Page 1

FA G M A G A SI N U TGITT AV IN CRE O. NO 2012

ET WEBLANDSKAP I ENDRING 04

RESPONSIVT WEBDESIGN

06

SEMANTISKE DATA

08

EVERY PIXEL COUNTS

20

HVORDAN SKRIVE GOD TEKST PÅ NETT?

Lær mer om flytende design som automatisk tilpasser seg PC, nettbrett og smarttelefoner.

Google har varslet endringer i måten de behandler dataene på, og vil nå lete etter mening og sammenhenger i større grad enn ord og tall.

Nye høyoppløselige skjermer gir oss høyere kvalitet, flere detaljer og en bedre opplevelse, men også nye utfordringer.

Vil du skrive godt på nettet, er det visse hensyn du må ta. Med enkle grep kan du gjøre store forbedringer med tekstene dine før du publiserer.


VELKOMMEN WEB360 ER ET FAGMAGASIN UTGIT T AV INCREO.NO

INNHOLD

04 RESPONSIVT WEBDESIGN

06 SEMANTISKE DATA

Lær mer om flytende design som automatisk tilpasser seg PC, nettbrett og smarttelefoner.

Google har varslet endringer i måten de behandler dataene på. De leter etter mening og sammenhenger i større grad enn ord og tall.

08 EVERY PIXEL COUNTS Nye høyoppløselige skjermer gir oss høyere kvalitet, flere detaljer og en bedre opplevelse, men også nye utfordringer.

Content Management & eCommerce

10 WONDERCODE RESPONDERER For bedriftens websatsing er det avgjørende å holde tritt med utviklingen på nett. Les mer om Wondercode CMS & eCommerce som kan hjelpe deg med nettopp det.

12 E-HANDEL – ET INNBLIKK I NETTBUTIKKENS FIRE HJØRNER Om du er en av dem som har planer om å starte nettbutikk, hva er det viktigste du bør tenke på? Det kommer litt an på hvem du spør.

16 UTVALGTE PROSJEKTER FRA INCREO Vi lover våre kunder den løsningen de trenger for å lykkes på nett. Her finner du et utvalg webløsninger vi har skreddersydd for våre kunder.

increo.no increo@increo.no 815 51 888 twitter.com/increo facebook.com/increo

20 HVORDAN SKRIVE GOD TEKST PÅ NETT?

22 INCREO 15 ÅR

Vil du skrive godt på nettet, er det visse hensyn du må ta. Med enkle grep kan du gjøre store forbedringer med tekstene dine før du publiserer.

2 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO

Vi lagde websider for 15 år siden. Vi lager websider i dag. Og det er nettopp all den tid vi har brukt på å spesialisere oss, som gjør at vi kan hjelpe våre kunder med å lykkes på nett. Les og lær mer om InCreo.


LEDER Data med mening Velkommen til en ny utgave av fagmagasinet WEB360, og til en høst der det skjer mye spennende på nett, noe som kan ha betydning for både synligheten og forretningen din. I tråd med vårt løfte om å være rause med vår kompetanse, skal vi i denne utgaven gi deg et innblikk i utviklingen, slik at du blir enda bedre rustet for å lykkes. JOAKIM RAMSTAD DAGLIG LEDER joakim@increo.no 4000 46 03

Et begrep som vil gjøre seg gjeldende i høst, er «semantiske data». Eller sagt på en annen måte – data med mening. Google har varslet endringer i måten de behandler dataene på, og vil nå lete etter mening og sammenhenger i større grad enn ord og tall. Det har betydning for hvor synlig din nettløsning blir framover. I tillegg får du vite mer om hvordan du lykkes med e-handel (i all beskjedenhet – våre e-handelsløsninger har vunnet flere priser), tips til hvordan du skriver tekst på nett, og hvordan du gjør deg tilgjengelig på alle flater. Versjon 4 av vår publiseringsløsning Wondercode har også kommet. Til slutt vil jeg benytte anledningen til å takke både kunder og medarbeidere for et utviklende samarbeid. I løpet av det siste året har InCreo blitt kåret til en av de beste arbeidsplassene i landet av Great Place to Work, noe vi er veldig stolte av! Vi har også i år blitt premiert under Gulltaggen og Sterk for webløsningen vi har laget for Torshov Sport og webappen ledigp.no for Trondheim Parkering.

WEB360 WEB360 utgis av: InCreo Interactive Creations AS Org. nr.: NO982 057 892MVA Telefon: 815 51 888 E-post: increo@increo.no Web: www.increo.no Postadresse: Innherredsveien 7, 7014 Trondheim Besøksadresse Trondheim: Innherredsveien 7, 7014 Trondheim Besøksadresse Bodø: Storgata 30, 2. etasje, 8006 Bodø Besøksadresse Oslo: Parkveien 12, 0350 Oslo Kopiering eller reproduksjon av tekst og bilder er ikke tillatt uten samtykke fra InCreo. Denne trykksaken er klimanøytral, CO2-utslippet er kompensert.

Alt dette er et resultat av samspill med ambisiøse kunder med krevende prosjekter, som stadig utvikler InCreo og våre medarbeidere.

God lesning!

FÅ NESTE UTGAVE AV WEB360 I POSTEN – helt gratis! Registrer deg, og vi sender rett til din adresse. Registreringsskjema: www.increo.no/web360

Eller e-post til: web360@increo.no

3 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


TEKNOLOGI OG DESIGN

Responsivt webdesign, et landskap i endring I dag surfer vi like gjerne med telefon og nettbrett, som på PC, og det er ingenting som heter standardskjerm. Nå har det kommet en løsning som gjør at vi slipper å skreddersy designet for alle de ulike flatene. Med responsivt webdesign tilpasses nettsidedesignet automatisk til enhetens størrelse, oppløsning og perspektiv.

AV MORTEN WIKSTRØM PROSJEKTLEDER morten@increo.no 4000 46 06 linkedin.com/in/mortenw

Flytende design som responderer og tilpasser seg At webdesignet er responsivt, betyr at det vil se annerledes ut avhengig av om du bruker PC, smarttelefon eller nettbrett. Løsningen er ikke spesielt utviklet for å lage mobiltilpasset design, men for å fungere på mangfoldet av skjermer – smarttelefoner inkludert. Antall ulike skjermflater har økt, og vi bruker ikke bare PC, men telefoner, nettbrett og TV til å surfe på nettet. Det spås at innen få år vil vi surfe mer på nett via nettbrett og smarttelefoner enn med PCer. De ulike flatene dekker ulike behov, og har også store variasjoner når det kommer til egenskaper, skjermflate og oppløsning. Det betyr at det å ha tilpassede visninger til de ulike flatene, blir helt nødvendig.

Uavhengig av skjerm og enhet Den største fordelen med responsivt webdesign, er at det ikke er avhengig av noen enhet, men fungerer godt på alle. Skalerer du ned visningsflaten, vil oppsettet («grid-en») endre seg og innholdet omstruktureres. På en liten skjerm der lesbarheten er lavere, vil derfor bilder bli

4 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO

AV HILDE GRAN KIELLAND GRAFISK DESIGNER hilde@increo.no 4000 46 40 linkedin.com/in/hildegrankielland

mindre, elementer skjules, samtidig som skrifttyper kan forstørres. Med denne typen design trenger du ikke å oppdatere en egen versjon for mobil, nettbrett og PC, men kan endre alt i en sentralversjon. Det er ikke bare ryddig og tidsbesparende, men har også positive følger for søkemotoroptimaliseringen.

En annerledes designprosess Tidligere har man sett på enhetstilpassede sider som mer individuelle sider, hvor egenskaper fra hovedsiden på en tradisjonell skjerm ble tatt med videre inn i egne versjoner, for eksempel en mobilversjon. Med et responsivt webdesign smeltes dette sammen til én versjon – til en flytende eller adapterende webside. Målet og utfordringen er å skape en god og funksjonell brukeropplevelse på tvers av et økende antall enheter og skjermstørrelser, samtidig som det visuelle uttrykket skal ivaretas. Rutenettet og spaltene er kanskje viktigere enn noensinne, men samtidig friere enn før. Nøkkelen er at rammeverk og innholdselementer alltid må kunne bevege seg, og samtidig bli presentert på en god måte. Med et godt oppsett vil elementer


Se vår RWD-løsning for NTNU Technology Transfer AS: http://tto.ntnu.no

fint kunne endres fra liggende til stående, økes eller minskes i høyde. Tett samarbeid med kunden er svært viktig i planleggingen av sidestrukturens endringer i de ulike versjonene, og hvilke innholdselementer som kan skjules eller få en ny plass. Hele tiden må man tenke på prioritering av innhold når nettsiden tilpasser seg. Alt handler om å opprettholde den gode brukeropplevelsen, fra stor til liten skjerm.

Designerens utfordring Å skape design som skal fungere like godt på en 4,5 tommer som på en 32 tommer, stiller krav til webdesigneren. Å designe for ulike scenario er en god måte å jobbe på, som med utgangspunkt i for eksempel cinema display, nettbrett og smarttelefon. I tillegg må designet fungere i både stående og liggende format. Ned- og oppskaleringer må planlegges underveis i designprosessen, og mange scenarioer må testes for å sjekke at websiden fungerer slik den skal – uansett enhet. Designeren må ta hensyn til navigering, plassering og størrelse på innhold. Et bilde skal gjerne nedskaleres for en mindre skjerm, og størrelse på tekst og knapper må økes for å være les- og trykkbare. Designere med mye erfaring fra, magasiner og andre trykksaker, kan oppleve det som utfordrende, da de er vant til å designe for fastsatte størrelser. Designet må være flytende, med få faste holdepunkter, derfor vil nok mange oppleve responsivt webdesign som utfordrende.

Medaljens bakside Til tross for at designet tilpasser seg, og man på en smarttelefon nødvendigvis ikke vil vise alle elementene, må du likevel laste ned hele websiden. Dette medfører at du laster ned mer data enn hva du trenger for visningen, noe som kan føre til at websiden oppleves tregere. En responsiv løsning vil også kunne være mer teknisk komplisert, noe som gjør den mer tidkrevende å vedlikeholde. I tillegg er det ikke til å legge skjul på at informasjonsbehovet til en som besøker en nettside fra PC-en på kontoret, er annerledes enn hos en som besøker siden med smarttelefonen sin.

Det handler om brukeropplevelsen Stort sett alle kunder vi snakker med ønsker en mobiltilpasset webløsning, og nesten like mange ønsker at siden skal fungere godt på nettbrett. I det store og hele vil de fleste ha en nettside som er både funksjonell, intuitiv og pen, på alle flater. Vi tror mange vil benytte seg av responsivt webdesign som et middel for å nå målet – å skape en gjennomgående god brukeropplevelse på nett.

Flytende design for NTNU InCreo har levert webløsning til NTNU Technology Transfer AS (NTNU TTO). Selskapet jobber med å skape verdier av forskningsresultater og gode ideer fra Norges Teknisk-vitenskapelige Universitet (NTNU), Helse Midt-Norge og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST). Målet er at disse skal nå markedet i form av nye produkter eller tjenester som kommer samfunnet til gode.

Responsiv webløsning InCreo har levert både rådgivning, design og teknisk utvikling av løsningen. Her har vi benyttet publiseringsløsningen Wondercode CMS. NTNU TTO jobber med innovasjon, og da vi foreslo å utvikle en responsiv webløsning var det noe de ønsket å prøve. Vil du se resultatet av dette og hvordan deres responsive webdesign fungerer i praksis? Gå inn på http://tto.ntnu.no og test nettsiden med ulike enheter.

Vil du ha en teknisk innføring i RWD, se: http://www.w3.org/TR/css3-mediaqueries/

tto.ntnu.no

5 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


AKTUELT

Semantiske data Søkemotoroptimalisering med mening

AV EILEV HAGEN SENIOR SYSTEMUTVIKLER eilev@increo.no 4000 46 24 no.linkedin.com/in/eilev

Googles søkemotor kommer snart med det som sies å være de største endringene de har gjort noen gang. Endringer som antakelig vil berøre millioner av nettsteder og nettstedseiere som avhenger av gode rangeringer i søkemotoren. Driver du selv et nettsted, er dette høyaktuelt– for hvordan kan du optimalisere for å henge med i utviklingen?

Når en søkemotor indekserer sider, er det vanskelig for den å vite om teksten den indekserer handler om et produkt, en brukerkommentar, en kundeomtale, en person, eller om et tall er en pris eller et antall på lager. Dette fordi søkemotoren ikke er menneskelig, men kun et program som ser bokstaver og tegn.

Semantiske data Dataene søkemotoren finner må struktureres, og for å kunne det må man på forhånd ha definert i koden hva som er produktet, hva som er produktets pris, samt hva som er kundeomtaler om produktet osv. Først da kan en søkemotor koble sammen og forstå dataene den har indeksert. Dataene som før har vært «dumme», har nå blitt satt i en sammenheng i forhold til den virkelige verden – de har blitt semantiske data. Vi kan gjette oss til at semantiske data1 vil prioriteres over ikke-semantiske data i et søk. Det betyr at en nettside kan få en ganske annen rangering sammenlignet med hva den hadde før, etter at Google har gjort disse endringene.

Hvordan endres Google-søket? Google vil gå bort ifra å kun vise en enkel liste over søkeresultater, til å kunne gi mer direkte svar på søkefraser. Søker du på et produkt, kan du kanskje få opp bilder, detaljer og prissammenligning fra ulike nettbutikker. Kanskje får du også prisutviklingen over tid, relaterte produkter og en oversikt over produktomtaler. Søker du på «topp ti gadget», vil søkemotoren prøve å lage en slik liste. Alle disse dataene er samlet inn fra relevante nettsteder, hvor du kan klikke deg inn og lese mer. Dette kalles for semantiske søk og baseres på semantiske data. Tanken er å gi deg bedre og mer relevante svar og resultat i søket. Det sies at dette vil påvirke 10–20% av søkene i Google.

6 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


Hvordan optimaliserer nettstedet ditt? Semantiske data er ikke noe nytt, det har eksistert flere standarder for å strukturere data på nettsteder; microdata, microformats og RFDa. Skulle du optimalisert for alle søkemotorer, måtte du ha implementert alle disse, noe som gir mye kode, som igjen gir mye vedlikehold. Et samarbeid mellom Google, Microsoft og Yahoo! har gitt en ny felles standard: Schema.org. Det er denne vi nå bør bruke for å strukturere data, fordi det er enkelt for utvikler å bygge den inn i eksisterende malsett. 3

Standarden kan minne om Open Graph, men har klare forskjeller. Open Graph er lagd for sosiale medier, Schema.org er lagd for søkemotorer. 2 Schema.org kommer med en klar fordel sammenlignet med Open Graph: du kan ha flere typer innhold (personer, produkter, butikker etc.) på samme side. Open Graph har i dag den begrensningen at en side kun kan dreie seg om én type innhold. Det beste hadde vært om disse standardene kunne kombineres, slik at vi kun trenger tenke på én enkelt standard for både søkemotorer og sosiale medier.

indeksere deg høyere i søket. I InCreo gjør vi de grep vi kan for å sørge for at vår publiseringsløsning Wondercode er tilpasset semantiske data – klar for fremtidens Internett. Kilder [1] http://no.wikipedia.org/wiki/Semantisk_web [2] http://schema.org [3] http://developers.facebook.com/docs/opengraph/ • Artikkelen finner du på vår fagblogg: http://increo.no/aktuelt/post/semantiske-datasokemotoroptimalisering-mot-et-nytt-niva

Semantiske data i praksis La oss si at du har en semantisk optimalisert nettbutikk og et utvalg fysiske butikker. Disse butikkene er presentert på nettbutikken med geoposisjon, telefonnummer og lignende. En potensiell kunde søker etter et produkt som finnes i din nettbutikk, og søkemotoren oppfatter at brukeren er i nærheten av en av dine butikker. Din nettbutikk vises i søkeresultatet, med en presentasjon av ønsket produkt og beskrivelse av hvor den nærmeste fysiske butikken ligger. For en kunde vil et slikt lokalt søketreff ofte være bedre enn et treff fra et tradisjonelt søk. Lokasjonsrettede søk vil kunne være til stor nytte og glede for mobile brukere som ønsker å utforske hva som finnes i nærheten. Bare fantasien setter grenser for hvordan dette kan brukes, ikke bare av søkemotorene, men av nettstedseiere og brukere.

Se InCreos fagblogg: increo.no/aktuelt

Å tilpasse din nettside mot neste generasjons søk behøver ikke å bety enorme endringer, men visse grep må du ta hvis du vil henge med. Det første og viktigste er å be de som har utviklet siden din om å sette merkelapper på all informasjon som er relevant for brukerne. Det gjøres ved hjelp av tagging, som gjør at søkemotorene raskt kan finne din side og

7 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


AKTUELT

EVERY PIXEL COUNTS Høyere oppløsning AV MORTEN WIKSTRØM PROSJEKTLEDER morten@increo.no 4000 46 06 linkedin.com/in/mortenw

Punkter, dotter, prikker, piksler. På en skjerm består alt du ser av slike, og oppløsning er et uttrykk for hvor mange pixler et bilde har. Dagens høyoppløselige skjermer gir oss høyere bildekvalitet, flere detaljer og en bedre opplevelse, men også noen nye utfordringer. Når oppløsningen skyter i været, hva må vi tenke på når vi utvikler en webløsning?

Hva er en piksel? Et digitalt bilde er bygget opp av billedpunkter kalt piksler. På en skjerm vil en piksel i et bilde tilsvare en piksel på skjermen, og hver piksel representerer et fargepunkt. PPI (Pixels Per inch) er måleenheten for piksler, og den angir antall piksler langs en tomme bred linje (2,54 cm). Det er fort gjort å blande PPI og DPI (Dots per inch), men DPI er en måleenhet som brukes offline for trykksaker. Denne sier noe om hvor mange trykte punkter som befinner seg innenfor en tomme. En piksel har ingen fast fysisk størrelse, så en piksel vil bli mindre ved en høyere PPI – og motsatt.

Utviklingen av skjermers oppløsning har de siste årene skutt fart. Apple var tidlig ute og lanserte iPhone 4 med skjermen de markedsfører som Retina display. Disse skjermene har betraktelig høyere oppløsning enn det som tidligere var vanlig. Retina display er i dag standard på både iPhone og iPad, og fra sommeren 2012 også på Apples MacBook Pro-maskiner. Høy oppløsning finnes hos Apples konkurrenter også, og i framtiden forventer vi at standardoppløsning på de fleste skjermer vil øke vesentlig.

Bedre opplevelse, større bilder og mer data Høyere oppløsning gir bedre kvalitet, med flere detaljer og et skarpere bilde. Ta iPhone 3G og iPhone 4 som eksempel, begge er smarttelefoner med samme fysiske størrelse på skjermen. Forskjellen er at iPhone 3G viser færre piksler (163 PPI) sammenlignet med iPhone 4 (326 PPI). iPhone 4 har langt høyere oppløsning og viser dobbelt antall piksler per tomme. Et design med en oppløsning tilpasset for iPhone 3G kan derfor oppleves som uklart og av dårligere kvalitet når det vises på en iPhone 4.

den optimale oppløsningen for ulike enheter. Med optimal mener de at det bildet netthinnen (retina) mottar og sender til hjernen, ikke oppfattes å bestå av piksler. Betraktningsavstanden er som regel kortere på en smarttelefon enn på en PC, så en smarttelefon vil kreve høyere oppløsning. Avdøde Apple-sjef Steve Jobs uttalte at det optimale er «300 PPI fra en betraktningsavstand på 10 til 12 tommer», og Apple opererer derfor i dag med 326 PPI på iPhone 4, 264 PPI på iPad 3 og 220 PPI på den nye MacBook Pro-maskinen. Det er ikke nødvendigvis Apple som definerer hva som er optimal oppløsning, og strengt tatt finnes det ingen vedtatt standard for framtidens webløsninger og nettgrafikk. Likevel kan vi ganske sikkert forvente at framtidens oppløsning vil overstige de 72 PPI som tidligere har blitt brukt som tommelfingerregel. I InCreo ser vi på flere forskjellige løsninger for å møte framtidens krav til oppløsning, både på smarttelefoner, nettbrett og PC-er. Etter beste evne prøver vi å viske ut skillet mellom ulike punkter, slik at vi kan gi våre kunder et klart bilde.

Med høyere oppløsning trenger vi også flere piksler i bildene vi bruker. Flere piksler gir mer data, som igjen krever mer kapasitet. Når en større datamengde skal overføres over Internett, tar det lengre tid. Slik sett må vi derfor vurdere ønsket om høy oppløsning opp mot ønsket om en kjapp webløsning.

Power to the pixel!

Hva er den optimale oppløsningen?

Kilder:

For å få en optimal oppløsning, er du avhengig av flere faktorer. Tiden det tar å laste nettsiden, datakapasitet, samt avstanden vi betrakter motivet fra, er blant de viktigste. Apple mener at de med Retina display har kommet frem til

http://discovermagazine.com

8 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO

http://www.apple.com http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_density


Ja da, vi kan godt tenke oss å samarbeide med reklamebyrå. Ta gjerne kontakt med oss.

VIL DU LYKKES PÅ NETT? Norges mest fornøyde medarbeidere kan hjelpe. Trivsel på jobb skaper bedre resultater. InCreo er kåret til en av Norges beste arbeidsplasser, og vi tror at det gjør oss til et enda bedre webbyrå. Vi er dyktige på rådgivning, webdesign, utvikling og drift, og kan bidra fra planlegging til ferdig løsning. I 15 år har vi hjulpet bedrifter med å lykkes på nett. Nå vil vi hjelpe deg. At vi trives på jobben, vil komme deg til gode – ta kontakt, så avtaler vi et møte.

TRONDHEIM / OSLO / BODØ / TLF 815 51 888 / WEB increo.no / FACEBOOK facebook.com/increo / TWITTER twitter.com/increo


TEKNOLOGI

Wondercode responderer

AV CHRISTOPHER CARTER wondercode.com / post@wondercode.com

I dag er det tett mellom nyord og forkortelser på Twitter, og ofte er de et resultat av markedsførernes forsøk på å differensiere sine produkter i et ellers overfylt marked. Følger du med på hva som foregår innen innholdsadministrering, vil du blant annet møte på akronymer som WEM, WXM, WCM og CMS, som alle beskriver programvareprodukter skapt for å hjelpe personer med organisering og administrering av sitt digitale innhold.

Store produktforskjeller Wondercode CMS & eCommerce er en av de ledende produsenteide kommersielle løsningene på det skandinaviske markedet i dag. Programvaren står bak hundrevis av bedrifter, forretninger og publiserte nettsteder og e-butikker. Ettersom markedet for digital tilstedeværelse og digitalt innhold har blitt utvidet til nå å omfatte smarte TV-er, mobiltelefoner og ulike varianter av nettbrett, i tillegg til de tradisjonelle enhetene, har brukergenererte innholdsstyringssystem måtte utvikle seg raskt for å holde tritt. Selv om flere av dagens innholdsstyringssystemer har mer eller mindre de samme egenskapene utad, er det store produktforskjeller i det som foregår på baksiden. Det gjelder brukergrensesnitt og administreringen av løsningen. De store forskjellene handler mer om hvordan produktet brukes og mindre om nye kule funksjoner i form av plugins og add on´s, som de ulike leverandørene kan skilte med.

10 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO

Fokus på bruk og produktivitet Webdesignere er fullt klar over hvor viktig det er å være oppmerksom på detaljene når det kommer til interaksjonsdesign. En delikat, intuitiv og ren presentasjon kan være avgjørende for hvilken følelse brukeren sitter igjen med. De siste årene har webutvikling handlet mer og mer om å levere gode førsteinntrykk som skal få brukere og besøkende til å føle seg velkommen og ivaretatt. Wondercode har tatt interaksjonsdesign et skritt videre. Istedenfor å operere i et generisk administrasjonspanel med dropdown-menyer som krever at du må laste inn siden på nytt mellom hver handling, ligner Wondercode en nettleser i oppbygningen. Wondercode har et intuitivt og fanebasert design, hvor du kan redigere alle typer innhold. Det betyr i praksis at du kan utføre flere oppgaver, administrere flere sider, artikler, produkter osv., uten å måtte laste siden på nytt og uten å måtte navigere bort fra innholdet du jobber med. Dette oppsettet, kombinert med dra- og slippfunksjonalitet for å håndtere media mellom ulike seksjoner, samt et lett tilgjengelig mediegalleri, gjør publiseringsløsningen spesiell. Og det er på denne måten Wondercode har flyttet grensen for hva man kan forvente seg av et publiseringssystem. Resultatet er et produkt bedrifter setter pris på fordi det øker produktiviteten sammenlignet med andre løsninger, og som webredaktører liker å jobbe i fordi det er lett å forstå og enkelt å bruke.

Engasjer mobilgenerasjonen Internettbrukere i dag er ikke som internettbrukere for fem år siden. Tidligere var det vanlig at mesteparten av internettbruken foregikk fra en stasjonær eller bærbar datamaskin. Slik er det ikke i dag. Mobile enheter og nettbrett har fått fotfeste og satt sitt preg i samfunnet. Det spås at i årene som kommer, vil andelen som surfer med mobil eller nettbrett, overstige de som bruker datamaskin. Brukeradferden har også endret seg. Mange bruker for eksempel mobil eller nettbrett for å få tilgang til Internett samtidig som de ser TV. Dette åpner for en rekke nye metoder


og plattformer der man kan engasjere, involvere og kommunisere med lesere, kunder, besøkende og entusiaster. Fordi over halvparten av lokale søk blir gjort med mobile enheter, blir det nødvendig for mange tradisjonelle bedrifter å få vite hvor deres kunder er, samt hvordan de kan engasjere dem. Kunder som besøker en bedrifts nettside med telefonen sin, forventer i dag å bli møtt med innhold som er formatert og tilpasset enheten de bruker. Dagens bedrifter har ofte selv et ønske om å kunne tilby et unikt innhold og interaksjonsdesign for disse kundene, for på den måten å optimalisere salgsprosessen og øke kundetilfredsheten. Enten en bedrift opptrer lokalt eller i flere regioner, om kundene bruker bærbare, stasjonære eller mobile enheter til å koble seg på bedriftens nettside, er Wondercode en publiseringsløsning som løser nettopp dette for deg. Du kan enkelt håndtere innhold som er tilpasset for alle typer datamaskiner og plattformer, noe som skaper nærmere kontakt med kundene – uten at det krever mye tid og administrering.

Dette konseptet, med sammenslåing av data fra ulike plattformer og nettsider, er også essensen i Wondercode. Wondercode kan integreres med et stort antall populære sosiale medier, analysesystemer og videoplattformer. En av de største fordelene med Wondercode er likevel ehandelsmodulen, som kan integreres med en hel rekke ulike ERP- og CRM-løsninger (Customer Relationship Management). Mange bedrifter med store produktkataloger eller mange ulike varehus, har inntil nå ikke hatt mulighet til å gå online med sine butikker. Det fordi det er for omfattende og tidkrevende å skulle registrere og administrere all dataen i flere systemer. Ved hjelp av API-integrasjoner kan Wondercode gjøre denne prosessen automatisk. Det betyr at bedrifter i alle størrelser har muligheten til å lansere en nettbutikk, uten at det fører til betydelig økning av ressurser til administrasjon og arbeidskraft.

De viktige spørsmålene Det store spørsmålet er ikke lenger om man skal være tilstede på nettet, for i de aller fleste tilfeller bør man det. Isteden kan bedrifter stille seg selv disse spørsmålene:

Direkte tilgang til nøkkeltall og målinger Ved å analysere hvilke inngangssider besøkende ofte lander på, hvilke søkeord de søker på for å komme dit, hvor godt nettstedets CTA (Call to actions) fungerer, når de besøkende forlater nettstedet osv., er det mulig å gjøre grunnleggende og viktige observasjoner. Disse observasjonene kan bedriften bruke for å forstå hva slags erfaring kunder og besøkende har med nettstedet og virksomheten. Det gir gode pekepinn på hva som fungerer og ikke – og hva slags innhold bedriften bør publisere. De fleste nettstedseiere kan i dag spore slik statistikk ved hjelp av Google Analytics. Wondercode tar skrittet videre. Ved å benytte Google Analytics API (Application Programming Interface), får du direkte tilgang til statistikk i Wondercode. Det sparer deg for tid fordi du ikke trenger å logge deg inn i Analytics, samtidig som det lar Wondercode få kjennskap til semantiske navigasjonsdata som kan brukes til å personalisere innhold. Kombinasjonen av funksjoner for å tilpasse SEO (Search engine optimization)- og SMO (Social media optimization)-søkeord, titler og miniatyrbilder, gjør markedsføreren i stand til å måle, justere og endre innhold, og å beregne KPI (Key Performance Indicators), uten å måtte forlate Wondercodesystemet. I den moderne verden må markedsføringstiltak bestå av mer enn bare nyhetsbrev og tradisjonell reklame. Ved å tilpasse visningen av innhold som deles på sosiale medier som Facebook, Twitter, LinkdIn, Google+ og Pinterest, kan markedsførere gjøre kundene om til merkevareambassadører som hjelper til med markedsføringen av virksomhet og produkt.

Er internettstrategien vår i tråd med bedriftens overordnede mål?

Gir vi våre kunder/fans adgang og gode verktøy, slik at de kan engasjere seg og dele med hverandre?

Kan internettopplevelsen være med på å øke salgsvolumet og holde på kundene?

Hvordan kan vi best øke produktiviteten når det kommer til å administrere innhold og produkter i det daglige?

Utnytter vi de muligheter vi har innen søkemotormarkedsføring og sosiale medier?

Valget av publiseringsverktøy i kombinasjon med en god digital strategi vil få direkte påvirkning på svaret til alle disse spørsmålene. Og det er der Wondercode kommer inn. Vi har bygget vår teknologi for å hjelpe bedrifter å fungere bedre, raskere og mer effektivt på nettet. Funksjonelt sett kan Wondercode konkurrere med selv de eldste i CMSmarkedet, og med vårt fokus på å gjøre både produkt og brukeropplevelse til den beste, håper vi at det gjør deg nysgjerrig på å få vite mer om Wondercode CMS & eCommerce.

Tjenester som kommuniserer med hverandre Internett blir et stadig større nett av tjenester og plattformer. Da begrepet Web 2.0 ble skapt, var det et resultat av fundamentale endringer i internettstrukturen. Nå var det ikke lengre en plattform kun for enveis kommunikasjon. Bedrifter fikk mulighet til å snakke til sine lesere samtidig som leserne fikk mulighet til å snakke tilbake – og med hverandre. Denne utviklingen har ført til at ulike webtjenester også kan kommunisere med hverandre. Eksempler på det er YouTube, som lar programutviklere koble seg til databasen for å trekke ut medieinformasjon, og Facebook som lar andre nettsteder automatisere brukerregistrering ved hjelp av påloggingssystemet. Ulike analysesystemer og beregningstjenester kan også tillate at deres datainformasjon eksporteres og integreres med nettsteder og brukes i sanntid, eller det kan være e-handel som kan integreres med eksisterende ERP-systemer (Enterprise Resource Planning) og produktdatabaser.

Content Management & eCommerce

11 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


AKTUELT

E-handel – et innblikk i nettbutikkens fire hjørner AV CAMILLA HAGER TEKSTFORFATTER I HVABEHAGER camilla@hvabehager.no 976 20 818

I februar i år brukte skandinavere nær 20 milliarder kroner på e-handel. 6 av 10 nordmenn handler allerede på nettet, og flere vil det bli. Om du er en av dem som har planer om å starte nettbutikk, hva er det viktigste du bør tenke på? Det kommer litt an på hvem du spør. En prat med en kunde, en utvikler, en designer og en prosjektleder gir ulike svar. Alle riktige, alle viktige. For å få en solid og fullverdig nettbutikk på bena, krever det at flere kloke hoder er involvert i prosessen.

12 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


Fra kundens perspektiv Da vi skulle utvikle nettbutikken vår i 2006 så vi etter et webbyrå som var lite og fleksibelt, og som kunne utvikle en løsning i tråd med våre verdier og det uttrykket vi ønsket å gi på nett. Den gang var jo InCreo liten og fremadstormende. Målet var å gi et Eplehus til dem som ikke hadde et i nærheten, det skulle være en fullverdig butikk for seg selv, med samme priser, produkter og kundeservice.

HALLVARD OPHEIM SALGSSJEF INTERNETT EPLEHUSET eplehuset.no

En faglig dyktig samarbeidspartner og enkle løsninger for kundene.

Utad er nettbutikken mer eller mindre uendret siden 2006, men på baksiden har det skjedd mye. Systemet har blant annet blitt integrert tett med Apples systemer og vi har fått gjort tilpasninger som gjør det enkelt å integrere nettbutikken med innkjøpssystemene hos mange av våre bedriftskunder. InCreo er løsningsorienterte og vi er veldig fornøyde med hvordan de har vært med på å utvikle nettbutikken kontinuerlig over de siste seks årene. Den type samarbeid er grunnen til at vi har valgt dem igjen når nettbutikken vår snart skal relanseres. Vi tror kundene vil ha det så enkelt som mulig. Mye av utviklingen og forbedringene vi har gjort siden oppstart handler om nettopp det. Vi ser at de enkle løsningene raskt blir tatt i bruk av kundene. Vi jobber hele tiden for å være i forkant, forenkler og korter ned kjøpsprosessen, gjør service og tjenester lettere tilgjengelig og så videre. Vi har vært helt avhengige av InCreos ekspertise for å få dette til. Flere ganger har vi trodd at vi har kommet opp med en god løsning på en utfordring, og så har InCreo kommet med noe enda bedre. Siden nettstedet ble lansert i november 2006 opplevde vi stor økning i både trafikk og salg, og nettbutikken vant prisen for beste e-handelsnettsted under Gulltagen 2007.

I utviklerens verden Vi som utviklere har fokus på å skape en løsning som er stabil og robust, og som virker 100% – hele tiden. Vi må være sikre på at hver gang noen betaler for et produkt, så blir ordren behandlet, at tall og utregninger er korrekte, og at lister og produkter vises på en god måte. Nettbutikkene må tåle mye belastning, som stor trafikk og at mange handler samtidig. For større nettbutikker med et stort antall produkter er det også viktig å ha gode systemer for å filtrere søket for å gjøre det enkelt å finne frem.

STIAN ØVERÅSEN SENIOR WEBUTVIKLER INCREO

Stabile, robuste løsninger som kunden enkelt kan jobbe med selv.

Vi bruker Wondercode publiserings- og e-handelsløsning når vi utvikler nettbutikker, den er både brukervennlig og har alle funksjonaliteter en ny nettbutikk trenger. Men ingen kunder er like, så vi må alltid tilpasse og skreddersy ethvert prosjekt. Ofte integrerer vi systemene kunden allerede bruker, slik at det blir enklere for dem å jobbe med nettbutikken selv. Vi er med på å foreslå hvilke tekniske funksjoner kunden trenger, for ofte vet de ikke det selv, eller kanskje de tror de trenger mer enn de egentlig gjør. Samtidig merker vi at kundene er mer oppdatert enn før, de handler på nettet privat og vet hvordan de vil ha det. Noen ganger er det de som presenterer oss for nye funksjonaliteter som de har sett andre steder, eller som får oss til å se nye muligheter. Det er gjerne mer jobb å lage nettbutikker nå enn tidligere, for de fleste kundene ønsker at de også skal fungere på alle plattformer, og det krever mer teknisk tilpasning.

13 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


AKTUELT

Sett med designerens øyne For oss designere er det overordnede målet alltid å skape en best mulig visuell og brukervennlig opplevelse. Den gode opplevelsen kommer gjennom et innbydende design som er tilpasset målgruppen og kundens profil. Når vi jobber med nettbutikker arbeider vi mye med å få laget et intuitivt brukergrensesnitt samt en god og enkel kjøpsprosess. Den tekniske utviklingen har stor påvirkning på hvordan vi designere jobber. Raskere nett, maskinvare og ny teknologi gjør at vi har færre begrensninger når det gjelder visulle effekter og muligheter.

PER MORTEN TRØEN SENIOR WEBDESIGNER INCREO

Intuitivt design som fungerer på alle plattformer.

De siste årene har vi også måttet tilpasse designet for ulike plattformer som nettbrett og mobil, noe som gjør designprosessen mer utfordrende og omfattende. Det blir stadig viktigere at designet er fleksibelt og at det fungerer godt på alle plattformer. Forbrukerne stiller stadig større krav til at kjøpsprosessen på nett skal gå så glatt som mulig, og det er viktig at designet gjør det enkelt å gjennomføre kjøp og betaling. Brukernes handlinger på nettstedet er alltid i fokus. Når våre kunder kommer til oss for å oppdatere nettbutikkene sine, er forenkling nesten alltid en del av forbedringene vi er med på å gjøre.

Med prosjektlederens overblikk Kunden har gjerne ambisjoner om det beste, og de sammenligner seg ofte med de største. Utvikleren vil ha det råeste og designerne det heftigste. Det lar seg ikke alltid forene med budsjett, tidsperspektiv og funksjonalitet. Min rolle er å være en digital rådgiver som foretar en reality check for å finne ut om forventingen er realistisk, og om de samstemmer med nettbutikkens overordnede mål, som jo er å selge varer.

MORTEN WIKSTRØM PROSJEKTLEDER INCREO

Holde fokus på det overordnede målet: å lage nettbutikk som selger varer.

Kundene har gjerne en idé om hva de ønsker, men ofte trenger de veiledning for å finne ut hva de faktisk har behov for. Det som fungerer bra for én nettbutikk, fungerer ikke nødvendigvis like bra for andre. Det blir alltid endringer underveis, og endring på et område vil påvirke de andre. Jeg fungerer både som brems og gass, og må holde i tømmene for å sørge for at utviklingen går slik den skal. Alles interesser må ivaretas i løpet av en prosjekt. Nettbutikker har blitt mer komplekse med årene. Tidligere var de som oftest et sideprosjekt, i dag kommer de gjerne på lik linje med de fysiske butikkene, med flere ansatte, og lagersystem og kassasystem som skal integreres. Også forbrukerne stiller større krav. I dag forventer de at netthandel skal fungerer knirkefritt på PC-er, om ikke lenge forventer de det samme av nettbrett og mobiltelefoner. De som relanserer nettbutikken sin har gjerne en fordel fordi vi har tall som kan fortelle oss noe om hvordan kundene oppfører seg. Samtidig har kundene større forventninger til nettbutikk nummer to, og den må prestere desto mer. Vi har jo vunnet flere priser for nettbutikkløsninger vi har levert, men det er ikke det som er avgjørende. Avgjørende er det at nettbutikkene leverer resultater for kunden.

14 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


Fakta om e-handel I februar 2012 ble det utført 21 millioner online kjøp i Skandinavia.

Nordmenn er på topp i Skandinavia både når det gjelder hvor stor del av befolkningen som handler på nett, forbruk og antall kjøp per person.

I februar 2012 handlet 59% av oss på nettet, hvor vi i snitt brukte 1617 kroner.

Menn handler litt mer enn kvinner, og aldersgruppen som handler mest er de mellom 30-45 år.

Visste du at? Queen Elizabeth sendte sin første e-post i 1976? Det samme året ble Apple etablert av Steve Jobs og Steve Wozniak.

Den mest populære nettleseren er Google Chrome? I følge StatCounter benytter 33,8% seg av Chrome for å surfe på Internett (tall fra juli 2012).

Ni av ti husholdninger har Internett, og at tre av fem av befolkningen deltok i sosiale nettsamfunn i 2011? (SSB)

At den private bredbåndshastigheten er doblet på to år? Gjennomsnittlig hastighet for private bredbånd i Norge er 12,8 Mbit/s. (SSB)

Nordmenn handler mest ferie- og fritidsreiser, etterfulgt av klær, sko, bøker og blader.

Den nettbutikken vi handler mest hos, er Amazon og Ebay.

45% i aldersgruppen 18-30 år har brukt mobiltelefonen som betalingsmiddel. Kilde: Nets Nordic Ecommerce Report 2012

Facebook har 83 millioner falske brukere? I følge Facebook tilsvarer dette 8,7 prosent av alle profilene.

De første nettbutikkene ble lansert i 1994? Det samme året lanseres også den første nettbanken.

Kilde: Wikipedia

Utvalgte e-handelsreferanser fra InCreo

15 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


CASE STUDY

UTVALGTE PROSJEKTER FRA INCREO

KUNDE NORDMØRE ENERGIVERK AS LEVERANSE Rådgivning, design, publiseringsløsning, e-handel og drift ADRESSE Neas.mr.no Nordmøre Energiverk AS (NEAS) produserer, selger og distribuerer kraft, samt leverer Internett, TV og telefonitjenester. Selskapet har hovedkontor i Kristiansund, med omtrent 130 ansatte, og er hovedsakelig kommunaleid. NEAS ønsket en brukervennlig salgsløsning for sine produkter og tjenester, som samtidig fulgte NVE-regelverket selskapet er underlagt. I tillegg ønsket de en løsning der det var enkelt og logisk å finne nødvendig informasjon.

KUNDE BRYNILD GRUPPEN AS

16 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


LEVERANSE Rådgivning, design, publiseringsløsning og drift ADRESSE Mindesjokolade.no Minde Sjokolade har i over 110 år gledet det norske folk med fristende sjokoladebiter. Nå har de fått sin egen sjokolademaskin på nett. Minde Sjokolade ville engasjere sine brukere på nett, og ønsket derfor en webløsning som ikke bare baserte seg på tekst og bilder. Resultatet ble en sjokoladefabrikk, der brukeren selv kan finne sin yndlingsbit og bli kjent med de ulike posene fra Minde. Løsningen er integrert mot sosiale medier, og er i stor grad basert på jQuery for å unngå flash, samtidig som løsningen ble interaktiv. HTMLkoden ble bygd opp i flere lag, og er i hovedsak en refleksjon av lagene i designfilen. Til logikk og animasjon ble jQuery brukt. Forskjellige jQuery plugins er brukt til å håndtere ulike deler av løsningen, som f.eks. jQuery ScrollTo for scrolling, jQueryRotate for rotering av tannhjul, samt og jQuery reflection for refleksjon av bilder.

KUNDE TORSHOV SPORT

LEVERANSE Rådgivning, design, publiseringsløsning, e-handel og drift ADRESSE Torshovsport.no/fotball Torshov Sport har eksistert i 70 år og er betraktet som en av Oslos ledende sportsbutikker, med et rikt utvalg innen de fleste områder av sport og fritid. Ambisjonen bak nettbutikken var å lage Norges beste fotballbutikk på nett. Bak det rike og ambisiøse designet, ligger det en komplisert struktur og et system for å håndtere interaksjon og ordrer fra svært mange brukere hver dag. Løsningen inneholder mye skreddersøm og integrasjoner, alt for å gjøre jobben til administratorene så enkel og effektiv som mulig. Nettbutikken ble under Gulltaggen 2012 shortlistet som en av fem nettbutikker i kategorien beste salgsløsning. 17 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


CASE STUDY

KUNDE BAYERNGAS NORGE AS

LEVERANSE Rådgivning, design, publiseringsløsning og drift ADRESSE Bayerngasnorge.com Bayerngas Norge AS er et av olje- og gasselskapene som har hatt størst vekst på norsk sokkel de siste årene. Selskapet har 70 ansatte og er eid av offentlige energibedrifter i Tyskland, Sveits og Østerrike. Bayerngas Norge hadde et ønske om en ny webløsning som både var kreativ, ambisiøs og profesjonell. Resultatet ble en løsning med en solid og avansert kartløsning fra Geodata, som er til nytte for bransjefolk også utover firmaets ansatte. De ønsket fokus på menneskene i organisasjonen, noe som har blitt til gjennom intervjuer med ansatte i karrieredelen av webløsningen.

KUNDE ALLSKOG

18 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


LEVERANSE Rådgivning, design, publiseringsløsning, utvikling og drift ADRESSE allskog.no ALLSKOG er et samvirke for skogeiere nordafjells. Organisasjonen har høy kompetanse innen skog, utmark og skogbruksplaner, og består av 7500 andelseiere. InCreo har utviklet ALLSKOG sin webløsning. Kort fortalt var dette et spennende prosjekt med mye spennende og, for oss, ny kunnskap om skogen vår. Første fase i dette prosjektet var å utarbeide informasjonsarkitektur og videre interaksjonsdesign, i tett samarbeid med ALLSKOG. Med innhold og struktur planlagt og satt opp, hadde vi et godt grunnlag for å starte på det visuelle designet. Designet er utarbeidet med ALLSKOGs profil. Videre er det brukt bilder som er tatt av fotograf, som er med på å gi det riktige inntrykket av organisasjonen. Tekst og innhold er utarbeidet av Røe Kommunikasjon, i samarbeid med ALLSKOG. Publiseringsløsningen som ligger til grunn er Wondercode CMS, og løsningen inneholder funksjonalitet for nyheter, aktiviteter, skogdriftskalkulator, skogbruksleder- og ansattdatabase, mediebank, skjemagenerator mm. InCreo har vært med i hele prosessen, fra planlegging til ferdig løsning.

KUNDE TRONDHEIM PARKERING AS

LEVERANSE Web-Applikasjon/løsning for smarttelefoner, rådgivning, design, utvikling og drift ADRESSE Ledigp.no

Se flere referanser: increo.no/referanser

Løsningen hjelper deg å finne ledig parkering og veibeskrivelse til parkeringshusene i Trondheim by. Du kan også finne informasjon om de ulike parkeringshusene. Løsningen ble belønnet under konkurransen Sterk 2012 i kategorien «Beste E-handel/tjenester og applikasjoner». I tillegg til smarttelefonløsningen har InCreo utviklet nettsidene for Trondheim Parkering.

19 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


AKTUELT

Hvordan skrive god tekst på nett? Vil du skrive godt på nettet, er det visse hensyn du må ta. At teksten skal tilfredsstille både leser og søkemotorer er et av dem. Et annet viktig poeng er å huske at de fleste ikke leser i det hele tatt – de skanner.

AV CAMILLA HAGER TEKSTFORFATTER I HVABEHAGER camilla@hvabehager.no 976 20 818

Utålmodig, flyktig og ivrig med museklikkingen. De fleste kan kjenne seg igjen i dette i sin søken etter informasjon på nettet. Vanligvis bruker lesere kun få sekunder på å bestemme seg for om din sak er relevant eller ikke. Selv om få leser ord for ord, er det mulig å legge til rette for at leseren likevel får med seg det du har å formidle. Ta i bruk disse enkle prinsippene, og du kan gjøre store forbedringer med tekstene før du publiserer. Kan det skumleses? Vi har en overflod av informasjon å ta av, og derfor skanner vi for å spare tid. Et raskt overblikk og vi har gjort oss opp en mening om hvorvidt vi vil bruke tid på å lese mer i dybden. Vær raus med avsnitt, beskrivende undertitler, lenker og punktlister som gjør at leseren raskt forstår hva teksten handler om. Leserens blikk er på jakt etter visse nøkkelord, som en bekreftelse på at saken omhandler det han eller hun søker etter. Sørg for at disse ordene kommer tydelig frem, også av hensyn til søkemotorene. Det kan være gjennom utheving, men og ved at de går igjen i punktlister, titler og lenker.

20 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO

Skriv kort – og kom til poenget På nett leser vi saktere, vi er utålmodige og vi forventer at poenget kommer først. Forkort teksten så mye du kan ved å sørge for at hvert ord teller. Gjør det ikke det, må det ut. Som regel kan du halvere antall ord i en tekst uten at det går utover innholdet. Må du skrive langt, begynn teksten med et sammendrag. Bruk den omvendte pyramide som mal og pass på at det viktigste kommer først. Skriv til leseren Og hvem er det? Det burde du vite, det er din målgruppe. Istedenfor å se for deg målgruppen som en masse, se for deg en konkret leser og skriv direkte til han eller henne. Sett deg inn i mottakerens sted og vurder om det du skriver er relevant og interessant. Gir det svar på de spørsmål du selv ville hatt? Er svaret nei, bør du revurdere om det fortjener plassen. Er du usikker, send teksten til noen i målgruppen og be om å få ærlige tilbakemeldinger. I de fleste tilfeller kan du bruke en uformell tone. Skriver du «du», «dere», «jeg» og «vi», skaper du en større følelse av en dialog mellom mennesker. Husk at fokuset skal være på leseren, så bruk flere «du» enn «vi». Bruk lenker Lenker fungerer som uthevede ord, gir bedre lesbarhet og gjør relatert informasjon lett tilgjengelig. Ikke ta for gitt at leseren har kommet inn fra forsiden og har jobbet seg ned i hierarkiet av undersider. Ta utgangspunkt i at hver underside er en potensiell førsteside, og bruk lenker til å koble den sammen med det som er av relevant informasjon. Unngå lenker som


Om du halverer antall ord, samtidig som du skriver for skanning, kan du øke lesbarheten med over 100%?

Visste du at?

Vi bruker mer enn dobbelt så lang tid på venstre siden av skjermen som på den høyre? Vi leser på nett på mer eller mindre samme måte som for 25 år siden?

16%

Kun 16% av oss leser ord for ord?

(Kilde: Jacob Nielsen, useit.com)

«klikk her» og «les mer», men bruk heller lenketeksten til å fortelle hva som skjuler seg bak. Blinde og svaksynte får teksten i lenkene opplest for å kunne vite hvor de fører. Har du det i bakhodet når du skriver lenker, gjør du det enklere for både dem og alle andre. Av hensyn til både lesbarhet og søkemotoroptimalisering, bør du få viktige nøkkelord inn i lenketeksten.

SJEKKLISTE FØR DU PUBLISERER Er teksten enkel å skanne?

Skriv for søkemotorene Ønsker du å bli funnet i søkemotorene på spesifikke søkefraser, må du få dem inn på nettsiden gjentatte ganger – men ikke overdriv, det blir fort unaturlig. Husk at det til syvende og sist er leseren du skal overbevise, ikke Google. For å finne ut hvilke ord du skal optimalisere med, tenk på hvilke problemstillinger leserne har når de leter etter det du har å tilby. Husk at de ikke nødvendigvis bruker samme språk og fagord som deg, og at det ikke hjelper å optimalisere for «reiseoperatør» dersom folk søker etter «billig sydentur». Selv om du er fristet til å bruke spennende nyord, optimaliser med gamle, kjedelige og enkle ord, det er de folk kommer på i farten når de søker på nett. Du kan også bruke Google AdWords Keyword Tool for å finne ut hvilke ord og begrep folk søker mest på. Få de viktigste nøkkelordene inn i både overskrift, ingress, undertitler og brødtekst, og varier for å få god flyt i teksten. Søkemotoroptimalisering handler også om lenkebygging. Du kan lese mer om det og om hvordan skrive metainformasjon på www.hvabehager.no/blogg

(Lenker, punktlister, avsnitt, undertitler etc)

Har du plassert den viktigste informasjonen først?

Har du skrevet kort nok, eller kan du kutte mer?

Har du husket å lenke videre til relevant informasjon?

Har du skrevet lenkene slik at leseren forstår hva som skjuler seg bak?

Har du husket på hvem du skriver til?

Den tekniske teksten Vil du gjøre en ordentlig jobb med søkemotoroptimaliseringen, bør du også skrive og legge inn spesifisert metainformasjon som inneholder nøkkelord og nøkkelfraser som er viktig for deg. Metainformasjonen består i hovedsak av sidetittel, sidebeskrivelse og bildebeskrivelse. Denne legges inn i publiseringssystemet. Hver underside kan ha sin unike tekst. Foruten sidetittelen, er disse småtekstene ikke synlig på nettsiden, men vises kun i søketreffet. Om disse er godt skrevet og godt optimalisert, er det ikke bare en fordel for synligheten, men kan også føre til at flere får lyst til å klikke på nettopp ditt treff. Ønsker du hjelp til å produsere tekst til nettsider? Ta kontakt med Camilla i HvabeHager.

Har du tenkt søkemotoroptimalisering og gjentatt de viktigste nøkkelordene i teksten, undertitler, lenker og punktlister?

Har du skrevet metainformasjon som inneholder de samme nøkkelordene?

Kan du hake av på disse, er det bare å trykke «save and publish»!

www.hvabehager.no

21 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


INCREO

Prosjektets prosess er viktig for oss og våre kunder. Den er bærebjelken for en vellykket lansering, og for å kunne levere løsninger som gjør at kundene våre lykkes på nett.

22 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


InCreo 15 år Vi lagde websider for 15 år siden. Vi lager websider i dag. Og det er nettopp all den tid vi har brukt på å spesialisere oss, som gjør at vi kan hjelpe våre kunder med å lykkes på nett. Det som startet på et gutterom i 1997, er i dag en stor bedrift med 25 faglig sterke medarbeidere fordelt på kontorer i Trondheim, Oslo og Bodø. I år fyller InCreo 15 år, og vokser stadig. 15 år utgjør ikke mye i den store sammenheng, men i websammenheng utgjør det både et langt og innholdsrikt liv. Selv om vi er i konstant utvikling, har vi tatt vare på og jobber fortsatt ut ifra de samme grunnleggende verdiene som begynte å ta form allerede på gutterommet.

Same, same, but different Som for 15 år siden, er vårt viktigste mål fortsatt at våre kunder skal lykkes på nett. Forskjellen er at vi nå har mulighet til å hjelpe både større og flere med større og mere. I takt med kundene, har utfordringene vokst. Det er ikke bare de som stiller nye og mer omfattende krav til sine webløsninger, men også forbrukernes behov endres hele tiden, noe vi må ta hensyn til. Da hjelper det å være med kunden gjennom hele prosessen, fra A til Å, og en av våre kjerneverdier er nettopp det – å være nær. Fordi vi er større enn tidligere, har vi nå mer kompetanse og erfaring, samt flere ansatte som har ansvar for ulike og spissede områder. Det betyr at vi kan tilby bedre hjelp og rådgivning innenfor hvert enkelt ledd i prosessen med å skape webløsninger som fungerer. Solid er også en av våre kjerneverdier. Wondercode, vår egenutviklede publiseringsløsning for CMS, e-handel og mobil, har vi jobbet med, utbedret og perfeksjonert siden oppstart, og det kommer vi til å fortsette med. 15 års erfaring er lagt ned i denne webløsningen, og resultatet har vist seg å være verdt tid og investering. Løsningen har ingen begrensninger når det kommer til design og tilpasning, samtidig som den er svært brukervennlig. Den kombinasjonen, sammen med den grundige prosessen rundt ethvert prosjekt, er det som vil gi deg som kunde de beste og mest solide resultatene.

Hver kunde, hvert sitt mål Våre kunder er ambisiøse, og det er vi og. For oss selv, men like mye på vegne av hver enkelt kunde. At du som kunde skal lykkes, og at du skal være så god som du kan være på nett, har vært vårt mantra siden oppstart. Hva det vil si å lykkes på nett, og hva målet er, avhenger av kunden. I InCreo legger vi vår flid og ære i å utvikle løsninger som kundene blir fornøyd med, og som hjelper dem med å nå målene de har satt seg. Å forstå at hvert enkelt prosjekt er unikt og at hver enkelt kunde har sine egne mål, er alfa og omega for å kunne hjelpe dem med å lykkes. Å sørge for å holde en åpen og nær dialog tror vi er det beste utgangspunktet for å kunne skreddersy en løsning som fungerer optimalt for den enkelte.

Full pakke – out of your own box Der mange andre leverandører vil gi deg en ferdigpakket out of the boxløsning, får du skreddersøm hos oss. Vi er et fullservice webbyrå som kan tilby et fullstendig produkt med rådgivning, prosjektledelse, design, systemutvikling, vedlikehold og drift. Vår webløsning kan derfor spare deg for både den tid og strev det er å skulle forholde seg til flere aktører i et enkelt prosjekt, og i tillegg for hodebryet med å prøve å sveise alt sammen i en fungerende løsning til slutt. Selv om vi alltid bruker vår egenutviklede publiseringsløsning Wondercode som basis, tilpasser vi ved å legge til og trekke fra elementer og funksjoner, alt etter hva kunden trenger og vil ha. Noen har behov for nettbutikk, andre ønsker egen mobilapp, og mange vil ha en løsning integrert med sosiale medier. Felles for alle, er at de på en eller annen måte har spesielle behov eller ønsker som krever at løsningen er unikt tilpasset. Hva kundens behov er, blir vi kjent med fordi vi er med i hele prosessen, fra idé og skissebrett til løsninger som er oppe og går.

Mer enn webutvikling Det er lett å tro at det å utvikle en nettside handler mest om den tekniske utviklingen av siden. Det stemmer ikke, i alle fall ikke hos oss. Ethvert prosjekt begynner med et forprosjekt hvor vi definerer hensikten med nettstedet, hvilken målgruppe det skal nå og hva slags funksjonalitet det skal ha. Deretter kommer planleggingsfasen, hvor vi ser på trafikk, mål og lojalitet, samt hvor mye tid og hvilken økonomi vi har å forholde oss til. Etter at alt forarbeidet er gjort, tar vi fatt på selve webutviklingen, og det er her vi jobber med innhold, interaksjonsdesign, visuelt design og teknologiske løsninger. For å sørge for at løsningen fungerer før den lanseres, gjør vi grundig kvalitetssikring med kvalitativ testing. Nettstedet lanseres, men enda er vi ikke ferdig. Etter lanseringen fortsetter vi med jevnlig evaluering og kvantitativ testing for å sikre at nettstedet fungerer etter hensikten og at det jobber mot kundens mål.

Dokumentert dyktig InCreo er blant de beste på markedet. Det kan vi si fordi vi har fått det dokumentert. Vi har blitt trukket frem som Gasellebedrift de siste fem årene, har blitt belønnet med den nasjonale bransjeprisen Gulltaggen syv ganger og prisen for Sterk Reklame fire, for å nevne noe. At vi i tillegg gjør en god jobb innad har vi lenge syntes, og vi tror på at om folk trives, så gjør de også bedre arbeid. I år fikk vi også dette bevist da vi ble kåret til en av Norges beste arbeidsplasser gjennom Great Place to Work. Med bakgrunn i disse prisene og mange flere, vår erfaring og kompetanse, er vi sikre på at vi kan hjelpe også deg og din bedrift med å bli bedre på nett. Vil du vite mer om hvordan du kan lykkes på nett? Ta kontakt for en prat. TLF 815 51 888

E-POST increo@increo.no

WEB www.increo.no

FACEBOOK facebook.com/increo TWITTER twitter.com/increo

23 | WEB360 UTGAVE 2012 FAGMAGASIN UTGITT AV INCREO


TIL DAGLIG LEDER MARKEDSSJEF WEB-ANSVARLIG

ANSVARLIG UTGIVER: InCreo Interactive Creations AS Innherredsveien 7, 7014 Trondheim www.increo.no • 815 51 888

JUBILEUMSTILBUD { TIL STORE OG MELLOMFORNØYDE BEDRIFTER } Enten du er fornøyd, mellomfornøyd eller misfornøyd med bedriftens nåværende nettløsning, er vi rimelig sikre på én ting: Den kan bli bedre! Over tid vil det alltid være et forbedringspotensiale – både på design, brukervennlighet og driftssikkerhet. Drivkraften må være å overgå kundenes forventninger. Målet må være at nettsiden blir så bra at du kan si: Vi har lykkes på nett! Nå har du en sjelden sjanse. InCreo har 15-års jubileum og tilbyr med det en flying start i jubileumsgave. De første tjue – 20 – som melder seg får følgende gavepakke, helt uten forpliktelser;

Kostnadsfri gjennomgang og ekspertevaluering av bedriftens websatsing. Og selvfølgelig kaffe. For påmelding: www.increo.no/jubileum

OSLO Parkveien 12, 0350 Oslo TLF 815 51 888

BODØ Sjøgata 21, 8006 Bodø

E-POST increo@increo.no

TRONDHEIM Innherredsveien 7, 7014 Trondheim

WEB www.increo.no

FACEBOOK facebook.com/increo TWITTER twitter.com/increo

WEB360 #4  

Fagbladet WEB360 fra InCreo

WEB360 #4  

Fagbladet WEB360 fra InCreo

Advertisement