Page 1

InChina Magazine

Het magazine voor de grensverleggende student

120 Studenten 4 Locaties

Epeditie InChina presenteert De eerste editie van ‘InChina Magazine’

Jinan Chongqing Chengdu

&

Shanghai


ADVERTENTIE PAGINA MULTICOPY


Inhoud 25 Ben jij een draak?

Colofon

blz

De InChina Magazine is een uitgave van de Hogechool InHolland en verschijnt na elke Expeditie InChina. Je kunt hem gratis krijgen op alle locaties van de InHolland. De InChina-redactie wordt telkens gevormd door studenten die meedoen aan de minor Expeditie InChina. Dit nummer is de allereerste editie van de InChina Magazine.

Uitgever en Concept Hogeschool InHolland

Projectleider Johan Mulder

Hoofdredactie

Peter de Brock en Eefje van Dun

DTP en Vormgeving Villagrafica

Redactie

Rudy van den Berg, Dennis van der Spek, Annieck Dekker, Natascha Smit, Nicky van der Weijden, Britt Smithson, Chandra Roussac, Stephanie Bergevoet.

Medewerkers Druk 1 Productie Multicopy

Distributie Coördinatie vanuit Hogeschool InHolland Jan van Mook, Hans van Overeem

Communicatie en advertenties

De minor Eefje van Dun (26) 3e jaars Communicatie studente Hogeschool InHolland Diemen

Made in China! Ni hao! Ik ben Eefje, 3de jaars Communicatie studente in Diemen. Ik ben met expeditie InChina mee geweest en met dit magazine vertellen wij jullie waarom je naar China of überhaupt naar het buitenland zouden moeten voor je studie. Na een indrukwekkende reis door het prachtige land was ik weer in ons oude vertrouwde kikkerlandje… Na zes weken China met zijn cultuur en geschiedenis was het een redelijk cultuurshock om weer terug te zijn! Ik moet zeggen dat Chinezen er ook rare gewoontes op nahouden, die wij heel smerig of hilarisch vinden. In het magazine staan leuke verhalen en gebeurtenissen over de vier steden waar de 120 studenten van InHolland verbleven. Met allemaal een ervaring rijker, hebben we alles in het magazine gezet wat ons interessant leek voor jullie om te weten. In het magazine kun je o.a. vinden; to do’s, to go’s, eten en drinken, bezienswaardigheden en alles wat je nog meer moet weten als je naar China gaat. Ook staan er genoeg foto’s op de site waar jullie naar hartenlust kunnen voorgenieten van dit grote avontuur dat Expeditie InChina heet. Omdat het een apart land is, zeggen heel veel mensen die er geweest zijn,

“China love it or hate it, there is no way in between!” Well I love it! Ik denk dat deze reis op iedereen een behoorlijke indruk heeft achtergelaten en menig student alweer aan het sparen is om nog meer van China te zien. Sommige willen er zelfs gaan werken en wonen! Mijn redacteurs hebben met liefde voor jullie dit magazine gemaakt dus ik hoop dat we jullie alvast een beetje kunnen laten voorproeven van China… Met trots presenteer ik jullie de eerste editie van InChina magazine! Tai hao le!

Zaijian !

Eefje van Dun

5 De keuze... Dennis van der Spek ‘ik had geluk omdat ik in eerste instantie niet geselecteerd was’.

6 De voorbereiding... ‘Onze “rugzak” werd gevuld met kennis die ons zou helpen China beter te leren begrijpen’.

7 Interview Voorzitter College van Bestuur van de Hogeschool InHolland verteld waarom China zo’n belangrijk land voor ons is.

10 Verblijf in China vier groepen en vier locaties

8 Waarom deze minor... aan het eind van dit blad zul je weten waarom!


Eten & Drinken

Universiteit

25 De Chinese Keuken

10 De universiteit

“Als je 100 jaar leeft, kun je elke dag een ander gerecht proeven”

Lesdagen op z’n Chinees, met een vleugje Hollands

12 Chop-sticking to it!

18 Teacher for a day

Persoonlijke ervaring met het Chinese eten “van alles-eter naar moeilijke eter”

Chinese leerlingen kennen nu ook de Wilhelmus van Nassau

14 China nightlife Van Engelse Pubs tot Karaoke barren, In China is uitgaan VET, maar je moet wel weten waar je moet zijn

De artikelen zijn gebaseerd op de vier locaties Jinan, Chongqin, Chengdu & Shanghai

Cultuur

19 Terug in de tijd... De geschiedenis van China in een notendop

16 Balans Leven op Chinese wijze

13 Do’s & Dont’s Er valt nog een hoop te leren...

Reizen

13 Vervoer in China Een complete chaos dus...

15 Bezienswaardigheden ‘insider tips - waar moet je zijn’

16 Chinese muur InHollad studenten lopen maar liefst 12 km van de muur en vergt het uiterste van de fysieke toestand

15 Guanxi Crashcourse succesvol zijn in China


Cultuur

De geschiedenis van China in een notendop...

In vogelvlucht door de Chinese geschiedenis De Chinese geschiedenis is ontzettend kleurrijk en kent een lange historie. Het gaat terug tot 6500 jaar voor Christus. De geschiedenis van China is in te delen in drie verschillende periodes. De tijd voor de keizerlijke dynastieën (tot ca. 221 jaar v. Chr.), de keizerlijke dynastieën (221 v. Chr.- 1911 na. Chr.) en de (Volks)Republiek China (1912heden). Het land is het langst onder bewind geweest van verschillende keizerrijken, oftewel dynastieën. Deze keizers werden beschouwd als de zoon van de hemel. Zij waren de communicator tussen het aardse en de goden. Zij waren van groot belang voor bijvoorbeeld de goede weersomstandigheden welke op haar beurt weer zorgden voor een goede oogst. De keizers hadden ontzettend veel macht. Ti j d e n s d e g e s c h i e d e n i s hebben zich verschillende filosofieën in China ontwikkeld, welke tot op de dag van

vandaag het fundament vormen van de cultuur en maatschappij van het land. Het gaat hier om het Confucianisme, Boeddhisme en Taoïsme. Va n a f 1 9 1 2 b e s t a a t d e Republiek China met als eerste president Sun Yat-Sen. Hij wordt echter van de troon “geschopt” door Chiang KaiShek en vanaf 1949 is de “Volksrepubliek” uitgeroepen door Mao Zedong. In 1976 overlijdt Mao en besluit zijn familie dat hij openlijk opgebaard moet worden. Tot op de dag van vandaag is Mao Zedong te zien in het Mausoleum op het Tiananmen plein te Beijing. Of het een wassenbeeld is of een echt menselijk lichaam is tot op heden een onbepaald discussiepunt.


Ergens tus sen Yin en Yang

Belangrijke aspecten in de Chinese cultuur. De normen en waarden in China liggen heel anders dan die in Nederland

TEKST Annieck Dekker, Rudy van den Berg, Dennis van der Spek BEELD Stephanie Bergevoet, Nicky van der Weijden

Als je maar in balans bent... Een belangrijk aspect in de Chinese cultuur is het in balans zijn. Men is er van overtuigd dat als het evenwicht tussen Yin en Yang goed is, het je leven lang gezond houdt. Tegenstellingen kunnen dus niet zonder elkaar bestaan, zonder nacht heb je bijvoorbeeld geen dag. Is het evenwicht tussen Yin en Yang niet goed dan ben jijzelf ook uit balans. Om in balans te blijven kun je gebruik maken van bijvoorbeeld muziek en beweging. Muziek brengt je geest tot rust en zorgt voor een fantastische balans na een drukke dag. Naast muziek is ook tijd voor je zelf erg belangrijk. Dit kan door meditatie volgens Tai Chi. Deze meditatiesoort wordt ook veel op straat beoefend, waar iedereen bij kan aansluiten. Naast muziek en meditatie is er ook kalligrafie. Kalligrafie is het schilderen van Chinese karakters. Dit zorgt voor een goede coรถrdinatie voor het lichaam en geest. Bovendien is kalligrafie een rustgevende oefening. Aan de hand van jouw kalligrafie kun je je persoonlijkheid en eigenschappen uitdrukken. Al deze cultuur aspecten zijn al jaren oud en zijn hedendaags nog steeds belangrijk in China.

Om je helemaal in de cultuur onder te dompelen is het erg leuk om al deze aspecten zelf te je op Chinese wijze in balans komen, dan hoef je niet verder te reizen dan naar http://www.ibps.nl te gaan, beleven. Wil waar je allerlei informatie kunt vinden en jezelf op kunt geven voor verschillende Chinese activiteiten.


Crashcourse ‘Succesvol zijn in China’ Hoe krijg je in China een baan, en hoe krijg je dingen gedaan? Dit alles heeft eigenlijk voornamelijk met een ding te maken, je Guanxi. Dit woord is een van de belangrijkste aspecten van de Chinese samenleving, al dan niet de belangrijkste. En het kan ervoor zorgen dat jij succes behaald of totaal mislukt. Dit netwerk wat je hebt opgebouwd is zo belangrijk dat mensen met minder kwaliteit maar een groter netwerk het hier in een sollicitatie winnen van mensen met meer kwaliteit.

Guanxi is een globaal idee van een persoonlijk netwerk en relaties. Voor het krijgen van een goede relatie en jouw netwerk zijn in China een aantal dingen erg belangrijk. Zo is de eerste indruk van groot belang. Een Chinees geeft veel om non-verbale uitdrukkingen, en kan bij een gesprekspartner al veel aflezen aan zijn/haar mening voor er een woord is gezegd. Toon dus een open houding, en zorg voor een verzorgd uiterlijk.

Verder is respect een groot goed in China. Het tonen en krijgen van respect is daarom ook gebruikelijk tijdens een ontmoeting met een relatie. Dit kan door een compliment, leeftijd/ wijsheid maar ook door het proosten en de nonverbale acties. Bijvoorbeeld het inschenken van iemand zijn glas geeft de ander respect. Tijdens het proosten jouw rand van je glas iets lager houden dan de ander is ook een voorbeeld hiervan. Zeg verder nooit nee als je iets wordt aangeboden. Ontvang het, maar gebruik het gewoon niet. Als voorbeeld hiervoor geld het aanbieden van een sigaret.

Rook je niet, ontvang de sigaret dan toch. Anders toon je geen respect. Al deze aspecten zijn van belang bij je relatie met iemand. Je netwerk moet namelijk niet alleen groot zijn, maar ook goed ontwikkeld. Een goede guanxi heeft dus zoveel mogelijk goede en betrokken relaties, gebaseerd op respect en eer voor elkaar. Hierdoor kun je veel voor elkaar krijgen in China.

Do`s en Don’ts ... Het aanspreken op de voornaam. In China zijn ze gewend alleen de achternaam te gebruiken. Het aannemen van een naamkaartje doe je met twee handen, je leest hem eerst heel goed zowel de voor als de achterkant en houd je gedurende het gesprek zichtbaar bij je. Het vouwen of direct weg steken van het kaartje is blijk van minachting en betekent einde zaken doen.

uitgebreide familie (meest betrouwbaar)

FAMILIE

VRIENDEN

vreemden

ZAKELIJKE CONNECTIES

In China is het een gewoonte om pas echt zaken te doen na een aantal zakenlunchen. Het belangrijkste is dan ook, wees geduldig en begin niet direct op de eerste zakenlunch over zaken te praten. Binnen China hebben ze ook gelukskleuren en nummers. Als je er goed voor wil staan, dan heb je de kleur rood zichtbaar, deze kleur betekend voor hen geluk. Dit zelfde geld voor de cijfers 6, 8, 9. Maar je dan een 4 in je telefoonnummer heb staan is de kans groot dat je niet gebeld wordt, aangezien 4 een ongeluksgetal is. Ook bij het geven van cadeautjes moet er opgepast worden. Aangezien de betekenis van een cadeau heel verkeerd kan overkomen. Geef bijvoorbeeld geen horloge of klok, voor een Chinees is dit een teken van dood gaan, of 'beëindigen'.


Reizen

De Grote muur

Ze noemen het ook niet voor niets Expeditie InChina... Ruim 6500 kilometer lang, door onherbergzaam gebied en met gevaarlijke steile paden. Het gaat hier om de wereldbekende Chinese muur. De eerste bouwstenen werden tijdens het eerste keizerrijk gelegd, de Qin-dynastie, omstreeks 200 v. Christus. De muur moest dienen als verdediging tegen de zogeheten ‘barbaren’ uit het noorden; onbekende, vijandige legers. Lange stukken muur worden afgewisseld met speciale wachttorens. In de geschiedenis werden deze allen bemand om de vijand buiten te houden. Er zouden ruim een half miljoen mensen aan de muur gewerkt hebben gedurende de verschillende keizerlijke dynastieën. Er wordt zelfs beweerd dat er voor elke meter bouwwerk één man in gestorven. Dit geeft aan onder welke omstandigheden hieraan gewerkt werd.

Inholland heeft hiervoor een prachtige tocht uitgestippeld. Maarliefst 12 km lang over een stuk vrijwel onbewerkte muur, want wandelen is het buiten het toeristische gedeelte niet meer te noemen. Met de geschiedenis verhalen vers in het geheugen is dit een tocht die veel indrukken achterlaat. De test vraagt het uiterste van de fysieke toestand maar bevredigt de mentale toestand in hogere mate.


BLOG


Bezienswaardigheden Vanuit Inholland zijn er vier verschillende partneruniversiteiten bezocht in verschillende steden en de reis is voor alle vier de groepen afgesloten met één week Beijing. Hier volgt per stad een opsomming met 3 interessante bezienswaardigheden

a n i h C n a v s t o p s Hot

CHENGDU Kuanzhai Alley: Deze authentiek chinese straat is één van de oudste delen van Chengdu. Inmiddels is de straat gerenoveerd maar nog steeds in de authentieke, charmante chinese architectuur. Men vindt hier verschillende winkeltjes, restaurants en theehuizen. People’s park: Midden in het centrum van Chengdu ligt dit levendige park. Verschillende creatieve chinezen vinden hier hun dagbesteding. Er wordt veel muziek gemaakt, gedanst en gesport. De sfeer is er ontzettend kalm en het park is prachtig aangekleed. Leshan Giant Buddha: Ongeveer 2uur reizen vanaf Chengdu is deze Boeddha te vinden. Dit prachtige, overweldigende beeld is een van de grootste Boeddha beelden ter wereld. De beeld staat aan het water en er is mogelijkheid hier van dichtbij langs te varen.

CHONGQING De Chinese drieklovendam: Nabij Chongqing ligt ’s werelds grootste waterkrachtcentrale en Dam in een van de grootste rivieren van de wereld, de Blauwe rivier genaamd. Ontzettend groot project in China. Red village: Dit is een museum en vestigingsplaats voor de CPC (Communistische partij) van China. Deze plaats dient als herdenking voor de grote verworvenheden van met name Mao Zedong. Dazu Stone carvings: Ongeveer 2,5 uur ten westen van Chongqing vindt men de ‘Daze Stone carvings’. Dit is een klein stadje waar maarliefst 50.000 beelden en 100.000 Chinese karakters uitgehakt zijn in rotsen.


BEIJING

De verboden stad: Eeuwenlang regeerde vanuit hier verschillende keizers over China. De verboden stad is een ontzettend groot complex waar de keizers opeenvolgend het land bestuurden. Ontzettend groot met verschillende tempels, met allen een eigen verhaal. Het Mausoleum: Centraal in het Beijing, grenzend aan het Plein van de Hemelse vrede ligt het Mausoleum, waar Mae Zedong opgebaard ligt. Rijen Chinezen staan hier elke dag om een korte glimp van Mao op te vangen, de omstreden communistische leider. Het Olympisch stadion: In 2008 werd in Beijing de Olympische zomerspelen gehouden. Speciaal hiervoor is het bekende ‘Bird’s nest’ aangelegd, het Olympisch stadion. Deze heeft de karakteristieke uiterlijk van een vogelnest.

SHANGHAI Oosterse parel toren: Dit moderne, aparte gebouw is één van de bekendste van heel China (ook wel bekend als TV-tower). Ruim 468 meter hoog met een prachtig ontwerp. Deze dient ook echt als televisie en radiotoren voor Shanghai. Nanjing Road: Dit is de plaats in Shanghai om te gaan shoppen. Shanghai is een vrij moderne,. Internationale stad en deze aspecten vindt men ook terug in deze straat. Zhujiajiao: Een klein voorstadje van Shanghai wat gebouwd is op en langs het water. Wordt hierom soms ook wel het ‘Venetië van het Oosten’ genoemd. Heeft maarliefst 36 bruggen.

JINAN

Baotu Spring park: Te vinden in het centrum van Jinan. Prachtige tempels omgeven door mooie natuur en opspringend water. Veel oude Chinese poëten beschreven deze plek vroeger al. Duizend boeddha’s berg: Een imposante berg in het zuidwesten van Jinan. Hier bevindt zich ook het grootste museum van Jinan (Shangdong Provincial museum) en een ontzettend grote botanische tuin. Vier deuren pagode: Ongever 30 km ten zuidoosten van Jinan staat deze pagode. Gemaakt tijdens de Sui-dynastie, een van de oudste bestaande pagodes.


Vervoer

en dit is niet eens de spits...

In China zijn er verschillende mogelijkheden om op de plaats van bestemming te komen. Met bijbehorende variaties in prijs,snelheid,veiligheid en comfort. Over het algemeen is het gedrag van de gemiddelde Chinese weggebruiker vrij anders dan in Nederland.

“Met name in de verschillende grote steden die China telt is het algehele verkeersbeeld te omschrijven als complete chaos � Er wordt zowel links als rechts ingehaald, de toeter wordt veelvuldig gebruikt, de snelheidslimiet neemt men minder serieus en er wordt geen voorrang gegeven, enkel genomen. Door de groeiende populatie in China groeit het aantal voertuigen net zo hard mee en wordt het belang van de veiligheid steeds groter.


Eten & Drinken

BLOG Chop-sticking to it!

Met een dubieus voorgevoel door de verhalen over het eten in China, heb ik voordat we aan de reis begonnen flink g e h a m s t e r d i n N e d e r l a n d . Va n stroopwafels tot flinke borden stampot en oma's zelf gemaakte gehaktballen, ik heb een goede bodem kunnen bouwen voor wat mij nog te wachten stond.

De Chinese keuken Sambal bij? Dat is een van de meest gehoorde uitspraken uit de Chinese restaurants in Nederland. Echter, de Chinese keuken zoals wij die in Nederland kennen is niets vergeleken met de echte Chinese keuken. Elke regio heeft zijn eigen keuken met specifieke smaken en combinaties, waardoor je uiteindelijk onderscheid kan maken in vier grote traditionele keukens: de Kantonese, de Huai Yang, de Shangdong en de Sichuan keuken. Alle vier hebben ze hun specifieke smaken en eigenschappen. De Kantonese keuken die voornamelijk voorkomt in het zuiden van China heeft veel vis, en is niet zo vet. De meest voorkomende smaken in dit eten zijn: zoet, zuur, bitter en pittig. Er zijn meerdere kleine eetgelegenheden op verschillende tijdstippen van de dag. Verder is dit ook de keuken die bekend staat om zijn kat, hond en muis specialiteiten. De Huai yang keuken die zijn oorsprong vind in het noord/oosten van China heeft ook veel vis. Deze keuken is meer van de heldere en frisse smaken. Dus worden er weinig kruiden of andere smaakmakers toegevoegd. Ze gebruiken wel veel meer olie om de gerechten klaar te maken.

Bij aankomst op de Sichuan Universiteit in Chengdu werden wij onthaald met een grote welkoms-lunch. Op de 12 borden die op een grote ronde tafel werden gezet, lagen voornamelijk dingen die wij niet kenden. De kleur rood overheerst en dat is te proeven ook, de meeste gerechten zijn heel heet. Daarnaast kregen wij ook het advies van een Hollandse studente om de bloemen in het eten voor lief te nemen als decoratie om een verdoofde tong te voorkomen. Gelukkig waren er voor de mensen met een zwakkere maag ook 'minder pittige' gerechten zoals gefrituurde garnaaltjes, mini patatjes en verse paksoi in sojasaus. Deze smaakten zeker naar meer en waren al lekkerder dan de gemiddelde Tapas op een Amsterdams terras. De Shangdong keuken is een van de algemene keukens in China en voornamelijk te vinden in de oostelijke kustprovincies. Ook deze keuken heeft veel vis, zeegroenten en staat tevens bekend om zijn soepen. In veel gerechten zit ook soep verwerkt. De Sichuans keuken is te vinden in het Zuid-westen en westen van China. Deze keuken is een aanrader voor de mensen die van kruidig en zout eten houden. Pepers zijn hier erg populair en het eten is er dan ook vaak heel erg pittig. Hier worden voornamelijk kip, noedels en frituur gegeten. Zo heeft elke keuken en elke regio in China dus zijn eigen specialiteit. Echter is het belangrijkste dat je gewoon zoveel mogelijk proeft, want de overeenkomst tussen alle keukens is dat ze gewoon erg lekkere en verschillende gerechten hebben.

Inmiddels hadden de gebraden eenden, vissenkoppen, kippen-harten, octopussen, varkenspoten en nog veel meer geks de tafel gepasseerd. En na anderhalve week flink mijn best te hebben gedaan om alles te proberen ging het eten mij toch tegen staan. Op dat punt voelde ik mij plotseling gedegradeerd van alles-eter naar een moeilijke eter! Gelukkig kon ik dat gevoel compenseren met leuke westerse tentjes die in elke grote stad in China wel aanwezig zijn. Uiteindelijk heb ik een goede balans kunnen vinden tussen westers en Chinees eten. De lunch die wij de eerste dag in de kantine hebben gekregen, is namelijk nu favoriet voor tussen de lessen door. Inmiddels heb ik de smaken goed kunnen waarderen en weet ik precies wat ik wel en niet moet bestellen. Al met al is het Chinese eten een beetje vreemd maar toch wel lekker... en vooral erg gezellig! . Vandaar mijn motto: 'Chop-stick to it!'. Het is even ‘doorbijten’, maar uiteindelijk kun je elke dag weer heerlijk eten.

Stephanie


Sambal bij?

De Chinese keuken is een van de grootst gevarieerde keukens ter wereld. Er is een gigantische variatie aan gerechten en smaken. En zoals de Chinezen zelf zeggen: “Als je honderd jaar leeft kun je elke dag van je leven een ander gerecht proeven�.


Kippe npote n, Ha visse nenka nkopp mmen en en , darm en...

T O P

T O H

Sichuan is de naam van de provincie waarin o.a. Chengdu en Chonqing zich bevinden. Deze streek is het meest vruchtbare deel van het land, en heeft ook een van de bekendste en belangrijkste keukens van China. De keuken van Sichuan is rijk en kent ongeveer 40 verschillende kook-methoden. Het eten is vaak erg pittig en goed bij smaak. Er wordt veel gebruik gemaakt van sesam, knoflook en de zeer bekende (en aanwezige) Sichuan peper.

Het leven van 2 Stokjes Als je in China niet teveel wilt opvallen moet je jezelf kunnen aanpassen aan hun cultuur. Dit geldt ook voor de eetcultuur. In China wordt alleen de soep gegeten met een speciale lepel, al het andere wordt gegeten met stokjes (schopsticks). Het voordeel van het eten met stokjes is; je bent langer bezig met het eten en doordat je lang bezig bent geniet je meer van het eten. Het eten met stokjes is even oefenen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt werkt het goed. Om jullie een beetje op weg te helpen een stoomcursus Chinees stokjes eten. zo werkt ‘t... Pak ĂŠĂŠn van de stokjes en leg hem tussen je duim en wijsvinger neer en zorg dat hij vast ligt op het eerste kootje van ringvinger. (het onbeweeglijke deel) Pak het tweede stokje en leg hem vast tussen je wijsvinger en duim. De uiteindes komen precies als een tangvorm op elkaar. Nu even de juist grip krijgen zodat je de stokjes iedere keer tegen elkaar kan aantikken zonder hulp van je ander hand. Als dit lukt ben je al een heel eind en is het alleen nog kwestie van oefenen met kracht zetten en zorgen dat de stokjes iedere keer precies op elkaar komen.

De voornaamste specialiteit is de Sichuan Hotpot waarbij gesneden vlees, vis en groenten gekookt worden in een borrelende pan. Chongqing is de plaats waar Hotpot is ontstaan, vanwege de koude

How to...

winters waar mensen met elkaar om een tafel zaten en zich warm hielden aan de kokende boullion op een grote vuur-pit welke verwerkt is in de tafel. Als je begint met Hotpot kies je als eerste de kruiden. Wil je spicy, niet spicy of een combinatie van beide. Als de soep kookt kun je met je stokjes je vlees, vis of groenten er in doen en wachten tot het gaart. Het is een hele ervaring om te hotpotten en vooral een erg gezellige bezigheid. Een nieuwe ervaring van eten, wat iedereen eens moet proberen.


Quiz Hoe Chinees ben jij? Doe de quiz en kijk snel op de volgende pagina voor de antwoorden en een toelichting.

‘Hoelang is een Chinees!’... en jij?

Tekst: Nicky van der Weijden 2. Je bent met de auto onderweg naar je werk. Het is erg 1. Je loopt op straat en een oudere man rochelt vlak voor

druk in het verkeer en je dreigt te laat te komen. Hoe ga je

je voeten een flink grote fluim neer. Hoe reageer je?

hiermee om?

A

Je reageert met taal van de vuist, wie denkt hij dat hij is?

B

Je loopt door alsof er niets aan de hand is..

C

Je tikt hem op de schouders en legt hem even goed uit dat je dit niet op prijs stelt

A

Je trapt het pedaal in en zorgt ervoor dat je hoe dan ook op

B

Je raakt gestrest en gaat harder dan de maximum snelheid

tijd komt, rechts inhalen of spookrijen sluit je niet uit

om toch te proberen op tijd op je werk te verschijnen

C

Je houdt je keurig aan de regels, ondanks het feit dat je hierdoor waarschijnlijk te laat zal komen.

3. Je staat al ruim een halfuur op de bus te wachten maar hij lijkt maar niet te komen. Als hij dan eindelijk aan komt rijden dringt iedereen voor waardoor je niet meer verzekerd bent van een plekje. Wat doe je?

A

4. Je hebt een groot bedrijf en organiseert een zakendiner. Hoe ga jij om met jouw gasten?

A

Met al het mogelijke geweld wurm jij je door de menigte

een zakendiner

heen en zit je op het mooiste plekje in de bus!

B

B

Je besluit te wachten tot iedereen naar binnen is, je houdt

Je vraagt aan de gasten zelf wat zij willen drinken, dit is hun keuze

niet zo van gedrang en je kan altijd nog een bus later pakken

C

Je schenkt ze absoluut geen alcohol, het is tenslotte

C

Je giet ze helemaal vol en doet zelf ook vrolijk mee

Je probeert zelf ook een beetje voor te dringen om toch een plekje te krijgen 6. Je loopt op straat en een markante man/vrouw vraagt je 5. Je vriend/vriendin vraagt of je een weekendje meegaat met haar en haar ouders om een huisje te huren. Eigenlijk heb je hier geen zin in en weinig tijd

A

voor. Doen of niet? Je geeft aan dat je hier niet echt op zit te wachten, je bent niet zo’n familiemens

de weg, je weet eigenlijk niet precies waar het is. Wat doe je?

A

Je geeft aan dat je het niet weet dus dat hij het beter aan iemand anders kan vragen

B

Je zegt dat je denkt te weten waar het ongeveer is en ligt dit uit

B

Je gaat mee zonder te klagen Je bedenkt een smoes waardoor je niet mee hoeft, die

C

heb je mooi ontglipt!

C

Je legt in geur en kleur uit welke kan hij opmoet, ondanks dat je dit eigenlijk niet echt weet


Antwoorden 60-100 Punten

De oerhollandse kaaskop Jij houdt je wel erg vast aan de Hollandse standaard. Zo van ‘Doen wij nou maar normaal, dan doe we al gek genoeg!’. Misschien wordt het tijd eens even wat verder te kijken dan ons koude kikkerlandje. De hele wereld heeft namelijk zo’n 7 miljard inwoners, waarvan China al 1.321.851.888 inwoners telt en Nederland 16 miljoen. Misschien kunnen we nog wel iets leren van de rest van de bevolking!? Eten/drinken: Kaas, roggebrood, melk, pannenkoeken, kroket, frikadel speciaal Hobby’s: Sjoelen, spijker poepen, fierljeppen en schaatsen

141-180 Punten

De wedergeboorte van de Keizer(in) 101-140 Punten

Openminded Je bent aardig internationaal ingesteld. In jouw omgang met situaties houd je goed rekening met anderen en probeer jij je in te leven. Dit verwacht jij dan ook terug van andere mensen. Echter moeten er nog wel een aantal randjes worden bijgeschaafd om uiteindelijk de ultieme ‘Zhongguo ren’ (vrij vertaald: Chinees) te worden. Maar geef niet op, je hebt duidelijk potentie! Eten/drinken: Crackers met creamcheese, Knorr pakken (Kip madras/Lasagna/Roti) Hobby’s: Sporten, uitgaan, lezen en discussiëren

Kijk nog eens goed in de spiegel..weet je zeker dat je niet Chinees bent!? Het lijkt er namelijk verdacht veel op! Jij bent erg bezig met andere culturen en kan situaties vanuit een intercultureel oogpunt benaderen. Dit geeft een zekere mate van intelligentie aan. Doe hier wat mee! Maar pas wel op want de geschiedenis van China heeft ons geleerd dat overmoedigheid ook zijn tol op kan eisen! Eten/drinken: Hotpot, bloemen en andere lekkernijen uit buitenlandse toko’s Hobby’s: Tai chi, talenstudies en mahjong

Toelichting

Rochelen In China is het de normaalste zaak van de wereld letterlijk al je vastzittend slijm ‘en-plein-public’ eruit te gooien. Dit lijkt raar voor ons Westerlingen maar probeer je hier vooral niet aan te ergeren, iedereen in China doet het! Verkeer Voordat je in China je in je auto op de weg begeeft is het verstandig te weten hoe het er hier aan toe gaat. Er is namelijk een stuk meer chaos en men neemt het niet zo nauw met de verkeersregels. Er heerst een beetje ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ mentaliteit. Dit kan erg spannende situaties opleveren. Openbaar vervoer In het openbaar vervoer in China gaat het er anders aan toe dan in Nederland. Dit geldt met name voor het busverkeer en in de minder ontwikkelde plaatsen. Je weet nooit zeker of de bus komt, hoe laat deze dan komt, of het de goede is en of je de rit overleeft. Voor het instappen is het erg belangrijk een goede strategie te bedenken als je een plekje wilt, het dringen is hier op een hoger niveau dan in Nederland. Zaken doen in China In China gaat het zakendoen heel anders dan in de Westerse wereld. Het is belangrijk jouw zakenpartners eerst goed te leren kennen en een wederzijdse vertrouwensband op te bouwen alvorens je over gaat tot een zakelijke deal. Het is hier ook gebruikelijk om tijdens zakendiners onwijs veel te drinken, want ‘dronken mannen spreken de waarheid’. Familie Familie is erg belangrijk in China en komt altijd op de eerste plaats. Dit geldt ook voor schoonfamilie. Als jij wordt uitgenodigd zul je dus ook zeker mee moeten gaan. Zelfs zonder uitnodiging is het belangrijk vaak je gezicht te laten zien (wekelijks). Mingzi In China staat het begrip ‘Mingzi’ hoog in het vaandel. Wij kunnen dit het beste vertalen als gezichtsverlies. Een chinees zal nooit toegeven dat hij iets niet weet als jij iets vraagt. Wil je in China dus zeker weten dat je de goede kant op loopt, vraag het voor de zekerheid even aan 10 personen in plaats van eentje

Antwoorden 1. a) 10 b) 30 c) 20

2. a)30 b)20 c)10

3. a)30 b)10 c)20

4. a)10 b)20 c)30

5. a)10 b)30 c)20

6. a)10 b)20 c)30


Interview 2 juni 2010 Geert D. Dales Voorzitter College van Bestuur van Hogeschool InHolland geboren op  5 maart 1952 in  Doetinchem

in z en, t d n de ou et u h t s m kan n k e , e e o d d o n n ls taa it la “A s d s u ina   ze h R C ka” n i r e n i nn me A k ku m a je  of e g ri a g n Ho ich

- Meneer Dales, kunt u ons vertellen hoe expeditie InChina is ontstaan? Expeditie InChina is ontstaan uit het idee dat meer studenten naar het buitenland zouden moeten. InHolland is een school die internationalisering hoog in het vaandel heeft staan, echter studeert maar 3% van de studenten in het buitenland. Deze minor echter heeft maar 6 weken buiten de grens op het programma staan en vormt daarmee een leuk opstapje naar internationaal studeren. - Maar waarom naar China? Omdat China een belangrijk land is en het werelddeel heeft op dit moment, een erg snelle ontwikkeling die je nergens anders is de wereld plaats vind. Tevens is het een land met veel verschillende aspecten als politiek en economie maar ook een rijke geschiedenis en cultuur. Waar je als jong professional zeker in de toekomst rekening mee dient te houden. - Wordt China de nieuwe wereldmacht? Dat denk ik wel, ze ontwikkelen zich razendsnel en ook economisch maken ze een groei mee die ongeëvenaard is.

“Ik zie China in de toekomst wel als belangrijk werelddeel en misschien wel als de belangrijkste”. - Wat hoopt InHolland te bereiken met de minor, expeditie InChina? We hopen enerzijds studenten over de streep te trekken om in het buitenland te gaan studeren, het is zo belangrijk om buitenlandse ervaring op te doen tijdens je studie en kennis te maken met andere culturen en verschillende mensen. Tevens is het belangrijk om je interculturele communicatiecompetentie te ontwikkelen en daarvoor willen wij je de kans bieden. anderzijds biedt het ons de kans om de banden met partnerscholen beter te onderhouden en studenten uit die landen de zelfde mogelijkheid te bieden, om bij ons te kunnen studeren. - Wat hoopt u dat studenten bereiken na het volgen van deze minor?  Ik hoop dat studenten kennis maken met andere mensen en andere studenten en ervaren dat deze niet vreemd of raar zijn maar ook normale mensen die heel toegankelijk zijn. Tijdens de afgelopen expeditie was dit van veel studenten terug te horen. Zij hadden niet verwacht dat ze gemakkelijk contact zouden maken met Chinese studenten maar dit bleek heel erg mee te vallen en ook erg leuk te zijn, tevens zijn er vriendschappen ontstaan die je zelf nooit had bedacht een aantal jaren geleden. Tevens wanneer de student zich in China staande kon houden, kunnen ze ook met gemak zich staande houden in Rusland, Hongarije of Amerika. - U hebt een aantal dagen meegereisd tijdens de expeditie in Beijing, wat vond u het meest inspirerende verhaal en opvallendste?  De groepssfeer onderling, mensen die elkaar nauwelijks kennen en tot elkaar veroordeeld zijn en na een half jaar een echte groep vormen met veel positieve energie en waar iedereen er bij hoort.


Geert Dales -kk Bent u vaker in China geweest? Ik ben één keer eerder in China geweest, in 2007 eveneens voor Inholland. Tevens had ik in mijn werkcarrière vaker de mogelijkheid gehad om na China te mogen gaan, maar had toen geen animo. Maar bij het eerste bezoek dacht ik al, dit moeten anderen ook zien. - Na aanleiding van deze minor, krijgt Inholland ook studenten uit China. Wat hoopt u deze Studenten te bieden.  Het zelfde wat jullie in China mee hebben gemaakt. Een gevoel bij Nederland, waar ze iets van opsteken en iets aan hebben bij hun ontwikkeling . - Er zijn geruchten dat deze minor uitgebreid gaat worden naar andere landen, klopt dit?  Er zijn wel degelijk plannen om meer van dit soort minors op te zetten maar dat is allemaal toekomstmuziek. In het ideaalplaatje zouden we een minor hebben op ieder continent maar voorlopig houden we het even bij China. Wel zou er in de nabije toekomst een minor Brazilië kunnen worden gestart al staat ook dit in de kinderschoenen. Het organiseren van de minor kost een hoop tijd en geld en het moet ook goed gebeuren dus wanneer studenten in hun studietijd de hele wereld kunnen rondreizen is nog niet duidelijk maar het moet wel gaan gebeuren. Wat vond u zelf een van de mooiste ervaringen tijdens de expeditie? Ik denk dan aan het moment op de ambassade dat een aantal studenten vertelden over hun reis, en dan aan een meisje van Chinese afkomst die een persoonlijk verhaal verteld en haar eigen land weer anders heeft gezien en weer een stukje meer heeft ontdekt, dat vond ik een mooi moment.

e in Beijing Bij de Nederlandse Ambassad

“Daarnaast is mij alle positieve energie van iedereen opgevallen en dat alle studenten zo positief tegenover deze ontdekkingen stonden” - Wat zou u willen zeggen tegen studenten die twijfelen om deze minor te gaan volgen? Neem contact op met een van die 120 studenten! Zij hebben de ervaring en de kennis en kunnen je voorzien van allerlei antwoorden. Daarnaast twijfel niet en ga gewoon want het is goed voor je ontwikkeling en een kans die je niet wil laten liggen

Onze redactie wil Geert Dales en alle betrokkenen bedanken voor het realiseren van deze bijzondere minor!


De minor

Welke van de 200... Elk schooljaar kom je als student voor de keuze te staan om een minor te kiezen. Zo ook de studenten van het schooljaar 2009-2010. In oktober werden dan ook alles studenten geïnformeerd dat ze een keuze moesten maken. Dit is dan ook het begin van het doorspitten van alle minors die werden aangeboden voor blok 3 en blok 4. Tussen de ruim 200 minors bevond zich ook de differentiatie minor Expeditie InChina. Dit was een minor waar de student gedurende 7 weken het land bestudeerd en vervolgens in de daarop volgende lesblok daar 6 weken zal verblijven.

Ook dit jaar en de komende schooljaren komen de studenten van InHolland voor de keuze te staan om een keuze te maken. Dat betekend het doorspitten van alle aangeboden minors, het controleren of als student wel zijnde aan alle toelatingseisen voldoet. Maar wat zouden deze studenten weerhouden om de geweldige minor ‘expeditie InChina’ te volgen.

China is een land van hardwerkende mensen bij slecht betaalde banen, dit dan vergeleken met de banen hier in Nederland. Daarnaast staat China ook bekend om zijn productie van verschillende hebbedingetjes, denk hierbij aan de tekst “made in China”. Eigenlijk zal je voor de plezier eens alle apparatuur, speelgoed en meubilair moeten afgaan, om alleen al te zien wat dit land, waar Nederland zo’n 230 keer in past, voor rol speelt in het dagelijkse leven.

Als een student van een uitdaging houdt en erg geïnteresseerd is in andere culturen is dit de ideale differentiatie minor. Naast het feit dat de student een eeuwen oude cultuur kan bestuderen die op vele aspecten afwijken van de Nederlandse cultuur en geschiedenis kun je als student ook vele relaties opbouwen waar je in de toekomst nog veel gebruik van kan maken, of zoals de Chinezen zouden zeggen ‘het hebben van een goede guanxi’. Tevens beheers je na de minor een extra stukje taal die behoort tot één van de hoofdtalen in de wereld. Het alle belangrijkste om voor deze minor te kiezen is, je moet China mee maken. Een boek of film kan jou niet het gevoel geven van het echte China, het is iets wat je moet beleven en niet lezen of zien.

Bij Hogeschool InHolland gingen ze er vanuit wanneer 15-20 studenten zich aanmelden voor deze minor, dat ze van geluk konden spreken. Maar wat Hogeschool InHolland niet had verwacht , was dat er ruim 160 studenten zich hadden aanmeldingen voor deze differentiatie minor. Dit al heeft Inholland onder druk gezet om met China die toegestane hoeveelheid studenten te verbreden naar 120 studenten. Deze 120 studenten werden in vier groepen verdeeld waarvan dertig studenten over vier verschillende plaatsen werden onderverdeeld. Deze plaatsen waren Chongqing, Shanghai, Jinan en Chengdu. Na het ontvangen van een bevestiging dat een student was goedgekeurd voor de minor, was dit de grote start van één van de mooiste en bijzonderste minor aangeboden door Hogeschool InHolland. Het was dan nu alleen afwachten tot de minor van start ging en wat het te bieden had.

Twijfels of geen twijfels

Dus wanneer je als student voor de keuze staat om een minor te kiezen, denk eens aan de Minor Expeditie InChinaDit is een leuke en interessante minor, die je nog jaren zal heugen.


Een goed begin is het halve werk Voordat de studenten daadwerkelijk naar China konden vertrekken, hadden ze eerst een lesblok les op Hogeschool InHolland. Gedurende deze blok werden de studenten middels verschillende lessen voorbereid op de reis naar China. Dit al met het doel ervoor te zorgen dat de studenten het land beter zouden begrijpen. Immers voordat je op reis gaat pak je tenminste ook eerst zorgvuldig je koffer in, waarbij je nauwkeurig de inhoud selecteert. Zo werden ook de rugzakken van de studenten gevuld met kennis die zou helpen om China beter te leren begrijpen en de studenten zou leren zichzelf te kunnen redden in een land als China. De lessen gingen over de verschillende aspecten van China, waar wij persoonlijk mee in contact zouden komen. Denkend aan de cultuur; de verschillen tussen onze cultuur, gewoontes die voor ons raar zijn en onze gewoontes die voor hen bizar wordt gezien, de geschiedenis van China: China bezit n van de oudste beschavingen ter wereld, met een onderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden, de politiek en economische aspecten: manier van bestuur van het land en verschillen met Nederland, Interculturele communicatie: omgangsvormen bij gesprekken in China Mandarijn: de gesproken taal, om ons spreekbaar te maken op straat Na acht weken konden de studenten al kleine gesprekken voeren, aardig wat woorden en karakters

herkennen en schrijven en wat over het land vertellen. Dit al is een leuk begin voor de reis en gelijke tijd zullen ook de Chinese personen met wie de studenten hebben gesproken dit zeer gewaardeerd hebben. Op deze manier konden ook de studenten mandarijn verder oefenen. Zoals de gezegde al zegt “wie oefent, baart kunst”. Als laatste “bagage” kregen de studenten middels masterclasses, van praktijkdeskundigen hun ervaringen en tips te horen van en over China.

De start van het avontuur Na een studieblok in Nederland waar de studenten werden voorbereid op alles over China, brak het moment aan van vertrek. Voor Rotterdam en Diemen 1 was dit 9 april 2010. Voor Diemen 2 en Den Haag was 10 april 2010 de dag van vertrek. Elk van deze locaties had gedurende de eerste vijf weken van de 6 week durende verblijf in China een eigen programma. De eerste vier weken studeerde alle studenten bij een universiteit van hun locatie. Een omschrijving van de universiteit is terug te vinden het rubriek universiteit

Tijdens de vier weken op de universiteit werd er lesgegeven in het Chingels. Chingels is Engels op zijn Chinees. De lessen die waren gegeven waren ook leerzaam, dit kwam mede doordat de studentem les kregen van mensen die de cultuur zelf beter kennen. Zo kregen de studenten les in: Mandarijn: lessen gingen verder waar in Nederland is gestopt. Economie: werd gegeven door een inlandse expert Geschiedenis: deze les was meestal gericht op de stad zelf Culturele lessen: types Chinese tradities waaronder muziek, kledij, Chinees Papercutting enzovoort.

Ook had elke groep per locatie zijn eigen bezienswaardigheden. Een overzicht is terug te vinden in de rubriek ‘bezienswaardigheden’. Na vier weken van studeren bij de universiteit, is de dag gekomen van de studenten om afscheid te nemen van iedereen. De universiteit, de buddy’s en alle andere mensen die de studenten hebben leren kennen. Daarop volgend één week doorreis door China naar Beijing. Dit was eveneens verschillend per locatie, met de bus, trein, boot of vliegtuig. Dit was een week van leuke ervaringen en herinneringen. De laatste week van de expeditie in China werd afgesloten met alle vier groepen, een totaal van 118 studenten in Beijing. De studenten verbleven één week in Beijing, de hoofdstad van China. Ook hier hebben de studenten met hun eigen groep genoten van alle bezienswaardigheden. De gehele expeditie werd afgesloten bij de Nederlandse Ambassade. Om daarop volgende dag weer terug te vertrekken naar Nederland. Het einde van een mooie tijd en de start van mooie herinneringen voor alle deelnemende studenten.


Universiteit Teacher for one day Zelf lesgeven blijkt ontzettend leuk kwamen

klas bestond uit 25 studenten in de leeftijd

de studenten Britt en Nicky uit Diemen

19-23 jaar. Allemaal studenten met ambitie

achter.

in het buitenland te studeren. Zij hebben

Via een Nigeriaanse leraar zijn zij bij de Sichuan International Studies University terechtgekomen. Dit is een universiteit die vlak buiten Chengdu ligt, in een suburb. De leraar, Jonathan had hun verzocht in een van zijn klassen twee uur les te geven over Nederland. Vol goede moed (maar stiekem toch een beetje angstig) hebben zij hun verhaal gedaan voor de klas studenten. De

verteld over de Nederlandse cultuur, de omgeving, de taal en onze tradities. De klas was ontzettend enthousiast en stelde een hoop vragen. Het was opvallend hoe bescheiden en verlegen de Chinese studenten zijn ten opzichte van de Nederlandse.

BLOG

Daar ging de wekker weer om 7 uur. Tijd om op te staan en te ontbijten. Vijf dagen in de week starten onze lessen namelijk al om 8.10, wat is dat vroeg!! De eerste les is Mandarijn. De lerares is erg geduldig en legt ons graag en veel uit. De les is dan om 9.50 afgelopen en dan hebben we even pauze. Om 10.10 is dan alweer les 2. Het zijn lessen die te maken hebben met Chinese cultuur. Zo hebben we muziek, kalligrafie maar ook de geschiedenis over Chongqing gehad. Om 11.50 was ook les 2 weer voorbij. Dat betekent tijd voor de lunch. Vaak liep ik naar de supermarkt, of haalde ik in een plaatselijk tentje wat te eten. In de middag was het tijd voor uitstapjes, naar het museum, een fabriek of naar de dierentuin. Helaas was het niet altijd feest en moesten we soms ook flink aan de bak. In de middag werden ook regelmatig masterclasses of lessen economie gepland. Deze waren van 14.30 tot 16.30. Gezegd kan worden dat in de korte tijd dat wij er verbleven, geprobeerd is om ons alles te laten zien. Dit werd soms te veel voor ons en hoe meer wij het einde van onze verblijf naderden, hoe meer door onszelf druk werd gezet om toch nog aan onze projecten te werken of te leren voor de komende toetsen. De lessen werd gegeven in het Chinglish, dit is vergelijkbaar met Engels maar dan op z`n Chinees. Dit heeft soms het komische gevolg dat de docent grappige uitdrukkingen maakt. Dit omdat ze woorden niet weten of de zinsopbouw niet klopt. Ook voor de docenten was het even wennen aan ons, aangezien Chinese studenten alleen luisteren en geen interactie geven aan de docent. Wij werden dan ook meerdere malen op onze vingers getikt omdat wij teveel aan het praten waren. Gelukkig waren er ook docenten die het geweldig vonden. Het is erg jammer dat in China de interactie achtergesteld is in de lessen. Hierdoor wordt alleen de mening van de docent overgenomen, en ontstaan er geen eigen ideeĂŤn van de leerlingen. Het waren lange dagen, super weken en echt een geweldige ervaring.

xxx, Annieck


Vier verschillende steden met elk een unieke Universiteit als partnerinstelling van Hogeschool InHolland.

4 op een rij

Naam: Waar: Adres: Slaapplaats:

Naam: Waar: Adres:

Shanghai Normal University Shanghai No. 100 Guilin Road Shanghai, 200234 Slaapplaats: SNU Guest House (op campus) Website: http://www.shnu.edu.cn/Default.aspx? alias=www.shnu.edu.cn/shnuen De Shanghai Normal University werd opgericht in 1954. Vanaf 1994 is de universiteit in de staat zoals hij nu is. De Shanghai Normal University heeft 2 campussen. De campussen hebben de namen: Xuhui en Fengxian. De universiteit heeft 16 scholen en 81 instellingen om onderzoek te doen.

Website:

De Sichuan University werd opgericht in 1896 wat dus betekend dat di gelijk de oudste van de vier universiteiten is. De sichuan University staat bekend om de uitgebreide research-universiteit.

De Sichuan University heeft ‌ campussen. De universiteit heeft 30 scholen en een internationale school. Momenteel zijn er 38000 studenten waarvan 1400 internationale studenten. De universiteit heeft met meer dan 150 universiteiten wereldwijd samenwerkingsverbanden. De universiteit heeft vele sportfaciliteiten een supermarkt, een bookstore en een bibliotheek.

De universiteit heeft meer dan 40,000 studenten van 82 majors. Er zijn meer dan 700 internationale studenten die hier al langer dan een jaar studeren. De universiteit heeft bijna 3000 medewerkers waar onder ruim 1700 docenten.

Naam: Waar: Adres:

De universiteit is uitgerust met een meerdere labatoriums, bibliotheek, ziekenhuis en vele sportactiviteiten binnen en buiten.

Slaapplaats: Website:

Naam: Waar: Adres: Slaapplaats: Website:

Chongqing University Chongqing No. 83 Sha Bei Street Post-doc Students Apartment Building (campus B) http://international.cqu.edu.cn/

De Chongqing university werd opgericht in 1929. Dit in het centrum van Chongqing wat het centrum is van economie, cultuur en het transport in het zuidwesten van China. De ligging is fantastisch tussen de bergen en rivieren. De Chongqing university is verspreid over 4 campussen. De universiteit heeft 26 scholen. Verder heft het ook een Science and Technology afdeling en een Graduate school. Momenteel zijn er ruim 52000 studenten bezig met een opleiding. Hiervan zijn 300 er internationale studenten. De universiteit heeft bijna 5700 medewerkers waarvan bijna 2700 fulltime docenten zijn. De universiteit is uitgerust met vele sportactiviteiten, een supermarkt, bibliotheek met e-books en meerdere laboratoriums.

Sichuan University Chengdu No. 24 Yi Huan First Ring Road (South Section) West Overseas Student Dormitory (op campus) http://www.scu.edu.cn/ewsc/# http://www.google88.cn/web/scu/

Shandong University of Finance Jinan No. 40 Shungeng Road Jinan, Shandong Province, 250014 In het Shidao Hotel. http://pub.sdfi.edu.cn/english/index.php

De Shandong University werd opgericht in 1986. Het is een universiteit voor hoger onderwijs en vooral op het gebied van financiĂŤn en economie. De Shandong University wordt verspreid over zeven campussen. Al deze campussen zijn in Jinan. De universiteit heeft meer dan 14 scholen De universiteit biedt cursussen aan op 30 terreinen voor het behalen van je Bachelor opleiding. De universiteit heeft ongeveer 1000 medewerkers. 706 docenten en 325 hoogleraren. De universiteit is uitgerust met uitstekende moderne leermiddelen en laboratorium faciliteiten. Er zijn 38 geavanceerde laboratoria, er is ook een taal laboratoria die 5192 studenten herbergt. Er zijn bijna 3000 computers beschikbaar voor studenten. De bibliotheek heeft een collectie van ongeveer 940.000 boeken. De universiteit beschikt ook over uitgebreide sport-en entertainment faciliteiten, waaronder een auditorium en een zwembad De campus heeft een prachtig landschap en is uitgerust met perfecte Studenten Service faciliteiten.


essay


essay


essay


essay


“Een stukje Nederlandse cultuur overgebracht naar China”

Koninginnedag In de Nederlandse samenleving is de term ‘Koninginnedag’ een geliefd en authentiek begrip. In China is dit begrip vrijwel onbekend. Mochten wij nou net in China zitten op deze oerHollandse dag... tijd om de Chinezen een ouderwets gezellige les Koninginnedag (en nacht) te geven!

Tu lpe

n

DaG

in

Be ij

ing

Daarna was het de beurt aan de Nederlandse groep studenten ook Koninginnedag tot een succes te maken. De uitnodiging is naar verschillende Chinese studenten uitgegaan om deel te nemen aan de zogeheten ‘Holland Day’. Hierbij zijn een aantal activiteiten opgezet om de Chinese studenten een snufje van de Hollandse Cultuur te laten proeven. Oudhollandse spellen als spijkerpoepen, ezeltje prik en de stoelendans zijn hier geïntroduceerd bij de Chinese studenten. Dit bleek een enorm succes. Zij namen met enthousiasme deel aan de verschillende activiteiten en wonnen hierbij leuke Hollandse prijzen. Met grote inzet is zelfs het ‘Wilhelmus’ prachtig tot uitvoering gekomen door de Chinese studenten.

“Chopstick-poepen” ‘as a fin ishing t ouch G DUTCH od crea ted

the

Nacht

Koninginnenacht werd uitbesteedt aan een bar met een Nederlandse eigenaar in Chengdu, de ‘Jellyfish’. Bewapend met een stel mooie dia’s van Koninginnedag in Nederland en verschillende Hollandse sing-along-songs ging de avond van start. De dresscode was (niet geheel verassend) oranje. De dames van de crew stonden bij de deur iedereen op te wachten met een rood-wit-blauwe schminkstick zodat elke minder voorbereide bezoeker ook kon meedelen in de Hollandse feestvreugde. Er werd gedanst, gelachen, meegezongen en als klapper op de vuurpijl werd de polonaise de dans van de avond. Met blijdschap en voldoening mag er achteraf gezegd worden dat ook Koninginnenacht in China een grote hit was.


GOED DOEL ADVERTENTIE


Horoscoop In China wordt het Nieuwjaarsfeest niet, op 1 januari gevierd maar in de eerste nacht met volle maand tussen eind januari en midden februari. Elk in die nacht beginnend maanjaar is aan één van de 12 verschillende dieren opgedragen. Rondom het “ontstaan” van het ons tegenwoordige bekende Chinese horoscoop bestaan een heleboel legendes en verhalen. Er wordt verteld dat Boeddha veel dieren had

uitgenodigd maar dat ze niet allemaal kwamen opdagen. De volgorde van hun aankomst bepaalt tot vandaag de volgorde van de dierentekens. Uiteindelijk bleven van de 27 oorspronkelijke beelden van de maancyclus en de 36 dierentekens van de vroegere Chinese astrologie 12 dierentekens over, die we tegenwoordig nog kennen.

Konijn

Draak

geboortejaar 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011

geboortejaar 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012

Rechtschapen, i n t u ï t i e f , gevoelsmatig en voorzichtig, betrouwbaar en l e e r g i e r i g . Konijnen geven zich moeilijk bloot. Konijnen kunnen erg goed overweg met geit, ossen, ratten en varkens, maar hebben vaak ruzie met hanen.

Trots en levendig, enthousiast, extravert, inspirerend, weinig geduld en erg ambitieus. Draken kunnen erg goed omgaan met apen, slangen en ratten, maar hebben vaak ruzie met honden.

Rat

Paard

‘Konijnen hebben vaak ruzie met Hanen’ Slang geboortejaar 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013 Intelligent, mysterieus, sensueel, discreet, met een scherpe actieve geest maar ook hypocriet en metend met twee maten. Slangen kunnen goed overweg met hanen, draken en ossen maar hebben vaak ruzie met tijgers en varkens.

Os

geboortejaar 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008

geboortejaar 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014

geboortejaar 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009

Charmant, slim, economisch, efficiënt, diplomatiek, flexibel maar ook stiekem, opportunistisch, verkwistend en op eigen gewin uit. Ratten kunnen goed opschieten met apen, draken en ossen, maar zeer zeker niet met de haan, de geit en het paard.

Elegant, loyaal, intuïtief, vrijdenkend, populair, s e x y, e x t r a v e r t e n leergierig, maar ook e g o c e n t r i s c h , onvoorspelbaar en onbevreesd. Paarden gaan goed om met tijgers maar zeer slecht met ratten.

H a r d e w e r k e r, principieel, zachtaardig en geduldig, maar ook koppig, excentriek, tegendraads en kan geen tegenspraak verdragen. Ossen kunnen goed overweg met hanen, ratten en slangen, maar hebben vaak ruzie met tijgers.


‘Het jaar van de tijger’ Aap geboortejaar 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016 Nieuwsgierig, onafhankelijk, levendig, behulpzaam en heeft alles in de gaten maar ook niet erg diepgaand, lomp, huichelachtig en met zichzelf bezig. Apen gaan het beste om met draken en ratten. Ze kunnen moeilijk overweg met slangen en tijgers.

Geit Tijger geboortejaar 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 Tijgers zijn erg gevoelige, maar ook nadenkende mensen. Ze hebben echter ook de neiging ongeduldig te worden. Een Tijger wil met respect worden behandeld, maar desondanks komt hij soms toch in conflicten terecht met andere mensen met macht. Belangrijke beslissingen neemt een Tijger niet graag en als het kan schuift hij dat voor zich uit. Dat leidt ertoe dat ze dan vaak te snel handelen zonder erbij na te denken. Ze nemen moedig een risico en hen valt veel succes ten deel. Ondanks hun wantrouwen zijn ze erg moedig en dapper. Kortom:

geboortejaar 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015 Creatief, rustig maar hartstochtelijk, luxeminnend, excentriek, oprecht en grote verbeeldingskracht maar ook leunend op rijke of sterke partner, kan geen armoede verdragen. Geit kunnen goed opschieten met konijnen, paarden en slangen, maar zeker niet met ratten. Die is voor de geit vaak te materialistisch. Ook met de haan gaat hij niet erg goed samen, omdat ze bijna nooit tot overeenstemming kunnen komen.

de Tijger is de geboren leider!

Haan geboortejaar 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017 Kleurrijk, onbevangen, beschermend, nauwgezet, nuchter, goed organisatievermogen maar ook breedsprakig, opschepperig, hebberig en niet subtiel. Hanen hebben vaak goede relaties met ossen en slangen en zeer slechte met konijnen.

Energiek, bewonderenswaardig, revolutionair, leiderscapaciteiten, onverschrokken, recht op het doel af, kent geen nederigheid, maar ook kwetsbaar aanval in de flank, alle schepen verbrandend, ijdel en "alles of niets”. Tijgers kunnen goed overweg met honden en paarden maar niet met apen, ossen en slangen.

Hond geboortejaar 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018 Tr o u w, l o y a a l , o p e n , eerlijk, verdraagzaam, kampioen van het goede doel en handhaver van de openbare orde, maar ook bits, negatief en inflexibel. Honden kunnen vrij goed overweg met paarden, tijger en varkens maar zeer slecht met draken.

Varken geboortejaar 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019 Tolerant, intelligent, b e g r i j p e n d , s e n s u e e l , geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw maar ook driftig, kleinzielig en lui Het varken gaat goed om met draken, geiten en honden maar zeer slecht met slangen en tijgers.


China’s Smoelenboek


Usefull words Chinees

Nederlands

Uitspraak

Ni hao

Hallo

Nie hau

Ni hao ma

Hoe gaat het? Nie hau ma

Zaijian

Dag

Tzajdzjen

Duibuqi

Sorry, excuseer mij

Dweeboechi

Qing wen..

Mag ik vragen..

Ching wen..

Qing wen canting zai nar?

Mag ik vragen Ching wen waar de tsanting tzaj kantine is? nar?

Qing dai wo qu..

Breng mij alstublieft naar..

Ching dai wo chu..

Xiexie

Dank u wel

Sjesje (e als in every)

Buyong xie

Geen dank

Boejong sje (e als in every)

Wo you he kafei

Ik wil koffie drinken

Wo jau ge kafee

Ta shi wo de pengyou

Hij/zij is mijn vriend

Ta she wo de pung jo

Wo shi He Lan Ik ben een ren Nederlander

Wo she ge lan ren

Yi

1

Ie

Er

2

Ar

San

3

Sen

Si

4

Se

Wu

5

Woe

Liu

6

Leo

Qi

7

Chi

Ba

8

Ba

Jiu

9

Joe (als de Engelse naam)

Shi

10

She (e als in put)

San shi

30

San she (e als in put)

Yi bai

100

Ie bye


Go to


ADVERTENTIE INHOLLAND


ADVERTENTIE PAGINA VILLAGRAFICA

chinaopzet  

opzetje inchina magazine incl. smoelenboek