Page 1

abril ‘10 número 79 època V

Els canvis, protagonistes de la XIIa AGO de Casals de Joves de Catalunya El passat 20 de març vam celebrar la XIIa Assemblea General Ordinària de Casals de Joves a la qual vam aprovar les noves línies de treball, així com una resolució sobre locals públics com a mitjà de suport a les associacions. L'assemblea va ser un moment de significar diversos canvis, sobretot pel que fa al Secretariat: el Marc Surià (de Granja Garrafot) i el Carlos Lopera (de Algo Diferentes) van entrar com a nous membres, mentre que l'Helena Giner va assumir la presidència. Tal i com va dir el Ramon en el seu discurs de comiat (ara ja és ex-president) per primera vegada tenim una presidenta dona i això ens ha de fer estar ben contents i contentes.

A banda d'això, un altre dels temes que va aflorar a l'assemblea va ser el nou model de vertebració territorial de la federació, a través del qual es pretén que els casals tinguin un paper més actiu, proper i de lideratge de la federació.

apuntar a que l'estructura territorial tingués representació orgànica dins de la federació i permetés fomentar de les relacions entre els Casals d'un mateix territori.

Finalment, en aquesta assemblea ens vam acomiadar de l'Alícia Peñarroya i el Ramon Oña, que fins aleshores A través dels grups de treball es va incidir en el model de havien estat membres del Secretariat i als qui, des d'aquí, casal que hauríem de tenir, així com en el model de federació dediquem aquest Infojove. Ali i Ramon: merci per la feina dels futurs 5 anys. Sobre el primer es va comentar la feta! importància de que els casals siguin associacions independents, voluntàries i democràtiques (l'assemblea ha de ser l'òrgan de govern màxim); sobre el segon, es va

Us transcrivim el discurs de comiat de’n Ramon Oña a l’Assemblea

fins socials 0.7% I a més, ¶Agenda d’activitats als casals federats (pàg 3) ¶Info salut: Nous recursos de salut (pàg 4) ¶L’experiència. Inauguració del local del Casal Autogestionat de Joves La mola. (Pàg 4) ¶6 oportunitats internacionals (Pàg 5) ¶NOU! Termini concurs logo i cartell TJ2010. (pàg 5) ¶Dia de la Dona treballadora als IES (pàg 6) ¶Ubuntu10.04 i (D’)EVOLUTIO SUMMIT (pàg 7) ¶Jubilació casalera (pàg 7) ¶La contra: Recull de fotos del TRANSforma i l’Escola de Participació (pàg.8).

Fa tres anys que soc al secretariat d’aquesta entitat, no han estat gaires, però es que la meva entrada ja va ser tard. En general marxo content , tot i que una mica decebut. Content per marxar amb una seu ben maca i reformada, content de veure una federació cada vegada mes gran i ser cada vegada mes casals. Content per haver pogut participar en la remodelació de l’estructura de la federació i preparar la bastida per un desenvolupament territorial ,que espero en un futur no gaire llunya ,faci créixer encara mes aquesta entitat, i el moviment casalero en general.

anar a treballar, després d’anar a dormir pràcticament a les dues per acabar un secretariat a la una... però suposo que fins i tot això ,a partir d’anar tindrà el seu encant, a l’hora de recordar-ho.

Estic content d’haver conegut a molta gent . D’ haver participat en aquelles tancades que ,tot i que a priori em feien una mica de mandra, desprès solien esdevenir un conjunt de bon moments. Content d’haver parlat , discutit , filosofat entorn a l’associacionisme, la participació , la organització , la revolució, el reformisme..(suposo que ho recordeu oi?). I en general he de dir que ha estat molt be. Tot i que encara conservo en la memòria , aixecar-me a les sis del mati per

Peró ha estat al meu pas pel secretariat , el treballar des de la federació el que m’ha servit per veure la veritable dimensió del que som i del que fem.

I per ultim marxo content d’haver participat en un projecte que val la pena. Això ja ho sabia. Tot i que alguns d’aquesta sala els hi costi veureu, jo fa un temps també vaig ser jove i vaig estar a un casal. Així dons ja sabia que el projecte de casals valia la pena i valia la pena treballar en ell.

Va be distanciar-se una mica del dia a dia del casal i veure d’altres realitats tant similars i tant diferents a l’hora. El fet de poder gaudir d’aquesta visió de conjunt ,ajuda molt a l’hora d’aprofundir en el sentit educatiu del que fem, ...Continua a l’editorial (pàgina 2)


ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

editorial

02 la federació

LES ÀREES ...(Ve de la portada) d’aprofundir en la pedagogia de la Àrea Intercasalera participació, i el de convencem si no ho Activitats d’ Interrelació Responsable: Alícia Peñarroya estava prou, que serà l'educació horitzontal Tècnic: Josan Minguela ,l'educació en la participació, la que farà que mail: activitats@casaldejoves.org potser algun dia aquest mon , aquesta societat , estigui preparada per viure d’una Àrea de programes i campanyes altra manera, i sigui capaç de superar aquest Internacional Responsable: Marta López sistema alienant , individualista i depredador mail: internacional@casaldejoves.org en el que vivim. Peró be ,també he dit anteriorment que marxo una mica decebut... si decebut, per no haver aconseguit que les nostres administracions reconeguin l’espai public com un dret ciutadà, i veure com la majoria dels nostres casals, continuen tenint els mateixos problemes (sinó mes) amb els locals , que quan vaig entrar.

Secundària i adolescents Responsable: Marta López Tècnica: Beatriz Main mail: secundaria@casaldejoves.org Salut Responsable: Ramon Oña Tècnica: Mercè Roure mail: salut@casaldejoves.org Acció social Responsable: Gonzalo Candanedo Tècnica: María Cabral mail: acciosocial@casaldejoves.org

ELS SERVEIS Oficina de subvencions Us oferim informació sobre les convocatòries de subvencions que us poden interessar, subvencions per a organitzar activitats, contractar personal o dotar a les associacions dels medis. A més us ajudem amb la paperassa, si ho necessiteu.

Abans del dia 20 d'abril s'han de presentar les declaracions trimestrals de l'IVA ( i també l'IRPF).

Oficina comptable

*si s'han fet factures amb IVA durant el primer trimestre de l'any: Aquesta declaració és obligatòria

Si portar la comptabilitat de l’associació us dóna problemes, aquí et podem ajudar amb informació i assessorament per porta-la al dia d'una manera ràpida i senzilla. Si el que us dóna problemes és fer pressupostos o portar el control econòmic, també podeu demanar assessorament o formació..

Oficina fiscal Decebut de veure que no hem aconseguit el reconeixement social que ens mereixem , Àrea Pedagògica Si tot el tema dels impostos i liquidacions et Responsables: Helena Giner que us continuareu barallant com quan vaig sembla un embarbussament, nosaltres Tècnica: Clara Murgui entrar, pel mateix, per no ser considerants podem ajudar-te a aclarir les idees i a mail: a.pedagogica@casaldejoves.org entitats prestadores de serveis. Potser ho emplenar els formularis: liquidacions de IVA hem dit clar, però potser no prou alt, tot i que Àrea de Suport trimestrals i anuals, impost de societats,... i en el temps que corren , em sembla que Oficina TIC processos de regularització de comptes. Responsable: Aleix Prats tocara cridar-ho mes d’un cop. Som Animeu-vos, amb ajuda és més fàcil!! Tècnic: Francesc Duran ciutadans, i com a ciutadans tenim dret, a un mail: etics@casaldejoves.org espai public, un espai public digne, i de Assegurança Oficina fiscal i jurídica qualitat, i a mes el volem gestionar no com mail:gerencia@casaldejoves.org És molt necessàri i obligatòri tenir una empresa, sinó com a societat civil Oficina de Subvencions, Recursos i Suport l'assegurança de responsabilitat civil i organitzada, sense imposicions ni tuteles, i polític i tècnic accidents per a l'associació i és més considerem que aquest espai public comú ha mail: casaldejoves@casaldejoves.org econòmic i fàcil de tramitar. Aquesta d’estar salvaguardat i garantit per les Àrea de Comunicació assegurança inclou gairebé totes les institucions. No volem ser serveis, ni Responsable: Gonzalo Candanedo activitats del Casal i el perjudicis que es empreses , ni volem empreses que tutelin la Tècnic: Francesc Duran puguin causar a terceres persones. La nostra acció. mail: comunicacio@casaldejoves.org Federació tenim conveni amb asseguradores i ens fan preus bastant bons, I per ultim decebut també ... perquè com he Àrea Territorial i ens fem càrrec nosaltres de la paperassa. Barcelona dit milers de vegades... marxo jubilat!! Jo no Responsable: Helena Giner També podem tramitar l'assegurança per volia marxar d’una manera tant plàcida. Tècnica: María Cabral activitats especials; sortides a l'estranger, M’hages agradat que se m’hages fet fora, on mail: barcelona@casaldejoves.org concerts grans, esports de risc,... la majoria esta l’escamot revolucionari que presentes Vallès-Osona de tots els altres esdeveniments entren per un projecte millor? On estan els joves que Responsable: Gonzalo Candanedo l'assegurança de responsabilitat civil m’havien de treure de la cadira? Be ja esta fet Tècnica: Mercè Roure ordinària. mail: valles-osona@casaldejoves.org he arribat fins aquí, espero equivocar-me i que això no sigui símptoma de res , o be, almenys que no ho hem fet tant malament. I per ultim marxo esperançat , com no, esperançat que la federació continuara creixent, a bon ritme, que els casals seran cada vegada mes i millors, i que com no donarem, donareu , molt a parlar.

Badalona Responsable: Ramon Oña Tècnic. Ritxi González mail: badalona@casaldejoves.org Llobregat Responsable: Marta López Tècnic: Francesc Duran mail: llobregat@casaldejoves.org Tarragona Tècnic: Mario Burzuri mail: tarragona.territorial@casaldejoves.org

Per començar tenim un secretariat ben potent, al que felicito ,amb una secretaria Informació general i una presidenta. Quin gust poder mail: casaldejoves@casaldejoves.org nomenar els dos en femení. Es la primera nosaltres som: vegada en la nostra historia, i espero que això ,si sigui símptoma que en la nostra L’Ametlla del Vallès: CJ EL CRIT federació i en la nostra societat alguna cosa Torregassa 35-37. 08480 93 843 14 50. elcrit@casaldejoves.org esta canviant . Barcelona: Mercès a la Àgata, tot i que ja no treballi amb nosaltres, a la Mercè per la seva infinita paciència i perseverança per trobar-me, al Josan , a la Marta que sempre m'ha mantingut ben informat, i amb la que he passat moltes estones discutint sobre el que fem i com ho fem. A l'anterior secretariat amb el Fidel , el Xavi, el Guillem, i a l'actual , amb els que he compartit tantes hores, Mercès per el que he viscut i pel que he aprés. Com diu una frase que m’encanta de Paolo Freire: Tothom sabem quelcom. Tothom ignorem quelcom. Per això sempre aprenem . Podeu enviar els vostres articles, sugeriments, informacions i opinions Abans del dia 20 de cada mes a: comunicacio@casaldejoves.org o Avinyó 44, 3r pis. 08002. BCN

Banc de recursos La Federació fomenta l'ús compartit dels recursos de la federació i l'intercanvi de recursos entre associacions, ajudant també a la recerca d'infrastructures, materials i contactes. A més deixem els recursos de la Federació: equip de so, projector, plastificadora, exposició casals federats, ordinador portàtil, càmara de vídeo digital, càmara de fotos digital compacta, gots reutilitzables, suports per a exposicions...

AJ LA ROTLLANA Don Pelai, 18. 08914 93 397 05 85. larotllana@rotllana.cat K.A.J.A. GRIPAU BLAU Prat de la Riba, 93. 08915 93 395 67 38. kaja@casaldejoves.org

CJ GUINEUETA Plaça Ca n’Ensenya, 4. 08042 93 359 40 00. guineueta@casaldejoves.org

CJ EL LOKAL Pl. Illa dels Músics, local 3. 08917 93 460 73 92. ellokal@casaldejoves.org

CJ XIROC Ali Bei, 120. 08013 93 232 06 13. xiroc@casaldejoves.org

DEMASIATS C/ Pompeu Fabra s/n. 08911 demasiats@gmail.com. 93 464 18 57.

EL RACÓ C/ Joan Gamper, 48, 2on. 08014 elraco@casaldejoves.org

KANPIKIPUGUI C/ Sant Joan de la Creu, 70. 08917 93 483 20 53. kanpikipugui@yahoo.es Barberà del Vallès: CJ OBRIU PAS Pere Sanfeliu 24-26. 08210 93 718 30 35. obriupas@casaldejoves.org

QUEIXAL D’EN XÖVES CJD7. Pça Eivissa, 17.queixaldenxoves@casaldejoves.org CJ QUEIX Esquerra de l’Eixample. casal@queix.org

hi col.laboren:

El model 300 és el que s'utilitza per a la declaració trimestral d'IVA.

*Si no s'han fet factures durant el primer trimestre de l'any: -Les entitats que tenen l'exempció d'IVA i no hagin fet cap factura durant el primer trimestre de l'any no cal que presentin la declaració. -Si la entitat no té la exempció d'IVA, és obligatòria encara que no s'hagin fet factures durant el trimestre. Caldria, doncs, demanar l'exempció de l'impost en una oficina de Hisenda. De vegades aquestes declaracions poden ser una mica complicades i per això la oficina fiscal de la federació pot donar ajuda i assessorament per a la seva declaració. Pots demanar aquesta ajuda i/o assessorament per telèfon trucant a la Federació al 93 6011616 o per mail a: casaldejoves@casaldejoves.org

L’agenda federativa Abril 2-5 Dies festius. 24 Monogràfic Comunicació i web Maig 1 Dia Mundial del Treball 21 Presentació Llibre de l’experiència del crèdit de participació de Casals de Joves de Catalunya 24 Festa local a les localitats de Barcelona, Badalona, Barberà del Vallès... 28 Presentació Exposició Interactiva i itinerant “La recerca del plaer” de Casals de Joves de Catalunya

Cornellà de Llobregat:

Badalona:

ASSOCIACIÓ PER A JOVES TEB Salvadors,6. 08001 93 442 58 67. teb@ravalnet.org

CJ LES CORTS C/ Dolors Masferrer 33-35. 08028 93 291 64 99. lescorts@casaldejoves.org

OFICINA FISCAL Declaració trimestral d’IVA

GJ BARBETRÒNICA C/ Marquesos de Barberà, 104. 08210. barbetronica@gmail.com Castellbisbal: GRANJA GARRAFOT C/ Olivar s/n. 08755. granjagarrafot@hotmail.com

LA FORJA Pl. dels Almogàvers, s/n.(Edifici Roger de Llúria).08940 cjlaforja@casaldejoves.org Hospitalet del Llobregat: JIS Rda. de la Torrassa 105, 3r. 08903 93 421 93 10. info@joves.org Hostalets de Balenyà JOVES EN ACCIÓ Joan Miró, 25. 08550 joenacc@gmail.co Molins de Rei CJ LA MOLA C/Rafel Casanovas, 26-28.(Agrupa). 08750 lamola.caj@gmail.com Palau de Plegamans MOVIMENT JUVENIL DE PALAU Http://palaujove.blog.com. Palaujove@gmail.com Sabadell GJ ALGO DIFERENTES C/ Manso, 101. 08205 93 513 89 11. algodiferentes@casaldejoves.org Sant Boi de Llobregat: CJ CASABLANCA Passatge del Solsonès, s/n. 08830 93 654 17 14. casablanca@casaldejoves.org


ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

03 programació d’activitats de les entitats federades DIJOUS 01/// 19:30

ZINEFREAK: MARBEL

DILLUNS 05/// 17:30 ESPAI OBERT

ALGO gratuït DIFERENTES KAJA

gratuït

19:00

VAMPIRE VT tots els dijous

KAJA

gratuït

20:00

TALLER REGGAENGLISH tots els dijous

KAJA

gratuït

de 18:00 a 22:00

ESPAI DE TROBADA dilluns, dimarts, dimecres i divendres

LES CORTS

gratuït

21:30

CINE FÒRUM: “Surplus. Terroried into being consumers” de Johan Söederberg

LA MOLA

gratuït

de 19:30 a 22:00

9B SINNERS CREW (grup de break dance) GUINEUETA tots els dilluns, i els divendres* (*de 17 a 22h)

gratuït

de 22:30 a 01:00

KAFETA DJ's, actuacions i molt més

OBRIU PAS

gratuït

20:00

COMISSIÓ DE SALUT tots els dilluns

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

de 20:30 a 22:00

LES CORTS ESPAI OBERT DE BREAKING Vine a practicar i compartir el teus coneixements de break dance amb els amics i amigues. tots els dilluns, divendres i dissabte*. (*de 20 a 22h)

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

EL TORREÓN DEL HUMO (grup de rol) tots els dilluns i dimarts, i els diumenges* (*a partir de les 19h)

GUINEUETA

gratuït

KAJA

gratuït

21:30

DIMARTS 06/// 17:30 K-LEARNING! Assessorament al/a la estudiant tots els dimarts

KAJA

de 22:30 a 01:00

TALLER DE RADIO, MAQUETES I RIMES de dimarts a divendres.

TEB

gratuït

20:00 00:00

SALA D'ESTUDI NOCTURN tots els dimarts i dijous (* de 22:00 a 00:00h)

EL LOKAL

gratuït

TEB

gratuït

KAFETA PRO-SUBTERROCK DJ's, actuacions i molt més

DISSABTE 10/// de 10:00 DEMASIATS FESTA MEDIEVAL CANYADÓ a 01:00 Cercavila, mercat medieval d'artesans, I KAJA gegants, malabars, jocs, teatre, softcombat, contacontes, correfoc, sopar popular i concert al Barri de Canyadó DIJOUS 15/// 19:30 21:30

de 18:00 a 20:00

DIMECRES 07/// de 18:00 TALLERS TIC'S a 22:00 tallers de vídeo i audiovisual, televisió en directe i ràdio digital

DIVENDRES 09/// TALLER DE MALABARS de 18:30 a 21:00

ZINEFREAK: MARBEL

ALGO DIFERENTES

gratuït

CINE FÒRUM: “HIERRO 3” de Kim Ki-Duck

LA MOLA

gratuït

KAJA

gratuït

ALGO DIFERENTES

gratuït

LA MOLA

gratuït

DISSABTE 17/// de 10:00 SORTIDA: A LA MUSSARA a 17:00 DILLUNS 19/// 20:30 KORTO 0 + “Bailame el agua” DIJOUS 22/// 21:30

CINE FÒRUM: “TIERRA Y LIBERTAD” de Ken Loach

de 18:30 a 21:00

AULA D'ESTUDI

OBRIU PAS

gratuït

19:00

TALLER DE GUITARRA tots els dimecres

KAJA

gratuït

19:30

7è ART tots els dimecres

KAJA

gratuït

DIVENDRES 23/// 13:00 VI ARROSSADA POPULAR En acabar, actuacions i campionat de ronda de rei. a la Plaça Folch i Torres

de 20:00 a 22:00

ESPAI OBERT DE CIRC I MALABARS Vine a practicar i aprendre tècniques de circ. tots els dimecres.

LES CORTS

gratuït

DISSABTE 24/// 21:00 PRIMER CERTAMEN DE CURTS

PISTA OBERTA: SKATE

EL LOKAL

gratuït

17:30

TENS FUTUR! Assessorament al/a la treballador/a

KAJA

gratuït

21:30

de 18:30 a 21:00

TALLER DE MALABARS

OBRIU PAS

gratuït

DIVENDRES 30/// KAFETA PRE-MARATÓ de 22:30

DIJOUS 08/// 17:00

DIJOUS 29/// 19:30

gratuït

GRANJA GARRAFOT

9 € (I)*

ALGO DIFERENTES

gratuït

ZINEFREAK: MARBEL

ALGO DIFERENTES

gratuït

CINE FÒRUM: “LA PIANISTA” de Ken Loach

LA MOLA

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

NOTA: Si teniu alguna activitat/experiència/reflexió que volgueu compartir amb la resta de casaler@s...RECORDEU que l’equip de redacció de l’infojove tanca la recollida d’informació (articles, aportacions, programa d’activitats, etc.) Per a la realització aquest paperot 10 dies abans que finalitzi el mes. + info: actvitats@casaldejoves.org

Obriu l’estiu Aquest proper estiu el Casal de Joves Obriu Pas continua amb el projecte: "OBRIU L'ESTIU" un casal jove d'estiu que vol ser una alternativa de lleure pels joves de la ciutat en aquesta época de l'any. Veient la manca d'oferta pels joves d'entre 12 i 16 anys a Barberà, que s'accentua als mesos de l'estiu, la nostra proposta és que els joves construeixin el seu propi espai i les seves propies activitats a partir de trobar-se els matins del mes de juliol, amb gent del casal que els hi farà en tot moment l'acompanyament i suport. Així exploraran els recursos que tenen el seu abast, descobriran les possibilitats que els rodejen i gaudiran d'un estiu com no s'havien imaginat. Per rebre més informació o inscriure's, podeu: -enviar un correu a: obriupas@casaldejoves.org -o bé acostar-vos al local, estarem de dilluns a divendres, del proper 3 de maig al 14 de maig, de 19h a 21h, al local del Casal de Joves Obriu Pas, al c/Pere Sanfeliu, 24-26. Barberà del Vallès.


04

ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

Info salut

NOUS RECURSOS DE L'ÀMBIT DE SALUT Pensant que aquest mes d'abril se celebra el dia mundial de la salut, us passem informació sobre alguns recursos amb els que compteu a la federació o que en podeu fer ús a les vostres entitats: MIRADES QUE OPINEN: Projecte desenvolupat per l'Ajuntament de Pineda de Mar amb la col·laboració de la Unitat d'Atenció a les drogodependències de l'Hospital Sant Jaume de Calella i encapçalat per un grup de joves del municipi. Està pensat per treballar amb joves a partir de 14 anys que vulguin conèixer les actituds i percepcions dels joves sobre les drogues. Consta d'un DVD de 35 minuts i una guia didàctica. ES tracta d'una selecció d'entrevistes a joves de quinze a vint-i-nou anys sobre cinc blocs temàtics relacionats amb les drogues i un recull d'opinions dels joves que van fer el vídeo sobre la seva participació en el projecte. La guia ha estat elaborada per EDPAC (Educació per l'Acció Crítica) i està estructurada en cinc bloc temàtics seguint els continguts del vídeo: informació sobre drogues, motius de consum, lleis, programes de prevenció,... ( Aquest recurs el rebreu a la vostra entitat en el proper pack de materials de salut!)

PARLEM DE...SALUT LABORAL Guia de petit format, elaborada pel grup de salut i acció sindical del Consell de la Joventut de Barcelona, per treballar i conscienciar al jovent sobre al importància d'una bona salut laboral. No es limita exclusivament a tractar l'espai pròpiament laboral, sinó que s'hi amplia informació respecte a la perspectiva de gènere, la prevenció, riscos associats, etc...

RECURSOS WEB: –http://www.elangeldeladroga.com/ Espai web liderat per Energy Control, pensat per consumidors/es de cocaïna, per treballar sobre la reducció de riscos. Conté vídeos. –Energy Control ha elaborat un nou recurs sobre alcohol i conducció. Un fulletó amb informació preventiva dels efectes de l'alcohol i altres drogues en la conducció. S'anomena “drogas al volante, peligro constante” . El podeu descarregar en PDF des de la plana web (http://www.energycontrol.org/), o en podeu sol·licitar exemplars (previ pagament).

DOSSIERS: –La Federació compta amb dossiers de dinàmiques sobre diferents àmbits de la salut (sida, sexualitat, drogues, alimentació,...) que podeu demanar i consultar sempre que vulgueu per a realitzar les vostres activitats. –Igualment compteu amb dossiers de filmografies, també de diferents temàtiques (sida, sexualitat, drogues, salut mental, alimentació...) per si el que us interessa són els cinefòrums. Així doncs us animem a fer més intervencions sobre salut i a que compteu amb l'àmbit de salut pel recolzament que us sigui necessari.

L’experiència

Inauguració del Casal Autogestionat de Joves La Mola

El passat 6 de març el Casal Autogestionat de Joves La Mola celbrava l’acte d’inauguració del nou local situat entre el carrer Raseta i el carrer Canal de la Infanta que tindrà lloc el proper dissabte dia 6 de març. La inauguració del local de la Mola no només significa l’obertura d’un nou espai de trobada, oci i cultura adreçat a TOTS els joves de la vila, sinó que també és el resultat d’un any d’esforços de tota la gent que ha estat treballant en la rehabilitació de la nau de forma altruista i totalment voluntària. Creiem que s’obre un nou local ple de possibilitats, que respon als interessos reals dels joves de Molins de Rei, com un espai de trobada o un espai gran per poder realitzar activitats de tot tipus i alhora situat a prop del centre de la vila. Aquest va ser un acte molt important per al Casal Autogestionat de Joves La Mola ja que és un punt d’inflexió en el procés del projecte de dinamització i transformació social des dels i les joves.


ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

05 activitats d’interrelació

BASES PER AL CONCURS DEL “LOGO” I “CARTELL” DE LA TROBADA DE JOVES 2010 ATENCIÓ!: NOU TERMINI PER A LA PRESENTACIÓ DE PROPOSTES

t r obada de joves

2010

Aquest 2010 l'Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya celebra la seva 3a TROBADA DE JOVES (TJ2010), i convoca un concurs per al LOGO i CARTELL que representaran tots els actes que se celebrin en aquesta trobada...

BASES 1. Podran participar-hi tots els socis i sòcies dels Casals i/o Grups de Joves membres de la Federació. També hi podran participar les persones que no siguin sòcies però que en siguin usuaris/àries. 2. El concurs es centra en: UN LOGOTIP REPRESENTATIU DE LATJ2010 UN CARTELL ANUNCIADOR DE LATJ2010 *(genèric, no és el cartell de les activitats).

3. El LOGO ha d'incloure: TROBADA DE JOVES 2010. (S'ha de tenir en compte que serà d'aplicació en tots els suports corporatius, incloent-hi papereria corporativa, suports de divulgació, internet, mitjans audiovisuals, etc.)

10. PREMI: S'estableix un premi una inscripció gratuïta a la TROBADA DE JOVES per al logotip i el cartell. En cas que el logotip i el cartell guanyadors siguin d'autors diferents, els correspondrà una inscripció gratuïta gràfica a cadascun.

11. ÚS: La proposta guanyadora quedarà en propietat de 4. EL CARTELL a més a més de la creativitat de l'autor/a, ha l'Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya, per a d'incloure: El logo proposat per la Tj2010 ser reproduïda en qualsevol suport, tant imprès com digital, amb la finalitat de fer difusió de la TROBADA DE JOVES 5. COLOR: quadricromia i aplicació en blanc i negre. 2010 (TJ2010). No es retornarà cap original. 6. FORMAT: En suport rígid (cartró ploma o similar) i en 12. Els drets sobre possibles imatges que s'incloguin a la suport digital. proposta han de ser de propietat de l'autor. En cas que existís una vulneració de drets de tercers, l'autor serà 7. PRESENTACIÓ DELS TREBALLS: Les propostes responsable i exonerarà a Casals de Joves de Catalunya de s'hauran de presentar a Casals de Joves de Catalunya (c. tota responsabilitat. Avinyó 44, 3r pis. 08002 Barcelona), de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 20h, fins el dia 26 de febrer de 2010. 13. S'escollirà i es farà públic el jurat que fallarà el concurs. Estarà compost per: la Comissió organitzadora de la AMPLIAT FINS AL DIVENDRES 15 D'ABRIL... TROBADA DE JOVES 2010. El Jurat fallarà el concurs i la IMPRORROGABLE! decisió serà inapel.lable. El concurs pot quedar desert. 8. EXPOSICIÓ dels treballs presentats: A la seu social, de 14. La inscripció i la participació en el concurs pressuposa la l'1 al 19 de març de 2010. total acceptació d'aquestes BASES. Qualsevol dubte sobre la interpretació, serà resolt pel Jurat del concurs. No 9. CONFIDENCIALITAT: els treballs s'hauran de lliurar dins s'acceptarà cap proposta que no compleixi els requisits d'un sobre que a l'exterior hi haurà de figurar un “lema”, i especificats. s'haurà de lliurar adjunt un altre sobre tancat també amb el mateix lema a l'exterior. Aquest últim sobre, haurà de 15. Casals de Joves de Catalunya es reserva el dret contenir les dades personals i el telèfon de contacte de d'utilitzar el logotip en el cartell guanyador encara que sigui l'autor de l'obra. d'un altre autor.

Internacional

Beques i concursos internacionals 1) Beques del Govern xinés El Ministeri d’Educación de la República Popular Xinesa convoca el seu concurs anual pel 2010-2011, per concedir 15 beques totals i 3 parcials per a ciutadans espanyols. Es requereix que la persona sol·licitant sigui universitari o tingui el títol de licenciatura o superior. Els terminis de presentació de sol·licitud de beca són a partir del dia següent a la publicació de la convocatòria i fins el 15 d'abril. Més informació: Embaixada de la República Popular xinesa, 28043 Madrid. Telèfon: +34 913 88 39 88 / Fax: +34 917 59 92 92 http://www.embajadachina.es Embajadachinaeducacion1@hotmail.com http://becas.universia.net/ES/beca.do?beca=35364

2) Youth Democracy Award (Premi de joves i democràcia) El Premi de joves i democràcia es donarà a un projecte, que aposti per la democràcia o la democràcia a Europa d'una manera excepcional. Es tracta d'una avaluació de les activitats destinades als i les joves o realitzats pels i les joves. Un jurat, compost per joves, ha de triar el projecte premiat a finals d'abril. El 20 de maig hi haurà la cerimònia de premis a Bonn. Data límit per lliurar de projectes: 15 d'abril

3) Beques de la Fundació “La Caixa” La Fundació "La Caixa" convoca 273 beques per estudiar a Estats Units (40 beques) de 2,150$ mensuals França (20 beques) de 1.500€ mensuals Alemanya (20 beques) 1.300€ mensuals Regne Unit (20 beques) de 800libres mesnsuals Altres països europeus (5 beques) de 1.400€ mensuals Canadà (5 beques) de 2.150 mensuals Terminis de presentació 7 i 30 d'abril depenen del pais. Cada beca inclou el bitllet d’anada i tornada en avió i assegurança. Per més informació i per realitzar la inscripció per qualsevol convocatòria poseu-vos en contacte amb Casals de Joves de Catalunya al 93 601 16 16 (Stefano), o al correu electrònic , al menys 4-5 dies abans del termini d'iscripció.

6 oportunitats internacionals “All different – All equal” - Mediterranean crossroads Organitza: National Youth Forum, Council of Europe Dates, Lloc: 6 – 10 de juny 2010 a Monopoli, Bari, Italia Objectius: Els participants (150 joves dels països del Consell d'Europa i la Mediterrània meridional i oriental), examinaran la situació de la migració a Europa i veuran com els joves poden influir en la programació i la política al voltant d'aquesta important qüestió. A qui va dirigit: joves entre 18 i 30 anys Cost: Les despeses de viatge i visat són reemborsats (a la presentació de la corresponent ingressos) d'acord a les normes del Consell d'Europa. Només els participants que participaran en el seminari complet poden ser reemborsats. Sopar i allotjament són proporcionatspels organitzadors. EC TC-UK, L'import de la matrícula es de 55 euros, que serà pagat per European Citizenship Training Course in the UK cada participant. Aquesta quantitat es deduirà de l'import a Organitza: SALTO, Agència Nacional de Regne Unit Dates, Lloc: 14 – 20 de juny 2010 a Irlanda del Nord, Regne ser reemborsat per les despeses de viatge o pagades en la durant l'esdeveniment. Unit Objectius: Aquest curs va ser desenvolupat per fomentar el Termini inscripció: 27 de abril 2010 desenvolupament d'una ciutadania crítica, democràtica i europea i, en fer-ho, per donar suport a l'aplicació i la qualitat Made in Diversityland Organitza: Catalunya Voluntaria del Programa “Joventut en acció” A qui va dirigit: gestors de projectes, líders juvenils, Dates, Lloc: -6 - 14 de maig (7 places), Istanbul, Turquia. Objectius: Hi haurà tallers de teatre, de ball, arts treballadors juvenils Cost: els costos d'allotjament seran coberts per l'Agència tradicionals, muntatges audiovisuals, artístics i Nacional del RU. En cas de ser seleccionat, les despeses presentacions, per part dels participants, dels seus països. d'enviament per als participants seran reemborsats per l'AN A qui va dirigit: joves entre 18 i 25 anys Cost: Els participants han de pagar una quota de 100 euros i Espanyola. el 30% de les despeses del viatge. Les altres despes, com Termini inscripció: 14 de abril 2010 el 70% dels bitllets, el menjar, l’allotjament, etc. estan coberts amb el suport del programa Youth in Action de la Creativity and Innovation in YiA Comissió Europea. Organitza: Agència Nacional de Portugal Termini inscripció: cuant abans mellor Dates, Lloc: 31 de maig – 4 de juny 2010 a Portugal Objectius: Aquest curs de capacitació té l'objectiu de promoure el pensament creatiu a l'usar el Programa Euroart camp – youth exchange about cultural diversity “Joventut en acció”. El nostre objectiu és augmentar la Organitza: Catalunya Voluntaria qualitat dels projectes internacionals de la joventut Dates, Lloc: des del 19 -25 de abril (5 places), Portugal. mitjançant la diversificació de la gamma de solucions per als Objectius: El curs es basarà en l’aprenentatge participatiu, i reptes del projecte comú i es multipliquen les pràctiques es desenvoluparan tallers, activitats a l’aire lliure, basant-se en la col·laboració internacional, en l’intercanvi de materials innovadores en l'àmbit local. A qui va dirigit: gestors de projectes, líders juvenils, i propostes. A qui va dirigit: joves entre 18 i 25 anys treballadors juvenils, joves Cost: les despeses de viatge seran coberts per la Agència Cost: Els participants han de pagar una quota de 100€ i el Nacional Espanyola. Si hi ha una quota de participació i de 30% de les despeses del viatge. Les altres despeses, així quant podria ser, depèn de la normativa nacional del seu com el 70% del bitllet, el menjar, l’allotjament, etc estan país: si us plau, poseu-vos en contacte amb la seva Agència cobertes pel programa Joventut en Acció de la Comissió Europea. Nacional per aquesta informació. Termini inscripció: quant més aviat millor Termini inscripció: 16 de abril 2010 . DINAMIZANDO 3 ACCIONES: FORMACION Y CONEXIÓN EN RED Organitza: Instituto Asturiano de la Juventud Dates, Lloc: 24 – 25 de abril 2010 a Oviedo, Espanya Objectius: Formar-se sobre els projectes de Formació i Connexió en Xarxa. A qui va dirigit: joves en general, trabajadores/as en el ámbito de juventud y líderes de asociaciones juveniles que tengan interés en desarrollar proyectos dentro del Programa “Joventut en acció” Cost: 30% del viatje. Termini inscripció: 9 de abril 2010

Per més info i per realitzar l’inscripció a qualsevol convocatòria poseu-vos en contacte amb Casals de Joves de Catalunya al 93 6011616 (Stefano), o correu electrònic, al menys 4-5 dies abans del termini d'iscripció


06

ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

Adolescència i secundària

DIADA DE LA DONA TREBALLADORA ALS IES. UNA ACCIÓ CONSOLIDADA La celebració del dia de la dona treballaroda és ja una activitat integrada en el calendari dels casals i cada com més, una acció per a intervenir en els IES. Ens permet donar a conèixer el casal i sensibilitzar als i les joves sobre temes de gènere al temps que ens planteja sèries reflexions a nivell social i individual. El tema de gènere és un dels eixos principal en el programa d'Acció Social de la federació. Aquestes són algunes de les accions que es van realitzar:

CJ OBRIU PAS Sota el lema “Dale puerta al Género” i amb una porta a les nostres mans, va començar l'activitat relacionada amb el Dia de la Dona a l'Institut de Can Planas de Barberà del Vallés. Xapes, targetons per poder regalar amb lemes escollits pels joves en una activitat prèvia. Aquest any els escollits van ser: Nadie puede hacerte sentir inferiror sin tu permiso i No puedo ser la mujer de tu vida porque soy la mujer de la mía. Mentre molts joves feien la seva xapa, la que més els hi agradava, d'altres es dedicaven a escriure a una porta molt especial que havíem portat per decorar, la porta del lavabo del nostre casal! Alguns posaven frases de l'activitat passada, d'altres reivindicaven diferents contradiccions amb els rols preestablerts (A mi me gustaba jugar a los soldaditos, firmado: una chica) i alguns feien dibuixos o simplement expressaven que sentien envers el tema del gènere. El resultat, els joves amb un munt de xapes reivindicatives, una porta del lavabo molt original i que estarà a Obriu Pas i targetons amunt i avall amb els seus lemes! Per veure-ho tot: Http://picasaweb.google.com/silviagy/GenereAlInsti CJ XIROC Eus ací el concurs de logos de xapes que es va realitzar a l'IES Fort Pius. De totes les presentades vam sortir escollides 3 amb les que vam fer les xapes que corren per tot l'IES. De l'organització s'en va encarregar el grup de joves de l'IES amb el suport del CJ Xiroc i del l'IES. Tot un treball en equip !!

CJ LOKAL La gent del casal Lokal vam fer tota una setmana dedicada al dia de la dona amb accions i tallers tant al casal com a l'IES. A l'institut concretament van fer una presentació i sensibilització sobre temes de gènere imatge; difusió de les activitats i repartició de xapes. També van realitzar un cine fòrum a la biblioteca de l'IES.


ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

07 info TIC

Ubuntu 10.04 (pel 29 d'abril)

(D’) EVOLUTION SUMMIT: Els Beneficis de la Cultura

El 30 i 31 de març els ministres de cultura dels 27 països de la UE han estat convidats per la ministra de Cultura espanyola, Sra. Ángeles González Sinde, a reunir-se a Barcelona en motiu de la Cimera de ministres per clausurar el Fòrum Europeu d’Indústries Culturals organitzat per la Cambra de Comerç, el Ministeri de Cultura i la Comissió de educació de la EU que comença el dia 29 de Com sempre, podreu descarregar aquesta versió des del març. web oficial www.ubuntu.com de forma gratuïta, i tant la podeu instal·lar de nou com actualitzar l'Ubuntu que ja teniu Davant d'això, la comunitat creativa i la societat civil han instal·lat als vostres ordinadors. organitzat tres dies d’activitats per a explicar quina cultura es vol per a l’era digital: un model de cultura que beneficiï a Si necessiteu assessorament o teniu dubtes sobre com tots, ciutadans, creadors i emprenedors: un model de instal·lar l'Ubuntu, podeu contactar amb l'Oficina TIC cultura que incentivi la creativitat i no només la recaptació, (tic@casaldejoves.org) i us donarem un cop de mà! i, sobretot, que no ataqui Internet, ni les noves possibilitats que la xarxa ofereix per als creadors i per a la societat en general. La cultura no és solament indústria de l’entreteniment audiovisual, és molt més, és el nostre llegat cultural, són els creadors i és la ciutadania. El proper dijous 29 d'abril s'alliberarà will be released) la nova versió de la popular distribució linuxera Ubuntu, serà la versió 10.04, que es tracta d'una versió LTS, és a dir, que comptarà amb 3 anys de suport (normalment només tenen 1,5 anys de suport).

Ministres, s'ha volgut cobrir aquesta llacuna creant un event paral·lel: el (D’) EVOLUTION SUMMIT: els Beneficis de la Cultura. Els ciutadans i ciutadanes convidem els ministres, els ponents i la premsa a participar en el (D’) Evolution Summit, per a comprendre el que realment està passant amb la cultura i els creadors. Tota la informació sobre l'event a: http://devolution.fcforum.net/CA/

Conscients que deixar fora la comunitat creativa i la ciutadania ha sigut a causa de la tan atapeïda agenda dels

MLP

Jubilació casalera participació, on s'apliquen els coneixements adquirits? Què en fem de l'experiència, la llencem per la borda? Quin desperdici. Si el destí civil de la penya casalera és quedar-se a casa i viure de la nostàlgia, del “te'n recordes” o del “jo, una vegada”, pleguem.

Hi ha frases odioses que contenen grans veritats, com aquella que diu que “la joventut és una malaltia que es cura amb l'edat”. Malaltia la teva, podeu respondre a qui escup parides com aquesta. Però és cert que això de la joventut té a veure amb l'edat (no només, però sobretot). Negar-ho ens portaria a aquella escena penosa d'algú amb 73 anys afirmant que encara se sent jove, que “la joventut es porta a dins”. I aleshores ves i explica que la precarietat, que l'emancipació, que l'estigmatització social quan tu i el teu grup d'afins passeu “massa” estona en un espai públic... La joventut no es porta a dins; et toca passar-hi t'agradi o no, amb les seves coses bones i les seves coses dolentes, que per cert són uns problemes prou emprenyadors com perquè algú pretengui posar-se al teu lloc i estalviar-se'ls. O sigui, que amb els anys ens fem grans i deixem de ser joves, també als Casals. I aleshores, què? Que en fem dels jubilats? Si els Casals de Joves són escoles de

Per sort, hi ha solucions. La vida continua i fins i tot pot ser millor (va, diferent) als Ateneus. Res de nou, fins al punt que els Casals de Joves es podrien haver dir Ateneus Juvenils i en essència no canviaria res: democràcia, arrelament al territori, compromís social, cultura, seccions, valors laics i progressistes i tot allò que es posi per davant. Des de la seva creació, Ateneus Laics i Progressistes ha tingut molt clar que té una referent privilegiada en Casals de Joves de Catalunya. És més: en part, Ateneus Laics i Progressistes és la resposta a la pregunta que va quedar oberta quan es va crear Casals de Joves de Catalunya: què faran

aquests joves quan es facin grans? I algú va deixar escrita una idea que també era un desig: faran Ateneus. Els anys van passar, la idea gairebé es va oblidar, però la realitat és tossuda i el 2008 va néixer un projecte que dos anys després ja suma 25 entitats. En un país normal, els adults donen suport a la gent jove perquè s'organitzi. Això no val per Catalunya. A Catalunya, la destrucció de la societat civil laica es va fer tan a consciència, amb tanta violència, que han hagut de passar molts anys abans els joves no han superat la por a expressar-se lliurement, han après a fer-ho col·lectivament i han consolidat organitzacions fortes, amb capacitat de créixer i de recolzar la creació d'estructures intergeneracionals (els Ateneus, que ningú es despisti). O sigui que ara els Casals teniu en els Ateneus uns aliats amb característiques i interessos similars. I amb capacitat de cooperar, com a mínim en una cosa. El Programa de Jubilació Casalera.

Ateneus Laics i Progressistes neix amb la voluntat de vertebrar un projecte associatiu cultural dʼateneus d’orientació laica i progressista. Es defineix també com una entitat independent i democràtica. Vol promocionar els projectes culturals de base democràtica creats per les persones de manera altruista i voluntària, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament d’una societat lliure i justa, basada en els valors de la laïcitat i el progrés. Els ateneus constituents entronquen diferents tradicions i moments de la història de Catalunya i de l’associacionisme cultural des del segle XIX fins al dia d’avui. Som hereus dels homes i les dones que han lluitat per millorar les seves condicions de vida mitjançant l’educació i la cultura. Per tant, aquesta associació és una eina de recuperació de la memòria històrica i de transmissió a les generacions d’infants i joves de la tradició democràtica estroncada Ateneus Laics i Progressistes forma part del Moviment Laic i Progressista (www.mlp.cat)


ABRIL 2010 NÚMERO 79, ÈPOCA V

la contra: Transforma i Escola de Participació 2010.

08

Infojove abril 2010  
Infojove abril 2010  

Infojove abril 2010

Advertisement