Page 1


CUPRINS EDIÞIA 04 SUSTENABILITATE

38

SIG Combibloc sprijină inițiativa BONN COP23

12

BăUTURI patron tequila, design tradițional pentru o ediție limitată

SIG Combibloc și-a anunțat sprijinul pentru dezvoltarea metodologiilor FSC

DESIGN

Tastykake a lansat ambalajul Transformers, odată cu filmul ÒLast KnightÒ

19

În celebrarea filmului, Tastykake a lansat o ediție limitată de șase ambalaje pentru snacks-uri

MATERIALE

Filmele metalizate oferă soluții imediate

21

42

AMBALARE InDUSTRIALă Freedonia: În 2018, cererea de ambalaje vrac va crește cu 5 %

Toray Plastics afirmă filmele sale metalizate sunt mai rentabile decât soluțiile clasice.

MAȘini Și utilAJe

Tehnologie ultraperformantă de la Rossini

27

rossini și oMet, au dezvoltat HonyALU, noul sleeve cu tehnologie specială.

ETICHETARE

Piața etichetelor inteligente va ajunge la 9, 2 miliarde de euro

28

Tot mai multe companii investesc în etichete inteligente, pentru a conecta brandurile cu tehnologia.

produSe FArMACeutiCe

Piața produselor farmaceutice și medicinale, încetinită de contrafaceri

32

10% din totalul produselor farmaceutice vândute la nivel global sunt contrafăcute

produSe AliMentAre

FPSA și-a extins alianța cu Messe Dusseldorf

37

Ambele asociații vor contribui la promovarea evenimentelor expoziționale pe plan internațional.

2 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

48

GLOBAL ernst & Young: Condiții de dezvoltare a pieței ambalajelor pentru FMGC


editoriAl

VIITORUL, AMBALAT ÎN INCERTITUDINI ilie Stoian

B-dul nicolae Titulescu nr.143, sector 1, Bucureºti Tel/Fax: +4 021 223 25 21 - Email: office@infogroup.ro Web: www.infopACK.ro.

echipa de redacþie Dacă am spune că lumea e în perpetuă schimbare ar fi banal. Dar trebuie să vorbim despre schimbare, pentru că, mai mult ca oricând, tabloul general se modifică într-un ritm cu mult mai accelerat decât ne-am fi închipuit. Totul parcă se rotește cu susul în jos, ajungând într-un moment în care nu mai înțelegi nimic. și, cum industria ambalajelor depinde de acest tablou general, social, economic și politic, pentru că el determină volumul general de mărfuri comercializate, indiferent de natura lor, nu ne este indiferent ce se întâmplă în lume, în țară.

Deocamdată, în condițiile în care interesele geo-politice încă se mai joacă la roata sorții și încă se mai negociază pe telefoanele cu fir roșu, nu putem da un răspuns precis. De exemplu, atât timp cât Arabia Saudită și-a încetinit producția de petrol, ce previziune poți face pentru mersul industriei chimice!? Măcar, putem spune că o mare parte din costurile de producție vor crește: o dată, din cauza conflictelor globale, iar a doua oară, ca urmare a accentuării grijii față de mediu dar și a supratehnologizării industriei de ambalaje și a celei folosite de convertori.

Dacă ne gândim la lume, prima privire este ațintită asupra materiilor prime, de care totul depinde. Care va fi producția și care va fi prețul petrolului? Dar al energiei electrice? Care va fi producția de lemn și, mai ales, cum vor fi gestionate pădurile? Cum va merge industria mineritului, aceea care furnizează minereul pentru industria metalurgică? Dar industria chimică, în ce direcție va evolua?

Cum se vor reflecta aceste lucruri în România? Prin scăderea vânzărilor de tehnologii, ca urmare a creșterii prețurilor. Dar, de ambalaje va fi nevoie. Însă, care va fi volumul vânzărilor? Personal, credem că se va diminua, ca urmare a creșterii inflației, a scăderii puterii de cumpărare a românilor, deci, a scăderii consumului. Așadar, măcar pentru anul 2018 prevendem un declin al sectorului românesc de ambalaje, cu tot ce include el. În ceea ce privește evoluția companiilor românești din industrie, bănuim că nu le va fi nici lor prea bine. Din cauza modificării peisajului economic intern, grație ultimelor decizii guvernamentale, multe firme vor avea probleme grave. Este posibil ca unele să se închidă dar, cel mai probabil, cele cu necazuri în contabilitate vor fi vândute. și, așa cum se întâmplă în alte industrii, și în această zonă vom asista la concentrări, noii proprietari fiind, desigur, marile firme străine care își vor mări ponderea pe piața românească. Așadar, viitorul e ambalat în incertitudine. Asta și pentru că n-am fost în stare să-l ambalăm în optimism.

Editor: infogroup MediA inveSt Srl Director Editorial: ilie StoiAn stoian@infogroup.ro

Colaboratori:

Maria Demetriad Miruna Sorescu Vasile Dusa nora Marin Mircea Demeter

Marketing&publicitate: infoGRoUP MEDIA InVEST

layout & dtp

Viorel Rucãreanu viorel@infogroup.ro

difuzare ºi abonamente office@infogroup.ro

it:

Tiberiu Voicu tibi@infogroup.ro

tipar:

infoGRoUP MEDIA InVEST Tel/Fax: +4 021 223 25 21 Toate drepturile de autor aparþin editorului. nici o parte din aceastã publicaþie nu poate fi reprodusã, arhivatã sau transmisã prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, înregistrare video, fãrã acordul prealabil scris al editorului. Drepturile asupra numelui ºi siglei infoPACK aparþin Societãþii Comerciale InFoGRoUP SRL.

distribuþie

infoPACK este o revistã gratuitã care apare la 4 luni, destinatã specialiºtilor din industria ambalajelor. Editorul îºi rezervã dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc revista gratuit. nicio parte a revistei nu poate fi reprodusã sau transmisã în orice formã sau pe orice dispozitiv electronic sau mecanic, inclusiv fotografiere, înregistrare sau informaþie înmagazinatã sau prin sistemul de redare, fãrã acordul scris al editorului.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 3


ªTIRI

CERNELURI

Flint grouP anunță lanSarea globală a noii ETICHETE IN-MOLD Extinderea gamei de produse de etichetare in-mold și prezentarea punctelor de imprimare non-UV, au fost în acest an principalele puncte de interes pentru Flint Group, companie care a anunțat disponibilitatea globală a noii sale soluții de imprimare a etichetelor novastar D 2000 IML BIo pe hârtie metalizată și pe substraturi neabsorbante. Potrivit lui Jürgen Riedlinger, Director Global Product Management, Sheetfed, ÒÎn ultimii 5-6 ani, producția mondială de etichete in-mold a crescut cu aproximativ 4% pe an, datorită capacității tehnologiei de a spori vizibilitatea produsului și identificarea mărcii pe piață. De aceea, credem că etichetarea in-mold va continua să crească semnificativ, deoarece eficiența în fabricație și calitatea vizuală pe care o aduce, devine mai largă. În prezent, acest tip de etichete contabilizează mai puțin de 3% din total, astfel că există destul spațiu pentru creșterea segmentuluiÒ.

MATERIALE

novastar D 2000 IML BIo este o cerneală fără ulei mineral, cu migrație scăzută, care se folosește pentru imprimarea etichetelor fără contact direct cu alimentele. Potrivită pentru lucrările de tipărire conforme cu ISo 12647-2, novastar D 2000 IML BIo este potrivită în special pentru imprimarea pe hârtie metalizată și alte substraturi neabsorbante, fiind ultima, dintr-o linie de produse introdusă de Flint Group, pentru a crea un portofoliu pentru piața offset de tipărire a etichetelor. (Packaging Design)

CoMpAnii

duPă trei trimeStre, VRANCART A AVUT UN PROFIT DE CCA 4 MILIOANE DE EURO SIF Banat-Crişana (SIF 1), acţionar cu un pachet de 75% al companiei Vrancart Adjud (VnC), a achiziţionat la începutul anului peste 368.000 de obligaţiuni Vrancart (VnC), la o valoare nominală de 100 lei, într-o tranzacţie totală de 36,87 milioane lei. După primele trei trimestre, Vrancart Adjud (VnC), a înre¬gistrat venituri din exploatare de 189,61 milioane lei, mai mult cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un un profit de 15,93 milioane lei, în scădere cu 5%, pe fondul unor cheltuieli din exploatare al căror avans a fost de 10%. Creşterea cheltuielilor a fost generată mai ales ca urmare a majorărilor salariale cu 45%. ÒCreşterea cheltuielilor sala¬riale provine în principal din creş¬terea salariului minim pe eco¬nomie din luna mai 2016 cu 19% şi din luna februarie 2017 cu 16%“, se arată în raportul Vrancart.

FOLII METALIZATE ULTRAREZISTENTE

Aplicația API, specializată în îmbunătățirea mărcii companiilor, a realizat un progres în ceea ce privește performanța laminatelor din peliculă de poliester metalizată, prin introducerea unui nou sistem adeziv. Unul dintre beneficiile cheie ale noului sistem adeziv este capacitatea sa de a furniza rezistențe extrem de ridicate, fără a fi excesiv de sensibil la presiune, ceea ce înseamnă că laminatul rezultat oferă o fereastră de operare mai largă, proceselor descendente, cum ar fi tăierea, în cazul în care există riscul acțiunii de tăiere care

4 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

declanșează delaminarea pe margini. De asemenea, laminatul este rezistent la apă, oferă o stabilitate îmbunătățită a temperaturii și este compatibil cu sistemul unic de control al înregistrării API, care permite tipărirea plăcii laminate preimentate în registru, în timpul etapelor ulterioare de conversie. Ònoul laminat este complementar gamei existente de sisteme disponibile și permite colegilor noștri tehnici și de calitate să

lucreze în parteneriat cu clienții, pentru a specifica produsul cel mai potrivit pentru această soluție, într-un moment în care ambalajul devine din ce în ce mai sofisticatÒ, a declarat Richard MarkProject Manager API, care a adăugat: ÒAceastă evoluție este un alt exemplu excelent al modului în care căutăm în mod constant modalități noi de a oferi clienților noștri un serviciu îmbunătățit și, mai important, să ne considerăm un furnizor de soluții în domeniul nostru de experiențăÒ.(Packaging Europe)


SUSTENABILITATE COVERIS A LANSAT SISTEMUL DE RECUPERARE PIONEERING Coveris a sărbătorit un deceniu de succes, în cadrul facilității de de mediu, din Lincolnshire, prin lansarea unui nou sistem revoluționar de recuperare, Recoveris. Sistemul inovator de recuperare, Recoveris, permite delaminarea și separarea materialului de etichetare de hârtia de suportul de silicon, pentru reprocesare. Anterior, recunoscând un decalaj în lanțul de reciclare, Coveris a petrecut peste doi ani pentru dezvoltarea unui sistem de recuperare de mare viteză, care va gestiona clienții și va deconta deșeurile într-un mod mai durabil. Coveris anticipează că acest lucru îi va permite acum să reprofileze peste 1.000 de tone de deșeuri suplimentare pe săptămână, pentru regenerare sau reciclare. Recoveris va aborda eliminarea deșeurilor reduse de etichete, ale clienților, colectate în principal ca urmare a provocărilor de prognoză sezonieră și a degradării generale în cadrul lanțului de aprovizionare. De exemplu, în construcțiile laminate compozite, etichetele finite nu au putut fi prelucrate anterior, pentru regenerare sau reciclare, deoarece au constat atât din hârtie cu spumă mixtă, cât și din deșeuri de materiale de etichetare. Fiind unul dintre cei mai importanti producatori de etichete autoadezive din Europa, pentru sectorul alimentar, unitatea de reciclare Coveris a fost initial înființată în 2007 de Paragon Labels, în Spalding, recunoscându-și astfel responsabilitatea față de mediu și față de clienții săi, pentru a oferi un proces mai durabil și mai ușor de urmărit pentru gestionarea deșeurilor de produse. Amintim că, după ce au câștigat Premiul pentru Energie și Mediu, de anul trecut, la Cranfield School of Management, Coveris a primit recunoașterea internațională pentru angajamentul de reciclare, împărtășind premiul cu câștigătorii anteriori, cum ar fi Bosch Thermotechnology, Valliant Group și Entek International.

FMgC TETRA PAK, FURNIZOR DE AMBALAJE PENTRU PET-SHOP-URI Linia de alimente pentru animale de companie se extinde, utilizând cartoane reciclabile. După cum se știe, ambalajul de carton nu este adesea văzut în categoria hranei pentru animale. Dar, compania Petcurean a ales ambalajele cartonate Tetra Pak, ca opțiune de ambalare inovatoare și durabilă. Brandul și-a extins linia noW FRESH cu rețete pentru câini și pisici, fabricate cu 100% somon sălbatic proaspăt, curcan sau carne de porc în bulion de ou, sau carne de curcan îmbogățit cu nutrienți. ÒRetetele de tocană și pastă noW FRESH au o serie de caracteristici care le fac lider de categorie unică, pe piața produselor alimentare umede, inclusiv cea a ingredientelor proaspete, de calitate umană, folosind ambalaje inovatoare, ecologiceÒ, spune Walter Cosman, director general al firmei Petcurean. ÒDe-a lungul timpului, am testat diferite retete, pentru a adăuga produse proaspete, sănătoase și delicioase de mâncare umedă, la seria noastră noW FRESH și suntem încântați să le oferim acum clienților care dețin animale de companieÒ, a completat acesta. Gama noW FRESH este ambalată în cutii Tetra Pak fabricate din carton certificat Forest Stewardship Council. Realizate din 69% materiale regenerabile, ele sunt 100% reciclabile și fără BPA. Ambalajul folosește mai puțină materie primă și este mai compact, reducând impactul asupra mediului. Cutiile de carton sunt realizate cu o bandă ușor de deschis și sunt prevăzute cu sistem de reînchidere. noile rețete de hrană sunt produse la cea mai mică temperatură, în cel mai scurt timp posibil și sunt puse direct în cutiile Tetra Pak, pentru a preveni contaminarea încrucișată. Acest proces contribuie la îmbunătățirea digestibilității ingredientului și a disponibilității nutrienților, îmbunătățirea funcționalității proteinei și a gustului. Agenții patogeni naturali sunt distruși, alimentele fiind stabile pe raft. REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 5


ªTIRI

RECICLARE

PROIECT EUROPEAN PENTRU RECICLAREA AMBALAJELOR EPS Pentru Pește Ambalajele din polistiren expandat (EPS), cunoscute sub denumirea de ÒairpopÒ, sunt folosite în mod obișnuit pentru ambalarea, transportul și expunerea produselor proaspete, cum ar fi peștele, datorită proprietăților excelente de izolație termică, protecție și siguranță a alimentelor. Cu toate acestea, o mare parte din aceste cutii ajung în depozitele de deșeuri din întreaga Europă. Pentru a rezolva această problemă, consorțiul format din AnAPE (Asociația pentru Polistiren Expandat), CoExPAn, CICLoPLAST, EL CoRTE InGLES și ToTAL PETRoCHEMICALS IBERICA, au demarat un proiect de cercetare programat pentru 3 ani (iulie 2017-iulie 2020), denumit EPSSURE, pentru a oferi o soluție tehnică, ecologică și viabilă, din punct de vedere economic și pentru a transforma aceste deșeuri într-o resursă valoroasă. Un proiect extrem de inovator, privind economia circulară a materialelor plastice, derulat în Centrala pilot ToTAL PETRoCHEMICALS IBERICA, din El Prat de Llobregat (Barcelona), va demonstra că este posibilă fabricarea polistirenului reciclat (RPS), cu o calitate adecvată pentru a satisface cerințele foarte mari pentru aplicații, în contact cu alimentele.

6 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Acest proiect ambițios și inovator, care va transforma vechile ambalaje de pește în ambalaje pentru alte alimente, a fost susținut de Comisia Europeană în cadrul Programului LIFE, pentru mediu, și face parte din noua strategie a UE de trecere la o economie circulară. Proiectul EPS SURE va fi dezvoltat în Spania. De asemenea, se așteaptă ca transferul și replicarea rezultatelor să fie transferat în alte țări europene, cu sprijinul unor experți internaționali de prestigiu în domeniu. Se estimează că numărul de cutii EPS, trimise la depozitul de deșeuri din Europa, ar putea fi redus cu 80%, prin promovarea reciclării. Potrivit Teresei Martínez, directorul general al Cicloplast, coordonatorul proiectului, Òproiectul este un exemplu clar al adevăratei economii circulare a materialelor plastice, transformând deșeurile de plastic într-o nouă resursă, prezentând o aplicație specifică cu o valoare adăugată mare, pentru un deșeu care este în prezent depozitat în depozitele de deșeuriÒ. În opinia lui Raquel López, director al AnAPE, Òcasetele de pește EPS sunt 100% reciclabile, dar în fluxul comercial nu sunt reutilizate în mod corespunzător, din cauza dificultății de a le transporta. Acest proiect va demonstra că există aplicații finale cu o valoare adăugată mare, care va face ca gestionarea acestor deșeuri să fie profitabilă, iar rezultatele sale vor fi cheia pentru a accelera creșterea reciclăriiÒ. (Packaging Strategies)

teHnologii

SMURFIT KAPPA

A RETEHNOLOgizat Secția de USCARE A FORMEI TOSCOTEC Smurfit Kappa a furnizat companiei Toscotec tehnologia necesară reconstrucției secțiunii de uscare a mașinii de hârtie Barbosa, pe care o deține. Viteza de operare a mașinii după pornire a fost stabilită la 1.000 mpm. În urma unui amplu proiect care a durat 25 de luni, cu 36 de zile de configurare a procesului, unitatea a fost dată în folosință în această toamnă. obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea eficienței PM, prin creșterea vitezei de operare și a producției. Alianța dintre Toscotec și Smurfit Kappa a condus compania de ambalare la creșterea producției de folii de carton la 120.000 de tone pe an, ceea ce înseamnă o creștere a producției de mașini de ondulat. Enrico Fazio, directorul departamentului de vânzări de hârtie și carton al Toscotec, a declarat că Òexperiența îndelungată a Toscotec în reconstrucția secțiunii uscătorului, folosind TT SteelDryer, uscătoarele noastre unice cu o capacitate de uscare extrem de ridicată și sistemul de filetare avansată, a fost factorul decisiv în alegerea colaboratorului. Suntem foarte mândri de parteneriatul nostru cu Smurfit Kappa și dorim să mulțumim echipei SK din Barbosa, pentru cooperarea lor de-a lungul întregului proiectÒ. Potrivit lui Carlos Mario Londoño, managerul de proiect din partea Smurfit Kappa, Òacesta a fost un proiect foarte complex de realizat. Datorită colaborării cu Toscotec, ne-am realizat scopul în perioada în care am stabilit-oÒ. (Packaging Strategies)


Adezivi

Piața globală a adezivilor Pentru ambalaje va crește accentuat Piața globală de adezivi pentru ambalaje este de așteptat să ajungă la 10,11 miliarde de euro, până în 2025, potrivit unui nou raport al Grand View Research Inc. Utilizarea tot mai mare a adezivilor de ambalare în ambalajele flexibile, ambalaje din hârtie și carton și ambalarea rigidă, este anticipat să consolideze creșterea pieței. Creșterea cererii de produse alimentare ambalate și a comerțului cu amănuntul a dus la creșterea cererii de cutii de carton pliabile. În încercarea de a atrage mai mulți consumatori, vânzătorii de produse alimentare oferă produse cu o durată mai mare de depozitare, care se găsesc

romcarton

într-un ambalaj atractiv. Împachetarea ambalajelor din carton este o dovadă a cererii maxime din industria alimentară și a băuturilor. La rândul său, creșterea cererii de etichetare este de așteptat să stimuleze creșterea pieței segmentului de aplicații, în perioada de prognoză. Etichetarea aplicațiilor adezivilor asigură proprietăți de lipire fiabile pe diferite suprafețe, pentru diferite mașini. De aceea, se așteaptă ca această piață să crească, în perioada de prognoză. Zona Asia-Pacific se așteaptă să fie un consumator-cheie al adezivilor pentru

ambalaje, pe parcursul perioadei de prognoză, datorită numeroaselor inovații tehnologice, cum ar fi tehnologia de topire la cald, care este concepută pentru a spori productivitatea adezivilor pentru ambalaje. Participanții-cheie din industrie sunt, de asemenea, implicați în dezvoltarea de produse adezive inovatoare prin cercetare, dezvoltare și experiență tehnică, fiind de așteptat să conducă spre soluțiile adezive industriale cele mai eficiente dar și cele mai responsabile, în raport cu mediul. (Label Magazine)


Cover

provoCĂrile viitorului pentru

INDUSTRIA DE AMBALAJE

ilie Stoian

CU AJUToRUL UnUI AMBALAJ ISTEț, ConSUMAToRII PoT FI PRInșI UșoR În FLUxUL RAPID AL FAnTEZILoR CoMERCIALE, MAI ALES DACă MESAJUL APELEAZă LA TEME SoCIALE SAU DE DIVERTISMEnT. FIInD oMnIPREZEnT, AMBALAJUL DEVInE o FoRță TăCUTă, DAR ConSTAnTă, În VIAțA CoTIDIAnă A ConSUMAToRILoR.

C

u toate acestea, impactul combinării structurilor superioare cu brandingul succint, modul în care ambalajele și dispozitivele mobile se transformă în strcturi inextricabil interconectate, și modul în care brandurile folosesc ambalajul pentru a ajunge la consumatori, dincolo de categoriile lor tradiționale, este, cel puțin pentru moment, mai greu de realizat. Însă, care sunt tendințele de dezvoltare ale Industriei de ambalaje pentru viitorul apropiat? Pentru a răspunde acestei întrebări, Mintel Global Packaging a analizat piața globală, inclusiv spre zonele principale: concepte emergente, proiectare și tendințe mainstreaming, pe care le consideră că vor afecta în viitor industria, brandurile, consumatorii, comercianții cu amănuntul și convertorii de ambalaje. În plus, au fost analizate categoriile încrucișate și raportul panregional, care include date care susțin apariția și impactul acestor tendințe, precum și exemple care evidențiază cel

8 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

mai bun ambalaj pentru consumator și producătorii de mărfuri (CPG), care livrează în toată lumea. Aceste tendințe sunt concepute pentru a inspira idei noi și oferind recomandări pe care companiile și brandurile le pot pune în practică în următorii ani. Iată ce susține Mintel: Structura ambalajelor și Branding-ul Simplificarea ambalajelor și a mesajelor va rămâne o preocupare constantă. Dar cu o treime din adulții din SUA și din Uniunea Europeană au menționat că o ambalare

de înaltă calitate a produselor alimentare este un indicator al calității alimentului, iar trei din cinci consumatorii europeni spun că trebuie ei acordată o mare atenție formatelor de ambalare a băuturilor. Așadar, este timpul ca brandurile săși extindă structuri unice de ambalare care nu se diferențiază doar pe raft, ci și pot sprijini identității mărcii, și pot oferi consumatorilor un stimulent pentru a-și petreace timpul cu produsul pus în piață. Ca principiu, ambalajul bun vă protejează produsului, iar mesajul vă protejează marca.


Privind în perspectivă, Mintel vede dezvoltarea unui curent care va pune accentul pe ambalajul funcțional, prin apariția unor concepte care, ÒlucrândÒ pentru consumatori, construiesc și măresc capitalurile proprii ale brandurilor. Iată câteva exemple: - Un recipient RPET pentru detergent lichid, bine format, cu talie înaltă dar cu o aderență ergonomică integrată din punct de vedere structural și vizual, poate ridica brandul în categoria de îngrijire și spălare a rufelor, pe o piață dominată de flacoanele opace. - Consumatorii manifestă în mod regulat frustrare în aplicarea cremelor de îngrijire personală, din cauza acțiunii pivotante a baghetei de aplicare. Însă, utilizând un pulverizator care funcționează la orice unghi, este posibilă aplicarea, de exemplu, a cremelor de protecție solară, pe întreg organismul, fără a apela la ajutorul cuiva. Tehnologia are capacitatea de adaptare pentru alte produse de îngrijire personală, la domiciliu, și dă ambalajului o distincție clară la raft, în categoria sa. - Majoritatea consumatorilor sunt foarte atenți la ambalaj, design și mesaj. Deci, utilizați pentru produsele dumneavoastră acele ambalaje care pot contopi aceste trei caracteristici. provocările comerțului on-line În timp ce cumpărătorii apelează tot mai mult la comerțul electronic, începând cu cele mai banale produse și terminând cu cele de lux, majoritatea mărcilor de produse alimentare nu au încă valorificat potențialul maxim al ambalajelor pentru comerțul on-line. Însă, cu toate că este încă o zonă de nișă, importanța comerțului electronic este în creștere. Această tendință se va dezvolta. Consumatorii europeni afirmă că, în 10 ani, se așteaptă să facă cele mai multe cumpărături apelând la platforme on-line. Ce înseamnă acest lucru pentru Industria ambalajelor este mai puțin clar, pe termen scurt, dar, în prezent, producătorii de alimente nu reușesc să impresioneze cu livrările pe acest segment. Privind înainte, companiile trebuie să exploreze, atât oportunitățile, cât și amenințările pe care le implică acest tip de comerț, fiind necesar să fie luate în considerare toate implicațiile, pentru ca ambalajul să rămână partea determinantă a deciziei de achiziție. Ca tendințe de viitor Mintel dă următoarele exemple: - Porționarea optimă: Mai ales pentru gustări, consumatorul dorește cel puțin patru secțiuni de ambalaj, concepute pentru a oferi o bună prezentare a alimentelor, atunci când ambalajul este deschis. - Mesaj simplu, imagini puține: Eliminați imaginile detaliate, care nu reușesc să funcționeze la dimensiunea mică a miniaturilor oferite de comercianții on-line cu amănuntul și faceți din marcă (logo) imaginea proncipală.


Cover - Ambalaj unic pentru orice tip de comerț: Concepeți sau alegeți un ambalaj unic, care va funcționa indiferent de canalul de comercializare. Utilizați un design care va atrage atenția cumpărătorilor în oricare situație. Designul curat folosește culori culori clare, eventual, contrastante. o imagine simplă poate fi adăugată pentru a comunica utilizarea produsului. În alegerea unui format de ambalaj care să lucreze e-commerce, trebuie luate în considerare obstacolele în calea livrării: ¥ Formă compactă pentru transport ¥ Robustețe ¥ Manipulare la temperaturi fluctuante Smart packaging, o realitate de neocolit Creșterea tot mai accentuată a grijii pentru respectarea normelor de siguranță alimentară, reducerea deșeurilor, eliminarea expunerii consumatorilor la produse periculoase sau frauduloase, sunt doar câteva dintre tendințele de bază care propulsează rapid chiar în acest moment ambalajele inteligente și active. Însă, extinderea este stopată într-o oarecare măsură de o lipsă de definiții standardizate. Însă, deocamdată, pentru a veni în sprijinul conertorilor, Mintel vede în ambalajul inteligent o oportunitate pentru ca brand-urile să creze o legătură mai strânsă cu consumatorii, angajându-i chiar în dialoguri purtate în timp real, educându-I sau chiar distrându-I, înglobând tehnologii de ambalare complexe, prin design, dar ușor de utilizat. Iar dorința de tehnologie avansată a consumatorilor nu este de ocolit: De exemplu, 50% din consumatorii americani sunt interesați de scanarea ambalajelor produselor alimentare, pentru a afla mai multe informații despre proveniența

lor. Însă, cel mai inteligent ambalaj este adesea cel mai intuitiv, acesta fiind și parte a trecerii spre conceptul de Industry 4.0. Iată ce exemple dă Mintel, în acest sens: - Eticheta intuitivă care își schimbă culoarea în funcție de prospețimea alimentului ambalat. Eaceastă modalitate de etichetare este extrem de simplă, dar foarte eficientă pentru consumatori. Elimină nevoia de a interpreta confuz codurile de date referitoare la termenul de valabilitate sau formulări gen :ÒA se utiliza înainte de…Ò. - Adoptarea etichetelor reinscriptibile. Produse pentru prima dată în Germania, în mai 2016, de xerox's Printed, mica etichetă flexibilă de 36 de biți, non-volatilă, are o memorie reinscriptibilă, bazată pe tehnologia de imprimare Thinfilm. Este a low-cost, are caracteristici nete anti-falsificare, sunt reciclabile și refolosibile. - Adoptarea și încorporarea de tehnologii mobile în SmartLabels, poziționate direct pe ambalaje, va ajuta consumatorii să aibe un acces mai larg la informații despre produs, permițându-le să ia decizii de cumpărare cu ușurință și cu mai multă încredere. Îmbunătățirea experienței de consum în raport cu ambalajul Proiectarea ambalajului este dominată de nevoia de identificare și recunoaștere imadiată a mărcii și a informațiilor de pe etichete. Mintel a determinat că 52% dintre cumpărătorii europeni și americani de alimente identifică produsele cu ajutorul imaginilor, în timp ce 44% dintre chinezi sunt interesați de ambalajele personalizate pentru băuturile răcoritoare carbogazoase.

Acest lucru vine oarecum în contrast cu monotonia experienței determinată de globalizare și nevoia de creștere a vitezei și a eficienței, iar proiectanții de ambalaje trebuie să rezolve acest conflict. Generația următoare de ambalaje pentru produsele de marcă, în special cele care vizează dificultatea de a angaja consumatorii mai tineri sau pe cei mai cinici, cum ar fi bătrânii, va trebui să răspundă acestor cerințe, creând conexiuni și experiențe dar răspunzând necesităților economice de profit. oricum, în întreaga lume, se observă tendința consumatorilor de a interacționa cu brandurile, de a se distra cu ajutorul ambalajelor și a produselor. Referindu-se la acest aspect, Mintel opinează pentru un concept de ambalajele pe post de instrument de îmbunătățire a experiențelor utilizatorilor, care, fie în magazin sau în acasă, pot crește valoarea unei mărci, mizând inclusiv pe comunitate sau autenticitate, ca mijloace de motivare a intenției de cumpărare și de revenire. extinderea brandurilor Prețul este un factor-cheie pentru consumatori în decizia de cumparare, dar încrederea în brand joacă, de asemenea, un rol esențial. Conform Mintel Purchase Intelligence, atunci când publicul reacționează la lansarea de noi produse, încrederea în marcă este un element care poate atinge un nivel de 94%. Într-adevăr, 35% dintre consumatorii brazilieni cumpara doar brandurile de ingrijire a părului pe care le-au folosit înainte, iar 53% dintre chinezii consumatorii spun că sunt destul de loiali unei mărci care le place. Ca urmare, companiile producătoare de bunuri de larg consum pot folosi acest lucru în favoarea lor, pentru a crea loialitate și a extinde a portofoliul de produse mult dincolo de categoriile. În acest caz, dezvoltarea și exploatarea mărcii unice, în care consumatorii au deja încredere, trebuie să pornească exact de la logo-ul arhicunoscut și acceptat pe scară largă, comunicându-l clar pe-ambalaj și concepând un mesaj care să facă apel la încrederea deja consolidată în marcă.

10 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


ÒresigiÒ-bilitatea (capacitatea resigilării) În ciuda faptului că au fost inventate în anii `60, pungile cu fermoar nu au fost utilizate la ambalarea produselor, până la sfârșitul anilor `80 și începutul lui `90. Între timp, capacitatea resigilării produselor a devenit o condiție esențială a oricărui ambalaj (atunci când produsul nu este consumat integral la o masă). Ulterior unele companii au eliminat fermoarul înlocuindu-l cu o bandă resigilabilă, reducându-se prin aceasta costul ambalajelor, dar și cantitatea de deșeuri menajere. Iată însă că la sfârșitul anului 2012, pungile cu fermoar pentru ambalarea alimentelor au fost reinventate, prin folosirea unei închideri de tip Velcro (cu arici). Sustenabilitatea

În timp ce ambalajul tipic ia în considerare spațiul de depozitare care va fi ocupat pe raftul magazinului, sau în frigiderul ori cămară consumatorului, în rândul consumatorilor tineri există o tendință de a cumpăra ceea ce arată distractiv sau neobișnuit.

Cu siguranță, sustenabilitatea este un cuvânt la modă în orice domeniu, iar industria ambalării nu face excepție. Crearea de ambalaje prietenoase cu mediul, care protejează produsele, păstrează prospețimea și sunt ușor de transportabile și ușor de expus la raft poate fi o adevărată provocare. Ambalajele realizate din materiale reciclabile sau din materiale ce pot fi reciclate constituie un obiectiv căutat atât pentru consumatori cât și de actorii din industrie.

Exemple de acest tip de ambalaj includ ambalajele modelate în raport cu produsul care se află în interior (de exemplu ambalaje în formă de găină), ambalajele care pot fi utilizate cu produsul (de exemplu capacul devine lingură sau furculiță), ambalajele care pot fi reciclate pentru utilizarea la domiciliu (de exemplu, recipient de stocare sau de jucărie) și multe altele asemănătoare. În această categorie sunt incluse, de asemenea, și ambalajele retro.

Eticheta reciclabilă este una dintre tendințele cele mai la modă în domeniu, la acest moment. o altă tendință inovatoare este aceea a folosirii granulelor PET reciclabile (rPET) în fabricarea ambalajelor alimentare. Firma irlandeză Holfeld a pus bazele unei tehnologii care permite fabricarea de ambalaje alimentare sigure folosind 50% granule PET reciclate și 50% granule PET noi. ÒProcesul de decontaminare este esențialul,Ò explică reprezentanții companiei.

Deși designul neobișnuit al ambalajului ar putea fi motivul principal pentru achiziționare produsului, consumatorul se așteaptă, totuși, să cumpere un produs de înaltă calitate. Firma britanică Sharp Iris a introdus SmartFlow, un sistem care va permite consumatorilor de a comanda un produs, de a personaliza ambalajul și de a-l primi direct la ușa lor.

Altfel de ambalare

Ambalaje cu design neobișnuit

în propriul lor ambalaj, dar toate incluse într-un singur pachet, permite Òone-stop shoppingÒ-ul pentru consumator. Mai multe informații despre ambalaje Prospețimea produselor este al doilea factor luat în calcul la achiziția unui produs, după preț. De aceea, sunt țări care manifestă o preocupare intensă pentru această problemă. Marea Britanie spre exemplu, are în prezent o campanie de informare a consumatorilor despre modul în care ambalajele produselor alimentare oferă prospețime maximă, producătorii oferind informații în acest sens chiar pe ambalaj, dar și sfaturi pentru depozitarea corespunzătoare a produselor, utilizând astfel ambalajul ca pe un ÒconsilierÒ în păstrarea alimentelor proaspete. Această campanie, intitulată Proaspăt Mai Mult Timp, își propune să obțină o reducere a cantității de mâncare ce ajunge la gunoi, educând consumatorii cu privire la importanța ambalajelor și la motivele pentru care alimentele sunt ambalate într-un anumit fel. Pe de altă parte, efortul producătorilor se orientează spre tehnici și ambalaje care ajută la extinderea termenului de valabilitate și la îmbunătățirea prospețimii și calității. Din ce în ce mai folosite sunt ambalajele care se rup ușor peste o anumită temperatură și care oferă efectul unui produs tocmai fiert în abur.

Ambalarea grupată a produselor, pentru confortul consumatorilor, reprezintă una dintre inovațiile de succes în domeniul ambalajor. Exemplele includ prânzurile preambalate și ambalajele de tip fast-food, care conțin sosurile ce vor fi consumate împreună cu produsele din carne de pasăre. Combinarea mai multor elemente REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 11


SUSTENABILITATE CERTIFICARE

SIG COMBIBLOC SPrijină inițiativa BONN COP23 nora Marin

UNUL DINTRE LIDERII MONDIALI AI InDUSTRIEI DE AMBALAJE, SIG CoMBIBLoC șI-A AnUnțAT SPRIJInUL PEnTRU DEZVOLTAREA METODOLOGIILOR RIGUROASE DIn PUnCT DE VEDERE șTIInțIFIC, PEnTRU A CUAnTIFICA BEnEFICIILE CLIMATICE ALE CERTIFICăRII FSC. Demonstrând modul în care sectorul privat poate juca un rol major în atenuarea schimbărilor climatice, Consiliul pentru Managementul Pădurilor (FSCTM), a anunțat la Conferința organizației națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (CoP23), desfășurată recent la Bonn, cu sprijinul IKEA și al SIG Combibloc pentru documentarea impactului pozitiv al aprovizionării cu lemn. obiectiv: reducerea emisiilor și a încălzirii globale Inițiativa de la Bonn reprezintă un efort comun pentru dezvoltarea unor metodologii riguroase din punct de vedere științific, care vor ajuta la cuantificarea beneficiilor reducerii emisiei de carbon și faptul că pădurile certificate FSC contribuie la atenuarea încălzirii globale și la combaterea schimbărilor climatice. Aceste date vor permite companiilor să identifice în mod specific avantajele climatice derivate din aprovizionarea cu produse forestiere din pădurile certificate FSC. De asemenea, sistemul poate ajuta guvernele cu informații specifice privind cantitatea de carbon stocată în pădurile gestionate în mod responsabil, oferindu-le date mai bune cu privire la progresele realizate în vederea îndeplinirii contribuțiilor lor, în cadrul Acordului de la Paris. La rândul său, sistemul de certificare FSC va înființa o unitate de lucru bazată pe lucrări anterioare, pentru a dezvolta metode care vor indica, prin intermediul datelor cu suport științific, impactul pozitiv al certificării FSC, în comparație cu practicile convenționale de gestionare a pădurilor. ÒPrin protejarea și restabilirea ecosistemelor forestiere și îmbunătățirea practicilor de gestionare a pădurilor, FSC are un impact direct pozitiv asupra reducerii încălzirii globale. Cuantificarea în mod specific a acestor efecte pozitive va permite 12 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

companiilor și consumatorilor să înțeleagă mai bine importanța unei gestionări responsabile a pădurilor, ajutând la prevenirea încălzirii globale și, în cele din urmă, să devină un catalizator pentru creșterea cererii de produse provenite din aceste surseÒ, a declarat pentru Reuters, Kim Carstensen, Internaţional Manager FSC. viziune globală Referindu-se la Inițiativa Bonn CoP 23, un oficial al companiei SIG Combibloc a adăugat: Òo parte importantă a angajamentului nostru net pozitiv, este sprijinirea acțiunilor globale în domeniul schimbărilor climatice, precum și al regenerării resurselor naturale. Din 2009, SIG a condus industria în furnizarea de cutii de carton certificate FSC. Astăzi, peste 80% din ambalajele de carton SIG poartă eticheta FSC. Peste 60 de miliarde de ambalaje SIG au fost vândute cu eticheta FSC. Afișarea beneficiilor climatice ale ambalajelor certificate FSC, într-un mod științific și robust, va susține și mai mult obiectivul nostru de ambalare cu etichetă FSC 100% Ò, a precizat pentru sursa citată Udo Felten, managerul de produs al Global Sustainability & Affairs de la SIG Combibloc.


SUSTENABILITATE FMGC În ceea ce privește emisia de carbon, pădurile joacă un rol esențial în reducerea acestora, contribuind la diminuarea la schimbărilor climatice. Gestionarea responsabilă a pădurilor, așa cum este încorporată de FSC, are capacitatea de a atenua încălzirea globală prin măsuri specifice care vizează, printre altele, îmbunătățirea practicilor forestiere, reducerea pagubelor, creșterea reîmpăduririi și evitarea efectelor negative specifice, cum ar fi incendiile forestiere. Concomitent Inițiativei de la Bonn au început și derularea acțiunilor cuprinse de Declarația de la Vancouver, lansată în cadrul Adunării Generale a FSC în luna octombrie a acestui an, și care a fost deja susținută de peste 60 de companii globale. Declarația de la Vancouver recunoaște importanța FSC ca schemă responsabilă de certificare a managementului forestier și îi obligă pe semnatari să acorde prioritate furnizării produselor forestiere certificate FSC, la scară globală. Această nouă inițiativă reprezintă un pas pentru a cuantifica în mod specific contribuția pe care semnatarii Declarației de la Vancouver o au în reducerea emisiilor de carbon prin gestionarea responsabilă a pădurilor, împreună cu Inițiativa de la Bonn, care va fi, de asemenea, deschisă companiilor care doresc să urmeze angajamentul lor anterior prin Declarația de la Vancouver.

Piața ambalajelor ÒverziÒ VA ATINGE 274,15 MILIARDE DE EURO Mircea demeter

PoTRIVIT UnUI RAPoRT ELABoRAT șI PUBLICAT DE REPoRTLInLKER, PIAțA GLoBALă A AMBALAJELoR VERZI (AMBALAJE RECICLABILE, REUTILIZABILE SAU DEGRADABILE) ESTE ESTIMATă Să ATInGă 274,15 MILIARDE EURo, Până În 2020, În CREșTERE CU 5,7%, FAță DE FInALUL ACESTUI An.

D

intre acestea, ambalajele de uz casnic reprezintă un segment important, în care consumatorii pun accentpe faptul că sunt ecologice. Astfel, unul din cinci consumatori de produse de îngrijire casnică plasează ambalajele responsabile printre criteriile de achiziție de top, potrivit unui raport Mintel. Ce s-a făcut bine? La rândul său, Raportul de Sustenabilitate al Institutului american ACI, care studiază exact această piață, ilustrează pașii pe care lanțul de aprovizionare cu produse de curățare îi întreprinde, pentru a aborda problemele de bază ale industriei. Raportul evidențiază progresele înregistrate de companiile din întregul lanț de aprovizionare cu produse de curățare, pentru a reduce amprenta ecologică a industriei. Însă, mai sunt încă multe de făcut. ÒTrebuie să vedem un angajament și o participare mai mare din partea companiilor mari și mici, în tranzacțiile care alcătuiesc structura durabilă a lanțului nostru de aprovizionare. Acum, mai mult ca niciodată, cerem industriei să ia în considerare acțiuni colective îndrăznețe, care pot duce la o dezvoltare durabilăÒ, a declarat pentru Packaging Strategies Melissa Hockstad, CEo al ACI. Evaluând durabilitatea segmentului, ACI a urmărit performanța industriei în mai multe categorii, cum ar fi energia, apa, deșeurile și schimbările climatice, gazele cu efect de seră, pentru a evidenția zonele în care membrii se descurcă bine

și pentru a identifica zonele care trebuie îmbunătățite. Deci, ce a găsit programul? Raportul evidențiază: • Emisiile de gaze cu efect de seră s-au redus cu 23%, în timpul formulării produselor de curățare, începând cu 2011. • Creșterea utilizării energiei regenerabile a crescut cu 46%. • 64% din deșeurile provenite din formularea produsului au fost reutilizate sau reciclate, începând cu 2015. Ce trebuie îmbunătățit? Deși statisticile arată că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește eforturile de sustenabilitate, începând cu 2011, alte categorii urmărite arată că încă mai trebuie depuse eforturi la nivel de industrie: • S-a observat creșterea intensității gazelor cu efect de seră, chiar dacă emisiile absolute au scăzut. • Lipsa îmbunătățirii eficienței energetice, rămânând relativ constantă, începând din 2011. Unele companii muncesc din greu, pentru a crea produse bune pentru mediul înconjurător, împreună cu ambalajul. Una dintre acestea este Amcor. Potrivit oficialilor companiei, Òutilizarea rășinii PCR în ambalajele flexibile reduce nevoia de petrol virgin, fapt care conduce la scăderea amprentei de carbon. Această îmbunătățire, împreună cu pachetul care poate fi reciclat, face ca amprenta totală a carbonului să fie cu 64% mai mică, atunci când ambalajul este reciclatÒ, susține Alex Hayden, Vicepreședinte de Cercetare și Dezvoltare Amcor.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 13


inovAÞie CONCEPT

inovațiile anului 2017 nora Marin

nICI nU S-A TERMInAT AnUL 2017, Că, IATă, WoRLD PACKAGInG ASSoCIATIon A șI PUBLICAT PRIMELE EVIDEnțIERI, În MATERIE DE InoVAțIE. CUM ERA DE AșTEPTAT, MAJoRITATEA FAC TRIMITERE LA CELE MAI IMPoRTAnTE InDUSTRII, CEA ALIMEnTARă șI CEA FARMACEUTICă, DAR șI LA CoMoDITATE, PRoTECțIE ÎMPoTRIVA FALSURILoR, EConoMIA DE EnERGIE SAU RESPonSABILITATE FAță DE MEDIU. IATă EVIDEnțIERILE:

Majoritatea aplicațiilor sunt modalități de utilizare a tehnologiei pentru a îmbunătăți, a crea și a adăuga valoare ambalajelor flexibile

Rășina este produsă pe bază de etilenă, fiind dezvoltată cu un nou catalizator, în combinație cu tehnologia de proces care oferă oamenilor de știință capacitatea de a adapta moleculele într-un mod care nu a fost făcut anterior. De aceea, rășina Innate a fost declarată drept Inovația anului. Aplicații creative laser, de la laserSharp LaserSharp FlexPak Services LLC produce lasere de 20 de ani, însă, în acest an, a ieșit pe piață cu un produs destinat convertorilor de ambalaje. Cu o pondere mică în această industrie, LaserSharp a dezvoltat însă lasere care sunt din ce în ce mai utilizate în toate segmentele, de la cutii de carton pliante, până la pungi. Motivul? Laserele ușurează viața consumatorului.

Rezistența și rigiditatea pot fi sinonime, dar nu neapărat atunci când vorvim despre ambalaje. Rezolvarea problemei a fost dificilă, până când Dow Chemical Co. a perfecționat combinația într-o nouă rășină pe care a conceput-o pentru sacii rigizi și cei flexibili. Intitulată Innate, noua rășină introdusă în această toamnă, va îmbunătăți performanțele produselor, spun reprezentanții companiei. ÒAm căutat să echilibrăm abuzul de rezistență cu rigiditatea și duritateaÒ, a declarat nestor de Mattos, Director de Marketing pentru Dow Packaging.

Laserul este folosit pentru a crea sistemul care permite ca partea superioară a pungii să se rupă drept, dar și să facă orificii în saci de plastic, astfel încât să respire, precum și să creeze marcaje rezistente la interferențele destinate produselor farmaceutice. ÒMajoritatea aplicațiilor sunt modalități de utilizare a tehnologiei pentru a îmbunătăți, a crea și a adăuga valoare ambalajelor flexibileÒ, a declarat Juan Carlos Tinoco, director general al LaserSharp.

Rășina a fost dezvoltată pentru producătorii de ambalaje pentru alimente care doresc un film dur, dar nu neapărat gros. ÒSe ajunge la un moment în care clientul nu poate scădea greutatea ambalajului, deoarece integritatea acestuia poate fi în joc. Prin această rășină, oferim capacitatea de a diminua grosimea foliei în condițiile menținerii unei rezistențe superioareÒ.

Ulterior succesului generat de noile lasere, compania se concentrează acum pe dezvoltarea lor în aplicații pentru ambalajele flexibile, înființând divizia ÒLasx Industries IncÒ. Referindu-se la viitor, Tinoco vede

inovația anului: rășina innate de la dow Chemical Co.

14 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


dezvoltarea segmentului cu putere: ÒModul în care văd că laserele oferă mai multe aplicații, mă face să cred în viitorul acestui segment care va veni cu noi modalități de utilizare a instrumentelorÒ. Zonele pe care LaserSharp le deservește astăzi sunt marcarea filmelor, producția de sisteme de deschidere și sigilare, precum și benzi de rupere. Însă, produsul pentru care a fost evidențiat de World Packaging Association, a fost ÒPrimeVentÒ, care marchează și practocă orificii în ambalajele flexibile ale alimentelor introduse în cuptoarele cu microunde. Modelul gravat cu laser este acoperit de o etichetă, iar, atunci când este extrasă, se deschide astfel încât aburul din interior să poată fi expulzat. tehnologia de sterilizare MAtS, pentru alimente o nouă tehnologie de sterilizare care utilizează microunde este introdusă în ambalarea produselor alimentare. Botezată ÒSterilizare Termică Asistată cu MicroundeÒ (MATS), noua tehnologie a fost brevetată de către cercetătorul de Inginerie alimentară Juming Tang, la Universitatea de Stat din Washington, în colaborare cu un consorțiu de firme de ambalare și echipamente pentru produse alimentare. noua tehnologie este o alternativă la procesarea sau retortul alimentar convențional, prin faptul că alimentele ambalate sunt sterilizate din exterior într-o baie de apă sub presiune și încălzite din interior cu microunde cu o frecvență de 915

MHz. Procesarea convențională termică, inventată acum mai mult de un secol, utilizează căldură cu aburi la temperaturi ridicate. MATS poate fi folosit pentru tăvi și cupe rigide din plastic, precum și pentru pungi. Matt Raider, reprezentant al companiei, a declarat că sistemele MATS sunt folosite deja de firme precum Wornick Foods și AmeriQual, iar o a treia a fost livrată la o companie de bunuri de larg consum. ÒAvem mai multe comenzi de producție pe scară largă, la nivel de producție, atât companii alimentare, co-producători, dar și clienți militariÒ, anunțând că va începe construirea unei mașini de producție la scară largă pentru un client major, în primul trimestru al anului viitor. Printre avantajele tehnologiei MATS, se numără faptul că maximizează calitatea și aroma naturală a alimentelor, reducând cu 50 % cantitatea de sodiu. Deoarece, un proces tipic de retort implică un timp de gătire îndelungat la o temperatură foarte ridicată, mâncarea poate pierde din arome. ÒCompaniile alimentare trebuie să adauge o cantitate semnificativă de sare în produs, pentru a ridica profilul de aromă, la nivelul acceptat de consumatoriÒ, a spus Raider, care a adăugat: ÒDin moment ce MATS este un proces mult mai scurt și mai delicat, el nu provoacă aceeași leziune la căldură, iar alimentele își păstrează aroma distinctă al fiecărui ingredient, astfel încât companiile alimentare nu trebuie să adauge prea multă sare. Un alt avantaj este că MATS poate

economisi energieÒ. truvue, care înlocuiește conserva de metal Sonoco Products a lansat la începutul acestei toamne o nouă cutie de plastic din plastic, numită TruVue, compania reușind astfel să introducă o alternativă la unele ambalaje de metal. Recipientul TruVue este realizat cu un substrat din plastic multistrat (pe care compania a refuzat să îl descrie), și care include un fund metalic și un capac cu un inel de tragere, fiind conceput pentru produse alimentare retortabile și pentru prelucrarea la înaltă presiune. Ambalajul nu conține BPA. ÒAm dezvoltat o alternativă revoluționară la ambalajul tradițional de metal, oferind clienților noștri ocazia unică de a-și reinventa marca, fără a reinventa procesul de producțieÒ, a declarat directorul executiv Jack Sanders. El a adăugat că noul ambalaj protejează mai bine alimentele procesate, cum ar fi supele și legumele, după ieșirea din magazin. Purtătorul de cuvânt al firmei Sonoco, Brian Risinger, a declarat că, în plus față de un lift de marketing, Ònoul ambalaj satisface pretențiile unei noi generații de consumatori și cumpărători care caută ceea ce noi numim produse proaspete și naturale, în același timp căutând încredere, transparență și autenticitateÒ. Risinger a adăugat că produsul este un Òplus foarte promițătorÒ pentru gama sa de ambalaje: ÒDacă vă gândiți că există aproximativ 30 de miliarde de cutii de metal produse în fiecare an, și dacă TruVue poate să înlocuiască o fracțiune din acest total, aceasta reprezintă o oportunitate semnificativă de creștere pentru noi și clienții noștriÒ.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 15


DESIGN InoVAțIE

Sticla unică ROMUL CAptAin MorgAn DE DETERGENT, ARE DESIGN DESIGN TEHNOLOGIE

CU UN DESIGN INSPIRAT Aura Alexa ioan

BRAnDUL HEFTy SE IMPUnE DE AnI BUnI PE PIAțA MonDIALă A AMBALAJELoR, MAI ExACT, DIn 2001, CânD A InVEnTAT SACUL CU SISTEM DE STRânGERE CU șnUR, În JURUL GURII ACESTUIA, șI CARE PERMITE Un ConTRoL MAI BUn șI o MAnEVRARE MAI UșoARă.

Una dintre inovațiile cele mai apreciate aduse ambalajului este cea pe care s-a axat firma DuPont, care folosește sticle pet transparente pentru a permite consumatorilor să vadă lichidul din interior. Recipientul realizat 100% din consumabile reciclabile au un tub de scurgere și un design ergonomic, foarte apreciat de către consumatori. Această metodă de producere a soluțiilor de igienă pentru casă din ambalaje ecologice și ingrediente biodegradabile, care pune accent pe durabilitate, a dus compania la o recunoaștere și o acoperire mediatică pe măsură, beneficiind de elogioase articole în Wall Street Journal. Potrivit companiei DuPont, Òrecipientul transparent, personalizat, oferă o atracție puternică la raft și a dat clasă unei piețe limitate preponderent la recipiente opace de polietilenă, de înaltă densitateÒ. 16 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Sticlele transparente permit consumatorilor să vadă produsele de curățare lichide din interior. Ele sunt obținute la fabrica Amcor, prin Metoda LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), o instalație certificată ÒPlatinumÒ. Cunoscută sub numele de ÒSoapbox South SideÒ, instalația utilizează energia unei turbine eoliene renovate și a panourilor solare. Matthew Lewis, inginer de dezvoltare al Amcor, a mai dezvăluit pentru sursa citată: ÒFinisajul pentru această sticlă PET a trebuit să fie reproiectat și testat în timpul procesului, pentru a asigura compatibilitatea. Designul scobiturii sticlei a trecut printr-o serie de studii de proiectare, pentru a găsi cea mai bună opțiune. În plus, a fost făcută o mică ajustare a înălțimii la umerii sticlei, pentru a se potrivi procesului de umplereÒ.

ultrAModern

Celebrul ÒCaptain MorganÒa reușit să surpindă plăcut, cu un nou set de sticle care au apărut deja la raft, în urmă cu două luni. odată cu actualizările făcute pentru ștanțare, cap și etichetă, noile sticle îndrăgite de consumatorii de rom au acum și un aspect modern. noua ștanțare scoate în evidență sigla Căpitanului Morgan, care are un aspect revigorat pe etichetă, stând cu mândrie pe butoiul de marcă. Eticheta conține, de asemenea, o bandă, care este utilizată pentru a prezenta numele variantei de rom. nu în cele din urmă, foliile de aur sunt țesute pe toată eticheta pentru a oferi sticlei un aspect elegant. (A.A.I.)


DESIGN ETICHETARE

VODKA ABSOLUT MIX, ediȚie SpeCiAlĂ LGBT! Absolut Vodka a lansat în Canada, sticla Absolut Mix, în ediție limitată, concepută special pentru sărbătoarea diversității și acceptării, în cinstea lunii Pride to be LGBT, Informează BxP Magazine.

DESIGN LACTATE

ARLA FOODS rePoziționează vizual BRÂNZA APETINA

ÒVodca Absolut are o istorie lungă și mândră de a sărbători și în aceea de a colabora cu membrii comunităților LGBT, tradiție care datează de 35 de aniÒ, afirmă Vanessa Clarke, senior manager de brand, Corby Spirit and Wine. ÒDeschiderea, egalitatea, libertatea și exprimarea liberă au fost mereu în centrul principiilor noastre, ca marcă, și așa vor continua să fieÒ. Eticheta colorată a sticlei prezintă triunghiuri semi-transparente suprapuse care simbolizează conexiunea creată între persoane deosebite, fiind inspirată de cele șase culori ale pavilionului Pride. (A.A.I.)

Arla Foods a colaborat cu biroul londonez al agenției strategice de design și ambalare Bulletproof, pentru a crea o identitate vizuală contemporană a brandului și designului ambalajului, special pentru marca de branză globală Apetina. Având ambiția de a repoziționa Apetina ca marcă de brânză de gătit, Arla Foods avea nevoie de un design care să conducă la reevaluare, inspirând Òbucătarii creativi ocazionaliÒ, pentru a deveni mai inventivi în obiceiurile lor de gătit cu brânză, în loc să o folosească numai în salate. ÒImaginea fotografică somptuoasă este efectuată de sus în jos și captează un moment real în procesul de gătire, fără a arăta feluri de mâncare finale sau perfecte. Aceasta încurajează exprimarea individuală prin experimentarea culinarăÒ, ceea ce sugerează și ambalajul, a declarat Martha Hollender, Senior Deisign Manager al agenției de design, pentru Pakcagin Desing. (M.S.)

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR


DESIGN STUDIU

CUTIILE DE ALUMINIU,

PREFERATELE nR. 1 ALE DESIGnER-ILoR Aura Alexa ioan

CUTIILE DIn ALUMInIU PEnTRU BăUTURI SUnT oPțIUnEA nR. 1, În RânDUL DESIGnER-ILoR, PEnTRU PoSIBILITATEA DE A SE JUCA, nU DoAR CU MESAJUL, CI șI CU GRAFICA șI IMAGInILE FoTo.

ÒCutiile de băuturi din aluminiu sunt, de departe, liderul reciclării recipientelor pentru băuturiÒ, spune președintele CMI, Robert Budway. ÒDeși ne-am simțit întotdeauna încrezători în a face o acoperire globală, am dorit certificarea terților. Sperăm ca toate companiile de băuturi și consumatorii din întreaga lume vor recunoaște importanța continuării reciclării acestui material valorosÒ. un material peren Gordon Shade, CEo al Metal Packaging Europe, asociația creată prin fuziunea dintre BCME și Empac, a adăugat: ÒAceasta este o confirmare binevenită a statutului premium de reciclare al canistrei de aluminiu. Este o veste bună, în special pentru consumatori, deoarece, prin comportamentul lor conștiincios și responsabil, acestea asigură conservarea materialului pentru utilizare ulterioarăÒ.

Totodată, și pentru că sunt cele mai reciclate ambalaje de băuturi din lume, potrivit unei recente analize realizate de Sistemul Internațional de Reciclare a Resurselor-RRS. Studiul a fost comandat de Institutul Can Producers (CMI) și producătorii de băuturi alcoolice din Europa (BCME) și Abralatas (Associacao Brasileira dos Fabricantes de Latas de Alumínio) din Brazilia. peste pet Cercetarea, în care s-au folosit date globale, a stabilit o rată mondială de reciclare medie pentru aluminiu de 69%, comparativ cu PET-ul, de 43%, și pentru sticlă, de 46%. Studiul a acordat prioritate piețelor cu date accesibile de reciclare și apoi a verificat și validat datele pentru 82% din piața de aluminiu pe piața mondială (reprezentând 21 de țări), 79% din piața globală a sticlelor PET (reprezentând 23 de țări) și 79% piață globală (reprezentând 22 de țări). Studiul a identificat ratele de reciclare a aluminiului la 98% în Brazilia, 79% în Polonia, 77% în Japonia, 72% în Italia și 55% în Statele Unite.

18 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

În acest sens, Renault Castro, directorul executiv al Abralatas din Brazilia, precizează: Ònu este deloc surprinzător faptul că acest studiu important confirmă această caracteristică remarcabilă a cutiei, certificând faptul că ambalajul nostru are un avantaj competitiv și ecologic față de concurenții noștri. În vremurile de încălzire globală, acesta este un beneficiu uriaș pentru societate. Aluminiu este reciclat din nou și din nou. De fapt, aproape 75% din totalul aluminiului produs vreodată este încă în uz, astăzi, ceea ce este o dovadă a caracteristicilor sale ca material permanentÒ.


DESIGN MARKETING

TASTYKAKE

A LANSAT AMBALAJUL TRAnSFoRMERS, oDATă CU FILMUL ÒLAST KnIGHTÒ Miruna Sorescu

FILMUL ÒLAST KnIGHTÒ-ULTIMUL CAVALER, ESTE o ConTInUARE DIRECTă A PELICULEI DIn 2014, ÒTRAnSFoRMERSÒ, o PELICULă DE MARE SUCCES CARE ÎMPLETEșTE ACțIUnEA, AVEnTURA șI FAnTEZIA, CU ACCEnTELE THRILLER, IAR LUPTA RoBoțILoR DEVInE DECISIVă PEnTRU SoARTA oMEnIRII.

DESIGN CONCEPT

o ÒgrenadăÒ a cÂștigat PACKAGING THAT SELLS AWARD În luna noiembrie 2017, au fost acordate premiile Conferinței anuale Packaging That Sells, care a avut loc la Chicago. Concursul din acest an a atras 60 de lucrări în cinci categorii de atribuire: carton, flexibil, plastic rigid, sticlă și metal. The General's Hot Sauce, deținut de Smoke Hall Foods L3C, a fost ales drept câștigător, atât pentru categoria Glass, cât și pentru premiul Editor's Choice.

În celebrarea mult așteptatului film, care a avut premiera anul acesta, Tastykake a lansat o ediție limitată cu cele șase pachete de snacks-uri ale sale, care ofereau posibilitatea consumatorilor de a participa și la o tombolă online. Astfel, ambalajele edițiilor limitate ale liniei de mini-snacks-uri iconice, Butterscotch Krimpets și Kandy Kakes, au avut onoarea de a celebra toate personajele marcante din film, potrivit BxP Magazine. ÒPentru a sărbători parteneriatul Tastykake, cu filmul Last Knight, am reambalat șase dintre cele mai populare snacks-uri cu personaje din filmul The Last Knight, pe pachetÒ, a declarat pentru sursa citată Sarah Gavaghan, manager asociat al mărcii Flowers Foods. Astfel, fanii au putut să colecteze toate ce șase pachete, lansate în ediție limitată, ceea ce le-a dat posibilitatea acestora să participe la tombola online, unde fanii au avut de trecut probele unui test care să le dezvăluie, în final, cu care personaje din film se aseamănă.

Ambalajul reprezintă o sticlă în formă de grenade de mână, în stil ananas, cu o placă de bază personalizată și un gât filetat. În plus, există un panou plat pe spatele sticlei, pentru aplicarea unei etichete. Sticla include un capac personalizat din plastic, care conține o manetă de declanșare de grenadă, care Òse scurgeÒ pe partea laterală a flaconului, la care este atașat un tag negru, personalizat, metalic, care conține numele de marcă, precum și motto-ul companiei ÒA Great Sauce for the Greater GoodÒ. (M.S.)

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 19


MATERIALE HÂRTIE

MEGATRENDURILE INDUSTRIEI HÂrtiei și a ambalajelor vasile dusa LUMEA SE SCHIMBă ÎnTR-Un RITM RAPID șI În MoDURI CARE nU AU FoST nICIoDATă IMAGInATE. AFACERILE șI SoCIETATEA GLoBALă SUnT MoDELATE DE MAI MULTE FoRțE DInAMICE, SAU MEGATREnDURI CARE AFECTEAZă FIECARE InDUSTRIE, InCLUSIV SECToRUL HâRTIEI șI AL AMBALAJELoR, SE AFIRMă În STUDIUL SEMnAT DE MAx BLoCKER șI PUBLICAT DE InDUSTRIES InSIGHTS, În LUnA oCToMRBIE A ACESTUI An.

R

ecent, la conferința internațională ÒPaper2017Ò, s-a discutat despre ce ar trebui să ia în considerare companiile producătoare de hârtie și de ambalare din hârtie atunci când planifică în jurul valorii de megatrenduri globale. Iată tendințele abordate și importanța lor pentru sectoarele hârtiei și ambalajelor: Accelerarea urbanizării În anii 1950, mai puțin de 30% din populația lumii trăia în în orașe. În prezent, proporția a crescut la 50%, iar până în 2030, organizația națiunilor Unite estimează că aproximativ 4,9 miliarde de locuitori vor fi locuitori urbani. Această schimbare dă naștere unei cereri sporite de locuințe urbane și de materiale de construcție, determinând creșteri ale cererii de materiale diverse, inclusiv hârtie, celuloză și lemn.

20 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Schimbările climatice și deficitul de resurse Cererea de apă și de alte resurse naturale va crește împreună cu populația. Acest lucru va exercita o presiune asupra societății pentru reducerea consumului de apă și pentru producerea materialelor cum ar fi hârtia și ambalajele. Potrivit lui Smithers Pira, recuperarea hârtiei și cartonului în SUA și Canada a crescut cu 81%, începând din 1990 și a atins o rată de reciclare de 70% în SUA și de 80% în Canada, la finalul anului 2016. Iar creșterea rapidă a serviciilor de cumpărături on-line și a livrării la cerere a alimentat utilizarea cartonului și dezvoltarea de noi soluții de ambalare ecologice. Schimbări demografice Creșterea explozivă a populației în unele zone și scăderea în altele, contribuie la schimbările demografice ale puterii

economice. De exemplu, unele societăți îmbătrânesc rapid, în timp ce vârsta medie a altora devine mai mică. Millennienii dețin o putere de cumpărare imensă, iar obiceiurile și preferințele lor de cumpărare și de comportament sunt foarte diferite, față de generațiile anterioare. În același timp, 71% dintre oameni trăiesc cu mai puțin de 8 euro pe zi, potrivit grupului Pew Research. Însă, actualii consumatori cu venituri reduse din țările în curs de dezvoltare sunt clasa de mijloc de mâine. Schimbarea puterii economice globale Accentul pe China și pe alte piețe în curs de dezvoltare este un alt semnal al schimbării puterii economice globale. Cererea de pastă de hârtie crește rapid în țările în curs de dezvoltare. Creșterea puterii economice permite creșterea consumului. China, India și restul Asiei sunt utilizatorii cu cea mai mare creștere a hârtiei pe cap de locuitor. organizația pentru Alimentație și Agricultură a organizației națiunilor Unite-FAo, arată că India a devenit al cincilea cel mai mare producător de hârtie și carton din lume, depășind Republica Coreea, și al patrulea cel mai mare importator de fibre (importul de hârtie și celuloză recuperată) prin depășirea Republicii din Coreea și Italia.


MATERIALE FILME progrese tehnologice noile progrese inovatoare au schimbat modul în care trăim și lucrăm. Utilizarea tipăririi 3-D, a roboticii, a tehnologiei IoT și a dronelor sunt elemente importante de schimbare a regulilor, pentru companiile industriale, în special pentru hârtie și ambalaje. De exemplu, ambalajul inteligent IoT este proiectat să crească considerabil. Pe plan mondial, Smithers Pira prezice că industria ambalajelor inteligente va crește pe parcursul perioadei de cinci ani până în 2022, la o rată anuală de 8%, până la 7,8 miliarde de dolari. Ambalajul IoT va crește cu un procent de 18% pe an, la aproape două miliarde de euro. XXX În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai clar că strategiile sunt dezvoltate și executate în jurul megatrendurilor globale, deoarece companiile caută o creștere pozitivă, iar liderii caută să răspundă nevoilor în evoluție ale constituenților lor. Când ne gândim la oportunități, pentru noi ca indivizi, pentru echipele noastre, pentru companiile noastre, megatrendurile deschid noi căi. Luîndu-le în considerare, companiile producătoare de hârtie și ambalaje care analizează, studiază și răspund acestor tendințe, au ocazia de a crea o valoare masivă pentru părțile interesate.

FILMELE METALIZATE oFeră Soluții imediate

D

isponibilitatea și prețul foliei de aluminiu utilizată pentru aplicațiile de ambalare a alimentelor determină companiile și convertorii să ia în considerare aceste materiale alternative ca soluții creative și sigure pentru nevoile lor de ambalare, informează Packaging Strategies. În acest sens, Toray Plastics Inc. propune industriei garanția că filmele sale, cu rezistență la barieră, sunt mai rentabile decât soluțiile clasice, beneficiind inclusiv de tehnologii avansate de etanșare integrată, fiind lesne disponibile pentru a înlocui folia clasică.

ce priveste filmul metalizat, Williamson explică faptul ca mai mulți clienți au adoptat MET oPP, ca înlocuitor pentru ambalajele de hârtie-polietilenă-folie-polietilenă (PPFP) , pentru produse alimentare cum ar fi: condimente, supă deshidratată, orez, brânză, amestecuri, băuturi sub formă de pudră și băuturi alimentare sau energizante. Acesta a declarat pentru sursa citată:

Pentru a răspunde cererii, Toray extrudează și orientează filmele sale oPP și PET, care includ versiuni bazate pe soluții bio, având capacitatea de a metaliza și acoperi multe din ele, incluzând formarea de barieră și inducând caracteristici unice de etanșare, pentru aplicații personalizate. Producția verticală asigură controlul calității produsului și oferă clienților servicii de comandă și transport maritim convenabile și rentabile.

ÒFirmele au descoperit că tehnologia avansată de film metalizat ar putea egala sau depăși durabilitatea, randamentul și economia foliei tradiționale cu barieră de oxigen, ajutând totodată la fabricarea unui ambalaj finit rezistent și atractivÒ. Williamson adaugă că pungile pentru cafea, nuci, fructe uscate și gustări sărate care sunt făcute cu folie metalizată sunt, de asemenea, ideale pentru înlocuirea celor clasice, fiind soluții robuste care oferă o protecție excelentă împotriva barierelor prin oxigen și umiditate. Mai mult, acestea pot fi utilizate ca strat exterior într-o laminare cu două straturi sau ca strat intermediar, într-o laminare cu trei straturi.

Tammy Williamson, Manager de produs asociat Diviziei de film de polipropilenă Torayfan®, remarcă faptul că firmele din Top Fortune 100, producătorii regionali mici și mijlocii și convertorii s-au bazat pe tehnologia avansată de film oPP și PET timp de mai mult de 30 de ani, pentru a proteja prospețimea produsului și a pentru a construi loialitatea față de marcă. În ceea

nu este de neglijat nici faptul că specialiștii din marketing preferă proprietățile fizice ale filmelor metalizate, deoarece, spre deosebire de folia clasică, ele nu prezintă aspectul Òmagazinului uzatÒ, după ambalare și manipulare. Ambalajele fac o impresie pozitivă, atunci când sunt scoase dintr-o cutie, iar pungile stand-up mențin un aspect proaspăt, atrăgător, pe rafturile din retail.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 21


MATERIALE ANTICOROZIVE

FOLIE INOVATOARE CAre proteJeAzĂ ÎMpotrivA Coroziunii vasile dusa CoRTEC ÎșI DEMonSTREAZă InVEnTIVITATEA PRIn InTRoDUCEREA FILMULUI ECoWEAVE, Un FILM țESUT ExTREM DE DURABIL CARE PRoTEJEAZă MATERIALELE SCUMPE șI GRELE DIn METAL, MATERIILE PRIME InDUSTRIALE șI PRoDUSELE FInITE, ÎMPoTRIVA CoRoZIUnII. Soluții personalizate După ce a investit timp și eforturi semnificative în cercetare și dezvoltare, în cadrul proiectului, Cortec și-a extins capacitățile pentru a include folia de topitură de la EcoWeave, la Cortec Coated Products (CCP), din Eau Claire, Wisconsin. Tehnologia nordson de înaltă precizie și matrița specială care se utilizează elimină necesitatea uscătoarelor, ceea ce duce la economii mari de energie. Un proces de acoperire cu solide, cu un randament mărit cu 100%, elimină emisiile de solvenți. noul proces permite, de asemenea, să ofere clienților mai multe opțiuni. ÒPrin realizarea ei in-house avem mai multa flexibilitateÒ, a explicat pentru Packaging Strategies Robert Kean, Ph.D., Director Cortec Laboratories, care a jucat un rol activ în experimentele de cercetare și dezvoltare.

În trecut, Cortec s-a bazat pe outsourcing, pentru a face câteva stocuri din materialul EcoWeave. Acest sistem funcționează până când utilizatorii au nevoie de detalii personalizate care sunt greu de livrat cu soluțiile standard. Cu noile capacități de acoperire EcoWeave, Cortec va fi mai în măsură să satisfacă nevoile specializate ale utilizatorilor, prin furnizarea de dimensiuni personalizate sau prin completarea unor comenzi mai mici, cu un timp de derulare mai scurt. rezistență la trepidații La fel ca în cazul altor produse și procese care urmează ideologiei Cortec de integrare verticală, producând folii conforme tehnologiilor EcoWeave, Cortec va oferi o mai mare supraveghere a calității produsului care, în timpul fabricării sau al ambalării,

este supus trepidațiilor mașinilor. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea vizionară și persistența fondatorului și CEo-ului Cortec, Boris Miksic, forța motrice pentru a face din acest produs un succes intern și de piață. Fabricat din același tip de peliculă din poliolefină țesută pentru a înveli cherestea, EcoWeaveeste extrem de durabil, dar ușor și versatil. EcoWeave oferă o combinație de rezistență la rupere, durabilitate și chimie VpCI, care lucrează împreună pentru a oferi protecție împotriva elementelor exterioare dure, deteriorării fizice și coroziunii. Posibilele utilizări pentru EcoWeave includ următoarele zone: ¥ Ambalarea și transportul echipamentelor scumpe și mari ¥ Foi de oțel și material plat ¥ Bucle din oțel ¥ Învelișuri pentru paleți ¥ Huse pentru echipamente grele ¥ Huse pentru piese din metale grele ¥ Echipamente și saci pentru produse industriale și chimice Cum acționează? După amestecarea soluției VpCI într-o instalație specială de extrudare a peliculei, Cortec livrează preamestecul către CCP, unde este acoperit cu topitură pe folie de poliolefină. Acest lucru conferă EcoWeave protecție anti-coroziune dovedită a tehnologiei de film Cortec-VpCI. Piesele metalice ambalate în EcoWeave beneficiază de protecție continuă împotriva mediilor de sare, umiditate excesivă, condensare, umiditate normală, atmosferă industrială agresivă și coroziune metalică diferită, deoarece inhibitorii de coroziune se evaporă și apoi se condensează pe toate suprafețele metalice din interiorul pachetului închis. Când este defăcut ambalajul, inhibitorii de coroziune se evaporă, lăsând substratul fără coroziune și gata de utilizare.

22 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


MATERIALE BIOMATERIALE

guStări ProaSPete, AMBALATE ÎN BIOMATERIALE Reichel Foods, producător de gustări proaspete, introduce următoarea generație de alimente ÒPRo2snaxÒ, ambalate în folii termoformate fabricate din biomateriale. Aceste noi produse interesante sunt soluții proteice constituite din produse proaspete și proteine sănătoase de cea mai bună calitate, care se potrivesc perfect pentru o varietate de game, inclusiv Produce, Dairy și Deli. noile combinații de arome sunt: ¥ Morcovi pentru bebeluși și brânză Cheddar ușoară cu arome și salate de migdale din Turcia ¥ Mere dulci și brânză albă de Cheddar, ouă fierte, afine uscate și migdale ¥ Merele tăiate, brânza Cheddar albă, mușchii dry și porții de cârnați turcești ¥ Felii mere și brânză Cheddar ușoară cu ou fiert, afine uscate și coji.

În prezent, fructele proaspete reprezintă cea mai rapidă gustare de pe piața occidentală, în condițiile în care jumătate dintre consumatori fac eforturi pentru a asimila tot mai multe proteine. Aceste produse satisfac necesitățile consumatorilor care caută o masă sănătoasă și convenabilă pe bază de proteine, cu până la 17 grame de proteine și mai puțin de 350 de calorii. ÒSuntem încântați de extinderea liniei noastre PRo2snax, apelând la bioambalaje 100 % regenerabile, răspunzând astfel cerinței consumatorilor care doresc mai multă varietate, combinată cu produse proaspete și proteine și ambalate în mod responsabilÒ, a declarat pentru Packaging Design Craig Reichel, președinte și CEo al companiei.(VS)

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 23


MAȘini Și utilAJe LINII DE AMBALARE

RECONFIGURAREA TEHNOLOGIILOR Pentru Funcționalitate MULTICHANNEL Mircea demeter CoMERțUL ELECTRonIC A PERTURBAT oBICEIURILE ConSUMAToRILoR DE A FACE CUMPăRăTURI DAR șI LAnțURILE DE APRoVIZIonARE DIn SPATELE LoR. CA ATARE, ÎnTREAGA InDUSTRIE DE AMBALAJE TREBUIE Să SE REConFIGUREZE șI CHIAR o FACE.

A

stfel, în studiul ÒMultichannel, Multi-ChallengesÒ, Tim Sykes, cercetător al Academiei Tehnice Regale din Londra, a detaliat despre unele dintre provocările tehnologice ale momentului, precum și despre inovațiile și strategiile de ambalare care au fost concepute pentru a acoperi cerințele noilor forme de comerț.

Conceptul dSCS-diSCS Lanțul de aprovizionare e-commerce este complex. Pentru a-l utiliza eficient, el trebuie să fie optimizat în toate cele peste cincizeci de puncte de atingere, în care un ambalaj este manipulat de mașină și personalul uman, fiecare inducând posibile riscuri în Òcâmpul de jocÒ. ÒDeoarece, în comerțul electronic nu se vede nici un semn de scădere, ba, din contră, trebuie făcute mai multe lucruri pentru a ne asigura că fragilitatea lanțului de aprovizionare este gestionată corespunzătorÒ, remarcă Isabel Rocher, șefa soluțiilor de comerț electronic de la compania DS Smith. ÒProblemele din lanțul de aprovizionare pot costa mii de euro zilnic, reduc productivitatea și pot duce la clienți nefericiți. DS Smith își dă seama că gestionarea acestor probleme provine din inovația tehnologică. De exemplu, propria noastră tehnologie, DISCS, poate testa în mod eficient dacă pachetele pot supraviețui loviturilor și zgârieturilor asociate cu lanțul mediu de aprovizionare. Acest tip de tehnologie este vitală, având în vedere conectivitatea crescândă a clienților care se așteaptă la un ambalaj de înaltă calitate, și care este, de asemenea, rezistent.

24 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Crearea unui ambalaj de dimensiune corectă Consumatorii și companiile sunt sensibile la problema deșeurilor de ambalaje și, în special, la așa-numitele ambalaje excesive. În primele zile ale comerțului electronic, s-a constatat că un singur utilaj care se ocupa de manipularea diverselor produse nu reușea să treacă testul de eficiență. Òo problemă-cheie, în lumea comerțului electronic, este cea a spațiului gol, ceea ce echivalează cu o risipă de valoare în resurseÒ, a spus doamna Rocher. ÒSpațiile goale au un impact negativ asupra mediului ambiant din jurul nostru, generând deșeuri în exces și ducând la eliberarea mai multor gaze cu efect de seră în atmosferă, prin utilizarea pur și simplu a mai multor vehicule pe șosea sau prin utilizarea mai multor avioane pentru transportÒ. Însă, autorul studiului afirmă: Prin reducerea spațiului pierdut, putem limita cantitatea de ambalaj utilizat. Dacă toți comercianții electronici fac trecerea la ambalaje de dimensiuni corecte, nu vor vedea doar reduceri dramatice ale propriilor costuri, dar clienții vor economisi bani. De aceea, noua tehnologie se adresează în mod special provocării e-commerce a spațiului gol, deoarece spațiile neutilizate din transportul maritim, de exemplu, este o risipă de resurse. Apoi, crearea unui ambalaj de dimensiuni corecte reduce costurile pentru comercianții electronici prin reducerea costurilor operaționale și a costurilor de transport, economisirea spațiului de stocare și, în mod semnificativ, timpul de asamblare și ambalare.


a unui ambalaj cu adevărat multi-canal? ÒAcesta este un lucru pe care l-am urmărit, dar nu pare să apară încă pe scară largăÒ, a declarat Ben Mitchell, cercetător la The Retail Institute, care a adăugat:

CMC Machinery are o soluție Aparatul de ambalare Smart Case CartonPack, de la CMC Machinery IIoT, reprezintă o altă abordare a eficienței spațiului în comerțul electronic. La baza sistemului său este sistemul Vary-Tote, o linie de transport proiectată și patentată CMC, cu două ghidaje reglabile interioare utilizate pentru a compacta elementele selectate la volumul minim posibil. VaryTotes se deplasează pe un carusel care aduce ambalajele la secțiunea de inducție a mașinii și, odată gol, transmite informația către receptorii din zona de preluare, pentru reumplere. Proiectul original Vary-Tote permite operatorului să adapteze ușor și rapid ghidajele interioare la fiecare lot individual. Un scanner 3D, plasat în zona de inducție CMC VaryTote, citește dimensiunile ordinii stabilite de ghidajele reglabile. Datele despre dimensiunea ordinului sunt trimise către linia de transport CartonPack CMC, care creează dimensiunea exactă netedă, pentru fiecare lot. Placa ondulată necesară pentru a crea cutiile este alimentată de la un dispozitiv dedicat, în formă de stea, care desface cu ușurință fanfold-ul și păstrează cartonul plat, pentru a evita șifonarea.

Semnificația acestei inovații reflectă creșterea comenzilor Òmulti-itemÒ, care acum deține până la 60% din ponderea achizițiilor online. Colectarea, consolidarea și ambalarea articolelor de diferite dimensiuni și forme este o provocare, dar mulți comercianți cu amănuntul se bazează încă pe operarea manuală, folosind ineficial materialele de ambalare. Însă, carcasele CMC Cartonpack economisesc 30% din cartonul ondulat și elimină nevoia de umplere a vidului standard, reducând astfel volumul ambalajelor cu până la 60%. Încă nu există un ambalaj multichannel Desigur, multe produse sunt achiziționate în volume de masă, atât prin intermediul canalelor de vânzare cu amănuntul, cât și prin cele tradiționale. Dar, în ce măsură, comertul electronic influenteaza ambalajul folosit în supermarketuri? Vedem o apariție

Òo zonă specială de interes este modul în care caracteristicile de ambalare sunt concepute pentru a face apel la diferite simțuri, atingere, sunet, precum și elemente vizuale. Cum poate funcționa acest lucru, dacă oamenii cumpără online? Unele produse pot avea mai puțin recurs, în condițiile în care ambalajul își pierde unele dintre avantajele senzorialeÒ. În mod similar, ar putea fi dificil să fie transmisă funcționalitatea unui ambalaj printr-o fotografie pe un site web. Òo abordare poate fi ca mărcile să-și schimbe ambalajele, astfel încât, imaginile și logourile să fie mai mari și mai puțin detaliate, pentru ca produsul să fie mai atrăgător vizual, pe un site webÒ, sugerează Mitchell. ÒDe asemenea, existând cerințe diferite pentru a rămâne pe un raft, în comparație transportul direct către consumatori fără a fi deteriorat, este probabil ca, mai degrabă decât să se utilizeze un singur design de ambalaj, pentru a putea fi utilizat pe mai multe canale, vor exista ambalaje concepute pentru diferite tipuri de transport către client. Va fi interesant de observat modul în care companiile de ambalare și proprietarii de mărci răspund la aceste întrebăriÒ.

Apoi, compartimentele sunt marcate dinamic și tăiate, plasând VaryTote deasupra tăierii plate, la cerere. Partea inferioară a elementului VaryTote alunecă automat, iar elementele sunt așezate cu precizie pe semifabricatul preformat, în timp ce panourile cutiei instalează și împachetează elementele. Ambalajul este acum format, închis și sigilat cu adeziv topit. Întregul proces este controlat de un controler PC Carton dedicat, care garantează 100% integritatea datelor și schimbul de date cu WMS clientului. 25 infoPACK - APRILIE 2017

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 25


MAȘini Și utilAJe RoBoTICă

STAUBLI ROBOTICS a lanSat noua gamă de roboți tX2-induStrY 4.0 nora Marin STAUBLI RoBoTICS, UnUL DInTRE LIDERII MonDIALI În TEHnoLoGIA RoBoțILoR, șI-A PREZEnTAT RECEnT noUA LInIE DE RoBoțI InTERACTIVI Tx2, DESTInAțI InDUSTRIEI ALIMEnTARE, DAR CARE PoT FI UTILIZAțI șI În FARMACEUTICă, BIoTEHnoLoGIE, ELECTRonICă, SEMIConDUCToRI, CAMERE CURATE, LABoRAToARE.

P

entru toate aceste medii industriale provocatoare, Staubli oferă o gamă completă de roboți dinamici. La prezentarea care a avut loc la sediul firmei, Staubli Robotics a simulat funcționarea acestora într-o ÒSmart FactoryÒ foarte realistă, în care diferite modele Tx2 din mai multe celule interconectate și-au dovedit compatibilitatea cu Industry 4.0, precum și abilitățile lor de colaborare. ÒGama noastră completă de roboți permite producătorilor să introducă automatizarea proceselor de producție în moduri noi și interesanteÒ, a declarat pentru Packaging Strategies Roger Varin, CEo, Staubli Robotics. Ònoua noastră linie Tx2 redefinește performanța, permițând o colaborare reală între om și mașinăÒ, a adăugat acesta. Cu această nouă linie, Staubli oferă acum cea mai largă gamă de roboți din lume, în versiuni speciale, și este liderul de piață necontestat în acest segment. Produsele suplimentare, cum

ar fi HE, Cleanroom, Super Cleanroom, ESD și Stericlean, desemnează versiuni speciale care oferă același nivel ridicat de performanță pe care l-ear aștepta beneficiarii de la modelele standard. Pentru clienții săi, Staubli are pregătite demo-uri robotizate Tx90 HE, TP80 Round și TP80, cu o demonstrație Smart Factory din seria Tx2. noua linie Tx2 este oferită în șase serii de modele: Tx2-40, Tx2-60, Tx2-60L, Tx2-90, Tx2-90L și Tx2-90xL și este capabilă să manipuleze încărcături între două și până la 15 kg, cu un câmp de acțiune între 515 și 1,450 de milimetri. odată cu lansarea seriei Tx2 și controlul siguranței CS9, Staubli a deschis un nou capitol în colaborarea om-robot. Roboții cu șase axe au un codificator digital sigur, separat, pentru fiecare axă, și o placă de siguranță integrată. Toate elementele de siguranță respectă cerințele stricte ale categoriei de siguranță SIL3/PLe.

26 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

MAȘini Și utilAJe utilAJe

mașină revoluționară DE UMPLERE DE LA CWC

C

ampbell Wrapper Corporation și-a prezentat recent revoluționara sa mașină orizontală de umplere a ambalajelor destinate industriei alimentare, care are încorporat și un echipament de igienizare și sterilizare, precum și un alt echipament din aceeași clasă, MGS Pick Place Feeder. Caracteristicile revoluționare includ tehnologia cu servodirecție Allen-Bradley, cu 5500 de dispozitive Kinetix, ecranul tactil ColorView Plus 6 1000, servomotoarele VPL, designul ușor de curățat și schimbarea rapidă. Alimentarea dispune de un design sanitar sudat, din oțel inoxidabil, cu acces ușor pentru curățare. Alimentatorul MGS este o soluție de mare viteză pentru plasarea cardurilor în alimentatorul de curgere. noua mașină Campbell Revolution Wrapper, pentru fluxuri orizontale, oferă un rulou de alimentare cu filtre servo, un design modular sanitar, un dispozitiv de acționare cu cap servo pentru reglarea precisă a cotei și viteze de producție de până la 600 pachete pe minut. Campbell Revolution este ideal pentru sisteme și aplicații de ambalare la viteză mare. Se poate integra cu ușurință în alimentatoare automate, dater de cod, carton sau alte echipamente. Mașina este livrată standard, cu o lățime a sitei de 28 cm, cu lățimi opționale disponibile și caracteristici cum ar fi: un produs fără tăiere, fără produs, fără ambalaj, detector de produs de mare capacitate, detector de fragmente din oțel inoxidabil, instalație de spălare. Potrivit Packaging Strategies, Compania Campbell Revolution produce ambalaje pentru o gamă largă de aplicații, cum ar fi panificație, alimente congelate, snack-baruri, prânzuri școlare, sandwich-uri, și multe alte produse alimentare și de consum.


teHnologie ultrAperForMAntĂ de lA Rossini, împreună cu producătorul de mașini de imprimat oMET, au dezvoltat HonyALU, noul sleeve cu tehnologie specială pentru mașina de imprimat Varyflex V2 offset 850, proiectat pentru a optimiza performanța în manipulare și depășirea dificultăților din cauza dimensiunilor mari și greutatea sleeve-urilor.

un MAre SuCCeS, ÎnCeput lA drupA 2016 Expuse în premieră la DRUPA 2016, succesul de necontestat a fost susținut în primul rând de mașinile de rectificat cilindrii și manșoane, Prima și Prima PLC. Mașina de rectificat automată Prima PLC, folosește un panou de control electronic pentru polizarea cu acuratețe maximă, al rolelor și manșoanelor de cauciuc, precum și a termopilimerilor.

Evolution System este un sistem oscilant inovator, patentat, care folosește tehnologia oscilantă pentru a elimina reziduurile de cerneală din cilindrul tipografic. Flexibil și rapid, garantează curățarea permanentă, datorită ciclurilor automate de zi cu zi. Panoul de control intuitiv permite selectarea și gestionarea meniului de curățare.

Evolution System îmbunătățește siguranța operatorului, reduce constrângerile intervalulului de lucru, crește productivitatea și garantează o mai mare flexibilitate în gestionarea procesului de producție. In cadrul Drupa 2016, Rossini a expus si ultimele inovatii in materie de sleeveuri, dintre care Honeysleev Alu, un sistem inovator care reduce greutatea sleeve-urilor pana la 70% datorita stratului intermediar „fagureÒ.Acest tip de sleeve este disponibil deja in gama de produse Rossini.

La rândul său, Sleeve Storage System (sistemul manual și automat de stocare pentru sleeve-ur și carrier), a fost expus de asemenea în standul Rossini, bucurânduse de mare interes din partea utilizatorilor de sleeve-uri. Un alt produs apreciat în mode deosebit de profesioniști este sistemul de curățare Rossini Evolution System.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 27


ETICHETARE TEHNOLOGIE

Piața eticHetelor INTELIGENTE vA AJunge lA 9, 2 MiliArde de euro vasile dusa

AMBALAJUL INTELIGENT A AVUT UN DRUM LUNG DE STRăBăTUT, DE LA SIMPLELE InDICAțII șI Până LA PUnGILE DE PEnTRU SnACK-URI CARE PoT DETECTA șoFERII CoRECțI SAU STICLELE DE BERE CARE PoT DAnSA PE MUZICă. ÎnSă, ToT MAI MULTE CoMPAnII InVESTESC În ETICHETE InTELIGEnTE, PEnTRU A ConECTA BRAnDURILE CU TEHnoLoGIA. piața globală va crește Având potențialul de a îmbunătăți logistica, de a aduna informații despre lanțul de aprovizionare și de a angaja consumatorii în interacțiune, etichetele inteligente devin o alegere de top pentru companiile din era digitală. De fapt, piața de etichete inteligente este estimată să ajungă la 9,2 miliarde de euro, până în 2020, cu o creștere de 14,24%, din 2014, până în prezent, susține Sean Riley, expert în tehnologia etichetării, citat de Packaging Strategies. Deși adoptarea etichetelor inteligente a fost încetinită de o lipsă de standarde și de o susceptibilitate mecanică, mărci precum Johnny Walker sau Hershey conduc tendințele. Beneficiile etichetelor inteligente în logistică, în comerțul cu amănuntul, producție și asistență medicală, împreună cu capacitățile tehnologice în creștere, determină creșterea cererii pentru această tehnologie.

Mai multe date, mai puține probleme Etichetele inteligente se referă la datele mici. În timp ce datele importante sunt folosite pentru a colecta cantități masive de informații, care sunt gestionate și analizate centralizat pentru modele, datele mici se concentrează pe o mulțime de atribute care necesită acțiune, atunci când se schimbă. De exemplu, o etichetă inteligentă poate colecta date mici despre o temperatură care depășește pragul sau un produs devine umed și supus formării. Un grup de cercetare de la Universitatea Clarkson împinge limitele a ceea ce pot face etichetele inteligente. Grupul a creat un senzor low-cost, pe suport de hârtie, care poate determina când alimentele sau cosmeticele se strică. Senzorii utilizează nanostructuri pentru a capta și a lega compușii predeterminați, pentru a distinge schimbarea. Prospețimea elementului poate fi detectată pe baza intensității transformării, proiectată ca schimbare de culoare sau electrică. Această inovație simplă poate arăta consumatorilor atunci când un articol este sigur pentru consum sau când să îl folosească, chiar dacă a trecut termenul de valabilitate.

28 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


ETICHETARE TEHNOLOGIE dincolo de industria alimentară Aplicațiile pentru etichetele inteligente se extind dincolo de produsele alimentare și băuturi. Logistica este un alt domeniu cheie. În trecut, companiile de logistică ar fi putut să atașeze o etichetă RFID la o cutie de transport maritim care conține produse mici, perisabile, cum ar fi medicamentele, iaurtul sau carnea. Cu etichetele inteligente, urmărirea poate fi efectuată la nivelul fiecărui element, prin aplicarea unei etichete fiecărui produs individual. În spațiul de asistență medicală, etichetele inteligente pot urmări utilizarea și eliminarea produselor farmaceutice, precum și ajuta la controlul inventarului. În timp ce senzorii tradiționali pe bază de siliciu sunt potriviți pentru multe cazuri de utilizare a internetului de obiecte (IoT), ele sunt mai scumpe și mai puțin flexibile, decât noua direcție de dezvoltare a tehnologiei tipărite. Magazinele de astăzi folosesc coduri de bare standard, inclusiv cele de tip Q, dar acestea sunt limitate în tipul de date pe care le pot stoca și afișa. Deoarece ambalajul produsului poate constitui 30-40% din costul total al unor produse, soluțiile inteligente de ambalare, care modifică procesul de ambalare, nu sunt adesea fezabile, făcând etichetele locul ideal pentru a încorpora tehnologia în ambalaje. Aplicații în lumea reală

despre nutriție, ingrediente, alergeni, oMG-uri, utilizarea produselor, oferind totodată consumatorilor sfaturi despre o viață sănătoasă și un consum echilibrat. În acest fel, compania speră că inițiativa va face presiuni asupra altor companii pentru a fi mai transparente cu cumpărătorii despre ingrediente, ceea ce reprezintă o prioritate pentru consumatorii de astăzi.

aceasta pe sticlele lui Johnny Walker Blue Label. Sticlele utilizează etichete imprimate folosind tehnologia near Field Communication (nFC), care transformă sticla într-un ambalaj inteligent, compatibil cu majoritatea smartphone-urilor. În acest fel, senzorii etichetelor pot detecta dacă sticla este deschisă sau sigilată și conține informații pe care Diageo le poate utiliza pentru a trimite mesaje personalizate către consumatorii care citesc etichetele prin intermediul smartphone-urilor. Marketing, numele tău e interacțiune Companiile de alimente pot utiliza etichete inteligente pentru a se conecta cu consumatorii prin oferirea de informații nutriționale și ingrediente suplimentare. De exemplu, începând cu anul 2016, produsele Hershey au fost tipărite cu coduri QR scalabile, care conduc la un micro-site care, la rândul său, detaliază informații

La rândul lor, companiile care sunt implicate tehnologic în lumea digitală de ambalare, au speranțe mari pentru viitorul tehnologiei inteligente de etichetare, mai ales cea care face trecerea spre Ò6.0Ò. SmartLabel, de exemplu, urmărește să conducă consumatorii de bunuri ambalate într-o lume nouă, în care să poată accesa cu ușurință și instantaneu informații detaliate despre mii de produse. Fiecare produs individual va avea o pagină de destinație proprie, pe care consumatorii o vor putea accesa prin scanarea unui cod QR pe pachet, efectuând o căutare pe web, vizitând un site web al unei companii participante sau, eventual, printr-o aplicație. Scopul SmartLabel este să fie omniprezent pe piața bunurilor ambalate de consumatori și potențialul de creștere. Un studiu recent realizat de Benenson Strategy Group, a constatat că 75% dintre consumatori ar folosi tehnologia 6.0. Așadar, viitorul acestei modalități de etichetare este asigurat.

Piața de ambalare digitală va include treptat formate tradiționale de ambalare care sunt remodelate pentru a include elemente digitale, precum etichetele inteligente. De exemplu, sticlele inteligente sunt încorporate cu tehnologia digitală pentru a oferi funcții îmbunătățite, cum ar fi memento-uri de hidratare, memento-uri de dozare medicale, indicatori de timp și temperatură și detectarea calității. Avansul va fi atât de puternic în această direcție, încât, de exemplu, numai în Statele Unite, segmentul de sticle inteligente din cadrul pieței de ambalare digitală se estimează că va ajunge la 200 milioane de dolari, până în 2024. Iar, ca exemplu tehnologic, să spunem că, Diageo, o companie multinațională de băuturi alcoolice, a reunit activității sale compania ThinkFilm, pentru a aplica tehnologia digitală elaborată de REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 29


aromată cu esențe din plante și grapefruit, educația intensivă a consumatorilor pentru a sublinia beneficiile pentru sănătatea gumei de mestecat, și construirea unei prezențe în milioane de puncte de vânzare mici, de unde cumpără consumatorii chinezi.

1 md. + Fmgc = PACKAGING PLUS nora Marin

UN MILIARD DE NOI CONSUMATORI NOI PE PIEțELE EMERGEnTE VoR MARCA PIAțA GLoBALă A BUNURILOR DE LARG CONSUM A ACESTUI DECEnIU, MARCânD PUnCTUL DE VâRF PRInTR-o REECHILIBRARE EConoMICă FUnDAMEnTALă PE TERMEn LUnG.

Î

n următorii ani, creșterea piețelor emergente va continua să depășească pe cea a lumii dezvoltate cu o marjă largă. În timp ce țări din Asia, în special China, India și Indonezia, au avut deja o parte semnificativă a creșterii globale (18%), pe parcursul perioadei 2001-2010, aceasta va crește cu încă 30%, până în 2020. Ca rezultat, clasa de mijloc la nivel mondial se va extinde dramatic: până în 2020, se așteaptă ca mai mult de 1 miliard de noi consumatori să cheltuiască între 10 și 100 de dolari pe zi, fapt care nu poate decât să bucure industria de ambalaje. Fragmentarea pieței, esențială pentru satisfacerea nevoilor de consum Potrivit uneia dintre cele mai mari agenții de marketing din lume, McKinsey, aproape toată lumea este de acord cu importanța acestei tendințe, dar înțelegerea acestor noi consumatori și satisfacerea nevoilor lor nu va fi o chestiune simplă. Cei care au dreptate trebuie să câștige un avantaj competitiv extraordinar. Factorii de succes vor include selecția categoriilor și a piețelor, pentru a se asigura că firma își construiește o poziție de lider oriunde joacă, precum și segmentarea miliardelor de noi consumatori, dar și inovarea, pentru a-și satisface nevoile. Luați în considerare exemplul gumei de mestecat Wrigley în China: compania a capturat 40% dintr-o categorie cu creștere rapidă, în valoare de deja 2 miliarde de dolari. Tactica sa include lansări regulate de produse adaptate consumatorilor chinezi, cum ar fi guma 30 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

În plus, companiile câștigătoare sunt probabil cele care creează produse orientate spre valoare. În piața de cafea din China, de exemplu, nestle a redus prețurile cu 30%. Pentru a face acest lucru posibil, și-a redus costurile prin înființarea unei baze locale de aprovizionare în yunnan, iar aprovizionarea sa este acum 99% chineză. În India, Cadbury a introdus produse la puncte de preț scăzute (cum ar fi marca Perk), pentru a atrage mai mulți consumatori în categoria ciocolată. Companiile vor să-și mențină marjele Cu toate acestea, pe măsură ce piețele emergente reprezintă o proporție crescătoare a vânzărilor, companiile se vor strădui să-și mențină marjele. Scara de construcție va fi o modalitate de a face acest lucru. Segmentarea cu abilitate a consumatorilor de pe piața emergentă va fi un altul. În cadrul populației bogate a Chinei, de exemplu, cercetarea McKinsey a identificat segmente distincte, de la consumatorii ÒflashyÒ, care au grijă să se afișeze cu branduri exclusive, dar sunt dispuși să cumpere bunuri contrafăcute, la ÒurbaniÒ, care se ocupă mai mult de calitate și refuză să cumpere produse contrafăcute. Așadar, pe piețele emergente, segmentarea atentă va dezvălui numeroase oportunități pentru a crea valoare și a construi marje sănătoase, prin satisfacerea nevoilor specifice ale consumatorilor.


FMgC DESIGN de la Intermarche oferă mâncăruri gustoase, morcovi, fasole verde și spanac, care au fost considerate estetic inferioare legumelor obișnuite, la o reducere de 30%. Deci, creșterea numărului de consumatori va determina creșterea produselor cu un aspect mai puțin plăcut, și pentru acestea fiind necesare ambalajele.

În cele din urmă, companiile cu rădăcini occidentale vor trebui să ia în considerare modul în care creșterea consumatorilor de pe piețele emergente ar putea afecta și transforma propriile organizații. Pentru o companie cu 70 % din vânzările sale în China și India până în 2020, ar fi în continuare potrivit ca echipa locală să fie dominată de occidentali, iar sediul central să fie localizat în Europa sau America de nord? Răspunsul la această întrebare va ține de fiecare firmă în parte. Cinci oportunități Dar, cum se va modifica Industria de ambalaje care vizează strict FMGC, pornind de la datele de mai sus? Preluând informațiile McKinsey, compania de cercetare de piață Canadean a identificat cinci direcții: 1-Òurâtul este frumosÒ: Frumusețea nu poate fi decât perfectă pentru piele, dar standardele înalte din industria alimentară au fost blamate, fiind acuzate de determinarea unei crize a alimentelor. organizația națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că până la 40% din fructele sau legumele proaspete sunt excluse de pe piață deoarece nu îndeplinesc standardele ridicate de estetică. Așa-numitele fructe sau legume pot fi bune la gust, dar, pentru că nu au un aspect comercial, lipsesc de la raft. În plus, întreprinzătorii din sectorul alimentar și al băuturilor se trezesc cu problema deșeurilor alimentare care cresc și din cauza fructelor sau legumelor ÒurâteÒ. În Franța, linia ÒLegume urâteÒ,

2-Òrece este fierbinteÒ: Sucurile presate la rece au fost printre primele produse ambalate pentru a pune ÒreceleÒ pe hartă, ca atribut pozitiv pentru alimente sau băuturi. De atunci, frigul a migrat la cafea, alimente pentru copii și chiar produse de îngrijire a pielii, ca un vortex polar în mișcare rapidă. Cuvântul ÒreceÒ a devenit o emblemă pentru un produs care este perceput a fi mai puțin prelucrat, mai pur și mai curat, cu niveluri mai ridicate de nutrienți, atribute care rezonează cu consumatorul de astăzi. ÒColdÒ se aliniază, de asemenea, cu conceptul de etichetă curată, astfel încât consumatorii să poată înțelege cu ușurință. 3-Òdezvăluirea completăÒ: Rafturile magazinelor seamănă mai mult cu o librărie de confesiuni intime, deoarece mărcile de produse ambalate, dar chiar și de confecții, dezvăluie detalii despre modul în care se produc, de unde provin ingredientele, ce aditivi conțin sau nu conțin sau care e natura vopselurilor folosite. Problemele crescânde, cum ar fi proveniența și siguranța, îi încurajează pe producători să devină mai transparenți. Însă, chiar dacă Òdezvăluirea completăÒ contează, contează mai ales sursa informației. Un sondaj Canadean Q3/2017, a constatat că de două ori mai mulți consumatori găsesc a fi de încredere logo-uri de certificare on-pack provenite de la guvern sau de la o altă autoritate pentru a fi Òde încredere în totalitateÒ, decât reclamele pe ambalaj sau afirmațiile de sănătate ale companiilor! Acest lucru vizează design-ul, modul de transmitere a mesajului și etichetarea.

momente ale zilei. Ceea ce înseamnă acest lucru pentru consumatori este șansa de a se bucura de noi concepte, cum ar fi chipsuri de cartofi aromate la micul dejun (în Japonia), humus ca mâncare de desert (în SUA), și pește cu chipsuri în Spania. De aici, și necesitatea unor ambalaje potrivite, mai ales că sondaje recente ale Canadean au constatat că procentul consumatorilor care iau gustări între micul dejun și prânz a crescut de la 26%, în 2014, la 33%, în 2016, ceea ce reprezintă oportunități tot mai mari oferite industriei de ambalaje. 5-ÒCe e vechi e nou din nouÒ: Inovația în produse alimentare și nealimentare se inspiră din nou din lumea antică, deoarece companiile de produse ambalate se uită mai atent la trecut, pentru a oferi o foaie de parcurs pentru viitor. Companiile de bunuri de larg consum redescoperă o serie de concepte înrădăcinate în trecut, de la alimentele fermentate și uleiuri esențiale, până la soiuri de cereale vechi, substanțe de curățat pe bază de cărbune, uleiuri inspirate de Ayurveda și multe altele. Conform Canadean, 51,9% dintre consumatorii globali sunt total sau într-o oarecare măsură de acord că produsele din trecut sunt mai bune decât produsele disponibile astăzi. Iar aceasta este încă o direcție de dezvoltare a industriei de ambalaje.

4-ÒMâncatul pe fugăÒ: Tendința crescândă a consumatorilor de a lua gustări în orice moment al zilei erodează conceptul de Òstat la masăÒ. Deci, inovarea vizează consumul în diferite

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 31


produSe MediCAle Și FArMACeutiCe PREVIZIUNI

Piața ProduSelor Farmaceutice și medicinale, Încetinită de CONTRAFACERI nora Marin

InDUSTRIA FARMACEUTICă șI CEA A PRoDUSELoR MEDICInALE REPREZInTă PRInCIPALUL ELEMEnT DE CREșTERE PEnTRU InDUSTRIA GLoBALă DE AMBALAJE. CARE VA FI EVoLUțIA În AnII URMăToRI șI CARE SUnT PRInCIPALELE PRoBLEME? LA ACESTE DoUă ÎnTREBăRI VoM RăSPUnDE În ARTICoLUL DE FAță, APELânD LA InFoRMAțIILE FURnIZATE DE CELE MAI PRESTIGIOASE COMPANII DE CERCETARE DE PIAță. Comoditatea și disponibilitatea vor determina creșterea pieței e-pharma Se estimează că piața globală a ambalajelor pentru produsele farmaceutice vândute prin e-commerce va ajunge la 109,2 miliarde de euro, până în 2025, potrivit unui raport al Grand View Research Inc.. Valoarea este determinată, în primul rând, de creșterea constantă a numărului de utilizatori de internet, de îmbunătățirea accesului la serviciile online și de creșterea rapidă a îmbătrânirii populației care întâmpină dificultăți în a vizita farmaciile. Confortul, accesibilitatea și ușurința în disponibilitatea medicamentelor sporesc creșterea pieței.

Mărirea prevalenței afecțiunilor cronice și a bolilor va duce la o creștere constantă a cererii pentru diferite medicamente și produse de îngrijire medicală. Însă, costul ridicat al tratamentului indică necesitatea reducerii costului asistenței medicale. De aceea, farmaciile online câștigă popularitate datorită unor oferte lucrative, cum ar fi reducerile de prețuri care au drept rezultat economii de costuri. În plus, se anticipează o creștere a adoptării Òe-prescripțiilorÒ în spitale și în alte instituții de îngrijire a sănătății. nevoile ridicate de medicamente ale economiilor emergente sunt unul dintre factorii determinanți cheie. Inițiativele guvernamentale, creșterea investițiilor, schimbarea reglementărilor și creșterea penetrării internetului și a benzii largi în zonele urbane și rurale, contribuie și ele la creșterea pieței. Mulți jucători noi intră pe piață, deoarece sectorul asistenței medicale oferă un potențial enorm pentru comercianții cu amănuntul online, datorită cererii tot mai mari de produse și servicii de asistență medicală.

32 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


de mărci care fabrică produsul legitim. În mod evident, pacienții au șanse să piardă încrederea într-o marcă, dacă este contrafăcută pe scară largă. Pentru a aborda această amenințare, multe măsuri anti-contrafacere au fost identificate de companiile farmaceutice și de guverne și sunt acum implementate în întreaga lume. Ca urmare, companiile farmaceutice pun în aplicare măsuri de securitate mai stricte, care avertizează consumatorii atunci când un produs a fost modificat în orice mod. Cu toate acestea, înmulțirea farmaciilor ilegale online împiedică creșterea sănătoasă. Aceste site-uri ilegitime pot oferi medicamente contrafăcute și neaprobate, ceea ce face pe oameni sceptici cu privire la achiziționarea online a medicamentelor. Două zunt zonele cheie, pentru dinamizarea sectorului: ¥ America de nord a deținut majoritatea cotei în 2016, datorită creșterii achizițiilor online, a populației în vârstă în creștere și a adoptării înalte a tehnologiilor informaționale în domeniul asistenței medicale. În plus, S.U.A. este cea mai mare piață din America de nord, datorită prezenței diferiților actori-cheie și a unui număr mare de tehnicieni. ¥ Se așteaptă ca Asia Pacific să fie segmentul cu cea mai rapidă creștere, datorită prezenței economiilor emergente precum China și India și îmbunătățirea infrastructurii din zonă. piața de ambalare medicală, 50 de miliarde de euro până în 2022 Pe de altă parte, un raport MarketsandMarkets arată că piața ambalajelor medicale va crește la 50,55 miliarde de euro, până în 2022, la o rată anuală de creștere compusă de 6,29%, față de 2017. Secvențial, piața dispozitivelor implantabile este un factor determinant pentru creșterea pe piața ambalajelor medicale, dar și piața de asistență medicală va duce la creșterea pieței ambalajelor medicale. Conștientizarea asistenței medicale în diferite regiuni, în special în cele în curs de dezvoltare, sporește creșterea pieței medicale pentru ambalaje. Iar creșterea veniturilor disponibile în țările în curs de dezvoltare va majora cheltuielile pentru instituțiile de asistență medicală.

În ceea ce privește etichetarea și codificarea, segmentul de echipamente și instrumente a reprezentat drept cea mai mare cotă. Echipamentul medical este utilizat pe scară largă în spitale la nivel global și aceasta reprezintă cea mai mare cotă de piață. Segmentul de dispozitive a reprezentat a doua cea mai mare cotă de piață. numărul mare de dispozitive utilizate în industria medicală poate fi atribuit cotei lor dominante pe piața ambalajelor. Pe baza tipului de ambalaj, segmentul de pungi a reprezentat cea mai mare parte a pieței. Acest segment se confruntă cu o creștere ridicată datorită ușurinței sale de ambalare și a unui număr mare de domenii de aplicare. Gențile și pungile sunt ușor de depozitat și transportat, sunt ușoare și oferă o manevrare ușoară, ceea ce duce la o cerere mare de la consumatorii finali, pentru polimeri și alte materiale. Abordarea problemelor de contrafacere farmaceutică Conduita din lanțurile de aprovizionare din ce în ce mai complexe, lipsa capacității de aplicare a legii, extinderea comerțului electronic și a falsificatorilor și a metodelor de contrafacere a medicamentelor și a ambalajelor determină pierderi de cel puțin 10% din totalul produselor farmaceutice vândute în prezent la nivel global. Ce e mai grav, acest procent se află în creștere, comerțul ilicit fiind neobosit. De exemplu, în țări precum China, falsificatorii cumpără cutii originale de medicamente deja folosite, după care le umple cu produse false.

Etichete evidente pot fi furnizate cu o varietate de aplicații diferite, care ajută consumatorii să se angajeze cu eticheta și marca. De exemplu, adăugarea unei caracteristici de amprentare la o etichetă de rupere sau a unei clapete de eliberare nu poate ajuta consumatorii să o elimine și să obțină accesul la produs, în modul dorit, chiar dacăaceste etichete reprezintă o oportunitate pentru proprietarii de mărci, de a-și evidenția oferta și punerea în valoare a medicamentului, utilizând informațiile relevante. Însă, specialiștii pledează pentru punerea în aplicare a mai multor măsuri pentru a oferi o securitate sporită, deoarece, prin combinarea, atât a tehnologiilor deschise, cât și a celor sub acoperire, producătorii de produse farmaceutice pot face cât mai greu posibil ca falsificatorii să reușească. Dar, pe măsură ce reglementările devin din ce în ce mai stricte, iar volumul produselor falsificate crește, este imperativ ca firmele să poată face față amenințării falsificatorilor, pentru a proteja identitatea mărcii, să garanteze că pacienții iau medicamentele corecte și că respectă noile legislații.

nu numai că această creștere a medicamentelor contrafăcute poate fi extrem de periculoasă pentru pacienți, dar este și dăunătoare pentru proprietarii REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 33


produSe AliMentAre AnALIZă

imPactul Òtotal recallÒ ASuprA SeCtorului de AMBAlAre Al AliMentelor Maria demetriad

REFERInDU-SE LA ABoRDăRILE TEHnoLoGICE DE EVITARE A RETRAGERILoR DE PRoDUSE, GLEn oxBoRoUGH, MAnAGER DE PRoDUS CU RAZE x DE LA ISHIDA EURoPE, AnALIZEAZă IMPACTUL PoTEnțIAL AL PRoBLEMEI În InDUSTRIA ALIMEnTARă. o rechemare a unui produs este un concept înfricoșător pentru companiile producătoare de alimente, nu doar în ceea ce privește impactul financiar al retragerii, ci și pagubele de durată. Iată opiniile specialistului Ishida. reputația mărcii este cheia afacerii Reputația este un factor cheie în succesul brandului, iar reputația brandurilor alimentare este construită pe stâlpi de calitate, încredere, satisfacția clienților și siguranța alimentară. Legislația alimentară prevede că producătorii trebuie să ia măsuri rezonabile pentru a evita riscul producerii de alimente, iar eșecurile pot fi catastrofale. Descoperirea unui corp străin în produs poate duce la pierderea loialității clienților, deteriorarea mărcii și expunerea la acțiuni juridice costisitoare și dăunătoare pentru companie.

Doar în această toamnă, un supermarket din Marea Britanie a trebuit să lanseze o rechemare, după ce bucăți de plastic s-au găsit în unele alimente pentru copii. Anunțul a venit la o săptămână după ce un alt supermarket major a identificat în unele bare de ciocolată prezența plasticului. În ambele cazuri, acestea erau produse private label, cu potențialul de a aduce atingere atât încrederii în marcă, dar și loialității clienților. La rândul său, la începutul anului 2017, un gigant internațional de produse de cofetărie a declanșat o rechemare globală care a afectat 55 de țări, estimările pagubelor fiind de zeci de milioane de dolari, după ce tot niște resturi de material plastic a fost găsit într-unul dintre principalele sale produse. După investigația aprofundată și retragerea produsului, s-a constatat că materialul plastic provenea dintr-un capac de protecție utilizat în procesul de fabricație. și, ca să realizăm gravitatea situației, se estimează că 22 de produse alimentare sunt retrase sau rechemate din vânzare, pe săptămână, în Europa, ceea ce are un impact substanțial asupra producătorilor de alimente. opinia consumatorilor poate fi devastatoare Asociația Europeană a Producătorilor de Alimente susține că retragerea medie a produsului poate păgubi un producător cu cca. 10 milioane de euro, în costuri directe. Cu toate acestea, există mai multe alte costuri de luat în considerare, când vine vorba de rechemarea unui produs. Daunele cauzate sunt greu de pus în evidență, iar consumatorii care își exprimă opiniile negative prin intermediul social-media pot avea un efect devastator asupra unei mărci, precum și știrile negative care pot circula în presă.

34 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


produSe AliMentAre LACTATE Cercetările efectuate asupra consumatorilor au arătat că 55% dintre persoane ar schimba mărcile, după o rechemare, chiar dacă numai temporar, și 15% dintre aceștia nu ar mai cumpăra niciodată produsul rechemat. Impactul mai larg a fost demonstrat, iar 21% dintre cei intervievați au afirmat că ar evita în mod activ gama completă de produse fabricată de producător într-un centru de rechemare, nu doar produsul însușit. Ca urmare a acestei schimbări a comportamentului consumatorilor, asigurătorii consideră că 80% din pierderile financiare totale sunt, efectiv, suportate mult timp după încheierea retragerii produsului. Pentru marile branduri, aceste rechemări ar putea afecta relația sa cu lanțul de aprovizionare, atât din punctul de vedere al impactului financiar al scoaterii produsului din rafturi, cât și al eliminării corespunzătoare a acestora, dar și în ceea ce privește percepția consumatorilor

asupra comercianților cu amănuntul care stochează o gamă de produse afectate de retragerea produsului. prevenirea este cea mai bună soluție Ca și cum toate cele de mai sus n-ar fi de ajuns, marca afectată are încă o cheltuială care trebuie luată în considerare, pentru rectificarea zonei sau a procesului în care a apărut problema. o revizuire completă a producției și punerea în aplicare a unor noi procese necesită timp și implicații financiare suplimentare, pentru o afacere deja afectată de retragerea sau rechemarea produsului. Acestea fiind spuse, odată cu creșterea continuă a retragerilor de produse din întreaga Europă, companiile trebuie să se concentreaze din ce în ce mai mult pe prevenire. Investiția financiară în tehnologia de detectare, în comparație cu impactul financiar al unei rechemări a produsului, este fracționată. Dacă o

companie intenționează să investească în măsuri de prevenire și control al calității, este esențial să aleagă partenerul potrivit pentru a-i sfătui și îndruma, prin cele mai avansate soluții tehnologice, pentru a-și proteja atât afacerea, cât și clienții. Tehnologia de inspecție a raze x de la Ishida poate detecta atât fragmente metalice, cât și fragmente nemetalice: os, coajă, sticlă, plastic de înaltă densitate, piatră, cauciuc și multe altele. Pot fi identificate fragmente de 0,3 mm, imperceptibile pentru ochiul uman, ceea ce înseamnă că pot interveni acțiuni de remediere înainte ca produsele să părăsească fabrica. În acest fel, imaginea mărcii este menținută sau îmbunătățită, deoarece companiile sunt considerate a investi în sisteme avansate pentru a proteja clienții, loialitatea mărcii persistă și, mai important, sănătatea și siguranța consumatorilor sunt menținute.


produSe AliMentAre InSPECțIE

eagle rmi 400, nouA MAȘinĂ Cu rAze X deStinAtĂ CĂrnii de pASĂre Mircea demeter

EAGLE A LANSAT UN SISTEM CONCEPUT SPECIAL PEnTRU InDUSTRIA PăSăRILoR. CARACTERISTICILE șI BEnEFICIILE ÎnCoRPoRATE În PRoIECTAREA RMI 400 nU PoT Să nU PRoDUCă VALURI În CAZUL PRoDUCțIEI DE PăSăRI DE CURTE.

ÒLa Eagle, lucrăm în parteneriat cu clienții noștri pentru a ne asigura că sistemele de inspecție a produselor se potrivesc în întregime cu nevoile de producție, contribuind în același timp la facilitarea respectării standardelor globale de siguranță alimentară și de vânzare cu amănuntul. noul echipament RMI 400 este un prim exemplu al modului în care am analizat punctele de nevralgice din cadrul unei industrii și am răspuns cu o soluție avansată pentru a face față acestor provocări. Acest nou sistem este adaptat pentru mediul său. De la construcția sa sanitară, concepută pentru a se conforma standardelor nAMI, cu tehnologia avansată de inspecție cu raze x, processatorii vor vedea o mulțime de beneficii după instalareÒ, a declarat pentru Packaging Strategies Kyle Thomas, manager strategic al unității de afaceri la Eagle. Una dintre provocările majore cu care se confruntă procesatorii de carne de pasăre este igiena și curățarea. Sistemele tradiționale cu raze x folosesc perdele de protecție pentru a se asigura că emisiile de radiații sunt menținute la un nivel sigur. Aceste perdele vin în contact cu produsul care este prelucrat, menținând o bună igienă o provocare, în timp ce rutinele de igienizare devin mai lungi și mai complexe. Un nou sistem de transportor a fost proiectat pentru a se înclina într-un unghi gradual de alimentare și descărcare a echipamentului RMI 400, permițând crearea unui tunel fără perdea.

36 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


produSe AliMentAre ALIAnță

FPSa și-a eXtinS alianța cu meSSe DUSSELDORF Mircea demeter

Acest lucru elimină pericolul de radiație a mașinii, din perspectiva siguranței operatorului, și înseamnă că numai banda transportoare va intra în contact cu produsul, însemnând un progres imens, din punct de vedere al curățeniei și al igienei. Modelul RMI 400 a fost proiectat folosind standardele de construcție nAMI și respectă standardele de protecție IP69. Liniile de vizibilitate neobstrucționate, suprafețele deschise și conturate, minimizează zonele posibile de depozitare a materialelor, asigurând în același timp o inspecție vizuală rapidă și convenabilă. Întreaga mașină poate fi dezasamblată de o singură persoană într-o perioadă de câteva minute, pentru o salubritate completă și o reasamblare rapidă, pentru a maximiza timpul de funcționare al producției.

ASoCIAțIA FURnIZoRILoR DE TEHnoLoGII DE PRELUCRARE A PRoDUSELoR ALIMEnTARE (FPSA), A AnUnțAT Că șI-A ExTInS ALIAnțA oFICIALă CU MESSE DUSSELDoRF PRIn InTERMEDIUL PRoGRAMULUI PRoCESS ExPo 2023. Această alianță oferă o oportunitate pentru promovarea încrucișată a bienalei PRoCESS ExPo din Chicago și Interpack, care se desfășoară la fiecare trei ani în Dusseldorf, Germania. ÒDe la înființarea alianței FPSA cu Messe Dusseldorf, în 2010, și extinderea relației noastre în 2013, FPSA și PRoCESS ExPo au reușit să lucreze împreună cu Messe Dusseldorf pentru a dezvolta, atâta expansiunea internațională, cât și creșterea pe piața externă. Extinderea acestei alianțe până în 2023 servește ambelor asociații, permițându-ne să continuăm această relație importantăÒ, a declarat pentru Packaging Europe David Seckman, președinte și CEo al FPSA.

Ambele asociații vor contribui la promovarea evenimentelor expoziționale pe plan internațional, iar Messe Dusseldorf va promova PRoCESS ExPo prin vânzarea de spații și va promova prezența procesatorilor de alimente din întreaga lume, în timp ce FPSA va asista Messe Düsseldorf pe piețele din America de nord. ÒMesse Dusseldorf este încântat să extindă din nou acest parteneriat cu FPSA. Relația noastră cu FPSA și PRoCESS ExPo a devenit de importanță strategică pentru ambele organizații și această nouă extindere este un angajament ferm în dezvoltarea continuă a acestei relațiiÒ, a declarat la rândul său Bernd Jablonowski, Directorul Global de portofoliu, prelucrare și ambalare-Messe Dusseldorf.

În plus, RMI 400 este sigur, deoarece este proiectat să asigure siguranța mașinilor electrice și mecanice pentru operațiile de categoria 3 (En954), și PLd (En13849), fiind de asemenea disponibilă o evaluare a riscurilor bazată standardul ISo 12100/ 2010. Această atenție la detaliile și documentația privind siguranța este vitală, deoarece înseamnă că procesatorii nu trebuie să le obțină în mod independent, economisind timp și efort financiar considerabil.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 37


BĂuturi DESIGN

PATRON TEQUILA,

deSign tradițional Pentru o ediție limitată PATRon TEQUILA A PREGăTIT PEnTRU SEZonUL VACAnțEI DE SăRBăToRI o EDIțIE LIMITATă A CELEBREI SALE BăUTURI, PATRon SILVER onE-LITER LIMITED. DESEnELE DE CoLECțIE ALE AMBALAJULUI SUnT InSPIRATE DIn ARTA PoPULARă TExTILă șI DE CERAMICă A MExICULUI, PoTRIVIT PACKAGInG DESIGn. Eticheta acestei colecții speciale este viu colorată, prezintă iconul Patron și descrie elementele procesului meticulos de producție a celebrei mărci, inclusiv ranforsările Weber Blue Agave, din care este creată această tequila, axa ascuțită pentru tăierea agavei recoltate și piatra tradițională tahona, care zdrobește agava, pentru a începe procesul de fermentație și distilare. Sticla are un dop metalic special conceput, care reflectă estetica detaliată a etichetei și este ambalată într-o frumoasă geantă de cadou, de culoare verde. În interiorul acestei sticle de producție limitată, fiecare picătură de Tequila Silver Ultra-Premium Patron este fabricată manual, în loturi mici, din agave de cea mai bună calitate și este distilată și îmbuteliată la distileria Hacienda Patron, din Highlands din Jalisco, Mexic.

piAȚA BĂuturilor ÎMButeliAte În StiClĂ, o AFACere de 71 Md. euro Potrivit Future Market Insights, cererea pentru ambalajele de sticlă va crește constant în următorii cinci ani. Până în 2022, piața globală a recipientelor de sticlă destinate ambalării băuturilor se așteaptă să atingă valoarea de 71 miliarde de euro, reflectând un CAGR de 4,9%. Raportul preconizează, de asemenea, că zona Asia-Pacific, cu excepția Japoniei (APEJ), va rămâne în prima linie a expansiunii pieței, în perioada de prognoză. Consumatorii de pe piețele dezvoltate, cum ar fi Europa, preferă să cumpere bere, vin sau băuturi nealcoolice în îmbuteliate în sticlă. Spre deosebire de recipientele din plastic, cele din sticlă continuă să fie identificate pentru avantajul lor caracteristic în ceea ce privește igiena, atractivitatea estetică, durabilitatea și impermeabilitatea.

După cum se știe, Patron Silver este cea mai vândută tequila premium din lume, fiind o parte a culturii americane, și este făcută 100% din agave. Patron Silver este turnată în sticle suflate manual, care pot fi păstrate ca obiecte de colecție. De altfel, Patron Silver este singura tequila a companiei, care nu este învechită în butoaie de stejar, astfel încât ea păstrează toată prospețimea agavelor care uimesc prin intensitatea aromelor sale. Lee Appelbaum, șef de marketing la nivel mondial al Patron Spirts, apreciază în mod deosebit acest produs: ÒDesignul distinctiv al etichetei din acest an, influențat de bogata noastră tradiție mexicană de fabricare a tequila artizanale, oferă o opțiune de cadou cu adevărat unică, pentru cei care se bucură și apreciază spirtoasele de lux de înaltă calitateÒ.

38 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

BĂuturi - PIAță

America de nord, pe de altă parte, va prezenta o creștere moderată a vânzărilor de sticlă. În ciuda creșterii consumului de alimente și băuturi din SUA, vânzările de sticle din America de nord se așteaptă să obțină venituri de aproape 15 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului 2022. De asemenea, se așteaptă ca Europa să înregistreze o creștere lentă, în ceea ce privește vânzarea sticlelor din sticlă. Raportul susține, de asemenea, că până la sfârșitul perioadei de prognoză, piața japoneză a buteliilor din sticlă va atinge valoarea de 2,3 miliarde euro.


BĂuturi InoVAțIE

CoCA-ColA Zero VIne Cu o rețetă Îmbunătățită și un AmBAlAJ nou PRInTR-o InoVAțIE In-HoUSE șI TESTăRI ExTInSE PE PIAță, CoCA-CoLA ZERo oBțInE Un noU nUME, Un ASPECT noU șI Un GUST MULT MAI DELICIoS. FAVoRIT AL FAnILoR ADEPțI AI BăUTURILoR FăRă CALoRII, noUA CoCA VA oFERI o REțETă MAI BUnă DE DEGUSTARE, SUB nUMELE CoCA-CoLA ZERo SUGAR.

ÒAm folosit capacitățile noastre inovatoare pentru a face gustul excelent al Coke Zero, chiar mai bun decât clasicul Coca-Cola. Pentru a realiza acest lucru, am optimizat amestecul unic de arome care au dat Coke Zero adevăratului său gust Coca-Cola, în noua și îmbunătățita rețetă Coca-Cola Zero Sugar. Este delicios, și revigorantÒ, continuă Kronauge. Cu mai mulți fani Coke Zero în S.U.A. decât în orice altă piață din lume, testarea consumatorilor pentru noua rețetă a fost efectuată timp de peste un an.

ÒCu mai mult de 10 ani în urmă, am lansat Coca-Cola Zero cu o rețetă revoluționară, care a oferit fanilor un adevărat gust Coca-Cola fără zahăr și cu un conținut foarte redus de calorii. Brandul a crescut puternic după lansare și a câștigat milioane de fani fideli de-a lungul timpului, dar am identificat o oportunitate de a da produsului un alt impuls și de a încuraja mai mulți fani ai Coca-Cola să încerce un produs cu gust de fructe cu un conținut fără zahărÒ, a declarat pentru Packaging Strategies Stuart Kronauge, Președintele unității de afaceri, operațiuni în SUA și Vicepreședinte Senior, Marketing, Coca-Cola America de nord.

reVista specialiªtilor din industria aMBalaJelor 39


CoSMetiCe Și ÎngriJire perSonAlĂ DESIGN

DETALIILE DE PE AMBALAJ FAC diFerența Miruna Sorescu

GoDDESS GARDEn oRGAnICS, CUnoSCUTă PEnTRU PRoDUSELE SALE DE PRoTECțIE SoLARă șI CELE DE ÎnGRIJIRE A PIELII, A DAT PRoPRIEI SALE LInII DE ÎnGRIJIRE FACIALă Un…FACELIFT! După lansarea cu succes a șapte produse de frumusețe zilnică, Goddess Garden a reproiectat ambalajul, pentru a reflecta ingredientele organice de înaltă calitate care se regăsesc în conținutul cremelor. ÒLa fel ca produsele de protecție solară, focalizarea noastră inițială pentru linia de îngrijire facială a fost folosirea celor mai bune și mai eficiente ingrediente organiceÒ, a declarat fondatorul Goddess Garden și CEo-ul nova Covington, citat de Pack World, care a adăugat: ÒConsumatorii pot beneficia de o îngrijire zilnică incredibilă a frumuseții și, în același timp, pot evita substanțele chimice. Suntem mândri că toate produsele noastre extrem de eficiente, de la produse de

protecție solară până la parfumuri și îngrijire facială, pot fi accesibile tuturorÒ. noul ambalaj evidențiază calitatea ridicată a produselor, prin anunțul referitor la Òingredientele alimentate cu planteÒ și prin listarea beneficiilor utilizatorilor. Goddess Garden a îmbunătățit experiența utilizatorului schimbând culoarea întregii linii, de la albastru la purpuriu, o culoare asociată cu redevența și luxul. Colibul iconic, care este în concordanță cu toate produsele Goddess Garden, rămâne pe noul ambalaj, dar un tratament elegant cu acuarelă ridică logo-ul mărcii în categoria de frumusețe. Cutiile mai groase, cu un finisaj tactil, întăresc noțiunea că utilizatorii ar trebui să se trateze cu produse premium cu ingrediente organice.

C

CoSMetiCe - MATERIALE

pAStA de dinȚi tint, În AMBAlAJ de lipgloSS Albirea dintilor a ajuns deja o obsesie pentru mulți clienți. Marca TInT, din Marea Britanie, se numără printre primele care oferă o soluție simplă și eficientă. Pasta de dinți Tint este ambalată într-un tub asemănător celui de ruj, care permite utilizatorilor să-și perie dinții fără niciun efort, albindu-i vizibil. Spre deosebire de alte soluții de pe piață, TInT Instant Bright Tooth Paint Dental este în întregime fără peroxid. Dintele este periat cu pasta care protejează dinții în același timp. Mark Curry, directorul executiv al mărcii, explică într-un mod plastic: ÒEste ca și cum ți-ai face dinții. și de aceea neam îndreptat spre make-up pentru a căuta o soluție de ambalare, implicând Quadpack în acest procesÒ, potrivit Pack World. Astfel, Quadpack a dezvoltat o soluție bazată pe un ambalaj de lipgloss de buze, de 7 ml. Dispunând de un design simplu, clasic, sticla albă are un capac care, la rândul ei, are o perie folosită pentru a ÒpictaÒ pasta pe dinți. Două straturi dau un luciu subtil, oferind aspectul de până la șase nuanțe mai albe, pentru un aspect natural care nu este prea artificial. ÒPeria oferă dexteritatea și precizia necesară pentru a răspândi formulele uniform pe dințiÒ, a spus Curry, care a completat: ÒQuadpack a încercat și testat o mulțime de aplicatoare, până când a ajuns la cea potrivită. Echipa a fost extrem de flexibilă, iar beneficiarii au lucrat îndeaproape cu noi, pentru a transforma un concept de bază într-un produs pe deplin realizabilÒ.

40 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


CoSMetiCe Și ÎngriJire perSonAlĂ DESIGN CoSMetiCe SUSTENABILITATE

noul deodorAnt reXonA reduCe AMPRENTA DE CArBon Cu 18% Unilever a încheiat un parteneriat cu Ball Corp. pentru a aduce pe piața europeană un recipient de aerosoli din aluminiu, mai durabil. noile cutii antiperspirante Rexona și Sure utilizează tehnologia Ball ReAl.

NOU DESIGN PENTRU SăPunurile PearS

Potrivit Ball, aliajul de metal nou creat, care folosește conținutul reciclat, prezintă o rezistență sporită și permite recipientului deodorantului să fie mai ușor cu 20%. Acest lucru echivalează cu o reducere a amprentei de carbon de aproximativ 18% pentru aerosolul de 150 ml, care este utilizat pentru antiperspirantul Rexona și deodorantul Sure, de către Unilever, în comparație cu vechiul flacon. (A.A.I.)

Miruna Sorescu

ISToRICUL BRAnD BRITAnIC PEARS șI-A RELAnSAT GAMA DE SăPUnURI TRAnSPAREnTE, CU AMBALAJE PRoIECTATE DE HoRnALL AnDERSon, În ÎnCERCAREA DE A-șI REPoZIțIonA PRoDUSELE PE PIAțA DIn MAREA BRITAnIE. Semnele de design deosebite și revigorarea patrimoniului mărcii au fost doar câteva dintre modalitățile în care agenția de branding și design a revigorat marca Pears, după cum informează Packaging Design. Moștenirea mărcii este ilustrată pe partea din față a ambalajului, cu data afișată în mod clar, 1807. Cutia este texturată, pentru a conferi ambalajului o senzație mai bună, iar natura tactilă a cutiei reamintește barele texturate de săpun și marginile sale sculptate. Fotografiile barelor de săpun sunt gravate și par să strălucească, ilustrând calitatea transparentă care definește marca Pears. Ingredientele naturale sunt evidențiate pe ambalaj, în timp ce ambalajul alb reflectă natura premium a produsului. noul logo va fi lansat pe întregul brand. REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 41


Freedonia: În 2018, cererea de ambalaje vrac va crește cu 5 % vasile dusa

În 2018, CEREREA MonDIALă DE AMBALAJE VRAC VA CREșTERE CU 5%, DUPă CUM SE AFIRMă În CERCETAREA DE PIAță CU TITLUL ÒWoRLD BULK PACKAGInG InDUSTRy STUDy WITH FoRECASTS, FoR 2018Ò, EFECTUAT DE FREEDonIA GRoUP șI PUBLICAT În ACEASTă ToAMnă. Valoarea ambalajelor vrac este proiectată să ajungă la 55,2 euro, în 2018, fapt care va reprezenta o îmbunătățire față de perioada perioada 2008-2017, când creșterea cererii a fost deosebit de lentă în cea mai mare parte a piețelor dezvoltate, în special Japonia și Europa de Vest. Însă, se afirmă în studiul citat, accelerarea creșterii activității de producție la nivel mondial va fi principalul impuls pentru producătorii de ambalaje. dezvoltarea regiunilor Deși performanța îmbunătățită a ambalajelor în vrac pe piețele dezvoltate este notabilă, cele mai rapide creșteri vor fi consemnate în regiunile în curs de dezvoltare, cum ar fi Africa, orientul Mijlociu, Asia-Pacific și America Centrală și de Sud. India și Indonezia vor fi printre piețele naționale cu cea mai rapidă creștere. Creșterea sectorului de producție din China începe să încetinească, după câteva decenii, dar avansurile în cererea de ambalaje în vrac din China vor continua să fie printre cele mai rapide din lume. Pe piețele dezvoltate, avansurile vor fi mai modeste. 42 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

În SUA, progresul va fi determinat de creșterea cererii în aplicațiile chimice, deoarece creșterea proceselor din agricultură, precum și a producției chimice și farmaceutice, sunt de așteptat să se accelereze. Se așteaptă ca aceleași evoluții să conducă și cererea din Europa de Vest și Japonia, deși câștigurile vor fi într-o oarecare măsură atenuate, deoarece scăderea producției în aceste zone a fost mai accentuată, așteaptându-se ca recuperarea să fie mai puțin explozivă. Ambalajul ßexibil, înaintea ambalajului rigid Dacă vorbim despre tipologii, ambalajul flexibil în vrac va înregistra o creștere ușor mai rapidă, decât ambalajul rigid. Câștigurile în ambalajele flexibile vrac vor fi conduse de foliile de film și FIBC. Filmul va înregistra câștiguri serioase, datorită utilizării sale sporite în securizarea paletelor și a altor formate de ambalaj în timpul expedierii, precum și utilizarea în creștere a acestuia, pentru a îmbina produsele vrac în ambalaje multiple, în vederea depozitării.

Ambalajele tip FIBC vor înregistra progrese puternice, datorită avantajelor pe care le oferă în ceea ce privește încărcarea și descărcarea produselor, capacitatea lor de a gestiona cantități mari de produse pe container și avantajele privind eficiența în reutilizarea lor în sistemele de distribuție cu buclă închisă. Ambalajele rigide, RIBC-urile și recipientele de manipulare a materialelor sunt proiectate să înregistreze o creștere mai rapidă. Butoaiele metalice vor rămâne cel mai mare tip de ambalaje rigide în vrac, în timp ce recipientele din fibre vor avansa mult mai lent.


ConStruCȚii Și AMBAlAre induStriAlĂ STERILIZARE China, mereu China! Cum, totul a început să depindă de China, Freedonia afirmă că în țara cu cea mai mare populație din lume, cererea pentru ambalajele în vrac a înregistrat o creștere foarte puternică, în medie cu mai mult de 14 % pe an, între 2003 și 2016. o ilustrare a acestei creșteri rapide este faptul că, dacă expansiunea pieței regionale a fost considerabilă, cota Chinei a crescut de la mai puțin de un sfert din cererea de ambalare în vrac la nivel regional, în 2003, la 45% în 2016. Cresterea puternică a activității de producție, a veniturilor personale și a cheltuielilor de consum, cu urbanizarea continuă a populației, va continua să stimuleze cererea pentru bunurile ambalate. În plus, creșterea exporturilor de bunuri chinezești către economiile mai avansate, va crea o nevoie de ambalaje mai mari. Pentru 2018, se estimează că cererea pentru ambalajele în vrac din China va crește cu 8,6% la peste 9 miliarde de euro, cu mult peste media regională și globală. Se așteaptă ca toate tipurile de produse majore să înregistreze câștiguri robuste. Cu toate acestea, deoarece sectorul de producție din China continuă

pelicule Òstretch and shrinkÒ Cererea de pelicule Òstretch and shrinkÒ este de așteptat să crească cu 3,5%, la 3,1 până în 2019, fiind determinată de creșterea vânzărilor de articole de vânzare cu amănuntul, precum și de creșterea eficienței în producția și stratificarea filmelor. Folosirea crescândă a foliilor de întindere și micșorare a ambalajelor pentru unități de ambalare a băuturilor și a paleților, precum și creșterea gradului de adecvare a filmelor stretch, pentru o mai mare varietate de aplicații, va spori, de asemenea, cererea.

să se maturizeze, creșterea va fi mai lentă decât în ultimele două decenii. În timp ce multe produse de ambalare în vrac utilizate în China vor rămâne relativ ieftine (de exemplu, saci de transport maritim), acestea vor continua să fie consumate în cantități foarte mari. Creșterea pentru ambalajele flexibile în vrac va fi oarecum mai puternică, decât cea pentru ambalaje rigide, dar aproape fiecare tip de produs va înregistra o creștere puternică la standarde globale. China este un producător important de FIBC, însă o mare parte din această producție a fost desemnată pentru piețele de export. Cu toate acestea, piața internă a FIBC a crescut semnificativ în ultimii ani și se așteaptă să continue ascensiunea. În plus, exporturile de bunuri către economiile mai avansate ale consumatorilor vor spori interesul și necesitatea unui volum de înaltă calitate. Folii din plastic Creșterea cererii de folii din material plastic va fi determinată de accelerarea creșterii producției de producție și a veniturilor disponibile, precum și de creșterea penetrării pungilor pe noi piețe. Se estimează că necesarul pentru filmul de plastic va crește cu 1,5% %, în 2018. Accelerarea creșterii producției și a veniturilor disponibile se datorează vânzărilor de foliilor de plastic într-o gamă largă de piețe. Stabilizarea preconizată a prețurilor, care rezultă din aprovizionarea cu rășină plastică, va îmbunătăți competitivitatea costurilor filmului plastic, față de alte materiale. Creșterea penetrării pungilor pe noi piețe va spori, de asemenea, cererea de film plastic. Carton și carton ondulat Corpurile de carton ondulate și cele din fibră solidă se vor extinde mult mai repede, decât cutiile de carton pliabile și cutiile de setare, în 2018. Creșterea va fi alimentată de o recuperare în sectorul de producție, în special în producția de produse farmaceutice și alte produse neprelucrate. Alți factori vor include o perspectivă îmbunătățită a cheltuielilor pentru consumatori, o revenire a activității în domeniul construcțiilor și o creștere rapidă rapidă, pentru cumpărăturile online.

Producția de cutii de carton se va relua de la declinul ultimului deceniu, dar va fi moderată de un container cu greutate mai mică, pentru a reduce excesul de ambalaje. Ambalaje rigide Cererea de ambalaje rigide este estimată să crească cu 4,0 %, în 2018. o renaștere a producției și a activității de construcții va stimula recuperarea producției de substanțe chimice și materiale plastice, ceea ce va sprijini creșterea cererii de ambalaje rigide în vrac. În plus, câștigurile vor fi determinate de utilizarea extinsă a containerelor reutilizabile mai mari, cu o valoare mai mare, care sunt mai rentabile decât recipientele mai mici, cu o durată de viață mai scurtă. Avansurile pentru aceste containere mai mari vor fi moderate, prin concurența unor recipiente flexibile intermediare în vrac, în unele aplicații. Catalizatori Cererea de conteinere va crește cu 4,8%, în 2018 și va fi determinată în primul rând de o revenire a industriei chimice și polimerice, în special în economiile dezvoltate, puternic afectate de recesiune. Cu toate acestea, cele mai rapide progrese vor fi în țările în curs de dezvoltare, unde creșterea nivelului veniturilor și a gradului de proprietate al vehiculelor și industrializarea rapidă vor încuraja extinderea capacităților pe toate piețele consumatoare de catalizatori. Ca urmare a reglementărilor de mediu mai stricte, se va produce o schimbare în mixul de produse catalitice, către produse catalizatoare cu valoare superioară, foarte eficiente, care facilitează diferențierea produselor și oferă producătorilor flexibilitate. Cu toate acestea, în ciuda înăspririi reglementărilor privind emisiile de carbon pe piețe cum ar fi China și India, creșterea cererii de catalizatori de rafinare a petrolului va fi restrânsă, deoarece eforturile globale de îmbunătățire a eficienței consumului de combustibil conduc la o creștere slabă a consumului de produse rafinate.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 43


COPILUL, MICUL MONSTRU DINTRE RAFTURI Maria demetriad

APRoAPE FIECARE DInTRE noI AM FoST În SITUAțIA DE A AVEA Un ConFLICT, CâT DE MIC, CU CoPIII noșTRI, ATUnCI CânD nE-AU ÎnSoțIT LA CUMPăRăTURI.

Cum, problema obezității infantile este din ce în ce mai acută, specialiștii în packaging design dar, mai ales, psihologii, caută să înțeleagă cum pot fi acoperite cererile celor mici, în condițiile unei alimentații sănătoase. Pe această temă s-au realizat numeroase studii iar cel de față, ÒThe influence of packaging on children's preferencesÒ, realizat de Ike-Elechi ogba și Rebecca Johnson, cercetători ai Academiei Regale de științe din Marea Britanie, oferă câteva răspunsuri. inßuența copilului asupra deciziei de cumpărare a părintelui Uneori, prin ambalaj, specialiștii în marketing vizează să comercializeze părinților, produsele pentru copii. De altfel, ei încearcă să-i ocolească părinții și să comunice direct cu copiii, făcându-i Òagenți de influențăÒ și susținători ai produsului lor, influențând astfel deciziile părinților privind achizițiile. Kelly et. (2016), a constatat că părinții consideră

44 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

că este din ce în ce mai dificil să le refuze copiilor produse alimentare care au fost ÒlicențiateÒ (ÒaprobateÒ) de personajele sau celebritățile lor preferate. Preocuparea deosebită pentru aceste metode de marketing este necesară, deoarece ele sunt utilizate în mare măsură pentru a promova alimentele nesănătoase (Roberts, 2015). Comercializarea produselor alimentare destinate copiilor este considerată a fi unul dintre factorii care pot activa Òcopilul-dictatorÒ. nicholls și Cullen (2014), au definit puterea copilului dictator ca Òîncercări ale acestuia de a exercita o influență asupra achizițiilor părinților într-un mod repetitiv și uneori violentÒ, dar, și acest lucru este important, și cu un anumit grad de succes. Aceștia au identificat trei categorii de produse care prezintă interes pentru copii, în care ar încerca să influențeze cumpărăturile prin puterea de convingere, și anume: îmbrăcăminte, jucării și hrană.


produSe pentru Copii STUDIU Iar, dacă ne referim la investigarea influenței copiilor asupra achiziționării de alimente nesănătoase, rezultatele evaluării încercărilor copiilor de a exercita o influență asupra părinților lor arată că 59% dintre respondenți au fost de acord că micii consumatori au încercat să influențeze achizițiile pe care le fac în magazin. 61% dintre respondenții maturi au fost de acord că fiii și fiicele lor au încercat să le influențeze achizițiile, făcând cereri verbale pentru produse cum ar fi cele de cofetărie, atunci când au mers la cumpărături. Cerealele și iaurturile cu îndulcitori, printre preferate Dovezile arată, de asemenea, că 47% și, respectiv, 50% dintre respondenți au fost de acord că, de multe ori, copiii au încercat să influențeze achiziționarea de produse cum ar fi cerealele și iaurturile cu îndulcitori. În evaluarea relației dintre tipurile de alimente pe care copiii tind să le solicite și încercarea copiilor de a influența achizițiile pe care părinții le fac în magazin, relațiile sunt cele mai puternice între influența copiilor și cererile de produse de cofetărie (r1/40:536), gustări (r1/40:493) și cereale (r1/40:448), în conformitate cu Marshall și colab. (2017), care au raportat că majoritatea copiilor au fost, cel mai probabil, în situația să încerce să influențeze părinții în cumpărarea de snacks-uri, produse de cofetărie și cutii de cereale pentru micul dejun.

dintre respondenți au fost de acord că au ținut cont de preferințele copiilor lor, când au mers la cumpărături. Cu toate acestea, doar 21% dintre respondenți au fost de acord că au cumpărat produse pe care le-a solicitat copilul lor. Pentru a investiga direct o relație între cererile copilului și dorința părintelui, a fost produs un scatterplot cu dispersie largă, demonstrând că nu există o relație între cele două variabile. Acest lucru este în contradicție cu studiul calitativ al lui Gelperowic și Beharrell (2014), în care părinții au fost de acord că adesea au dat aprobare cererilor copiilor lor, pentru a evita conflictul. Analiza ulterioară, care explorează posibila asociere între cele două variabile, confirmă, de asemenea, lipsa unei relații puternice. Rezultatele contrazic, de asemenea, concluziile discutate în literatura de specialitate, care presupun că majoritatea copiilor au o influență puternică asupra comportamentului cumpărătorului părinte. Rezultatele sunt, de asemenea, în contradicție cu Kelly et al. (2016), constatând că părinții consideră că este din ce în ce mai dificil să le refuze copiilor produsele alimentare care au fost

licențiate de personajele sau celebritățile lor preferate. De asemenea, pun la îndoială opiniile exprimate în Mcneal (2012), citate de nicholls și Cullen (2014), potrivit cărora copiii fac o medie de 15 cereri de cumpărare pe călătorie comercială, dintre care Mcneal a estimat că între 40% și 80% au fost aprobate de părinți. Aceste constatări, deși contradictorii cu literatura de specialitate, sunt unice și ar putea fi susținute a fi pe baza faptului că, în timp ce unele dintre cercetările în care copiii au fost considerați capabili să aibă o influență puternică asupra comportamentului cumpărătorilor părinți,participanții la studiu privind opiniile lor nu au acceptat faptul că acești copii influențează comportamentul la raft. Această contradicție poate fi ca urmare a faptului că părinții nu sunt dispuși să accepte presiunea copiilor. Ca o concluzie, nu pot fi decât două variante: 1-Să se refuze solicitările copiilor care au ca obiect un aliment nesănătos, indiferent de reacția lui sau, 2-Părinții să meargă singuri la cumpărături!

Aceste rezultate se potrivesc cu rezultatele anterioare ale cercetării realizate de Coughlin și Wong (2012), care au identificat cerealele și snacks-urile ca fiind ÒhotspoturiÒ în supermarket, acolo unde copiii vor încerca cel mai probabil să influențeze comportamentul de cumpărare al părinților. Există, de asemenea, o corelație (r 1/40:456), între influența copiilor asupra deciziei de cumpărare a părinților în magazin și influența copiilor asupra achiziționării de produse nesănătoase. nu mergeți la cumpărături însoțiți de copii! Rezultatele evaluării suplimentare a probabilității ca părinții să satisfacă solicitările copiilor lor, au indicat că 39% REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 45


comiSia euroPeană:

CerinȚe SpeCiFiCe pentru FABriCAreA, CoMpoziȚiA Și reCiClAreA AMBAlAJelor nora Marin

AMBALAJELE TREBUIE FABRICATE ASTFEL ÎnCâT VoLUMUL șI GREUTATEA AMBALAJULUI Să FIE LIMITATE LA CAnTITATEA MInIMă ADECVATă PEnTRU A MEnțInE nIVELUL nECESAR DE SIGURAnță, IGIEnă șI ACCEPTARE PEnTRU PRoDUSUL AMBALAT șI PEnTRU ConSUMAToR. Ambalajele trebuie proiectate, produse și comercializate astfel încât să permită reutilizarea sau recuperarea lor, inclusiv reciclarea, și să minimizeze impactul acestora asupra mediului, atunci când deșeurile de ambalaje sau reziduurile rezultate din operațiunile de gestionare a deșeurilor de ambalaje sunt eliminate.

constituenți ai materialului de ambalaj sau a oricăror componente ale ambalajului să fie redusă la minimum în ceea ce privește prezența lor în emisii, cenușă sau levigat atunci când ambalajele sau reziduurile rezultate din operațiunile de gestionare sau deșeurile de ambalaje sunt incinerate sau depozitate.

Ambalajele trebuie să fie fabricate astfel încât prezența substanțelor nocive și a altor substanțe și materiale periculoase ca

Cerințe specifice caracterului reutilizabil al ambalajelor Trebuie îndeplinite simultan următoarele cerințe: - Proprietățile fizice și caracteristicile ambalajului trebuie să permită o serie de deplasări sau rotații în condiții normale de utilizare previzibile; - Posibilitatea de a prelucra ambalajele utilizate pentru a să îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță pentru forța de muncă; - Să îndeplinească cerințele specifice ambalajelor recuperabile atunci când ambalajul nu mai este reutilizat și devine astfel deșeu.

46 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Cerințe specifice naturii recuperabile a ambalajului Ambalaje recuperabile sub formă de reciclare a materialelor trebuie să îndeplinească următoarele condiții: - Ambalajele trebuie fabricate astfel încât să permită reciclarea unui anumit procent din greutatea materialelor utilizate la fabricarea produselor comercializabile, în conformitate cu standardelor actuale din Comunitate. Stabilirea acestui procent poate varia, în funcție de tipul de material al cărui ambalaj este compus. Ambalaje recuperabile sub formă de recuperare energetică - Deșeurile de ambalaje prelucrate în scopul recuperării energiei trebuie să aibă o valoare calorică minimă inferioară pentru a permite optimizarea recuperării energiei. Ambalaje recuperabile sub formă de compost - Deșeurile de ambalaje prelucrate în scopul compostării trebuie să fie de natură biodegradabilă încât să nu împiedice colectarea separată și procesul de compostare sau activitatea în care este introdusă.


legiSlAȚie că doar un efort suplimentar redus față de ceea ce este deja necesar în cadrul Directivei privind ambalajele. Acest lucru slăbește semnificația obiectivelor. Aburul deșeurilor țintă este definit ca fiind deșeuri din "gospodării și, eventual, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare cu deșeurile provenite de la gospodării". Acest lucru lasă prea mult spațiu pentru interpretare și face ca performanța împotriva obiectivelor să nu fie comparabilă.

Ambalaje biodegradabile Deșeurile de ambalaje biodegradabile trebuie să fie de o natură încât să poată fi supuse unei descompuneri fizice, chimice, termice sau biologice, astfel încât cea mai mare parte a compostului finit să se descompună în cele din urmă în dioxid de carbon, biomasă și apă. directiva-cadru privind deșeurile obiectivele stabilite la articolul 11 alineatul (2) din directiva-cadru privind deșeurile sunt: a) până în 2020, pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor, cum ar fi cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla din gospodăriile și, eventual, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare cu deșeurile provenite de la gospodării, sunt majorate la minimum 50% în greutate. b) până în 2020, pregătirea pentru reutilizarea, reciclarea și alte recuperări de materiale, inclusiv operațiunile de umplere a deșeurilor care utilizează deșeuri pentru înlocuirea altor materiale, a deșeurilor de construcții și de demolări nepericuloase, cu excepția materialelor naturale definite în categoria 17 05 04 deșeurile se măresc la minimum 70% în greutate. Comisia propune obiective de prevenire și de decuplare a deșeurilor până în 2020. obiectivele de prevenire a deșeurilor sunt

discutate în secțiunea consultare privind foaia de parcurs privind eficiența resurselor (a se vedea mai jos). În efortul de a îmbunătăți calitatea, Directiva-cadru privind deșeurile a solicitat introducerea unor colecții separate. În această privință, articolul 10 alineatul (2) din directivă prevede că: Deșeurile trebuie colectate separat dacă sunt practicabile din punct de vedere tehnic, ecologic și economic și nu trebuie amestecate cu alte deșeuri sau alte materiale cu proprietăți diferite. Articolul 11 alineatul (1) continuă să precizeze că: În conformitate cu articolul 10 alineatul (2), se instituie o colectare separată pentru cel puțin următoarele: hârtie, metal, plastic și sticlă". Figura 1 arată că rata combinată pentru reciclare și compostare / digestie a deșeurilor municipale a variat de la aproximativ 5% la mai mult de 60% în diferite state membre ale UE. obiectivele privind deșeurile municipale obiectivele pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva-cadru privind deșeurile pot fi îndeplinite în moduri diferite. Cele patru metode prezentate în decizia Comisiei privind metodele de calcul (2011/753 / UE) nu sunt echivalente. Cea mai ușoară cale de a respecta (din cele patru metode menționate mai sus) impli-

Există o oarecare ambiguitate cu privire la materialele care pot fi incluse ca numărare față de țintă în cadrul diferitelor metode de calcul. Acest lucru nu este util în ceea ce privește stabilirea unui obiectiv care să permită compararea performanței tuturor statelor membre. Există deja preocupări cu privire la calitatea materialului care este colectat pentru reciclare. Acest lucru trebuie luat în considerare în orice schimbare a obiectivelor. Decizia Comisiei privind metodele de calcul (2011/753 / UE) nu conține propuneri adecvate privind modul de măsurare a pregătirii pentru reutilizare. 7. Potrivit datelor raportate, unele state membre au îndeplinit deja și au depășit obiectivele de reciclare stabilite în Directiva-cadru privind deșeurile și în Directiva privind ambalajele. Articolul 11 alineatul (2) litera b 1. Decizia Comisiei privind metodele de calcul (2011/753 / UE) oferă o propunere clară privind calcularea ratei de recuperare a deșeurilor de construcție și de demolare (C & D) 11 alineatul (2) litera (b) din Directiva-cadru privind deșeurile. Cu toate acestea, statele membre nu au prezentat încă rapoarte, astfel încât nu este încă clar care este abordarea pe care o vor lua diferitele țări în cadrul acestei rapoarte și modul în care aceștia se comportă în raport cu obiectivul. obiectivul existent din directivă include alte recuperări materiale, inclusiv operațiunile de umplere. Aceste operațiuni vor fi complexe pentru măsurarea și calcularea și impactul lor asupra mediului va fi incert. (Cf. ESSEnTIAL REQUIREMEnTS on THE COMPOSITION AND THE REUSABLE AND RECoVERABLE, InCLUDInG RECyCLABLE, nATURE oF PACKAGInG Annex II of Directive 62/EC)

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 47


ERNST & YOUNG: condiții de dezvoltare a Pieței ambalajelor

vasile dusa

PIAțA GLoBALă A AMBALAJELOR PENTRU CONSUMATORI ESTE EVALUATă LA APRoxIMATIV 450 DE MILIARDE DE EURo șI o VALoARE ESTIMATă DE 500 MILIARDE, DACă SUnT InCLUSE șI PIEțELE FInALE. 48 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Brazilia, Rusia, India și China (BRIC), cuprind aproximativ 30% din cererea mondială, în creștere, ca și economiile lor. Vânzările de ambalaje pe piețele emergente sunt așteptate să arate o creștere puternică, pe măsura creșterii consumului și a cererii. Bunurile de consum conduc spre nevoia de ambalaje sofisticate, datorită creșterii clasei de mijloc, fapt care va genera modificări substanțiale în structura viitoare a pieței globale de ambalaje destinate FMGC. Dintotdeauna, mediul macroeconomic a fost provocator pentru industria ambalajelor, având în vedere presiunile asupra consumatorilor, cheltuielile și expunerea lor la mișcare rapidă bunuri de consum. În plus, combinația dintre zona euro, economic incertită, și piața materiilor prime și a energiei, a avut de asemenea un efect negativ impact asupra producătorilor de ambalaje. Iar, creșterea din piețele emergente au fost, atât o amenințare, cât și o oportunitate. Cum va arăta, așadar, piața vitorului? Un studiu efectuat de Ernst & young, din care vă prezentăm cele mai importante concluzii, a identificat șapte condiții care trebuie îndeplinite pentru ca industria de ambalaje destinate FMGC să se dezvolte.


gloBAl TEnDInŢE cheltuielilor cu ambalajele stabilitatea costului materiei prime de intrare, și transferul inflației prețurilor materiilor prime către clienți. E drept, achiziționarea de materii prime negociate la nivel global este un amestec de artă și știință. Prețurile materiilor prime sunt determinate de prețurile globale ale energiei și a capacității de aprovizionare, care se schimbă în fiecare săptămână. În astfel de piețe, oferta poate fluctua odată cu economia globală, condițiile climatice regionale și cu mulți alți factori. Ca rezultat, găsirea echilibrului între securitatea aprovizionării și volatilitatea scăzută a prețurilor este o abilitate crucială pentru producatorii de ambalaje.

2-reducerea materiei prime folosite

1- găsirea echilibrului pe piața materiilor prime Convertorii de ambalaje sunt puternic implicați în conversia materiilor prime, cum ar fi polimerii sau hârtia care trebuie să răspundă condiției valoarii adăugate. Acest lucru îi pune într-un poziție potențial vulnerabilă. În ceea ce privește oferta, furnizorii principali de materii prime sunt de obicei marii producători mondiali, care au puterea de a transmite mărfurilor costurile lor, determinând creșterea prețurilor pentru clienții ambalatori, ceea ce, crește prețurile de intrare și pentru producătorul de ambalaje. Pe partea clientului, există companii de bunuri de larg consum care, poate, nu doresc să crească prețurile la raft, al produsului final, încercând să transfere costurile furnizorilor Òde linieÒ.

Pornind de la condiția de mai sus și având în vedere volatilitatea crescută de pe piața materiilor prime, în special a materiilor prime polimerice, dar și preocuparea cu privire la impactul ambalajelor asupra mediului, devine extrem de important pentru a reduce cantitatea de material utilizat în producție, atât pentru producătorii de ambalaje, cât și pentru clienții acestora. De câtva timp, producătorii de ambalaje au intrat sub presiune, pentru a reduce resturile

de proces, costul materialului pierdut neputând fi recuperat de la clienți, deși unele deșeuri pot fi reprocesate. În același timp, clienții pun presiune pe producători pentru a reduce conținutul de material al ambalajului (greutatea de bază), un proces denumit Òdown-gaugingÒ. Pentru a rămâne competitivi, producătorii trebuie să facă îmbunătățiri ale procesului și să investească în echipamente destinate să minimizeze resturile și să furnizeze substanțe cu greutate de bază inferioară, la o calitate superioară. Îmbunătățiri simple ale procesului pot aduce rezultate semnificative: de exemplu, prin modificarea fluxului tehnologic, cantități semnificative de deșeuri pot fi eliminate din imprimare sau din procesele de extrudare. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, îmbunătățirile au necesitat un capital semnificativ de investiții. Reciclarea echipamentelor, mașini mai mari și noi tehnologiile de imprimare și extrudare, pot avea un impact semnificativ asupra resturilor și a greutății de bază. Acei producători care nu vor investi în timp util și care vor folosi echipamente învechite, vor suferi consecințele, devenind neconcurenți în ceea ce privește costurile și capacitățile lor de a fi furnizori.

Materialele prime majore cuprind de obicei mai mult de jumătate din baza de cost total al unui producător de ambalaje, astfel încât, obținerea unui loc confortabil în lanțul valoric poate fi periculos pentru sănătatea financiară a companiei. Prin urmare, este crucială pentru gestionarea REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 49


Conceptul poate include cheltuielile pentru înlocuirea tehnologiilor, întreținere, siguranță și eficiență. Aceste elemente distincte devin elemente de expansiune, care oferă o creștere a vânzărilor, alături de noi produse, noi fabrici, noi linii de producție.

5-performanța operațională

3-Creșterea competitivității Industria ambalajelor se bazează pe imprimarea sofisticată și conversia mașinilor, pentru a furniza calitatea, eficiența și inovația pe care piața o cere. Acest lucru conduce la mărirea capitalului curent. De aceea, managementul trebuie să fie calificat, determinând cât de mult trebuie cheltuit pentru menținerea și înnoirea capabilități tehnologice. Din păcate, când lucrurile merg bine, proprietarii afacerilor uită de competitivitatea care, inexorabil, se erodează în timp. Prin urmare, găsirea cuantumului exact al cheltuielilor de producție, competitivitate și fluxul de numerar este esențială.

4-Creșterea ÒdurabilitățiiÒ financiare a afacerii Într-o mare măsură, competitivitatea depinde de natura ambalajului din subsectorul în cauză. Ca o regulă generală, am descoperit că societățile expuse la clienții FMCG mari și sofisticați, de pe piețele de consum aflate în mișcare rapidă, în care se cheltuie mult, au o marjă de profit mai mare, lucru de altfel firesc: vând mai mult. Dar o piață dinamică implică obligatoriu inovarea permanentă. Pentru a explica acest lucru mai bine, definim conceptul de Òdurabilitate financiarăÒ ca reprezentând cheltuielile necesare pentru sprijinirea veniturilor curente, plus marja de afaceri din prezent.

Cu expunerea sa la creșterea brutală a prețurilor materialelor și puterea de achiziție a clienților, îmbunătățirea performanței operaționale este vitală, în industria ambalajelor. Un factor cheie de succes este măsurarea coerentă și corectă a indicatorilor de performanță (KPI). Cu toate acestea, nu toate companiile utilizează valori corecte, având sisteme greșite de colectare, măsurare și analiză a datelor, fapt care determină creșterea pierderilor. Aceste pierderi provin din următoarele zone caracteristice: 1. Pierderile de disponibilitate provin de la timpii de întrerupere ai mașinilor. Cauze: schimbări de produs, întreținere sau reparații. 2. Pierderile de performanță provin de la vitezele de operare mai lente, decât specificațiile utilajelor. Cauze: operatori neexperimentați, dezordine pe flux (schimbarea deasă a produsului de fabricat), și schimbări de formulare. 3. Pierderile de calitate provin din procentul produse care nu sunt bune pentru vânzare. 5-Managementul rentabilității în relația cu pretențiile clienților

50 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


gloBAl TEnDInŢE

Având în vedere natura relativ fixă a costurilor cu forța de muncă, în special în Europa, și costul înalt al mașinilor, companiile sunt sub presiune, pentru a-și menține rentabilitatea la nivel ridicat. De asemenea, având în vedere natura tehnică a produsului și expunerea la cerințele din piețele finale, numărul de produse personalizate produse pentru clienți sau unități de stocare (SKU) pot prolifera, crescând astfel complexitatea fabricării și riscul apariției unui inventar inutil. În consecință, companiile se pot confrunta cu un număr mare de produse cu marjă redusă, aglomerarea capacității disponibile și provocarea de timpi crescuți de schimbare. Pe termen scurt, poate fi pozitivă primirea unei comenzi cu niște costuri fixe. Pe termen lung, însă, acest lucru nu este a durabil, deoarece este un blocant pentru crestere profitabilă, blocând inclusiv deciziile privind investițiile. Prin urmare, este important pentru management să aibă o vizibilitate a piețelor finale, produse și relații cu clienții cu potențial de creștere a profitului. Gestionarea prețurilor solicitate în mod activ crește puterea de renegociere a lor, dar și condițiile de plată.

6-inovarea permanentă În lumea dezvoltată, cererea globală pentru bunurile de consum a fost relativ statică. Dar, schimbările demografice, de exemplu, declinul familiei nucleare

sau creșterea vârstei medii, au crescut concurența între producătorii din FMCG, fiind necesară o inovare peermanentă pe partea de ambalare. Acest lucru va accentua evoluțiile din ultimii ani, ca de exemplu: 1. Caracteristici de confort, cum ar fi ambalaje refolosibile, cu deschidere ușoară, pungi stand-up etc.. 2. Dimensiuni mai mici pentru ambalaje și utilizarea lor în mișcare. 3. Extensii promoționale ale mărcilor și ambalarea multi-pack, pentru a menține loialitatea clienților. 4. Design-uri atrăgătoare și colorate, pentru a spori gradul de cunoaștere a mărcii și pentru diferențierea la raft. 5. Dezvoltarea Òluxului de masăÒ, mai ales în zona produselor cosmetice și a altor bunuri de consum.

7- echilibrarea aprovizionării cu rețeaua de operațiuni Menținerea unui echilibru între un lanț eficient de aprovizionare și rețeaua de operațiuni este complexă. Ca o regulă generală, amplasamentul fabricii este un factor-cheie. Ambalajul are o valoare bună, dar are o rază limitată până la care poate fi transportat profitabil, pentru clienți. Creșterea relativă a costului energiei și

a prețurilor materiilor prime afectează relativa ÒtransportabilitateÒ a ambalajelor, determinând creșterea afacerilor în țări cu costuri reduse de export, pe piețele dezvoltate. Ca urmare, producătorii din FMCG au răspuns la criteriile de competitivitate globală prin stabilirea producției în țări cu costuri reduse. Pentru a rămâne competitivi și în continuare, producătorii de ambalaje trebuie să își gestioneze activitatea de ÒoffshoringÒ în trei modele distincte: 1. În primul model, țara cu costuri reduse la producție nu este țintă pentru vânzarea pe piața locală, dar este ideală pentru a profita de costurile de intrare mai mici și de transport al produselor finisate sau semifinite. 2. În al doilea model, afacerea ÒoffshoringÒ furnizează o cheie-cont de produse de consum cu prezența pe această piață. Acest lucru poate fi util pentru export, dau și pentru a determina o creștere a pieței locale. 3. În al treilea model, un hibrid al celor două modele de mai sus, offshore operațiunea de offshoring este stabilită pe termen scurt pentru exporturi și importuri, dar pe termen lung, pentru furnizarea pe pieța. Acest lucru necesită flexibilitatea producției și viziuni pe termen lung, atât pe baza unui cost de intrare favorabil, cât și a unui cost din perspectiva creșterii pieței de producție.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 51


MozAiC

Proiecte romÂnești DE DESIGN nora Marin

Î

n edițiile trecute, am prezentat foarte multe proiecte de design ale specialiștilor din întreaga lume. Iată însă, că, publicația Packaging of The World dedică pagini întregi unor proiecte românești, fapt care ne bucură dar care nu ne miră, de vreme ce, în ultimii ani, multe agenții românești sau designer-i români au fost premiați la cele mai mari concursuri din lume. Așadar, iată ce a prezentat publicația mai sus amintită:

02

vinuri King gotH

Agenție: CreativeByDefinition, București Proiect: Self Promotion Conținut: Vin Material: Sticlă

01

TEAZ SPECIAL giFt pACKS

Designer: olivian Bezem Illustrator: Ilinca Ruxandra Pipelea Proiect: Comercial Client: Teaz Tea Shop Conținut: Ceai și accesorii Materiale: Cardboard și hârtie Teaz Tea Shop a lansat pachetele de cadouri de Craciun care, acum, vin însoțite de ceai și accesorii. Această cutie tipărită și manuală oferă posibilitatea de a personaliza cadourile, pe baza preferințelor sau a bugetului. Ambalajul este unul foarte simplu, cu ilustrații pictate manual, care au fost făcute în spiritul iernii. Este un ambalaj ușor, funcțional și cu un cost foarte mic, din carton și hârtie tipărită. Etichetarea și sigilarea sunt curate, cu informațiile sintetizate pe care clientul trebuie să le cunoască. 52 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Pentru această sticlă s-a folosit stilul de epocă al regelui Goth, care întruchipează istoria într-un mod îndrăzneț, aventuros, concentrându-și imaginile pe o mulțime de detalii. Proiectul creează o expresie vizuală gotică pentru clienții care descoperă pas cu pas produsul cu simțurile lor vizuale și tactile. Designul folosește accente alb-negru pe o hârtie de textură, cu elemente detaliate în relief. Combinația de texturi oferă o profunzime mai complexă întregii compoziții. Proiectul de design al ambalajului își spune povestea, povestea regelui Goth, angajând clienții în această aventură gotică.

03

BERE JAW drop ipA

Designer: ștefan Andrieș Proiect: Commercial Client: Wicked Barrel Brewery, Bicaz Conținut: Bere Materiale: Sticlă Berea Jaw Drop este un nou produs al fabricii artizanale Wicked Barrel Brewery care pune accentul pe acțiune și gust. Berea Jaw Drop este disponibilă doar online sau în diferite baruri din Bucure,ti, Iași, Timișoara, Cluj și, orasul ei natal, Bicaz. Ca element de unicitate, designerul afirmă că, înainte de a proiecta logo-ul și identitatea,, a vrut să proiecteze ceva care ar putea ieși în evidență, fără a se împotrivi logoului, concentrându-se pe crearea unor trăsături simplificate ale fețelor care ar putea funcționa în ambele sensuri .


05

roȘii ConServAte NATURE'S ART

Designer: CreativeByDefinition Proiect: Comercial Client: nature's Art, București Conținut: Roșii conservate Materiale: Aluminiu

04

CEAI Wild BliSS

Designer: Maia Rafael Proiect: Comercial Client: Wild Bliss, România Conținut: Ceai Materiale: Aluminiu, hârtie Din Munții Carpați din România până la ceașca de ceai, iată ideea ambalajului. Ierburile sălbatice sunt adunate cu mâna într-una din cele mai mari întinderi de păduri virgine din Europa, apoi sunt procesate pentru a asigura o potență maximă. Produsul a fost modelat, texturat și redat în MoDo 3D. Scena a fost surprinsă cu lumină HDR, pentru a defini contururile. Modelarea, texturarea, compoziția scenelor, iluminarea, redarea și post-producția, au fost create de la zero.

07

Pentru acest ambalaj, CreativeByDefiniton a primit premiul Bronze A Design. Inspirația a pornit de la schițele de artă care se găsesc la Paris, de-a lungul străzilor care urmează râului Sena. Punctul de interes pentru acest concept de design al ambalajului a fost exprimarea frumuseții care stă în legumele simple pe care le consumăm în fiecare zi, creațiile de artă ale naturii. Designul cutiei se referă la celebrarea produselor naturale și a gustului lor delicios. Provocarea a fost crearea unui ambalaj care ar putea vorbi grafic despre arta naturii, despre lucrarea acestui sculptor maestru.

06

vinuri Beginning (ConCept)

Design: CreativeByDefinition, București Conținut: Vin Wine Material: Sticlă Conceptul ÒÎnceputÒ se bazează pe fascinația umană față de structura naturală uimitoare a unei coji de ou și a semnificației sale, oferind viață și protecție. Vopseaua de ulei ilustrează o notă amuzantă, în compoziția vizuală a etichetei, pentru acest ambalaj de vin alb. Designul folosește trei tonuri de culoare: alb, negru și galben, care aduc o valoare estetică de primăvară. Cele trei margini ascuțite ale etichetei, situate în partea superioară a ei, creează vizual ideea unui nou început, a unei cochilii sparte, a unei noi vieți care pătrunde în această lume.

CotnAri iriS (ConCept)

Designer: Silviu Fenea, Iași Proiect: Concept Conținut: Vin Cotnari Material: Sticlă Tipar: Flexografie Despre concept, autorul spune: ÒMoștenim un nume. Moștenim istoria. Moștenim succesul și credința. Moștenim terroir. Moștenim țara unde strălucește mereu soarele. Moștenim abilitatea și priceperea. Moștenim dragostea și emoția timpului. Moștenim secretele vinului ... o pasăre de smarald care își urmează liber călătoria în lumina soarelui pe Pământ, situată la câțiva ani de lumină, unde s-au născut vinurile minunate create din soiuri românești, pure, care poartă cu mândrie sigiliul Casei de Vinuri Cotnari. REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 53


MozAiC

09

SoS piCAnt ruBedo (ConCept)

Designer: ștefan Andrieș, București Proiect: Concept Conținut: Sos picant Materiale: Sticlă, hârtie

10

liMonAdĂ SQueeze (ConCept)

Design: CreativeByDefinition Proiect : Concept Conținut: Limonadă Material: Sticlă Conceptul a fost distins cu MoBIUS Awards 2016, ambalajul sărbătorind una dintre cele mai preferate băuturi ale tuturor timpurilor, limonada clasică. Scopul acestui concept a fost de a oferi un ambalaj cu impact puternic, dar cu o intervenție minimă în design. Pentru a continua moștenirea lemonadei, eticheta este transparentă, limbajul vizual reprezintă elementul esențial și mesajul este clar, permițând o vizibilitate maximă pentru calitatea și produsul delicios din interiorul sticlei. Designul se desprinde de etichetele clasice. Ilustrația, cu precizia sa matematică, a fost creată pentru a traduce și a construi povestea lămâii, devenind rapid limonadă. Identitatea flaconului evocă sufletul și personalitatea sa unică. Este jucăuș, modern, cu un indiciu de stil clasic. Conceptul reunește două elemente foarte distinctive, o lămâie și un corset, și creează o legătură între titlu și băutură. După aceea, povestea se scrie rapid.

11

CotnAri iriS (ConCept)

Design: Leo Burnett, București Art Director: Alexandru nimurad Copywriter: Ada Musa Proiect: Comercial Client: Vodka Absolut Materiale: Carton, hârtie 54 infoPACK - NOIEMBRIE 2017

Pornind de la semnificația ÒroșeațăÒ, a cuvântului Rubedo, în latină, el a fost adoptat de alchimiști pentru a descrie faza a patra și finală în Magnum opus și în căutarea lor de a crea Piatra Filozofală. Ca element de unicitate amintim că sticla folosită seamănă cu sticla iconică folosită de alchimiști pentru a pregăti poțiuni iar eticheta reprezintă sloganul folosit pe vechile sticle.

08

CIDRU CATERPILLAR

Design: CreativeByDefinition, București Proiect : Self promotion Conținut: Cidru Material: Aluminiu Întregul pachet și imaginea mărcii au fost făcute cu un singur personaj în minte, o omidă fluture monarh. Stilistica, tipografia și designul celebrează caracterul în curs de dezvoltare al acestei creaturi. Pachetul este orientat pe dualitatea ombilandului, atât negativă, cât și pozitivă, transformat într-un fluture, o prezență importantă în livadă. Literele de pe logo sugerează, de asemenea, această dualitate. Logo-ul de lux de pe albastru vă invită să vă bucurați și să descoperiți ce este în interior. Efectul reliefat dă adâncime și stabilitate întregii compoziții grafice.

Câștigător al Medaliei de Aur la WorldStar PACKAGInG AWARDS, ambalajul reflectă aspectul lumii fantastice creată pentru ABSoLUT CREAToR, un joc virtual tradus cu bucăți în realitate. o lume dedicată Creatorilor în transformare nesfârșită, până la măreție este dezlănțuită. Acest proces în care se nasc creatorii a fost reflectat în cele patru etape ale Lunii: Dreamer, Magician, Lord și Creator, simbolizat de luna plină. Aceste etape au fost experimentate de către consumatori pe platforma de jocuri online, absolutcreator.ro, în care au construit la nivel înalt nivelul universului Loonia, reprezentat pe ambalaj. Apoi, platforma a fost tradusă într-o instalație de artă reală la UnToLD FESTIVAL. Desigur, aici vorbim despre ambalajul de carton și hârtie al sticlei de vodkă.


12

CoSMetiCe FACe pAlM (ConCept)

Designer: Cristina Cazacu, București Copywriter: Cristina Tupița Proiect: Concept Conținut: Make-up și cosmetice Machiajul este acolo, pentru a te aranja când ieși în lume. Acesta acoperă imperfecțiunile, nesiguranța și alegerile voastre ale vieții. Sloganul ales? ÒFaceți greșeli, arătați perfectÒ Ce este unic? Denumirea mărcii și denumirea fiecărui produs: Plimbare de rușine Concealer, Deșeuri de machiaj Remover, Stai o noapte cu Ruj, Fundația Hangover, Perversă, Prieteni cu beneficii Mascara, ochelari de bere Umbra ochilor.

13

BERE Hop HooligAnS

Designer: Diana Barbu Proiect: Comercial Client: Hop Hooligans, București Conținut: Bere Material: Sticlă Hop Hooligans este o fabrică de bere emergentă din București, care produce bere de artizanat de înaltă calitate și duce rețetele de bere la nivele noi, delicate. De aceea, retetele complexe au nevoie de niște haine frumoase pentru a ieși în lume și de aceea au trebuit să facă o declarație dură, deoarece sunt scandaloase. Uitați tot ce știți în general despre bere! Ascunde-ți femeile și copiii! Huliganii hameiului sunt aici.

14

YorKie'S gourMet reCipe (ConCept)

Design: CreativeByDefinition Proiect: Concept Conținut: Pet food Proiectat de CreativeBydefinition, Gourmet Recipe yorkie utilizează ca punct de pornire conceptual o ilustrare monocromatică, cu inserții geometrice. Cutia albă cu accente negre a fost inspirată de un terrier foarte special, yorkshire, și combină elementele elegante cu cele jucăușe. Unul din scopurile principale este reinventarea imaginii alimentelor pentru animalele de companie, oferindu-i personalitate și înțeles. Proiectul este dedicat tuturor câinilor mici și proprietarilor lor care cunosc importanța unei alimentații echilibrate, pregătită numai cu cele mai bune ingrediente. Ilustrațiile ingredientelor principale subliniază atenția pusă în execuția acestei rețete. Există o bătălie continuă între negru sau alb, desen, fotografie sau linie, cerc sau triunghi, care adaugă un sentiment dinamic întregii compoziții.

16

15

truSA MediCAlĂ MiCroBiSt (ConCept)

Agenție: next Advertising, Romania Designer: Camelia Cucolea Proiect: Concept Conținut: Trusă medicală Microbist este o marcă de concept pentru consumabilele medicale. De regulă, fiecare ambalaj este vechi și destul de plictisitor. Deci, de ce să nu-i dăm o nouă viață, o anumită culoare, fiind mai atrăgătoare pentru client. Gama constă în produse medicinale de prim-ajutor, pansamente pentru răni și bandaje. Fiecare ambalaj are o culoare diferită, astfel încât este ușor pentru client să-l identifice și să găsească produsul perfect pentru nevoile lui.

SĂpun liCHid Hip.po pentru Copii (ConCept)

Design: CreativeByDefinition Proiect: Concept Provocarea pentru acest proiect a fost să surprindă și să reflecte natura delicată și pură a nou-născutului. Viziunea a fost să creeze un produs care să evoce spiritul jucăuș al picăturilor de apă care se formează după fiecare stropire, după fiecare joc și fiecare râs când copilul experimentează primele băi. Pe de altă parte, designul simplu, contemporan al ambalajului, folosește ca inspirație un animal care știe să se bucure de

apă în felul său, cu corpul său curbil și amuzant, un hipopotam. Sticla sugerează o picătură de apă cu curbele ondulate ale animalului în cauză. Ilustrațiile transmit un mesaj clar: plăcerea magică a vieții pe care noi toți o experimentăm, în lucrurile simple: spălarea, scăldatul, jocul cu bulele. Paleta de culori folosită reflectă lumea delicată și neatinsă a unui copil nou născut. Toate elementele de design sunt de rupere a monotoniei, iar ambalajul ajunge la comunicarea esenței chic, unice, distractive și minimaliste.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIA AMBALAJELOR 55


MozAiC

18

Bere BrotHerHood (ConCept)

Design: Remark Studio, România Proiect: Concept Conținut: Bere

17

ȘoFrAn (ConCept)

Design: CreativeByDefinition Proiect: Concept Conținut: șofran Chiar dacă nu utilizează culoarea șofranului, designul de ambalaj conceput este menit să simuleze calitatea superioară a produsului, calități unice și culoarea puternică. Compania afirmă: ÒAm urmărit să arătăm produsul dintr-o perspectivă nouă: culoarea minimă negră și puternică, descriind această formă misterioasă, ecologică. Pe această pânză neagră, culoarea puternică a produsului se referă la valoarea de sine, la origine și la poveste. Am vrut să creăm un mesaj vizual puternic, care descrie conținutul unic al produsului. Designul pachetului creează un mediu perfect pentru produs, protejându-i valoareaÒ.

Un concept dezvoltat plecând de la cuvântul prietenie, fiind un fel de dar pentru toți cei care sunt stăpâni în meserii lor. De aici, și sloganul: ÒPentru cei care urmează să ... Vă salutăm!Ò Denumirea a fost dezvoltată pentru a reflecta mândria apartenenței acestor stăpâni la meșteșugurile lor și, de asemenea, pentru a reflecta latura masculină a băutorilor de bere. Seria poate fi extinsă cu ușurință, folosind convenția pentru a ilustra alte meșteșuguri: tăietori de lemn, șoferi și, poate, legiști. În aceste concepte s-a propus utilizarea hârtiei, structurată cu combinații de lacuri și efect de relief. Logo-ul trebuie realizat folosind pulberi metalice.

19

SeMinȚe Krontz

Design: Agenția Bezem, Piatra neamț Proiect: Comercial Client: Krontz Conținut: Semințe de floarea soarelui Material: Plastic Deoarece ambalajul joacă un rol important, crearea unui design dezirabil, modern și flexibil a fost o necesitate. A fost ales un pachet mic, ușor de transportat și plin de personalitate. Alegerea unui tucan a ajutat ca ambalajul să fie aerisit, simplu și totuși atrăgător. S-au folosit scrisul de mână și culorile luminoase, pentru a-l face mai prietenos și potrivit pentru toate vârstele. Sloganul este ÒScapa de plictisealăÒ, astfel încât produsul să fie potrivit pentru un număr mare de consumatori. Mai important, ambalajul are un sistem facil de deschidere, dar și de resigilare.

Firma Lido Gîrbea a solicitat agenției să îi îmbunătățească brandul și ambalajul, pentru a sprijini extinderea acestora de la nivel regional la nivel național. S-a repoziționat brandul în jurul principalelor valori: expertiză și măiestrie românească. Pentru a ilustra valorile românești, meșteșugul și tradiția românească, s-a ales lingura de lemn, realizată de artiști populari tradiționali din diferite zone din mediul rural. De asemenea, fonturile folosite sunt derivate din vârsta mijlocie, dar cu un aspect mai modern.

20

produSe de BĂCĂnie lido gÎrBeA

Agenție: Remark Studio Designer: Viorel Rusu Client: Lido Gîrbea SRL, România

56 infoPACK - NOIEMBRIE 2017


Infopack 4  
Infopack 4  

Infopack 4

Advertisement