Page 1

SærSær-Avisen Nr. 5 Juni 2010

August 2010 Læs Renés læserbrev til Folketinget her •

Sport - Kultur - Politik - Livsstil

Artikler og reportager fra Fyn

Denne måneds nummer af Sær-Avisen kan også findes i digital form på vores hjemmeside www.info-huset.dk


Udgives af: Info-huset Bjergegade 15A 5000 Odense C Telefon: 63 752 753 Mail: netavis@info-huset.dk

Redaktion & layout:

Rasmus Svendstrup

Linda Hvidsten

Jane Martinsen

Journalister:

Christina Nielsen Jane Martinsen

Jannik Jensen

Linda Hvidsten

Morten Andersen Silvia Jørgensen Søren Sørensen

Info-huset, Bjergegade 15 A, 5000 Odense C, tlf. 63 752 753 Mail: radio@info-huset.dk, netavis@info-huset.dk tv@info-huset.dk

Tine Larsen


Indholdsfortegnelse Alpha Protocol – anmeldelse Toy Story- Anmeldelse 15 års eventyr med Toy Story Hævnen- Anmeldelse Vampire Sucks - Anmeldelse Klumme – Se & Hør Info-huset, et dejligt sted at arbejde Portræt af Blake Lively Fidel Castro Læserbrev Brev til folketinget - læserbrev Mesut Özil Miroslav Klose Portræt af Athletic Bilbao Tid til forandring

!

"

#

$ "

# $"

#


!

"

#

$ "

# $"

#


Af: Niels Bagge

Konsol: PS3 Antal spillere: 1 Aldersgrænse: 18 Så er jeg kommet tilbage fra ferie og er klar til og anmelde nogle spil. Ferien har jeg bl.a. brugt på at spille Alpha Protocol.

Hovedpersonen i spillet hedder Michael Thorton, og gennem ham kommer man til at arbejde som hemmelig agent.

Spillet starter ud med en meget god træningsdel, hvor man lærer alle de ting, man kan gøre såsom at dirke låse op og hacke computere samt mange andre ting. Det skal siges, at dette spil er et rollespil, så derfor skal der også bruges en hel del tid i starten på at lave sin persons stats.


Når alt det er overstået, er det så af sted til den første opgave, som er i Saudi Arabien. Når du så er ved at klare den opgave, så skal du til og træffe de vigtige valg i spillet, og det er nok her spillet fungerer bedst, fordi at alt efter dine valg i samtalerne, udvikler spillet sig ud fra dine valg. Hvis du for eksempel svarer surt til en person, så vil det have en bestemt effekt, og hvis du svarer på en anden måde, så har det en anden bivirkning. For eksempel i slutningen af SaudiArabien får du valget mellem og dræbe en terrorist eller tro på, hvad han siger.

Nu vil jeg meget gerne komme ind på, hvad spillet går ud på. Man skal klare forskellige opgaver i 3 forskellige områder. Udover Arabien, som jo er det første sted du tager til, kan du så bagefter frit vælge mellem 3 stater, og du kan også selv bestemme, hvilken rækkefølge du vil tage dem i. De 3 andre lande er Moskva, Rom og Taipei, som lægger Taiwan.


Måden du løser dine opgaver på er helt op til dig selv. Du kan vælge at snige dig frem og være lydløs, men der er også mulighed for bare at vælge at skyde på alt, hvad der rører sig. Efter du klarer de forskellige opgaver, får du erfaringspoint, som kan bruges til at gøre din person bedre med. Eksempelvis kan du gøre ham bedre til at skyde med et særligt våben, eller du kan forbedre ham på en særlig evne. Du kan også købe nye våben og udstyr, som du kan bruge under dine opgaver.

Spillet er på engelsk, og hvis man ikke er så god til engelsk og ikke forstår rollespil særlig godt, så er dette nok ikke et spil, du absolut skal kaste dig over.

Nu vil jeg så gerne komme ind på det dårlige ved dette spil. Blandt andet oplevede jeg, at jeg blev angrebet, og så gik skærmen i sort! Da billedet så vendte tilbage, var alle fjender væk. Desuden er realismen rigtig dårlig, for når man dør, ser den måde man falder om på rigtig kunstig ud.

Spillet har fået en 18års grænse, som man godt kan forstå, hvis man spiller det, for spillet er meget barsk.


Spillet kan fås i Game og koster til 449,- til både Xbox og PS3. Brugt koster det 399,- og til pc 349,-.

Jeg vil give spillet 3 ud af 6 mulige controllers. Den første for den gode handling, nummer 2 for den ok grafik og så for gameplay og nummer 3 for den gode dialog i spillet. Jeg siger tak til Game, for at jeg måtte låne spillet og siger på gensyn til næste gang, jeg laver en ny anmeldelse.


Tirsdag d. 24. august 2010 var jeg taget i biografen for at se den nye Toy Story 3 i 3D. Filmen Anders, som ejer legetøjet, er blevet en stor knægt og skal på kollegium. Han har ikke tid til sit gamle legetøj mere, så han lægger dem i en pose. Ved et uheld kommer hans mor til at smide dem i skraldespanden. Det lykkes for dem at komme ud af posen og over i en kasse, der skal til et børnehjem. På børnehjemmet stikker Woody af. Han vil hjem til Anders. Det andet legetøj kommer i dårligt selskab på børnehjemmet, og det hører Woody. Det er nu op til ham at redde dem! Danske stemmer: Preben Kristensen, Thomas Eje, Anders Bircow og mange andre Vil det lykkes for ham, og kommer de hjem til Anders? Tag i biografen og få svarene. Sådan kan den ses Du kan se filmen i 3D med original eller dansk tale. Den kan også ses uden 3D.

Stjerner Jeg har valgt at give denne dejlige film 6 stjerner ud af 6 mulige: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

stjerne for god underholdning For god spænding Til dem der har instrueret filmen For god handling Til skue spillerne der har lagt stemme til Den sidste stjerne er for en god afslutning på historien


- en medrivende oplevelse Af: Christina Nielsen og Niels Bagge

Nu har vi været inde og se den nye danske film Hævnen, som er instrueret af Susanne Bier.

I filmen følger vi de 2 drenge Christian og Elias. Christian er sammen med sin far flyttet fra London hjem til Danmark, fordi hans mor er død. Elias bor sammen med sin mor. Hans far arbejder som læge i Afrika, så han er ikke hjemme så tit.

Christian starter på den skole, hvor Elias går, og de bliver hurtigt gode venner. Elias bliver mobbet på skolen, men da Christian ser det, vil han hævne det, der er sket for Elias.

Senere i filmen bliver Elias’ far truet med tæsk, og derfor vil Christian igen hjælpe Elias med at hævne det. Der går noget tid, før Elias siger ja til at være med i det, men hvordan de vil gøre det, må du selv gå ind og se.


Filmen får 5 ud af 6 stjerner. Filmen har god handling og skuespillerne spiller godt. Filmen er meget medrivende og rørende, dem som ikke er til barske film bør ikke tage ind og se denne film.

Elias far bliver spillet af Mikael Persbrandt Elias mor bliver spillet af Trine Dyrholm Christians far bliver spillet af Ulrich Thomsen Christian bliver spillet af William Jøhnk Nielsen Elias bliver spillet af Markus Rygaard

Filmen er tilladt for personer, som er 15 år


Af: Linda Hvidsten Tirsdag d. 17. august var jeg taget i biografen for at anmelde den nye film Vampires Suck. Instrueret af: Vampires Suck er instrueret af Jason Friedberg og Aron Seltzer. Handling Filmen handler om Becca, der flytter hjem til sin far. Her møder hun nye venner, men hun opdager hurtig, at alt ikke er helt normal i byen, for her bor der mange vampyrer. Hun bliver hurtig forelsket i en af dem, som hedder Edward. Men da hans familie vil æde hende, er de nødt til at skilles. I mellemtiden møder en hun flot fyr, Jacob, som er en varulv. Ham bliver hun også vild med. Nu har Becca et problem. Hun skal vælge, om hun vil blive vampyr og være sammen med Edward, eller om hun vil forblive menneske og komme sammen med Jacob. Hvad hun vælger, og hvad der mere sker i denne film, må du tage i biografen for at se. Filmen havde premiere fredag d. 19. august.

Stjerner Jeg har valgt at give filmen 6 stjerner ud af 6 mulige. Jeg blev godt underholdt, og der var god spænding.


- et blad vi ikke læser!

Af: Christina Nielsen og Morten Andersen

En af Info-husets medarbejdere, skulle i sidste måned lave et interview med Se & Hørs øverste redaktør, men han ville ikke lave interviewet med os. Interviewet skulle handle om Se & Hørs grænser.

Som han selv skrev tilbage i emailen: ” Jeg er ked af at måtte sige nej til at svare på spørgsmålene, men langt de fleste ligger i kategorien ”forretningshemmeligheder” og interne anliggender”. Vi synes ikke, at vi havde overskredet grænserne. Men det synes vi til gengæld, at Se & Hør tit gør.

Blandt andet når de laver paparazzifotos af halvnøgne mennesker, som er kendte, så overskrider de tit folks blufærdighed og grænser. For hvem vil fotograferes halvnøgen og ikke vide det?


Ligeledes så kan kendte heller ikke regne med selv at få lov til at bestemme, om de vil i Se & Hør. Som kendt kan man, i mange tilfælde, ikke bare gå i byen og drikke sig en kæp i øret, uden at man hører om det i bladet ugen efter. Ofte passer det, som står i bladet ikke, ikke.

Blandt andet sidste år, hvor Kandis Johnny trak Se & Hør i retten for at have fyldt læserne med en løgn om ham og hans nye kæreste. Se & Hør påstod, at Johnny havde haft et forhold til kæresten, imens han var gift med sin tidligere kone. Men det sagde Johnny, at han ikke havde, så han ville lægge sag an mod Se & Hør.

Vi i Info-huset bringer aldrig noget ud, som ikke passer. Vi sørger altid for at have diktafon, kamera, video, og i mange tilfælde den store mikrofon med ud for netop ikke at bringe noget, som der ikke bliver sagt.

Vi ved godt, at vi ikke skal tjene så mange penge som Se & Hørs ansatte, men derfor kan de godt bringe noget, som passer. Vi gider ikke læse bladet, for det meste af det, som står i bladet, er noget være sladder. Det er jo derfor det kaldes et sladderblad.


- et godt mediested at arbejde

Af: Christina Nielsen og Morten Andersen

Info-huset er en arbejdsplads for handicappede mennesker, som har lyst til at arbejde med mediearbejde. Vi er 18 ansatte, som har forskellige former for behov.

Mange arbejder selvstændigt og vi bruger hinanden meget. For eksempel hvis der er problemer, med at sætte billeder ind i teksten, så er der nogle som er skrappe til lige netop denne opgave.

Udover det laver vi også radio og tv, som også bliver lagt på hjemmesiden. Vi er også gode til at snakke med folk ude i marken.

Ligeledes er alle i huset gode til at tage offentlige transportmidler, for det er et krav.


Forskellen på at arbejde i Info-huset og arbejde med medier på et værksted er, at man ikke har de samme former for udfordring.

På værkstederne er det mere personalet, som laver det store arbejde og ikke brugerne.

Vi, her i Info-huset, sætter både siderne op, ligger dem på nettet, og sørger for, at artiklerne lyder godt.

Her i Info-huset bestemmer vi selv, hvad vores artikler og indslag skal handle om.


Blake Lively blev født d. 25. august, 1987. I Tarzana, Californien, USA. Tarzana er en forstad til Los Angeles. Hun er 22 år. Hun er skuespiller. Hun er meget smuk.

Karriere: Hun var med i ”Fire veninder – Et par jeans”, både 1’eren og 2’eren fra henholdsvis 2005 og 2008. Lige nu er hun med i Gossip Girl. Det er en tv-serie fra New York. Hun har sagt at New York er den vigtigste ting i Gossip Girl. Det kan man se. New York er stedet for romantik. Fire veninder – Et par jeans var hendes første job. Hun var med i alt i skolen. Hun var meget involveret. Hun var cheerleader i skolen. Hun ønsker hun kunne være mere organiseret. Hun vil gerne lære at komme til tiden mere. Hun elsker at gå til Disneyland. Hun kan godt lide Moulin Rouge. Hun vil gerne have roller, som kan forvandle hende selv.


Hun skulle fotograferes for Vogue på stranden i Californien. Hun synes hendes weekend ved stranden i Californien var meget dejlig.

Tøj: På settet til Gossip Girl bruger de altid det sidste nye i mode. I et interview for Glamour sagde Blake, at hun var meget spændt, da Top Shop fra England åbnede en butik i New York. Hvis hun vidste hvilket tøj hun ville komme til at have på i Gossip Girl, ville hun have gjort alt, hvad hun kunne for at få et job i tv-serien. Moden i Gossip Girl er spektakulær. Hun har hår, som er glansfuldt og flot. Hun har mellem 40-50 par jeans. Da hun voksede op, gik hun meget i hendes mors høje hæle. Hun tilbeder mode. Hun blev lige pludselig så populær, at der var mange som skreg, da de så hende. Hun sagde, hun følte sig som en Spice Girl. Hun elsker J Brand cowboybukser og Christina Louboutin stiletter. Når hun elsker noget, køber hun det i et par farver. Hvis man har noget flot tøj på til David Letterman, så bliver interviewet bedre. Chanel er altid godt at have på. Hun kalder hendes hår rodet og strandagtigt.


Privatliv: Hele hendes familie er i underholdningsbranchen. Hun har lært at man aldrig skal snakke om sit privatliv til medierne. Hendes familie er fra Georgia. Hun snakker meget om hendes kæreste, som hedder Penn Badgley. Hun har kendt ham, siden hun var 11 år. Han blev 22 år sidste år. Han gik på samme skuespilskole som Blake. Det var dengang, han var 11 år. Hun hadede ham med det samme, fordi han var irriterende i starten, men så blev han mere sød og charmerende. Det er klart, at hendes kæreste er en del af grunden til, at hun elsker sit job. Han er en forrygende skuespiller. Hun elsker at være på arbejde med ham, og hans oplevelse har smittet af på hende. Hun går i panik, når hun skal til fotosession med lidt tøj på. Hun har engang spist en burrito, chips og en coke. Så fik hun dårlig samvittighed, og tænkte at det kunne være lige meget. Hun har sagt, at hun er heldig. Hun har gået på 13 skoler, da hun var barn. Hvis en pige sladrede om hende ville hun ignorere det og tænke, at hun er dum.


Hendes type fyr er en, som kan klare, hvor cool hun er. Hun var på et tidspunkt pigen, alle snakkede om. Hun har en hund, som hedder Penny. Nogle gange vågner hun op og tænker, at hun ser godt ud i dag. Og andre dage tænker hun, at hun ligner en dum person. Selvom hun elsker New York, er hun en californisk pige i hjertet. Men det er også dejligt at vende tilbage til sin hjemby. Hun kan godt lide at gå på restaurant. Hun kan overhovedet ikke surfe, selvom hun gjorde det for flere år siden. Hun skulle møde verdens bedste surftræner Rob Machado. Så sagde hun i en video, bag kulisserne, at hun takker Vogue, for at hun mødte ham. Hun synes, Rob ser godt ud. Hun synes, han har en fed stil. I videoen virkede hun frisk og sommerlig, og hun havde en fed badedragt på. Hun tilbringer faktisk mange somre i Californien. Blandt andet San Diego. Hun har ikke boet i Californien i lang tid.


Hun elsker at dykke. Hun syntes godt om at dykke i Maldiverne. Hun sagde, at det var fred og ro der. Hun blev forelsket i det. Hun kan godt lide at se videospilsbutikker. Hun kan godt lide at holde ferie med sin familie. Det er virkeligt fedt. Hun så ud som om hun virkelig nød at være i solen og vandet. Hun er oppe hele natten med sin familie, når hun holder ferie med dem. Hun elsker New York, men nogle gange kan hun godt lide at have tid til at gå i parken og lave mad. Hun havde en fødselsdagsfest med et Willy Wonka-tema. Det var, da hun fyldte 18. Hun kan godt lide New Orleans. Der er billeder af hende med et surfbræt. Hun kan godt lide jokes. Hun er godt på vej til at fortrylle os.


Portræt af Fidel Castro Af: Rasmus Svendstrup

Fakta om Fidel Castro. Fidel Castro er født d. 13. August 1926 på Cuba. Fra 1959 til 2008 (49 år) var Fidel Castro Cubas kommunistiske diktator. Fra 2008 og frem til i dag er det Fidel Castros lillebror Raul, som er Cubas præsident.Grunden til Fidel Castro som regel bærer militæruniform er, fordi han tidlige var guerillaleder. Fidel Castro

26. juli bevægelsen Inden Fidel Castro var præsident på Cuba, var han leder i guerilla gruppen 26. juli bevægelsen. Her mødte han argentineren Ernesto ”Che” Guevara. Navnet 26. juli opstod fordi der d.26. juli 1953 var et angreb på en militærbase i Santiago de Cuba. Che Guevara

Castro kommer til magten Før Fidel Castro kom til magten på Cuba var der en præsident, som hed Fulgencio Batista. Batista støttede USA sådan at USA´s gangstere kom ind og gjorde cubanerne meget fattige, end de er i dag. To år senere i 1961 blev Cuba udråbt til socilialistisk stat med Fidel Castro som præsident.


Invasionen ved Svinebugten I 1961 forsøgte USA ved hjælp af eksilcubanere at styrte Fidel Castro. Dette skete ved Svinebugt invasionen, men man måtte fra USA´s side give op da angrebet slog fejl. Cuba var kommunistisk og derfor støttede de Sovjet, som også var kommunister. Man skal jo tænke på at man var midt i den periode som kaldes for ”den kolde krig”, hvor USA og Sovjet var ”fjender”. Dette var grunden til, at USA indførte handelsblokader mod Cuba.

Et nyt angreb fra USA I 1962, da USA´s præsident hed John F. Kennedy forsøgte Sovjet at opsætte atommisiler på Cuba. Dette blev opdaget ved hjælp af spionflyet U2 fra USA. Sammen med FN´s sikkerhedsråd lykkedes det USA at overbevise Sovjet om, at det ikke var pænt gjort, så derfor lykkedes det USA at få John F.Kennedy

Sovjet til at trække missilerne tilbage til Sovjet.

Danmark i Cubakrisen Danmark havde en lille rolle i Cubakrisen. Dengang kunne man se skibene fra Sovjet på Langelandsfortet. Samtidig er Danmark medlem af Nato, og disse informationer fik, sammen med U2-flyenes observationer, USA´s daværende regering til at vide, hvad der foregik på Cuba.

Tiden efter Sovjet. I dag hvor Sovjetunionen ikke eksisterer mere og Sovjet er blevet delt op i små lande, er Cuba holdt op med at få støtte fra Rusland. I stedet er det Venezuela, med deres præsident Hugo Chaves, som støtter Cuba. Forholdet til USA er knap så anspændt, som det var tidligere, da Barack Obama, som er præsident i USA, har stoppet nogle Hugo Chaves

af sanktionerne mod Cuba.


Castro i København Fidel Castro har en gang været i Danmark. Her deltog han i FN´s sociale topmøde i København i 1995, hvor han holdte en tale. Han talte blandt andet om børnene, der var blevet ramt af radioaktivt affald fra Tjernobyl atomkraftværket i Ukraine.

Mit indtryk af Cuba Jeg har selv været på ferie på Cuba. Da jeg var på Cuba indså jeg, selvom Cuba er et fattigt land, at man kan støtte dem alligevel. Man kan støtte Cuba økonomisk ved blandt andet at købe deres produkter. Cubanerne producer en bestemt mærke rom, som hedder Havana Club, desuden laver de også cigarer. Da USA ikke ønsker nogen handel med Cuba er der andre lande hvor man kan købe Havana Club for eksempel herhjemme i Danmark.


Synes fandeme at det er for dårligt at nogle af kommunerne skære ned på de svage. Der er lige blevet offentliggjort at Lindebjerg på Fyn, et sted for handicappede og udviklingshæmmede mister deres køkken så de skal leve af køle mad i stedet for det de plejer, bare på grund af at der skal spares. Det kan fandeme ikke være rigtigt at vi er nået så langt ud. Hvorfor tænker politikerne med røven og ikke med hovedet. Ikke nok med at de vælger de svage, men lige frem at udtale til pressen at politikerne hellere vil være upopulær på det område, end hvis de skulle skære ned på skolerne rundt omkring i landet og derved være upopulær på disse kanter, det gøre det ikke bedre. Skoleelever har nemmere ved at få sig en god fremtid mens de udviklingshæmmede og handicappede er nødt til at klare sig med den hjælp de har. Jeg synes at politikerne skulle få lettet sig fra deres pladser og hjælpe de


udviklingshæmmede og handicappede med den hjælp de fortjener og skære ned de steder hvor folk kan klare sig ud i fremtiden. Hvis de absolut skal skære ned bare for at spare penge, kunne de måske skære ned hvor der ikke vil være så stor skade. Jeg lagde mærke til for et par måneder siden at kommunen fik lavet en plads i Svendborg til mange unge mennesker så de kunne enden spille basket eller stå på skateboard. Det synes jeg er helt fint da der har været meget snak om at de unge havde brug for et sted at være. Men det er jo ikke kun de unge der skal have noget de kan bruge og som de kan gøre nytte af. De udviklingshæmmede og handicappede burde også få noget hjælp på det punkt. Derfor synes jeg at politikerne burde stoppede nedskæringerne så for eksempel Lindebjerg kan beholde deres køkken som de gøre meget brug af. Det er vigtigt at tænke på de svage og hjælpe dem. Selvfølgelig skal vi redes fra finanskrisen, men så for guds skyld som nævnt tidligere, skær ned hvor det gøre mindst skade. Jeg er selv tilknyttet et støttecenter og ved derfor selv hvordan det er at have brug for hjælp en gang i mellem eller tit.

Skrevet af René Elias Olesen, Lyøvej, 5700 Svendborg, tilknyttet støttecentret ”Hjørnet” i Svendborg.


Til Folketinget Jeg skriver til jer da jeg synes at der er ved at ske store problemer her i landet. Efter spareplanen er sat i værk, synes jeg at der bliver sparet de forkerte steder. Jeg ved at der altid vil være folk her i landet der altid vil være uenige med jer i de valg der bliver truffet, men jeg synes denne gang at det er kommet for langt. Efter I har sat spareplanen i værk har der været gode ændringer og dårlige ændringer. Men for at gå lige til sagen, drejer det her sig meget om de dårlige udfald. Det viser sig nemlig, har jeg lagt meget mærke til at der bliver skåret ned mange forkerte steder. Her er et par eksempler: På Fyn for eksempel har Assens Kommune valgt at skære ned på mange hjælpemidler for svage som ingen stærk fremtid har. Et bosted i Lindebjerg som har med udviklingshæmmede og handicappede at gøre vil de skære ned på deres fælles køkken så de kommer til at leve på kølemad. Politikerne udtalte til pressen tidligt i sommers at de hellere ville være upopulære på det område end hvis de skulle skære ned på skolerne… I Odense er der et arbejdssted der kaldes for Infohuset, der udelukkende bliver drevet af udviklingshæmmede og handicappede. Dér har alle på stedet fået den besked at arbejdspladsen vil blive lukket pr. 1.1.2011 fordi at Odense Kommune skal spare, der mener jeg at det er for dårligt, da mange af dem der arbejder dér, vil have meget svært ved at få et nyt arbejde, pga. deres situation. For et par år tilbage blev der snakket om til valget at I ville skaffe flere arbejdspladser, det synes jeg hele tiden går op og ned, men for det meste ned. Der bliver sparet og sparet og det bliver ved med at koste arbejdspladser, hvor jeg personligt synes at det er for dårligt. Hvorfor ikke spare hvor der ikke sker særlig stor skade. I øjeblikket hører vi så meget om at der bliver lukket skoler mange steder, hvad der i øvrigt bringer mig tilbage til den første situation. Almindelige elever har større muligheder for at komme på nye skoler og blive undervist mens alle de svage kun har den hjælp de har mulighed for. Lindebjerg bostedet har meget stærkt brug for deres


fælles køkken, men efter hvad Assens Kommune har tænkt sig, mister de noget meget værdifuldt. Jeg nævnte tidligere Infohuset, da jeg har en ven, der arbejder dér og som har arbejdet der i 3 år, på arbejdspladsen er der yderligere 18 arbejdere og det er 18 personer der mister et arbejde fordi der skal spares. Vi snakker om 18 udviklingshæmmede og handicappede, det vil sige at fra 1.1.2011 vil de stå uden job og deres muligheder for fremtidige job vil sænkes meget da kommunerne rundt om i landet ikke vil hjælpe dem. Det synes jeg er et kæmpe problem. Jeg håber I vil tage dette meget alvorligt da jeg føler at det offentlige system ikke tænker sig særlig godt om. Jeg føler at de svigter mange her i landet. Jeg vil slutte dette brev af og håber at der vil blive gjort noget ved det. Jeg er selv tilknyttet et støttecenter på Fyn i Svendborg der har navnet ”Hjørnet”.

På Forhånd Tak

René Elias Olesen 5700 Svendborg.


Af: Linda Hvidsten

Idéen til artiklen Mesut Özil var en af de store spillere ved VM i Sydafrika 2010, og derfor har jeg valgt at lave et portræt af ham. Om Mesut Özil Mesut Özil er født i byen Gelsenkirchen, som ligger i Tyskland. I en alder af 7 år begyndte Özil at spille i den lokale fodboldklub Wastfalia 04 Gelsenkirchen. I 1998 valgte Özil at han hellere vil spille for Teutonia Schalke nord. Det blev til et kort visit. Så rejste han videre til Falke Gelsenkirchen, det var også et kort ophold. I 2000 tog Özil til Rot – Weiss Essen for at spille fodbold. Her var han i 5 år. Da Mesut Özil var 17 år, skrev han kontrakt med Schalke 04s ungdomsklub. Professionel klubkarriere - Schalke 04 (2006 – 2008) - Werder Bremen (2008 - ?) Landsholdet Özil kom på landsholdet i 2009, men fik først sit gennembrud ved VM 2010. Her erstattede Özil den skadede Michael Ballack. Han var en af turneringens bedste spillere. Han er i hvert fald fremtidens spiller for Tyskland. Lige nu er han på 17 kampe og har scoret 2 mål. Privat liv Mesut Özil er født i Tyskland, men er ikke 100% tysker. Hans mor og far er nemlig født i Tyrkiet. Özil har også en bror, som også spiller fodbold i Tyskland.


Af: Linda Hvidsten

Denne gang er det Miroslav Klose, jeg har valgt at skrive om. Miroslav Kloses barndom Miroslav Klose er født i polen, d. 9. juni 1978, men han har tysk statsborgerskab. Den har altid stået på sport i Kloses familie. Hans far, som er etnisk tysker, spillede den gang professionel fodbold, og hans mor er polak og spillede håndbold på højt plan. Professionel klubkarriere Homburg Kaiserslautern 2 Kaiserslautern Werder Bremen Bayern München Landshold Miroslav Klose kom på det tyske fodboldlandshold tilbage i 2001. Lige siden har han været fast angriber for det tyske fodboldlandshold. Klose har været med til VM i 2002 – 2006 – 2010. Miroslav Klose privat Klose er gift med Sylwia, og sammen har de to tvillinger, som hedder Noah og Luan. Inden Klose blev fodboldspiller, havde han taget en uddannelse som tømrer. Det varede kun ganske kort, for så blev han fodboldspiller.


Portræt af Athletic Bilbao Af: Anders Berg Mortensen Den næste fodboldklub jeg vil skrive om, er Athletic Bilbao fra den spanske region Baskerlandet. Klubben spiller i den bedste spanske række, La Liga, og er kendt for kun at bruge baskiske spillere. Klubben stiftes I 1898 besluttede 33 baskiske studenter at stifte en fodboldklub i Bilbao. De havde studeret i England og der opdaget fodboldspillet. 4 år senere kom det første trofæ i hus, nemlig Copa Del Rey. Der er i dag dog tvivl om, hvorvidt dette trofæ skal tilskrives Athletic Bilbao, for pokalen blev vundet af Club Vizcaya, som bestod af spillere fra både Athletic Bilbao og Bilbao FC. Hos Athletic regner man trofæet for deres. I 1903 blev de to klubber slået sammen under navnet Athletic Club Bilbao. Den baskiske klub har succes I 1928 blev La Liga dannet, og den baskiske klub kom med og har været der siden. I 1930´erne havde Athletic Club Bilbao stor succes. Med englænderen Fred Pentland som træner vandt klubben det spanske mesterskab i 1930. Samme år blev det til triumf i Copa Del Rey. Året efter vandt baskerne igen Copa Del Rey Athletic Bilbao tvinges til at skifte navn I 1941 blev Athletic Bilbao af den spanske diktator Franco tvunget til at ændre sit navn til Atlético Bilbao, derudover blev det baskiske flag forbudt og det blev forbudt at tale baskisk. Samme år fik Telmo Zarra debut på klubbens førstehold. I 13 sæsoner scorede han 294 mål for klubben. I 1943 vandt baskerne igen mesterskabet.


Baskerne debuterede i Europa Cuppen I 1950´erne havde Athletic Bilbao med profilerne Zarra, Panizo, Rafa Iriondo og Agustín Gáinza på holdet succes. I 1956 kom klubben med i Europa Cuppen for mesterhold, hvor de dog røg ud efter nederlag til Manchester United. Klubben benytter sig kun af baskiske spillere Siden Athletic Bilbao blev grundlagt, har klubben haft den regel, at de kun vil bruge spillere fra henholdsvis den spanske og den franske del af Baskerlandet. Denne regel har medført stor kritik, fordi kritikerne mener, at det er en racistisk regel. Athletic Bilbao i en række kedelige sæsoner I 1960´erne og 1970´erne gik det utroligt skidt for den baskiske klub. Det eneste positive var triumf i Copa Del Rey i 1973. Derudover var der ikke meget at juble over i Bilbao. Den baskiske nationalisme kommer til udtryk I december 1976 skulle Athletic Bilbao møde rivalen Real Sociedad, som også er fra Baskerlandet. Før kampen bar Bilbao spilleren José Ángel Iribar og Real Sociedads anfører Ignacio Kortabarria det baskiske flag på banen og lagde det på midterlinjen. Det var første gang siden diktatoren Francos død, at flaget blev vist frem offentligt. Javier Clemente bliver træner for Athletic Bilbao I 1981 valgte Athletic Bilbao at ansætte den unge træner Javier Clemente som ny træner for klubbens bedste hold. Han havde tidligere trænet både klubbens 3. hold, Baskonia og 2. holdet Bilbao Athletic. Han hentede de unge baskiske talenter Santiago Urkiaga, Ismael Urtubi, Estanislao Argote og den senere målmand for det


spanske landshold, Andoni Zubizarreta, op på 1. holdet. Baskerne får stor succes Kombinationen af de unge talenter og rutinerede spillere som Dani og Andoni Goikoetxea blev hurtigt en stor succes. I Javier Clementes første sæson som cheftræner blev det til en fornem 4. plads, og i 1983 vandt Athletic Bilbao det spanske mesterskab for første gang siden 1956. Kritikere mente dog at holdet spillede alt for kedelig fodbold. Athletic Bilbao vinder igen mesterskabet I den efterfølgende sæson lykkedes det for baskerne at genvinde det spanske mesterskab. Derudover blev det til sejr i pokalturneringen Copa Del Rey. I finalen i Madrid blev FC Barcelona slået med 1-0. Den baskiske klub i dyb krise Efter de tre succesrige sæsoner gik det ned af bakke for baskerne. I de efterfølgende sæsoner blev det kun til kedelige midterplaceringer, og trofæer har klubben fra Baskerlandet ikke vundet siden 1984. Athletic Bilbao i en succesrig sæson Sæsonen 1995/1996 blev en succes for den baskiske klub. I La Liga sluttede klubben på en flot 2. plads efter Atlético Madrid. Dermed kvalificerede Athletic Bilbao sig for første og eneste gang til Champions League. Der fik baskerne ingen succes. Det blev til en sidsteplads i gruppen. De efterfølgende sæsoner blev elendige for Athletic Bilbao. Endnu engang blev det til skuffende placeringer langt nede i La Liga tabellen. Athletic Bilbao i stor nedrykningsfare I sæsonen 2005/2006 var Athletic Bilbao i dyb krise. Den baskiske klub var i stor nedrykningsfare. Athletic Bilbao reddede sig dog i sidste øjeblik med en sejr over Deportivo La Coruna i næstsidste


spillerunde. I den sidste spillerunde blev FC Barcelona slået med 31 i Bilbao. Sæsonen 2006/2007 var også elendig. Athletic Bilbao var igen i nedrykningsfare. Det lykkedes dog at redde sig i sidste spillerunde med en sejr på 2-0 over Valencia klubben Levante.

Athletic Bilbao kommer i Copa Del Rey finalen 2008/2009 sæsonen var blandet for den baskiske klub. I La Liga blev det til en middelmådig placering som nummer 13. I pokalturneringen Copa Del Rey havde baskerne derimod stor succes. Athletic Bilbao nåede til finalen i Sevilla, hvor modstanderen var FC Barcelona. Baskerne fik en drømmestart og kom foran med 1-0, men det endte med en 4-1 sejr til Barcelona. Trods nederlaget var Athletic Bilbao kvalificeret til Europa League, fordi FC Barcelona, med det spanske mesterskab, i forvejen var kvalificeret til Champions League.

Athletic Bilbao i en ganske god sæson Sæsonen 2009/2010 var en god sæson for Athletic Bilbao. I Europa League var klubben med i gruppespillet, hvor de med en 2. plads efter Werder Bremen sikrede sig videre deltagelse i turneringen. I den næste runde var belgiske Anderlecht modstanderen. Den første kamp på Estadio San Mámes i Bilbao endte 1-1, og i returkampen i Bruxelles blev baskerne ydmyget med et 0-4 nederlag. I La Liga var Athletic Bilbao med i kampen om


Europa League pladserne helt frem til de sidste spillerunder. Men med en 8. plads lykkedes det dog ikke for baskerne at komme med i Europa League 2010/2011. Af profiler pĂĽ Athletic Bilbaos hold kan nĂŚvnes Gorka Iraizoz, Fernando Llorente og Joseba Exteberria. Faktaboks Athletic Bilbao: Mesterskaber: 8, 1930, 1931, 1934, 1936, 1943, 1956, 1983, 1984. Copa Del Rey: 24, 1902, 1903, 1904, 1910, 1911, 1914, 1915, 1916, 1921, 1923, 1930, 1931, 1932, 1933, 1943, 1944, 1945, 1950, 1955, 1956, 1958, 1969, 1973, 1984. Spansk super cup: 1, 1985.


Af: Linda Hvidsten De sidste 5 år er der efterhånden mange af de gamle drenge, som har sagt stop på landsholdet. Derfor har jeg valgt at skrive lidt om, hvad det kan komme til at betyde for fremtiden på det danske fodboldlandshold. De er stoppet Inden for de sidste 5 år har vi sagt farvel til 7 store spillere på landsholdet, tre af dem er stoppet i år. 2007 var året, hvor vi sagde farvel til Claus Jensen. Året efter sagde de to forsvarsspillere, Thomas Helveg og Nicklas Jensen, farvel og tak til landsholdet. I 2009 måtte Martin Laursen sige stop på landsholdet efter lang tids skade. Stoppet efter VM Der har lige været VM, og efter det har tre spillere meldt ud, at de stopper på landsholdet. Der er tale om Jesper Grønkjær, Martin Jørgensen og Jon Dahl Tomasson. Nu mangler der bare, at Dennis Rommedahl også siger stop. Så vi kan få unge kræfter ind. Fremtidens hold Jeg har lavet et fremtidshold, som jeg tror kan føre Danmark til meget. For hvis bare de ville få spille tid, så kunne de gøre en stor forskel. Der er tale om: Kasper Schmeichel, Mathias ´Zanka´ Jørgensen, Simon Kjær, Daniel Agger, Andreas Laudrup, Mike Jensen, Christian Eriksen, Søren Rieks, Jens Stryger Larsen, Martin Vingaard, Johan Absalonsen, Nicki Bille Nielsen, Nicklas Bendtner og Thomas Enevoldsen, og når Morten Olsens kontrakt udløber i 2012, kunne det være godt at få Michael Laudrup som træner. Det er mit synspunkt, der kan jo være andre meninger om det.

Særavisen August 2010  

Infohusets Netavis August 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you