Page 1

PROGNOZA METEO Nr. 1, noiembrie 2011

GRATUIT

LUNA NOIEMBRIE Pentru Brumar, Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu estimează că în România vom avea ploaie şi lapoviţă din plin în zonele din estul şi centrul ţării şi mai puţin în rest, dar totuşi ne aşteptăm şi aici la o revenire în forţă a precipitaţiilor. Prognoza meteorologică sezonieră are un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%.

Ziarul sectorului tău

Află cum este posibilă reabilitarea termică gratuită Potrivit legii, în prezent, finanţarea reabilitării termice a blocurilor se face prin asociere între Ministerul Dezvoltării, primărie şi asociaţia de proprietari. Astfel, statul contribuie cu 80%, iar restul de 20% revine proprietarilor apartamentelor. În foarte multe situaţii, suma care trebuie plătită de aceştia depăşeşte cu mult posibilităţile, mai ales că vorbim despre o factură de aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare apartament. Însă puţini oameni ştiu că reabilitarea poate fi făcută fără bani din buzunarul lor. pag. 5

Radu Opaina îţi spune ce nu ştiai despre anvelopare În cei trei ani de când se face intensiv reabilitare termică au fost constatate şi aspecte de care proprietarii nu ţin seama, dar de care depinde ulterior confortul lor. De aceea, recomandările specialiştilor în această chestiune nu ar trebui ignorate, cu toate că asta ar putea însemna o uşoară creştere a facturilor. pag. 6

PSD a inaugurat noul sediu din sectorul 3

DOSAR – pag. 3 - 7

Anveloparea blocurilor

o misiune… posibilă!

pag. 2

Sectorul 3 a ajuns într-o situaţie incredibilă în ceea ce priveşte demersul autorităţilor locale pentru realizarea reabilitării termice a blocurilor în care locuim.

flată într-o amorţeală vecină cu dezinteresul, actuala administraţie a reuşit contraperformanţa ca în acest domeniu să ducă sectorul pe un neverosimil loc 5, din 6 posibile, în ceea ce priveşte numărul blocurilor anvelopate în ultimii ani. Mai mult decât atât, mai prost decât noi stă doar sectorul 4, care ne suflă în ceafă, aflându-se la distanţă de doar un bloc anvelopat în minus. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, până şi sectorul 5, condus de Vanghelie, a reuşit să ne depăşească. Şi asta în condiţiile în care, la sectorul 1, de exemplu, lucrurile stau excepţional, autorităţile de acolo reuşind să anvelopeze peste 50% din blocurile din sector, existând premise clare ca, până la sfârşitul anului 2013, în sectorul condus de Andrei Chiliman să fie anvelopate toate blocurile. Cum iarna nu-i ca vara, iar prin “grija” Guvernului Boc, începând din această iarnă, vom avea costuri uriaşe la gigacalorie, vă propunem în dosarul din acest prim număr al ziarului „info3“ o analiză completă a fenomenului de reabilitare termică. Veţi găsi toate răspunsurile pe care le căutaţi şi veţi descoperi că ceea ce pare o misiune imposibilă pentru actuala autoritate locală a sectorului nostru este, de fapt, o misiune extrem de posibilă şi benefică pentru noi. Asta dacă ar exista interes şi, bineînţeles, voinţă politică…

A

pag. 8


EVENIMENT PAG. 2

PSD a inaugurat sediul de campanie din sectorul 3 Peste 100 de simpatizanţi, dar şi membri importanţi ai partidului, precum Victor Ponta, Robert Negoiţă sau Miron Mitrea, au inaugurat, duminică, sediul de campanie al PSD Sector 3. „Sectorul 3, unul dintre codaşele Capitalei“ „Într-un sector a cărui administraţie nu a făcut aproape nimic pentru comunitate în ultimii ani, este nevoie ca opoziţia să-şi intre cu adevărat în rol. Să genereze proiecte viabile pentru cetăţenii sectorului, uitându-se cu încredere, de ce nu, chiar spre celelalte sectoare ale Capitalei ce au înregistrat progrese în ultimii ani. Din nefericire, sectorul 3 a ajuns din fruntaş unul dintre codaşele Capitalei. Mă voi implica în organizarea şi coordonarea filialei PSD Sector 3 pentru a-mi demonstra încă o dată abilităţile manageriale, dar şi pentru a reda speranţa locuitorilor din sector că, împreună, putem readuce comunitatea lor acolo unde îi este locul, pe locul 1.” Robert Negoiţă, vicepreşedinte PSD, coordonator al filialei PSD Sector 3

Organizaţia sectorului 3 a Partidului Social Democrat, coordonată de deputatul Robert Negoiţă, are, de duminică, un nou sediu de campanie de unde, anul viitor, va fi dusă lupta USL pentru câştigarea postului de primar, dar şi a majorităţii în Consiliul Local. La inaugurarea de duminică, sediul de pe Bulevardul

Unirii, în care a funcţionat până acum Organizaţia de tineret a partidului, s-a dovedit neîncăpător pentru toţi simpatizanţii PSD. Alături de ei, la inaugurare au fost prezenţi şi lideri importanţi ai partidului, în frunte cu preşedintele Victor Ponta, deputatul Robert Negoiţă şi senatorul Miron Mitrea, şefului de campanie al par-

tidului în Bucureşti. Pe lista invitaţilor de vază s-au mai numărat europarlamentarul Rovana Plumb, senatorul Titus Corlăţean, deputatul Eugen Bejinariu, viceprimarul sectorului 1 Dan Tudorache, Codrin Ştefănescu, fostul primar al sectorului 3 Eugen Pleşca, Mircea Ursache şi Nicolae Mărăşescu. Aceştia au ridicat un pahar de şampanie în cinstea noului sediu, dar şi pentru victoria USL atât în plan local, cât şi naţional.

Ponta sărbătoreşte în 2012 Singurul invitat care a „amânat” momentul ciocnirii paharului de şampanie a fost Victor Ponta. Preşedintele PSD a mărturisit că doreşte ca sărbătorirea să aibă loc după alegerile locale de anul viitor. El s-a declarat încrezător în faptul că actualul primar, democrat-liberalul Liviu Negoiţă, va fi învins anul viitor, iar locul acestuia va fi luat de candidatul USL.

PSD sector 3 te provoacă să te implici în a rezolva problemele comunităţii tale. Dacă vrei să schimbi viitorul, eşti activ şi simţi că poţi face performanţă, nu ezita să ne contactezi pentru a intra în rândurile celor care pot şi fac mai mult pentru oraşul în care s-au născut, locuiesc şi trăiesc. Vizitează-ne la sediul nostru din Bulevardul Unirii nr. 68, bloc K2, scara 13.

Schimbarea începe şi cu tine!


ACTUALITATE PAG. 3

Reabilitarea termică, o soluție necesară pentru sectorul 3,

dar ignorată de autorități În România, reabilitarea termică a clădirilor nu a decurs atât de repede precum şi-au dorit proprietarii de apartamente şi din cauză că autorităţile nu s-au gândit să informeze oamenii asupra avantajelor pe care le comportă o astfel de lucrare, în ciuda costurilor relativ mari. Cum se poate ca o primărie să ofere acest serviciu fără costuri şi alta nu, care sunt modalităţile de finanţare, ce greşeli fac cei care locuiesc în blocurile deja reabilitate şi cum s-ar putea întoarce acestea împotriva lor. Câţi ştiu ce presupune un certificat energetic şi cât de important este acesta, ce înseamnă, de fapt, o reabilitare termică completă şi cum poate fi cerută autorităţilor de către proprietari. Sunt doar câteva chestiuni de interes pentru orice cetăţean, pe care le vom prezenta pe rând, fără a ignora părerea dumneavoastră, a locuitorilor sectorului 3.


ACTUALITATE PAG. 4 Maria Economiade, 76 de ani „De când ne-a anvelopat blocul avem căldură chiar dacă nu deschidem caloriferul. A trecut peste noi o iarnă şi s-a simţit că am plătit mai puţin la întreţinere. În plus, arată şi mai frumos blocul... înainte era gri şi jerpelit.”

Care sunt avantajele reabilitării termice a blocurilor Reabilitarea termică a blocurilor este, fără doar şi poate, o necesitate pentru bucureşteni, aducând numeroase beneficii în ceea ce priveşte costurile pentru încălzire, confortul în locuinţă sau problema igrasiei.

Florica Ionescu, 92 de ani „Eu am garsonieră şi plătesc 30 de lei pe lună pentru anvelopare. Nu mi se pare mult, pentru că se compensează cu banii pe care îi dădeam în plus la căldură. Cel mai mult mă bucur că mi-a căptuşit peretele care dă în gang, pentru că ăla era întotdeauna rece.”

Olga Constantin, 80 de ani „Înainte plăteam, la două camere, 300 de lei la întreţinere în lunile de iarnă, iar iarna trecută nu am depăşit 180 de lei. Nu am fost încă anunţată cât trebuie să plătesc pentru izolarea asta termică, dar cred că nu va veni foarte mult.”

Claudia Sălceanu, 80 de ani „A dispărut problema igrasiei şi mă bucur că iarna e cald şi vara e răcoare. Singurul lucru care nu îmi convine este că am auzit că sunt oameni din alte sectoare care nu plătesc pentru anvelopare. Acum am făcut şi asta e... plătesc.”

Anveloparea blocurilor este esenţială pentru reducerea consumului de energie şi a pierderilor de căldură. Locatarii unui bloc reabilitat termic plătesc facturi cu până la 40% mai mici la întreţinere pe perioada iernii. Pereţii exteriori se încălzesc odată cu încăperea şi înmagazinează căldura,

Factura la căldură, cu 37% mai mare Încălzirea apartamentelor în această iarnă ne va costa cu 37% mai mult faţă de anul trecut. Mai precis, iarna trecută, preţul gigacaloriei a ajuns, în urma majorării TVA, de la 119 la 124 de lei. În luna august a acestui an, gigacaloria s-a scumpit cu aproximativ 37%, la aproximativ 170 de lei. Mai mult, dacă guvernul nu va şterge penalităţile Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice pe care le are către Electrocentrale Bucureşti, există pericolul ca Municipalitatea să nu mai poată susţine subvenţia la căldură decât până la sfârşitul acestui an. Ulterior, au venit semnale de la guvern cum că Executivul ar fi de acord să şteargă aceste penalităţi cu condiţia ca datoria de bază să fie plătită de Primăria Capitalei. Chiar dacă lucrurile ar merge perfect în acest sens, există permanent riscul ca autoritatea locală să nu mai poată susţine financiar subvenţionarea gigacaloriei, ceea ce ar dubla sau chiar tripla facturile la întreţinere. Fără subvenţii la căldură, locuitorii Capitalei ar trebui să plătească gigacaloria la 318 lei, acesta fiind preţul de producţie.

astfel că după oprirea căldurii camera nu se va răci brusc. Şi asta nu este tot: în timpul verii, locuinţele izolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat. Altfel spus, locatarii unui bloc reabilitat termic beneficiază iarna de căldură în locuinţe şi vara de răcoare şi se aleg şi cu facturi la întreţinere simţitor scăzute. În plus, reabilitarea termică duce la dispariţia umezelii, cauză a apariţiei igrasiei.

Reduce nivelul zgomotului ambiental Izolarea imobilelor îmbunăteşte condiţiile de igienă şi confort termic şi ajută la reducerea nivelului zgomotului ambiental în interiorul locuinţelor. În plus, un consum redus de energie datorat izolării termice echivalează cu o

poluare mai scăzută, astfel că izolarea blocurilor contribuie la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Se creează noi locuri de muncă Un alt avantaj al reabilitării termice îl reprezintă crearea de noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor. Mai mult, reabilitarea termică a clădirilor vizează susţinerea operatorilor economici din domeniul construcţiilor şi al instalaţiilor pentru construcţii.

Scapi de impozitul pe locuinţă Anveloperea termică te scapă chiar şi de impozitul pe imobil. Mai precis, bucureştenii care aleg să îşi reabiliteze termic locuinţele pe propria cheltuială

pot beneficia, de la anul, de o scutire a impozitului pe apartamentul în cauză timp de cel puţin şapte ani. Însă acest lucru va fi posibil doar în cazul în care Consiliul Local aprobă scutirea. În plus, în Codul Fiscal este prevăzut şi faptul că persoanele fizice sau juridice sunt scutite de impozitul pentru clădiri pe perioada de rambursare a creditului bancar obţinut pentru reabilitarea termică, precum şi de taxele pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru lucrările de reabilitare termică.

Ce înseamnă reabilitare termică Izolarea termică a locuinţelor reprezintă stoparea pierderii agentului termic prin pereţii exteriori, planşeul peste subsol şi terase, instalaţiile de încălzire şi de apă caldă, prin ferestre şi uşi.

Ce presupune anveloparea imobilelor Printre beneficiile lucrărilor de reabilitare se numără şi schimbarea aspectului blocurilor, în condiţiile în care se refac faţadele clădirilor. Nu puţine sunt cazurile în care componente ale faţadelor au fost deteriorate şi prezintă risc de prăbuşire. Reabilitarea termică a imobilelor presupune izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare cu unele superioare, care vor izola mai bine fiecare încăpere, termohidroizolarea terasei sau a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter, şi lucrări de finisare. În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi auditului energetic efectuate asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga şi unele de reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune ale blocului de locuinţe. Mai mult, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, valoarea imobilului creşte considerabil.


ACTUALITATE PAG. 5 Elena Iordănescu, 61 de ani „Aş vrea să fie izolat şi blocul nostru şi să fie vopsit, însă nu sunt de acord cu geamurile alea de termopan. Dacă s-ar putea face acest lucru fără să îmi schimbe tocurile mele de lemn cu unele de plastic, nu aş avea nimic împotrivă. Eu stau mai mult în străinătate şi vă spună că nu există niciunde blocuri atât de urâte ca la noi.”

Cum este posibilă reabilitarea gratuită pentru proprietari Potrivit legii, în prezent, finanţarea reabilitării termice a blocurilor se face prin asociere între Ministerul Dezvoltării, primărie şi asociaţia de proprietari. Astfel, statul contribuie cu 80%, iar restul de 20% revine proprietarilor apartamentelor. În foarte multe situaţii, suma care trebuie plătită de aceştia depăşeşte cu mult posibilităţile, mai ales că vorbim despre o factură de aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare apartament. Însă puţini oameni ştiu că reabilitarea poate fi făcută fără bani din buzunarul lor.

Plata în rate cu dobândă subvenţionată Pentru ca factura pentru reabilitarea termică să nu fie greu sau imposibil de suportat, asociaţiile de proprietari au posibilitatea de a se împrumuta la bancă beneficiind de o dobândă subvenţionată de stat. În plus, statul se obligă şi să garanteze creditul. Astfel, asociaţiile de proprietari pot apela la astfel de credite care ar permite plata reabilitării în tranşe suportabile dacă doresc anveloparea clădirilor de locuit construite şi recepţionate până la sfârşitul anului 2000. Potrivit legii, hotărârea de contractare a unui împrumut bancar se va lua cu votul a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari. Hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari se va aduce la cunoştinţă tuturor locatarilor, inclusiv celor care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Reabilitarea termică nu înseamnă doar anvelopare Potrivit aceleiaşi legi, lucrările de intervenție privind reabilitarea ter-

mică ce pot fi finanțate cuprind şi repararea, după caz, înlocuirea/achiziționarea cu montaj a unei centrale termice de bloc/scară, respectiv chiar a unor centrale termice aferente locuinţelor unifamiliale, precum şi a instalațiilor aferente acestora. Mai mult, se poate face credit şi pentru introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială sau totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat sau încălzire. În plus, executarea lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit se realizează cu scutire de la virarea cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului.

de graţie de patru ani. Administraţia Sectorului 1 va reuşi, în acest fel, să anvelopeze termic 365 de blocuri până la finalul anului 2013. Dintre acestea, 190 urmează a fi finalizate chiar în cursul anului curent fără costuri pentru proprietarii de apartamente.

Avantajele finanţării publice integrale În afara beneficiului evident al scutirii de la plata a 20% din preţul reabilitării termice, un efort financiar al

primăriei, are şi alte avantaje. În primul rând, numărul blocurilor reabilitate într-un an ar creşte considerabil pentru că acordul proprietarilor ar fi din start de 100%, iar cei mai nevoiaşi nu ar mai trebui să se se gândească de două ori până să semneze. Un alt avantaj ar fi acela ar rapidității, pentru că, fiind mai puţini cofinanţatori, respectiv primăria şi Ministerul Dezvoltării sau doar primăria, cum este cazul sectorului 1, finanţarea lucrării decurge mai repede, iar muncitorii se pot apuca mai rapid de treabă.

„Eu am vrut să îmi fac singur faţada, dar după aceea aveam probleme cu vecinii. Nu contează dacă dăm bani sau nu, important este să se facă. În primul rând ar fi mai puţină umezeală iarna.”

Liviu Popa, 64 de ani

„La noi pe scară nu a fost niciodată vreo discuţie de anvelopare şi uitaţi-vă cum arată blocul ăsta. Măcar că nu s-ar mai pierde atâta căldură, că şi aşa e scumpă gigacaloria. Aşteptăm să vedem, poate se întâmplă şi la noi la bloc ceva.”

Ioan Badea, 56 de ani

Se poate şi fără bani Bineînţeles că se poate, dar acest lucru nu depinde decât de modul în care primăria decide să aloce fonduri pentru subvenţionarea totală a contribuţiei proprietarilor de apartamente. În Bucureşti, un sector care a reuşit să facă acest lucru este 1 pentru că, spre deosebire de sectorul 3, primăria a făcut un parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), după care a fost semnat un contract de împrumut în valoare de 125 de milioane de euro. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România, iar banii vor fi rambursaţi în 20 de ani, cu o perioadă

Eugen Moraru, 58 de ani

Nimic fără voinţa politică Cu toate că în treburile administraţiei locale politicul nu ar trebui să intervină decât în sens constructiv, realitatea contrazice teoria. Astfel, bugetul alocat de primărie pentru aceste lucrări, care în definitiv este alimentat cu bani tot din taxele plătite de proprietarii de apartamente, depinde de decidenţii politici şi, în definitiv, de primar. Aşa cum în sectorul 1 factorul politic a decis că reabilitarea se poate face fără taxarea suplimentară a proprietarilor de apartamente, în sectorul 3 autoritățile locale, reprezentate de majoritatea PDL, în frunte cu primarul Liviu Negoiță, au decis că acest lucru nu este posibil. Dar această situaţie se poate schimba pentru că şi locuitorii sectorului 3 contribuie la fel ca şi ceilalţi bucureşteni la bugetul primăriei şi pot avea pretenţia ca locuinţele să le fie reabilitate fără să scoată niciun leu din buzunar.

„Am auzit că nu costă foarte mult acest lucru, dar nu are cine să se ocupe la noi pe scară. Am un prieten care a plătit 18 milioane şi este foarte mulţumit. S-ar scuti bani frumoşi, dar oamenii nu gândesc în perspectivă, ci se uită cât scot în momentul ăla din buzunar.”


ACTUALITATE PAG. 6

Cât durează reabilitarea unui bloc? După ce dosarul asociaţiei de proprietari a fost completat şi Ministerul Dezvoltării a alocat primăriei 50% din suma ce trebuie cheltuită, durata efectivă a lucrărilor ar putea dura în medie 75 de zile, în funcţie de mărimea imobilului, numărul de scări şi de apartamente. Aici ne referim strict la lucrările standard de termoizolaţie, care nu implică şi alte intervenţii suplimentare.

În cei trei ani de când se face intensiv reabilitare termică s-au constatat şi aspecte de care proprietarii nu ţin seama, dar de care depinde ulterior confortul lor. De aceea, recomandările specialiştilor în această chestiune nu ar trebui ignorate, cu toate că asta ar putea însemna o uşoară creştere a facturilor.

Ce nu ştiai despre

anvelopare Ce este certificatul energetic? Certificatul energetic este un act obligatoriu şi se întocmeşte în cazul în care se doreşte vânzarea sau închirierea clădirilor. Într-un certificat de performanţă energetică, o clădire se poate găsi într-una dintre cele şapte clase energetice, de la clasa A până la clasa G (de la cel mai scăzut până la cel mai ridicat consum de energie). Certificatul cuprinde detalii ale caracteristicilor construcţei şi ale instalaţiilor termice – încălzire/climatizare ambientală, apa caldă furnizată, ventilaţie naturală/mecanică – rezultate înainte şi după procesul de reabilitare termică. De asemenea, numai clădirile sau apartamentele care au un certificat energetic 2011 pot fi incluse în programul Prima Casă. Evident că apartamentele din blocurile nereabilitate termic vor avea potrivit certificatului un consum ridicat de energie, fapt ce poate scădea considerabil preţul de vânzare al apartamentului. Certificatul eliberat de auditorii energetici este valabil 10 ani.

Preşedintele asociaţiei Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, avertizează asupra neregulilor ce pot apărea privind modul în care proprietarii se folosesc de spaţiul proaspăt reabilitat: “Din cauza unei slabe informări a populaţiei, o bună parte a proprietarilor de apartamente reabilitate termic au înţeles că, de fapt, stratul de polistiren aplicat pe pereţii clădirii ţine de cald. Nu este deloc aşa, pentru că singurul său rol este acela de a împiedica căldura să părăsească apartamentul. În consecinţă, cei care nu au înţeles acest aspect au oprit căldura din apartamente şi au preferat să se dea drumul la aragaz. Încălzirea neuniformă a pereţilor şi de multe ori precară duce însă la o deteriorare a acelui înveliş de

protecţie termică. Temperatura optimă care ar trebui menţinută constant pe timpul iernii este de 20 de grade Celsius”.

Tencuiala poate cădea Preşedintele FAPR spune că deja s-au constatat cazuri în care stratul de polistiren s-a desprins din cauza neadaptării căldurii în apartamente: “Din nefericire, aplicarea stratului izolator nu a fost făcută în cele mai multe cazuri după o raşchetare în prealabil a vechii tencuieli exterioare a clădirii, iar dacă proprietarii nu păstrează o temperatură constantă în interior se creează condensul care în câţiva ani duce la o desprindere a stratului izolator. Acest lucru ar putea

fi evitat dacă repartitoarele instalate în apartamente ar avea o limitare termică la cel puţin 18 grade, iar oprirea completă a căldurii să fie imposibilă”, susţine Radu Opaina.

Acte necesare pentru asociaţiile de proprietari

Proprietarii pot cere şi schimbarea instalaţiilor

În primul rând este necesară o solicitare scrisă a asociaţiei de proprietari, apoi hotărârea adoptată în adunarea generală, cu acordul majorităţii proprietarilor (50%+1) privind reabilitarea termică a clădirii în condiţiile de finanţare prevăzute de Ordonanţa de Urgentă 69/2010. Apoi este necesar contractul de mandat semnat în două exemplare, care se poate descărca de pe internet sau lua de la primărie. Alte două acte necesare sunt lista proprietarilor din imobil, dar şi fişa tehnică a blocului, completată. Nu trebuie omise nici datele de contact: telefon şi adresa de corespondenţă.

Un alt aspect ignorat atât de autorităţi, cât şi de proprietarii de apartamente este modul în care trebuie făcută reabilitarea pentru ca randamentul termic să fie maxim. Potrivit legii, beneficiarii lucrării sunt asociaţiile de proprietari şi acestea au dreptul să ceară şi schimbarea instalaţiilor termice din interior. Acest lucru trebuie făcut încă din momentul redactării contractului şi a devizului de lucrări.


STATISTICĂ PAG. 7

Cum merge reabilitarea termică a blocurilor din Capitală

La o privire de ansamblu asupra realizărilor pe sectoare în domeniul anvelopării blocurilor, sectorul 3 ocupă un ruşinos loc 5 din 6 posibile. Până şi primăria lui Vanghelie a reuşit să profite de amorţeala autorităţilor locale din sectorul nostru din ultimii ani şi ne-a luat-o cu mult înainte.

Sectorul 1 - campion absolut • • • • •

Sectorul 2 - pe locul al II-lea

Sectorul 6 ultimul loc pe podium • Au fost reabilitate 27 de blocuri. • Până la sfârşitul anului vor fi finalizate lucrările de anvelopare a 120 de blocuri. • Autorităţile au în plan reabilitarea a 300 de blocuri. • Bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări în 2011: 10.471.562 lei. • Costurile sunt suportate de asociaţiile de proprietari în proporţie de 20%.

Au fost reabilitate 134 de blocuri în anii 2009-2010. Vor fi finalizate lucrările de anvelopare a 190 de blocuri până la sfârşitul anului. Vor fi reabilitate 365 de blocuri, în total, până în 2013. Bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări în 2011: 2.556.428 lei. Costurile reabilitării sunt suportate integral de autorităţile locale.

• Au fost reabilitate 120 de blocuri. • 148 de blocuri sunt în stadii avansate de execuţie, iar alte 252 vor intra în execuţie anul acesta. • Bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări în 2011: 8.350.000 lei. • Costurile reabilitării sunt suportate integral de autorităţile locale.

1 2

6

3 5 Sectorul 5 un neaşteptat loc IV • Au fost reabilitate 26 de blocuri. • În programul de reabilitare sunt înscrise aproximativ 1.000 de blocuri. • Au fost demarate lucrările pentru anveloparea a 176 de blocuri. • Bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări în 2011: 4.500.000 lei. • Potrivit unei hotărâri de consiliu, autorităţile locale suportă integral costurile aferente reabilitării.

Sectorul 4 ultimul loc ne „suflă în ceafă“ • Au fost reabilitate 17 blocuri din 2010 până în prezent. • 36 de blocuri vor fi incluse, în funcţie de fonduri, în programul de reabilitări pentru anul viitor. • Bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări în 2011: 3.400.000 lei. • Costurile sunt suportate de asociaţiile de proprietari în proporţie de 20%.

4 Sectorul 3 depăşit chiar şi de sectorul lui Vanghelie • Anul trecut au fost reabilitate 18 blocuri. • În programul multianual de reabilitare termică sunt cuprinse 716 blocuri. • Bani primiţi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări în 2011: 10.354.000 lei. • Contribuţia asociaţiilor de proprietari este de 20%.


Info3Plus - Nr. 1  

ziarul-info3-nr-1

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you