Page 1

Congresul extraordinar USL – demonstraţie de forţă Sâmbătă, 7 aprilie a.c., s-a desfăşurat, la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, Congresul extraordinar al partidelor din opoziţie – PNL, PSD şi PC –ce compun Uniunea Social-Liberală. USL a organizat acest eveniment, unic pe scena politicii româneşti, cu scopul de a prezenta şi de a susţine candidaţii comuni din partea opoziţiei la alegerile viitoare din România. La eveniment, Victor Ponta a rupt scrisoarea trimisă de Traian Băsescu, în care acesta promitea că, dacă se va revizui Constituţia, îşi va da demisia. (pag. 6 - 7)

PROGNOZA METEO

10 - 19 APRILIE

Meteorologii au anunţat că bucureştenii vor avea un Paşte însorit. Conform Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în următoarele zile temperaturile vor fi normale pentru luna aprilie, iar ploile vor evita Capitala. În acest weekend, valorile termice vor fi plăcute, iar vântul va sufla slab.Temperaturile maxime vor atinge 18 grade Celsius, iar cele minime, 11 grade Celsius.

Gratuit | Nr. 10, 10 - 19 aprilie 2012

Robert Sorin Negoiţă: „Voi candida la sectorul 3, unde este coloana vertebrală a mafiei PDL“

Tunul de 110 milioane de euro al lui Liviu Negoiţă riscă să lase România fără fonduri europene

pag. 5

Terenuri de fotbal „cu dedicaţie“, de patru ori mai scumpe în sectorul 3

pag. 2-3

Clasa pregătitoare, un nou eşec al Legii învăţământului

pag. 12

pag. 10


DEZV~LUIRI

PAG. 2

TERENURI DE FOT VOM FI DE NEOPRIT!

În tot ceea ce a făcut, regimul „portocaliu“ a ignorat oamenii. A ignorat votul majorităţii cetăţenilor. La putere au ajuns formaţiuni care au pierdut alegerile (sau nu au participat la ele). Parlamentul, alcătuit din reprezentanţii poporului, a fost pus la zid, şantajat şi apoi ignorat. A ignorat problemele oamenilor. Regimul Băsescu a propus revizuirea Constituţiei, reforma statului, reorganizarea administrativ-teritorială, în timp ce nivelul de trai a scăzut, şomajul a crescut, iar funcţionarea sistemelor de sănătate şi educaţie a fost grav afectată. A ignorat serviciul în slujba oamenilor. Regimul „portocaliu“ a utilizat discreţionar şi în folosul propriu resursele statului, ajungând la o corupţie fără precedent în ultimii 22 de ani. Schimbarea care va avea loc anul acesta ne va reîntoarce la oameni. La votul oamenilor, la problemele oamenilor, la serviciul în slujba oamenilor. Ne vom elibera de spiritul de dezbinare. Îl vom înlocui cu spiritul dialogului. Vom pune binele în locul răului. Vorbesc despre regimul Băsescu şi despre mafia „portocalie“ la timpul trecut pentru că ei aparţin deja trecutului. Bătălia de anul acesta nu va fi totuşi uşoară. Vor fi în stare să arunce cu bani şi să încalce legea pentru a rămâne la putere. Sunt însă convins că de data aceasta li se va înfunda. Cred în victoria noastră. La Congresul USL, desfăşurat sâmbăta trecută, am afirmat forţa unităţii partidelor componente – PSD, PNL şi PC. Atunci am pus bazele unui nou contract social, ale unei noi relaţii între cetăţeni şi reprezentanţii lor. Stânga şi dreapta şi-au dat mâna pentru a restabili democraţia şi normalitatea în România. Vom reda sănătatea democraţiei, stârpind molima „portocalie“. Vom vindeca societatea de această boală. Este cel dintâi lucru pe care-l vom face înainte de a începe reconstrucţia ţării şi a reda românilor normalitatea, bunăstarea şi un loc demn între popoarele Europei. Vom fi, în această luptă, de neoprit!

Robert Sorin Negoiţă, candidat USL la Primăria Sectorului 3

de patru ori mai Liviu Negoiţă a construit, pe hârtie, terenuri de fotbal moderne în aproape toate liceele din sector în ultimii cinci ani. Contractele, în valoare de sute mii de euro, au mers către două firme ale unor prieteni de familie.

Teren din incinta Liceului Bilingv „DECEBAL“, Bd. Energeticienilor nr. 9-11 În realitate însă, afacerea s-a dovedit a fi un adevărat tun financiar. Nu doar că preţurile plătite cu generozitate de Negoiţă sunt, în medie, de PATRU ori mai mari

decât nivelul pieţei, dar, în unele situaţii, terenurile contractate nu ies la număr sau au fost realizate nerespectând indicaţiile tehnice din contracte. În medie, instituţia condusă

de Liviu Negoiţă a dat 75.000 de euro pentru construirea unui teren, însă ofertele de preţ din piaţă sunt între 16.000 şi 20.000 de euro pentru astfel de terenuri cu gazon sintetic.

Primăria Sectorului 3, chemată la DNA

Realitatea bate filmul

Direcţia Naţională Anticorupţie se pare că vrea să pună capăt ilegalităţilor de milioane de euro de la Primăria Sectorului 3. Conform surselor noastre, procurorii DNA i-au chemat, marţi, la sediu pe reprezentanţii primăriei pentru a da explicaţii despre contractele încheiate de Liviu Negoiţă cu firmele AA Marketing and Management SRL şi AB Construct SRL, principalele cliente la bugetul Primăriei Sectorului 3. Dacă este o acţiune în care vor fi pedepsiţi „băieţii deştepţi“ ai sectorului sau este doar un teatru marca DNA… rămâne de văzut.

Spre exemplu, elevii Colegiului Tehnic Mihai Bravu joacă în prezent fotbal pe un teren de bitum, deşi, conform contractului de atribuire din 14 septembrie 2007, Primăria Sectorului 3 a plătit aproximativ 225.000 de euro pentru amenajarea a trei terenuri de fotbal cu gazon sintetic pentru „sediile unităţilor de învăţământ arondate Centrului Bugetar Mihai Bravu, conform caietului de sarcini“. De asemenea, terenurile de fotbal cu gazon artificial de la Liceul Bilingv Decebal, care au costat 375.000 de euro, apar

doar în acte, unitatea având un singur teren de fotbal dotat cu o mochetă verde. Milioane de euro din bugetul primăriei s-au dus şi la soţii Gruia, partenerii de afaceri pe bani publici ai lui Liviu Negoiţă. Primăria Sectorului 3 a cheltuit aproximativ 2,5 milioane de euro pentru montarea de terenuri de fotbal în licee şi şcoli. În plus, a plătit alte 3,5 milioane de euro firmei AB Construct SRL pentru construirea unei săli de sport, care va avea şi sală de fitness, în incinta Liceului „Elie Radu“. Respectiva sală de sport s-a ridicat însă peste terenul de fotbal de 75.000 de euro, amenajat înainte cu doi ani de ridicarea sălii.

Afaceri de familie Toate lucrările au fost realizate de firmele AA Marketing and Management SRL şi AB Construct SRL între


DEZV~LUIRI

PAG. 3

BAL „CU DEDICAŢIE“, scumpe în sectorul 3 AA Marketing and Management SRL, un „şmen“ de zeci de milioane Liviu Negoiţă a demonstrat mereu că ştie să-şi alimenteze vechile prietenii, bazate mai ales pe afaceri. În anul 2009, singura firmă care a participat şi care, evident, a câştigat o licitaţie organizată de Primăria Sectorului 3 în vederea achiziţionării de băncuţe şi coşuri de gunoi a fost firma AA Marketing and Management SRL. Primăria Sectorului 3 a dat 93,95 mili -

O avere pentru AB Construct SRL Despre AB Construct SRL, aparent o micuţă firmă din Buzău, s-au spus multe, dar firma este, în realitate, unul dintre cei mai mari încasatori discreţi din banii dirijaţi de PDL. Numai cu sectorul 3, firma care aparţine lui Bogdan Gruia, soţului patroanei de la AA Marketing and Management SRL, a avut contracte derulate în principal pe segmentul reabilitări de grădiniţe şi licee, contracte în valoare de 923.637.827 de lei (circa 214.800.000 de euro) în cinci ani. În 2011, AB Construct SRL a participat la contractul de 214.000.000 de euro pentru noua magistrală a metroului. Ca şi cum toate acestea nu erau de ajuns, Comisia Europeană a solicitat României să respecte normele UE în materie de achiziţii publice în cazul unui contract de aproximativ 110 milioane de euro al Primăriei Sectorului 3 din Bucureşti. Surpriză însă, în acest contract apare, ce-i drept într-o aso¬ci¬ere, şi „micuţa“ firmă buzoiană, AB Construct SRL.

oane de lei (aproximativ 22,3 milioane de euro) pe bănci şi coşuri de gunoi. Firma îi aparţine Florinei Mihaela Gruia, o prietenă, chiar foarte apropiată, a lui Negoiţă. De altfel, nişte fotografii făcute în acea perioadă de paparazzi demonstrează că soţia primarului, Carmen Negoiţă, a făcut o vizită la casa patroanei firmei AA Marketing and Management SRL. În 2008,

2007 şi 2009. Cele două firme sunt controlate de soţii Gruia, care au o relaţie foarte strânsă cu primarul Liviu Negoiţă. Relaţia e întărită mai ales de afacerile pe care Liviu Negoiţă şi familia Gruia le fac folosindu-se de banii din bugetul Primăriei Sectorului 3. Cum s-a ajuns la exorbitanta sumă de ŞASE milioane de euro, încasată de firmele soţilor Gruia de la primărie pentru terenurile de sport: preţul enorm plătit pentru construirea lor, başca, în unele cazuri, numărul exagerat de terenuri achiziţionate, dintre care unele nici măcar nu au fost montate. Doar în incinta Liceului „Alexandru Ioan Cuza“, SC AA Marketing & Management SRL a construit nouă terenuri de sport cu gazon sintetic, în urma unui contract care i-a fost atribuit în septembrie 2007. Numai pentru această lucrare, firma Florinei Gruia a încasat aproximativ 675.000 de euro. Tot firma doamnei Gruia, în septembrie 2007, a mai încasat 225.000 de euro de la Primăria Sectorului 3 pentru trei terenuri de fotbal construite în incinta Colegiului Tehnic Mihai Bravu. Tot firma Florinei Gruia, şi tot în septembrie 2007, a primit aproximativ 375.000 de euro de la primăria condusă de Liviu Negoiţă pentru a monta cinci terenuri de fotbal în cadrul Liceului Bilingv Decebal.

Teren din incinta Grupului Școlar de Construcții - Montaj „Mihai Bravu“, Șos. Mihai Bravu, Nr. 428,

aceeaşi firmă a obţinut un contract de 70 milioane de lei (fără TVA) de la Direcţia Parcuri Sector 3 pentru furnizarea de echipamente parcuri şi locuri de joacă. În 2007, AA Marketing and Management SRL a câştigat, tot în sectorul 3, o licitaţie pentru furnizarea de echipamente pentru terenuri de joacă în valoare de 2,24 milioane de lei (fără TVA).

Mai jos sunt preţurile reale ale terenurilor: - teren sintetic de fotbal 16.000 de euro: Oferta SMART SPORTS (printre cele mai scumpe firme de pe piaţă)

Sala de sport din cadrul Grupului Școlar „Elie Radu“, B-dul Energeticienilor

IMPORT OLANDA, garanţie 5 ani DENUMIRE PRODUS GAZON SINTETIC FIBRILAT Recomandat pentru tenis, fotbal, handbal, volei, baschet. - înălţimea firului de iarbă sintetică: 17 mm; - compoziţia firului de iarbă sintetică: Polipropilenă; - culoarea firului de iarbă sintetică: verde, roşu; - linii marcaj alb; Preţ euro fără TVA 13/mp

Unde sunt cinci terenuri, mai e loc de trei Pentru că, probabil, s-au gândit că cele cinci terenuri din incinta Liceului Decebal nu sunt suficiente, la mai puţin de un an şi jumătate, în ianuarie 2009, Liviu Negoiţă a mai plătit 160.000 de euro firmei doamnei Gruia, SC AA Marketing & Management SRL, pentru a mai monta două terenuri de fotbal, unul pentru Şcoala 112 şi unul pentru Şcoala 116, arondate Liceului Bilingv Decebal. Tot doamna Gruia, şi tot în septembrie 2007, a mai luat 600.000 de euro de

la Primăria Sectorului 3 pentru a monta alte opt terenuri de fotbal în OPT licee şi şcoli din sector. Tot firma Florinei Gruia a primit, în septembrie 2009 de data aceasta, 360.000 de euro pentru a monta alte câteva terenuri de fotbal prin sector. Astfel, primăria lui Liviu Negoiţă a plătit firmei SC AA Marketing & Management SRL aproximativ 75.000 de euro pentru fiecare teren sintetic de fotbal, ceea ce reprezintă un preţ cu 300-400% mai mare decât cele practicate de toate celelalte firme de profil de pe piaţă.

GAZON SINTETIC FIBRILAT Recomandat pentru tenis, fotbal, handbal, volei, baschet. - înălţimea firului de iarbă sintetică: 20 mm; - compoziţia firului de iarbă sintetică: Polipropilenă; - culoarea firului de iarbă sintetică: verde, roşu; - linii marcaj alb; Preţ euro fără TVA 14/mp GAZON SINTETIC FIBRILAT Recomandat pentru tenis, fotbal. - înălţimea firului de iarbă sintetică: 22 mm; - compoziţia firului de iarbă sintetică: Polipropilenă; - culoarea firului de iarbă sintetică: verde, roşu; - linii marcaj alb; Preţ euro fără TVA 14/mp GAZON SINTETIC FIBRILAT Recomandat pentru tenis, fotbal. - înălţimea firului de iarbă sintetică: 27 mm; - compoziţia firului de iarbă sintetică: Polipropilenă; - culoarea firului de iarbă sintetică: verde; - linii marcaj alb; Preţ euro fără TVA 15/mp


EVENIMENT

PAG. 4

PNL - Motivaţie şi decizie Sâmbătă, 7 aprilie, Partidul Naţional Liberal s-a reunit în Congres Extraordinar pentru a decide asupra unor chestiuni esenţiale în lupta politică din acest an. Apartenenţa la USL nu înseamnă renunţarea la liberalism

În discursul de deschidere, Crin Antonescu, preşedintele PNL, a menţionat că momentul alegerilor electorale reprezintă un război care se apropie tot mai mult şi pentru care Partidul Naţional Liberal va lupta până la capăt pentru că în joc sunt valorile, principiile şi destinul democraţiei româneşti. Astfel, Crin Antonescu a declarat: „Uniunea Social-Liberală este, de fapt, un proiect de mare uniune naţională şi dacă alegătorii României vor valida victoria USL şi vom putea forma guvernul, va fi un guvern de adevărată uniune naţională, un guvern şi o uniune de care România are nevoie“.

Preşedintele PNL a explicat că apartenenţa la USL nu înseamnă nicidecum renunţarea la principiile liberale. „Identitatea noastră nu a slăbit cu nimic, identitatea noastră s-a întărit, identitatea noastră a fost apărată prin obiectivele acestei uniuni, prin elementele de program care figurează în patrimoniul comun al acestei construcţii, prin faptul că Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social-Democrat au discutat, au acţionat, vor discuta, vor acţiona pe deplin picior de egalitate, într-o paritate nu doar aritmetică, ci într-o paritate simbolică şi într-o paritate de principiu“, a spus Crin Antonescu. Un moment important al evenimentului a fost mesajul transmis de Graham Watson, liderul Partidului European Liberal-Democrat şi Reformist. Acesta consideră că progresele

României s-au făcut prin multe sacrificii şi trebuie să avem grijă ca realizările să nu fie irosite din cauza lipsei de viziune a actualilor guvernanţi. „Nu este posibil să continui când ai un preşedinte care face abuz de puterile sale constituţionale, forţând trecerea Legii sănătăţii prin parlament. Nu este posibil să continui când poporul şi-a pierdut încrederea într-un guvern care a devenit leneş“, a spus Watson criticând activitatea guvernului şi intenţiile preşedintelui. Critici la adresa actualei conduceri a ţării s-au regăsit şi în discursul lui Aristotel Căncescu, preşedintele Ligii Aleşilor Locali, care şi-a exprimat indignarea faţă de guvernul corupt al PDL. Acesta a făcut referire la situaţia economică precară a României, la regimul dictatorial caracterizat de corupţie, la fondurile alocate pe criterii clientelare şi la investiţiile inutile făcute de guvernanţi.

Sorin Frunzăverde, noul vicepreşedinte La propunerea preşedintelui Crin A nt o n e s c u , delegaţii prezenţi au votat modificarea statutului PNL, prin mărirea de la 15 la 16 a numărului de vicepreşedinţi. În urma acestei modificări adoptate de congres, a fost posi-

bilă acordarea, prin vot, a poziţiei de vicepreşedinte al PNL lui Sorin Frunzăverde, proaspăt membru al partidului. Prim-vicepreşedintele Mihai Voicu a propus spre votare adoptarea rezoluţiilor privind politica de alianţe în planul administraţiei locale, în parlament sau în guvern.

Quintus: „Liberale simţăminte ne îndreaptă înainte“ Evenimentul a atins punctul culminant când Mircea Ionescu Quintus a prezentat rezoluţiile privind desemnarea candidaţilor USL pentru Preşedinţia României şi pentru funcţia de prim-ministru. Preşedintele de onoare al PNL a încheiat cu versurile: „Liberale simţăminte ne îndreaptă înainte⁄ Luaţi aminte, luaţi aminte⁄ Antonescu, preşedinte“, care au ridicat sala în picioare, în ropote de aplauze. Încheierea a aparţinut preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care le-a mulţumit participanţilor pentru încrederea şi votul în favoarea celor trei rezoluţii adoptate.

Conservatorii, alături de liberali şi social-democraţi Şi conservatorii au votat cele trei rezoluţii comune ale USL. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, că salută decizia lui Cristian Popescu-Piedone de a candida din partea PC la Primăria Sectorului 4, arătând că a avut divergenţe cu acesta, dar au trecut şi Piedone i-a spus: „Iarba verde de acasă/să mă rătăcesc în lume nu mă lasă“. „Vreau să acceptaţi dialogul cu colegii voştri din PSD şi PNL, vreau să îi

ascultaţi şi să vă asculte. Vreau să înţelegeţi diferenţele de doctrină, dar vreau să refuzaţi cu toată tăria orice compromis care ar putea să afecteze integritatea PC. Cred că ne-am câştigat, prin muncă, dreptul de a ne susţine ferm şi demn principiile, valorile şi candidaţii PC. Din acest punct de vedere, vreau să negociaţi drept, fără niciun fel de inhibiţii sau complexe“, a adăugat liderul PC.


EVENIMENT

PAG. 5

Robert Sorin Negoiţă: „Voi candida la sectorul 3,

unde este coloana vertebrală a mafiei PDL“

„Vreau să fiu liderul dumneavoastră care să vă spună cum câştigăm alegerile, nu de ce le-am pierdut.“ Victor Ponta Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ţinut ca din prima secundă a congresului de sâmbătă, 7 aprilie, să se poziţioneze faţă de PDL şi preşedintele Traian Băsescu. Ponta a rupt scrisoarea trimisă de şeful statului în care îi anunţa pe liderii opoziţiei că este pregătit să îşi dea demisia dacă USL va susţine revizuirea Constituţiei. La congres s-a votat cu unanimitate de voturi necolaborarea cu PDL sau cu Traian Băsescu. „Vreau să ştiţi că este un domn în România, Traian Băsescu îl cheamă, care ieri a făcut propuneri pentru ordinea de zi. Am primit şi o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat că scrie «demisie». Nescriind însă «demisie», aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să îi dau un răspuns lui Traian Băsescu. Ăsta e răspunsul nostru pentru el: nu avem ce discuta şi negocia cu Traian Băsescu, nu avem nevoie de minciunile şi propunerile lui otrăvite. Suntem un partid care a rezistat în aceşti ani împotriva regimului Traian Băsescu. Suntem un partid care ştie ce înseamnă să fie minţit de Traian Băsescu“, a afirmat Ponta.

uşoară, pentru că noi nu ne batem cu partide, ci cu un întreg sistem, ne batem cu DNA-ul lor, cu poliţia lor, cu prefecţii lor, cu guvernul lor, ne batem cu tot ceea ce înseamnă acest regim. Pentru mulţi membri ai PDL, pierderea alegerilor poate însemna pierderea libertăţii, asta înseamnă că sunt dispuşi să folosească orice metodă“, a mai declarat Dragnea.

„Va trebui să combatem propaganda lui Băsescu“

Dragnea: „Ne batem cu un sistem întreg“ Liviu Dragnea, secretarul general al partidului, le-a spus candidaţilor la alegerile locale că au o misiune grea pentru că nu trebuie să se lupte doar cu partide, ci cu un întreg sistem. „Sunteţi primii care intraţi în această competiţie electorală şi ştiţi la fel de bine ca mine că nu va fi uşor, chiar dacă PDL e jos, în degringoladă; nu aveţi o misiune

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că USL poate obţine o victorie zdrobitoare la alegeri, însă s-a arătat preocupat de prezenţa românilor la vot. „Va trebui să combatem propaganda lui Traian Băsescu că toate partidele sunt la fel, că toţi politicienii sunt corupţi, că oamenii nu au de unde alege, că întreaga clasă politică este compromisă, de a convinge electoratul să nu vină la vot. Ei ştiu că, dacă vor fi mai puţini votanţi, vor obţine un scor mai bun, dar noi ştim că, dacă oamenii vin la vot, vom obţine o victorie zdrobitoare“, a declarat fostul premier.

„Să îşi dea demisia (n.r. - Traian Băsescu) şi mai discutăm după aceea. (...) Indiferent că demisionează sau nu, sfârşitul lui e stabilit.“ Adrian Năstase

Robert Sorin Negoiţă: „Luptăm cu cei care susţin anormalitatea, umilinţa şi sărăcia României de astăzi“ Primul candidat de Bucureşti care a vorbit de la tribuna Congresului PSD a fost vicepreşedintele formaţiunii, Robert Sorin Negoiţă. Deputatul a declarat că are o misiune grea, aceea de a candida la Primăria Sectorului 3, unde se află coloana vertebrală a mafiei PDL. „Am cerut să mi se dea de muncă. Vreau să muncesc şi avem nevoie să muncim pentru că avem o sarcină foarte grea: luptăm cu cei care susţin anormalitatea, umilinţa şi sărăcia României de astăzi“, le-a transmis Robert Negoiţă celor prezenţi. „Tot ce am obţinut până acum a fost prin muncă cinstită, nu ca ei, prin deturnare de bani publici. Voi candida la sectorul 3 din Bucureşti, unde este coloana vertebrală a mafiei PDL a trioului Udrea-Liviu NegoiţăVideanu. Am o misiune grea şi mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o“, a adăugat deputatul.

Unanimitate de voturi pentru cele trei rezoluţii La Congresul PSD au fost votate cele trei rezoluţii comune ale Alianţei USL. „Partidul SocialDemocrat se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu reprezentanţii Partidului DemocratLiberal în planul administraţiei locale, în parlament sau în guvern“. De asemenea, delegaţii la Congresul PSD au adoptat şi rezoluţia privind desemnarea de candidaţi comuni ai USL în alegerile locale, în cazul consiliilor judeţene şi al municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi pentru alegerile parlamentare, cu susţinerea comună a unui candidat la funcţia de prim-ministru, iar la alegerile prezidenţiale va fi tot un candidat comun sub sigla USL. Totodată, a fost adoptată şi rezoluţia privind desemnarea lui Crin Antonescu şi a lui Victor Ponta în poziţiile de candidaţi oficiali ai USL la funcţiile de şef al statului şi de prim-ministru. Potrivit rezoluţiei, mandatul lui Ponta în calitate de candidat USL pentru funcţia de prim-ministru este „punerea în aplicare a programului USL, începând cu setul de măsuri pentru relansarea economică, astfel încât România să-şi reia creşterea şi să devină un stat cu o economie stabilă şi competitivă la nivel european“. Conform documentului, mandatul lui Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României este „transformarea instituţiei prezidenţiale într-un factor real de mediere, echilibru şi coeziune naţională, concomitent cu scoaterea sa din zona oricărui partizanat politic“.


EVENIMENT

PAG. 6

CONGRESUL EXTRAORDINAR USL Sâmbătă, 7 aprilie a.c., s-a desfăşurat, la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, Congresul extraordinar al partidelor din opoziţie – PNL, PSD şi PC – ce compun Uniunea Social-Liberală. USL a organizat acest eveniment, unic pe scena politicii româneşti, cu scopul de a prezenta şi de a susţine candidaţii comuni din partea opoziţiei la alegerile viitoare din România. La eveniment, Victor Ponta a rupt scrisoarea trimisă de Traian Băsescu, în care acesta promitea că, dacă se va revizui Constituţia, îşi va da demisia. Prima parte a zilei s-a aflat sub semnul cifrei magice 3. Astfel, evenimentul a debutat cu organizarea de către cele trei partide, în trei pavilioane diferite, a trei congrese extraordinare, în urma cărora au fost votaţi candidaţii comuni propuşi pentru viitoarele alegeri locale, generale şi prezidenţiale. Rezultatul a fost constituit din trei rezoluţii, care definesc planul de acţiune pentru acest an, vizând trei puncte extrem de importante: susţinerea lui Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României, suportul acordat lui Victor Ponta pentru funcţia de premier, precum şi necolaborarea, în niciun chip, cu PDL şi Traian Băsescu.

10.000 de delegaţi din întreaga ţară A doua parte a zilei s-a desfăşurat sub semnul solidarităţii şi al unităţii. Astfel, cei peste 10.000 de delegaţi oficiali ai USL au participat la congresul comun, care a avut loc în pavilionul central Romexpo. Scopul propus a fost de a marca lupta partidelor alianţei din opoziţie împotriva abuzurilor puterii discreţionare a PDL. Congresul central a fost prezidat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care le-a dat cuvântul, pe rând, preşedintelui PC, Daniel Constantin, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintelui PSD, Victor Ponta, şi preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Aceştia au transmis mesaje şi soluţii viabile pentru un viitor sigur al României şi şi-au asumat responsabilitatea pentru bătălia împotriva unui sistem care guvernează ţara ilegitim şi prin mijloace ilegale. Împreună, cele trei partide şi-au luat angajamentul unei construcţii durabile, care va înlătura deficitul de libertate existent în România şi le va reda românilor demnitatea. În cadrul congresului reunit, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, dincolo de diferenţele existente între partidele care constituie Uniunea, acestea nu trebuie să renunţe la propria identitate, ci, dimpotrivă, s-o potenţeze, acoperind, astfel, o gamă mai largă de nevoi, precum implicarea PSD în asistenţa socială sau a PNL în economia liberală a ţării.

Antonescu: „Preşedintele ţării este reprezentant, şi nu şef, e moderator, şi nu intrigant“ Crin Antonescu a reamintit, totodată, că singura sursă legitimă de putere este cetăţeanul, iar „preşedintele ţării este reprezentant, şi nu şef, e moderator, şi nu intrigant“, fiind, din punct de vedere constituţional, garantul legii. El l-a acuzat pe Traian Băsescu de încălcarea Constituţiei, a

principiilor statului de drept, a separării puterilor în stat şi, în acelaşi timp, de faptul că nu manifestă niciun fel de compasiune în fața unei ţări aflate în suferinţă. Dar USL, aidoma unei armate de eliberare, va da lovitura de graţie armatei de ocupaţie, care este PDL, şi va elibera ţara de „ciuma portocalie“. Preşedintele PSD şi, totodată, candidatul susţinut pentru funcţia de prim-ministru, Victor Ponta, s-a arătat deosebit de onorat pentru susţinerea care i-a fost arătată în cadrul congresului. „Vreau să fiu un lider care să vă spună cum câştigăm alegerile, şi nu de ce le-am pierdut“, a afirmat acesta.

Ponta: „Boc a ipotecat casa, le-a spus copiilor să nu mai meargă la şcoală, iar părinţilor să nu se mai ducă la spital“ Victor Ponta le-a explicat celor 10.000 de membri PSD, PNL şi PC reuniţi de ce congresele celor trei partide l-au desemnat pe Crin Antonescu prezidenţiabil din partea USL: „Dacă Băsescu demisionează în cinci minute sau în 10 minute, Crin trebuie să fie pregătit“. Astfel, Ponta a făcut aluzie la episodul din 2007, când


EVENIMENT

PAG. 7

– DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ

Traian Băsescu a afirmat că, dacă va fi suspendat din funcţie de parlament, va demisiona în cinci minute. Ulterior însă, preşedintele a renunţat la această intenţie. Pentru a evidenţia gestionarea frauduloasă a României de guvernarea PDL, Victor Ponta i-a îndemnat pe participanţi să-şi imagineze că ţara este aidoma unei case. „Boc a ipotecat casa, le-a spus copiilor să nu mai meargă la şcoală, iar părinţilor să nu se mai ducă la spital. Ungureanu a început să vândă de prin casă tot ce a găsit: frigider, aragaz etc.“ Folosind această figură de stil, preşedintele PSD a invocat, pe rând, desfiinţarea şcolilor, a spitalelor, vânzarea frauduloasă a resurselor naturale şi energetice sau imensele datorii externe.

Constantin: „Încrederea dintre noi s-a consolidat“ Daniel Constantin, preşedintele PC, a declarat că USL şi-a propus să redea naţiunii încrederea în stat. Deşi PDL a încercat să creeze tensiuni şi breşe între cele trei partide, efectul a fost exact contrar, încrederea dintre cei trei parteneri consolidându-se semnificativ. Constantin a amintit o parte din abuzurile înfăptuite de actualii deţinători ai puterii: tăierea pensiilor şi a salariilor cu mai mult de 25%, eliminarea sporurilor şi a celui de-al 13-lea salariu, cheltuirea, în mod clientelar, a peste 20 de miliarde de euro, conform unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP), lipsa disciplinei fiscale, cheltuirea necorespunzătoare a 9 mi-

liarde de euro, conform unei analize a Curţii de Conturi, desfiinţarea spitalelor, migraţia medicilor, finanţarea campaniei electorale a „portocaliilor“ cu 200 de milioane de euro, vânzarea resurselor, datoria externă etc. Preşedintele PC a susţinut faptul că USL are o datorie faţă de românii care au ieşit în Piaţa Universităţii, faţă de medicii care au plecat din ţară pentru un câştig demn, faţă de cei cărora li s-au tăiat salariile sau faţă de mamele cărora leau fost reduse indemnizaţiile.

Oprescu: „Ca medic, m-am luptat cu boala. Ca primar, cu PDL-ul, care e tot un soi de boală“ Alături de reprezentanţii celor trei formaţiuni prezente la eveniment s-a aflat şi

Sorin Oprescu, candidatul susţinut de USL pentru funcţia de primar al Bucureştiului. La venirea sa la pupitru, toată sala a aclamat, ceea ce l-a determinat să afirme că se simte „un primar interplanetar“, aplauzele venind din partea reprezentanţilor USL din întreaga ţară. Oprescu a declarat: „Ca medic, m-am luptat cu boala. Ca primar, cu PDLul, care e tot un soi de boală. (...) Să-i trimi tem pe pedelişti într-o binemeritată şi odihnitoare opoziţie“. Primarul general a mai punctat: „Pedeliştii cred că Pasajul Basarab este al lui Băsescu, că Stadionul Naţional e al lui Videanu, că Bucureştiul este al Elenei Udrea şi că toată România este a lor. Pasajul, stadionul şi toate lucrurile făcute de mine sau de alţii sunt ale bucureştenilor şi ale românilor“.

Moment de reculegere pentru Emil Hossu Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai mediului academic, ai altor partide, precum Mişcarea Verzilor, analişti politici, reprezentanţi ai diasporei sau susţinători din Republica Moldova. „Indiferenţa este esenţa lipsei de umanitate. Nu poate fi iubit cineva care nu iubeşte pe nimeni. Vă mulţumesc! Victorie!“ – acesta a fost mesajul pe care regretatul Emil Hossu l-a transmis, cu ocazia participării alături de reprezentanţii Uniunii, la evenimentele care au avut loc în stradă la începutul anului 2012. Secvenţa a fost difuzată în timpul congresului reunit pentru a transmite, mai departe, mesajul actorului care s-a stins la finele lunii ianuarie. Aşadar, reiterând îndemnul său: USL, VICTORIE!


ACTUALITATE

PAG. 8

Vicepreşedintele PSD Robert Sorin Negoiţă a criticat dur decizia consilierilor PDL de la sectorul 3 de a prelua în bugetul primăriei costul total al anvelopării termice. Practic, pedeliştii au renunţat la finanţarea de 50% pe care o puteau lua de la guvern, sumă din care ar fi putut reabilita dublu.

Robert Sorin Negoiţă: „Cu banii de la Ministerul Dezvoltării am putea anvelopa un număr dublu de blocuri în sectorul 3“ Candidatul USL pentru Primăria Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, a arătat, într-o conferinţă de presă, că hotărârea adoptată, vineri, de consilierii PDL „dezavantajează grav interesele contribuabililor din sectorul 3“. Prin această măsură, consilierii portocalii preiau în bugetul primăriei finanţarea totală a reabilitării termice a blocurilor, care, potrivit legii, putea fi împărţită în proporţie de 50% cu Ministerul Dezvoltării. „Ar trebui să accesăm şi fondurile de la guvern, conform legii, şi vom anvelopa dublu faţă de cât am putea să anvelopăm dacă preluăm toată cheltuiala la bugetul sectorului 3“, a declarat Robert Sorin Negoiţă. Vicepreşedintele PSD a adăugat că „este singura primărie de sector din Bucureşti care ia bani de la oameni pentru anveloparea blourilor. Este o ruşine!“. Candidatul social-democrat

le-a mulţumit consilierilor USL de la sectorul 3, prezenţi la conferinţa de presă, pentru eforturile lor de a respinge această hotărâre de consiliu.

Doar 5,75% din blocurile sectorului 3, reabilitate termic Sectorul 3 este ultimul la capitolul anvelopare termică a blocurilor, în ciuda faptului că are un buget foarte mare, clasându-se pe locul doi la acest capitol, a mai arătat Robert Sorin Negoiţă. Totodată, social-democratul s-a revoltat spunând că ministrul dezvoltării şi turismului, care este şi parlamentar în sectorul 3, ar trebui să se implice în reabilitarea termică, şi nu în construcţia de „piscine din care beau vacile apă“. Unul dintre consilierii USL prezenţi a arătat că, în acest moment, în sectorul 3 s-au reabilitat doar 5,75%

„Primăria Sectorului 3 este singura din Bucureşti care ia bani de la oameni pentru anveloparea blocurilor. Este o ruşine!“ Robert Sorin Negoiţă, vicepreşedinte PSD şi candidat USL la Primăria Sectorului 3 din locuinţe, adică 27 de blocuri. Pentru unele familii, contribuţia lor de 20% pentru reabilitatea termică a ajuns să coste 1.200 -1.500 de euro, a adăugat consilierul USL. „Înmulţiţi cu cinci ca să aflaţi costul întregii lucrări. Este aproape egal cu construcţia unui bloc mai mic. Ce se întâmplă acolo e inacceptabil“, a adăugat el.

„Doamne fereşte! Liviu Negoiţă nu este bun de primar, de viceprimar, nici atât“ Întrebat de public dacă există vreun grad de rudenie între el şi Liviu Negoiţă, social-democratul a reacţionat ferm: „Sunt două aspecte. În primul rând sunt mândru că nu sunt rudă de niciun fel cu Liviu Negoiţă, însă nu sunt la fel de mândru că port acelaşi nume cu el, la câte hoţii şi nenorociri a făcut; nu sunt foarte mândru şi o să încerc să spăl ruşinea de pe acest nume Negoiţă. Ca viceprimar, probabil că Liviu Negoiţă se va clasa pe locul doi, dacă nu chiar pe trei sau patru, şi nu îmi doresc să îl văd prin primărie la cât de puturos este. Avem nevoie de un primar care să facă treabă, nu să umble prin concedii în străinătate. Avem nevoie de un viceprimar activ! Doamne fereşte! Liviu Negoiţă nu este bun de primar, de viceprimar, nici atât“.

Avantajele reabilitării termice În afara îmbunătăţirii aspectului, anveloparea imobilelor presupune izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare cu unele superioare, care vor izola mai bine fiecare încăpere, termohidroizolarea terasei sau a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenței şarpantei, izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care din proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter, şi lucrări de refacere a finisajelor. La aceste lucrări se pot adăuga reparaţii la elementele de construcţie care pot reprezenta un potenţial pericol de desprindere, însă nu înainte de a se face o expertiză tehnică şi un audit energetic asupra imobilului. Un alt avantaj al anvelopării este reducerea nivelului zgomotului ambiental în interiorul locuinţelor. Pe de altă parte, se vor crea şi noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor. Mai mult, bucureştenii care doresc să îşi reabiliteze locuinţele din buzunarul propriu vor putea beneficia, din anul acesta, de o scutire a impozitului pe apartament de cel puţin şapte ani, fiind nevoie doar de aprobarea consiliului local. Totodată, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, valoarea imobilului va creşte considerabil.

Zeci de mii de semnături pentru anvelopare Robert Sorin Negoiţă a strâns zeci de mii de semnături ale locuitorilor din sectorul 3, care au cerut şi au nevoie de reabilitarea termică şi va depune aceste dosare în atenţia actualului primar, Liviu Negoiţă, despre care candidatul USL susţine că nu

apără interesele oamenilor: „Este interesat doar de camarila portocalie, doar de interesele de partid reprezentate de Elena Udrea şi de naşul său, Videanu, în loc să fie interesat de nevoile şi de preocupările oamenilor sectorului 3, oameni care prin contribuţiile lor, de fapt, îi plătesc salariul“, a mai adăugat, indignat, vicepreşedintele PSD.


ACTUALITATE

PAG. 9

Abuz de putere! Poliţia Locală a demontat corturile de asistenţă medicală ale PNL Indignat de acţiunea PNL, de a amplasa corturi în care să acorde asistenţă medicală gratuită în sectorul 3, Liviu Negoiţă mai face un abuz de putere. Fără a se gândi că, prin campania liberală „Avem grijă de sănătatea ta“, mulţi bătrâni pot primi asistenţă fără să plătească, primarul sectorului 3 a ordonat poliţiei locale să ridice corturile, peste noapte, deşi organizatorii aveau aprobare de la Primăria Capitalei. Pentru a veni în ajutorul cetăţenilor din sectorul 3 al Capitalei, Partidul Naţional Liberal a iniţiat o campanie numită „Avem grijă de sănătatea ta“ în perioada 1 aprilie – 7 mai. Astfel, liberalii au amplasat pe străzile principale corturi în care să fie consultaţi gratuit toţi cetăţenii din sector. Şi pentru ca acţiunea să fie în deplină legalitate, au cerut în scris aprobare de la Primăria Municipiului Bucureşi, prezentând beneficiile iniţiativei pentru cetăţenii sectorului 3. La scurt timp, au obţinut aprobarea: „Se va amplasa câte un cort unde va funcţiona un punct de informare despre o viaţă sănătoasă şi se vor oferi servicii gratuite de măsurare a tensiunii arteriale, de stabilire a indicelui de masă corporală şi a cantităţii de ţesut adipos. Organizatorul va delimita zona de desfăşurare şi va menţine salubrizarea zonei în perioada manifestaţiei“, se arată în documentul Primăriei Capitalei.

Primarul sectorului 3 nu a dorit asistenţă medicală pentru cetăţeni Deşi întreaga acţiune urma să se desfăşoare conform proiectului, liberalii de la Primăria Sec-

UNITATE ÎN DIVERSITATE

turile PNL fără să îi vadă cineva. Astfel că, peste noapte, corturile, în valoare de peste 6.000 de lei, au fost furate cu tot cu scheletul de metal.

Liberalii au făcut plângere la poliţie După ce s-au trezit fără corturile de la intersecţia Str. Câmpia Libertăţii cu Str. Baba Novac şi de la intersecţia Bd. 1 Decembrie 1918 cu Bd. Theodor Pallady, liberalii au făcut plângere la secţiile de poliţie 12 şi 13 sesizând furtul corturilor. Ei le-au cerut poliţiştilor să verifice şi înregistrările din zonă ale camerelor video de la Poliţia Locală pentru a găsi hoţii. torului 3 au fost opriţi imediat de Liviu Negoiţă. În spiritul Partidului Democrat Liberal, edilul sectorului 3 nu a vrut ca locuitorii să beneficieze de servicii gratuite şi nici nu a ţinut cont de faptul că liberalii aveau aprobarea Primăriei Capitalei pentru acţiunea lor. Invidios că liderii opoziţiei doreau să ajute, gratuit, cetăţenii din sectorul 3, Liviu Negoiţă a dat dispoziţie Poliţiei Locale de a lua cor-

Liberalii au sesizat furturi și la Secția 11

Mulţi utilizează această sintagmă, puţini ştiu că ea provine din Biblie. De-a lungul timpului însă a fost preluată sub diverse forme de toate popoarele. La noi, „unde-s mulţi puterea creşte“ sau „toţi pentru unul şi unul pentru toţi“ sunt celebre. Efectele aplicării lor s-au văzut în momentele cruciale ale istoriei românilor. Recent, românii au înţeles să adopte acest principiu în lupta lor pentru democraţie. Destructurarea statului român a fost dusă la extrem de guvernarea pedelistă, iar cetăţenii au simţit acest lucru şi au strâns rândurile în jurul Uniunii Social-Liberale, care a ajuns astfel, constant, în sondaje cu procente care trec de 50%. Chiar mai important însă este faptul că evoluţia USL este pe un trend ascendent. Nu suntem primii care unim dreapta cu stânga şi cu centrul, în încercarea de a apăra drepturile politice fundamentale ale cetăţenilor. Datoria USL în faţa românilor este stoparea caracatiţei portocalii a corupţiei şi umilirii poporului român şi reîntoarcerea la principiile democratice. Cum reuşeşte, totuşi, USL să pună de acord atributele întregului spectru politic democratic? Nu este atât de complicat. Au spus-o, elegant, englezii: „Agree to disagree“ – „Suntem de acord că nu suntem de acord“. Cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că partidele din USL nu şi-au schimbat, peste noapte, principiile şi valorile ideologice specifice. Stabilitatea şi coerenţa mesajelor Uniunii vin tocmai din faptul că nu s-a produs o alterare a acestor principii prin amestecarea lor, ci s-a realizat o unificare a acestora. În felul acesta, soluţiile propuse de USL acoperă o gamă mult mai largă de nevoi ale populaţiei decât ar fi putut-o face un singur partid. Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că, din păcate, România dă acum o luptă pentru democraţie, nu pentru o ideologie sau alta, ceea ce face ca unitatea partidelor din USL să aibă un fundament foarte solid. Schimbarea lui Traian Băsescu nu este un obiectiv în sine pentru USL, însă, fără îndepărtarea lui, obiectivele reale, creşterea nivelului de trai al românilor şi ridicarea prestigiului României în lume, nu ar fi realizabile. Sâmbătă, 7 aprilie 2012, Uniunea Social-Liberală a dovedit românilor că reprezintă o forţă unită în care cetăţenii îşi pot investi încrederea pentru o viaţă mai bună. După organizarea separată a congreselor celor trei partide care compun USL, PSD, PNL şi PC, peste 10.000 de membri ai acestor formaţiuni politice s-au reunit în aula mare a Complexului Romexpo. Respectând principiul „unităţii în diversitate“, aceştia şi-au arătat susţinerea pentru un preşedinte de dreapta – Crin Antonescu, un prim-ministru de stânga – Victor Ponta şi un primar independent al Capitalei – Sorin Oprescu.

Florin-Alexandru Alexe, preşedinte PNL Sector 3


ACTUALITATE

PAG. 10

Curtea de Justiţie a UE ar putea condamna România din cauza Primăriei Sectorului 3

La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a avertizat România în privinţa unui contract dubios, în valoare de 110 milioane de euro, atribuit de Primăria Sectorului 3. Cu toate că instituţia condusă de democrat-liberalul Liviu Negoiţă a încercat să se justifice în faţa Comisiei Europene cu privire la neregulile constatate, argumentele autorităţii locale sunt tratate cu rezervă chiar şi de Ministerul Afacerilor Europene din România, care ia serios în calcul posibilitatea condamnării ţării noastre la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia Europeană a constatat numeroase nereguli la o licitaţie a Primăriei Sectorului 3, din 2009, care a fost câştigată de aceeaşi asociere de firme chiar şi după atenţionarea Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). De altfel, contractul respectiv se află în executare şi în prezent. În prima lună a acestui an, instituţia europeană a transmis României un aviz motivat – a doua fază a procedurii comunitare

de constatare a încălcării legislaţiei UE –, atenţionând autorităţile române că licitaţia încală normele Uniunii Europene privind achiziţiile publice.

Licitaţie câştigată de firme „de casă“ ale primăriei Contractul de reabilitare a infrastructurii din sectorul 3, în valoare de aproximativ 110 milioane de euro, pen-

tru care România a intrat în atenţia Uniunii Europene, a fost atribuit de primăria de sector unor firme „de casă“, şi anume Axela Construcţii, AB Construct, Tehnologica Radion şi Pro Cons XXI. Firma AB Construct este condusă de Bogdan Gruia, indicat în presă ca fiind un apropiat al primarului PDL Liviu Negoiţă, iar Tehnologica Radion este patronată de Theodor Berna, partener de afaceri cu Gruia la o altă firmă. De asemenea, SC Pro Cons XXI

Statul român ar putea plăti penalităţi Acum, autorităţile române insistă, la Bruxelles, ca România să nu fie sancţionată pentru aceste nereguli constatate în cazul contractului în valoare de aproximativ 110 milioane de euro. Potrivit presei, autorităţile locale ale sectorului 3 au argumentat, în faţa oficialilor UE, printre altele, că licitaţia era „destinată cu precădere“ firmelor mari care participau deja la această procedură. Deşi atenţionează că analiza juridică relevă că argumentele invocate de primărie ar putea să nu convingă Comisia să îşi modifice poziţia, Ministerul Afacerilor Europene a transmis la Bruxelles argumentele primăriei, pe care însă le tratează cu rezervă. Astfel, Ministerul Afacerilor Europene îşi asumă riscul unei condamnări a României la Curtea de Justiţie a UE, fiind gata să susţină şi în faţa instanţei aceste argumente considerate insuficiente chiar de la Bucureşti. „În eventualitatea în care cauza ar ajunge pe rolul Curţii, este posibil ca aceasta să considere întemeiate argumentele invocate de Comisie în special cu privire la obligaţia de publicare a modificărilor privind criteriile de participare şi de acordare a unui termen prea scurt pentru pregătirea ofertelor. De asemenea, numărul mare de motive invocate de Comisie şi faptul că este suficient să fie admis unul singur ar reduce şansele ca România să obţină o hotărâre favorabilă şi ar creşte posibilitatea ca România să fie condamnată pentru încălcarea Directivei CE“, se specifică într-un document oficial obţinut de mass-media. În cazul în care CJUE va constata că România nu a respectat obligaţiile în domeniul achiziţiei publice, statul va fi obligat să ia imediat măsuri de conformare, precum anularea contractului. De asemenea, primăria ar putea fi obligată să repare eventuale prejudicii cauzate chiar candidatului câştigător. Mai mult, dacă aceste măsuri nu sunt luate în timp util sau vor fi considerate insuficiente, Comisia Europeană va solicita în justiţie obligarea României la plata unei sume forfetare sau a unor penalităţi.

este controlată de Florentina Bonciog, despre care presa a scris că este fiica directoarei Administraţiei Străzilor din sectorul 6.

Oficialii UE: oferta firmelor nu a fost evaluată obiectiv Procedura de licitaţie a fost atacată, în 2009, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de două dintre firmele de construcţii. Atunci, CNSC a dispus modificarea criteriilor de admitere la licitaţie şi anularea raportului procedurii prin care oferta asocierii celor patru firme „de casă“ ale Primăriei Sectorului 3 a fost desemnată câştigătoare, precum şi reeva-

luarea ofertelor. O altă abatere gravă săvârşită de primăria lui Liviu Negoiţă a reprezentat-o faptul că instituţia nu a publicat modificările privind criteriile de participare la licitaţie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noul termen de depunere a ofertelor pe baza noilor condiţii, mai accesibile, a fost fixat la doar trei zile, contractul fiind atribuit, în final, aceleiaşi asocieri de firme: Axela Construcţii, AB Construct, Tehnologica Radion şi Pro Cons XXI. Potrivit cercetărilor, nu a fost evaluată obiectiv oferta firmelor, care au venit cu preţuri care indică o anomalie, deoarece nu acopereau nici măcar materialele necesare pentru realizarea lucrărilor.


ACTUALITATE

PAG. 11

Primarul Liviu Negoiţă, prins cu noua sa

AMANTĂ Pe lângă afacerile pe bani publici cu firme prietene, pri- nu cumva domnul Liviu Negoiţă are vreo contribuţie financiară la accesoriile amantei sale. marul sectorului 3, Liviu Negoiţă, are timp şi pentru Mai ales că de când cu pasiunea pentru primar, relaţii extraconjugale. Paparazzi l-au surprins recent pe Alexandra nu mai profesează, însă are bani să îşi cumpere obiecte a căror valoare însumată cel care doreşte să mai conducă primăria încă patru ani depăşeşte venitul mediu pe an al unui locuitor din sectorul 3. în compania unei doctoriţe care pare a fi noua sa achiziţie în materie de femei. Ar fi renunţat la primărie Fotografiile realizate de paparazzi îl arată pe Liviu Negoiţă în ipostaze intime cu o altă femeie decât soţia sa. Asta cu toate că edilul nu este divorţat. Femeia care este plimbată de Liviu Negoiţă cu maşina personală se numeşte Alexandra, este de profesie medic şi l-ar fi întâlnit pe actualul primar al sectorului 3 când acesta a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, îngrijindu-l pe Negoiţă când a suferit de hepatita C. O altă informaţie spune că Liviu Negoiţă stă mai mult pe la vila sa de la Corbeanca alături de amanta sa.

Scotea mii de euro din bancă Tot paparazzi au surprins-o pe amanta lui Negoiţă în timp ce scotea mii de euro de la o bancă din centrul Capitalei. Din alte fotografii reiese că doctoriţa personală a lui Negoiţă are o geantă Hermes de 8.700 de euro şi una Channel de 1.750 de euro. Mai mult, Alexandra are la dispoziţie 24 de ore din 24 un Mercedes cu şofer pentru a ajunge rapid la orice întâlnire cu iubitul primar. Nu vrem să fim răutăcioşi, dar trebuie să ne întrebăm dacă

pentru amantă Surse din cadrul Primăriei Sectorului 3 au declarat şi că Liviu Negoiţă trăieşte de aproximativ un an o poveste de dragoste cu doctoriţa Alexandra. Mai mult, Negoiţă a fost la un moment dat dispus să renunţe la mandatul de primar pentru a se dedica mai mult vieţii alături de noua sa dragoste. Între timp, observăm că s-a decis totuşi să candideze probabil şi pentru că obrazul subţire al amantei sale cu cheltuială se ţine.

O iubire de-o vară

Nevasta, unsă şefă la CNVM Liviu Negoiţă i-a făcut recent şi soţiei sale un cadou pe care numai un om influent în cadrul PDL ar putea să îl facă. Carmen Negoiţă, membră a PDL şi propusă de acest partid, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare de buget şi economice pentru preşedinţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Până la numire, soţia primarului avea un post călduţ la această instituţie de stat, însă nu era funcţia supremă. Şi cum poziţia de vicepreşedinte al CNVM era probabil prea puţin pentru doamna Negoiţă, soţul s-a gândit să îşi folosească influenţa pentru a-i fi mai uşor să acceadă la preşedinţia CNVM.

În afara relaţiei cu doctoriţa, primarul Negoiţă a avut, nu de mult, altă amantă de care s-a despărţit de jumătate de an. Relaţia între Liviu Negoiţă şi blonda Diana s-a consumat în zilele fierbinți de vară ale anului trecut. De câteva ori pe săptămână, la orele amiezii, edilul pleca pe nepusă masa de la primărie, iar drumurile îl duceau, invariabil, către o vilă dintr-o zonă liniștită a Capitalei. Precaut şi adesea purtând o șapcă menită să-i acopere figura, îşi parca mașina destul de departe de curtea în care avea să intre şi se strecura discret, încercând să treacă neobservat. Sigur, s-ar fi putut crede că primarul îşi vizitează regulat prima soție, o avocată mai în vârstă decât el, care locuiește la adresa respectivă, lucru ce ar fi părut oarecum de interes. Totuși, în aceleași zile și în aceleași intervale orare, o altă persoană intra în curtea liniștită din zona bulevardului Dacia: Diana, blonda soție a milionarului Edy Ursescu, poreclit Edy de România.

A angajat-o la primărie Cunoscută drept Diana Ursescu, tânăra poartă, de fapt, numele de fată, Vucicovici, şi mai surprinzător este că figurează încă de anul trecut pe statele de plata ale Primăriei Sectorului 3. Concret, Diana Ana Maria Vucicovici a fost încadrată ca inspector în cadrul Biroului „Mana gementul Proiectelor“, aşadar, întâlnirile cu şeful, în frumoasele după-amiezi de vară, în casa liniş tită din centrul Capitalei, ar putea trece drept... profesionale, nu-i aşa? Unde mai pui şi că postul oferit cu generozitate este şi unul ce presupune venituri considerabile şi deplasări numeroase în străinătate datorită condiţiilor speciale acordate celor care se ocupă cu proiecte europene.


SOCIAL

PAG. 12

CLASA PREGĂTITOARE, un nou eşec al Legii învăţământului Din septembrie 2012, clasa pregătitoare va funcţiona în cadrul unităţilor de învăţământ secundar inferior. În ciuda argumentelor Ministerului Educaţiei, ameninţările acestui efect al legii au început deja să apară. Poate un copil de şase ani să ducă pe umeri povara noii Legi a educaţiei? La această problemă, Ministerul Educaţiei pare să aibă răspunsul. Iată argumentele autorităţilor, publicate într-un comunicat de presă pe site-ul www.edu.ro.

Condiţiile impuse prin lege sunt absurde Introducem învăţământul preşcolar obligatoriu cu durata de un an de zile. Este vorba despre clasa pregătitoare, pe care orice preşcolar o va parcurge înainte de a intra în clasa I. CONTRAARGUMENT. Nu orice preşcolar va parcurge, în condiţii optime, clasa pregătitoare, întrucât condiţiile impuse prin lege sunt absurde. În primul rând, este obligatorie înscrierea în circumscripţia în care se află domiciliul familiei care are în grijă preşcolarul. În felul acesta, se elimină competitivitatea între unităţile şcolare şi, mai ales, libertatea fiecărui părinte de a alege şcoala în funcţie de prestigiul ei, de capacităţile intelectuale

ale copilului. Ministerul Educaţiei nu poate nega că există o ierarhie a şcolilor din ţară în funcţie de rezultatele obţinute de elevi şi profesori la examenele naţionale, la olimpiadele şcolare etc. Atunci, de ce le refuză participanţilor la actul educaţional libertatea de a intra într-un mediu şcolar competitiv, urmând ca rezultatele să fie cele care selectează elevii?

Nici o sală de clasă nu a fost dotată cu mobilierul corespunzător Raţiunea acestei măsuri e simplă: socializarea mai timpurie într-un mediu organizat este benefică pentru dezvoltarea personalităţii copilului. CONTRAARGUMENT. Ministerul Educaţiei nu a oferit nici până în acest moment, după înscrierea la clasa pregătitoare, informaţii

Dezbatere publică iniţiată de Organizaţia de Femei a PNL Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor cu cele mai potrivite soluţii, Organizaţia Femeilor Liberale Sector 3 a organizat o dezbatere pe tema introducerii, prin Legea educaţiei, a obligativităţii clasei pregătitoare, la care au participat reprezentanţi ai profesorilor, părinţilor şi organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniu. Organizatorii au lansat întrebarea: Sunt oare copiii noştri pregătiţi să înveţe aceste materii, stând în pupitre care depăşesc uneori înălţimea lor? Unele dintre materiile care se doresc a fi introduse la clasa pregătitoare depăşesc, prin complexitate, capacitatea de studiu a unui copil de cinci sau şase ani. Aplicarea Legii educaţiei presupune predarea pentru preşcolari a unor materii cum ar fi „Comunicare în limba română“, „Dezvoltare personală“, „Tehnologii de informare şi comunicare“ (jocul cu calculatorul, asimilarea de cunoştinţe privind camere foto, video sau web etc). Concluziile dezbaterii au fost transmise către Comisia de educaţie a PNL pentru a fi luate în considerare la elaborarea soluţiilor pentru educaţie.

cu privire la „mediul organizat“ pe care îl pune la dispoziţia preşcolarilor. Nu este normal ca, înainte de înscriere, părinţii să aibă acces la vizionarea sălilor de clasă pentru a vedea dacă orele se ţin în condiţii specifice vârstei preşcolarului? Deocamdată, nici o sală de clasă nu a fost dotată cu mobilierul corespunzător. Nu există încă grupuri sanitare omologate nivelului de vârstă. Învăţătorii care au ales să se titularizeze sau să predea în ciclul primar au renunţat la exerciţiul de a lucra cu preşcolarii. Nu este etic să fie obligaţi să predea acolo unde nu şi-au dorit şi, mai ales, nu este legal să fie instruiţi în timpul concediului de vară pentru a fi pregătiţi în luna septembrie. În ciclul secundar inferior, cursurile vor fi organizate în două schimburi, întrucât şcolile nu au infrastructura necesară unui singure serii. Astfel, preşcolarii vor învăţa în acelaşi timp cu cei din ciclul primar şi cu cei din ciclul gimnazial.

S-ar putea să asistăm la traume ale preşcolarilor Introducerea clasei pregătitoare va asigura trecerea treptată a copiilor de la grădiniţă (pentru cei care au urmat-o) sau de la viaţa exclusiv de familie (pentru cei care nu au mers la grădiniţă) la viaţa şcolară. La această clasă, adesea sub formă ludică, copilul este pregătit pentru cerinţele mediului şcolar şi învaţă să fie responsabil. CONTRAARGUMENT. Singura oportunitate reală, desprinsă din acest argument, este aceea că preşcolarii se vor familiariza cu şcoala, instituţia de învăţământ care ar fi urmat să le devină a doua casă, după finalizarea nivelului preşcolar. Această familiarizare va fi însă nepotrivită întrucât, din punct de vedere psihopedagogic, vârstele celor care urmează să studieze în acelaşi

timp sunt diferite. Astfel, s-ar putea să asistăm, mai degrabă, la traume ale preşcolarilor, puşi brusc în situaţia de a merge de la şase ani cu ghiozdanul în spate şi de a socializa într-un mediu variat ca vârstă şi preocupări. În plus, clasa pregătitoare le va oferi copiilor din mediile defavorizate un start mai corect în viaţa şcolară. În prezent, mulţi dintre aceşti copii sunt privaţi de mersul la grădiniţă, iar lipsa de pregătire se reflectă în rezultatele pe care le obţin apoi în şcoală.

Autorităţile îşi recunosc incompetenţa Clasa pregătitoare le oferă copiilor posibilitatea să se dezvolte într-un mediu structurat de care nu au parte acasă; se evită, astfel, orice formă de discriminare. CONTRAARGUMENT. Prin această mărturisire explicită a autorităţilor, se recunoaşte incompetenţa cu care a fost gestionată problema grădiniţelor de stat. Privarea copiilor de a frecventa mediul educaţional preşcolar aparţine exclusiv organelor responsabile cu investiţiile în domeniul educaţiei. În locul sălilor de sport clădite în ultimii ani în ţară, în care s-au investit sume fabuloase în euro, Ministerul Educaţiei ar fi putut dispune construirea de grădiniţe de stat. Acest deficit este acoperit de plasarea preşcolarilor în şcoli care nu au capacitatea de a pune la dispoziţie săli de clasă, echipamente tehnologice, materiale didactice auxiliare pentru elevii care frecventează ciclul gimnazial.


SOCIAL

PAG. 13

Calificare medicală gratuită din fonduri europene A intrat în vigoare

noua Lege a adopţiilor

Asociaţia Promovarea Dreptului la Sănătate (APDS) împreună cu partenerii săi, Asociaţia România Tinerilor şi SC Development Projects and Strategies SRL, implementează proiectul „Creşterea nivelului de calificare şi recalificare a angajaţilor din regiunea Bucureşti-Ilfov din sectoarele sanitar şi social”. Acesta are drept scop creşterea calificării a 160 de angajaţi din domeniile sanitar şi social, prin furnizarea de programe de formare profesională în meseriile de tehnician masor (NC 3226.3.1.) şi pedagog de recuperare (NC 3330.3.1). Ca urmare a absolvirii cu succes a cursului ales, participanţii vor obţine un certificat de calificare autorizat CNFPA. Proiectul se desfăşoară pe o durată de implementare de doi ani şi este cofinanţat de UE. Pentru mai multe informaţii privind implementarea acestui proiect, puteţi urmări site-ul www.calificaremedicala.ro.

Sorin Oprescu:

De săptămâna aceasta este în vigoare noua Lege a adopţiei. Dintre modificările aduse amintim scurtarea procesului de adopţie a copiilor şi permiterea cetăţenilor români cu rezidenţă în străinătate să adopte copii din România. Noua lege conţine însă şi o prevedere cel puţin discutabilă: părinţii adoptivi sunt obligaţi să informeze copilul, cu privire la originile sale, de la vârste cât mai mici.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a întâlnit cu personalul medical din spitalele administrate de Primăria Capitalei. Întâlnirea a avut loc în Sala Amfiteatru a Spitalului Colţea.

„Muncesc în continuare să putem

să construim şi alte spitale“ În cadrul acestui eveniment, a fost prezentat un studiu realizat de reţeaua info-sănătate în perioada mai-noiembrie 2011 despre satisfacerea pacienţilor. Acesta a fost realizat pe un eşantion de 1.124 pacienţi, în 19 spitale aflate în subordinea ASSMB.

În spitalele Municipalităţii, medicamentele vin la timp Cercetarea urmăreşte să stabilească gradul de mulţumire al pacienţilor cu referire la condiţiile oferite de spitale, la serviciile medicale, medici şi personalul medical, dar şi despre comunicarea cu aceştia. Conform acestui studiu, 66% din bucureşteni sunt mulţumiţi de spitalele administrate de Municipalitate. Alte servicii de care pacienţii se arată profund mulţumiţi sunt medicamentele administrate la timp şi

serviciile prestate de cadrele medicale. Pacienţii se declară mai puţin mulţumiţi de mâncarea oferită în spitale, de timpul de reacţie a infirmierilor şi de securitatea în spitale. Aceştia nu sunt satisfăcuţi de comunicarea cu medicii şi le reproşează acestora că nu folosesc întotdeauna termeni accesibili atunci când pun un diagnostic. Potrivit acestui studiu, doar 10% din pacienţi îşi cumpără singuri medicamentele.

Lipsă de comunicare între medici şi pacienţi Acest studiu a fost realizat la cererea Municipalităţii şi discutat în prezenţa primarului general al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, a managerilor, directorilor economici, asistenţilor-şefi, precum şi a şefilor de secţie din cele 19 unităţi medicale aflate

în subordinea Municipalităţii. „Au trecut patru ani de zile de când am luat în jurisdicţie 19 spitale“, a declarat edilulşef. Acest studiu a fost realizat pentru a afla părerea pacienţilor despre spitale la patru ani după preluarea lor de Municipalitate. Rezultatele nu au întârziat să apară, a adăugat Oprescu. Edilul-şef a declarat că va susţine în continuare unităţile medicale şi că ar dori să preia, măcar parţial, plata salariilor din spitalele pe care le administrează, dar momentan nu există bani. El a mai menţionat că este nevoie de încă un spital de urgenţă pentru copii. Nemulţumirea primarului general a fost legată de lipsa de comunicare dintre medici şi pacienţi. „Unii dintre noi nu vor să comunice. Doctorii nu comunică cu bolnavii. Vă rog frumos să vorbiţi cu bolnavii. (…) De aici am ajuns să fim cenuşăreasa claselor sociale.“

Guvernul poate fi fericit: populaţia scade Conform informaţiilor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul mediu de pensionari a fost în 2011 de 5.589.000, în scădere cu 86.000 faţă de anul precedent. Cauzele acestei scăderi însă nu au fost printre priorităţile studiului desfăşurat de INS. Probabil nu este o informaţie interesantă atât timp cât s-a reuşit, pe cale naturală, scaderea presiunii pe bugetul de pensii.

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile cu sănătatea cetăţenilor Potrivit raportului „Criza şi reforma în sistemul de sănătate“, elaborat de Societatea Academică din România (SAR), România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul cheltuieli cu sănătatea din Produsul Intern Brut. În timp ce România acordă, în medie, doar 4,4% din PIB pentru sănătate, în celelalte state europene, procentul alocat este, în medie, de 8,8% din PIB.

A fost lansată păpuşa antidiscriminare Conform declaraţiilor lui Florin Cioabă, reprezentant al romilor, păpuşa Lulica înfăţişează o tânără de etnie romă, cu tenul colorat, părul bogat, împletit, şi îmbrăcată în haine tradiţionale. Păpuşa va putea fi cumpărată din magazinele de jucării, dar va fi distribuită şi gratuit în gradiniţe, având rolul de a sparge zidul discriminării etnice dintre copii.

16% creştere salarială = 190.000 disponibilizări Conform explicaţiilor preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, creşterea salariilor în limitele legii presupune scăderea numărului de angajaţi. Potrivit articolului 9 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, „cheltuielile totale de personal ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificărilor bugetare“. Cu alte cuvinte, nu poţi mări cheltuielile de personal dincolo de plafonul stabilit în buget, cu ocazia rectificării bugetare. Prin urmare, pentru a putea majora salariile în limitele legii, trebuie redus numărul de angajaţi. Astfel, conform calculelor Consiliului Fiscal, creşterea salariilor cu 16% ar echivala cu disponibilizarea a 190.000 de angajaţi din sectorul public. Totodată, aceeaşi lege stipulează clar imposibilitatea promovării unor acte normative care

conduc la creşterea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar cu 180 de zile înainte de încheierea mandatului guvernului sau al conducătorilor aleşi ai administraţiei publice locale. Cum această restricţie a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie a acestui an, activitatea guvernului este legată de obligaţia respectării ei. Pe scurt, guvernul, conform legii, putea mări salariile dacă scădea numărul de angajaţi cu trei luni în urmă. Dar mai contează ce poate, conform legii, să facă guvernul? Odată ce reîntregirea salariilor a devenit temă de campanie electorală, toată lumea se ocupă, se agită, se dă peste cap pentru a realiza nimic. Până la urmă, doar Curtea Constituţională poate demonta oricând constituţionalitatea unui act normativ, dar, până atunci, operaţiunea „munca în zadar“ poate va câştiga voturi.


INTERNA}IONAL

PAG. 14

România susţine Turcia pentru aderarea la UE Turcia este un vechi candidat la Uniunea Europeană. Însă este considerată mai mult un stat asiatic decât unul european, astfel că aderarea ei la comunitatea europeană a fost amânată de marile puteri. România este un important susţinător al Turciei, iar în urma unei vizite în ţara noastră a ministrului turc al afacerilor europene, Egemen Bagiş, s-a semnat un memorandum legat de modalitatea în care Bucureştiul ar putea sprijini Ankara în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Tinerii liberali, alături de victimele revoltei anticomuniste de la Chişinău

Sarkozy, acuzat de opoziţie pentru campanie imorală În urma unui noul val de arestări în mediile islamiste, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este criticat şi acuzat de rivalii politici pentru regizarea acestora în scopul campaniei pentru realegerea sa. Arestările au fost foarte mediatizate, preşedintele declarând toleranţă zero faţă de islamiştii radicali susceptibili de a comite acte de violenţă.

Cu ocazia comemorării a trei ani de la revolta sângeroasă de la Chişinău împotriva regimului comunist condus de Vladimir Voronin, tinerii liberali i-au adresat noului preşedinte al Republicii Moldova invitaţia de a vizita România.

Preşedintele Ungariei a demisionat

Tinerii liberali din România sunt solidari cu tinerii din Republica Moldova în lupta lor pentru democraţie. „În aceste zile, Tineretul Naţional Liberal din România îşi îndreaptă gândurile către tinerii din Republica Moldova care nu au renunţat niciun moment la lupta lor pentru democraţie, indiferent de sacrificiile pe care au trebuit să le facă. Pe 7 aprilie 2009 începea la Chişinău revolta anticomunistă reprimată brutal de forţele de ordine dirijate de Vladimir Voronin“, se arată în comunicatul TNL.

Alături de tinerii care au schimbat soarta ţării cu preţul vieţii Preşedintele statului ungar, Pal Schmitt, a demisionat în urma unui scandal legat de plagiatul lucrării sale de doctorat, redactată în 1992, despre istoria Jocurilor Olimpice. Politicianul, fost atlet şi fost preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic, şi-a pierdut titlul de doctor, fiind acuzat că a copiat lucrarea de la alţi doi autori. Astfel, el este primul preşedinte demisionar al Ungariei democrate.

În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, fraudate în mod grosolan de Partidul Comunist, prin celebrul procedeu al „sufletelor moarte“ - decedaţi trecuţi pe listele electorale -, intimidarea reprezentanţilor partidelor de-

România, pe locul 47 în graficul salariilor medii lunare din lume Jurnaliştii britanici de la BBC News au realizat un grafic al nivelului salariilor medii în lume folosind date din 72 de ţări, furnizate de Organizaţia Mondială a Muncii. Conform acestuia, România se află pe locul 47, cu un câştig mediu lunar de 954 de dolari. Studiul a luat în calcul doar angajaţii care au contract de muncă, nu şi liber-profesioniştii sau persoanele care trăiesc din ajutoare sociale. Salariul mediu la nivel

global este de 1.480 de dolari. Clasamentul este deschis de ţări europene: 1. Luxemburg - 4.089 dolari/lună, 2. Norvegia - 3.678 dolari/lună şi 3. Austria – 3.437 dolari/lună. Acestora le urmează SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Suedia, Irlanda, Finlanda şi Coreea de Sud. Astfel că România are un nivel mai scăzut decât Botswana, Jamaica sau Serbia, dar mai ridicat decât Bulgaria.

mocratice în secţiile electorale, şantaje şi presiuni politice, populaţia a ieşit în stradă pentru a protesta. Autorităţile au încercat să decredibilizeze manifestaţiile paşnice, astfel că, pe 7 aprilie, forţele de ordine s-au retras şi au lăsat drum liber agitatorilor infiltraţi printre protestatari - mulţi dintre ei aduşi din puşcării şi case de corecţie ca să devasteze clădirea parlamentului şi alte instituţii publice. Tineretul Naţional Liberal consideră că fiecare generaţie trebuie să aibă modul său de a lupta pentru democraţie. Însă această generaţie a tinerilor din Republica Moldova a plătit mult prea scump alegerea făcută. Zeci de tineri au fost răniţi grav în înfruntările stradale şi în închisorile de drept comun, iar trei dintre ei au murit. Devotamentul lor pentru valorile democratice nu a fost zadarnic. În urma manifestaţiilor din 2009, alegerile au fost reluate. La fiecare scrutin din şirul lung ce a urmat, partidele democratice au devenit din ce în ce mai puternice şi au

câştigat o cotă tot mai mare de încredere din partea electoratului.

Nicolae Timofti, invitat în România de TNL Tineretul Naţional Liberal apreciază opţiunea strategică prooccidentală a Republicii Moldova prin alegerea judecătorului neafiliat politic Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al ţării. TNL consideră că aceasta este singura alegere politică în baza căreia statul românesc de peste Prut poate să aspire la un viitor sigur şi stabil în această regiune şi în Europa. Astfel, Biroul Permanent al Tineretului Naţional Liberal i-a adresat noului preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, invitaţia de a se întâlni cu tinerii liberali din România în semn de recunoaştere a sacrificiului colegilor noştri de peste Prut. În acest sens, TNL îi va transmite preşedintelui Republicii Moldova o invitaţie oficială de a vizita Bucureştiul.


ECONOMIC

PAG. 15

Euro, mai ieftin de Paşte Moneda unică europeană s-a depreciat în faţa monedei naţionale atât datorită intervenţiei Băncii Naţionale a României, cât şi a faptului că pieţele din Europa sunt închise pentru câteva zile, cu ocazia Sărbătorilor Pascale catolice şi, la diferenţă de o săptămână, ale creştinilor ortodocşi. Săptămâna trecută, cursul leu/euro a fost fie unul static, fie euro s-a aflat în uşoară scădere, determinând o piaţă liniştită şi cu volume reduse de valută tranzacţionată. Acest lucru s-a întâmplat dată fiind evoluţia pozitivă a burselor europene, intervenţia BNR pentru stagnarea euro, dar trebuie luat în calcul şi Paştele, care implică zile de concediu şi în mediul finanţebănci, iar pieţele din regiune şi marile burse europene sunt închise. Un efect al intervenţiilor Băncii Naţionale a României, care au avut drept scop temperarea deprecierii leului, a fost că acestea i-au determinat pe cei mai mulţi jucători la bursă să îşi închidă poziţiile în care mizau pe deprecierea leului şi au început să vândă euro. Sărbătorile cu ocazia Paştelui au avut o influenţă pozitivă asupra leului, acesta apreciindu-se faţă de euro şi pe baza valutei aduse în ţară de muncitorii români din străinătate.

FMI schimbă negociatorul-şef pentru România Olandezul Erik Jan de Vrijer, care va prelua din vară funcţia de negociatorşef al FMI pentru România, are misiunea de a supraveghea rambursarea de către ţara noastră a banilor pe care i-a împrumutat începând cu anul 2009. El îi va lua locul lui Jeffrey Franks, care a administrat cele două acorduri pe care le-a încheiat România după 2009. Schimbarea lui Franks va coincide cu apropiata încheiere a mandatului lui Mihai Tănăsescu ca reprezentant al României la FMI, funcţie pe care o deţine de aproximativ cinci ani. Erik Jan de Vrijer este director adjunct al Departamentului Europa din cadrul FMI.

USL a oprit vânzarea Jim Rogers:

Cupru Min

Guvernul Ungureanu a început un proces de vânzare a Cupru Min. Guvernul ac- înaintarea unei acţiuni în instanţă şi de înstrăinare a pedelist a început să vândă tot ce în parlament pentru stoparea proceresurselor naturale tual consideră a fi resursă naturală sau ener- sului de înstrăinare a resurselor natugetică a României. Acest lucru este rale ale României. Astfel, Uniunea va şi energetice exisdovedit de câteva acţiuni succesive, pre- solicita, în mod repetat, ca Guvernul tente în patrimocum vânzarea a 15% din acţiunile Ungureanu să rezilieze contractele cu Transelectrica, cu 37 de milionane de „băieţii deştepţi“ din energie. niul naţional, în euro, în condiţiile în care 50 de milicondiţiile în care, în oane de euro au fost investite doar pen- PDL îl vindea... pe nimic tru modernizarea unei singure staţii de toată lumea, se dă o transformare. De asemenea, presa a Cupru Min a fost pe cale de a fi coperit şi unele concesionări privind vândută unei firme canadiene pe care luptă acerbă pentru des exploatarea gazelor de şist, înfăptuite doar PDL o cunoaşte, însă, datorită presiunilor şi solicitărilor exercitate păstrarea resurselor ilegal de guvernul Ungureanu. de USL, acest lucru nu s-a mai înneregenerabile. Suma cu care câştigaseră Opoziţia apelează la instanţă tâmplat. canadienii licitaţia pentru

Uniunea Social Liberală a luat atitudine împotriva iniţiativelor guvernamentale, iar presiunile făcute au avut drept rezultat renunţarea la contractul

pentru a opri înstrăinarea

Priorităţile USL în acest domeniu, reamintite şi la marele Congres ce a avut loc pe 7 aprilie a.c., sunt

cumpărarea rezervei naţionale de cupru, una dintre cele mai mari din Europa, era derizorie: doar 200 de milioane de euro. Evaluarea rezervei de cupru a fost, în mod intenţionat, realizată necorespunzător de o firmă de evaluare cu patru angajaţi, având sediul într-un apartament dintr-un bloc din Alba Iulia. Dubios, nu? Astfel, stilul mafiot al PDL a fost demonstrat încă o dată. Ce alte nelegiuiri şi contracte frauduloase vor urma din partea PDL? Probabil „vânzarea Hidroelectrica, Transgaz, TAROM, CFR sau ce a mai rămas de vândut din patrimoniul naţional“, a semnalat Victor Ponta, avertizând că toate acestea încap pe „mâini care nu au nicio legătură cu interesul naţional“.

„FMI nu e o modalitate de a te îmbogăţi!“ Beneficiile României în urma acordului cu Fondul Monetar Internaţional sunt puse la îndoială de tot mai mulţi lideri de opinie din ţara noastră, dar şi din străinătate. Mai mult, cunoscutul investitor şi analist financiar american Jim Rogers a declarat că România nu ar trebui să asculte de sfaturile Fondului Monetar Internaţional, care „nu are niciodată dreptate“. „Nu ştiu ce fel de acord are România cu FMI. Din păcate, nu ar trebui să ascultaţi sfaturile FMI. Poate sunteţi nevoiţi să faceţi asta, poate aveţi nevoie de un împrumut, dar nu e o modalitate de a te îmbogăţi“, a declarat Jim Rogers.

Sebastian Vlădescu nu crede în Pactul Fiscal semnat de Băsescu Fostul ministru de finanţe a declarat pentru „Capital“: „Nevoia de a respecta un angajament cum este Pactul Fiscal este de înţeles. Privind însă pactul în perspectivă, peste 20 de ani se va constata că prevederile sale pot fi respectate doar dacă vom avea creştere economică. Or, aplicându-l într-un mod extrem, va fi foarte greu să mai fie identificate elemente potenţiale care să susţină creşterea economică. Putem să stăm în deficit de 3%, dar nu trebuie să forţăm nota. Să nu foloseşti unealta bugetului pentru a susţine economia este o capcană. Pactul Fiscal aplicat mai catolic decât Papa devine foarte periculos“.

România nu îşi va atinge ţinta de deficit bugetar în 2012 Conform Agerpres, Institutul European din România (IER) a dat publicităţii, la începutul lunii aprilie, un studiu intitulat „Adoptarea Pactului Euro Plus: implicaţii asupra politicii fiscale a României“. În document se arată că rata de creştere a datoriei publice din ultimii trei ani nu poate fi susţinută. Cifrele demonstrează că raportul datorie publică/PIB a crescut de la 18%, la sfârşitul anului 2008, la peste 34% la sfârşitul anului 2010 şi ar putea ajunge aproape de 40% în 2012. Mai îngrijorător decât viteza de creştere este faptul că împrumuturile din sectorul public au fost direcţionate către plata cheltuielilor curente, şi nu către investiţii. În acest fel, împrumuturile nu aduc venituri viitoare, aşa cum s-ar întâmpla în cazul direcţionării lor către investiţii, de exemplu. Ţinta de cel mult 3% deficit bugetar, stabilită pentru 2012, se dovedeşte dificil de

atins şi greu de menţinut pe termen lung. În lipsa unor reforme structurale în sectorul public, nivelul scăzut al veniturilor guvernului (ca pondere în PIB) şi nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu realizabil, dacă nu se implementează reforme structurale în sectorul public. Între 1993 şi 2010, raportul mediu dintre cheltuielile sectorului public şi PIB a fost de 34,3%, în timp ce raportul mediu dintre veniturile bugetare şi PIB au fost de 30,8%. Aceasta înseamnă că deficitul mediu a fost de 3,5% din PIB în această perioadă. Cu toate că au avut loc, treptat, schimbări structurale, pentru ca ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB să fie atinsă începând cu 2012, dezechilibrele din actuala structură a cheltuielilor guvernamentale trebuie îndreptate fără întârziere, arată studiul IER.


COCKTAIL

PAG. 16

Invitaţie la teatru în Duminica Floriilor

HOROSCOP

BERBEC

Mare atenţie la ce discutaţi cu cei din jur, căci o neglijenţă de exprimare v-ar putea pune într-o situaţie destul de delicată. 5Sănătate 6Bani 6Sentimente

TAUR

Peste 1.200 de persoane s-au bucurat, Intenţionaţi să vă îmbunătăţiţi imaginea publică şi bine faceţi, pentru că evenimentele în Duminica Floriilor, de piesa „Sunt vă vor aduce în centrul atenţiei grupului în care vă petreceţi timpul liber. un orb“, organizată de Fundaţia 5Sănătate 5Bani 5Sentimente „Robert Negoiţă“ şi Teatrul Metropolis, GEMENI intrarea fiind gratuită. Mai mult, pentru Sunteţi cam impulsiv, agitat şi neliniştit. Din acest motiv aţi putea face greşeli care vă vor împătimiţii de teatru, deputatul PSD costa mult. Certurile, discuţiile în Robert Sorin Negoiţă va mai organiza, contradictoriu v-ar putea accentua starea de iritare. pe tot parcursul anului, spectacole 5Sănătate 5Bani 6Sentimente gratuite la RIN Grand Hotel. RAC fiecare dată când vom mai organiza astfel de evenimente“, a declarat candidatul USL pentru Primăria Sectorului 3, deputatul social-democrat Robert Sorin Negoiţă. Piesa de teatru ce îl are ca protagonist pe Horaţiu Mălăele a fost pusă în scenă la RIN Grand Hotel şi pe 26 februarie.

după cum a afirmat actorul, pe unii dintre poeţii ale căror poezii le recită a avut ocazia de a-i cunoaşte personal. „Într-o manieră proprie, Horaţiu Mălăele a reuşit să aducă zâmbetul pe buzele celor 1.200 de oameni aflaţi în sala în care au uitat pentru moment de problemele de zi cu zi pentru că, nu-i aşa, râsul este cel mai bun remediu împotriva stresului. Mulţi poate nu ştiu, dar sunt un mare iubitor de teatru şi, în ciuda programului încărcat, încerc de fiecare dată să nu pierd nicio piesă bună. De aceea, aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care au răspuns invitaţiei mele şi îmi doresc din tot sufletul să participe de

BANCURI

În timpul unei dezbateri la Senat, cineva din sală strigă: – Da’ stingeţi odată luminile alea, ca să putem dormi şi noi! – Nu, nu! Încă nu le stingeţi, nu am terminat de citit ziarul! De ce pedepseşte statul român furtul din buzunare? Deoarece nu suportă concurenţa! Într-un minister: - Să ştii că noul ministru devine din zi în zi mai prietenos. - De unde ştii? - De câteva zile a început şi el să caşte la şedinţe la fel ca noi.

„Pasiune la RIN Grand Hotel“ În luna februarie, bucureştenii au putut vedea, gratuit, la RIN Grand Hotel, spectacolul „Pasiune la RIN Grand Hotel“. Este vorba despre prima piesă de teatru organizată de Teatrul Metropolis şi Fundaţia „Robert Negoiţă“, o adaptare după comedia „Crimă la Howard Johnson“, şi din a cărei distribuţie fac parte actorii Marius Gâlea, Alexandra Ioniţă şi Conrad Mericoffer, regia fiind semnată de Emanuel Pârvu. Piesa a fost pusă în scenă atât de Ziua Îndrăgostiţilor, cât şi de Dragobete. „Prefer să merg la teatru, şi nu la film. În cinematograf nu trăiesc acţiunea la

SUDOKU

Sala Bucureşti, din cadrul RIN Grand Hotel, a găzduit, pe 8 aprilie, piesa „Sunt un orb“, ce îl are ca protagonist pe maestrul Horaţiu Mălăele. Accesul a fost gratuit şi s-a făcut în baza unei rezervări. În cadrul recitalului „Sunt un orb“, compus dintr-o pleiadă de poezii, Mălăele a vorbit despre dragoste animalieră, picturală sau de mamă prin versurile lui Nichita Stănescu, George Topârceanu, Mircea Micu şi Adrian Păunescu, privind într-o manieră proprie opera marilor poeţi români. Spectacolul „Sunt un orb“ s-a născut din nevoia lui Mălăele de a comunica poeziile pe care le-a memorat până acum. De altfel,

aceeaşi intensitate ca atunci când sunt lângă scenă, lângă actori, fără duble şi efecte speciale. Fundaţia pe care o conduc şi Teatrul Metropolis, una dintre instituţiile de top din România, va organiza, cel puţin de două ori pe lună, spectacole pentru bucureşteni, intrarea fiind gratuită. La final, oamenii au venit la mine şi mi-au mulţumit spunând că, din cauza nivelului scăzut de trai, nu îşi permit să plătească bilete la teatru“, a spus Robert Sorin Negoiţă.

Le-a redeschis tinerilor apetitul pentru cultură

9

5

3 7

9

4

2

5 1

2

4

8

9 1

3 9

1

2

6 4

Este foarte posibil să aveţi un mic succes la serviciu, iar asta vă va da un elan deosebit pentru a vă implica în activităţi pe care le-aţi tot amânat. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

SCORPION Starea generală nu va fi dintre cele mai bune, dar nici nu veţi avea probleme deosebite. N-ar fi exclus ca o suferinţă mai veche să revină în atenţia dvs. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente

SĂGETĂTOR

CAPRICORN

3

6

FECIOARĂ Relaţia cu prietenii se îmbunătăţeşte în mod constant. Veţi avea de făcut multe drumuri în timpul săptămânii. 6Sănătate 5Bani 5Sentimente

Impulsivitatea de care daţi dovadă vă poate determina să faceţi greşeli şi să aveţi o relaţie mai tensionată cu superiorii sau cu altă autoritate. 6Sănătate 5Bani 6Sentimente

Pune-ţi mintea la contribuţie 5

LEU Din punct de vedere sentimental, situaţia vă favorizează. Sunt şanse mari să vă îmbunătăţiţi comunicarea cu fiinţa iubită. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente

BALANŢĂ

Deputatul PSD Robert Sorin Negoiţă a încercat să le deschidă şi tinerilor apetitul pentru cultură. În luna decembrie a anului trecut, politicianul a invitat 170 de elevi de la Grupurile Şcolare „Nichita Stănescu“ şi „Dragomir Hurmuzescu“, din sectorul 3, să vizioneze, gratuit, piesa de teatru „Cum m-am lăsat“, pusă în scenă de Anca Sigartău şi IQ Sapro la Teatrul Metropolis. Dintre tinerii spectatori, unii au venit pentru prima oară la teatru.

7

La serviciu doriţi să vă afirmaţi cu orice preţ, iar această ambiţie vă poate aduce neînţelegeri cu colegii. Şefii vă vor aprecia însă ideile. 5Sănătate 6Bani 6Sentimente

3 5 4

În plan profesional veţi avea unele mici realizări care vă vor demonstra că nu aţi muncit degeaba în ultimul timp. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente

VĂRSĂTOR Aţi face bine să ascultaţi sfaturile partenerului în ceea ce priveşte chestiunile băneşti. Oricum, inspiraţia lui în această direcţie vă va fi de un real folos. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

PEŞTI Din cauza punctelor de vedere diferite, cu greu reuşiţi să comunicaţi cu familia. Discutaţi cu calm şi aveţi încredere în dumneavoastră. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

Info3Plus - Nr. 10  

ziarul-info3-nr-10

Info3Plus - Nr. 10  

ziarul-info3-nr-10

Advertisement