Page 1

Memòria d’activitats 2013

Desembre 2013


Índex de continguts

2013. El CEO-UAB El Centre d’Estudis Olímpics ......................................... 2 L’equip ........................................................................... 4 Línies de recerca Comunicació i esport ..................................................... 7 Esport, cultura i societat ................................................ 19 Història de l’esport ......................................................... 31 Gestió d’esdeveniments esportius ................................ 41 Activitats de difusió acadèmica Actes organitzats ........................................................... 57 Publicacions acadèmiques ............................................ 68 Contribucions a congressos .......................................... 71 Activitats de formació Cursos de postgrau ....................................................... 77 Formació online ............................................................. 81 Seminaris de formació ................................................... 83 Alumnes en practiques .................................................. 85 Activitats de gestió d’informació i documentació Fons i serveis documentals propis ................................ 89 Lloc web i xarxes socials ............................................... 91 Barcelona Olímpica ....................................................... 93 Projectes externs ........................................................... 95 Proposta d’activitats 2014 .......................................... 97


1

2013 EL CEO-UAB


2 | Memòria d’activitats 2013

EL CENTRE D'ESTUDIS OLÍMPICS

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), davant del repte que va significar la nominació de Barcelona com a seu de la XXVa Olimpíada, va impulsar el 1989 la creació del Centre d’Estudis Olímpics (CEO), dedicat a la investigació, la documentació, la formació i la difusió sobre el fenomen olímpic i esportiu.

Objectius prioritaris -

Col·laborar amb el Moviment Olímpic internacional i amb els diferents organismes esportius nacionals i internacionals en aspectes acadèmics, científics i de difusió cultural.

-

Portar a terme investigacions en matèria d'Olimpisme i esport, sobretot en l’àmbit de les ciències humanes i socials.

-

Organitzar cursos universitaris de divulgació i de postgrau entorn de l'Olimpisme i l’esport.

-

Recopilar i facilitar documentació a alumnes i investigadors mitjançant el servei d’informació i documentació.

-

Promoure les activitats acadèmiques internacionals i la coordinació de centres universitaris.

-

Facilitar la difusió científica i social dels estudis realitzats mitjançant l’organització de simposis, conferències i publicacions.

Càtedra Internacional Olimpisme L’any 1995, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Comitè Internacional Olímpic (CIO) van signar un acord de col·laboració per a l’establiment de la Càtedra Internacional d’Olimpisme (CIO-UAB) per a la investigació, la formació, la documentació i la divulgació dels ideals del Moviment Olímpic. La Càtedra és gestionada pel CEO-UAB.

Organització institucional i relacions institucionals El CEO-UAB rep el suport de les següents institucions, que constitueixen el seu Consell de Govern: la Universitat Autònoma de Barcelona; la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Barcelona; l’Ajuntament de Barcelona; i el Comitè Olímpic Espanyol.


3

Conveni marc amb la Fundació Barcelona Olímpica L’any 2009 el CEO-UAB i la Fundació Barcelona Olímpica van signar un acord de col·laboració marc. El conveni estableix una col·laboració global i una coordinació d’activitats en difusió, formació i recerca i una col·laboració específica en la gestió documental.

Convenis i col·laboracions amb institucions universitaris El CEO-UAB promou acords de col·laboració amb grups de recerca universitària afins a les línies de prioritat del Centre per tal promoure el treball col·laboratiu interuniversitari, i oferir el seu ventall de serveis de suport a la recerca en el camp dels estudis olímpics i esportius. •

Grup Internacional d’Estudis sobre Comunicació i Cultura, reconegut per la Generalitat de Catalunya com a grup consolidat de recerca Grup de recerca sobre Discapacitat i Comunicació de la Universitat CEU Cardenal Herrera Facultade de Educação Física e Ciéncias do Desporto, Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya Université Paris III University of Southern California

• • • • • •

El CEO-UAB en les xarxes internacionals El CEO-UAB està present en una diversitat de xarxes de reconegut prestigi internacional: • • • •

International Council of Sport Science and Physical Education (ICSSPE) International Sociology of Sport Association (ISSA) International Network of Olympic Studies Xarxa SINC (Sports Innovation Network of Catalonia)


4 | Memòria d’activitats 2013

L'equip del CEO-UAB


5

Direcció i gestió

Col·laboradors acadèmics

Emilio Fernández Peña Director

Maria Badet Souza Experta en Mitjans de comunicació, Immigració brasilera y gènere

Miquel de Moragas Director honorari

Ferran Brunet Professor titular del Departament d’Economia Aplicada, UAB

Miquel Gómez Benosa Coordinador General Berta Cerezuela Cap de projectes i documentació Ramon G. Sedó Projectes web Anna Caballero Documentació

Gestió i administració Victòria Pla Gestora Raquel Gómez Administració Marta Civil Coordinació amb InCOM-UAB

Membres del Consell de Govern 2013 Presidència Ferran Sancho Pifarré, Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona. Representant de la Universitat Autònoma de Barcelona María Pilar Dellunde, Vicerectora d'investigació de la UAB.

Xavi Ginesta Professor associat del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic Chris Kennett Professor de la Business Engineering School (LaSalle-URL). Virginia Luzón Professora titular del Departament de Comunicació Audiovisual, UAB María Teresa Mercado Saez Membre del Grup d'Investigació en Discapacitat i Comunicació (GIDYC) Francesc Muñoz Professor titular del Departament de Geografia, UAB. Roy Panagiotopoulou Professora de sociologia, Facultat de Comunicació de la Universitat d’Atenes Josep Maria Puig Cap de redacció d'esports de TV3. Núria Puig Barata Catedràtica de sociologia de l’esport de l’INEFC. Natividad Ramajo Professora titular del Departament de Comunicació Audiovisual, UAB Anunciación Ramírez Queralt Membre del Grup d'Investigació en Discapacitat i Comunicació (GIDYC) Inmaculada Rius Sanchis Membre del Grup d'Investigació en Discapacitat i Comunicació (GIDYC)

Representant de l’Ajuntament de Barcelona Josep Roca, responsable internacional de l'Institut Barcelona Esports.

María Isabel Salas Nestares Membre del Grup d'Investigació en Discapacitat i Comunicació (GIDYC)

Representant del Comitè Olímpic Espanyol Pau Pérez, Membre de mèrit del COE i membre de la Comissió de Medi Ambient del COE.

Sebastián Sánchez Castillo Membre del Grup d'Investigació en Discapacitat i Comunicació (GIDYC)

Representant de la Generalitat de Catalunya Gerard Figueras, Director del Consell Català de l'Esport. Representants del CEO-UAB Emilio Fernández Peña, director del CEO-UAB Miquel Gómez Benosa, coordinador general del CEO-UAB.

Nelson Schneider Todt Universitat Federal de Rio Grande del Sud Juan Antonio Simon Sanjurjo Alianza 4 Universitats Josep Solves Almela Membre del Grup d'Investigació en Discapacitat i Comunicació (GIDYC) Maria Antònia Tarrazón Professora titular de Departament d’Economia de l’Empresa, UAB.

Personal en formació Itxasne Sagarzazu Olaizola Angelica Sha Ioannis Papaionou Mari Arauz Xavier Ramón Airton Saboya Valente Junior


6 | Memòria d’activitats 2013


7

LÍNIA COMUNICACIÓ I ESPORT


8 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL

La relació entre els mitjans de comunicació i l’esport, i en particular els Jocs Olímpics, ha estat des dels seus inicis una de les àrees clau de recerca del CEO-UAB. L’objectiu principal d’aquesta línia d’investigació és analitzar l’estreta relació entre mitjans de comunicació i l’esport des d’una visió complexa que es centra en els relacions sistèmiques entre les organitzacions, els actors esportius i els mitjans. S’ha tingut una especial atenció a l’evolució de la cobertura dels Jocs Olímpics per part dels mitjans de comunicació i al seu paper en la difusió de l'Olimpisme, i en particular en les cerimònies olímpiques que constitueixen un dels moments culminants dels Jocs en terme d’impacte global i potencialitat per a la projecció de la ciutat i regió seu. En els darrers anys, afegim a aquestes línies tradicionals l’estudi de les interaccions entres els mitjans tradicionals, els nous mitjans i com aquests poden afectar a les formes tradicionals de comunicar de les organitzacions esportius i dels diferents actors dels sistemes esportius globals.

Objectius estratègics •

Analitzar les noves dinàmiques comunicatives de l’entorn de l’esport global i traslladar-les a la societat.

Establir col·laboracions internacionals amb acadèmics i grups de recerca de prestigi per a la recerca i difusió del coneixement.

Introduir en l’àmbit de l’estudi de la comunicació un enfoc holístic, transversal i multidisciplinar amb capacitat d’abraçar les complexitats inherents en aquest àmbit d'estudi.

s en aquest àmbit d’estudi


9

PROJECTE DE RECERCA

Història dels mitjans als Jocs Olímpics i la producció audiovisual dels Jocs

El Director del CEO-UAB, Dr. Emilio Fernández Peña, ha estat l’encarregat del concepte, guió i els textos sobre la producció audiovisuals dels Jocs Olímpics i del guió i textos sobre la historia dels mitjans de la exposició permanent del nou Museu Olímpic de Lausana que, després de 23 mesos de renovació, obrirà de nou les seves portes el 21 de desembre de 2013.

2

El nou museu tindrà una àrea d'exposició permanent de més de 3000 m estructurada en 3 grans àrees – el Món Olímpic, els Jocs Olímpics, i l’Esperit Olímpic – i organitzarà entre 2 o 3 exposicions temporals a l'any.


10 | Memòria d’activitats 2013

ALIANÇA INSTITUCIONAL

Grup de recerca sobre Discapacitat i Comunicació Universitat CEU Cardenal Herrera

El CEO-UAB ha integrat en la seva estructura com a grup de recerca, a través d’un conveni de col·laboració, al Grup de recerca sobre Discapacitat i Comunicació (GIDYC) de la Universitat CEU Cardenal Herrera per tal d'establir un marc formal de col·laboració en matèria de discapacitat, esport i olimpisme en l'àmbit de la recerca, la documentació i de l'intercanvi d'informació, amb especial atenció al moviment paralímpic. L’equip s’integra com a grup expert de recerca dins de l’organigrama CEO-UAB enriquint l’àmbit d’investigació i transferència del Centre en un línia de recerca estratègica i de gran impacte en el camp dels estudis internacional en l’esport. GIDYC treballa en tres línies principals de recerca: els mitjans de comunicació i la discapacitat; els mitjans de comunicació i les malalties rares; i el tractament periodístic dels Jocs Paralímpics. El grup està dirigit pel Dr. José Antonio Solves Almela i format per 5 membres del CEUUCH (Dr. Inmaculada Rius Sanchis, Dr. María Teresa Mercado Saez, Dr. Anunciación Ramírez Queralt, Dr. Ángels Álvarez Villa, Dr. María Isabel de Salas Nestares, Dr. Begoña Echevarria Llombart) i pel Sr. Sebastián Sánchez.


11

TESIS DOCTORALS

Els Jocs Olímpics al Facebook (2010-2012): Comitè Internacional Olímpic, patrocinadors TOP i Comitès Organitzadors dels Jocs. Maria Arauz La tesi doctoral estudia els usos i les interaccions al Facebook entre els Comitès Organitzadors dels Jocs Olímpics de Vancouver 2010 i Londres 2012, el Comitè Internacional Olímpic i els patrocinadors TOP. Es centra en l’estudi del contingut i la cerca d’interaccions entre els diferents actors durant els dies de celebració dels Jocs Olímpics. El treball es planteja com un anàlisi de contingut textual i seguiment de les dinàmiques de publicació audiovisual des d’un punt de vista quantitatiu, així com un estudi comparat entre les estratègies, mecanismes de publicació i resposta dels usuaris a les publicacions realitzades per les diferents actors. Mari Arauz és Màster en Comunicació Audiovisual i Llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. La tesi té com a director el Doctor Emilio Fernández Peña i es realitzarà en el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB.


12 | Memòria d’activitats 2013

Communication and Marqueting management models throughout Social Media in the Global Sport Industry Ioannis Papaionou El treball doctoral, iniciat durant el 2012-13, es centra en la recerca de interrelacions en la gestió de la comunicació entre els vells i els nous mitjans i en la utilització de les eines dels social media per a la creació de la política de comunicació de les organitzacions internacionals esportives i en les seves estratègies de màrqueting. Metodològicament combinarà l'ús de l'anàlisi de contingut des del framing i l'observació participant dins de les organitzacions i les entrevistes en profunditat als gestors de comunicació del CIO i la UEFA. Ioannis Papaionaou ha estat responsable de relació amb les universitats de l’Acadèmia Olímpica Internacional, i actualment és el responsable d’educació olímpica del Museu Olímpic i de l’Esport a Doha, Qatar. La tesi té com a director el Doctor Emilio Fernández Peña i es realitzarà en el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB.


13

Esport i ètica periodística: la cobertura dels Jocs Olímpics de Londres 2012 a la premsa britànica, nord-americana i Espanyola Xavier Ramon Vegas La investigació busca explorar teòricament l'estreta relació entre els principis fonamentals de l'ètica del periodisme dels esports i dels valors fonamentals del Moviment Olímpic. Posteriorment, a través de l'aplicació d'una anàlisi de contingut qualitatiu sobre una mostra de sis diaris de qualitat dels tres països (Regne Unit, Estats Units i Espanya) i la realització d'entrevistes amb acadèmics, periodistes i representants de mitjans de comunicació del CIO, la investigació examinarà el compliment dels mitjans de comunicació amb el principis de l'Olimpisme i de l'ètica periodística durant la cobertura dels Jocs Olímpics de Londres 2012. Xavier Ramon és Màster d’Estudis Avançats en Comunicació Social (2012), Llicenciat en Comunicació Audiovisual (2009) i Llicenciat en Periodisme (2011) per la Universitat Pompeu Fabra. És estudiant de doctorat i professor assistent del Departament de Comunicació de la UPF. L’any 2013 s’ha incorporat a l’equip investigador del CEO-UAB.


14 | Memòria d’activitats 2013

ESTADES DE RECERCA

Lorena Tarcia de Tasende El CEO-UAB ha acollit a través del seu programa d’estades recerca a la doctoranda en Comunicació de la Universidad Federal de Minas Gerais (Belo Horizonte/Brasil) i de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), Lorena Peret Tarcia de Tasende, del 4 de novembre al 20 de desembre de 2013. Durant la seva estada a la UAB, Lorena estudiarà els canvis que han tingut lloc en la comunicació i l’estratègia de producció periodística de la BBC en els Jocs Olímpics en tres moments històrics i sociotècnics de la convergència de mitjans: Barcelona 1992 i Sidney 2000. Lorena Tarcia és periodista, Màster en Educació i professora de periodisme en línia en el Centro Universitario de Belo Horizonte de la Pontificia Universidad Católica de Minas Gerais, i és formadora del programa Una Computadora per Estudiante del Ministeri d’Educació del Brasil.


15

ACTIVITAT DOCENT

Master of Arts in Olympic Studies

CEO-UAB és un soci en el Màster en Estudis Avançats en Estudis Olímpics, un programa internacional d'estudis olímpics que acaba d'iniciar la seva tercera edició. És un programa de dos anys organitzat en sis mòduls de 6 dies cadascun i una tesi. El programa ha estat desenvolupat per una xarxa de prestigioses universitats europees: la Universitat d'Esport de Colònia, la Universitat de Mainz, la Universitat de Loughborough i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del CEO-UAB. Durant l’any 2013, el CEO-UAB va coordinar la docència del mòdul sobre els Jocs Olímpics, els mitjans de comunicació i la comercialització, coordinat pel Dr Emilio Fernández Peña, director del CEO-UAB, en que van participar 15 estudiants d’11 països i que va tenir lloc a la UAB del 16 al 21 de setembre. L'equip docent, dirigit pel Dr. Emilio Fernández Peña (UAB), ha inclòs al Dr. Miquel de Moragas, Catedràtic de comunicació de la UAB i fundador del CEO-UAB), José Ramón Díez (productor de televisió per a la seu de la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics des de Sydney a Londres 2012) i Melinda May, cap del Servei de Màrqueting del Departament de Televisió i Màrqueting del Comitè Internacional Olímpic (CIO). Es pot consultar informació més detallada de l’activitat en l’apartat Formació (pag. 77).


16 | Memòria d’activitats 2013

MOOC The Olympic Games and the Media

Per al curs acadèmic 2013/14 el CEO-UAB oferirà el curs en línia obert massiu (MOOC) The Olympic Games and the Media a través de la plataforma Coursera. Aquest curs serà el primer curs d'aquestes característiques a la plataforma Coursera, no només per la seva especialització en els Jocs Olímpics, sinó en l'estudi de les interaccions entre mitjans i esport. Durant l’any 2013 el CEO-UAB ha treballat amb el disseny de la proposta, que va ser seleccionada internament a la UAB. El curs s’impartirà en llengua anglesa durant el segon semestre del curs 2013/14, del 2 de juny al 20 de juliol de 2014 (6 setmanes docents). El projecte estarà liderat pel Dr. Emilio Fernández Peña, director del CEO-UAB I professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, amb el suport de l’equip investigador i tècnic del CEO-UAB per a la producció i execució del curs. Es pot consultar informació més detallada del projecte en l’apartat Formació (pàg. 81).


17

ORGANITZACIÓ D’ACTES

Simposi internacional Sport, Space and City

El CEO-UAB ha organitzat l’any 2013 el Simposi internacional Sport, Space and City: Barcelona, Paris, Los Angeles, conjuntament amb la Université Sorbonne Nouvelle-Paris 3 i la Southern California University, amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació, el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat i el Máster en Relaciones Públicas y Gabinetes de Comunicación de la UAB. El Simposi va tenir lloc a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB els dies 17 i 18 d’octubre i va acollir acadèmics que varen analitzar el paper de l’esport en la creació i difusió de la imatge de les ciutats. Es pot consultar informació més detallada de l’acte en l’apartat Difusió (pàg. 57).


18 | Memòria d’activitats 2013

DIFUSIÓ DE LA RECERCA

Publicació a Routledge L’equip ha contribuït amb un capítol sobre els mitjans de comunicació social i els Jocs Olímpics en l’obra col·lectiva Routledge Handbook of Sport and New Media editada per que va estar professor visitant de la Càtedra Internacional d’Olimpisme, Andrew Billings. L’obra és l'estudi més complet i en profunditat de l'impacte dels nous mitjans en l'esport en ser publicades. Amb l'adopció d'un enfocament ampli i interdisciplinari, el llibre explora nous mitjans de comunicació en l'esport com a fenomen cultural, social, comercial, econòmica i tecnològica, examinant el profund impacte de les tecnologies digitals en la qual la forma en què l'esport es produeix, consumeix i comprès. El treball aprofundeix en les especials característiques dels nous mitjans i les seves noves possibilitats com a eines que permeten establir una comunicació més propera amb els nostres seguidors. La investigació planteja, a més, les qüestions ètiques que aquesta nova forma de comunicació porta aconseguí i analitza l'ús per part de la família Olímpica de les xarxes socials, així com les seves interaccions l'estratègia de comunicació en mitjans convencionals, entre altres qüestions.

Congreso Universitario Internacional sobre la Comunicación en la Profesión y en la Universidad de Hoy Els membres de l’equip investigador del CEO-UAB, Dr. Emilio Fernández Peña i Natividad Ramajo van participar en el congres internacional virtual centrat en la innovació docent aplicada al EES, la difusió dels treballs de recerca. La seva contribució va analitzar la intersecció de la narrativa oficial del Comitè Internacional Olímpic sobre la innovació tecnològica en matèria de telecomunicacions i televisió, la gestió dels drets audiovisuals i l'anàlisi de com aquestes crisis ha pogut afectar els ingressos pels drets audiovisuals i a la posada en funcionament de les noves tecnologies en la retransmissió dels Jocs Olímpics d'estiu. Es pot trobar informació detallada sobre altres contribucions en les seccions Publicacions acadèmiques (pàg. 68) i Contribucions a congressos (pag. 71).


19

LÍNIA ESPORT, CULTURA I SOCIETAT


20 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL

Des del CEO-UAB s’han promogut projectes envers la relació de l’esport amb la cultura i la societat: economia, l’esport adaptat, l’esport per a tothom, la multiculturalitat, l’educació en valors, etc.

Objectius estratègics •

Potenciar els treballs de recerca que es desenvolupen sobre els aspectes socials i culturals de l’esport, donant suport a tesis doctorals i a recerques post-doctorals o bé participant i liderant projectes de recerca.

Promoure i facilitar la transferència dels coneixements generats a partir de les activitats de recerca dels investigadors al teixit esportiu i social.


21

PROJECTE DE RECERCA

Programes d’educació olímpica Finançat per: Comitè Olímpic Internacional Període: 2012-2013 Responsable: Berta Cerezuela

El CEO-UAB ha continuat treballant durant l'any 2013 en el projecte encarregat pel Comitè Internacional Olímpic en l'àrea d'educació olímpica. Aquest encàrrec ha contribuït a les línies d’activitat del CEO-UAB en el camp de l’educació olímpica i en el camp de la gestió d’informació sobre les activitats educatives i d’estudis olímpics, treballant novament amb el Comitè Internacional Olímpic en el disseny dels seus productes i estratègies d’informació adreçats a la comunitat educativa. El projecte també permet al CEO-UAB desenvolupar la seva xarxa de contactes amb aquells professionals que treballen implicats en el desenvolupament d’activitats educatives sobre esport i Olimpisme en l’àmbit internacional. Els treballs donen continuïtat a la col·laboració iniciada l’any 2006 amb els Serveis Educatius i Culturals del Museu Olímpic del CIO per crear una base de dades d’experiències en educació olímpica que constitueix el tercer pilar de l’estratègia Olympic Values Educational Programme (OVEP) llençada pel CIO el mateix any i dirigida a fomentar l’interès dels joves en l’esport, potenciar la seva pràctica i promoure els valors olímpics, i que ara també s’emmarca en la nova iniciativa del CIO per apropar-se al jovent, IOC Youth Strategy. A través d’aquest projecte el CEO-UAB dona suport al CIO en el disseny i elaboració dels continguts per una plataforma en línia sobre activitats i recursos educatius olímpics, i en el disseny de l'estructura de la plataforma que es difondrà a Olympic.org. La plataforma s’adreçarà als interessats en implementar una activitat educativa olímpica, en particular professors d’escola d’arreu del món. Proporcionarà recursos educatius i informació sobre les iniciatives educatives dirigides a estudiants escolars de primària i secundaria i promogudes dins del Moviment Olímpic. En aquest nou mandat, el CEO-UAB s’ha compromès a donar suport al CIO en la integració d’aquests continguts en la plataforma d’estratègia de la joventut amb quatre objectius principals: 1. Indexar tota la informació disponible sobre les activitats d’educació olímpica. 2. Completar la informació sobre els continguts prèviament seleccionats per ser potencialment inclosos en la plataforma digital. 3. Crear nous continguts complementaris basats en entrevistes a persones clau a càrrec de programes d’educació. 4. Oferir consell sobre l’estratègia i eines per actualitzar continguts i sobre el desenvolupament de la plataforma.


22 | Memòria d’activitats 2013

Indexació d’activitats Un total de 336 iniciatives educatives han estat analitzades i indexades en base a un elements d’informació per tal de proporcionar el CIO amb informació clau sobre les iniciatives recollides i facilitar la mineria de dades per a una anàlisi més detallada, avaluació i selecció de continguts.

Completar el perfil de les iniciatives educatives Com a resultat del mandat anterior, van identificar-se 117 iniciatives com a contingut inicial per a la plataforma educativa. L'equip ha treballat per completar, si s´escau, la informació ja disponible sobre aquestes iniciatives. S’han mantingut contacte amb els promotors per tal de validar els perfils d'iniciatives; obtenir acords d'imatges, recollir informació addicional (en termes de continguts i documents descarregables), i obtenir acords per publicar documents relacionats en la plataforma.

Proposta de nous continguts i assessorament en l’estratègia i eina de desenvolupament de la plataforma Per tal de proporcionar assessorament sobre l'estratègia i les eines per actualitzar els continguts i en el desenvolupament de l'e-plataforma, i l'elaboració de propostes de nous continguts complementaris que s'inclouran en la plataforma electrònica, l'equip ha combinat tres accions principals: 1. Focus grup en la tecnologia educativa Per tal d'obtenir l'opinió d'experts en matèria de tecnologia de l'educació, es va organitzar un focus grup el 12 de desembre de 2012. L'equip va convidar a 7 experts en tecnologia, l'educació, facilitadors educatius i educadors esportius per compartir els seus punts de vista sobre les oportunitats que proporciona la tecnologia per desenvolupar productes i serveis que ofereixen als educadors l'accés als recursos i les idees, la possibilitat de crear nous continguts i el desenvolupament de comunitats de pràctica. 2. Una anàlisi de referència (benchmark) d’una selecció de llocs web educatius S’han analitzat 8 llocs web amb la finalitat d'identificar les tendències i les millors pràctiques en termes de continguts, gestió, serveis prestats i tecnologies utilitzades. La mostra inclou iniciatives esportives i olímpiques i d’altres àrees temàtiques. Pel que fa als promotors, els criteris de selecció inclouen organitzacions internacionals, programes nacionals, associacions o organitzacions privades. També combina iniciatives destinades a proporcionar recursos i d’altres dedicades a crear comunitat i compartir experiències.


23

Llistat de llocs web analitzat International Platform on Sport & Development http://www.sportanddev.org/

Teachnology http://www.teach-nology.com/

Canadian Olympic School Programme http://www.olympicschool.ca/resources/

TeachUNICEF http://teachunicef.org

International Education and Resource Network http://www.iearn.org/

Exploring Humanitarian Law http://www.ehl.icrc.org/

Curalia http://curalia.fundaciontelefonica.com/

NASA's Education programme http://www.nasa.gov/offices/education/about/index.html

3. Entrevistes a directors d'educació olímpica Es van realitzar 8 entrevistes en profunditat amb persones clau involucrades en la implementació de l'educació olímpica es va centrar en la identificació de com els continguts educatius han de ser estructurats per ajudar els educadors per emprendre noves iniciatives. Les entrevistes es van gravar durant la Conferència de Cultura i Educació del CIO celebrada a Amsterdam el novembre de 2012. Llistat de llocs web analitzat Fabienne van Leeuwen Education manager, Nederlands Olympisch Comité

Silvia Dalotto Academia Olímpica Argentina

Monique Allain Education manager, Canadian Olympic Committee

Simon Leveque Manager of Culture and Education, CNOSF

Elspeth McMillan Education Manager, New Zealand Olympic Committee

Kathryn McColl Education Manager, LOCOG

Sanjaye Goboodun President, National Olympic Academy in Mauritius

Narin Haj Jordan Olympic Committee


24 | Memòria d’activitats 2013

PROJECTE DE RECERCA

Project Olympic Idea - Nowadays Finançat: UM–UGF–TUM Període: 2013-2014 Responsable: Emilio Fernández Peña

El CEO-UAB ha iniciat una col·laboració com a entitat sòcia en un projecte de recerca internacional sobre els valors associats als Jocs Olímpics. El projecte – Olympic Idea – Nowadays – està liderat per l’Institut für Sportwissenchaft Mainz i hi col·laboren la Universidade Gama Filho de Rio de Janeiro i el Technisque Universität München. Els valors olímpics són l’element diferencial del Moviment Olímpic; i es tracta de valors dinàmics, subjectes avui en dia a ràpids canvis. Comprendre l’estructura de valors des d’una perspectiva de stakeholders és necessari per a totes les institucions vinculades a l’Olimpisme i als Jocs Olímpics. A través d’aquest projecte acadèmic, es vol investigar aquesta estructura de valors que s’associen de forma implícita i explícita als Jocs Olímpics per tal d’identificar quins valors estan amenaçats avui en dia, quins valors han canviat o es mantenen constant amb el pas del temps. Inicialment, el CEO-UAB participarà en les fases 1 i 2 del projecte. Fases del projecte Fase 1

Identificació dels valors olímpics centrals Enquestes a acadèmics i revisió documental (11/2013-02/2014)

Fase 2

Estudi quantitatiu dels valors olímpics (Sochi 2014 / Rio de Janeiro 2016) Anàlisis d’entrevistes a experts (02/2014-05/2014)

Fase 3

Estudi qualitatiu dels valors olímpics Anàlisi dels elements de valors identificats d’acord a la seva aplicabilitat (02/2014-03/2014)

Fase 4

Validació dels elements dels valors Enquesta de consumidors (06/2014-10/2014)

Fase 5

Simposi Olympic Idea-Nowadays (09/2014)

Fase 6

Futur dels valors olímpics Predicció a través del mètode Delphi (10/2014-12/2014)


25

PROJECTE DE RECERCA

Observatori de l’Esport i la Cohesió Social

Com a resultat del projecte de recerca desenvolupat pel Dr. Nelson Schneider Todt durant la seva estada postdoctoral al CEO-UAB del 3 de abril de 2012 al 28 de febrer de 2013 i amb l’objectiu de reforçar els vincles de col·laboració entre el CEO-UAB i el Grup d’Estudis Olímpics i de Ciències de la Salut de la Facultat d’Educació Física i de Ciències de l’Esport de la Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul, Brasil, durant l’any 2013 s’ha treballat en el disseny d’un projecte conjunt: l’Observatori de l’Esport i la Cohesió Social. La funció de l’Observatori serà l’anàlisi, recerca i difusió de l’esport com a mitjà d’integració social de joves en risc d’exclusió social, i de les polítiques públiques i privades associades a la seva pràctica i difusió, amb un enfocament en els països iberoamericans i la seva possible relació amb els valors olímpics. Les finalitats de l’Observatori seran: 1. La recerca i l’anàlisi de les polítiques públiques i privades de cohesió social amb l’esport com a eina de transmissió i els valors positius de la pràctica esportiva com a substrat cultural. 2. La documentació i difusió de les recerques de l’Observatori i de les iniciatives que es porten a terme en diferents entorns socials, econòmics i geogràfics. L’observatori vol ser un punt de trobada entre els diferents actors vinculats a l’àmbit de l’esport com a eina d’integració o cohesió social, i disposarà d’un espai 2.0 d’intercanvi amb la comunitat internacional, en particular iberoamericana. El CEO-UAB serà responsable del disseny, creació, allotjament i manteniment de l’espai web de l’Observatori. L’actualització i creació de continguts de l’Observatori serà responsabilitat de l’equip PUCRS, en col·laboració amb l’equip d’investigació del CEO-UAB.


26 | Memòria d’activitats 2013

TESIS DOCTORALS

L’esport com a mecanisme d’integració social de col·lectius d’immigrants. Els casos d’estudi d’Euskadi i Catalunya (2008-2010) Itxasne Sagarzazu Olaizola Tesi doctoral que té com a objectiu principal identificar el paper que juga l’esport en el procés d’integració social de col·lectius d’immigrants internacionals en les societats basca i catalana. Plantejada des de la sociologia de l’esport, s’està desenvolupant mitjançat una anàlisi comparativa de la pràctica esportiva en diferents col·lectius d’immigrants (magrebins i llatinoamericans) en les societats d’acollida. El treball es centra en l’adequació de les polítiques d’immigració i esport com a factors que poden influir en el procés d’integració social, així com en els serveis públics en relació amb les especificitats de les noves demandes de la creixent diversitat cultural en l’àmbit esportiu i participatiu d’Euskadi i Catalunya durant el període 2008-2010. El projecte de tesi doctoral rep el suport del Govern Basc a través de la Convocatòria 2008 de Programes d’Ajudes per a Formació d’Investigadors de la Direcció de Política Científica del Departament d’Educació, Universitats i Investigació. La tesi, co-dirigida per Miquel de Moragas i Sònia Parellà, es desenvolupa en el Centre d’Estudis Olímpics de la UAB i s’ha inscrit al desembre de 2013.


27

Tesis doctoral sobre educació olímpica comparada Angelica Sha En el marc del Programa de suport a tesis doctorals sobre olimpisme i esport del CEO-UAB, l’any 2010 va rebre la sol·licitud d’assessorament de l’estudiant Angelica Sha, interessada en l’educació olímpica com a tema de la seva tesi doctoral. El CEO-UAB la va orientar en la concreció dels cursos de doctorat i en la cerca del director de la tesi. Actualment, Angelica és estudiant de doctorat de la Facultat de Ciències de la Educació de la UAB, i té al Dr. Joaquín Gairín, coordinador de Tercer cicle del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, com a director de tesi. Angelica Sha, que està fent la seva tesi doctoral sobre educació olímpica comparada. Per fer els seus estudis doctorals, Angelica gaudeix d’un contracte com a personal investigador novell (FI-DGR 2010) fins l’any 2013. Angelica va néixer a Beijing, on va llicenciar-se en anglès i estudis socials a la Universitat d’Estudis Estrangers i va cursar un Màster en Ciències de l’Educació Comparada i Internacional a la Universitat d’Oxford (Regne Unit).


28 | Memòria d’activitats 2013

CONTRIBUCIONS A CONGRESSOS

MINEPS V Conference El Director del CEO-UAB, Dr. Emilio Fernández Peña, va participar en el conferencia MINEPS V que va tenir lloc del 28 al 30 de maig a la ciutat alemanya de Berlin. MINEPS és la conferència mundial de ministres d’esport de la UNESCO i va comptar amb més de 600 participants de 128.

La conferència es va centrar en 3 temes principals: l’accés a l’esport i l’educació física com a drets per a tothom; la promoció de la inversió en programes d’esport i educació física; i la preservació de la integritat de l’esport. Com a resulta de la conferència, es va aprovar la Declaració de Berlin. Durant la conferència, es podien presentar treballs en una exposició de pòsters. El CEOUAB va el pòster “Opportunities of connecting with the citizenship for institutions on social media”, Pel a seguiment a la conferencia, UNESCO ha desenvolupat una l’estratègia d’accions de seguiment d’11 subtemes que inclouen entre d’altres el desenvolupament de xarxes, l’intercanvi de bones pràctiques i la identificació de líders. El CEO-UAB, a través del seu director, liderarà regionalment el seguiment de les línies: La revisió de les condicions de candidatura i organització de grans esdeveniments esportius; la lluita contra el dopatge i la bona governança de l’esport. Es pot trobar informació detallada sobre altres contribucions en la secció Contribucions a congressos (pàg. 71).


29

PROJECTE EDUCATIU

Olimpíada d’hàbits saludables Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha col·laborat amb l’Agrupació d'Associacions Esportives Escolars de Catalunya en el projecte “Olimpíada d’hàbits saludables” amb l’elaboració de recursos educatius per treballar els valors olímpics. A través d’aquest projecte, l’Agrupació volia facilitar al Pla Català d'Esport a l'Escola (PCEE) el desenvolupament de dos objectius – els hàbits saludables i els valors esportius – conscienciant i incrementant la participació de les escoles en programes d’hàbits saludables, fomentant els valors olímpics com a base per al desenvolupament personal, i al mateix temps, implicar a les famílies en el treball de sensibilització i aglutinar les diverses iniciatives relacionades amb el foment dels hàbits saludables i els valors. El CEO-UAB va aportar al projecte una proposta de 7 activitats educatives. La proposta es va elaborar a partir del treball realitzat pel Centre sobre les activitats educatives que s’estan implementant internacionalment sobre els valors olímpics. • • • • • • •

Activitat 1. Citius, altius, fortius Activitat 2. Discussió sobre el valor respecte Activitat 3. Gestió del conflicte durant la pràctica esportiva Activitat 4. Definició del valor fair play Activitat 5. Inventar un joc de fair play Activitat 6. Mur d’herois i heroïnes (excel·lència) Activitat 7. Planifiquem (excel·lència)


30 | Memòria d’activitats 2013

Ensenyant els valors olímpics Derivat del coneixement desenvolupat pel Centre, a partir del treball de recerca i suport desenvolupat des del 2006 amb el Comitè Internacional Olímpic, que li ha permès conèixer i analitzar els principals recursos i activitats educatives que s’estan implementant a nivell internacional sobre els valors olímpics i de l’esport, així com les necessitats del professorat i de les institucions que promocionen aquestes accions, i del posterior treball col·laboratiu amb l’Agrupació d'Associacions Esportives Escolars de Catalunya en el projecte “Olimpíada d’hàbits saludables”, el CEO-UAB ha identificat l’oportunitat de desenvolupar materials educatius en llengua catalana adreçats a introduir els valors olímpics i de l’esport a les escoles a Catalunya. Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha mantingut converses amb els responsables del manual elaborat pel Comitè Internacional Olímpic per facilitar la introducció dels valors olímpics a les escoles com a element clau del programa Olympic Values Education (OVEP), i ha aconseguit el seu acord per poder fer-ne l’edició en català. El CEO-UAB ha iniciat els treballs de traducció dels continguts a través del programa de pràctiques formatives dels alumnes de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB i s’espera que el contingut hagi estat traduït, revisat i maquetat a finals de 2014, per poder esser difós entre la comunitat educativa catalana.


31

LÍNIA HISTÒRIA DE L’ESPORT


32 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL

L’any 2012, el CEO-UAB va apostar per potenciar una línia d’activitat sobre la història de l’esport i Olimpisme a Espanya, i com a part d’aquesta aposta, es va incorporar a l’equip investigador del Centre el Dr. Juan Antonio Simon Sanjurjo a través del programa de mobilitat d'estudiants post doctorals i d'atracció de talent internacional de la Alianza 4 Universidades.

Objectius estratègics •

Promoure, liderar i desenvolupar projectes de memòria sobre la historia de l’Olimpisme a Catalunya amb l’objectiu de contribuir a la preservació de la memòria i del patrimoni esportiu català.

Complementar l’enfocament de la línia d’activitat sobre comunicació i esport del Centre amb l’anàlisi de la relació dels mitjans de comunicació i l’esport a Catalunya i Espanya des d’una perspectiva històrica.

Promoure la difusió a la societat dels resultats obtinguts a través dels estudis per tal de donar a conèixer capítols de la nostra història esportiva.

Contribuir a la identificació de fonts documentals per a la història de l’esport i de l’Olimpisme a Catalunya que puguin esser recollides i difoses a través del projecte de memòria documental Barcelona Olímpica.


33

PROJECTE DE RECERCA

Memòrial oral. Olímpics catalans a Roma 60

L’any 2013, el CEO-UAB iniciat un projecte de memòria oral amb els olímpics catalans que van participar en els Jocs Olímpics de Roma de 1960. Respecte a la metodologia aplicada, la mostra es limita als esportistes catalans que van participar en els Jocs Olímpics de Roma 1960. Un cop identificats els esportistes, es va contactar amb ells per concertar una entrevista. En alguns casos, aquest procés va ser difícil degut a l’avançada edat i a l’allunyament del món de l’esport. Un cop concertada l'entrevista, s'inicià un exhaustiu estudi biogràfic de l'entrevistat, analitzant el seu recorregut professional des dels seus inicis en el món de l'esport fins a la retirada. La seva participació en l’Olimpíada de Roma és l'element central de l'entrevista, però també ens interessem per aspectes com la seva incorporació a la pràctica esportiva, el context social en què desenvolupaven les seves activitats, entrenaments, alimentació, relació amb companys, autoritats esportives, experiències posteriors als Jocs Olímpics de Roma o com van readaptar la seva vida quan van haver de deixar la pràctica de l'esport. Llistat d'entrevistes realitzades l’any 2013 i planificades per realitzar durant el 2014 Nom Isabel Castañé Tomás Barris Josep Molins Miquel Torres Renata Muller Elena Artamendi María Shaw Josep Lluís i Cortés Rita Pulido Leopoldo Rodés Miguel Navarro

Esport Natació Atletisme Atletisme Natació Gimnàstica Gimnàstica Esgrima Bàsquet Natació Natació Atletisme

2013 X X X

2014

X X X X X X X X

Es busca que l'entrevistat es trobi còmode i amb la major confiança possible perquè l'entrevista sigui dinàmica. Per aquestes raons solem deixar que siguin ells els que trien el lloc on es realitzen les entrevistes. Quant al tipus d'entrevista, un cop estudiat el seu perfil biogràfic i la seva carrera professional es procedeix a preparar una entrevista


34 | Memòria d’activitats 2013

individual i semidirigida. Es prepara un ampli qüestionari en el qual es pretén tractar els temes principals que centren aquesta investigació. A mesura que l'entrevista progressa, el guió de l'entrevista s'ha d'adaptar i modificar: algunes qüestions es revelessin pertinents, altres improcedents; algunes respostes obren noves pistes, i porten a modificar i completar el qüestionari. Hem decidit aquesta metodologia perquè pensem que ens permet, per la seva flexibilitat, avançar en el coneixement d'aspectes no fàcilment perceptibles, com ara el món dels sentiments, dels valors socials, de les creences. Totes les entrevistes han estat gravades en vídeo, excepte en els casos en què l'entrevistat resideix fora de Catalunya, optant en aquesta situació per l'entrevista telefònica. A tots els participants se'ls demana que cedeixin l'ús del contingut mitjançant la signatura d'un document, i posteriorment es realitza la transcripció que és enviada al entrevistat perquè la pugui revisar. En una darrera fase, s'inicia una anàlisi historiogràfic buscant comparar el contingut de les diferents entrevistes i posant-les en relació amb altres fonts primàries i secundàries així com dins del propi context social, polític i esportiu del franquisme.

Tomás Barris

Josep Molins

A partir dels resultats d’aquest treball, es crearan testimonis audiovisuals que estan accessible a través del lloc web del projecte Barcelona Olímpica. Els resultats també es difondran a través de publicacions acadèmiques.


35

PROJECTE DE RECERCA

Candidatura Olímpica Barcelona 1972

Estudis sobre la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics de 1972 que té com a objectiu aprofundir en l'estudi de la relació entre Jocs Olímpics i relacions internacionals durant el franquisme. Quant a la metodologia aplicada, cal destacar la rellevància de les fonts primàries que s'han utilitzat en aquesta investigació, subratllant que aquesta documentació no havia estat utilitzada prèviament per cap altre grup d'investigació nacional i tampoc existien publicacions científiques que abordessin de forma específica aquest tema. L'estudi és realment nou perquè ha centrat la seva anàlisi en la candidatura olímpica espanyola per als Jocs Olímpics de 1972, basant-se en la documentació històrica que conserva l'Arxiu del Ministeri d'Afers Exteriors i en la documentació personal d'Alberto Assalit, ponent d'esports de l’Ajuntament de Barcelona durant els anys seixanta. El projecte olímpic que Barcelona va presentar al COE el 1965 centra gran part de les nostres investigacions. Juntament amb la documentació primària i la bibliografia existent, les fonts hemerogràfiques, i en concret capçaleres del prestigi d'ABC, La Vanguardia, El Mundo Deportivo o Marca, han representat un paper clau com a fonts d'anàlisi històrica en aquesta investigació. El treball de recerca ha permès identificar fonts històriques que documenta el procés de candidatura i s’està treballant per poder difondre aquests fonts, sempre que els drets de propietat intel·lectual ho permetin, a través de la web de la web Barcelona Olímpica. L’autor de l’estudi, Juan Antonio Simón, ha pactat amb la Fundació Barcelona Olímpica la publicació dels resultats durant l’any 2014 en un llibre titulat Barcelona´72. Una olimpíada frustrada com a part de la col·lecció Aula d´Història.


36 | Memòria d’activitats 2013

ESTADA DE RECERCA

Juan Antonio Simón Sanjurjo Doctor en humanitats i llicenciat en historia i documentació, amb un treball sobre la historia social de l’esport a Espanya durant el període 1900-1936. Ha estat professor ajudant específic de la Facultat d’Humanitats: historia, geografia i art de la Universitat Carlos III de Madrid. És autor del llibre España’82: la historia de nuestro mundial (T&B Editores, 2012) Des del curs acadèmic 2012/13, Juan Antonio realitza una estada de recerca al CEO-UAB a través del programa d’estades de recerca post doctorals de la Alianza 4 Universidades. Durant la seva estada, treballarà en la línia de recerca sobre les relacions diplomàtiques i l’esport durant l’etapa franquista.


37

ACTIVITATS DE DIFUSIÓ

Aula d’Història

L'historiador esportiu Juan Antonio Simon va impartir la sessió inaugural del curs acadèmic 2013/14 de l’Aula d’Història que va tenir lloc el dijous 21 de novembre al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona. El Dr. Simon va donar a conèixer un aspecte que malauradament ha quedat en l'oblit dels historiadors de l'esport: el tèrbol procés d'elecció de la candidatura olímpica espanyola per als Jocs Olímpics d'estiu de 1972 que va concloure, sorprenentment, amb la decisió del Comitè Olímpic Espanyol (COE) de presentar la candidatura de Madrid al Comitè Internacional Olímpic (CIO) davant el projecte olímpic de Barcelona. L'Aula d'Història és una plataforma que neix amb l'objectiu de promoure la història de l'esport en totes les seves vessants. És una iniciativa promoguda des del Centre d'Estudis Olímpics i de l'Esport J. A. Samaranch de la Fundació Barcelona Olímpica, amb la col·laboració dels centres universitaris CEO-UAB, UVIC, INEFC i Blanquerna URL. Informació més detallada en l’apartat Difusió (pàg. 65)


38 | Memòria d’activitats 2013

CONTRIBUCIONS A CONGRESSOS

Juan Antonio Simon va participar en el II International Congress of History and Sport, celebrat a Lisboa (Portugal) i organitzat per la Faculdade de Ciências Sociais e Humanas, Universidade Nova de Lisboa. L’investigador va presentar la ponència “Viajando a la madre patria: la gira por España del Boca Juniors en 1925”, que analitza la primera gira que un club de futbol argentí, el club Atlético Boca Juniors, va realitzar per Espanya l’any 1925. L’objectiu del treball és investigar el fenomen esportius i social que va provocar l’arribada de jugadors argentins a Espanya, analitzant com la premsa va seguir els 13 partits que va disputar el Boca Juniors contra clubs del prestigi del Real Madrid, Atlètic de Madrid, RCD Español, Celta de Vigo o l’Athletic Club de Bilbao. Les trobades es van publicitar reiteradament a la premsa, i el públic va assistir massivament als camps per contemplar en directe les desconegudes qualitats dels jugadors sud-americans. Després de la decepció que va suposar la gira d’una selecció de jugadors bascs per Sud-Amèrica l’any 1922, des d’Espanya es van presentar aquestes trobades amistoses com una oportunitat per reivindicar el prestigi del futbol espanyol.


39

El CEO-UAB va estar novament present en les activitats de l’Acadèmia Internacional Olímpica. L’any 2013, Juan Antonio Simon va participar en la 10th International Session for Educators and Officials of Higher Institutes of Physical Education of the International Olympic Academy (IOA), celebrada a Olímpia (Grècia), del 21 al 28 de juliol. L’investigador va presentar la comunicació “Olympic Legacy under the Franco Regime: The Olympic Games´ representation in the newsreel of NO-DO, 1943-1975” on analitzava quina va ser l’estratègia comunicativa del regim franquista sobre les edicions dels Jocs Olímpics. Els resultats del treball sobre les candidatures espanyoles als Jocs Olímpics de 1972 es va presentar en el International Congress International CESH (European Committee for Sport History), “Sport in Times of Crisis”, celebrat a Barcelona de 21 al 23 de novembre i organitzat per Blanquerna – Universitat Ramon Llull. Durant la comunicació “El sueño olímpico del franquismo no pasa por Barcelona: El proceso de elección de la candidatura española a los Juegos Olímpicos de 1972”, el Dr. Simon va analitzar quins són els elements que van fer decantar la decisió dels membres del Comitè Olímpic Espanyol cap a la ciutat de Madrid. Es pot trobar informació detallada sobre altres contribucions en la secció Contribucions a congressos (pàg. 71).


40 | Memòria d’activitats 2013

PUBLICACIONS

Simon, Juan Antonio (2013). "Fiscal follies of the "Franco Olympic Games" - Madrid's bid in 1972", Journal of Olympic History : the official publication of the International Society of Olympic Historians, 201(2), pp. 4955. ISSN 1085-5165 En l’article, l’autor es centra en la planificació pressupostaria de la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics de 1972. Partint del context esportiu durant el regim franquista, es descriuen les fortaleses i debilitats del pla econòmic dels Jocs, tenint en compte com a aspectes claus les instal·lacions esportives, la vila olímpica, les infraestructures viàries i les hoteleres. L’autor conclou que tot i que el projecte de ser seu olímpica es considerava com una gran oportunitat per canviar la imatge internacional del país, i un element de valor per debatre sobre el paper de l’esport com a eina de propaganda del règim, el projecte olímpic va patir continues retallades que van afectar a l’èxit del projecte.

Cerezuela, Berta (2013): “Els Jocs Olímpics de Barcelona 1992”. A Enciclopèdia de l’esport català. Barcelona : Enciclopèdia Catalana, pp. 408-415 El CEO-UAB també ha contribuït l’any 2013 en la primera enciclopèdia de l’esport català, amb l’entrada sobre els Jocs Olímpics de Barcelona’92, escrita per Berta Cerezuela. La Enciclopèdia de l’esport català és un projecte d’Enciclopèdia Catalana i el Consell Català de l'Esport. L’obra recull el fenomen esportiu a Catalunya, així com les entitats i les persones que han estat clau en aquest àmbit des dels seus orígens fins a l’actualitat, en 20.000 entrades i 6.000 fotografies repartides en 2.560 pàgines. Es pot trobar informació detallada sobre altres contribucions en la secció Publicacions (pàg. 68).


41

LÍNIA GESTIÓ I IMPACTE DELS ESDEVENIMENTS ESPORTIUS


42 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL DE LA LÍNIA

Des de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, el CEO-UAB ha portat a terme i ha donat suport a un gran nombre de projectes de recerca relacionats amb els impactes dels Jocs Olímpics de Barcelona. Aquesta línia de recerca, centrada en els Jocs Olímpics, s’ha ampliat per donar cabuda als àmbits de gestió i impacte, no sols dels Jocs Olímpics en particular sinó dels esdeveniments esportius en general.

Objectius estratègics •

Potenciar el paper del CEO-UAB com a centre I+D que contribueix a millorar els processos de gestió dels esdeveniments esportius que tenen lloc en el seu entorn, i en particular, aquells vinculats amb les institucions que formen part del seu Consell de Govern.

Desenvolupar i donar suport a activitats de recerca, formació i difusió sobre metodologies i eines de gestió d’informació i coneixement per analitzar l’impactes dels esdeveniments esportius en la societat seu, tant a partir dels seus recursos propis com establint aliances amb altres unitats de recerca.

Incrementar la sensibilització de les administracions públiques i dels organitzadors dels esdeveniment envers la importància d’invertir.


43

PROJECTE DE RECERCA

Barcelona Esdeveniments Esportius Gestió d’informació i coneixement Finançat per: Institut Barcelona Esport Període: 2012-2015 Responsable: Berta Cerezuela

Els esdeveniments esportius, i en particular els grans esdeveniments, són un excel·lent escenari per a la innovació, no sols en termes tecnològics sinó de gestió. En la gestió i posada en escena d’un esdeveniment intervenen molts actors que, a través de processos d’avaluació i gestió de coneixement, poden aprendre i millorar l’eficàcia i eficiència de la gestió de l’esdeveniment en qüestió i d’altres futures edicions. L’administració pública en les ciutats seu, com a principal soci dels esdeveniments, tenen una important oportunitat per aprendre a través d’aquests esdeveniments i capitalitzar en el nou coneixement com un retorn per la inversió, no sols com a eina de rendició de comptes o accountability, sinó com a eina per al desenvolupament de polítiques publiques i per millorar l’impacte positiu que els esdeveniments poden generar en la ciutat. Tot i les potencialitats, estudis realitzats sobre els processos d’aprenentatge o avaluació de les ciutats seu de grans esdeveniments esportius, i en particular de l’administració pública en aquestes ciutats, identifiquen una limitada sistematització dels processos de gestió d’informació i coneixement per part de les ciutats, i per tant, oportunitats perdudes per maximitzar el capital de coneixement a través d’esdeveniments. I això és especialment important per ciutats com Barcelona que històricament ha vinculat el seu desenvolupament als grans esdeveniments, i que identifica els esdeveniments esportius com un dels eixos estratègics de la política esportiva de la ciutat i de l’estratègia de posicionament internacional de la ciutat. La gestió de la informació i el coneixement generada al voltant dels esdeveniments ha de ser gestionada de forma planificada per tal de minimitzar el risc a que desaparegui o quedi de la ciutat en mans d’altres actors que temporalment intervenen en la posada en escena de l’esdeveniment i per maximitzar la seva contribució a la estratègia d’esdeveniments de la ciutat ja que dona suport a identificar les fortaleses i debilitats de la ciutat com a seu d’esdeveniments, i les oportunitats i reptes per futures intervencions. En el marc del conveni de col·laboració entre l’Institut Barcelona Esport i el Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEO-UAB), vigent durant el període 2012-15, s’ha iniciat una línia de treball al voltant de la gestió d’informació i coneixement generat per i sobre els esdeveniments esportius que es celebren a la ciutat de Barcelona.


44 | Memòria d’activitats 2013

Fase 1. Diagnòstic i proposta d’actuació (juny 2012-abril 2013) Els objectius de la primera fase del projecte van ser: 1) Realitzar un diagnòstic de l’aplicació de pràctiques de gestió d’informació i coneixement en l’organització d’esdeveniments esportius; i 2) Oferir a l’Institut Barcelona Esports una proposta d’actuació per garantir la captura, gestió, difusió i explotació del coneixement que es genera en relació a aquests esdeveniments.

Metodologies i pràctiques Per tal d’identificar les metodologies i pràctiques existents en l’àmbit internacional en gestió d’informació i coneixement en esdeveniments, es va fer un buidat i anàlisis de les principals fonts documentals, i es van escollir i analitzar en detall dues metodologies desenvolupades en l’àmbit esportiu: Olympic Games Knowledge Management Programme (OGKM) i Olympic Games Impact (OGI) Metodologies desenvolupades pel Comitè Olímpic Internacional per gestionar la informació i el coneixement i per analitzar l’impacte dels Jocs Olímpics. Ofereixen un model per organitzacions propietàries dels esdeveniments que s’integra al model de gestió de l’esdeveniment i està estretament vinculat a la planificació i seguiment del llegat en la ciutat seu en cinc àmbits (esportiu; cultural, social i polític; urbà; econòmic; i medi ambiental). Olympic Games Impact ofereix una metodologia consistent de mesura no predictiva d’impactes en la ciutat seu mitjançant 120 indicadors de context i de l’esdeveniment, amb un enfocament amb

Pla de treball


45

el triple resultat, recollits durant un període de 12 anys, i amb un sistema periòdic de reporting. Event Impacts Metodologia desenvolupada per un consorci d’institucions del Regne Unit amb l’objectiu de facilitar eines i principis de bones pràctiques als organitzadors d’esdeveniments per mesurar i analitzar impactes socials, econòmics, mediambientals i mediàtics dels seus esdeveniments. Ofereix 9 àrees d’impacte (assistència, econòmic, medi ambiental, mediàtic, satisfacció, participació, imatge i identitat, voluntariat i joves/nens), 3 nivells de profunditat en l’anàlisi i un total de 57 indicadors.

Casos d’estudi Per conèixer les pràctiques de gestió d’informació i coneixement que actualment s’estan aplicant en la gestió d’esdeveniments esportius que tenen lloc a Barcelona, es van seleccionar i desenvolupar 3 casos d’estudi – Mundials de Natació Barcelona 2013, XGames i Marató Zurich. La selecció va tenir en compte la tipologia i característiques dels esdeveniments, i el paper que juga l’Ajuntament de Barcelona. Els resultats han permès identificar: • • •

Els requisits de gestió d’informació i coneixement per part del propietari de l’esdeveniment i l’Ajuntament de Barcelona. El grau de formalització de les pràctiques de gestió d’informació i coneixement en el comitè organitzador. Els continguts i activitats de gestió d’informació i coneixement aplicades en l’esdeveniment.

Resultats i propostes Com a resultat del treball, s’ha identificat Barcelona com a ciutat que ofereix una excel·lent plataforma per als propietaris i organitzadors d’esdeveniments esportius en termes d’instal·lacions, infraestructura, serveis, marca i capital humà (professionals i voluntariat), però des de la perspectiva d’informació i coneixement, i sobretot en aquells casos en que la ciutat no és propietària de l’esdeveniment, s’identifica la necessitat de reforçar la capacitat de creació, captació i difusió d’informació i coneixement en la plataforma que ofereix la ciutat a l’industria dels esdeveniments esportius, i una oportunitat per definir un model de ciutat per capitalitzar en el coneixement de la gestió dels esdeveniments que permet:


46 | Memòria d’activitats 2013

• • •

Conèixer la realitat en la gestió dels esdeveniments per definir l’actuació de la ciutat envers els esdeveniments esportius per contribuir en una gestió smart de la ciutat. Disposar de dades reals, continues, homogènies i sistematitzades sobre les activitats que tenen lloc a la ciutat per crear una base de coneixement que pot ser d’utilitat per altres àrees de gestió de la ciutat. Contribuir a la eficiència en la gestió dels recursos públics donant suport a la presa de decisions davant de: • Candidatures d’esdeveniments que volen venir a la ciutat. • Preparació de candidatures de la ciutat a esdeveniments. • Contractació de prestacions de serveis. Disposar de coneixement real sobre l’impacte dels esdeveniments en la ciutadania (satisfacció, percepció, habilitats, economia, medi ambient,... ) amb un enfoc en el desenvolupament sostenible.

Es proposen dues eines a desenvolupar per assolir aquest objectiu: 1. Sistema d’anàlisi d’impacte Establir un sistema que permeti mesurar de forma consistent i comparativa l’impacte dels esdeveniments esportius que acull la ciutat de Barcelona. 2. Programa de captura, consolidació i preservació de coneixement Programa que garanteixi una capitalització de coneixement per part de la ciutat del coneixement – tant explícit com tàcit – que es deriva de l’organització d’esdeveniments esportius.

Fase 2. Disseny del sistema d’anàlisi d’impacte i del Programa de captura, consolidació i preservació de coneixement (maig-desembre 2013) Com a continuïtat del projecte, durant el segon semestre de l’any 2013 s’ha iniciat el procés de disseny de les dues eines proposades: un sistema d’anàlisi d’impacte, i un programa de captura, consolidació i preservació de coneixement.

Sistema d’anàlisi d’impacte L’equip està treballant en l’establiment d’un conjunt d’indicadors personalitzats a la ciutat de Barcelona, amb diferent nivells de profunditat, a partir de les metodologies ja identificades. S’ha definit una bateria inicial d’indicadors a nivell d’esdeveniment que s’ha


47

testat amb les dades disponibles sobre 10 esdeveniments de diferents dimensions que ha acollit la ciutat. Les principals conclusions d’aquest testeig són: la necessitat d’incrementar la precisió de les dades a obtenir ja que el nivell de detall que s’ha obtingut és molt heterogeni i amb un cert nivell de imprecisió de les dades; necessitat d’estandardització de dades, aplicant variables i categories utilitzades de forma generalitzada o consistent per altres sistemes per garantir la comparabilitat de les dades i la seva extrapolació; i definir diversos nivells de profunditat de les dades, establerts en base a la mida de l’esdeveniment, la implicació de l’Ajuntament, a la procedència de les dades; i dades que requereixen de fonts d’informació secundaries com ara enquestes. Un cop finalitzat el pilot s’han planificat sessions de treball amb grups d’experts en els àmbits d’economia, comunicació i medi ambient per tal de validar la proposta i fer-ne el desenvolupament de l’indicador, així com treballar el nivell de context. Pel que fa a l’àmbit de l’economia, s’han iniciat els treballs amb el professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB, Ferran Brunet i amb el Programa d’Estudis Economia, Empresa i Ocupació d’Ajuntament de Barcelona en la definició de les dades a recollir dels organitzadors que permeten mesurar l’impacte econòmic dels esdeveniments. Pel que fa a l’àmbit mediambiental, s’explorarà la col·laboració de membres de l’ICTA-UAB. Pel que fa a eina de recollida i gestió de les dades, s’estan iniciant els treballs per definir el sistema intern de gestió d’aquests indicadors i articular el procés de gestió de les dades que s’adapti a les necessitats de l’IBE. L’equip està treballant en el nou model de memòria dels esdeveniments esportius que demanarà l’IBE als organitzadors a partir de gener de 2014 i que permetre aprofundir en l’estructuració de les dades d’impacte a recollir dels organitzadors. Durant aquest procés, també s’ha iniciat una línia de treball per definir quins són els requisits i obligacions contractuals pels gestors d’esdeveniments per proporcionar les dades necessàries per incorporar en el sistema.

Programa de captura, consolidació i preservació de coneixement L’equip va presentar una proposta de programa de captació de coneixement explícit que reguli la recollida d’actius d’informació generats pels comitès organitzadors dels esdeveniments esportius que documentin la memòria de les activitats de l’organització i que tenen interès de ser conservats i preservats com a material de caràcter estratègic i històric. La proposta identificava 6 actius d’informació (documents estratègics i corporatius; material audiovisual; objectes museístics, dades personals, dades d’impacte, i arxiu corporatiu), i per cada actiu feia una primera aproximació a l’abast de l’actiu, les


48 | Memòria d’activitats 2013

possibles institucions a actuar com a dipositaries i a aspectes relacionats amb el seu traspàs a la entitat de llegat i a les condicions d’accés. Tenint en compte la celebració dels Mundials de Natació Barcelona 2013, es va iniciar un procés per implementar la metodologia proposada de forma pilot amb l’esdeveniment. En aquesta línia, es van tenir converses inicials amb aquelles institucions llegat que podrien ser dipositaries dels fons (Arxiu Municipal i el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch).


49

ALIANÇA INSTITUCIONAL

Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha continuat desenvolupat una línia de col·laboració amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB per promoure activitats en l’àmbit de l’esport i el medi ambient. L'activitat d'enguany s'ha centrat fonamentalment en la realització d'un estudi sobre l'estat de la qüestió de les pràctiques medi ambientals en la gestió de l'esport a Catalunya. L’objectiu de l'estudi és disposar d'informació de referència per millorar les polítiques de suport, en temes medi ambientals, tant per a la gestió d'equipaments com d'esdeveniments esportius, així com detectar possibles carències de recursos i de formació especialitzada en aquest àmbit. La metodologia de l'estudi ha inclòs la realització d'una enquesta quantitativa, adreçada al col·lectiu de tècnics i responsables de la gestió esportiva municipal (amb la col·laboració del Servei d'Esports de la Diputació de Barcelona i del Consell Català de l'Esport) a la que van respondre 87 persones, i un focus group en el que van participar 11 representants de l'administració pública i del món empresarial, responsables de polítiques esportives i gestors d'instal·lacions i d'esdeveniments esportius, per copsar els diferents punts de vista dels agents implicats en l'aplicació de polítiques mediambientals en l'esport. Els resultats d’aquest estudi sobre la situació a Catalunya de les pràctiques mediambientals en la gestió de l’esport es van presentar en les Conferències sobre Esport i Medi ambient que organitza la Fundació Barcelona Olímpica el divendres 29 de novembre en el Museu Olímpic i de l’Esport J.A. Samaranch. En l’acte, també van participar els responsables de sostenibilitat de dos grans esdeveniments: Eloi Burriel, coordinador de sostenibilitat en els Mundials de Natació BCN 2013 i Xavier Cazorla, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat de la candidatura Barcelona-Pirineus 2022.


50 | Memòria d’activitats 2013

SUPORT A ESDEVENIMENTS ESPORTIUS

Durant l’any 2013, el CEO-UAB, a través del seu Servei de Documentació, ha iniciat una nova línia d’acció per donar suport a gestors d’esdeveniments esportius. La primera col·laboració ha estat en els àmbits d’identitat corporativa i voluntariat del Comitè Organitzador dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2017. El CEO-UAB posa a disposició dels organitzadors el fons documental propi, i dona suport en la cerca d’informació d’altres esdeveniments esportius a través de la seva xarxa internacional de biblioteques i centre de documentació esportius.


51

ESTADES DE RECERCA

Airton Saboya Valente Junior L’equip de recerca del CEO-UAB ha acollit Airton Saboya Valente Junior com a investigador en practiques. Durant la seva estada a la UAB, d’octubre de 2013 a febrer de 2014, Airton Saboya treballarà en la seva recerca sobre els impactes econòmics, socials, urbanístics i turístics de la Copa del Món de Futbol 2014 a la ciutat de Fortaleza, al Brasil. Airton Saboya és graduat en Economia per la Universidade de Fortaleza (Brasil), Màster en Desenvolupament International a la Universitat de Denver (Estats Units), format en planificació urbanística pel Massachusetts Institute of Technology i en estudis en política rural comparativa per la UAB i la Brandon University. Actualment està finalitzant el Màster en Cooperació al Desenvolupament per la Universitat de València i iniciant els seus estudis de doctorat. Prèviament, Airton ha treballat com a economista en el Banco do Nordeste do Brasil i com a professor a la Universidade de Fortaleza i a la Universidade Estadual do Ceará, al Brasil.


52 | Memòria d’activitats 2013

CONTRIBUCIONS A CONGRESSOS

Olympic knowledge legacy: opportunities for host cities Berta Cerezuela i Chris Kennett van presentar una comunicació a la conferència internacional Olympic Legacies (Londres, del 4 al 6 de setembre) sobre les oportunitats d’aprenentatge que els esdeveniments ofereixen a les ciutats per al desenvolupament de polítiques públiques a llarg termini, analitzar com el llegat de coneixement dels Jocs de Barcelona’92 va contribuir a desenvolupar l’estratègia d’esdeveniments esportius de la ciutat de Barcelona. Els autors conclouen que el llegat de coneixement actua com a força motora per al continuo desenvolupament de la ciutat, i si les ciutats olímpiques no s’adonen d’aquestes oportunitats i planifiquen les seves estratègies de gestió de coneixement base a les seves necessitats, hi ha un alt risc de pèrdua. El model actual OGKM està orientat al propietari de l’esdeveniment i no ofereix a les ciutats una transferència de coneixement directa i sistemàtica més enllà dels estudis d’impacte. Els autors identifiquen la necessitat de complementar el model actual des d’una aproximació stakeholder, en particular un model que permeti a l’administració pública de la ciutat seu maximitzar la capitalització de l’esdeveniment utilitzant la gestió de coneixement com a eina de suport al desenvolupament de polítiques públiques, i en particular l’estratègia d’esdeveniments de la ciutat.


53

El valor del llegat immaterial dels esdeveniments esportius El CEO-UAB va contribuir al XVII Congrés Internacional del Comitè Europeu per a la Història de l'Esport (CESH), celebrat a Barcelona del 21 al 23 de novembre del 2013 i organitzat per la Universitat Ramon Llull. Berta Cerezuela, Responsable de Projectes del CEO-UAB, va plantejar algunes qüestions a un auditori de més de 60 historiadors de l' esport sobre la necessitat de crear consciència i d'invertir en accions per crear, preservar, accedir i tenir experiències sobre la memòria dels esdeveniments com a part del patrimoni cultural i històric de les ciutats. Berta va compartir l'experiència del projecte Barcelona Olímpica, que se centra i sorgeix de la història i la memòria d'un moment clau i únic de la història de la ciutat: els Jocs Olímpics de Barcelona'92.


54 | Memòria d’activitats 2013

Dissenyant junts l’Olimpíada Cultural 2018-2022 El CEO-UAB va contribuir en la Jornada de Treball sobre l’Olimpíada Cultural Barcelona-Pirineu 2022 que va tenir lloc el dimarts 2 d’abril de 2013 a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), una jornada de reflexió organitzada pel Departament de Cultura i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i la Oficina Tècnica de la Candidatura Barcelona-Pirineu 2022. L’acte va reunir a experts en la matèria que van contribuir amb les seves aportacions en el debat institucional sobre el Pla Global del Pirineu, i a persones que treballen en projectes culturals en el territori que van aportar la seva experiència. El Director honorari del CEO-UAB, Miquel de Moragas, va participar en la jornada amb la ponència “Olimpíades Culturals: alguns models”. Partint de les condicions mínimes que marca el Comitè Internacional Olímpica, i en base a l’experiència prèvia dels Jocs de Barcelona’92 i d’altres Jocs Olímpics, el Dr. Moragas presenta una temptativa de les fase, objectius, possibles components i dels eixos semàntics del projecte cultural Barcelona-Pirineus

Es pot trobar informació detallada sobre altres contribucions en la secció Contribucions a congressos (pàg. 71).


55

ACTIVITAT DIFUSIÓ ACADÈMICA


56 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL

Des de la seva creació el CEO-UAB ha considerat fonamental la tasca de divulgació de la recerca social i científica sobre l'Olimpisme i l'esport. Els resultats dels projectes i recerques del centre es difonen a través de publicacions acadèmiques -llibres, articles de revista, informes i working papers- i participacions en congressos científics d’àmbit internacional i nacional. I molt especialment a través del seu lloc web, creat l'any 1996, com un instrument bàsic per projectar el centre al món i relacionar-se amb la comunitat universitària internacional especialitzada en els estudis olímpics. El CEO-UAB també promou l’organització d’altres activitats de divulgació com ara exposicions, congressos, conferències. Internet és considera com a eina indispensable per a desenvolupar i promoure les seves activitats.

Objectius estratègics •

Compartir i debatre els fruits de la recerca entre la comunitat acadèmica i difondre’ls a la societat en general.

Contribuir al posicionament internacional del CEO-UAB com a centre universitari en el camp dels estudis olímpics donant suport a la participació dels seus membres en esdeveniments acadèmics internacionals.


57

ACTE ORGANITZAT

Olympic Legacies: Impacts of Mega-Events on Cities Londres, 4-6 setembre

El CEO-UAB va ser partner de la conferencia internacional Olympic Legacies: Impacts of Mega-Events on Cities celebrada a Londres del 4 al 6 de setembre de 2013 i organitzada per la University of East London (UEL). Els membres del centre van formar part del Comitè Internacional Assessor i van participar en l’avaluació de les comunicacions rebudes i en el disseny del programa científic. El CEO-UAB també va contribuir amb dues conferències i dues comunicacions científiques: • • • •

Cerezuela, Berta: “Researching Barcelona’92” Cerezuela, Berta: “Intangible legacies”. Cerezuela, Berta & Chris Kennett “Intangible learning legacy and the Olympic Games. Becker Lopes Perna, Cristina; Heloísa Orsi Koch Delgado; Nelson Schneider Todt; Juan Antonio Simón; Luciane Salvador; Lucas Zambrano Rollsing; Fernanda Ligocky: "Football Multilingual Lexicon: A Legacy Of The FIFA 2014 World Cup In Brazil".

Olympic Legacies va aplegar més de 100 investigadors, responsables polítics, representants d'organismes i institucions nacionals i internacionals i interessats i compromesos amb els temes de desenvolupament urbà es derivin de la celebració de grans esdeveniments com els Jocs Olímpics i Paralímpics, Mundials de Futbol o les Exposicions Universals


58 | Memòria d’activitats 2013

ACTE ORGANITZAT

Sport, Space and City: Barcelona, Paris, Los Angeles Simposi Internacional Barcelona, 17-18 d’octubre

Acadèmics de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de la Sorbona París III i la Universitat del Sud de California han analitzat el paper de l’esport en la creació i difusió de la imatge de les ciutats durant el simposi internacional Sport, Space and City: Barcelona, Paris, Los Angeles els dies 17 i 18 d’octubre a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

El Simposi ha estat co-organitzat pel Centre d'Estudis Olímpics i de l'Esport de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEO-UAB), la Université Sorbonne Nouvelle-Paris 3 i la Southern California University, amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació, el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat i el Máster en Relaciones Públicas y Gabinetes de Comunicación de la UAB. El Simposi ha analitzat des de les perspectives de la comunicació, la història i el màrqueting com l’esport global, els grans esdeveniments o els clubs esportius de Barcelona, Los Angeles i Paris contribueixen a crear una imatge positiva de la ciutat, fent-la atractiva com a destí turístic o centre de negocis. Les tres ciutats han estat al menys en una ocasió ciutats olímpiques i compten amb clubs esportius d’abast global. L’aportació d’estudiosos i representants d’entitats esportives clau per les ciutats ha permès intercanviar les visions europea i nord-americana sobre el paper de l’esport en la creació d’una marca de ciutat.


59

L’esport com a element clau en el branding de ciutats La ponència inaugural del Simposi ha anat a càrrec del Dr. Miquel de Moragas, catedràtic de comunicació i fundador del CEO-UAB. El Dr. Moragas ha contextualitzat el paper dels estadis, grans espais de pràctica esportiva, dins del complex comunicatiu de l’esport. El fundador del CEO-UAB ha destacat el paper dels edificis en els processos de creació d’imatge de les ciutats i ens ha apropat a l’evolució dels estadis com a lloc de trobada als anys 40, a estadis com a estudis de televisió, a les actuals tendències d’estadis com a parcs temàtics i com a nou element icònic pels starchitects, destacant la proposta olímpica de Tòquio 2020 que defineix com a smart stadium.

El Dr. Miquel de Moragas, imparteix la ponència inaugural

Aquesta primera sessió ha continuat amb la ponència del degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, el Dr. Josep Maria Català, que ha parlat de la construcció audiovisual de l’esport. Com a expert en estudis audiovisuals, el Dr. Català ens ha transportat al fragment dedicat a la revolució industrial durant la cerimònia d’apertura dels Jocs Olímpics de Londres 2012 per reflexionar sobre la creació d’espais mítics, i com aquests es converteixen en espais virtuals quan la televisió entra en escena. El Dr. Català també ha destacat com la reinstauració dels Jocs Olímpics moderns a la Universitat de la Sorbona van permetre recuperar un mite antic, els Jocs Olímpics antics, on l’actuació dels atletes emulava a la dels deus, i com aquest fet s’ha de veure com la conversió d’un mite en un element de la societat moderna. La primera sessió ha comptat també amb la participació del Dr. Jordi de San Eugenio, Vice-degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic. El Dr. San Eugenio ha introduït el concepte de city branding analitzant com l’esport contribueix en els tres eixos vertebradors del procés - els esdeveniments, els equips, i els espais-, i ha destacat com les ciutats han passat del màrqueting al branding com a estratègia per projectar els valors associats a la ciutat. El ponent també ha reflexionat sobre com la


60 | Memòria d’activitats 2013

promoció, el màrqueting i el branding de les ciutats són avui en dia objectiu de les polítiques urbanístiques, fent referencia principalment a la ciutat de Barcelona.

El Dr. Josep Maria Català respon a les preguntes del públic

El Dr. Jordi de San Eugenio, durant la seva intervenció

L’espai esportiu i la seva influència en la cultura popular La segona sessió del simposi ha tractat sobre l’esport i la cultura popular, i ha comptat amb tres intervencions per reflexionar sobre la presencia significativa de l’esport en la nostra cultura i com contribueix a la seva configuració. El primer ponent, el Dr. Daniel T. Durbin, professor i director de l’Institut d’Esports, Mitjans i Societat de la Universitat del Sud de California (USC) ens ha apropat a l’experiència del Los Angeles Memorial Coliseum, estadi construït als anys 20 i que ha acollit les dues edicions dels Jocs Olímpics de Los Angeles al 1932 i al 1984. El Coliseu, a més de ser l’estadi dels equips de futbol de la USC, és un estadi per acollir esdeveniments representatives de l’esport internacional, un punt d’entrada de l’esport internacional a la cultura esportiva nordamericana. La estreta relació entre estadi, futbol i fans ha estat l’eix vertebrador de la ponència del Dr. Christian Bromberger, professor de la Universitat de la Provença. El Dr. Bromberger ha ofert una introducció a l’estadi com a escenari de trobada (sporting encounters) per la recerca antropològica del futbol. La sessió ha clos amb la ponència de la doctorant Francesca Marie Smith de la Universitat del Sud de California, qui ha introduït l’esport adaptat en el debat. Francesca ha analitzat l’esport adaptat com un punt de trobada per l’espai, el moment i l’esport, i ha destacat com la narrativa esportiva ha contribuït al llarg de la història en els processos d’integració social de les persones amb discapacitat, centrant-se principalment en el cas d’estudi dels Jocs Olímpics de Londres 1948.


61

Dr. Daniel T. Durbin

Dr. Christian Bromberger

Francesca Smith

El poder dels espais de pràctica esportiva en la definició de ciutat El segon dia de simposi s’ha iniciat amb una sessió dedicada als espais de pràctica esportiva. L’encarregat d’obrir la sessió ha estat el col·laborador acadèmic del CEOUAB, el Dr. Francesc Muñoz, Director de l’Observatori del Paisatge de la UAB. El Dr. Muñoz ha parlat, a partir de nombrosos exemples, sobre la brandificació dels espais i ha alertat del risc de repliques urbanístiques degut a la globalització, identificant el city branding com a oportunitat per evitar aquests processos i per posar en valor el patrimoni intangible dels espais.

El Dr. Francesc Muñoz durant la seva intervenció

L’ha seguit el doctorant i professor de la Universitat Paris III, Yann Descamps, qui ha aportat una visió comparada de la pràctica a les ciutats de Nova York, Los Angeles i Paris de l’streetball, una forma de jugar a basquet integrada en la cultura hip-hop i que es juga les pistes de bàsquet dels parcs (playgrounds). Yann ha destacat el paper d’aquestes pràctiques en la cultura i el patrimoni de les ciutats. La sessió ha continuat amb dues presentacions sobre l’evolució històrica de dos estadis. En primer lloc, l’historiador esportiu i investigador del CEO-UAB, el Dr. Juan Antonio Simón, ha relatat la història del estadi Olímpic de Barcelona, construït en ocasió de la Exposició Internacional de 1912 i que al llarg de la història, l’estadi ha estat escenari de


62 | Memòria d’activitats 2013

molts esdeveniments. El Dr. Simón ha conclòs que al mateix temps que la ciutat ha influenciat en l’estadi, l’estadi ha influenciat a la ciutat. La segona intervenció ha anat a càrrec del Dr. Vincent Brook, catedràtic de l’Escola de Comunicació Annenberg, qui ens ha presentat la història de l’estadi Dodgers a Los Angeles, un estadi de beisbol construït a finals dels 50 en uns terrenys inicialment projectats per habitatge protegit i que actualment és l’estadi amb més capacitat als Estats Units. Els Dodgers es van constituir al 1883 al barri de Brooklyn a Nova York, va adoptar el nom Brooklyn Dodgers al 1932 i al 1958 es van traslladar a la ciutat de Los Angeles i van adoptar un nou nom, Los Angeles Dodgers.

Yann Descamps

Dr. Juan Antonio Simón

Dr. Vincent Brook

Reptes per la interacció entre fans, audiències i el club esportiu La quarta sessió del simposi s’ha dedicat als fans, les audiències i esport. Els ponents han analitzat la interacció entre clubs, fans i audiències i han debatut els reptes i oportunitats plantegen els mitjans socials a la interacció entre club esportiu i fan. El primer ponent de la sessió ha estat el catedràtic de comunicació audiovisual de la UAB, el Dr. Emili Prado. El Dr. Prado s’ha centrat en les tendències en audiències televisives, els drets de televisió i la publicitat en l’àmbit de l’esport. La seva intervenció ha destacat els riscos que emanen de l’economia d’escala que es genera degut a la transformació dels esportistes en estrelles mediàtiques i els conseqüents reptes que es plantegen a les cadenes de televisió per continuar permetent-se el cost dels drets dels continguts esportius.


63

El Dr. Emili Prado analitzant tendències en audiències, drets i publicitat

El Dr. Emilio Fernandez Peña, Director del CEO-UAB, ha introduït en el debat els nous reptes que plantegen els mitjans de comunicació socials en les polítiques de comunicació de les organitzacions esportives, centrant-se principalment en el cas dels Jocs Olímpics. El Dr. Fernandez Peña ha etiquetat els llocs web com a santuaris i als mitjans socials com a festa, un lloc on vas a conèixer d’altra gent, i que tenen la capacitat d’incrementar les audiències en altres canals de comunicació. Les xarxes socials, segons el Director del CEO-UAB, requereixen d’un nou registre de comunicació, més directe, més flexible, més sincer per buscar una complicitat amb els seguidors en les xarxes socials que es poden convertir així en els principals advocats de la nostra causa.

El Dr. Emilio Fernandez Peña analitza els reptes en les xarxes socials


64 | Memòria d’activitats 2013

FC Barcelona, un extraordinari exemple de club que transcendeix l’esport El Simposi ha conclòs amb una conferència a càrrec del Vice-president del FC Barcelona, el Sr. Carles Vilarrubí, qui ha compartit amb els participants el model de club que ha convertit al FC Barcelona en quelcom “més que club”, referint-se a l’estret vincle entre el club i la identitat catalana i el conjunt de valors darrera del model d’èxit, referintse a les paraules de l’expresident del FC Barcelona Suñol que definia al club com a “esport i ciutadania”.

El vicepresident del FC Barcelona Carles Vilarrubi durant la cloenda de l’acte

Fotografia de l’acte de cloenda del Simposi Sport, Space and City


65

ACTE ORGANITZAT

Aula d’Història Barcelona, 21 de novembre

L’any 2013, el CEO-UAB ha co-organitzat la primera sessió del curs acadèmic 2013/14 de l’Aula d’Història que va tenir lloc el dijous 21 de novembre al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona i que es va dedicar-se a la història olímpica de la ciutat de Barcelona. El CEO-UAB és una de les institucions sòcies del projecte Aula d'Història, una plataforma que neix amb l'objectiu de promoure la història de l'esport en totes les seves vessants i que ha estat promoguda des del Centre d'Estudis Olímpics i de l'Esport J. A. Samaranch de la Fundació Barcelona Olímpica, amb la col·laboració dels centres universitaris CEOUAB, UVIC, INEFC i Blanquerna URL. L'historiador esportiu Juan Antonio Simon va ser l’encarregat d’impartir la sessió inaugural del curs, titulada “Els Jocs Olímpics de Franco: una anàlisi de la candidatura frustrada de Barcelona 1972”, juntament amb Alberto Aragon, qui va donar a conèixer la implicació del barceloní Santiago Güell en el Moviment Olímpic. El Dr. Simon va donar a conèixer un aspecte que ha quedat en l'oblit dels historiadors de l'esport: el tèrbol procés d'elecció de la candidatura olímpica espanyola per als Jocs Olímpics d'estiu de 1972 que va concloure, amb la decisió del Comitè Olímpic Espanyol (COE) de presentar la candidatura de Madrid al Comitè Internacional Olímpic (CIO) davant el projecte olímpic de Barcelona. En paraules del Dr. Simón, a l'octubre de 1965 el Comitè Olímpic Espanyol (COE) va aconseguir convèncer al Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè la seva assemblea anual tingués lloc a Madrid. L'Espanya del "desarrollismo" es felicitava pel seu èxit propagandístic i, mentrestant, les autoritats esportives encapçalades pel mateix José Antonio Elola-Olaso, delegat d'Educació Física i


66 | Memòria d’activitats 2013

Esports, aprofitaven la presència del president del CIO, Avery Brundage, per sondejar les possibilitats reals que tindria la presentació d'una candidatura olímpica espanyola. La resposta positiva del president del CIO , va despertar automàticament els somnis de grandesa d'un determinat sector del franquisme, que entenia l'organització d'aquest esdeveniment esportiu com l'ocasió perfecta per transformar radicalment la devaluada imatge exterior del país. El repte va ser immediatament acceptat per Barcelona. La seva tradició olímpica i esportiva era inqüestionable, profundament integrada en el teixit social de la ciutat des del primer terç del segle XX. Alhora, l'organització dels Jocs del Mediterrani el 1955 i els Jocs Esportius de Barcelona des de 1962 havien permès mantenir viu durant el franquisme el projecte olímpic de la ciutat. Un mes més tard de la celebració de l'assemblea del CIO, i després de les converses prèvies entre Elola-Olaso i Josep Maria de Porcioles, alcalde de la ciutat, Barcelona decideix presentar la seva candidatura olímpica el COE per competir per l'organització dels Jocs Olímpics de 1972. Inesperadament, el 16 de desembre de 1965, menys de dues setmanes abans que es tanqués el termini per a la presentació de les candidatures al CIO, Madrid va decidir presentar també el seu propi projecte olímpic. L'estricte control dels mitjans de comunicació va provocar a partir d'aquest moment un absolut buit d'informació. “L’apagada” conclourà el 28 de desembre quan es publiqui una petita nota de l'agència Alfil, informant sobre la decisió del COE de triar la candidatura de Madrid. Les posteriors queixes, reclamacions i dimissions dels membres catalans del COE han permès conèixer que la màxima institució olímpica espanyola va decidir celebrar la reunió en què es triaria la ciutat candidata el 24 de desembre, el mateix dia de Nadal. Se sabia que el comte de Godó, el marquès de Cabanes i Joan Antoni Samaranch, no assistirien en aquella data perquè estaven a Austràlia acompanyant l'equip espanyol de tennis a la Copa Davis. Als altres dos membres del COE, Victoriano Oliveras de la Riva i


67

Pau Negre Villavecchia, se'ls va avisar amb dos dies d'antelació de la reunió i no se'ls va informar de l'ordre del dia i de les importants decisions que estaven en joc. Tots dos no van viatjar a Madrid en no poder desplaçar-se en avió o tren i haver de recórrer als seus cotxes particulars en una data tan assenyalada, i no ser conscients de la importància de la convocatòria. Durant la seva presentació, Juan Antonio ha aprofundint en el paper que va representar l'esport per al franquisme, i ha donat resposta a preguntes claus sobre aquest moment històric: Quins elements van definir el projecte olímpic de Barcelona'72? Què va motivar la inesperada i tèrbola decisió del COE? Quines van ser les conseqüències que aquesta decisió va provocar en els membres catalans del COE? Quin paper va representar el Govern de Franco en tot aquest procés, i quin va ser el suport que van mostrar posteriorment a la candidatura espanyola? Quin interès tenia Madrid a organitzar uns Jocs Olímpics? Amb l’objectiu de difondre aquest fet històric, el CEO-UAB ha elaborat un vídeo resum de les principals aportacions dels investigadors a la sessió i que troben disponibles en el canal YouTube del CEO-UAB i del projecte Aula d’Història, i que s’han difon a través de les xarxes social.


68 | Memòria d’activitats 2013

PUBLICACIONS ACADÈMIQUES

Durant el 2013, el CEO-UAB ha continuat la tasca de difusió dels resultats de la seva activitat de recerca a través de publicacions científiques. Tot seguit detallem les obres que han estat publicades durant l’any 2013 i aquelles en què s’ha estat treballant i que han estat acceptades i es publicaran al llarg del 2014.

Llibres Simón, Juan Antonio & Gianni Bondini (2013 en premsa). Il suo nome é Pablito: l´Italia s´innamora degli azzurri e la Spagna scopre la democrazia. Roma: Absolutely Free Editore, 2013. Simón, Juan Antonio (2014, en elaboració). Barcelona´72. Una olimpiada frustrada. Barcelona: Aula d´Historia, Fundación Barcelona Olímpica.

Articles de revista Cerezuela, Berta (2013): “Olympic Education Today”, Olympic Review, 88 (July-AugustSeptember), pp. 66-69. ISSN 0377192X. [en línia] Cerezuela, Berta (2013): “La Educación olímpica en la actualidad”, Revista Olímpica, 88 (julio-agosto-septiembre), pp. 66-69. ISSN 1018-1008 Ginesta Portet, Xavier (2013): “What is the next step? Champions league clubs and their sponsors.From bwin to Qatar sports investment”, Soccer & Society. 14-1, pp. 66-79. 1/01/2013. ISSN 1466-0970 Ramon, Xavier. (2013): “Ètica i periodisme esportiu: una proposta d’ítems d’anàlisi per avaluar la qualitat de la cobertura de l’esport als mitjans de comunicació”, Comunicació, Revista de Recerca i Anàlisi, 30(2): 55-74 [en línia] Ramon, Xavier. (2013 en premsa). “El rigor en la informació esportiva. El tractament de vuit esportistes musulmanes als Jocs Olímpics de Londres 2012 des de la perspectiva de l’ètica periodística”, Periodística, 15). San Eugenio Vela, Jordi de; Xavier Ginesta Portet (2013): “La construcción de la marca 'Qatar' a partir del deporte: 'spot place branding' y prensa deportiva catalana. Estudios sobre el Mensaje Periodístico”, 19-1, pp. 533-550. ISSN 1134-1629 [en línia]


69

Simon, Juan Antonio (2013): “Fiscal follies of the `Franco Olympic Games´. Madrid’s bid in 1972””, Journal of Olympic History, 21-2, pp.49-55. Simon, Juan Antonio (2013): “Madrid´72: relações diplomáticas e jogos olímpicos durante o franquismo”, Revista Movimento (ESEF/UFRGS), 19, pp. 221-240. Simon, Juan Antonio (2013 en premsa): “Fútbol y televisión: el Mundial de 1982 y la inaplazable transformación de la televisión pública en España”, Ábaco. Revista de Cultura y Ciencias Sociales. Simon, Juan Antonio (2013 en premsa): “Fútbol e identidades: la actuación de la selección española de fútbol en los Juegos Olímpicos de Amberes y París a través de su impacto en la prensa”. Revista Brasileira Ciências Esporte (RBCE). Simon, Juan Antonio (2013 en premsa): “Deporte y relaciones internacionales en el franquismo: el boicot sudafricano en los Juegos Olímpicos de México´68 a través de la documentación diplomática española”, AGORA. Cultura, Ciencia y Deporte. Simon, Juan Antonio (2013 en premsa): “La Coppa del Mondo di Spagna‘82: identitá e calcio come simboli della transizione democratica spagnola”, Lancillotto e Nausica.

Capítols de llibre Cerezuela, Berta (2013): “Els Jocs Olímpics de Barcelona 1992”. A Enciclopèdia de l’esport català. Barcelona : Enciclopedia Catalana, pp. 408-415. Fernández Peña, Emilio; Natividad Ramajo & Berta Cerezuela (2014 en premsa). “Olympic Education in Spain. Integral dissemination using the Social Web as a tool”. A Teaching Olympic Education. London : Routledge. Fernández Peña, Emilio, Natividad Ramajo & María Arauz (2014 en premsa): “Social Media in the Olympic Games: Actors, Management and Participation. Sport and New Media”. London Routledge. Fernández Peña, Emilio & Natividad Ramajo (2014 en premsa): “Crisis económica, innovación tecnológica y gestión de los derechos audiovisuales de los Juegos Olímpicos de verano”. A Congreso universitario internacional sobre la comunicación en la profesión


70 | Memòria d’activitats 2013

y en la universidad de hoy: contenidos, investigación, innovación y docencia (cuiciid 2013). Madrid : Universidad Complutense de Madrid. Kennett, Chris (2013): "The Evaluation of Sport and Social Inclusion Policy Programmes". A Ian Henry & Ling-Mei Ko (eds.): Routledge Handbook of Sport Policy. London : Routledge, pp. 254-263. Simón, Juan Antonio (2013): “Madrid 1972: unos Juegos Olímpicos para Franco”. A Francisco Pinheiro, I Congresso de História e Desporto. Lisboa: Instituto de História Contemporânea (IHC) da Universidade Nova de Lisboa. Centro de Estudos Interdisciplinares do Século XX da Universidade de Coimbra. Simón, Juan Antonio (2013): “Los Juegos Olímpicos de Roma: escaparate propagandístico de la Nueva España franquista”. A Laura Branciforte: Acción política y cultural 1945-1975: Italia y España entre el rechazo y la fascinación. Madrid: Dykinson.


71

CONTRIBUCIONS A CONGRESSOS

El CEO-UAB ha continuat estant present en els principals congressos acadèmics internacions en el seu àmbit d’especialització. A continuació detallem la relació: Becker Lopes Perna, Cristina; Heloísa Orsi Koch Delgado; Nelson Schneider Todt; Juan Antonio Simón; Luciane Salvador; Lucas Zambrano Rollsing; Fernanda Ligocky (2013): "Football Multilingual Lexicon: A Legacy Of The FIFA 2014 World Cup In Brazil", Olympic Legacies : International Conference. Impacts of Mega-Events on Cities, University of East London, 4-6 setembre 2013 [comunicació]. Cerezuela, Berta & Chris Kennett (2013): “Intangible learning legacy and the Olympic Games”, Olympic Legacies : International Conference. Impacts of Mega-Events on Cities, University of East London, 4-6 setembre 2013 [comunicació]. Cerezuela, Berta (2013): “Researching Barcelona’92”, Olympic Legacies : International Conference. Impacts of Mega-Events on Cities, University of East London, 4-6 setembre 2013. [conferència]. Cerezuela, Berta (2013): “Intangible legacies”, Olympic Legacies : International Conference. Impacts of Mega-Events on Cities, University of East London, 4-6 setembre 2013 [conferència]. Cerezuela, Berta (2013): “Barcelona Olímpica : a knowledge platform for Olympic history of Barcelona”. 17th International Congress International CESH (European Committee for Sport History), “Sport in Times of Crisis”. Barcelona, 21-23 novembre 2013, Barcelona [ponència]. Fernández Peña, Emilio & Natividad Ramajo Hernández (2013): “La ambición de Hermes: Los Juegos Olímpicos y su discurso tecnológico de producción y difusión audiovisual”, Congreso Universitario Internacional sobre la Comunicación en la Profesión y en la Universidad de Hoy: Contenidos, Investigación, Innovación y Docencia. Madrid, 15 octubre 2013 [comunicació] Fernández Peña, Emilio (2013): “Opportunities of connecting with the citizenship for institutions on social media”, MINEPS V Conference. Berlin, 28-30 maig 2013. [pòster] Fernández Peña, Emilio (2013). “Audiences, advertising and sport in television”, International Symposium “Sport, space and city: Barcelona, Paris, Los Angeles”. Barcelona, 12-14 octubre 2013 [ponència] Ginesta Portet, Xavier & Jordi Badia Perea (2013); “The future of the European football competitions. Why a Superleague is necessary?”, II Congress of History and Sport. Lisboa, 30-31 maig 2013. [comunicació]


72 | Memòria d’activitats 2013

Ginesta Portet, Xavier; Jordi de San Eugenio Vela; Carles Grau Bartrina (2013): “Sport and the International Image of the Middle Eastern Countries”, 25th Annual Conference of the International Academy of Business Disciplines. Atlanta, 11-13 abril 2013 [ponència] Ginesta Portet, Xavier (2013): “Football and the global entertainment business. Clubs as multinational corporations”, International Seminar in Football Studies. Vic, 11 març 2013 [seminari] Moragas, Miquel de (2013): “Olimpiades culturals: alguns models”, Jornada de treball sobre l’Olimpíada Cultural Barcelona-Pirineu 2022. Sant Fruitós de Bages, 2 abril 2013 [conferència] Moragas, Miquel de (2013). “The City: space of communication and sport”, International Symposium “Sport, space and city: Barcelona, Paris, Los Angeles”. Barcelona, 17-18 octubre 2013 [ponència] Muñoz, Francesc (2013). “Architecture and city branding”, International Symposium “Sport, space and city: Barcelona, Paris, Los Angeles”. Barcelona, 17-18 octubre 2013 [ponència] Ramon, X. (2013). “London 2012 Olympics and the deontological principle of truth. An analysis of the Opening and Closing Ceremonies in the international quality press”. International Association for Media and Communication Research (IAMCR) Conference 2013. Dublin, Irlanda, 25-29 juny 2013. [comunicació] Ramon, X. (2013). “Ethics and information completeness in the coverage of the biggest sporting mega-event in Spain. An analysis of Barcelona 1992 Olympics at La Vanguardia”. Congress of History and Sport. Lisboa, Portugal, 30 i 31 maig 2013. [comunicació] Ramon, X. (2013). “A showcase for pioneers. The portrayal of eight Muslim sportswomen in London 2012 Olympics from the perspective of journalism ethics”. 10th European Association for Sociology of Sport (EASS) Conference. Còrdova, 8-11 maig 2013. [comunicació ]


73

Simon, Juan Antonio (2013). “El sueño olímpico del franquismo no pasa por Barcelona: El proceso de elección de la candidatura española a los Juegos Olímpicos de 1972”, 17th International Congress International CESH (European Committee for Sport History), “Sport in Times of Crisis”. Barcelona, 21-23 novembre 2013 [Comunicació] Simon, Juan Antonio (2013). “Los Juegos Olímpicos de Franco: Un análisis de la candidatura frustrada de Barcelona 1972”, Aula d´Historia. Barcelona, 21 novembre 2013 [conferència]. Simon, Juan Antonio (2013). “El franquismo en los libros”, Ciclo de estudios históricos organizado por la Facultad de Geografía e Historia de la Universidad Complutense de Madrid y la Fundación Pablo Iglesias. Madrid, 29 octubre 2013 [conferència] Simon, Juan Antonio (2013). “Fútbol, dinero y literatura”, Festival de novela negra “Getafe Negro”. Getafe, 25 octubre 2013. [taula rodona] Simon, Juan Antonio (2013). “Barcelona Olympic Stadium through History”, International Symposium “Sport, space and city: Barcelona, Paris, Los Angeles”. Barcelona, 17-18 octubre 2013 [ponència] Simon, Juan Antonio (2013). “Olympic Legacy under the Franco Regime: The Olympic Games´ representation in the newsreel of NO-DO, 1943-1975”, 10th International Session for Educators and Officials of Higher Institutes of Physical Education of the International Olympic Academy. Olímpia, 21-28 juliol 2013. [Comunicació] Simon, Juan Antonio (2013). “Entre el tabú y la modernidad: deporte y mujer en el noticiario cinematográfico NO-DO”, 1943-1975, Women and Sport Conference. Lisboa, 20-21 juny 2013. [ponència] Simon, Juan Antonio (2013). “Viajando a la madre patria: la gira por España del Boca Juniors en 1925”, II International Congress of History and Sport. Lisboa, 30 maig – 1 juny 2013. [comunicació] Todt, Nelson (2013): “Valores e Esporte: pensando o legado de uma educação olímpica”, V Congresso Internacional de Motricidade da Serra Gaúcha, Caxias do Sul (Brasil), 2931 agost 2013. [conferència] Todt, Nelson (2013): Seminário de Estudos Olímpicos e Valores do Esporte. Brasil, Universidade URI Erechim


74 | Memòria d’activitats 2013


75

ACTIVITAT FORMACIÓ


76 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL

Des de la seva creació, el CEO-UAB i la Càtedra Internacional d’Olimpisme, han organitzat un ampli ventall d’activitats de grau i postgrau sobre esport i Olimpisme, entre d’altres: una assignatura de grau sobre esport i Jocs Olímpics; programes de formació per a gestors esportius; seminaris universitaris impartits pel professor visitant de la Càtedra i seminaris de difusió del llegat dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. A més a més, el CEO-UAB promou un programa de formació per acollir professors visitants que vulguin fer estades de recerca i també per alumnes en pràctiques.

Objectius estratègics •

Organitzar cursos universitaris de divulgació i de postgrau sobre olimpisme i esport per transferir coneixement a estudiants, investigadors i professionals que volen desenvolupar la seva activitat en aquest camp.

Promoure les activitats acadèmiques internacionals i la coordinació de centres universitaris.

Divulgar i donar a conèixer a la comunitat internacional aspectes concrets de l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, especialment amb l’organització de seminaris de formació.


77

CURSOS POSTGRAU Màster en Estudis Avançats en Estudis Olímpics

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha acollir del 16 al 21 de setembre de 2013 als 15 estudiants de 11 països del Màster en Estudis Avançats en Estudis Olímpics, que van assistir a les sessions del mòdul sobre els Jocs Olímpics, els mitjans de comunicació i la comercialització, coordinat pel Dr Emilio Fernández Peña, director del CEO-UAB. els estudiants procedien d'Oman, Alemanya, Turquia, Montenegro, Xina, Azerbaidjan, Brasil, Kenya i Egipte. El CEO-UAB és un soci en el Màster en Estudis Avançats en Estudis Olímpics, un programa internacional d'estudis olímpics que acaba d'iniciar la seva tercera edició. És un programa de dos anys organitzat en sis mòduls de 6 dies cadascun i una tesi. El programa ha estat desenvolupat per una xarxa de prestigioses universitats europees: la Universitat d'Esport de Colònia, la Universitat de Mainz, la Universitat de Loughborough i la UAB. L'equip docent, dirigit pel Dr. Emilio Fernández Peña (UAB), ha inclòs al Dr. Miquel de Moragas (Catedràtic de Comunicació de la UAB i fundador del CEOUAB), José Ramón Díez (productor de televisió per a la seu de la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics des de Sydney a Londres 2012) i Melinda May, Cap del Servei de Màrqueting del Departament de Televisió i Màrqueting del Comitè Internacional Olímpic (CIO). Des de la dècada de 1980, el CIO ha establert forts vincles amb el món dels mitjans de comunicació i la comercialització. S'han desenvolupat estratègies comercials per protegir i vendre la marca de l'esport olímpic, incloent, per exemple, la creació del programa TOP i la venda de drets de retransmissió. La relació entre el món olímpic, els mitjans de comunicació i el comerç ha fet que els interessos comercials tinguin cada cop més pes en la presa de decisions. Com a part del programa, els estudiants també van visitar les principals instal·lacions que van protagonitzar els jocs de 1992.


78 | Memòria d’activitats 2013

Melinda May, Cap del Servei de Màrqueting del Departament de Televisió i Màrquetingdel Comitè Internacional Olímpic (CIO

Emilio Fernández Peña, Professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB i Director del CEO-UAB

Jose Ramón Díez, productor de televisió per a la seu de la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics des de Sydney a Londres 2012

Estudiants durant la visita al CEO-UAB

Estudiants durant la visita a l’Estadi olímpic


79

Durant les sessions del mòdul, els alumnes van reflexionar sobre els reptes que això planteja a les polítiques tradicionals del CIO i als valors olímpics, van analitzar la influència dels mitjans de comunicació i la comercialització en el Moviment Olímpic, i les estratègies comercials i de comunicació del CIO, els Comitès Organitzadors dels Jocs i patrocinadors TOP. Els estudiants també van adquirir coneixements sobre l'impacte dels nous mitjans en la relació entre el Moviment Olímpic, els mitjans i els consumidors.

Programa del mòdul. Olympic Games - Media and Commercialisation Sunday, 15th September Time

Topic/Activity

Teacher

19:00

Welcome and official opening

Emilio Fernández Peña

Monday, 16th September The mediated sports: The Olympic Games Time

Topic / Activity

Teacher

09:00 -10:00

Teaching information and visit to CEO-UAB

Emilio Fernández Peña Berta Cerezuela

10:00-10:30

Break

10:30-11:30

The mediated Sport

Emilio Fernández Peña

11:45-13:00

The media Construction of the Olympic Games

Emilio Fernández Peña

13:00-14:30

Lunch

15:00-19:30

Seminar: Television Production in Practice. Place: TV Studio Faculty of Communication

Emilio Fernández Peña

Tuesday, 17th September Methodological Course Time Activity 09:00-10-30

Methodology

10:30-11:00

Break

11:00-13:00

Methodology

13:00-14:00

Meal

14:00-17:00

Methodology

Teacher Daniel Flatau

Daniel Flatau

Daniel Flatau


80 | Memòria d’activitats 2013

Wednesday, 18th September The television production of the Olympic Games: Fundamentals, techniques, historic evolution and narratives Time Activity Teacher 09:00-10:30 Television production of the Olympics: José Ramón Díez fundamentals, techniques and historic evolution 10:30-11:00 Break 11:00-13:00 Television production of the Olympics: José Ramón Díez fundamentals and historic evolution 13:00-14:00 Lunch 14:00-17:00 Seminar: viewing and comment of television José Ramón Díez production of the Opening Ceremony and sport competitions Thursday, 19 September Globalizing the Olympics: Media construction II, TV Rights and New Medi Time Activity Teacher 09:00-10:30 Media construction of the Olympics II Emilio Fernández Peña 10:30-11:00 Break 11:00-13:00 TV Rights and New Media Emilio Fernández Peña 13:00-14:00 Lunch 14:00-17:00 Guided visit to the Barcelona 1992 Olympic Ring Emilio Fernández Peña and the Olympic Museum by coach Friday, 20 September Media, culture, cities and the sponsorship of the Games Time Activity 09:00-10-30 Barcelona and the cultural Dimension of the Games 10:30-11:00 Break 11:00-13:00 Sponsorship models of the Olympic Games 13:00-14:00 14:00-17:00

Lunch Seminar viewing: Encoding and Decoding the Games: The Opening Ceremony of the Barcelona Olympic Games and others.

Teacher Miquel de Moragas

Melinda May, International Olympic Committee Emilio Fernández Peña

Saturday, 21th September Time

Activity

08:30-13:00

Report Presentation

13:00-14:00

Lunch

Evaluation of reports. Teachers Emilio Fernández Peña and Juan Antonio Simón


81

FORMACIÓ EN LÍNIA MOOC The Olympic Games and the Media

Per al curs acadèmic 2013/14 el CEO-UAB oferirà el curs en línia obert massiu (MOOC) The Olympic Games and the Media a través de la plataforma Coursera. El CEO-UAB compta amb una dilatada experiència internacional en la investigació i docència de les relacions entre els Jocs Olímpics, l'esport en general i els mitjans i és una referència internacional en aquest àmbit. Al mateix temps, des del CEO-UAB sempre s’ha promogut la innovació aplicant les noves tecnologies a la seva activitat de recerca, docència i difusió. Coursera és una plataforma educativa que s'associa amb les millors universitats del món que ofereixen cursos en línia de forma gratuïta i oberta a tothom. Des del seu llançament el 2011, més de 440 cursos s'han ofert a la plataforma a la qual van assistir 4.000.000 estudiants de 190 països. Durant l’any 2013 el CEO-UAB ha treballat en el disseny del curs que ha estat un dels 4 seleccionats per la Comissió d'avaluació de les propostes dels cursos MOOCs UAB per tal d'incorporar-lo a la plataforma Coursera. El curs s’impartirà en llengua anglesa durant el segon semestre del curs 2013/14, del 2 de juny al 20 de juliol de 2014 (6 setmanes docents). The Olympic Games and the Media seria el primer curs d'aquestes característiques a la plataforma Coursera, no només per la seva especialització en els Jocs Olímpics, sinó en Programa del curs l'estudi de les interaccions entre mitjans i esport. El curs aprofundirà en com els mitjans tradicionals i 1. Els Jocs Olímpics : una els nous mitjans construeixen el gran introducció esdeveniment global que són els Jocs Olímpics, 2. Els Mitjans de comunicació capaç de centrar l'atenció de més de 4.500 milions i els Jocs d'espectadors. Presentarà un enfocament 3. Els mitjans durant els jocs multidisciplinari en l'estudi dels mitjans i els Jocs: 4. Programació des Jocs a la la perspectiva històrica (història de la tecnologia televisió i comercialització audiovisual), l'econòmica i de màrqueting (gestió 5. New Media Olympics: dels drets televisius i esponsorització) i actors, gestió i continguts principalment la comunicativa (construcció de 6. Cerimònies, símbols, l'esdeveniment, efectes dels mitjans o rituals i herois especificitats comunicatives dels nous mitjans, entre d'altres). El projecte estarà liderat pel Dr. Emilio Fernández Peña, director del CEO-UAB I professor titular del Departament de Comunicació


82 | Memòria d’activitats 2013

Audiovisual i Publicitat de la UAB, amb el suport de l’equip investigador i tècnic del CEOUAB per a la producció i execució del curs. Aquesta aposta docent forma part de l’estratègia del CEO-UAB per consolidar-se com a centre de referencia internacional en aquest àmbit, i permetrà ampliar de forma exponencial el públic objectiu a qui en el futur es podria dirigir el CEO-UAB, pioner en els anomenats estudis olímpics i en la creació i difusió de materials acadèmics a través d'internet des de 1996. Els cursos mooc suposen una extraordinària oportunitat d'augmentar la notorietat i promoure la retroalimentació amb les activitats del Centre, alhora que una potent forma de promoció entre usuaris, a qui mai no s'arribaria a través de les nostres presències a la xarxa, per als continguts i les activitats del CEO-UAB.


83

SEMINARIS DE FORMACIÓ Seminaris sobre Barcelona’92 i els esdeveniments esportius

El CEO-UAB col·labora amb les institucions vinculades al llegat dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 en l’organització de seminaris i visites de delegacions de ciutats candidates o seus dels Jocs Olímpics. Les activitats es realitzen sota demanda, adaptades a les necessitats de cada col·lectiu, i s’organitzen en col·laboració amb altres organismes i experts en els diferents àmbits.

Durant l’any 2013 s’ha organitzat dos seminaris formatius sobre el llegat dels Jocs de Barcelona’92 per encàrrec de LanCon (Holanda) dins el seu Programa Europeu i Nord Americà de Formació per a dirigents i Postgraduats de l’Esport. Els seminaris van tenir lloc el dilluns 11 de març i el divendres 3 de maig de 2013. Els seminaris van comptar amb l’assistència d’una vintena d’alumnes d'universitats nordamericanes. El seminari va tenir lloc al Museu Olímpic i de l'Esport de Barcelona. El Dr. Chris Kennett va impartir un sessió en que va oferir als alumnes una introducció i una perspectiva global del llegat a llarg termini dels Jocs Olímpics de Barcelona, seguida d’una sessió a càrrec del Dr. Francesc Muñoz sobre la transformació urbanística de la ciutat. Els alumnes van rebre també informació sobre les publicacions i serveis que se’ls hi pot oferir des del Centre un cop retornin a les seves universitats. Barcelona i els esdeveniments esportius: disseny d’un nou programa formatiu 2014 Sensibles a les necessitats detectades per part de grups de estudiants universitaris que visiten Barcelona com a part d’un study-trip i que volen aprendre sobre l’experiència no sols olímpica sinó també en gestió d’esdeveniments esportius, durant l’any 2013 hem estudiat les possibilitats d’oferir un programa formatiu adreçat a un públic universitari internacional i centrat en la gestió i impacte dels esdeveniments esportius en la ciutat de Barcelona. L’objectiu seria oferir un programa formatiu de qualitat, personalitzat, que combini la teoria amb la pràctica de la gestió d’esdeveniments, en el que s’implicaria a diferents agents de la gestió dels esdeveniments esportius. Es proposa incorporar el programa com a servei del projecte Barcelona Olímpica. El programa es difondrà als responsables acadèmics i docents dels principals programes de gestió esportiva de les universitats, amb un enfocament inicial dirigit a universitats localitzades a Europa i Estats Units, i també a entitats ubicades a Espanya que gestionen programes study-abroad i study-tours.


84 | Memòria d’activitats 2013

A través d’aquest programa es vol contribuir a difondre a futurs professionals l’experiència de Barcelona en la gestió d’esdeveniments esportius i com aquests esdeveniments han contribuït al desenvolupament de la ciutat en termes urbanístics, econòmics, turístics, etc. I per tant, contribuir a la internacionalització i consolidació de la marca Barcelona en l’àmbit esportiu.


85

ALUMNES EN PRÀCTIQUES

El CEO-UAB manté diversos acords de col·laboració amb organismes, tant de la UAB (Facultat de Traducció i Interpretació; Facultat de Sociologia) com d’altres universitats (Universitat de Barcelona; The Institute for the International Education of Students, IES; Universitat de Califòrnia) per acollir alumnes en pràctiques. Els alumnes desenvolupen tasques de suport a projectes de recerca en què poden experimentar i potenciar els coneixements adquirits en el seus estudis, alhora que reforcen i enriqueixen l’equip professional del Centre. D’altra banda, el centre atén visites i consultes de diversos estudiants de doctorat internacionals que fan estades de recerca en el CEO-UAB a través de programes de cooperació interuniversitària. Durant l’any 2013 el CEO-UAB ha acollit un total de 5 alumnes en pràctiques:

Alumne

Curs

Universitat

Especialitat

Hores

Natalia Montero Nuñez

2012/13

UAB

Traducció

75

Dani Font

2012/13

UB

Documentació

435

Laura Reguilón

2012/13

UB

Documentació

435

Anna Caballero

2012/13

UB

Documentació

565

2013/14

UB

Documentació

500

2013/14

UAB

Traducció

75

Roksolana Pavlyshyn


86 | Memòria d’activitats 2013


87

ACTIVITATS GESTIÓ D’INFORMACIÓ I DOCUMENTACIÓ


88 | Memòria d’activitats 2013

INFORMACIÓ GENERAL

El CEO-UAB disposa d’una col·lecció especialitzada en els Jocs Olímpics de Barcelona’92, el fenomen olímpic i l’esport en general. S’atenen les consultes d’usuaris internacionals i locals, i s’ofereix un servei especial per als investigadors internacionals que volen visitar el nostre centre. A més a més, s’ofereixen serveis interns de gestió de la informació al propi centre.

Objectius estratègics •

Donar suport a l’activitat investigadora i de formació del centre.

Oferir serveis de valor afegit a la comunitat internacional dels estudis olímpics, al Moviment Olímpic i al món de l’esport en general.

Promoure i col·laborar amb altres entitats aportant el nostre coneixement en gestió d’informació sobre el fenomen olímpic i esportiu.

Contribuir en la gestió del capital intel·lectual i el llegat immaterial generat a Barcelona com a resultat dels Jocs Olímpics i d’altres esdeveniments esportius


89

FONS I SERVEIS DOCUMENTALS PROPIS

Gestió de la col·lecció 2013 La col·lecció inclou a data d'avui més de 5.300 monografies, 89 publicacions periòdiques, 725 audiovisuals, cartells, fotografies i cd-roms sobre els Jocs Olímpics de Barcelona’92, el Moviment Olímpic i els Jocs Olímpics en general, així com el fenomen esportiu des de la perspectiva de les ciències socials El creixement del fons durant l'any 2013 ha estat sostingut amb la incorporació de 92 monografies en format paper, les quals es preveu siguin incorporades en el catàleg de la UAB i del CCUB. L’any 2013 s’ha continuat la gestió dels articles publicats en la col·lecció de revistes digitals sobre les temàtiques prioritàries de desenvolupament de la col·lecció. Un total de 137 articles científics han estat identificats, indexats i s’han difós a la comunitat d’usuaris del centre com a novetat editorial a través dels perfils CEO-UAB en el Facebook i Twitter i que també seran consultables des del lloc web institucional. Igualment el Centre ha rebut aquest any un donatiu documental del Servei General d'Informació de Muntanya de libres i revistes sobre esport i Olimpisme. Els documents han estat seleccionats i incorporats al fons.


90 | Memòria d’activitats 2013

Serveis Pel que fa als serveis externs, el centre ha donat resposta directa a les consultes de 60 usuaris externs a través del servei de referència, s’han prestat 52 documents i s’han gestionat 4 estades de recerca a la UAB. Aquestes dades s’han de complementar amb el servei d’atenció que es va oferir als 15 estudiants del Màster en Estudis Olímpics durant la seva estada a la UAB, que tenien accés lliure a la biblioteca i al servei de préstec. Pel que fa al perfil de l’usuari extern, hi ha hagut un canvi de tendència pel que fa al tipus d’usuari, que continua essent majoritàriament extern a la comunitat UAB (85%) i combina el perfil acadèmic (41%), ja sigui a nivell de grau, postgrau o de recerca, i el perfil professional (49%); un 10% no han estat identificats. L’any 2013 també hi ha hagut un canvi en relació a la procedència dels usuaris, que majoritàriament provenen de Catalunya (51%), però s’han rebut consultes de la resta del territori espanyol (18%), de la resta d’Europa (15%) i de la resta del món (16%). Les consultes arriben majoritàriament per correu electrònic (85%) i un 37% visiten el centre per accedir a la documentació. El servei de referència online dona resposta a les demandes dels usuaris a partir dels recursos digitals de la col·lecció o són redirigits a d’altres centres de documentació que disposen de la documentació necessària, o a experts que poden assessorar-los en la seva consulta. Pel que fa a la temàtica de consulta, Barcelona’92 es manté com a matèria més demandada, amb un 50% del nombre de consultes, ja sigui per motius de memòria històrica o com a element de reflexió sobre el llegat dels Jocs. La resta de consultes tracten sobre els Jocs Olímpics en general, amb un 42%, destacant les consultes sobre les candidatures espanyoles als Jocs Olímpics – Madrid 2020 i Barcelona-Pirineus 2022 –, o de temes esportius (8%). Durant aquest any, destaquem el treball de suport documental al Comitè Organitzador dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2017 i a la Oficina de la Candidatura Barcelona-Pirineus 2022. Pel que fa als serveis interns, s’ha continuat oferint un servei de difusió selectiva de la informació als estudiants en formació i als investigadors del CEO-UAB, fent-los arribar aquelles novetats bibliogràfiques –tant llibres, articles de revista o noticies– que puguin ser del seu interès, i s’ha donat suport documental als estudis desenvolupats.


91

LLOC WEB I XARXES SOCIALS

El CEO-UAB manté un lloc web ((http://ceo.uab.cat/) des del que s’ofereix, a més a més de la informació sobre l’activitat científica pròpia del centre, recursos en text complert i serveis que el converteixen en un centre digital de referència en recursos sobre olimpisme. A més, el web dóna impuls a la projecció internacional del CEO-UAB i a les oportunitats de difusió de les activitats sobre olimpisme i esport que es fan des de Catalunya. El lloc web s’adreça principalment a la comunitat universitària - estudiants i investigadors- i vol servir igualment com a eina d’informació a tots els actors que participen de la planificació i organització de l’esport, en particular als mitjans de comunicació i entitats vinculades al món de la gestió dels esdeveniments esportius. El lloc web es publica en tres idiomes – anglès, català i castellà- amb l’objectiu d’aplegar i difondre el coneixement que produeix la comunitat acadèmica arreu del món, entorn el fenomen olímpic. Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha estat treballant en el disseny d’un nou lloc web que es vol posar en funcionament abans dels Jocs Olímpics d’hivern de Sochi 2014, coincidint amb el llançament del projecte MOOC The Media and the Olympic Games. El nou lloc web tindrà com a objectiu principal dotar de valor afegit a les contribucions científiques del centre i dels membres de la xarxa d’estudis olímpics, apropant els resultats de l’activitat científica als diversos actors que intervenen en la gestió i difusió dels Jocs Olímpics i dels esdeveniments esportius. L’any 2013 el lloc web del CEO-UAB ha rebut 8.599 visites de 5.992 usuaris únics que han visitat 27.417 pàgines. El 42% dels usuaris totals són fidels i estan una mitjana de 5 minuts i consulten 5 pàgines.


92 | Memòria d’activitats 2013

CEO-UAB en la Internet social Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha impulsa) una nova política de comunicació a través de les xarxes socials. Aquesta iniciativa s’ha implementat a partir del més de setembre en el perfil Facebook, que ara compta amb 757 likes. Durant aquest període s’han publicat 100 posts amb 12.343 impactes i 1.436 interaccions. I el mes de desembre s'ha implementat en l'aplicació Twitter través del perfil @olympicuab, que ja compta amb 127 seguidors i 136 tweets. El CEO-UAB també compta amb un canal YouTube amb 12 vídeos de producció pròpia amb mes de 500 reproduccions, i un canal al Slideshare, amb 5 presentacions que han tingut més de 3.200 visites.

Olympic Studies Series L’usuari pot trobar les diferents col·leccions que publica el centre i que estan disponibles en obert i en format digital: • • • •

Lliçons olímpiques. Textos escrits per prestigiosos acadèmics en diferents temàtiques relacionades amb l’olimpisme i l’esport. Working Papers, una col·lecció de documents de treballs per difondre la recerca elaborada en el marc de les activitats de recerca i formació. Informes de recerca, informes finals de les recerques dutes a terme per l'equip investigador del CEO-UAB al llarg dels seus vint anys d’història. Llibres editats pel Centre.

Notícies CEO-UAB Secció de noticies institucional a través de la qual s’informa de l’activitat corporativa i es dona valor afegit a les contribucions científiques que es van a través del centre apropant els resultats a l’audiència. Agenda acadèmica Agenda d’esdeveniments de caire acadèmic sobre esport i olimpisme. Informa de la temàtica dels actes, i de les dates límit d´inscripció i de presentació de comunicacions Olympic Studies Net DirectorI de experts universitaris sobre els diversos camps dels estudis olímpics


93

BARCELONA OLÍMPICA

El CEO-UAB lidera el projecte Barcelona Olímpica, juntament amb la Fundació Barcelona Olímpica, i l’Arxiu Municipal de Barcelona. Barcelona Olímpica, és un projecte documental posat en marxa l’any 2012, coincidint amb la celebració oficial de la commemoració del 20è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, dedicat a la preservació i difusió de la memòria olímpica i esportiva de la ciutat de Barcelona. Barcelona Olímpica aplega les col·leccions documentals de la Fundació Barcelona Olímpica, del Centre d’Estudis Olímpics de la UAB, l’arxiu del COOB’92 i HOLSA dipositat en l’Arxiu Municipal de Barcelona, i la biblioteca personal olímpica i esportiva cedida per Juan Antonio Samaranch a la Fundació Barcelona Olímpica. Més de 11.000 llibres, 180 títols de revista, 6.300 vídeos, 240.600 fotografies, 45ml de dossiers de premsa, 6ml de literatura gris, 11.929 caixes de documentació administrativa i 30.103 mapes y planells, que permetran conèixer a l’usuari la historia olímpica de la nostra ciutat. Com a part del projecte s’ha creat el lloc web barcelonaolimpica.net, a través del qual l’usuari pot: • • •

conèixer el fons bibliogràfic, audiovisual o arxivístic de que disposen cadascuna de les institucions; accedir a les col·leccions digitals gestionades per cada entitats; i concertar una visita per accedir al fons no digital.

Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha contribuït al projecte Barcelona Olímpica amb: Relacions institucionals d’acord amb la resta d’entitats participants, el CEO-UAB ha mantingut converses amb la Biblioteca General de l’Ajuntament de Barcelona sobre la incorporació com a soci en el projecte. La Biblioteca Genera, com a servei central de recerca d'informació de l'Ajuntament de Barcelona, disposa d’una col·lecció de monografies, analítiques, vídeos i fotografies sobre els Jocs de Barcelona 1992, a més d’altra fons general sobre la ciutat, que poden ser d’interès per als usuaris de Barcelona Olímpica. La proposta de incorporació està en vies d’estudi i es preveu que durant el primer trimestre de 2014 s’incorpori oficialment en el conveni de col·laboració. El CEO-UAB també va reunir-se amb el Director de l’Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents de la UAB per presentar-li el projecte i estudiar possibilitats de col·laboració. Es va arribar a l’acord de potenciar la col·laboració en dos àmbits: per una part, amb la possibilitat d’oferir una plaça de pràctiques formatives per tractar el fons


94 | Memòria d’activitats 2013

arxivístic de Barcelona’92; i per una altra banda, presentant l’experiència de Barcelona Olímpica als alumnes de l’Escola com a part de unes sessió de projectes professionals. Servei de referencia El CEO-UAB es responsable també de la gestió coordinada del servei de referencia Barcelona Olímpica. A través d’aquest servei s’han atès un total de 16 consultes que han estat redirigides a l’entitat que podia atendre millora la demanda. Producció científica sobre els Jocs de Barcelona’92 Durant l’any 2013 el CEO-UAB ha estat treballant en la selecció i identificació de la producció científica sobre els Jocs Olímpics de Barcelona que ha estat publicada com a capítol de llibre, article de revista o tesis doctoral. Tot i que el focus es posa en aquelles documents que tracten principalment sobre els Jocs de Barcelona’92, també s’estan identificant textos que analitzen Barcelona com a cas d’estudi o comparativament amb altres edicions. Més de 125 referencies han estat identificades i estan en procés d’incorporar-se a barcelonaolimpica.net. Gestió del lloc web El CEO-UAB es responsable del manteniment del lloc web barcelonaolimpica.net. Durant l’any 2013 s’ha fet un estudi de la usabilitat del sistema i s’han identificat diversos punts de millora de la interfície de consulta que seran implementats en els propers mesos.


95

PROJECTES EXTERNS

Observatori Català de l’Esport

Durant l’any 2013, el CEO-UAB ha mantingut un any més el conveni de col·laboració amb l’INEFC per a l’Observatori Català de l’Esport, vigent de de l’any 2006. A través d’aquest acord, el CEO-UAB es fa responsable del disseny i manteniment del lloc web de l’observatori, assessora sobre les estratègies de promoció i difusió del web, i col·labora amb l’observatori aportant dades sobre comunicació i esport a Catalunya i Espanya. L’Observatori Català de l’Esport és una iniciativa de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya. L’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) és el responsable de desenvolupar-lo juntament amb la col·laboració del Centre d'Estudis Olímpics i d’altres institucions vinculades a l’esport a Catalunya. L’Observatori és dirigit per la catedràtica Núria Puig Barata i el Dr. Andreu Camps. L’Observatori és un instrument adreçat a persones i organitzacions que intervenen en l’àmbit de l’esport a Catalunya per tal d’oferir-los la informació necessària per fer un seguiment acurat de l’evolució del fenomen esportiu i perquè, amb el suport d’aquesta informació, puguin prendre decisions en els seus àmbits de competència.


96 | Memòria d’activitats 2013

Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport JA Samaranch (CEO-JAS)

El CEO-UAB col·labora amb la Fundació Barcelona Olímpica, a través del conveni de col·laboració signat entre totes dues entitats, en la coordinació i seguiment dels treballs de catalogació del fons bibliogràfic de la Fundació, i en particular de la col·lecció Juan Antonio Samaranch, part de la biblioteca personal del President del CIO sobre esport i Olimpisme cedida a la Fundació Barcelona Olímpica i que està dipositada en el Centre d’Estudis Olímpics i de l’Esport JA Samaranch (CEO-JAS) gestionat per la mateixa institució. El CEO-UAB col·labora en la coordinació i supervisió del procés de catalogació, l’establiment dels criteris documentals d’inventari, la catalogació, l’etiquetatge i la posterior ordenació i distribució en els prestatges del fons bibliogràfic integrat en el CEO-JAS. Durant l’any 2013, s’han incorporat i processat tècnicament un total de 1942 llibres, 186 títols de publicacions periòdiques i 144 dvds


Centre d’Estudis Olímpics

Universitat Autònoma de Barcelona Campus de la UAB. Edifici N 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain ceoie@uab.cat http://ceo.uab.cat/

CEO-UAB: Memòria d'activitats 2013  

Memòria d'activitats 2013 del Centre d'Estudis Olímpics de la Universitat Autònoma de Barcelona.

CEO-UAB: Memòria d'activitats 2013  

Memòria d'activitats 2013 del Centre d'Estudis Olímpics de la Universitat Autònoma de Barcelona.