Page 45

Fantastiske pantefakta:

1

Fjorårets panting betyr at vi sparte nok energi til å lade alle landets mobiltele­ foner i 3 år framover. Og pantingen i Akers­ hus alene bidro til å spare energi tilsvarende årsforbruket til nesten 550 husstander.

2

Det norske klesmerket Norrøna har laget en fleecejakke produsert i 100 prosent resirkulert materiale fra norske panteflasker. For å lage stoffet til én slik jakke går det med omtrent 40 brukte plastflasker.

3

HDPE er en annen type plast, som brukes i halvgjennomsiktige og hvite flasker med bedre beskyttelse for innholdet. HDPE-flaskene brukes blant annet til noen typer ferskpresset juice, også de resirkuleres gjennom den norske returordningen.

4

Nye gjenvinningsflasker leveres til ­bryggeriene i såkalte «preformer», som ligner på små reagensrør, og blåses opp til flasker før de fylles med innhold. Når flaskene pantes, presses de sammen før de sendes til gjenvinning. På denne måten tar flaskene minst mulig plass under transport, og sparer dermed miljøet.

5

Det er ikke bare flasker det er pant på. Andre ting som kan leveres tilbake mot pant og brukes om igjen, er: Europaller (de greiene i tre, og noen ganger plast, som brukes under varer ved frakt i lastebiler osv.) – rundt 30 kroner, biler – 3000 kroner ­(vrakpant), øl/bruskasser – 16 kroner, heis­ kort – rundt 50 kroner (visse skisteder).

6

Coca-Cola benytter en helt spesiell type gjenvinningsflaske, kalt PlantBottle. Denne er produsert av opptil 22,5 prosent plantebasert materiale, og er derfor enda mer miljøvennlig enn vanlige panteflasker. Norge var det første landet i verden der ­Coca-Cola erstattet alle ordinære plast­ flasker med PlantBottle.

7

Flasken og korken til det eksklusive frukt­ brennevinet Rochelt Williamsbirne kan du få flere hundre kroner i pant for, om du leverer dem tilbake til destilleriet i Østerrike. Men den tar seg også godt ut på peishylla ...

8

Det er ikke pant på flasker og bokser kjøpt i utlandet, hvis de ikke har det norske pantemerket, men det arbeides med en felles europeisk panteordning. Likevel ­aksepterer panteautomatene i dag rundt 2600 «fremmedbokser», slik at også de kan gå til gjenvinning.

9

Boksene som pantes i Norge hvert år, utgjør mer enn 6000 tonn aluminium.

45

Infinitum Magasin #1  
Infinitum Magasin #1  
Advertisement