdag van 12 juli tot en met 23 augustus in het gemeentepark terecht voor een fijn optreden. Noten in het Park – ook wel Palm Parkies – biedt ook dit jaar weer een ijzersterk programma: 12 juli Meuris vs De Leeuw rock ‘n’ roll met Stijn Meuris & Rick De Leeuw 19 juli Sweet Coffee soul, sfeer en grooves 26 juli Maanzaad Nederlandstalige reggae en ska 2 augustus Janez Detd Circo latin, ska, balkan en reggae 9 augustus Cleymans & Van Geel Jelle en Jonas brengen Nederlandstalige hits 16 augustus The Expendables met Isabelle A partycoverband 23 augustus Tom Dice singer-songwriter

Maanzaad

Tom D ic

e

Cleymans & Van

Geel

t Isabelle A

dables me

The Expen

Je bent elke donderdag welkom vanaf 19.30 uur. De optredens starten om 20.15 uur. Bonnetjes kopen kan tot 23.00 uur. De drank- en snacktogen – o.m. bier, wijn, frisdrank én cocktails – sluiten om 23.15 uur. Janez Detd Circo

www.parkies.net

© www.viona-art.c

om

atv-Vertelling met Steven Gabriels De gratis atv-Vertelling komt ook nu weer naar Kapellen. Stand-upcomedian Steven Gabriels trapt op maandag 16 juli om 20.00 uur af in het gemeentepark. Hij brengt Kassei!, zijn humoristisch net-niet-heldenepos over Parijs-Roubaix. Vijf keer: zo vaak had hij ‘m moeten winnen. Maar zo is het niet gegaan. Over hoe dat komt en of er nog iets aan te doen valt... De grappen en grollen van Gabriels kan je doorspoelen met een gratis Duvel. Het enige waar je zelf voor moet zorgen, is een stoeltje. www.stevengabriels.be

maandag

JULI

16

Bij slecht weer vindt de voorstelling onderdak in ’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2.

Zomer in Kapellen | 13


Waterspeeltuin Het gemeentelijk zwembad biedt op woensdag 18 juli en woensdag 22 augustus weer extra waterplezier voor jong en oud, en dat telkens van 14.00 tot 17.00 uur. De waterstructuur Aquaballs komt op 18 juli naar het zwembad. In augustus, op de 22ste, kan je de Aquachallenge overwinnen. Naast deze gigantische structuren kan er ook nog kleiner zwemmateriaal worden gebruikt, onder meer ook in het plonsbad. Zwemplezier gegarandeerd!

woensdag

JULI

18

woensdag

AUGUSTUS

22

Barbecue in dienstencentra

woe-don

JULI

18-19

Het is weer zover! Als we aan zomer denken, denken we haast automatisch aan barbecue. Geen plek thuis? Geen gezelschap? Geen nood. Schuif op woensdag 18 juli aan in ’t Bruggeske of op donderdag 19 juli in ’t Ertbrandje, telkens om 12.00 uur. Drie malse stukken vlees per persoon, heerlijke soep en een indrukwekkende saladebar zijn present. Deelnemen kost € 6,50 (of € 5 voor mensen met het Omnio-statuut).

Kapellen Kermis Kapellen Kermis loopt dit jaar van zaterdag 28 juli tot en met dinsdag 31 juli. za-di

JULI

28-31

14 | Zomer in Kapellen

De attracties zijn op zaterdag al open van ’s namiddags. Dansoptredens vanaf 16.00 uur en een free podium met plaatselijke muzikanten vanaf 18.00 uur helpen de kermissfeer verder opbouwen. Wie een muzikaal plekje op het podium wil, kan contact opnemen met de gemeentelijke dienst Evenementen via ondernemend@kapellen.be of 03 660 66 26.

In de namiddag is er ook zoete sangria voor een democratisch prijsje. Nodig vrienden uit en kom genieten! Zuiderse muziek zorgt alvast voor extra sfeer, hopelijk is ook de zon van de partij… Inschrijven voor de barbecue kan tijdens de ticketverkoop op donderdagvoormiddag in beide dienstencentra en op vrijdagvoormiddag in ’t Bruggeske.

Ook op het kermisprogramma: • maandag 30 juli in het gemeentepark ✫✫21.00 uur: optreden Koninklijke Liberale Fanfare De XXXIV ✫✫22.00 uur: vuurwerk • dinsdag 31 juli: wielerwedstrijden ✫✫17.00 uur: dames elite – Grote Prijs Frans Van Lent ✫✫19.00 uur: elite + beloften – Grote Prijs Gemeentebestuur/Ereprijs René De Ren.


Dansen op het Dorpsplein We hernemen graag de dansnamiddagen op het Dorpsplein. Drie zondagnamiddagen kan je er van 14.00 tot 18.00 uur gratis terecht om je benen los te gooien. Eerst is er van 14.30 tot 15.00 uur een workshop voor kinderen. Dansles wordt aan jong en oud gegeven van 15.00 tot 16.30 uur. Daarna kan iedereen vrij dansen op de plaatjes van de dj. Ben je niet zo’n danser? Geen nood. Je kan ook gewoon iets komen drinken. Gezellig wordt het zeker.

zondag

zondag

zondag

zondag

AUGUSTUS

AUGUSTUS

AUGUSTUS

SEPTEMBER

12

19

26

2

Telkens is er een centraal thema: • 12 augustus: Dansen in Stijl; • 19 augustus: Street Dance, Hiphop & Zumba met dansschool DiLuna; • 26 augustus: Cheerleading met de Cheerleader Academy • 2 september: World Dance Shake met Jovolka.

De details over deze programma’s ­worden later bekendgemaakt via www.kapellen.be en www.cckapellen.be.

Kinderdag zaterdag

Cirque Cirqulaire brengt op zaterdag 18 augustus van 13.30 tot 16.30 uur ambiance op het Dorpsplein. In de voorstellingen staan dans, acrobatie en magie centraal. Deze dag wordt doorspekt met een circus- en goochelworkshop voor alle kinderen. En vooral niet te vergeten… Monsieur Lumineux en huisdier Gecko! Deze laatste moet alles zien, alles weten en vooral alles opeten. Let dus op je ijsjes of drankjes, want voor je het weet is Gecko er mee weg! Monsieur Lumineux daarentegen is een uitvinder die goochelt met vuur, licht, diabolo’s en zelfs met onzichtbare knopen… Deze kinderdag mag je absoluut niet missen! Bovendien is hij volledig gratis en voor niets. Het Dorpsplein is die dag the place to be voor alle kinderen en hun (groot)ouders!

AUGUSTUS

18

AUGUSTUS

20-25

Speelstraat De Sint-Dionysiusstraat is van 20 tot en met 25 augustus, telkens van 10.00 tot 17.00 uur verkeersvrij. Zo kunnen kinderen er vrijuit en veilig spelen. P.S. Een speelstraat is géén kinderopvang. Bedoeling is dat ouders hun eigen kinderen (mee) in de gaten houden.

Zomer in Kapellen | 15


Zomer in

Kapellen

JULI

AUGUSTUS

z1

Pulptuur

w1

m2

Cultacolorfilm: Rien Ă dĂŠclarer

d2

d3

v3

w4

z4

d5

z5

v6

Vlaanderen Feest! - Guldensporenwandeling

m6

z7

joggen: nieuwe loopomloop (5,4 km)

d7

z8

Vlaanderen Feest! - Guldensporenmisviering

w8

m9 d 10

d9 Vlaanderen Feest! met The Luna's en Erik Vlaminck

w 11 d 12

z 11 Noten in het Park: Meuris vs De Leeuw

z 12

v 13

m 13

z 14

d 14

z 15

w 15

m 16

atv-Vertelling met Steven Gabriels

d 17

d 16 v 17

waterspeeltuin Aquaballs barbecue dienstencentrum 't Bruggeske

z 18

d 19

Noten in het Park: Sweet Coffee barbecue dienstencentrum 't Ertbrandje

z 19

Kalender

w 18

v 20

m 20

z 21

d 21

z 22

w 22

m 23

d 23

d 24

v 24

w 25

z 25

d 26

Noten in het Park: Maanzaad

v 27

16 | Zomer in Kapellen

v 10

z 26 m 27

z 28

Kapellen Kermis: opening met free podium

d 28

z 29

Kapellen Kermis

w 29

m 30

Kapellen Kermis: vuurwerk

d 30

d 31

Kapellen Kermis: wielerwedstrijden

v 31


SEPTEMBER

Noten in het Park: Janez Detd Circo

joggen: nieuwe loopomloop (5,4 km)

z1

Boekenmarkt joggen: nieuwe loopomloop (5,4 km)

z2

Dansen op het Dorpsplein: World Dance Shake

m3

Cultacolorfilm: Soul kitchen

Ticketdag CC

d4 w5

Cultacolorfilm: Zot van A

d6 v7

Noten in het Park: Cleymans & Van Geel

z8

Notchez Festival

z9

Open Monumentendag

m 10 d 11 Dansen op het Dorpsplein: Dansen in Stijl

w 12 d 13 v 14 z 15

Noten in het Park: The Expendables met Isabelle A

z 16

opendeurdag brandweer

m 17 Kinderdag

d 18

Dansen op het Dorpsplein: Street Dance, Hiphop & Zumba

w 19 d 20 v 21

waterspeeltuin Aquachallenge

z 22

Noten in het Park: Tom Dice

z 23

Sambal Mondial

m 24 d 25 Dansen op het Dorpsplein: Cheerleading Schaal Sels (wielerwedstrijd)

w 26 d 27 v 28

T-Day

z 29

Roefeldag

z 30

Letterfretter

World Ports Classic (wielerwedstrijd) Zomer in Kapellen | 17


Schaal Sels

zondag

AUGUST

26

US

De 87ste editie van de wielerwedstrijd Schaal J.C. Sels (UCI 1.1.) kent op zondag 26 augustus zijn start en aankomst in Merksem. Op de erelijst staan als winnaar onder meer Rik Van Looy, Tom Steels, Herman Van Springel, Edwig Van Hooydonck, Wilfried Peeters, Steven de Jongh, Kenny Dehaes én Hoogboomnaar Ludo De Keulenaer. Op 26 augustus trekken de renners ook twee keer door Kapellen. Ze draaien rond 14.06 uur via de Driehoek in Putte naar de Ertbrandstraat en verder via de Kapelsestraat, de Bonapartelaan en de Parijseweg naar de Krekelenberg. De tweede doortocht is al voorzien rond 14.15 uur. Dan gaat het vanuit de Molenstraat naar de Hoevensebaan en de Korte Vredestraat om dan via de Antwerpsesteenweg/Kapelsesteenweg richting Ekeren te fietsen. is wint idis Kruop

er A

De Litouw

ls 2011.

Schaal Se

www.schaalsels.be

UG. JULI / A

27/ 8– 2/9

Speelstraten In de zomer worden enkele straten omgetoverd tot speelstraat. Kinderen kunnen er telkens van 10.00 tot 17.00 uur verkeersvrij, vrijuit en veilig spelen. In de periode van maandag 27 augustus tot en met zondag 2 september is dat geval in de: • Koningin Elisabethlei • Vinusakker. P.S. Een speelstraat is géén kinderopvang. Bedoeling is dat ouders hun eigen kinderen (mee) in de gaten houden.

18 | Zomer in Kapellen

g

woensda

AU

GUSTUS

T-Day

Hét tienerfestival T-Day vindt plaats op woensdag 29 augustus van 10.00 tot 17.00 uur in het militair domein van Brasschaat. T-Day is toe aan zijn zevende editie en groeide ondertussen uit tot een absoluut topfestival met vele attracties, optredens en workshops. Staan onder meer geprogrammeerd: airbrush, bouncers, gamehall, lasershooten, skaten, waterparcours, worstelen en zweefvliegen. Het volledige boeket aan activiteiten vind je op www.t-day.be. Tieners kunnen op eigen houtje naar T-Day of meerijden met de fietspool vanuit Kapellen. Hiervoor neem je best contact op met de jeugddienst (03 660 67 47 of jeugddienst@kapellen.be).

29


KTA viert feest! Het Koninklijk Technisch Atheneum Kapellen viert volgend schooljaar het 50-jarig jubileum van de school. Bij de geplande feestelijkheden worden ook oud-leerlingen en oud-leerkrachten betrokken. • Een fototentoonstelling met kiekjes uit de rijke geschiedenis van de school loopt van 31 augustus 2012 tot april 2013 in winkelcentrum Promenade. De expo wordt regelmatig aangevuld met nieuw beeldmateriaal. • Een praatcafé voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten vindt op 19 oktober

vanaf

AUGUST

31

US

2012 plaats op de KTA-campus. Inschrijven kan al via www.kta-kapellen.be. • De studierichting auto is intussen een klassieker en de kastelentocht voor oldtimers wordt dat ook. Wie erbij wil zijn op 28 april 2013, kan zich inschrijven via de school. • De slothappening van het feestjaar vindt plaats op 22 juni 2013. Meer details over het programma – onder meer met optredens – worden later bekendgemaakt. Info: KTA Kapellen, Pastoor Vandenhoudtstraat 8, Kapellen, 03 664 43 00, www.kta-kapellen.be.

World Ports Classic ASO, onder meer organisator van de Ronde van Frankrijk, kreeg twee jaar geleden, toen de Tour door Kapellen trok, de smaak te pakken. Daarom wordt dit jaar voor het eerst de World Ports Classic georganiseerd. Die verbindt de twee grootste havensteden van Europa – Antwerpen en Rotterdam – met elkaar. Deze tweedaagse wielerkoers (UCI 2.1) vindt plaats op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september. De eerste rit loopt van Rotterdam naar Antwerpen, de tweede etappe van Antwerpen naar Rotterdam. Op vrijdag 31 augustus trekken de renners ook door Kapellen. In Putte komen ze België binnengereden. Vervolgens gaat het via de Ertbrandstraat naar de as Driehoek-Hoogeind-DorpsstraatLaageind in Stabroek en zo verder door

vrijdag

AUGUSTUS

31

de Antwerpse haven. De doortocht van de renners wordt, al naargelang hun gemiddelde snelheid, verwacht tussen 14.45 en 15.30 uur. De reclamekaravaan passeert al vroeger, rond 13.30 uur. De precieze deelnemerslijst is nog niet bekend. Weet wel dat deze nieuwe wielerwedstrijd behoort tot de UCI Europe Tour, zeg maar de categorie koersen net onder die van de World Tour. Dus zullen heel wat World Tour-ploegen én bijgevolg veel wielertoppers aan de start verschijnen...

Zomer in Kapellen | 19


Boekenmarkt De bibliotheek organiseert op zaterdag 1 september de 6de editie van de boekenmarkt. Kom tussen 10.00 en 16.00 uur naar het Dorpsplein. Je koopt er de leukste boeken, cd’s, dvd’s en games voor een spotprijs. Ook de bibliotheek houdt op die dag een grote uitverkoop van bibliotheekboeken en cd’s aan een zeer democratische prijs. Het Dorpsplein wordt die dag een paradijs voor boekensnuffelaars, filmliefhebbers, verzamelaars en kijklustige bezoekers.

zaterdag

SEPTEMBER

1

Beschik je zelf over een waardevolle collectie boeken, lp’s of prenten die je wil verkopen, of is het tijd om die oude romans en strips op zolder van de hand te doen? Geïnteresseerde standhouders kunnen gratis een kraam reserveren voor verkoop van hun materialen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de bibliotheek via 03 660 66 90 of bibliotheek@kapellen.be.

zaterdag

R

SEPTEMBE

8

Notchez Festival Het Kapelse festival Notchez viert op zaterdag 8 september haar vijfde verjaardag. Place to be is opnieuw de te gekke festivalweide aan de Kapelsestraat 280. Deze lustrumeditie wordt gevierd in ware Notchezstyle. Ook dit keer is de toegang volledig gratis. Welke groepen er komen optreden, is momenteel nog niet bekend, maar weet alvast dat het programma er min of meer als volgt uitziet: • 13.00 uur • 14.00 uur • 14.00-17.00 uur • 23.00 uur • 2.00 uur

Notchez 2011

20 | Zomer in Kapellen

opening festivalweide start eerste live band kinderanimatie start eerst live dj einde Notchez.

Meer informatie over welke bands en dj’s dan spelen, vind je later op www.notchez.be. Het festival wordt nog steeds aangeboden door de prettig gestoorde Notchez-crew in samenwerking met jeugdhuis Zwarte Paula, de gemeentelijke jeugddienst en de gemeente Kapellen, jeugdbewegingen, sportverenigingen, enz. Wil je zelf een kraampje uitbaten of een handje komen helpen? Contacteer dan de organisatie via notchez@telenet.be of 0474 93 11 18.


SEPTEMBER

8-16

De vierde editie van de Week van de Sportclub wordt van 8 tot en met 16 september georganiseerd. De sportdienst en de sportraad werken nog volop aan het precieze programma, maar noteer nu alvast deze data in je agenda. Ook Kapelse sportclubs bieden jong en oud die week de kans om kennis te maken met hun werking. Dat gebeurt onder meer door ­iedereen de kans te geven om gratis te participeren aan een training. Hou www.kapellen.be in de gaten om te zien welke Kapelse sportclubs deelnemen.

zondag

SEPTEMBER

9

Openluchttennis Zin in een uurtje tennis in openlucht? Er is deze zomer opnieuw een tennisterrein in het gemeentepark ter beschikking. Wie er wil tennissen, kan bij de gemeentelijke sportdienst – via 03 660 67 60 – navragen of het terrein op het door hem/haar gewenste uur vrij is. Zo ja, dan moet je wel op voorhand een ticket op de sportdienst in de C. Pallemansstraat afhalen. Dit ticket is het bewijs dat op de daarop vermelde dag en uur het terrein mag worden gebruikt. Kapellenaren betalen € 4 per uur, niet-inwoners betalen € 7 per uur.

Open Monumentendag

Het thema van Open Monumentendag 2012 is woord muziek beeld. In Kapellen wordt een Open Atelierroute uitgestippeld langs kunstenaarsateliers, sociaalcreatieve projecten en monumenten. Het volledige programma wordt nog volop uitgewerkt, maar enkele blikvangers kunnen we al meegeven. Startpunt van de route is ’t OudGemeentehuis. Aan dat monument pal in het centrum van Kapellen wordt momenteel de laatste hand gelegd. Kom kijken naar het resultaat van de uitgebreide renovatiewerken. Er is een horecagedeelte, mét terras, een vernieuwde exporuimte en op zolder een polyvalente zaal. Er wordt ook een mooie openingstentoonstelling samengesteld met hedendaagse kunstwerken. ’t Oud-Gemeentehuis en de tentoonstelling zijn die dag doorlopend te bezoeken.

om een kijkje te komen nemen. Volg de geleide wandelingen, die je alles vertellen over de rijke geschiedenis van het gebouw, de expositie, de beeldentuin, enz. Het Brasschaats Mandoline-Orkest concerteert in kleine bezetting in de inkomhal.

Meer details over de Kapelse Open Monumentendag op zondag 9 september worden later bekendgemaakt, onder meer via www.cckapellen.be en www.kapellen.be.

9

SEPTEMBER

2012

Een ander monument dat je kan bezoeken is kasteel Dennenburg. Dit mooie domein – OPF, Ontmoetingscentrum van het Personeel van Financiën – is uitzonderlijk open voor het publiek. Een unieke kans dus

Tijdstippen geleide bezoeken: 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur.

Zomer in Kapellen | 21


Opendeurdag brandweer

zondag

SEPTEMBE

16

R

Benieuwd hoe hoog de brandweerladder precies is? Wil je eens een brandslang onder druk voelen? Altijd al eens willen weten hoe een brandweerwagen er vanbinnen uitziet? Wel, de vrijwillige brandweer Kapellen toont op zondag 16 september van 13.00 tot 18.00 uur wat ze in haar mars heeft in en om de brandweerkazerne aan de Essenhoustraat 69 en op het Marktplein. Je ziet er ook verschillende demonstraties. Het redteam voert een redding uit van op het dak van de brandweerkazerne, een frietketelbrand wordt vakkundig gedoofd, enz. Kinderen kunnen met een brandweerspuit aan de slag, mogen een ritje maken in een brandweerwagen of kunnen zich uitleven in het springkasteel. En ook de hongerigen en de dorstigen worden gespijsd tijdens deze opendeurdag. www.brandweerkapellen.be

zondag

R SEPTEMBE

23

Sambal Mondial

’t Is feest in het Opvangcentrum voor Asielzoekers! Cultacolor presenteert op zondag 23 september het gezellig familiefestival Sambal Mondial. Lekkere hapjes en drankjes, een opzwepende percussieshow en straattheater tussen 13.00 tot 17.00 uur. Grime, een springkasteel, een speleobox en rondleidingen staan ook nog op het programma van Sambal Mondial. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Een proefkaart – om allerlei exotische hapjes uit te proberen – kost € 5.


Roefeldag

ELIMart

zaterdag

tot

Tijdens de Roefeldag op zaterdag 29 september ontdekken kinderen de grote-mensenwereld achter de schermen via bezoekjes aan handelaars, verenigingen en anderen. Wil je graag meer weten? Contacteer dan de jeugddienst. Het Roefelboekje met alle info, ook over de inschrijvingen, krijgen alle Kapelse kinderen tussen 6 en 14 jaar begin september in de bus.

ELIM is een centrum voor psychotherapie geleOKTOBER gen aan de Jagersdreef 100 in Kapellen. Het vroegere ‘Nieuw Medister’ werd zes jaar geleden omgebouwd tot een hedendaags modern centrum voor psychotherapie. Mensen van binnen en buiten de provincie Antwerpen kunnen zich er voor een langere periode even onttrekken uit het dagelijkse leven om via psychotherapie aan zichzelf te werken. Op www.elim.be kan je meer lezen over de werking. Een van de initiatieven van het centrum is ELIMart. Onder het curatorschap van Kapellenaar Rob Bruyninckx wordt twee keer per jaar een kunstenaar uitgenodigd. Tijdens de winterperiode in de expositieruimte, in de zomerperiode ook in de tuin. Iedereen is ook welkom op de exposities.

SEPTEMBER

29

30

Gezocht (m/v) Het Roefelteam is nog op zoek naar helpende handen. Het gaat om begeleiders (vanaf 16 jaar) die een groepje kinderen op een originele manier willen vergezellen van en naar een activiteit. Als je met een motorfiets rijdt en die dag nog vrij bent, kan je kinderen ook de dag van hun leven geven, door een ritje te maken. De motorrit trekt dit jaar na het middageten in groep naar Berendrecht. Begeleiders of motorrijders kunnen zich aanmelden bij de jeugddienst via jeugddienst@kapellen.be of 03 660 67 47.

Letterfretter

zondag

SEPTEMBE

30

R

De bibliotheken van Kapellen, Brasschaat, Kalmthout, Schoten en Stabroek organiseren samen hun vierde grootse Letterfretter. Het is een dag vol literaire en muzikale verrassingen voor echte leesbeesten en luisteraars. Je kiest uit een mix van activiteiten: je ontmoet je favoriete auteurs en bekende lezers, je leeft je uit in creatieve workshops, speelt theater, maakt je eigen strip, … Op het programma staan onder meer Meneer René van Leo Timmers, Gijs en Lise en Casper Nova van Wouter Kersbergen en Knies en Broos van Reineke Van Hooreweghe en Peter Verhelst. De activiteiten voor kids van 4 tot 14 jaar gaan dit jaar door in de bib en op andere locaties in het centrum van Schoten. Deelnemen is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Vergeet dus zeker niet vooraf in te schrijven. Meer info over de inschrijvingen en het volledige programma vind je vanaf 15 augustus op: www.letterfretterantwerpen.be.

Beeldhouwer Raf Thys uit Kalmthout toont zijn werken tot 30 oktober. La memoria velata (Het gesluierde geheugen) toont een merkwaardige reeks kunstwerken. Ze zijn geschilderd op een voorwerp, een boek, een schoolbank, een stuk balatum, een deur, ... Deze dragers hebben alle een verleden, een geheugen. Welke geschiedenis weten we niet, of toch niet helemaal. Het geheugen is geheel of gedeeltelijk verborgen, ‘gesluierd’. La memoria velata is een metafoor voor wat in ELIM gebeurt. In therapie tracht men vaak herinneringen te ‘ontsluieren’ en worden mentale knopen ‘ontward’. Herinneringen krijgen hierdoor een nieuwe of hernieuwde betekenis. De tentoonstelling is te bezoeken op zaterdagen, zondagen en feestdagen, van 14.00 tot 17.00 uur. Een bezoek meer dan waard! www.rafthys.be, www.elim.be

Zomer in Kapellen | 23


Happen en trappen

een culinaire fietsbelevenis Culinair genieten en ontR spannen fietsen, dat is SEPTEMBE wat Happen en trappen in de Noordertuin van Antwerpen combineert. Je fietst nog steeds door Kapellen, Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Nieuw tijdens deze derde editie is een derde lus, iets kortere routes én een vierde culinaire stop per lus, meer bepaald een ontvangst met koffie en streeklekkernijen. tot

30

Een eerste lus trekt door Kapellen en Brasschaat (47 km). De tweede door Essen en Kalmthout (35 km) en de derde door Brecht en Wuustwezel (46 km). Onderweg kan je per lus dus vier tussenstops maken en van een lekkere hap genieten in enkele horecazaken. Eerst een kop koffie met een versnapering in één van de twee gemeenten per fietslus. Nadien bepaal je zelf – volgens het aanbod in de brochure – waar je het voorgerecht, het hoofdgerecht (één drankje – pils, water, frisdrank, koffie of thee – inbegrepen) en het dessert neemt. In Kapellen kan je terecht in eetcafé Biblo en restaurant De Bosduif.

Happen en trappen loopt nog tot en met 30 september, maar niet op maandagen, dinsdagen en op 15 augustus. Groepen van meer dan zes personen reserveren best wel op voorhand. Om deel te nemen koop je bij de dienst Toerisme (Antwerpsesteenweg 130), de cultuurdienst (Dorpsstraat 45) of de sportdienst (C. Pallemansstraat 84) een brochure Happen en trappen. Per brochure – en dus per persoon – betaal je € 35. Daarin vind je de vier maaltijdvouchers die je nodig hebt.

Info: dienst Toerisme, 03 660 66 84, toerisme@kapellen.be of www.noordertuin.be.

NIEUW

Podium en wc-wagen

Gezocht: een kist vol diamanten in de bib Vlieg is weer van de partij! Onze vliegende vriend heeft overal in Vlaanderen en Brussel schatkisten verstopt. Ook in de bib van Kapellen en die van Putte. Dit jaar geen gouden munten in de schatkist, maar fonkelende diamanten… tot

Deze zomer zet de gemeente op tal van activiteiten splinternieuw materiaal in, meer bepaald een mobiel podium en een wc-wagen. Het overdekte podium meet 8,75 op 6,30 meter en telt 55 m². Niet alleen is de podiumhoogte verstelbaar, het hele podium is ook in twintig minuten op te bouwen door twee mensen. Ook de mobiele wc-wagen was aan vervanging toe. Het type bleef hetzelfde, met een indeling van drie vaste hangtoiletten (voor de dames) en één hangtoilet en drie urinoirs (voor de ­heren), telkens ook met een lavabo en verwarming. Bijzondere aandacht was er ook voor de hygiëne, daarom werd voor sanitair in inox gekozen. De wc-wagen (zie foto) – hij werd al gebruikt tijdens de Dorpsdag – is ook herkenbaar aan de frisse kleurtjes aan de buitenzijde: geel en groen. Zo hoeft u niet lang te zoeken bij hoge nood ☺

S

AUGUSTU

31

Vind je de schatkist en kan je bovendien de geheime code kraken, dan maak je kans op een mooie prijs. Elke schattenjager krijgt na een succesvolle speurtocht een leuk gadget. Maar er is meer: de hoofdprijzen zijn een fiets en een diamantpas van Vlieg voor één jaar gratis cultuur! Heel de zomervakantie lang – in juli en augustus tijdens de openingsuren – kan je op gratis schattenjacht in de bib. Alle speurneuzen tot 12 jaar zijn hierbij uitgenodigd voor een zoektocht naar de fonkelende diamanten van de bib!

24 | Zomer in Kapellen


zaterdag

1

Ticketdag

© Laloza.be

BER

SEPTEM

Culturele kleppers in aantocht Ja, we weten wel dat juli en augustus nog niet voorbij zijn. Toch blikken we al graag mét trots vooruit naar het Kapelse culturele seizoen 2012-2013. Vooral omdat je dan de datum van de ticketdag – 1 september – alvast in je agenda kan zetten… Stappen ‘binnenkort’ in een Kapelse arena: Alex Agnew, Bart Cannaerts, Wouter Deprez (try-out), Wim Helsen (try-out), De Nieuwe Snaar, Barbara Dex, Jo Demeyere & Chris Lomme met Achter de Wolken, Bob De Moor, Stijn en de Sterren, Peter de Graef met Stanley, … Het volledige programma vind je vanaf 1 augustus op www.cckapellen.be of in de brochure van het Cultuurcentrum die in augustus in je brievenbus valt. Wil je zeker zijn van tickets, hou dan zaterdag 1 september vrij in je agenda.

Hoe tickets reserveren? 1. De ticketverkoop start vanaf zaterdag 1 september om 9.00 uur in het Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45. 2. Of je reserveert telefonisch via 03 660 67 50 vanaf maandag 3 september 9.00 uur. 3. Of je stuurt een e-mail naar cultuurdienst@kapellen.be vanaf maandag 3 september 9.00 uur en vermeldt je naam, adres, telefoonnummer, de voorstelling(en) en het aantal kaarten. We sturen je een bevestigingsmail met daarin de betalingsdetails. Opgelet! E-mails voor ticketreservatie die voor 3 september 9.00 uur binnenkomen worden NIET behandeld. Weet ook dat de ticketdag steeds succesvol is. Je kan er dus vanuit gaan dat er die dag al enkele voorstellingen uitverkocht zijn. Geen garantie dus dat je nog voor alle voorstellingen tickets kan kopen op maandag 3 september. 

Ticketdag Reservatieformulieren worden op zaterdag 1 september vanaf 9.00 uur in ontvangst genomen in het Cultuurcentrum, Dorpsstraat 45. Dat formulier vind je vanaf 1 augustus op www.cckapellen.be. We aanvaarden één formulier per persoon. Je kan per formulier zes tickets per voorstelling reserveren. Als je meer dan zes tickets per voorstelling wil, kom je met meerdere personen aanschuiven. We geven iedereen een volgnummer en in die volgorde worden de formulieren verwerkt. Je hoeft niet te wachten om je tickets mee te nemen. Via mail of per post krijg je een bevestiging waarin alle betalingsdetails staan vermeld. Tickets betaal je dan binnen de veertien dagen, anders wordt de reservatie geannuleerd. Na betaling sturen we de tickets op. Formulieren die vóór 1 september 9.00 uur bij ons toekomen, worden niet behandeld.

Licht uit. Spot aan? Dieren en planten houden niet van kunstlicht Tijdens lange zomeravonden wordt in vele tuinen de tuinverlichting aangestoken. De ene houdt het bij een bescheiden lampje nabij het terras, de andere kiest voor professionele verlichting die de ganse tuin verlicht. Te veel kunstlicht

op verkeerde tijdstippen is niet alleen hinderlijk voor je omgeving, maar ook voor planten en dieren. Het bioritme van fauna en flora wordt immers gestuurd door licht en studies toonden al aan dat een sterk verhoogde blootstelling aan kunstlicht (op momenten dat het eigenlijk donker hoort te zijn) kan leiden tot gedragswijzingen bij verschillende soorten. Zo trekt licht bijvoorbeeld insecten aan, waardoor ze een makkelijke prooi worden. Vleermuizen worden dan weer afgestoten door kunstlicht waardoor ze worden gehinderd om andere gebieden

te bereiken (om voedsel te zoeken, te paren, te broeden, te overwinteren, ...). Zo kan hun levenscyclus ernstig in de war lopen, soms zelfs met fatale afloop. Kunstlicht heeft ook zijn effecten op planten en bomen. Zo blijven bladeren langer aan de boom hangen nabij straatlantaarns, maar ook de bloei en vruchtvorming van planten wordt soms verstoord door overmatig kunstlicht op verkeerde momenten. Dus overdrijf niet met je (hoeveelheid) tuinverlichting en doof ze tijdig. Gun de natuur ook wat rust. Juli-Augustus 2012 | 25


L

E

V

W

E

N S L A O N E N

N

G

S port sprokkels

de keuken Hoe levenslang veilig en comfortabel wonen in uw eigen vertrouwde woning? In dit nummer krijg je tips om je keuken veiliger en praktischer in te richten. • Zorg voor voldoende verlichting aan de werkvlakken. • Vermijd gladde vloerbekleding en zorg dat de vloer in de keuken gemakkelijk te onderhouden is. • Om onnodig bukken, reiken en rondlopen te vermijden, is een goede indeling van het meubilair noodzakelijk. Plaats bijvoorbeeld de koelkast op een sokkel. Plaats wat je nodig hebt, best bij elkaar en binnen handbereik. Zwaardere benodigdheden zet je waar je ze met een minimum aan inspanning kan oppakken. Je vermijdt best om keukengerei met behulp van een keukentrapje te nemen. Ook strekken over ander meubilair heen, vermijd je best. • Laden zijn praktischer dan kasten. Het apothekersmodel is een goed voorbeeld. Zelfs wat achteraan staat, is makkelijk bereikbaar. • Om je rug niet te zwaar te belasten heeft het aanrecht best een goede hoogte. • De kookplaat is best vlak zodat je geen kookpotten hoeft te tillen. Indien je kookt op een gasfornuis beschikt het best over een systeem dat gas afsnijdt wanneer de vlam uitdooft. • Laat een thermostatische mengkraan – met één hendel – plaatsen. Zo kan je de temperatuur beter regelen en vermijd je je te verbranden. Ook een uitrekbare handdouche is een optie. Zo kan je kookpotten vullen of uitspoelen op het aanrecht. • De microgolf- en de traditionele oven staan bij voorkeur op dezelfde hoogte als het werkblad. Zo kan je er makkelijk schotels inzetten en uithalen. • Een stoel is ook altijd nuttig in de keuken. Zo kan je een aantal taken zittend uitvoeren of de stoel gebruiken als steun bij het verplaatsen. Gebruik beter geen vouwstoel, wegens niet stabiel genoeg. Meer informatie nodig? Surf naar www.wooneenlevenlang.be of www.dezilverensleutel.be. 26 | www.kapellen.be

• Wil je kind graag sporten, maar weet hij/zij nog niet welke sport hij/zij leuk vindt? Neem dan deel aan de Sportacademie voor lagereschoolkinderen. De ‘jongsten’ ontdekken verschillende spelen en sporttakken via een algemene basisopleiding, de ‘iets ouderen’ meer specifieke sporttakken. De eerste les op dinsdag 11 september is gratis. Inschrijven doe je daar. In totaal zijn er 33 lessen op dinsdagen, uitgezonderd de vakanties. Het eerste en tweede leerjaar van 16.00 tot 16.50 uur. Het derde tot en met zesde leerjaar van 17.00 tot 17.50 uur. Kapellenaren: € 30. NietKapellenaren: €45. Verzekering inbegrepen. • De redders van het zwembad geven zwem- en watergewenningslessen in groepsverband aan kinderen en volwassenen. De minimumleeftijd voor de watergewenningslessen is 5 jaar. Dat geldt ook voor zwemlessen voor beginners. Daarbij is het doel tot 25 meter te geraken. Kids moeten voor zwemlessen wel al een watergewenningsbrevet kunnen voorleggen. De eerstvolgende lessenreeks – zwemmen of watergewenning – start in de tweede week van september. Inschrijven: kassa zwembad. • Senioren kunnen vanaf begin september elke donderdag van 15.00 tot 16.00 uur deelnemen aan Sport voor de 3de leeftijd. Deelnemen is gratis. Inschrijven doe je ter plaatse, mits medisch attest. • In september starten nieuwe lessenreeksen fitheidsgymnastiek, hydrobic en start to run voor gevorderden. Meer info verkrijg je bij de sportdienst, C. Pallemansstraat 84, 03 660 67 60 of sportdienst@kapellen.be. Inschrijven aan kassa zwembad: fitheidsgymnastiek en hydrobic (vanaf 1 september), start to run (vanaf 20 augustus). • In oktober starten nieuwe lessenreeksen start to badminton (voor 55+’ers), start to swim en start to tennis. Meer info verkrijg je bij de sportdienst, C. Pallemansstraat 84, 03 660 67 60 of sportdienst@kapellen.be. Inschrijven vanaf 1 september aan kassa zwembad. • De gemeente legt op dinsdag 2 oktober een bus in naar de Seniorgames in Blankenberge. Dit event voor actieve 50+’ers laat je kennismaken met verschillende attractieve sporten. Deelnemen kost € 12, busvervoer en luchtpakket inbegrepen. Inschrijven bij de sportdienst (03 660 67 60).


Beveilig je caravan tegen diefstal

Tijdens de vakantie vertrekken veel mensen op reis met de caravan. Jammer genoeg worden tijdens deze periode ook vaker caravans gestolen. Vooral als ze gevuld vertrekkensklaar staan. Een caravan is mobiel en dus makkelijk mee te nemen. Beveiligingsmaatregelen die een caravan immobiliseren moeten (voor de eigenaar) eenvoudig aan te brengen en te verwijderen zijn. Best kan je meerdere beveiligingen voorzien, zodat het de dieven meer tijd en moeite kost om met jouw spullen aan de haal te gaan.

h alles toc s k n a d n Ben je o er van diefstal? de te bij slachtoff lijk aangif

hierlug moge st. Bezorg Doe zo v o p e ti li o zijnde p zoals dichtstbij egevens g jk li e g to’s, l mo bij zovee ntuele fo e v e , n te n cumen egelen e boorddo idsmaatr e h ig il e rv a a en estolen w de genom van de g g in jv ri h een besc oederen. devolle g

Enkele tips om de kans op diefstal van of uit de caravan te verkleinen: • Laat geen waardevolle voorwerpen of papieren achter in de caravan. Leg deze pas bij het vertrek in de caravan. • Beperk de inkijk in de caravan door de gordijnen te sluiten. • Zorg dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn. Vergeet ook de dakluiken niet. Plaats extra sloten op deuren en ramen. Een zogenaamd instapgreepslot is een goede oplossing. Het vergemakkelijkt het instappen en belemmert tevens dat de gesloten deur kan worden geopend. • Stal de caravan in een bewaakte of afgesloten plaats. • Staat de caravan op de oprit, plaats deze dan met de dissel zo dicht mogelijk naar het huis gericht en niet naar de kant van de straat. Maak gebruik van een dissel- of koppelingsslot. • Staat de caravan langs de straat, zet hem dan ‘vast’ tussen andere auto’s zodat het aankoppelen wordt verhinderd.

Tip

Bij het afsluiten va n een diefstalverz ekering verkiezen bepaalde verzekeringsmaatschappi jen om meerdere veiligheidsmaatrege len te treffen of goedgekeurde sy stemen te gebrui ken. Neem daarvoor be st vooraf contact op met jouw maatsch appij.

• Merk de caravan op meerdere plaatsen met het chassisnummer. • Merk de waardevolle goederen uit de caravan met uw rijksregisternummer en neem er een foto van. • Maak foto’s en een beschrijving van uw caravan en neem een kopie van alle documenten. Bewaar deze op een veilige plaats (en uiteraard niet in de caravan). • Verwijder ’s nachts de voedingskabel. • Overweeg eventueel om de nacht voor vertrek te overnachten in de caravan. Zorg wel dat je dan in het bezit bent van een gsm. • Schroef de nummerplaat er af (als de caravan niet op de openbare weg staat). Bewaar de nummerplaat van de caravan in huis samen met de documenten. • Beveilig of verwijder het neuswiel zodat het verrijden van de caravan wordt bemoeilijkt. Plaats eventueel een wielklem zodat verrijden onmogelijk wordt. • Gebruik een handbediend of hydraulisch/elektronisch afsluitbaar levelsysteem om de caravan stabiel of waterpas te plaatsen, waarbij deze tegelijk wordt ‘vastgezet’. • Een alarmsysteem signaleert bij indringing en/of het uit evenwicht halen van de caravan en/of het in beweging zetten ervan. Een volgsysteem traceert de caravan na diefstal. • Hou tijdens de reis de caravan gedurende rustpauzes onder toezicht. Laat de caravan zo weinig mogelijk onbeheerd achter.

Let op!

den Alle veiligheidsmaatregelen die wer van genomen ter preventie van diefstal de caravan, moet je voor vertrek met oorde grootste nauwkeurigheid in de veispronkelijke toestand brengen. De niet er ligheid tijdens het rijden mag zek in het gedrang komen.

Juli-Augustus 2012 | 27


Terug naar school Inschrijvingen scholen Het schooljaar loopt op zijn laatste benen en de kinderen kijken nog niet echt uit naar het volgende. Hieronder vind je toch de data waarop je je kind(eren) voor volgend schooljaar kan inschrijven in de Kapelse scholen. Het gaat om de werkdagen in die periodes. Bij de meeste scholen kan je ook terecht na een telefonische afspraak. Secundair onderwijs

Basisonderwijs GLS De Platanen Bauwinlaan 1 - 03 664 26 72 www.platanen.be

• 2 t/m 5 juli • vanaf 27 augustus • telkens 9.00-12.00 uur

Basisschool Irishof Kapelsestraat 37 - 03 660 13 04 www.irishof.be

• 2 t/m 5 juli • 16 t/m 31 augustus • telkens 9.00-15.00 uur • woensdag 9.00-12.00 uur

Basisschool Klavertje Vier Engelselei 10 - 03 664 56 90 Pastoor Vandenhoudtstraat 29 Hoevensebaan 104 www.bk4.be

• 2 t/m 6 juli • 20 t/m 31 augustus • telkens 10.00-12.00 uur

Basisschool Zilverenhoek Zilverenhoeklaan 2 - 03 664 36 23 Oude Bergsebaan 20 www.basisschoolzilverenhoek.be

• 2 t/m 6 juli • 23 t/m 31 augustus • telkens 9.00-15.00 uur

GVBS De Putse Knipoog Partizanenstraat 5 - 03 664 79 20 www.basisschool-putte.be

• 30 juni t/m 6 juli • 22 t/m 31 augustus • telkens 9.00-16.00 uur • woensdag 9.00-13.00 uur en 18.00-21.00 uur • ook op zaterdag

Kleuterschool De Platanen Hoogboomsteenweg 274 03 605 08 17 www.kleuterschooldeplatanen.be

• 2 t/m 6 juli • 23 t/m 31 augustus • telkens 9.00-15.00 uur

gaans

je door g moet in v ij r h nten bij insc docume le e k n e ook ngen: meebre

28 | www.kapellen.be

het kaar t van S I S of t r a ska • identiteit sel uit de k e r kind itt u of boekje • huwelijks te geboor teak igschrift/attest van etu • r appor t/g oljaar/vorige school vorige scho

Koninklijk Atheneum Kapellen Streepstraat 16 - 03 660 13 00/02 www.atheneumkapellen.be

• t/m 5 juli • vanaf 16 augustus • telkens 9.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur • niet op woensdagnamiddag

KTA Kapellen Pastoor Vandenhoudtstraat 8 03 664 43 00 www.ktakapellen.be

• van 2 juli t/m 5 juli • van 16 t/m 31 augustus • telkens 9.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur • op 28, 29 en 30 augustus 18.00-21.00 uur

Mater Salvatorisinstituut Dorpsstraat 40 - 03 664 23 55 www.matersalvatoris.be

• van 28 juni t/m 5 juli • van 20 t/m 31 augustus • telkens 10.00-17.00 uur • op zaterdag 10.00-13.00 uur

Kunstonderwijs Sint-Lucas Academie voor Beeldende Kunsten Bawinlaan 1 - 03 664 65 02 www.st-lucas-kapellen.be

• 27, 28 en 30 augustus • september: maandagen, dinsdag en donderdagen • telkens 10.00-14.00 uur en 19.00-21.00 uur • ook op 1 september 10.0012.00 uur

• t/m 30 juni Academie voor Muziek en • vanaf 27 augustus: Woord • dinsdag 16.00-19.00 uur Hoevensebaan 12 - 03 605 76 54 • woensdag 14.00-19.00 uur www.muziekacademiebrasschaat.be • vrijdag 17.00-19.00 uur • zaterdag 10.00-12.00 uur


KAPELSE WINNAARS

© DIKA

Dieter zwemt naar Olympische Spelen

Dieter Dekoninck van zwemclub ZIK zwom op het EK in Hongarije samen met teamgenoten Pieter Timmers, Emmanuel Vanluchene en Yoris Grandjean naar een ticket voor de Olympische Spelen in Londen. De Belgische estafetteploeg 4x100m vrije slag klokte in de halve finales de beste tijd van alle teams én een nieuw Belgisch record: 3’16”14. In de EK-finale miste de ploeg – nu met Jasper Aerents i.p.v. Yoris Grandjean – nipt de bronzen medaille. Wel werd er een nieuwe Belgische besttijd gezwommen: 3’15”34. Dekoninck treedt met zijn deelname aan de Spelen in de voetsporen van Kapellenaren als Sebbe Godefroid (1996-2000-2004-2008) en Catherine Jacques (2004-2008). Dekoninck is de derde ZIK-zwemmer die naar de Spelen trekt. Sofie Wolfs (2000) en Elise Matthysen (2008) deden het hem voor.

Cheerleaders halen Belgisch brons

De Kapelse Chearleader Academy (CLA) van Veronique Van Havere scoorde op het Belgisch kampioenschap in Leuven. CLA keerde huiswaarts met maar liefst vijf bekers. Bovendien behaalde de CLA-groep AXplosion een ticket voor het EK in Amsterdam in juli. Ook de beker voor meest aankomend talent ging naar CLA, meer bepaald naar de 5- tot 8-jarige mini-stars die deelnamen in de juniorenreeks. www.cheerleaderacademy.be

Vincent siert Antwerpse toren © Het Nieuwsblad - Koen De Beuckeleer

Vincent Pilaet (20), student reclamevormgeving aan de Karel De Grote Hogeschool, hing tot 22 juni aan de toren van Vivium langs de Singel in Antwerpen. Hij won de ontwerpwedstrijd die de verzekeringsmaatschappij organiseerde in samenwerking met twee kunsthogescholen. Het kunstwerk van de tweedejaarsstudent was een tweedimensionaal beeld van een schommelende man in kostuum, waarbij het lijkt alsof de man in het gebouw zit.

© Acx Dirk - www.billiardsphoto.c

Davy Van Havere (29) heeft in het driebanden enigszins verrassend de Beker van België gewonnen. Hij won overtuigend van Belgisch kampioen Eddy Merckx (voor niet-kenners: een naamgenoot van de wielerkampioen). De finale was een thriller in vijf sets: 15-10, 13-15, 15-14, 10-15 en 15-4. Davy speelde met zijn team van BC Deurne – met Ludo Dielis, Steven van Acker en Jef Gijsels – ook de finale van de Europacup.

om

Davy klopt Eddy Merckx

Juli-Augustus 2012 | 29


Boomplantactie

Plant een gratis boom in je tuin! Dit jaar organiseert de gemeente Kapellen weer een boomplantactie. Als inwoner van de gemeente Kapellen kan je via de onderstaande inschrijvingsstrook gratis een aantal streekeigen loofbomen bestellen. Naargelang de beschikbare oppervlakte in jouw tuin kan je kiezen voor een grote of een kleinere soort (zie tabel). Alvorens je bestelt, lees je best eerst het reglement van de boomplantactie grondig na. Na bestelling word je dan in het najaar van 2012 per brief verwittigd waar en wanneer je de bestelde bomen kan komen afhalen. Gelieve je inschrijvingsstrook vóór 21 september 2012 te bezorgen aan de milieu- en groendienst. INSCHRIJVINGSSTROOK BOOMPLANTACTIE 2012 REGLEMENT BOOMPLANTACTIE : Personen die één of meerdere bomen willen bestellen, moeten een document ondertekenen waarbij ze bevestigen dat zij: (1) eigenaar zijn van het perceel in de gemeente Kapellen waar de boom of bomen daadwerkelijk zullen worden geplant; (2) de bestelde boom/bomen zullen komen afhalen op het afgesproken tijdstip en de afgesproken plaats; (3) de verkregen boom/bomen zo snel mogelijk en met de beste zorgen zullen planten en tevens zullen zorgen voor de instandhouding ervan; (4) een controle van daadwerkelijke aanplanting door een gemeenteambtenaar op het terrein toelaten; (5) bij niet aanplanting van de verkregen boom/bomen een bedrag van € 25 per boom zullen betalen aan het gemeentebestuur van Kapellen; (6) de boom/bomen niet in aanmerking komen voor de verplichte heraanplantingen die worden opgelegd in stedenbouwkundige vergunningen (voor beplantingen of bij bouwdossiers).

Ondergetekende, de heer/mevrouw , nr

wonende in de

,

2950 Kapellen, wenst volgende bomen gratis bij de gemeente te bestellen: stuks stuks stuks stuks

okkernoot: haagbeuk: zwarte els: gele kornoelje:

De boom/bomen worden aangeplant op onderstaand adres :

Het perceel heeft een oppervlakte van

m2 (of afmetingen:

mx

m).

❏ Ondergetekende bevestigt kennis te hebben genomen van de voorwaarden uit het reglement van de boomplantactie en belooft die bepalingen na te leven. Datum :

/

/

Handtekening aanvrager: Gelieve je inschrijvingsstrook vóór 21 september 2012 te bezorgen aan de milieu- en groendienst, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen.

30 | www.kapellen.be

,


okkernoot (Juglans regia)

zwarte els (Alnus glutinosa)

gele kornoelje (Cornus mas)

haagbeuk (Carpinus betulus)

ALGEMEEN UITZICHT kroon

rond, onregelmatig

kegelvormig tot ovaal

breed (ei)rond

breed (ei)rond

grootte

15 tot 30 m

10 tot 20 m

5 tot 6 m

15 tot 20 m

blad

groot geveerd, heldergroen

donkergroen, omgekeerd eirond

ovaal, glanzend groen (oranjerood in herfst)

eivormig, heldergroen

bloei

katjes in mei/juni

katjes in maart/april

gele bloemen in februari/ maart

onopvallende katjes in april/mei

vrucht

walnoot (na enkele jaren)

elzenpropjes

eetbare rode bessen

kleine nootjes

VEREISTEN bodem

kalkrijk tot normale bodem

alle bodemtypes, niet te voedselarm

voorkeur voor kalkrijke grond

alle bodemtypes

vocht

normale, iets vochtigere bodem

vochtige tot natte bodem

droge tot vochtige bodem

normale tot vochtige bodem

licht

zon tot halfschaduw

zon of halfschaduw

zon tot halfschaduw

zon

AANPLANT & ONDERHOUD aanplant

hoogstam, op minimum 2Â m van de perceelsgrens

hoogstam, op minimum 2 m van de perceelsgrens

breed boompje, op minimum 50 cm van de perceelsgrens

hoogstam boom, op minimum 2 m van de perceelsgrens

snoei

begeleidingssnoei mogelijk door boomverzorger

begeleidingssnoei mogelijk door boomverzorger

verjongingssnoei, eind februari of in juni

begeleidingssnoei mogelijk door boomverzorger

Juli-Augustus 2012 | 31


Vormgeving:

Druk:

Huwelijksjubilarissen

DIAMANTEN JUBILEUM

GOUDEN JUBILEUM

• Constant Vingerhoed & Josephina De Ren • Walter De Boeck & Claudine Smagghe • Marcel Van Immerseel & Godeliva Van den Eede

• Pierre Dethier & Yvonne Mees • Léo Charpentier & Livine Huybrecht • Jaak De Roover & Isabella Van Laken • Emmanuel De Boeck & Monique Simons

32 | www.kapellen.be

Info Kapellen 3  

Info Kapellen, gemeentelijk informatieblad, derde nummer van 2012

Advertisement