Page 1

Sri Lanka J u w e e l e i l a n d pdfpad.com/flags/

19 daagse rondreis van 2 tot en met 20 november 2013 Wetenschappelijke reisleiding Maria Dalmeijer


Be an lf v

Juweeleiland

ale

n

koning Salomon de flonkerstenen haalde voor zijn koningin

Trincomalee

van Sheba. “Gerookte ham” was een minder poëtische beschrij-

Mihintale

Anuradhapura

Ritigala

Dambulla Sigiriya

Arankele Chilaw

sche wouden, eeuwenoude muurschilderingen, theeplantages,

pels, Hollandse kerken, wilde olifanten en duizenden jaren oude

Medirigiriya

Habarana Aukana

ving van Hollandse kooplieden. Kleurrijke aanduidingen van

Boeddhistische stoepa’s, palmenstranden, Hindoeïstische tem-

Sri Lanka

ng

“Taprobane” noemden Grieken en Romeinen het eiland waar

Ceylon dat sinds 1972 Sri Lanka heet. Koloniale forten, tropi-

India

Go

Jaffna

S r i

L a n k a

Kandy

Negombo

8˚N

Polonnaruwa Minneriya NP

Nuwara Eliya

Colombo

Bandarawela

Buduruwegala

irrigatiesystemen. Allemaal facetten die aan bod komen tijdens deze 19-daagse rondreis op “Ratnadvipa”, de Sanskrit naam Galle

van het betoverende “Juweeleiland”.

Matara

Hollanders, VOC en Sri Lanka Onze voorouders kwamen voor kaneel, peper, olifanten en edelstenen naar het “costelyck eylant”. De overheersing door de VOC en de lucratieve handel van haar ambtenaren en kooplieden duurde anderhalve eeuw (1640-1794). Maar de Hollandse koloniale invloedsfeer is er nog steeds: Romeins-­ Nederlands recht, een kanalensysteem en imposante huizen, meubelen, forten en kerken. We besteden uitgebreid aandacht aan deze 17e- en 18e-eeuwse getuigenissen van de Hollandse expansie overzee.

Exclusieve reis De reis voert ons over heel Sri Lanka, ook naar intrigerende minder vaak bezochte plaatsen. Natuurlijk verblijven we in de beste en meest aantrekkelijk gelegen hotels. Verspreid over de reis zijn er -op romantische locaties- rustmomenten. Een ontspannen, boeiende en exclusieve rondreis, speciaal op maat gemaakt voor degenen die op hun eigen wijze willen genieten van cultuur, natuur én mensen op dit fascinerende eiland in de Indische Oceaan.

Reisleiding Drs Maria Dalmeijer, de wetenschappelijke reisleiding. Maria Dalmeijer is Indoloog en groeide op in Azië. Zij studeerde talen en culturen van Zuid- en Zuidoost Azië en was museumconservator. Tijdens haar studie was zij -als Ria Dalmeijer- een bekende presentator en omroepster bij radio en televisie. Zij is eveneens auteur van een aantal internationaal gerenommeerde boeken. Maria initieert, organiseert en begeleidt succesvolle reizen naar landen in Zuid- en Zuidoost Azië.


Programma 1e dag – zaterdag 2 november

Amsterdam-Colombo

’s Middags vertrek van Schiphol met een lijnvlucht van Emirates via Dubai naar Colombo.

2e dag – zondag 3 november

Negombo

’s Ochtends aankomst op het Bandaranaike internationale vliegveld van Colombo. Transport naar het Goldi Sands Hotel in Negombo waar onze kamers meteen beschikbaar zijn. Lunch in ons hotel. Middag ter vrije besteding. We verblijven twee nachten in dit comfortabele hotel aan de oceaan. Diner en overnachting in het Goldi Sands Hotel, Negombo

3e dag – maandag 4 november

Negombo

Een ontspannen dag in Negombo dat een grote vismarkt heeft en een Hollands fort en kerk uit 1680. Op het 17e eeuwse Hollandse kanaal maken we een boottochtje. Lunch in het hotel. Diner en overnachting in het Goldi Sands Hotel, Negombo.

4e dag – dinsdag 5 november

Negombo-Chilaw-Arankele-Dambulla-Habarana

We rijden noordwaarts. De Hindoeïstische Muneshvaram tempel in Chilaw zou zijn gesticht door Rama, held van het beroemde Ramayana epos. Het geheel bestaat uit vijf tempels, waaronder een Boeddhistische. Onderweg zien we in Arankele een fascinerende Boeddhistische “woudkluizenarij” uit de 6e eeuw met resten van een hospitaal en kruidenbaden. Na de lunch bezoeken we het rotscomplex van Dambulla (1e eeuw voor Chr.) met fantastische muurschilderingen. De komende dagen verblijven we in de zogeheten “Culturele Driehoek “ om Sri Lanka’s oudste koningssteden te bezoeken. We doen dat vanuit een centraal gelegen standpunt: het comfortabele Chaaya Village Hotel in Habarana waar we vier nachten verblijven. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.

5e dag – woensdag 6 november

Ritigala-Minneriya

Vanaf vandaag zijn we maar liefst vijf dagen op verkenning in en rond de wereldberoemde oude hoofdsteden zoals Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya. De rijkdom van Sri Lanka’s koninkrijken was mede gebaseerd op hun “watermanagement”. Vanaf de 4e eeuw voor Chr. ontwikkelde men een technologisch hoogwaardig irrigatiesysteem van tientallen kilometers grote waterreservoirs, Wewa’s of Samudra’s (zeeën). Overal kunnen we deze zogenoemde “tanks” nu nog bewonderen. Vanwege het natuurschoon maken we onze eerste dag in de “Culturele Driehoek” een combinatie van natuur, wilde dieren en -hoe kan het anders- cultuur. ‘s Morgens het Ritigala District Nature Reserve waar we een typisch Boeddhistisch jungle­kloostergemeenschap in de natuur kunnen ervaren (3e eeuw voor Chr. - 9e eeuw na Chr.). Na de lunch maken we een jeep safari in het Minneriya National Park bij de wonderschone Minneriya Tank uit de 3e eeuw met veel watervogels en wat geluk ook de nodige wilde olifanten. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.

6e dag – donderdag 7 november

Polonnaruwa en Medirigiriya

Vanwege herhaalde Tamil invallen vanuit Zuid India verlegden de koningen hun hoofdstad naar Polonnaruwa (10e-14e eeuw). Het Boeddhisme kreeg een heropleving o.i.v. monniken uit Birma. Polonnaruwa ligt schilderachtig aan de Parakrama Samudra, grootste van de kunstmatige “zeeën”. We bezichtigen o.a. de 12e eeuwse Lotushal en twee tempels van de tand. Verder de Gal Pota, het “stenen boek” van 25 ton, de 12e eeuwse Lanka Tilaka, Gal, Tivanka en Potgul Vihara’s. Na de lunch gaan we door naar Medirigiriya met de klassieke ronde Vatadage. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.


7e dag – vrijdag 8 november

Sigiriya

Vandaag is geheel gewijd aan de spectaculaire resten van het rotspaleis van despoot Kasyapa die zijn vader levend liet inmetselen. Het fameuze werelderfgoed Sigiriya heet eigenlijk Leeuwenrots of Simhagiri (simha is leeuw en giri betekent rots). Het complex was van 477-495 ‘s rijks hoofdstad. Temidden van kunstig aangelegde watertuinen ligt de 200 m hoge rots. Het meest adembenemend zijn natuurlijk de rondborstige “wolkennymfen” of Apsara’s, 16 eeuwen geleden in natuurlijke kleuren “al fresco” op de rotswand aangebracht. Lunch in Sigiriya Resthouse. Voor de liefhebbers kan op olifanten of fietsen worden gereden. Diner en overnachting in het Chaaya Village Hotel, Habarana.

8e dag – zaterdag 9 november

Aukana- Mihintale-Anuradhapura

We beginnen de dag met de, uit de rots gehouwen, 18 m. hoge Boeddha van Aukana. In Mihintale werd in 247 voor Chr. het Boeddhisme geïntroduceerd op het eiland door Mahinda, zoon van de Indiase keizer Ashoka. Bekeerd tot het nieuwe geloof verbood koning Devanampiya Tissa het doden van dieren, wat resulteerde in het oudste – nog bestaande- wildreservaat ter wereld. Dit gebied stond bekend om de ziekenhuizen voor mens én dier. Het Vejja Sala hospitaal dateert uit de 3e eeuw voor Chr. Verder nog o.a. de Ambasthala Dagaba en de Maha Thupa. Wie wil, kan de grote granieten trap naar de bergtop bestijgen voor een fantastisch uitzicht over dit bijzondere landschap. Lunch en route. Voor twee nachten installeren we ons temidden van de natuur in het hotel met een “koloniale touch”, het Palm Garden Village Hotel. Diner en overnachting in het Palm Garden Village Hotel, Anuradhapura.

9e dag – zondag 10 november

Anuradhapura

Anuradhapura was een van de eerste grootmachten (van 437 voor Chr.-11e eeuw na Chr.). Het is nog altijd een bedevaartsoord vooral vanwege de 2200 jaar oude Bodhiboom, een stek van de boom waaronder Boeddha in het Indiase Bodhgaya de verlichting bereikte. We besteden de gehele dag aan indrukwekkende monumenten zoals de Ruwanveliseya (161-137 voor Chr.), de Thuparama - oudste stoepa van Sri Lanka met sleutelbeen reliek van Boeddha, de Tweelingvijver, Mahasena’s paleis, koninklijke lusttuinen en de Isurumuniya rotstempel. Lunch in het Tissawewa Rest House. Diner en overnachting in het Palm Garden Village Hotel, Anuradhapura.

10e dag – maandag 11 november

Anuradhapura-Jaffna

Dit gedeelte van onze reis voert ons naar een geheel ander stuk van het land, het noordelijk schiereiland Jaffna. De ongeveer dertigjarige burgeroorlog sedert het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft vooral hier z’n sporen achter gelaten. De rust is gelukkig al sinds enige jaren weergekeerd en men is aan alle kanten bezig met het herstel. De Nallur Kandaswami Kovil is voor de Hindoeïstische Tamils de belangrijkste tempel. Het oorspronkelijke gebouw werd, zoals zovele andere heiligdommen, verwoest door de Portugezen. Het huidige dateert van de 18e eeuw. Trots stond het Hollandse fort uit 1795 met de imposante kerk zo’n 200 jaar overeind tot de recente beschadigingen tijdens de burgeroorlog. Verder nog bezoeken aan de typisch Hindoeïstische Naguleshvaram en Maviddapuram tempels. Lunch en route. Voor onze verkenningen van het uiterste Noorden logeren we twee nachten in een hotel met de typerende ambiance van deze provincie, het -vegetarische- Jaffna Heritage Hotel in Jaffna. Diner en overnachting in het Jaffna Heritage Hotel, Jaffna

11e dag – maandag 12 november

Jaffna

Ochtendtrip in en rond Jaffna brengt ons o.a. naar Dambakola Patuna, resten van de haven waar volgens Boeddhistische overlevering Sanghamitta -zuster van de Indiase keizerszoon Mahinda- in 288 voor Chr. met haar schip geland zou zijn. Zij bracht de loot van de heilige Bodhiboom mee. Een mooi voorbeeld van de zogeheten “Indo-Saraceense” stijl is de Openbare Bibliotheek uit 1933 met veel originele palmhandschriften. Lunch in het hotel en de middag gelegenheid om te relaxen of er zelf op uit te gaan. Bijvoorbeeld naar de pittoreske Jaffna Market met o.a. traditionele artikelen gemaakt van de hier overvloedig groeiende Palmyra palm. Diner en overnachting in het Jaffna Heritage Hotel, Jaffna.


12e dag – dinsdag 13 november

Jaffna-Trincomalee

En route naar het oostelijk gelegen Trincomalee stoppen we bij Elephant Pass, een beruchte plek waar veel strijd werd geleverd. Kilinochi ligt in het zuidelijke gedeelte van het Jaffna District met o.a. de bekende Hindoeïstische Murukan Kovil en de Iranamadu Tank. Lunch onderweg naar Trinco, zoals de stad gewoonlijk wordt genoemd. Hoewel zwaar getroffen door de tsunami van 2004, is de stad sindsdien weer geheel gerenoveerd. Afgezien van de reclameplaatjesstranden, is er ook in en rond Trincomalee het nodige interessants te ontdekken en te zien. Zo zijn er het grootste Hollandse fort van Sri Lanka, de warm water bronnen in Kinniya, Pigeon Islands, Swami Rock, de Rots tempel en de Tweede Wereldoorlog Begraafplaats. We verblijven twee nachten in Trincomalee. Diner en overnachting in het Pigeon Island Resort, Trincomalee.

13e dag – woensdag 14 november

Trincomalee

Gehele dag ter vrije besteding. Er is ruimschoots gelegenheid om nader kennis te maken met de bezienswaardigheden van Trinco of -wanneer het weer het toelaat- met een boot de zee op te gaan voor het bekijken van walvissen. Lunch in het hotel. Diner en overnachting in het Pigeon Island Resort, Trincomalee.

14e dag – donderdag 15 november

Trincomalee-Kandy

Onderweg naar het centraal en hoger gelegen Kandy brengen we een bezoek aan de interessante Nalanda Gedige tempel, geconstrueerd volgens Zuid-Indiaas Hindoeïstisch concept, inclusief erotische reliëfs. In Matale wandelen we door een specerijtuin vol kaneel, peper, cacao, nootmuskaat en andere geurende lekkernijen. We krijgen een demonstratie curry-bereiden en lunchen er in de Spice Garden. Kandy was tot de Engelse verovering in 1815 de laatste Singhalese koningshoofdstad. We zien o.a. de zeer vereerde Tempel van de Tand met de reliek van een van Boeddha’s hoektanden. Verder is het goed toeven in de oorspronkelijk 14e eeuwse koninklijke lusthof die in 1821 door de Engelsen werd getransformeerd tot een indrukwekkende Botanische Tuin. Diner en overnachting in het Amaya Hills Hotel, Kandy

15e dag – vrijdag 16 november

Kandy -Nuwara Eliya-Bandarawela

We zijn vandaag in het Sri Lankaanse berggebied. ‘s Ochtends vroeg nemen we een kijkje bij het Pinnawela Elephant Orphanage, waar verweesde olifantjes worden opgevangen. Onderweg stoppen we voor de Ramboda watervallen en de lunch. We vervolgen onze weg dwars door het prachtige theegebied met een bezoek aan een theefabriek. Daarna laten we de koele lucht en atmosfeer van het typisch Engelse “hill station” Nuwara Eliya op ons inwerken en genieten we van een Britse “high tea”. We overnachten stijlvol in de, tot hotel omgetoverde, voormalige plantersclub Hotel Bandarawela. Diner en overnachting in het Bandarawela Hotel, Bandarawela.

16e dag – zaterdag 17 november

Bandarawela-Buduruwegala-Galle

Op onze tocht naar het Zuidelijk gelegen kustgebied gaan we langs Buduruwegala, een van de weinige getuigenissen van de Mahayana (“grote voertuig”) stroming binnen het Boeddhisme. In Sri Lanka is er voornamelijk sprake van de oudere vorm van het zogenoemde Theravada Boeddhisme. Hier vinden we echter grote, in de rots uitgehouwen, Bodhisattva’s (typerend voor het Mahayana). Na de lunch komen we in het havenstadje Matara met o.a. de Hollandse kerk (1776) en de stervormige redoute fortificatie (1763), genoemd naar opdrachtgever van Eck. Het laatste gedeelte van ons verblijf brengen we door aan de Indische Oceaan met twee overnachtingen in het smaakvolle Galle Light House Hotel. Diner en overnachting in Galle Light House Hotel, Galle.


17e dag – zondag 18 november

Galle

In het tegenwoordig weer kosmopolitische, oude fortstadje Galle aan de oceaan een ontspannen dag met een wandeling door de Oudhollandse vesting, het Akersloot bastion (1759) en bezoeken aan de Hollandse kerk (1754) met mooie preekstoel en familiewapens, het Historische Herenhuis, Nationale Museum en het Maritiem Archeologisch Museum. Lunch in ons hotel. De middag is ter vrije besteding. Diner en overnachting in Galle Light House Hotel, Galle.

18e dag – maandag 19 november

Galle-Colombo-Bandaranaike Airport

Ochtend ter vrije beschikking. Na de lunch in ons hotel gaan we via de altijd boeiende kustweg naar Colombo. De hoofdstad, met zo’n 2,3 miljoen inwoners, is de enige grote stad van het land. Al in 1517 bouwden de Portugezen een vesting bij de haven. Hollanders construeerden vaak hun forten en kerken op resten van Portugese bouwsels. Tijdens ons middagbezoek kunnen we dat zien in het oude Colombo, nog steeds aangeduid met “Fort” en “Pettah”. We maken er een wandeling en zien het oude Hollandse VOC-hospitaal, de -nog in gebruik zijnde- grote kruiskerk Wolfendahl (1749) en natuurlijk het Dutch Period Museum (1708). De Raja Maha Vihara in het huidige dorpje Kelaniya is volgens overlevering een van de meest vereerde tempels van het land omdat dit tempelcomplex door Boeddha zelf zou zijn bezocht. Bij het vliegveld hebben we een dagkamer ter beschikking in het Airport Garden Hotel. Na het diner vertrekken we rond 22.00 uur naar het Bandaranaike vliegveld van Colombo voor de terugreis.

19e dag – dinsdag 20 november

Vlucht Colombo-Amsterdam

Per comfortabele Emirates lijndienst vroeg in de ochtend terugvlucht van Colombo via Dubai naar Amsterdam. Aankomst aan het begin van de middag.

19 daagse rondreis Sri Lanka - Juweeleiland Reisperiode: 2 t/m 20 november 2013 Reissom: € 4.688,- p.p. in een 2-persoonskamer Toeslag 1-persoonskamer: € 890,Aantal: minimum 10 / maximum 18 deelnemers Inbegrepen: • Vluchten per Emirates: Amsterdam-Dubai-Colombo v.v. in economy, inclusief belastingen en brandstofheffingen; • Accommodatie in genoemde (of gelijkwaardige) hotels; • Vroege hotel ‘check-in’op 3 november; • Alle maaltijden tijdens de gehele reis; • Alle transfers en excursies per airconditioned touringcar; • Entreegelden voor alle bezienswaardigheden; • Jeepsafari in het Minneriya National Park; • Wetenschappelijke reisleiding door Mevr. Drs Maria Dalmeijer. • Bijdrage Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 p.p.)

Niet inbegrepen: • Drankjes bij de maaltijden; • Foto en video-permits bij de bezienswaardigheden; • Uitgaven van persoonlijke aard voor fooien, wasserij, enz. • Kosten van een electronisch visum (USD 30,- p.p.). Informatiebijeenkomst Voor de deelnemers aan deze reis wordt te zijner tijd een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd. Reisvoorwaarden Op deze reis zijn de ANVR Reisvoorwaarden van toepassing. Deze staan in een digitale brochure die u kunt downloaden op www.incento.nl of www.anvr.nl. Aanmelden Voor deze bijzondere reis kunt u zich inschrijven door het speciale boekingsformulier in te vullen en te sturen aan: INCENTO, Postbus 1067, 1400 BB Bussum of te mailen naar: groups@incento.nl

Reisorganisatie:

Vaartweg 23-G • 1401 RA Bussum • Tel: (035) 695 5111 • Email: groups@incento.nl • www.incento.nl

Brochure Sri Lanka  

Reis mee naar het prachtige eiland Sri Lanka. U bezoekt bekende, maar ook zeker minder vaak bezochte plaatsen. U verblijftin de beste en mee...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you