Page 1

Infoferranet AMPA i ESCOLA FERRAN SUNYER

NÚMERO 7 DESEMBRE 2010

Festa Major de Sant Antoni La festa de tothom


SUMARI

01 Portada 02 Editorial 03 Projecte Escola 04 Ed. Infantil i Cicle inicial 05 Cicles Mitjà i Superior

06-07 Actualitat 08-09 Festa Major 10 Mulla’t 11-18 Pàgines de la Canalla 19 Entrevista

20 Consell Escolar 21 AMPA 22 Espai migdia 23 2 de 5 24 Salut

25 Pel plaer d’estar junts 26 Sosa càustica 27 Llegim? 28 P3

Editorial Les campanyes solidàries apareixen durant aquesta època de l’any amb més èmfasi que durant la resta de mesos. Sembla que resulten més eficaces quan el Nadal està a punt d’arribar, que si es perllonguessin en el temps perdrien eficàcia. Tal vegada, la moralina nadalenca ens fa ser més conscients (o més culpables) que el món que ens envolta no és exactament com ens agradaria que fos i, no penseu que hem de mirar gaire lluny per comprovar-ho, no és necessari, simplement hem de fer un esforç per tal de veure la vida des de l’altra banda del mirall. Parlarem de SOLIDARITAT referint-nos a «relacions d’interdependència, de fraternitat, de companyia, de sosteniment recíproc que lliga els diversos membres d’una comunitat, col·lectivitat, en el sentiment de pertinença a un mateix grup i en la consciència d’uns interessos comuns», o sigui, defugirem plantejaments paternalistes. Cal ser solidari, no paternalista. Cal tenir consciència de l’altre, posar-nos en el seu lloc, tenir empatia. No és una qüestió de modes ni de campanyes puntuals sinó que es tracta d’una actitud vers la vida. Hauríem de ser capaços de mirar l’altre com si de nosaltres mateixos es tractés per ajudar-nos a prendre consciència de la nostra fragilitat. Deixem de banda les individualitats i pensem que som el que som perquè algú ens mira i ens veu, si deixem de ser visibles per als altres deixarem d’existir. Estem parlant d’un acte social, una acció que permet a l’ésser humà mantenir i mantenir-se en la seva naturalesa d’ésser social.

L’escola té l’oportunitat de poder desenvolupar aquests valors allunyant-se d’altres que sembla que transmet la societat d’avui dia, com ara la competitivitat, el consumisme, l’èxit material o econòmic... Una bona mostra de la manera com es porta a terme aquesta tasca al Ferran Sunyer la trobem en els projectes externs en els quals participem, com per exemple l’agermanament amb la Escuela Manuel Fajardo a Cuba, la participació en el projecte Temps de Barri... però també la trobem en el dia a dia, construint un espai per compartir el coneixement, les dificultats, els èxits i sobretot les eines necessàries per poder millorar el nostre entorn. BONES FESTES!

Bon any

2011

Les relacions d’interdependència, de fraternitat, de companyia, de sosteniment recíproc ens fan pensar en el fet de compartir per tal d’alleugerir les dificultats i, alhora, fer créixer les satisfaccions.

Qui som 2 /Infoferranet

Redacció Gemma Alcoba Gemma Sobrino Tais Gómez Rosana Rodríguez

Imatge Carme Vinyeta Carles Riba Luisa Vera Sofia Roca Xavier Morta

Correcció Rosana Rodríguez Contacteu a: textferranet@gmail.com


PROJECTE D’ESCOLA

PELE

Projecte experimental de llengües estrangeres a l’escola Ferran Sunyer

El curs passat vam engegar a tercer, de forma experimental, una hora setmanal de Coneixement del Medi en llengua anglesa. Davant la resposta positiva tant per part dels alumnes com de les mestres d’anglès, ens vam plantejar la possibilitat de participar en el concurs que ofereix el Departament d’Educació sobre projectes d’innovació. El mes de maig el vam presentar i a l’inici d’aquest curs va ser aprovat pel Departament d’Educació. El nostre projecte «The World Around Us» té una durada de tres anys (2010-2013). L’objectiu principal és que els nostres alumnes augmentin la seva exposició a la llengua estrangera, al mateix temps que aprenguin un nou contingut d’una àrea curricular diferent de la d’anglès. D’aquesta manera pretenem que els alumnes siguin cada vegada més competents en aquesta llengua. El projecte es duu a terme al Cicle Mitjà i Superior. Durant el curs passat el vam començar a desenvolupar a tercer. Enguany el treballem a tercer i quart. I en els

propers dos cursos s’estendrà de manera progressiva a tot el Cicle Superior. Els continguts que treballem a les sessions de Cicle Mitjà fan referència al coneixement de l’ésser humà, les plantes i els animals. Són continguts adaptats al nivell de comprensió i competència lingüística dels alumnes. Els temes estudiats es treballen de manera cíclica; així, cada curs el vocabulari és més ampli i les estructures són més complexes. Respecte de la metodologia emprada, es realitzen sessions dinàmiques i participatives per tal que els alumnes estiguin motivats i facin ús de la llengua. De fet, els materials i les activitats elaborades estan pensades per a afavorir un aprenentatge constructivista i funcional; on els nens i nenes són els protagonistes. Proposem una varietat d’activitats de diferent tipologia: oral, manipulativa, TIC... per a poder donar resposta a la diversitat d’alumnat. Així, oferim un ensenyament respectuós amb els diferents estils d’aprenentatge i ritmes de treball.

I ells, què en pensen? “M’agrada fer la classe de ciències en Anglès.”

Martina 3A

Aina 4B “Aquest any m’ha agradat treballar el sistema digestiu del cos humà. M’agradaria fer els planetes.”

“És el primer any que faig ciències en anglès. Una cosa que hem vist? Les diferències entre els éssers vius i els éssers no vius.”

Roger 4B Andrea 4B

Joffre 3B “Primer em feia una mica de por fer les ciències en anglès, però ara no és tan difícil com pensava.”

“Em va agradar molt l’any passat l’experiment de les llavors i veure com creixien les plantes i allò que necessiten.”

“M’agraden mig, mig, però tirant a sí. Aquest curs m’agrada una mica més, perquè estem fent algunes coses que no hem vist encara a medi.” Anna 4A

Pau 4A

“M’agrada a vegades sí, a vegades no. El sistema digestiu no m’ha agradat, però sí el respiratori.” Pol 4A

“M’agraden i són divertides. Aquest any hem vist el sistema circulatori amb el cor, les artèries, l’oxigen...

Infoferranet/ 3


EDUCACIÓ INFANTIL

CICLE INICIAL

D_ _ _ _ _ G_ _ _ _ _ M_ _ _ _ _ P_ _ _ _ _ P_ _ _ _ _ _ V_ _ _ _ _ _

La El nom de castanyada al Cicle la classe Inicial Com cada inici de curs, els nens i nenes d’Educació Infantil hem triat el nom de les classes. És una activitat que ens permet fer les nostres propostes i triar de forma democràtica la que més ens agrada a la majoria. De vegades, ens costa una mica entendre que el que diu cadascun de nosaltres no és el nom que finalment tindrà la classe, però això forma part del procés d’aprendre a participar i a respectar les decisions del grup.

Aquest curs, els més petitons de P3 som les classes dels Gossos i dels Músics, i tenim uns titelles que són el Tovet i l’Amadeus, que passen un cap de setmana amb cada família. Més endavant, farem un projecte i aprendrem moltes coses sobre el tema que dóna nom a la classe. Els grups de P4 som els Dofins i els Peixos, i els de P5 som els Pirates i els Vaquers, i ja estem treballant sobre el projecte del nom de la classe. Busquem informacions a llibres, a internet, expliquem contes, mirem imatges, cantem cançons, portem joguines i material audiovisual... i tot allò que ens pugui ajudar a aprendre moltes coses sobre el nom de la classe. Aquesta metodologia requereix la implicació de les famílies en la recerca de materials significatius des de casa, i és sens dubte un dels eixos de col·laboració escola-família que treballem des de les aules d’Educació Infantil. Us animem a implicar-vos i a gaudir de la recerca amb els vostres fills i filles, per tal que els projectes d’aprenentatge siguin més rics, participatius i engrescadors per a tots. 4 /Infoferranet

El dia 29 d’octubre els nens i nenes del nostre cicle vam celebrar un dia especial. Vam rebre la visita dels nois i noies del Cicle Superior, que amb moltes ganes s’havien preparat uns contes molt bonics que ens van llegir i representar. A la tarda van venir tres castanyeres molt marxoses que ens van omplir d’alegria i disbauxa. Vam sortir tots i totes al passadís on vam compartir els panellets que havien elaborat a Segon. També vam menjar les castanyes que anaven dins les paperines que havien fet a Primer, que encara estaven calentones. Ens ho vam passar d’allò més bé tots junts cantant, ballant i menjant.


CICLE MITJÀ

CICLE SUPERIOR

El gong és un instrument de percussió que es toca amb una maça; és originari de la Xina i se li reconeixen poders màgics.

Llegir és compartir!! Per celebrar el dia de la Castanyada ens vam proposar fer una diada diferent, amb activitats prou engrescadores i interessants perquè la canalla s’ho passés bé i gaudir d’una manera d’allò ben divertida.

Hem anat al teatre Professorat de Cicle Mitjà Ja fa una colla d’anys que a la tardor els nens i les nenes de Cicle Mitjà de l’escola Ferran Sunyer anem tots plegats al teatre Tantarantana. És ben a prop, al carrer de les Flors, al barri del Raval, i hi podem anar amb un salt. Enguany hi hem vist representat un conte musical que es deia Gong!, a càrrec de la companyia Gong Teatre Musical Infantil. L’espectacle ha estat creat per les actrius que l’interpreten. La idea, el guió i la música són seus. La funció representada és una barreja de teatre, música i dansa, que assoleix un grau notable de qualitat i sensibilitat. L’objectiu de l’obra és fer gaudir la canalla de la música i el teatre, així com fer-los experimentar sentiments com ara l’amor, la tristesa, l’alegria, la vergonya, la por..., per contribuir al seu creixement com a persones. La funció que vam veure tracta d’una dragona que no sap llançar foc i decideix de fer un viatge per la Xina per resoldre el seu problema. Aquest conte musical es basa en les emocions i els sentiments que viu la dragona perquè se sent diferent dels altres dracs, que saben treure foc per la boca. Tot plegat va fer del matí una estona ben aprofitada. Si en teniu ocasió no us perdeu aquesta funció!

Així doncs, d’una banda vam organitzar un seguit de tallers entre tot l’alumnat del cicle i sense sortir de l’aula van potenciar la seva creativitat fent cal·ligrames amb dites i refranys populars, combinant lletres i dibuixos, raonant i desxifrant sudokus il·lustrats, i, no podia ser d’altra manera, gaudint de contes de por i de no tanta por. Però allò que voldríem destacar va ser una activitat que de ben segur els va agradar moltíssim: poder compartir una llarga estona amb els més petits de Primària. Podríem haver pensat d’ajudar-los a fer panellets o paperines, però, ben al contrari, es tractava que els més grans, l’alumnat de 6è, tragués el millor que tenen dins seu. Després d’endinsar-se a la nostra estimada biblioteca van trobar contes adients per poder ser representats davant dels petits amb el que tot allò comporta: llegir, debatre, arribar a consens, deixar de banda la vergonya, animar-se, ajudarse, caracteritzar-se, cercar elements..., i, per descomptat, fer que els de Primer es quedessin amb la boca oberta amb les curtes, però no menys interessants i engrescadores, actuacions. I dit i fet! els nostres grans van demostrar que valen molt, que en saben molt, que saben estar a l’alçada d’allò que se’ls demana. D’altra banda, l’alumnat de 5è no es va quedar curt i també fent ús de la biblioteca van buscar, fullejar i finalment llegir llibres de contes per tal de poder-los compartir amb les nenes i els nens de Segon. Uns van quedar-se a les aules de Segon, d’altres a Cinquè i un darrer grup a la biblioteca, per tal de poder compartir tots plegats espais i coneixements. Llegir és compartir, aprendre i il·lusionar-nos! Infoferranet/ 5


ACTUALITAT / RECONEIXEMENT

Hem guanyat un Premi! Escola La nostra escola ha guanyat la segona edició del premi a la millor acció escolar de la promoció de la cultura tradicional catalana, convocat pel centre UNESCO de Catalunya i la CACTC, Confederació d’Agrupacions de Cultura Tradicional Catalana. El lliurament del guardó es va fer el passat divendres dia 10 de desembre a Mataró. En representació de l’escola assistí a l’acte la cap d’estudis i els nens i nenes de 6è que fa més anys que fan gralla. El premi consistia en un diploma i un lot de llibres per valor de 3.000 euros. És un reconeixement a una tasca empentada per tota la comunitat educativa.

ACTUALITAT / COEDUCACIÓ

Nou grup de treball

Participa

Dolo (mare de 5è) D’algunes mares i pares de l’Ampa ha sorgit la proposta de constituir un grupet de treball entorn a la coeducació, un concepte que planteja un model educatiu que defensa el desenvolupament de les capacitats, les habilitats i l’adquisició de coneixements sense cap tipus de diferenciació entre nenes i nens. Entre altres qüestions, la coeducació és una eina que planteja que nenes i nens poden realitzar les mateixes activitats, sense haver de patir cap tipus de rebuig o abús, per part de ningú, potenciant el respecte als gustos i necessitats de cadascuna, cadascú. Tenim un munt de propostes, algunes en marxa, d’altres per fer. Si vols participar-hi, però et manca temps, també pots apuntar-te al grupet via google grups. Pots posar-te en contacte amb dolopuli@hotmail.com. 6 /Infoferranet

Carnestoltes Els pares i mares de P5 us convidem a la festa de carnestoltes que tindrà lloc el 6 de març de 2010 al gimnàs de l’escola. El tema de la festa és el circ. Per això, en Carnestoltes us demana que durant les festes de nadal recolliu: revistes, malles vermelles de taronges i malles liles d’alls, retalls de roba, robes (llençols, mitges, leotards, cabdells de llana). Tindrem gresca i ballaruca, no hi faltarà el pregó, la desfilada, animació per a tots els públics i ... Un munt de sorpreses! Ens ho passarem ... De circ!!!!

ACTUALITAT / ESPORT

Cursa de Sant Antoni Txus i Claudi (pares de 5è, 3r i 1r) Des del curs passat promocionem, des de l’escola, la participació de la canalla en curses d’atletisme i ara toca la que s’organitza durant la Festa Major. La idea és apuntar-nos-hi molts i anar a córrer amb la samarreta taronja. Properament anirem posant més informació al web de l’AMPA. www.ampaferransunyer.info www.cursasantantoni.com

ACTUALITAT / MÚSICA

Santa Cecília Escola El passat dia 22 de novembre vam celebrar la festivitat de Santa Cecília, diada de la música, amb un gran concert al teatre del centre cívic. Els nens i les nenes que toquen diferents instruments van actuar per als seus companys i companyes. L’acte va ser molt lluït i tingué un presentador d’excepció, el Martí de 6è. Com que va anar tan bé l’any vinent repetirem.


ACTUALITAT / TECNOLOGIA

Pissarres digitals a l’escola Escola Com deveu saber, a principi d’any, el Consell Escolar aprovà el pressupost amb una important partida per dotar el centre amb pissarres digitals. A hores d’ara, totes les aules de Primària disposen d’aquest equipament tan motivador per a la canalla. Les pissarres digitals tenen infinitat de possibilitats, són una font inesgotable d’informació, un magatzem de referents visuals perfectament ordenats, és, en definitiva, com tenir una finestra oberta al món dins de l’aula. La introducció d’aquesta nova tecnologia ha comportat una formació específica de l’equip docent.

ACTUALITAT / EDUCACIÓ EN EL LLEURE

El Cau A.E. Pau Claris Hola a tots i totes! Som el Pau Claris, l’agrupament escolta i guia que ens reunim cada cap de setmana a l’escola! Després de viure un curs passat de celebracions pel nostre 30è aniversari, enguany tenim com a objectiu comú treballar la multiculturalitat i el coneixement de la manera de viure en altres països o, tal com ho diem els escoltes, la Fraternitat Universal. Però al cau fem moltes altres coses, ja que els nois i noies s’han de sentir els actors clau. Aprofitem l’oportunitat que tenim per divertir i també educar en el lleure els nens i nenes amb tots aquells valors-qualitats-idees que sovint no s’ensenyen prou en altres llocs i que també són importants. Així, cada dissabte, els infants, joves i caps ens reunim i per mitjà de jocs, xerrades, gimcanes, debats, tallers i un ampli ventall d’activitats educatives fomentem el treball en grup, descobrim la nostra pròpia personalitat i la realitat que ens envolta, aprenem a ser crítics i desenvolupem la capacitat de participar activament i implicar-nos en l’entorn per tal de transformar-lo. A part d’aquestes reunions setmanals, fem excursions de cap de setmana i campaments, marcs ideals per fomentar valors com la convivència i el respecte a la natura. Estem oberts a tothom, així que ja sabeu on trobar-nos, a més del nostre web.

www.pauclaris.com

ACTUALITAT / INFOTALLER

Posa’t un 10!!! José Antonio García (pare de P4A) Com cada matí, tocant a dos quarts de nou, la Carme s’encamina en direcció al pati per obrir la porta del passatge de la nostra escola. —Quin xivarri! —exclama en sentir la conversa tan animada que se sent a l’altre costat de la reixa. A mesura que s’acosta, escolta frases com «Qui ha pintat això?; si han estat els grafiters no està gens malament, per una vegada han fet una cosa bonica; que bé que queden tots aquests quadrats de colors!; sí que s’ho han pres seriosament aquesta vegada, no han deixat ni un racó per pintar; i aquest número 10, què deu significar?» Amb més ganes que mai, obre la porta i abans de deixar passar ningú, treu el cap per mirar: —Quina meravella! Qui deu haver fet això? —es pregunta en veu alta. —Carme, ahir ens ho vam passar genial a l’Infotaller de Tardor —li explica una mare entusiasmada. Arribem tota la família a mig matí i ja estava tot preparat per començar a pintar la porta: brotxes, pinzells i pintura, molta pintura de colors preciosos. Ens vam posar a treballar junts, els pares i mares que vam venir, els uns per aquí, els altres per allà i gairebé sense adonar-nos-en... la porta estava pintada! —I el deu què significa? —pregunta la Carme intrigada. —Ja te n’has oblidat? Aquest any es compleix el desè aniversari de la inauguració de l’escola. L’AMPA (que organitza aquesta activitat) ha pensat que és una manera magnífica de celebrar-ho, oi? Com passa el temps... —Quina bona idea! Per cert, i els nens què feien mentre els grans pintaven? —Eren al menjador gaudint com bojos mentre feien origami. —Origami? —Sí, dona. És una preciosa tradició japonesa que consisteix a plegar un full de paper fins a aconseguir una figura. La Toshie, la mare de la Nadesko de P4B, que és tota una artista, ens va ensenyar com es pot convertir un tros de cartolina en una granota, una grua o una càmera de fotos amb la simple ajuda dels nostres dits i la seva infinita paciència oriental. Vam aprendre moltíssim i ens ho vam passar d’allò més bé. Va ser un dia fantàstic per a tota la família! —Ja ho veig, ja. Crec que l’any que ve m’hi apuntaré jo també. Abans de tancar, la Carme fa una darrera mirada i somriu orgullosa. Pensa en la porta tan bonica que li tocarà obrir i tancar unes quantes vegades al dia. Quin goig! Basat en fets reals. 29 de novembre de 2010, a les portes de l’Escola Ferran Sunyer. Infoferranet/ 7


facebook INSCRIU-TE

! Informació important Escola Un any més a l’escola celebrarem la festa major del nostre barri. ------------------Participarem en moltes activitats: —Cercavila d’inici de festa, dissabte 15. —Cercavila que fem a nivell d’escola, enguany serà el dimecres 19.

FESTA MAJOR DE SANT ANTONI MUR

INFORMACIÓ

FOTOS

Patxoca Estic fart d’estar-me aquí al gimnàs tot rebregat i desmuntat. Qui em vol treure una estona a passejar? Sóc gran però ben lleuger i em pot portar qualsevol, i fa poc em van posar rodes! Fa 20 hores · M’agrada · Comenta-ho Cucafera Espera, noi, que ja queda poc per a la Festa Major de Sant Antoni. M’han dit que hi ha moltes famílies que volen acompanyar-nos, espero que no hi falti ningú, ni petits ni grans, ni les gralles, ni els tabals (que cada cop són més i ho fan millor) i tothom amb les samarretes taronja de l’escola!! A mi m’encanten les pessigolles que em fa la canalla quan se’m fiquen per dins! ;-) Fa 18 hores · M’agrada · Comenta-ho Patxoca Doncs a mi sempre em toca el mateix gamarús, a veure si em fa ballar una mare aquesta vegada! Mira quina fila feien les fruites i els tabals a la cercavila del curs passat.

—La ballada de sardanes. ------------------Gaudim de la festa... A l’escola: —Farem una gran xocolatada —Menjarem el tortell de Sant Antoni... —I no us podeu perdre, el dijous dia 20 a les 5 de la tarda, la xerrada de la Maria Doris Rivera, una refugiada colombiana amenaçada de mort al seu país per grups paramilitars al seu país.

Fa 17 hores · M’agrada · Comenta-ho Xurro A nosaltres ja ni ens treuen, i ara ja ens cal una puesta a punto! Encara recordo aquells primers dies; amb aquelles mares i pares del Cucaferatim construint-nos a tots plegats. Ara poso un xurro aquí, ara un allà, els lligo amb una brida, inflo un flotador... tot amb materials ben econòmics. Són gent ben ferma i original aquests del Ferran Sunyer! Fa 14 hores · M’agrada · Comenta-ho Síndria Jo encara diria més (Dupond i Dupont dixit) gent amb empenta, animada, creativa i de barri. Volien que l’escola fos molt visible i ho hem aconseguit! Fa 10 hores · M’agrada · Comenta-ho

8 /Infoferranet


Plàtan Ep! que a nosaltres ens van fer abans. Buscaven una manera divertida de representar el barri i res millor que les verdures i les fruites del Mercat, oi?

ep! El Cucaferatim necessita gent!!! Ens trobarem el dimecres 12 de gener a les 20 h a l’escola. T’hi esperem!!!

Fa 9 hores · M’agrada · Comenta-ho

(va en sèrio)

Ferranet Perdoneu, però jo vaig ser el primer “fill” del Joan Saldes. Quatre filferros, una mica de roba, pintura i moltes hores de feina, i ben guapo que sóc! Abans fins i tot era el símbol de l’escola! Fa 6 hores · M’agrada · Comenta-ho Cucafera Mira, l’envejós, una nena de P5 em va escollir a mi i ara ho sóc jo, coses de la democràcia participativa, nano! Sóc la protagonista! Fa 5 hores · M’agrada · Comenta-ho

PUBLICITAT

Raïm Què dius! Els protagonistes són la canalla! El que em fa més il·lusió és quan sortim tota l’escola i els de sisè acompanyen els més petits, pels carrers del barri, a veure l’espectacle de l’envelat i fer la rifa del porc. Jo penso que l’escola està fent molt bona feina per recuperar l’essència de la Festa Major. Fa 3 hores · M’agrada · Comenta-ho Patxoca Mira si en som, d’especials, que fins i tot el Quim es va decidir a canviar d’escola quan va veure la meva foto al web i m’han dit que l’Araceli i la Joana ens han utilitzat per al projecte de classe, es veu que han fet uns treballs ben xulos sobre nosaltres. Fa 2 hores · M’agrada · Comenta-ho Anònima Per cert, però tu què ets? un Patxoca o una Patxoca? ;-) Fa 1 hores · M’agrada · Comenta-ho Patxoca eh!? és important això? A mi m’agrada anar amb la cresta pentinada, les pestanyes grans i definides i el bec ben afinat: sóc un pollastre!! Fa 37 minuts · M’agrada · Comenta-ho

POLLASTRES TB PATROCINA EL PATXOCA

Pebrot Au, vinga, no t’ofenguis. Ara, el més important és recordar que necessitem més mares i pares que ens vinguin a posar a to, vaja, a arreglar-nos, o a fabricar nous amics i amigues per poder fer de la cercavila de Sant Antoni la millor de la Ciutat. I aconseguir que totes les famílies participin de les activitats de la Festa Major del nostre barri. Fa 1 minut · Bona Festa Major 2011! Cucaferatim Infoferranet/ 9


MULLA’T/ QUÈ OPINES? Equip de redacció Bàsquet, futbol, anglès, dansa, judo, piscina... no estem forçant massa la màquina? Cal que els nostres fills i filles vagin tan estressats? O potser penseu que com més activitats facin millor, que ara que són petits és el moment d’aprendre i de tenir aficions? D’altra banda, potser per a vosaltres és una necessitat, perquè sortiu tard de treballar i no teniu la possibilitat d’anar-los a buscar. Com sempre, us ho hem anat a preguntar a la sortida de l’escola. I per als qui no us heu pogut manifestar, podeu consultar la pàgina web de l’AMPA, on a partir d’ara trobareu una enquesta trimestral del Mulla’t. Participeu-hi!!!!

En el moment de tancar aquest número el resultat era el següent: 50%”

No

50%

Fan els nens i nenes massa activitats extraescolars? Olga Pardillo (mare de 1r) Crec que no. Vaig deixar el meu fill a extraescolars perquè s’ho passés bé, aprengués una activitat i per compatibilitzar la feina amb l’escola, per poder-ho compaginar sense haver de pagar un cangur. M’ha anat bé, el nen ha après molt, s’ho està passant molt bé, n’estic molt contenta. M’agradaria que a l’escola hi haguessin activitats de música. Dani Blanco (alumne de 5è) Jo faig bàsquet i música i m’agrada fer aquestes activitats. Per a mi no són massa activitats. Maria Monlleó (alumne de 6è) Trobo que fem poques activitats extraescolars. Penso que els nens i les nenes haurien de fer més esport. M’agradaria fer música, però amb els deures no sé si ho podria fer, perquè ja faig bàsquet. Elisabet Tobella (mare de 6è i 4t) Penso que en general sí que fan moltes extraescolars, però de vegades és inevitable pels horaris dels pares, que no tenen altre remei que apuntar-los. Potser hi hauria d’haver un equilibri entre les activitats i el temps d’oci dels nens, que cada vegada es va reduint més. 10 /Infoferranet

Ció Boada (mestra de reforç d’Ed. Infantil) Cada inici de curs ens fem aquesta pregunta, i com sempre, no trobem una sola resposta, sinó molts matisos que confegeixen un prisma amb moltes cares. Sobretot, tant si juguen a futbol, toquen la gralla o fan encaixos a la catifa de casa, el que pren sentit és que sigui una activitat engrescadora per al nen i compartida per la família; i que no respongui a les nostres necessitats de temps, sinó als seus interessos. Sònia Aguilera (tutora de 5èB) Com tot, abusar de les activitats extraescolars pot acabar sent contraproduent per a tot l’àmbit familiar, cal trobar la justa mesura, ni massa ni poc. Hi ha qui opina que amb aquestes activitats cal potenciar qualitats, d’altres millorar les mancances, o tendir a d’altres de més lúdiques, o simplement hi ha qui aspira que llurs fills i filles facin allò que com a pares i mares no vam poder fer en el seu moment. Crec que no hi ha cap solució perfecta, però sí que és positiu que cada curs les famílies trobin les més adients per a l’edat de la canalla.


5èB Les festes a lʻescola

La nostra escola celebra un munt de festes. Aquest any la festa de la castanyada ha sigut divertida, xula, distreta i interessant, a CS hem fet al matí quatre tallers diferents, els profes anaven canviant de classe, a quin més divertit i a la tarda no podien faltar les castanyes. També el 22 de novembre, dia de santa Cecília, patrona de la música, hem escoltat al centre Cívic alguns companys que han tocat per a tots els nens i nenes de lʻescola. Per Nadal fem felicitacions, cartells, guarnim lʻescola, les columnes, els vidres i els passadissos, també fem un fantàstic concert per a totes les famílies. Una de les festes més importants és Sant Antoni, la celebrem amb una gran cercavila, on participem tots, els tabalers, els grallers, la cucafera, els capgrossos i tot aquell que es vulgui apuntar.

Per a la festa de la PAU, lʻany passat vam resseguir la silueta de lʻocell de la PAU i vam cantar Imagine. LʻAMPA organitza una divertida festa per Carnestoltes, fan una fantàstica decoració al gimnàs i de disfresses no en falten pas. La Setmana Cultural del curs passat, aprofitant la figura dʻen Ferran Sunyer, que era matemàtic, vam treballar de manera divertida les matemàtiques. I com sempre, per Sant Jordi, els Jocs Florals i les paradetes de llibres que munten els pares. Ja arriba la Fi de Curs i altre cop els pares fan una gran festa, conviden a tothom a sopar, música i gresca no hi pot faltar ... i som-hi, al proper curs, tornar a començar!!!

Pàgines de la canalla

1rB

Infoferranet/ 11


Observant un bolet al bosc

1rB

P5A

A lʻescola celebrem les festes populars

A la tardor celebrem la Castanyada. A lʻhivern celebrem Nadal. A la primavera celebrem Sant Jordi. A lʻestiu celebrem la revetlla de Sant Joan.

Descobrim 2nA la pintura ecològica! Aquest trimestre una senyoreta que es diu Xènia ens va ensenyar com fer pintura amb sabó barrejat amb condiments culinaris, amb guixos de colors o amb sorra! I a estampar amb fruites i verdures de diferents formes sobre el paper dur... No ens ho podíem creure però vam començar a pintar i van quedar uns dibuixos preciosos i molt originals, això sí, feien olor de «curri» de vegades! Ens encanta ser ecològics! 12 /Infoferranet


A què juguen les nenes i els nens de Cuba?

Els nens i nenes de Cuba, com tots els nens del món, juguen. I molts dels jocs que hem trobat són semblants als nostres jocs tradicionals: juguen a bales, que allà en diuen «bolas»; juguen a saltar corda, però li diuen «soga”; juguen a nines de paper, anomenades «cuquitas»; i també comparteixen amb nosaltres molts jocs de taula, com ara el parxís, lʻoca o el dòmino, un dels jocs més populars de lʻilla. Nosaltres fem servir cançons per decidir qui la para i a Cuba diuen: «Tin marín de dos pingüé, cúcara mácara, títere y fue» o «La cuchara se pasea de la sala al comedor, no me mates con cuchillo, mátame con tenedor». Proveu de dir-ho amb ritme.

6èB A Cuba juguen a El baile de la escoba: fem una rotllana i li donem una escombra a un jugador. Posem una música i comencem a ballar. Qui té lʻescombra li passa al del davant. Quan para la música qui té lʻescombra està eliminat. I tornem fins que només en queden dos: un amb lʻescombra i lʻaltre que guanya. Sabeu a quin joc dels nostres sʻassembla? Així juguen els nois i les noies de Cuba.

Exursió al Parc de Vallvidrera

P3

Estudiem lʻesquelet!

2nB

Aquest trimestre hem estudiat lʻesquelet per comprovar què hi tenim a dintre del cos que fa que ens puguem sostenir drets. Hem portat radiografies que teníem a casa i hem vist alguns dels ossos que formen el nostre esquelet com la columna vertebral, el crani, les costelles o la pelvis… es veien molt bé penjades a la finestra de la classe amb la llum del matí! Semblava un hospital... Ha estat genial! Infoferranet/ 13


Agermanament amb Cuba [Azahara Vilalta 3rB] La nostra escola està agermanada amb lʻescola Manuel Fajardo, de Cuba. Això vol dir que ens ajudem i compartim coses com si fóssim germans.

Nosaltres els vam enviar cartes explicant-los com era lʻescola nostra i les festes de Barcelona. Els vam explicar coses de la festa major de Barcelona, del castell de Montjuïc i moltes coses més…

El curs passat els vam enviar llapis, regles, gomes, bolígrafs, etc. Uns mestres de lʻescola van anar a Cuba per veure com era la seva escola, que té un jardí bastant gran, però és petita.

El curs passat vam estudiar qui va ser Ferran Sunyer, on va néixer, on va viure, quin any va morir i quants anys tenia. També vam investigar sobre la seva vida, què va estudiar i quins llibres va escriure.

Aquest curs estudiarem coses del médico combatiente Manuel Fajardo Rivero, que és el nom de lʻescola de Cuba. Els nostres amics i les nostres amigues estudiaran Ferran Sunyer. Dʻaquesta manera sabrem coses els uns dels altres.

3rB

Ens han arribat les pissarres digitals! Fa uns dies, vam començar a sentir parlar de les pissarres digitals. Corria el rumor que ens en posarien una a la classe. La nostra tutora ens ho va confirmar: Sí, ens en posarien una. Ens vam posar molt contents i impacients.

Lʻendemà, quan vam entrar a la nostra aula, ja estava instal·lada i teníem moltes ganes de provar-la. Així ho vam fer, i tots vam posar el nostre nom, triant el color que ens agradava més. Va ser molt divertit!

Hi havia uns torns, i a nosaltres ens va tocar el dijous 4 de novembre. Aquell dia ens vam instal·lar a lʻaula dʻanglès i vam fer totes les classes allà.

A mesura que van passant els dies lʻanem fent servir cada vegada més: hi escrivim, corregim, busquem imatges, informacions... Ens està resultant una eina molt útil, pràctica i interessant.

14 /Infoferranet

4tA


4tB Una pissarra digital és una peça formada per diferents materials, de forma rectangular amb una pantalla blanca i el marc amb un plàstic gris. Està connectada a lʻelectricitat i a lʻordinador, podem veure-hi el mateix però més gran, i gràcies a un satèl·lit podem trobar informació de tot el món. És una pissarra que no es fa servir amb guixos. En algunes

Com són les pissarres digitals? sʻhi escriu amb el dit, i en dʻaltres amb un llapis especial, que és molt gruixut i fa de ratolí. Té un canó, que és un aparell penjat del sostre, que projecta les imatges de lʻordinador a la pissarra. Serveix per fer i corregir activitats, escriure textos i buscar informació a internet perquè tothom la pugui veure. També serveix, per exemple, per buscar al diccionari (Viquipèdia), una paraula que no entenem. Tots aquests treballs

Les sortides escolars de 1rA primer

els podem fer gràcies a unes eines que són a la pantalla: teclat, goma, llapis, colors, fletxes... Té altaveus per escoltar explicacions, cançons, música... També hi podem veure activitats que han fet altres companys, fotos, sortides, festes, colònies... És un aparell delicat que es pot trencar amb un petit cop. Tots els alumnes hem dʻanar amb molt de compte i cuidar-les bé. Pensem que ens pot fer un bon servei.

Tenim moltes ganes que arribin les sortides. Però estan a punt. Ens fa molta il·lusió perquè anem a llocs especials a veure coses noves. Anem en autocar per parelles i tenim estones per jugar. Les excursions que pensem que més ens agradaran seran la del BOSC DELS SENTITS i el TALLER DE TERRISSA.

Excursió a Vallgorguina

P4

Infoferranet/ 15


Reciclem 6èA lʻoli Hola, sóc lʻOliklak!! Cada dimarts em porteu una ampolla nova plena dʻoli brut. Les famílies de tota lʻescola Ferran Sunyer col·laboreu amb el medi ambient... i no només em demaneu una ampolla per família, perquè també en repartiu per als avis, oncles, cangurs, amics... Encara que sembli que no fem gaire feina, estem col·laborant a tenir cura de la natura perquè evitem la producció dʻun residu, reduïnt la dependència dels combustibles fòssils i convertint lʻoli en biocombustible per a motors de vehicles dièsel. També contribuïm a la reducció de la contaminació atmosfèrica, ja que aquest biocombustible no emet CO2.

5èA Recollir material

Un dels projectes de lʻescola és compartir el material escolar i un altre projecte és ser una escola solidària, per aquesta raó tenim relació amb les escoles San Miguelito de Nicaragua i Manuel Fajardo de lʻHavana, Cuba. Com a escola solidària una de les accions que hem fet és recollir i enviar material escolar per a aquestes dues escoles perquè són escoles amb pocs recursos.

Els nens i les nenes de 6è A i B cada dimarts mʻajuden a recollir lʻoli de cuinar. Un pare o mare voluntaris ajuda els nens i nenes a fer la recollida. Un dʻaquests alumnes recull lʻoli brut. Un altre alumne apunta en una graella, a lʻordinador, la classe de la persona que porta lʻampolla. I, per últim, el tercer alumne dóna una ampolla reciclada i neta.

El curs 2008/2009 lʻescola va recollir material escolar per a lʻescola San Miguelito i el curs passat la recollida va ser per a lʻescola Manuel Fajardo.

Gràcies per ajudar-me a reciclar i tenir cura del nostre planeta.

A nosaltres ens sembla bonic poder ajudar altres persones que necessiten la nostra ajuda.

Els nois i les noies de 6è es van encarregar dʻanar per les classes a recollir el material que les famílies anaven portant.

Atentament, Oliklak i ajudants de 6è A

Excursió a Vallgorguina

P5B

16 /Infoferranet


Les cartes a Cuba Els nens i les nenes de lʻEscola Ferran Sunyer, des del curs passat, estem escrivint cartes als nens i nenes de lʻescola Manuel Fajardo de Cuba perquè coneguin el nostre país, els costums, les tradicions i la nostra manera de viure. El curs passat ja ens vam presentar i els vam explicar la festa de Sant Jordi. Aquest trimestre, tots i totes els hem explicat una festa tradicional de

3rA Barcelona: la Mercè. Durant aquest dia sʻhan fet moltes activitats com ara el toc dʻinici, els focs artificials, els castellers, el correfoc, els gegants i els capgrossos... En el toc dʻinici sʻha fet una cercavila des de la Virreina fins a la Plaça de Sant Jaume acompanyada dʻuna orquestra. També van actuar els castellers de diferents llocs de Catalunya. Quan vam veure els nens i nenes més petits pujar a dalt de tot

del castell ens vam impressionar perquè és molt complicat. Un altre dia, sʻhan fet focs artificials a les fonts de Montjuïc. I, per últim, vam anar a veure els correfocs on sortien nens i grans disfressats de diables, tabalers, banderes, focs i dracs. Ha estat fenomenal! Ens ho hem passat pipa!!! Esperem que les seves cartes arribin molt aviat a la nostra escola i, així, els podrem conèixer més.

CANALLA/ ENDEVINA

Qui és ? Vaig néixer a Barcelona, fa uns trenta anys aproximadament. En fa dos que sóc a l’escola, ja hi havia estat abans, però vaig marxar i he tornat perquè la trobava a faltar. Ensenyo els nens i nenes de primer, segon i tercer curs a comunicar-se amb el llenguatge universal. De vegades, quan vaig a veure els nens i nenes de primer, m’hi acompanya el meu amic Boby, que és molt estimat per tots els nens i nenes de l’aula. Amb els altres cursos ja no m´hi acompanya i sóc una mica més exigent amb ells. Ho sóc perquè m’agrada que

facin la feina i quan no la fan la veritat és que m’enfado i ells en són conscients. Sóc una noia molt senzilla, en el meu temps lliure m’agrada anar a caminar, viatjar i estar amb els meus amics. Sóc molt sociable i alegre i estic oberta a conèixer noves persones i nous països. Que ja sabeu qui sóc? La solució, al proper número de l’Infoferranet

SOLUCIÓ DEL QUI ÉS DEL NÚMERO ANTERIOR: Toni Martínez (Tècnica d’Ed. Infantil) Infoferranet/ 17


CALAIX DE SASTRE

Idees per crear targetes Collage de paper i retoladors MATERIAL

A

• Cartolines • Retoladors i colors Doblega per la meitat una cartolina, en forma de rectangle. Una altra opció és tallar una tira llarga de cartolina, doblegar-la per la meitat i tornar-la a doblegar. Retalla o estripa trossos de paper estampat de revistes velles, paper de regal…

B

18 /Infoferranet

Talla un triangle de paper de revista per fer-ne el cos. Retalla més triangles per fer-ne els braços i les cames i enganxa’ls a la targeta. Dibuixa la cara amb un retolador negre, fent un semicercle. Continua amb les mans, els turmells i els sabatons, i després pintaho amb colors.

• Pega • Tisores

• Revistes velles/paper de regal

C

Retalla un altre triangle per fer-ne el barret i enganxa’l. Pinta el cabell i dibuixa-hi la cara: ulls, nas i boca. Pots fer més pallassos amb diferents posicions i guarnir-los com t´agradi més. Aquestes targetes són molt originals i divertides i pots fer-les per als aniversaris dels amics o per felicitar les festes. Pots reciclar els papers de regal dels aniversaris, revistes velles, teles, cartolines… que pots utilitzar per crear la teva targeta. Pots fer servir diferents materials: purpurina, pintures, retoladors, colors, paper arrissat, de seda… Només cal una mica d’imaginació i tindràs una targeta amb molta personalitat.


ENTREVISTA Gemma Sobrino i Rosana Rodríguez (mares de 1rB i p4A/ i de 1rB i p3B) La Maria va néixer a El Granao, un poble petit de Huelva, i va arribar a Barcelona quan tenia 16 anys. Va començar a treballar a la nostra escola cobrint una suplència d’un mes i mig, fins que al 2003 li van donar l’oportunitat de treballar com a fixa. Quan li vam comentar que volíem entrevistar-la, es va posar força nerviosa, perquè deia que ben poca cosa ens podria explicar. Com n’estava, d’equivocada!. Quantes persones formen l’equip de neteja? Som 5. 3 amb 6 hores, 1 que en fa 4 i 1 que en fa 2. Quin horari feu? L’horari oficial és de 15.30 a 21.30, però preferim començar mitja hora abans, així tenim temps de netejar els patis perquè quan arribin els pares i les mares se’ls trobin nets. Quan feu vacances? El 30 de juny acabem i el dia 1 de setembre ens incorporem una altra vegada a l’escola. Com us organitzeu? La Carme fa els lavabos, la Sílvia i jo fem els patis. Després d’això la Sílvia se’n va a la tercera i la Carme a la segona. Jo me’n vaig a la quarta, després a la primera, netejo les dutxes, el gimnàs... Tot amb un horari establert. Quina part de l’escola és la que t’agrada més netejar? La quarta planta, el pis dels més menuts.

I la que menys? El gimnàs. Com es netegen els patis? Amb una mopa ho recollim tot i ho fiquem a la bossa. Quina diferència hi ha entre netejar quan hi ha l’alumnat a l’escola i quan no hi ha ningú? Molta. Quan ja han sortit tots pots fer la feina sense interrupcions. Quantes vegades ens trobem que ja hem fet els lavabos i ens ve un menut dient: «pipíiiiiiiii!!!!». - Com us afecten els dies de pluja? D’entrada, ja no podem sortir al pati, i imagineu-vos com es posa tot! Pares amunt i avall amb paraigües, les escales xopes... - Com van ser els inicis a l’escola? Si no recordo malament aquí només funcionaven dues classes a la planta quarta. En aquests passadissos deus haver viscut moltes coses. Tens alguna anècdota? Doncs sí. Em vaig quedar tancada a l’ascensor amb una companya. Sort que duia el mòbil i vaig poder trucar a l’encarregada, que va avisar els bombers. Com han afectat les noves tecnologies de les aules en la vostra feina? Hem notat el canvi, és clar, hem vist una pissarra digital a cada classe. Les companyes van dir: «Una altra pissarra per netejar!» Però de seguida ens van dir que aquestes pissarres no s’havien de tocar.

María Tenorio Recordes un dia especialment difícil per netejar? El dia de portes obertes. Els nens i nenes surten a dos quarts de cinc i els que vénen a veure l’escola arriben més o menys una hora més tard. En aquest temps hem de fer el màxim possible, com a mínim posar-ho tot a lloc a corre-cuita. Quant et queda per jubilar-te? Dos cursos, un any i poc aproximadament, ja em queda ben poc. Vols dir algunes paraules des d’aquestes pàgines? M’agradaria dir que tinc molta estimació als nens i nenes i que estiguin tranquils els pares i mares perquè amb els mestres aquí estan molt bé. També voldria dir que estic molt agraïda a l’equip directiu de l’escola perquè ens tenen en compte per a tot, ens sentim una part important d’aquesta escola que estimem tant. Quan parlen amb nosaltres ens escolten, i hem pogut veure les coses que s’han aconseguit per als nens i nenes en aquests darrers anys. Quin consell donaries a algú que comenci a treballar a netejar a l’escola? Que la neteja per als nens és primordial. Infoferranet/ 19


CONSELL ESCOLAR

El nou curs ens ha portat canvis al menjador Consell Escolar Realment el nou curs es va iniciar amb canvis importants al menjador de l’escola. S’ha realitzat un concurs públic, segons que estableix el Consorci d’educació de Barcelona. El procés de selecció va estar gestionat des de la mateixa comissió de menjador del Consell Escolar ampliada amb la presència d’un mestre i un representant de l’AMPA. Després d’estudiar les 13 ofertes presentades l’empresa que va obtenir millor puntuació va ser SCOLAREST. El 30 de juny, el Consell Escolar va aprovar la concessió del servei de menjador a l’esmentada empresa. Per no haver d’abordar totes i cadascuna de les condicions amb les quals sortia el concurs públic destacarem les que en el marc de la comissió es van considerar més importants. En primer terme consideràvem que era molt important preservar els llocs de treball de les persones que als darrers anys havien treballat a la cuina de l’escola i, en cas de canvi d’empresa, una de les condicions de primer ordre era mantenir el personal i reconèixer la seva dedicació. És així com la Rosa i la Charo continuaran amb nosaltres, si així ho desitgen, uns quants anys més. Aprofitem per fer visible la seva professionalitat en la important tasca que porten a terme com és preparar el menjar als nostres nens i nenes. En segon terme destacaríem l’habilitat de l’equip directiu de l’escola, que va incloure com a condició puntuable per guanyar el concurs el fet que l’empresa adjudicatària hauria de fer front a les obres d’insonorització del menjador. SCOLAREST ha hagut d’invertir 15.000€ en aquestes obres a amortitzar en tres cursos i sense cap càrrec per a l’escola. Aquestes obres haurien estat molt difícils de finançar si no s’hagués tingut l’encert d’incloure-les entre les condicions del concurs públic. El plec de condicions té en compte un horitzó de quatre anys per a l’empresa guanyadora. També ha permès introduir importants millores com ara el preu, que per a aquest curs, és de 5,84 euros el menú. D’aquest preu l’empresa de gestió atorga a l’escola un cànon de 0,5

cèntims (més que a l’anterior període) per a cada menú i 1 € per a cada menú esporàdic1, que es reinverteixen en activitats per als nens i nenes. També s’intenta que almenys un 20% dels productes que es fan servir siguin de tipus biològic. Sobre aquesta qüestió es va fer una enquesta al curs anterior. La idea era conèixer quina era l’opinió de les famílies tenint en compte l’encariment del preu que comportava. Finalment es va desestimar que tot el menjar fos de tipus biològic, però, si més no, ens agradaria mantenir aquest percentatge o assegurar que es compren productes de proximitat per evitar que vinguin de països allunyats amb el cost energètic que comporta. Apostar per aquesta manera de fer al menjador és apostar per un model més sostenible de les relacions comercials amb el benefici que això comporta per al medi ambient i les petites economies enfront de les grans empreses agroalimentàries. SCOLAREST també ha incrementat un monitor més per a Educació Infantil, ha assumit la manutenció dels monitors de migdia, sense que això sigui obligatori segons el conveni de lleure, i aportarà 1.200€ cada curs escolar i educatiu per realitzar les activitats proposades per al temps del migdia. Aquestes són algunes de les millores, però a més us volem recordar que els i les membres de la comissió de menjador realitzem petits tastos del menjar per a comprovar l’escalfor, les quantitats, les textures i els sabors, i elaborem informes que ens permeten avalar millores a les reunions mensuals que tenim amb SCOLAREST (www.scolarest.es). No volem acabar sense recordar també que les persones que formem part de l’esmentada comissió estem a la vostra disposició per escoltar noves propostes i idees. També per detectar possibles carències, que de vegades s’identifiquen parlant amb els nens i nenes, que en definitiva són els que dinen cada dia al menjador. Tal com ha estat fins ara, dins de les nostres possibilitats, ens comprometem a avaluarles, reflexionar-les i si s’escau a gestionar-les. Així doncs, Bon profit! (1) S’entén per menú esporàdic aquell que se serveix de forma puntual, o sigui a nens/es que no es queden habitualment a menjador.

AMPA

Campanya 100% famílies sòcies Junta de l’AMPA A finals de l’any passat vam engegar una campanya arriscada amb el propòsit d’aconseguir que totes les famílies de l’escola fossin sòcies de l’AMPA. Amb el lema de «Pensa en l’escola» vam rebaixar la quota anual i vam passar del concepte de número de fills/es a famílies. 20 /Infoferranet

Pensa en l’escola!

I quin ha estat el resultat? Hem passat del 42% al 60% de famílies sòcies de l’AMPA. N’estem contents però encara queda camí per fer. Camí que hem de fer tots els socis, perquè l’escola som tots i totes i així ens ho hem de creure.


AMPA

Necessitem dues castanyeres per repartir les castanyes // S’ha d’acompanyar la cercavila que fa l’escola en horari escolar, hem de trobar tres o quatre pares/mares // Dues persones que vulguin formar part del Comitè Ambiental //Els lots de llibres s’han de preparar i arribaran durant el matí, qui se’n pot encarregar?….

Omplim la Borsa de voluntaris? Junta de l’AMPA A vegades activitats que es repeteixen any rere any, a vegades activitats puntuals d’un dia per l’altre i que necessiten col·laboradors... Gairebé sempre hem de recórrer als coneguts/udes més propers o assumirles nosaltres mateixos... I en el nostre repte d’enguany per fer que tothom que pugui i/o vulgui hi pugui tenir accés... neix la idea de la «Borsa de voluntaris». Una llista on tothom qui hi estigui interessat pot formarne part, fent constar els seus horaris disponibles en cada moment, i així a l’hora de buscar gent podrem saber qui hi està interessat, si durant l’horari en què es necessita fer aquesta activitat podria venir, fent més fàcil aquesta recerca i més àmplia aquesta col·laboració. Es tracta d’una borsa dinàmica i oberta tot l’any perquè potser ara un no pot però el mes que ve sí i s’hi apunta

aleshores. En qualsevol moment podem fer canvis quant als horaris disponibles i, en qualsevol cas, si quan et criden no pots, no passa res; entenem que tots estem sotmesos a molts canvis i imprevistos a les nostres vides quotidianes. Es tracta de quelcom voluntari i qui s’hi apunta, s’entén, vol participar i aquesta voluntat és el més important. Sempre diem que l’escola la fem entre tots i totes i per això, amb aquesta borsa, el que volem és arribar al màxim de famílies, que ningú es quedi amb les ganes de col·laborar. ANIMEU-VOS!!! Si teniu ganes de formar part de la Borsa de voluntaris podeu parlar amb els delegats/ades del vostre grup i/o en tot moment adreçar-vos per correu electrònic a l’adreça de l’AMPA: ampaferransunyer@yahoo.es, on us atendrem amb molt de gust. Bon nadal famílies!!! Infoferranet/ 21


ESPAI MIGDIA

!

Què es cou al migdia?

Si teniu jocs de taula que no voleu i estan en bon estat, no els llenceu, porteu-los a l’escola on en faran un bon ús. Els jocs es van trencant i s’han de reposar. Els podeu donar a la Carme o a la Cristina (coordinadora del menjador).

Jocs de taula

Equip de redacció Si diem biblioteca tothom té la imatge al cap d’un espai d’estudi, ple de llibres per consultar i llegir, un lloc on impera la tranquil·litat i el silenci. Doncs bé, si passem per la biblioteca de l’escola qualsevol migdia trobarem una realitat ben diferent. Un grup d’uns vint nens i nenes jugant a diferents jocs de taula i on és difícil no fer una mica de xivarri si ens deixem emportar per l’emoció de la partida. Avui és divendres al migdia i els nens i nenes de quart estan jugant. Un grup juga a l’Uno, un altre fa un puzle gegant, un parell de nens juguen al dòmino i un grupet s’entreté amb el Tozudo (un ase que quan té massa càrrega diu que la porti un altre i ho llança tot per l’aire fent riure la canalla). Trobem un joc de fruites per fer torres ben altes o un joc de taula que es diu ¿Qué tengo en el coco?, que es compon d’unes cintes de plàstic per posar-se al cap i 192 targetes que mostren imatges diferents. Cada jugador es posa una cinta al cap i, quan és el seu torn, agafa una targeta i sense veure-la la posa en aquesta cinta de manera que la imatge sigui visible per a tots els altres jugadors. Fent preguntes ha d’endevinar què o qui és. Es pot jugar amb límit de temps o sense per endevinar la targeta. Riuen de valent fins que troba la resposta correcta. Finalment, un grupet de quatre nens juguen al Set i mig, estan ben concentrats en les cartes com si amb la ment poguessin fer venir la carta que necessiten. 22 /Infoferranet

Set grups de joc diferents i simultanis!!! Els monitors tenen feina per mantenir una certa tranquil·litat en algunes taules i el límit de decibels permès. Imagineu un grup de primer on alguns encara no entenen gaire bé això que «el més important no és guanyar sinó participar», de segur que alguna peça surt volant... Sempre hi ha dos monitors per grup perquè si un ha de sortir un moment els nens i nenes sempre restin acompanyats. Els nens i nenes escullen a què volen jugar, encara que enguany s’està intentant que juguin una miqueta a tot. Es volen fer uns taulers d’instruccions ben grans i senzills per a cada joc, per tal de facilitar-ne l’aprenentatge. Una especial menció té el joc d’escacs, del qual hi ha uns 6 o 7 taulers de joc. L’objectiu d’aquest any és potenciar aquest joc de taula. No sempre és fàcil posar dos nens a jugar a escacs si pensem que és un joc que requereix una certa concentració, paciència i conèixer tota una sèrie de moviments fins a arribar molt més endavant a la lògica de les diferents estratègies que un pot emprar. L’escola ha parlat amb l’Espai per a la gent gran perquè un cop al mes puguin venir a ensenyar als nens escacs i així compartir una estona segurament ben entranyable. Animeu-vos a compartir un bon joc de taula en família! Bona partida!!!


2 DE 5

Escola de bàsquet Anna Vélez (mare de 2n) Els dilluns i els dimecres a les 5 de la tarda al pati de baix de l’escola uns quants nens i nenes de segon es preparen per entrenar. Encara no participen en cap competició escolar, però entrenen amb molta il·lusió. Per començar la Clara (l’entrenadora) els fa jugar a una sèrie de jocs tradicionals: aranya peluda, 4 cantonades, comecocos, stop... amb l’objectiu d’agafar agilitat i habilitat en alguns moviments típics del bàsquet: llançar, esquivar, defensar, atacar... També serveixen com a escalfament. Un cop acabat divideix el grup en 2 (7 cap a una banda i 7 cap a l’altra) i comencen a fer exercicis més específics: anar botant la pilota i llançar-la a cistella, anar fent 3 passes i després mentre 1 defensa els altres 2 ataquen... En tot moment la Clara va recordant les regles del bàsquet: NO botar amb dues mans, NO caminar amb la pilota a la mà, NO botar la pilota, agafar-la i tornar-la a botar, NO botar massa alt...

En aquests moments han de practicar molt la defensa i l’atac, és on van una mica més despistats. Per acabar l’entrenament hi ha dies que fan un petit partidet o si el temps no ho permet fan una pinya com els professionals i criden: FERRAN SUNYER!!!! Tot i que no participen en cap competició escolar durant l’any hi ha 3 jornades esportives ( 15 de gener, 12 de febrer i 11 de juny) en les quals participen els equips de quatre escoles de l’Eixample; fan un petit torneig i així es van introduint els infants en el món de la competició. Per cert, tenim una mena d’himne: «Ferran Sunyer, de l’equip que s’ha de ser Tant si perd com si guanya Ferran Sunyer és una canya.»

Infoferranet/ 23


SALUT / ACTIVITAT FÍSICA

«És diumenge i anem a fer una passejada amb bici per Collserola. Abans, però, prendré aigua amb sucre o bicarbonat (...). És dimarts i estic cruixida. Tinc unes agulletes que no em puc ni moure. Si pogués quedar-me al llit, potser se’m passarien abans.»

Les agulletes o cruiximents Què són? Anomenem agulletes de manera col·loquial, o cruiximents, la miàlgia diferida o «dolor muscular d’origen retardat». Es tracta d’un dolor intens i localitzat, similar a múltiples punxades de petites agulles, que apareix entre les 24 i 48 hores després d’un exercici físic intens poc habitual o quan es realitza després d’un període més o menys llarg d’inactivitat. Solen durar de tres a cinc dies i, a més del dolor, suposen una disminució de la mobilitat i flexibilitat del múscul. No revesteixen cap gravetat però són molt molestes. Popularment el nom d’agulletes prové de la sensació de múltiples punxades, amb la creença que es produeix una cristal·lització de l’àcid làctic que apareix durant un exercici intens. Aquests cristalls es clavarien en el múscul en moure’l. Aquesta teoria és falsa, ja que l’àcid làctic no cristal·litza a temperatura corporal. Els últims estudis expliquen que es tracta d’una reacció inflamatòria en resposta a les microlesions musculars i tendinoses que es produeixen quan es fa un exercici més intens del que el nostre múscul estava acostumat. En aquestes circumstàncies es genera una gran quantitat de metabòlits o «deixalles», que provoquen una reacció inflamatòria i que irriten les fibres nervioses, la qual cosa produeix dolor. Les zones més afectades per aquest dolor són les unions musculars i els tendons prop de les articulacions. Això es deu al fet que en aquestes zones les fibres musculars són més dèbils i és on hi ha més tensió. 24 /Infoferranet

Què podem fer? També trobem falsos mites en la prevenció i el tractament. A l’empara de la teoria dels cristalls d’àcid làctic van sorgir remeis com l’aigua ensucrada, l’aigua amb bicarbonat i d’altres, que pretenien una prèvia aportació extra de glucosa per evitar l’aparició d’àcid làctic i, després, ajudar a diluir els cristalls que s’hi formarien. Com que ja sabem quines són les causes, podem deduir que aquests remeis populars són, si més no, inútils o uns mers placebos. El que cal fer és activitat física suau, que mobilitzi la zona afectada, per augmentar el reg sanguini, cosa que pal·lia en cert grau el dolor i repara les fibres danyades. L’aplicació de fred ajuda també, de forma analgèsica. Quant a la prevenció, abans de fer exercici físic, s’han d’escalfar bé tots els músculs, sense oblidar que una dieta equilibrada i una bona hidratació ha d’acompanyar qualsevol pràctica esportiva. Cal entendre les agulletes, doncs, com una adaptació muscular a les exigències de l’organisme. L’únic que es pot fer per evitar-les és activitat física continuada i progressiva. Apareixeran al principi, però en reemplaçar les fibres trencades per d’altres de més resistents, els microtrencaments disminuiran o deixaran de produir-se. Sort!


PEL PLAER D’ESTAR JUNTS

Pugem al tren Com s’hi arriba amb tren: Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). S’agafen a la Plaça Catalunya, línia direcció Terrassa, Sabadell, Sant Cugat o UAB (S1, S2, S5 i S55). S’ha de baixar a la parada «Baixador de Vallvidrera». Al costat mateix de l’estació hi ha el parc.

Famílies de P5 El dissabte 16 de juny les classes de P5A i P5B vam quedar a l’estació de Sants, de bon matí, per agafar el tren que ens portaria a Vilanova i la Geltrú per visitar el Museu del Ferrocarril, que precisament es troba al costat de l’estació. Just a l’entrada del recinte del museu ja ens esperava la part frontal d’una locomotora molt bonica que anunciava el que trobaríem a dins! A l’edifici principal hi havia un espai de joc on els nens s’ho van passar molt bé jugant una estona i mirant una maqueta en miniatura que ens va encantar. Un monitor que ens va acompanyar durant tot el recorregut pel museu ens va portar, en primer lloc, a una sala de projecció on vam veure una pel·lícula molt il·lustrativa, Puja al tren de la història, que ens va ajudar a conèixer el món dels trens des del segle xix al xxi i ens va agradar molt a tots, grans i petits. Més tard, ens van conduir a visitar una de les col·leccions de locomotores de vapor més valuoses d’Europa a les instal·lacions ferroviàries originàries del segle XIX per al manteniment i la reparació de locomotores de vapor. El museu compta amb 26 locomotores de tota mena, situades en un edifici semicircular, entre les quals destaca La Locomotora Martorell, una rèplica del primer tren que va circular a Espanya el 1848 i que ens va sorprendre a tots quan vam entrar als seus vagons i la vam recórrer per fora, imaginant com vivien en aquella època. També vam visitar locomotores dièsel, vagons de viatgers de molts tipus, mentre el monitor ens anava explicant les peculiars característiques de cada peça. Una de les visites que més ens va agradar va ser la d’un talgo de la dècada dels 50, no tan diferent dels trens actuals, ens vam asseure als seus grans i còmodes seients i vam viatjar a través del temps... A l’exterior també hi havia el pont de senyals i el pont giratori, que tenia la missió de canviar l’orientació de les locomotores, i altres elements que tots vam tocar i provar, com campanes, rellotges, controls de via, etc. Al final de la visita, al museu mateix hi ha el Parc Vall de Núria en el qual els nens van gaudir una bona estona, mentre els pares i les mares fèiem fotos i, just abans de marxar, el monitor va regalar a cada nen un llibre del museu molt maco. Com que feia un dia preciós i teníem gana ens vam asseure al parc que hi ha just al davant de l’estació de tren i vam menjar tots junts, compartint i intercanviant menjars, i vam celebrar amb un pastís fantàstic l’aniversari de la Martina. Mentre els grans xerràvem, els nens no van parar de jugar i estàvem tan a gust que la majoria es van quedar fins ben tard i fins i tot van anar a la platja!!! Us recomanem la visita, va ser un dia fantàstic. Infoferranet/ 25


SOSA CÀUSTICA

La festa de la democràcia a l’escola Pere Martí (pseudònim) De segur que recordeu que pel novembre hi va haver a l’escola eleccions per elegir uns quants membres del Consell Escolar. I també unes quantes membres. El poble votant, ben informat de les funcions de l’esmentat Consell, va anar a exercir el seu dret al sufragi en massa per escollir entre diversos i diverses candidates i candidats. Analitzem-ho: les funcions del Consell Escolar són clares i conegudes de tothom, perquè ja se sap que és el mateix que l’HAMPA. Més o menys. O és per donar consells als nens, i les nenes. Sí, això: el «consell escolar»; per exemple, «no portis l‘esmorzar embolicat amb paper de plata». (Ens diuen que AMPA va sense hac, però juraríem que en una pel·lícula de l’Edward G. Robinson –amb això de les criatures fa temps que no anem al cinesortia amb hac.) Pel que fa al candidatam, són persones la principal característica de les quals és ser el pare de la Pepeta o la mare del Pepet. Se’n desconeixen defectes i virtuts; es té una idea vaga, si és que se’n té cap, de quina feina fan; un dia una la van veure per la Rambla; l’altre és aquell dels pantalons carabassa... Si es presenten, deu ser que 26 /Infoferranet

cobren alguna cosa... Amb aquesta base la gent participa en els comicis i tria els seus representants, la cara dels quals ha pogut observar detingudament en aquella mena de pòster que hi ha penjat a la porta de l’escola. Només hi manca el «wanted», i és que ja hem dit abans que eren de l’HAMPA... Cal dir, però, que les candidates i els candidats són persones de bona voluntat que desitgen sacrificar una part del seu temps per fer una escola millor. La seriositat els caracteritza, i això es veu en les propostes que volen fer arribar al Consell si són escollits: demanar una subvenció per enviar la canalla a Mongòlia durant la setmana de vacances del març, repartir cubates a la festa de final de curs, habilitar una zona de fumadors a totes les aules de primària (a educació infantil, no) o fer obligatòria a tots els cursos l’assignatura d’aromateràpia. En resum, entre els uns i les altres i les unes i els altres vam tenir un grandiós esclat de democràcia a l’escola. Encara se’n troben fragments pel pati.


LLEGIM? Francie Nolan (pseudònim)

Tradicions de Nadal On és el caganer? Autora i il·lustradora: Teresa Giménez Editorial: Beascoa

Un tió amb vista Autora: Gemma Lienas Il·lustrador: Jordi Sales Editorial: La Galera

Els Pastorets Adaptador: Oriol Izquierdo Il·lustrador: Jordi Vila Editorial: La Galera

L’arbre de Nadal Autor: Josep F. Delgado Il·lustrador: Carles Arbat Editorial: Baula

Aquesta és una història que explica per què a cada pessebre hi ha un caganer i per què sempre està en un racó amagat.

S’acosta Nadal i el tió espera els informes que li ha d’enviar en Fumera, el seu ajudant que ho veu tot. Però, què passaria si en Fumera tingués problemes de vista?

L’obra de teatre més tradicional a casa nostra, representada arreu durant les dates de Nadal.

L’Elisabet vol un arbre de Nadal. I ben guarnit de dalt a baix, amb estrella a la punta i boles de colors. Però els pares no preveuen que l’Elisabet s’enamorarà d’un arbre de Nadal... diferent de com ells s’imaginen, perquè estimar, a la Bet, li surt de dins. Un arbre de Nadal és un ésser viu, i els éssers vius se’ls ha d’estimar, i sempre... no només per Nadal.

Cançoner de Nadal Selecció de Marta Luna Il·lustradora: Cristina Losantos Editorial: La Galera Recull d’algunes de les cançons populars de Nadal més conegudes i estimades per petits i grans, però de les quals sovint només recordem algunes estrofes. Aquí les trobem completes i amb melodia.

Els tres Reis d’Orient Autor: Lluís Farré Il·lustradora: Maria Mercè Canals Editorial: Combel Un llibre amb desplegables que presenta una de les narracions més populars entre els nens i les nenes, el viatge dels Reis d’Orient cap a Betlem per adorar el nen Jesús. Un text rimat i unes il·lustracions evocadores per endinsar-se en la màgia del Nadal.

El nas 365 de l’Home dels Nassos Autor: Xavier Blanch Il·lustrador: Francesc Rovira Editorial: Baula L’Home dels Nassos es passeja pels carrers l’últim dia de l’any. Nens i nenes volen sortir de casa per veure’l. I vosaltres, ja l’heu vist, l’Home dels Nassos?

Infoferranet/ 27


P3 A

Gossos Benvinguts!! P3 B MĂşsics

7. Desembre 2010  

Revista de l'Escola i de l'AMPA Ferran Sunyer. Número 7

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you