Page 51

Terneuzen • Hoofdkantoor Dow Benelux

Slanke vloerconstructie met DELTABEAM® van Peikko Benelux In de verdiepingsvloeren van het Dow Chemical-kantoor wordt een innovatief stukje bouwtechniek toegepast: de DELTABEAM® van Peikko Benelux. De DELTABEAM® is een staal-betonligger met hoedvormige doorsnede die slanke vloerconstructies én grote overspanningen mogelijk maakt. De truc is dat de vloerplaten zoals kanaalplaten uiteindelijk niet op de onderflens rusten, maar op de schuine lijfplaten van de DELTABEAM®. Gaten in de schuine vlakken van de ligger maken het mogelijk wapening door de liggers in de kanaal­ platen door te voeren. Door de ligger en de opengehakte kana-

Een ander groot voordeel is dat de constructie direct brand­ werend is (in het geval Dow Chemical: 60 minuten, 180 minuten is ook mogelijk). Dure brandwerende afwerkingen zijn dus niet nodig. De installateur heeft het voordeel dat er met de vlakke vloeroplossingen (geen balken onder de vloer) minder bochten nodig zijn, wat de aanleg van leidingen en kanalen goedkoper maakt. Minder bochten betekent ook een hoger rendement voor de installaties.

Optimale verdiepingshoogte, direct brandveilig en slimmer installeren len van de kanaalplaten vol te storten met beton, ontstaat een sterke staal-betonconstructie. Met breedplaatvloeren en een gestorte dekvloer die doorloopt in de DELTABEAM is hetzelfde slanke en sterke vloerresultaat te bereiken. Dat betekent een optimale verdiepingshoogte bij eenzelfde vloeroppervlak van het gebouw en met betrekking tot duurzaamheid en bouwkosten is dat pure winst.

Voor de kolommen die over meerdere verdiepingen doorlopen leverde Peikko ook het stalen PCs® consolesysteem. Door dit in de kolom meegestorte consolesysteem kunnen de balken onzichtbaar tussen de kolommen gemonteerd worden. Nog een slimme bijdrage van Peikko: de HPKM® kolom­ schoenen, een verankeringssyteem voor prefab beton­ kolommen. Deze schoenen zijn in de prefab kolom ingestort en maakt het mogelijk snel en zonder gebruik van schoren een kolom momentvast te plaatsen op ankerbouten die in de vloer of onderliggende kolom zijn meegestort. Bouwen wordt zo steeds efficienter. Laat dat maar aan Peikko over.

Dow Chemical oplossing: Deltabeam® gecombineerd met HPKM® kolomschoenen, het PCs® consolesysteem en HPM® ankerbouten

Industriebouw • februari 2018 • 51

Industriebouw Februari 2018  
New