Page 1

INFOBESITAS

Kunst van Formaat: met els slot Werk aan de wandel Updaten met: Qruun Schram Anti dieet dag 6 mei zwangerschap & Overgewicht

Grote maten beurs

Kip Marokkaanse stijl 22ste jaargang, nr.1 voorjaar ‘09


Telegraaf 22-01-2009 -

“In het laatste kwartaal van vorig jaar is een

Een van haar nieuwste klanten is de gemeente

Steeds meer werkgevers bemoeien zich met

piek te zien van werkgevers die werknemers

Den Haag, daar krijgt ze te maken met een

het (over)gewicht van hun werknemers.

aanmelden om ze te laten afvallen” meldt

aantal mensen die meer dan 100 kilo wegen.

Het aantal bedrijven dat personeel op

Thea Fillekes, manager bij Winnock, specialist

afvalcursus stuurt, groeit flink.

in gedragsverandering van werknemers.

Door: Mieke van Spanje

De Obesitas Vereniging behartigt individueel en collectief de belangen van mensen met overgewicht in de samenleving. Zij is vertegenwoordigd in belangrijke landelijke overleg-organen.

Sprekende mensen zijn te helpen

Wij houden u graag op de hoogte van actuele discussies en mogelijkheden. Meer informatie? www.obesitasvereniging.nl Reageren? mvanspanje@obesitasvereniging.nl

In deze nieuwe rubriek willen we graag laten zien dat hulp vaak dichter bij is als je denkt: als je er maar op de goede plek om vraagt!

Belangenbehartiging

Belasting: tips voor teruggaaf

Gewicht in de strijd gooien

In het belasting aangifteformulier 2008 staat bij aftrekposten ziektekosten en andere buiten­gewone uitgaven o.a. de volgende tekst:

• Ten gevolge van een dieet bent u zo veel afgevallen dat u een geheel nieuwe garderobe nodig hebt. Dat brengt meerkosten met zich mee.

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed

Over het algemeen komen de volgende zaken voor belasting aftrek in aanmerking:

Het gaat snel met obesitas op dit moment. Waar we eerst jaren lang aan een dood paard hebben lopen trekken, rollen de initiatieven nu over elkaar heen. Voor ons heeft dat de prettige gevolgen dat we aan eventuele samenwerkingspartners niet eerst hoeven uit te leggen wat obesitas is en hoe belangrijk het is om daar maatregelen voor te treffen. De NOV merkt ook dat er veel vragen binnenkomen naar onze deskundige mening. Het college voor Zorgverzekeringen vroeg ons advies over nieuwe geneesmiddelen; het PON vroeg onze inbreng bij de introductie van Xenical op de algemene verkoopmarkt; Ziekenhuis Slotervaart wil graag met ons praten over de inrichting van hun nieuwe afdeling revalidatie waar een obesitas-programma komt; Zwaartepunt wil graag onze expertise bij het ontwikkelen van een cursus; studenten nodigen ons uit om te spreken; kranten en opiniebladen weten ons te vinden voor onze mening. En

ga zo maar door. De belangstelling voor obesitas is uiteindelijk dan toch omgeslagen in een meer wenselijke richting. Maar laten we nog niet te vroeg juichen. Er is nog veel te veranderen voordat we het bij de dokter in de praktijk merken, of voordat alle zorginstellingen op ons voorbereid zijn. Het meeste werk wordt momenteel verzet in de werkgroepen van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Daar gaan komend jaar 5 werkgroepen aan de slag die de problemen op moeten lossen die er zijn ontstaan door het actieve beleid bij obesitas. De Obesitas Vereniging is vertegenwoordig in de volgende werkgroepen: • ‘Ketenzorg volwassenen met morbide ­obesitas’ door Mieke van Spanje • ‘Ketenzorg obesitas en morbide ­obesitas kind en adolescent’ door Susanne Kruizinga • ‘Gecombineerde leefstijlinterventies volwassenen overgewicht en obesitas in

­de eerstelijn’ door Mieke van Spanje • ‘Bekostiging zorgstandaard’ door Marjolijn de Booijs van de NPCF • ‘Projectgroep beweegkuur’ door Susanne Kruizinga. Problemen waar we momenteel tegen aan lopen zijn bijvoorbeeld; Artsen die bijgeschoold moeten worden over de nieuwste inzichten rondom obesitas; Opleidingen die aangepast moeten worden aan deze nieuwe inzichten. Wie gaat al de nieuwe taken uitvoeren? De huisarts heeft het al te druk. Wat kun je uitbesteden, hoe kun je samenwerken, wie zal dat betalen?; Hebben medicijnen een plek in de behandeling van obesitas? En zo ja, wie krijgt die medicijnen? Moeten de patiënten die zelf blijven betalen of is er bv. bij morbide obesitas wèl een reden om tot vergoeding over te gaan; opereren, voor- en nazorg; hoort plastische chirurgie er bij? We hopen dat we jullie komend jaar mogen berichten over goede vorderingen. Eerst maar eens aan de slag.

U mag extra uitgaven voor kleding en beddengoed, en het wassen daarvan, onder de volgende voorwaarden meetellen: • De uitgaven waren rechtstreeks een gevolg van ziekte of invaliditeit • De zieke of invalide hoorde tot uw huishouden • De ziekte duurde minimaal 1 jaar of gaat vermoedelijk minimaal 1 jaar duren Voor deze uitgaven mag u een vast bedrag meetellen van € 300. Als u kunt aantonen dat de extra uitgaven hoger waren dan € 600, mag u € 750 meetellen. De bedragen gelden per persoon en voor een heel jaar. Had u bijvoorbeeld vanaf 1 oktober 2008 extra uitgaven, dan neemt u 3/12 van het aftrekbedrag.

Obesitas is geaccepteerd als chronische ziekte. Voor dikke mensen kan dit betekenen dat u mogelijk de volgende uitgaven op kunt geven als uitgavenposten bij de aangifte over 2008: • Door uw omvang heeft u meer dan gemiddelde slijtage aan kleding. Dat brengt meerkosten met zich mee. • Door uw omvang zijn uw kleren aanmerkelijk duurder dan gemiddeld. Dat brengt meerkosten met zich mee.

• kosten van een huisapotheek. Dat is per persoon € 23,- per jaar. • kosten van aanvullende verzekeringen. • kosten van premies van basisverzekering, volgens vaste tabel. • kosten van recept-medicijnen, voor zover u die zelf moet betalen. • kosten van medische behandelingen, voor zover u die zelf moet betalen. • meerkosten van dieet. Alleen een vermageringsdieet is meestal niet kostenverhogend. Een gecombineerd dieet voor bv. diabetes en obesitas is wel weer kostenverhogend. • aanpassingen in huis ten gevolge van ziekte of handicap, voor zover u die zelf moet betalen. Bij de Chronisch Zieken en Gehan­ dicaptenraad is een brochure te bestellen over aftrekbare kosten bij ziekte of handicap. De brochure ‘Belastingvoordeel 2008’ kost € 3 exclusief verzendkosten. De publicatie kan worden besteld bij de Bestel-lijn van de CG-Raad. Telefoon (030) 291 66 50. De Bestel-lijn is bereikbaar op de volgende tijden: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Begin februari 2009 kregen we een telefonische noodkreet van Chris Boesveld uit Amsterdam. Hij was bij de dermatoloog geweest en moest nader onderzocht worden. Maar dat ging niet zonder hulp van een passieve til-lift. Chris weegt meer dan de til-lift uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam aan kan. Dus er is een probleem. Dit probleem werd binnen het ziekenhuis aanvankelijk handig doorgegeven van de ene afdeling naar de andere. Van dermatologie naar de bevoorrading naar de patiëntenraad. Allemaal zonder succes. De onderlinge verstandhouding begon inmiddels wat gespannen te raken. Uiteindelijk kwam de vraag bij de Obesitas Vereniging terecht. Nu hebben wij vaker met dit soort problemen te maken en het rondsturen van het probleem van de ene naar de andere afdeling was heel herkenbaar. Het is, eerlijk gezegd, ook geen gemakkelijke materie. De NOV merkt dit niet alleen bij vragen van individuele patiënten, maar ook op landelijk niveau. Ook daar weet men niet goed hoe men ermee om moet gaan en wordt men alsmaar naar naderen doorverwezen. Van de zorgverzekeraars naar de Zorgautoriteit naar het Ministerie en weer terug. Geen van deze partijen acht zichzelf verantwoordelijk. Moeilijk. Nu vroeg Chris niet eens om iets bijzonders. Hij vroeg om een dienst waarvoor iedere Nederlander gewoon verzekerd is. Dus ook Chris. Hij heeft een verzekering die ervoor garant moet staan dat alle verzekerde zorg ook daadwerkelijk geboden kan worden. OOK als die voor een dik persoon moeilijker te organiseren of duurder is. Wij hebben voor Chris bemiddeld bij het OLVG. Wij hebben gesproken met de klachtenfunctionaris die de zaak vervolgens heeft uitgezocht en uitgezet bij Juridische Zaken. Juridische Zaken is zelfs verder gegaan en heeft een inventarisatie gemaakt van wat er zoal nodig is voor onze doelgroep en inmiddels is toegezegd dat er een passieve til-lift voor zware personen wordt aangeschaft. Chris wordt voorlopig geholpen met een lift die gehuurd wordt.

Eind goed, al goed? Nog niet helemaal. Dit ziekenhuis heeft het nu prima opgepikt en geregeld. Maar die andere ziekenhuizen en andere patiënten? De NOV gaat in ieder geval door om ook op landelijk niveau te regelen dat goede zorg voor dikke mensen vanzelfsprekend is. Tot het zover is geldt: sprekende mensen zijn te helpen.

9 Infobesitas - Lente ‘09

Infobesitas - Lente ‘09

8

Baas stuurt personeel op afvalcursus


De drie boeken uit de Boekenbijsluiter worden verloot onder de juiste inzendingen. Stuur uw oplossing naar: infobesitas@obesitasvereniging.nl of naar Obesitas Vereniging, t.a.v. Redactie Infobesitas, Oosterweg 82a, 6602 HG Wijchen.

Door: De Infobesitas redactie Iets interessants voor het prikbord? Mail de redactie op infobesitas@obesitasvereniging.nl

Grootste worst ter wereld!

Honderden inwoners van het dorpje hebben meege­ holpen de worst te fabriceren. Benodigdheden? mensen kunnen kilo varkensvlees, er een hapje van 10 kilo zout, In Vinkovci – Kroatië is nemen. Volgend jaar 2,5 kilo kruiden ‘s werelds grootste worst 3,5 kilo knoflook gemaakt. De worst meet willen ze het record verleggen naar één meter. kilometer!

3000

400

530

Vinkovci

Liever slank dan lang leven?

Weblog Vera

Weblog Christel

Op een mooie, koude maar zonnige dag was ik naar het park bij ons in de buurt gereden over het fietspad om de enkels van voetgangers te ontzien. Toen ik rechtsaf wilde slaan moest ik afremmen om het talud te kunnen nemen. Recht ervoor en erover heen zodat m’n scoot niet kantelt. Ik ben er nu achter gekomen dat er geen remlichten op mijn scoot zitten.... Lees verder op obesitasvereniging.nl.

Ik zal proberen wat vaker te gaan fietsen en te wandelen. Het goede weer komt eraan en nu het binnenkort ‘s avonds weer langer licht wordt, is het beter naar buiten te gaan dan bij de TV of achter de computer te zitten. Binnenkort wordt deze website volledig vernieuwd. Dus voor iedereen die hier regelmatig komt, nog even wachten maar dan kan je alles in nieuwe kleuren en lay out bewonderen. Komt dat zien, komt dat zien. ...

Uit een enquête onder de deel­ nemers van website valtaf. nl blijkt dat maar liefst 43% kiest voor een korter leven als ze de rest van hun leven slank zouden zijn. 57% van de deelnemers gaf aan dat zij liever op een gezonde manier hun streefgewicht willen bereiken. Pillen slikken zouden ze nooit doen en al helemaal geen levensjaren inleveren. Lees meer op www.valtaf.nl.

Zwemgroepen Nijmegen

MET SPOED GEVRAAGD in Drachten!

Zwemgroep Tilburg viert feest!

Wij van zwemgroepen Nijmegen zwemmen op de woensdagavond. In de wijk Hatert in Nijmegen. Op het moment hebben wij nog enkele plaatsen vrij. Neem contact op met ons voor meer info en kom een keer kosteloos mee zwemmen. René Thijssen: 024 6452466, thijssen35@zonnet.nl of Ine van Dinther: 0492 323288

Zwemgroep Drachten is met spoed op zoek naar een nieuwe instructeur/ instructrice. Help ons uit de brand! Neem voor meer informatie contact op met: Marion Bakker: 0512 – 510976, m.a.bakker@hetnet.nl

Zwemgroep ‘De dolfijntjes’ in Tilburg viert op 1 april hun eerste lustrum. Willy, Sjef en alle Tilburgse zwemmers, een fijne proficiat plons toegewenst!

NOG EEN SPOEDJE in Arnhem Zwemgroep Arnhem zoekt een nieuwe begeleider. Ben je lid van de NOV en kun je de organisatie van zwemmers, zwembad en instructeur in goede banen leiden? Zwem dan gratis mee in Arnhem als NOV begeleider. Meld je aan bij Riky van Pinxteren, 0900-9988998, zwemmen@obesitasvereniging.nl.

19

Nieuwe zwemgroep in Breda?

Infobesitas - Lente ‘09

Infobesitas - Lente ‘09

18

Veel puzzelplezier! Groeten van Clementine Bakker.

In Ulvenhout, gemeente Breda is er overdag op maandag, dinsdag en donderdag tussen 11 en 14.00 uur ruimte om een groep te starten voor mensen met obesitas. Bij voldoende aanmeldingen zou deze groep binnenkort kunnen starten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het zwembad, mevr. E.Kock tel. 076-5612987.

Lees meer op obesitasvereniging.nl

Buikdans pilot? Meld je aan via Infobesitas@ obesitasvereniging.nl. Bellen kan ook! 0900-9988998 (tussen 10 en 14 uur).

Roos Belifante gaf tijdens de Jubileumviering van de Obesitas Vereniging een buikdansworkshop. Deze werd ontzettend goed ontvangen. Roos vond het daarnaast hartstikke leuk om te zien hoe iedereen opfleurde door samen lekker te dansen. Reden genoeg om te kijken of we hier een vervolg aan kunnen geven! Bij voldoende aanmeldingen gaat er een buikdansgroep starten in de omgeving Utrecht – Het Gooi. Woon je in de buurt en heb je zin om deze ode aan de vrouwelijke ronde vormen op te pakken?


Door: Eric Verberne

Eric Verberne, woont in Amsterdam is 45 jaar & single. Heeft een passie voor films en musicals. Zijn hoogste gewicht was 300 kilo, zijn huidige gewicht is 214 kilo en dalende. Eric heeft obesitas sinds 1989. Hij deelt zijn verhaal met de Infobesitas lezers

Eric’s Bariatriehoek

Infobesitas - Lente ‘09

26

in zijn eigen bariatrie hoek. Kun je niet wachten om te lezen hoe het afloopt? Blik dan vooruit naar het nu en lees meer van Eric op: Superchubby.valtaf.nl Wil je reageren? Schroom dan niet! email@ericverberne.nl

Onze lieve vrouwen niet zo gastvrij... Intake

jaar voor niets zo hard gewerkt. Uiteindelijk op 17 maart 2006 is de sleeve operatie gedaan. Als me dat in november al gezegd was, had dat tientallen kilo’s gescheeld. Maar vooral heel veel spanning en emotionele roller coasters. Enig begrip of zelfs excuses hiervoor kwam er niet van de chirurg of de planning. De mens achter de maagballon, in onzekerheid wachtend op de vervolg operatie, werd gewoon helemaal over het hoofd gezien en aan zijn lot overgelaten.

Maagballon Na anderhalve maand was het dan zover. Ik kreeg de maagballon. Die wordt bij je ingebracht via de keel terwijl je zelf wakker bent. Dat was een beetje vervelend, maar goed vol te houden tijdens de ingreep. De maagballon heeft daarna veel meer ellende veroorzaakt. Ik ben echt dagenlang ontzettend misselijk geweest. Overal in huis stonden emmers om het op te vangen. Het was te erg voor woorden, maar daar moest je wel doorheen. Op een gegeven moment voelde ik dat de maagballon aan het afdalen was en daarmee verdween

de misselijkheid. In de rest van de 6 maanden ben ik uiteindelijk 53 kilo afgevallen. Een hele prestatie zeker omdat ik veel later hoorde dat je maximaal een resultaat van 10% gewichtsverlies kunt verwachten. In mijn geval zou dat 30 kilo geweest zijn. Met 53 kilo was ik daar dus ruimschoots overheen.

Gastic Bypass? Op 8 november 2005 is de maagballon er uit gegaan. Ik had al een maand daarvoor met de chirurg dokter de Wit gesproken. Hij had beloofd dat ik in aanmerking kwam voor een gastric bypass. Die zou ik krijgen direct nadat de maagballon eruit ging. Hooguit 2 weken erna. Dat zou nog heel anders blijken te zijn.

door vele doktoren die tussen mijn benen keken naar de cyste die aan de binnenkant van mijn rechterbovenbeen hangt. Helaas konden ze er niets aan doen. Maar dat was wel de start van het hele bariatrie traject wat ik sindsdien heb afgelopen.

Aan het lijntje Iedere week op maandagochtend “mocht” ik bellen om te horen of de operatie die week gepland stond. Elk weekend was er dus de spanning of het nu echt ging gebeuren. En iedere maandag was er de grote teleurstelling. Nee meneer, de operatie is niet deze week. Wanneer weten we niet. Belt u volgende week maandag maar weer. Dat duurde maandenlang! Elke week weer een teleurstelling maar vooral de onzekerheid wanneer en zelfs op een gegeven moment óf ik de operatie zou krijgen was niet bekend. Door de onzekerheid vond ik troost in eten waardoor mijn gewicht weer omhoog ging totdat alle verloren kilo’s er weer aan zaten. Een half

Lente Infobesitas met Qruun Schram, bekend van het boek ‘Man op de weegschaal’. Reageren op dit artikel? Infobesitas@obesitasvereniging.nl

Vorige keer schreef ik over het begin van mijn bariatrie geschiedenis. Over het isolement thuis en het onderzoek

Het begon met een hele serie gesprekken in het OLVG (Onze Lieve Vrouwen Gasthuis). Met een diëtiste, een psycholoog, een internist en een maag-lever-darm specialist, dokter Baak. Gelukkig gaven allen het groene licht om door te gaan. De psycholoog verwees me wel naar een gespreksgroep van Mentrum met mensen die voor een maagband gaan. De begeleiding van die groep bleek niet zo professioneel als je zou mogen verwachten. Slechte adviezen die ze later toe gaven en geroddel achter de ruggen om van de patiënten. Omdat het onderdeel was van het hele traject ben ik daar wel ruim een jaar bij geweest. Het enige goede aan die “begeleiding” was de fysiotherapie. Die leverde me heel bruikbare tips op over hoe ik, ook al kon ik niet lang staan, toch oefeningen kon doen om te bewegen.

Op bezoek bij gewichtige, opmerkelijke en inspirerende bekende Nederlanders. Ema Wilhelmus sprak voor de

“Nee meneer, de operatie is niet deze week. Wanneer weten we niet. Belt u volgende week maandag maar weer terug. Dat duurde maandenlang!”

Updaten met...

Qruun Schram(1967) 27

Door: Ema Wilhelmus Qruun Schram, getrouwd met zijn jeugdliefde, vader van twee prachtige kinderen: dochter Pheline en zoon Marius. Ze wonen in een leuk jaren dertig huis in Hilversum. Al twintig jaar worstelt hij met eten, diëten, emoties, stil leed en confrontaties met het schoonheidsideaal. Zijn piek bereikte hij op dertig jarige leeftijd, 122 kilo. Een loep boven de op-en afval inspanningen van Qruun Schram. Ik ontmoet Qruun op een vrijdag­ middag in januari, zijn papa dag. Een grote, goed geproportioneerde vrolijk ogende man opent de deur en als vanzelf raken we meteen aan de praat. Met een lekkere bak koffie verdwijnen we naar zolder, het domein van Qruun waar hij zijn literaire oprispingen aan het papier toevertrouwt. Hij praat zoals hij schrijft doorspekt met humor en kwinkslagen. Qruun is erg kritisch ten opzichte van zichzelf en toch ook wel ijdel. Als hij vindt dat zijn gewicht on­ acceptabel wordt trekt hij zich terug uit het sociale leven en gaat niet

meer naar feestjes en kroegen. Dat valt hem zwaar, want als echte Bourgondiër houdt hij van een lekkere maaltijd en een goede slok. Koken is dan ook één van zijn favoriete bezigheden. De grootste drijfveer om af te vallen zijn de kinderen. Hij wil graag opa worden. Al drie keer volgde hij een clinic 28 mediline kuur van zes weken in de voormalige kliniek van Conny Breukhoven in Den Haag. Onder wekelijkse begeleiding met een dieet van 800 kcal., aminozuurcapsules, multivitamines en een licht bewegingsprogramma. Om daarna zeven weken af te kikken van de capsules met een dieet van 1500 kcal. en een intensief bewegingsprogramma. Het verbaasde mij dat Qruun als farmaceut capsules slikt waarvan hij weet dat ze toch wel wat bijwerkingen kunnen hebben. Hij neemt dat voor lief in zijn strijd tegen overgewicht en bovendien doet hij dit maar een paar keer, want straks is dat allemaal niet meer nodig als hij op 1 april zijn streefgewicht van 92 kilo bereikt. Eigenlijk zou hij helemaal moeten kappen met alcohol dat zou aanzien-

lijk schelen, maar daar vindt hij het toch weer net even te lekker en te gezellig voor. Het valt ook niet mee om je hele leefstijl om te gooien! Qruun heeft zich aangemeld bij de Weight Watchers, maar daar voelt hij zich niet thuis. Met het systeem is niks mis. Het is alleen te veel op vrouwen gericht. Mannen zijn competitief die hebben wedstrijd en een buddy nodig. Vlak voor het ter perse gaan van dit nummer heb ik nog even contact gehad met Qruun. Het gaat goed. Hij is nu twintig kilo kwijt. Het boek is daarbij een enorme stimulans gebleken. Er staat meer druk op de ketel nu de rest van de wereld mee kijkt. Het Weight Watchers avontuur is even in de ijskast gezet. Sinds Sonja Bakker gaat het niet meer zo goed met de club, waardoor de mannenen gezinsbegeleiding niet echt van de grond komen.

Meer lezen over Qruun? Bezoek de website: www.manopdeweegschaal.nl

Infobesitas / Obesitas vereniging  
Infobesitas / Obesitas vereniging  

Kunst van Formaat: met els slotWerk aan de wandelUpdaten met: Qruun SchramAnti dieet dag 6 meizwangerschap & OvergewichtGrote maten beursKip...

Advertisement