Page 1

INDERSIDEN

FODBOLDSPILLERNES EGET MAGASIN

S.8 4player

UDDANNELSE BYGGER BRO

DEN INDRE DRENGS STEMME

S.12 KEN ILSØ

S.32 MADS JUNKER KLAR TIL ET NYT KAPITEL

s.4 PSYKISKE LIDELSER

UDBREDT I FODBOLDBRANCHEN

2/14 Juni 2014


Trænger din økonomi til et superliga tjek? God økonomisk rådgivning tager udgangspunkt i din situation, dine valg og dine prioriteringer. Hvad giver dig værdi her-og-nu? Får dine penge tilstrækkelig med yngelpleje? Hvad skal der ske, når sportskarrieren slutter? Hvad nu hvis uheldet er ude? Spillerforeningen og Spar Nord har lavet en samarbejdsaftale, der sikrer dig professionel rådgivning, attraktive bankprodukter og specielle tilbud. Gør som Nicolai, book et møde ved at sende en SMS til 1272 med teksten ’sparnord SF’ - så kontakter Spar Nord dig. ”Selvom Spar Nord er en relativ stor bank, så føles det ikke sådan. Jeg synes det er fedt, at de ikke har storhedsvanvid, men faktisk har en interesse i at opfylde den enkelte kundes ønsker” Nicolai Larsen Målmand for AaBs Superligahold

Nuværende status: Målmand, AaB Ungdomshold: -2005: Herlev IF Fodbold 2005-2010: Lyngby BK Seniorhold: 2010-: AaB Landshold: 2007: Danmark U/16 2007-2008: Danmark U/17 2008-2009: Danmark U/18 2009-2010: Danmark U/19 2010: Danmark U/20 2011-2012: Danmark U/21

På gensyn i Spar Nord Nørresundby Torvet 6 9400 Nørresundby Telefon 96 32 06 20

tættere på 1116_nørresundby_spillerforeningsannonce.indd 1

06/02/14 09.06


Det svære skifte En professionel fodboldspiller er genstand for stor opmærksomhed. For fodboldverdenen er per definition interessant, og det samme THOMAS LINDRUP gælder dens aktører, nemlig FORMAND I SPILLERFORENINGEN spillerne. I hvert fald så længe den aktive karriere står på. Men hvad sker der, når støvlerne lægges på hylden og rampelyset slukkes? Når man, som Ken Ilsø beskriver det, ikke længere er ”breaking news”? I april offentliggjorde den internationale spillerforening, FIFPro, et studie, der satte fokus og tal på de psykiske lidelser i fodboldbranchen. Med afsæt i dette studie, som vi indledningsvis præsenterer, sætter Spillerforeningen i denne udgave af Indersiden fokus på de mentale aspekter af livet som fodboldspiller. I denne udgivelse har vi blandt andet givet ordet til Ken Ilsø. Med paraderne nede og ordet i sin magt fortæller han, hvorfor han måtte rejse over 8.500 kilometer for at finde ro. Fra den anden side af jorden lukker han os helt ind i det inderste, som man i fodboldbranchen så sjældent hører om.

Vi kaster også lys over, hvordan overgangen fra den professionelle fodboldkarriere til den karriere, der venter på den anden side, kan hjælpes på vej. I den forbindelse har vi talt med Martin Borre, som opfordrer de professionelle fodboldspillere til at bygge bro mellem fodboldkarrieren og den karriere, der venter bagefter. Vi har også talt med Lasse Holmgaard, der er træner og koordinator for den nye Arena Spartacus på Bornholm. Han og Christian Lønstrup fortæller både om initiativet på Bornholm, som adskiller sig en smule fra de øvrige arenaer, men også om de professionelle fodboldspilleres afgørende rolle. Derudover giver vi i denne udgave det forkromede overblik over, hvad overenskomsten betyder for en professionel fodboldspiller. Læs om det og meget mere i denne udgivelse af Indersiden. God læselyst. Thomas Lindrup, Formand i Spillerforeningen

PSYKISKE LIDELSER UDBREDT I FODBOLDBRANCHEN 4PLAYER: UDDANNELSE BYGGER BRO KEN ILSØ: DEN INDRE DRENGS STEMME ARENA SPARTACUS BORNHOLM: I NYE RAMMER

DIREKTØR Mads Øland mobil 2320 0715 mads.oland@spillerforeningen.dk REDAKTION Casper Riddersborg Michael Hehr Dan H. Sørensen (ansv.) · mobil 4156 9664 BESTYRELSE Thomas Lindrup, formand William Kvist Jørgensen, VfB Stuttgart Christian Eriksen, Tottenham Thomas Kristensen, FC København Jeppe Curth, FCM (udlejet fra AaB) Patrick Kristensen, AaB Esben Overgaard-Rejnholdt Kristian Kirk, Næsby Boldklub Mia Ellegaard, Skovbakken IK Janni Arnth, Fortuna Hjørring ANNONCESALG Casper Riddersborg, tlf. 33 30 13 36 cr@spillerforeningen.dk LAYOUT OG PRODUKTION FL SportMarketing Agerbakken 21 · 8362 Hørning Tlf. 7022 1870 fl@flsportmarketing.dk TRYK Strandbygård Grafisk A/S

Indhold 4. 8. 12. 16.

UDGIVER Spillerforeningen Frederiksholms Kanal 4, 2. sal 1220 København K mail@spillerforeningen.dk spillerforeningen.dk

FOTO Fodboldbilleder.dk v/Per Kjærbye og Anders Kjærbye

18. NY OK: DET SIKRER OVERENSKOMSTEN DIG 24. MATTI LUNDS PERFEKTE MATCH 28. DANMARKS BEDSTE BANE 2013/14 31. FIFPRO TOURNAMENT 2014 32. MADS JUNKER KLAR TIL ET NYT KAPITEL 34. MEDLEMSTILBUD

ISSN 09 05 - 4111

02 | JUNI 2014

3


I april offentliggjorde den internationale spillerforening, FIFPro, deres studie i psykiske lidelser i fodboldbranchen. Af rapporten fremgår det tydeligt, at problemet er udbredt blandt professionelle fodboldspillere.

Psykiske lidelser AF MICHAEL HEHR

udbredt i fodboldbranchen Den 2. april 2014 offentliggjorde FIFPro et studie, der satte tal og fokus på en af fodboldens skyggesider, nemlig professionelle fodboldspilleres psykiske lidelser. Studiets opsigtsvækkende fund, der er udarbejdet på baggrund af 180 aktive såvel som 121 tidligere spillere, fortæller historien om, at livet som professionel fodboldspiller ikke blot er store smil og sportslige triumfer. - Modsat hvad folk tror, så er der også en bagside af livet som fodboldspiller, udtaler Dr. Vincent Gouttebarge, der som FIFPros medicinske chef står bag studiet.

HVER FEMTE LIDER AF ET ALKOHOLPROBLEM Dr. Gouttebarges studie afslører blandt andet, at hver fjerde (26 %) af de adspurgte aktive fodboldspillere lider af en depression eller angstanfald. Samme antal, altså 26 %, lider af en spiseforstyrrelse mens deres aktive karriere står på. Af de 180 aktive spillere, hvoraf 60 % af spillerne spillede i den bedste nationale række, da undersøgelsen blev foretaget, lider cirka hver femte (19 %) af et alkoholproblem. Endvidere oplever 5 %, at de føler sig udbrændte, mens 10 % udviser symptomer på stress.

4

02 | JUNI 2014

VÆRST BLANDT DE TIDLIGERE PROFESSIONELLE Nok er problemerne omfattende hos de aktive spillere, men det står endnu værre til blandt de 121 adspurgte tidligere professionelle fodboldspillere. I denne kategori, hvoraf 65 % tilbragte majoriteten af deres karriere i den bedste nationale række, lider hele 39 % af depression eller angstanfald. Samtidig lider 42 % af de pensionerede spillere af en spiseforstyrrelse, mens næsten hver tredje (32 %) lider af et alkoholproblem. Dertil udviste 15 % af de adspurgte tegn på at være udbrændt, og 18 % havde på et tidspunkt haft stress.

”MODSAT HVAD FOLK TROR, SÅ ER DER OGSÅ EN BAGSIDE AF LIVET SOM FODBOLDSPILLER.”


Årsagen til, at de psykiske lidelser er mere udbredte blandt de tidligere professionelle fodboldspillere, skal ifølge Dr. Gouttebarge findes i, at overgangen fra den professionelle karriere til det liv, der venter på den anden side, er en stor udfordring for mange spillere.

- Den ene dag spiller du foran mellem 60.000 og 80.000 mennesker. Du spiller for dit landshold. Du laver interviews. Alle holder øje med dig. Den næste dag stopper det hele. Pludselig er du ingenting. Ingen taler om dig. Her i dag, væk i morgen, fortæller Walker i et interview med FIFPro.

- Når spillerne indstiller deres intensive fysiske aktiviteter, mister de struktur i deres hverdag, de mister mental opbakning fra trænere og medspillere, de skal finde sig til rette i det ”almindelige” samfund og finde en ny beskæftigelse. Som konsekvens heraf er spillerne tilbøjelige til at opleve mentale problemer i denne periode.

Walker beskriver dermed et af fodboldbranchens helt store problemer – et problem, der skal gøres en størres indsats for at imødekomme. Derfor håber den internationale spillerforening, at de med undersøgelsen kan sætte både nuværende såvel som pensionerede professionelle fodboldspilleres mentale tilstand på dagsordnen. For spillerne skal være bedst muligt klædt på, hvis de psykiske lidelser skal til livs.

PSYKISKE LIDELSER SKAL PÅ DAGSORDENEN En af respondenterne i FIFPros undersøgelse er Johnny Walker. Walker, der tidligere har vogtet målet for det amerikanske landshold, oplevede på egen krop og sjæl, hvordan det føles, når rampelyset fra den ene dag til den anden slukkes.

- Når det kommer til helbredsmæssige problemer, hvad enten det er fysiske eller psykiske over kort eller lang tid, så handler det om at skabe mere opmærksomhed blandt spillerne omkring disse emner. De skal vide, at det kan ske for enhver, udtaler Dr. Gouttebarge.

”DEN ENE DAG SPILLER DU FORAN MELLEM 60.000 OG 80.000 MENNESKER. DEN NÆSTE DAG STOPPER DET HELE. PLUDSELIG ER DU INGENTING. INGEN TALER OM DIG. HER I DAG, VÆK I MORGEN.”

02 | JUNI 2014

5


6

02 | JUNI 2014


Med uddannelsen i jura – som fjernstudie – får du et

LAES JURA PA UNIVERSITETDET - fra dit eget skrivebord

grundlæggende kendskab til juridiske metoder og centrale dele af retssystemet.

Uddannelsen tager fem år på deltid og svarer til den treårige bacheloruddannelse i jura. Undervisningen foregår på internettet i HD-kvalitet med video, PowerPoint, lærerens noter på tavlen – live eller tidsforskudt. Læs mere på www.sdu.dk/jurafjern. Studiestart • Vi starter 1. september. • Søg nu og senest 1. juni.

Fodboldspilleren Nicolaj Agger læser jura som fjernstudie på Syddansk Universitet, hvor flere end 150 elitesportsudøvere studerer på forskellige studier med hjælp fra Syddansk Elite. Læs mere på www.syddanskelite.dk

Syddansk Elite bliver støttet af:

8978_SDU annonce 184x127_2013.indd 1

20/02/14 10.53

Sport Management the business of sport

Vi uddanner fremtidens professionelle ledere til sportsbranchen

Det at kunne kombinere mit arbejde med min fritidsinteresse er et privilegie. Gennem Sportsmanagement har jeg fået masser af erfaring og netværk til at leve med dette privilegie i mange år. University College Nordjylland har skabt en uddannelse med et kreativt og spændende miljø, hvor der hele tiden er udvikling og ideudveksling.

Med min uddannelse i Sportsmanagement har jeg nu en fremragende mulighed for at få en fremtid med sport i - selv når kroppen siger stop. Uddannelsen giver mig mulighed for at arbejde både inden for det professionelle miljø, men også i det offentlige. Selv har jeg fået lov at sætte mit præg på Sport2Go, et spændende projekt med unge.

Kristina Bille Professionel håndboldspiller

1,5 års bacheloruddannelse som top-up på 2 års serviceøkonom uddannelse eller tilsvarende. Med fokus på:

• • • • • • •

Strategi & Ledelse Sportsmarketing Kommunikation & PR Sportsøkonomi Eventmanagement Sportsjura Sponsorship

www.ucn.dk/sportsmanagement

02 | JUNI 2014

7


Uddannelse bygger bro FIFpros undersøgelse om mentale lidelser viser med al tydelighed, at det er et udbredt problem i fodboldbranchen. Undersøgelsen fandt dog også, at problemerne kan imødekommes. Det kan blandt andet gøres gennem uddannelse. A F DA N H I R S C H S Ø R E N S E N

A F DA N H I R S C H S Ø R E N S E N

FIFPros studie om mentale problemer, der er foretaget af forbundets medicinske chef, Dr. Gouttebarge, konkluderede, at det især er overgangen fra fodboldkarrieren til den karriere, som venter bagefter, der medfører problemer. Af samme årsag foreslår FIFPro og Dr. Gouttebarge, at spillerne bygger bro mellem de respektive karrierer.

EN MÆRKVÆRDIG TILVÆRELSE Det synspunkt deler Martin Borre. Han spillede blandt andet i Vejle Boldklub og Odense Boldklub, før han i 2011 indstillede sin karriere som aktiv fodboldspiller. Borre er netop nu godt i gang med sin nye karriere inden for journalistikkens verden, hvor han for tiden er i praktik på Christiansborg. Han kan dog sagtens huske den specielle tilværelse i fodboldverden.

8

02 | JUNI 2014

- Man bliver en forholdsvis kendt person i lokalområdet. For mit vedkommende oplevede jeg det især i Odense, da jeg spillede i OB. Det er en meget mærkelig ting, når man er 19, 20 eller 21 år gammel. Det er en unormal del af hverdagen, som kræver noget at forholde sig til. Det er en mærkværdig verden, og for nogen personer kan det være svært at håndtere. Grundlæggende brød jeg mig ikke om det, fortæller den nu 35-årige journaliststuderende.

- Det er en enorm psykisk belastning, når man er skadet. Pludselig er man ikke en del af holdet; man mister sin plads, og når de andre er sammen på træningsbanen, er man selv i styrkerummet. Hvor længe er man skadet? Kan man mon få sin plads tilbage? Hvad nu, hvis ham eller ham gør det godt? Skadesforløb er enormt svære psykiske perioder, hvor man arbejder meget for sig selv, fortæller han.

Martin Borre har ikke på egen krop og sjæl oplevet deciderede mentale problemer. Han kan dog berette om det store pres, som en skade eksempelvis kan medføre i et så latent konkurrencepræget miljø, som fodboldverden er.

Den isolation, som den tidligere højre fløj beskriver, kan relateres til det ophør af faste rutiner, som Dr. Gouttebarge har beskrevet som en af de største udfordringer, når fodboldkarrieren kommer til sin ende. Dette ophør genkender Martin Borre.

VANT TIL DET BEDSTE


”DEN NÆSTE KARRIERE KOMMER TIL OS ALLE SAMMEN. OG DET ER TRODS ALT DE FÆRRESTE, DER KAN GÅ TRÆNER- ELLER EKSPERTVEJEN.” velgående. Faktisk har især konkurrencegenet hjulpet overgangen på vej. - Det handler meget ofte om at finde noget, hvor man igen kan stræbe efter at blive rigtig, rigtig dygtig. Jeg selv kæmper for at komme så langt frem som journalist, som jeg kan. Man skal i gang med en ny karriere, hvor man kan sætte sig nye mål. Det, tror jeg, er nøglen, så man ikke bare står der, når karrieren er slut, og spørger sig selv: ”hva’ så, makker?”, forklarer han. Da han startede på sit uddannelsesforløb i 2012, vidste han dog ikke med det samme, at den næste karriere pegede i journalistikkens retning.

4player beskæftiger sig med second career rådgivning til nuværende og tidligere elitesportsudøvere og brobygning til erhvervslivet. Gennem de tre ordninger Study4player, Job4player og Sportsalumni.dk rådgiver og støtter 4player elitesportsudøvere i Danmark i transitionen fra sport til civil karriere. Se mere på www.4-player.dk

- Man mister mange ting, når man stopper. Man mister fællesskabet, at få brugt sin fysik og at konkurrere, fortæller han og uddyber: - Jeg tror, at det har meget at gøre med, hvordan man forbereder sig. Det er et stort skifte, når man har været fodboldspiller hele sit liv. Pludselig står man dér på den anden side, hvor man skal kæmpe sig op. I min situation kæmper jeg med unge mennesker om en plads i journalistikkens verden. Jeg har været vant til at få de bedste baner, de bedste bolde og generelt at være forrest i køen. Sådan er det ikke længere.

IKKE ALLE KAN BLIVE TRÆNERE For Martin Borres vedkommende har

overgangen været god. Nok har de nye udfordringer krævet tilvænning, men han gik ind til mødet med den nye karriere med den rette motivation. Mod slutningen af fodboldkarrieren havde han indfundet sig med, at der skulle ske noget nyt, og at det næppe blev i fodboldbranchen. - I den sidste del af min karriere var jeg ikke helt tilfreds, fordi jeg godt vidste, at jeg var på et lavere niveau end tidligere. Det gjorde det også lettere for mig at stoppe, da jeg havde indfundet mig med, at jeg ikke var der, hvor jeg gerne ville være, forklarer han. Men selvom fodboldkarrieren er kommet til sin ende, er der fortsat elementer fra fodboldverden, der lever i bedste

- Jeg tror, at jeg var en af de første, der var tilknyttet Study4player. Her sparrede jeg med Jens Franck. Vi snakkede om, hvad mine interesser var, og det rådgav han så ud fra. Jeg startede med at læse økonomi og siden erhvervsjura. Det endte med, at jeg tog en uddannelse indenfor kommunikation, og på den måde fandt jeg ud af, at jeg gerne ville være journalist. Martin var altså vidt omkring rent uddannelsesmæssigt, før han vidste, at fremtiden lå inden for journalistikkens felt. Hans råd er: - Prøv nogle ting af. Find ud af, hvad det er, du gerne vil. Om du skal være jurist, læge eller tømrer. Det handler om ret hurtigt at finde ud af, hvad det er, man vil – helst når man spiller. For man skal i gang med en ny karriere, hvor man kan sætte sig nye mål. - Den næste karriere kommer til os alle sammen. Og det er trods alt de færreste, der kan gå træner- eller ekspertvejen, slutter han. 02 | JUNI 2014

9


10

02 | JUNI 2014


02 | JUNI 2014

11


Ken Ilsø:

Den indre drengs stemme FIFPros undersøgelse om mentale problemer har fået mig til at tænke. Tænke over de valg jeg har truffet i mit eget liv. Jeg står tilbage med en følelse af lettelse. For selvom jeg kan genkende noget af mig selv i undersøgelsen, lader jeg min indre dreng bestemme, hvor jeg skal hen. A F K E N I L S Ø , G UA N G Z H O U R & F, K I N A

FIFPros undersøgelse viser, at ud af de 180 aktive fodboldspillere, som har deltaget i undersøgelsen, har 26 % oplevet depression, angstanfald eller spiseforstyrrelser. 19 % har haft problemer med deres alkoholindtag. Hos de pensionerede fodboldspillere har 39 % oplevet depression, 42 % har oplevet spiseforstyrrelser og 32 % har problemer med alkoholindtag. En anden undersøgelse, der også er sprunget mig i øjnene, er en undersøgelse blandt unge spillere. Den viser, at hver fjerde af de adspurgte viser tegn på udbrændthed på grund af forventningspres. Spørgsmålet, der står tilbage, er, hvad vi fodboldspillere skal bruge disse un-

12

02 | JUNI 2014

Du kan følge Ken Ilsøs eventyr på hans blog Still-tripping.com


dersøgelser til? Jeg synes, at der tegner sig et mønster. Derfor synes jeg, at det er interessant at dykke ned i, hvad der skaber denne angst, depression og udbrændthed. Ifølge undersøgelsen af de unge spillere er forventningspresset synderen. ”Ah, men er det ikke medierne, der skaber det?”, tænker nogen måske. Men nej. Det er ikke kun medierne. For mig er forventningspresset lige så meget noget, jeg oplever fra min omgangskreds. Det at være god til at spille fodbold, er en gave som sendt fra himlen. Og hvis vi fodboldspillere ikke får det optimale ud af den gave, så er det for dårligt. Netop den holdning får jeg selv fra mine venner. Når jeg har udtrykt utilfredshed med fodboldmiljøet eller bare brokket mig, har selv mine bedste venner sagt: ”Hey mand, du har noget, som alle andre vil give deres højre arm for.” Men nej. Det er ikke alle, der vil give deres højre arm for det. Du ville, men det er en anden snak.

”HVIS JEG SKAL VÆRE RIGTIG HÅRD VED FODBOLDVERDENEN, SÅ UDDANNER DEN FODBOLDSPILLERE TIL ANGST OG DEPRESSION EFTER KARRIEREN.” FODVÆRK Fodbold er et håndværk – ”fodværk” – ligesom alle andre jobs. Jeg skal træne mange timer for at blive rigtig god. Det er opskriften i alle former for erhverv. I mine øjne er fodbold et niche-erhverv. Det er et job i underholdningsbranchen, ligesom teater er det. Der sidder publikum i stolene, der har betalt for at komme ind. Forhænget trækkes fra, kampen begynder. Når kampen er slut, så enten klapper eller buher folk afhængigt af, om de er blevet underholdt eller ej (for det

meste med enten sejr eller nederlag som udgangspunktet). Jeg tror, at presset fra omgangskredsen er en meget vigtig faktor i den senere fremkost af angst og depression. For det er fra omgangskredsen, at jeg skal finde min ro og min indre styrke. Og måske endda snakke om noget andet end fodbold? Man lærer at beskytte sig selv. At have en hård skal. Hele tiden være på vagt. Aldrig våge tilliden fuldt ud. Aldrig være sårbar. Og det kan føre til angst og depression. Når man ikke får mulighed for at være sig selv – heller ikke blandt sine venner – så lever man et afstumpet liv med sig selv. Et liv, hvor man har meget få steder, hvor man kan vise og placere sin sårbarhed. Hvis jeg skal være rigtig hård ved fodboldverdenen, så uddanner den fodboldspillere til angst og depression efter karrieren. Og netop her ligger ét af de emner, der ikke er særlig godt belyst i medierne. For hvad sker der med en fodboldspiller, når den aktive karriere er slut? Når man stopper som 35-årig, har man vel over 40 år tilbage af sit liv. Men disse mennesker glemmes i mediebilledet, fordi det handler om dem, som er på lige nu. Dem der er en del af ”breaking news”. Men hvad med dem, der er stoppet? Hvem bliver de modtaget af på den anden side?

BLIND INSPIRATION Nogle af de stressfaktorer, jeg har oplevet i min karriere, har været af mindre karakter. Men jeg vil kalde det en iboende uro, som jeg har mærket gennem lang tid. En uro, der fik mig til at bide mig selv i neglene, der fik mig til at bide indvendigt i min mund. Alle stressfaktorerne var til stede – selv når der intet var at blive stresset over. Eller var der? Mit instinkt >> 02 | JUNI 2014

13


Elitesport Camilla Dalby

Jeppe Curth

Tag en videregående uddannelse på fleksible vilkår i Nordjylland, København eller Esbjerg

Håndboldspiller

Fodboldspiller

Gregers Rye Christensen Triatlet

Nordjysk Elitesport er et tilbud til dig, der vil kombinere din elitesportskarriere med en videregående uddannelse Få personlig rådgivning om valg af studium og en individuel fleksibel studieplan, hjælp til flytning af eksamener og dispensationer mv. www.nordjyskelitesport.dk

Kontakt Elitesportskoordinator Ramus Haagensen på telefon 22260044 eller mail rh@adm.aau.dk

Nordjysk Elitesport administreres af:

UDDANNELSE NÅR DU HAR TID OG LYST

Fjernundervisning: Vælg mellem en lang række af uddannelser eller fag På VUC.nu har vi stor erfaring i fjernundervisning i hf, almen voksenuddannelse, grundlæggende læsning, skrivning og regning samt ordblindeundervisning. Flere end 5.000 kursister deltager i fjernundervisning på VUC.nu hvert år, og 200 engagerede lærere er tilknyttet undervisningen. Se mere og tilmeld dig på vuc.nu eller ring til en af vores vejledere på +45 7361 3331 / +45 6265 6840

14

02 | JUNI 2014

FJERNUNDERVISNING


”JEG BLEV FØDT MED EN OVERBEVISNING OM, AT JEG KUN VAR FODBOLD. DET GJORDE, AT JEG IKKE KUNNE SE MERE END 20 MINUTTER FREM.”

indse det. Ligesom Caroline Casey var mit syn begrænset. Jeg fandt først ud af det som 25-årig, men fortsatte alligevel den klassiske karrierevej og spillede i Bundesligaen. Pludselig en dag, i en alder af 27 år, blev jeg som ramt af lynet. Jeg kunne se det!

fortalte mig, at noget ikke var i orden. Min indre dreng var ikke glad. Og det var som om, han i starten råbte. Han skreg, men jeg overhørte ham. Som tiden gik, blev han træt af at råbe. Så han startede med at kradse. Han begyndte at kradse fra mit indre. Han ville ud. Jeg søgte inspiration og fandt den. Jeg så en film på TED med Caroline Casey. Sikke en historie! Hun blev født med en øjensygdom, der gjorde, at hun faktisk ikke kunne se mere end 20 cm frem. Alligevel gik hun hele sin skolegang uden at opdage det og fandt først ud af det som 17-årig. En øjenlæge gjorde hende opmærksom på det handikap, som hendes forældre havde holdt hemmeligt for hende hele livet. Hun havde levet et normalt liv på ren tro og vilje. Lægebesøget betød, at hun pludselig en dag intet kunne se. Hun snublede over sten, som hun normalt gik uden om. Hun var forsvarsløs, så hun søgte hjælp. Men i behandlingen undersøgte lægen ikke engang hendes øjne. I ste-

det sendte han hende ud af døren med ordene: ”Jeg tror, det er tid til, at du er dig selv – at du er den, du er.”

I to år havde jeg forsøgt at finde min sti. Jeg snublede over sten, som jeg normalt gik uden om. Til tider følte jeg mig forsvarsløs. Men det var kun lige indtil, at jeg lyttede til min indre drengs stemme og bad ham om hjælp: ”Jeg tror, det er tid til, at du er dig selv – at du er den, du er.”

Som ramt af lynet besluttede hun sig for at gøre noget nyt. Inspireret af sine barndomsdrømme ville hun opleve verden som Mowgli fra Junglebogen. Hun ville lære at ride på en elefant og rejse på tværs af Indien. Hun havde fundet vejen! Hun vidste, hvad hun ville. Efter otte måneder havde hun lært at ride på en elefant og rejst 1.000 km gennem Indien. Hvor er det smukt.

Jeg besluttede mig for noget. Som ramt af et lyn. Jeg ville lære at kontrollere mig selv, finde ro og rejse ud i verden og indvi andre mennesker i mit projekt. Jeg havde fundet vejen! Jeg opsagde min aftale i Bochum uden at have sikkerhed for, hvad der ville ske. Jeg kendte kun retningen, men havde intet konkret. To uger efter sad jeg i Kina. Jeg havde rejst 8.500 km.

Hendes historie har fået mig til at stille mig selv en række spørgsmål. Hvem er det, jeg gerne vil være? Hvem er det, jeg tror, jeg er? Hvor vil jeg gerne hen? Spørgsmålene har fået mig til at lave hendes historie om. Jeg har lavet en Ken-version.

UD I VERDEN

Jeg tror på, at hvis jeg kan finde min indre ro, mens karrieren er i gang, så kan jeg også tage den gave med, når jeg fodboldmæssigt går på pension. En pension hvor jeg hverken er en del af de 39 %, de 42 % eller de 32 %. Det er vigtigt for mig. Derfor tog jeg valget om ikke at lytte til, hvad alle andre mente, at jeg skulle gøre med min karriere.

Jeg blev født med en overbevisning om, at jeg kun var fodbold. Det gjorde, at jeg ikke kunne se mere end 20 minutter frem. Jeg gik igennem flere lande og forskellige fodboldskoler uden at

Jeg valgte at følge mig selv. At følge min indre drengs stemme. Og han ville på eventyr. Han ville opleve for samtidig at kunne lege med bolden. 02 | JUNI 2014

15


Arena Spartacus

Bornholm: i nye rammer AF MICHAEL HEHR

Den 1. april blev den nyeste Arena Spartacus lanceret. Som de øvrige arenaer er initiativet dybt afhængigt af spillernes tilslutning. Siden etableringen af den første Arena Spartacus-arena i Bispebjerg i år 2012 er syv arenaer fordelt over hele landet blevet lanceret. Seneste tilføjelse til denne forsamling er arenaen på Bornholm, der den 1. april 2014 blev offentliggjort som det seneste skud på stammen i Arena Spartacus-regi.

ET ANDERLEDES PROJEKT Hver af de syv arenaer har tilknyttet en koordinator, der står for den ugentlige træning. Bornholm er naturligvis ingen undtagelse. På solskinsøen er det den tidligere AC Horsens- og LFA-spiller Lasse Holmgaard, der indtager dén rolle. Han er selv født og opvokset på Bornholm, hvor han også er spillende træner for det lokale Danmarksseriehold Nexø Boldklub. Lasse Holmgaard er glad for sin involvering i projektet og de rammer, som han arbejder under.

16

02 | JUNI 2014

- Projektet her på Bornholm har været længe undervejs. Pludselig lykkedes det, og jeg har fået meget frie rammer til at forme netop dette projekt, fordi Bornholm er et anderledes projekt, fortæller Holmgaard. Når han omtaler arenaen på Bornholm som et andet anderledes projekt skyldes det, at det er tilpasset den nye skolereform. Det betyder, at Arena Spartcus-træningen, når reformen efter sommerferien træder i kraft, er en del af de såkaldte aktivitetstimer. Dermed er der tale om et samarbejde mellem Paradisbakkeskolen på Østbornholm og Arena Spartacus. - Kombinationen med skolereformen er super interessant i forhold til at skabe kontinuitet. Det giver mulighed for at fastholde dem i større udstrækning. På

den måde passer Arena Spartacus og den nye folkeskolereform godt sammen. Jeg føler, at det er en måde, hvor man kan spare en masse ressourcer på koordinering. De unge er jo i skolesystemet og er på den måde lette at komme i kontakt med. Vi er i dialog med dem hele tiden, fortæller Lasse og tilføjer: - I det store hele er Arena Spartacus Bornholm et tværfagligt samarbejde mellem Spillerforeningen og Paradisbakkeskolen, og det, tror jeg, bliver en kæmpe force i det her projekt. Umiddelbart bliver det lettere at måle resultaterne, da vi både på kan se, om det går i den rigtige retning på fodboldbanen og i klasselokalet.

ROLLEMODELLER ER GRUNDSTAMMEN Når bolden for første gang gives op den 7.


maj, vil arenaen på Bornholm minde om de øvrige arenaer. For selvom rammerne, der omgiver arenaen på Bornholm, adskiller sig fra de øvriges ditto, er missionen den samme. - Arena Spartacus er et projekt, hvor man som rollemodel med fodbolden som værktøj arbejder med nogle børn, der har brug for et pusterum i hverdagen. Det gælder for samtlige arenaer, fortæller Lasse. I hans verden er en rollemodel dog meget mere end blot et kendt ansigt.

- Som fodboldspiller har du fået et forspring i forhold til at være en rollemodel. De unge har måske set dig på et stadion, i avisen eller et andet sted. Du har et plus, men det er kun dit afsæt. Du skal fortsat lave benarbejdet med de pædagogiske redskaber, forklarer han. Udstyret med et kendt ansigt såvel som pædagogiske redskaber er han den rollemodel, der skal skabe det nævnte pusterum.

- Arena Spartacus tilbyder grundlæggende ting som tillid og tryghed. Da jeg har levet i fodboldverden og samtidig er vokset op her på øen, kan jeg være den rollemodel, der skaber relationen. Det er en kæmpe motivation at kunne skabe et fællesskab gennem sport og leg – at skabe relationer til hinanden, fortæller han. Netop rollen som forbillede er et af de bærende elementer i Arena Spartacus. Og det gælder uanset hvilken arena, der tales om. - Det vrimler ikke just med store spillere på Bornholm. Landsholdsspillere har vi ikke nogen af. Derfor står det klart, at kunne vi eksempelvis få spillere som Thomas Kahlenberg eller Simon Makienok på besøg, så ville det have stor effekt. Den effekt kender Christian Lønstrup til. Han er tilknyttet Arena Spartacus i Bispebjerg, hvor han er træner og koordinator, og har været med siden den spæde start. - I sin tid er det startet på spillernes opfordring. De ville gerne bidrage med socialt engagement, og det kan jeg godt forstå. For det er månedens højdepunkt, når der kommer en nuværende eller tidligere topspiller på besøg. De unge glæder sig helt vildt, fortæller han og tilføjer: - Det giver både noget opmærksomhed omkring selve projektet, mens det har stor værdi for vores spillere. Det er ekstremt vigtigt. Det kan slet ikke overvurderes. Derfor er opfordringen også klar: - Kom og vær med! Lasse Holmgaard selv har blod på tanden til endnu mere. Antallet af skoler, der i første omgang blot tæller Paradisbakkeskolen, skal forøges, og projektet skal generelt nå længere ud. - Det projekt, som vi har søsat, skal vi gøre stærkere, og vi skal gøre det større. Flere hold og flere skoler, slutter Lasse Holmgaard. 02 | JUNI 2014

17


OVERENSKOMSTO Det sikrer overenskomsten dig Divisionsforeningen har valgt at opsige overenskomsten med Spillerforeningen, hvorfor en ny skal på plads. Den gældende overenskomst er essentiel for dig som fodboldspiller, fordi den regulerer dine arbejdsvilkår og sætter minimumsstandarder for din ansættelse. Læs meget mere om, hvorfor aftalen er så vigtig for dig på de næste sider.

Ansættelsesformer Som professionel fodboldspiller kan du kun ansættes på en uopsigelig tidsbestemt kontrakt som enten bibeskæftiget, deltidsbeskæftiget eller fuldtidsbeskæftiget. For de tre beskæftigelsesgrader er følgende forhold nærmere beskrevet og defineret:

• • • •

Arbejdstid Ret til dækning af tabt arbejdsfortjeneste Placering af træning i forhold til normal arbejdstid Relation til uddannelse og andet arbejde

Mindsteløn Dine lønvilkår fastsættes ved en individuel aftale mellem dig og din klub eller ved aftaler mellem din klub og en gruppe af spillere. Samtlige elementer i lønnen (bl.a. kontant løn og frie goder) skal fremgå af kontrakten bortset fra kollektive bonusaftaler. På baggrund af overenskomsten er den månedlige minimumsløn i 2014 fastsat til kr. 3.000 for bibeskæftigede, kr. 9.300 for deltidsbeskæftigede og kr. 17.700 for fuldtidsbeskæftigede. Disse satser reguleres årligt.

#BoldOK

18

02 | JUNI 2014

Generelt om ansættelsesformer Kontrakter skal have udløbsdato, så du kan opnå spilleberettigelse efter din kontrakts ophør. Kontrakter for spillere på 18 år og derover kan højst have en varighed af 60 måneder, dog må bibeskæftigede, der tjener mellem kr. 2.000 og kr. 4.000 pr. måned, kun indgå kontrakter af højst 36 måneders varighed. Kontrakter for spillere mellem 15 og 18 år, kan højst vare i 36 måneder. For alle spillere under 18 år skal der ved indgåelse af kontrakten mellem klub og spiller i fællesskab udarbejdes en handlingsplan for spillernes videre uddannelses- og karriereforløb. Denne handlingsplan skal revurderes mindst én gang årligt.


TOVERENSKOMST Overenskomsten: ’Sikringspakken’ Forsikringer Din klub har - som alle andre arbejdsgivere i Danmark - pligt til at tegne og betale den lovpligtige arbejdsskadeforsikring for dig. Din klub har efter overenskomsten også pligt til at tegne og betale en heltidsulykkesforsikring for dig med en dækning på mindst kr. 500.000 ved 100 % invaliditet eller død. Hvis du er deltidsbeskæftiget eller fuldtidsbeskæftiget, sikrer overenskomsten yderligere, at klubben skal tegne og betale forsikring mod permanent tab af erhvervsevnen som professionel fodboldspiller. Minimumsdækningen for permanent tab af erhvervsevnen som professionel fodboldspiller udgør kr. 300.000 for deltidsbeskæftigede og kr. 500.000 for fuldtidsbeskæftigede.

Din klub skal tegne forsikringer for dig og sørge for, at du kommer i behandling ved skader, at du får en pensionsopsparing samt at du får løn under sygdom og skader. ’Sikringspakken’, som du er sikret via overenskomsten, er afgørende for dig, da dit job som fodboldspiller er forbundet med en række risici.

Sygdom Under sygdom, herunder skader, skal klubben betale grundløn og andre ikke kamprelaterede ydelser til dig. Sygdom og skader må ikke have konsekvenser for dit ansættelsesforhold.

Behandling Klubben skal yde dig gratis lægehjælp eller anden nødvendig eller hensigtsmæssig behandling ved skader pådraget under deltagelse i kampe og træning. Du har pligt til at lade dig tilse af en læge, fysioterapeut eller kiropraktor, som klubben har udpeget, på betingelse af, at din klub betaler samtlige udgifter ved behandling med fradrag af offentlige tilskud. Du har dog altid ret til at søge egen læge og afvise den behandling, klubben anbefaler, hvis en speciallæge kan sandsynliggøre, at den foreslåede behandling ikke er korrekt eller hensigtsmæssig.

Pension Den overenskomstmæssige obligatoriske pensionsordning betyder, at din klub skal indbetale 4,8 % af din grundløn på en pensionsordning, hvis du er kontraktspiller over 20 år og har været i klubben i mindst to måneder. Pensionsbidraget finansieres af din klub med 2/3 og af dig selv med 1/3. Som en del af den obligatoriske pensionsordningen er det samtidig aftalt, at der skal tegnes forsikring imod tab er erhvervsevnen, dødsfald og kritisk system på lignende måde, som det ses i andre arbejdsmarkedspensionsordninger på det danske arbejdsmarked. Den såkaldte ’feriepengesag’ omhandler også pension. Kendelsen fra Fodboldens Voldgiftsret af 11. september 2012 slog blandt andet fast, at alle kontraktansatte spillere, skal have pensionsordning efter overenskomsten, ligesom pensionsordninger ikke kan betales i en bruttolønsordning. Dvs. at pensionsindbetalingerne ikke må reduceres i en aftalt

bruttoløn før indbetaling. 2/3 del skal indbetales af klubben oveni den aftalte løn og 1/3 skal tages ud af din aftalte løn. Kort oplistet betyder kendelsen principielt på pensionsområdet: • At der skal ske efterbetaling af pension til alle spillere over 20 år med 2 måneders anciennitet, som ikke har fået oprettet en obligatorisk pensionsordning. Både arbejdsgiverbidraget og lønmodtagerbidraget skal efter betales. • At der skal ske efterbetaling af løn og pension til alle spillere, hvor der er oprettet en pensionsordning via en bruttoordning, hvor arbejdsgiverbidraget er modregnet i lønnen. Den manglende løn og det reducerede pensions bidrag skal efterbetales. Efterbetaling skal tillægges renter og bod.

02 | JUNI 2014

19


OVERENSKOMSTO Overenskomsten: Feriegodtgørelse

I den såkaldte ’feriepengesag’ var det nødvendigt at få en kendelse fra Fodboldens Voldgiftsret for at forsvare din overenskomstmæssige ret til bl.a. feriegodtgørelse. Kendelsen kom 11. september 2012.

Feriegodtgørelse Som overenskomstansat fodboldspiller i dansk fodbold er du omfattet af ferieloven. Feriepengeberettiget løn omfatter alle skattepligtige kontante betalinger/løndele fra klubben. Du skal have grundløn under ferie samt 12,5 % i feriegodtgørelse af alle øvrige kontante løndele (fx sign-on fee, sign-off fee, bonusbetalinger). Indbetaling af feriegodtgørelse af fx sign-on fee, sign-off fee, bonusbetalinger skal ske kvartalsvis til Feriekonto. Ovenstående kategorier skal fremgå af kontrakten, så det i hver enkelt kategori er klart, hvad der skal gøres i relation til feriegodtgørelse.

Afgørelse i Fodboldens Voldgiftsret Kendelsen ved Fodboldens Voldgiftsret i den såkaldte ’feriepengesag’ betyder, at alle kontraktspillere er sikret feriegodtgørelse af alle bonusser og engangsbetalinger såsom sign-on og sign-off fees. Feriegodtgørelse skal altid lægges oveni og må ikke være inklusiv i beløbene som en bruttolønsordning. Kort oplistet betyder kendelsen principielt på området for feriegodtgørelse: • At der skal ske efterbetaling af feriegodtgørelse på 12,5 % af al bonus. • At der skal ske efterbetaling af bonus og feriegodtgørelse på 12,5 % af al bonus, hvor der er anvendt en bruttolønsordning for afregning af feriegodtgørelse af bonus. • At der skal ske efterbetaling af feriegodtgørelse på 12,5 % af alle engangsbetalinger fx sign-on og sign-off fees. • At der skal ske efterbetaling af engangsbetalinger og feriegodtgørelse på 12,5 % af alle engangsbetalinger fx sign-on og sign-off fees, hvor der er anvendt en bruttolønsordning for afregning af feriegodtgørelse af engangsbetalinger. Efterbetaling skal tillægges renter og bod.

20

02 | JUNI 2014


TOVERENSKOMST Overenskomsten: Det er du også sikret Optioner Der kan ikke indgås optioner eller lignende aftaler, da behovet dækkes ved kontraktforlængelser og nye kontrakter. Dette kan dog fraviges, hvis de er til gavn for dig som spiller eller ubestridt til gavn for begge parter. Det betyder, at der ikke kan aftales forlængelse eller forkortelse af kontrakter, som klubben kan kalde. Men det er muligt at aftale en forlængelse eller forkortelse, som en spiller kan kalde.

Som du kan se på de foregående sider, sikrer overenskomsten dig på en lang række områder. Her følger nogle af de emner, som ikke er faldet ind under de foregående kategorier.

#BoldOK

Billedrettigheder Så længe du er på kontrakt i en klub, kan klubben i et rimeligt omfang og i overensstemmelse med almindelig kutyme benytte billeder af dig i markedsføringsøjemed. Spilleren må ikke anvendes således, at det strider mod den loyalitetsforpligtigelse, som spilleren måtte have over for en hovedarbejdsgiver. Brugen af billederne må ikke være i strid med dine religiøse, politiske eller tilsvarende overbevisninger. Du har mulighed for at indgå personlige reklamekontrakter med din klubs skriftlige accept. Klubben kan kun nægte dig personlige reklamekontrakter, hvis de er i konkurrence med en hovedsponsor eller en eksklusivaftale.

Husaftaler - arbejdets tilrettelæggelse Klubben skal indgå en aftale med gruppen af kontraktspillere. Husaftalen bør indeholde regler om mødetider, repræsentative pligter, bonusordninger for hele truppen samt regler om samarbejde mellem ledelse og spillere.

Loyalitet og ikke-diskrimination Spilleren og klubben skal i alle henseender optræde loyalt over for hinanden. Klubben må ikke udøve urimelig forskelsbehandling mellem spillerne indbyrdes. Fx ved at tvinge en spiller til at træne alene, eller ved at have forskellige niveauer på den behandling, som stilles til rådighed for spilleren i klubben.

02 | JUNI 2014

21


Sommerferie Nyd ferielivet i fulde drag Vi har de bedste solrige rejsemål, når du skal ud at rejse - rejs fx til en af vores 6 nye rejsemål i Thailand

BAG ENHVER GOD SPILLER STÅR EN FORSTÅENDE FAMILIE Nu er sommeren snart over os, og dermed handler det i høj grad om kvalitetstid sammen med familie, venner og dem, du ellers holder af. Så rejs sydpå med Bravo Tours og nyd ferielivet i fulde drag med de andre. Rigtige priser, høj hotelkomfort og høj servicegrad hænger fint sammen hos Bravo Tours. Vi kunne aldrig drømme om at gå på kompromis med rejsekvaliteten.

Få Bravo Tours på banen allerede i dag. Bravo Tours vil gerne hjælpe med, at du får ladet batterierne op inden næste sæson starter. Vi sætter pris på den personlige kontakt, så ring til salgschef Troels Hansen på tlf. 53 37 30 35 og få et godt tilbud på din næste ferie.

Ring 70 10 10 77 eller bestil på www.bravotours.dk 22

02 | JUNI 2014

Salgschef Troels Hansen


- din vej til en karriere efter sporten!

www.study4player.dk

Jens Franck: 65 50 22 72 s4p@spillerforeningen.dk

Få rådgivning om valg og gennemførelse af alle typer uddannelser sideløbende med sporten Kortlægning af ønsker og muligheder · Individuel uddannelsesplan · Lokale rådgivnings- og støtteordninger

Online Academy

www.study4player.dk

Jesper Thorup: 61 71 31 99 jesper.thorup@spillerforeningen.dk

Spræng rammerne, og tag din uddannelse online. Fleksibel uddannelse på DINE vilkår! Finansøkonom · HD Erhvervsøkonomi · HF enkeltfag · Int. Handel & Markedsføring · Jura · Lærer · Sport Management · Personlig Træner inkl. Fitnessinstruktør · Massør · Kostvejleder

CV-database

www.job4player.dk

Kresten Blæsild: 22 32 18 55 kresten.blaesild@spillerforeningen.dk

Få rådgivning omkring jobs og din erhvervskarriere efter sporten, og markedsfør din profil i CVdatabasen med fokus på de kompetencer, du har opnået i elitesporten Step Step Step Step

1: 2: 3: 4:

Opret CV i Job4players CV-database - unik skabelon, der viser dine kompetencer som vindertype Få feedback fra 4player og en printklar version af dit CV - klar til brug i din jobsøgning Få 1-2 timers gratis karriererådgivning fra Adecco om konkret jobsøgning, jobinterview etc. Bliv pushet til virksomheder, som er interesserede i medarbejdere med elitesportsbaggrund www.sportsalumni.dk

Rasmus Haagensen: 22 26 00 44 rasmus.haagensen@spillerforeningen.dk

Karrierefremme og networking med nuværende og tidligere elitesportsudøvere Eksklusivt netværk · Netværksmøder med oplæg · Mentorordning · Lokale alumniceller tæt på dig

Organisationspartnere

..........................................................................................................................

Rådgivningspartner ..........................................................................................................................

Virksomhedspartnere ..........................................................................................................................

Rekrutteringspartnere

Uddannelsespartnere

..........................................................................................................................

(certificerede)

Onlinepartnere

..........................................................................................................................

..........................................................................................................................

Alumnipartnere


MATTIS A F DA N H I R S C H S Ø R E N S E N

perfekte match

Inden for et halvt år spillede Matti Lund Nielsen både reserveholdskamp for FC Nordsjælland, var til prøvetræning i Italien og nåede en række kampe i Serie A. Det er midt på ugen. Der resterer blot fem runder af turneringen. Forberedelserne til weekendens kamp er allerede intensiveret. Rækken af kampe uden sejr er seks på stribe, og nu er det på tide, at Pescara igen begynder at vinde kampe. Så det er spillerne lige blevet mindet om ved at blive indlogeret på et hotel i bjergene, hvor der nu skal fuld fokus på næste kamp. Det er dagen før Matti Lund Nielsens 26 års fødselsdag, og fødselsdagen må han fejre i træningslejr i bjergene med holdkammeraterne i den italienske Serie B-klub.

Måske de ikke ved det. Holdkammeraterne altså. Men der er en hel del at fejre, hvis man lige spørger Matti Lund Nielsen. Hans nu godt to år i Italien har været en oplevelse ud over det sædvanlige. Og skiftet var lige det, den danske fodboldspiller havde brug for. Den ene uge spillede han reserveholdskamp for FC Nordsjælland. Ugen efter var han til prøvetræning i Italien og fik skrevet under på en kontrakt. På Matti Lund Nielsens cv står der også en stribe Serie A-kampe for Pescara. - Det overraskede også mig, at jeg overhovedet fik muligheden for at komme til Italien. Men muligheden opstod bare lige pludselig, og så greb jeg den. Men jeg var bestemt ikke sik-

24

02 | JUNI 2014


SKYDESKIVE FOR ALLE Der er allerede også sket en del ting på de to år, som Matti Lund Nielsen ikke lige havde kunnet forudse. Tingene er gået op og ned, og også i Italien taber man fodboldkampe. Reaktionerne bagefter er bare en del stærkere end i Danmark. - Jeg har fået bekræftet de ting og historier, jeg fik fortalt, inden jeg tog til Italien. Når man taber en kamp i Italien, er man skydeskive for alle, der har lyst til at skyde på dig. Der kommer kritik fra medierne, træneren, fansene og alle mulige andre. Kritikken kommer prompte og er både meget hård og barsk. Der er hardcore fans, der møder op på træningsanlægget og fortæller, at nu skal vi lige til at tage os sammen. Men det, der egentligt har overrasket mig, er, at spillerne står sammen. Sammenholdet på holdet er imponerende stærkt. Måske hænger det sammen med, at vi dybest set kun har hinanden. Lige med undtagelse af vores familier. Men vi er gode til at støtte hinanden, og så er det lidt lettere at kapere kritikken, fortæller Matti Lund Nielsen. Der er ikke meget, der i den boldgade kan chokere ham efter et par år i italiensk fodbold. For nylig blev en kamp i Serie C aflyst, fordi Nocerinas fans havde truet med at skyde spillerne, når de løb ind på banen. Nocerina har Matti Lund Nielsen tidligere mødt i Serie B, men nu er holdet sidst i den tredjebedste række, og det er mere, end holdets fans kan klare.

ker på, at jeg ville kunne klare mig i italiensk fodbold. Faktisk troede jeg, at jeg var på vej hjem igen et halvt år efter med en masse dårlige oplevelser i bagagen. Men det har vist sig, at det både fodboldmæssigt og menneskeligt var en italiensk udfordring, jeg havde brug for. Det passede simpelt hen som fod i hose for mig at blive smidt ud på dybt vand på det tidspunkt. Jeg kunne ikke bunde, der var ikke noget sikkerhedsnet, men det var det, der på en eller anden måde trickede mig. Den afslappede livsstil uden for banen og den hårde træning og disciplinære tilgang til fodbolden var lige den cocktail, der viste sig at være den helt rigtige for mig, fortæller Matti Lund Nielsen. Han er slet ikke i tvivl om, at han pt er på den helt rigtige fodboldadresse. Derfor har han også forlænget kontrakten med Pescara for yderligere to år. - Men derfor kan jeg alligevel ikke sige med sikkerhed, at jeg også er i Pescara efter sommerferien. Måske kommer der en ny træner, der ikke vil bruge mig. Det er ikke helt det samme at skrive under på en to-årig kontrakt i Italien og i Danmark. I Italien kan der ske en række uforudsete ting i løbet af ingen tid, understreger Matti Lund Nielsen.

- Det viser noget om, hvilke følelser fodbold sætter gang i i Italien. Jeg husker stadig min allerførste kamp. Alt var kaos på tribunerne. Kanonslag, romerlys og alt muligt andet. Det var et utrygt sted at være. Netop utryghed havde jeg svært ved at håndtere, da jeg boede i Danmark. Da var jeg en tryghedsnarkoman, og jeg havde brug for velkendte og trygge rammer, og jeg kunne slet ikke klare det, hvis vi var uvenner på holdet. Den helt rigtige medicin mod det har vist sig at være at blive kastet ud et sted, hvor det var allermest utrygt. Jeg kan huske, at jeg ringede hjem til min kæreste og min far og fortalte dem om den første kamp. Jeg kan også huske, at jeg sagde, at jeg aldrig havde oplevet en fodboldkamp være mere farlig, kaotisk og dramatisk, men hold kæft hvor var det sjovt at spille den. Det var en forfærdelig og grim oplevelse at opleve kaos og virvar på tribunerne, men hvor fik jeg lyst til at spille flere af den slags kampe. Men alle de ting vænner man sig til. Det bliver en del af ens hverdag, når man har været her et stykke tid, fortæller Matti Lund Nielsen.

BLOD, SVED OG TÅRER Han understreger, at han var heldig at komme til en klub, hvor alting passede perfekt for ham. Det kunne ikke have været et bedre match. Havde han ikke været så heldig, kunne det snildt være gået galt. Men han har trods alt ikke fået det hele foræret. For det har både kostet blod, sved og tårer. Der har været barske oplevelser undervejs, som han selv har skullet bearbejde og håndtere, og han har aldrig arbejdet hårdere for føden end i de to år, hvor han har været i Italien. - Der er mange hårde timer som fodboldspiller i Italien. Men det er det hele værd, når man vinder en kamp eller scorer et >> 02 | JUNI 2014

25


mål og kan løbe ud og juble sammen med fansene. Det er en helt unik følelse, når de hylder dig. Jeg er også blevet modnet og bliver ikke længere så påvirket af kritik og tilråb. Helt overordnet set er jeg lykkelig for det skifte, jeg foretog til italiensk fodbold. Uden tvivl har det også menneskeligt været et valg, som jeg er lykkelig for, at jeg tog. Opholdet i Italien har gjort mig til et mere modent menneske. Jeg er blevet klogere på mig selv og klogere på, hvilken effekt jeg på godt og ondt kan have på de mennesker, jeg har omkring mig. Jeg tror, folk vil synes, der er stor forskel på den dreng, der tog af sted for et par år siden, og så ham, der snart kommer hjem på sommerferie. Jeg tror, at de nu vil betegne mig mere som en mand end en dreng, siger Matti Lund Nielsen. Lykken for ham ligger altså lige nu i Pescara. Og det er ikke så vigtigt for ham, om det hedder Serie A, B eller C. - Selvfølgelig vil jeg lyve, hvis jeg siger, at jeg ikke drømmer om at komme til at spille Serie A igen. Det var en fantastisk oplevelse at prøve at spille omkring 20 kampe i Serie A kort efter, at jeg var kommet til Italien. Men det er ikke det vigtigste for mig. Jeg har valgt at blive i Pescara, selv om jeg helt sikkert kunne have tjent flere penge andre steder. Jeg går ikke efter pengene og glamouren. Jeg går efter at have det godt. Både som fodboldspiller og menneske. Og da jeg spillede Serie A, var jeg i virkeligheden slet ikke klar til at spille Serie A. Det var for tidligt for mig. Jeg har stadig meget at lære som fodboldspiller, og de ting vil jeg gerne lære, før jeg måske igen skal spille med og mod de allerbedste. Lige nu er mit niveau til Serie B, og måske befinder jeg mig i virkeligheden på den der udefinérbare hylde, hvor jeg er lige ved at være god nok til Serie A og samtidig er en god Serie B-spiller, siger Matti Lund Nielsen.

26

02 | JUNI 2014

Heller ikke det danske landshold gør han sig de store tanker og drømme omkring. - Jeg har fundet ud af, at man godt kan have en fin karriere i udlandet, uden at man absolut behøver spille på landsholdet. Det er godt at have mål at gå efter, men det vigtigste er at være i nuet og være lykkelig for det. Det har tiden i Italien i hvert fald lært mig. Og finder man endelig sådan et sted, som jeg har fundet mig i et land som Italien, hvor der ellers er så meget kaos, så skal man ikke betænke sig to gange.

HESTEHOVEDET 2 • 4900 NAKSKOV E-mail: nakskovfjordcamping@mail.dk www.nakskovfjordcamping.dk

Tlf. 5495 1747


PLAYER SOCIAL RESPONSIBILITY: SPILLERNE TAGER SOCIALT ANSVAR

Player Social Responsibility er topspillernes sociale indsats, der bekæmper racisme og støtter marginaliserede børn og unge. Vi har massiv opbakning fra landets professionelle fodboldspillere, men vi kan altid bruge flere, der vil gøre en forskel og give noget tilbage til samfundet. Aktiviteter

° ° °

Giv Racismen Det Røde Kort - Stadionevents og skolebesøg Arena Spartacus - Fodboldaktiviteter i lokalmiljøet Spartans - Træneruddannelse med mening

Gør en forskel

topspillere er du rollemodel for børn og unge ° Som Bliv fast trænere eller gæstetræner i Arena Spartacus ° Tag med på skolebesøg med Giv Racismen det Røde Kort ° Omfanget af dit engagement er op til dig °

Effekt

marginaliserede børn og unge et fast holdepunkt ° Vioggiver trygge rammer i lokalområdet selvværdet og selvforståelsen hos den enkelte ° ViVi styrker forebygger kriminalitet og skaber positive netværk ° Vi bruger fodbolden som fællessprog og gør børn og unge ° parate til livet i den lokale fodboldklub

får børn og unge til at reflektere over racisme, diskrimi° Vination og mangfoldighed

Kontakt

Christensen, Giv Racismen Det Røde Kort ° Simon 51 20 54 08, simon@stopracismen.dk

Lønstrup, Arena Spartacus og Spartans ° Christian 29 11 23 81, cl@spillerforeningen.dk

vinder

Ambassadører: Thomas Kristensen, Martin Bernburg, Martin Albrechtsen, Morten Wieghorst, Patrik Mtiliga, Jores Okore, Bajram Fetai, Nadia Nadim, Karim Zaza, Johan Absalonsen, Jeppe Curth, Thomas Augustinussen, Hans-Henrik Andreasen, Kasper Lorentzen, Jonas Kamper m.fl.


Anførere:

PARKEN er Danmarks Bedste Bane AF MICHAEL HEHR

I år har FC København, ifølge tabellen, ikke kunne bryste sig af det bedste spil. Men banen, de har spillet på, har derimod været fortrinlig. FC Københavns hjemmebane, PARKEN, er nemlig Danmarks Bedste Bane.

Græstæppet i PARKEN er Superligaens bedste. Det står klart efter afgørelsen af Spillerforeningens afstemning om Danmarks Bedste Bane 2013/14. Førstepladsen er blevet sikret i skarp konkurrence med sidste sæsons vinder, FC Midtjylland. Igen i år har Superligaklubbernes anfører efter hver udekamp bedømt den bane, som de har spillet på i den pågældende runde. Bedømmelsen er sket efter en skala fra 1-5, hvor 1 er elendig og 5 er fantastisk. Anførernes rangering har resulteret i følgende stilling (vinderen findes efter 15 kampe):

1. FC København (4,13) 2. FC Midtjylland (4,07) 3. OB (3,60) 4. Viborg FF (3,40) 5. AaB (3,40) 6. FC Vestsjælland (3,27) 7. Brøndby IF (3,27) 8. SønderjyskE (3,07) 9. Esbjerg fB (3,07) 10. AGF (3,00) 11. Randers FC (2,60) 12. FC Nordsjælland (1,67)

28

02 | JUNI 2014

Som det fremgår af pointfordelingen, har FC Københavns grønsvær i år været i tæt duel med FC Midtjyllands ditto, der løb med titlen sidste år. Længe var FC Midtjyllands hjemmebane også favorit til titlen i år, men en voldsom slutspurt fra græstæppet på Øster Allé betød, at Den Gyldne Greb endte i København. Det var, ikke overraskende, til stor begejstring for FC Københavns groundsman, Daniel Madsen. - Det er fantastisk. Det er fantastisk for hele klubben, og ikke mindst er det fantastisk for mig og mit team, at vi bliver anerkendt og belønnet for det arbejde, vi laver. Det værdsætter vi, og vi er ganske enkelt meget stolte og glade for prisen, fortæller han. Også Anders Hørsholt, der er administrerende direktør i FC København, er glad for kåringen af PARKEN som Danmarks Bedste Bane. Det skyldes ikke mindst, at banens beskaffenhed er en vigtig komponent i klubbens målsætninger. - Denne kåring er vi faktisk rigtig glade for, og det er en pris, som vi meget gerne vil vinde hvert eneste år. Vi vil jo gerne have, at FC København er det bedste fodboldhold i Norden, og at PARKEN tilsvarende er det bedste stadion at komme på. Plænen er en vigtig del af begge de to målsætninger, og derfor har vi også dygtige og hårdtarbejdende folk til at passe


og pleje den, som i den grad har leveret en flot indsats i den forgangne sæson, siger Anders Hørsholt. Dermed lever PARKENs græstæppe op til de forventninger, der ifølge Daniel Madsen er fra omgivelserne: - Der er et krav fra omgivelserne om, at banen i PARKEN står snorlige. Det er et krav fra pressen, vores konkurrenter, publikum og ikke mindst os selv.

NYT GRÆSTÆPPE Da Superligaklubberne gik til vinterpause, var FC Midtjylland alene i front med en gennemsnitlig bedømmelse på 4,3 (efter ti kampe), mens FCK på daværende tidspunkt, med et snit på 3,7 (efter ti kampe), befandt sig på en beskeden femteplads. Det skyldes blandt andet et tætpakket program. - I PARKEN har vi svære betingelser. PARKEN er et af de mest travle stadions i Europa. Et så tætpakket program betyder, at banen ikke får særlig meget hvile. Det har den behov for for at kunne regenere sig selv. Vi havde et efterår, hvor programmet var pakket med henholdsvis Superliga-, Champions League- og landskampe samt en række events, forklarer Daniel Madsen. Det hårde program medførte en meget slidt bane. Siden er der blevet lagt et nyt græstæppe i PARKEN. Det har betydet, at københavnernes hjemmebane har modtaget lutter topkarakterer i forårssæsonen.

Udvalgt statistik • Første spillerunde er med et gennemsnit på 4,67 den runde, hvor anførerne gennemsnitligt har vurderet banerne bedst. • Runde 18, der var den sidste runde før vinterpausen, er med et gennemsnit på 2,33 den lavest rangerede runde i 2013/14-sæsonen. • FC Nordsjælland er den klub, der har modtaget flest 1-taller. Hele otte gange har kunstgræsset i Farum modtaget bundkarakter. Til sammenligning har hver ken OB’s, AGF’s, Brøndby IF’s, Esbjerg fB’s, FC Midtjyllands eller FC Københavns bane modtaget den bedømmelse. •

Mens FC København udelukkende har modtaget topkarakteren 5 i forårssæsonen, har den samlede gennemsnitlige vurdering bevæget sig i et spænd mellem 2,50-3,33 i den sidste halvdel af sæsonen.

AaB og Viborg FF slutter sæsonen med samme antal point, nemlig 3,40. Da AaB har modtaget flere topkarakterer (4) end Viborg FF (1), er det nordjyderne, der løber med fjerdepladsen. Af samme årsag slutter FC Vestsjælland over Brøndby IF, mens SønderjyskE akkurat ender over Esbjerg fB.

FOTO © LARS MØLLER, LARSMOELLER.COM

>> 02 | JUNI 2014

29


UDEN KONTRAKT TIL SOMMER? Hold dig i form

med Spillerforeningens træninger og kampe FIFPro Tournament er turneringen for transferfrie spillere og afholdes i Amsterdam. Spillerforeningen afholder inden turneringen en lang række træninger og kampe, hvor du har mulighed for at holde din boldføling, fysiske form og kamptræning ved lige. Ved selve turneringen i Amsterdam har du mulighed for at vise dig frem foran agenter fra hele Europa. Langt de fleste danske spillere, der har deltaget i træning og kampe, har haft held til at skrive en kontrakt med en ny klub.

TRÆNINGSTIDER Kl. 17.00-18.30 Mandag 30. juni Onsdag den 2. juli Torsdag den 3. juli Mandag den 7. juli Onsdag den 9. juli Torsdag den 10. juli Mandag den 14. juli Tirsdag den 15. juli Onsdag den 16. juli

Træningskampe er ved at blive planlagt!

KONTAKT OG MERE INFO Kresten Blæsild, 22 32 18 55 kresten.blaesild@spillerforeningen.dk Spillerforeningen.dk > Projekter og events > FIFPro Tournament

Fremad Valbys baner Julius Andersensvej 8 2450 København SV FIFPro Tournament 18.-21. juli i Amsterdam

02 | JUNI 2014

31


JUNKER

klar til nyt kapitel A F DA N H I R S C H S Ø R E N S E N

Dåbsattesten fejler egentlig ikke noget. Den er set mere gulnet hos andre. Men den sidste gnist er der ikke længere hos 33-årige Mads Junker.

Forårssolen presser temperaturen op på næsten 25 grader. Selv om klokken er tæt på spisetid en mandag i maj. Mads Junker sidder i sin bil og er på vej til middag med to andre danske fodboldspillere sådan cirka 700 kilometer væk fra den danske grænse. For fodboldspiller er han stadig. Men ikke ret meget længere. Det var det. Det er den korte sætning, der har fået overtaget i øverste etage hos Mads Junker den seneste tid. - Det er ikke sådan, at jeg er dødhamrende træt af fodbold. Slet ikke. Det har været fedt. På godt og ondt har det været en berigende oplevelse. Mest godt. Men det var det. Det er sådan, jeg føler det nu, fortæller Mads Junker, der snart er fortid i KV Mechelen i Belgien. Mads Junker trådte ind på fodboldscenen med Lyngby omkring årtusindeskiftet. Siden kom han forbi Brøndby og FC Nordsjælland, inden turen gik til Holland og Vitesse. Her fik han en fire-årig kontrakt. På cv’et står der i dag også Roda og senest to sæsoner i KV Mechelen i Belgien. - Jeg var 23, da jeg tog afsted. Jeg havde haft en god halvsæson i Nordsjælland, og pludselig ringede min agent Karsten

32

02 | JUNI 2014

AN ROGIER, WWW.KVMECHELEN.BE

Aabrink og sagde, at han havde en fire-årig god kontrakt til mig i Holland, som jeg bare skulle skrive under. Jeg var klar og følte, at det skulle være det. Så mange chancer får man heller ikke. Jeg synes, at jeg slog til i Vitesse og blev lynhurtigt glad for at være i Holland. Holland er det land, der mest minder om Danmark måske lige bortset fra Sverige, så det er nemt at falde til. Jeg fik scoret en 17-20 mål i 80-90 kampe. Det var ikke så skidt, at det var til grin, men det var heller ikke så godt, at jeg bragede igennem. Jeg ville gerne blive i Holland, da kontrakten var ved at løbe ud, og så kom Roda på banen, hvor jeg havde en del gode sæsoner, fortæller Mads Junker.

SOM UGANDA For to år siden fik Mads Junker endnu engang sat sin signatur på en kontrakt med en ny klub. Denne gang KV Mechelen i Belgien. - Jeg er lidt af et tryghedsmenneske, så jeg ville gerne blive i området. At skifte til Belgien var jo bare lige at skifte oven på den anden side af grænsen. Men jeg kunne lige så godt være skiftet til Uganda, for så stor forskel er der på de to lande. Belgierne er et splittet folkefærd. Det er virkelig et todelt land, som når du tegner ekstreme forskelle op mellem Jylland og


København og så bare lige ganger det med en faktor ti. Det er meget underligt, at det er sådan, for mange danskere tænker, at Belgien helt sikkert minder en del om Danmark og med EU’s hovedstad i Bruxelles. Men Belgien minder meget mere om et sydeuropæisk land, hvor alting tager tid. Hvis du skal have én ud at se på din internetforbindelse, kommer han helt sikkert ikke til den aftale tid, men måske først nogle dage efter. Og alle belgiere er meget bange for at tage ansvar og beslutninger. Hvis du i klubben eksempelvis skal have en mobiltelefon, skal du måske spørge fire-fem stykker, før du finder frem til én, der vil tage beslutningen. Den mentalitetsforskel, der er mellem Holland og Belgien, har overrasket mig meget, siger Mads Junker. Fodboldmæssigt er han også blevet overrasket. Han havde regnet med, at skiftet fra Holland til Belgien ville være et skridt til siden. Men i virkeligheden synes han, at det har været et skridt ned ad stigen. - Rent økonomisk ligger Belgien langt over den hollandske fodboldøkonomi. De lønninger, klubberne betaler her i Belgien, er to-tre gange højere end i Holland, måske lige fraregnet Ajax og PSV. Det er også derfor, trænere og spillere valfarter fra Holland til Belgien, men der går nogle år endnu, inden de

at Belgien er én af VM’s helt store outsidere. Målet for Belgien er EM 2016, og jeg tror ikke, landsholdet har det i sig allerede nu til sommer. Men Belgien er på vej mod en storhedstid, og klubberne i Belgien har også en historik, de kan vende tilbage til. Det vil ikke være fremmed for dem, hvis de pludselig befinder sig i den europæiske top igen om nogle år, understreger Mads Junker.

INGEN FRYGT FOR DET NYE LIV Han er allerede godt i gang med en fodboldanalyse. Og måske er det også det, han skal til at kaste sig over i det nye liv. Junker stiler efter en rolle som ekspertkommentator ved dansk tv. Livet efter fodbolden frygter han på ingen måde. Han er godt klar over, at det bliver en omvæltning. Men det er en udfordring, han er klar til. - Jeg er ikke bange for det liv, der venter. Efter 15 år i fodbolden ved jeg godt, hvad jeg kan og ikke kan. Jeg ville måske godt kunne have fortsat et år eller to mere på det her niveau, men jeg er ikke længere i stand til at gøre den forskel, som jeg gerne vil. Mit niveau er ikke det samme som for tre-fire år siden. Mentalt vil jeg også have svært ved at svinge mig op til alle træningerne og alle de fravalg, der skal tages. Derfor føler jeg, at det er bedst at stoppe nu. Jeg ved godt, at min identitet er fodboldspilleren Mads Junker. For mange fodboldspillere er det hele livet, og mange er bange for livet bagefter. Derfor holder mange sikkert også krampagtigt fast i karrieren så længe som overhovedet muligt, fordi de er bange for at falde i et sort hul. Men sat op imod det, jeg kan komme i gang med nu, er det ikke umagen værd at fortsætte i et år eller to endnu. Måske kommer den chance, som jeg får nu i tv-verdenen, ikke igen. Og jeg tror, det er svært at stoppe, uanset hvornår man gør det, siger Mads Junker. Han glæder sig til at vende hjem til familie og kæreste . Og han har altid følt, at han skulle tilbage til Danmark igen, når fodboldkarrieren sluttede i udlandet. Fordi hans rødder er i Danmark.

AN ROGIER, WWW.KVMECHELEN.BE

belgiske klubber rent sportsligt kan bide skeer med de hollandske. Der er kommet rigtig mange penge i belgisk fodbold, fordi landsholdet er blevet uhyre populært. Alle vil gerne associeres med de røde djævle, og landsholdet har bare en enorm xfaktor. Alligevel hører jeg ikke til blandt dem, der regner med,

- Men det bliver da underligt at vende hjem, da jeg har tilbragt mere end halvdelen af mit voksenliv i udlandet. Jeg har haft en fantastisk tid som fodboldspiller. Jeg har rejst en del og tjent penge og fået venskaber. Og så har jeg fået en kulturel oplevelse, da jeg stort set har spillet med mennesker fra alle verdensdele. Den barriere i forhold til fremmedhed og religion, som man måske oplever nogle steder i Danmark, har jeg ikke. Den findes ikke i fodboldens verden. Mange ting er ikke så vigtige, når du mødes i omklædningsrummet, om du er muslim eller kristen, sort eller hvid, det er fuldstændig underordnet. Vi har sammen en fælles mission, og det er det eneste, der tæller. Men jeg respekterer og værdsætter, at jeg kommer fra et velfærdssamfund, hvor vores største problem måske kan være, at man nu ikke lige fik den ønskede iPad i julegave. Jeg har spillet med analfabeter og mennesker, der kommer fra helt andre kår end vores, og så lærer man at sætte pris på det, vi har i Danmark. Jeg er glad for alle de mål, jeg har scoret. Men jeg er nok mest glad for, at fodbolden har givet mig et enormt perspektiv på verden, slutter Mads Junker. 02 | JUNI 2014

33


Tilbud til medlemmer SE W W W.SPILLERFORENINGEN.DK

af Spillerforeningen

FOR MEDLEMMER

TILBUD TIL MEDLEMMER

HESSEL HiRE

HESSEL HiRE tilbyder medlemmer af Spillerforeningen attraktive leasingpriser på fabriksnye Mercedes-Benz og Renault personbiler. Kontakt Spillerforeningen, hvis du vil have en brochure tilsendt, eller find den på hjemmesiden ved at følge stien i toppen af denne side. Se mere på www.hessel.dk Kontakt: Christian Lind, Afdelingsleder, mobil 20 85 44 12, c.lind@hessel.dk

Bravo Tours

Bravo Tours tilbyder flere gange årligt fristende tilbud på ferierejser til Sydeuropa til Spillerforeningens medlemmer. Rejsen inkluderer altid transport mellem lufthavn og hotel, mad om bord på flyet, flytillæg og danske rejseledere. Se mere på www.bravotours.dk

Bauerfeind

Bauerfeind er verdens førende producent af medicinske sportsprodukter. Som medlem af Spillerforeningen kan du få 20 % rabat på vejledende udsalgspris på hele produktporteføljen. Se mere på www.bauerfeinddanmark.dk Kontakt: Frank Bærentsen, Regional Sales Manager Danmark, tlf. 27 68 48 10 frank.baerentsen@bauerfeind.se

EuroEyes

EuroEyes er Nordeuropas største sammenslutning af øjenklinikker med speciale i korrektion af synsfejl. Spillerforeningens medlemmer tilbydes gratis forundersøgelse samt 10 % i rabat på EuroEyes Premium øjenlaserbehandling. Se mere på www.euroeyes.dk

Unisport

Få 10 % rabat på den aktuelle salgspris på alle produkter i Unisports udvalg uanset førpris - gælder også allerede nedsatte varer. Hos Unisport finder du Skandinaviens største udvalg af fodboldudstyr, og varerne leveres fra dag til dag over hele landet. Se mere på www.unisport.dk, og find din rabatkode ved at følge stien i toppen af denne side.

LO Plus

Dit medlemskort hos Spillerforeningen er samtidig et LO Plus-kort, som giver rabat i mere end 1.500 butikker. Du har også mulighed for at udskifte dit nuværende medlemskort med et LO Plus Guldkort, som du samtidig kan bruge til at betale med. Se mere på www.loplus.dk og www.loplus-guldkort.dk

34

02 | JUNI 2014


Få fokus tilbage på bolden EuroEyes er blevet landsdækkende, og har slået sig sammen med Danmarks største privathospital, Aleris-Hamlet. Tilsammen tilbyder vi kompetent erfaring i trygge rammer. Som medlem af Spillerforeningen tilbyder vi dig bl.a. en gratis forundersøgelse i en af vores klinikker. Her kan du finde ud af hvordan du kan smide brillerne eller linserne, så du kan få fokus tilbage på bolden. Du er også velkommen til at deltage i en af vores gratis informationsaftener. Læs mere eller tilmeld dig på euroeyes.dk.

København

Aarhus

Aalborg

Esbjerg

Herning

Tlf: 7027 4553

euroeyes.dk

02 | JUNI 2014

35


.dk

Afsender: Spillerforeningen, Frederiksholms Kanal 4, 2. sal, 1220 København K

En Hessel Renault er til at betale. På kun 6 måneder! Megane ST

6 1 29

Man behøver ikke betale af på en bil i årevis. I hvert fald ikke hos Hessel HiRE. Her klarer du det på 6 måneder. Det månedlige beløb er inklusive alt - det vil sige forsikring, grøn ejerafgift, service, hele molevitten simpelthen. Du skal bare fylde brændstof på og køre. Godt nok vil vi ha’ bilen igen efter de 6 måneder. Og så kan du vælge en ny bil til de næste 6 måneder. Hos Hessel HiRE kalder vi aftalen for korttidsleasing. Bilerne kalder vi Renault Captur og Megane. Og du kan roligt kalde det en go’ handel. Tænk sig - ny bil hvert sjette måned. Man skulle tro det var ubetaleligt. Hessel HiRE er en del af Ejner Hessel A/S.

Captur

Renault Captur Expression leasingydelse inkl. service, forsikring, grøn ejerafgift og moms

fra

3.745 kr./md.

Renault Megane Sport Tourer leasingydelse inkl. service, forsikring, grøn ejerafgift og moms

fra

3.995 kr./md.

SJÆLLAND: Næstved Transportbuen 1, tlf: 7311 7100 • Ringsted Bragesvej 9, tlf: 7311 7200 • Slagelse Merkurvej 1, tlf: 7311 7300 JYLLAND: Hjørring Vester Hedevej 255, tlf: 7211 5300 • Randers Ribevej 11, tlf: 7211 5100 • Ringkøbing Birkmosevej 14, tlf: 7211 6400 • Silkeborg Stagehøjvej 3, tlf: 7211 6500 Thisted Løvevej 15, tlf: 7211 6900 • Aalborg Sundsholmen 10, tlf: 7211 5200 • Aarhus Agerøvej 53, tlf: 7211 5000 • Aars Tolstrup Byvej 1, tlf: 7211 6800 • www.hessel.dk

Månedlig ydelse er inklusive grøn ejerafgift og forsikring (selvrisiko 6.500 kr. inkl. moms). Etableringsgebyr på kr. 1.995 inklusive moms. Månedligt kilometerforbrug er 1.667. Kilometersats pr. overkørt kilometer 2.50 kr. inklusive moms. Leasingperiode 6 måneder. Priseksempel Renault Captur Expression dCi 90. Forbrug ved blandet kørsel 27,8 km/l. CO2-emission 95 g/km. Priseksempel Renault Megane Sport Tourer ST 1.5 dCi ESM 110. Forbrug ved blandet kørsel 28,6 km/l. CO2-emission 90 g/km. Bilerne er vist med ekstraudstyr.

Profile for Indersiden

Indersiden 2/14  

Indersiden er fodboldspillernes eget magasin, der udgives af Spillerforeningen.

Indersiden 2/14  

Indersiden er fodboldspillernes eget magasin, der udgives af Spillerforeningen.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded