Page 1

octubre

‘08 número 62 època V

JORNADES DE FORMACIÓ I DEBAT

3er TRANSforma i 4ª Escola de Participació Casaleros i casaleres! El proper cap de setmana del 15 i 16 de novembre celebrem la 3ª edició del TRANSforma i la 4a de l'Escola de participació Tal i com ja hem anat informant en les darreres reunions de responsables i com cada anay en aquestes dates, arriben el Transforma i l'Escola de Participació o, el que és el mateix, la formació “estrella” de Casals de Joves. El Transforma és l'espai destinat a casalesos i casaleres amb experiència que ja fa temps que corren per l'entitat; és un espai de debat i reflexió dedicat a un aspecte concret: aquest any, LA COMUNICACIÓ. L'Escola de participació, en canvi, està pensada per adquirit tècniques i habilitats per la millora del funcionament del casal. La idea és que en aquesta formació ens dediquem... continua a la pàgina 2 (editorial)

NOVETATS pel SONAT 08/09 el circuit de música dels Casals de Joves.

Ja us podeu inscriure a la TRANCADA 2008! A la plana web de la TRANCADA: http://trancada.casaldejoves.org, trobareu tota la informació d’interés sobre aquesta trobada de casaler@s majors d’edat: programa d’activitats, formulari d’inscripció i altres dades d’interés,

US HI ESPEREM!

Enguany, el SONAT 08/09 vindrà marcat per 3 línies de treball: - l'expansió territorial; - la vessant lúdico-formativa; - i la dimensió intenacional. - L'expansió territorial (el circuit de concerts) Esperem incorporar noves entitats a l'roganització del Sonat, fent un total de 13 concerts en aquesta edició del Sonat. De Barcelona a Hostalets, passant, per Badalona, Molins de Rei, Barberà i Sabadell. - La vessant ludico-formativa (els tallers i les activitats musicals) Donat que l'acció musical de les nostres entitats no es recau tan sols en realitzar concerts sinó que també es realitzen moltes d'altres activitats relacionades amb aquesta, el circuit de música vol ser un reflex i una eina d'intercanvi d'aquestes activitats i potenciar-ne de noves. D'aquesta manera, enguany es volen realitzar diversos tallers de formació musical (aprofitant les noves tecnologies) i també realitzar passi de documentals relacionats i xerrades. - La dimensió internacional Aprofitant els contactes a nivell internacional de la federació i donat que la música és una expressió artística molt utilitzada pel col·lectiu juvenil, es vol realitzar un intercanvi internacional per acabar de donar-li un sentit nou i ampli de la nostra acció social i educativa.

El dia que em vaig enrotllar amb les noves tecnologies Casaleras, Casaleros!!! Sóc la María, la nova dinamitzadora de l’Espai Comunitari TIC (eTICs) del Casal de Joves de la GUNINEUETA. Aprofito per saludar-vos i donar-vos les gràcies per haver dipositat en mi la vostra confiança. Convençuda que aquesta serà una experiència enriquidora, espero aprendre’n molt de totes i tots vosaltres. Desitjosa d'enrotllar-me amb la tecnologia...

Aviat ens posarem a treballar-hi, rebreu notícies al vostre Casal.

Hola a tothom! Sóc en Josan Minguela, vaig arribar a Casals de Joves el mes de novembre de 2005, per assumir les tasques de tècnic de l’Àmbit TIC, d’aleshores ençà, he intentat aconseguir crear algun grup estables TIC als Casals que treballen el projecte eTIC, fer promoció del Programari Lliure (“...si se t'estava quedant cara de pingüí!”), donar a conèixer la xarxa lliure i ciutadana guifi.net... També sóc el responsable, amb l'ajut inestimable de l'informàtic de l'MLP en Luís Arias (pienso seguir molestándote!), de la Trobada Virtual de Casals de Joves... la YOLI (per cert serà el proper 10 d'octubre), o del Missatger de la Trobada de Joves. Ara em toca la difícil missió d’agafar el relleu de l’Àgata, al fornt dels Projectes Culturals i de l’Acció Social. Si voleu saber si ho aconsegeueixo o no... ... ens veiem a la TRANCADA!

Hola a tots i totes! Em presento: sóc en Francesc Duran, també conegut com a “Fcesc del KAJA”, i a partir d'ara sóc el tècnic de l'àmbit TIC de la Federació. Ja sabeu: ordinadors, Internet, programari lliure i aquestes històries. Porto ja diversos anys en el món de les TIC: vaig començar fent planes web per seguir donant classes d'informàtica per adults i acabar sent un “homo digitalis”. Podeu comptar amb mi per qualsevol cosa relacionada amb les TIC que ajudi el vostre Casal a molar més, començant per la pàgina web i acabant per ajudar-vos a treure el Windows dels vostres ordinadors i de les vostres vides. Almenys en informàtica, la llibertat és possible! La meva adreça electrònica és: etics@casaldejoves.org Espero les vostres propostes!


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

editorial (ve de la portada)

JORNADES DE FORMACIÓ I DEBAT 3er TRANSforma i 4ª Escola de Participació

02 la federació ELS ÀMBITS

ELS SERVEIS

OFICINA FISCAL I LEGAL

Suport a les entitats

Oficina de subvencions

Declaració trimestral (model 300)

Responsable: Marta López ...especialment al concepte PARTICIPACIÓ mail:casaldejoves@casaldejoves.org (fases, tipologies, nivells, estratègies, etc). Un repte... Probablement més d'una vegada hem sentit la frase que “el casal educa” o bé que “les activitats que desenvolupem als casals serveixen d'alguna cosa ”. De fet, probablement si féssim un petit estudi informal preguntant a tots els casaleros i casaleres si considereu que al casal heu après quelcom, la resposta majoritària (esperem) seria que sí. Però què nassos aprenem al casal? Com s'explica? Els casals de joves fomentem la participació a través de l'organització d'activitats agrupades en projectes, comissions, grups estables, etc. i és així com expliquem que més enllà de fer festes, transformem la societat, bé perquè les persones que passen pel casal es transformen d'alguna manera, bé perquè les activitats que fem pretenen incidir a l'entorn on es duen a terme.

Internacional i cooperació Responsable: Xavi Cabrera Tècnica: Annalisa Terrizzi mail: internacional@casaldejoves.org

Secundària i adolescents Responsable: Marta López Tècnica: Beatriz Main mail: secundaria@casaldejoves.org

Pedagògic Responsables: Marta López mail: casaldejoves@casaldejoves.org

Projectes culturals Responsable: Marta López Tècnica: Josan Minguela mail: activitats@casaldejoves.org

Us oferim informació sobre les convocatòries de subvencions que us poden interessar, subvencions per a organitzar activitats, contractar personal o dotar a les associacions dels medis. A més us ajudem amb la paperassa, si ho necessiteu.

d’IVA

Abans del dia 20 d'octubre s'han de presentar les declaracions trimestrals de l'IVA i l'IRPF.

El model 300 és el que s’utilitza s'utilitza per a la declaració trimestral d'IVA. Aquesta Si portar la comptabilitat de la associació us declaració és obligatòria si s'han fet factures dóna problemes, aquí et podem ajudar amb amb IVA durant el tercer trimestre de l'any informació, assessorament per porta-la al (juliol, agost i setembre). dia d'una manera ràpida i senzilla. Si el que us dóna problemes és fer pressupostos o Si la entitat no té la exempció d'IVA, és portar el control econòmic, també podeu obligatòria encara que no s'hagin fet factures durant el trimestre. demanar assessorament o formació..

Oficina comptable

Oficina fiscal Si tot el tema dels impostos i liquidacions et semblen un embarbussament, nosaltres podem ajudar-te a aclarir les idees i a emplenar els formularis: liquidacions de IVA trimestrals i anuals, impost de societats,... i processos de regularització de comptes. Animeu-vos, amb ajuda és més fàcil!!

El model 110 és el que s’utilitza s'utilitza per a la declaració trimestral d'IRPF. Aquesta declaració és obligatòria si tenim contractats treballadors o s’han rebut factures de talleristes o altres serveis amb retenció a compte d’aquest impost amb IVA durant el tercer trimestre de l'any. A vegades aquestes declaracions poden ser una mica complicades i per això la oficina

Tecnologies de la Informació Assegurança fiscal de la federació pot donar ajuda i Tanmateix, tot i que aquesta realitat la És molt necessària i obligatòria tenir assessorament per a la seva declaració. tinguem reconeguda, el cert és que ens i la Comunicació costa estructurar-la; és a dir, mentre que tots i totes tenim clar que les nostres accions contemplen un procés d'aprenentatge, quan a aquest li hem de posar nom, ens costa una mica més. Sabem que aprenem, però no sabem exactament per què ni de quina manera.

Responsable: Marta López Tècnic: Francesc Duran mail: etics@casaldejoves.org

Acció social

Responsable: Ramon Oña Tècnica: Josan Minguela El Transforma i l'Escola de Participació són mail: acciosocial@casaldejoves.org dues de les propostes que pretenen buscar la resposta al dubte sobre “què i com Salut aprenem als casals”. La intenció és que Responsable: Ramon Oña siguin eines útils per adquirir coneixements Tècnica: Mercè Roure que han de permetre “posar ordre”, mail: salut@casaldejoves.org “entendre” i “millorar” els casals de joves dels quals formem part.

Comunicació

I és per això que, any rere any, quan arriba el Responsable: Xavi Cabrera novembre, rebeu un boom d'informació Tècnica: María Bermejo sobre les propostes formatives. mail: gerencia@casaldejoves.org Sovint es reconeix poc que el projecte de casals de joves és pedagògic. Sovint Informació permetem que es faci una lectura superficial mail: casaldejoves@casaldejoves.org de la nostra activitat i, per tant, sovint és important que ens parem a pensar sobre aquestes temàtiques.

l'assegurança de responsabilitat civil i accidents per a l'associació i és més econòmic i fàcil de tramitar. Aquesta assegurança inclou gairebé totes les activitats del Casal i el perjudicis que es puguin causar a terceres persones. La Federació tenim conveni amb asseguradores i ens fan preus bastant bons, i ens fem càrrec nosaltres de la paperassa. També podem tramitar l'assegurança per activitats especials; sortides a l'estranger, concerts grans, esports de risc,... la majoria de tots els altres esdeveniments entren per l'assegurança de responsabilitat civil

Banc de recursos La Federació fomenta l'ús compartit dels recursos de la federació i l'intercanvi de recursos entre associacions, ajudant també a la recerca d'infrastructures, materials i contactes. A més deixem els recursos de la Federació, el projector, la plastificadora, exposició casals federats, ordinador portàtil, càmara de vídeo digital, càmara de fotos digital compacta, gots reutilitzables, suports per a exposicions...

nosaltres som:

És més, sovint s'entén que l'aprenentatge als casals és fruit de l'atzar. Però això és justament la idea que cal trencar. Que ens dotem d'eines formatives que ens permetin fer visible que allò que passa als casals no és perquè sí.

Ametlla del Vallès:

Barcelona:

Casal de Joves de Catalunya C/ Avinyó 44, 3r pis. 08002 BCN 93 601 16 16 casaldejoves@casaldejoves.org

Octubre 7 MANIFESTAiÓ! Jornada Mundial PEL TREBALL DIGNE a partir de les 19h a diferents localitats 10 Trobada virtual YOLI. Escalfant motors per la Trancada 18 i 19 TRANCADA 2008. La trobada de joves de Casals de Joves de Catalunya 25 Explorant els Instituts “JORNADES DE REFLEXIÓ I ACCIÓ ALS IES” al Espai Jove de l’Eixample. Novembre 15 i 16 Transforma + Escola de Participació. Jornades de formació i debat. 29 Monogràfic: Taller de GESTIÓ ECONÒMICA.

ASSOCIACIÓ PER A JOVES TEB Salvadors,6. 08001 93 442 58 67 teb@ravalnet.org

AJ LA ROTLLANA Don Pelai, 18. 08914 93 397 05 85 larotllana@menta.net

CJ GUINEUETA Plaça Ca n’Ensenya, 4.. 08042 93 359 40 00 guineueta@casaldejoves.org

K.A.J.A. GRIPAU BLAU Prat de la Riba, 93. 08915 93 395 67 38 kaja@casaldejoves.org

CJ XIROC Ribes, 35 baixos. 08013 93 245 46 80 xiroc@casaldejoves.org

CJ EL LOKAL Pl. Illa dels Músics, local 3. 08917 93 460 73 92 ellokal@casaldejoves.org

RACÓ DEL CEL C/ Joan Gamper, 48, 2on. 08014 racodelcel@gmail.com

JOVES EN ACCIÓ Joan Miró, 25. 08550 joenacc@gmail.com Palau de Plegamans

Badalona:

I és amb aquesta intenció que neix el Transforma i l'Escola de Participació.

Envia les teves aportacions a:

l’agenda federativa

Hostalets de Balenyà

CJ EL CRIT Torregassa 35-37. 08480 93 843 14 50 elcrit@casaldejoves.org

Eines que ens permetin explicar quina és la nostra fórmula per aconseguir que aquell/a que passa pel casal no es quedi indiferent. Eines metodològies, discursos, debats.

Perquè si d'una cosa estem segurs i segures és que això que fem val molt la pena i que aquesta validesa l'hem de fer sentir.

Pots demanar aquesta ajuda i/o assessorament per telèfon trucant a la Federació al 936011616 o per mail a casaldejoves@casaldejoves.org

Barberà del Vallès: CJ OBRIU PAS Pere Sanfeliu 24-26. 08210 93 718 30 35 obriupas@casaldejoves.org GJ BARBETRÒNICA C/ Marquesos de Barberà, 104. 08210 barbetronica@gmail.com

hi col.laboren:

CJ LES CORTS C/ Dolors Masferrer 33-35. 08028 93 291 64 99 lescorts@casaldejovesl.org Hospitalet del Llobregat: JIS Rda. de la Torrassa 105, 3r. 08903 93 421 93 10 info@joves.org

MOVIMENT JUVENIL DE PALAU http://palaujove.blog.com/ palaujove@gmail.com Molins de Rei CJ DE MOLINS DE REI. C/Rafel Casanovas, 26-28.(Agrupa). 08750 placajmolins@gmail.com Sabadell GJ ALGO DIFERENTES C/ Manso, 101. 08205 algodiferentes@casaldejoves.org Sant Boi de Llobregat: CJ CASABLANCA Passatge del Solsonès, s/n. 08830 93 654 17 14 casablanca@casaldejoves.org CJ CIUTAT COOPERATIVA Pau Casals 7. 08830 93 654 48 54 cdjcoope@terra.es


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

03 projectes culturals

acció social 7 d’octubre contra les 65 hores laborals Un grup de dones elabora un mapa dels punts on poder pixar als carrers de Barcelona. Mentre la Comissió d’Acció Social continua treballant en el fanzine sobre les Ordenances de Civisme, existents a diferents territoris, un col·lectiu de dones, ha elaborat un mapa dels punts de Barcelona d’on pixar al carrer, segons publiquen diversos mitjans de comunicació, i expliquen elles mateixes al seu bloc:

El mapa localitza tres zones de la ciutat: - plaça Reial; - Eixample; - i l’entorn del MACBA, i assenyala 14 llocs (locatlitzats amb una pegatina d’una estrella vermella a cada lloc) que ofereixen certa seguretat per a pixar discretament.

www.pixingbcn.blogspot.com

A més a més, aquest grup dirigeix la seva campanya a través d’un bloc, mitjançant La campanya, que es fa dir PIXING, és una una adreça de correu i un vídeo al “lluita feminista de génere” i una protesta youtube, alhora que reparteix flyers a les contra “la immundicia dels escasíssims i zones d’oci nocturn. llunyans lavabos pùblics que hi ha a la ciutat de Barcelona”. L’any 2006 al FAD (Foment d’Arts Decoratives), el col·lectiu juvenil d’aquesta Segons aquest col·lectiu, les mesures institució, ja ens oferien propostes adoptades per l’Ajuntament de Barcelona alternatives per a poder pixar al carrer en relació a l’Ordenança del Civisme, a mentres l’Ajuntament no es decidís a banda de ser majoritariament criticables, instal·lar més lavabos a la ciutat. contribueixen/ se sumen -sempre segons aquest col·lectiua diferents formes Dibuixar una diana a les clavegueres i opresives en contra la dona. esperar a que els ciutadans tinguin bona punteria, anunciar bé els lavabos públics ja La escassa mostra de lavabos públics existents i tenir-los net i cuidats, eren oferida per l’Ajuntament de Barcelona i el algunes de les seves propostes. seu estat deplorable fan que sigui pràcticament imposible el seu ús per part de E s t e m c o n v e n c u t s d e q u e a l g u n les dones, sense córrer riscos de contagi de responsable municipal va visitar l’exposició, tot ripus d’enfermetat i infeccions. però només li va cridar l’atenció el fet de que aquest mateix col·lectiu assegurés haver Pixing, és doncs, una queixa contra descobert el 12è manament: l’Ordenança del Civisme, que prohibeix “fer necesitats fisiològiques” a l’espai públic, “NO pixaràs al carrer!” amb el suposat propòsit de vetllar per la salut pública i pel dret a tenir un espai pùblic net i no degradat.

+ info a: pixingbcn.blogspot.com freepixing@gmail.com

El proper 7 d’octubre hi ha convocada la primera JORNADA MUNDIAL PEL TREBALL DIGNE (JMTD). Es tracta de la primera convocatòria mundial de la Confederació Sindical Internacional (CSI) i representa un pas important en el llarg procés de concentració d’esforços que va culminar el 2006 amb la fusió de les grans centrals sindicals en l’esmentada Confederació Sindical Internacional (CSI). De manera que un nou subjecte internacional emergeix amb 167.880.375 membres de 311 organitzacions en 155 països de tot el món i llença una proposta de Jornada Mundial reivindicant el TREBALL DIGNE! El Moviment Laic i Prgressita (MLP), del que en forma par l’Assiació de Casals i Grups de Joves de Catalunya (ACJ), i que es proclama hereu de la tradició obrera, ja es va adherir a la crida feta per les tres organitzacions catalanes membres de la CSI (CCOO, UGT i USOC) i hauria d’expressar amb veu pròpia la seva simpatia per la proposta de Jornada Mundial. Hauria de ser una oportunitat, en un context pel col·lapse del sistema capitalista de desregulació total i sotmetiment de les persones a l’economia, de començar a recuperar la iniciativa de les forces progressistes i fer un exercici d’afirmació dels valors de la justícia social, de la dignitat i de la sostenibilitat. La crisi del sistema financer i de l’especulació de les matèries primeres que està amenaçant amb agreujar les condicions de pobresa de gran part de la població mundial ens ha de permetre fer visible que hi ha alternatives si la gent s’ho proposa.

“NO A LES 65 HORES. LA CRISI QUE LA PAGUIN ELS RICS”


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

04

programació d’activitats de les entitats federades 20:15

DIJOUS 02/// 21:00

CICLE DE CINEMA BÈL·LIC

GUINEUETA

DIJOUS 09/// 11:00 DANSA CONTEMPORANEA

DIVENDRES 03/// CANVIEM DE LOOK “el LOKAL” EL LOKAL

MORERA REGGAE FESTIVAL

gratuït

19:00

PARTIDES OBERTES DE ROL

KAJA

gratuït

19:00

LES CORTS

gratuït

20:00

BASES DE GUERRA: NI A VICENZA NI ENLLOC

ALGO DIFERENTES gratuït

FESTA MAJOR JOVE

21:00

OBRIU PAS

19:00

LES CORTS

gratuït

ALGO DIFERENTES gratuït

LES CORTS

CREACIÓ POÉTICA INICIACIÓ A L’ANGLÈS (parlat)

CINEFÒRUM: ACCIÓ DE NIT escenari obert a joves artistes: EMILI (cantautor)

JOCS A LA i/o EN XARXA

DILLUNS 13/// 18:00 SETMANA DE LA BIRRA

40€

ALGO DIFERENTES gratuït LES CORTS

gratuït

EL LOKAL

gratuït

GUINEUETA

gratuït

OBRIU PAS

gratuït

GUINEUETA

INICI TALLER DE CAJÓN FLAMENCO

LES CORTS

39€

LES CORTS

39€

LES CORTS

39€

LES CORTS

39€

LES CORTS

gratuït

LES CORTS

39€

LES CORTS

60€

LES CORTS

gratuït

LES CORTS

46€

els dilluns 1h (10 sessions)

40€ 19:00

GUINEUETA

GUINEUETA

exposició i tast de cerveses del món, del 13 al 17 d’octubre

19:00

els dilluns 1½ h (10 sessions)

20:00

GUINEUETA

diferent de viure l’esport!: mocador sincronitzat, futbol greco-romà, 100m txapes, triatló del tirón, tir amb plàtan, pilota de tasca, petanking, i mortal comba... Parc de Can Serra (Barberà)

gratuït

col·labora Club KRITIK

20:00

GUIONATGE I STORYBOARD

DIUMENGE 13/// 10:30 OBRIULÍMPIADES una

DILLUNS 06/// TALLER DE MINIATURES WARGAMES

gratuït

tots els divendres 2h

DIUMENGE 05///

19:00

LES CORTS

tots els divendres

Concert al Casal: micro lliure, La Kripta Crew, De la rue & GRS, Leur & Ruly Waka

EXCURSIÓ A LA GALLINA PELADA (Alt Berguedà)

TALLER DE ESCENOGRAFIA WARGAMES

DIVENDRES 10/// 18:00 TALLER DE FOTOGRAFIA

Concentració davant el Consolat Italià a Barcelona

21:00

gratuït

LA HAINE (El odio)

3x3 basket, graffity, skate, break, DJ’s, freestyle flow, I més! CEIP Teresa Claramunt (Sabadell)

12:00

EL LOKAL

tots dijous 1½ h (10 sessions)

20:30

DISSABTE 04/// FESTIVAL IN DA STREET

TALLER DE MÚSICS

col·labora Club KRITIK

tots els divendres de 18 a 22h

10:00

40€

tots els dijous

amb Dance Crasher i Badalonians Parc de la Bòbila (Badalona)

18:00

GUINEUETA

tots els dijous 2h (10 sessions)

Vine a donar-nos un cop de mà... graffitis, neteja, interiorisme i més!

18:00

ALGO DIFERENTES 35€/mes

tots els dimecres 2h

gratuït

tots els dijous del mes d’octubre

18:00

DANSES DE BOLLYWOOD

40€

INICI TALLERS DE GUITARRA (I i II) els dilluns 2h (10 sessions)

Els dilluns 1½ h (10 sessions)

DIMARTS 14/// DIMARTS 07/// 10:00

AUTO-REPACIÓDE PC’s

19:00 GUINEUETA

gratuït

tots els dimarts 2h

11:00

CAPOEIRA

els dimarts 1h (10 sessions)

GUINEUETA

40€

els dimarts 1½ h (10 sessions)

18:00

TALLER DE FOTOGRAFIA

INICI TALLER DE PERCUSSIÓ AFRICANA

EL LOKAL

19:00

els dimarts 1½h (10 sessions)

gratuït

tots els dimarts 2 h

20:30

18:00

TALLER DE CUSTOMISSATGE (I) GUINEUETA

20:00

CAPOEIRA

gratuït

INICI CURS DE TÈCNIC DE SO INICI TALLER D’ESCALADA Els dimarts 1½h (10 sessions)

DIMECRES 15///

ALGO DIFERENTES 20€/mes 19:00

tots els dimarts 2h

INICI TALLER D’EQUILIBRIS CORPORALS els dimecres 1h (10 sessions)

20:00

TALLER DE BALL FLAMENC

GUINEUETA

40€

tots els dimarts 1½ h (10 sessions)

19:00

DIMECRES 08/// 11:00

GIMNÀSTICA ESPORTIVA

GUINEUETA

40€

tots dimecres 2h (10 sessions)

11:00

TELES I TRAPEZI

INICI CURS DE BATERIA els dimecres 2h (10 sessions)

DIJOUS 16/// 21:00

GUINEUETA

?€

ACCIÓ DE NIT escenari obert a joves artistes: DAVID CALERO (hip-hop)

tots els dimecres 2 h

20:00

MONOGRÀFICS DE CIRC

LES CORTS

tots els dimecres 2 h

20:00

AUTO-REPACIÓDE PC’s tots els dimecres 2h

DIVENDRES 17/// gratuït 18:00 INICI TALLER DE TEATRE els divendres 1½h (10 sessions)

GUINEUETA

gratuït 20:00

OLD SCHOOL vs. NEW SCHOOL ALGO DIFERENTES gratuït DEBAT + DJ’s


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

22:00

06

ABSOLUT BARBETRÒNICA

BARBETRÒNICA

gratuït 19:00

22:00

21:00

CONCERTS JOVES AL CASAL LES CORTS Discos Rayados + Acció Musical

DISSABTE 18/// 17:00 INICI TALLER DE COMBO

LES CORTS

CICLE DE DOCUMENTALS LES CORTS MUSICALS: “No acepto (I). Historia

BREAK PARTY

gratuït DISSABTE 25/// 22:00 CICLE DE CINEMA ASIÀTIC 50€

els dissabtes 2h (10 sessions)

19:00

CICLE DE CINEMA SOCIAL.

LES CORTS

gratuït

LES CORTS

gratuït

LES CORTS

gratuït

GUINEUETA

gratuït

GUINEUETA

gratuït

LES CORTS

gratuït

Gestió de fàbriques pels trebaLladors: “La Toma”, de Nami Klein

hip hop, minimal, drum & bass, progressive house, techno, street dance Torre d’en Gorgs (Barberà)

DILLUNS 27/// 19:30 SETMANA DE CINEMA DE TERROR NO UNIVERSITARI del 27 al 30 d’octubre

gratuït

DIMARTS 28/// 18:00 TOMA CASTANYA!

del Punk nacional”

Concurs de reposteria de tardor

DIJOUS 30/// 21:00 ACCIÓ DE NIT escenari obert a joves artistes: STOCK DE SONS (rock acústic)

DIVENDRES 31/// 20:00

DIMARTS 21/// 19:30 TARDA DE MAQUILLATGE TERRORÍFIC

GUINEUETA

20:00

DIJOUS 23/// 20:00 CINEFÒRUM: “BEAT STREET”

ALGO DIFERENTES gratuït

21:00

LES CORTS

ACCIÓ DE NIT escenari obert a joves artistes: MUNDO DE PAPEL (fusió)

15es JORNADES KRÍTIKES (rol) LES CORTS del 24 al 26 d’octubre organitza Club KRITIK

22:00 gratuït

LA CASTANYADA

EL LOKAL

gratuït

NIT D‘ÀNIMES

LES CORTS

gratuït

MARRAMEU 2008

GUINEUETA

gratuït

Vine amb la teva millor disfressa... te lo vas a pasar de miedo!

gratuït 21:00

DIVENDRES 24///

OLD SCHOOL vs. NEW SCHOOL ALGO DIFERENTES gratuït DEBAT + Dj’s

gratuït

Festival Jove de Nit d’Ànimes amb: CHECKED TEDIO GONZALEZ BACIAMO LE MANI

l’experiència

BARRAQUES DE SABADELL 10è aniversari del 4 al 8 de setembre de 2008 Milers de persones van gaudir del desè aniversari de les Festes Populars de Sabadell. Si existien dubtes sobre la nova ubicació a la plaça de la creu alta, es van disipar amb la gran afluència de públic de tot el cap de setmana, després de la gran confrontació que va haver-hi l'any passat. El Grup de Joves ALGO DIFERENTES, com a component de la Comissió de Festes Populars de Sabadell (CFPS) va estar present, i, com gairebé totes les associacions (més de 20), va tirar la casa per la finestra per celebrar aquest aniversari. Enguany l’organització ha apostat per enfortir el lligam intergeneracional, enfortint les activitats de dia (exposicions, gymkanes, concursos, tallers, concerts de petit format, graffitys, dinars, sopars, narracions, xocolatada, campionat de bitlles catalanes, fira d'entitats), fet que ha apropat a gent de diverses procedències i edats molt dispars. La nit va ser, amb la ampliació enguany de l'horari de concerts, un èxit aclaparador. La gran oferta de concerts, amb la tornada al format tradicional de barraques. Dúmbala canalla, Answer, Les Tietes Queques, La Carrau, Carles Belda... son alguns dels grups que han passat durant aquest intensos quatre dies que, tot i la fatiga, acaben amb una de les millors edicions, on hem aconseguit construir un espai de Festa Major propi i sabadellenc, on els concursos de menja flams, garrotins, titius i seballut de ferro s'han convertit en clàssics de la organització.

Gràcies a tots per la vostra assistència!

GJ ALGO DIFERENTES


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

05 internacional

VOLEU PARTICIPAR D'UN CURS DE FORMACIÓ A TURQUIA ? El poder de l'Educació No Formal (“The power of Non Formal Education)

Visita d’estudi de Casals de Joves de Catalunya a Formaat, Bèlgica

Organitza:Agencia Nacional Turca del Programa Joventut en Acció Lloc i dates : Antalya, Turquia, 24- 29 gener 2009 Descripció de l'activitat: Aquest curs de formació pretén millorar l'impacte de l'Educació No Formal, els seus principis i metodologies cap a l'empoderament de grups de joves com a actors reals de la societat, des de una perspectiva local fins a construir una dimensió europea i global. Objectius del curs: - Fomentar la reflexió sobre la importància i la eficàcia de l'Educació No Formal experimentant diferents metodologies utilitzades en l'àmbit de l'Educació No Formal. - Analitzar el paper i el concepte d'Educació No Formal en diferents països europeus. -Conèixer l'estratègia Europea sobre l'Educació No Formal i debatre sobre ella - Explorar els papers, els objectius i l'plicació complementària de diferents mètodes educatius (formal, no formal, informal) -Compartir bones pràctiques de treball juvenil a nivell local - Conèixer les accions del programa Joventut en Acció que fomenten el desenvolupament del treball d'Educació No Formal Perfil dels participants: Joves de 18 a 30 anys, voluntaris i professionals d'associacions juvenils, joves dirigents de Casals de Joves, dinamitzadors juvenils, formadors, responsables de projectes juvenils. Els participants hauran de garantir un efecte multiplicador de l'activitat a la seva entitat de base a la tornada del curs de formació. Idioma: Anglès Quota: cap quota Termini inscripció: 30 octubre 2008

Que com va ser el viatge a Bèlgica? Doncs divertit! La veritat és que van ser cinc dies bastant curiosos. Ja sigui sols per les diferencies lingüístiques (hem de millorar l’anglès, jeje) Anàvem el Fidel, la Marta i jo, doncs el Xavi arribava un dia després. I els primers dies van ser de feina total. Reunions i presentacions, entre la federació catalana i la federació flamenca. I altre cop sorpresa, en veure com els governs d’aquella zona donen tantes facilitats als casals (aixx, s’hi n’aprenguessin els polítics d’aquí!) i per la immensitat del seu sistema casalero (centenars de casals, alguns d’unes dimensions que et deixen mut, i especialment, per a sorpresa del Xavi, el Fidel i la Marta, l’oficina central de la federació flamenca, jeje, el seu menjador més la terraceta ja feien com la d’aquí). Per les nits anàvem a veure els casals de joves. Allà tenen com a base principal, que el casal ha de tenir un bar. No conceben un casal sense bar. Però alhora no es pot quedar només com a bar. Ha de ser un lloc de reunió on abordar projectes majors. I aquests projectes s’han de portar a terme en la més absoluta voluntarietat. Menys certes excepcions, no concebien dinamitzadors professionals (cosa que al meu parer és un dels errors del sistema flamenc, doncs la experiència catalana diu que poden ser de gran ajuda) ni cap tipus de treballador. Una de les conseqüències es que durant la setmana no poden obrir, al ser bastant difícil obrir tota una setmana si no es té una

compensació econòmica (i això ho dic per experiència), i obren sols a partir dels dijous. Encara que per a nosaltres van venir a obrir, i això ho agraïm de tot cor. Tot sigui dit que també hem tingut un cert temps per anar a fer turisme. Es va centrar sobretot a Andwerp i a Brussel·les hi vàrem tan sols mig dia (encara que algun dia haig d’anar a veure el festival de Ghent i visitar el seu castell, enmig de la ciutat). I d’Anwerp, que podem dir. D’entrada, i segurament caient en el tòpic, però no deixa de ser curiós que al costat del barri jueu hi espigues el barri de les joieries i els diamants. Però la seva part antiga i el seu moll son imatges dignes del millor pintor, amb vistes espectaculars, una catedral que cada hora ofereix concerts de campanes. I els companys flamencs ens van tractar fenomenal, amb barbacoes, amb uns menjars deliciosos, festa… I d’aquí han de sorgir noves idees, nous projectes, noves col·laboracions. Pd.: I de tornada, petita visita a Amsterdam, però això ja son figues d’un altre paner.

info TIC 2.0

missatgeria instantània... PIDGIN Sabeu què vol dir “pidgin”? Doncs és un llenguatge que dues comunitats amb llengües diferents utilitzen per entendre's, és a dir, una eina que utilitzen per poder-se comunicar. I què té a veure això amb les TIC? Doncs no gaire fins que fa poc l'antic programa lliure Gaim va canviar el nom per Pidgin, naixent així un dels millors programes de missatgeria instantània que podeu trobar ara mateix a Internet. Què podeu fer amb el Pidgin? El mateix que feu actualment amb el vostre messenger privatiu: fer una llista amb els vostres amics/gues, xerrar amb ells, enviarlos arxius, posar-los smileys.

Pel que fa al programari necessitaràs:

Multiplataforma? Doncs sí! De manera que tant si teniu Linux com Windows com MAC el podeu utilitzar. Això us permet comunicar-vos amb molta més gent, independentment del sistema operatiu que tingui l'altra persona. Multiprotocol? També! S'ha acabat el problema d'haver de parlar només amb la gent que té el messenger de Microsoft o bé el messenger de Yahoo! Amb el Pidgin podeu importar comptes de diferents protocols i tenir-los tots junts, sense preocupar-vos d'haver d'engegar diferents programes. Anoteu anoteu: MSN, Yahoo!, AIM, ICQ, Jabber, etc.

IRC? Ja la tenim aquí, torna Entre els protocols que podeu utilitzar, n'hi ha un de molt especial: l'IRC (Internet Realy la YOLI! Chat), que us permet entrar en una sala i parlar amb moltes persones a la vegada, de manera que xategeu no només amb els Què és la YOLI? vostres contactes sinó també amb gent nova. Ho podeu provar entrant al servidor La YOLI (Joves en Xarxa) és una trobada “casaldejoves.org”, canal #yoli. Hi ha algú? de joves d’entre els 16 i els 30 anys per Internet, que tindrà lloc el proper divendres 10 d’octubre. Durant tot el dia, Programari lliure? centenars de joves de tot Europa (i potser I és clar! Com que té llicència GPL (General algun convidat de Llatino-Amèrica Public License), això permet que el programa també),es coneixeran i comunicaran amb pugui ser estudiat i modificat per la gent que d’altres joves. domina el tema, de manera que va millorant dia a dia. Com ho puc fer per participar? A més, és gratuït i es pot copiar a tothom qui vulgueu i, finalment, com que tothom el pot És molt fàcil participar a la YOLI. Tot el traduir això fa que estigui en molts idiomes, que necessites és un ordinador, un entre ells el català. modem i una connexió a Internet. Si no Ei, i sense publicitat! en disposes apropa’t a algun dels Casals que participen del projecte eTIC, allà trobaràs tot el que necessites.

- un programa de xat (client IRC) per a conèixer i xatejar a temps real. A la mateixa plana web de Casals de joves (casaldejoves.org) ja t’oferim aquest servei. ENLLAÇOS ÚTILS Per baixar el Pidgin: http://www.pidgin.im Informació del projecte en català: http://www.softcatala.org/wiki/Pidgin Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pidgin_(progra ma)

- o bé, un programa de missatgeria intantània, que us permeti configurar un client IRC. Nosaltres recomenem el Pidgin (o l’Adium si teniu MAC). · i, conèixer el servidor d’IRC (casaldejoves.org) de la YOLI i les sales de Xat (#yoli; #yoli_international).

Internet és fàcil, és útil!


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

07 info salut

pa test de sexualitat: fins on estas disposat/da a arribar? ssa se xe DICCIONARI DE SEXE

1.Què penses de la famosa frase que diu que mai s'ha de mantenir relacions sexuals amb algú a la primera nit? a. Només faltava! No ens hem de privar de res i ens hem de donar aquest gust! b. Tot depèn del propi desig i el de l'altre persona c. Forma part dels meus costums. És una garantia de serietat i permet veure les intencions de l'altre.

Definició de la paraula del mes anterior: GIMNOFOBIA

La gimnofòbia fa referència a aquelles persones que pateixen por o terror als cossos despullats o nus. Es defineix com una persistent, anormal i injustificada por a la nuesa. Qui pateix d'aquesta fòbia tenen por tant a ser vistos despullats com a veure'n a altres persones, fins i tot en aquelles situacions on la nuesa és socialment acceptada. Els gimnofòbics poden experimentar por o ansietat davant de tothom o pel contrari, només amb determinades persones.

2.La teva parella et proposa enregistrarvos mentre manteniu relacions sexuals a. No seria la primera vegada. És excitant fer-ho i mirar-se després. b. Si em promet que guardarà la cinta i si la llum m'afavoreix, podria pensar-m'ho... c . P e r s u p o s a t q u e n o ! Tr e n c a r i a l'espontaneïtat del moment i no sóc cap exhibicionista. 3.Què penses de les pelis porno? a. Pot resultar prou excitant i dona idees sobre situacions eròtiques o postures... b. Massa explícit per a que resulti eròtic o excitant. Però entenc que hi hagi a qui li pugui agradar. c. És degradant per les dones i tot gira entorn al plaer immediat i bestial... de l'home!. 4.Quins són els teus límits sexuals? a. Cap. On hi ha vergonya no hi ha plaer. b. Si els dos estan d'acord i tenen les mateixes ganes, no hi ha límits. c. Em nego a practicar determinades pràctiques sexuals, em fan sentir incòmode.

5.Després d'un sopar on no hi ha faltat l'alcohol, els teus amics proposen una partida de strip-poker. ¿Què fas? a. Per què no? És divertit i sempre he volgut veure als meus amics despullats! b. Després d'assegurar-me que porto una roba interior decent, accepto. De totes maneres, espero no haver d'acabar despullada! c. Hi tant que no! Busco una excusa i marxo a casa tant ràpid com puc.

treball amb adolescents... ... més enllà de Catalunya

Amb aquesta gent ens hem trobat per a parlar de projectes comuns i compartir idees a la famosa “Nave de Torrelles”, una antiga granja de pollastres transformada en alberg juvenil i plantada al peu de les muntanyes del Moncayo, un paratge recomanable per a retrobar-se amb la natura.

• El grup d'amistat és tot el seu món aleshores ... • Necessiten d'un espai per a poder fer-s'ho seu • Es necessita un mètode específic que respongui a les característiques de la persona adolescent • L'estructura de Casals de Joves els hi queda lluny i necessiten un acompanyament important • És el moment de poder treballar i interioritzar valors i ideologies que mouran a la persona en la seva edat adulta

Hem passat un cap de setmana donant-li voltes al treball amb adolescència. Com apropar el nostre projecte a la gent més jove? De quina manera engrescar al personal per que això de participar sigui interessant? Com donem eines a cada persona per interioritzar valors que transformin la realitat? la reflexió Definitivament el treball amb adolescents es crítica on queda entre tan consumisme? tot un repte important a desenvolupar als Decidir, Organitzar-se, treballar en equip ... nostres Casals. això com pot motivar ?

Majoria de respostes B:

Has fixat els teus propis límits, que engloben el respecte, i els desitjos de cada un, la comunicació i procures compartir les mateixes fantasies i sentiments. Això no fa que no t'agradi flirtejar i lligar de tant en tant, però sense gosar anar més lluny. T'agrada el joc de la seducció, però necessites que sigui recíproc. La complicitat 6.És de nit, fa un temps genial i et trobes a que tens amb la teva parella, us permet explorar junts i amb total confiança, els la platja. Què t'impedeix fer un bany? vostres desitjos secrets. a. No m'he depilat! b. Tinc por a les meduses c. No gosaria mai despullar-me davant dels Majoria de respostes A: meus amics. ¡El plaer abans de tot! Vius la teva sexualitat 7.La teva parella et confessa la seva gran amb molta naturalitat i has deixat a un costat fantasia sexual: Fer un trio. Què et les inhibicions. Quan et ve de gust viure noves aventures i experiències, no tens cap sembla? a. Em sento capaç de provar l'experiència, escrúpol per satisfer el teu desig. Estàs sempre que accepti que sigui jo qui trii la obert/a a tota «proposta indecent», ets curiós/a i no tens tabús tercera persona b. Creuria que no se sent suficientment Majoria de respostes C: satisfet/a amb la nostra vida sexual. c. Em molestaria i em negaria. És evident que amb tu no es fa broma en 8.La teva parella es troba de viatge i un temes de sexe. És per tu un tema delicat que company/a de feina, que et resulta molt no et prens a la lleugera. Et resulta interessant, et convida a fer unes birres a impossible dissociar les relacions sexuals i els sentiments. Una no pot estar separada de casa seva... a. Em deixo temptar. Sóc capaç de separar l'altra. Això no vol dir que estiguis reprimit/da, cada persona té les seves pròpies fronteres. fàcilment sexe i sentiments... b. Accepto la invitació però les birres les Tot i així pot ser que encara no estiguis farem a un bar. M'agrada la idea de flirtejar- p r e p a r a t / d a o e t x o q u i n a l g u n e s pràctiques sexuals. hi, sempre va bé per l'ànim!

secundària

Cada dia molts casals enceten el repte del L'equip de València vam presentar-nos tot un treball amb adolescent des de les accions projecte específic de centres d'adolescents als IES. amb personal professional i activitat diària. Amb l'objectiu de capacitar joves que A Aragó i València també treballen amb s'impliquin en associacions del territori un a d o l e s c e n t s i h e m i n t e r c a n v i a t cop fet el procés. experiències durant el cap de setmana 20 i 21 de setembre. La gent d'Aragó té un projecte de servei de dinamització juvenil a les “Casas de Sortir de “casa” sempre obre la ment i en Joventud” de petites poblacions de la aquest cas et fa sortir de la ignorància de comarca. Amb una estructura de grups i ciutat. assumpció de responsabilitats treballen per al foment de la participació entre la joventut Hi ha petits grups de persones, com de pobles de menys de 11.000 habitants. nosaltres, que creuen en el valor de l'associacionisme, el progressisme i lliure En resum vam confluir tres realitats ben pensament i hi treballen als seus territoris diferents amb un objectiu comú. I Desprès de d'Aragó i València. També es fan dir hores i hores de xarrera i intercanvi de Moviment Laic i Progressista. pensaments vam constatar que:

RESULTATS:

i properament....


OCTUBRE 2008 NÚMERO 62, ÈPOCA V

la contraportada

08

INFOJOVE62  

( ) i també realitzar passi de documentals relacionats i xerrades. Ja us podeu inscriure a la TRANCADA 2008! incorporar noves entitats a l'r...

INFOJOVE62  

( ) i també realitzar passi de documentals relacionats i xerrades. Ja us podeu inscriure a la TRANCADA 2008! incorporar noves entitats a l'r...