Page 23

6

Stolen Lines er laget av kasserte skinnremser. Men for designeren Inger Steinnes var det viktig at ­resultatet ikke så ut som søppel.

Skjønnheten i søppelet

Hun er opptatt av søppel og det som ingen andre vil ha. Det var derfor Inger Steinnes, 24, fra Oslo kontaktet en lærprodusent og skapte stolen Lines av fabrikkens avfall.

Hvorfor ble du designer?

«Hvorfor jeg bestemte meg for å ta ­utdanning innen produktdesign husker jeg faktisk ikke helt. Det er heller ikke det viktige. Vendepunktet for meg ble da jeg andre året i bachelorgraden innså at jeg utdannet meg til å fylle verden med enda mer ting. Det kom som et lite sjokk. Men samtidig skjønte jeg også at jeg hadde muligheten til å gjøre en forandring, og det motiverte meg til å fortsette.»

Gratulerer med stolen Lines! Kan du fortelle litt om den.

«Lines, som var avgangsprosjektet mitt, går inn i kjernen av det som i­nteresserer meg mest, nemlig hvordan søppel kan forvandles til noe verdifullt. Her sam­ arbeidet jeg med en lærprodusent og ­utviklet en materialteknikk som effektivt tar i bruk av kappene fra p ­ roduksjonen. Tonnevis med lær kastes på grunn av

småfeil på overflaten, som rynker, rifter, vorter eller lignende. I Lines brukes derfor sidekantene på læret. På den måten kan så godt som alt materialet brukes! Med ­Lines var det viktig for meg at resultatet ikke skulle se ut som det var laget av søp­ pel, men heller trigge nysgjerrigheten.»

Hva betyr miljøet for deg?

«Som for mange andre nordmenn ­ etyr naturen mye for meg og livet mitt. b Sam­tidig er jeg klar over at vi har trukket ­vinnerloddet her i verden, og at vi må være klar over det. Vi mangler ingenting, og har ressurser i overflod. Kanskje er det derfor jeg føler ekstra ansvar for å handle.»

Hvorfor har du valgt å jobbe med ­resirkulering som uttrykksmiddel?

Hva gjør du om ti år?

«Jeg liker spesielt godt denne uttrykks­ formen fordi det sier noe om hva design er i stand til å gjøre, nemlig å skape verdi der det ikke finnes allerede. Minst like vik­ tig er selvsagt miljøgevinsten. Et produkt som er laget av gjenvunnet eller resirkulert ­materiale, har en åpenlys verdi i at det tar ressurser i bruk på nytt, men det lager også ringvirkninger ved å skape tanker og hold­ ninger hos brukeren og tilskueren. Kanskje er denne effekten det viktigste resultatet av å jobbe med avfallsproblematikk!»

«Om ti år har jeg flyttet tilbake på landet, en eller annen plass i Norge. Herfra driver jeg et studio som s­ kaper produkter, tekst og formidler k­ unnskap om bærekraft og kreativitet, s­ elvsagt sammen med en gjeng fabelaktige, ­likesinnede mennesker. Portfolioen vår skal være sprekkfull av nytenkende og ­vakre prosjekter som vekker oppsikt og fører til handling. Det er viktig med litt ­hårete mål!» ingersteinnes.com

23

Infinitum Magasin #1  
Infinitum Magasin #1  
Advertisement