Page 12

5 x miljøsmart

Hage på hjul

roof garden Den veldig miljøbevisste landskapsarkitekten Marc Granén har latt en hage bli dyrket på taket av en buss. Han vil introdusere enda et uutnyttet sted som b ­ yboere kan bruke for å bidra til en grønnere by. Prosjektet heter Phyto Kinetic, og har siden ­august r­ ullet på flere busser i den spanske byen Girona. «Grøntområder i byene er viktige for fotosyntesen, for å renske luften vi puster i. En ­enkel måte å øke plantelivet i byen er å utnytte tomme overflater som busstak», ­forklarer Marc Granén. Systemet er ganske så enkelt. Det er en slags vannabsorberende skumdyne som ­ rulles ut på busstaket, hvor blomster, urter og andre planter blir dyrket etter b ­ usseierens egne preferanser. I 2012 vant Marc Granén Iberflora Award for beste holdbare initiativ. Og ifølge tids­skriftet Urban Gardens forhandler landskapsarkitekten nå med en større bussprodusent som er ­interessert i å sponse en hel flåte av busser med hager på toppen i kystbyen Barcelona.

LifeStraw Et slags sugerør med en masse finurlige filt som rensker vannet fra hvilken som helst H2O-kilde.

smart Tingene som gjør en forskjell

Papirposen For at den kan brytes ned, komposteres og gjenvinnes. (Den miljøvennlige plastposen begynner dog å komme seg, siden papir­ posen krever betydelig mer energi å lage i dag.) LED-skjermen Bruker verken kvikksølv, halogen eller bly og er like miljøvennlig som energi­ sparende.

Tilsett bare vann

teknikk myFC Powertrekk er en liten, bærbar ­ atterilader som drives på vanlig vann! Den b virker for små apparater som mobiltelefoner, ­kameraer og GPS. Tilsett bare vann og en ­såkalt myFC Powertrekk-puck, så starter ­ladingen av apparatet umiddelbart. Den virker hvor som helst, når som helst, og lar deg slippe å jakte på strømuttak. «Enda en fordel er at den ikke risikerer å lade ut etter tid, som alminnelige oppladbare batterier kan gjøre», sier Bjørn Westerholm, daglig leder ved svenske myFC. powertrekk.com

vet du at …

Av all alumi­ nium som har vært produsert ­siden 1886, er så mye som 75 prosent fortsatt i bruk. 12

Siva Cycle Atom En liten strømgenerator som festes på sykkelen. Etter bare 2 minutters sykling kan den lade opp din smarttelefon, eller hvilken som helst annen enhet med USB-lader, med opptil 1 prosent.

WakaWaka En bærbar solcellelader og lampe. Etter 8 timer i solen kan den lade ­mobilen din i opptil 2 timer, eller fungere som en lampe i opptil 20 timer.

Infinitum Magasin #1  
Infinitum Magasin #1  
Advertisement