Page 1

2018 / HURTIG MAGASIN

FÖRSTA NYBILSMÄRKET SOM SÄLJS ÄR VAUXHALL

KAPITELNAMN / 1

HURTIG MAGASIN 2.0 / 2018 HURTIGS BIL AB / WWW.HURTIGSBIL.SE


INNEHÅLL SENASTE UPPDATERING: 2018/11/12

Redaktion

HURTIG Magasinet Hurtig ges ut av varumärket Hurtigs Bil AB ifrån Kungälv. www.hurtigsbil.se

Ansvarig utgivare

Hurtigs Bil AB Produktion

More PR, Kaserntorget 6, 411 18 Göteborg www.morepr.se Redaktör

Mats Neuendorf AD/Grafisk formgivning

10

TROTJÄNAREN

MATS HAR JOBBAT I HELA 34(!) ÅR PÅ HURTIGS BIL

Gudni Olafsson Texter

Olof Lidh, Ulf Jörnvik Johan Velagic

6 24

FÖRETAG MED ELBIL

18

ETT PERFEKT ANSIKTE UTÅT

BATTERITEKNIK

26

ETT TEAM AV TROGEN TJÄNST

FRAMTIDEN MED NISSAN E-NV200

VÅR ALLDELES EGNA BATTERIVERKSTAD

KUNDMOTTAGNING

LÅNGTIDSANSTÄLLDA


Krönikan

20

FRÅN BENSIN TILL EL

FLER BORDE GÅ ÖVER TILL ELBILAR

VÄLKOMNA TILL VÅRT JUBILEUMSMAGASIN 2.0! Här bjuder vi på berättelser från vår 50-åriga historia, träffar flera av våra anställda och kunder och blickar även framåt mot en spännande framtid. Det här blir ett levande jubileumsmagasin som, även om det redan nu bjuder på god läsning, kommer att uppdateras löpande med fler nedslag kring Hurtigs historia, nuläge och framtid. Trevlig läsning!

33

CITROËNKLUBBEN DEL 2/3

"EN LIVSLÅNG KÄRLEK"

CHRISTOPHER HURTIG. VD, Hurtigs Bil.


4 / KRÖNIKAN

HURTIG MAGASIN / 2018

VI ÄR LADDADE F 1968

Gösta Hurtig grundar Gösta Hurtigs Bil AB i Kareby, norr om Kungälv. Första nybilsmärket som säljs är Vauxhall.

1977

Citroen tas in i sortimentet.

1979

Hurtigs Bil börjar sälja Datsun som sedan kommer att bli Nissan.

1983

Ett par nya Mercedes står utanför butiken. Efter att de sålts blir även Mercedes en del av utbudet och är det fram till mitten av 90-talet.

1984

år. Det är en lång tid. Och det har också hänt en hel del. I livet, i världen, i branschen och för oss på Hurtigs Bil.

1986

För egen del började jag hjälpa mamma och pappa med att koka kaffe och fixa bröd. Det var mitt första jobb. Mitt andra att klippa gräs, det tredje en

En 17-årig Mats Rintel börjar på Hurtigs Bil – och är kvar än idag. Samma år flyttar man även till nya lokaler på Filaregatan i Kungälv.

Nuvarande VD Christoper Hurtig börjar som säljare på heltid.

50

kombination av de första två plus att städa i verkstaden. Därefter steg man i graderna och fick börja tvätta bilar och hjälpa till i verkstaden. I mitten på 80-talet började jag sälja bilar. Redan då hade vi Citroen och Nissan i sortimentet, även om det hela började med Vauxhall när min pappa, Gösta Hurtig, startade 1968.


2018 / HURTIG MAGASIN

KRÖNIKAN / 5

FÖR FRAMTIDEN >

50 STOLTA ÅR. ÄNDÅ HAR VI DEN MEST SPÄNNANDE TIDEN FRAMFÖR OSS.

1988

Detta rekordår säljs 344 000 bilar i Sverige. Ett rekord som står sig ända fram till 2015.

1997

Första elbilen tas in på Hurtigs Bil. En Citroen Berlingo med blybatteri. Succén uteblev dock…

De senaste tio åren har vi nästan fördubblat personalstyrkan, vi har fått egna och ändamålsenliga lokaler, större verkstad, större resurser och vi har blivit en pionjär för elbilar och förnybar energi. En strategi och ett val vi är väldigt nöjda med. Något som däremot inte är en strategi är den familjära stämning som kanske kännetecknar Hurtigs Bil mer än något annat. Det är bara så vi är, alltid har varit och kommer vara fortsättningsvis. Mot varandra och mot våra kunder. Vi älskar det vi gör, vi kan det vi håller på med och vi har re-

surser att hjälpa människor. Det ska vi fortsätta att göra. 50 stolta år. Ändå har vi den mest spännande tiden framför oss. Det som har hänt under de senaste 50 åren kommer ske på fem år framöver. Utvecklingen går snabbare än någonsin, inte minst inom elbilar. Det är oerhört roligt att vi kan vara med och leda den utvecklingen framåt. Vi är minst sagt en laddad 50-åring som tar oss an framtiden. Christopher Hurtig, VD Hurtigs Bil 

2010

En stundande elbils-succé ser dagens ljus. Nissan Leaf gör entré i sortimentet hos Hurtigs Bil.

2011

En ny flytt går av stapeln. Denna gång till nuvarande lokaler på Solbräckegatan i Kungälv.

2017

Satsningen på solceller startar och en solcellsanläggning installeras på taket.

2018

Hurtigs Bil firar 50 år!


6 / NISSAN E-NV200

HURTIG MAGASIN / 2018

NISSAN E-NV200

KLIV IN I FRAMTIDEN MED NISSAN E-NV200 – En 100 % eldriven transportbil

100%

ELDRIVEN

issan e-NV200 utrustat med det nya batteriet på 40 kWh ger ökad räckvidd och noll utsläpp under drift. Därmed kan du slippa oroa dig för utsläppsrestriktioner i miljözoner och kommande utsläppslagstiftningar. Med stort förvaringsutrymme och flera olika laddningsalternativ är den 100 % eldrivna skåpbilen Nissan e-NV200 är det bästa alternativet för din verksamhet.

N


2018 / HURTIG MAGASIN

NISSAN E-NV200 / 7

”PASSAR IN UTMÄRKT I VÅR MILJÖPOLICY” laes Jonasson är fastighetsingenjör och har införskaffat flertalet elskåpbilar till sin arbetsplats på SGS Studentbostäder. Utöver alla fördelar som kommer med elskåpsbilarna är Claes stolt över att bidra till en bättre miljö.

C

– Det passar in utmärkt i vår miljöpolicy. Vi har ett miljöcertifikat från Göteborgs stad som vi värnar högt om att ha kvar. Att vi kör elbilar medverkar definitivt i att vi får miljöcertifieringen, säger Claes Jonasson.

– Det innebär att våra fastighetsskötare slipper att ladda bilen på lunchen. De slipper även räckvidsångesten i fortsättningen. Jag är övertygad om att detta är framtiden. Fastighetsskötarna vill aldrig gå tillbaka till någon annan bil.

Vad är det bästa med Nissan e-NV200? – Som elbil är den överlägset bäst. Den har en väldigt tyst och stark motor, både värmen och kylan är bättre jämfört med tidigare. Sen är de väldigt billiga att köra och de varken krånglar eller går sönder. De har funkat problemfritt. Det är fantastiska egenskaper, säger Claes. Laddningstiden är en annan fördel med elskåpsbilen. På endast 40-60 minuter kan du ladda upp bilen från varning till 80 %. Och räckvidden har ökat till 200 km.

MINSKA DINA DRIFTKOSTNADER Byter du till en elskåpbil minskar du dina driftkostnader drastiskt. ”Bränslekostnaden” är betydligt lägre jämfört med en skåpbil som drivs av diesel eller bensin. Oljebyten slipper du också vilket både sparar dig tid och pengar.

ÖKAD RÄCKVIDD – GRÖNARE PLANET Utrustat med ett batteri på 40 kWh är Nissan e-NV200 ett utmärkt bevis på att 100 % eldrift både är praktiskt och effektivt. Med en räckvidd på 200 km (blandad körning, WLTP) och flera olika laddningsalternativ, tar du dig till önskad destination snabbt och säkert. Och bidrar samtidigt till en bättre miljö.

SNABBLADDNING

CLAES JONASSON. Fastighetsingenjör på SGS Studentbostäder.

Du kan ladda upp från varning till 80 % på endast 40-60 minuter på närmaste laddstation. Nissan arbetar med den snabbaste elbilsstandarden CHAdeMO och har redan Europas största laddnätverk. Dessutom kan du ladda din 100 % eldrivna Nissan e-NV200 på två andra sätt. Med en laddbox laddar du från varning till 100 % på mindre än 7,5 timmar. Från vägguttag når du full laddning på drygt 21,5 timmar.


8 / NISSAN E-NV200

HURTIG MAGASIN / 2018

STEPHAN FAGERSTRÖM. Ägare av Steffes däck- och släpservice.

"VÄLDIGT BILLIG ATT KÖRA" – Betalar en tredjedel nu jämfört med tidigare tephan Fagerström är ägare av Steffes däckoch släpservice och är väldigt nöjd med driftkostnaden på elskåpsbilen.

S

– Den är praktisk och väldigt billig att köra. Visst är den lite dyrare att inhandla, men det får man tillbaka i längden. Den är mycket billigare per mil och

är dessutom skattebefriad. Det får man väga in, säger Stephan Fagerström. Hur billigt är det? – Det är inte mer än 2-3 kronor milen. Jag märker stor skillnad jämfört med tidigare bilar vi har haft. Vi betalar ungefär en tredjedel nu jämfört med tidigare, säger Stephan.

Stephan imponeras även av lastutrymmet på elskåpsbilen. I Nissan e-NV200 kan du packa upp till 4,2 kubikmeter. – Det känns som att man får plats med hur mycket utrustning som helst. Vi själva använder det inte jättemycket, men det är absolut inga problem att slänga in 8-10 däck när vi behöver hämta det.


2018 / HURTIG MAGASIN

>

NISSAN E-NV200 / 9

VI BEHÖVER INTE TÄNKA PÅ HUR VI SKA LÖSA DAGEN UTAN KAN KÖRA BEKYMMERSLÖST FRÅN PUNKT A TILL B.

”BLIR ETT HELT ANNAT SÄTT ATT JOBBA FÖR OSS MED ÖKAD RÄCKVIDD”

R

eine Mörk är VD för Mörks Elektriska AB och har för tillfället två elskåpsbilar som han snart byter ut till fyra nya av den nya modellen av Nissan e-NV200 med ökad räckvidd.

– Det har funkat bra de här åren, men nu blir det nästan en fördubblad räckvidd. Det blir ett helt annat sätt att jobba för oss med ökad räckvidd. Vi behöver inte tänka på hur vi ska lösa dagen utan kan köra bekymmerslöst från punkt A till B, säger Reine Mörk. Varför väljer ni på Mörks Elektriska AB att köra elskåpbilar? – Vi vill ligga i framkant ur miljösynpunkt och vara ett miljösatsande företag. Vi vill ha 100 % el i vår transport dit vi är på

god väg. Vi håller även på med solcellstationer och gör vårt för att bidra till ett hållbart samhälle. Jag är övertygad om att detta är framtiden. Det är därför vi satsar på det. Att ligga i framkant och vara med på tåget, säger Reine. Något annat han väljer att lyfta fram med Nissan e-NV200 är storleken. – Utformningen på bilen är jättebra. Den är lagom stor för ändamålet. Lite större än en vanlig bil, men inte lika stor som

andra transportbilar. Du tar dig fram väldigt lätt samtidigt som du får plats med allt. 

REINE MÖRK. VD på Mörks Elektriska AB.


10 / TROTJÄNAREN

TROTJÄNAREN

34 ÅR I HURTIGS TJÄNST – Mats har hittat sin plats

irekt efter gymnasiet började bilmekanikern Mats Rintel arbeta på Hurtigs Bil. 34 år senare är han fortfarande kvar och gör det han älskar. Att meka med bilar. – Vi gör allt möjligt. Vi gör motorbyten, service och felsökningar. Det bästa är när det är variation i arbetet, säger Mats Rintel. →

D

HURTIG MAGASIN / 2018


2018 / HURTIG MAGASIN

TROTJÄNAREN / 11


12 / TROTJÄNAREN

HURTIG MAGASIN / 2018

Redan som barn fann Mats Rintel sitt stora intresse – bilar. – Jag vet inte vart det kommer ifrån, kanske från min pappa? Han var ingen mekaniker, men grejade med bilen själv hela tiden och där var jag med som barn. Sen var det lådbil som gällde. Jag har kört många lådbilsrallyn. Sen när jag blev äldre blev det A-traktor och amerikanare, säger Mats Rintel. Lådbilsrally? – Ja, jag tävlade faktiskt i lådbilsrallyn i Elmia 1978 som

> JAG KÖRDE FAKTISKT EN A-TRAKTOR TILL MIN FÖRSTA ARBETSDAG PÅ HURTIGS BIL.

11-12-åring. Inne på mässan var det en tävling. Det stod i tidningen att det skulle vara en tävling så fick man anmäla sig. Jag byggde min egna lådbil och anmälde mig. Sen var det ett helt mittuppslag i tidningen när det var klart. Det gick ganska bra för mig, jag tror jag blev 37:a av 250 startande. Hur gick tävlingen till? – De hade byggt en ramp som gick hela vägen upp till taket. Den åkte vi ner för. Sen hade de gjort som ett podium nere

på golvet så åkte vi en på varje sida om podiumet i ett race. Hur byggde du din lådbil? – Man kunde ha en skiss eller så kom man bara på allt när man höll på att bygga den. Det fanns alla möjliga modeller på den tävlingen. Det fanns lådbilar som såg ut som Formel 1-bilar. Lackerade och så, riktigt fina. Min såg mer ut som en klassisk lådbil, jag kommer ihåg att jag hade en kromad kedjeratt.


2018 / HURTIG MAGASIN

>

TROTJÄNAREN / 13

JAG BYGGDE MIN EGNA LÅDBIL OCH ANMÄLDE MIG. SEN VAR DET ETT HELT MITTUPPSLAG I TIDNINGEN NÄR DET VAR KLART.


14 / TROTJÄNAREN

HURTIG MAGASIN / 2018

> JAG JOBBADE SOM KUNDMOTTAGARE OCH DET GICK BRA ÄVEN OM JAG KANSKE INTE ÄR NÅGON ADMINISTRATIV KILLE EGENTLIGEN. JAG VILLE DÄREMOT TILLBAKA TILL BILARNA OCH VERKSTADEN IGEN. DET ÄR DÄR JAG TRIVS SOM ALLRA BÄST.

I dag är Mats 52 år. Än i dag, precis som då, håller han på att meka med bilar. Han har nu hunnit med att avverka över tre decennier på Hurtigs Bil. I år har han varit på företaget i 34 år och har nu påbörjat sitt 35:e. – Jag körde faktiskt en A-traktor till min första arbetsdag på Hurtigs Bil. Jag var inte tillräckligt gammal för att ha ett körkort då. Jag fyllde 18 år senare det året och då tog jag ju körkortet direkt.

trappa upp på övervåningen, säger Mats och minns tillbaka på tiden. – Jag kommer ihåg att när man stod där och skulle tvätta bilen och det var kallt ute så bara allt frös till is. Lokalerna då var inte optimala. Och när det snöade låg det en driva inne i verkstaden. Det hade blåst in snö under dörren så när man öppnade upp där på morgonen fick man börja med att skotta bort snön.

Mats växte upp i Kungsbacka, men gick sedan på den fordontekniska linjen på gymnasiet i Kungälv. Under sista året på utbildningen praktiserade han på Hurtigs Bil. Efter studenten sommarjobbade han på ICA och därefter anställdes han på Hurtigs Bil. Det har hänt en hel del den där första arbetsdagen på 80-talet. – Vi började ju bara med något garage i Kareby. Det var ett långt garage med plats för två bilar, vi hade en billyft. Vi hade även ett garage nere i källaren. När du gick in i hallen fanns det en klädkammare där alla nycklarna var. Rakt in var köket där vi brukade fika. Det fanns två kontor i villan där Christophers föräldrar satt. Sen var lagret en

Från Kareby flyttade Hurtigs Bil så småningom in till Kungälv och sedermera till Solbräckegatan där företaget har sina lokaler i dag. Bortsett från 3,5 år på 90-talet har han hela tiden arbetat som bilmekaniker. – Jag jobbade som kundmottagare och det gick bra även om jag kanske inte är någon administrativ kille egentligen. Jag ville däremot tillbaka till bilarna och verkstaden igen. Det är där jag trivs som allra bäst. Tröttnar du aldrig på bilarna? – Det är klart man kan tröttna ibland, men det tror jag att man gör i alla jobb. Men visst kan det bli lite mycket när det är ens hobby också, men det är fortfarande väldigt kul, säger →


2018 / HURTIG MAGASIN

TROTJÄNAREN / 15


16 / TROTJÄNAREN

Mats och fortsätter: – Vi gör allt möjligt. Vi gör motorbyten, det är service och felsökningar. Det bästa är när det är variation i arbetet. Vi sätter även på dragkrokar, motorvärmare och kåpor. Det är väldigt variationsrikt. Precis som i alla yrken finns det även fördomar och rykten kring arbetet. – Jag har ju kollat på tv och hört hur vissa fuskar. Men har man så nära kontakt med kunderna som vi har här så gör man inte så. Det är nog därför folk kommer tillbaka hit. För de känner sig trygga att lämna in bilen här. Vad skulle du säga kännetecknar Hurtigs Bil? – Det är omtanke och kvalitet. Vi har alltid brytt oss om kunderna. När jag satt i kundmottagningen var det så att jag var tvungen att gå ut till verkstaden för att ta hand om deras bil eftersom jag alltid hade gjort det. Det är roligt

HURTIG MAGASIN / 2018

med den personliga kontakten med kunderna. Du har varit på Hurtigs Bil i 34 år nu. Vad är det som får dig att stanna kvar här? – Jag har nog blivit kvar här för att det är fina och bra arbetskollegor. Sen är det nära till jobbet vilket är ett stort plus så man slipper pendla. Har du varit anställd längst av alla på Hurtigs Bil? – Jag har varit här längst. Jag vet inte ens om vår vd Christopher var här innan mig. Jag arbetade för hans föräldrar innan han tog över företaget. Det kan vara så att jag anställdes innan honom faktiskt. Det är lite skojigt. Och du kommer att bli kvar hela vägen fram till pension? – Ja, det känns väl så. Om det nu är bra eller dåligt, det vet man inte, avslutar Mats med ett skratt. 

BILAR ÄVEN PÅFRITIDEN. "Amerikanare" är ett stort intresse för Mats, som här visar upp sin stolthet.

>


2018 / HURTIG MAGASIN

TROTJÄNAREN / 17

JAG HAR VARIT HÄR LÄNGST. JAG VET INTE ENS OM VÅR VD CHRISTOPHER VAR HÄR INNAN MIG. JAG ARBETADE FÖR HANS FÖRÄLDRAR INNAN HAN TOG ÖVER FÖRETAGET. DET KAN VARA SÅ ATT JAG ANSTÄLLDES INNAN HONOM FAKTISKT. JAG VET INTE. DET ÄR LITE SKOJIGT.


18 / KUNDMOTTAGNING

HURTIG MAGASIN / 2018

KUNDMOTTAGNING

ETT PERFEKT ANSIKTE UTÅT

D

e är där för din skull. För att du ska få den hjälp du behöver och för att du ska känna dig så välkommen som möjligt. Alltid med ett skratt nära till hands. – Jag älskar när jag kan skoja och ha lite roligt med kunderna. Det behöver inte alltid vara så formellt, säger Eva Kopp Nilsson, kundmottagare på Hurtigs Bil. Har du någon gång varit inne på Hurtigs Bil har du med all säkerhet träffat Eva Kopp Nilsson eller någon av hennes kollegor i kundmottagningen. I över 14 år har Eva servat, skojat och sett till att alla fått den hjälp de behöver. – Jag har aldrig varit på ett jobb

så länge tidigare, men det måste ju vara ett tecken på att man trivs. Sedan är det en ständig utvecklingsprocess eftersom det är en så föränderlig bransch. Man lär sig något hela tiden. I kundmottagningen där Eva sitter tillsammans med Johan Keijser och Tina Kallin finns navet i Hurtigs bil. Härifrån tas bokningar emot och läggs ut så att rätt mekaniker får rätt jobb, de ser till att du får hjälp vid skadeärenden, om du behöver en hyrbil eller hjälp med garanti. Bland mycket annat. – Det är väldigt mycket att hålla ordning på. Vi är ett stort nav både för försäljning, verkstaden, reservdelsavdelningen och kunder. Vi ska få dagarna att flyta på så bra det bara går, förklarar Eva. Vilket så klart är lättare sagt än gjort. Det gäller att ha många bollar i luften, att ständigt vara redo om något blir akut, att vara beredd att omprioritera och omstrukturera.

> DET ÄR DEN FAMILJÄRA STÄMNINGEN PÅ HURTIGS SOM ÄR VÅR STYRKA, BÅDE BLAND OSS ANSTÄLLDA MEN OCKSÅ MOT VÅRA KUNDER.

– Det kan hända både det ena med det andra och tredje. Då gäller det att man klarar av att tänka utanför boxen, att vara kreativ och ta snabba beslut. Något som är ständigt återkommande när man pratar med anställda på Hurtigs Bil är den familjära stämningen. Att man tar hand om varandra, ser till att alla trivs och att man får vara precis som man är. Det leder inte bara till en god arbetsmiljö


2018 / HURTIG MAGASIN

KUNDMOTTAGNING / 19

ET TVARMT VÄLKOMNANDE. Johan Keijser och Eva Kopp Nilsson möter dig alltid med ett leende när du kommer till Hurtigs Bil.

utan även till att man gör ett bra jobb. Att det är uppskattat syns inte minst på den stora del av kunder som återkommer till Hurtigs år efter år. – Det behöver inte vara uppsträckta skjortor, blanka skor och kostymer. Man får komma som man är. Det är den familjära stämningen på Hurtigs som är vår styrka, både bland oss anställda men också mot våra kunder. Vi har väldigt många stamkunder som vi fått en

trevlig och bra relation med, berättar Eva. En som är relativt ny i den stora bilfamiljen på Solbräckegatan i Kungälv är Evas kollega Johan Keijser. I snart ett år har han jobbat i kundmottagningen. – Det har varit roligt och lärorikt på många sätt. Det är inget jag jobbat med tidigare, men jag har branschvana och erfarenhet som kvalitetsansvarig på en annan bilfirma, säger

Johan och fortsätter: – Men det här är någonting annat och det är väldigt roligt att jobba och träffa så mycket människor. Man får lära sig handskas med olika typer av personer, vilket är viktigt. Det är vi som i mångt och mycket är ansiktet utåt för Hurtigs Bil. Ett ansikte som gör ett gott första intryck. 


20 / FRÅN BENSIN TILL EL

FRÅN BENSIN TILL EL

”FLER BORDE GÅ ÖVER TILL ELBILAR” ntalet elbilar fortsätter att öka på de svenska vägarna. År 2021 väntas en av fyra bilar vara laddningsbara. En som har konverterat från en bensindriven bil till en elbil är Anna Jordanidou från Göteborg. – Det är väldigt skönt att slippa tanka. Det märks i plånboken, du tjänar in en hel del på att inte behöva tanka hela tiden, säger Anna Jordanidou.

A

HURTIG MAGASIN / 2018


2018 / HURTIG MAGASIN

FRÅN BENSIN TILL EL / 21

Numera finns det över 50 000 eldrivna bilar i Sverige. Ökningen sker stadigt och nu spås ökningen ske än snabbare. Elkraftsbranschens intresseorganisation Power Cirkle tror på en fördubbling till 100 000 eldrivna bilar i Sverige inom ett år. En som redan har konverterat till en elbil är Anna Jordanidou. – Jag hade läst på en hel del om det och det verkade intressant. Jag trodde att elbilar var väldigt dyra och att de skulle vara för små för en familj, men så var det inte. Vi hittade en för ett bra pris och som passade hela vår familj. Den köpte vi för fyra år sedan. Vi fastnade för elbilar så vi köpte den nyare modellen nyligen, säger Anna Jordanidou. Vad är fördelarna med att köra en elbil? – Den är mycket tystare än en bensindriven bil. Den är betydligt mer miljövänlig och du slipper att tanka den. Du slipper alla avgaserna och just miljöaspekten är en stor fördel, säger Anna. Har du märkt någon skillnad från att köra elbil kontra en bensindriven bil? – Det märks i plånboken, du

tjänar in en hel del på att slippa tanka hela tiden. Sen tycker jag att den är rätt snabb, accelerationen ger full effekt direkt. Den största skillnaden är att den är väldigt tyst jämfört med en bensindriven bil, berättar Anna. Samtidigt som elbilen blir ett allt mer populärt val för svenskarna hänger laddningsinfrastrukturen med i utvecklingen. I dagsläget finns det närmare 5 000 registrerade laddpunkter i Sverige. Det är mer än en fördubbling jämfört med för två år sedan. – Vi bor i lägenhet och har en garageplats med en laddstolpe. Vi laddar bilen varje kväll. Om den är helt tom, vilket den nästan aldrig blir, tar det ungefär 7-8 timmar att ladda den helt full beroende på vilken laddare du har. Sen finns det en del snabbladdare ute på olika ställen. Då tar det bara en halvtimme att ladda bilen 80 procent. Anna och hennes familj kör en Nissan Leaf. Tidigare körde de en äldre modell, men tidigare i år uppgraderade familjen till en nyare modell. Något som märks på räckvidden. →


22 / FRÅN BENSIN TILL EL

– Med vår nya elbil tar vi oss 27-28 mil på en laddning lite beroende på om man kör i stan eller utanför och om man kör ekonomiskt. Vår förra elbil tog vi oss ungefär hälften så långt på en full laddning. Det händer jättemycket i tekniken och batterierna blir bara bättre och bättre hela tiden.

HURTIG MAGASIN / 2018

>

NU LYCKAS MAN JU ÄVEN ATT UTVECKLA BATTERIERNA SÅ ATT DE HÅLLER LÄNGRE OCH LÄNGRE.

Precis som experterna tror även Anna på en kraftig ökning av elbilar i framtiden. – Jag tror det kommer att explodera med elbilar. Man ser att alla bilmärken tar fram en egen elbil för att de har förstått att detta är framtiden. Nu lyckas man ju även att utveckla batterierna så att de håller längre och längre. Elbilar är framtiden. Har du något att säga till folk som funderar på att konvertera till en elbil? – Jag har ingenting negativt att säga om elbilar. Annars hade vi aldrig köpt en till elbil. Samtidigt fick jag ett bra bemötande av Hurtigs Bil vilket också spelade in att man kom tillbaka som en nöjd kund. Fler borde gå över till elbilar. Du gör verkligen en insats för miljön på det viset. 

"Det händer jättemycket i tekniken och batterierna blir bara bättre och bättre hela tiden." Anna Jordanidou är mycket nöjd med sin nya Nissan Leaf.


FRÅN BENSIN TILL EL / 23

FOTO: NISSAN

2018 / HURTIG MAGASIN

KÄLLOR: HTTPS://WWW.NYTEKNIK.SE/FORDON/ANTAL-ELBILAR-FORTSATTER-OKA-I-SVERIGE-6912844 / HTTP://MILJO-UTVECKLING.SE/EN-AV-FYRA-NYA-BILAR-KOMMER-VARA-LADDBARA-2021/


24 / BATTERITEKNIKER

HURTIG MAGASIN / 2018

BATTERITEKNIKER

MED SPÄNNING I VARDAGEN

S

edan ett år tillbaka har Hurtigs Bil Sveriges enda batteriverkstad med två batteritekniker på plats. Det innebär att de får lov att öppna batterierna för reparation. En riskfylld operation. – Du kan ju inte stänga av strömmen i ett batteri. Det är 400 volt i batteriet så det är klart att det finns risker, men vi har gått en extra utbildning för att kunna hantera det , säger fordon- och batteriteknikern Mattias Jacksson. Direkt efter gymnasiet började Mattias Jacksson att arbeta på Hurtigs Bil. Nu, 19 år senare, är han fortfarande kvar på samma

arbetsplats som fordonstekniker. – Det har blivit några år här. Min kollega Mats har ju varit här längre (34 år), men jag är snart ikapp. Vi trivs bra ihop. Det är ett härligt gäng som är här. Man har blivit kvar helt enkelt, säger Mattias Jacksson. Under dessa nästan två decennier har det hänt en hel del inom bilvärlden. – Det är jättespännande. Elbilar är ganska nytt för allihop egentligen. Det är roligt när det händer lite. Att få vara delaktig i det nya. Det säljs mycket elbilar och alla märken tar ju fram en elbil i stort sett. Elbilarna på de svenska vägarna bara ökar för varje dag som går. Med de nya fordonen gäller det även att hänga med på allt runt omkring. För Mattias del innebar det att specialisera sig på elbilarnas batterier.


2018 / HURTIG MAGASIN

BATTERITEKNIKER / 25

ARBETSPLATS. På detta bord läggs batteriet innan det öppnas upp och repareras.

SPÄNNANDE JOBB. Säkerheten sätts främst i batteriverkstaden.


26 / BATTERITEKNIKER

>

HURTIG MAGASIN / 2018

HÖG FÖRBRUKNING OCH SNABBLADDNING ÄR INTE OPTIMALT. DET ÄR BÄTTRE MED VARIERAD KÖRNING OCH VARIERAD LADDNING.

– Det är jag och en till här på Hurtigs Bil som har gått Nissans utbildning som kallas för Master Tech. Därefter gick vi ytterligare ett steg och blev batteritekniker. Då får vi öppna batterierna och högspänningsdelen i bilen, det får du inte göra om du bara har gått Master Tech. Hur ser den optimala körningen och laddningen ut för att slita så lite som möjligt på batteriet? – Det är nästan samma som med en mobiltelefon egentligen. Det är inte bra att göra slut på batteriet fort och snabbladda. Hög förbrukning och snabbladdning är inte optimalt. Det är bättre med varierad körning och varierad laddning, säger Mattias. Utbildningen för Mattias och hans kollega har resulterat i att Hurtigs Bil nu har en egen batteriverkstad. – Vi är den andra verkstaden i Sverige som får göra detta och den enda verkstaden i hela

Sverige med två batteritekniker på plats. Den andra verkstaden är det en kille i Malmö och en i Stockholm så de får flyga om de ska göra de här jobben. Det måste nämligen alltid vara två batteritekniker på plats för att öppna ett batteri ifall något skulle hända.

Batteriverkstaden är även helt inplastad så att det blir dammfritt vilket minskar risken för olyckor. Säkerheten går med andra ord främst i Sveriges enda batteriverkstad med två batteritekniker på plats. 


2018 / HURTIG MAGASIN

LÅNGTIDSANSTÄLLDA / 27

LÅNGTIDSANSTÄLLDA

ETT TEAM AV LÅNG OCH TROGEN TJÄNST PERSONALEN PÅ HURTIGS BIL Från vänster: SUSANNE ADOLFSSON, ekonomi-, personaloch administrativ chef. Antal år på Hurtigs: 17 år. ANITA SIELCYNSKA, reservdelspersonal. Antal år på Hurtigs: 8 år. GERT ELOFSSON, servicemekaniker. Antal år på Hurtigs: 8 år. PATRICIA BENOIS, biladmininstratör. Antal år på Hurtigs: 19 år. EVA KOPP NILSSON, servicerådgivare. Antal år på Hurtigs: 13 år. ROBERT STEINBACH, servicemekaniker. Antal år på Hurtigs: 18 år.

ar du väl börjat jobba på Hurtigs Bil blir du i regel kvar ett bra tag. Inte mindre än tio medarbetare har varit på företaget sedan 2010, många av dem betydligt längre än så. Det är inte konstigt att en familjär känsla byggs upp då. – Jag tror att så många stannar för att vi har en go familjär stämning på jobbet och många goa skratt. Man har inte långt till beslut i en rätt så platt organisation och inga frågor är dumma. Sedan har vi en bra mix mellan arbetare och tjänstemän och även mellan kvinnor och män, säger Susanne Adolfsson, personalansvarig. 

H

MATTIAS JACKSSON, servicetekniker. Antal år på Hurtigs: 19 år. CHRISTOPHER HURTIG, VD. MATS RINTEL, servicemekaniker. Antal år på Hurtigs: 34 år. BURHAN CIRIKOVIC, servicemekaniker. Antal år på Hurtigs: 17 år.


CITROËNK


KLUBBEN

>


30 / CITROËNKLUBBEN

CITROËNKLUBBEN DEL 1/3

”FÅTT MÅNGA VÄNNER FRÅN KLUBBEN GENOM ÅREN”

HURTIG MAGASIN / 2018


2018 / HURTIG MAGASIN

CITROËNKLUBBEN / 31

FÄRGGLATT. Citroen 2CV lockar till fantasifulla lackeringar ochinte sällan ser man färgglada och mönstrade modeller.

å 50-talet startades en klubb för modellen Citroën 2CV av några bilentusiaster i Stockholmstrakten. Samtidigt startades även en klubb för modellen Citroën DS. Dessa klubbar gick snart ihop och bildade den svenska Citroënklubben.

P

– Vi träffas på olika ställen, tar en fika och pratar om olika bilar. Alla får vara med, du behöver inte ens äga en bil bara du är bilintresserad. Sen är det även lite större träffar några gånger varje år. Både nationellt, men även nere i Europa där det är en stor grej. Det finns Citroënklubbar runt om i hela världen, säger

Urban Ekdahl och fortsätter: – Vi är en av de större bilklubbarna i Sverige. Vi har olika avdelningar runt om i hela landet. I varje avdelning finns det sedan olika sektioner för olika bilmodeller. Huvudklubben ligger i Göteborg och Mölndal. Eller låg, för den lokalen ska läggas ner så just nu har vi inte någonstans att vara.

Urban själv har varit medlem i den svenska Citroënklubben i flertalet år. Själva bilintresset har funnits med länge. Ja, nästan hela livet. – Jag var ofta i Frankrike med familjen som barn, tidigt 60-tal. Så jag växte upp och såg alla dessa häftiga Citroënbilar och fick då ett intresse för bilar, berättar Urban. →

URBAN EKDAHL ÅLDER: 65 år BOR: Kungälv YRKE: Pensionerad lärare i de estetiska ämnena bild, foto, film och konsthistoria INTRESSEN: Bilar, musik, konst och kultur NUVARANDE BIL: Citroën Berlingo plus fem Citroën 2CV i olika årsmodeller


32 / CITROËNKLUBBEN

>

HURTIG MAGASIN / 2018

VI PRATAR INTE BARA OM BILAR HELA TIDEN UTAN OM LIVET I STORT.

LÄS MER OM CITROËNKLUBBEN: » CITROENKLUBBEN.SE » CITROENAKUTEN.COM

I dag, över ett halvt sekel senare är intresset minst lika starkt. Genom åren har x antal franska bilar avverkats. Nu kör han en Citroën Berlingo och äger inte mindre än fem klassiska Citroën 2CV i olika årsmodeller. – Jag skulle behöva ett stort garage, men det har jag inte… än. Därför är bilarna lite utspridda. Två stycken har jag hemma, två stycken är vid sommarstället i Dalsland och en bil står hemma hos svärmor. Vad är tjusningen med just Citroën? – Jag tycker om franska bilar överlag och har haft många olika franska bilar genom åren. De är annorlunda och speciella jämfört med andra bilar. Det är fiffiga konstruktioner och lösningar på olika problem. De ser även roliga ut, de har ett lite udda utseende på bilarna. Det är mycket design inblandat. Sedan är de även enkla att meka med vilket är kul.

I Citroënklubben får han möjlighet att träffa likasinnade personer med ett brinnande intresse för bilar. Dessutom har klubben gett honom så mycket mer. – Det är roligt folk att umgås med. Jag har fått många vänner från klubben genom åren. Vi pratar inte bara om bilar hela tiden utan om livet i stort. Det är en social historia också. 

En av Urban Ekdahls fem Citroen 2CV.


2018 / HURTIG MAGASIN

CITROËNKLUBBEN / 33

CITROËNKLUBBEN DEL 2/3

EN LIVSLÅNG KÄRLEK

L

orentz Österling har haft ett livslångt bilintresse. Redan när han var tre år gammal upptäckte han Citroën. Sedan dess har intresset bara växt. →


34 / CITROËNKLUBBEN

> CITROËN HAR ALLTID VARIT ETT LITE UDDA MÄRKE MED EGNA TEKNISKA LÖSNINGAR OCH HÄFTIG DESIGN JÄMFÖRT MED ANDRA. DET GÖR ATT CITROËN DRAR TILL SIG SPÄNNANDE MÄNNISKOR.

– Det började redan när jag var tre år. Jag såg en B11:a och sade att jag ska ha en sån bil när jag blir stor. När jag var 16 år skaffade jag mig två stycken, säger Lorentz Österling. Det finns två rikstäckande Citroënklubbar i Sverige. Lorentz Österling är involverad i båda. 1973 blev han medlem i den Svenska Citroënklubben. I den Svenska B11-klubben har han varit medlem sedan 1968, två år efter att klubben bildades. Dessutom ingår han i redaktionen för Citroënklubbens

HURTIG MAGASIN / 2018

tidning, Autogënial. – Först var jag redaktör för den Svenska B11-klubbens tidning från 1969 och 18 år framåt. Nu är jag redaktör för Citroënklubbens tidning, det har jag varit sedan 2002. Det är en rolig uppgift. Ett bra och kul sätt att både lära känna medlemmarna och samtidigt lära sig mer om bilarna, säger Lorentz Österling. Just alla vänner han har fått genom de båda klubbarna är det han värdesätter mest i sitt medlemskap. – Citroën har alltid varit ett lite udda märke med egna tekniska lösningar och häftig design jämfört med andra. Det gör att Citroën drar till sig spännande människor. I dag är det nog den sociala samvaron som lockar i första hand. Sedan gillar jag att alla är välkomna och accepterade här. Det spelar ingen roll om du kommer i en risig bil eller en helt ny bil. Varifrån kommer ditt bilintresse? – Jag har haft det sedan barnsben och som 16-åring skaffade jag mig två stycken B11:or. Jag fick hjälp att sätta ihop en av dem till en körbar bil och hade den som en bruks-

bil när jag fyllde 18 år. Jag har fortfarande kvar den och den rullar än i dag. Det är nästan som en rullande renovering kan man säga. Jag åtgärdar alltid något varje vinter. Varför fastnade du just för Citroën? – För att de rörde sig så harmoniskt på vägen. När jag var ett litet barn hade jag inte mycket kläm på tekniken, men jag såg hur vackert den rörde sig på vägen. De andra bilarna såg ut som att de skuttade sig fram, men inte B11:an. Med åren lärde jag mig mer och blev intresserad av andra modeller också, säger Lorentz. 

LORENTZ ÖSTERLING ÅLDER: 67 år BOR: Göteborg YRKE: Copywriter på 2028 INTRESSEN: Bilar, nutidshistoria NUVARANDE BILAR: Citroën 11CV Normale från 1956, Citroën 2CV6 från 1987, Citroën HY78 från 1969


2018 / HURTIG MAGASIN

CITROËNKLUBBEN / 35


36 / CITROËNKLUBBEN

HURTIG MAGASIN / 2018

LORENTZ OM CITROËN MEST BETYDELSEFULLA MODELLER Med nästan 40-års erfarenhet från att vara redaktör för klubbarnas tidningar har Lorentz skrivit en och annan spaltmeter om de olika Citroënmodellerna. Nedan går han igenom fyra av Citroën mest betydelsefulla modeller.

FOTO: CITROËN MEDIA CENTER

CITROËN DS

– När den kom 1934 innehöll den massa innovationer. De hade samlat allt i en och samma konstruktion vilket gjorde den unik. Karossen var självbärande vilket var ytterst ovanligt på 30-talet. Den hade framhjulsdrift vilket också var väldigt ovanligt på den tiden, precis som toppventilen. Även hydrauliska bromsar och torsionsfjädring var sällsynt på den tiden. Allt detta tillsammans gjorde B11:an till en unik och väldigt avancerad bil. Ett gemensamt namn för modellerna 7CV, 11 CV och 15 CV är Traction Avant som på franska betyder framhjulsdrift. Detta var så framträdande för den epoken att alla B11:or i Frankrike kallades för det.

FOTO: WIKIPEDIA COMMONS

CITROËN B11

– Det var en revolutionerande bil när den presenterades 1955. Designmässigt såg den nästan ut som något från rymden. En journalist sa att det inte var en bil för morgondagen utan att det var de andra bilarna som var från i går. DS hade också en självbärande kaross med hydraulisk manövrering av många funktioner. Det systemet utvecklades under 18 år, direkt efter kriget. De stötte på många problem längs med vägen, men 1955 ansåg de att det var tillräckligt bra för att komma ut på marknaden. DS serieproducerades och tillverkades fram till och med maj 1975.


2018 / HURTIG MAGASIN

CITROËNKLUBBEN / 37

FOTO: CITROËN MEDIA CENTER

CITROËN 2CV

– Citroën gjorde samma iakttagelse som Volkswagen i Tyskland. Att efter kriget behövdes ett fordon för handlare, hantverkare och alla möjliga människor som behövde transportera grejer. Redan innan kriget bröt ut hade Citroën kommit med en liten leveransbuss, men kriget kom emellan och de hann inte producera särskilt många. Efter kriget utvecklades HY-modellen som hade en ganska avancerad konstruktion, även denna med framhjulsdrift. Den hade nämligen en självbärande kaross som gjorde bilen låg med väldigt låg lasthöjd. Den presenterades 1947 och tillverkades fram till 1981.

FOTO: CITROËNKLUBBEN.SE

CITROËN HY

Det var en oerhört avancerad bil i all sin enkelhet. Det var väldigt höga krav som den skulle uppfylla. Den skulle inte dra mer än 0,3 liter per mil, den skulle inte väga mer än 500 kilo. Samtidigt skulle den vara bekväm och komfortabel att köra. Den hade bara åtta hästkrafter, en maxfart på 60 kilometer i timmen, bara en strålkastare och du var tvungen att veva igång motorn. När Frankrike sedan blev ockuperat av Tyskland förstördes alla bilar i den förserie som hade byggts – trodde man. Men så sent som 1994 hittades några bilar uppe på en vind på Citroëns testbana. Helt orörda bilar som nu finns att ses i Citroëns samlingar.


2018 / HURTIG MAGASIN

ÄRKET SOM SÄLJS ÄR VAUXHALL

FORTSÄTTNING FÖLJER / 38

DET KOMMER MERA… Hurtigs jubileums magasin är levande och kommer fyllas på med fler nedslag kring Hurtigs historia, nuläge och framtid.

FÖRSTA NYBILSMÄRKET SOM SÄLJS ÄR VAUXHALL HURTIG MAGASIN / 2018 HURTIGS BIL AB / WWW.HURTIGSBIL.SE

HURTIG MAGASIN / 2018 HURTIGS BIL AB / WWW.HURTIGSBIL.SE

FÖRSTA NYBILSMÄRKET SOM SÄLJS ÄR VAUXHALL

Hurtigs Jubileumsmagasin  

Här bjuder vi på berättelser från vår 50-åriga historia, träffar flera av våra anställda och kunder och blickar även framåt mot en spännande...

Hurtigs Jubileumsmagasin  

Här bjuder vi på berättelser från vår 50-åriga historia, träffar flera av våra anställda och kunder och blickar även framåt mot en spännande...