Page 45

Kruiningen • Uitbreiding Scelta

Elektrische installatie gesneden koek voor Techno Service Het Zeeuwse bedrijf Techno Service ’s-Gravenpolder BV speelt met de uitbreiding van Scelta Products in Kruiningen een thuiswedstrijd. TSG verzorgt voor het project de elektrische installaties. Projectleider Peter van Dijk: ‘Wij bouwen de elektrische installaties van zowel de inpaklijnen als de verlichting en de elektriciteit in de complete nieuwbouw. Hierbij kunnen wij voortborduren op de bestaande installatie.’ Vanwege deze uitbreiding wordt wel het totale vermogen van de elektrische installaties flink vergroot. Daarom is er een extra trafo- en verdeelruimte in dit project voorzien. Automatische inpaklijnen De inpaklijnen van Scelta worden volledig geautomatiseerd. Van Dijk: ‘Het zal zó worden uitgevoerd dat je door middel van een touch panel kan kiezen welk spoor en welke wegers er gebruikt moeten worden. Ik verwacht niet dat het project ons voor grote verrassingen gaat zetten.’ Een logische verwachting, vanwege de meer dan 30 jaar ervaring die TSG heeft op het gebied van de industriële automatisering en besturingstechniek. Ervaring die TSG graag inzet, ook voor deze forse uitbreiding van Scelta Products.

Een naam waar groei in zit

op, behalve de vloer van de inpakruimte. Daar brengt een externe partij een afwerklaag op de vloer aan.’

PIR Op de betonnen fundering komt een gepoedercoate staalconstructie, voorzien van een plat dak. Op de stalen profielplaten van het dak komen steenwol isolatieplaten en een pvcdakbedekking. De gevels bestaan uit stalen sandwichpanelen van 100 mm dik, gevuld met PIR-isolatie. Ter plaatse van de vriescel is de dikte van de panelen zelfs 200 mm.

Monteren zonder kraan De aanwezigheid van de hoogspanningsleiding heeft nog een consequentie: voor het monteren van de staalconstructie en de gevels en daken kan niet overal met een kraan gewerkt worden. Waar de leidingen lopen mag maar tot een hoogte van 13 meter gewerkt worden. Hoogwerkers en verreikers zullen voor een oplossing moeten zorgen op die plekken.

Extra eisen brandwerendheid Ook met betrekking tot de eisen voor brandwerendheid speelt de aanwezigheid van de hoogspanningsleiding een rol. Een uitslaande brand zou funest zijn en voor grote problemen in de hele regio kunnen zorgen. Van Heeren: ‘Steenwol wordt als isolatiemateriaal voor het dak toegepast vanwege de brandveiligheidseisen die de exploitant van de hoogspanningsleiding stelt. Steenwol voorkomt branddoorslag, zodat bij een eventuele brand de kabels niet beschadigd worden. Daarnaast moet in het hele gebouw een sprinklerinstallatie aangelegd worden, iets wat zonder de aanwezigheid van de hoogspanningsleiding ook niet nodig was geweest.’ Met recht kan gesteld worden dat bouwen onder hoogspanning speciale aandachtspunten met zich meebrengt.

Industriebouw • februari 2018 • 45

Industriebouw Februari 2018  
New