Page 1

Med ett hjärta som bultar för Fiskis Uppväxten på Braxengatan har gett vd:n Mohammed Homman en förståelse för andra kulturer. – Den som växer upp i Fiskis blir berest utan att egentligen någonsin behöva ge sig ut i världen. Sid 14

”Utan tvivel blir flaggan med tiden en av de starkaste, mest långlivade, symbolerna för en hel nation och dess värderingar.” Afifa Trad är intresserad av flaggor. 

Sid 16

På turné med Jenny Wilson Sabina Chantelle Ddumba har haft ett hektiskt år. Tillsammans med popartisten Jenny Wilson och Tensta Gospel Choir har hon uppträtt på både Way Out West och Grammisgalan.  Sid 13

FOKUS FISKSATRA

NR 2 / 2011

Rashida och Sadia har följt unga vuxna i Djibouti.

FOTO: IRJANA FILIPOVIC

Alla kan göra skillnad Rashida Hassan och Sadia Yusuf tillbringade ett par veckor i Djibouti i östra Afrika med syftet att dokumentera människors vardag och framtidsdrömmar. Nu är tjejerna

hemma igen och i ryggsäcken har de både en dokumentärfilm och en fotoutställning. Dessutom väntar en välgörenhetsgala 10 december. 

Sid 8

Män av våld

Hur vill du se Fiskis 2030?

Någon föreställer sig ett välmående kustsamhälle, en annan har en vision om en plats som rymmer hela det globala kulturarbetet. - När folk flyger kors och tvärs över jorden för att stoppa diverse kriser kommer det till slut handla om att vi måste göra något i vår vardag. Där ser jag en styrka i Fisksätra. Vi har börjat upprätta en dialog mellan varandra, säger professor Nils Tiberg. Sid 10-11  tema .

Tommy Deogans bror Tony blev Sveriges första dödsoffer för fotbollshuliganismen. Idag jobbar Tommy aktivt i olika våldsförebyggande projekt och har skrivit två böcker. Sid 6

Seahawks mot toppen

Malak Hanna

Saltsjöbaden Seahawks har fått en riktigt bra start på säsongen. Laget har vunnit sju av tio matcher och tillhör topplagen i division 2. Sid 9

Fisksätras Malak Hanna har gått från Fiskiskändis till rikskändis med sina klipp på SVTPlay. Under hösten har vi sett honom i dokusåpan ”Mitt stora feta syrianska bröllop”. Vi följde honom under en inspelningsdag i Fisksätra, platsen han kallar sitt andra hem.  Sid 12

”Det gamla homogena samhället dör successivt bort”

Sid 4


2 LEDARE

Vad gör du i Fokus Fisksätra?

Stena Fastigheter ingår i Stena Sfären och är ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag. Vi äger och förvaltar totalt cirka 2,1 miljoner kvadratmeter fördelat på 23 500 bostäder och 2 700 lokaler i Göteborg, Malmö och Stockholm samt Lund, Lomma och Uppsala.

Ledarskap? INCA WHYTE, 13 år – Jag är skribent på Fokus Fisksätra. I det här numret har jag intervjuat Lena Dahlstedt och jag tog även bilderna till artikeln om filminspelningen på Fisksätra IP. Jag är också webbredaktör för Fokus Fisksätras hemsida där man kan läsa tidningen online. Från början kom jag till tidningen för att skriva artikeln om skrivarlägret jag var på i somras. Jag tyckte dock att det var så kul att vara med i redaktionen att jag började skriva mer för tidningen.

Nöjdare hyresgäster

För mig är det ett komplext ord som jag har tänkt på mycket under

den senaste tiden. Vad innebär det att vara ledare? Vem är en ledare? Kan vem som helst bli en ledare? Är jag en ledare? Det jag kommit fram till är att alla är både ledare och följare, samtidigt. Om man ser alla människor som resurser är man en ledare i det man är bra på och en följare i det man är mindre bra på. För jag tror ingen vare sig kan eller vill vara bara det ena. Jag skulle till exempel inte vilja ta på mig uppgiften att styra hela världen helt själv, men samtidigt vill jag inte bli styrd helt och hållet heller. Relaterat med något på ett existentiellt plan så ska man hitta en balans i både sitt liv och i sitt ledarskap. Enligt mina livserfarenheter betyder det jättemycket att våga släppa taget om det man tror att man har ”kontroll” över. Nu kanske det låter flummigt, men om man sätter sig ner och tänker på det så kommer man nog fram till att ett fel människan gjort under lång tid i vår historia är att tro att vi har kontroll över allt och alla. I grunden tror jag att vi är rädda för vilka vi är och vad vi är kapabla till så istället för att låta modet visa vägen så låter vi våra rädslor leda oss.

I Stena Fastigheters årliga kundundersökning har Fisksätra tagit ett stort kliv uppåt. Nu har vi 77% nöjda hyresgäster - en ökning med 4,8 procentenheter sedan senaste mätningen 2010. Trots ett positivt resultat i undersökningen vill vi på Stena Fastigheter att våra hyresgäster ska bli ännu nöjdare med vår service. Genom svaren i undersökningen får vi reda på vad vi behöver satsa på under kommande år. Vi ser också att våra hyresgäster märker av de förändringar och förbättringar vi gjort under de senaste åren.

Ökad trygghet under 2012 Under 2012 satsar vi på att förbättra belysningen på gårdarna, fortsätta balkongrenoveringen, upprusta torget mellan kyrkan och centrum samt att få tryggare och mer ordning i förrådoch källarutrymmen.

Kortfattat skulle jag själv i mitt ledarskap vilja ge dig rådet att lyssna

LAMIN SONKO, 24 år –Jag har bott i Fisksätra i hela mitt liv och varit med sedan den första hörnstenen till Fokus Fisksätra lades och hoppas att jag finns kvar många nummer till. Som person gillar jag att ha många bollar i luften och testa allt som kommer min väg. Jag är alltid sugen på nya utmaningar och har därför tagit mig friheten att dubba mig själv ”The Jack of all trades”. När det kommer till skrivandet så gillar jag den sortens texter där jag får mycket kreativ frihet och det hoppas jag kunna få utlopp för här i Fokus Fisksätra i hopp om att bidra till att skapa Sveriges bästa tidning.

på dig själv. Och våga vara här och nu oftare, för vi är idag så upptagna att spela vår person, eller ”fiktion”, som vi alltid kommer ha på grund av våra rädslor eller våra egon. Njut EFSON och påminn dig själv om att vara vid liv oftare och låt oss GOITOM, hjälpas åt att skapa en bättre värld. För den andra persoredaktions­ nen är lika mycket värd och i det kollektiva medvetandet assistent är vi alla densamma. Med det vill jag säga att numrets tema är ”Vision 2030” och handlar om hur vi vackra människor här i Fisksätra vill att vår plats ska utvecklas från bra till bättre.

VILL DU VARA MED OCH GÖRA VÅR TIDNING? Kom på våra redaktions­­-möten varje torsdag kl 18 på Fisksätra Folkets Hus.

I Fisksätra, precis som i många av våra områden, har vi många projekt som pågår samtidigt. Under 2010 och 2011 satsade vi också mycket på olika åtgärder inom förvaltningen.

RENOVERADE BALKONGER

Kärlek.

Redaktionen FANNY LARSDOTTER, 25 år – Jag är relativt ny i redaktionen men stormtrivs redan. Jag tycker det är viktigt att engagera sig för sitt bostadsområde och därmed också sitt hem. För mig är det naturligt att använda mig av det skrivna ordet och just därför är jag väldigt glad att få vara en del i att skapa den här tidningen. I det här numret har jag främst skrivit några korta artiklar, bland annat om den minst sagt begränsade nattrafiken till Fisksätra. Jag hoppas också kunna fotografera mer för tidningen i framtiden.

Våra projekt ger positivt resultat

Fokus Fisksätra

Telefon

Annons

Fisksätra Folkets Hus Brantvägen 1B 133 42 Saltsjöbaden

08-717 89 38

annons@fokusfisksatra.se

Mejladress

TRYGGARE MED HUNDAR

redaktion@fokusfisksatra.se

Patrik Wirén chefredaktör, coach, ansvarig utgivare patrik@fokusfisksatra.se 070-796 04 84

Rooble Hussein skribent rooble@fokusfisksatra.se

Lamin Sonko skribent, fotograf lamin@fokusfisksatra.se

Ahmed Hassan annonsansvarig ahmed@fokusfisksatra.se 076-225 43 13

Afifa Trad skribent afifa@fokusfisksatra.se

Filmon Tekle skribent mon@fokusfisksatra.se

Irjana Filipovic skribent, fotograf irjana@fokusfisksatra.se

Oskar Eklund skribent oskar@fokusfisksatra.se

Gouled Ismail skribent gouled@fokusfisksatra.se

Efson Goitom fotograf, skribent efson@fokusfisksatra.se

Krista Sirviö skribent krista@fokusfisksatra.se

Khalid Ibrahim skribent khalid@fokusfisksatra.se

Fanny Larsdotter skribent, fotograf fanny@fokusfisksatra.se

Inca Whyte skribent, fotograf inca@fokusfisksatra.se

Ali Moosavian grafisk form ali@moosavianstockholm.se

fil-

Vi har renoverat totalt 330 balkonger med ny färg och nya räcken i färgat glas. Under 2012 fortsätter renoveringen av balkonger. Även spaljéer vid entréerna på södra sidan har fått en uppfräschning.

UNIKT SAMARBETE Råd- och stödcentret Källan drivs av Stadsmissionen i samarbete med Nacka Församling, S:t Konrads katolska församling och Muslimernas förening i Nacka. Stena Fastigheter bidrar med en tredjedel av finansieringen.

NYA TVÄTTSTUGOR

I en enkät om tryggheten i Fisksätra framkom att många boende upplevde hundar som en otrygg faktor. Tillsammans med Nacka Brukshundsklubb och Hyresgästföreningen m fl erbjuder Stena Fastigheter därför en gratis hundkurs, föreläsningar kring hundrädsla samt gratis vaccinering.

Vi har renoverat Fisksätras alla tio tvättstugor. Det innebär att vi har målat om, bytt maskiner, installerat fler torkskåp och förbättrat ventilationen.

MINDRE KLOTTER

ÖKAD SERVICE

Klotterprojektet startade 1995 bland ungdomarna på Fisksätra Fritidsgård. Ungdomarna är ute i området och tar bort klotter. Stena Fastigheter bidrar genom att finansiera en skidresa för de som deltagit.

En omorganisation av fastighetsskötarna, som nu utbildats till fastighetsvärdar, innebär att personalen fått mindre områden att sköta. Vi hoppas att detta kommer att öka servicen.

Fisksätravägen 30 133 42 Saltsjöbaden Tel 075 24 15 000 www.stenafastigheter.se


4 ÅSIKT

NYHETER 5

DEBATT

Assalamo alaykum, frid vare med er! Fisksätra går sakta men säkert mot Guds hus.

Arbetet har inletts med att bygga om Fisksätrakyrkan för att anpassa den till gudstjänst enligt katolsk respektive luthersk tradition. Huset beräknas stå färdigt i februari. Fisksätramoskén, internt kallad Bilal Moskén, kommer att bli en oerhört vacker byggnad. Genom att binda ihop moskén och kyrkan med bland annat glastak bildar husen tillsammans ett ”Guds hus”. Enkelt grepp förvisso, men i dessa tider av religiös turbulens betyder det mycket. Bilal Moskén blir den första moskén som uppförs i västerlandet genom aktivt stöd av lokalbefolkningen och med troende kristna i spetsen. Idag lever vi i en mobil värld där männis-

kor är beredda att bryta upp och flytta långt hemifrån för att få ett bättre liv. Orsakerna är många men resultatet är ett – att alla bor överallt. Det gamla homogena samhället dör successivt bort och istället får vi uppblandade samhällen där skilda livsstilar korsar varandra och olika moraliska uppfattningar står mot varandra. Och inte sällan har vi olika värderingar. Mångfald kan faktiskt kännas jobbigt ibland. Det som är självklart för några, som att till exempel ha en hund hemma, kan vara helt obegripligt för andra. Visst kan det kännas spännande med multikul-

turalism, som när svenskarna samlas runt elden på valborgsmässoafton för att driva bort häxor och onda andar. Eller när man kan välja mellan

maträtter från världens alla hörn under den årliga internationella festen i Fiskis. Och säkert är det många som upplever det som berikande att lyssna till Omar Fadera när han sjunger barnsagor från Afrika i Biblioteket. Men det multikulturella samhället bär i sitt sköte ett element som snabbt kan utvecklas till ett hot: religionen.

med många sympatisörer. När imamen och prästen går hand i hand i byn sänder det viktiga signaler till omgivningen. Signaler om samhörighet, solidaritet och medmäsklighet. Att vara ”god” mot din ”nästa”, alltså mot grannen, är en religiös plikt i kristendomen såväl som i islam.

Religionen blir direkt farlig om en grupp ser

I religionsdialogen lär vi oss att visa respekt

sin egen kultur som norm, eller när olika grupper tar med sig konflikter från sina forna hemländer. Det har vi sett och hört under debatten om Guds hus. Ekonomisk tillbakagång och naturkatastrofer är, liksom religiös extremism, samtidens främsta problem. Inget av detta kan mötas med ensidiga åtgärder utan det krävs samarbete som bygger på förtroende och tillit. Framtidens vinnare, är de som förmår bygga solidariska samhällen där medborgarna samarbetar över religionens och etnicitetens gränser. Det är här Guds hus kommer in i bilden. Det som började för snart tio år sedan som ett uttryck för personlig vänskap mellan religiösa ledare har nu vuxit till en gräsrotsrörelse

och lyssna även om vi inte delar den andres uppfattning. Vi lär oss att prata gott om den egna religionen utan att prata illa om den andres. I islam är det religiös plikt att inte bara visa hänsyn och respekt utan även erbjuda den andre hjälp och beskydd. Likaså att värna den andres rätt att välja och utöva sin religion. När en ung kille kliver in på Folkets Hus och ropar: ”Hej mina muslimska bröder och ni andra kan dra åt helvetet”, då är han en simpel provokatör som häller vatten på rasisternas kvarn. I islam är det en religiös plikt att hälsa på alla: Assalamo alaykum, frid vare med er.

BARNEN ÄR ALLAS ANSVAR Jag är trött på alla vuxna som vägrar ta ansvar och som skyller på att de har knappt om tid eller att glassen håller på att smälta när de får chansen och hjälpa till. Som representant för Rädda Barnen får man höra alla möjliga anledningar till varför just han eller hon inte ska behöva hjälpa till. Det är allt från att de behöver skynda hem och laga mat till att de har parkerat fel eller att de har egna barn. Det sistnämnda är ju patetiskt. Jag förstår att alla kan ha en stressig vardag, men att bli månadsgivare hos vilken organisation som helst tar inte mer än en minut. Visst behöver ditt barn hemlagad varm mat, men varför inte donera en summa och kämpa för de tusentals andra svenska barn som bara får en måltid om dagen – och det i skolan. Eller donera en hel månadslön till en bengalisk lärare (120 kronor skulle räcka). Eller hjälpa de barn som far illa i fina rika Sverige där var sjunde barn utsätts för övergrepp hemma. Alla vi vuxna har 200 kronor per månad vi kan avvara till att hjälpa barn, utan att vi ens märker en förändring i vår (stressiga) vardag. Nästa gång du är på väg att springa förbi en hjälporganisation i köpcentret, stanna och gör en god gärning eller säg helt ärligt att du är för egoistisk. Det har hänt att man hört det svaret och det är lugnt mycket finare att vara ärlig än att skylla på att ens glass kommer att smälta. EN SMÅTT IRRITERAD STUDENT MED TIGHT BUDGET MEN SOM FORTFARANDE ÄR EN BARNRÄTTSKÄMPE

TA HAND OM ERA KATTER! Jag har ett problem och det gäller katter. Vi är två tanter som hjälper Hasse Malmberg att leta bortsprungna katter i området och vi tycker synd om honom och hans sisyfosjobb på katthemmet. Han jobbar som en slav men folk verkar bli allt listigare när det gäller att göra sig av med katter. Därför skulle jag vilja att ni tar upp det här problemet i tidningen och inleder en kampanj om hur man beter sig när det gäller katter. Hasse säljer inga kattungar/vuxna katter alls till Fisksätrabor för det är få som kan sköta en katt här! Vi har ett fall som pågår nu, några typer på en gata har släppt ut sin katt som de tröttnat på, en tant tog hand om den och den råkade kissa inne… Så nu har även den sluga personen släppt ut katten – mot en säker död i vinter. Inte så kul, eller hur? Vi tycker att följande ska gälla: INGA barnfamiljer får köpa katt! Köp ett mjukisdjur istället! Billigare och mer lättskött! Kattungar eller katter som byter hem ska hållas inomhus i ett par månader innan de släpps ut! Sex meter inomhus går utmärkt! MAN MÅSTE UT OCH ROPA PÅ SIN KATT OCH INTE ÖVERLÅTA DET TILL ANDRA ATT SE TILL ENS DJUR! Katten ska steriliseras/kastreras efter ett års ålder!

”När imamen och prästen går hand i hand i byn sänder det viktiga signaler till omgivningen”

AWAD OLWAN Imam

POLITIK – ATT INTE SITTA OCH TITTA PÅ Att politik bara är för några är bara snack. Alla har en åsikt om det mesta. Däremot är makt någonting som bara få har. I dagens samhälle måste du ta makten om du vill ha den. Politik påverkar alla – även de som säger att de inte bryr sig. Lagar är frusen politik. Din ensamstående mammas höga hyra och den nya fotbollsplanen är också resultatet av politik i något led. Att engagera sig politiskt är antagligen den bästa investeringen du kan göra. Man blir allmänbildad och medveten, får alla verktyg som behövs för att påverka, träffar nya vänner, utbildningar, jobbmöjligheter samt ett kontaktnät som kan sträcka sig runt hela världen och bland alla typer av människor. Det är makt. Men bäst av allt är att du får utlopp för behovet av att göra världen bättre. Alla har vi kvällar ibland då man är förbannad på samhället vi lever i. En kväll när jag var förbannad ville jag ta min makt. Det var så jag kom i kontakt med SSU. Det var tre år sen, och det har gått så sjukt fort – men inte en enda gång har jag ångrat det. EMIL CLAESSON

”Missing a train is only painful if you run after it! Likewise, not matching the idea of success others expect from you is only painful if that’s what you are seeking.”

LENA MED FLERA

POESIFINNSIMITTBLOD

OSCAR C ANDERSSON

POESISMITTAD

Vad tycker du?

Skriv till oss på debatt@fokusfisksatra.se. Vi tar oss rätten att korta din text om den är för lång, men vi ändrar inte i innehållet.

Mån-Fre 10:00-18:00 Lör-Sön Stängt 20% rabatt på alla torsdagar på alla barn och mammahandelsvaror.

– Nej, ingen alls, har aldrig funnits. Badplatsen har bedömts som säker och man har heller inte utsatts för någon risk till följd av miljögifterna om man tidigare har badat vid Fisksätra Holme.

■ I augusti förra året startade hunddagiset Tre Tassar sin verksamhet i Fisksätra. Dagiset är beläget på torget och hade vid start fem hundar. Nu, ett år senare, har antalet hundar ökat till hela tjugotre stycken. – Jag förstod att behovet fanns och är jättenöjd, säger Kajsa Blomberg som driver verksamheten. Kajsa, som är utbildad hunddagisföreståndare, vet hur det kan kännas att ha sin hund hemma på dagarna när det dåliga samvetet plågar en för att hunden får vara ensam för mycket. – Hos oss är hunden inte ensam och den är alltid ordentligt rastad. I höst ska Kajsa söka utökat tillstånd och förhoppningen är att hunddagiset ska kunna ta hand om minst tio hundar till.

AFIFA TRAD

FANNY LARSDOTTER

Exakt vilket område handlar det om?

– Det handlar i princip om en liten del av bergväggen vid Fisksätra Marincenter och marken som är i kontakt med denna. I dagsläget har allt som påträffats med dessa förhöjda halter av miljögifter faktiskt redan sanerats. Allt avfall har fraktats till en återvinningscentral i Bro. Jord från all förorenad mark saneras i möjligaste mån och den som kan återanvändas är helt tjänlig.

■ Fisksätra museum har fått startstöd från Kulturbryggan och öppnat sin hemsida. Den ideella föreningen letar efter en fast lokal men dyker tills vidare upp med olika former av installationer här och var i Fisksätra. Se mer information om museet på fisksatramuseum.se.

Tre Tassar blir fler

Vi ringde upp Ulla-Lena Ernerheim Jokumsen, miljökonsult för Nacka kommun från företaget Bygganalys som varit delaktiga i den miljötekniska undersökningen.

– Nej, men arbetet handlar om att försöka ringa in det område som kan vara aktuellt och att ta olika prover runt omkring. För det arbe-

Skulle det inte vara lite coolare om gatorna i Fisksätra var döpta efter exotiska fiskar? Kanske Barracudagatan istället för Mörtgatan, Bonito eller Murängatan istället för Braxgatan och så vidare.

Lunchstängt kl 13:00-13:30

Miljö - och hälsofarliga ämnen upptäcktes inuti fastigheten Fisksätra Marincenter under det utvecklings- och renoveringsarbete som påbörjades i somras. Men vad har hänt sedan dess? Finns det anledning för oss som badade på Holmen att känna oss oroliga?

Har ni kunnat lokalisera källan till föroreningarna?

MURÄNGATAN?

TAR MAN SIG AN EN KATT SÅ MÅSTE MAN TA A N S V A R FÖR DJURET! En katt är inget vilddjur. Det är domesticerat sen många år tillbaks! Den klarar sig ICKE på egen hand! En katt som släpps ut i det fria utan tillsyn DÖR! Det här är några regler som vi jobbar på, och vi blir allt tröttare när vi ser vilka idioter som har katter! Jaa idioter är rätt ordval! Vi vill ha en ändring snabbt! Ska man samarbeta mer med den lokala polisen kanske? Polisen kanske ska gå runt och knacka dörr där misstänkta misshandelsfall finns?

Miljögifterna vid Fisksätra Marincenter

Framåt för Fisksätra museum

I somras uppmättes höga halter av arsenik vid marinan och provtagningarna fortsätter.

tet finns det idag ingen bestämd tidsgräns. Fokus för det fortsatta arbetet ligger på att fortsätta söka

”Badplatsen har bedömts som säker.”

efter källan till föroreningen och alltså försöka åtgärda ursprunget till miljögifterna. Det handlar om fortsatt provtagning, främst markprover. Olika vattenprover som tidigare tagits har varit helt normala. Finns det risk för att man som boende i Fisksätra har kunnat komma i kontakt med de här gif-

FOTO: ANNA LEDIN WIRÉN

terna som påträffats vid Fisksätra Marincenter eller exponerats för de under åren?


FOTO: INCA WHYTE

6 NYHETER

Hur kommer det sig? Fanny Larsdotter söker en nattbuss efter onsdagsölen.

Fisksätra i film om nervsystemet ■ Kunskapsmedia AB, som producerar och distribuerar utbildningsprogram, har varit på besök i Fisksätra. Medieföretaget spelade in filmklipp både i idrottshallen och i Folkets Hus för att använda i filmen ”Vi lär oss om: Nervsystemet”.

Nya bostadsrätter ■ Lännbohöjden ska bli nytt bostadsområde och planerna på fyra bostadshus med totalt 117 lägenheter gick i början av november vidare till samråd. Husen kommer att byggas i trä och i största möjliga mån integreras med omgivningen. För den intresserade kommer det finnas allt från 2:or till 4:or, men de allra flesta lägenheter kommer vara 3:or. Priserna kommer att börja på lite drygt en miljon och uppåt beroende på lägenhetstyp.

Fisksätravägen

lts

lede

mdö

Telefonstigen 2

ba

le

Värmdövägen

de

n 228 228

En reflekterande antivåldskämpe Tommy Deogan är både författare och en flitigt anlitad antivåldsföreläsare. Under hösten besökte han Fisksätras bibliotek för att prata om sin nya bok, ”Män av våld”, som handlar om huliganvåldet i Sverige. Sett ur ett ungt perspektiv – hur tycker du samhället ser ut idag?

– Det är ett tufft samhälle som blir hårdare och hårdare. Jag kan knappt jämföra min uppväxt med hur det ser ut idag. Det finns inte tillräckligt med bra förebilder i dagens samhälle. Vuxenvärlden är bra på att komma med pekpinnar och säga till ungdomarna att de ska sluta bråka, men det är ingen som talar om för ungdomarna hur de ska göra för att sluta. Det kan få en dominoeffekt när vi varken tar hand om våra äldre eller våra unga. Alla får till slut ta hand om sig själva och ser bara om sitt eget hus. Vad har du själv för förebilder?

■ Museiprojektet Hamn öppnar först 2013. Anledningen är att de miljögifter som påträffades i marken vid marinan har fördröjt arbetet med museilokalerna.

Sa

n

Naturlig rot

Saltsjöbadens Tandvårdsteam

Nacka Tandvårdsteam

Fisksätra torg 20, 133 41 Saltsjöbaden www.saltsjobadenstandvardsteam.se

Telefonstigen 2, 131 39 Nacka www.nackatandvardsteam.se

10 frågor: Tommy Deogan

OSKAR EKLUND

Öppnandet av Hamn skjuts upp

Vär

Fisksätra Torg 20

t Tandimplanta t ersätter tandro

Naturlig tandkrona

n de sle ad

INCA WHYTE

222

Naturlig tand

öb ltsj

– Den kommer att visas i skolor över hela Sverige, säger Ola Björnemyr.

Krona på t tandimplanta

Fisksätrastation

ds

Ur tidningen AFFnyheter för fastighetsbranschen som ges ut av svensk Byggtjänst

t

g

Hur kommer ni använda filmen?

Välkommen!

Genom tandvårdsstödet har du möjlighet att till en lägre kostnad skaffa tänder som ligger nära naturliga tänder i känsla och till utseende. Våra erfarna team arbetar med väldokumenterade produkter från ett av världens ledande implantatföretag då det är viktigt för oss att alltid erbjuda dig en modern och säker behandling. Resultatet ger dig en återskapad funktion i munnen med tänder som sitter säkert. Välkommen in på en kostnadsfri implantatkonsultation så berättar vi mer.

Tandimplanta

s Vä röm

– Vi var där för att filma idrottande ungdomar. Filmen är amerikansk från början men vi ville ha svenska ungdomar som spelar svenska sporter. Vi filmade i idrottshallen i Fisksätra och på ett cafe i Fisksätra (Cafe Blå Vägen i Folkets hus/ reds anm).

Tandblekning Tandhygienist

allst

Vad gjorde ni i Fisksätra?

Estetisk tandvård Implantat

Vi som arbetar på Nacka tandvårdsteam och Saltsjöbadens tandvårdsteam har mångårig erfarenhet inom tandvårdens alla områden. Vi fortsätter att växa och välkomnar därför fler till oss. Tar du med dig detta blad när du kommer på en första undersökning hos oss får du 100 kr att handla för i vår tandvårdsshop. Erbjudandet gäller t.o.m. 20120131. Läs mer på våra hemsidor!

Per H

det ser ut som det gör med nattrafiken till Fisksätra men jag fick däremot något bättre; ett löfte om att trafiken är under utredning och att det troligtvis kommer ske förändringar. Jag är förvirrad, men nöjd.

Allmäntandvård

en

för det bara går en enda nattbuss till Fisksätra på vardagsnätterna. Efter att blivit kopplad fram och tillbaka så får jag till slut svaret att det inte är SL som bestämmer över tidtabellerna utan att det är bussföretagen

Välkommen till våra moderna tandläkarpraktiker

äg

Tyvärr fick jag inga svar på varför

08-717 92 90

sv

– Det är en film som handlar om nervsystemet och vilka funktioner det har för oss människor. Den ska lära skolungdomar hur nervsystemet fungerar och vad det har för syfte i människokroppen.

Tandimplantat är en säker och permanent lösning för saknade tänder.

Sa

Ola Björnemyr, filmproducent, vad är det för film ni spelat in?

För några år sedan lyfte medierna fram miljonprogramsområdet Fisksätra som en ’problemförort’. I dag riktas fokus mot Fisksätra av en annan anledning: brottsligheten på orten har minskat med 37 procent på två år och antalet ungdomar som engagerar sig i olika organisationer bara ökar.”

08-718 22 80

d ba

Jag ringde SL för att ta reda på var-

Varje onsdagskväll träffas jag och

FISKSÄTRA I MEDIERNA

jö lts Sa

ett gäng vänner på en krog inne på söder för att avnjuta några öl. Vissa kallar det afterwork, andra kal�lar det lillördag, För mig och mina vänner brukar det gå under namnet onsdagsöl. Jag är tyvärr alltid den som måste gå hem först eftersom jag som vanligt har en saltsjöbana att hinna med. Om jag skulle missa den sista Saltsjöbanan så har jag två alternativ: betala en svindyr taxi eller vänta till klockan tre och ta den enda nattbussen som kör till Fisksätra på vardagsnätter. Alla mina vänner kan lita på att deras nattbussar går med bekväma intervall, nästan alla andra förorter har en mycket mer frekvent nattrafik.

själva som gör det. Jag får en känsla av att det kanske inte är riktigt så enkelt som SL påstår men jag ringer Torbjörn Glad på Keolis, som kör busstrafiken i Nacka, för att höra vad han har att säga. Precis som jag anat så är hans version en annan. Det visar sig att Kelolis precis tagit över lokaltrafiken i Nacka och att de kör efter den tidtabell som SL angett. Keolis bestämmer inte själva över trafiken utan det sker i samråd med SL. Jag får även veta att eftersom Keolis precis tagit över trafiken i Nacka ska de utföra en totalanalys av trafiken under det kommande året och därefter ge förslag på åtgärder och förändringar till SL. Torbjörn kan nästan garantera att det kommer ske förändringar i busstrafiken efter analysen och att dessa förändringar kommer att träda i kraft om två år, det vill säga hösten 2013.

Vi älskar tänder!

Saknar du tänder eller bär protes?

– Mina största förebilder är Roger Tycolau som är chef för Ung 08-festivalen och Tony Antoniou. Det var de som plockade upp mig 1999 och än idag finns de där för mig. Varför gör du det du gör?

– Jag gör det för att jag är väldigt missnöjd med hur samhället fungerar. Det är ingen som står upp för dagens ungdomar. Det behövs fler bra förebilder och finns det bara

Namn: Tommy Deogan Ålder: 32 Bakgrund: Tommy Deogan växte upp i Hallonbergen i Stockholm. Som ung levde han i en vardag fylld av droger och våld. Tommys bror Tony blev Sveriges första dödsoffer för fotbollshuliganismen då han 2002 avled efter ett slagsmål. Idag jobbar Tommy aktivt i olika våldsförebyggande projekt och har skrivit två böcker. Aktuell: Besökte Fisksätras bibliotek där han pratade om sin senaste bok, ”Män av våld”.

något litet jag kan göra för ungdomarna så vill jag göra det. Sedan 1999 har jag jobbat med olika antivåldsprojekt och våldsförebyggande föreläsningar. Jag har även skrivit två böcker. Numera föreläser jag mer och mer för vuxenvärlden. Att bekämpa ungdomsvåldet handlar om så mycket; kommunikationen mellan skola och föräldrar, att våga lägga sig i och att ta fajter med sin tonåring.

visar att ett vanligt krogslagsmål kostar samhället ungefär 75 miljoner kronor.

Hur gick du från drogmissbruk och ett våldsamt beteende till att jobba emot det?

– Jag vet inte om våldet någonsin kommer att upphöra men vi kan inte lägga ansvaret på ungdomarna för ungdomarna gör som vi vuxna gör och inte som vi säger. Att sitta och klaga på ungdomar är väldigt lätt men alla måste fråga sig vad de själva har gjort för att stå upp mot våldet. Vi måste också bli bättre på att visa civilkurage.

– Jag hade en enorm tur och kunde flytta från staden till ett lantställe på Rådmansö. Jag kom bort från min miljö i två år och fick en chans att reflektera och tänka kring mig själv och det liv jag levde. När jag kom tillbaka blev jag direkt upplockad av föreningen Non Violence och på den vägen är det. Hur ska man nå ut till dagens ung­ domar?

– Det finns många vuxna som försöker gå ner till ett kompisplan i relation till barn och ungdomar och det tror jag ungdomarna ser igenom direkt. Ungdomar behöver vuxna förebilder och vuxna som sätter gränser. Det är viktigt att våga vara vuxen både som förälder, lärare och granne. Om man ska förändra världen ska man börja med att förändra sig själv. Vad kostar våldet i samhället?

– En ny socioekonomisk rapport

Du verkar ha väldigt många engagemang; vad brinner du mest för?

– Mina barn håller på att växa upp och de är mitt absolut viktigaste engagemang. De är mitt liv, min framtid och mitt arv. Vad är det bästa vi kan göra för att bekämpa våldet?

Bli en hjälte! Vi på BRIS har öppet 365 dagar om året så att alla barn och unga kan få prata med en vuxen som lyssnar. En del hör av sig till oss för att de vill prata om något och vara anonyma, andra har inga kompisar att leka med och några kommer från en dysfunktionell familj och behöver hjälp utifrån. Hos oss jobbar 600 hjältar frivilligt med att svara i telefon, mejl och chatt. När du skänker 50 kr blir du också en av våra fina vardagshjältar!

Vad handlar dina böcker om?

– ”Blodsbröder” är en självbiografi som handlar om vår uppväxt i Hallonbergen och hur jag såg på vår vuxenvärld. Jag skildrar hur det tidigt bildades en mentalitet av våldsamhet och kriminalitet. ”Män av våld” är en djupdykning i den svenska huliganvärlden. Jag ville göra skillnad på vem som är huligan och vem som är supporter. Vintern är här, vad ska du göra?

– Jag väntar bara snön så vi kan få åka snowracer och pulka. Och så ser jag självklart fram emot julen. FANNY LARSDOTTER

Skicka “bris50” i ett SMS till 729 09 och skänk 50 kr till BRIS verksamhet. bris.se

PG 90 15 04 -1


8 NYHETER ”Märsta” kan bli Årets Nackabo 2011 ■ Fisksätras Mohamed ”Märsta” Ahmed, webbredaktör på Fisksätra nu, är en av de nominerade tlll Årets Nackabo. – Först tog jag det som ett skämt och befann mig verkligen i en chockfas, men efter att det hade sjunkit in i mig så insåg jag hur stort det verkligen är, säger Märsta som i motiveringen beskrivs som förmodligen kommunens mest engagerade representant för den unga generationen, aktiv i allt som handlar om kultur och samhällsutveckling. – Låt oss fortsätta kämpa för en utveckling som gynnar Fisksätra och Nacka, men aldrig glömma att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Jag gör en gnista, tillsammans gör vi en låga. Vinnaren utses 6 december och några dagar senare hålls en prisceremoni i Nacka Forum. GOULED ISMAIL

Nyodlat vid sporthallen ■ Sista söndagen i oktober samlades en blandning av tillresta människor som läst om det på nätet, personer som sett annonsen här i Fisksätra och folk från odlarlaget Mörten i Fisksätra. Sammanlagt var det ett 30-tal personer som möttes upp för en andra plantering vid sporthallen. Där odlades skilda saker som timjan, jordgubbar, smultron, plommon- och päronträd och minikiwi. Det har dessutom anlagts en liten vingård i mitten av odlingen. Förutom planteringen bjöds det på mat och en skolklass hade också bjudits in. OSKAR EKLUND

SPORT 9

Youth to Youth – ett projektarbete om ungdomar av ungdomar

Thaiboxningen gör comeback ■ Efter ett par års uppehåll är thaiboxningen tillbaka. Sedan slutet av augusti finns tränare Tofan Piranis återigen i Fisksätra aktivitetscenter för att lära ut den populära sporten. – Thaiboxning stärker ditt självförtroende samtidigt som den är en disciplinerad träningstyp som går bra att kombinera med andra sporter, säger han och tillägger att han även planerar för att medlemmarna också ska börja tävla. – Förr var det bara en ungdomsaktivitet men nu är alla från 15 år välkomna att börja. Här känner alla varandra och vi har kul tillsammans när vi kör, säger Tofan Piranis.

18-åriga Rashida Hassan och Sadia Yusuf går i årskurs 3 på Vittra gymnasium och har just avslutat sitt projektarbete i Djibouti i Östafrika. Tjejernas mål var att göra en dokumentärfilm om landets unga vuxna och deras liv. Genom intervjuer ville Rashida och Sadia komma så nära den östafrikanska verkligheten som möjligt. Materialet presenteras på välgörenhetsgalan Youth to Youth i Folkets Hus 10 december.

Rashida berättar att syftet med projektet var att visa att det går att göra skillnad, oavsett ålder. – Vi hoppas kunna bidra genom dokumentärfilmen, vår fotoutställning och välgörenhetsgalan där pengarna som samlas in oavkortat ska gå till en organisation, skola eller liknande i Djibouti. Ändamålet kommer att meddelas under välgörenhetsgalan. Tjejerna har följt ett gäng män-

niskor i åldrarna 18-35. De flesta var i deras egen ålder, men de valde även att prata med några som var något äldre för att få en varierad blandning av människor. Rashida och Sadia ville ta reda på hur situationen i Djibouti formar unga vuxnas liv och ställde frågor om bakgrund, vardag, skolsystemet, jobbmöjligheter och framtidsdrömmar. Alla människor har en historia och Rashida och Sadia har lyft fram och dokumenterat deras. Varför just Djibouti? Vad har ni för koppling dit?

– Jag är därifrån och Sadia är från Somalia som är ett av grannländerna, berättar Rashida. – Det är en fördel att vi kan språket och att Rashida känner till Dji-

GOULED ISMAIL

Rashida och Sadia blev medvetna om de stora klasskillnaderna som existerar i Djibouti.

bouti sedan innan. På så sätt har vi fått gratis boende och dessutom hade vi ett kontaktnät på plats, tillägger Sadia. Tjejerna berättar att stora klas�-

skillnader existerar i Djibouti och att de därför vill hjälpa människor som har det sämre ställt. Men samtidigt har de insett att många är väldigt tacksamma över det lilla de har och att de försöker göra det bästa av sin situation. Att det i Djibouti existerar en oerhörd optimism och glädje som är väldigt inspirerande och som de vill föra vidare till välgörenhetsgalans besökare. Vad vill ni att projektarbetet ska resultera i?

Rashida säger att hon hoppas kunna påverka folk att våga göra liknande projekt.

FOTO: IRJANA FILIPOVIC

”Vi har fått ut så mycket av projektarbetet och det har verkligen fått oss att uppskatta det vi har här hemma till tusen. Vi tänker på det varje dag.” – Vi vill föra fram ett budskap om att alla kan göra en skillnad om de vill och att vi alla ska försöka hjälpa varandra i den mån det är möjligt. När jag frågar Rashida och Sadia om hur deras omgivning har reagerat på Youth to Youth-projektet berättar de att alla varit positiva. Båda tjejerna är medvetna om att det var ett stort projekt som de åtog sig, att deras tidsplan var väldigt intensiv och att de därmed har

fått lägga ner mycket tid och kraft på det hela. Men främst är de glada över att ha slutfört vad de påbörjade. – Vi har fått ut så mycket av projektarbetet och det har verkligen fått oss att uppskatta det vi har här hemma till tusen. Vi tänker på det varje dag. Våra tidigare fördomar har krossats fullständigt, då vi har fått ta del av en lycka som vi inte visste fanns, säger Rashida. IRJANA FILIPOVIC

Naturvetenskapligt café för unga Initiativtagare Afifa Trad, vad är Life Science Café?

Fisksätras guld Under hela sommaren producerades det honung i ett par kupor mellan Mörtgatan och Laxgatan. I år resulterade det i 15 liter av det trögflytande guldet och de båda initiativtagarna Göran Frick och Max Sirviö hoppas på ännu mer honung i sommar.  EFSON GOITOM

– Det är en verksamhet för unga i Fisksätra. Naturvetenskapliga ämnen tas upp genom filmkvällar, workshops, diskussioner, studiebesök och annat. Träffarna är uppdelade i teman som Hjärnan & Minnet och Klimat & Energi. Idén är att intressera de unga för naturvetenskap på ett avslappnat och varierande sätt, utan krav och med gratis deltagande. Det går ut på att ta reda på hur naturvetenskaplig kunskap tillämpas i verkliga livet. Varför får man till exempel dåligt minne vid Alzheimers sjukdom? Hur fungerar en radiosändning? Vad är kärnkraft? Vi har bland annat varit på studiebesök på Sveriges Radio och själva fått besök av Greenpeace Sverige. Vilken åldersgrupp är Life Science Café riktat till?

– Till högstadie- och gymnasie-

ungdomar, men även ett par år äldre som bor i Fisksätra. Oavsett, så behövs inga förkunskaper och alla i det åldersspannet är välkomna att delta och föreslå aktiviteter. Varför är du intresserad av detta?

ju ingenting. Dessutom är det kul att få inspireras av andra som kan tänka nytt kring de här ämnena och ofta har starka åsikter. Projektet inleddes hösten 2010 (då kallat ”Science Café”) och jag har fått fint stöd inledningsvis av Fisksätra bibliotek och numera av personalen på Fisksätra Folkets Hus. Dessa samarbeten har varit helt avgörande för genomförandet av initiativet!

”Idén är att intressera de unga för naturvetenskap på ett avslappnat sätt.”

– Dels är ämnena spännande, dock tror jag att man lätt blir avskräckt av det teoretiska vilket upplevs som svårt och tråkigt. Det gör att man inte ser hur kunskapen faktiskt används i vardagen. I skolan saknas det dessutom ofta resurser och tid till att åka iväg på studiebesök och testa olika format för att tillämpa kunskaperna. Jag är själv från Fisksätra med en bakgrund i naturvetenskap och att dela med sig av sina kunskaper till unga här kostar

Pojkar födda -97 är tillbaka i Fiskis

När är Life Science Café?

– Två tisdagar i månaden, kl 18:30 - 20:30 i Fisksätra Folkets Hus. Det finns en Facebookgrupp man kan gå med i som uppdateras med exakta datum och aktiviteter. INCA WHYTE

Marvin Rich, tränare för Seahawks, blickar framåt med optimism. Nästa säsong kan laget avancera till basketettan.

FOTO: ALI MOOSAVIAN

Chans på basketettan för Saltsjöbaden Seahawks Saltsjöbadens IF:s bästa herrbas-

ketlag, Saltsjöbaden Seahawks, har fått en bra start på säsongen. Laget har vunnit sju av tio matcher och är bland de fyra topplagen i division 2. I laget finns flera spelare från Fisksätra. Lagets underhållande spel har lockat många supportrar till matcherna och den senaste hemmamatchen i Tippenhallen sågs av en publik på 80 personer. Seahawks vann då ganska säkert mot Huddinge BBK med 81- 58.

Laget utmärks av att det är ett starkt team, men här finns också några spelare som sticker ut särskilt. En spelare som ligger bakom de senaste framgångarna är Seahawks nya stjärna Yusupha Mbonga. – Han bjuder Seahawks publik på show både i uppvärmning och under match med många dunkar och fina poäng, berättar tränaren Marvin Rich, själv gammal basketstjärna i Saltsjöbaden och ungdomsledare i Fisksätra.

”Han bjuder Seahawks publik på show både i uppvärmning och under match med många dunkar och fina poäng.” Laget tränas även av Fisksätrabon

Christos Vaitsas. Seahawks mål är att ta sig upp till basketettan (division ett). Seahawks nästa hemma-

Yoga för hälsa och glädje I två år har Lajla Tröften lett yogan i

Folkets Hus. Hon har en lång utbildning i hathayoga från Indien, där hon också föddes och bodde som liten. Yoga har länge varit en stor del av Lajlas liv. – Som barn hade jag svårt med skolan en period men tränade yoga för att bli mer fokuserad, berättar hon. Efter bara en termin gick allt mycket bättre. Lajla märkte hur väl yoga fungerade och insåg att hon skulle hålla på med yogan resten av livet. Gymnasiet i Saltsjöbaden gick hon ut med höga betyg, tack vare yogan och en peppande mamma. – Man blir smart av yoga, säger Lajla övertygat. Yoga, som är en fysisk träning,

hjälper till att hålla kroppen mjuk,

Yoga passar alla eftersom träningen anpassas efter var och ens förmåga. 

FOTO: FANNY LARSDOTTER

levande och smidig men bidrar även till djupare och jämnare andning, ökad glädje och positivitet samt bättre minnesförmåga, enligt Lajla. – Man blir också mer effektiv. Men inte utifrån stress, utan mer utifrån ett djupare lugn och en inre balans. Yoga är fantastiskt och borde upplevas av alla! Men för att nå de positiva effek-

terna behöver man träna regelbundet. Efter att ha tränat en gång i veckan en månad kan man känna av de första resultaten. För Lajla har yogan också bidragit till större medvetenhet. – Jag har vaknat upp som människa på jorden och njuter mer av livet. Jag har börjat ta mer aktivt ansvar för vår miljö och att jobba för bra saker i samhället, som att hjälpa andra genom yoga, säger Lajla. Nu önskar hon bara att ännu fler

ska ansluta sig till det trogna gäng som träffas i Folkets Hus på söndagar klockan 18-20. – Alla är välkomna, unga som gamla, nybörjare och erfarna. Vi gör uppehåll till jul men kör igång igen i mitten av januari! LOUISE KJESSLER

match är mot Bremer Basket och avgörs 8 januari 2012, klockan 15:00 i Tippenhallen. – Hoppas vi ses där. Kom och heja fram Seahawks till basketettan så bjuder vi på show, lovar Marvin Rich. LOUISE KJESSLER

■ För fyra år sedan upplöstes laget och spelarna spreds till närliggande lag. Nu har pojkar födda -97 återförenats och spelar återigen fotboll på Fisksätra IP för Fisksätra IF. – Det var grabbarna själva som tog initiativet till att starta upp laget igen då de hellre spelade här hemma i Fisksätra än runt om i närområdet. De hade samlat ihop en lista med sjutton namn när de kom till mig och på den vägen är det, säger Andy Keshu, som åtagit sig jobbet som fotbollslagets tränare. Numera tränar laget två-tre gånger i veckan på Fisksätra IP och senare i vinter väntar inomhusträning. Laget hoppas kunna spela några träningsmatcher innan vårens seriespel och tävlingsmatcher. OSKAR EKLUND

Fotbollsfest för Afrika 3 december arrangeras välgö-

renhetsturneringen Subway Cup Play For Africa i Fisksätra sporthall. Turneringen hålls för killar födda 1996-1998 med syftet att samla in så mycket pengar som möjligt till de människor som riskerar att dö i undernäring och sjukdomar i länderna på Afrikas horn. – Jag vill skapa en mötesplats för ungdomar där man kan umgås och ha kul tillsammans genom fotbollen, berättar Warssame Ismail som arrangerar turneringen. Han får stöd från snabbmatskedjan Subway som dessutom står för priset till det vinnande laget. Det kommer också att delas ut individuella pri-

ser. I sporthallen finns en cafeteria som säljer smörgåsar, drycker, frukter och annat tilltugg till förmånliga priser. – Jag hälsar alla hjärtligt välkomna till en underbar fotbollsfest där vi samtidigt tänker på de drabbade människorna på Afrikas horn, säger Warssame Ismail. GOULED ISMAIL


10 TEMA: FISKSÄTRA 2030

TEMA: FISKSÄTRA 2030 11

Hur vill du att Fisksätra ska se ut om 30 år?

Fisksätra – ett välmående kustsamhälle Fokus Fisksätra har träffat Jorunn Rådberg på Stena Fastigheter för att diskutera hennes och Stenas framtidsplaner för Fisksätra. – Här finns unga som vill förändra saker, här finns hoppet och framtiden, säger hon.

Just nu renoverar Stena fastigheter balkongerna tillhörande husen i Fisksätra för att de ska hålla ytterligare några årtionden. – Det gäller att tänka långsiktigt och klokt. Det vi gör nu ska också vara hållbart i framtiden och är ingenting vi gör för att tillfälligt höja värdet på fastigheterna, slår Jorunn Rådberg fast.

dag samarbetar vi med Nacka kommun, bland annat biblioteket och fritidsgården. Hon förklarar att hon ser två vägar för Fisksätra att följa. – Den ena är att göra Fisksätra mer ekologiskt hållbart och miljövänligt. Den andra är den globala staden. Där folk möts och bildar nätverk, startar grupper och engagerar sig, något vi redan ser mycket av.

”Det vi gör nu ska också vara hållbart i framtiden.”

Det finns också möjligheter till

nybyggnationer i området men ännu så länge är ingenting konkret och fastslaget. Men Jorunn Rådberg säger att Stena ämnar ta ansvar för Fisksätra både på ett fysiskt och socialt plan, det är något som är ständigt pågående. – Vi tillhandahöll till exempel en lokal för Folkets hus de första två åren så att de kunde komma igång. I

Nils Tiberg, pensionerad professor i restresursteknik, tror att vi uppnår bättre fysisk och psykisk hälsa genom att odla delar av Fisksätras mark. Själv har han startat odlarlagen Örten, Odla Med Solen och färska Fisksätra växer som bland annat vill få in en större ekologisk medvetenhet hos unga.  FOTO: EFSON GOITOM

Engagemanget tar Fisksätra till nya höjder Nils Tiberg, 73 år, har länge arbetat med hållbar utveckling. För fyra år sedan kom han till Fisksätra och han har en tydlig vision av vad vår förort kan vara 2030. – Vi kan bli föregångare här i Fisksätra, säger han. Nils är uppvuxen i Sollentuna

och har jobbat inom samhällsbyggnadsteknik med frågor som kretslopp, avfall och återvinning på Luleå universitet. Han har också haft kurser i hållbar utveckling, kompostering och odling. Han bodde i Luleå från 1985 men bestämde sig 2007 för att flytta tillbaka till Stockholm för att komma närmare barn och barnbarn. Under de 22 år Nils var bosatt i Luleå startade han också

Ekoringen där han fortfarande är ordförande. – Det är ett statsjordbruk med grönsaksodling, får, getter och några växthus längs Luleå älv, förklarar Nils, och fastslår att det nog vore nyttigt för boende i Fisksätra att komma upp och se hur de har det i, som han själv beskriver det, ”de stora viddernas land”. Här i Fisksätra har han bland annat

startat en grupp som heter odlar-

laget Örten som på grönområdet mellan Mörtgatan och Laxgatan anlagt ett antal kolonilotter. Samma grupp har också, i de stora betonglådorna mot parkeringen ovanför samma gator, odlat allt ifrån jordgubbar till vinrankor. På min skeptiska fråga om rankorna verkligen kan växa på dessa breddgrader svarar han bara ”Äh, vi testar lite olika, vi ska få vin här”. Andra grupper han startat upp i Fisksätra är Odla med solen och en nystartad grupp som går under namnet Fisksätra Växer som har inlett en dialog med skolan om att få in ett mer ekologiskt tänk bland ungdomarna i en tidigare ålder. – Det märks att det händer en del här, konstaterar han.

”När folk flyger kors och tvärs över jorden för att stoppa diverse kriser kommer det till slut handla om att vi måste göra något i vår vardag. Där ser jag en styrka i Fisksätra.”

Hur ser du Fisksätra år 2030?

kris som sätter nationer som Grekland och Spanien i prekära lägen samt en klimatkris som nog inte undgått någon.

– Det är flera kriser som hotar världen. En energikris som orsakas av brist på olja, följt av en finans-

– När folk flyger kors och tvärs över jorden för att stoppa diverse kriser kommer det till slut handla om att vi måste göra något i vår vardag. Där ser jag en styrka i Fisksätra. Vi har börjat upprätta en dialog mellan varandra. Vi har föreningar som startar, ungdomsrådet och ett Folkets Hus. Han pratar också om att det finns många ekologiskt intresserade ungdomar här som han jobbar med just nu. Och det finns engagerade yngre som vill hjälpa Fisksätra utvecklas – och ungdomen är som bekant framtiden. Dialog är ett ord som återkommer

flera gånger under vårt samtal. Att upprätta en dialog med sina grannar och tillsammans göra Fisksätra till vad det kan vara år 2030. – Man skulle till exempel kunna samlas några stycken en gång i veckan och baka det här örtbrödet eller koka sylt. Rätt som det är har

vi en liten brödindustri här. Det finns förutsättningar för en sådan då folk alltmer strävar efter att komma över ”det unika”, i det här fallet närodlade ekologiska råvaror. Kommunen är dock lite seg ur startblocken än så länge men när Odla med solen planterade längs väggen mot sporthallen sponsrade fritidsförvaltningen med jord. Han påpekar med bestämdhet

att med ett kollektivt projekt som innebär att odla delar av Fisksätras mark kommer vi nå bättre fysisk hälsa, då vi får chansen att ta del av bra råvaror, likväl som psykisk hälsa då vi umgås och får känna oss som en del av en gemenskap. Folket kan tillsammans, om viljan och engagemanget finns, ta Fisksätra till nya höjder. – Vi kan bli föregångare här i Fisksätra, vi vänder utvecklingen. OSKAR EKLUND

Hur ser dina drömmars Fisksätra ut?

– Då är Fisksätra ett välmående kustsamhälle, en unik blandning mellan natur och stad. Parkeringen vid torget är också mer ett torg. Ett ställe där man kan ta trappan ner och lätt ta sig ut till holmen och vattnet utan att behöva gå över broar och järnvägsspår. Det är ett samhälle där cyklister och fotgängare prioriteras. – Torget är också rustat och mycket finare än det är idag. Och för det behöver vi nog inte vänta till 2030. Dessutom finns ett kollektivboende för folk över 40 – och jag bor här. OSKAR EKLUND

AKRAM CHAABANE, 12 år. – Det ska se fint ut och miljön ska vara bra. Jag tycker att de ska försöka förbättra skolorna. Och fixa ett A-lag för unga och barn!

MARY TAAL, 16 år. – Jag tycker att det ska vara klotterfritt och att det ska finnas en stor galleria. Alla affärer ska finnas: H&M, Gina Tricot, Bik Bok,

OMAR SAHO, 9 år – Jag vill att det ska vara ett större centrum. Och en elvamannaplan på Fisksätra IP.

Lena Dahlstedt – i medborgarnas tjänst I augusti utnämndes Lena Dahlstedt till ny stadsdirektör i Nacka Kommun. Men vem är hon egentligen? När stadsdirektören besökte biblioteket passade Fokus Fisksätra på att ställa några frågor till henne.  

tjänsteman utan anställd tillsvidare, som det heter. Jag tycker att det är oerhört spännande att jobba med att utveckla saker som är för medborgarna. Jag brukar säga att jag är i medborgarnas tjänst och jag gillar att göra det bättre för människor.

Vad är din relation till Fisksätra?

– För mig är det en fantastisk del av Nacka Kommun. Jag är ju ansvarig för verksamheten i hela Nacka, men Fisksätra är en fantastisk plats. Var bor du själv?

– Jag bor på Värmdö, precis på andra sidan Baggenstäket. Så jag har väldigt nära sjövägen. Hur lång tid är du invald som stadsdirektör?

– Som stadsdirektör är man anställd i kommunen, man väljs alltså inte. Jag är inte en politisk

Vad har du jobbat med innan?

– Jag har varit kultur- och utbildningsdirektör i Nacka och ansvarat för förskola, skola och kulturverksamhet. Innan dess har jag jobbat som lärare och skolledare. Vilken är din drivkraft?

– Lusten att utveckla och förändra, och göra skillnad för de människor som jag är till för. Vad tänker du göra för att minska arbetslösheten bland ungdomar?

– Jag skulle vilja att vi har mycket mer aktiva och snabbare insatser för att stötta ungdomar att snabbt komma ut i praktik, utbildning eller olika typer av arbetsinsatser.

ABBE, 28 år – Alla ska trivas och älska varandra. Alla ska hålla ihop – för att det här är Fisksätra.

Hur skapar man en bättre relation mellan ungdomar och polis i Fisksätra?

– Det viktigaste när det gäller att skapa bra relationer är att ha en dialog, att lyssna på varandra och att mötas så att man lär känna varandra. Hur kan man minska gapet mellan Fisksätra och övriga Nacka vad gäller inkomstskillnader, arbetslöshet och så vidare?

– Jag tycker att det är jätteviktigt att öppna Fisksätra mot resten av Nacka. Även där tror jag mycket på dialog och att träffas. INCA WHYTE

BARBRO BOLONASSOS, 61 år – Då är liksom allt klart här på något vis och då kommer människor hit för att här har man äntligen fattat att man kan lära sig saker och ting från världen. Här kan man komma och höra röster om litteratur, se film och uppleva hela det globala kulturarbetet. Här ska det dunka friskt, så att människor absolut inte kan undgå att åka till Fisksätra minst en gång om året. Det är min vision.


12 KULTUR & NÖJE

KULTUR & NÖJE 13

Sabina: ”Jag vill visa hela världen vad jag går för!” Sabina Ddumba är superhjältinnan från Fisksätra som balanserar gymnasiestudier med medlemskap i Tensta Gospel Choir, turnéer med Jenny Wilson, solokarriär och ambitionen att lära sig spela fem instrument på fem år.

SNABBFAKTA Namn: Sabina Chantelle Ddumba

Ålder: 17 Skola: läser NaturNatur på Nackademin, årskurs 3

Bor: I Bandhagen

Året är 2008. Efter att ha medverkat i otaliga körer och på än fler konserter följer den då fjortonåriga Sabina med en kompis till en repetition med en av Sveriges mest erkända och etablerade körer: Tensta Gospel Choir. – Jag fortsatte att hänga på deras rep varje vecka för det var så skönt att sitta och lyssna för en gångs skull. Jag blev väldigt avslappnad av att vara där. Till slut hängde jag där mest hela tiden så jag blev antagen som medlem i kören, säger hon.

sedan 2010, men är uppvuxen i Fisksätra

Sabina Ddumba har trots sin unga ålder redan fått känna på de största scenerna. 

FOTO: IRJANA FILIPOVIC

Jag frågar Sabina hur medlem-

skapet i Tensta Gospel Choir har påverkat henne. Hon berättar att många dörrar öppnats genom att vara med där. Att det är givande att arbeta med människor av olika nationaliteter och i olika åldrar och att hon utvecklats mycket som sångerska. Men det häftigaste av allt är att hon genom kören har insett att hon vill syssla med musik på heltid. Den stora skrällen kom 2010

när Sabina var en av sex personer i kören (som har ca 62 medlemmar) som togs ut att vara med på en miniturné med Jenny Wilson – sångerskan som ett flertal gånger blivit krönt till Sveriges popdrottning. Konceptet, som förevigats på dubbelalbumet ”Blazing”, har hyllats av en enig kritikerkår och spelningsförfrågningar har fortsatt trilla in. Genom att blanda

”Till slut hängde jag där mest hela tiden så jag blev antagen som medlem i kören”

Wilsons indiepop med influenser av soul och kraftfull gospel har de två parterna gett liv åt en underbart uppfriskande musikalisk kompott. Sabina berättar att hennes mål denna vinter är att isolera sig i studion och spela in musik för att sedan ge ut sin solo-EP i vår. När jag frågar henne vad hon vill ha uppnått inom fem år går hon igång rejält. – Jag vill göra musik på heltid och försörja mig på det. Spela in skivor, producera, åka på turnéer, hela grejen. Sen vill jag lära mig spela piano, gitarr, bas, trummor och saxofon, på riktigt. Jag vill visa hela världen vad jag går för! IRJANA FILIPOVIC

Fisksätras skojfriske kung av både komedi och pitaburgare har haft en hektisk höst då han kombinerat arbetet på grillen med tv-inspelning. För många är han den stora behållningen i dokusåpan ”Mitt stora feta syrianska bröllop”. FOTO: EFSON GOITOM

Resan gick via olika orter i Sverige innan Malak Hanna för två år sedan tog över Filips Pizzeria och Grill uppe vid Shellmacken i Fisksätra – en plats han för övrigt kal�lar sitt andra hem. Men på senare tid har den utåtriktade grillägaren även ägnat sig åt annat än att laga den berömda pitaburgaren. När vi träffar Malak är han mitt uppe i inspelningen av ”Mitt stora feta syrianska bröllop” och mellan tagningarna tar sig han sig tid att prata med Fokus Fisksätra. Han säger att folk i hans tidigare hemorter fortfarande minns honom, att han skojade frískt med människor redan då. – De kommer aldrig att glömma

mina skämt. Jag har nog lämnat en stjärna på marken, som i Hollywood, skojar han på sitt oefterhärmliga vis. Malak upptäcktes via 22-åriga Mohamed ”Märsta” Ahmed, samhällsentreprenör, och 24-årige studenten Bi lel s om båda gillade Malaks speciella humor. De började filma Malak när han drog skämt om syrianer (Malak är själv syrian) och lade upp filmerna på Youtube. – Det finns många roliga klipp, konstaterar Malak innan han spontant börjar samtala med en kvinna och hennes hund som promenerar längs Fisksätra allé.

SVTPlay och senare av Mastiff produktionsbolag, vilket har resulterat i att vi under hösten har sett Malak som programledare i dokusåpan ”Mitt stora feta syrianska bröllop”. Malaks uppdrag är att tillföra humor till serien som handlar om sex syrianska par som tittarna får följa innan, under och efter bröllopet. Själv säger han sig hoppas på en framtid som skådespelare och drömmen vore en egen biofilm – om Gud vill, skrattar han.   Mastiffs redaktör Mårten Knutsson, 26 år, har sålt in dokumentärserien till TV3 och har som uppgift att ta hand om innehållet för programmet så att allt hänger samman. Han har även huvudansvaret för Malaks del i programmet. Det

”I andra områden kan människor vara mer misstänksamma när man kommer med en kamera”

Framgångssagan hade börjat och

filmerna innebar ett genombrott för Malak. Han blev kontaktad av

är han som håller koll på att replikerna hamnar rätt. Programidén handlar om att visa det syrianska folket och deras ofta ganska extravaganta bröllopstraditioner. – De umgås mycket med varandra men är en väldigt sluten grupp och man vet inte mycket om dem. Det är ett mytomspunnet folkslag, säger Mårten och tillägger att Malak förgyller varje arbetsdag med sitt naturliga sätt och att Fisksätra är en perfekt plats för tv-inspelning. – Folk är så öppna och trevliga. I andra områden kan människor vara mer misstänksamma när man kommer med en kamera. Var vi än går hälsar människor, alla pratar och är vänliga. Speciellt ungdomarna, de älskar verkligen Malak, säger han.    Den som vill vara anonym gör bäst i att hålla sig på avstånd från Malak Hanna. Det råder ingen tvekan om att han är en känd karaktär i området och han slänger iväg hälsningsfraser till i stort sett varenda människa som passerar under inspelningen. Ibland hinner han också

Tensta Gospel Choir har två julkonserter och två vårkonserter om året i Tensta kyrka. Se hemsida www.tenstagospel.com för mer information.

söndag 11/12 3:e advent

12.00 Högmässa ”Livets söndag” St Konrads katolska församling

15.30 Stora Julfesten

Nacka församling

söndag 18/12 4:e advent 12.00 Högmässa St Konrads

feta syrianska bröllop” i TV3.

■ CA Eriksson, boende på Fiskarhöjden, följer upp debutboken ”Frostnupen” från 2008 med ytterligare en bok som utspelar sig i uppväxtorten Norberg. Den här gången är det gruvområdet Svinryggen som fått ge namn åt boken. Och baksidestexten antyder att det är en ganska läskig historia: ”Svinryggen är en smal stig mellan två rader gruvhål. Där ligger en hemlighet väl förborgad. Gamla gruvhål kan inte berätta. Men dess sanningar kan avslöjas ändå.”

katolska församling

31/12 nyårsafton

24/12 julafton

12.00 Högmässa ”Maria, Guds

Nacka församling

22.00 Midnatssmässa St Konrads katolska församling

25/12 juldagen

9.00 Julotta Nacka församling 12.00 Högmässa ”Herrens födelse” St Konrads katolska församling

■ I slutet av november var det återträff för de unga i Nacka som medverkade vid sommarens veckolånga skrivarläger. Kursen arrangerades av biblioteken i Nacka och bland deltagarna fanns bland annat ett par personer från Fisksätra.  INCA WHYTE

Anders Öberg, kontrabas Robert Öberg, gitarr, Andreas Andersson, saxofon/ tvärflöjt, Ingmar Berglind, piano

15.00 Nyårsbön Nacka församling

11.00 Samling vid krubban

Återträff för unga skribenter

26/12 annandag jul

15.00 Julkonsert Monica Yngvesson, sång,

15.00 Söndagsmässa Nacka församling

MARIKA KRISTOS

Ålder: 40 år. Bor: Norsborg Familj: Fru och tre barn. Aktuell: Med programmet ”Mitt stora

Mellan två gruvhål

fisksätra kyrka är under ombyggnad. därför firar vi julen i fisksätra folkets hus i år.

med ett skämt innan det är dags för nästa tagning. I en filmscen berättar Malak en av sina många historier. ”Vi syrianer tycker om våra bilar, dom ska blänka och dom ska inte vara smutsiga. Vi älskar våra bilar, vi tar hand om våra bilar som våra barn. Vi åker inte med en smutsig bil, det ska vara rent inne i bilen och utanpå bilarna ska de skina och blänkers …” – En vacker dag ska jag, Malak Hanna, hamna i Hollywood, säger han när kameran stängts av. – Bjuder du in mig då, frågar jag lite försynt men möts av ett skratt. Snart är kamerorna igång igen och inspelningen fortsätter för Malak Hanna, en av Fisksätras starkast lysande profiler.

MALAK HANNA

■ Fisksätras Nosferatu, Henric de la Cour, är aktuell med sin solodebut. Det självbetitlade albumet släpptes i oktober och fick bland annat betyget 4/5 i Dagens Nyheter. Tidningens recensent Johanna Paulsson konstaterar att solodebuten är en episk kärleksförklaring till mörkret fylld av regn, rost och romantik som andas i takt med maskinernas pulserande beats. Henric de la Cour var tidigare sångare i banden Yvonne och Strip Music.

Fira Jul i Fisksätra

Världens bästa Malak Fisksätraprofilen, komikern och grillägaren Malak Hanna har gjort en resa från lokal kändis till rikskänd via filmklipp på Youtube och SVT Play och vidare till omtalade ”Mitt stora feta syrianska bröllop” i TV3. Fokus Fisksätra följde kungen av pitaburgare under en intensiv inspelningsdag.

GRAMMIS OCH WOW Sabinas största upplevelser 2011 tillsammans med Tensta Gospel Choir: ● Way out west-festivalen för att vi gjorde en grym spelning och dessutom för att det var coolt att få spela på samma festival som Prince och andra stora artister. ●Uppträdandet på Grammisgalan. ●Spelningen i Gdansk i Polen. Vår första riktiga utlandsspelning.

Rost och romantik

1/1 nyårsdagen

moder - julens oktavdag” St Konrads katolska församling

6/1 trettondedag jul

12.00 Högmässa ”Epifania,

Herrens uppenbarelse”. St Konrads katolska församling

11.00 Gudstjänsten firas i Uppenbarelsekyrkan, Saltsjöbaden

Varmt välkommen att vara med i fest och gudstjänster! Andrzej Konopka, Kyrkoherde St Konrads katolska församling Annika Wirén, Präst Fisksätra kyrka

st konrads katolska församling

www.svenskakyrkan.se/nacka


14 PLOCK

PLOCK 15

FOTO: IRJANA

Vad har du på dig?

FILIPOVIC

TEXT OCH BILD: OSKAR EKLUND OCH IRJANA FILIPOVIC

”Sen kan man inte glömma Malak Hannas underbara pitaburgare och hans roliga skämt.”

INVANDRAREN

Färskt på Ålgatan Välkommen Oskar Eklund, 25 år, som är en av Fisksätras allra färskaste invånare. Så sent som i slutet av augusti fick han nycklarna till sin tvåa med morgonsol på Ålgatan.

UTVANDRAREN

Hej Oskar, varmt välkommen till Fiskis!

– Tackar.

Fisksätrasonen Mohammed Hommans tips till de unga i Fiskis: satsa på utbildning, var snäll mot andra och uppför dig väl. 

– Jag är uppvuxen i Söderhamn i hälsingland och kom till Stockholm i februari 2010. Innan dess bodde jag två år i ett kollektiv i Oslo med arton andra människor. Jag har haft lite olika arbeten på lager och förskola. Nu går jag kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet med litteraturvetenskap som huvudämne. Som ung spelade jag mycket fotboll, som många andra här i Fiskis.   Vad tycker du om Fiskis så här långt?

– Det är ett välkomnande område, bra och trevligt. Människor hälsar på en på gatan. Atmosfären är gemytlig och det verkar finnas en gemenskap som man inte hittar överallt. Det känns tryggt att bo här.   Vad visste du om Fisksätra innan du flyttade hit?

– Ingenting faktiskt... Har du hittat några smultronställen än?

– Jag har gått runt på ön här i Fiskis men annars inte hunnit utforska så mycket. Men Filips Pizzeria och Grill uppe vid Shellmacken var ju en upplevelse. Malak Hanna, komikern och restaurangägaren, var en speciell person som skojade med gästerna. Det var väldigt kul. Nu ser jag fram emot att utforska mer av Fisksätra. MARIKA KRISTOS

”Atmosfären är gemytlig och det verkar finnas en gemenskap som man inte hittar överallt. Det känns tryggt att bo här.”

FOTO: EFSON GOITOM

VD:n med ett hjärta som bultar för Mohammed Homman, uppvuxen på Braxengatan i Fisksätra, blev världskänd som virusforskare och har många fina utmärkelser och priser i bagaget. Numera är han VD för läkemedelsbolaget Vironova AB som han också grundade.

Vad har du för anknytning till Fisksätra?

– Jag är Fisksätra. Jag är född och uppvuxen i Fisksätra, gick på dagis och i grundskola där. Var än i världen jag befinner mig så är Fisksätra ”hemma” helt enkelt.

Vad gör Vironova?

Vad har uppväxten i Fisksätra betytt för dig?

– Vi arbetar huvudsakligen med två saker: att hitta virus och att ta kål på virus. Det gör vi dels i uppdrag för andra företag genom att kontrollera kvaliteten inom biologisk läkemedelsproduktion och försäkra oss om att ett visst läkemedel som är biologiskt framställt är fritt från virus. Vi arbetar också med att själva försöka utveckla läkemedel mot virus. Arbetet utförs med hjälp av en teknologi som är utvecklad och patenterad av Vironova AB och som är grunden till hela företaget. Det är en teknik för analys av mikroskopbilder.

– Man blir street smart i Fiskis, det vill säga man lär sig betydelsen av gemenskap och nära vänskap. Man får en förståelse för andra människor och andra kulturer. Om jag idag som VD skulle göra affärer internationellt vet jag vad som kan vara viktigt i mötet med olika människor. Genom att ha haft vänner från till exempel Turkiet och många andra länder under uppväxten i Fisksätra så har man redan viss erfarenhet av hur språket låter, vad maten heter och hur den smakar när man senare kanske ska etablera ett företag internationellt. Den som

”Den som växer upp i Fiskis blir berest utan att egentligen någonsin behöva ge sig ut i världen.”

växer upp i Fiskis blir berest utan att egentligen någonsin behöva ge sig ut i världen.

EIVIN SVED, 87 år – I dag är jag bekvämt vardagsklädd och inte särskilt finklädd. Men jag ska faktiskt i väg och köpa ett par skor nu, i morgon åker jag på semester till Teneriffa.

– Jag har en mössa jag sytt själv, en halsduk jag köpte i Tallin förra veckan. Kappan fick jag av en god vän. Jag är konstnär och både stickar och syr mina egna kläder.

Vad vill du ge för tips till unga i Fisksätra?

KARIN PETTERSON, 70 år

MARIA SULAIMAM, 13 år

– Satsa på utbildning! En högre utbildning och det du då lär dig, oavsett vad det är för område, ger dig en struktur, ett tankesätt och blir ett verktyg för att lösa olika typer av problem hela livet. Du kan heller aldrig förlora din utbildning, ingen kan ta den ifrån dig – så det är en permanent investering. – Det är också oerhört viktigt med den sociala biten i livet: att vara snäll mot andra, uppföra sig väl och skaffa bra vänner som man håller kvar. Att förstå betydelsen av familjen och vänner som senare kan vara ett stöd när det blåser snålt. AFIFA TRAD

MOHAMMED HOMMAN Jobb: grundare och VD för Vironova AB Ålder: 37 år Bor: Nacka Utbildning: kandidatexamen i kemi, magisterexamen i biologi från Uppsala universitet, påbörjad forskarutbildning vid Karolinska Institutet

Vad hette den skateboardramp som Nackahem beslutade sig för att riva 1989?

4.

Huset vid samma plats omgärdades länge av ett rykte, vad handlade det om?

2.

Vilka byggde skateboardrampen på området?

Ca 500 g lammkött ½ burk jordnötssmör ½ burk krossade tomater 3 msk tomatpuré 1 st gul lök

1 tsk vitpeppar ½ msk chili 1 tärning köttbuljong 1,5 l vatten Salt Ris

TILLBEHÖR: Kokta grönsaker som kokas med grönsaksbuljong och serveras vid sidan om: cassava, okra, vitkål, aubergine, morot. 1. Häll vattnet i en gryta.

3. Hacka löken ganska fint, lägg lök och lamm

i grytan. 4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kött-

buljong, chili och jordnötssmöret.

3.

– I dag fyller jag år (28 november) och därför har jag klätt mig lite extra fint. Jag har på mig en mysig tröja från KappAhl och ett par jeans från samma butik. Sedan har jag ett par Converse All Star för att de är coola. TULGA ERDENÉBAT, 10 år

En eftertraktad och omtalad storsäljare på Internationella festen genom åren. ”En fröjd för smaklökarna”, säger folket. Men nu behöver vi inte längre vänta in den där speciella dagen på året. Fokus Fisksätra presenterar stolt: receptet till den Gambiska rätten Dommodah!

– Jag vet inte var mina kläder kommer ifrån men när jag steg upp i morse och klädde på mig tänkte jag att jag ville vara fin.

 Gott från Gambia Dommoda är en stor favorit hemma i köket hos Jonyi Sonko. Rätten kan serveras både till vardags och vid mer speciella tillfällen.

Dommoda är en traditionell rätt både i hemlandet Gambia och i grannlandet Senegal. Oftast innehåller den kött men för den som föredrar det vegetariska alternativet är det bara att skippa ingredienser från djurriket. Vad är hemligheten bakom en god dommoda?

– Hemligheten är att använda så färska råvaror som möjligt, vilket kan vara svårt Sonko tillagar här i Sverige då det Jonyi den gambianska mesta är importerat paradrätten domoch innehåller kon- moda.  FOTO: LAMIN SONKO serveringsmedel. Jag brukar ta med mig egenodlade jordnötter hem till Sverige när jag är på semester i Gambia, som jag sedan maler ned och gör eget jordnötssmör på. Det är min hemlighet till en god rätt.

5. Koka allt på hög värme. Det ska puttra lite

I Fisksätra fanns vid samma tid en annan ramp, var låg den?

fint tills det är ca 1 liter kvar av vätskan, vilket tar cirka 40 minuter.

Kommer du att vara på nästa års Internationella Festen för att dela med dig av fler mattips och maträtter?

6. Sänk värmen och låt såsen koka upp tills

– Jodå, det lär jag nog vara. Det finns säkert fortfarande folk som vill ha en portion eller två av min dommoda. Men själv är jag inte bara där för att slå upp ett matstånd, utan för att personligen få ta del av den sköna stämningen på Internationella Festen.

den får en lagom tjock konsistens och rör om då och då.

5.

Vilken svensk grupp hade 1978 en stor hit med låten ”Skateboard”?

DOMMODAH, 4-5 PERSONER

2. Skär lammet i grytbitar.

FISQUIZ 1.

Receptet

Familj: Gift och har två barn

Rätt svar: 1.Sikenrampen. 2. Barnen på Sikens fritidshem samlade själva ihop materialet och byggde rampen. 3. Vid Villa Caprifol. 4. Att det spökade i huset. 5. Magnum Bonum.

Vem är du då?

7. Smaka av med salt och peppar. 8. Servera med kokt ris.

LAMIN SONKO


16 KRÖNIKAN

KALENDARIET 17

Att rita en flagga Hemma på skrivbordet har jag ett relativt nytt underlägg med

alla FN-nationers flaggor. Men det är något som stör mig nu: det stämmer ju inte längre! ”You cannot trust me”, väser det nästan ljudlöst på generalförsamlingsengelska. Jag minns Libyens nyligen utbytta flagga, den helgröna, som jag först stötte på i samband med hemspråksundervisningen i arabiska på mellanstadiet under slutet av 90-talet. I min grupp var vi en samling elever från olika arabisktalande länder och under en lektion fick vi i uppgift att rita vårt respektive hemlands flagga. En pojke från Libyen såg lite mer belåten ut över uppgiften än oss andra. Han tog ett vitt A4-ark och en mörkgrön krita och i rasande fart fyllde han hela pappret. På två röda var han klar och lämnade in uppgiften till läraren – ett helgrönt papper. Vi andra upplevde det som störigt. Det där var väl ändå onödigt? Han var ju AFIFA TRAD, uppenbarligen inte klar då skribent som gillar alla figurer och symboler på flaggan saknades. Det ”the little things”såg man ju! Läraren skrattade lite och upplyste oss detaljer om att den libyske pojken inte alls hade gjort något konstigt, att flaggan såg ut så. Pojken fick snabbt en ny uppgift, medan vi andra satt och kämpade vidare med våra sneda stjärnor och fula halvmånar. Om jag skulle göra ett nytt skrivbordsunderlägg med världens flaggor skulle jag inte lägga dem i bokstavsordning som nu. Jag skulle göra indelningen ”Flaggor som är jobbiga för barn att rita” och ”Flaggor som är lätta för barn att rita” och dessutom, för mitt eget lilla nöjes skull, ”Riktigt snygga flaggor”.

Mohamed, vart e ru? Kazakstans flagga kan inte vara lätt att rita för ett barn. Den har en knepig sol i mitten, under denna en ännu knepigare örn och i kanten ett tunt, snirkligt mönster. En av barn uppskattad flagga att rita däremot, kan jag tänka mig är Japans flagga som är vit med endast en röd, rund cirkel i mitten. Med detta konstaterat dyker frågor upp: vem formger ett lands flagga, när, hur och vad grundar det sig på? Vilka regler måste man hålla sig till… egentligen? De flesta flaggorna är till exempel rektangulära, men Nepals flagga ser nästan ut som en fotbollsvimpel med två taggar, medan Schweiz flagga är kvadratisk. Varför kan det då inte finnas exempelvis en D-formad flagga? Går vi in på färgval och symboler ser man vissa uppenbara kopplingar: statsreligioner som symboliseras av vissa färger, kors, halvmånar, stjärna, symboler för viktiga historiska händelser och så vidare. Om landet istället vore ett djur måste det vara ett intelligent och tufft sådant, gärna ett farligt rovdjur som lejon eller örn. Uganda har däremot en krontrana. Den är dock väldigt fin, så det är okej. Vapen kan vi också se på många flaggor. Vissa verkar säga att ”om du inte är schysst så har vi pil och spjut att spetsa dig med och sedan, om du får för dig att göra en motattack, så har vi sköldar att försvara oss med!” Utan tvivel blir flaggan med tiden en av de starkaste, mest långlivade, symbolerna för en hel nation och dess värderingar. I många länder är det till och med brottsligt att skända flaggan. Om jag skulle designa en flagga, en flagga som ska vara densamma för alltid, fullständigt symbolisera landet, hur skulle den se ut..? Får prestationsångest bara jag tänker på det. Men jag skulle åtminstone börja med att slänga in en lite roligare form och tänka på alla barn där ute som måste rita den en hel uppväxt. ■

”Kazakstans flagga kan inte vara lätt att rita för ett barn. Den har en knepig sol i mitten, under denna en ännu knepigare örn och i kanten ett tunt, snirkligt mönster.”

Vill du/din verksamhet vara med i nästa nummers ­kalendarium? Mejla redaktion@fokusfisksatra.se.

LÖRDAG 3-4 DECEMBER Höstloppis på Forellgården. Förut-

om loppis lockas det även med kaffe och hembakade bullar. Adress: Forellgatan 15. Tid: 13.00-18.00.

M ö n s t e r av G u n i l l a K l i n G b e r G ©

Här kan du ta del av ett brett programutbud och olika aktiviteter. Bibliotek Fisksätra är en mötesplats mitt i Fisksätra centrum. Vår inriktning är Språk, Hälsa och Samhälle

@rena för demokrati

LÖRDAG 10 DECEMBER Teater. Familjeföreställning en

”Siv sover vilse” från 5 år. Tid: 13.00. Plats: Fisksätras bibliotek. SÖNDAG 11 DECEMBER

LÖRDAG 3 DECEMBER Julmarknad. Julpyssel, trolleri, musik och julkortsutställning. Tid: 11.00 - 16.00 Plats: Fisksätra Centrum.

Yoga och meditation. Drop in 60

Julfest. Fisksätra kyrkas årliga

kr/pass. Tid:18.00. Plats: Fisksätra Folkets Hus. Ledare: Lajla Tröften.

Välgörenhetsturneringen Sub-

Life Science Café. Pepptalker

julfest för små och stora. Vi leker ringlekar, äter gott och har vi tur så kommer tomten på besök. På grund av kyrkans ombyggnad är vi i år i Folkets Hus. Gratis och ingen föranmälan. Tid: 15.30.

way Cup Play For Africa i Fisksätra sporthall. En fotbollsturnering för pojkar födda 1996-1998 med syftet att samla in pengar till Afrikas horn.

Shima Momeni - tuff kvinnlig inspiratör tillika doktorand vid Uppsala Universitet berättar om forskning, universitetsstudier bakom kulisserna, livtips och annat på Fisksätra Folkets hus. Tid: 18.30-20.30.

Talangjakt. Fisksätras tjejgrupp

anordnar en föreställning med talangjakt. Tid: 18.00 Plats: Fisksätra Folkets Hus. Inträde: barn och ungdomar upp till 21: 20 kr övriga: 40 kr. SÖNDAG 4 DECEMBER Skapande Söndag. Silimandril -

workshop med musik och dans. Här skapas en fängslande värld där

Välkommen till BiBliotek Fisksätra

barnen deltar själv med sång och rytm, dans och rörelse för barn och familj - barn 3-8 år. Ledare: Martina Jordan och Anna Öberg. Gratis. Tid: 14.00 - 16.00 Plats: Fisksätra Folkets Hus.

TISDAG 6 DECEMBER

TORSDAG 8 DECEMBER Sopplunch. Efter soppa och fika

bjuds det på underhållning: ”Det strålar en stjärna”, julstämning i dikt och ton med Hans Wahlgren och Jan-Åke Sundqvist.Gratis, ingen föranmälan. Tid: 12.00. Plats: Ålgården på Ålgatan.

Yoga och meditation. Drop in 60

kr/pass. Tid: 18.00 Plats: Fisksätra Folkets Hus. Ledare: Lajla Tröften. Skapande Söndag. Julpyssel. Kom

och gör din egen julklapp tillsammans med Alizia Lopez. Tid: 14.00 - 16.00. Plats: Fisksätra Folkets Hus. ONSDAG 14 DECEMBER Bokvär(l)den – spansk litteratur på svenska och spanska. Plats: Fisksätra bibliotek. Allt om film. Geir Hansteen-Jör-

gensen regissör till ”Det nya lan-

10.00 – 19.00 11.00 – 18.00 11.00 – 15.00

Biblioteket ligger mitt i Fisksätra Centrum. Postadress: Fisksätra bibliotek, Box 4013, 133 04 Saltsjöbaden Telefon: 08-718 84 35. Fax: 08-718 87 39 E-post: bibl.fs@nacka.se www.nacka.se/bibliotek

LÖRDAG 17 DECEMBER Life Science Café. Resa till Tom Tit-utställningen i Södertälje med pendeltåg. Man gör övningar och experimenterar med hela kroppen och hjärnan. Inträde och resa kommer att vara gratis, lunch ingår ej men kan köpas på plats. Anmälan innan är obligatorisk och bindande. Max 15 personer kan anmäla sig och först till kvarn gäller! Anmälan till mail afifatrad@ hotmail.com . Detaljerad information finns på Facebook-sidan ”Life Science Café”. Tid: kl 11.00-16.00. SÖNDAG 18 DECEMBER Skapande Söndag. Avslutning -

Julpyssel och pepparkakor. Kom och pyssla tillsammans med Sofi Blomster. Tid: 14.00 – 16.00. Plats: Fisksätra Folkets Hus.

TISDAG 20 DECEMBER Life Science Café Terminsavslutning. Professionella studietekniks­

coachen och Fisksätrabon Anna Björnberg delar med sig av knep för att plugga effektivt. Därefter adventsmys med visning av ett avsnitt av komediserien Big Bang Theory och sedan kort om riktiga Big Bang Theory! Tid: 18.30-20.30. Plats: Fisksätra Folkets Hus. TISDAG 27 DECEMBER – TORSDAG 29 DECEMBER Gratis Jullovsdans. Lär dig dansa, hiphop, streetdance och dancehall. Gör egna Koreografier, träna taktkänsla och groove. På torsdag 29 december avslutar vi dansveckan med bowling. För dig 10-16 år. Ledare: Checkie Wague samt flera andra professionella dansledare. Gratis för dig som bor i Fisksätra, för övriga 300 kr/person. Anmälan senast 18 december till: kathrine.darra@gmail.com Tid:16.00 - 19.00. Plats: Fisksätra Folkets Hus. Arrangör: www.darra.se

Vill du vara med och göra vår tidning?

Öppettider: Måndag – torsdag Fredag Lördag

det” kommer hit och föreläser. Tid: 18.00 – 20.00. Plats: Fisksätra Folkets Hus.

Vi letar efter dig som är nyfiken på vad som händer i Fisksätra och vill ta reda på hur och varför, som är bra på att samarbeta med andra och som tycker att det är roligt att skriva och/eller plåta. Du behöver inte ha någon erfarenhet, men du ska vara peppad och beredd på att lägga ner några timmar i veckan på att göra Fokus Fisksätra till den bästa tidningen.

@rena för demokrati Mejla vår redaktör Patrik Wirén på patrik@fokusfisksatra.se.

K Ö K U T A FILIPS G Jag vill tacka folket i Fisksätra för de här två senaste åren. Mycket kärlek från mig, Malak Hanna, till Fisksätra.


VÄLKOMMEN TILL DIN MÖTESPLATS! Några frågor till:

Möt nya vänner, ta en fi koppla av, lära nytt eller ingen roll. Folk

Vad gör du mer än att jobba för Folkets Hus? Bland annat är jag baskettränare och lärarvikarie och sitter i styrelsen för Saltsjöbadens IF och Fisksätra Ungdomsråd.

Verksamhetschefen Johan Rådmark

Vem är du? Lär nytt, umgås eller fira! Dansa, yoga eller träffa nya vänner! Engagera dig, arbetsträna eller ta en fika!

Folkets Hus är en plats för alla tillfällen och människor.

Saihou Huset oc

Kathrin turprogr tavlorna erar ocks

Jag brinner för att varje människas möjlighetl att utvecklas tas till vara! Jag har arbetat med fattigdomsbekämpning i tredje världen och med skolutWahib veckling här hemma. Jag är 54 år och har barn och Louise Kjessler, ordförande för Folkets Hus sty- kanter oc barnbarn och bor med min fru Eva i Boo. relse sedan 2009.

Kontakta oss!

Karls kids

Vad vill du uppnå i Folkets Hus? AV EGEN KRAFT Alla människor har rätt till möjligheter, Folkets Hus Varför är du engagerad i Folkets Hus? Av Kraft stöttar unga Fisksätrabor egen ska vara en hjälp i människors utveckling. Barn ska Det är roligt att träffaEgen personer som inte är likatillgamgenom studier komma hit för en meningsfull fritid men vi ska ock- la eller har sammaförsörjning bakgrund som jag.eller arbete. Delta i eninspirerad mindre grupp föroch särskild coachning och så vägleda unga mot egen försörjning. Vi ska möjlig- Jag har själv blivit vuxit genom utbildning, eller i öppen fritidsverksamhet för göra att människor blir mer delaktiga i sina liv och möten med människor och tror att andra kan göra Karli La Corbiniere var född i Harlem, New Hus, som ansvarar för fonden, börjar nu arbetet att skapa aktiviteter tillsammans på kvällarna. det också. Mänskliga möten behövs för att samhälsamhället. York, men levde en stor del av sitt vuxna liv i med att samla ihop mer pengar. Syftet att 073-434 61 50 mohamed@ len skaärfungera väl.Mohamed För attHassan vi ska trivas, vara trygga Fisksätra. Han var en god kraft som stred för kunna stötta barn och ungas goda som ochidéer vilja engagerafisksatrafolketshus.se oss. Så jag drömmer om att Folatt unga sig trygga få kanHus? bidra till Fisksätras utveckling ochHus aktiviteter kets ska bli en riktigt bra mötesplats. Och så är Vadskulle ärkunna dinkänna dröm för och Folkets utveckla sin kreativitet. Han var omtyckt av för barn och unga i Fisksätra. Att Fisksätraborna känner att Folkets Hus är deras. det skönt med teamkänslan när vi jobbar i styrelsen många han i hittar januari 2005 rycktes Attnäralla hittragiskt och att huset blir en levande och med de andra MILJONPROGRAMMET i Huset. bortmötesplats alldeles för tidigt. du vill hedrarunt. Karls minne och stötta Är du ung och vill arbeta med dans, musik, text som gör nytta året omOm och dygnet Barbro Steensby Bolonassos, chef för ungas initiativ du eller film? Jonny Vadär jobbar styrelsen förHolmberg just 073-096 nu? 66 03 Att människor tar huset i anspråkbarns ochoch engagerar sigi Fisksätra Fisksätra bibliotek, har generöst skänkt välkommen att bidra med pengar till fonden. För jonny@fisksatrafolketshus.se i det. Sedan vill jag att vi ska nå ut och bli ett stöd i Ekonomi är alltid en viktig fråga. Utan pengar kan 25 000 kronor som hon fått i pris från Svensk mer infoplatser kontakta Folkets verksamhetschef inte verka. Målet är en hållbar finansiering som människors utveckling även på andra och iHus vi biblioteksförening. garanterar en bra basorganisation. Vi är inte där samarbete med andra aktörer. Johan Rådmark johan@fisksatrafolketshus.se Pengarna är startskottet, och en viktig grund- 070-999 90 66 ännu men på väg, TJEJGRUPPEN hoppas jag.WWSC Vi vill också bli mer plåt, för fonden Karls kids som ska premiera För tjejerfler 16-25 år. Carola Hefter 073-691 39 utåtriktade, lära känna medlemmar, locka 85 fler barns och ungas initiativ i Karls anda. Folkets carola@fisksatrafolketshus.se äldre och uppmuntra att fler tar initiativ till aktiviteter i Huset. Efson Goitom, en av grundarna till Fisksätra MUSIK, LAYOUT OCH UNGDOMSCOACH med Folkets Hus? Ungdomsråd och ny medlem av Folkets Hus sty- Vad är det bästa Rodrigo 076-631 07gör 07 rodrigo@ relse. Det jag blir jätteglad av Valdebenito är alla unga som spännande saker för fisksatrafolketshus.se sig själva och andra och som Vad är det bästa med Folkets Hus? under tiden växer av sina erfarenheter. Det känns Det är en bra mötesplats för alla åldrar och män- meningsfullt att Folkets Hus är en resurs i många HYR att LOKAL! niskor från olika kulturer. ungas liv. Och jag tror Huset gör Fisksätra till en Folkets Hus hyr ut lokaler till förmånliga priser ännu bättre plats att bo på. Vi får höra att Fisksätra Folkets Hus gör allt större nytta och blir allt mer för möten, fester, kurser eller andra ändamål. Vad har Folkets Hus betytt för dig? känt. Men medlemsantalet sjunker. Vi vet inte varför men tror att det har För mer info ring 717 89 38 eller mejla info@ Jättemycket. Jag har haft roligt och lärt mig massa att medi Folkets att nu, närHus huset är igång och verksamheterna fisksatrafolketshus.se nyagöra saker och fått många nya vänner.rullar på bra,

–stöd till unga kreativa

I november gjorde WWSC en inspirerande resa till Malmö där de träffade andra engagerade tjejer.

Aktiva tjejer i Folkets Hus Tjejgruppen är som en familj. Och jag har lärt mig jättemycket när jag jobbat med de andra tjejerna, det är det bästa med gruppen, säger Hanna Mohamud, 19 år.

I våras tog hon studenten från samhällsprogrammet. Nu har hon fått anställning av kommunen som ungdomsombud på Karriärgallerian i Sickla där hon ska stötta unga ut i karriären. – Utan de kunskaper jag fick genom tjejgruppen tror jag inte att jag skulle haft det här jobbet idag, säger Hanna som funderar på att i framtiden utbilda sig till socionom eller psykolog. – Jag har lärt mig massa nytt i gruppen. Att

vara aktiv har verkligen stärkt mitt självförtroende, säger Hanna.

Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har gruppen, som kallar sig Wonder Women Sorority Club, WWSC, arrangerat ett antal väl genomförda event, bjudit in intressanta föreläsare, gått på kurser, gjort resor och vunnit pris för sin verksamhet. Gruppen på cirka 15 tjejer i åldern 16-25 år träffas regelbundet på torsdagar klockan 18 i Folkets Hus. Andra tjejer deltar mer sporadiskt i gruppens träffar. Men varför finns det en särskild tjejgrupp? Kan inte tjejer och killar jobba tillsammans? – Syftet är inte att isolera tjejerna, tvärtom.

”Utan de kunskaper jag fick genom tjejgruppen tror jag inte att jag skulle haft det här jobbet idag.” Gruppen är en plattform att jobba utifrån. Tjejerna samverkar med killar när det gagnar arbetet, förklarar Carola Hefter, en av ledarna för tjejgruppen. Hanna instämmer: – Jag har lärt känna många utanför tjejgruppen i Folkets Hus. Innan gruppen startade var det mest killar här, men nu känner vi tjejer oss också hemma i huset. De flesta känner varandra och gemenska-

pen i huset är bra och det funkar att samarbeta. Gruppen har också bidragit till stärkt gemenskap mellan tjejer i Fisksätra. – Och det gruppen gör är ett bevis på att unga tjejer tillsammans kan bidra till en positiv samhällsutveckling, understryker Carola, som tycker att hon har ett roligt men inte allt för svårt jobb.

Att var ledare innebär inte att bestämma eller lära ut. – Nej, alla lär av och inspirerar varandra. Tjejerna leder sig själva men får stöd av oss coacher när det behövs. Vill du vara med? Kontakta Carola 073-691 85 39 eller carola@fisksatrafolketshus.se

Av Egen

Initiativt na, Andy Abdirsak också i p av Nacka egen förs pen belö 000 kron sker dels skild coa fritidsve aktivitet

Stötta Folkets Hus – bli medlem!

Carola H de sjukgy Women S

känns det inte lika viktigt att stötta oss. Men det är det visst! För oss har som arbetar med Huset, såväl som mot ersättning, är Varför du engagerat digideellt i styrelsen? ALLMÄNNA FÖRFRÅGNINGAR det tryggt att ha en stark förening i ryggen. Fisksätra Folkets FöreningTekle tog Joseph 2003 initiativ till Fisksätra FolJag känner att jag kan bidra och brinner för det jag Hus Alena Dahlgren 717 89 38, 073-928 29 håller påoch med i Ungdomsrådet. Eftersom vi hål-tradition kets som Hus Förening. Han är anställd för att08stärka är religiöst politiskt obunden. Vi är en del av en gammal alena@fisksatrafolketshus.se i Folkets och Husanpassa och gärna vill samverka ärskapa det ensamverkan föreningar och medlemmarviler villtill modernisera till Fisksätra genom att trivsam, med andra naturligt attoch jaganvändbar är med. mötesplats. Vår grundtro är att vi människor na. Folkets Hus vill vara en resurs för föreningslivet stimulerande Fisksätra. växer och mår bra när vi möts och gör något tillsammans. Vi villiatt våra VERKSAMHETSCHEF Hur vill gör dustörsta utveckla Hus? fina lokaler möjligaFolkets nytta. Så kom till Huset och använd det! Och Johan Rådmark 070-999 90 66 johan@ Göra det grönare! Folkets Hus kan bli ett centrum välkommen att utveckla Huset med oss. fisksatrafolketshus.se för ett grönare samhälle. Tänk om det blir härifrån Alena Dahlgren arbetar på kontoret bl.a. med Att vi blir fler medlemmar gör oss starkare till exempel när vi förhandlar allt börjar och om vi i Fisksätra kan inspirera andra bokningar. Hon svarar oftast i telefon om Du ringer om ellerresten när vi söker bidrag.grönare! Så om du tycker attatt vi gör bra,38. tillmedel att göra av världen Jag vill vi något 717 89 KULTUR FÖR BARN OCH UNGA stötta oss genom att bli medlem! Det kostar 100 kronor per år. Du blir ska börja leva i harmoni med naturen. Kathrine Nyhuus 070-437 13 76 kathrine@ medlem genom att sätta in pengarna på plusgiro 120 88 92-8. Glöm inte fisksatrafolketshus.se att ange namn, adress, och gärna födelsedatum, kön, e-postadress och telefonnummer. Då får vi bättre information om våra medlemmar och vi kan lättare nå dig med informaFÖRENINGSSAMORDNARE tion.

Vad gör Vi bjude ungdoms och kultu gandet b tjejerna a på Valbo 15 000 kr

Vilka är WWSC ä inspirera tjejer trä men inte Danira B

Varför e Syftet är är en pla kar med

Joseph Tekle 070-396 53 01 joseph@fisksatrafolketshus.se

Välkommen till vår förening! Hälsningar Louise Kjessler, ordförande

FISKSÄTRA FOLKETS HUS FÖRENING ordförande Louise Kjessler 070-424 64 25 louise@fisksatrafolketshus.se Johan Rådmark

Efson Goitom

Vilka jobbar med Folkets Hus? Cirka 20 anställda, de flesta på deltid. Dessutom arbetar många ideellt i grupper och föreningsstyrelse. Andra ideella krafter i Huset är till exempel Fisksätra ungdomsråd. Blå Vägen bedriver arbetsträning och driver vårt kafé.

Louise Kjessler

Joseph Tekle

Alena Dahlgren

Vad händer i Huset? pengarna ifrån? Håll utkik på anslagstavlor eller titta in på vår hemsida www.fisksatrafolketshus.se Kom på dans, yoga, tai chi eller till musikstudion. Besök våra särskilda evenemang. På helgerna finns kulturaktiviteter för hela familjen, på loven särskilda program för skollediga. Hör av dig om du själv eller ihop med andra vill ordna aktiviteter! info@ fisksatrafolketshus.se eller 717 89 38.

Var kommer

Verksamheterna stöds ekonomiskt av bland andra Nacka kommun, Allmänna arvsfonden, Ungdomsstyrelsen och Stena fastigheter.

Saihou


Priserna gäller vecka 48 den 2/12–4/12-11. Lokalt kan lägre priser och variationer i sortimentet förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Fisksätra

Öppet måndag–fredag 8–20 • lördag–söndag 9–19

Varmt välkommna till vårt Lördag den 10 december klockan 10–14

förvinter-Jippo!

Innan snön kommer kan det kännas lite mörkt och tråkigt, därför vill vi liva upp med: • • •

Korv med bröd för 5 kr Fiskdamm för de yngre med spännande överraskning! Glögg med lussekatt för 5 kr.

Med vänliga hälsningar från oss på ICA Supermarket Fisksätra.

4 för

10k

Superklipp! Olivolja extra vergine Zeta. 50 cl. Jfr pris 39:80/liter. Max 2 erbj/kund.

19

90 /st

Superklipp! Lättdryck fläder ICA Basic. 20 dl. Jfr pris 12:50/liter.

4 för

20k +pant

Superklipp! Julmust ICA. 1,5 liter. Jfr pris 3:33/liter +pant. Max 2 erbj/kund.

Fokus Fisksätra Nr. 2  

Nummer Två av Fisksätras egna lokaltidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you