Page 1

‘08

novembre

número 63 època V

Les jornades consten de dues parts (estan pensades perquè cadascú participi a una o altra, en funció de la seva experiència casalera):

D'una banda, l'Escola de Participació dedicada a la reflexió sobre com treballem a les nostres entitats (el mètode de treball), fonamentat en el model de Casal de Joves proposat per la federació; volem debatre i discutir a partir de l'experiència dels diferents membres de les entitats.

De l'altra, el TRANSforma 08!!, una proposta de formació per activistes casaleros, on aquest any parlarem especialment de la COMUNICACIÓ al casal.

L'Escola de participació està dirigida a persones que fa poc temps que participen d'un projecte associatiu com el del casal de joves.

El Transforma està dirigit a persones amb certa experiència associativa o que lideren projectes associatius, com un casal de joves.

Per fer-ho, l'estructura de les sessions serà la següent: 1. Què és la participació? Hi ha nivells? Concepte associacionisme 2. Dinàmiques de grup: resolució de conflictes i negociació 3. Com fer una reunió i no morir en l'intent. 4. Com fomentar la participació al casal 5. Amb qui ens relacionem?

En aquest cas, les sessions de formació i debat seran: 1. Saps discutir? 2. La perspectiva positiva del conflicte 3. Quines són les millors estratègies de comunicació davant una situació conflictiva? 4. Conclusions. Com ens comuniquem els casals de joves?

INFORMACIÓ IMPORTANT!! INSCRIPCIONS fins el 7 de novembre Escola Lliure El Sol Avinyó 44, 3er (Barcelona) 936011646 elsol@escolaelsol.org

...i a més més formació

més agenda

més salut

Monogràfic “Com gestionar l’economia de la nostra entitat i no morir en l’intent”

pots consultar la agenda d’activitats per aaquest mes als casals

Parlem del Dia internacional de la Lluita contra la SIDA i de la Setmana de la Birra en el CJ Guineueta

El proper dia 29 de novembre, dins del Pla de Formació de Casals de Joves de Catalunya i que imparteix l'Escola Lliure El Sol s’ofereix una formació sobre gestió econòmica ““Com gestionar l’economia de la nostra entitat i no morir en l’intent”

cada vegada més internacionals El passat 18 d’octubre, en ocasió de la Trancada 08, una xerrada de l’àmbit internacional de la federació, i van assistir–hi 20 casaler@s!! de tots els casals participants!!.

més SONAT

més OpenOffice?

Enguany arriba a la seva 3a edició. El SONAT 09, arriba carregat de novetats!

Donscs, sí. Des de fa molt poc, ja podem gaudir de la versió 3.0. T’ho expliquem.

NO més tancaments de casals

Consells Escolars

El Casal de Joves Prosperitat, local municipal de Nou Barris, està en perill de ser clausurat per l’Ajuntament de Barcelona de manera indefinida...

castanyada al Fort Pius

Presentem la nova campanya de consells escolars dels Instituts: DISSENYA EL TEU IES!

més al MLP

Un Ateneu és una aposta per l'autogestió i l'educació Èxit espectacular a la Castanyada de l`IES Fort Pius el popular com a motor de canvi, on les persones poden passat dimecres 29 d'octubre, primera festa de l'institut desenvolupar les seves inquietuds artístiques, polítiques i organitzada integrament per alumnes. culturals. Us sona?

vols més TRANCADA? A la contraportada en tens un munt de fotos

i encara més


NOVEMBRE 2008 NÚMERO 63, ÈPOCA V

editorial Del passat 14 de Febrer, encara recordem la mobilització i la vaga realitzada per un ampli ventall de la comunitat educativa del país. Majoritàriament professorat, però també van participar altres agents educatius, per què?. Bé, doncs perquè com es va intentar transmetre en la crida a la mobilització, no era només una vaga laboral, no era una protesta per condicions laborals únicament. Era una protesta en defensa d'un sistema educatiu determinat, un sistema educatiu públic, laic, català, democràtic, participatiu, coeducatiu, un sistema amenaçat per les bases d'una llei que ens encamina cap a un altre sistema que no és aquest que vam sortir a defensar el dia 14. Si bé aquestes mobilitzacions van aconseguir fer retirar la proposta més descarada de gestió privada dels centres públics, el projecte de llei que ha aprovat el govern manté, encara, la resta d'elements de desestructuració i desmembrament de l'ensenyament públic. No hi aporta cap solució, ni pedagògica ni organitzativa, ni augmenta els recursos per poder millorar la qualitat de l'educació pública.

02 la federació ELS ÀMBITS

ELS SERVEIS

Suport a les entitats

Oficina de subvencions

Responsable: Marta López mail:casaldejoves@casaldejoves.org

Internacional i cooperació Responsable: Xavi Cabrera Tècnica: Annalisa Terrizzi mail: internacional@casaldejoves.org

Secundària i adolescents Responsable: Marta López Tècnica: Beatriz Main mail: secundaria@casaldejoves.org

Pedagògic Responsables: Marta López mail: casaldejoves@casaldejoves.org

Continua apostant per formes de gestió privada Projectes culturals en els centres públics, obre noves vies de municipalització de l'ensenyament públic, amb la Responsable: Marta López conseqüent externalització de serveis que això Tècnica: Josan Minguela comporta, tant a l'etapa 0-3, com a la resta mail: activitats@casaldejoves.org d'etapes i escoles de persones adultes, conservatoris de música, serveis educatius i Tecnologies de la Informació altres serveis escolars. És un pas endavant cap a la gestió privada dels i la Comunicació diners públics, prioritzant la oferta privada Responsable: Marta López concertada, sense cap obligació en la Tècnic: Francesc Duran matriculació de l'alumnat, ni requisits que evitin la mail: etics@casaldejoves.org selecció del mateix. Reforça l'ideari de centres privats religiosos, i atorga a l'ensenyament públic un caràcter subsidiari. Acció social

Responsable: Ramon Oña

A més dels punts de la llei que atempten contra la Tècnica: Josan Minguela situació laboral dels professionals de l'educació.

mail: acciosocial@casaldejoves.org

Potser el nostre país necessita d'una llei d'educació, potser necessita al menys acomplir el Pacte Nacional de l'Educació, aquell pacte que Salut per insuficient molts col·lectius van estar en contra Responsable: Ramon Oña però comparat amb la nova llei quedaria com un Tècnica: Mercè Roure text més que acceptable. mail: salut@casaldejoves.org Perquè, i som conscients que ens estem repetint amb l'editorial del mes de febrer passat, què pretén aquesta llei?

Comunicació Responsable: Xavi Cabrera

Desprès del bombardeig mediàtic constant sobre Tècnica: María Bermejo els problemes de l'educació al nostre país, els mail: gerencia@casaldejoves.org pobres resultats, els índex de fracàs escolar, hom esperaria que la llei donés solució a tot això, però Informació respon aquesta llei a aquestes necessitats?

mail: casaldejoves@casaldejoves.org

Evidentment no, no són qüestions pedagògiques les que guien al nostre conseller. Potser seria una llàstima desaprofitar una oportunitat com l'actual i desenvolupar un sistema educatiu com el que va quedar truncat per la guerra civil, amb una aposta clara per l'escola nova, pública, laica, catalana, democràtica , participativa, coeducativa..., però no, sembla més que en aquest temps, es busca més una rendibilitat mesurable en concepte mercantil, l'educació , al igual que la sanitat i altres serveis bàsics, sembla que no puguin ser només que un bé de consum amb el que poder fer negocis.

nosaltres som: Ametlla del Vallès:

Dons bé, on no arriba la política, que hi arribi la mobilització. En la educació no ens la podem jugar, és el futur d'un sistema educatiu que a la vegada és el futur de moltes generacions d'un país.

Monogràfic “Com gestionar l’economia de la nostra entitat i Us oferim informació sobre les no morir en l’intent” convocatòries de subvencions que us poden interessar, subvencions per a organitzar activitats, contractar personal o dotar a les associacions dels medis. A més us ajudem amb la paperassa, si ho necessiteu.

Oficina comptable Si portar la comptabilitat de la associació us dóna problemes, aquí et podem ajudar amb informació, assessorament per porta-la al dia d'una manera ràpida i senzilla. Si el que us dóna problemes és fer pressupostos o portar el control econòmic, també podeu demanar assessorament o formació..

Oficina fiscal Si tot el tema dels impostos i liquidacions et semblen un embarbussament, nosaltres podem ajudar-te a aclarir les idees i a emplenar els formularis: liquidacions de IVA trimestrals i anuals, impost de societats,... i processos de regularització de comptes. Animeu-vos, amb ajuda és més fàcil!!

El proper dia 29 de novembre, dins del Pla de Formació de Casals de Joves de Catalunya i que imparteix l'Escola Lliure El Sol s’ofereix una formació sobre gestió econòmica ““Com gestionar l’economia de la nostra entitat i no morir en l’intent” En aquest curs es tractaran aspectes de la gestió d'associacions molt importants i sobretot molt útils que, una vegada coneguts, no són tan complicats. En aquesta secció de l'INFO JOVE intentem resoldre els dubtes més habituals en temes de fiscalitat (impostos) i legalitat però d'una manera molt somera. En aquesta formació tindreu l'oportunitat de tractar aquests temes d'una forma més profunda i molt entretinguda. A més podreu plantejar els vostres dubtes a un expert en la matèria, que coneix molt bé la realitat de les entitats juvenils.

Si teniu dubtes sobre qualsevol tema de gestió sempre hi serà l'oficina fiscal i legal de És molt necessària i obligatòria tenir la federació, però una formació sencera us l'assegurança de responsabilitat civil i donarà una visió global més aclaridora accidents per a l'associació i és més d’aquest temes. econòmic i fàcil de tramitar. Aquesta assegurança inclou gairebé totes les Animeu-vos a participar-hi!! activitats del Casal i el perjudicis que es La vostra entitat ho agraïrà!! puguin causar a terceres persones. La Federació tenim conveni amb asseguradores i ens fan preus bastant bons, l’agenda federativa i ens fem càrrec nosaltres de la paperassa. També podem tramitar l'assegurança per Novembre activitats especials; sortides a l'estranger, 6 Formació Dinamitzadors/es concerts grans, esports de risc,... la majoria 12 Reunió de Reponsables de tots els altres esdeveniments entren per 15 i 16 Transforma + Escola de l'assegurança de responsabilitat civil Participació. Jornades de formació i debat. 29 Monogràfic: Taller de Gestió Banc de recursos Econòmica “Com gestionar l’economia La Federació fomenta l'ús compartit dels de la nostra entitat i no morir en recursos de la federació i l'intercanvi de l’intent” recursos entre associacions, ajudant també a la recerca d'infrastructures, materials i Desembre contactes. A més deixem els recursos de la 1 Acció Intercasalera Dia Mundial de la Federació, el projector, la plastificadora, lluita contra la SIDA exposició casals federats, ordinador portàtil, 4 Formació DInamitzadors/es càmara de vídeo digital, càmara de fotos 8 Festiu digital compacta, gots reutilitzables, suports 19 Sopar Casalero + Premis Casaleros per a exposicions... 24 Tanca l’oficina federativa

Assegurança

Barcelona:

Hostalets de Balenyà

CJ EL CRIT Torregassa 35-37. 08480 93 843 14 50 elcrit@casaldejoves.org

ASSOCIACIÓ PER A JOVES TEB Salvadors,6. 08001 93 442 58 67 teb@ravalnet.org

AJ LA ROTLLANA Don Pelai, 18. 08914 93 397 05 85 larotllana@menta.net

CJ GUINEUETA Plaça Ca n’Ensenya, 4.. 08042 93 359 40 00 guineueta@casaldejoves.org

K.A.J.A. GRIPAU BLAU Prat de la Riba, 93. 08915 93 395 67 38 kaja@casaldejoves.org

CJ XIROC Ribes, 35 baixos. 08013 93 245 46 80 xiroc@casaldejoves.org

CJ EL LOKAL Pl. Illa dels Músics, local 3. 08917 93 460 73 92 ellokal@casaldejoves.org

RACÓ DEL CEL C/ Joan Gamper, 48, 2on. 08014 racodelcel@gmail.com

JOVES EN ACCIÓ Joan Miró, 25. 08550 joenacc@gmail.com Palau de Plegamans

Badalona:

Quan l'actual conseller d'educació es reunia amb la patronal de l'escola concertada al principi del seu mandat i els qualificava com l'excel·lència educativa del país , ja hauríem d'haver començat a ensumar-nos per on anirien les seves línies de govern... Però bé, el 13 de novembre tenim la oportunitat d'ampliar els horitzons de la nostra “democràcia”, vist que votar a “l'esquerra” no és garantia de res, no oblidem que aquesta llei d'educació és un salt cap endavant de la línia que ha portat CIU en educació durant 23 anys i que tant estralls ha fet al nostre sistema educatiu, i que aquest senyor Ernest Maragall, pertany al Partit dels Socialistes de Catalunya , en un tripartit “d'esquerres”.

OFICINA FISCAL I LEGAL

Barberà del Vallès: CJ OBRIU PAS Pere Sanfeliu 24-26. 08210 93 718 30 35 obriupas@casaldejoves.org GJ BARBETRÒNICA C/ Marquesos de Barberà, 104. 08210 barbetronica@gmail.com

hi col.laboren:

CJ LES CORTS C/ Dolors Masferrer 33-35. 08028 93 291 64 99 lescorts@casaldejovesl.org Hospitalet del Llobregat: JIS Rda. de la Torrassa 105, 3r. 08903 93 421 93 10 info@joves.org

MOVIMENT JUVENIL DE PALAU http://palaujove.blog.com/ palaujove@gmail.com Molins de Rei CJ DE MOLINS DE REI. C/Rafel Casanovas, 26-28.(Agrupa). 08750 placajmolins@gmail.com Sabadell GJ ALGO DIFERENTES C/ Manso, 101. 08205 algodiferentes@casaldejoves.org Sant Boi de Llobregat: CJ CASABLANCA Passatge del Solsonès, s/n. 08830 93 654 17 14 casablanca@casaldejoves.org CJ CIUTAT COOPERATIVA Pau Casals 7. 08830 93 654 48 54 cdjcoope@terra.es


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

03 projectes culturals

SONAT 09 Després de la 1a Jornada de Rol Casaler@ i de la TRANCADA 2008, continua el repte de coordinar els Projectes Culturals a nivell de federació. És el torn del SONAT que enguany arriba a la seva 3a edició. Aquesta és una de les activitats més participatives de la Federació, però una mica més difícil de coordinar que les anteriors.

3a edició del circuit de música casaler@. Joves. amateur, és a dir, no professional que tingui poca experiència i que el circuit el faci donar a conèixer. En aquests concerts els diversos grups de música aportats toquen a altres Casals de Joves (de diferents localitats).

I, com funciona el circuit? Cada Casal que acull un concert del circuit el munta de la següent manera: Parlem amb l’Àgata Casas, coordinadora del Per una banda, acull un grup amateur del SONAT en les 2 primeres edicions: circuit i després aporta 1 o 2 grups que el propi Casal decideix (segons el tipus de concert que munta cada entitat). D’aquesta menera casa concert està fet al grust de cada entitat més l’acolliment d’un grup amateur del circuit musical. Fàcil, oi?

1er concert del SONAT 07 (Hostalets de Balenyà)

Què és el SONAT? Fins ara ha consistit en la realització de diversos concerts que circulen per diferents Casals de Joves i un concert final de cloenda del circuit. Cada entitat acull un concert del circuit i a la vegada aporta 1 grup de música al circuit (fins ara havien sigut 2 però per a la nova edició es va acordar que sigui només 1 grup èr casal participant). Qui pot participar? Els grups de música aportats han d’estar formats per joves i el grup ha de ser

participants de l’AJ TEB, barri del Raval (BCN), al circuit de música 2007

Hi ha una comissió encarregada de coordinar els concerts del Sonat i està formada per joves dels Casals i Grups de Joves que acullen el circuit.

Podeu fer un bon TOUR, si la comissió s’ho proposa i tu els hi dones un cop de mà: de Barcelona a Hostalets, passat per Badalona, Molins de Rei, Baberà i Sabadell.

- La vessant lúdico-formativa (els tallers i les activitats musicals). Donat que l’acció musical dels Casals i Grups de Joves, no se centra tant sols en realitzar concerts sinó que també es realitzen moltes d’altres activitats relacionades amb la música, el circuit hauria de ser un reflex i una eina d’intercanvi d’aquestes activitats i potenciarne de noves. Us heu coordinar amb l’Àmbit TIC, per a que us ajudi a organitzar diversos tallers de formació musical (aprofitant les TIC), també s’havia comentat la possibilitat de realitzar algun passi de documentals SONAT 08 al barri de Fort Pienc (Barcelona) relacionats amb la música, alguna xerrada, Quants concerts es realitzen i quin ja ho anireu veient. calendari té el SONAT? El SONAT circuit de música casaler@, en - I per últim, i no per això el menys important un principi dura des de Gener fins a Juny, i o interessant... La dimensió internacional. fins ara (1a i 2a edició) s’han realitzat uns 7 Aprofitant els contactes a nivell interncional concerts per any, espero que pel 09 en de la federació i donat que la música és una feu uns 13. expressió artística molt utilitzada pel col·lectiu juvenil, s’havia parlat de realitzar Parlem una mica de les NOVES LÍNIES un intercanvi internacional. pel SONAT 09... Per l’edició d’enguany, ens havíem plantejat 3 noves línies de treball: - l’expansió territorial; - la vessant lúdico-formativa; - i la dimensió internacional. Mmmm... T’ho explicaré una miqueta més... - L’expansió territorial (el circuit de concerts). Crec que podreu incorporar noves entitats a l’organització del SONAT, és a dir que la comissió organitzadora ha de crèixer, fent un total de 13 concerts en concert final SONAT 08 (Barberà del Vallès) aquesta 3a edició.

acció social

NO al tancament dels Casals de Joves! Laboratori

El Casal de Joves Prosperitat, local municipal de Nou Barris, és molt probable que abans de que acabi l’any, sigui clausurat per l’Ajuntament de Barcelona de manera indefinida. Una mica de història... El Casal de Joves Prosperitat va obrir les seves portes l’octubre de 1988, al seu ’actual emplazament, un antic magatzem de mobles encaixonat entre edificis i sense cap tipus d’insonorització. Des del primer dia, un dels eixos de dinamització del Casal va ser la música, al igual que ho és la fotografia o el circ en d’altres equipaments. El per què de tot plegat! Aquesta programació musical ha creat problemes amb els veïns des del primer dia. La Gestora del Casal entenent aquesta problemàtica ha treballat sempre per a minimitzar els problemes amb el soroll. És l’Associació Juvenil Sociocultural de Prosperitat, entitat que gestiona l'equipament, la que durant tot aquest temps, des del 1988 fins ara, ha fet l’esforç per a trobar vies de finançamnet per a minimitzar aquest problemes...

És així com s'aconsegueix insonoritzar part Es produeix, al nostre entendre, una de la cuarta planta, així com el buc d'assaig c o n t r a d i c c i ó e n t r e n o r m a t i v e s que es troba a la tercera planta. municipals. D'una banda la llei empara als tres veïns que volen denunciar al consistori A més a més, el Casal de Joves decideix no pel soroll al Casal. Però de l'altra, el Pla programar activitats de cap de setmana, no d'Equipaments Juvenils de Barcelona, crear activitats noves, i ni tant sols celebrar aprovat per l'Ajuntament al maig de 2008, es revetlles tant assenyalades com Sant Joan i contemple que els Casals de Joves poden el Cap d'Any. allargar l'horari nocturn “principalment els divendres i dissabtes”. Com s’ha arribat a la situció actual? Fruit de l'arribada de nous veïns i veïnes, el problemes reneixen; i com a resultat de diverses reunions amb els i les afectades, el Casal assumeix una seria de compromisos: control d'horaris, de programació tipus d'activitats i quantitats. Tot i així, el Casal de Joves Prosperitat, pot cèsar d'activitats si la demanda de tres veïns Fa 20 anys que el Casal de joves Prosperitat (malgrat el suport veïnal general que rep ofereix activitats i organitza trobades, inclús aquest projecte sociocultural) es fa efectiva i a nivell internacional, com el festival l'ajuntament no accelera els tràmits per a la internacional de curtmetratges de temàtica social: “Sólo Para Cortos”, o el Lancelona, construcció d'un nou equipament juvenil. una trobada al voltant de les noves tecnologies que va tenir una molt bona acollida i que es va celebrar, ni més ni menys que al Palau Sant Jordi (de la que ja en vam parlar a l'infojove nº 61, de setembre de 2008, a l'apartat INFO TIC 2.0), i per on es van passejar tots els responsables polítics en materia de Joventut de l'Ajutament de Barcelona. Els Casals de Joves son el punt de trobada, d’intercanvi i de comunicació. És el lloc on el joves podem relacionar-nos, desenvolupar els nostres projectes, aprendres amb els altres i exercir la nostra ciutadania. Són una escola de democràcia i participació, una eina de transdormació social... Potser és això el que els hi fa tanta por?

NO al tancament dels Casal de Joves.

Antiracista ‘09 Des del Casals de Joves, com a entitat membre del Moviment Laic i Progressita, s’està treballant amb SOS RacismeCatalunya, estem treballant en el que ha de ser el Laboratori Antiracista 2009. Què volem que sigui el Laboratori Antiracista 2009? Aquet ha de ser un espai de: trobada, participació, denúncia; acció; experimental; cultural;i d’intercanvi d’experiències, fonamentalment dirigit a joves, i en el que les activitats giraran entorn de l’antiracisme. Així doncs, l’objectiu principal d’aquestes jornades, és el d’oferir un espi antiracista de referència pel joves, associats o no, que sigui alñhora de reflexió, acció, participació i denúncia i que barregi eines culturals populars i tradicionals catalanes i noves formes, i que fomenti especialment la participació dels joves, flls i filles de famílies immigrades.La idea és la d’ofertar una sèrie d’activitats i tallers als que es podran apuntar els joves per, des d’una disciplina concreta reflexionar a l’entron de l’antiracisme. Resumint, Un espai de cuatre dies per a joves d’entre els 15 i els 30 anys (al llarg del mes de juliol), on des de diferents disciplines artístiques, culturals, esportives i comunicatives, s’abordi la qüestió de l’antiracisme. Un espai que promogui que els joves incorporin el valor de l’antiracisme i siguin actius en aquesta lluita per la igualtat de drets i oportunitats i en contra de la discriminació.


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

04

programació d’activitats de les entitats federades DISSABTE 01/// 18:00

ESTRENA DE TEATRE CJOP + Antoni Castillo presenten “Mi Muñequita”

OBRIU PAS

18:00

SUPER VICIADES (S-NES) Super Tennis

OBRIU PAS

gratuït

18:00

TALLER DE CUSTOMISATGE II

GUINEUETA

gratuït

19:00

JOCS EN XARXA tots els divendres

GUINEUETA

gratuït

19:00

CREA LA TEVA WEB AMB JOOMLA! tots els divendres

ALGO DIFERENTES

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

ALGO DIFERENTES

gratuït

gratuït

DISSABTE 08/// 18:00

TEATRE CJOP + Antoni Castillo presenten “Mi Muñequita” (2 sessions)

DIUMENGE 09/// JORNADA SING STAR Desafina amb nosaltres!

19:30

LA CABRA TIRA PAL MONTE sortida casalera (lloc per determinar)

GUINEUETA

TORNEIG DE MAGIC premis per a els/les guanyadors/es

GUINEUETA

3€

DILLUNS DILLUNS 10/// 10/// 18:30

19:00

TALLER DE MINIATURES (WARGAMES) LES CORTS tots els dilluns fins les 21h

20:30

LES CORTS

gratuït gratuït

18:00

DIVENDRES JOVE TAST DE VINS II DILLUNS 17///

GUINEUETA

gratuït

18:00

LUDOTECA tots els dimarts

OBRIU PAS

gratuït 18:30

18:00

TALLER DE FOTOGRAFIA tots els dimarts i divendres fins les 20h

EL LOKAL

20:00

CAPOERIA tots els dimarts del mes fins les 22h

ALGO DIFERENTES

20:00

BOTIGA GRATUÏTA Roba, llibres, música tots els dimecres

OBRIU PAS

19:00

INTRODUCCIÓ AL PROGRAMARI LLIURE tots els dimecres fins les 21h

ALGO DIFERENTES

20:30

DANSES DE BOLLYWOOD tots els dimecres del mes fins les 22h

ALGO DIFERENTES

20:30

ESPAI OBERT DE CIRC tots els dimecres fins les 22h

LES CORTS

EXPOSICIÓ: serigrafia i fotografia fins al 18 de novembre

gratuït DIJOUS 20/// 18:00 CINEMA: CICLE KUBRIK “La chaqueta metálica” 35€/mes

DIMECRES 05/// 18:00 gratuït 20:00

OBRIU PAS

gratuït

GUINEUETA

¿? €

GUINEUETA

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

CINEFÒRUM ALGO DIFERENTES “Más allà de los sueños” Vincent Ward, 1998

gratuït

SUPER VICIADES (S-NES) Spiderman X-Men Revenge

OBRIU PAS

gratuït

CINEMA SOCIAL “Corazón de fábrica”

LES CORTS

gratuït

gratuït

LES CORTS

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

LES CORTS

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

LES CORTS

gratuït

CINEMA: CICLE KUBRIK “2001, una odisea en el espacio”

OBRIU PAS

gratuït

ACCIÓ DE NIT Contacontes políticament correctes

LES CORTS

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

MERCAT D’INTERCANVI

ALGO DIFERENTES

gratuït

FESTA DEL 15è! CORREBIRRES (6 begudes) SUBTEROCKAZO! - El cuento de la vieja (BdV rock) - Herederos del Taxi (rumba carcelaria) - La Guateke Band (fiesta-fusión) a la Torre d’en Gorgs

OBRIU PAS

KAFETA VIKINGA

EL LOKAL

CONCERT D’ACCIÓ MUSICAL Secundarios + La Cuerda Floja I grup per detereminar

22:00

18:00

CINEMA: CICLE KUBRIK “Lolita”

OBRIU PAS

gratuït

19:00

TALLER DE MÚSICS tots els dijous fins les 21h

EL LOKAL

gratuït

19:00

TALLER ESCENOGRAFIA (WARGAMES) LES CORTS tots els dijous fins les 21h

20:00

ALGO DIFERENTES CINEFÒRUM “Los educadores” Hans Weingartner 2004

20:00

CICLE DE CINEMA GRANS IMPERIS tots els dijous

gratuït

CONCERT! Santiago Castillo (cantautor) DILLUNS 24/// SETMANA CONTRA LA VIOLENCIA DE GÈNERE

22:00

CONCERT! Santiago Castillo (cantautor)

DIMARTS 25/// gratuït 20:00 MONOGRÀFIC DE CIRC El Monocicle gratuït DIJOUS 27/// 18:00

DIVENDRES 07/// EL LOKAL

gratuït

35€/mes DISSABTE 22/// 21:00

GUINEUETA

OBRIU PAS

gratuït DIVENDRES 21///

DIJOUS 06///

TALLER DE FOTOGRAFIA tots els divendres fins les 21h

SUPER VICIADES (S-NES) Super Mario World

22:00

TALLER D’AUTOREPARACIÓ DE PC’s tots els dimarts fins les 12h

18:00

CINEMA: CICLE KUBRIK “El Resplandor”

DIVENDRES 14/// 18:00

10:00

18:00

gratuït

DIJOUS 13///

DILLUNS 03///

ESPAI OBERT DE BREAKING tots els dilluns, divendres i dissabtes fins les 22h DIMARTS 04///

SETMANA D’ESPORTS DE CONTACTE GUINEUETA capoeira, lluita canaria, taekwondo... tots els dies fins al 14 de novembre

gratuït 21:00

DIVENDRES 28/// 18:00 SUPER VICIADES (S-NES) Killer Instinct DISSABTE 29///

19:30 22:00

21:00

6€ gratuït

NOTA: es destaquen aquelles activitats que es repeteixen periòdicament.

gratuït


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

05 MLP

Ateneus Laics i Progressistes La manera d'organitzar aixó ,varia depenent de cada situació, alguns disposen només de la part adulta i estan buscant desesperadament el relleu generacional, d'altres disposen de la part adulta que provenen de l'Escoltisme i l'Esplai i en breu tancaran el cercle. I d'altres han aprofitat l'Esplai i el Casal de Joves, han format una nova entitat per les persones adultes, i han Què fan diversos projectes que mantenen un creat una paraigües que els engloba i que té mateix ideari i objectius molt semblants, l ' o b j e c t i u d e f o m e n t a r e l t r e b a l l sense treballar plegats? Perdre el temps i intergeneracional a través de la seva cooperació i de la creació d'estratègies i desaprofitar recursos i força. projectes conjunts. Què fa un Centre d'Esplai, un Casal de Joves i uns quants puretes arreplegats? Muntar un Aquest és el cas de l'Ateneu Laic i Progressista de Barberà, que integra l'Esplai Ateneu. El Piolet, el Casal de Joves Obriu Pas i el Un Ateneu és una aposta per l'autogestió i Casal Popular Tangram. Aquest úl tim l'educació popular com a motor de canvi, on integra antics membres, tant de l'esplai com les persones poden desenvolupar les seves del Casal de Joves i pares de l'esplai, a més inquietuds artístiques, polítiques i culturals. d'altres persones de la ciutat que s'han Un espai de relació, de debat, de creació i de interessat per la idea. Cada entitat disposa vertebració de la societat civil, que treballa a d'autonomia per generar els seus projectes, través de l'educació popular i de la però amb la voluntat de generar un espai implicació col·lectiva en la rex publica. Us conjunt, compartint objectius i mètodes de sona? Sí, l'heu encertat, és exactament igual treball. D'aquest treball intergeneracional, que un Casal de Joves però per a totes les han sorgit projectes com la cooperativa de consum, unes jornades de consum edats. responsable, un mercat d'intercanvi que es Des de fa un temps, alguns Casals de Joves farà mensualment i unes jornades juntament amb els Centres d'Esplai del seu ateneïstiques de promoció de la participació i entorn i d'altres persones interessades en de les tres entitats. generar un moviment social d'àmbit local, on infants, joves i adults, treballen sota un U n a d e l e s c a r a c t e r ís t i q u e s m és mateix sostre, amb uns mateixos objectius, interessants del procés de creació d'aquest però amb diferents projectes adaptats a les ateneu va ser que els impulsors del projecte seves necessitats i inquietuds. Un projecte fossin joves, i que aquests fossin els que intergeneracional que promou la participació engresquessin a participar a persones per a la transformació social sota l'ideari de la adultes amb més edat. Trencant, d'aquesta manera, el tòpic segons el qual els joves laïcitat i el progrés social. Què fa una persona que és participativa, que s'ho passa bé al Casal de Joves, que se sent activa, i que creu que a través de l'associacionisme es poden canviar coses, però té una edat que alguns la consideren com a un pureta? Molt em temo que no hi ha gaires opcions per a respondre aquesta pregunta.

participen menys que els adults i donant la reflexió i formació en els que participaren volta a l'idea de que han de ser els adults qui professionals de tota mena, professors, han d'acollir els joves i ser el seu referent. escriptors, mestres, artistes, científics, etc. Aquests espais formatius comptaven amb D'altres Casals i Grups de Joves han iniciat un fort component reivindicatiu. L'ateneïsme projectes semblants, és el cas de la lliurepensador i progressista experimenta el Guineueta, el Kaja o la Rotllana, que seu moment àlgid durant la II República i és juntament amb d'altres entitats com la aniquilat durant la dictadura feixista ja que, Fassina de Rubí o l'Ateneu Terrassenc, tant el coneixement com el lliurepensament treballen en el marc del MLP per recuperar r e p r e s e n t a v e n u n a a m e n a ça a l un moviment sorgit a finals de del segle XIX dogmatisme que ocupà tot l'espai públic. que tenia com a objectiu principal apropar la cultura i la instrucció a la població. Els És amb aquesta idea que volem reprendre el ateneus vinculats de forma més estreta al fil de l'educació popular. És amb aquesta món obrer buscaven a través de l'educació idea que reapareixen els Ateneus Laics i popular, aquella que surt del poble i retorna Progressistes. al poble, l'emancipació de la classe obrera. Els ateneus populars van ser espais de Fidel Gonzàlez. President de l'Ateneu Tangram

l’experiència

Amb un bon parell de castanyes organitzant-lo Al Casal de Joves Xiroc hem començat aquest curs escolar amb més força que mai al institut del barri, l'IES Fort Pius. Hem iniciat un projecte participatiu entre els alumnes de l'institut, el qual consisteix en la organització i realització de la Festa de la Castanyada. Ens vam proposar crear una comissió per tal de portar a terme l'activitat, perquè la gent es motivés vam realitzar un passa classes per 3er i 4art d'ESO i 1er de Batxillerat informant de la nostra proposta i fent pluges d'idees per saber quin tipus de festa volien fer. A partir d'aquí amb tota la gent que va voler participar vam anar treballant en unes quantes hores de pati, com era d'imaginar no era suficient i vam treballar fora de l'horari lectiu, aprofitant alguns espais del institut i del Casal de Joves. Per tal d'organitzar-nos vam crear diferents comissions per àmbits o temàtiques, les quals van ser l'àmbit musical, esportiu, noves tecnologies, culinari i organitzatiu; cadascuna va crear un calendari de treball per distribuir-se la feina. Un cop plantejada tota l'activitat se n'ha començat amb la difusió per tot l'institut. Ara mateix hem començat amb el compte enrere ja que el dimecres 29 d'octubre es el dia del gran esdeveniment al Fort Pius. Estela. Casal de Joves Xiroc

la festa Èxit espectacular a la Castanyada de l`IES Fort Pius el passat dimecres 29 d'octubre, primera festa de l'institut organitzada integrament per alumnes. Sí, era el gran dia. Tots ens havíem llevat impacients i alhora insegurs. Portàvem setmanes preparant-ho. Era la primera vegada que organitzàvem un esdeveniment d'aquesta magnitud. Havíem fet comissions de treball encarregades de les activitats que s'havien de dur a terme: Música, Esports, Altres i Difusió/Coordinació.

Quan vaig sortir de casa, plovia i un fred àrtic em glaçava fins al moll de l'os. Ja ho sé, el temps no acompanyava. Però res no podia amb nosaltres. Tot i les condicions meteorològiques varem estar tres hores anant de dalt a baix i fent els últims preparatius perquè tot estigués enllestit a temps. Ja era tot a punt: el karaoke, les taules per al torneig de ping-pong, la PlayStation per al campionat de ProEvolutionSoccer, els plafons per al concurs de graffitis, els instruments per taller de percussió, taules i plats per a la degustació de menjars del món...

A les 11:30 tot l'alumnat van baixar al pati. Després de la inauguració de la festa per part de l'equip directiu, alumnes i professors van anar participant i voltant d'una activitat a l'altra. Es respirava un ambient de gresca. Èxit rotund en totes i cada una de les activitats, fet que ens ha valgut la felicitació de l'equip directiu i del professorat. Ningú va tenir temps d'avorrirse. En conclusió, el nostre esforç s'ha vist recompensat per una fantàstica festa feta per joves i per a joves. Miquel Pérez. Comissió castanyada IES Fort Pius


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

05 internacional

Internalitzem-nos! DONEM A CONEIXER CATALUNYA A EUROPA!! Com ja sabeu alguns de vosaltres, la nostra federació de Casals de Joves de Catalunya és membre de la Confederació Europea de Casals de Joves (ECYC European Confederation of Youth Clubs), que reuneix a entitats juvenils de diferents països europeus (Suïssa, Islàndia, Finlàndia, Anglaterra, Xipre, Bèlgica, Rússia, Luxemburg, etc)

El passat 18 d’octubre es va produir un esdeveniment mai viscut abans a la federació de Casals de Joves de Catalunya. En ocasió de la Trancada 08, activitat de relació i formació pels casaler@s, es va p r o p o s a r, u n a x e r r a d a d e l ’ à m b i t internacional de la federació, i van assistir–hi 20 casaler@s!! de tots els casals participants!!. Volem agrair a tothom per la seva participació activa i per les contribucions força interessants que es van compartir a la xerrada.

Pel mes de desembre la ECYC publicarà el segon butlletí anual que es difondrà entre totes les entitats membres de la Confederació Europea. Enguany demanen la contribució de joves de diferents associacions juvenils europees per tal de compartir les cultures, tradicions i els costums dels diferents països representats dins de la Confederació.

Va ser una ocasió única per donar a conèixer l’àmbit internacional i el seu equip (en Xavi Cabrera com a responsable de l’àmbit i l’Annalisa Terrizzi com a tècnica del àmbit) a nous Casals de Joves membres de la nostra federació, i a més vam veure moltes cares noves entre els assistents. La xerrada va ser molt profitosa per ser un espai d’intercanvi d’experiències d’activitats internacionals de joves de diferents Casals i per proporcionar un espai on donar informació sobre les possibilitats per participar o organitzar activitats i projectes internacionals amb el suport de la federació.

Us animem a contribuir al butlletí anual de l'ECYC amb el que ens demanen, o sigui: - un estereotip sobre Catalunya, el país, la cultura i els catalans (comportament, costums, el que fem en situacions com: conèixer gent nova, arribar a la feina, anar a una festa, anar a un casament, anar de vacances, etc) - i una noticia o informació interessant i útil sobre Catalunya, per l'apartat “Què necessites saber sobre Catalunya quan visites aquest país” (aquí s'inclou comportament, però també menjar, temps meteorològic, costums, etc)

La xerrada va ser força interactiva, interessant i participativa gràcies a les intervencions de casaler@s que han participat o participen activament en projectes internacionals, com el cas de Gonzalo de Obriu Pas i Coral del Lokal, que van presentar l’Encuentro de Juventudes Creadoras, i altres casaler@s que participen en projectes locals amb projecció internacional que van néixer des de una activitat internacional, com el cas del Tito del Xiroc que va presentar-nos el projecte PirArt, amb la intervenció de la Gemma, un altre membre del grup PirArt.

Historia d’una xerrada molt popular

Gonzalo i Coral van explicar tot el procés de Juventudes Creadoras,, des de la seva creació fins a l’experiència d’aquest any a Itàlia al IV Encuentro de Juventudes Creadoras, on es van introduir per primera vegada nous elements molt importants del projecte: per una banda una fase d’investigació anterior al Encuentro presencial d’agost 2008, que van preparar els 3 participants de Casals de Joves de Catalunya a la trobada internacional (Aleix de Guineueta, Gonzalo i Coral) sobre els obstacles a la participació juvenil a Catalunya, i per una altra banda una fase posterior al Encuentro d’agost que es la creació i la realització d’un projecte local pel foment de la participació juvenil. Cada entitat partner del projecte internacional realitzarà a la seva comunitat un projecte que fomenti la participació dels i les joves al seu entorn

local. Gonzalo, Coral i Aleix proposen un projecte molt interessant que es diu PARTICIPETTIS, del qual rebreu més informació aviat des del equip PARTICIPETTIS (Gonzalo, Coral i Aleix) i que està obert a la participació i col·laboració de qualsevol casaler@ que vulgui aportar alguna idea o acció puntual al projecte i que vulgui posar-lo en pràctica al seu propi Casal de Joves. De fet durant la xerrada van sortir unes quantes persones interessades al PARTICIPETTIS, a les quals l’equip convidarà a una primera reunió de PARTICIPETTIS be aviat. Però que es PARTICIPETTIS? O millor dit, que son els PARTICIPETTIS? si això t’intriga i vols més informació, posa’t en contacte amb l’Annalisa: (internacional@casaldejoves.org).

info TIC 2.0

OpenOffice3 – Ara sí que ja no teniu excusa! Està disponible per diferents sistemes operatius: MAC, Windows i Linux.

Què és l'OpenOffice? Per qui encara no el conegui, l'OpenOffice és un paquet ofimàtic de programari lliure que ens ajuda en les tasques de la nostra entitat com poden ser escriure documents, fer horaris, quadrar pressupostos o fer presentacions multimèdia amb les fotos de qualsevol activitat. També és conegut per molta gent com “l'alternativa lliure al paquet Microsoft Office”. I és cert! I, no està de més dir-ho, el podem trobar traduït a multitud d'idiomes, gràcies al treball de la comunitat OpenOffice que treballa voluntàriament arreu del món. La traducció al català ha anat a càrrec de la gent de Softcatalà. Gràcies! Quines parts té OO Writer: el processador de textos, alternativa al Word. OO Calc: el full de càlcul, alternativa a l'Excel. OO Impress: per fer presentacions multimèdia, alternativa al Powerpoint. OO Base: per bases de dades, alternativa al complicat Access.

Comptabilitat amb MS Office I molts/es pensareu... molt bé, però és que jo tinc un munt d'arxius fets amb Word i Excel i no puc pas tornar a fer tota aquesta feina. Cap problema! Des de l'OpenOffice podreu obrir tots els documents DOC, XLS, PPT, etc. I si hi ha algú que ens demana que li enviem els documents en aquests formats privatius? Tampoc hi haurà problema. L'OpenOffice ens permet desar la feina que fem com a .doc o .xls. Un altre tema seria convèncer aquesta nous gràfics al Calc, edició de blogs de persona que es passi a l'OpenOffice... però Wordpress, compatibilitat amb el format de això ja depèn de nosaltres ;) Word2007, treball directe sobre documents PDFs i un llarg etcètera que fan més que recomanable instal·lar-nos aquesta versió 3 de l'OpenOffice i començar a treballar amb ella... ara sí que ja no teniu excusa!

QVMT a la tele! Sembla que faci molts anys d'aquell 27 de març de 2005, quan es va penjar a la xarxa el primer vídeo de “Que vida más triste”. Històries quotidianes d'en Borja, en Joseba i companyia. Transcrivim la presentació tal i com la trobem al seu web: “Ahora todo el mundo saca esos blogs, esos diarios de internet en los que cuenta su vida cotidiana en farragosas líneas de texto. ¿porque no cogen la cámara, se graban contando sus miserias y lo cuelgan directamente en la red?” “¿Y por que no lo haces tu?” “Tienes razón, lo voy a hacer, cada domingo y de resaca”

I avui, tres anys i mig després, aquest videoblog ha donat el salt a la televisió (La Sexta), un camí no gaire habitual. Però, a l'igual que passa amb els llibres i les pel·lícules, l'original sempre serà millor, així que no deixeu de revisitar tots els vídeos fets D'on baixar-lo Informació general sobre el projecte: fins ara a: http://www.quevidamastriste.com/ http://ca.openoffice.org/ Descàrregues en varis idiomes: http://download.openoffice.org/

Ara sí que ja No teniu excusa!

Novetats de la versió 3 Des de fa molt poc, ja podem gaudir de la versió 3 d'aquest paquet, que substitueix a la versió 2.4. Com a novetats principals podem destacar la integració amb GoogleDocs, el nou gestor de correu-e, contactes i reunions, l'ampliació de la funcionalitat del Base, els


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

07 info salut

Dia Mundial de SETMANA DE LA BIRRA, PERQUE ENS AGRADA LA CERVESA! la Lluita contra De tots es sabut que al Casal de Joves soci friki que ha estat tota la seva vida Guineueta ens agrada molt la cervesa. Son col·leccionant ampolles de cerveses. El grup diversos els moments al any que li fem honor d'adolescents va aportar la seva, la Sida (com per exemple, al Guineueta Lliure i protagonitzant la contra de la setmana: tasta El proper dia 1 de desembre se celebra el dia mundial de la lluita contra la sida. Una data que vol sensibilitzar a la població en general sobre les conseqüències i riscos d'aquesta malaltia i sobre els perjudicis i estereotips que s'hi creen al voltant i en relació a les persones contagiades.

...Per què són tan cars els condons? (Anònim)

Resposta: Una bona pregunta, la veritat. De fet, el cost del mercat dels preservatius s'encareix en funció dels impostos que vénen donats per l'Estat. En el cas dels preservatius al nostre país, com es considera que és un producte sanitari, se li aplica el 4% d'IVA (el més baix de les tres categories possibles). No passa el mateix amb altres productes com els tampons o els bolquers... Per tant, tot i que en realitat poden suposar un cost elevat per algunes persones, els condons es troben entre els articles on s'aplica un IVA més baix. De totes maneres recordar que avui dia moltes entitats com casals de joves i altres relacionades amb la sanitat, distribueixen preservatius gratuïtament, i creiem que a la llarga així hauria de ser a tots els indrets. Un accés lliure i gratuït al preservatiu.

La sida és una malaltia i en cap cas hauria de ser motiu de discriminació o estigma, per aquest motiu, des de l'àmbit de salut de Casals de Joves, volem animar-vos a que us sumeu a la festa i plantegeu activitats i iniciatives per conscienciar als i les joves de les vostres entitats i per reivindicar el mateix dret a totes les persones.

Tropical, el passa bars per excel·lència) i que cada dia dinamitza la tarda a més d'un al Bartolo. Per això ‫ ٍء‬i pels càntics que Últimament s'escolten al casal (allò de la cervesa tropical) hem fet un merescut homenatge a les cerveses del món. Així ha sorgit la Setmana de la Birra, celebrada del 13 al 17 d'octubre per gaudir de diferents activitats, protagonista de les quals no solament ha estat la cervesa sinò els i les joves del casal. Van muntar l'exposició Un món de cerveses' amb la col·laboraci

de begudes sense alcohol, amb cocktails tant coneguts com el San Francisco i altres creacions com el Sense Perill. Sense dubte l'activitat estel·lar va ser la tasta de cerveses artesanes a càrrec de Glops, Lupols i Llevats de la que van gaudir més de deu participants, tots i totes joves assidus al casal. I com punt final, vam posar a proba al Dj Electrofanta, demanant-li la nostra cançó cervesera, però a falta de pa... bona és la cervesa i, com no, amb molta escuma blanca!!

Ànims! Us recordem que per qualsevol tipus d'assessorament o demanda de materials només cal que truqueu al 93 601 16 16 i pregunteu per la Mercè, o bé envieu un correu electrònic a: salut@casaldejoves.org

secundària

Oportunitats de fer xarxa i crear ELECCIONS AL CONSELL ESCOLAR treballen per a fomentar el moviment Què és el consell escolar de centre? estudiantil: Aquí teniu algunes: projectes conjunts És l'òrgan de gestió i govern. L'espai de El passat dissabte dia 25 d'octubre van tenir lloc les 3er Jornades d'IES. L'espai de formació i acció de l'àmbit de secundaria. Aquest cop vam aprofundir d'una manera més pràctica sobre l'estructura dels IES. Vam comptar amb la col·laboració directe de l'IES Fort Pius en una xerrada amb la ponència de la Nieves (ex-coordinadora d'activitats extraescolars, i secretària actual de l'IES), fet que constata la nostra consolidació del treball amb els centres de secundaria. També vam tenir la col·laboració de l'AEP (Associació d'Estudiants Progressistes) on la Laura i l'Anna vam apropar-nos més als sindicats d'estudiants i vam traçar possibles accions futures.

participació i consulta formal dels centres no existeixen estructures i espais de educatius. participació? -Hi ha consciència política entre l'alumnat de Està composat per: secundària? 1 terç del total del CEC la directiva del centre d’estudis -Quin recolzament tenen els i les joves que cap 1 persona representant de l’Ajuntament 1 persona representant del personal volen organitzar-se en els IES?

Associació d'Estudiants Progressistes: www.aep.pangea.org Associació de Joves Estudiants de Catalunya.t www.ajec.net Estudiants en acció: wwww.estudiantsenaccio.cat Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans: www.sepc.cat

També podeu apropar-vos a les entitats juvenils que existeixen al vostre barri com Representats de l’alumnat 1 terç del total del CEC són els Casals de Joves. Els Casals de la Representats de pares i mares de l’alumnat Federació també anem a l'IES i ens pots descobrir en algun racó del patí, en els Quan ?? cartells del plafó informatiu, a les xerrades Els terminis es marquen per dates de la biblioteca ... aproximades a partir de la convocatòria PARA-HI ATENCIÓ!! oficial del Departament d'Educació FLIPARÀS DEL QUE POTS DESCOBRIR!! administratiu i de servei (PAS)

Vam trobar a faltar l'assistència de casaleros o casaleres que poguessin enriquir el debat. Va ser tota una oportunitat per ampliar la xarxa de contactes dels casals amb entitats del territori que treballen en els mateixos àmbits que nosaltres. Si la unió fa la força, la coordinació entre entitats assegura una major incidència en la partició juvenil i en nostre àmbit una major incidència en la participació dins IES.

Representants del professorat

constitució nous Consells escolars votacions límit de presentació candidatures Convocatòria de les eleccions

1 terç del total del CEC

15 de desembre última setmana de novembre 5 dies abans de les votacions 15 dies abans de les votacions

Ens els debats vam sortir plantejaments com: -Els consells escolars són veritablement Per saber més: Així doncs posa atenció al teu centre per democràtics? WEB IES Fort Pius: www.xtec.es/iesfortpius/ informar-te sobre el dia que pots votar -L'alumnat de l'IES no vol participar o a l'IES WEB AEP: /www.aep.cat/ Mes informació: http://www.dissenyaelteuies.blogspot.com/ Associacions d'Estudiants. Espais de participació A més del consells escolar podeu organitzar la vostra associació d'estudiants per a fer coses a l'IES, per reclamar millores o per defensar drets que no es duen a terme . L'associació us permetrà organitzar-vos a la vostra manera, fer més dinàmic i interessant l'IES i que les propostes de l'alumnat es sentin més recolzades. Per a conseguir això cal ser una colla amb ganes de fer coses, informar-se i treballar. Si teniu idees i ganes per a canviar les coses podeu contactar amb diferents entitats que

Casals de Joves de Catalunya www.casaldejoves.org


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

08

INTERNACIONALITZEM-NOS

INFOJOVE63  
INFOJOVE63  

més salut Enguany arriba a la seva El , arriba carregat de novetats! Parlem del i de la Setmana de la Birra en el CJ Guineueta El , local mu...

Advertisement