Page 56

Nieuwbouw Vriends • Coevorden

De bouwers vieren enkele maanden geleden het bereiken van het hoogste punt

plafonds en veel lichtinval. Installaties zijn gewoon zichtbaar en verweven met de bestaande bouw, hetgeen de stoere, robuuste uitstraling van het pand versterkt.’ De betonnen bedrijfshal (magazijn) is afgewerkt met donker antracietgrijs natuursteengranulaat. Het kantoor is in glad beton gebouwd en later voorzien van een kleurcoating.

Klaar voor de toekomst Het kantoorgebouw heeft twee bouwlagen met elk een oppervlakte van 325 m2. Verdeeld over beide verdiepingen bevinden zich kantoren, spreekkamers, open werkplekken en units. In de bedrijfshal is ruimte voor de opslag van materieel. ‘Dankzij de nieuwste domotica wordt alles automatisch aangestuurd via een groot scherm bij de entree. Ook op dat gebied toont Vriend bv een staaltje van haar kunnen. Zij zijn hiermee klaar voor de toekomst.’ Het bouwproces is vlotjes verlopen. ‘We hebben het echt samen gedaan en hebben genoten van de bevlogenheid van Tom van Engelen, de eigenaar van Vriend bv!’

Overdag productiever, ’s nachts beter slapen Vriend bv en Vriend Duurzaam bv zijn per 2 januari 2018 verhuisd naar een geheel nieuw energie neutraal bedrijfspand gebouwd door Hercuton BV. De oppervlakte van het kantoor in twee bouwlagen is 600 m2, de bedrijfshal is 900 m2. Het gebouw is geheel voorzien van ledverlichting. De werkplekken zijn voorzien van biodynamische verlichting waarmee we de zon nabootsen. ’s Morgens wordt je wakker met een heldere kleur licht met voldoende lichtsterkte, met de middagpauze is het alsof de zon ondergaat en gaan we gezamenlijk eten in de kantine. Na de middagpauze is de verlichting binnen alsof het overdag is. Het resultaat is dat we overdag productiever zijn en ’s nachts beter slapen.

Tel: (0524) 59 35 78 Site: www.vriendduurzaam.nl Industriebouw • februari 2018 • 56

Het totale gebouw heeft met de warmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren een EPC van -1.10 en energielabel nieuwbouw utiliteit van A++++.

Industriebouw Februari 2018  
New