Page 1

Conel | UR5/UR5i/ER75i router


Ethernet via GPRS, EDGE och 3G Routerserien från Conel är framtagen för att fungera i krävande applikationer. De erbjuder ett rikt urval av funktioner som säkerställer hög säkerhet och en driftstabil uppkoppling. Produkterna ER75i, UR5 och UR5i kopplar upp sig via GPRS, EDGE eller 3G. Routrarnas höga driftsäkerhet gör att de återfinns i krävande applikationer som trafikljus, trafikövervakningssystem, maskinövervakning, processövervakning samt i betalningssystem i fordon och bankomater. Därutöver finns många fler applikationer, ethernet är ju ett väletablerat kommunikationsgränssnitt med en otroligt stor spridning över hela världen.

Nå fram i alla lägen ER75i, UR5 och UR5i används i applikationer spridda över stora delar av jordens yta. Många av produkterna installeras i maskiner eller andra utrustningar som levereras över hela världen. I dag förekommer det att stora företag och industrier inte tilllåter fjärrdiagnosticering eller uppkoppling på distans mot maskiner då det ofta kräver att nätverket öppnas för åtkomst utifrån, något som ofta ses som en säkerhetsrisk. Att nå sin utrustning via EDGE, GPRS eller 3G är då ett alternativ som inte berör kundens nätverk, samtidigt som det faktum att maskinen eller utrustningen kan nås på distans ofta sparar kostnader både för maskintillverkaren och kunden. En minimerad stopptid kan vara skillnaden mellan en lönsam och en olönsam fabrik.


Conels routrar har ett säkerhetsperspektiv som återspeglas i en rad parametrar i produkterna. Routerserien stöder säkra uppkopplingar med IPSec, L2TP, Open VPN och GRE tunnlar. Dessutom finns dubbla SIM kort som tillval, om en operatörs nät inte går att nå så kopplas SIM-kort nummer två in för att säkerställa uppkopplingen. Och om en driftstörning inträffar skickar produkten ett SMS till ansvarig driftspersonal.

Routrar för GPRS, EDGE och 3G Conels routrar finns i tre basmodeller, UR5, UR5i och ER75i. I grunden är de rätt lika, den största skillnaden är hastigheten. Samtliga routrar finns med såväl aluminiumkapsling som plastkapsling. Routrarna är stabila och kraftfulla plattformar anpassade för krävande användningsområden. Som tillval finns utbyggnadskort som ger olika gränssnitt samt externa tillvalsmoduler som ger olika I/O funktioner. Conels routrar kan monteras på DIN-skena med ett därför avsett fäste som följer med i alla leveranser.

Operatörssamarbete EDGE, GPRS och 3G routrar är operatörsbaserade lösningar och från tid till annan varierar utbudet av erbjudanden från olika operatörer. Induo har ett nära samarbete med branschens ledande operatörer varför vi kan rekommendera vilket abonnemang som passar Dig i Din applikation men även hjälpa Dig att teckna abonnemanget och leverera en router med SIM-kort installerat.


”Tobias Ohlsson sitter i soffan och kör pumphuvuden till medicinsk utrustning i sin fleroperationssvarv via en trådlös uppkoppling. Plötsligt larmar maskinen. Ett verktyg är utslitet. Han börjar

knappa på datorn. Några minuter senare har han via fjärrstyrning valt ett nytt verktyg och fått fart på produktionen igen” Ny Teknik maj 2009 om ER75i routrar från Induo


UR5i Turbo 3G router | HSUPA · EDGE · GPRS · UMTS Snabbfakta:

› 3G/GPRS/EDGE › 7,2 Mbit/s › Ethernet (1/2 st) › USB host (x2) › RS-232/RS-485/ I/O port/ MBUS › Plast eller aluminiumkapsling

Snabb och flexibel UR5i är en trådlös 3G router för ehternet med två USB portar. Routern kopplar upp sig med 3G, EDGE eller GPRS beroende på tillgängligt nät. 3G routern UR5i är en vidareutveckling av GPRS/EDGE routern ER75i och HSDPA routern UR5, två mycket beprövade routrar. Med UR5i kan högre upp- och nedladdningshastigheter nås jämfört med HSDPA routern UR5. Många övriga egenskaper delas med UR5 men en betydande skillnad är att UR5i har full Linux vilket ger ökade möjligheter att bädda in egna applikationer. UR5i kan i 3G nät med HSUPA stöd överföra data med upp till 7,2 Mbit/s i nedladdningshastighet och 2 Mbit/s i uppladdningshastighet. Om den aktuella platsen saknar utbyggnad för HSUPA kopplar UR5i över till 3G med UMTS teknik (upp till 384 kbit/s) istället. Om 3G täckning saknas helt går routern över till EDGE teknik (upp till 236 kbit/s) eller GPRS (upp till 85,6 kbit/s) beroende på vilken teknik operatörerna stödjer. Att ethernet återfinns i de flesta applikationer oavsett bransch är ett faktum. Därmed finns det en rad användningsområden för 3G routern UR5i. UR5i är en mångsidig router som används bland annat i Bankomater, variabla hastighetsskyltar, fastighetsautomation, processindustri, nätverkskameror, trafikljusstyrning och mätvärdesinsamlingssystem.

Fasta IP-adresser För att etablera en trådlös nätverksuppkoppling krävs, förutom routern UR5i, ett dataabonnemang från en operatör. Många väljer abonnemang med fast IP adress, HSUPA hastighet till en fast månadskostnad med obegränsad trafikmängd. Med fast IP adress blir den anslutna utrustningen tillgänglig via internet. Tack vare den fasta trafikavgiften är det lätt att budgetera kostnader för routern och med den obegränsade trafikmängd som erbjuds kan även trafikintensiva applikationer som övervakningskameror kopplas upp till en rimlig kostnad. UR5i har plats för två SIM kort för att erbjuda maximal redundans. Om en operatör får en driftstörning kan routern automatiskt byta till en annan operatör.


Robust 3G router för krävande applikationer UR5i är en robust enhet framtagen för kontinuerlig drift i kritiska system. 3G routern är utrustad med en Ethernetport och två USB host portar (underlättar inkoppling av USB kameror för övervakning mm) som standard. Som tillval finns en fjärde port som kan beställas som Ethernet, RS-232, RS-485, M-BUS eller I/O-port. UR5i kan användas för avancerad nätverksuppbyggnad och kan konfigureras som router eller brygga. Dessutom har UR5i stöd för DHCP server, NAT (Network Adress Translation), NAT-T och Port Forwarding, funktioner för att bygga avancerade men flexibla nätverk över 3G, GPRS och EDGE.

Lätt konfiguration Du konfigurerar routern med en vanlig webläsare via ethernetporten. I konfigurationsläget kan Du få detaljerad information om den aktuella uppkopplingen och exempelvis avläsa den aktuella fältstyrkan i 3G routern. UR5i är förberedd för säker dataöverföring med stöd för IPsec, X.509, L2TP, GRE tunnel och Open VPN. Inbyggt DynDNS stöd och tidssynkronisering via NTP.

Användbara mjukvarufunktioner I mjukvaran finns en rad programmerbara funktioner. Du kan bland annat ställa in routern att skicka SMS vid störningar i anslutningen. Om det blir ett spänningsbortfall kan UR5i skicka ett SMS när strömmen är åter. En annan viktig funktion är att Du kan ställa in 3G routern att pinga med vissa tidsintervall för att säkerställa kontakt med omvärlden.

Teknisk specifikation UR5i HSUPA router för 3G › frekvensområde: › gränssnitt: › gränssnitt (tillval): › hastighet: › stöd för: › matningsspänning: › effektförbrukning: › temperaturområde: › antennkontakt: › kapsling: › vikt: › mått:

850/900/1800/1900/2100 MHz Ethernet, 2 x USB host RS-232, -485, M-BUS, I/O eller Ethernet HSUPA 7,2 Mbit/s/2 Mbit/s, UMTS 384 kbit/s, GPRS klass 10, EDGE klass 10 DHCP, NAT, IPsec, L2TP, GRE tunnel, VRRP 10-30 VDC 5,5 W -20 - +55° C FME, 50 ohm plast eller aluminium 140 g (plastkapsling) 250 g (aluminiumkapsling) 30 x 90 x 102 mm (plastkapsling) 42 x 86 x 94 mm (aluminiumkapsling)

Ovanstående specifikationer kan ändras utan föregående information

Induo AB | induowireless.com | 08-659 43 00 | sales@induowireless.com


UR5 3G router | HSDPA · UMTS · EDGE · GPRS Snabbfakta: › 3G/GPRS/EDGE › 3,6 Mbit/s › Ethernet › USB host › RS-232/RS-485/ I/O port/ MBUS › plast/aluminium

Snabb och flexibel UR5 är en trådlös 3G router för ehternet med en USB port. Routern kopplar upp sig med 3G, EDGE eller GPRS beroende på tillgängligt nät. 3G routern UR5 delar hårdvaruplattform med GPRS/EDGE routern ER75i, som är en mycket beprövad router. Tack vare UR5s 3G modul kan man nå högre hastigheter än med ER75i som har GPRS och EDGE. UR5 routern kan överföra data med upp till 3,6 Mbit/s i 3G nät med HSDPA stöd. Om den aktuella platsen saknar utbyggnad för HSDPA kopplar UR5 över till 3G med UMTS teknik (upp till 384 kbit/s) istället. Om 3G täckning saknas helt går 3G routern över till EDGE teknik (upp till 236 kbit/s) eller GPRS (upp till 85,6 kbit/s) beroende på vilken teknik operatörerna stödjer. Att ethernet återfinns i de flesta applikationer oavsett bransch är ett faktum. Därmed finns det en rad användningsområden för 3G routern UR5. UR5 är en mångsidig router som används bland annat i Bankomater, variabla hastighetsskyltar, fastighetsautomation, processindustri, nätverkskameror, trafikljusstyrning och mätvärdesinsamlingssystem. UR5 finns med plast eller aluminiumkapsling.

Fasta IP-adresser För att etablera en trådlös nätverksuppkoppling krävs, förutom routern UR5, ett dataabonnemang från operatören. För den som önskar fasta IP adresser kan vi erbjuda abonnemang till en fast månadskostnad med obegränsad trafikmängd. Med fast IP adress blir den anslutna utrustningen mycket lätt att nå via internet. Tack vare den fasta trafikavgiften är det lätt att budgetera kostnader och med den obegränsade trafikmängd som erbjuds kan även trafikintensiva applikationer kopplas upp till en rimlig kostnad. UR5 har plats för två SIM kort för att erbjuda maximal redundans. Om en operatör får en driftstörning kan routern automatiskt byta till en annan operatör.


Robust 3G router för krävande applikationer UR5 är en robust enhet framtagen för kontinuerlig drift i kritiska system. 3G routern är utrustad med Ethernet och USB Host anslutning (underlättar inkoppling av USB kameror för övervakning mm) som standard, som tillval finns en tredje port som kan beställas som RS-232, RS-485, M-BUS eller en I/O-port med möjlighet att ansluta olika I/O-signaler. Därutöver finns moduler med stöd för upp till 400 st I/O per router. UR5 kan användas för avancerad nätverksuppbyggnad och kan konfigureras som router eller brygga. Dessutom har UR5 stöd för DHCP server, NAT (Network Adress Translation), NAT-T och Port Forwarding, funktioner för att bygga avancerade men flexibla nätverk över 3G, GPRS och EDGE.

Lätt konfiguration Du konfigurerar lättast routern med en vanlig webläsare via ethernetporten. I konfigurationsläget kan Du även få detaljerad information om den aktuella uppkopplingen, Du kan till exempel avläsa den aktuella fältstyrkan i 3G routern. UR5 är förberedd för säker dataöverföring med stöd för IPsec, X.509, L2TP, GRE tunnel och Open VPN. Routern har också tidssynkronisering via NTP och DynDNS.

Användbara mjukvarufunktioner I mjukvaran finns en rad programmerbara funktioner. Du kan bland annat ställa in routern att skicka SMS vid störningar i anslutningen. Om det blir ett spänningsbortfall kan UR5:an skicka ett SMS när strömmen är åter. En annan viktig funktion är att Du kan ställa in 3G routern att pinga med vissa tidsintervall för att säkerställa kontakt med omvärlden. Teknisk specifikation UR5 HSDPA router › frekvensområde: › gränssnitt: › gränssnitt (tillval): › hastighet: › stöd för: › matningsspänning: › effektförbrukning: › temperaturområde: › antennkontakt: › kapsling: › vikt: › mått:

850/900/1800/1900/2100 MHz Ethernet, USB host, RS-232 RS-485,M-BUS eller I/O (RS-232 utgår) HSDPA 3,6 Mbit/s/384 kbit/s, UMTS 384 kbit/s, GPRS klass 10, EDGE klass 10 DHCP, NAT, IPsec, L2TP, GRE tunnel 10-30 VDC 5,5 W -20 - +55° C FME, 50 ohm plast eller aluminium 150 g (plastkapsling) 30 x 90 x 102 mm (plastkapsling)

Ovanstående specifikationer kan ändras utan föregående information

Induo AB | induowireless.com | 08-659 43 00 | sales@induowireless.com


ER75i GPRS router | EDGE · GPRS Snabbfakta: › EDGE klass 10 › GPRS klass 12 › Ethernet › Aluminium eller plastkapsling › RS-232/RS-485/ I/O port/ MBUS

GPRS och EDGE router ER75i är en trådlös router för de publika GPRS eller EDGE näten. GPRS är en teknik med god täckning i de flesta delar av världen, medan EDGE (även kallad 2,5 G) har litet olika utbyggnadstakt, i Sverige kan man använda EDGE hos de operatörer som använder Telia Soneras nät. Att ethernet återfinns i de flesta applikationer oavsett bransch är ett faktum. Därmed finns det en rad användningsområden för ER75i. GPRS routern används bland annat i Bankomater, variabla hastighetsskyltar, fastighetsautomation, processindustri, nätverkskameror, trafikljusstyrning och mätvärdesinsamlingssystem. Routern finns med plast eller aluminiumkapsling.

Fasta IP-adresser För att etablera en trådlös nätverksuppkoppling krävs, förutom EDGE routern ER75i, ett dataabonnemang från operatören. För den som önskar fasta IP adresser kan vi erbjuda abonnemang med fast IP adress till en fast månadskostnad med obegränsad trafikmängd. Med fast IP adress blir den anslutna utrustningen tillgänglig via internet. Tack vare den fasta trafikavgiften är det lätt att budgetera kostnader för routern och med den obegränsade trafikmängd som erbjuds kan även trafikintensiva applikationer kopplas upp till en rimlig kostnad.

Router för krävande applikationer ER75i är en robust enhet framtagen för kontinuerlig drift i kritiska system. GPRS / EDGE routern ER75i är utrustad med Ethernet och USB 2.0 anslutning som standard, som tillval finns en tredje port som kan beställas som RS-232, RS-485, M-BUS eller en I/O-port med möjlighet att ansluta olika I/O-signaler. Därutöver finns moduler som kan anslutas till routern med stöd för upp till 400 st I/O per router.


ER75i är en router för avancerad nätverksuppbyggnad som kan konfigureras som router eller brygga. Dessutom har GPRS routern ER75i stöd för DHCP server, NAT (Network Adress Translation), NAT-T och Port Forwarding, funktioner för att bygga avancerade men flexibla nätverk över GPRS och EDGE.

Lätt konfiguration Du konfigurerar lättast routern ER75i med en vanlig webläsare via ethernetporten. I konfigurationsläget kan Du även få detaljerad information om den aktuella uppkopplingen, Du kan till exempel avläsa den aktuella fältstyrkan i routern. ER75i är en router som har mängder av funktioner för säker dataöverföring med stöd för IPsec X.509, L2TP, GRE tunnel och Open VPN. ER75i routern har också tidssynkronisering via NTP och DynDNS stöd (där detta stöds av operatören).

Användbara mjukvarufunktioner I mjukvaran finns en rad programmerbara funktioner. Du kan bland annat ställa in enheten till att skicka SMS vid störningar i GPRS eller EDGE anslutningen. Om det blir ett spänningsbortfall kan ER75i skicka ett SMS när strömmen är åter. En annan viktig funktion är att Du kan ställa in routern att pinga med vissa tidsintervall för att säkerställa kontakt med omvärlden. Därtill finns även möjlighet att lägga in egna script som kan utföra avancerade funktioner under produktens uppstart.

Teknisk specifikation ER75i GPRS/EDGE router › frekvensområde: › uteffekt: › gränssnitt: › gränssnitt (tillval): › hastighet: › stöd för: › matningsspänning: › effektförbrukning: › temperaturområde: › antennkontakt: › kapsling: › vikt: › mått:

EGSM 850/900 samt GSM1800/1900 1-2 W (frekvensberoende) Ethernet, USB-B RS-232, RS-485,M-BUS eller I/O GPRS klass 12, EDGE klass 10 DHCP, NAT, IPsec, L2TP, GRE tunnel 10-30 VDC 3,5 W -20 - +55° C FME, 50 ohm plast eller aluminium 140 g (plastkapsling) 250 g (aluminiumkapsling) 30 x 90 x 102 mm (plastkapsling) 42 x 86 x 94 mm (aluminiumkapsling)

Ovanstående specifikationer kan ändras utan föregående information

Induo AB | induowireless.com | 08-659 43 00 | sales@induowireless.com


Tillbehörsrikt:

Till varje router medföljer följande tillbehör:

› ethernetkabel › nätaggregat › fäste för montering på DIN-skena › magnetfotsantenn med 2,5 meter kabel och FME-kontakt › CD-skiva med manualer


Tillvalsmöjligheter och expansionsmoduler ER75i, UR5 och UR5i kan utrustas på litet olika sätt beroende på Dina behov. Varje router kan utrustas med en tillvalsport. Den kan vara RS‑232, -485, M-BUS eller en I/O-port (för UR5i kan Du dessutom välja ethernet). Porten fungerar parallellt med Ethernetporten på routern, och med de dubbla Ethernetportarna på UR5i får Du två separata nätverk. De dubbla portarna är användbara när man använder två system parallellt eller om Du vill kommunicera direkt från det en ena inre nätverket till det andra. Vi har även sett att en del använder RS-232 porten för att skicka SMS från en applikation parallellt med Ethernetupp‑ kopplingen. UR5/UR5i har USB host port vilken kan användas för att tillexempel ansluta en USB dongel med RS-232 portar.

I/O portar för SNMP Om Du väljer att utrusta routern med en intern I/O port så får Du tillång till följande valmöjligheter: 2 st digitala ingångar, 2 st pulsräknare, 2 st analoga ingångar och 1 st open collector utgång eller 3 st open collector ingångar, 1 st pulsräknare, 2 st analoga in‑ gångar, 1 st analog utgång eller 4 st open collector ingångar, 2 st analoga ingångar, 1 st analog utgång De inbyggda portarna styrs och övervakas via SNMP.

I/O moduler MODBUS Dessa externa moduler kopplas till routerns RS-485 port (Du måste alltså ha en sådan expansionsmodul installerad). Via dessa tre moduler är det möjligt att styra reläer och övervaka digitala I/O trådlöst via GPRS, EDGE eller 3G. SBI12 16 st digitala ingångar SBO12 12 st reläutgångar SBIO12 8 st digitala ingångar/8 st reläutgångar Samtliga portar styrs och övervakas via överordnat styrsystem som måste vara MODBUS kompatibelt. Du kan kombinera I/O moduler fritt upp till 32 stycken moduler per router.


Induo är Conels repre‑ sentant i Sverige vi har en mycket lång erfarenhet av att bygga trådlösa nät baserade på såväl GSM och 3G som radioteknik. Conels routrar är drift‑ säkra, stabila enheter för

uppkoppling även i krä‑ vande applikationer. Till dessa egenskaper adde‑ rar vi erfarenhet och mer omtanke, helt enkelt viljan att leverera det där lilla extra.

Induo AB | www.induowireless.com | 08-659 43 00

EDGE router, GPRS router, 3G router  

EDGE router/GPRS router ER75i och UR5/UR5i 3G router för HSDPA och HSUPA utgör grunden i Conels router sortiment. Vår nya samlingsbroschyr...