Page 1

Infoferranet AMPA i ESCOLA FERRAN SUNYER

NÚMERO 11 DESEMBRE 2011

La pluja pinta poc


SUMARI 01 Portada 02 Editorial 03 Projecte d’Escola 04 Ed. Infantil i Cicle Inicial 05 Cicles Mitjà i Superior

06-07 Actualitat 08-09 Festa de la tardor 10 Mulla’t 11-17 Pàgines de la Canalla 18 Llegim?

19 Entrevista 20 Consell Escolar 21 AMPA 22 Coeducació 23 2 de 5

24 Salut 25 Pel plaer d’estar junts 26 Sosa càustica 27 Caçatresors 28 P3

SOLUCIÓ DEL "QUI ÉS?" DEL NÚMERO ANTERIOR: Rosa (cuinera del curs passat)

Editorial Vam acabar el curs recordant que a causa de la contenció pressupostària que els polítics van anunciar en l’àmbit públic i que afectava directament la nostra escola (P3 bolet, supressió de la sisena hora…), havíem de fer un esforç entre tots i totes per tal de continuar construint el model d’escola que volem per als nostres fills i filles. Creiem que en aquest sentit la cosa ha anat força bé, amb les pertinents complicacions que tots el canvis suposen en un inici, però en termes generals hem pogut anar solucionant els entrebancs inicials. Tanmateix, no podem abaixar la guàrdia, ja que sembla que les retallades no acaben aquí. Després del 20-N continuem sentint parlar de la prima de risc, l’atur, el deute públic… i és que la crisi que ens afecta no la solucionarà un canvi de color del partit governant. El problema va més enllà. Ja hem fet referència en altres números a la necessitat de revisar el model econòmic imperant basat en el poder dels mercats financers, aquests ens que no es veuen i que ningú no escull però que mouen al seu desig l’economia mundial. A Islàndia han aconseguit que els responsables de la mala gestió política i econòmica que ha portat el país a la situació actual siguin jutjats per aquest motiu, però ara es troben davant el dilema de saber exactament el que volen

per tal que no es torni a repetir aquesta situació. I és que, per moltes retallades que els polítics portin a terme, el model no es modificarà si no es fa un canvi de mentalitat amb més consciència de justícia social. Tots plegats ens hem de reinventar. No es tracta només d’ampliar el nombre de nens i nenes en una escola, de suprimir hores lectives per estalviar diners o de no arreglar el parquet de la quarta planta perquè no suposa un risc per als alumnes. Tampoc no solucionarem el greu problema del dèficit aplicant una quota per recepta expedida, tancant hospitals o acomiadant personal. Tal vegada, totes aquestes mesures ajudin, no som experts en la matèria, però creiem que si no es persegueix de veritat el frau fiscal, no es controlen els paradisos fiscals, ni els bancs i caixes, ni els beneficis de les grans empreses, si no es modifica la llei electoral i, en definitiva, si no hi ha un compromís per part de la classe política, sigui del color que sigui, de voluntat de canvi en la forma de gestionar els diners públics, els de tots, tornarem a repetir el model que ens ha portat a la pitjor crisi de la història. És una qüestió de temps. No deixem que ens retallin les il·lusions ni l’esperit crític, entre tots i totes hem de fer possible el canvi.

Qui som Coordinació Carme Vinyeta Gemma Alcoba Gemma Sobrino Rosana Rodríguez Xavier Morta 2 /Infoferranet

Il·lustració Eva Santana Luisa Vera Disseny Xavier Morta

Fotografia Carme Vinyeta Olga Pardo Sofia Roca

Correcció Rosana Rodríguez Contacteu a: textferranet@gmail.com


PROJECTE D’ESCOLA

Per saber-ne més: http://www.rosasensat. org/antiga/biblioteca/ Bibliografies%20infantil/ Tants%20a%20tants%20 infantil%20i%20primaria. pdf Podeu trobar l’enllaç directe a la web de l’AMPA: www.ampaferransunyer.info

Lectura i coeducació Equip Directiu Coeducar vol dir superar les relacions de poder que supediten un sexe a l’altre, incorporar en igualtats de condicions les realitats i la història de les dones i els homes per poder educar amb igualtat, i reconèixer alhora les diferències pròpies de cada gènere. Els darrers anys s’han aprovat lleis que determinen la transversalitat del principi d’igualtat entre dones i homes i estableixen l’educació per a aquesta igualtat com una de les finalitats del sistema educatiu i l’eliminació dels obstacles que la dificulten com un principi de qualitat. No obstant això, al nostre país comptem ja amb una llarga tradició de bones pràctiques en el camp de la coeducació que han generat recursos i materials per treballar des de les famílies i l’escola. Avui, us en presentem un. Es tracta d’un recull bibliogràfic realitzat per les especialistes en literatura infantil i juvenil Rosa Mut i Amàlia Ramoneda, que té com a objectiu facilitar una guia de lectures que potencien la igualtat d’oportunitats, la superació de clixés de gènere, culturals i socials, el respecte a les diferents maneres d’ésser, remarquen la visibilitat del paper de les dones al món, el rebuig de la violència masclista i la defensa de la dignitat personal. És un bon material per treballar l’animació a la lectura i alhora incloure una mirada i una reflexió coeducativa.

Aquests són alguns dels llibres seleccionats. Us animeu? A partir de 3 anys Casas, Lola, Ernest. Barcelona, RBA/Serres, 2007 A partir de 6 anys Chih-Yuan Chen, En Rugits i l’Orelles. Barcelona: Thule, 2008 Siminivich, Lorena, En Roc i la Mar, quin parell! Barcelona, Cruïlla, 2009 A partir de 8 anys Bougaeva, Sonja, Dues germanes tenen visita. Barcelona, Takatuka, 2010 Browne, Anthony, El libro de los cerdos. México, FCE, 1991 Moscada, Neus, Dues rodones idèntiques? Barcelona, Sd. Edicions, 2009 A partir de 10 anys Chmielewska, Iwona, Dos personas. Barcelona, Océano, 2010 Liao, Jimmy, La noche estrellada. Cádiz, Barbarafiore, 2010 Pullman, Philip, Lila i el secret dels focs. Alsira, Brumera, 2006 Infoferranet/ 3


EDUCACIÓ INFANTIL

CICLE INICIAL

Elefants Girafes

Tortugues

A P3 som 3!! Amb la nova línia de P3 l’inici de curs ha suposat uns canvis d’espai i organització al Parvulari: l’aula on fèiem Psicomotricitat i on els nens i nenes de P3 feien la migdiada és la nova aula de P3. El resultat ha estat una aula gran i lluminosa! Els nens i nenes de P4 i P5 continuem fent Psicomotricitat en una sala del Centre Cívic, al costat del menjador, i els de P3 al pati i vestíbul del 5è pis. L’hora de la migdiada cada grup de P3 la fa a la seva aula, on s’han posat unes cortines perquè puguem dormir o descansar a les fosques. Per tal de fer una entrada i sortida més tranquil·la i relaxada per a tothom, els nens i nenes de P3 ho fem 10 minuts més tard que la resta de l’escola. Els primers dies de curs hi va haver una mica de trasbals organitzatiu per trobar la solució més adient. A hores d’ara ja ens hem adaptat als diferents espais i organització interna i totes les activitats es desenvolupen amb normalitat. Moltes gràcies per la paciència i col·laboració!

4 /Infoferranet

Tenim una hora menys! L’equip de mestres del Cicle Inicial Ja sabem que les reivindicacions estan fetes, que no podem afegir ni treure res. Però no en tenim prou amb pensar-ho. Cal que ho fem saber a tots els implicats. Podem fer de més o de menys. Podem aprofitar l’hora de més dels mestres. Podem redistribuir els recursos que tenim, com ara el fet de triar entre els diferents tipus d’agrupament… Encara i així, ens queden activitats que anys enrere podíem realitzar adequadament i ara estan incloses dins d’àrees globals, on aquest tipus de feina queda menys aprofundida. Som optimistes, tenim ganes i ànims per treballar, ens agraden els reptes i tenim molt de respecte per la nostra professió i els nostres alumnes, encara que no ho tenim massa planer.

!


CICLE MITJÀ

CICLE SUPERIOR

L’estrella: els Gegants Amb permís d’Antonio Machado Professorat de Cicle Mitjà —Profe, qui és Déu? —em pregunta una nena de quart. Ja hi som. Aquesta sí que és una molt bona pregunta. —És el d’allà dalt —intervé un nen que no fa religió, però que sembla tenir les idees clares. —I on és, «allà dalt»? —pregunta una altra nena. —Al cel —diu un nen que sí que fa religió. —I què hi fa al cel? —insisteix la nena. —Mira el món que ha fet en sis dies —assegura el nen. —Això és veritat? —pregunta una altra nena. I jo que vaig i els parlo d’un admirat col·lega, Juan de Mairena, que quan s’ocupava de l’existència de Déu, manava posar-se dempeus tots els alumnes que hi creien. I tot seguit, sense allargar més la lliçó, els acomiadava i els citava, als creients i als descreguts, per a l’endemà, dientlos que els parlaria de la possible inexistència de Déu. —Però, profe —diu la nena que ha enraonat primer—, i tu, què creus? —No ho sé, francament, però t’agraeixo la confiança.

Un curs escolar, segons com es miri, pot ser molt curt o molt llarg, però sigui com sigui hi ha moments que són cíclics, cicles que formen part de l’any astrològic i per tant de cada curs escolar. Són moments, festivitats, que cal entomar amb alegria perquè no resultin monòtones. Ens estem referint a les festes tradicionals. Iniciat el curs, de seguida ensopeguem amb una gran festa, La Mercè. Donada la proximitat amb el retorn a l’escola, al Cicle Superior no ens dóna temps de fer grans coses, raó per la qual ens cal cercar els moments més adequats per fer una pinzellada i recordar allò que ja en saben i de pas ampliar continguts. Enguany l’estrella han estat els Gegants. Vam fer un repàs, observant la vestimenta, els colors, la reixa per veure-hi, vam escoltar el toc d’inici i vídeos del ball i tot seguit va començar l’activitat: transformar-se plàsticament en gegants i gegantes. Però això no ho és tot: aspirem que aquesta transformació sigui al més real possible, per la qual cosa, ja tenim el Juan Palomino guarnint una paret amb un full blanc i cridant la canalla per grupets per fer-los una foto amb el millor somriure que puguin. De fet, aquesta sessió fotogràfica ja se l’esperen, perquè no és pas una novetat, el que no saben és quina serà l’activitat, i ja tenim engrescada la canalla durant uns dies. És interessant sentir-la tot fent especulacions sobre què caldrà fer fins que el dia assenyalat els la desvetllem. Per a qui no hagi pogut admirar aquestes petites i magnifiques obres d’art, aquí us en passem una mostra.

Tria la teva opció

God= 1

God= -1

Infoferranet/ 5


ACTUALITAT / COEDUCACIÓ

ACTUALITAT/ MEDI AMBIENT

Prevenir i reutilitzar El 27 novembre es va celebrar la R-festa. La R-festa és un acte per fer difusió d’activitats que fomenten la prevenció i la reutilització. Enguany, ha estat la primera vegada que la R-festa ha convidat una escola. Nosaltres ho hem aprofitat per ensenyar totes les coses que hem fet i que fem. I són tantes les coses que volem fer que hem creat «l’espai del futur» que són els futurs projectes com intercanvi de llibres un cop al mes, promoure l’ús del boc&roll, fer un mercat d’intercanvi, entre d’altres.

Castellers en 3D Grup de treball de coeducació El dia 25 de novembre, amb motiu de la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, es va projectar la pel·lícula Enxaneta a l’Escola. L’Escola va preferir tractar el tema des del punt de vista de la prevenció i el foment del respecte i la igualtat per assolir la no-violència. Enxaneta és un documental molt emotiu que tracta sobre el món casteller. No ho fa d’una manera anecdòtica sinó que ens mostra tota una sèrie de valors molt importants per transmetre a les nostres filles i fills. Incideix sobre la igualtat de gènere, la inclusió del nouvingut, l’esforç, el respecte, la superació de la frustració, l’aprenentatge a partir dels errors. Tot això narrat des del punt de vista d’una nena enxaneta. TV3 ens va deixar 110 ulleres i dues pantalles que es van instal·lar en la biblioteca i l’aula d’anglès per tal de poder veure la versió en 3D.

6 /Infoferranet


Famílies de P5 Bip,bip, zipp...xass, cliu... Ep, ep!!! En català amb el nostre traductor intergalàctic!!!

A L TR A J U

Estimats terrícoles del Ferran Sunyer, vindrem en so de pau, en so de festa!!! El proper Carnestoltes 2012 serà la gran festa de l’Univers!!!

AC

Les Estrelles i l’Arc de Sant Martí us conviden a gaudir sota un cel màgic d’un Carnestoltes Galàctic, on tota disfressa és possible dins d’una galàxia infinita i desconeguda. Si, a més, veniu de Sol, de Lluna, de Júpiter, d’astronauta o de coet..., bip,bip... guai!!! Prepareu-vos per aterrar a la festa més UNIVERSAL on tota disfressa val!!! La invasió, si cap meteorit no ens canvia la trajectòria, tindrà lloc el diumenge 26 de febrer de 2012.

DE L S EN

Carnestoltes 2012, anirem d’Univers

PUBLICITAT

P

ACTUALITAT / CARNESTOLTES

INICI I FINAL

Im !!! po rt an

t

Volem demanar-vos que aquest Nadal ens aneu guardant una mica de material reciclat que al gener podreu dipositar a l’escola. Per fer una decoració sideral necessitem: ---------------------------------------· Els cilindres de cartró del paper de vàter ---------------------------------------· Càpsules de Nespresso, buides i netes ---------------------------------------· Paper de regal brillant ---------------------------------------· Oueres de cartró ----------------------------------------

Del 19 de desembre al 4 de gener* els establiments del SAC et portem a donar un tomb per Sant Antoni [*]no circula: 25, 26 desembre i 1 de gener

I si algú ens pogués aconseguir robes negres o de color blau fosc de poc pes (per exemple xarxa ombra) ens aniria molt bé, perquè en necessitem molts, molts, molts metres... [Poseu-vos en contacte amb qualsevol de les delegades de P5] Molts Bip, Bip... Seguirem en contacte...

Infoferranet/ 7


FESTES/ TARDOR

8 /Infoferranet

Podeu veure més fotografies a la web de l’AMPA


La festa de tardor La Festa de la Tardor de 2011 ha estat tot un èxit. Ha assolit el seu màxim objectiu: passar una estona molt divertida i alhora fer activitats junts! Daniel Menezo (pare de P3C) Senyores i senyors, Ladies and Gentlemen, etc., etc., benvinguts a la nostra impressionant, magnífica i espectacular Festa de la Tardooor!!! (Aplaudiments) Només entrar a la dreta trobaran la nostra selecta rebosteria de pastissos casolans i entrepans acabats de fer, juntament amb el nostre estand de carteres reciclades cent per cent (fetes amb brics de llet!) (Oooh!). Facin les seves reserves, que s’esgoten! A continuació podran accedir al nostre pati gegant de tres pistes, on podran posar a prova la seva memòria (els jugadors són autèntics cracks), deixar constància dels seus suggeriments sobre el pati al mural que hi ha a la paret o participar en... Ostres, tu, ara arriba la pluja! (Buuuu!) No, no, mantinguin la calma. Si ja es veia venir d’una hora lluny... Després trobarem cargols i tot! Senyora, no s’esveri, que sí, que la veig, però està tooot controlat: passarem al menjador amb la col·laboració de tot el nostre personal. Atenció, tothom! Gimcana sorpresa! Qui primer arribi al menjador amb les taules, cadires i materials, guanya! Ha vist? En tres minuts tots mulladets i tot arreplegat. Fins els més petits carregaven cadires! Quina quantitat de guanyadors i quina aventura! (Bééééé!!) Que han vist les pintures «a l’aigua» del terra del pati? (Síííí!) Doncs això només és un preludi de la nostra Opus Magna! D’aquí a poquet aquest terra estarà més maco que un quadre

surrealista! No es perdin el nostre proper espectacle per conèixer quins seran els dibuixos guanyadors que quedaran ben pintadets per encisar grans i petits... I ara que ja estem aixoplugats còmodament, aprofitem per convidar-los a la factoria de porquetes, a la taula del fons! Com veuen, l’organització és perfecta. (Ooooh!) Els nens i nenes es posen mans a l’obra sota l’assessorament dels alumnes de l’Escola de Disseny Elisava, que han vingut a donar un cop de mà... I, parlant de mans, s’adonen de la velocitat d’aquestes manetes infantils? Mirin, mirin! Apareixen com per art de màgia porquetes felices, d’altres d’emprenyades, inclús una porqueta que treu fum pel nas! Totes boniques, totes diferents! Es pot demanar més? Això sí que és un espectacle! Els menuts pintant i manipulant enganxines, els més grandets matxucant al Memory (sense fer apostes, eh?) i els pares i mares observant embadalits alhora que sorpresos la perícia dels seus petits! Només falta el nostre convidat oriental, l’Hori Ghami (el nom del qual vol dir, en dialecte txun-go, «a veure qui gosa posar-s’hi, a fer porquetes de papiroflèxia»). Quin ritme frenètic, quina diversió! Tots gaudeixen d’una estona agradable, calentons i feliços, fent servir les mans i el cap alhora, en un ambient d’amistat sota els flaixos de les càmeres, els nens i nenes somrient i amb ganes de repetir l’experiència. I els pares i mares, més. (Aplaudiments finals.) Infoferranet/ 9


MULLA’T/ QUÈ OPINES? Coordinació El patge reial ve cada any a l’escola, tots ho sabem. A la quarta planta, quan marxa el Carnestoltes, apareix una velleta emmurriada a qui els nens i nenes treuen una cama cada setmana que passa fins que arriba

la Setmana Santa... Aquestes, i d’altres, són festes amb un caire clarament religiós. Hem de celebrar aquestes festes a l’escola? Heus aquí algunes de les vostres respostes.

En el moment de tancar aquest número el resultat de l’enquesta al web de l’AMPA era el següent:

No, perquè hi ha moltes religions i totes haurien de tenir el mateix grau de representació

42% Sí, comprendre la nostra cultura és conèixer les nostres tradicions

54% 4%

Sí, sempre hem d’estar de gresca

S’han de seguir les festes religioses a l’escola? Juanjo Belmonte (pare de 2n B) Jo crec que sí perquè a l’escola no s’ensenya el vessant religiós sinó el cultural: Jo no crec en Déu però no puc negar que la meva cultura és catòlica. Si la cultura del país és catòlica s’ha de seguir el fet cultural, no el religiós. Mervat Helmy (mare de P4 A) En general no estic d’acord a seguir les festes religioses (de minories) a l’escola. S’han de seguir les festes i tradicions de la majoria i que els nens les visquin amb naturalitat i amb una integracio total (o gairebé). Els nens que no pratiquen la tradicio catòlica i els seus familiars han d’entendre que això és un altre país i han d’aprendre a integrar-se pensant que hi ha una altra religió de la majoria del país on viuen i treballen. Mestre de l’escola S’han de celebrar les festes religioses, a l’escola? Decididament, no. Les que s’han de celebrar són les tradicionals. Algú podrà dir: és que moltes de les tradicionals són també religioses. I tindrà tota la raó, perquè la nostra tradició segueix el credo cristià. I és que, tal com escriví Najat El Hachmi a l’article «Qui vol canviar el Nadal?» (El Periódico de Catalunya, 27-10-2009), «Els Pastorets són una tradició catalana amb arrels cristianes, però ja són pocs els que els representen recordant aquest fet. Milers de fills d’immigrants els representen cada any sense més ni menys, gaudint-ne com un esdeveniment lúdic dins de l’escola. I les seves famílies, com tantes altres famílies catalanes, tenen problemes més greus dels quals preocupar-se ara mateix.» Amén. 10 /Infoferranet

Mestre de l’escola Hem de dir que la Religió i les tradicions religioses formen part de la cultura de tots els pobles. L’escola és l’encarregada de transmetre la cultura en general. La civilització occidental és hereva de les tradicions judeocristianes. També la nostra terra és filla d’aquestes tradicions. No podem pas oblidar les arrels que ens identifiquen com a poble, si volem que els nostres alumnes tinguin una educació integral. Si rebutgéssim les nostres arrels estaríem creant un buit cultural en les noves generacions i impediríem la transmissió d’aquests coneixements, pel que fa referència als temes que estem tractant. Finalment les festes i tradicions en general són una part força important d’allò que configura la vida de tots els pobles d’ençà l’antiguitat. Júlia Arcarazo (alumna de 6è A) Penso que sí que es poden continuar celebrant les festes religioses perquè els nens i nenes es diverteixen fent-ho. No importa de quina religió siguin les festes, mentre els nens i nenes es diverteixin ja ho trobo bé. Marcel Canals (alumne de 6è A) Jo crec que sí que s’han de seguir les festes religioses a l’escola perquè a l’escola hi ha molts nens i nenes religiosos i, a més, alguns fan religió. Crec que la catòlica hauria de ser la principal i després potser la musulmana.


Pàgines de la canalla

1rB ANEM A LA PISCINA Els nens i nenes de 1r B anem a la piscina tots els divendres. Ens ho passem molt bé i ens agrada molt. Fem jocs com el del tauró i la cadena. També nedem crol i d’esquena. A més a més ens canviem sols al vestuari perquè ja som més grans.

3rA

P3A

SORTIDA AL CONSERVATORI El passat dia 23 de novembre, els nens i les nenes del Cicle Mitjà vam fer una sortida al Conservatori. El concert que vam escoltar es titulava La cobla. Hi havia un presentador que es deia Toni, que ens va explicar tota la història de la cobla a Catalunya, i ens va presentar la Cobla Sant Jordi, amb tots els músics i els seus instruments. La cobla està formada per onze instrumentistes i dotze instruments, perquè hi ha un músic que toca dos instruments. Els instruments són: un flabiol, un tamborí, dues trompetes, un trombó, dos fiscorns, dos tibles, dues tenores i un contrabaix. Tots són instruments de vent, excepte el tamborí, que és de percussió, i el contrabaix, que és de corda. També ens van explicar que, generalment, la cobla toca sardanes, però que de vegades també acompanya balls populars o fa concerts. Tot això va quedar demostrat amb les músiques que ens van tocar: sardanes, balls i, fins i tot, música de pel·lícules. Després hi va haver un torn obert de preguntes. I per acabar més música de cobla tot picant de mans. Va ser molt divertit! Vam aprendre molt sobre els instruments i la música de casa nostra. I... tot cantant i fent música, us desitgem un BON NADAL!! Infoferranet/ 11


EL CLUB DE LECTURA JUVENIL

6èA

L’alumnat de 6è cada any participa en un club de lectura juvenil a la biblioteca Joan Oliver. Els quatre primers mesos d’aquest curs hi anirà 6èA (és a dir, nosaltres) i després el B. El club de lectura juvenil consisteix a millorar la lectura i comprendre el que llegim. I també tenir gust, gaudir de la lectura. Uns quants dies abans d’anar a la biblioteca, ens vam llegir un llibre titulat La mà negra, de Jaume Copons. El dia que em tocava anar a la biblioteca, hi havia una il·lustradora, vam comentar amb ella el llibre i cadascú va donar la seva opinió. Per poder mantenir un ordre a l’hora de parlar, fèiem servir un tipus de pilota, qui la tenia podia comentar sobre el llibre. Ens van preguntar si el llibre ens havia agradat o quin llibre, de tots els que ens havíem llegit, era el que més ens agradava. Va ser molt divertit i entretingut i vam aprendre a comprendre i expressar el que llegim. Per últim, vam pujar a la primera planta per recollir el següent llibre que es titula Els fills del bufador de vidre de Maria Gripe. D’aquí a uns dies hem de tornar per comentar el segon llibre i recollir el tercer.

1rA

P4B SORTIDA A LA TARDOR

12 /Infoferranet

LA CASTANYADA El divendres dia 28 d’octubre a l’escola vam celebrar la castanyada! Al matí amb paper de diari vam aprendre a fer paperines i ens van quedar molt bé. A la tarda van venir tres castanyeres i van repartir les paperines amb castanyes mentre cantàvem cançons. Els nens i nenes de segon van fer panellets! Quan van marxar les castanyeres vam sortir al passadís i amb els altres companys de primer i segon vam seure en rotllanes i vam menjar castanyes i panellets. Tot estava boníssim! Hi havia música, vam ballar molt i molt i ens ho vam passar d’allò més bé.


5èA

LLEGIM CONTES ALS NENS I NENES DE SEGON 4tA EXCURSIÓ AL MONTNEGRE CORREDOR

Uns dies abans de la castanyada, els nens i nenes de cinquè vam anar a la biblioteca de l’escola i vam escollir uns contes relacionats amb la castanyada: de la tardor, de por, de bolets, animals del bosc… Vam estar uns dies practicant per poder llegir bé el conte als nens i nenes de segon, perquè l’activitat que havíem de fer el matí de la castanyada, consistia en què cadascun de nosaltres havia de llegir el conte a un nen o nena dels petits. Aquell dia vam anar a la seva classe i vam fer parelles amb els nens i les nenes d’aquest curs i vam fer dos grups: un grup va baixar a la classe de cinquè i l’altre es va quedar a la classe de segon. Els vam llegir el conte i després vam fer diferents activitats: un dibuix del conte, els petits ens el van llegir als grans, vam intercanviar els contes i, per últim, els vam deixar el conte perquè l’acabessin de treballar. També es van quedar el dibuix que vam fer. I després vam tornar cadascú a la seva classe.

Lluc Badia, Martina Cerdà i Quim Solans Dimecres 9 de novembre, 3r i 4t vam anar d’excursió al parc natural del Montnegre – Corredor. Ens hi acompanyava una monitora que es deia Olga. Vam anar-hi amb autocar i la majoria de gent es va marejar. Ens van donar una fitxa que havíem de fer al llarg de l’excursió. Vam trobar molts bolets, alguns eren tòxics i d’altres no. Vam trobar aquests tipus de bolets: apagallums, bolets de tinta, imitadors de rovellons, pets de llop, bolets de soca... Abans de dinar vam mirar els bolets amb un microscopi. Vam dinar molt bé. A les tres vam tornar a l’escola. Consells per anar a collir bolets: tallar-los amb un ganivet i com més avall millor. No arrencar els bolets que no estiguem segurs si són tòxics. ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ!!!

P4A EL BOSC A LA TARDOR Infoferranet/ 13


P5A

LA CASTANYERA

P5B

LA CASTANYERA

2nA

FEM PANELLETS Hola, bon dia! Som les nenes i els nens de Segon A i us volem explicar com vam fer els panellets. El dia abans, ja vam preparar un plat, un davantal i un drap de cuina i el Guillem fins i tot va portar un barret de cuiner. Primer les mestres van aixafar les patates, l’ametlla en pols i el sucre. A continuació, nosaltres, amb aquesta massa, vam fer boletes amb les mans. Aleshores les vam guarnir amb pinyons, ametlles i cireres. Finalment, amb pinzells petits, vam pintar els panellets amb ou. Ho vam fer tan bé que ens van sortir molt bons. I ens agradaria fer-ho l’any vinent perquè va ser molt divertit!

SORTIDA DE LA TARDOR

P3C 14 /Infoferranet


6èB

3.

2.

SUDOKU DE BOLETS El dia 28 d’octubre vam fer una activitat sobre un sudoku que en comptes de nombres tenia bolets. Els bolets que hi havia eren els seguents: 1. rovelló 2. múrgola 1. 3. cep 4. trompeta 5. llengua de vaca 6. camagroc 7. llenega 8. apagallums 9. ou de reig Primer ens va repartir el full del sudoku, el paper on estaven tots els bolets per enganxar, que era per a dues o tres persones, unes tisores i un tub de pega. L’activitat s’havia de fer en aquest full. Ningú va tenir temps d’acabar-ho perquè de seguida van venir les castanyeres, i vam començar a menjar les castanyes i a posar música a la pissarra digital. El treball dels bolets era molt «xulo» però costava molt perquè com que hi havia tants bolets et liaves molt, però en veritat va ser divertit.

5. 4.

7.

6.

8. 9.

PARLAR BÉ NO COSTA GENS 3rB

Les nenes i els nens de 3rB hem treballat paraules i expressions per parlar bé a l’hora de saludar-nos, acomiadar-nos i disculpar-nos. Primer vam pensar i després vam dir quines paraules i expressions eren correctes i quines eren desagradables. A continuació vam fer uns rètols, els vam decorar i penjar. Finalment vam fer una mica de teatre utilitzant-les. Vam dir-ne moltes. Algunes són aquestes: De salutació i comiat: Hola! Com et va? Com estàs? Bona sort! Bon dia! Bona tarda! Bona nit! Bon profit! Bon viatge! Bones festes! Bon Nadal! Que t’ho passis bé! Adéu! Fins demà! Fins aviat! Fins la propera! A reveure! Bon cap de setmana! Fins a una altra!... I no ens oblidem de ser agraïts, GRÀCIES! De disculpa: Perdó! Estàs bé? T’he fet mal? Ha estat sense voler! No era la meva intenció! Ho sento! Disculpa’m! Ho sento, no t’havia vist!... Ens hem adonat que si parlem malament no aconseguim res. A tots i totes ens agrada que ens diguin paraules amables, per això nosaltres també les hem de dir. Adéu. Fins a una altra! AH! I BONES FESTES! Infoferranet/ 15


5èB EL BLOC DE CICLE SUPERIOR Aquest bloc és una pàgina web on els alumnes de Cicle Superior escriuen els seus articles. Aquests articles tracten sobre activitats que fem a l’escola: excursions, colònies, festes i tradicions, treballs escolars, dibuixos, feines de plàstica, etc., etc. Al bloc també pengem fotos d’aquestes activitats. Llavors, les famílies podeu veure i llegir aquests articles des de casa. També podeu deixar comentaris sobre aquestes activitats. Si voleu visitar-la, l’adreça és http://blocs.xtec.cat/csferransunyer Per escriure aquests articles fem servir el Word. Entre tots comentem el tema de l’article i llavors el que fa la frase que més agrada, surt i l’escriu amb l’ordinador. Entre tots corregim les faltes d’ortografia. Quan acabem d’escriure, guardem l’article i el Juan s’encarrega de penjar-lo. Potser aviat començarem a penjar els nostres mateixos articles. Aquestes feines ens agraden molt perquè aprenem a escriure i corregir les nostres faltes, a redactar bé una notícia, a valorar aquestes activitats, a expressar les nostres opinions, i moltes coses més.

4tB HALLOWEEN Àlex Blanco Vilaró Halloween és una tradició anglesa que se celebra el 31 d’octubre. La gent va disfressada de monstres, de bruixes, d’homes llop, etc. La canalla va per les cases dient: «treat or trick» (llaminadura o entremaliadura). Si els de la casa diuen sí, els donen caramels, però si diuen no, llavors els nens i les nenes llancen ous a la casa i l’envolten amb paper higiènic. 16 /Infoferranet


2nB EL MUSEU DE TERRASSA Quan vam anar al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa vam descobrir que abans era una fàbrica tèxtil on feien robes. Primer vam esmorzar en un pati i després vam entrar al museu. Un monitor es va vestir de «jefe» de la fàbrica i a nosaltres ens van disfressar d’obrers i treballadores dels telers. Els nois amb un davantal i les noies amb una faldilla llarga amb davantal i un mocador al cap per protegir els cabells de les màquines. Ens van explicar que abans els nens pujaven per una xemeneia per treure el sutge que quedava de cremar el carbó i quan acabaven treien el mocador per la boca de la xemeneia i així l’amo des de casa veia que ja havien acabat la feina. Després vam anar a un parc a dinar i a jugar una estona. Durant tot el dia ens van fer moltes fotos. Aquesta sortida és molt i molt maca.

P3B

Infoferranet/ 17


LLEGIM?

Per demanar als Reis Francie Nolan (pseudònim) Aviat arribaran els Reis, els 3 savis que van seguir l’estrella. Segur que dins del seu sac hi ha un bon llibre per a cadascun de vosaltres. I si encara no sabeu quin demanar-los, aquí en teniu algunes propostes dels vostres companys i companyes: Memorias de Idhún I: la Resistencia

Angelman, El primer superheroi

Epaminondes

Autora: Laura Gallego Editorial: Ediciones SM

Autor: Didier Lévy Il·lustrador: Matthieu Roussel Editorial: La Galera

Autor: popular Il·lustrador: Sesé Editorial: La Galera

Paula (6è)

Mateo (3r)

Nil (P4)

Aquest llibre és el que més m’ha agradat dels últims que he llegit. És la primera part d’una trilogia escrita per Laura Gallego. Es tracta d’un llibre de fantasia i aventura que t’enganxa des del primer moment. En la trama es barregen els personatges reals amb els de ficció i els mons imaginaris amb la Terra. El final d’aquest primer llibre et deixa molt intrigada i necessites llegir la segona part per saber què passa. Per això, estic desitjant començar el segon llibre, titulat Memorias de Idhún II: Tríada. Us el recomano, us agradarà molt. Ah!, i no cal espantar-se pel nombre de pàgines, el temps passa volant llegint-lo.

M’agrada molt aquest llibre, el vaig triar un dia que era amb la mare en una llibreria. És una història molt «xula» perquè hi surten superherois. El que m’agrada més és quan surt un robot que es diu Alfi perquè és molt divertit i es fa amic de l’Arnau. Els personatges del llibre són l’Alfi, que és un robot, l’Arnau, un nen, i l’Angelman, que és un iaiet que quan era jove era superheroi i ara vol tornar a l’espai. L’Angelman salvava tothom, per exemple un nen d’un edifici en flames o un cotxe que anava a tope per la carretera i va caure per un penya-segat i el va salvar. També hi havia dos soldats i un tanc i l’Angelman amb l’ala dreta va fer rebotar-hi les bales. Ara l’Angelman s’està preparant roba nova amb botes a reacció i ales d’ocell per volar una altra vegada.

Hola, Nil, com es diu aquest conte? Epaminondes Qui surt en aquest conte? L’Epaminondes, la seva mare, la seva padrina i un gos. Per què t’agrada? Perquè és divertit i l’Epaminondes fa ximpleries. Quina ximpleria t’agrada més? Totes. A quin lloc passa? A una ciutat que es diu Louisiana. I què vol dir el nom del protagonista? El nom d’un general molt important. I la padrina què fa? Regala coses a l’Epaminondes, de primer un pastís d’aniversari i després li dóna mantega, un gos i pa. I la seva mare? El renya perquè tot ho entén al revés. És un despistat. Qui te l’explica? Els pares quan anem a dormir ens l’expliquen al Pol i a mi. Els agradarà als nens i nenes de l’escola? Sí, perquè fa riure.

18 /Infoferranet

A tu també t’agrada llegir? Vols compartir amb els teus amics de l’escola el teu llibre preferit? Envia’ns la teva recomanació al correu electrònic de la revista i ho publicarem!!! Famílies, volem fer un especial del Llegim amb les vostres experiències de lectura a casa, quan i com llegiu amb les criatures, quins trucs feu servir per motivarlos a llegir i perquè gaudeixin dels llibres... Esperem les vostres aportacions al correu electrònic de la revista. textferranet@gmail.com


ENTREVISTA Sacra Comorera (mare de P4A) Som amb la Cristina, que molt amablement ens ha cedit part del seu temps per realitzar aquesta entrevista.

Què ens pots explicar de tu, Cristina? Vaig néixer a L’Hospitalet, ciutat de la qual em sento orgullosa, tinc un fill i, com ja sabeu, sóc coordinadora de menjador. Quina ha estat la teva trajectòria professional? Vaig estudiar la carrera de Turisme i també tinc el títol de perruquera, monitora i directora de lleure. La meva primera feina va ser a Barcelona, en una escola on feien un PGS (Programa de Garantia Social) de perruqueria, justament. Hi vaig estar dos anys. Després, vaig treballar a Sant Quirze com a monitora i, més tard, a Terrassa com a coordinadora de menjador. I d’allà, em van enviar a l’Escola F. Sunyer. Què és el que més t’agrada de la teva feina? Veure l’evolució dels nens i nenes i el treball en equip. I el que menys? Pateixo quan la canalla es fa mal o quan no vol menjar. Pel que fa als petits, es veu clarament si el nen o nena és lent o si el que passa és que a casa no li ofereixen certs aliments. Respecte als grans, es detecta que hi ha nens i nenes de 5è i 6è que tampoc no volen menjar. Tot això em preocupa molt. En general, i en funció del que veus a l’escola, com creus que mengen els nens i nenes d’avui dia? S’observen grans contrastos: nens que mengen correctament i d’altres que ho fan amb les mans perquè volen anar més de pressa, per exemple, nens i nenes de 5è i 6è que mengen amb les mans l’enciam. Això pel que fa a les formes. D’altra banda, també es detecta clarament quins són els hàbits alimentaris de cada família. Comprenc que avui dia el ritme de vida a les grans ciutats és dur. Però s’hauria de procurar, pel bé del nen, estar pendent de les formes que s’han de respectar a taula i de la qualitat del menjar. Creus, per tant, que el servei de menjador ajuda a prendre consciència de la importància de menjar no només de manera saludable, sinó també respectant les formes? Sí, totalment. I per fer això és importantíssim el tracte individualitzat i la comunicació regular amb les famílies, eina clau que serveix per informar i, així, aconseguir que tots plegats col·laborem en benefici del nen. Aprofitaré per dir que no m’agrada posar fulls d’incidència, però és que a vegades són necessaris. Et sents afortunada amb la feina que fas? Sí, molt. Quan acaba el curs em sento trista durant uns dies perquè enyoro els nens i nenes. I cada matí tinc ganes de llevar-me per anar a la feina: aquesta és la principal prova. Què significa per a tu menjar bé? Menjar de tot. Què és el que no hauria de mancar mai en un menú diari saludable? Verdura cuinada, verdura crua, fruita i oli d’oliva cru. I en un menú setmanal saludable? Peix, carn i llegums.

Quin és el teu plat preferit? Les croquetes casolanes, principalment les que faig jo! Ens podries donar una recepta de la cuina mediterrània fàcil de fer? Sí, les albergínies farcides al forn. Per obtenir el farcit, es fa un sofregit amb 400 g de carn de vedella, una ceba, dues pastanagues, un pebrot verd, dos tomàquets i un gra d’all. Aquest es fica a les albergínies, que han estat prèviament tallades per la meitat i una mica buidades. També s’hi pot posar formatge. Es cuinen al forn durant uns 30 minuts. Són fàcils de fer i estan boníssimes! Així que, ja ho sabeu, mengeu bé! I no oblideu el que ja deien els romans: mala digestio, nulla felicitas. No cal que la tradueixi, oi?

Cristina Franco

Coordinadora de menjador

Infoferranet/ 19


CONSELL ESCOLAR Formen part del Consell Escolar les persones següents: Equip directiu Araceli Casado [Direcció] Elisabet Andreu [Secretaria] Carla Riba [Cap d’estudis]

Equip docent Berta Gàmez Imma Compte Juan Palomino Marta Gendra Montse López Sònia Aguilera [responsable de gènere]

Pares i mares Gemma Lozano Gemma Sobrino Ester Plana Laura Gallego Mònica Rubio Txus Blanco Representant de l’AMPA Toni Álvarez

Personal laboral Toni Martínez Representant de l’Ajuntament de Barcelona-Districte de l’Eixample Eduard Cabús

Al proper número més... Més Consell Escolar de centre

Programació General Anual de Centre

Un cop més, sobretot pensant en les famílies que s’han incorporat aquest curs a l’escola, volem tornar a explicar què és el Consell Escolar i quines funcions desenvolupa. El Consell Escolar de centre, tal com el defineix el mateix Departament d’Ensenyament, és l’òrgan col·legiat de participació de la comunitat escolar en el govern del centre. Trobareu les funcions que li són pròpies i una descripció detallada de les tasques que realitza al web del mateix Departament.

Destaquem que, segons que s’esmenta en aquest document de Programació General Anual de Centre, el curs 2011-2012 ha començat amb els canvis significatius que més o menys tothom coneix, com són: la supressió de la sisena hora, el canvi d’horaris, la incorporació d’una nova línia de P-3, la renovació parcial dels càrrecs de gestió, tant a l’escola com a l’AMPA (molta sort!), i la retallada dels recursos públics.

Al nostre col·legi organitza el seu treball a partir de diferents comissions: permanent, econòmica, menjador i convivència. Així mateix, disposa d’una persona que atén les qüestions de gènere i coeducació. Les funcions per a cada una d’aquestes comissions estan prou detallades al Pla Anual de Centre. Per a les famílies que desitgin estar informades de les reflexions que es porten a terme en aquest òrgan i de les decisions que es prenen trobareu amplis resums al web del centre i a l’AMPA. A l’Infoferranet també apareixen petits breus amb informació destacada.

Les persones que formem part del Consell Escolar som conscients dels reptes que tenim, homes i dones que estimem l’escola, que aportem, d’una manera o altra, hores de treball per a millorar-la, i que compartim els valors que aporta a les famílies i l’entorn, per continuar defensant, malgrat les dificultats, una escola pública, oberta, integrada a l’entorn, sostenible, participativa, inclusiva, solidària i catalana. Comissió de menjador

PELE Pla Experimental de Llengües estrangeres

Enguany tenim algunes novetats al menjador de la nostra escola, no és només que hi ha alguns nens i nenes més amb la incorporació d’una tercera línia, sinó que tenim un nou cuiner, que es diu Emiliano. Aprofitem aquestes línies per donar-li la benvinguda i donar les gràcies a la Rosa per tot el temps que ha estat cuinant per als nostres fills i filles.

També volem destacar que en el marc del Pla Experimental de Llengües estrangeres (PELE), aquest curs disposem, com a nou recurs, de la Nataly, que farà d’auxiliar de conversa nativa. També li donem la benvinguda.

Ah! Segons va acordar aquesta comissió i el mateix Consell Escolar, tenim un forn que serà molt útil per a millorar la qualitat del menjar i les condicions del treball que es fa a la cuina.

Per saber-ne més: http://www20.gencat.cat

20 /Infoferranet


AMPA

Montserrat Roger Hafid Zakriti

Toni Àlvarez

Una manera de fer

· Pressupost · Comptabilitat · Quotes · Subvencions (Elisenda Garcia i Neus Huguet)

Gestió econòmica Marta Folia Anna Estopà · Latrup, grup de teatre pares i mares (Conxi Alòs) · Taller de tardor · Setmana cultural · Biblioteca (Gemma Lozano) · Cursos de català adreçats a pares i mares · Sant Jordi · Què llegim? (Gemma Lozano)

Cultura

Comunicació

Coordinació

Festes

Sensibilització

Activitats extraescolars Carme Vinyeta · Medi ambient (Cristina Arnau) · Recollida d’oli de cuina (Manolo Díaz) · Coeducació (Dolo Pulido) · Projecte Deures i Família (Gemma Lozano i Neus Sánchez) · Esport (Txus Blanco i Claudi Fernández) · Participació/Borsa de voluntaris · Cooperació

· Gestió del correu postal i bústies e-mail. · Relació amb FAPAC, CAU i institucions. · Cartells d’activitats (Luisa Vera i Eva Santana) · Delegats/ades (Conxi Alòs) · Butlletí delegats/ades setmanal i mensual (Conxi Alòs) · Infoferranet (Carme Vinyeta) · Web (Xavi Morta)

Montse Olmeda Pepe García Eva Espuña Planificació Relació amb direcció Escola Junta i assemblees Gestió Administrativa Control de material (samarretes, gots) Gestió dades socis (Toni Àlvarez)

Junta de l’AMPA Aquest curs a l’AMPA ens hem organitzat en àmbits de treball que coordinen els projectes i les activitats que tirem endavant: gestió econòmica, comunicació, cultura, festes, sensibilització, activitats extraescolars i coordinació. Els nostres objectius passen perquè totes les famílies siguin sòcies i el màxim de gent participi dels projectes a tots els nivells d’organització, fer la feina de l’AMPA molt més visible, fer les activitats dels cursos anteriors almenys amb la mateixa qualitat, millorar l’organització interna de la Junta per optimitzar el temps invertit consolidant l’equip de treball, fer un registre de les activitats realitzades per facilitar la feina en el futur, vetllar per la incidència

Toni Àlvarez · Activitats extraescolars infantils · Seguiment de les activitats · Activitats pares i mares · Casals

Luisa Vera Elisabet Tobella Festes del Barri: · Laia · Sant Antoni Festes AMPA: · Festa de Carnestoltes (P5) · Festa fi de curs (6è) · Benvinguda P3 (P4) · Festa de comiat 6è Festes Escola: · Castanyada (Carla Carissimi, Pili Ruíz i Neus Huguet) · Reis / Patge · Sant Antoni · Festa carrer estiu · Cucaferatim (Joan Carles Vendrell) · Tabals (Mònica Rubio)

de la 3a línia de P3 en el funcionament de l’escola fent també atenció a la incidència de la crisi, les retallades pressupostàries a l’escola i la realitat de les famílies, i treballar nous estatuts i reglament de règim intern. Els diferents àmbits de treball donen cabuda a la participació i implicació de totes les famílies de l’escola, ja sigui coordinant des de la Junta o col·laborant en activitats concretes. Pregunteu a la Montserrat, el Toni, la Conxi, la Carme, l’Anna, la Marta, el Hafid, l’Eli, la Luisa, el Pepe, l’Eva o la Montse. L’AMPA treballa per a tots els nens i nenes de l’escola, així que val la pena col·laborar-hi i qualsevol dedicació és benvinguda... animeu-vos! Infoferranet/ 21


COEDUCACIÓ Per formar part del Grup de Coeducació... Per formar part del Google grups.... Per fer-nos arribar la teva opinió sobre aquest article o qualsevol altre tema..... Podeu enviar un correu electrònic a: grup-coeducacio-ferran-sunyer@googlegroups.com

25 de novembre Grup de Coeducació Una data qualsevol, que a molts no els sonarà de res. Molts podem pensar «Mira, ja queda poc perquè arribi Nadal, avui encenem els llums dels carrers i l’esperit nadalenc ens comença a dir que els Reis i el Tió ja s’acosten.» Per desgràcia, és una data que a ningú que tingui dos dits de front ens agradaria recordar. Aquest dia ens trobem unes estadístiques que fan por. El dia en contra de la violència de gènere. Vaig assistir amb el meu fill de 7 anys a una reunió del grup de coeducació. Com ja sabeu, els infants paren l’orella i escolten allò que de vegades no volem que escoltin, i de tornada cap a casa em va fer la gran pregunta: «Mama, què és la violència de gènere?». Una suor freda em va recórrer tota l’esquena i vaig pensar: «Mare, i com li explico un tema que no té explicació?». Com vaig poder, fent un esforç per no caure en el victimisme i sense posar floretes a un fet aberrant, li vaig explicar que, com bé diu la paraula (que ell entén) violència és fer mal a algú. I en concret, violència de gènere és quan un home fa mal a una dona. De vegades, fins i tot, pot arribar a matar-la. La cara de l’infant va ser un poema i quan vaig aprofundir una mica en el tema, la seva resposta va ser: «Que malament, mama». Estava indignat i sobretot donava voltes al perquè. Entre ell i jo vam començar a buscar coses que no fessin mal a cap persona més. 22 /Infoferranet

Ara, amb la innocència que el caracteritza, m’explica que ell el pati juga a futbol amb nenes i que són molt bones. A poc a poc anem parlant de petites coses que podem fer amb els nostres infants per, entre tots, aportar un granet de sorra en aquest tema.

• Deixem que escullin les seves joguines sense riure’s del que escullen. Si un nen vol una nina, per què no? Els jocs no tenen sexe, deixem que ells escullin a què volen jugar i com volen jugar. • Eduquem respectant la llibertat individual però potenciant la llibertat dels altres. • Participem tots en les feines de casa, ja que els nens i nenes han d’entendre que si tots embrutem tots netegem. • La diversitat és un bé per a tots, aprenem dels altres. • I, sobretot, si veiem o detectem un cas de violència de gènere recordem que el 016 és un telèfon d’atenció on ens poden assessorar tant si ets víctima com si ets espectador d’un maltractament.

Des d’aquell dia el meu fill, quan veu un anunci on es parla d’aquest tema, es queda callat, i quan acaba diu: «Que malament, mama. Això no es fa!!!


2 DE 5

Mou-te ballant Nova activitat extraescolar pensada per als més petits, nens i nenes de P4 i P5. «Mou-te ballant», ballar... ballen; moure’s... i tant que es mouen!!! Gemma Sobrino El grup està format concretament per quinze nens i nenes de P4 i dos de P5. L’activitat es fa els divendres a la tarda al gimnàs. La seva monitora, la Bàrbara, ens explica que la idea és treballar a un nivell molt bàsic diferents danses de l’Índia, l’Àfrica..., ara som cowboys, ara som... Per mitjà d’un ball específic treballen la lateralitat; dreta, esquerra, a dalt, a baix... I tot jugant van seguint, cadascú a la seva manera, el ritme de la música. Ssst!! Silenci, anem a fer una ullada i així us ho podrem explicar... Imagineu-ho: deixo un cèrcol a terra i dic el teu nom, t’has de ficar dret a dins del cèrcol. Quan sona la música sortim del cèrcol i ens movem al ritme de la música, quan s’aturi cerquem un altre cèrcol i ens hi tornem a ficar per fer d’estàtua. Bé... hi ha algú que no surt del cèrcol, un altre fa una estàtua amb moviment, un altre sembla un satèl·lit itinerant... A la Bàrbara se li gira feina però ja hi compta, a més, té en contra la pèssima sonoritat del gimnàs, que no facilita gens la concentració dels infants, sinó més aviat tot el contrari. Tornem-hi..., música, sortim, ballem, s’atura la música, entrem, fem una estàtua... S’ho passen pipa!!! Sempre amb el joc del cèrcol, ara sona una música de l’Índia i la Bàrbara els marca un moviment ondulant de braços que gairebé tots segueixen; «ara farem un animal», i sona una música

selvàtica, «som tigres!», ui, quina por!, s’ho han pres molt seriosament, quins crits més esfereïdors!..., «ara som mosquits!, zzz!», realment és una jungla perillosa. Ens aturem una miqueta per calmar-nos i canviar de joc. Ara ens disfressarem amb un mocador, «jo el vull al cap», «jo al braç», «jo prefereixo una faldilla»... Quan ja estem tots, ens agafem les mans i fem una rotllana a terra, tanquem els ulls i ens transportem al món dels rapers! Sona un rap, imitem la Bàrbara picant de mans, movent un braç o una cama, posem el culet a terra i girem... Petits moviments per a petites personetes. De sobte, un es posa a fer la granota, ei, ei! Que això no ho hem dit!!! Ens tornem a agafar les mans i refem la rotllana, que ja semblava una serp, seiem a terra i la Bàrbara ens pregunta: «I com dormen els rapers?». Posen les manetes juntes sota una galta i fan veure que dormen, es relaxen una miqueta per acabar l’activitat. Recollim els mocadors en una capsa i fem una filera de dos... Quant moviment, quanta energia, com conillets amb piles alcalines, no s’esgoten mai! Aquesta nit, aquests petits vailets, ja siguin tigres, rapers o mosquits, han de dormir com angelets!!! Bon Nadal i a reveure. Infoferranet/ 23


SALUT / ACTIVITAT FÍSICA

«Mastegar xiclet no disminueix la papada»

Helena Santamaria (Mare de 6èA i 3rB) Molta gent fa exercicis abdominals —de vegades molts— per reduir els mixelins acumulats a la cintura, o exercicis de bíceps per rebaixar el greix de la part superior del braç, o surt a córrer per rebaixar el volum de les cames o dels malucs. És feina inútil.

general, estem sobrealimentats i no fem prou activitat física, la glucosa i els greixos no utilitzats es transformen en àcids grassos, que s’acumulen en el teixit adipós. A més, segons la tipologia i el metabolisme, el greix es diposita en una zona determinada, diferent en cada persona. No ho podem escollir.

No és que fer aquest tipus d’exercici no serveixi per a res. Simplement, el treball que es realitza no és adient per als objectius plantejats. O millor dit, els objectius que ens plantegem quan fem activitat física, moltes vegades no són correctes.

Ara bé, aquest no és un procés irreversible. El greix acumulat és una reserva d’energia que es posa en marxa quan, durant la pràctica d’activitat física, s’esgota la glucosa dels músculs i la font d’energia passa a ser la dels àcids grassos. Aquesta activitat ha d’estar basada en el treball aeròbic, a una intensitat moderada, normalment de llarga durada —a partir de 30 minuts—, preferiblement de 3 a 5 sessions a la setmana.

Si volem guanyar força o tonificar els músculs en les diferents parts del cos —braços, cames, tronc, etc.— o simplement mantenir el pes i la condició física, el treball físic és perfectament útil, però si el que volem és perdre el greix localitzat, no ho aconseguirem. No hi ha cap exercici físic que permeti rebaixar el greix corporal en una zona determinada. Tal com deia el catedràtic Felipe Isidro, «és com si volguéssim rebaixar la papada mastegant xiclet». El greix corporal s’acumula (ens engreixem) quan no s’utilitzen tots els nutrients que ingerim amb l’alimentació. És a dir, no es «crema» tot el que es menja. Com que, en 24 /Infoferranet

Així doncs, rebaixar el greix corporal és possible però, de la mateixa manera que no podem escollir la zona del cos on s’acumula, tampoc no podem determinar en quins llocs disminuirà. Per tant, amb un programa d’activitat física adient i una alimentació equilibrada, aconseguirem estabilitzar, o fins i tot disminuir, la quantitat de greix corporal general i, és evident, també rebaixarem el greix no desitjat en les zones més problemàtiques. Apa! A moure’s!


PEL PLAER D’ESTAR JUNTS

Última notícia! Nova festa a la muntanya Ona Vendrell, Anna Riu i Aina Riba (5è) Un grup de nens i nenes amb els seus pares s’esperaven a l’entrada del metro per anar d’excursió a Collserola. Van agafar el metro i el tren engrescats per la superfesta i l’excursió que els esperava. Un cop caminant es van trobar una casa «encantada». Com més entraven al bosc més bonic es feia el paisatge. Anaven caminant però s’havien d’apartar perquè venien biciclistes. Ups, perdó, ciclistes. S’anaven aturant per gravar vídeos per al Zona Zàping. A la fi, però, van arribar a la font de la Budellera. Alguns s’entretenien caçant capgrossos. Al cap de poc van arribar al lloc on havien de dinar. Entrepans, arròs, carn, pastís i regals, hi havia de tot. Els grans parlant i els petits jugant, el temps passa volant. Després de digerir el dinar van tornar a caminar però més poc, que ja arriben. Agafar el tren i el metro, tornada a casa. Final d’un fantàstic dia, el 16 d’octubre. Breu organització de la sortida a la Font de la Budellera 1r punt de trobada [10 h] Bar Zurich de la plaça Catalunya, per agafar els ferrocarrils fins al Baixador de Vallvidrera. -2n punt de trobada [10.45 h] Baixador de Vallvidrera. -És un itinerari circular de 5 km i una durada de 85 minuts que arriba a la Font de la Budellera (dinar de carmanyola) -Tornada a mitja tarda.

Podeu trobar més informació a: http://www.parcnaturalcollserola.cat/user/ed/ passejadesCi.pdf Infoferranet/ 25


SOSA CÀUSTICA

Escenaris possibles

Pere Martí (pseudònim) Ja aviso que aquestes ratlles no versaran sobre el lloc on es durà a terme el concert de Nadal. Normalment, de les tres opcions: auditori privat de l’escola Ferran Sunyer, teatre de l’escola Ferran Sunyer o Centre Cívic del barri, acabem triant aquesta darrera perquè a l’Ajuntament estiguin contents. (Què dieu? Que no en sabíeu res, de l’auditori privat ni del teatre? Sisplau, que poc que coneixeu l’escola, sembla mentida!) No, no, em refereixo a una altra cosa. Parlo de les eleccions generals del 20 de novembre. Les amables lectores i els amables lectors ja en deuen saber els resultats, però un servidor encara no i, per això, em permeto d’especular sobre què podria passar a la nostra estimada escola en cas de victòria de l’un partit o l’altre. Anem a pams: Guanya Convergència i Unió: L’escola serà pública (excepte si es privatitza), la immersió lingüística es mantindrà fermament (fins que els dolents no ens obliguin a canviar-ho), les subvencions, beques i ajuts diversos es mantindran a capa i tisora. Per acabar, l’escola es continuarà dient Ferrussola Junyent. Guanya Iniciativa per Catalunya: Una foto de Iàsser Arafat presidirà totes les aules, el cuscús i el guacamole esdevindran àpats obligatoris, s’ajudarà les famílies formades per un pare, una mare i dos o tres fills (o filles) a 26 /Infoferranet

canviar d’estructura per no ser tan arcaiques i, en resum, es donaran instruccions precises de comportament el seguiment estricte de les quals portarà a la felicitat. Guanya el Partit Socialista Obrer Espanyol: Què diu que què? Guanya Esquerra Republicana: Es proclamarà per fi la Independència Nacional i, gràcies a l’acabament de la perversa espoliació fiscal, l’escola disposarà de cinc ordinadors per alumne/a, d’instal·lacions de spa a cada planta i d’heliport al terrat. Tots els infants dominaran els pronoms febles. Guanya el Partit Popular: Tots els nens tindran tres germanets i les nenes aniran amb faldilla prisada. D’altra banda, i per promoure l’europeisme, el projecte de l’any que ve estudiarà i homenatjarà l’aviació italiana, que va visitar Barcelona unes quantes vegades durant els feliços trenta. Hi haurà una interessant xerrada-col·loqui a càrrec de Gregorio Peces-Barba, que és socialista però és igual. Ep! I si guanyen els indignados? Doncs mira, es recuperarà la retòrica escolàstica, que consisteix a parlar durant hores per no dir res; s’aixecarà el paviment dels tres patis per trobar-hi la platja que, indubtablement, hi ha a sota, i el despatx de la directora serà en una tenda. Per Carnestoltes vindran els Mossos.


PARTICIPACIÓ/ PER FER EN FAMÍLIA

Caçatresors Gràcies a totes i tots els participants!

Olga i Toni (mare i pare de P4 i 2n) Aquell dia en què van agafar la revista, i tot llegint l’últim número, van descobrir una invitació a participar en una geocerca, molts van arrufar el nas, perquè fins llavors no sabien el que era, però van exprimir-se aquest cervell de detectiu que tenen i van enviar el primer correu electrònic on se’ls convidava a buscar un nom per al grup i enviar-lo.

com desxifrar un nombre escrit amb braille (la manera que tenen les persones invidents de llegir i escriure), ja que la seu de l’ONCE també es troba molt a prop d’aquí, van descobrir amb els nombres i noms de les parades del mercat unes coordenades i tot remenant llibres de la biblioteca van trobar on s’amagava el desitjat tresor que van poder compartir amb els altres grups.

A la fi del mes de juny uns nens i nenes de l’escola, com si fossin els més famosos investigadors amb uns ajudants de més de metre cinquanta, (pares i mares), van començar una recerca pel nostre barri.

Moltes gràcies a l’Abril, l’Ainara, l’Ainhoa, l’Aran, la Camila, la Daniela, l’Erola, el Félix, l’Iker, el Jaume, la Judit, el Nil, l’Òscar, el Pau, el Pol, el Quim, el Ricard i la Sara i a tots els pares i mares que bé acompanyant els infants o bé col·laborant amb el desenvolupament de l’activitat, i que una vegada més, han compartit amb els seus fills i filles i amb nosaltres una estona plena de bons moments.

El dia 26 s’enviava el correu electrònic on se’ls explicava tota una sèrie de pistes, proves o coordenades que havien d’anar seguint. Van descobrir tot un seguit de coses al barri que potser abans els havien passat per alt. Van aprendre a dir «gràcies» i «bona tarda» en l’idioma dels signes que utilitzen els usuaris del Casal de Sords de Barcelona, van descobrir un animal que hi ha a la font de la plaça Goya, van saber quants arbres i palmeres hi ha al Parc dels Tres Tombs de Manso, quins actes es fan a la Festa Major,

Ens hem sentit molt contents amb la vostra participació, potser ens hauria agradat veure més cares, però per a nosaltres també ha estat una experiència nova i n’hem tret coses positives. Sigui com sigui, una vegada més, el que compta és que sempre hi ha gent a l’escola a punt de participar, ser creatius i, sobretot, amb ganes de passars’ho bé. Infoferranet/ 27


P3A

P3B

P3C

11. Desembre 2011  

Revista de l'Escola i de l'AMPA Ferran Sunyer. Número 11