Page 1

Sri Lanka J u w e e l e i l a n d pdfpad.com/flags/

19 daagse rondreis van 8 tot en met 26 februari 2014 Wetenschappelijke reisleiding Maria Dalmeijer


Be an lf v

Juweeleiland

ale

n

koning Salomon de flonkerstenen haalde voor zijn koningin

Trincomalee

van Sheba. “Gerookte ham” was een minder poëtische beschrij-

Mihintale

Anuradhapura

Ritigala

Dambulla Sigiriya

Arankele Chilaw

sche wouden, eeuwenoude muurschilderingen, theeplantages,

pels, Hollandse kerken, wilde olifanten en duizenden jaren oude

Medirigiriya

Habarana Aukana

ving van Hollandse kooplieden. Kleurrijke aanduidingen van

Boeddhistische stoepa’s, palmenstranden, Hindoeïstische tem-

Sri Lanka

ng

“Taprobane” noemden Grieken en Romeinen het eiland waar

Ceylon dat sinds 1972 Sri Lanka heet. Koloniale forten, tropi-

India

Go

Jaffna

S r i

L a n k a

Kandy

Negombo

8˚N

Polonnaruwa Minneriya NP

Nuwara Eliya

Colombo

Bandarawela

Buduruwegala

irrigatiesystemen. Allemaal facetten die aan bod komen tijdens deze 19-daagse rondreis op “Ratnadvipa”, de Sanskrit naam Galle

van het betoverende “Juweeleiland”.

Matara

Hollanders, VOC en Sri Lanka Onze voorouders kwamen voor kaneel, peper, olifanten en edelstenen naar het “costelyck eylant”. De overheersing door de VOC en de lucratieve handel van haar ambtenaren en kooplieden duurde anderhalve eeuw (1640-1794). Maar de Hollandse koloniale invloedsfeer is er nog steeds: Romeins-­ Nederlands recht, een kanalensysteem en imposante huizen, meubelen, forten en kerken. We besteden uitgebreid aandacht aan deze 17e- en 18e-eeuwse getuigenissen van de Hollandse expansie overzee.

Exclusieve reis De reis voert ons over heel Sri Lanka, ook naar intrigerende minder vaak bezochte plaatsen. Natuurlijk verblijven we in de beste en meest aantrekkelijk gelegen hotels. Verspreid over de reis zijn er -op romantische locaties- rustmomenten. Een ontspannen, boeiende en exclusieve rondreis, speciaal op maat gemaakt voor degenen die op hun eigen wijze willen genieten van cultuur, natuur én mensen op dit fascinerende eiland in de Indische Oceaan.

Reisleiding Drs Maria Dalmeijer, de wetenschappelijke reisleiding. Maria Dalmeijer is Indoloog en groeide op in Azië. Zij studeerde talen en culturen van Zuid- en Zuidoost Azië en was museumconservator. Tijdens haar studie was zij -als Ria Dalmeijer- een bekende presentator en omroepster bij radio en televisie. Zij is eveneens auteur van een aantal internationaal gerenommeerde boeken. Maria initieert, organiseert en begeleidt succesvolle reizen naar landen in Zuid- en Zuidoost Azië.


Programma 1e dag – zaterdag 8 februari

Amsterdam-Colombo

’s Middags vertrek van Schiphol met een lijnvlucht van Emirates via Dubai naar Colombo.

2e dag – zondag 9 februari

Negombo

’s Ochtends aankomst op het Bandaranaike internationale vliegveld van Colombo. Transport naar het Jetwing Sea Hotel in Negombo waar onze kamers meteen beschikbaar zijn. Lunch in ons hotel. Middag ter vrije besteding. We verblijven twee nachten in dit comfortabele hotel aan de oceaan. Diner en overnachting in het Jetwing Sea Hotel, Negombo

3e dag – maandag 10 februari

Negombo

Een ontspannen dag in Negombo dat een grote vismarkt heeft en een Hollands fort en kerk uit 1680. Op het 17e eeuwse Hollandse kanaal maken we een boottochtje. Lunch in het hotel. Diner en overnachting in het Jetwing Sea Hotel, Negombo.

4e dag – dinsdag 11 februari

Negombo-Chilaw-Arankele-Dambulla-Habarana

We rijden noordwaarts. De Hindoeïstische Muneshvaram tempel in Chilaw zou zijn gesticht door Rama, held van het beroemde Ramayana epos. Het geheel bestaat uit vijf tempels, waaronder een Boeddhistische. Onderweg zien we in Arankele een fascinerende Boeddhistische “woudkluizenarij” uit de 6e eeuw met resten van een hospitaal en kruidenbaden. Na de lunch bezoeken we het rotscomplex van Dambulla (1e eeuw voor Chr.) met fantastische muurschilderingen. De komende dagen verblijven we in de zogeheten “Culturele Driehoek “ om Sri Lanka’s oudste koningssteden te bezoeken. We doen dat vanuit een centraal gelegen standpunt: het comfortabele Chaaya Village Hotel in Habarana waar we vier nachten verblijven. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.

5e dag – woensdag 12 februari

Ritigala-Minneriya

Vanaf vandaag zijn we maar liefst vijf dagen op verkenning in en rond de wereldberoemde oude hoofdsteden zoals Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya. De rijkdom van Sri Lanka’s koninkrijken was mede gebaseerd op hun “watermanagement”. Vanaf de 4e eeuw voor Chr. ontwikkelde men een technologisch hoogwaardig irrigatiesysteem van tientallen kilometers grote waterreservoirs, Wewa’s of Samudra’s (zeeën). Overal kunnen we deze zogenoemde “tanks” nu nog bewonderen. Vanwege het natuurschoon maken we onze eerste dag in de “Culturele Driehoek” een combinatie van natuur, wilde dieren en -hoe kan het anders- cultuur. ‘s Morgens het Ritigala District Nature Reserve waar we een typisch Boeddhistisch jungle­kloostergemeenschap in de natuur kunnen ervaren (3e eeuw voor Chr. - 9e eeuw na Chr.). Na de lunch maken we een jeep safari in het Minneriya National Park bij de wonderschone Minneriya Tank uit de 3e eeuw met veel watervogels en wat geluk ook de nodige wilde olifanten. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.

6e dag – donderdag 13 februari

Polonnaruwa en Medirigiriya

Vanwege herhaalde Tamil invallen vanuit Zuid India verlegden de koningen hun hoofdstad naar Polonnaruwa (10e-14e eeuw). Het Boeddhisme kreeg een heropleving o.i.v. monniken uit Birma. Polonnaruwa ligt schilderachtig aan de Parakrama Samudra, grootste van de kunstmatige “zeeën”. We bezichtigen o.a. de 12e eeuwse Lotushal en twee tempels van de tand. Verder de Gal Pota, het “stenen boek” van 25 ton, de 12e eeuwse Lanka Tilaka, Gal, Tivanka en Potgul Vihara’s. Na de lunch gaan we door naar Medirigiriya met de klassieke ronde Vatadage. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.


7e dag – vrijdag 14 februari

Sigiriya

Vandaag is geheel gewijd aan de spectaculaire resten van het rotspaleis van despoot Kasyapa die zijn vader levend liet inmetselen. Het fameuze werelderfgoed Sigiriya heet eigenlijk Leeuwenrots of Simhagiri (simha is leeuw en giri betekent rots). Het complex was van 477-495 ‘s rijks hoofdstad. Temidden van kunstig aangelegde watertuinen ligt de 200 m hoge rots. Het meest adembenemend zijn natuurlijk de rondborstige “wolkennymfen” of Apsara’s, 16 eeuwen geleden in natuurlijke kleuren “al fresco” op de rotswand aangebracht. Lunch in Sigiriya Resthouse. Voor de liefhebbers kan op olifanten of fietsen worden gereden. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.

8e dag – zaterdag 15 februari

Aukana-Mihintale-Anuradhapura

We beginnen de dag met de, uit de rots gehouwen, 18 m. hoge Boeddha van Aukana. In Mihintale werd in 247 voor Chr. het Boeddhisme geïntroduceerd op het eiland door Mahinda, zoon van de Indiase keizer Ashoka. Bekeerd tot het nieuwe geloof verbood koning Devanampiya Tissa het doden van dieren, wat resulteerde in het oudste – nog bestaande- wildreservaat ter wereld. Dit gebied stond bekend om de ziekenhuizen voor mens én dier. Het Vejja Sala hospitaal dateert uit de 3e eeuw voor Chr. Verder nog o.a. de Ambasthala Dagaba en de Maha Thupa. Wie wil, kan de grote granieten trap naar de bergtop bestijgen voor een fantastisch uitzicht over dit bijzondere landschap. Lunch en route. Voor twee nachten installeren we ons temidden van de natuur in het hotel met een “koloniale touch”, het Palm Garden Village Hotel. Diner en overnachting in het Palm Garden Village Hotel, Anuradhapura.

9e dag – zondag 16 februari

Anuradhapura

Anuradhapura was een van de eerste grootmachten (van 437 voor Chr.-11e eeuw na Chr.). Het is nog altijd een bedevaartsoord vooral vanwege de 2200 jaar oude Bodhiboom, een stek van de boom waaronder Boeddha in het Indiase Bodhgaya de verlichting bereikte. We besteden de gehele dag aan indrukwekkende monumenten zoals de Ruwanveliseya (161-137 voor Chr.), de Thuparama - oudste stoepa van Sri Lanka met sleutelbeen reliek van Boeddha, de Tweelingvijver, Mahasena’s paleis, koninklijke lusttuinen en de Isurumuniya rotstempel. Lunch in het Tissawewa Rest House. Diner en overnachting in het Palm Garden Village Hotel, Anuradhapura.

10e dag – maandag 17 februari

Anuradhapura-Jaffna

Dit gedeelte van onze reis voert ons naar een geheel ander stuk van het land, het noordelijk schiereiland Jaffna. De ongeveer dertigjarige burgeroorlog sedert het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft vooral hier z’n sporen achter gelaten. De rust is gelukkig sinds enige jaren weergekeerd. De Nallur Kandaswami Kovil is voor Hindoeïstische Tamils de belangrijkste tempel. De Openbare Bibliotheek in koloniale stijl dateert uit 1933.Trots stond het Hollandse fort van 1795 met de imposante kerk zo’n 200 jaar overeind tot de recente beschadigingen tijdens de burgeroorlog. We logeren twee nachten in een hotel met de typerende ambiance van deze noordelijke provincie. Diner en overnachting in het Subhas Jaffna Hotel, Jaffna

11e dag – dinsdag 18 februari

Jaffna-Kayts-hammenhiel

Ochtendtrip in en rond Jaffna brengt ons naar de typisch Hindoeïstische Naguleshvaram tempel. Daarna de Dambakola Patuna, resten van de haven waar volgens Boeddhistische overlevering Sanghamitta –zuster van de Indiase keizerszoon Mahinda- in 288 v. Chr. met haar schip geland zou zijn. Zij bracht de loot van de heilige Bodhiboom mee. In de middag een unieke tocht. Eerst het eiland Kayts dat zwaar te lijden heeft gehad van de burgeroorlog. Veel is inmiddels weer hersteld, o.a. de twee imposante kerken St James en St Anthony. Vervolgens een exclusief en spectaculair bezoek met een bootje aan het ronde VOC-waterfort Hammenhiel uit 1658. Zo genoemd omdat onze voorouders dit plekje op de kaart aanwezen als “de hiel van het op een ham lijkende eiland Zeilon”. Tot voor kort mochten hier nog geen toeristen komen. Wij lunchen ter plekke. Diner en overnachting in het Subhas Jaffna Hotel, Jaffna.


12e dag – woensdag 19 februari

Jaffna-Trincomalee

En route naar het oostelijk gelegen Trincomalee stoppen we bij Elephant Pass, een beruchte plek waar veel strijd werd geleverd. Kilinochi ligt in het zuidelijke gedeelte van het Jaffna District met o.a. de bekende Hindoeïstische Murukan Kovil en de Iranamadu Tank, een van de diepste van het land. Lunch onderweg naar Trinco, zoals de stad gewoonlijk wordt genoemd. Hoewel zwaar getroffen door de tsunami van december 2004, is de stad sindsdien weer geheel gerenoveerd. We verblijven twee nachten in Trincomalee Diner en overnachting in het Chaaya Blu Hotel, Trincomalee.

13e dag – donderdag 20 februari

Trincomalee

Afgezien van de reclameplaatjesstranden, is er ook in en rond Trincomalee het nodige interessants te ontdekken en te zien. We bezoeken o.a. het grootste Hollandse fort van Sri Lanka, Swami Rock -ook wel Lovers Leap geheten-, de Rots tempel en de Tweede Wereldoorlog Begraafplaats. Lunch in het hotel. Middag ter vrije besteding. Diner en overnachting in het Chaaya Blu Hotel, Trincomalee.

14e dag – vrijdag 21 februari

Trincomalee-Kandy

Onderweg naar het centraal en hoger gelegen Kandy brengen we een bezoek aan de interessante Nalanda Gedige tempel, geconstrueerd volgens Zuid-Indiaas Hindoeïstisch concept, inclusief erotische reliëfs. In Matale wandelen we door een specerijtuin vol kaneel, peper, cacao, nootmuskaat en andere geurende lekkernijen. We krijgen een demonstratie curry-bereiden en lunchen er in de Spice Garden. Kandy was tot de Engelse verovering in 1815 de laatste Singhalese koningshoofdstad. We zien o.a. de zeer vereerde Tempel van de Tand met de reliek van een van Boeddha’s hoektanden. Verder is het goed toeven in de oorspronkelijk 14e eeuwse koninklijke lusthof die in 1821 door de Engelsen werd getransformeerd tot een indrukwekkende Botanische Tuin. Diner en overnachting in het Amaya Hills Hotel, Kandy

15e dag – zaterdag 22 februari

Kandy-Nuwara Eliya-Bandarawela

We zijn vandaag in het Sri Lankaanse berggebied. ‘s Ochtends vroeg nemen we een kijkje bij het Pinnawela Elephant Orphanage, waar verweesde olifantjes worden opgevangen. Onderweg stoppen we voor de Ramboda watervallen en de lunch. We vervolgen onze weg dwars door het prachtige theegebied met een bezoek aan een theefabriek. Daarna laten we de koele lucht en atmosfeer van het typisch Engelse “hill station” Nuwara Eliya op ons inwerken en genieten we van een Britse “high tea”. We overnachten stijlvol in de, tot hotel omgetoverde, voormalige plantersclub Hotel Bandarawela. Diner en overnachting in het Bandarawela Hotel, Bandarawela.

16e dag – zondag 23 februari

Bandarawela-Galle

Een schitterende tocht naar het Zuidelijk gelegen kustgebied. Na de lunch onderweg komen we in het havenstadje Matara met o.a. de Hollandse kerk (1776) en de stervormige redoute fortificatie (1763), genoemd naar opdrachtgever van Eck. Het laatste gedeelte van ons verblijf brengen we comfortabel door aan de Indische Oceaan met twee overnachtingen in het smaakvolle Galle Light House Hotel. Diner en overnachting in Galle Light House Hotel, Galle.


17e dag – maandag 24 februari

Galle

In het tegenwoordig weer kosmopolitische, oude fortstadje Galle aan de oceaan een ontspannen dag met een wandeling door de Oudhollandse vesting, het Akersloot bastion (1759) en bezoeken aan de Hollandse kerk (1754) met mooie preekstoel en familiewapens, het Historische Herenhuis, Nationale Museum en het Maritiem Archeologisch Museum. Lunch in ons hotel. De middag is ter vrije besteding. Diner en overnachting in Galle Light House Hotel, Galle.

18e dag – dinsdag 25 februari

Galle-Colombo-negombo

Ochtend ter vrije beschikking. Na de lunch in ons hotel gaan we via de altijd boeiende kustweg naar Colombo. De hoofdstad, met zo’n 2,3 miljoen inwoners, is de enige grote stad van het land. Al in 1517 bouwden de Portugezen een vesting bij de haven. Hollanders construeerden vaak hun forten en kerken op resten van Portugese bouwsels. Tijdens ons middagbezoek kunnen we dat zien in het oude Colombo, nog steeds aangeduid met “Fort” en “Pettah”. We maken er een wandeling en bekijken het oude Hollandse VOC-hospitaal, de -nog in gebruik zijnde- grote kruiskerk Wolfendahl (1749) en natuurlijk het Dutch Period Museum (1708). De Raja Maha Vihara in het huidige dorpje Kelaniya is volgens overlevering een van de meest vereerde tempels van het land omdat dit tempelcomplex door Boeddha zelf zou zijn bezocht. Diner en overnachting in het Jetwing Blue Hotel, Negombo.

19e dag – woensdag 26 februari

Vlucht Colombo-Amsterdam

Na het ontbijt vertrekken we naar het nabijgelegen Bandaranaike vliegveld voor de terugreis. Per comfortabele Emirates lijndienst van Colombo via Dubai naar Amsterdam. ’s Avonds aankomst op Schiphol.

19 daagse rondreis Sri Lanka - Juweeleiland Reisperiode: 8 t/m 26 februari 2014 Reissom: € 5.388,- p.p. in een 2-persoonskamer Toeslag 1-persoonskamer: € 855,Aantal: minimum 10 / maximum 18 deelnemers Inbegrepen: • Vluchten per Emirates: Amsterdam-Dubai-Colombo v.v. in economy, inclusief belastingen en brandstofheffingen; • Accommodatie in genoemde (of gelijkwaardige) hotels; • Vroege hotel ‘check-in’op 9 februari; • Alle maaltijden tijdens de gehele reis; • Alle transfers en excursies per airconditioned touringcar; • Entreegelden voor alle bezienswaardigheden; • Jeepsafari in het Minneriya National Park; • Wetenschappelijke reisleiding door Mevr. Drs Maria Dalmeijer. • Bijdrage Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 p.p.)

Niet inbegrepen: • Drankjes bij de maaltijden; • Foto en video-permits bij de bezienswaardigheden; • Uitgaven van persoonlijke aard voor fooien, wasserij, enz. • Kosten van een electronisch visum (USD 30,- p.p.). Informatiebijeenkomst Voor de deelnemers aan deze reis wordt te zijner tijd een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd. Reisvoorwaarden Op deze reis zijn de ANVR Reisvoorwaarden van toepassing. Deze staan in een digitale brochure die u kunt downloaden op www.incento.nl of www.anvr.nl. Aanmelden Voor deze bijzondere reis kunt u zich inschrijven door het speciale boekingsformulier in te vullen en te sturen aan: INCENTO, Postbus 1067, 1400 BB Bussum of te mailen naar: groups@incento.nl

Reisorganisatie: Vaartweg 23-G • 1401 RA Bussum • Tel: (035) 695 5111 • Email: groups@incento.nl • www.incento.nl © Incento B.V. Uitgave: september 2013 (wijzigingen voorbehouden)

Sri lanka web brochure2014  

Reis mee naar het prachtige eiland Sri Lanka. U bezoekt bekende, maar ook zeker minder vaak bezochte plaatsen. U verblijftin de beste en mee...