Page 1

SPECIAL ADVERTISING FEATURE

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 79 | ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Πρωτοπόρος στην κινεζική αγορά

DEALS ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΠΩΣ O ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ PASCHALI DEVELOPERS ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ TΙΜΗ €4.95 | ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ €3.40 ΓΙΑ ΤHN KYΡIAKH 2/9/12 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

www.inbusinessnews.com


ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 79 | σεπτεμβριοσ 2012

O (οχι τοσο) μυστήριος κύριος Yang Qi Ο επενδυτής από το Μακάο, που ήρθε στην Κύπρο με 600 εκ ευρώ για ανάπλαση του παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας, έφερε τα πάνω - κάτω και έγινε ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος στο νησί. Μιλά αποκλειστικά στο ΙΝ Βusiness.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ EUROLIFE

Η EuroLife βράβευσε σε ειδική τελετή τους κορυφαίους Ασφαλιστικούς Συμβούλους που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη χιλιάδων πελατών. Οι 10 πρώτοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι που ξεχώρισαν το 2011 είναι οι:

1

Τρίγγος Στέλιος

6

Αθηνοδώρου Ρολάνδος

2

Κιτρομηλίδης Χρίστος

7

Καζαμίας Παναγιώτης

3

Ανδρέου Μιχάλης

8

Φλωρίδου Καίτη

4

Λιπέρτης Θεόδωρος

9

Αντωνίου Δέσπω

5

Φακοντής Λεωνίδας

10

Βασιλείου Λουκία


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

IN Business Τεύχος 79, Σεπτέμβριος 2012

Features

cover story ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία:

Stri ke 3!

Ο (όχι τόσο) μυστήριος κύριος Yang Qi

Το πρόσωπο της ανεργίας ➍

52 ➏

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είχε πει: «Μου παίρνεις τη ζωή, όταν παίρνεις το εισόδημα που μου εξασφαλίζει τα προς το ζην». Στην Κύπρο του 2012 και σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν ότι τους έχει κλαπεί η ζωή. Συναντήσαμε δεκάδες από αυτούς στις ουρές του Ταμείου Ανεργίας. Μιλήσαμε με αρκετούς. Δημοσιεύουμε τις προσωπικές ιστορίες επτά εξ αυτών.

Ανεργία: Strike 3!

60

Ο επενδυτής από το Μακάο, που ήρθε στην Κύπρο με 600 εκ ευρώ για ανάπλαση του παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας, έφερε τα πάνω - κάτω και έγινε ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος στο νησί. Μιλά αποκλειστικά στο IN Business.

52

Το IN Business ανοίγει το Φάκελο Ανεργία, αναλύει τη στατιστική, αλλά και την κοινωνική πτυχή του θέματος που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις της Κύπρου.

The Big Banks Theory

Η συνταγή «Ambrosia» του επιχειρείν

76

Η ανάπτυξη δεν σταμάτησε ποτέ. Ούτε τα πέτρινα χρόνια του 1974 ούτε σήμερα που η βιομηχανία υποφέρει από την κρίση. Ο διευθυντής της Ambrosia Oils Ltd, Μιχάλης Ευαγγελίδης, μιλά για την εταιρεία.

66

Πού βρίσκονται, πώς έφτασαν ως εδώ και ποιες οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών, που σε μερικούς μόνο μήνες έφτασαν από το ζενίθ στο ναδίρ. 74

Carpe Diem

Νέες συμφωνίες για τον Όμιλο Φώτος Φωτιάδης, ο οποίος αδράχνει τις ευκαιρίες που ανατέλλουν εν καιρώ κρίσης.

Μοnthly Briefing

74

10| Newsbrief 12| Companies/ Industry & People Κυπριακές Αερογραμμές: Σφίγγει ο κλοιός Φούρνοι Ζορπάς: Το ψωμί έχει τη δική του ιστορία… 3rd Limassol Economic Forum: Το φόρουμ των προσωπικοτήτων Συνδρομητικά κανάλια: Τα πακέτα και οι τιμές τους Καλοκαίρι: Τα αναψυκτικά… στα high τους 16| «Αυτοκρατορία» Σιακόλα: Το εταιρικό δέντρο του κυπριακού κολοσσού 18| Eurofast: Δίχως γεωγραφικά όρια 20| Ανδρέας Δερμοσονιάδης: Σε ρόλο integrator 22| Gold Buyers: Gold for cash 26| Novelway Ltd: Live happilly 30| Thermomix: The art of cooking 32| Breeze: Bright and breezy 34| Around the Globe 40| Σελιδοδείκτης 42| ΙΝ Βrand Μentos 44| Business Agenda

Last Page

Numbers & Stats

4

IN BUSINESS

10

82

www.inbusinessnews.com


ιδρυτης:

Άντης Χατζηκωστής

EDITORIAL

Γιώργος Μιχαήλ Δάφνη Ροδίτου Τανγκ Διευθύντρια Media IMH: Έλενα Λεοντίου Αρχισυνταξία Κειμένων: Μαρία Θεμιστοκλέους Χατζηκώστα Βοηθός Αρχισυντάκτη ΙΝ Business: Στέλλα Μούρεττου Σύνταξη: Στέλλα Μούρεττου, Αντώνης Αντωνίου, Mαρία Πηλείδου, Χριστόφορος Ζαβρός, Aντρέας Κωστουρής Διευθύνων Σύμβουλος ΙΜΗ: γενικη Διευθύντρια ΙΜΗ:

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

To

Άννα Θεοδοσίου Jo Michaelides, Oλέσια Kωνσταντίνου, En Face Studio, Γιώργος Καστάν

Art Director: Φωτογράφοι:

tωρα

σe iphone, iPAD & ANDROID

ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΔΙΑΣ ΛΤΔ

Κώστας Ν. Χατζηκωστής Οίκος Δίας Λτδ Διευθύνων Σύμβουλος: Γιώργος Μιχαήλ Διευθύντρια Περιοδικών: Μαριλένα Ιεροδιακόνου Group advertising Director: Μαρία Κυριάκου iδρυτης:

Ιδιοκτησια: Εκδοτικός

Σπυρούλα Μωυσέως Έλενα Κωνσταντινίδου Advertising Executive: Χάρης Παυλίδης Client Service Supervisor: Μαρία Χαραλάμπους Client Service executives: Ζωή Νικολαίδου Marketing executive Περιοδικών: Κατερίνα Κέστωρα Yπεύθυνη Προγραμματισμού: Χριστιάνα Παναγίδου Yπεύθυνος Λογιστηρίου περιοδικων: Γιάννος Χαραλάμπους Λογιστήριο: Άντρη Κυριάκου Τυπογραφείο: CASSOULIDES MASTERPRINTERS διευθυντρια διαφημιστικού τμηματος περιοδικών: Operations Manager:

Διαφήμιση

Τηλ. 22580822, Φαξ 22580828 harisp@diaspublishing.com Συνδρομές (Ετήσιες) Κύπρου:

€54 | Εξωτερικού: €77 Θεμούλα Λεωνίδου, themoula@imh.com.cy

Υπεύθυνη Συνδρομών:

ISSN 1986-0056

Γενική Επιμέλεια Ύλης:

ΙΜΗ

InBusinessNews.com αρχισυντακτησ:

Aντώνης Αντωνίου

senior editor: Aντρέας Κωστουρής Αdvertising Executive:

Νικόλας Μιλάνος

IN Technology αρχισυντακτρια:

Mαρία Πηλείδου

Γραφεία Επικοινωνίας

Αναζητήστε το με τους κωδικούς inbusiness στο Αpp Store και inbusinessnews στο Google Play (android market)

new meDIAS

»

Αιγάλεω 5, Στρόβολος 2057 Τ.Θ. 21185, 1503 Λευκωσία, Κύπρος Τηλ. 22505555, Φαξ 22679820, inbusiness@imh.com.cy www.imh.com.cy

Σαρώστε τον κωδικό για να μεταβειτε στο www.inbusinessnews.com

www.inbusinessnews.com


editorial Aπο την ελενα λεοντιου

t enien v n o c Ιntruths

Έ

να έγγραφο εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου διαρρέει. Tο εξασφαλίζουμε ολόκληρο και διαβάζοντάς το σκεφτόμαστε: Λαβράκι! Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη «αποκάλυψη» ενισχύει για ακόμη μια φορά την άποψη των ημερών πως «υπάρχει βρωμιά στις τράπεζες». Διπλό «λαβράκι»! Μα πόση τύχη, πια… Επιτρέψτε μας, όμως, να διερωτηθούμε: Πόσο «λαβράκι» είναι η συγκεκριμένη είδηση, όταν το ίδιο έγγραφο, από την ίδια πηγή και την ίδια στιγμή βρίσκεται στα χέρια ΟΛΩΝ των οικονομικών συντακτών του νησιού; Όχι τόσο τυχαίο, τελικά… Το τελευταίο διάστημα οι «βρώμες» για το τραπεζικό σύστημα ακολουθούν η μια την άλλη. «Για όλα φταίνε οι τράπεζες!», δεν το ακούσατε; Αυτό καταγγέλλει η Κυβέρνηση δια στόματος όλων των εκπροσώπων της.

8

IN BUSINESS

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο πρόβλημα. Αν δεν έκαναν κακοδιαχείριση οι τράπεζες δεν θα αγοράζανε τα ελληνικά ομόλογα και αν δεν το έπρατταν θα συνεχίζαμε να πλέουμε σε πελάγη ευρωστίας με τα δημόσια ταμεία γεμάτα, το κρατικό σύστημα να δουλεύει σε φουλ παραγωγικούς ρυθμούς, το Γενικό Σχέδιο Υγείας να έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και τις κυπριακές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού… Είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και σε λεφτά και σε στρατηγικό πλάνο, δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα; Άστε τι φανερώνουν οι αριθμοί, άστε τι λέει η Τρόικα, μόνο οι τράπεζες φταίνε. Στο πλαίσιο όλου αυτού του blame game σκέφτηκε κανείς, άραγε, πόσο επιπόλαια, αφελέστατα και άσκεφτα γίνονται αυτές οι δηλώσεις; Διότι, στο τέλος της ημέρας, η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ να ρίξουν όλο το φταίξιμο στις τράπεζες και να εκθρονίσουν τα golden boys, στρέφεται μόνο εναντίον της χώρας μας, για την οποία δηλώνουμε υπερήφανα ότι αποτελεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Δεν υπάρχει λόγος για τόση εμπάθεια. Δεν αξίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αυτό τον πόλεμο. Σκέφτηκε ποτέ κανείς πώς θα ήταν το μικρό μας νησί χωρίς τις τράπεζες; Ξεχάσαμε τόσο εύκολα την ανάπτυξη που μας έφεραν, την επέκταση του τραπεζικού επιχειρηματικού μοντέλου στο εξωτερικό, την εδραίωση του τομέα

παροχής υπηρεσιών; Kι αν έγιναν λάθη, μόνοι μας θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, τελικά; Γιατί, στο τέλος της ημέρας, τα εν οίκω μη εν δήμω, κύριοι, όταν πρόκειται για την εθνική μας επιβίωση. Αυτοί που έπραξαν λανθασμένα δεν πρέπει να οδηγηθούν… κατευθείαν στην πυρά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια σοβαρή έρευνα και μια εις βάθος ανάλυση των τραπεζών μας και όλου του συστήματος κι όχι ο εξευτελισμός, στον οποίο έχουμε υποβάλει τους εαυτούς μας, με εγχώριους και ξένους θεατές. Αυτός ο… αυτοεξευτελισμός δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος παροχής υπηρεσιών, που προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές. Και σίγουρα δεν γίνεται με καθαρές τις συνειδήσεις και τις ατζέντες. Πριν να είναι εντελώς αργά, ας προσπαθήσουμε να βρούμε τη λίγη λογική που μας έχει απομείνει, περισώζοντας την αξιοπρέπεια και την τραυματισμένη ταυτότητά μας, εάν θέλουμε να είμαστε ένα κέντρο υπηρεσιών που σέβεται τον εαυτό του. *Κι εδώ που τα λέμε, μερίδιο ευθύνης στην κακή εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω έχει και η αντιπολίτευση. Να μιλά για τα στραβά και τα ανάποδα, ναι, να τα καταγγέλλει και πάλι, ναι, αυτός είναι ο ρόλος της, όμως οι υπερβολές στις δηλώσεις - ενόψει Προεδρικών - βλάπτουν σοβαρά, επίσης, την εικόνα μας.

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING

Companies, Industries & People

Η Triple Five ενδέχεται να επενδύσει

70 εκ ευρώ,

για να εξασφαλίσει πέραν του

90%

από τις μετοχές των Κυπριακών Αερογραμμών

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

Σφίγγει ο κλοιός

Με τον οικονομικό κλοιό να σφίγγει κάθε μήνα και περισσότερο, οι Κυπριακές Αερογραμμές καλούνται να επιβιώσουν σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργείται αφενός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διεθνώς ο τομέας και αφετέρου από την τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

T 12

ο μέλλον και οι όποιες προοπτικές διάσωσης της εταιρείας πηγάζουν μέσα από δύο βασικά

IN BUSINESS

κεφάλαια: Πρώτον από τις προτάσεις αναδιάρθρωσης που θα προκύψουν από τη μελέτη ξένου συμβούλου που αναμένεται και δεύτερον από το ενδεχόμενο εισδοχής στο μετοχικό σχήμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) του ομίλου της Triple Five. Την ίδια στιγμή, με το νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Σταύρου Σταύρου, η εταιρεία απολαύει ευρείας στήριξης από κόμματα και εργαζόμενους κι έτσι μπορεί, πλέον, να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στο όλο σχέδιο μοιραία περιλαμβάνεται, συν τοις άλλοις, και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού, την ώρα που προτάσεις για βελτίωση των οικονομικών δεδομένων θα έλθουν από τον ξένο οίκο, που θα επιλεγεί από το ΔΣ, για να προβεί στη μελέτη βιωσιμότητας. Θα πρέπει, ακόμη, να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ελπίδες, που απορρέουν μέσα από την Triple Five, φέρνουν χαμόγελα

αισιοδοξίας στους ιθύνοντες των ΚΑ, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον του καναδικού ομίλου είναι και υπαρκτό και σοβαρό. Στις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, σχετικά με το πόσα χρήματα σκοπεύει να επενδύσει στις Κυπριακές Αερογραμμές η Triple Five, τι πλάνα έχει για τον αερομεταφορέα, αλλά και πότε προτίθεται να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης για τις κρατικές αερογραμμές της Κύπρου. Πάντως, η… υπεραισιοδοξία του Ίκαρου οδήγησε στην πτώση. Εάν, όμως, δεν δημιουργούσε τα φτερά με τον πατέρα του Δαίδαλο, δεν θα έφτανε ποτέ ψηλά. Ας ελπίσουμε πως, πλέον, την καθοριστική στιγμή οι Κυπριακές θα… κάνουν καλές πτήσεις, διατηρώντας το όνομα της Κύπρου ψηλά στους αιθέρες, το προσωπικό στις εργασίες του και την οικονομία με ένα πρόβλημα λιγότερο. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

www.inbusinessnews.com


που ωμιά ία σε ψ ι Ζορπάς ιλ ικ ο ί ρνο αηπ Σήμερ ρουν οι Φού να ικανοποιε η έ κ ε φ γ τ σ ά σ ν ο ώ ρ α , π ια ροφική εράστ είναι τ στο και διατ ύ ο γ ε κάθ

ωμα Το ζύμ του ώ ρ π υ ο τ ίτικου αθηαιν ο 1975 τ ύ ψωμιο

Luis Campos E Cynha Dr. Danuta Hübner Henning Christophersen

ΦΟΥΡΝΟΙ ΖΟΡΠΑΣ

Το ψωμί έχει τη δική του ιστορία… Τριάντα επτά χρόνια πριν ο φούρνος του Ζορπά έβγαζε το παραδοσιακό αθηαινίτικο. Μόνο αυτό, το προζύμι της Α. Ζορπάς & Υιοί Δημόσια Λτδ. Σήμερα το ψωμί είναι μόνο ένα κομμάτι της τεράστιας ποικιλίας που προσφέρει στα 50 πρατήριά του.

A

πό αρχαιοτάτων χρόνων ο άρτος ημών ο επιούσιος αποτελούσε ευλογημένη τροφή για το τραπέζι μας. Το ψωμί, στην όποια του μορφή, αποτελεί βασικό είδος διατροφής και πρώτης ανάγκης, ίσως το μοναδικό προϊόν που δεν λείπει ποτέ από το ελληνικό, τουλάχιστον, τραπέζι. Το αθηαινίτικο… Ένας από τους πιο καταξιωμένους φούρνους του τόπου μας, η εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Δημόσια Λτδ, έχει να επιδείξει πολλές νοστιμιές ακόμα και σ’ ένα απλό είδος διατροφής, όπως είναι το ψωμί, που αποτελεί δίχως άλλο την κορωνίδα στην τεράστια γκάμα των προϊόντων της εταιρείας. Το πρώτο ψωμί ζυμώθηκε στο μικρό φούρνο της Αθηαίνου το 1975 κι από τότε αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ποιότητας των Φούρνων Ζορπάς. Η συνταγή από τότε παραμένει η ίδια με κύρια συστατικά της τα αγνά υλικά, την αγάπη, την αξιοπιστία και το σεβασμό στην παράδοση και την κοινωνία. … και άλλα πολλά Το αθηαινίτικο και το κοινό κυπριακό ψωμί ακολούθησε μια ευρεία γκάμα λα-

www.inbusinessnews.com

χταριστών άλλων ειδών, που ικανοποιούν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. Σήμερα οι Φούρνοι Ζορπάς διαθέτουν γαλλική σειρά ψωμιών - μπαγκέτες και μικρά ατομικά -, εξειδικευμένα, όπως, πολύσπορο, κριθαρένιο, πιτυρούχο, χωρίς γλουτένη και άλλα, κουλούρια, τριάρες και διάφορα παραδοσιακά απ’ όλο τον κόσμο, φραντζόλες και φραντζολάκια, εποχικά, όπως, λαγάνες, χριστόψωμο και άρτο, καθώς και σειρά ψωμιών σε φέτες. Η εταιρεία, πέρα από τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, στα περισσότερα πρατήρια διαθέτει πρόσθετα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως, σάντουιτς και πίτσα, μεσογειακή κουζίνα και το Café 24, ενώ στη Λευκωσία λειτουργεί και delivery. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

3rd LIMASSOL ECONOMIC FORUM

Το φόρουμ των προσωπικοτήτων

Το μεγαλύτερο οικονομικό φόρουμ της Κύπρου πραγματοποιείται την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό.

Η

φετινή είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται το φόρουμ και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μερικούς από τους σπουδαιότερους πολιτικούς, οικονομικούς αναλυτές, ηγέτες και εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και τον κόσμο. Πρόκειται για ένα υψηλού επιπέδου επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θίγονται θέματα για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία. Απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη, των οποίων το γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο και η επιχειρηματική τους δράση επιδρούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου.

Θέματα Η ατζέντα του περιλαμβάνει μια γκάμα επίκαιρων και άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως: • European Political Leaders on responsible leadership in times of crisis. • The austerity Vs growth dilemma and the state of the European. economy: what needs to be done? • Is Germany right to ask for austerity in Europe? • The academic debate on the future of economics. • The media correspondents debate on major economic and financial issues. • Investing in a «brave new world». • The Future of Banking in Europe. • Foreign Policy issues affecting regional and international politics and Business. Προσωπικότητες Μερικές από τις προσωπικότητες που θα παραστούν στο φόρουμ είναι οι: • Lord John Prescott, πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Αγγλίας, σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού Tony Blair και του Υπουργού Οικονομικών Gordon Brown. • Henning Christophersen, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην Υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών και πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Δανίας. • Dr. Danuta Hübner, οικονομολόγος και policy maker, πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ευρωπαίος Επίτροπος, πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολωνία. • Luis Campos E Cynha, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Πορτογαλία. • Βάσος Σιαρλή, Υπουργός Οικονομικών, Κύπρος. Προφίλ Το 3rd Limassol Economic Forum, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβου-

IN BUSINESS

13


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

➟ Περισσότερες πληροφορίες για το φόρουμ: Ουρανία Παύλου, ΙΜΗ, τηλέφωνο: 22505531, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ourania@imh.com.cy και ιστοσελίδα: www.limassoleconomicforum.com.

λίου, διοργανώνεται από το περιοδικό IN Business, σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science και το LSE Cyprus Alumni. Υποστηρίζουν το Eμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, ο Δήμος Λεμεσού και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Χορηγοί είναι οι: Andreas Neocleous & Co LLC, Deloitte, Marfin Laiki Bank και Phil Andreou Group. Το φόρουμ θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Τα πακέτα και οι τιμές τους Πόσους συνδρομητές έχει το καθένα από τα τέσσερα συνδρομητικά κανάλια; Ποια τα πακέτα τους, τι προσφέρουν και πόσο χρεώνουν.

Η

Cablenet έχει περισσότερους από 30.000 ενεργούς συνδρομητές. Βασική της υπηρεσία είναι

η cableview, η οποία περιλαμβάνεται σε όλα τα οικιακά cable πακέτα. Προσφέρει, επίσης, τις υπηρεσίες cableview+ και cableview HD, πακέτο τεσσάρων ρωσικών καναλιών και άλλο ένα τριών καναλιών ενηλίκων, τα οποία κοστίζουν €9.15 και €5.00, αντίστοιχα, ως αναβαθμίσεις στην υπηρεσία cableview+, η οποία προσφέρεται ως αναβάθμιση στην cableview με επιπλέον μηνιαία συνδρομή €6.00. Τέλος, η cableview HD προσφέρεται ως αναβάθμιση στην cableview+ με μηνιαία συνδρομή €6.00. Η Cytavision κατέχει το 58%, περίπου, της αγοράς (cable και iptv). Τα τελευταία δύο χρόνια οι συνδρομητές της έχουν ξεπεράσει τους 44.000. Η υπηρεσία διατίθεται με τα τρία τιμολογιακά πακέτα Value Pack, Value Pack Plus και Full Pack, που προσφέρονται για οικιακή χρήση, ενώ το Public Pack προορίζεται για δημόσια προβολή σε καφετερίες, μπιραρίες και αλλού. Το Value Pack για πελάτες με Internet/DSL Access της Cyta στοιχίζει €13.90 το μήνα και για εκείνους που δεν διαθέτουν την υπηρεσία αυτή κοστίζει €22.59. Η μηνιαία συνδρομή για το Value Pack Plus για πελάτες με Internet/

DSL Access της Cyta είναι €19.90 και για εκείνους που δεν διαθέτουν την υπηρεσία αυτή κοστίζει €28.59. Το Full Pack για πελάτες με Internet/ DSL Access της Cyta στοιχίζει €29.90 το μήνα, ενώ χωρίς την υπηρεσία αυτή κοστίζει €38.59. Τέλος, η μηνιαία συνδρομή για το Public Pack είναι €59.80 για πελάτες με υπηρεσία Internet/DSL Access της Cyta και €73.79 χωρίς αυτή. Η LTV (Lumiere TV Public Company Ltd) έχει συνδρομητική βάση 40.000 πελατών. Προσφέρει τρεις υπηρεσίες, τις LTV Terrestrial, LTV Cable και LTV3PLAY, ενώ τα κανάλια της διατίθενται και στην πλατφόρμα της Cytavision. Το πακέτο LTV Terrestrial Mini (LTV, LTV1) προσφέρεται στην τιμή των €42.02 το μήνα και το LTV Terrestrial Full (LTV, LTV1, LTV2, LTV3, LTV SPORTS 1, LTV SPORTS 2) προς €50.86 το μήνα. Η τιμή για το LTV Cable ξεκινά από €59.00 το μήνα και για το LTV3PLAY από €71.12 ως εξής: Silver από €71.12, Gold από €81.29, Platinum από €91.46 και Diamond από €101.64 Η PrimeTel έχει πάνω από 35.000 οικιακούς και εταιρικούς πελάτες. Ανάμεσα σε άλλα κανάλια φιλοξενεί το PrimeSports, το οποίο προσφέρεται δωρεάν στο βασικό πακέτο. Επίσης, μέσα από την υπηρεσία MovieClub, οι συνδρομητές μπορούν να ενοικιάσουν blockbuster, πρεμιέρες, αγαπημένες και καινούργιες high definition ταινίες και να τις παρακολουθήσουν όσες φορές θέλουν εντός 48 ωρών. Tο on demand κανάλι PrimeView περιλαμβάνει περιεχόμενο από οκτώ κατηγορίες: Σειρές, ταινίες, HBO, WarnerTV, παιδικά, ντοκιμαντέρ, lifestyle και μουσική με €5.85 το μήνα. Επιπλέον, η τηλεοπτική πλατφόρμα, PrimeTV, διαθέτει περισσότερα από 150 κανάλια και αυτό το μήνα η εταιρεία λανσάρει νέα πακέτα με μειωμένες τιμές. ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

14

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Μεγαλύτερες πωλήσεις για την Α/φοί Λανίτη σημειώνουν τα αναψυκτικά CocaCola, Diet Coke και Coca-Cola Zero, ενώ για την Α&P Enterprises Pubic Company Ltd τα Pepsi, 7UP και Lipton Ice Tea

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αναψυκτικά στα high τους Η άφιξη των τουριστών και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν την καλοκαιρινή περίοδο τη σημαντικότερη των μη αλκοολούχων ποτών.

Ο

ι εταιρείες Α/φοί Λανίτη και Α&P Enterprises Pubic Company Ltd, διανομείς στην Κύπρο των αναψυκτικών Coca-Cola και Pepsi, αντίστοιχα, συμφωνούν ότι το καλοκαίρι είναι η περίοδος θραύσης των αναψυκτικών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η διαφημιστική προβολή τους είναι εντονότερη.

Coca-Cola

«Πάνω από το 30% των πωλήσεών μας γίνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω του θερμού καιρού και της άφιξης των τουριστών», σχολιάζει ο Νικόλας Μπενιουδάκης, marketing manager της Α/φοί Λανίτη. Κάθε χρόνο η εταιρεία προωθεί τα προϊόντα της με προσφορές σε σημεία πώλησης, οι οποίες συνδυάζονται συχνά με διοργανώσεις, όπως το Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, των οποίων η Coca-Cola είναι χορηγός. «Φέτος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο Euro, με τοπικές και tailor made προωθητικές ενέργειες σε όλη την Κύπρο», αναφέρει. Έγιναν αρκετές above και below the line ενέργειες και λανσαρίστηκαν συγκεκριμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις για το Euro, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Heart Truth.

Pepsi

Η μεγάλη διάρκεια του καλοκαιριού και η άφιξη των τουριστών λειτουργούν ευεργετικά στις πωλήσεις, σημειώνει ο Σωκράτης Μιχαηλίδης, γενικός διευθυντής της Α&P Enterprises Pubic Company Ltd. Η Pepsi προσεγγίζει τους καταναλωτές μέσα από τον αθλητισμό και τη μουσική, τα οποία «παντρεύει» με πρωταγωνιστές - αστέρια, όπως, οι Leo Messi, Didier Drogba, Fernando Torres, Frank Lampard, καθώς και τον DJ Calvin Harris. Με τον τρόπο αυτό φέρνει ο κοινό πιο κοντά στην επιλογή του προϊόντος. Η διαφημιστική καμπάνια της Pepsi συνδυάζει προώθηση μέσω τηλεόρασης και πινακίδων στους δρόμους, αλλά και προωθητικές ενέργειες σε καταστήματα. χριστοφοροσ ζαβροσ


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

«αυτοκρατορια» σιακολα

Το εταιρικό δέντρο

του κυπριακού κολοσσού ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

N.K. SHACOLAS (HOLDINGS) LTD

HOB HOUSE OF BEAUTY LTD

Η CTC διαθέτει το 50% της κοινοπραξίας με τη MPM Group στην Τη διανομή των προϊόντων της Danone A.E. στην Κύπρο απέκτησε πρόσφατα η Argosy Trading. O κύκλος εργασιών της Danone στο νησί το 2012 εκτιμάται στα €4 εκ.

Cyprus Trading Corporation PLC

16

IN BUSINESS

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο Volvo και Huyndai κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους κατά 3,6% τους πρώτους έξι μήνες του 2012.

OUTLETS BY CYPRUS AIRPORTS (F & B) LTD

Κατασκευές

HERMES AIRPORTS LTD

Marlboro, Philip Morris, L&M, Old Navy και Virginia Slims.

mtn cyprus LTD Εμφανίστηκε στην κυπριακή αγορά τον Ιούλιο του 2004, εξασφαλίζοντας άδεια λειτουργίας GSM σε πλειστηριασμό της κυβέρνησης από την εταιρεία Areeba.

Δημιουργήθηκε το 2007 από τις SSP, Louis Group, CTC Group και Aer Rianta, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική διαχείριση των τμημάτων εστίασης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μέχρι το 2031. Μεταξύ άλλων διαθέτει: Atrium Bar Bistro, Beer Garden, Burger King, Caffé Ritazza, Costa Coffee, Dinner Onair, Flo Café, Segafredo και Sbarro.

διανομή καπνικών προϊόντων της Philip Morris με brands, όπως:

Διαθέτει αντιπροσωπείες οχημάτων όλων των ειδών, όπως, Volvo Cars, Hyundai, Iveco, Irisbus, Scania και CAT.

IDEEA DISTRIBUTION OF APPLIANCES LTD

Θυγατρική της Argosy, που ασχολείται με την εισαγωγή και

Είναι κοινοπραξία εταιρειών

Τηλεπικοινωνίες

CASSANDRA TRADING LTD

Εταιρεία διανομής ηλεκτρικών ειδών, που αντιπροσωπεύει η CTC, όπως

CTC AUTOMOTIVE LTD

Το δίκτυο διανομής της φτάνει απευθείας

ARTVIEW CO. LTD Έχει την αντιπροσωπεία και διανομή γνωστών καλλυντικών και αρωμάτων, όπως, Dior και John Varvatos.

Aυτοκίνητα

ARGOSY TRADING CO LTD

Αντιπροσωπείες και διανομές

Η MTN Κύπρου είναι ένα joint venture

που δημιουργήθηκε για να αναλάβει την κατασκευή και

De Dietrich, Dimplex, Bosch, Philips, Whirlpool, Sony και Samsung.

www.inbusinessnews.com


€259 εκ. Εμπόριο

ERMES DEPARTMENT STORES PLC

Περιλαμβάνει τα Debenhams και καταστήματα, όπως, Zako, Miss Sixty, Oviesse, Cortefiel,

Περιλαμβάνει, περίπου, 100 μαγαζιά και πολυκαταστήματα σε Κύπρο και Ελλάδα, καλύπτει 100.000 τ.μ. χώρους πώλησης, εργοδοτεί 2.400 υπάλληλους και διαθέτει πάνω από 324.000 μέλη στο ERMES Club.

s

ck

co

a Pe

u ,S ow Scandia και Domex, επίσης τη διαχείριση των καταστημάτων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

l ,G

Lancôme, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent, Gucci¸ Dolce & Gabbana, και Biotherm.

CYPRUS AIRPORTS (F&B) LTD

Περιλαμβάνει το τμήμα τροφίμων στα Debenhams και τα αρτοποιεία Artopolis Bakeries. Επίσης,

Activia, Airwick, Altis, Becel, Colman’s, Dettol, Elite, Energizer, Galaxy, Hawaiian Tropic, Hellmann’s, Kellogg’s Special K, Knorr, Jacobs, Lipton, Mars, Melissa, Oreo, Pedigree, Philadelphia, Philips, Vanish, Veet, Vitam, Whiskas, Wilkinson, 3M Scotch Brite και 7Days.

ευρείας κατανάλωσης, όπως:

σε 2.300 καταστήματα παγκυπρίως, καλύπτοντας το 95% της συνολικής αγοράς. Έχει στην κατοχή της γνωστά προϊόντα

CTC-ARI AIRPORTS LTD

,

me

ho

r pe

ηγετική εταιρεία εισαγωγής και διανομής γνωστών καλλυντικών όπως:

τα Max & Convenience Stores, τα Venue Cafe στα Debenhams και το Park Cafe Restaurant στο Shacolas Emporium Park.

CYPRUS LIMNI RESORTS & GOLF COURSES PLC

ία

ή

ικ

ς

ρε

400

ε

ίτ

ιε

υπάλληλοι.

ρι

τη

Α

κα

ι

μεταξύ της Amaracos Holdings, της CTC-Germanos και της MTN Group, του πολυεθνικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, ο οποίος

ρα σ

οπ ο

24

χώ

κα

περιουσία

σε

,Α σ

¤0.5 δις ακίνητη

21

καταστήματα και εργοδοτούνται, περίπου,

δ

ει

Αφ ρ

η

έσ

ιΜ

θέτ

Στην Κύπρο λειτουργούν

Aer Rianta International (ARI).

δια

διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα σε προνομιούχες περιοχές παγκυπρίως. Διαθέτει μεταξύ άλλων το The Shacolas Emporium Park έκτασης 55.000 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει το The Mall of Cyprus, το κτίριο του IKEA και άλλα δύο εμπορικά κτίρια, το The Mall of Engomi, έξι πολυκαταστήματα Debenhams και άλλα εμπορικά κτίρια με προϊόντα DIY και μόδα.

Στη δημόσια εταιρεία ανήκουν, περίπου, 3.30 εκ τ.μ. γης στην Πόλη Χρυσοχούς, δίπλα στη θάλασσα.

PROPERTIES PLC

αι σ

ή.

ολ

Aκίνητα

Η WOOLWORTH (CYPRUS)

να τ

Έχει την αποκλειστική διαχείριση των εμπορικών τμημάτων

Το 2011

τα Fashion Franchise και τα Debenhams πραγματοποίησαν πωλήσεις πέραν των

στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μέχρι το 2031. Η εταιρεία αποτελεί κοινοπραξία των Ermes Department Stores Plc και της Η Woolworth είναι κύριος μέτοχος στη Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc, η οποία σχεδιάζει μικτή ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών στην Πάφο. διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, με τη μέθοδο ΒΟΤ, μέχρι το 2031. Την κοινοπραξία αποτελούν οι εταιρείες: Bouygues Batiment International, Egis Projects, Cyprus Trading Corporation Plc, Hellenic Mining, Vancouver Airport Services, Aer Rianta International, Iacovou Brothers Construction Charilaos Apostolides Public Limited και Aéroport Nice Côte d’ Azur

Ch

am

be

ro

fC

om

me

and Industry.

www.inbusinessnews.com

rce

IN BUSINESS

17


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People ς ίο τη αφε κτός ρ γ ε ,ε Κάθ ναι Eurofast υ, εί νο ο ρ Κύπ εχωμέ 35 στελ άδες 5 μ με ο τοπικων νων έ ευμ ιών τ ιδικ α ε ξ μ ε γγελ επα

Χτίζοντας μια γερή βάση στην Κύπρο, η Eurofast κατάφερε να εισέλθει με επιτυχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ανέπτυξε σε διεθνές επίπεδο μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, οι οποίες διευρύνονται μέσα από την εξάπλωσή της. Ετοιμάζεται, μάλιστα, και για άλλες γεωγραφικές επεκτάσεις. Έχει να αντιμετωπίσει, όμως, μια απειλή. Δεν είναι άλλη από την άφιξη της Τρόικας στην Κύπρο και ως αποτέλεσμα την ενδεχόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου, αναφέρει ο εκτελεστικός πρόεδρός της, Χριστόδουλος (Λάκης) Δαμιανού. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

H

Eurofast ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1987 με την επωνυμία Eurofast Services και

18

IN BUSINESS

EUROFAST

Δίχως γεωγραφικά όρια λειτούργησε ως βραχίονας της Euroglobal SEE Audit Limited, η οποία ήταν τότε γνωστή ως BKR Damianou and Partners. Το 2002 η Eurofast ενσωμάτωσε όλες τις μη ελεγκτικές υπηρεσίες της τότε BKR Damianou και μέσω spin off έγινε πλήρως ανεξάρτητη. Επίσης, το 2006 έγινε μέλος της Taxand και ανέλαβε την εκπροσώπησή της στην Κύπρο, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε στο εξωτερικό με την Eurofast Global. Ποιες υπηρεσίες παρέχει η Eurofast; Είμαστε μια «boutique» διεθνής εταιρεία, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες φορολογικές και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Οι τομείς εξειδίκευσης της Eurofast Taxand είναι, κυρίως, ο διεθνής φορολογικός σχεδιασμός, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επί φορολογικών θεμάτων, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και οι διεθνείς επενδυτικές υπηρεσίες. Συμβουλεύουμε, επίσης, επιχειρηματίες και επενδυτές σε υποθέσεις σχετικές με κοινοπραξίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές, εκκαθαρίσεις και αναδιαρθρώσεις εταιρειών και real estate. Παράλληλα, οι επαγγελματικές υπηρεσίες της Eurofast Global περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες μισθοδοσίας και λογιστικών, συμβουλές οικονομικών συναλλαγών, φορολογική εναρμόνιση, διασυνοριακό προγραμματισμό, πνευματική ιδιοκτησία, σχεδιασμό κοινοπραξιών, συγχωνεύσεων και εξαγορών. Πώς προέκυψε η επέκτασή σας στο εξωτερικό και σε ποιες χώρες έχετε παρουσία; Η επέκτασή μας στο εξωτερικό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτούσε ουσιαστική επένδυση τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, αφού είχε ως στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών των πελατών μας σε κάθε χώρα της περιφέρειας. Σημαντικό για την επιτυχία του εγχειρήματός μας είναι το γεγονός ότι όλα τα τοπικά μας γραφεία αποτελούν 100% θυγατρικές εταιρείες, πράγμα που επιτρέπει

στην Eurofast να εφαρμόζει ενιαία διοικητική πολιτική. Σήμερα έχουμε 16 γραφεία σε πλήρη λειτουργία, σε Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σόφια, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα, Τίρανα, Σκόπια, Ζάγκρεμπ, Πρίστινα, Μπάνια Λούκα, Σεράγεβο, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Τιφλίδα, καθώς και Cyprus desks σε Μόσχα και Κίεβο (τα τρία τελευταία βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας). Πώς αναμένετε να επηρεαστεί ο τομέας των υπηρεσιών με την άφιξη της Τρόικας; Ο τομέας των υπηρεσιών είναι η κινητήριος δύναμη της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ. Η οικονομία μας εξαρτάται πολύ από το ξένο κεφάλαιο και αυτό που κάνει την Κύπρο ελκυστική σε ξένους επενδυτές είναι ο χαμηλός εταιρικός φόρος και το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η άφιξη της Τρόικας μας ανησυχεί. Στον τομέα των υπηρεσιών επικρατεί ο φόβος πως θα αναγκάσει το κράτος να προβεί σε αλλαγές στη νομοθεσία, με σκοπό την αύξηση του εταιρικού φόρου και του τρόπου φορολόγησης των μερισμάτων. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά τον κλάδο μας. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στόχος μας είναι να εξετάζουμε τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και να αναπτύσσουμε τις γραμμές των υπηρεσιών μας. Έτσι, εκτός από τις κλασικές εργασίες που προανέφερα, μελλοντικά θα προσφέρουμε συμπληρωματικές υπηρεσίες επιχειρηματικής δικτύωσης, που απορρέουν από τη μεγάλη διείσδυσή μας στις διάφορες αγορές. Βρισκόμαστε, επίσης, σε στάδιο επέκτασης σε ακόμα περισσότερες χώρες. Σήμερα εργαζόμαστε πυρετωδώς για να οργανώσουμε τα γραφεία μας σε Μόσχα, Κίεβο και Τιφλίδα. Μέσα στο έτος ευελπιστούμε να ανοίξουμε και το γραφείο μας στη Σλοβενία (Λιουμπλιάνα), καθώς και δεύτερο στη Σερβία (Indjia) και την Ρουμανία (Κωνστάντζα).

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΡΜΟΣΟΝΙΑΔΗΣ

Σε ρόλο integrator Άφησε πίσω του την HS Data και τη θέση του γενικού διευθυντή που διατηρούσε για δέκα χρόνια. Ο Αντρέας Δερμοσονιάδης αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να αναλάβει νέα καθήκοντα στη Logicom Solutions ως general manager, business development. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

A

πό τη νέα του θέση καλείται να αναλάβει όλες τις ενέργειες πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας στην Κύπρο, καθώς και τις σχέσεις με πελάτες και συνεργάτες. Στόχος του είναι πρωτίστως η αύξηση των εγχώριων εργασιών, μέσω καινοτόμων λύσεων που θα επιτυγχάνουν μείωση των εξόδων των πελατών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί σημαντικό να ενδυναμωθούν περισσότερο οι συνεργασίες με στρατηγικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Την επίτευξη του στόχου θα βοηθήσει επίσης, όπως εκτιμά, η ενοποίηση του τμήματος πωλήσεων, καθώς «θα συμβάλει ώστε όλοι οι account managers των διαφορετικών τμημάτων της Logicom Solutions να γνωρίζουν και να μπορούν να προωθούν στους πελάτες όλες τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία. Για να πετύχουμε όλα αυτά απαιτείται περαιτέρω οργάνωση και καθημερινός συντονισμός του τμήματος πωλήσεων, όπως και μεγαλύτερη προώθηση του brand και της εικόνας της εταιρείας». Στο πλαίσιο της ίδιας πάντοτε στρατηγικής έμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη

20

IN BUSINESS

Χαρακτηρίζει τη νέα εταιρεία, στην οποία συνεχίζει την καριέρα του, κορυφαίο systems integrator, εξού και στοχεύει σε ενοποίηση (intergrate) τεχνολογιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής για επέκτασή της.

Εταιρικές λύσεις

Η Logicom Solutions προσφέρει πλειάδα τεχνολογικών λύσεων, όπως: Ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής (turnkey solutions).

Τεχνολογικές υποδομές datacenter, συμπεριλαμβανομένων networks, servers, storage, backup, disaster recovery, consolidation, virtualization και άλλων.

Εξειδικευμένες λύσεις voice and video, IP τηλεφωνίας, wireless and unified communications, systems and network management, email και collaboration.

Εφαρμογές business software, όπως, ERP, CRM, payroll, business intelligence, content management, portals και mobile solutions.

Υπηρεσίες και συστήματα ασφαλείας, όπως, IPS, IDS, web security, pki, smart cards και identity management.

Software application development και εξειδικευμένες εφαρμογές.

Η Logicom Solutions στοχεύει στη γεωγραφική επέκταση των εργασιών της, με έμφαση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ενώ ήδη λειτουργεί γραφεία σε Ελλάδα και Ντουμπάι

δημιουργία και παροχή νέων υπηρεσιών σε καινούργιους τομείς, όπως, cloud και managed services, που μετατρέπουν σε βάθος χρόνου το σημερινό capital expenditure σε operational expense, δίνοντας οικονομικές ανάσες σε μικρούς και μεγάλους πελάτες. Η Logicom Solutions ανήκει στον όμιλο Logicom Public Ltd και προσφέρει, κυρίως, ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, που στόχο έχουν να προσδώσουν επιχειρηματική αξία στους στρατηγικούς της πελάτες. Ο κ. Δερμοσονιάδης τονίζει ότι η επιτυχία της φαίνεται από τα μεγάλα στρατηγικά έργα που αναλαμβάνει στο δημόσιο τομέα, στους ημικρατικούς οργανισμούς, σε τράπεζες και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. «Διαθέτει προσοντούχο και πεπειραμένο προσωπικό που προσφέρει ποιοτικές επαγγελματικές υπηρεσίες και έχει άριστη συνεργασία με αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής του πλανήτη», σημειώνει. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία θεωρείται, προσθέτει, ο κορυφαίος systems integrator στην Κύπρο και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με έμφαση σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια, ενώ ήδη λειτουργεί επιτυχώς γραφεία σε Ελλάδα και Ντουμπάι. Καταλήγοντας ο κ. Δερμοσονιάδης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν στην εταιρεία του, όπως λέει, να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχη στον τομέα της εξυπηρέτησης των πελατών της, στοχεύοντας να βοηθήσει τον καθένα από αυτούς να αντέξει αλλά και να βγει δυνατός μέσα από την κρίση.

www.inbusinessnews.com


Σκεφτείτε καθαρά Gincosan

® είναι µία επιστηµονικά Το προϊόν τεκµηριωµένη, καινοτόµος ελβετική φόρµουλα, µε ένα µοναδικό συνδυασµό φυτικών εκχυλισµάτων Ginkgo biloba GK501® και Panax ginseng G115®, δύο συστατικά που ενεργοποιούν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο για καλύτερη δυνατή βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης και της µνήµης. Επισκεφθείτε µας στο www.ginsanaproducts.com και ανακαλύψτε τη διαδικασία που ακολουθούµε για προετοιµασία, αναζωογόνηση, προστασία και αποκατάσταση, φυσικά και αποτελεσµατικά.

Gincosan® Οξυγόνο για τη μνήμη ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Εισαγωγή/Διανομή: Marathon Trading, τηλ: 22899500, www.marathontrading.com

www.ginsanaproducts.com


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

GOLD BUYERS

Gold for Cash

Χρησιμοποιήθηκε ως είδος λατρείας από Αιγυπτίους, Αζτέκους και Ίνκας 4.000 χρόνια πριν. Έγινε νόμισμα κι ακολούθως κόσμημα. Αναμφισβήτητη είναι η αξία του χρυσού. Σε πρώτο πλάνο σήμερα οι αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων (gold buyers), οι οποίοι ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Κύπρο, λόγω κυρίως της κρίσης και της ανάγκης του κόσμου για ρευστό. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

Θ

εωρούσαμε ανέκαθεν τον χρυσό μια πολύ καλή επένδυση, εξού και από αρχαιοτάτων χρόνων το να κατέχει κανείς χρυσάφι σε οποιαδήποτε μορφή ήταν ένδειξη πλούτου και κοινωνικής ισχύος. Όταν αναδείχθηκε στην κοσμηματοποιία έχασε κάπως από την παλιά του αίγλη, αφού αναγκαστικά αναμείχθηκε με άλλα υλικά, μπήκε, όμως, σε όλα τα σπίτια, χωρίς να χάσει ποτέ την πραγματική του αξία. Και το μέγεθος της αξίας της επένδυσης αυτής αποδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Οι οικονομικές συνθήκες είναι ρευστές, το περιβάλλον καθόλα αβέβαιο, πολύς κόσμος σε δυσμενή οικονομική θέση και σε ανάγκη να δώσει χρυσό για να πάρει ρευστό. Εξού και οι αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων αυξάνονται συνεχώς. «Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης», μας είπε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας MA Gold Buyers, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ανταλλάξει παλιά κοσμήματα με μετρητά κι όλο και περισσότεροι gold buyers προσφέρονται να το πράξουν. Και όσο περνάει ο καιρός και η κρίση μένει, οι αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων βρίσκονται παντού. Σε καταστήματα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αλλά και… μέσα στα σπίτια μας, καθώς συχνά - πυκνά λαμβάνουμε στα γραμματοκιβώτιά μας σχετικές διαφημίσεις. Και διερωτόμαστε: Λειτουργούν νόμιμα οι αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων; Ελέγχονται με κάποιο τρόπο αυτές οι ανταλλαγές; Δεν υπάρχει κίνδυνος εξαπάτησης του κοινού από επιτήδειους του χώρου; Η απάντηση είναι πως δεν είναι παράνομοι, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει νόμος που να καλύπτει την αγορά μεταχειρισμένων κοσμημάτων, μας είπε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χρυσοχόων Αρ-

22

IN BUSINESS

«Λειτουργούν νόμιμα οι αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων;», είναι το ερώτημα που προκύπτει. «Δεν είναι παράνομοι, από τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος, ο οποίος να καλύπτει τις δραστηριότητές τους», είναι η απάντηση. Τόσο απλά.

γυροχόων, Φύτος Νεοφύτου. Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, γι’ αυτό και ο σύνδεσμός μας προχώρησε σε κινήσεις για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να καλύπτει την αγορά μεταχειρισμένων κοσμημάτων. Περιμένουμε να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, ελπίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο νόμος θα αλλάξει».

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ Τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος της τιμής των κοσμημάτων: Η περιεκτικότητα σε χρυσό (καράτια), το βάρος και ασφαλώς η τρέχουσα τιμή του χρυ-

σού. Στην κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα καθαρού χρυσού με προσμίξεις. Η καθαρότητα του χρυσού μετριέται είτε με καράτια (ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια) είτε με χιλιοστά (1.000 χιλιοστά για τον καθαρό χρυσό). Η ποιότητά του ελέγχεται σε ποσότητες από ένα γραμμάριο και πάνω. Αυτή την περίοδο ο χρυσός βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Με τα σημερινά δεδομένα του χρηματιστηρίου η τιμή για ένα κιλό καθαρού χρυσού 24 καρατίων ανέρχεται στις €40.000. Κατά τις συναλλαγές του χρηματιστηρίου στις αρχές Αυγούστου η τιμή του χρυσού έκλεισε με νέο ιστορικό υψηλό 1.640,15 δολάρια ανά ουγκιά. Πέραν της τιμής του χρυσού, όμως, οι αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων χρεώνουν επιπλέον για τις εκτελωνίσεις και τις ασφάλειες των κοσμημάτων που θα αποσταλούν μετά στο εξωτερικό, οπότε αυτοί που ευνοούνται περισσότερο είναι οι ίδιοι και όχι οι πελάτες. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες τιμές αγοραπωλησίας η μίνιμουμ τιμή που δέχεται ο Σύνδεσμος Χρυσοχόων Αργυροχόων είναι €40 ανά γραμμάριο για 24 καράτια και €20 ανά γραμμάριο για τα 18 καράτια. Η τιμή εξαρτάται όμως κι από το αν το κόσμημα περιλαμβάνει άλλους πολύτιμους λίθους.

ΧΡΥΣΟΧΟΟΙ: ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ GOLD BUYERS Όπως ανέφερε ο Φύτος Νεοφύτου, η τάση των αγοραστών μεταχειρισμένων κοσμημάτων ξεκίνησε στο εξωτερικό και βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο αυτό το διάστημα, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Άρχισαν με διαφημίσεις στις εφημερίδες, επεκτάθηκαν στις outdoor και πολλά τέτοια καταστήματα ξεφυτρώνουν συνεχώς σε κάθε γωνιά της Κύπρου. «Προσπαθούμε ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Χρυσοχόων Αργυροχόων με διάφορες ενέργειες να αποτρέψουμε το

www.inbusinessnews.com


www.omegawatches.com

PLANET OCEAN

AVAILABLE AT:


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

GOLD BUYERS

€40.000

€20 H τιμή ανά γραμμάριο για 18 καράτια

φαινόμενο», υπογράμμισε ο ίδιος, εξηγώντας πως τα κενά της νομοθεσίας ενδεχομένως να «ευνοούν» την παρανομία. Για το λόγο αυτό ο σύνδεσμος προχώρησε σε ορισμένες εισηγήσεις για τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα. Οι εισηγήσεις τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: • Σωστότερο έλεγχο. Τα κοσμήματα πρέπει να κρατούνται για διάστημα δύο με τριών εβδομάδων στο κατάστημα προτού αποσταλούν στους εμπόρους μετάλλου του εξωτερικού. • Φωτογράφηση κι έπειτα αποστολή των φωτογραφιών των κοσμημάτων στα μέλη του Συνδέσμου Χρυσοχόων Αργυροχόων, ώστε να γνωρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αποτελούν προϊόντα αγοραπωλησίας από gold buyers. • Αποδείξεις στον πελάτη για τα κοσμήματα που έδωσε, το βάρος και την αξία τους. • Την παροχή αντιτύπου της ταυτότητας του πελάτη και τη διεύθυνση διαμονής του. • Την πληρωμή μόνο με επιταγές που εξαργυρώνονται την ίδια ημέρα και ονομαστικά. • Την εγγραφή στο μητρώο του Οργανισμού Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα Σήμανσης των πωλητών μεταχειρισμένων κοσμημάτων. • Τη δίωξη όποιου δεν τοποθετεί στις διαφημιστικές του πινακίδες τον αριθμό μητρώου του.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα, Ευτύχιος Ιωάννου, τόνισε ότι στο παρόν στάδιο επικρατεί αταξία στην αγορά μεταχειρισμένων κοσμημάτων: «Ο κόσμος είναι έρμαιο των καταστάσεων, γιατί στην αγορά εισχωρούν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τα κοσμήματα. Συστήνουμε στο κοινό όπως για αγοραπωλησίες

24

IN BUSINESS

H σημερινή τιμή για ένα κιλό χρυσού

κοσμημάτων απευθύνεται μόνο σε κοσμηματοπώλες και στα εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων». Διευκρίνισε, μάλιστα, για σκοπούς ενημέρωσης, ότι τα χρυσά κοσμήματα φέρουν ως σφραγίδα - πιστοποίηση το σήμα του καραβιού και τα ασημένια του ιχθύος. Και όχι μόνο: «Τα κοσμήματα ή αντικείμενα Κυπρίων κατασκευαστών φέρουν τα αρχικά του κατασκευαστή, την πιστοποίηση, τα καράτια και το σήμα του Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα. Έχουμε δύο μητρώα στον οργανισμό αυτή τη στιγμή - των κοσμηματοπωλών και των εργαστηρίων κατασκευής. Στις αλλαγές που προτείναμε στη νομοθεσία εισηγούμαστε κι ένα τρίτο μητρώο, το οποίο θα συμπεριλάβει αυτούς που ασχολούνται με αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων κοσμημάτων». Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την πιστοποίηση τόσο των κυπριακών κοσμημάτων όσο και εκείνων προέρχονται από το εξωτερικό. Προσθέτοντας για τους αγοραστές μεταχειρισμένων κοσμημάτων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι πολλοί διαφημίζουν ως εγγεγραμμένοι στον Έφορο Εταιρειών, ενώ δεν είναι, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες Αρχές: «Γι’ αυτό τονίζουμε ξανά και ξανά ότι πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η τροποποίηση της νομοθεσίας με τις εισηγήσεις που έχουμε κάνει». Την αγανάκτησή του για την αταξία στην αγορά εξέφρασε και ο Γιάννος Ιωάννου, εκ της διευθύνσεως της εταιρείας Nicos Ioannou Jewellers Ltd - μέλος του Συνδέσμου Χρυσοχόων Αργυροχόων. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε ορισμένα σημεία στη νομοθεσία, ώστε να κατοχυρωνόμαστε περισσότερο. Το πρώτο είναι ότι με το επάγγελμα πρέπει να ασχολούνται μόνο οι αδειούχοι και οι γνώστες του χώρου και δεύτερο να διασφαλίζεται η ασφάλεια των κοσμηματοπωλών. Τα κοσμήματα από τις περισσότερες κλοπές δεν διοχετεύονται

στα μέλη του συνδέσμου, αλλά στους gold buyers, οι οποίοι τα αγοράζουν όσο - όσο και τα στέλνουν αμέσως στο εξωτερικό. Το θέμα πλέον δεν είναι απλώς κλαδικό. Τίθεται πλέον θέμα ασφάλειας των κοσμηματοπωλών αλλά και του κοινού».

GOLD BUYERS: ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ Από τη δική τους πλευρά οι gold buyers υποστηρίζουν ότι η αγορά είναι ελεύθερη και οι συναλλαγές στις οποίες προβαίνουν καθόλα νόμιμες. «Η εταιρεία μας είναι μέλος του Συνδέσμου Χρυσοχόων Αργυροχόων, είμαστε εγκεκριμένη εταιρεία και δεν κλέβουμε το κράτος σ’ ότι αφορά τη φορολογία», υποστήριξε ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας A.S. Gold & Silver Recycling, Δημήτρης Χατζηλοΐζου. «Ο χρυσός ζυγίζεται ενώπιον του πελάτη σε τιμή που είναι σε συνάρτηση με το χρηματιστήριο. Δεσμεύουμε τον πελάτη με το να μας δείξει ταυτότητα και τον κατοχυρώνουμε, δίνοντας τιμολόγιο πώλησης», τόνισε. Όπως είπε, «δεν είμαστε ο μεγάλος μπαμπούλας για να μας φοβάται ο κόσμος. Είμαστε τίμιοι στη δουλειά μας. Αγοράζουμε τα μέταλλα, τα οποία πουλούμε σε εμπόρους χρυσού στο εξωτερικό». Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας MA Gold Buyers σημείωσε ότι η ανταλλαγή χρυσού με μετρητά είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης. «Η ζήτηση έχει δημιουργήσει την ανάγκη για καταστήματα εξαγοράς χρυσού με μετρητά. Ο χρυσός είναι επένδυση, αλλά η κρίση έχει ενισχύσει την ανάγκη εξαγοράς του με ρευστό. Εμείς παρακαλούμε να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία, αλλά κωλυσιεργεί η Βουλή», κατέληξε. Να σημειωθεί ότι η MA Gold Buyers διαθέτει έξι καταστήματα σε Λατσιά, Λακατάμια, Παραλίμνι, Πρωταρά, Δάλι και Κοκκινοτριμιθιά, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί κι άλλο.

www.inbusinessnews.com


9OUßWORKßHARDßFORßYOURßMONEY .OWßLETßUSßWORKßHARDERßFORßYOU

#90253ß"2!.#( ß,IMASSOLß!VE ß#9 ß.ICOSIA 0/"OXß ß#9 ß.ICOSIA PHONE ß ßß FAXß ß ßß E MAILßCYPRUSBRANCH FIBANKCOMCY WWWFIBANKCOMCY

&IBANKßußAßLEADINGßINDEPENDENTß"ULGARIANßBANKßOFFERINGß RELIABLE ßHIGHßQUALITYßFINANCIALßSERVICESßFORßßYEARS

'IVEßUSßAßTRYßANDßYOUqLLßBEßPLEASEDßTOßDISCOVERßTHEßGREATß VALUEßTHATßOURßSEEMINGLYßSMALLßBANKßBRANCHßCANßOFFERß

7EßAREßHEREßONßTHEß#YPRUSq ßMARKETßTOßOFFERßYOUßTHEßBEST

$OßNOTßWASTEßTIMEßußVISITßUSßTODAY

"ESTßBANKßINß"ULGARIAßß FORßßACCORDINGßTO


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

NOVELWAY LTD

Live happilly

Η Cafepro Ltd προσφέρει σε καφετερίες, εστιατόρια και ξενοδοχεία ένα ολοκληρωμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς καμία απαίτηση από μέρους της, εκτός από το σεβασμό στις αρχές της

ει o έχ fepr ριχτικό a C Η στη e stop υπο τον του οn ution ο ρόλ key sol ώρο n tur κάθε χ ι τον για ρβίρε α σε τε ν που illy, ώσ ται ε έ καφ ιτυγχάν επ ομαλή ου η γία τ ουρ λειτ

«Σε περίοδο κρίσης τα μόνα πράγματα που πάνε καλά είναι ο καφές και το τσιγάρο» , έλεγε συχνά ο Γεώργιος Χαραλάμπους, ιδρυτής του Καφεκοπτείου Γ. Χαραλάμπους Λτδ. Και να που ήρθε η ώρα να μετατρέψει τη σοφία του παππού σε εταιρική στρατηγική ο δρ Χριστόδουλος Χατζηβασιλείου, πρόεδρος του Ομίλου Novelway και εκτελεστικός διευθυντής της Cafepro Ltd, ποντάροντας στο γνωστό καφέ illy και στη φιλοσοφία Live happilly. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

O

Γεώργιος Χαραλάμπους έγραψε τη δική του ιστορία στην αγορά της Κύπρου, δημιουργώντας το γνωστό καφεκοπτείο, το οποίο κληροδότησε στον τόπο και τα παιδιά του ως μια από

26

IN BUSINESS

τις εταιρείες που έθεσαν τις βάσεις της επιχειρηματικότητας στον τόπο. Όταν το 1997 απεβίωσε, οι δραστηριότητες της επιχείρησης διαχωρίστηκαν και τα μέλη της οικογένειας Χατζηβασιλείου αποχώρησαν από το καφεκοπτείο. Στο μεταξύ, από το 1992 ο εγγονός Χριστόδουλος Χατζηβασιλείου είχε ήδη προχωρήσει με τη δική του εταιρεία, Novelway Ltd. Είχε και τότε ακολουθήσει τη συμβουλή του παππού: «Να κινηθείς με μια νέα, δική σου εταιρεία».

Σε Ελλάδα και Κύπρο Η επιχείρηση ιδρύθηκε με σκοπό την ενασχόληση με πρωτοποριακές για την τότε εποχή τεχνολογικές εφαρμογές, όπως τα συστήματα εξοικονόμησης νερού. Σύντομα, όμως, διεύρυνε τις δραστηριότητές της και στον τομέα των προηγμένων συστημάτων αυτόματης πώλησης και εφαρμογών διεκπεραίωσης συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου. «Όλα αυτά απετέλεσαν και το εφαλ-

τήριο επέκτασής μας στην ελλαδική αγορά, με την ίδρυση της αδελφικής Novelway ΑΕ στην Αθήνα το 1998», επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, σημειώνοντας πως η εταιρεία κατάφερε να έχει σημαντικό πελατολόγιο με εταιρείες, όπως, οι Coca-Cola 3E, Nestle AE και Pepsico. Τον Δεκέμβριο του 1999 επανατοποθέτησε δυναμικότερα τη θέση της εταιρείας στην αγορά εξαγοράζοντας τη Samipro Ltd, αποκλειστικό εισαγωγέα από το 1992 του παγκοσμίου φήμης καφέ espresso illy κι αποκτώντας έτσι την αποκλειστική εκπροσώπηση της ιταλικής εταιρείας illycaffè S.p.A στην Κύπρο. «Τον επόμενο χρόνο, προβλέποντας την άνοδο των ακινήτων ενόψει της αναμενόμενης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαγοράσαμε την εταιρεία ακινήτων Realia Ltd και προχωρήσαμε σε επενδύσεις γης και κτιρίων σε Ελλάδα και Κύπρο», σημείωσε, τονίζοντας ότι ακολούθησε μια αναπτυξιακή πορεία,

www.inbusinessnews.com


α πίες ν ισορρο Κύπρου, ις τ ε Μ της ε ν υπέρ ιάσουμ κλίνου αμε να εστ τίστως ίσ ω σ αποφα σοχή μας πρ λάδα, ο λ την πρ αρά στην Ε η στα εδώ π ερη έμφασ στον ίτ η με ιδια α είδη και δ σιμ ώ λ ly α il ν έ α καφ

MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

NOVELWAY LTD

που έφερε την εταιρεία σε τόσο σημαντικά επίπεδα, που το 2007 εργοδοτούσε 62 άτομα και είχε κύκλο εργασιών που ξεπερνούσε τα €8 εκ.

Επιστροφή στις ρίζες Και ύστερα ήλθε η κρίση… Στα τέλη του 2008 άρχισαν να διαφαίνονται τα σημάδια της στην Ελλάδα. Οξυνόμενη και διευρυνόμενη στη συνέχεια κάλυψε και την Κύπρο και δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε και τον Όμιλο Novelway. Το 2011 ο συνολικός κύκλος εργασιών του άγγιξε μόλις τα €2 εκ, ενώ το προσωπικό μειώθηκε στα 16 άτομα. «Το γεγονός ότι η αρνητική αυτή συρρίκνωση προήλθε κατ’ εξοχήν από την Ελλάδα οδήγησε σε επαναπροσδιορισμό της εταιρικής φιλοσοφίας και των προτεραιοτήτων μας», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου. Και πρόσθεσε: «Η αρχική φιλοσοφία, που αφορούσε στην υποστήριξη επίλεκτου πελατολογίου με προμήθεια εξειδικευμένων συστημάτων τεχνολογίας και εξοπλισμού, δεν μπορούσε πλέον να συντηρηθεί, καθώς ακόμα και οι κολοσσοί Coca-Cola και Nestle - που είχαν στηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας - προχώρησαν σε μεγάλες περικοπές προϋπολογισμών και ακύρωση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων». Στον αντίποδα η Κύπρος φαινόταν να διατηρεί μικρότερη μεν, αλλά πιο σταθερή επιχειρηματική δυναμική. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Χριστόδουλος Χατζηβασιλείου στόχευσε, στη συνέχεια, εντός: «Με τις ισορροπίες να επανακλίνουν υπέρ της, συνειδητοποίησα πιο έντονα ότι με την απουσία μου οι εδώ εργασίες μας είχαν παραμεληθεί. Αυτό έφερε ξανά στο μυαλό μου κάποια άλλα σοφά λόγια του παππού: ‘το καλύτερο λίπασμα για το περβόλι εί-

28

IN BUSINESS

ναι οι πατημασιές του περβολάρη’. Έτσι αποφασίσαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας πρωτίστως στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα αναλώσιμα είδη και δη στον καφέ illy. Επαναπατρίστηκα, λοιπόν, από την Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρώτο βήμα ήταν να ενισχύσουμε την εταιρεία με μια νέα δυναμική και αποτελεσματική ομάδα στελεχών».

Πιο πολύς illy Ο όμιλος ξεκίνησε με ριζικές αλλαγές στην Κύπρο στον τομέα του καφέ. Διεύρυνε προϊόντα και κανάλια διανομής, ώστε να κερδίσει έδαφος και σημαντικό μέρος της πίτας του ποιοτικού καφέ στην κυπριακή αγορά. Παράλληλα η εταιρεία μετονομάστηκε από Samipro σε Cafepro Ltd. Συγκεκριμένα, έγιναν οι ακόλουθες στρατηγικές εταιρικές κινήσεις: • Ιδρύθηκε η πρώτη ακαδημία καφέ στην Κύπρο, η Cafepro Coffee Academy. Στην ακαδημία διοργανώνονται σεμινάρια με την απαραίτητη πρακτική εκπαίδευση για κάθε επαγγελματία, αλλά και ψαγμένο λάτρη του καφέ. • Δημιουργήθηκε η πρώτη στο είδος της υπηρεσία υποστήριξης, barista service, με εποπτεία ποιότητας και συμπλήρωσης ή αναπλήρωσης - σε έκτακτα περιστατικά αναγκών στο χώρο του πελάτη. • Με σκοπό τη βελτίωση των χώρων, όπου προσφέρεται ο καφές illy δημιουργήθηκε το branding service, μια υπηρεσία που προσφέρει αξιολόγηση, διαμόρφωση και διακόσμηση των χώρων. • Λειτούργησαν σημεία λιανικής πώλησης, shop in shop, με είδη που αφορούν στον καφέ και σε άλλα παρεμφερή της ευρύτερης οικογένειας προϊόντων Gruppo illy, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων.

Τι «σερβίρει» η Cafepro Η Cafepro Ltd προσφέρει σε καφετερίες, εστιατόρια και ξενοδοχεία ένα ολοκληρωμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς καμία απαίτηση από μέρους της, εκτός από το σεβασμό στις αρχές της. Η εταιρεία αποκτά τον υποστηριχτικό ρόλο του οne stop turnkey solution για κάθε χώρο που αναλαμβάνει να σερβίρει τον ποιοτικό καφέ illy, ώστε να επιτυγχάνει την ομαλή και αποδοτική λειτουργία κάθε επιχείρησης. Η νέα εταιρική φιλοσοφία της Cafepro Ltd, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, μιλά από τη μια για αναβάθμιση της ποιότητας που απολαμβάνει ο τελικός καταναλωτής, ενώ απευθύνεται, από την άλλη, σε συνεργάτες που με τη σειρά τους ασπάζονται τη φιλοσοφία αυτή, σέβονται την πρώτη ύλη και το σωστό χειρισμό της ως αναπόσπαστα συστατικά κι εμπιστεύονται την κρίση, την τεχνογνωσία και τις συμβουλές της εταιρείας, για να οδηγηθούν μπροστά και διατηρήσουν την πρωτιά. «Η φιλοσοφία αυτή εμπερικλείεται στο καινούργιο σλόγκαν μας ‘live happilly’, καθώς ο καφές μετουσιώνεται σε κάτι ανώτερο: Δεν είναι η οθόνη που έχει αξία, αλλά το τι προβάλλεις σ’ αυτήν. Ο καφές illy μάς δίδει - μέσα από τα κατάλληλα εργαλεία για τη σωστή του απόλαυση - τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους εαυτούς μας κάτι που έχουμε ανάγκη, αλλά που συχνά παραμελούμε: Μικρές όμορφες στιγμές απόλαυσης και ευτυχίας που πολύ απλά μπορεί να μας προσφέρει ένας εξαιρετικός καφές. Τίποτε πιο κάτω από το τέλειο δεν πρέπει να είναι αρκετό…», κατέληξε.

www.inbusinessnews.com


Commitment to Excellence

n CIPR

The Chartered Institute of Public Relations Obtain an industry-recognized professional qualification CIPR Diploma in Public Relations and CIPR Diploma in Internal Communication, are suitable for working people in the area of PR, Marketing, Advertising and Human Resources, for graduate students, and also for people who have a few years or more of PR experience and wish to underpin and develop their existing knowledge and skills in the areas of PR planning, reputation management, corporate social responsibility (CSR), crisis management and Internal Communication.

What can the CIPR offer you? Study for the CIPR Diploma to: Help advance your career Increase your confidence in the workplace Gain the theory to back up decision-making and underpin practice Adopt a more strategic and structured approach to PR You wish to establish yourself as a Public Relations Chartered Practitioner

● ● ● ● ●

Courses commence in October 2012 ● CIPR Diploma in Public Relations ● CIPR Diploma in Internal Communication For further information, please visit www.globaltraining.org or contact vasiliou.s@globaltraining.org or +357 22841548

CYPRUS 46 Makedonitissas Ave., P.O. Box 24005, 1700 Nicosia Tel: +357- 22841500 Fax: +357- 22357484 info.cy@globaltraining.org

92 Ayias Phylaxeos Str., P.O.Box 51604, 3507 Limassol Tel: +357- 25381180 Fax: +357- 25386982 info.cy@globaltraining.org

52, Famagousta Avenue, 6019 Larnaca - Dhekelia Road Tel: +357 - 24747500 Fax: +357 - 24652213 info@intercollege-larnaca.com

GREECE 265 Mesogeion Ave., Neo Psichiko, 15451 Athens Tel: 30210 - 6722868 Fax: 30210 - 6729629 info.gr@globaltraining.org

ROMANIA 31A Economu Cezarescu Str., Sector 6, 060754 Bucharest Tel: 4031- 4253663 Fax: 4031- 4253662 info.ro@globaltraining.org

www.globaltraining.org


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

THERMOMIX

Smart cooking Το Thermomix

Το Thermomix, must «εργαλείο» για τα νοικοκυριά της Κύπρου με κουζίνες που… δεν επιδέχονται συμβιβασμούς, απετέλεσε και την αφορμή για την ίδρυση της Eminentia Trading Ltd.

T

ο πρώτο μοντέλο Thermomix κατασκευάστηκε το 1980 και λανσαρίστηκε ως μια κινητή και εύκολη στη χρήση ηλεκτρική κουζίνα. Σήμερα διατίθεται στην αγορά το τρίτο μοντέλο, το οποίο αντικαθιστά, περίπου, 20 συσκευές κουζίνας και είναι δημοφιλές όχι μόνο μεταξύ των νοικοκυριών, αλλά και στις επαγγελματικές κουζίνες των σεφ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDES

Ltd a Trading Η Eminenti ε το Βραβείο μ τιμήθηκε σώπου της υ Αντιπρο ξανά το Καλύτερο αι κ 2 0 0 2 το Vorwerk ταν η καλύτερη 2011, που ή ωλήσεις στην π χρονιά σε μάλιστα σε ι Κύπρο κα κρίσης περίοδο

‘Η

ταν σκεπασμένο με ένα λευκό δερμάτινο κάλυμμα, είχε καμιά δεκαριά βοηθητικά σύνεργα και βρισκόταν στα χαμηλά ράφια της κουζίνας για ευκολότερη πρόσβαση. Η επιτυχία του αποτυπωνόταν στο αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το Thermomix κατάφερε να εδραιώσει την εταιρεία - εισαγωγέα του μέσα σε τρία χρόνια, να κρατά ευχαριστημένη την πελατεία του και ως εκ τούτου να συνεχίζει για δεκαετίες να αποτελεί για όλες τις γενιές των νοικοκυριών τη συσκευή που προσθέτει αξία στις κουζίνες τους. Η ιστορία της εισαγωγής του Thermomix στην κυπριακή αγορά ξεκίνησε το 1988, όταν η Δέσπω Ιωάννου - μια εκ των δυο σημερινών διευθυντριών της Eminentia Trading Ltd - βρέθηκε σε παρουσίαση του προϊόντος στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας στο νησί μίλησε για την εμπειρία της στην αδελφή της, Γιάννα Πήττα, επικοινώνησαν με τη γερμανική εταιρεία κατασκευής του προϊόντος, Vorwerk, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αντιπροσωπεία του προϊόντος και ίδρυσαν

30

IN BUSINESS

την Eminentia Trading Ltd, την οποία και διευθύνουν από κοινού. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο απέκτησαν αρκετές συνεργάτιδες με στόχο την προώθηση του Thermomix σε όλη την Κύπρο - και οι πωλήσεις αυξάνονταν με γοργούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο. Σήμερα, 24 χρόνια μετά, η Eminentia Trading Ltd εργοδοτεί 14 υπαλλήλους και διαθέτει δίκτυο πωλήσεων με περισσότερους από 100 συνεργάτες ανά την Κύπρο. Η αρχή είχε γίνει χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον τομέα, αλλά με μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Thermomix, με ένα μικρό γραφείο και μια υπάλληλο. Ακολούθησαν οι συνεργάτιδες με στόχο την προώθηση του προϊόντος. Οι πρώτες ήταν φίλες και συγγένισσες των ιδιοκτητριών. Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι συνεργάτες, αφού οι πρώτες παρουσιάσεις έφεραν τις πρώτες πωλήσεις και τις καλές συστάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στην καθιέρωση του προϊόντος. Η «κατευθυνόμενη» πώληση, όπως περιγράφεται πιο πάνω, απετέλεσε επί σειρά ετών τη βασική στρατηγική ανάπτυξης των

προϊόντων της εταιρείας. Την τελευταία τριετία, όμως, παράλληλα με τις παρουσιάσεις από σπίτι σε σπίτι, εφαρμόζονται και άλλες μέθοδοι προώθησης, με κυριότερες τις διαφημίσεις σε ραδιόφωνο και περιοδικά, σχετικά άρθρα επαγγελματιών στον Τύπο, συμμετοχή σε εκθέσεις, προσφορά μαθημάτων μαγειρικής και άλλες ενέργειες σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου. Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην από στόμα σε στόμα διαφήμιση, γεγονός που μαρτυρεί και το σλόγκαν της: «Το μέλλον για μας είναι οι ευχαριστημένοι πελάτες». Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας για ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, η Eminentia Trading Ltd λειτούργησε πρόσφατα δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους εξυπηρέτησης σε Λευκωσία και Λεμεσό, όπου, συν τοις άλλοις, οι κάτοχοι του Thermomix μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μαθήματα μαγειρικής και οι συνεργάτες προώθησης του προϊόντος να παρακολουθούν τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης.

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

BREEZE

Bright & breezy ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDOU

το Βreeze Summer Club διακρίθηκε διεθνώς από το International Exterior Design Award με το Βραβείο Καλύτερης Διακόσμησης Εξωτερικού Χώρου στην κατηγορία του

Ό

ταν το 2006 άνοιγε στο κοινό τις πόρτες του ένα μικρό μπαράκι στην πόλη της Λεμεσού, κανείς δεν το έλεγε ότι θα εξελισσόταν σε ένα από τα πιο in μαγαζιά της νυχτερινής ζωής. Κι όμως, η εξέλιξή του ήταν θεαματική. Ο κόσμος το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη στιγμή, «αλλά κι εμείς προσπαθούμε να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις όλων των ηλικιών που συχνάζουν στο κλαμπ μας», λέει ο ιδιοκτήτης του. Πώς τα καταφέρνουν; «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διακόσμηση και την πολυτέλεια όλων των χώρων διασκέδασης, προσφέροντας κάτι διαφορετικό και μοναδικό», επισημαίνει. Ο λόγος που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι, ίσως, οι συνεχείς αλλαγές στη διαρρύθμιση των χώρων του, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις τάσεις του εξωτερικού. Αντίθετα οφείλονται στη δημιουργικότητα του ίδιου του Αντρέα Γεωργίου: «Η διακόσμηση ήταν πάντα το χόμπι μου. Μου αρέσει να δημιουργώ και να διακοσμώ. Εξού και το 2010 το Βreeze Summer Club διακρίθηκε διεθνώς από το International Exterior Design Award με το Βραβείο Κα-

32

IN BUSINESS

O ιδιοκτήτης του Breeze Group, Αντρέας Γεωργίου

λύτερης Διακόσμησης Εξωτερικού Χώρου στην κατηγορία του. Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι του 2011, όταν με την ψήφο του κόσμου βραβευτήκαμε με το βραβείο The Most Original Night Club στα Stoli Vodka Awards. Οι τιμητικές αυτές βραβεύσεις και η αναγνώριση του κόσμου μας ενθαρρύνουν να συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τη διασκέδαση, με το Βreeze να αποτελεί το νέο trend της νυχτερινής εξόδου». Με την πάροδο των χρόνων δόθηκε στους πελάτες η επιλογή του Breeze Lounge/ Dining, του Breeze Venus Disco και του Breeze Summer Club. «Φέτος τα τρία συγκεντρώνονται κάτω από την ομπρέλα που ονομάζεται πια Breeze Venue by the sea», σημειώνει ο κ. Γεωργίου. Στις επεκτάσεις του γκρουπ εντάσσεται, επίσης, από τον περασμένο Δεκέμβριο και το Βreeze Down Town, που βρίσκεται στην καρδιά της Λεμεσού: «Στους χώρους του επικρατεί το industrialise concept από μπετόν, κάτι που κατάφερε και πάλι να δημιουργήσει ένα νέο trend και να καταστήσει το κλαμπ ένα από τα in μαγαζιά

του χειμώνα». Και οι καινοτομίες δεν σταματάνε εδώ. Για την ακρίβεια όλο και κάτι καινούργιο προκύπτει ή καλύτερα επιφυλάσσεται από την ομάδα του Breeze. Όπως, για παράδειγμα, το Breeze Lounge/ Dining, το οποίο συνεχίζει για τρίτη συνεχή χρονιά το χειμώνα τις ελληνικές βραδιές με το σλόγκαν «i love greek Sundays». Σύμφωνα με τον Ανδρέα Γεωργίου, αυτό άλλαξε τα δεδομένα που επικρατούσαν στη νυχτερινή ζωή, δημιουργώντας τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση του Σαββάτου, μεταξύ των ωρών 3.30 και 7 το πρωί. Επίσης, προσθέτει, το Breeze Summer ήταν το πρώτο καλοκαιρινό κλαμπ της Κύπρου που φιλοξένησε live events με καλεσμένους Ελλαδίτες καλλιτέχνες, όπως η Άννα Βίσση και ο Σάκης Ρουβάς, αλλά και διεθνούς φήμης djs: «Δημιουργούμε χώρους για όλες τις ηλικίες, διοργανώνοντας διάφορα live events που ικανοποιούν τον κόσμο μας», συμπληρώνει. Και προς ικανοποίηση του κοινού θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες εκπλήξεις, διαβεβαιώνει, βγαλμένες μέσα από την κουλτούρα της ομάδας του Breeze.

www.inbusinessnews.com


www.pwc.com.cy

Risk Assurance Consulting From Compliance to Competitive Edge

Please scan with your smartphone to find more information about our services on our website.

www.pwc.com.cy/risk-assurance-consulting

Š 2012 PricewaterhouseCoopers Ltd. All rights reserved


MONTHLYBRIEFING

«Η ιστορί ΗΠΑ βρίσκ α του γιαουρτιού στις ετ Είναι ένα αι σε πρώιμα στάδ όπως το ψαπαραίτητο προϊόνια. , ωμί το μέλλον και το τυρί, άρα λαμπρό», του διαγράφεται Hamdi Ulu kaya, Ιδρυτησ τη σ chob

Around the globe απο τον ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

ani

Το Chobani, αν και κατά 90% πιο ακριβό από τα άλλα γιαούρτια, κάνει θραύση στην αμερικανική αγορά

Chobani στα τούρκικα σημαίνει βοσκός. Στην προκειμένη περίπτωση έτσι ονομάζεται το ελληνικού τύπου γιαούρτι - που παράγεται από Τούρκο - και το οποίο κέρδισε τους Αμερικανούς, κατακτώντας 25% των συνολικών πωλήσεων στο είδος του στις ΗΠΑ. ΗΠΑ

Γιαούρτι ελληνικό από χέρια τούρκικα

O

Hamdi Ulukaya δεν μπορεί να κρατήσει ούτε το γερμανικό του λυκόσκυλο μακριά από το κυπελάκι με το ελληνικό γιαούρτι, που ξετρέλανε τους Αμερικανούς. Εξού και η μύτη του είναι… μονίμως ασπρισμένη από το προϊόν που έκανε την επιχείρηση του αφεντικού του να εκτοξεύσει τον τζίρο της στο 1 δις δολάρια μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Ο 40 ετών Ulukaya, Τούρκος στην κατα-

γωγή, είναι ιδιοκτήτης της Chobani, μιας εταιρείας που χτίστηκε με μικρά και σταθερά βήματα στη Νέα Υόρκη και ασχολείται με την παραγωγή και τη διανομή γιαουρτιών ελληνικού τύπου. Προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων, μεγάλωσε σε φάρμα στην Τουρκία και μετέβη στις ΗΠΑ για σπουδές. Απ’ εκεί και πέρα λειτούργησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, σε συνδυασμό με τη λόγω καταβολών εμπειρία του στον τομέα των γαλακτοκομικών, αλλά και η διορατικότητα που του επέτρεψε να δει το ελληνικού τύπου γιαούρτι να κάνει θραύσεις στις ΗΠΑ. Και το είδε! Όταν ο Ulukaya πώλησε το πρώτο κυπελάκι Chobani το 2007, το ελληνικό γιαούρτι κατείχε το 2% της αμερικανικής αγοράς γιαουρτιού. Τέσσερα χρόνια αργότερα το ελληνικό προϊόν κατέκτησε το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων της αμερικανικής βιομηχανίας του είδους του, της οποίας η αξία υπολογίζεται σήμερα στα $7.6 δις. Κατάφερε να… υφαρπάξει σημαντικό μερίδιο από τα αμερικάνικα γιαούρτια, αλλά και από την ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών Φάγε, που

ΤΕΝΙΣΤΡΙΕΣ

Maria Sharapova

Είναι η ελίτ και ακριβοπληρώνονται

συνολικό ποσό που δόθηκε διεθνώς για βραβεύσεις τενιστριών το 2012

$25.0 εκ

$4.4 εκ

Τα πορτοφόλια των τενιστριών φουσκώνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα περισσότερα έσοδά τους δεν προέρχονται από τα τουρνουά τένις ή από τα βραβεία που κερδίζουν, αλλά από διαφημίσεις και celebrity endorsements. Θεωρούνται ως η ελίτ των αθλητριών, γι’ αυτό και ακριβοπληρώνονται.

$96.0 εκ είναι το

αποτελεί τον κυριότερο αντίπαλό του στις ΗΠΑ, εφόσον κι εκείνη - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την κάθοδό της στην Αμερική - είχε κατακτήσει το 15% της αγοράς γιαουρτιού. Τι κάνει, όμως, το Chobani τόσο δημοφιλές; Είναι γνήσιο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, πηχτό, κρεμώδες και γλυκό σε σύγκριση με τα αμερικανικά. Προωθήθηκε, όμως, και ως μια πολύ καλή επιλογή υγιεινής διατροφής, ως ένα φυσικό και θρεπτικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά, σε μια χρονική περίοδο που στις ΗΠΑ παρατηρείται στροφή από πολύ κόσμο στο ποιοτικό, διαιτητικό και συνάμα υγιεινό φαγητό. Ο Ulukaya τα κατάφερε. Το ένα τέταρτο της αμερικανικής αγοράς γιαουρτιού του ανήκει. Αλλά η επιτυχία του δεν σταματά εδώ. Πολύ περισσότερο ικανοποιημένος θα πρέπει να νιώθει που κι άλλα μικρά γαλακτοκομεία των ΗΠΑ ακολουθούν τώρα τη… συνταγή του, εντάσσοντας στην γκάμα τους το ελληνικού τύπου στραγγιστό γιαούρτι.

Caroline Wozniacki

$12.5 εκ

$746.000 Danica Patrick

$12.0 εκ

$4.4 εκ Venus Williams

1970

$11.5εκ

$201.000

$300.000

Serena Williams

$1.3 εκ Πηγή: ΤΙΜΕ

$10.5 εκ

Συνολικά έσοδα από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 Έσοδα από τουρνουά και βραβεία

www.inbusinessnews.com


MONTHLYBRIEFING Around the globe

Heavy» medal ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2012

Το κάθε χρυσό μετάλλιο στοιχίζει $660. Εάν ήταν φτιαγμένο από χρυσάφι θα στοίχιζε

$21.200. Η αξία του ασημένιου μεταλλίου ανέρχεται στα

$325. Το χάλκινο μετάλλιο στοιχίζει μόλις

$3.

Είναι φτιαγμένο κατά 97% από χαλκό. Το υπόλοιπο είναι τσίγκος και λαμαρίνα.

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Λονδίνου είναι τα ακριβότερα που κατασκευάστηκαν στη μέχρι σήμερα ιστορία των αγώνων. Κι αυτό γιατί η τιμή, ειδικά του χρυσού, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 90% από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το

2008. Τα μέταλλα για την παραγωγή τους αγοράστηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Χαλκού της Γιούτας και από την Oyu Tolgoi της Μογγολίας.

Στα μετάλλια απεικονίζονται η θεά Νίκη, το αρχαίο Ολυμπιακό Στάδιο και η Ακρόπολη.

Το μετάλλιο αποτελείται από 1,34% καθαρό χρυσάφι, περίπου 6 γραμμάρια. Το 92,5% είναι από ασήμι.

Αποτελείται κατά 92,5% από ασήμι και

7,5% από χαλκό.

Η κορδέλα είναι λιλά το βρετανικό βασιλικό χρώμα - και συμβολίζει τον εορτασμό των Diamond Jubilee της Βασίλισσας.

Το σχεδιασμό τους ανέλαβε ο καθηγητής David Watkins του London Royal College of Art.

Οκτώ, περίπου, τόνοι από χρυσό, ασήμι και χαλκό χρησιμοποιήθηκαν για τη παραγωγή των μεταλλίων.

Το βάρος των μεταλλίων κυμαίνεται από 275 έως και 400 γραμμάρια, ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα.

Πηγή: Bloomberg Businessweek

$2.9 τρις ήταν η περιουσία των 121 μεγαλύτερων κινεζικών κρατικών εταιρειών το 2010, ενώ το 2002 δεν ξεπερνούσε τα $360 δις

36

IN BUSINESS

Σάρωσε τον κωδικό, για να δεις άκυρες χρήσεις του QR Codes

QR CODE The rise and fall

Ο

29 ετών οικοδόμος, Michael Hellesen, από τη μικρή πόλη Racine εντοπίζει ένα κωδικό Quick Response (QR) που θεωρεί ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει. Βγάζει το κινητό του τηλέφωνο, ανοίγει την ανάλογη εφαρμογή και το σαρώνει. Τις περισσότερες φορές ο κωδικός τον παραπέμπει στην ιστοσελίδα ενός brand ή μιας εταιρείας. «Άδικος ο κόπος μου κι αυτή τη φορά», σκέφτεται. «Οκτώ στις δέκα φορές απογοητεύομαι όταν σαρώνω τους κωδικούς», λέει ο ίδιος. «Δεν περιμένω, βέβαια, να δω κάτι χρήσιμο κάθε φορά, όμως το κάνω από περιέργεια και μόνο ή έστω με τη σκέψη ότι κάτι ενδιαφέρον μπορεί να προκύψει». Οι μικροί ασπρόμαυροι κωδικοί QR μπορούν να μεταφέρουν 100 φορές περισσότερες πληροφορίες, σε σύγκριση με τους κοινούς κωδικούς προϊόντων στις υπεραγορές, και χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαφήμισης, προβολής και διαδραστικότητας με το χρήστη. Τους εντοπίζουμε σε αφίσες, περιοδικά, προϊόντα και οπουδήποτε μπορεί ο καταναλωτής να τους σαρώσει. «Βρίσκονταν στο 8,4% των έντυπων διαφημίσεων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2011, με αύξηση 3,6% από τις αρχές του ίδιου έτους», σχολιάζει ο Thaddeus Kromelis της WPP Blue State Digital. Όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Forrester Research, μόνο το 5% των Αμερικανών σάρωσε κωδικούς QR το 2011. Κι αυτό γιατί, όπως και ο νεαρός Hellesen έτσι και πολλοί άλλοι καταναλωτές, απογοητεύονται από το αποτέλεσμα και παύουν στο τέλος να μπαίνουν στη διαδικασία. Έτσι, όσο κι αν οι διαφημιστές επιθυμούν αυτού του είδους τη σύνδεση με τους καταναλωτές, οι τελευταίοι θεωρούν αχρείαστο και χάσιμο χρόνου το σερφάρισμα στην ιστοσελίδα ενός brand ή μιας εταιρείας, που έχει από λίγα έως τίποτα να τους προσφέρει. «Γι’ αυτό το λόγο ο πρώτος ενθουσιασμός για τον κωδικό QR άρχισε να ξεθωριάζει», αναφέρει ο Chia Chen, αντιπρόεδρος του διαφημιστικού Publicis Group. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα μόνο το 15% των πελατών του ομίλου συζητούν το ενδεχόμενο χρήσης του κωδικού στις διαφημίσεις τους. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί πως ευθύνη για την πρώιμη παρακμή του QR επιρρίπτεται και στους διαφημιστές, γιατί δεν κατάφεραν να εφεύρουν αρκούντως δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους χρήσης του. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, πως δεν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως αυτή της Apple, η οποία μέσα από την υπηρεσία Passbook - που αναμένεται να λανσαριστεί αυτό το φθινόπωρο - θα αξιοποιεί τον QR για αγορά εισιτηρίων, εξαργύρωση κουπονιών και αποστολή καρτών.

Πηγή: Bloomberg Businessweek

www.inbusinessnews.com


Audit • Tax • Advisory

Reason says: There are barriers to doing business abroad.

www.gtcyprus.com

Instinct Says: Our China Desk can open doors.

Business decisions are rarely black and white. Dynamic organisations know they need to apply both reason and instinct to decision making. We are Grant Thornton and it’s what we do for our clients every day. Contact us to help unlock your potential for growth. ©2012

Grant Thornton International Ltd. All rights reserved. Grant Thornton International and the member firms are not a worldwide partnership. Services are delivered independently by member firms. Full disclaimer available on www.gti.org.


MONTHLYBRIEFING Around the globe

Τυχεροί άνθρωποι!

Ποιων χωρών οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κατάρ

Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, το οποίο ανέρχεται στα $48.200. Δεν έχει ανάγκη να αντλεί χρήματα από φόρο εισοδήματος, εφόσον καλύπτει τις ανάγκες της από την εξαγωγή ακατέργαστου πετρελαίου, αλλά και από τον εταιρικό φόρο ύψους 55%, που επιβάλλεται στις πετρελαϊκές εταιρείες. Επίσης, οι ξένες τράπεζες πληρώνουν εταιρικό φόρο 20%.

Η χώρα του φυσικού αερίου, όπως αποκαλείται, θεωρείται η πλουσιότερη του 2012, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να ξεπερνά τα $88.000, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου, απ’ όπου αντλεί και τα έσοδά της, ενώ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην υποδομή εκμετάλλευσης και εξαγωγής του. Λόγω του πλούτου της χώρας, ο Εμίρης δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος, βασιλείας και περιουσίας.

Σουλτανάτο του Ομάν

Κουβέιτ

Όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έτσι και το Ομάν αντλεί τα περισσότερα έσοδά του από την εξαγωγή πετρελαίου. Τα έσοδα της χώρας αυξήθηκαν κατά 35% τον περασμένο Απρίλιο. Παρόλο που δεν υφίσταται φόρος εισοδήματος, οι πολίτες συνεισφέρουν 6,5% του εισοδήματός τους για κοινωνικές ασφαλίσεις. Δεν είναι, όμως, ευχαριστημένοι, γι’ αυτό και πρόσφατα ξεκίνησαν σειρά διαδηλώσεων, αξιώνοντας αναβάθμιση των κοινωνικών και εργατικών ωφελημάτων στη χώρα.

Είναι η έκτη χώρα εξαγωγής πετρελαίου και αντλεί το 95% του τζίρου της από το μαύρο χρυσό. Το Κουβέιτ δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος, όμως οι πολίτες τους συνεισφέρουν 7,5% των εισοδημάτων τους για κοινωνικές ασφαλίσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 7% των ντόπιων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Το 93% είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτός είναι ένας βασικότατος λόγος που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πρόσφατα τη χώρα ότι τα έξοδα του κρατικού τομέα θα επηρεάσουν τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών.

Νήσοι Καϋμάν

Μπαχρέιν

Στο γνωστό αυτό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο δεν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος και δεν αποκόπτονται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ποσά για σκοπούς κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι εργοδότες είναι, όμως, υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν στα ταμεία συντάξεως των υπαλλήλων τους. Επίσης, η χώρα δεν επιβάλλει ΦΠΑ, αλλά έμμεσους φόρους εισαγωγής προϊόντων, που πολλές φορές αγγίζουν το 25%.

Το νησί της θάλασσας του Κόλπου αντλεί το 70% των εσόδων του από την πετρελαιοφόρα περιοχή του Abu Safa, την οποία μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία. Οι πολίτες του Μπαχρέιν πληρώνουν 7% του συνολικού τους εισοδήματος για κοινωνικές ασφαλίσεις και οι αλλοδαποί επιπλέον 10% δημοτικό φόρο ενοικίασης κατοικίας.

Βερμούδες

Μπαχάμες Το νησιώτικο σύμπλεγμα των Βερμούδων έχει το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο. Παρόλο που δεν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν 5,75% του μισθού τους στον εργοδότη τους, ο οποίος με τη σειρά του πληρώνει 16% φόρο στο κράτος για τα πρώτα 750 χιλιάδες δολάρια κάθε εργαζομένου.

Η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό, στις ξένες τράπεζες και στο δασμό εισαγωγής προϊόντων. Δεν επιβάλλεται φόρος εισοδήματος, αλλά οι εργοδότες πληρώνουν 3,9% των εσόδων τους για τη λεγόμενη «εθνική ασφάλιση» και οι αυτοεργοδοτούμενοι 8,8% για τον ίδιο σκοπό. Οι Μπαχάμες αντιμετωπίζουν, όμως, σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, η οποία αγγίζει το 15%.

Πηγή: cnbc.com

38

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


49:Layout 1

9/26/11

4:59 PM

Page 1


MONTHLYBRIEFING Σελιδοδείκτης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

ΒΙΒΛΙΟ 03 Who Was Walt Disney? Συγγραφέας: Whitney Stewart Εκδόσεις: Grosset & Dunlap Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και την επιχειρηματική δράση του Walt Disney. Του ανθρώπου

που ξεκίνησε από μια φάρμα του Μισσούρι, όπου ζούσε με την οικογένειά του, για να δημιουργήσει ένα μύθο στον κλάδο των κινουμένων σχεδίων και της ψυχαγωγίας. Για να το καταφέρει αυτό ακολούθησε όχι μόνο το ταλέντο του,

αλλά και την ανάγκη του να δίνει χαρά, ψυχαγωγώντας τους γύρω του. Τίποτα, όμως, ή - έστω - πολύ λιγότερα θα είχε καταφέρει, εάν δεν ανέπτυσσε την επενδυτική στρατηγική που μετέτρεψε την Walt Disney σε παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα της.

02

03

01 04

05 ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ 04

www.bbc.co.uk

Ταμπλέτα made in Nigeria Ο 29 ετών Νιγηριανός, Saheed Adepoju, σχεδίασε μια ταμπλέτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αφρικανικού κοινού και ιδιαίτερα των φοιτητών. Αφού δανείστηκε 40 χιλιάδες στερλίνες από τους γονείς του προχώρησε δημιουργώντας την ταμπλέτα Inye, η οποία λειτουργεί με λογισμικό Google Android και mobile internet. Η τιμή της ξεκινά από 225 στερλίνες και στόχος του δημιουργού είναι να τη διαθέσει σε κυβερνητικές υπηρεσίες κι έπειτα να επεκταθεί εκτός Νιγηρίας. 40

IN BUSINESS

05

www.mashable.com

Kodak vs Apple & RIM Η Kodak, μετά το αίτημα πτώχευσης που κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές τον περασμένο Ιανουάριο, πρόσφατα κινήθηκε νομικά εναντίον της Apple και της RIM - κατασκευάστριας των τηλεφώνων BlackBerry - για παραβίαση της πατέντας της υπηρεσίας προβολής ψηφιακών φωτογραφιών, η οποία της ανήκει, ζητώντας και αποζημίωση $1 δις. Το δικαστήριο, όμως, αποφάσισε, όπως και η αρμόδια International Trade Commission (ITC), ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης, άρα ούτε και αποζημίωσης, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε ελπίδα της Kodak για μια γερή οικονομική ανάσα.

NEWSTAND TIME & Bloomberg Businessweek Αφιερώματα στους Ολυμπιακούς 01

Τα περιοδικά ΤΙΜΕ και Bloomberg Businessweek δημοσιεύουν αφιερώματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το ΤΙΜΕ παρουσιάζει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ένα δισέλιδο για κάθε άθλημα, ενώ κάνει και σύγκριση με τους Ολυμπιακούς του 1948, που είχαν, επίσης, διεξαχθεί στο Λονδίνο. Ακόμα, το περιοδικό κάνει και μια ανάλυση της πορείας της Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του τελευταίου αιώνα και στο πώς εξελίχθηκε η απόδοση των αθλητών της με την πάροδο των χρόνων. Το Bloomberg Businessweek παρουσιάζει το παρασκήνιο των Ολυμπιακών του 2012, τα πρέπει και τα μη του μάρκετινγκ που ακολουθείται, καθώς και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων των αγώνων, εκτιμώντας ότι στοίχησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου, 3.3 δις στερλίνες. Στο ίδιο αφιέρωμα εκφράζεται η άποψη πως θα ήταν καλύτερα εάν οι Ολυμπιακοί διοργανώνονταν σε μια άλλη πόλη της χώρας, καθώς το Λονδίνο… δεν τους έχει ανάγκη, αφού είναι μια πόλη δημοφιλής για τους ξένους επισκέπτες και δεν χρειάζεται την παγκόσμια προβολή που προσφέρουν οι αγώνες. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ως αρνητικό πως το Λονδίνο αποτελεί εύκολο στόχο για τρομοκρατική ενέργεια.

02 Gold

Wealth Preservation

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου το περιοδικό Gold επικεντρώνεται στη διατήρηση και τη διαφύλαξη του πλούτου, αφού πλέον οι επενδυτές θεωρούν σημαντικότερη από το κέρδος τη μη απώλεια χρημάτων. Ειδικοί επενδύσεων και σύμβουλοι προτείνουν πώς και πού πρέπει να επενδύσει κανείς με ασφάλεια - κεφάλαια, ομόλογα, αγαθά, γη, χρυσό κτλ. -, αναλύοντας το ρίσκο κάθε τομέα.

www.inbusinessnews.com


inBRand H ιστορία μιας μάρκας ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

Στην Κύπρο

ΜΕΝΤΟS

1932

Ένα ταξίδι με τρένο των αδερφών Michael και Pierre Van Melle στην Πολωνία πυροδοτεί τη «γέννηση» ενός νέου κόσμου φρεσκάδας. Το ταξίδι έδωσε στον Pierre την έμπνευση για τη δημιουργία μιας καραμέλας με γεύση μέντα, που θα ακούει στο όνομα Mentos.

1940’s

Το πρώτο εργοστάσιο ξεκινάει τη λειτουργία του, αλλά πολύ σύντομα καταστρέφεται ολοσχερώς από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1950

Μετά τη λήξη του πολέμου τα δύο αδέρφια επιμένουν στο όνειρο και δημιουργούν νέο εργοστάσιο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Οι παραγγελίες Mentos από Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτούν την απαρχή ενός νέου κόσμου γεμάτου φρεσκάδα, που σύντομα απλώνεται διεθνώς.

1960’s

Τα παιδιά των αδερφών Van Melle αναλαμβάνουν τα ηνία της παραγωγής και οι πρωτοποριακές καραμέλες Mentos, σε συσκευασία roll, κατακλύζουν τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ σε Ευρώπη και Αμερική.

1973

Η αυθεντική Mentos φτάνει μέχρι το Νεπάλ, ενώ οι υφιστάμενες αγορές αρχίζουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Στις ΗΠΑ οι λάτρεις της Mentos δοκιμάζουν κανέλα και μενθόλη, ενώ στην Ευρώπη προτιμούν γεύσεις φρούτων.

42

IN BUSINESS

1976

Η Mentos κάνει το ντεπούτο της στη μικρή οθόνη με το πρώτο διαφημιστικό σποτ.

1986

Κυκλοφορεί η πρώτη Mentos με γεύση σοκολάτα, η οποία, όμως, δεν τα πάει αρκετά καλά και αποσύρεται.

1990

Η Mentos διαθέτει, πλέον, εργοστάσια σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Τότε παρουσιάζεται και η καμπάνια Freshmaker, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις της εταιρείας. Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο για το brand, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεύση μέντας, με αποτέλεσμα να καταστεί συνώνυμο της φρέσκιας αναπνοής.

οι Mentos ήρθαν για πρώτη φορά το 1975 από την Lounic Ltd, η οποία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του brand. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον τόπο μας η κατά κεφαλήν κατανάλωση Μentos είναι ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες του κόσμου.

2005

Λανσάρεται η πρώτη τσίχλα Mentos στην Ευρώπη, σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και γεύσεις.

2008

Ξεκινά η εκστρατεία «There’s nothing like a mentos kiss». Μια μεγάλη ποικιλία από καραμέλες και τσίχλες είναι έτοιμη να δώσει το… φιλί της ζωής.

2012

Η Perfetti Van Melle θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ζαχαρωτών παγκοσμίως, μετά από την Kraft Foods (ιδιοκτήτρια της Cadbury) και τη Mars (ιδιοκτήτρια της Wrigley). Εργοδοτεί, περίπου, 19.000 άτομα παγκοσμίως και τα προϊόντα τις διανέμονται σε 150 χώρες.

2001

Η πολυετής φιλική σχέση της οικογένειας Van Melle με τον Augusto Perfetti, ιδιοκτήτη του ιταλικού ομίλου Perfetti, καταλήγει σε συνεργασία. Ο Izaak Van Melle, ενεργό μέλλος της Green Peace και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων αποφασίζει να αποσυρθεί και να ασχοληθεί με το πάθος του, που δεν είναι άλλο από την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι η ολλανδική Van Melle πωλείται στον όμιλο Perfetti που εδρεύει στο Μιλάνο και δημιουργείται η Perfetti Van Melle. Ο διορατικός Augusto Perfetti έμελλε να ανοίξει νέους ορίζοντες για τις Mentos.

Πριν από λίγες εβδομάδες λαναρίστηκαν και στην Κύπρο οι Mentos Up2u, οι πρώτες τσίχλες Mentos χωρίς ζάχαρη, που δίνουν την επιλογή στον καταναλωτή για γεύση φρούτου ή μέντας στο ίδιο πακέτο.

Ο

ι τσίχλες Mentos βγαίνουν σε διάφορα σχήματα και γεύσεις. Με εκχυλίσματα λευκού τσαγιού για λευκότερα δόντια (Mentos pure white), με γεύση δυόσμο ή φράουλα με πράσινο λεμόνι σε κύβους (Mentos full cube), με γεύση καρπούζι ή κόκκινα φρούτα με lime (Mentos full fruit), με εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και υγρή γέμιση (Mentos pure fresh) και άλλους πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων, όπως, φράουλα, μήλο, βατόμουρο, καρπούζι, ανανάς και λεμόνι.

www.inbusinessnews.com


Αφήστε τον ήλιο να λάμψει μέχρι 5% περισσότερο για εσάς. Suntech – απλά καλύτερη.

Τα Φ/Β πλαίσια είναι η καρδιά ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος. Η ποιότητα των υλικών και η τεχνολογική τους καινοτομία είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να είναι το Φωτοβολταϊκό Σύστημα αξιόπιστο και αποδοτικό. Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων όπως η ταξινόμηση ρεύματος βάσει ισχύος, η θετική ανοχή ισχύος (0-5%), οι εξαιρετικοί θερμοκρασιακοί συντελεστές και η εξαιρετική απόδοση σε

συνθήκες ασθενούς ηλιοφάνειας, τα Φ/Β Πλαίσια της Suntech υπερέχουν σε παραγωγή ενέργειας κάτω από πραγματικές συνθήκες, ξεπερνώντας την προβλεπόμενη απόδοση μέχρι 5%. Ως Επίσημοι Αντιπρόσωποι της Suntech, σας εγγυόμαστε Γρήγορη Παράδοση σε όλη τη σειρά προϊόντων Suntech και, φυσικά, Εξυπηρέτηση μετά την πώληση, με την μοναδική δύναμη του Νο. 1 παγκοσμίως.

Επικοινωνήστε μαζί μας! Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να σας συστήσουμε τον πλησιέστερο και καταλληλότερο συνεργάτη μας σύμφωνα με την περιοχή και τις ανάγκες σας. www.spgreenenergy.com.cy


monthly briefing AGENDA

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΖΑΒΡΟ

* ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

* Συνέδρια & εκθέσεις εξωτερικού

6

σεπτεμβριου

8

-16 σεπτεμβριου

19

σεπτεμβριου

20

-21 σεπτεμβριου

25

σεπτεμβριου

27

-30 σεπτεμβριου

10

οκτωβριου

www.euromoneyconferences.com Χώρος: Σαγκάη Διοργάνωση: Euromoney Conferences

www.helexpo.gr Χώρος: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Διοργάνωση: Helexpo Α.Ε.

www.brcevents.com Χώρος: Λονδίνο Διοργάνωση: BRC

LOGEC 2012 www.ibollgas.com Χώρος: Βηρυτός Διοργάνωση: Arabcom Group

3rd INTERNAL AUDIT CONFERENCE www.boussiasconferences.gr Χώρος: Αθήνα Διοργάνωση: CFO Agenda

www.europenow.ca Χώρος: Τορόντο Διοργάνωση: Leszek Swistek

RETAIL CRIME & LOSS PREVENTION 2012 www.brcevents.com Χώρος: Λονδίνο Διοργάνωση: BRC

18

28

THE FOREX FORUM USA

IN BUSINESS

σεπτεμβριου

25

σεπτεμβριου

www.adamsmithconferences.com Χώρος: Ξενοδοχείο Marriott Grand, Μόσχα Διοργάνωση: Adam Smith

www.helexpo.gr Χώρος: Θεσσαλονίκη Διοργάνωση: Helexpo Α.Ε.

www.euromoneyconferences.com Χώρος: Νέα Υόρκη Διοργάνωση: Euromoney Conferences

Διοργάνωση: Public Course

Επιθεώρηση και έλεγχος πωλήσεων Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: P.A. PeopleAchieve Ltd

Παράπονα πελατών: Στρατηγικές διαχείρισης

17

οκτωβριου

Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: Peter Andreou Training Consultants Ltd

Πουλώντας σε περιόδους κρίσης

24

οκτωβριου

EUROPE NOW

12th WOMEX

νοεμβριου

24

ANNUAL RETAIL INDUSTRY DINNER 2012

15

-21 οκτωβριου

Planning and designing Microsoft Virtualization Solutions

77η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

FMCG IN RUSSIA

-17 οκτωβριου

44

THE CHINA FOREX FORUM

* Σεμινάρια & προγράμματα εκπαίδευσης

Χώρος: Τhe Cyprus Hilton, Λευκωσία Διοργάνωση: P.A. PeopleAchieve Ltd

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΤΑΛΩΣ Τηλέφωνο: (+357) 22454333 CIIM Τηλέφωνο: (+357)22462246 Website: www.ciim.ac.cy Computrain Ltd Τηλέφωνο: (+357) 7000 27 70 Website:www.computrain.com.cy DekaPlus Business Services Τηλέφωνο:25760055 Deloitte Τηλέφωνο: (+357) 22360300  Website: www.deloitte.com/cy  EditC-MMC Τηλέφωνο: (+357) 22466633 Website: www.editc.com Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: (+357) 22.713000 Website: www.euc.ac.cy GFK (Cypronetwork Consultancy Group) Τηλέφωνο: (+357) 25730540 Website: www.cypronetwork.com ΙΜΗ Τηλέφωνο: 22505555 Website: www.imh.com.cy Innovage Consulting Τηλέφωνο:  +357 22 485607 Website:www.innovageconsulting.com interFRONTIERS interKNOWLEDGE Τηλέφωνο: (+357) 22625222 Website:www.inter-knowledge.net Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)  Τηλέφωνο: 22889840 Website: www.ccci.org.cy Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ)  Τηλέφωνο: 22806144 Κυπριακή Εταιρεία Ανάπτυξης Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΚΕΑΔΕ) Τηλέφωνο: (+357) 22410178 Website: www.keade.org.cy Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης Τηλέφωνο: 22411435 Website: www.cycert.org.cy Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης Τηλέφωνο: 22411411 Website: www.cys.org.cy Κυπριακός Σύνδεσμος Ανθρώπινου Δυναμικού Τηλέφωνο: (+357) 22318081 Website: www.cyhrma.org  Mantis (Cyprus) Τηλέφωνο: (+357). 22442211 Website: www.mantis.com.cy 

10

νοεμβριου

Ορθές πρακτικές από κατασκευαστές τροφίμων

Πώς οι επιχειρήσεις, που σχετίζονται με τρόφιμα, διασφαλίζουν την υγιεινή των προϊόντων τους. Χώρος: Λεμεσός -28 Διοργάνωση: Optimum Quality Consultants

M.B.A. Enterprises Τηλέφωνο: (+357) 22766355 Website: www.MBAenterprises.net Mediterranean Management Centre Τηλέφωνο: 77777252 Website: www.mmclearningsolutions.com MK Professional Training Services  Τηλέφωνο: 99594902  M.M. Knowledge Training & Consulting Τηλέφωνο: 22357020 Website: www.mm-knowledge.com.cy ΟΕΒ Τηλέφωνο: (+357) 22665102 Website: www.oeb.org.cy OPTIMUM QUALITY CONSULTANTS Τηλέφωνο: (+357) 25587463 Website: www.optimum.com.cy

Στείλτε τα δικά σας business events στο

christophoros@imh.com.cy

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: 22452656 Website: www.ucy.ac.cy P.A. PeopleAchieve Τηλέφωνο: 22773334 Website: www.peopleachieve.com Planning Cyprus Τηλέφωνο: (+357) 22456050 Website: www.planningcyprus.com PowerImage / MISCO Cyprus Τηλέφωνο: (+357) 22660006 Website: www.powerimageservices.com Virtual IT Ltd Τηλέφωνο: (+357) 22660690 Website:www.virtual-it.com.cy/

www.inbusinessnews.com


Αποκτήστε μια ολοκαίνουργια έπαυλη 700 χρονών. Lombardi PrivateVillas Resort

Lombardi Private Villas Resort

w w w. o i ko s - l o m b a r d i . com Κεντρικά Γραφεία: 293, Πρωταράς Λεωφ. Κάβο Γκρέκο P.O.BOX 33981 • 5319 Παραλίμνι Αμμόχωστος • sales@oikos-cy.com

80030004 (χωρίς χρέωση εντός Κύπρου) 23 831001

23 814330 99 625150 www.oikosgroup.eu


monthly briefing AGENDA

27

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

26

σεπτεμβριου

Τ

α στελέχη εταιρειών ανάπτυξης γης και ακινήτων, οι κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι, κτηματομεσίτες και επιμετρητές ποσοτήτων, εκτιμητές ακινήτων, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι, λογιστές, σύμβουλοι και άλλοι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε θέματα τα οποία επηρεάζουν τη βιομηχανία των ακινήτων, της ανάπτυξης γης και των οικοδομών στην Κύπρο. Χώρος: Hilton Park

22

σεπτεμβριου 4o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» Η έρευνα εργασίας από τους απόφοιτους πανεπιστημίων και τους νέους αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα της χρονιάς. Σκοπός του συνεδρίου είναι να βοηθήσει τους νέους να προγραμματίσουν τους μελλοντικούς επαγγελματικούς τους στόχους. Στο συνέδριο θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με μεγάλες επιχειρήσεις - εργοδότες. Χώρος: Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης Τράπεζας Κύπρου, Αγία Παρασκευή, Λευκωσία

σεπτεμβριου

4th CYPRUS PROFESSIONAL SERVICES CONFERENCE To συνέδριο έχει καταστεί θεσμός και οργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Δικηγόροι, λογιστές και τραπεζίτες δίνουν πρακτικά παραδείγματα για το πώς η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει και να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της στον κόσμο των επιχειρηματικών κέντρων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια σύναξη δικηγόρων, λογιστών, στελεχών υπηρεσιών fiduciary και τραπεζιτών. Χώρος: Hilton Park

28

-30 σεπτεμβριου

20η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΔΩΝ ΚΥΝΗΓΙΟΥ, ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό και σημείο αναφοράς για την Παγκύπρια Έκθεση Ειδών Κυνηγίου Σκοποβολής και Αλιείας, αφού συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η έκθεση αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες φίλους του κυνηγίου, της σκοποβολής, της τοξοβολίας και του ψαρέματος, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να επιλέξουν είδη και υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν. Χώρος: Αρχή Κρατικών Εκθέσεων

04

-07 οκτωβριου

6η ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Η Ιδανική Κατοικία είναι πλήρως προσανατολισμένη στο καταναλωτικό κοινό, με στόχο την έγκυρη ενημέρωσή του για ό,τι πιο καινούργιο στον κόσμο του επίπλου, της κατοικίας, των οικοδομικών υλικών, των κατασκευών, του ηλεκτρικού εξοπλισμού και πλήθους συναφών ειδών και μάλιστα στη μεγαλύτερη ποικιλία. Χώρος: Αρχή Κρατικών Εκθέσεων

09

οκτωβριου cyprus Shipping Forum 2012 Διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Κύπρο θα βρεθούν στο Cyprus Shipping Forum 2012 - που έχει θέμα The business of shipping re-examined - για να συζητήσουν θέματα ζωτικής σημασίας για έναν από τους σημαντικούς κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Το Cyprus Shipping Forum 2012 φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη σύναξη όλων των επαγγελματιών του κλάδου, στην οποία θα παρουσιάζονται όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κόσμο της κυπριακής ναυτιλίας. Χώρος: Ξενοδοχείο Four Seasons

17

οκτωβριου 3rd Limassol Economic Forum To Limassol Economic Forum αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Κύπρο, όπου καταθέτουν τις απόψεις τους επιφανή άτομα του διεθνούς οικονομικού τοπίου. Με σύμμαχο τις προηγούμενες διοργανώσεις, το περιοδικό IN Business υπόσχεται και φέτος μια άρτια οργάνωση με πολλές καινοτομίες στη θεματολογία. To φόρουμ συγκεντρώνει κάθε χρόνο μερικούς από τους σπουδαιότερους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, ηγέτες και εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και όλο τον κόσμο. Το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη ιδεών σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής. Διεξάγεται σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science και το Cyprus LSE Alumni Association. Χώρος: Ξενοδοχείο Four Seasons

IN BUSINESS

46


special advertising feature

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Πρωτοπόρος στην κινεζική αγορά

48

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


Deals εκατομμυρίων με Κινέζους Το άνοιγμα της μεγάλης και πολλά υποσχόμενης κινεζικής αγοράς, με την πώληση πάνω από 150 κατοικιών σε Κινέζους σε διάστημα ενός έτους, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αξιοζήλευτο επίτευγμα. Ιδιαίτερα όταν οι πωλήσεις της Pascηali Developers γίνονται σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για την κυπριακή οικονομία, αποτελώντας τονωτική ένεση για τον κλάδο ανάπτυξης γης, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο διευθυνων συμβουλοσ της εταιρείας, Παναγιώτης Πασχάλης.

T

ελικά έχουν δίκαιο όταν λένε ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, αλλά και όσους έχουν την ικανότητα και την εμπειρία να δουν ένα βήμα πιο πέρα από όλους τους άλλους. Το θετικότερο όλων, όμως, παραμένει ένα, σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη: Η αγορά της Κίνας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προσφέρει δυνητικούς αγοραστές ακινήτων για όλους, αρκεί να υπάρχει σοβαρότητα και επαγγελματισμός. Πείτε μας αρχικά, κ. Πασχάλη, λίγα λόγια για την Paschali Developers. Πότε έγινε η αρχή και ποιες οι δραστηριότητές της μέχρι σήμερα; H Paschali Developers ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τη δεκαετία του 1980, ως μια οικογενειακή επιχείρηση με μικρές αναπτύξεις εκ μέρους ιδιωτών, για την κατασκευή μικρών πολυκατοικιών και οικιών. Έπειτα προχωρήσαμε και στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη λειτουργία τους, έχοντας μεγάλο ποσοστό στην εταιρεία Aqua Sol Hotels, που διατηρούσε ως βάση την Αγία Νάπα. Από τις αρχές του 2004 κάναμε ένα βήμα παραπάνω με ένα ανεξάρτητο κομμάτι της εταιρείας, το οποίο ασχολείτο μόνο με την ανάπτυξη οικιστικών ακινή-

www.inbusinessnews.com

αποκτήσαμε συνεργάτες εκεί κι έτσι καταφέραμε με επιτυχία να κάνουμε την είσοδό μας στην κινέζικη αγορά, η οποία ως τότε ήταν εντελώς άγνωστη μεταξύ των Κυπρίων. Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά, καθότι η εν λόγω αγορά δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαφορές στον τρόπο αντίληψης, Το μεγάλο βήμα αλλά και αντιμετώπισης, από άλλες ευΠώς αποφασίσατε να κάνετε το μεγάρωπαϊκές αγορές. Παρόλα αυτά σύντομα λο βήμα και να στραφείτε στην άγνωκαταφέραμε να πραγματοποιήσουμε στη μέχρι τότε κινεζική αγορά; τις πρώτες συμφωνίες για την πώληση Στα τέλη του 2004 επικεντρωθήκαμε ακινήτων σε Κινέζους πελάτες, οι οποίες στην αγγλική αγορά, όπου πραγματοαυξάνονταν σε αριθμούς καθημερινώς. ποιήσαμε σημαντικό αριθμό πωλήσεων. Πόσες πωλήσεις έχετε πραγματοΑκολούθως ασχοληθήκαμε με την κυποιήσει από τότε; Αληθεύουν τα όσα πριακή αγορά, καθώς και με τις αγορές ακούγονται για περισσότερα από 150 της Ρωσίας και του Ιράν. Στην πορεία, ακίνητα; μετά από πολλές σκέψεις και αναλύσεις Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου υποβάλλετε και στην προσπάθειά μας να βρούμε αυτό το ερώτημα, καθότι έχουν ακουστεί τρόπους οι οποίοι θα βελτίωναν τις πωκαι λεχθεί αρκετά για τα εν λόγω νούλήσεις των ακινήτων - που είχαν μειωθεί μερα. Αρκετοί τα σχολίασαν χωρίς να σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν καμία συμμετοχή σε αυτά, στην που μάστιζε και εξακολουθεί να μαστίζει προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν τις τις οικονομίες όλων των χωρών πωλήσεις αυτές προς όφελός τους είτε αποφασίσαμε να κάνουμε Οι πωλ επίπεδο είτε των έρευνα, μεταξύ άλλων, ήσεις σε προσωπικό τ ω εταιρειών τους. ν και στην κινεζική μόνο η€60 εκ ήταν Οι πληροφορίες είναι αγορά. αρχή. Θ ε ό όντως αληθείς. Τα νούω τ ρώ ι η συν Ξεκινήσαμε έ χ ε μερα αυτά υπάρχουν και θα ι α πρώτοι πριν είν καλύτε αι ακόμα είναι γεγονός. Οι εν από ενάμιση ρ λόγω πωλήσεις έχουν αλλά καη για μας, χρόνο τις ι για τη κυπρια διεκπεραιωθεί από την ν έρευνες και κή οικ ο εταιρεία μας στα ποσά η ν οποία τις επισκέψεις ενισχύ ομία, και τους αριθμούς που μέ ετ στην Κίνα, των και αυτή τη μορφή διατηρεί μέχρι σήμερα. Τότε μετακινήθηκε και η βάση της εταιρείας από την Αγία Νάπα στην Πάφο, διατηρώντας, επίσης, γραφεία στη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο. Μέχρι σήμερα η εταιρεία παραμένει οικογενειακή επιχείρηση.

αι σω αγοραπτέτοιων ωλησιώ ν

IN BUSINESS

49


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Πρωτοπόρος στην κινεζική αγορά

ζοι Οι Κινέονται, έρ ενδιαφως, για ί καθώς βοηθάνε τόσο κυρ ς ωμένε ν η νομοθεσία όσο και ο μ ε μ ίες, οι ν κ ι οι τιμές, οι οποίες ο τ α ω κ οποί ν αυτή την περίοδο ω τιμές τνονται από είναι εξαιρετικά κυμαί 00 έως και συμφέρουσες. Την €300.0 ρίσκονται ίδια στιγμή η κιβ , €1.5 εκ στη θάλασσα νεζική οικονομία τα ά τ με πάει πάρα πολύ καλά, ν κο εριοχή π ε σ ι κα ς πράγμα το οποίο συμβάλανέσει

έχουν ακουστεί. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ολοκληρώσει περισσότερες από 150 πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους πελάτες. Ένας αριθμός εξαιρετικά υψηλός, δεδομένων των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία. Οι πωλήσεις που έγιναν ξεπερνούν τα €60 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Είναι ορθό και δίκαιο όπως ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, έτσι ώστε και ο κόσμος να έχει σωστή πληροφόρηση. Ποια είναι τα κίνητρα τα οποία ωθούν ένα Κινέζο αγοραστή να προβεί σε επένδυση στην Κύπρο μέσω αγοράς ακινήτου; Είναι, πλέον, γνωστό ότι ο βασικός λόγος που αγοράζει ένας Κινέζος κατοικία στην Κύπρο είναι η απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γύρω στον Φεβρουάριο του 2009, σε μία προσπάθεια του κράτους να αυξήσει τον αριθμό των επενδυτών από τρίτες χώρες, εξέδωσε κάποιους θετικούς κανονισμούς - επιπρόσθετους της υφιστάμενης νομοθεσίας -οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκά κίνητρα για τους πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να επενδύσουν στην Κύπρο. Οι εν λόγω κανονισμοί καθορίζουν ότι ένας πολίτης χώρας εκτός ΕΕ μπορεί να αποκτήσει άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ακίνητης περιουσίας αξίας πέραν των €300.000. Αυτό ήταν το βασικό όπλο που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς, ώστε να προσελκύσουμε πελάτες από την κινεζική αγορά, το οποίο έδρασε σαν μαγνήτης και έφερε τη μεγάλη αυτή επιτυχία! Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ ευνοϊκές,

Από την Paschali Developers...

50

IN BUSINESS

42

λει στην αύξηση των πελατών που παρακολουθούμε κάθε μήνα. Οι κρατικές διαδικασίες διευκολύνουν ή εμποδίζουν τις προσπάθειές σας; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα η διαδικασία για να εξασφαλίσει κάποιος μόνιμη άδεια παραμονής στην Κύπρο ήταν πολύ χρονοβόρα. Συνήθως χρειάζονταν από οκτώ μέχρι δώδεκα μήνες. Χάρη, όμως, στις νέες σχετικές αποφάσεις και κανονισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτή η διαδικασία κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί στους δύο μήνες, αφού η νομοθεσία δίδει το δικαίωμα στον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών να επιλαμβάνεται ο ίδιος των αιτήσεων. Φυσικά, για να μπορεί η αίτηση να εγκριθεί, ο υποψήφιος αιτητής πρέπει να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Αυτή η απόφαση μειώνει αισθητά το χρόνο εξέτασης των αιτήσεων και συνεπώς την ταλαιπωρία των ξένων επενδυτών. Ο χρόνος ήταν μέχρι πρότινος ο μόνος αρνητικός παράγοντας στην ευεργετική πολιτική μετανάστευσης της χώρας μας και έχει και αυτό διορθωθεί μετά από αρκετές παρεμβάσεις τόσο από την εταιρεία μας όσο και από οργανωμένα σύνολα.

Τι ζητούν οι Κινέζοι Ποιες είναι οι απαιτήσεις των Κινέζων αγοραστών, πόσο εύκολο είναι να ικανοποιηθούν και να συναντήσετε τα «θέλω» τους;

έργα έχουν συνολικά ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα

12

έργα βρίσκονται υπό ανέγερση

54

συνολικά τα projects της

Η πλειοψηφία αναζητά μεμονωμένες κατοικίες κοντά στην τιμή των €300.000, που προνοούν οι κανονισμοί. Το ενδιαφέρον που υπάρχει, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι αναζητούν να παντρέψουν την απόκτηση της μόνιμης άδειας παραμονής με μια καλή επένδυση, που μελλοντικά θα τους επιφέρει κέρδος. Οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται από €300.000 έως και €1.5 εκ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στην Πάφο και μετά ακολουθεί η Λάρνακα και η ελεύθερη Αμμόχωστος. Τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο είναι αυτά που είτε βρίσκονται κοντά στη θάλασσα είτε έχουν θέα σ’ αυτή, προτιμώντας περιοχές και τοποθεσίες που διαθέτουν διάφορες ανέσεις, όπως για παράδειγμα, το κέντρο της πόλης. Είναι μια αγορά αρκετά ιδιόμορφη και με ιδιαίτερη νοοτροπία και τρόπο σκέψης, που απέχει πολύ από την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Προσωπικά έκανα περισσότερα από δέκα ταξίδια στην Κίνα στην προσπάθειά μου να μελετήσω και να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης τους και να εντοπίσω τι ζητάνε. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της μεγάλης μας επιτυχίας. Νομίζω ότι οι μεγάλοι αριθμοί των πωλήσεων, που η εταιρεία μας έχει διεκπεραιώσει μέχρι σήμερα, απαντούν από μόνοι τους στο κατά πόσο μπορέσαμε και μπορούμε να συναντήσουμε τα «θέλω» του Κινέζου πελάτη. Γιατί προτιμούν την Πάφο; Λόγω του ότι η έδρα της εταιρείας μας βρίσκεται στην Πάφο, κατευθύναμε τους πελάτες μας προς τα εκεί. Ταυτόχρονα η Πάφος διαθέτει ως πόλη όλες τις προδιαγραφές για να ικανοποιηθούν οι πελάτες μας, με πρωταρχικό ρόλο να παίζουν οι σπάνιες ομορφιές και το περιβάλλον της. Όπως είχε γίνει στη Λεμεσό με τους Ρώ-

153

κατοικίες πωλήθηκαν σε Κινέζους

355

Κινέζοι - πελάτες και μέλη των οικογενειών τους - ήρθαν στην Κύπρο χάρη στα deals με την εταιρεία

www.inbusinessnews.com


special advertising feature

σους, το ίδιο έγινε τώρα και με τους Κινέζους στην Πάφο. Οι πρώτοι Ρώσοι πήγαν στη Λεμεσό και ακολούθησε η «κάθοδος» των περισσότερων εκεί. Έτσι καταλήξαμε στο σημείο οι ίδιοι οι πελάτες μας να αναζητούν τώρα την Πάφο και δεν χρειάζεται να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια, για να τους πείσουμε να επενδύσουν εδώ. Το δικό μου όραμα ήταν να βάλω τα θεμέλια για κάτι εξίσου δυνατό στην Πάφο με μια άλλη μεγάλη αγορά και έχει αποδειχτεί ότι η κινεζική ήταν η καλύτερη επιλογή. Παρατηρούμε ότι αρκετοί συνάδελφοί σας έχουν βγει με ταμπέλες και διαφημίσεις στην κινεζική γλώσσα, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν Κινέζους αγοραστές. Εμείς εργαζόμαστε αθόρυβα και δεν χρειαζόμαστε ούτε ταμπέλες ούτε διαφημίσεις. Όσοι διαφημίζουν σήμερα είναι αυτοί που μας ακολουθούν. Ως πρωτοπόροι που είμαστε, εμείς φέραμε και συνεχίζουμε να φέρνουμε μεγάλους αριθμούς Κινέζων πελατών στην Κύπρο. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και καταφέραμε επιτυχώς να γίνουμε γνωστοί στην Κίνα με το δικό μας τρόπο. Η διαφήμισή μας είναι οι πελάτες και οι συνεργάτες μας. Και οι ταμπέλες είναι ένας τρόπος διαφήμισης, αλλά στην κινέζικη αγορά δεν είναι αυτό που μετρά. Αυτά που έχουν καθοριστική σημασία είναι άλλα πολύ πιο σημαντικά από τις ταμπέλες, όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης, τα έργα, η οικονομική σταθερότητα και οι ενεργείς κατασκευές.

Κίνδυνος οι μη επαγγελματίες Σας ανησυχεί ο ανταγωνισμός; Αντιθέτως. Χαίρομαι να βλέπω ότι και άλλες εταιρείες προχωρούν και κάνουν τα δικά τους διαβήματα, ώστε να εισέλθουν στην κινεζική αγορά, η οποία είναι μεγάλη και υπάρχει χώρος για όλους. Εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν ζημία, όμως η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορούν να τα καταφέρουν. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος, για όποιον ενδιαφέ-

www.inbusinessnews.com

υπάρξει συνέχεια σε αυτό το πολύ σημαντικό άνοιγμα που κάνουμε. Αυτού του είδους οι άνθρωποι, που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού λόγω οικονομικών δυσκολιών, κάνουν κινήσεις απελπισίας, οι οποίες στο τέλος θα αποδειχθούν καΠώς προβλέπετε ότι θα κινηθούν ταστροφικές για την αγορά. Οι σοβαρές στο μέλλον οι αγορές ακινήτων από Κινέζους; εταιρείες είναι οργανωμένες, γνωρίζουν τους κανονισμούς, τηρούν τις διαδικασίες Είστε αισιόδοξος; και πληροφορούν σωστά τους πελάτες. Οι αλεξιπτωτιστές, όμως, τις πλείστες φορές Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό το ενδιαφέδίνουν λανθασμένες και παραπλανητικές ρον θα συνεχιστεί και θα δούμε μια πολύ πληροφορίες, με αποτέλεσμα οι πιθανοί δυναμική κάθοδο των Κινέζων στην Κύπρο, μετά τις πρώτες πετυχημένες κινήσεις της αγοραστές να χάσουν την εμπιστοσύνη εταιρείας μας. Χρειάζεται, ωστόσο, επαγκαι το ενδιαφέρον τους για την κυπριακή γελματισμός. Εμείς για να καταφέρουμε αγορά. Όταν ένας αγοραστής ακούει να ανοίξουμε αυτή την αγορά ξοδέψαμε πληροφορίες που διίστανται, ανησυχεί ότι πολύ χρόνο και χρήμα. Προσωπικά ταξίδεψα πολλές φορές στην Κίνα και μελέτησα κάποιος πάει να τον ξεγελάσει και τότε ενδελεχώς την αγορά. Δυστυχώς, στην γίνεται η ζημιά. Θα μεταφέρει αρνητικά Κύπρο πολλοί περιμένουν να βρουν τους σχόλια πίσω στη χώρα του, με αποτέπελάτες στο δρόμο ή να τους προσελκύλεσμα και άλλοι δυνητικοί επενδυτές να σουν με διαφημίσεις στους δρόμους, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία. Η Κίνα βγάλουν λανθασμένα συμπεράσματα. είναι μια τεράστια αγορά, έτσι αυτοί που Θεωρείτε ότι μπορούν να αποβούν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, εμπειρίες σωτήριες για την κυπριακή οικονομία και ικανότητες στο αντικείμενο μπορούν τέτοιες επενδύσεις από την Κίνα; να τα καταφέρουν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά, Το ενδιαφέρον των ξένων για απόκτηση μελέτη και μεθοδικότητα. ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικό για την ευρύτερη κυπριακή οικονομία. Μόνο εμείς διεκπερεται να κάνει άνοιγμα στην ραιώσαμε πωλήσεις πέραν των κινεζική αγορά, είναι να Έκανα 150 ακινήτων, συνεισφέροαφιερώσει χρόνο και περισ χρήμα και αφού 10 ταξί σότερα από ντας έτσι στα ταμεία του δια στη τα δεδομένα για να μ ν Κίνα, κράτους με φορολογίες ε λ και παράλληλα δημιε υπάρχουν, να τ ή να κατ σω κα ουργώντας νέες θέσεις καταφέρει να τρόπο ανοήσω τον ι σκέψης εργασίας. αποδείξει τις Κινέζ των Η αξία των έργων ικανότητές εντοπί ων, ώστε να σω τι ζ φτάνει τα €60 εκατου, χωρίς να ητάνε. Αυτή τομμύρια και όπως προσπαθεί με η μεγά ήταν και αντιλαμβάνεστε είναι μια ανορθόδοξους λη επιτ υ της ετ σημαντικότατη ένεση στον τρόπους να επωφεαιρείαςχία κλάδο των ακινήτων από μια ληθεί πάνω σε βάσεις μας αγορά με τεράστιες προοπτικές. τις οποίες έχουμε βάλει Αυτή ήταν μόνο η αρχή και η αρχή είεμείς. Παρόλα αυτά, άλλες είναι ναι πάντα δύσκολη. Θεωρώ ότι η συνέχεια οι δικές μου ανησυχίες… θα είναι ακόμα καλύτερη, αρκεί να γίνοΤι είναι αυτό που σας ανησυχεί; νται σωστές και επαγγελματικές κινήσεις Αυτό που με ανησυχεί είναι οι μη επαγκαι από τους άλλους συνάδελφους. Θα γελματίες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν επιβιώσουν μόνο οι σοβαρές εταιρείες και ζημία όχι απλώς σ’ εμάς, αλλά σε ολόπιστεύω ότι θα δούμε το ρεύμα από την κληρη την αγορά. Ορισμένοι δεν είναι επαγγελματίες και επιδιώκουν το γρήγορο Κίνα να αυξάνεται στην Πάφο. κέρδος, χωρίς να τους ενδιαφέρει να

Ξοδέψαμε πολύ χρόνο και χρήμα

IN BUSINESS

51


Ανεργία:

Stri k Η 3! e Το Φά IN Bu τη κελο sines κο στατι Ανε s αν πο ινωνι στικ ργία, οίγει χιλ υ έχε κή π ή, αλ αναλ το επι ιάδεςι φέρτυχή λά κα ύει κα χειρή ανθ ει σε του θ ι την αν ι προ σεις ρώπο απόγ έμα έργ σωπ , πα υς νω το ς ων ΑΠΟ . ικές ι ρουσ και ση ΤΟΝ στο ιάζ ΧΡΙΣ ΤΟΦ ρίε οντ ΟΡΟ ς ας ΖΑΒ ΡΟ

ανεργία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας ιός, ο οποίος αντιμετωπίζεται με εμβόλιο, αλλά και αντιβίωση. Δυστυχώς δεν δράσαμε προληπτικά στην Κύπρο, εμβολιάζοντας την οικονομία μας με μέτρα για να αποφύγουμε την έξαρση της ασθένειας και καθυστερήσαμε να πάρουμε σοβαρά το γιατρό που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση. Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο που ο ιός καταστρέφει τα σωθικά της κοινωνίας μας και κάνει κομμάτια τα όνειρα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Παρόμοια τύχη είχε η Ευρωζώνη κι άλλες δεκάδες οικονομίες με γερές, άλλοτε, βάσεις. Δεν υπολόγισαν το μέγεθος της κρίσης και το πού θα μπορούσε να φτάσει, όπως και τη γοργή εξάπλωση της ανεργίας που ακολούθησε. Στον αντίποδα, βεβαίως, είναι κι αυτοί που κατάφεραν να κτίσουν ένα αρκετά δυνατό οικονομικό σύστημα, το οποίο δεν επέτρεψε στην ανεργία να καλπάσει, όπως για παράδειγμα, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Δανοί.

52

IN BUSINESS

Κύπρος: Πρώτοι σε ανέργους τομείς

Λένε πως «η χειρότερη εργασία είναι να μην έχεις δουλειά». Και είναι πολλές χιλιάδες αυτοί που δεν έχουν δουλειά στην Κύπρο του 2012. Ο τομέας που πλήγηκε περισσότερο από την κρίση και κατέχει την πρώτη θέση σε ανέργους είναι αυτός του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής

μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, στον οποίο ο μέσος όρος των ανέργων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στα 6.832 άτομα. Ακολουθεί ο κλάδος των κατασκευών με 6.191 άτομα. Σε ψηλά επίπεδα είναι και οι κλάδοι μεταποίησης και νεοεισερχόμενων, οι οποίοι μετρούσαν 3.688 και 3.477 άτομα, αντίστοιχα, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Άνεργοι ανά επαρχία

11.731 Λευκωσία

10.119& 9.346 Λάρνακα Λεμεσός

Αμμόχωστος

4.895 Πάφος

36.092 Σύνολο

*Εγγεγραμμένοι άνεργοι (Μέσος όρος Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012)

www.inbusinessnews.com


e

Αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων κατά τον πρώτο μήνα κάθε τριμηνίας των ετών 2009, 2010 και 2011 και από τις αρχές μέχρι τον Ιούλιο του 2012

Μήνας Ιανουάριος 2009 Απρίλιος 2009 Ιούλιος 2009 Οκτώβριος 2009 Ιανουάριος 2010 Απρίλιος 2010 Ιούλιος 2010 Οκτώβριος 2010 Ιανουάριος 2011 Απρίλιος2011 Ιούλιος 2011 Οκτώβριος 2011 Ιανουάριος 2012 Φεβρουάριος 2012 Μάρτιος 2012 Απρίλιος 2012 Μάιος 2012 Ιούνιος 2012 Ιούλιος 2012

Εγγεγραμμένοι άνεργοι

13.354 16.664 17.913 19.990 20.414 22.025 23.139 24.002 25.183 27.002 27.856 30.793 32.403 33.008 34.180 35.212 36.094 35.780 37.253

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Εποχικά διορθωμένα στοιχεία)

ΕΕ: 25 εκ άτομα χωρίς δουλειά Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ μετρούσε 24.868 εκ ανέργους, εκ των οποίων τα 17.561 εκ στην Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα μήνα η ανεργία αυξήθηκε κατά 151.000 στην ΕΕ των 27 και 88.000 στις χώρες της Ευρωζώνης. Σε ετήσιο επίπεδο, από τον Μάιο του 2011 στο Μάιο του 2012, οι άνεργοι αυξήθηκαν στην ΕΕ κατά 1.952 εκ και στην Ευρωζώνη κατά 1.820 εκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5.517 εκ, εκ των οποίων 3.412 εκ αφορούσαν στις χώρες τις Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 282.000 στην ΕΕ και 254.000 στην Ευρωζώνη.

Τα πρόσωπα της ανεργίας Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τους ανέργους στις ακόλουθες τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

www.inbusinessnews.com

Κλάδοι χωρίς ανεργία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας παρουσιάζει ο κλάδος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, του οποίου οι άνεργοι ανέρχονταν στα 7 μόλις άτομα, κατά μέσο όρο, το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ακολουθεί ο τομέας δραστηριοτήτων ετεροδίκων οργανισμών και φορέων με 21 άτομα και εκείνος της παροχής νερού επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης με 96.

• Νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, που είναι, κυρίως, άτομα κάτω των 29 ετών, τα οποία επιστρέφουν από τις σπουδές και αναζητούν εργασία στον κλάδο τους. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι προέρχονται από τη μέση εκπαίδευση. • Άτομα που έχουν απολυθεί. Προέρχονται από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με λιγότερο ευάλωτους τους νέους. • Υποαπασχολούμενοι. Είναι, κυρίως, άτομα που απασχολούνται μερικώς στον κλάδο τους, αν και θα επιθυμούσαν να είχαν πλήρη απασχόληση. • «Προσωρινά» σε άλλο κλάδο. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν άτομα που εργάζονται «προσωρινά» σε κλάδο άσχετο με τις σπουδές τους. Πιο τυχεροί από τους προηγούμενους, αφού έχουν μια δουλειά για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, δεν παύουν, όμως, να είναι θύματα της ανεργίας, που δεν τους επιτρέπει να βρουν εργασία στα μέτρα τους. Έτσι, το «προσωρινά» στην περίπτωσή τους μπορεί να κρατήσει και… δεκαετίες. Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι των δύο τελευταίων κατηγοριών δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία ανεργίας.

Σχέδιο εξυγίανσης €8 εκ Στην Κύπρο το μεγαλύτερο θύμα του κύματος της ανεργίας να είναι η νεολαία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στην εκπόνηση του σχεδίου παροχής κινήτρων για την εργοδότηση των μακροχρόνια ανέργων και των νέων, συνολικού προϋπολογισμού €8 εκ. Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, έληξε η δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων. Το σχέδιο παρέχει στους εργοδότες οικονομική βοήθεια ύψους 50% του μισθολογικού κόστους, με μέγιστο ύψος €7.000 ανά υπάλληλο που προσλαμβάνεται. Η κρατική χορηγία παραχωρείται τους πρώτους οκτώ μήνες απασχόλησης

και με την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα κρατήσει τον υπάλληλο στο δυναμικό του για τουλάχιστον 12 μήνες. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση έχει ο κατασκευαστικός κλάδος. Οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν δικαίωμα επιχορήγησης μέχρι και 65% του μισθολογικού κόστους του εργαζομένου. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αφορά άτομα ηλικίας 29 ετών και κάτω, που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι περισσότερους από επτά μήνες.

Άνεργοι ανά ηλικία Ηλικία

Αριθμός Ανέργων 2012

Αριθμός Ανέργων 2008

Κάτω των 20

259

63

20 - 24

3.787

543

25 - 29

6.097

986

30 - 39

8.524

1.396

40 - 49

7.460

1.440

50 - 59

7.322

1.394

60 - 64

2.530

921

65 και πάνω

112

20

Σύνολο

36.092

6.763

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Μέσος όρος Ιανουαρίου-Ιουλίου και για τα δυο έτη)

Στροφή σε κάποιους κλάδους και αποστροφή άλλων παρατηρείται από νέους που φεύγουν για σπουδές. 32% και 18% λιγότεροι επέλεξαν ανθρωπιστικές σπουδές και κοινωνικές επιστήμες, αντίστοιχα, το 2010 - 2011, σε σύγκριση με το 2008 - 2009, ενώ 25% και 20% περισσότεροι επέλεξαν, αντίστοιχα, business και υγεία

Σπουδές: Άλλες επιλογές Το γεγονός ότι η ανεργία καλπάζει και η εργασία είναι πλέον δυσεύρετη, έχει επηρεάσει αρκετά - αν και όχι σε μεγάλο βαθμό - τον προσανατολισμό των νέων που επιλέγουν κλάδο σπουδών.

IN BUSINESS

53


Μορφωτικό επίπεδο ανέργων Μορφωτικό Επίπεδο

Χωρίς Μόρφωση

Στοιχειώδης Εκπαίδευση

Μέση Γενική Εκπαίδευση

Μέση Τεχνική Εκπαίδευση

Αριθμός Ανέργων 2012

Αριθμός Ανέργων 2008

160

12

9.269 14.795

Διάρκεια ανεργίας Διάρκεια

Αριθμός Ανέργων 2012

Αριθμός Ανέργων 2008

3.665

864

15 μέρες - 3 μήνες

13.774

2.768

3 μήνες - 6 μήνες

9.014

1.452

6 μήνες - 12 μήνες

6.329

1.054

12 μήνες και πάνω

3.312

624

36.092

6.763

Μέχρι 15 μέρες

1.506 3.072

Σύνολο

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Μέσος όρος Ιανουαρίου-Ιουλίου και για τα δυο έτη)

3.710

555

Ανώτερη Εκπαίδευση

8.159

1.618

Σύνολο

36.092

6.763

Από τη σχολική χρονιά που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008, μέχρι και εκείνη του 2010, παρατηρήθηκε σταδιακή στροφή σε κάποιους κλάδους και κάποια απομάκρυνση από άλλους. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές εξωτερικού που επέλεξαν τον κλάδο των παιδαγωγικών το 2008 - 2009 ήταν 1.445, ενώ το 2010 - 2011 έπεσαν

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Μέσος όρος Ιανουαρίου-Ιουλίου και για τα δυο έτη)

Η ανεργία ανά τον κόσμο

στους 1.184. Παράλληλα, μείωση ύψους 32% και 18% παρατηρήθηκε στις ανθρωπιστικές σπουδές και στις κοινωνικές επιστήμες, αντίστοιχα, και 54% στον κλάδο των προσωπικών υπηρεσιών. Αντίθετα, αύξηση 25% και 20% σημειώθηκε στους απόφοιτους των κλάδων business και υγείας, αντίστοιχα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 25,2%, σύμφωνα με στοιχεία του Economist (Αύγουστος 2012), έχει η Νότιος Αφρική και το χαμηλότερο, 0,4%, το Κατάρ.

Τα ποσοστά καταγράφονται ως εξής στις 36 ακόλουθες χώρες: Ουγγαρία

11,2%

Αυστρία Μ. Βρετανία

8,2%

Ιρλανδία

14,4%

Δανία

4,1%

6,2%

Ρωσία

Ισραήλ

5,4%

6,7%

Πολωνία

12,4%

Βέλγιο

7,2%

Γαλλία

10,1%

Ολλανδία

Καναδάς

6,2%

7,2%

Ισπανία

24,6% Πορτογαλία

Ιαπωνία

12,7%

4,4%

Ελβετία

2,9%

Γερμανία

ΗΠΑ

6,8%

8,2%

Κίνα

4,1%

Ιράν

11,5%

Κολομβία

Χονγκ Κονγκ

3,2%

10,7%

Κατάρ

Βραζιλία

0,4%

Ιταλία

5,8%

10,1%

Ινδία

9,8%

Πακιστάν

6,0%

Ελλάδα

21,9%

Σαουδική Αραβία

Αίγυπτος Χιλή

6,7% Αργεντινή

7,1%

54

IN BUSINESS

5,4%

12,6%

Νότιος Αφρική

25,2%

Αυστραλία

5,2%

Τουρκία Κύπρος

9,9%

11,1%

www.inbusinessnews.com


Tofarco Ltd

«Δεν είναι λύση οι απολύσεις» Η φιλοσοφία και η στρατηγική των εταιρειών Tofarco Ltd και Coneq Conference Equipment Ltd

Η

απόλυση προσωπικού είναι ένα από τα πρώτα και πιο αποδοτικά μέτρα που αναγκάζεται να πάρει μια εταιρεία, όταν επηρεάζεται από την κρίση, επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος της. Υπάρχουν, όμως, και επιχειρήσεις που δεν επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της απόλυσης και μειώνουν το κόστος της εταιρείας, διατηρώντας το προσωπικό τους.

Η πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα νούμερα του κατασκευαστικού κλάδου τα τελευταία τρία χρόνια αναγκάζει τις εταιρείες του τομέα να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας. Πολλές φορές μια από τις λύσεις τους είναι και η απόλυση προσωπικού. «Για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μια εταιρεία καλείται να αντεπεξέλθει με ωριμότητα στις υποχρεώσεις της, περιορίζοντας τις δαπάνες της όπου μπορεί, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα», σχολιάζει ο Νικόλας Κ. Τοφαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Tofarco Ltd. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν τάσσεται υπέρ των απολύσεων. Στόχος του από την αρχή ήταν να διατηρήσει ακέραιο το προσωπικό του, αποφεύγοντας απολύσεις, όπου αυτό είναι δυνατό: «Κρατήσαμε το προσωπικό μας στα γραφεία, αλλά αναγκαστήκαμε να λάβουμε ορισμένα δυσμενή μέτρα, για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Ένα από αυτά ήταν οι περικοπές μισθών, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες». Η εταιρεία, όμως, δεν μπορούσε εκ των

Άνεργοι ανά επαγγελματική δραστηριότητα Επαγγελματική δραστηριότητα

Διευθυντές & Διοικητικοί Λειτουργοί Προσοντούχοι & άλλοι ειδικοί* Τεχνικοί Βοηθοί** Γραφείς & Ταμίες Υπάλληλοι Υπηρεσιών & Πωλητές Γεωργοί και Εργάτες Τεχνίτες Παραγωγής Χειριστές Μηχανών Καθαριστές, κλητήρες & Εργάτες Στρατιωτικοί Νεοεισερχόμενοι Σύνολο

Αριθμός Ανέργων 2012

Αριθμός Ανέργων 2008

727 2.446 2.449 5.516 6.443 87 5.365 1.566 8.002 15 3.477 36.092

179 685 626 903 1.342 21 569 234 1.620 18 568 6.763

* Πτυχιούχοι-επιστήμονες, όπως, γιατροί, δικηγόροι κτλ. **Επίσης πτυχιούχοι, όπως, νοσοκόμοι, βοηθοί φαρμακοποιών κτλ. Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Μέσος όρος Ιανουαρίου-Ιουλίου και για τα δυο έτη)

Ο αριθμός των ανέργων κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5.517 εκ τον Μάιο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 282.000 ατόμων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα

56

IN BUSINESS

πραγμάτων να αποφύγει τις απολύσεις στις οικοδομές, όπως έκανε με το προσωπικό των γραφείων της. Η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και των εργασιών της ίδιας της Tofarco Ltd, την ανάγκασε να μειώσει το προσωπικό της ειδικά στις οικοδομές: «Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί και δυστυχώς πήραμε αυτή τη δύσκολη απόφαση».

Coneq Conference Equipment Ltd Η εταιρεία Coneq Conference Equipment Ltd επέλεξε, εν καιρώ κρίσης, να επενδύσει περεταίρω στο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού της, για να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της. «Πέρα από τις επιπλέον εργασίες που επιδιώξαμε να αναλάβουμε, προσπαθούμε συνεχώς να μειώνουμε το λειτουργικό κόστος, χωρίς να κάνουμε περικοπές στους μισθούς», αναφέρει ο Πόλυς Τοφινής, διευθυντής της εταιρείας. «Ο συνετός προγραμματισμός και ο ορθός καταμερισμός της εργασίας είναι πιο ωφέλιμος και αποδοτικός, αφού μειώνει, ταυτόχρονα, και το λειτουργικό κόστος», προσθέτει. Η στρατηγική που μέχρι στιγμής ακολουθεί η εταιρεία έχει ήδη αποδώσει θετικά, αν και χρειάστηκε χρόνος γι’ αυτό, όπως επίσης και χρόνος χρειάζεται μέχρι να καρποφορήσουν όλες οι εν καιρώ κρίσης προσπάθειές της. Από εκεί και πέρα απαιτείται συνεχής και σοβαρή οργάνωση από πλευράς εταιρείας, ώστε να αντέξει μέχρι να αποδώσουν όλες της οι ενέργειες. Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, που στόχο έχει, εκτός των άλλων, και την αποφυγή των απολύσεων, διαδραμάτισαν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι: «Η καλή διάθεση του προσωπικού μας δημιούργησε θετικό κλίμα στην εταιρεία, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να αποδίδουμε όλοι ακόμη καλύτερα».

Οι τέσσερις κλάδοι με τους περισσότερους άνεργους Χονδρικο και λιανικο εμπορίο και επισκευεσ μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

6.832

Κατασκευεσ

6.191

Μεταποίηση

3.688

Νεοεισερχόμενοι

3.477

Μέσος όρος Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012

www.inbusinessnews.com


Το πρόσωπο της ανεργίας ➍

58

IN BUSINESS

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είχε πει: «Μου παίρνεις τη ζωή, όταν παίρνεις το εισόδημα που μου εξασφαλίζει τα προς το ζην». Στην Κύπρο του 2012 και σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν ότι τους έχει κλαπεί η ζωή. Συναντήσαμε δεκάδες από αυτούς στις ουρές του Ταμείου Ανεργίας. Μιλήσαμε με αρκετούς. Δημοσιεύουμε τις προσωπικές ιστορίες επτά εξ αυτών.

www.inbusinessnews.com


➊ Στέλιος

Ο

Στέλιος κατέχει πτυχίο biological sciences & genetics και μεταπτυχιακό human molecular genetics. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε εθελοντικά στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για πέντε μήνες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που είναι άνεργος, έχει στείλει 30, περίπου, φορές το βιογραφικό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, σε φαρμακευτικές εταιρείες και σε εργαστήρια βιοχημικών αναλύσεων. Οι τέσσερις μόλις συνεντεύξεις που έχει κληθεί δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα να στραφεί σε συνέχιση των σπουδών του, ενώ μελετά και το ενδεχόμενο μετανάστευσης. Πηγή οικονομικής στήριξης είναι οι γονείς του.

➋ Ειρήνη

Σ

πούδασε φιλόλογος στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο με μεταπτυχιακό στον κλάδο european and international politics. Με την επιστροφή της στην Κύπρο εργοδοτήθηκε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, απ’ όπου και απολύθηκε έξι μήνες αργότερα, όταν θεωρήθηκε πλεονάζον προσωπικό. Είναι άνεργη ένα χρόνο και έχει στείλει το βιογραφικό της σημείωμα περισσότερες από 50 φορές σε σχολεία, υπουργεία, πρεσβείες, μουσεία, δήμους, εταιρείες και οργανισμούς. Σήμερα μελετά το ενδεχόμενο μετανάστευσης για εργασία ή συνέχισης των σπουδών της. Οι οικονομικές της ανάγκες καλύπτονται από χαρτζιλίκι που παίρνει από τους γονείς της.

➌ Λεόντιος

Ο

Λεόντιος, που είναι 46 ετών, εργαζόταν σε εταιρεία μεταφορών τα τελευταία 23 χρόνια. Πριν από οκτώ, περίπου, μήνες το συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να απολύσει τους παλαιότερους και πιο υψηλόμισθους υπάλληλους,

με αποτέλεσμα ο Λεόντιος να βρεθεί στην ανάγκη αναζήτησης εργασίας. Είναι οικογενειάρχης και δεν κατέχει πτυχίο, καθώς ξεκίνησε να εργάζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και αναζητεί απασχόληση σε εταιρεία που χρειάζεται άτομα με τη δική του εμπειρία. Παρόλα αυτά, η οικονομική πίεση και το δάνειο που έχει τον αναγκάζουν να κάνει αιτήσεις και σε άλλους τομείς, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, η οικογένεια στηρίζεται οικονομικά στη σύζυγό του, η οποία εργάζεται σε υπεραγορά.

➍ Γιώργος

Ο

Γιώργος σπούδασε telecommunications systems management στις ΗΠΑ και κατέχει μεταπτυχιακό στο computer and network security. Εισήλθε στην αγορά εργασίας ως assistant manager σε καφετερία του Λονδίνου, όταν πήρε το μεταπτυχιακό του. Επιστρέφοντας στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2011 ξεκίνησε την αναζήτηση εργασίας σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και στους κλάδους information security και network design. Έχει στείλει το βιογραφικό του σημείωμα, περίπου, 60 φορές και κλήθηκε σε τρεις μόλις συνεντεύξεις. Σήμερα εξαρτάται, εν μέρει, οικονομικά από τους γονείς του, αλλά στηρίζεται και στις προσωπικές του οικονομίες. Σκοπός του είναι να συνεχίσει την αναζήτηση εργασίας εντός Κύπρου, ενώ μελετά και το ενδεχόμενο μετανάστευσης σε άλλη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.

➎ Μαρία

Η

Μαρία είναι άνεργη σύζυγος και μητέρα. Παλαιότερα εργαζόταν ως καθαρίστρια, μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μεγάλωμα των παιδιών της. Αυτό έπραξε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επανήλθε στην αγορά εργασίας πριν από δυόμισι, περίπου, χρόνια, όταν το μικρότερο παιδί της κατετάγη στο στρατό και άρχισε να εργάζεται με συμβόλαιο δύο ετών ως φροντίστρια σε εταιρεία

στη Λευκωσία. Η εταιρεία, όμως, λόγω περικοπών αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό της, με αποτέλεσμα να μείνει άνεργη. Σήμερα αναζητεί εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Η οικογένεια στηρίζεται στο εισόδημα του πατέρα.

➏ Ιφιγένεια

Η

Ιφιγένεια είναι καθηγήτρια γαλλικών, 53 ετών, και εργαζόταν για 15 χρόνια σε ιδιωτικό σχολείο μέσης εκπαίδευσης στη Λευκωσία, απ’ όπου απολύθηκε τον περασμένο Μάιο. Απολύσεις έγιναν στο σχολείο λόγω της μείωσης των μαθητών και προβλημάτων ρευστότητας. Με ένα παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό η Ιφιγένεια αναζητεί δουλειά σε φροντιστήρια και σχολεία, ενώ έχει ήδη κάνει αιτήσεις για μεταφράστρια. Αν δεν αποδώσουν οι προσπάθειές της, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις της για να ξεκινήσει το δικό της φροντιστήριο γαλλικών. Η Ιφιγένεια στηρίζεται οικονομικά στο σύζυγό της, ο οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος.

➐ Αλέξανδρος

Ο

Αλέξανδρος σπούδασε public relations στο Λονδίνο και διαθέτει τη γνώση για να εργαστεί στους τομείς των δημόσιων σχέσεων, του μάρκετινγκ και της εταιρικής επικοινωνίας. Εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του οίκου μόδας Lee Klabin Λονδίνου, απ’ όπου αποχώρησε όταν η εταιρεία αποφάσισε να αναθέσει την υπηρεσία δημόσιων σχέσεων σε εξωτερικό συνεργάτη. Με την επιστροφή του στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε την αναζήτηση εργασίας, στέλνοντας το βιογραφικό του σημείωμα σε διαφημιστικά γραφεία, πρακτορεία δημόσιων σχέσεων και σε τμήματα PR και μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών και οργανισμών. Έχει κληθεί σε έξι μόνο συνεντεύξεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πηγή εισοδήματος είναι η οικογένειά του.


60

IN BUSINESS

www.inbusinessnews.com


O (οχι τοσο) μυστήριος

κύριος Yang Qi Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την κολοσσιαία επένδυση - που σχεδιάζεται στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας - μιλά στο IN Business για την πορεία του, τα πρώτα βήματα στην Αμερική και τις κρατικές θέσεις που κατείχε, έχοντας υπό την επίβλεψή του χιλιάδες υπαλλήλους. Ο Κινέζος Yang Qi εξηγεί, ακόμη, πώς με 30 δολάρια στην τσέπη και φορτωμένος άγχος κατέληξε να βγάλει 30 εκατομμύρια δολάρια σε μια βραδιά! ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΟΥΡΗ

www.inbusinessnews.com

IN BUSINESS

61


O (οχι τοσο) μυστήριος κύριος Yang Qi

«Ό

λα ξεκίνησαν το 1985, όπως συνηθίζετε να γράφετε στα περιοδικά…». Με αυτό τον τρόπο ο Κινέζος επιχειρηματίας, Yang Qi, επέλεξε να ανοίξει τη συζήτησή μας κατά τη συνάντηση που είχαμε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας για τη συνέντευξη αυτή. Ρωτήσαμε «γιατί το 1985;». Απάντησε πως τότε αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και συμπεριλήφθηκε στη δεκάδα των κορυφαίων φοιτητών, που αποφοίτησαν τη συγκεκριμένη χρονιά, ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια άτομα. Ήταν μεγάλο το επίτευγμα, ωστόσο ούτε αυτό, αλλά ούτε και το δυνατό του μυαλό, δεν τον έσωσαν από το υπερβολικό άγχος, όταν πρωτοπήγε στις ΗΠΑ για σπουδές: «Έχοντας μόλις 30 δολάρια στην τσέπη, ήθελα απλώς να κάνω ένα τηλεφώνημα σε κάποιο φίλο του πατέρα μου στις ΗΠΑ, για να με παραλάβει. Δεν υπήρχαν τότε κινητά και συνάμα δεν ξέραμε πώς είναι να χρησιμοποιείς τηλεφωνικό θάλαμο με κέρματα. Όταν κάποιος προσφέρθηκε να με βοηθήσει, παίρνοντας το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων που κρατούσα για να το ‘χαλάσει’ σε κέρματα, νόμισα πως θα με έκλεβε. Αφού μου επέστρεψε τα ψιλά κατάφερα να τηλεφωνήσω στο φίλο του πατέρα μου και ένιωσα πως ήταν μια από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου…». Όταν επέστρεψε στην Κίνα εργάστηκε για το Κράτος, έχοντας την ευθύνη εργοστασίων που ασχολούνταν με την κατασκευή μηχανημάτων. Αναλαμβάνοντας την εν λόγω θέση, μόλις στα 28 του χρόνια, κατέστη το νεαρότερο άτομο που κατείχε διευθυντική θέση σε μια μεγάλη κρατική εταιρεία, για λογαριασμό υπουργείου της Κίνας, έχοντας υπό την επίβλεψή του χιλιάδες υπαλλήλους. Ο Yang Qi εξήγησε ότι η πρώτη εμπειρία εργασίας στην αγορά της χώρας του τού έδωσε πολλά. Τον βοήθησε τα μέγιστα ως άνθρωπο και επιχειρηματία στη συνέχεια, αφού είδε την Κίνα και τον κόσμο της να εργάζονται σε δύσκολες

62

IN BUSINESS

Ο Yang Qi ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη με το Κυπριακό Κράτος, τότε πιθανόν να προχωρήσει μόνο με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Hermes Airports συνθήκες, δίχως ανάπτυξη, χρήμα και προοπτική: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είδα μέσα σε λίγα χρόνια την Κίνα να μεταμορφώνεται από μια φτωχή χώρα σε ένα κράτος με χρήματα και ανάπτυξη». Αφού εργάστηκε για δύο χρόνια ως διευθυντής των εργοστασίων κατασκευής μηχανημάτων μετατέθηκε στην κρατική Norinco, ως επικεφαλής των διεθνών συναλλαγών. Η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολείται με την καινοτομία, την έρευνα, την ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών. Ο Yang Qi εργάστηκε εκεί από το 1992 μέχρι και το 1995. Υπηρέτησε, στη συνέχεια, από τη θέση του προέδρου σε μια άλλη κρατική εταιρεία, που δραστηριοποιείτο με αγορές μεταχειρισμένων μηχανημάτων και εξαρτημάτων. Διατήρησε τη συγκεκριμένη θέση από το 1995 έως και το 1998, όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, ιδρύοντας την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προμήθευε με εξαρτήματα αεροσκαφών την κινεζική αγορά: «Κατά την πρώτη χρονιά υπέγραψα συμφωνίες με 14 αεροπορικές εταιρείες, που αφορού-

σαν εξαρτήματα για κάθε είδους αεροσκάφος». Αυτή ήταν και η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την αγορά των αερομεταφορών, τα εξαρτήματα και το εμπόριο κι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην Κύπρο. Η δημιουργία, δηλαδή, διαμετακομιστικού σταθμού προϊόντων στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται η δημιουργία ελαφρών βιομηχανιών συναρμολόγησης, αποθήκευσης και εξαγωγής κινέζικων προϊόντων μέσω Κύπρου. Πίσω στο 2000 αποφάσισε να ιδρύσει το Phoenix Group και ο ίδιος είναι που βρίσκεται πίσω από όλες τις αναφορές στο συγκεκριμένο εμπορικό όνομα σε ολόκληρη την Κίνα. Σήμερα η περιουσία και η συμμετοχή του Yang Qi σε εταιρείες και επενδύσεις υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια, σύμφωνα με κύκλους από την Κύπρο που έχουν επαφή με τον Κινέζο επιχειρηματία. Τακτική του επιχειρηματία είναι να βρίσκει ιδέες που θεωρεί πως θα αποφέρουν κέρδος, να εξασφαλίζει μερική χρηματοδότηση από κινεζικές τράπεζες κι έπειτα να εντοπίζει συνεργάτες για πλήρη υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων. «Και στην περίπτωση της Κύπρου έτσι θα λειτουργήσω», είπε, και πρόσθεσε: «Έχω εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο στη Λάρνακα, αλλά θα βρούμε κι άλλους επίδοξους επενδυτές τόσο για να συμ-

«Κάποτε με ένα τηλεφώνημα πούλησα εξαρτήματα σε αεροπορικές εταιρείες και ο τραπεζικός μου λογαριασμός ενισχύθηκε, σε ένα μόλις βράδυ, με 30 εκ δολάρια»

www.inbusinessnews.com


ADVERTising feature

E

PRESSEMAPP

KENZO HOMME SPORT

H

υδάτινη νότα που βρίσκει κανείς στο άρωμα είναι σύνθεση από «calone», ένα συστατικό που σε κάνει να φαντάζεσαι τη μυρωδιά της θάλασσας. Η ιδέα ήταν πραγματικά πρωτοποριακή και οπωσδήποτε αυθεντική. Ήταν μια άμεση επιτυχία και έδωσε ώθηση και σε πολλά άλλα αρώματα της αγοράς με βάση το νερό. Πιστό στις αξίες του brand KENZO και στο πρωτοποριακό πνεύμα του Kenzo Homme αρώματος αναδεικνύει μια νέα έννοια και όψη της λέξης «sport». Το Kenzo Homme Sport απεικονίζει τη φιλική,

www.inbusinessnews.com

Όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1992, το Kenzo Homme ήταν μια οσφρητική αιφνίδια επαναστατική πρόοδος στον κόσμο των αντρικών αρωμάτων, γιατί είχε ανακαλυφθεί το πρώτο άρωμα με βάση το νερό!

παιχνιδιάρικη και ευχάριστη πλευρά των αθλημάτων και δεν επικεντρώνεται στην «απόδοση» και την «επιδεικτική» πλευρά.

Το άρωμα: Fresh Aromatic Eau de Toilette Πέραν του υδάτινου στοιχείου του χαρακτήρα του αυθεντικού Kenzo Homme, το άρωμα KENZO HOMME SPORT είναι βασισμένο σε διακριτικές νότες ξύλου, άλλοτε πικάντικες και άλλοτε σκληρές. Για να αναλύσει αυτό το θέμα, ο Francois Demachy δημιούργησε το εν λόγω άρωμα

ενισχύοντας την αντρική του ταυτότητα με ξύλα, vetiver και κέδρο, αλλά επίσης και με γεράνι (geranium), που είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στα αντρικά αρώματα όπως. Το κύριο συστατικό του αρώματος είναι το bourbon geranium, ένα δυναμικό, φυσικό και απλά αναγνωρίσιμο συστατικό. Μεταφέρει το πνεύμα του αρώματος και γεφυρώνει τις κορυφαίες νότες (γκρέιπφρουτ, μέντα, λεμόνι) με τις νότες καρδιάς (πιπερόριζα, κέδρο, vetiver). Το άρωμα διατίθεται σε τρία μεγέθη 30, 50 και 100 ml, καθώς και σε deodorant spray.

IN BUSINESS

63


O (οχι τοσο) μυστήριος κύριος Yang Qi

μετέχουν μετοχικά στο όλο project, εάν επιθυμούν, όσο και για να εξασφαλίσουν χώρο στη μεγάλη εμπορική ανάπτυξη. Θα πρέπει, ακόμα, να σας πω πως σε κάθε μία από τις 4.000 επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν στο έργο του παλαιού αεροδρομίου, θα εργοδοτηθούν και Κύπριοι, αφού στην ουσία μόνο ο υπεύθυνος της κάθε εταιρείας θα προέρχεται από την Κίνα». Πάντως, όταν τον ρωτήσαμε για το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του τόσο σε σχετικά δημοσιεύματα όσο και σε επίπεδο πολιτικών συζητήσεων, ο Κινέζος επιχειρηματίας δεν έκρυψε τη δυσφορία του: «Η όλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στην Κύπρο και οι υπόνοιες για διαφθορά, σε σχέση με την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο, έχουν αναδημοσιευτεί σε μεγάλη εφημερίδα στην Κίνα. Σύμφωνα με τους νόμους του Μακάο (αποτελεί τη βάση του επιχειρηματία) τέτοια δημοσιεύματα ενεργοποιούν αυτόματα ένα μηχανισμό, κατά τον οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία συμπεριλαμβάνεται σε ‘watch list’, μέχρι να διαφανεί εάν υπάρχει υπόθεση διαφθοράς ή όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι στην Κίνα είναι πολύ πιο αυστηρά τα πράγματα, σε σύγκριση με την Ευρώπη, και ως εκ τούτου - με τέτοιες σκιές - είναι δύσκολο να προχωρήσω με το project. Όταν γίνει έρευνα και αφού καθαρίσει το όνομά μου, τότε θα επαναρχίσουν οι διαδικασίες και οι προσπάθειες αποκατάστασης του ονόματος της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αφού αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει ζημιά. Είναι μεγάλη η επιθυμία μου για υλοποίηση του έργου, το οποίο αποτελεί περαιτέρω επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ήδη δραστηριοποιούμαι». Το έργο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο παλαιό Αεροδρόμιο Λάρνακας περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλου εμπορικού χώρου, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πέραν των 4.000 επιχειρήσεων. Αυτές θα εκθέτουν προϊόντα για χονδρική πώληση σε επιχειρήσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο Yang Qi αξιολογεί ως ιδανι-

64

IN BUSINESS

κή τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, αφού βρίσκεται, περίπου, στο μέσο Κεντρικής Ευρώπης και Κίνας, γεγονός που μειώνει το ταξίδι και το κόστος των επιχειρηματιών στο μισό. Το κόστος κατασκευής του εν λόγω έργου ανέρχεται στα 600 εκ ευρώ. Η δεύτερη φάση του έργου (εκτός αεροδρομίου) ή καλύτερα τα ευρύτερα σχέδια του επιχειρηματία για την Κύπρο περιλαμβάνουν τη δημιουργία μονάδων ελαφρών βιομηχανιών συναρμολόγησης, αποθήκευσης και εξαγωγής κινέζικων προϊόντων μέσω Κύπρου, καθώς και την προσέλκυση μεγάλων κινεζικών εταιρειών, οι οποίες θα δημιουργήσουν εδώ κεντρικά γραφεία για τις εκτός Κίνας δραστηριότητές τους. Το συνολικό κόστος για το γιγαντιαίο αυτό έργο είναι της τάξης των 2 δις ευρώ. Και για τα δύο μεγάλα σχέδια, που αφορούν στην Κύπρο, θα παρασχεθεί η τεχνογνωσία και η πρακτική αρωγή από τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας. Ο Yang Qi ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη με το Κυπριακό Κράτος, τότε πιθανόν να προχωρήσει μόνο με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Hermes Airports. Αυτή, ωστόσο, θα αφορά επένδυση σαφώς μικρότερου ποσού, από τα 600 εκ ευρώ που συζητούνται αυτή τη στιγμή.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ YANG QI Εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας Φωτοβολταϊκά Κατασκευή πλοίων - ναυπηγεία Εμπορικά κέντρα Διεθνείς επενδύσεις Oil & gas Ακίνητα Ενεργειακές επενδύσεις

Ο ντόρος γύρω από το όνομά του Τι μας είπαν για τον ίδιο συνεργάτες και άτομα που τον γνωρίζουν Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, στο σημείο αυτό, ότι με την κάθοδο του Yang Qi στην Κύπρο πολλοί κύκλοι - εντός πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής - ήγειραν διάφορα ζητήματα για την οικονομική επιφάνεια του Κινέζου επιχειρηματία, την αξιοπιστία του ως επενδυτή, αλλά και για το επαγγελματικό του υπόβαθρο. Το IN Business, πέραν της συνέντευξης που εξασφάλισε από τον ίδιο, επικοινώνησε με συνεργάτες του και με άτομα από τον επιχειρηματικό κόσμο, τα οποία είχαν ή έχουν επαφή μαζί του, προκειμένου να… διαλευκάνει το οικονομικό και επιχειρηματικό του προφίλ. Μάθαμε ότι, πράγματι, ο Yang Qi είναι επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, δεκάδες επενδύσεις και ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων. Μας επεσήμαναν, ακόμη, πως για την Κύπρο και τους Κύπριους είναι δυσνόητες οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην Κίνα - σε σχέση με το επιχειρείν - και το κλίμα εντελώς διαφορετικό από το Δυτικό Κόσμο. Εάν θέλουμε, τόνισαν τα ίδια στελέχη, να προσελκύσουμε επενδύσεις από τη μακρινή χώρα, θα πρέπει να μάθουμε και τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι Κινέζοι σε deals. Και δεν αναφέρονταν σε αδιαφάνεια ή σε παρασκήνια, αλλά στον τρόπο προσέγγισης και επικοινωνίας, που θα πρέπει να προσαρμοστεί στο μοντέλο σκέψης και αντίληψης μιας χώρας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο επενδυτή για τη μικρή Κύπρο. Άλλωστε, οι συζητήσεις για τον Yang Qi μεταφέρθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο, δυστυχώς, δεν ακούγονται πάντα οι σοβαρότερες των απόψεων, αλλά αυτές που συχνά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες...

www.inbusinessnews.com


The Big Banks

Αναδιάρθρωση Περικοπές

α ζ ε π ά ρ T ή κ ϊ

Ανδρέας Ηλιάδης

Λα

Γιάννης Κυπρή Τράπεζ α Κύπρ ου Χρίστος Στυλιανίδης

Theory

Πού βρίσκονται, πώς έφτασαν ως εδώ και ποιες οι προοπτικές των κυπριακών τραπεζών ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΣΤΟΥΡΗ

Από το ζενίθ στο ναδίρ βρέθηκαν μέσα σε μερικούς μόνο μήνες οι κυπριακές τράπεζες. Η αρχή του τέλους της χρυσής εποχής για Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου του 2011, όταν σε πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ενώ τελικά έφτασε και ξεπέρασε το 80%. Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα, καλούνται να πληρώσουν βαρύ κόστος. Η συγκεκριμένη απόφαση απετέλεσε και το έναυσμα για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Έκτοτε οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα φωτός και μέχρι το τέλος του 2012 το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο θα τεθεί σε τελείως διαφορετικό μοντέλο και επίπεδο.

www.inbusinessnews.com


ση ς

ζα

Η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Στην εποχή της κρατικοποίησης

Ο

ι πρώτες έντονες αλλαγές έγιναν στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία και ζήτησε κρατική βοήθεια για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό του €1.8 δις. Το αντίτιμο βαρύ για την πάλαι ποτέ κραταιά τράπεζα, η οποία κρατικοποιήθηκε κατά 84,1%, ενώ εφτά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της διορίστηκαν από την πολιτεία. Σπύρος Επισκόπου, Ανδρέας Ζαχαριάδης, Ανδρέας Τρόκκος, Ανδρέας Φιλίππου, Μάριος Χατζηγιαννάκης, Πανίκος Πουτζιουρής και Νίκος Χατζηνικολάου απετέλεσαν τις «κρατικές» προσθήκες στο ΔΣ, με τον Αντρέα Φιλίππου, μάλιστα, να αναλαμβάνει χρέη προέδρου από τα μέσα Αυγούστου, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Σαρρή. Στη διευθυντική ομάδα, μετά την αποχώρηση Βγενόπουλου - Μπουλούτα, δεν μπορούσαν να γίνουν και πολλές αλλαγές, με τον Χρίστο Στυλιανίδη να αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος και τον Παναγιώτη Κουννή αναπληρωτής. Η Ροδούλα Χατζηκυριάκου ανέλαβε τη διεύθυνση της ταλαιπωρημένης ελληνικής αγοράς.

Περικοπές

Κ

αι οι αλλαγές στην τράπεζα τρέχουν. Ως πρώτο βήμα η Λαϊκή πρότεινε σε 185 υπαλλήλους της να αφυπηρετήσουν πρόωρα, ωστόσο, μόνο 40 επέδειξαν ενδιαφέρον. Οι εθελοντικές, βεβαίως, προτάσεις αναμένεται σύντομα να γίνουν υποχρεωτικές, ενώ δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι αλλαγές στη μισθοδοσία, αφού με βάση το διάταγμα στήριξης της τράπεζας, προβλέπονται αποκοπές 12,5%, σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες και τις αποδοχές προσωπικού. Οι προτεινόμενες μειώσεις στο κόστος του μισθολογίου - μισθούς και ωφελήματα - θα γίνονται κλιμακωτά σε ετήσια βάση κατά 12,5%. Η μείωση στα έξοδα προσωπικού αναμένεται, σε επίπεδο ομίλου, να φτάσει το 10% το 2012 σε σχέση με το 2011 και ακόμα 8% το 2013. Τα δε λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν κατά 7% το 2012. Με τις αλλαγές - που εισηγήθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών - στόχος είναι οι μισθολογικές περικοπές να μην επηρεάσουν το χαμηλόμισθο προσωπικό, ενώ οι περικοπές σε κλιμακωτή βάση θα έχουν στόχο την αποκοπή αποδοχών πρωτίστως των διευθυντικών στελεχών και των μελών του ΔΣ. Παράλληλα καταργούνται όλα τα μπόνους, ενώ δεν επιτρέπεται η παραχώρηση μερίσματος. Επίσης, απαγορεύεται η πληρωμή τόκων και η ανάκληση οποιωνδήποτε πρωτοβάθμιων www.inbusinessnews.com

και δευτεροβάθμιων κεφαλαίων, εκτός κι αν υπάρχει έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα και συμβουλή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κομμένες είναι και οι μεγάλες δαπάνες σε επιθετικές προωθητικές εκστρατείες. Χαρακτηριστικό είναι πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ισολογισμού δεν θα υπερβαίνει το 12,4%, που είναι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του μεγέθους των ισολογισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Κεντρική Τράπεζα, έχει το δικαίωμα επιβολής αυστηρότερων όρων συμπεριφοράς. Όσον αφορά στα υποκαταστήματα, στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23, με προοπτική έως το τέλος του έτους να κλείσουν άλλα 21. Στην Κύπρο τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας μειώθηκαν από 116 σε 105 και αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο να κλείσουν άλλα 10.

Τ

ις τελευταίες και σημαντικότερες πινελιές στα σχέδια της Λαϊκής Τράπεζας θα βάλει η μελέτη που ετοιμάζει η KPMG Αγγλίας και στην οποία θα βασιστεί το συνολικό πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας. Στόχος να δημιουργήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα διασφαλίζει και θα ενισχύει τη φερεγγυότητα της τράπεζας μέσω περαιτέρω αύξησης κεφαλαίου, αποκατάστασης ή ενίσχυσης της κερδοφορίας, μείωσης εξόδων και κινδύνων και στήριξης από άλλες εταιρείες του συγκροτήματος. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και προοπτικές συγχώνευσης ή απορρόφησης ή μεταβίβασης δραστηριοτήτων σε άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό. Αυτό δεν είχε οριστικοποιήθει πριν από την εκτύπωση του περιοδικού μας. Ωστόσο οι πληροφορίες συνέκλιναν στην κατεύθυνση της εφαρμογής των πιο πάνω περικοπών και αλλαγών.

Διοικητικό Συμβούλιο Αντρέας Φιλίππου, πρόεδρος Χρίστος Στυλιανίδης Παναγιώτης Κουννής Σπύρος Επισκόπου Αντρέας Ζαχαριάδης Κρις Παύλου Πανίκος Πουντζιουρής Στέλιος Στυλιανού Αντρέας Τρόκκος Μάριος Χατζηγιαννάκης Νίκος Χατζηνικολάου Fadel Al Ali Hesham Al Qassim Peter Baltussen

Εκτελεστική Επιτροπή Ομίλου Χρίστος Στυλιανίδης Παναγιώτης Κουννής Ροδούλα Χατζηκυριάκου Σαμουήλ Δαυίδ Αννίτα Φιλιππίδου, οικονομική διευθύντρια

Μεγαλομέτοχοι *Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά τους Dubai Financial Group Limited Liability Company 18,69%

1,53%

1,41%

Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών

9,49%

0,78%

0,71%

Lanitis E.C Holdings

4,44%

0,36% 0,33%

Terra Stabile A.E.

3,59%

0,29% 0,27%

Clearstream Banking

3,07%

0,25% 0,23%

Commerzbank AG Frankfurt Principal Account

1,77%

0,14%

Talanton Investment Inc

0,95%

0,07% 0,07%

Ταμείο Προνοίας Προσωπικού Λαϊκής Τράπεζας 0,92%

0,07% 0,06%

Norges Bank

0,84%

0,06% 0,06%

Union Faitriton S.A

0,82%

0,06% 0,06%

Capital Energy Investments Ltd

0,57%

0,04% 0,04%

Βγενόπουλος Αντρέας

0,50%

0,04% 0,04%

0,13%

*Στην πρώτη στήλη εμφανίζεται το ποσοστό που είχαν οι μεγαλοεπενδυτές της τράπεζας πριν από την αύξηση κεφαλαίου. Στη δεύτερη στήλη είναι το ποσοστό των μεγαλομετόχων μετά που η Δημοκρατία έλαβε την κατοχή 17.9 δις μετοχών της τράπεζας έναντι στήριξης 1.8 δις ευρώ. Στην τρίτη στήλη εμφανίζεται το ποσοστό των μεγαλομετόχων όταν στις κρατικές προστεθούν ακόμα 1.7 δις μετοχές, που προέκυψαν από εθελοντική ανταλλαγή αξιογράφων. Το τελικό ποσοστό της Δημοκρατίας ανέρχεται σε 84,1%.

Λαϊκή Τράπεζα

Οικονομικά αποτελέσματα 2004-2011 Έτος

Κέρδη/ (ζημιά) (σε €)

Δάνεια (σε €)

Καταθέσεις (σε €)

Μη εξυπηρετούμενα (από σύνολο χορηγήσεων)

2004

36.5 εκ

5.8 δις

7.1 δις

11,5%

2005

73.1 εκ

9.5 δις

9.9 δις

10,1%

2006

147 εκ

11.7 δις

16 δις

6,6%

2007 563.3 εκ 17.6 δις

20.6 δις

4,8%

2008 394.6 εκ 23.4 δις

24.8 δις

4,3%

2009

173.8 εκ

25 δις

23.8 δις

6,1%

2010

87 εκ

26.4 δις

25 δις

7,3%

(3.6 δις) 24.7 δις

20.1 δις

13,9%

2011

IN BUSINESS

67


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Στην εποχή των αλλαγών

Ο

ισχυρότερος, μέχρι πρότινος, οργανισμός στην κυπριακή οικονομία δέχεται έντονα κτυπήματα μετά τις 27 Ιουνίου 2012, όταν αιτήθηκε κρατικής βοήθειας, για να καλύψει το κενό των €500 εκ που χρειάζεται, για να έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Από εκείνη τη μέρα και μετά η τράπεζα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Από την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, μέχρι την εξαγορά της Uniastrum και για σειρά άλλων αποφάσεων, η ανώτερη διοικητική και διευθυντική πυραμίδα της τράπεζας βάλλεται από παντού. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Αντρέας Ηλιάδης, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του για να τον διαδεχθεί ο Γιάννης Κυπρή. Έμμεσες αλλαγές έγιναν σε όλη τη διευθυντική πυραμίδα, ώστε να μην επηρεαστεί η έρευνα, που διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα, για τον τρόπο που αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα €1 δις το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Στήριξη

Δ

ιάταγμα στήριξης με λεπτομερείς όρους, όπως της Λαϊκής, ακόμα δεν έχει εκδοθεί για την Τράπεζα Κύπρου. Από τη μία γιατί αιτήθηκε βοήθειας μόλις τρεις μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και από την άλλη, επειδή ακόμα έπονται πολλά που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Πρέπει όμως και στην περίπτωση της

Τράπεζας Κύπρου να θεωρείται σίγουρη η στρατηγική επικέντρωση στην Κύπρο, η πώληση θυγατρικών και οι περικοπές στις δαπάνες. Μειονέκτημα της Τράπεζας Κύπρου είναι το γεγονός ότι δεν έκανε κάποια ανεξάρτητη έρευνα στα ενδότερα του δανειακού της χαρτοφυλακίου - όπως έπραξε στις αρχές του 2012 η Λαϊκή - και εκφράζονται ανησυχίες πως η εξωτερική έρευνα, που θα γίνει από την εξειδικευμένη εταιρεία Alvarez&Marsal για λογαριασμό της Κεντρικής, θα φέρει στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για την Τράπεζα Κύπρου, στο τέλος του 2011 ήταν στο 10,2% του συνόλου, ενώ για τη Λαϊκή στο 13,9%.

Διοικητικό Συμβούλιο Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρόεδρος* Ανδρέας Αρτέμης, αντιπρόεδρος Βασίλης Γ. Ρολόγης Κώστας Ζ. Σεβέρης Ευδόκιμος Ξενοφώντος Άννα Διογένους Γεώργιος Μ. Γεωργιάδης Χρίστος Μουσκής Μάνθος Μαυρομμάτης (παραιτήθηκε πρόσφατα) Ανδρέας Ηλιάδης Γιάννης Κυπρή Κώστας Χατζήπαπας Νικόλαος Π. Τσάκος Γιάννης Πεχλιβανίδης Σταύρος Ι. Κωνσταντινίδης Ειρήνη Καραμάνου Ηλίας Νεοκλέους Συμεών Μάτσης *Πληροφορίες ήθελαν τον Θ. Αριστοδήμου να υποβάλλει παραίτηση στις 30/8/2012

Διευθυντική Ομάδα Γιάννης Κυπρή, διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Πεχλιβανίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος

Τράπεζα Κύπρου: Οικονομικά αποτελέσματα 2004-2011

68

Έτος

Κέρδη/(ζημιά) (€)

Δάνεια (€)

Καταθέσεις (€)

Μη εξυπηρετούμενα (Από σύνολο χορηγήσεων)

2004

66.6 εκ

10.9 δις

14.8 δις

10,8%

2005

123.1 εκ

12.6 δις

18.3 δις

8,1%

2006

312.9 εκ

15.1 δις

20.6 δις

5,6%

2007

485.6 εκ

18.9 δις

25.2 δις

3,8%

2008

502 εκ

24.4 δις

27.9 δις

3,8%

2009

313 εκ

25.6 δις

28.5 δις

5,6%

2010

306 εκ

27.7 δις

32.9 δις

7,3%

2011

(1.3 δις)

27.3 δις

29.6 δις

10,2%

IN BUSINESS

Αντρέας Χατζημιτσής, ανώτερος γενικός διευθυντής Νικόλας Καρυδάς, ανώτερος γενικός διευθυντής

Μεγαλομέτοχοι *Τι ποσοστά κατέχουν Odella Resources Ltd

5%

Ταμείο Προνοίας Προσωπικού Τράπεζας Κύπρου

3.9%

Θεόδωρος Αριστοδήμου

2,9%

Worldview EHS International Master Fund

1,7%

Finerose Trading Limited

1,5%

Norges Bank

1,4%

Regals Holdings Limited

1,2%

Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο

1,1%

Ταμείο Προνοίας Τακτικού Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού

1,1%

Middle East Marketing Research Bureau

1,07%

Eurolife Ltd

0,9%

*Εκκρεμεί στήριξη 500 εκ ευρώ, που ζήτησε από το Κράτος η τράπεζα και δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί. Όταν καθοριστεί τόσο ο τρόπος όσο και το ύψος της, τα ποσοστά των μεγαλομετόχων που αναφέρονται πιο πάνω θα διαφοροποιηθούν αναλόγως.

ρου Τράπεζα Κύπ

Απα η ξ ι Στήρ κ ιτούμεν εφά α ς Βασίλη λ αια γης Γ. Ρολό

ς ας Ηλί οκλέου ε Ν


THE mobilemarketing.COM

It’s time to get to know your customers. COM THE mobilemarketing.

It’s time to get to know your customers.


«Too big to fail» Θεωρία που άλλη μια φορά καταρρίπτεται…

Ό

ταν σάλπαρε ο Τιτανικός, όλοι έλεγαν πως δεν θα βυθιζόταν ποτέ. Όταν οι Γερμανοί ναυπήγησαν το θωρηκτό Βίσμαρκ, διατείνονταν πως κανένας δεν θα το βύθιζε. Αυτά τα δυο κι άλλα παραδείγματα, στην πορεία της Ιστορίας, αποδεικνύουν πως δεν ισχύει, τελικά, το «too big to fail». Κι αυτό φάνηκε από τις πρώτες μέρες της υφιστάμενης παγκόσμιας κρίσης, με την κατάρρευση της Lehman Brothers και τα δισεκατομμύρια που χρειάστηκαν τράπεζες -κολοσσοί, όπως η Citibank, η Goldman Sachs και δεκάδες άλλες. Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν, όπως φάνηκε, ανεπανόρθωτα εκτεθειμένες στα επεκτατικά τους σχέδια. Οι ανάγκες επιτάσσουν, πλέον, γεωγραφική συρρίκνωση και περιορισμό εργασιών. Ήδη και οι δύο πούλησαν τις εργασίες τους στην Αυστραλία, ενώ η Λαϊκή προχώρησε σε πώληση και της Marfin Pank Eesti AS στην Εσθονία. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι πρόκειται για μία κίνηση στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για περαιτέρω επικέντρωση στις γεωγραφικές περιοχές της ΝΑ Ευρώπης, στις οποίες έχει ήδη παρουσία. Βέβαια, αυτό έγινε στα τέλη του 2011. Σήμερα τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί πολύ περισσότερο. Για την Τράπεζα Κύπρου το μεγάλο ερωτηματικό είναι η Uniastrum. Μία εξαγορά των 500 εκ ευρώ, που φαίνεται να μην 70

IN BUSINESS

αποδίδει τα αναμενόμενα ένεκα και της κρίσης. Δεν αποκλείεται να τεθεί και αυτή προς πώληση, αφού αρκετά μέλη του ΔΣ τη θεωρούν ασύμφορη για την τράπεζα. Η Τράπεζα Κύπρου επιχείρησε πώληση των εργασιών της και στον τομέα των ασφαλειών, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό, αφού οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν την πίεση υπό την οποία βρισκόταν και οι προσφορές τους θεωρήθηκαν εκβιαστικές. Στο πλαίσιο αυτό οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως τα όποια σχέδια απομόχλευσης πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα πενταετίας, περίπου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα fire sale losses. «Εκβιασμοί», δηλαδή, κατά την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στο διαχωρισμό των ελληνικών εργασιών των δυο τραπεζών, ώστε να στηριχθούν, εάν χρειαστεί, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε σημαντικά το προβληματικό χαρτοφυλάκιό τους. Φαίνεται, ωστόσο, πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ούτε καν θέλει να ακούσει τέτοιο ενδεχόμενο. Με αυτά τα δεδομένα και ανάλογα και με τα ευρήματα της Alvarez&Marsal, στα χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών δεν αποκλείεται να δούμε τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων bad banks εντός Κύπρου, που θα αναλάβουν όλα τα προβληματικά δάνεια, για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν με τις υγιείς τους εργασίες.

Αξιο…τραπεζικά κριτήρια

Η

στήριξη που ζήτησε η Λαϊκή έφερε σημαντικές αλλαγές, όπως προαναφέρθηκε, στο διοικητικό της συμβούλιο. Από εδώ και πέρα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο όποιος διορισμός γίνεται στα ΔΣ των τραπεζών θα περνάει από διπλό κόσκινο: Της ανεξαρτησίας και της εμπειρογνωμοσύνης. «Το κριτήριο της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, για συμπερίληψη στο ΔΣ, δεν ωφελεί κανένα, ούτε καν τους ίδιους», ανέφερε στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας. Ιδιαίτερα κάποιες επιτροπές, όπως η Ελέγχου και Αμοιβών, πρέπει να διασφαλίζεται πως θα απαρτίζονται από ανεξάρτητους διοικητικούς συμβούλους.

ικάια ζ ε π ρα τήρ τ … ο Αξι κρι Διαχωρισμός εργασιών Γιώργος Πρ οβόπουλος

» ί ο μ σ α ι β «Εεκζες π ά Τρ

ΚΥΠΡΗ - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Αφεντικά χαλεπών καιρών

Γ

ιάννης Κυπρή και Χρίστος Στυλιανίδης αποτελούν, πλέον, τα αφεντικά σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, αντίστοιχα, και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες τόσο εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και στην ευρύτερη αγορά. Ο Γιάννης Κυπρή, με μακρά θητεία στην Τράπεζα Κύπρου, έφτασε μέχρι το «νούμερο 2» της ιεραρχίας, πριν ο Ανδρέας Ηλιάδης αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος. Είναι ο άνθρωπος που εργάστηκε για να στήσει την παρουσία της Τράπεζας Κύπρου σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρουμανία, και αξιολογείται ως ικανός μάνατζερ, που μπορεί να ηγηθεί της τράπεζας σε εποχές αβεβαιότητας. Τόνισε πως τώρα είναι η ώρα για σκληρή δουλειά και μένει μακριά από τα ΜΜΕ, σκοπεύοντας να απαντήσει σε όλα όσα ακούγονται, θετικά και αρνητικά, αφού ολοκληρωθούν σημαντικές κινήσεις ριζικής αναδιάρθρωσης. Ο Χρίστος Στυλιανίδης αποτελεί κορυφαίο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας εδώ και μία, σχεδόν, δεκαετία. Διετέλεσε ηγετικό μέλος του management team επί προεδρίας Κίκη Λαζαρίδη, Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Σαρρή, αλλά και σήμερα, επί ημερών Ανδρέα Φιλίππου. Άνθρωποι, που γνωρίζουν τα δεδομένα της τράπεζας, εκτιμούν πως είναι από τα λίγα άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το τι γίνεται σε αυτή, ενώ η ικανότητά του να επιβιώνει εν μέσω δυσμενών συνθηκών, αποτελεί πλεονέκτημα που πηγάζει από την υπομονή και την πάντοτε ψύχραιμη προσέγγιση των δεδομένων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, μεσούσης της διαδικασίας για αναδιάρθρωση της Λαϊκής, είναι εξ αυτών που θεωρούν πως η τράπεζα έχει μέλλον και προοπτική. Συγκαταλέγεται, μάλιστα, σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της αποξένωσης των ελληνικών εργασιών και της πιο συντηρητικής προσέγγισης των τραπεζικών εργασιών του ομίλου.

www.inbusinessnews.com

δ


ών

»

δις Διαχωρισμός εργασιών

Κ

άτι που πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου, για να εφαρμοστεί, είναι ο διαχωρισμός των εργασιών στις τράπεζες. Δηλαδή, μία εταιρεία ενός τραπεζικού ομίλου να ασχολείται με τις καθαρά τραπεζικές εργασίες, όπως δάνεια και καταθέσεις, και μια άλλη με τον επενδυτικό τομέα, ώστε να μην επηρεάζονται και να δρουν ανεξάρτητα. Οι όποιες νομικές οντότητες δημιουργηθούν, πρέπει να διασφαλίζεται πως θα έχουν ανεξάρτητες διοικήσεις. Τη συγκεκριμένη ρύθμιση προωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια ώρα, μία άποψη και στρατηγική, που θα επιχειρήσει να περάσει ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είναι αυτή που λέει πως η ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας δεν συνάδει κατ’ ανάγκη με το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως με το πόσο καλά εποπτεύεται και λειτουργεί.

Ζητείται ρευστότητα

Α

ρχικό μέλημα των τραπεζών πρέπει να είναι η κάλυψη των απαραίτητων κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και η εξεύρεση επαρκούς ρευστότητας. Είναι τα δύο βασικότερα δεδομένα για την ορθή λειτουργία της οποιασδήποτε τράπεζας και θα αποτελέσουν τη βάση για το καινούργιο ξεκίνημα. Ιδιαίτερα για τη Λαϊκή το θέμα της ρευστότητας είναι πολύ σημαντικό, αφού τους τελευταίους μήνες άντλησε αρκετά δις από το έκτακτο σύστημα ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για το θέμα κεφάλαια πρέπει να διασφαλιστεί ότι στα επόμενα δύσκολα χρόνια οι τράπεζες θα τροφοδοτηθούν με αρκετά, ώστε να αντέξουν τους όποιους κραδασμούς. Για να γίνει αυτό θα αυξηθεί το μαξιλάρι για βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια πέραν του 10% από 9% που είναι σήμερα. Παράλληλα θα ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις των τραπεζών σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις των επόμενων ετών, τα ευρήματα για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Alvarez&Marsal, αλλά και οι χειρότερες δυνατές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες στην ευρύτερη οικονομία. Δηλαδή, θα γίνει μία πράξη που θα λαμβάνει υπόψη τα χειρότερα πιθανά σενάρια για τους πιο κάτω δείκτες: Ύφεση, ανεργία, δείκτης τιμών καταναλωτή και τιμές ακινήτων. www.inbusinessnews.com

Αναμένονται...

Τα πορίσματα της μελέτης της KPMG για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Ανεξάρτητη έρευνα για απότομη επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στο εξωτερικό και στα ελληνικά ομόλογα, καθώς και για το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας.

Έρευνα της Alvarez&Marsal στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank Κύπρου, Eurobank EFG, μεγάλα συνεργατικά).

Επιστροφή σε κερδοφορία

Π

αρά την κρατική στήριξη και τα όποια προβλήματα, απώτερος στόχος για κάθε τραπεζικό ίδρυμα, που σέβεται τους μετόχους του, είναι η επιστροφή στην κερδοφορία. Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κλονιστεί. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε θα ανοίξουν και οι περιβόητες στρόφιγγες του δανεισμού - με τα κριτήρια δανειοδότησης να χαλαρώνουν, ενδεχομένως τα επιτόκια να μειώνονται - και αντίστοιχα θα αυξηθεί η ζήτηση. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας και των τραπεζών της αποτελεί καλή ένδειξη για την επόμενη μέρα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το ιρλανδικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών στοχεύει σε τρία θεμελιώδη θέματα:

➊ ➋

Στην παροχή ενός ασφαλούς οικονομικού συστήματος για τις καταθέσεις και τη ροή δανεισμού προς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Στη διασφάλιση ότι οι ιρλανδικές τράπεζες είναι βιώσιμα οικονομικά ιδρύματα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνα τους, χωρίς βοήθεια από το Κράτος ή την Κεντρική Τράπεζα. Στο να αποδεσμευτούν κονδύλια από το κράτος, τα οποία προορίζονται για στήριξη των τραπεζών και τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν για μείωση του δημόσιου χρέους ή για να γίνουν άλλες επενδύσεις, που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά τα δεδομένα, περίπου, πρέπει να εδράζεται και το πλάνο στήριξης των κυπριακών τραπεζών. Όχι μόνο της Λαϊκής και της Κύπρου, αλλά και όποιας άλλης χρειαστεί. Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου πληρώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Τόσο σε ομόλογα όσο και στην ευρύτερη οικονομία της χώρας. Παρά τα όποια λάθη έκαναν δεν μπορούν να κατηγορηθούν για πλήρη αναλγησία και προσήλωση στο κέρδος. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ιδρύματα που διαχειρίζονται χρήματα άλλων - επενδυτών, καταθετών και φορολογούμενων -, οφείλουν να κινούνται με μοναδικό γνώμονα το όφελος αυτών, με σεβασμό και σοβαρότητα.

Αναμένοντας την έρευνα

Ό

ταν ο ίδιος ο νυν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Βουλής, ότι τα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών «έβγαζαν μάτια», γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχουν σκιές και υποψίες. Η Τράπεζα Κύπρου είχε ελληνικά ομόλογα 2 δις ευρώ και κυπριακά 400 εκ, ενώ η Λαϊκή είχε ελληνικά ομόλογα 3 δις και κυπριακά 350 εκ. «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι τράπεζες επενδύουν πρώτα στα ομόλογα του κράτους τους και μετά στα υπόλοιπα», επεσήμανε ο Διοικητής. Η ανεξάρτητη έρευνα, που θα γίνει για λογαριασμό της Κεντρικής, θέτει στο μικροσκόπιο τόσο τις δύο τράπεζες όσο και τον Επόπτη τους - την ίδια την Κεντρική - καθώς και τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Πάντως, η μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα καταδεικνύει δύο δεδομένα. Πρώτον ότι πρέπει να αλλάξουν τόσο ο μηχανισμός όσο και η εσωτερική λειτουργία για τη διαχείριση κινδύνων και δεύτερον ότι η εποπτική Αρχή πρέπει να ασκεί αυστηρότερα τον έλεγχό της και με δυναμικότερες παρεμβάσεις, στα όρια που επιτρέπει η νομοθεσία. IN BUSINESS

71


ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΗΠΑ, ΕΕ, Κύπρος

Η

ιστορία των κρατικοποιήσεων στις δυτικού τύπου οικονομίες άρχισε το 2008, όταν η οικονομική κρίση - που προήλθε από τη σάπια αγορά ακινήτων των ΗΠΑ - βύθισε στις επισφάλειες πολλές τράπεζες. Κάποιες στηρίχθηκαν, άλλες όχι. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Lehman Brothers, η οποία θεωρείται η βασική αφορμή για το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης στον κόσμο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα. Συνέχεια δόθηκε με τις ισλανδικές τράπεζες, οι οποίες αφέθηκαν να μεγαλώσουν έως και 12 φορές περισσότερο από το ΑΕΠ της χώρας, ενώ απέκτησαν «στενές σχέσεις» με την Αμερική. Μέσα σε… μια νύχτα κατέρρευσαν, πέρασαν σε κρατικό έλεγχο και ένας φαύλος κύκλος οικονομικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας ταλανίζει ακόμη τη χώρα. Στις ΗΠΑ πολλές είναι οι φωνές που τάσσονται κατά της αμερικανικής πολιτείας, η οποία επέλεξε τη διάσωση τραπεζών, όπως οι Freddie Mac και Fannie Mae, δίνοντας $85 δις, ενώ άφησε τη Lehman Brothers να καταρρεύσει. Ακόμη και στην «πανίσχυρη» οικονομικά Βρετανία οι τράπεζες δεν γλίτωσαν από το κράτος. Αρχή έγινε με την μικρού, σχετικά, μεγέθους Bradford&Bingley, της οποίας το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο ανέλαβε η Κυβέρνηση, ενώ τα καταστήματά της πωλήθηκαν στην ισπανική Santader. Στη συνέχεια, βέβαια, σχεδόν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο τέθηκε και η Royal Bank of Scotland. Τα παραδείγματα των τραπεζών που έχουν κρατικοποιηθεί ή έχουν τύχει κρατικής ενίσχυσης, δίχως όμως το κράτος να εξασφαλίζει μετοχική συμμετοχή, είναι δεκάδες. Αυτή την ώρα στην Κύπρο μία εκ των τριών τραπεζών του τόπου ανήκει κατά 85% στο κράτος, ενώ η μεγαλύτερη, η Τράπεζα Κύπρου, βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση κεφαλαίων μέσω πιθανής αποξένωσης εργασιών και φυσικά με το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε πρόγραμμα κρατικής βοήθειας. Η μικρότερη Ελληνική κατάφερε - με μικρή έκθεση στην Ελλάδα και με τη βοήθεια της Εκκλησίας - να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, να διατηρηθεί υγιής και μακριά από το κράτος. Την ίδια ώρα ο συνεργατισμός τίθεται στο μικροσκόπιο της Τρόικας και θεωρείται, σχεδόν, βέβαιο ότι η σημερινή του μορφή θα πάψει να ισχύει σε μερικά χρόνια. Βασικός πυλώνας, στον οποίο θα στη-

72

IN BUSINESS

ριχθούν οι αλλαγές, θα είναι η εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα για μεγαλύτερη διαφάνεια τόσο στις χορηγήσεις δανείων όσο και στους όρους για προσέλκυση καταθέσεων.

Άλλη περίπτωση η Ελλάδα…

Generale, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα εκτός ευρωπαϊκής στήριξης τίθενται και οι κρατικές τράπεζες - Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - αφού το κράτος, λαμβάνοντας βοήθεια από την Τρόικα, οφείλει να τις στηρίξει μέχρι που να τις πουλήσει σε επενδυτές.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Ξ

εχωριστή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες λόγω της τεράστιας έκθεσής τους τόσο σε ελληνικά ομόλογα του κράτους όσο και στην επισφαλή ελληνική αγορά, εντάχθηκαν σε ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ, από το οποίο θα λάβουν συνολική βοήθεια 50 δις ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες της χώρας: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Από το πρόγραμμα αποκλείονται οι τράπεζες που ανήκουν σε ξένους τραπεζικούς ομίλους, όπως η Εμπορική και η Γενική, οι οποίες ελέγχονται από Credit Agricole και Societe

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Αναδιάρθρωση α ι ά ρ κ ζι ριτή Περικοπές ε π α ρ κ τ … ο ι ξ

Α

α ζ ε π ά

Ανδρέας Ηλιάδης

ρ Τ ή κ ϊ

Διαχωρισμός εργασιών

Λα

Γιώργος Πρ οβόπουλος

Γιάννης Κυπρή Τράπεζ α Κύπρ ου Χρίστος Στυλιανίδης

www.inbusinessnews.com


ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Carpe

Πανίκος Αλκιβιάδης, γενικός διευθυντής

Νίκος Μαυρουδής, senior marketing manager - μπιρες

Αλέξανδρος Γρηγορίου, marketing manager αλκοολούχα

Γλαύκος Τοφαρίδης, αν. εμπορικός διευθυντής

Diem

Γιάννης Μηνάς, οικονομικός διευθυντής

Άδραξε τη μέρα - carpe diem λατινιστί - και απ’ εκεί και πέρα αξιοποίησέ την όπως ξέρεις και όσο καλύτερα μπορείς. Ακολουθώντας το μότο αυτό ως εταιρική φιλοσοφία και πρακτική, ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης αδράχνει αποφασιστικά ευκαιρίες που ανατέλλουν στις σκοτεινές, κατά τα άλλα, μέρες της κρίσης, προχωρώντας σε deals που συζητούνται. Έτσι προέκυψε η συμφωνία με την BAT και το νέο ξεκίνημα στη Σλοβενία, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Φώτος Φωτιάδης Διανομείς, Πανίκος Αλκιβιάδης. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ I ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: JO MICHAELides

O

Όμιλος Φώτος Φωτιάδης συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης του εταιρείας. Κορωνίδα του είναι η Φώτος Φωτιάδης Διανομείς, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ποτών. Πέραν τούτου ο όμιλος δραστηριοποιείται και σε δύο άλλους τομείς. Στο χρηματοοικονομικό - ως ο κύριος μέτοχος της Universal Life - και στον τομέα ανάπτυξης γης, με οικιστικά έργα όπως το Carolina Park και το Nicosia City Mansions στη Λευκωσία και άλλα μεγάλα projects στην Κύπρο και το εξωτερικό. Την τελευταία δεκαπενταετία η Φώτος

74

IN BUSINESS

Φωτιάδης Διανομείς αναπτύσσει συνεχώς τον κύκλο των εργασιών της μέσω των υφιστάμενων προϊόντων της, με την ανάπτυξη νέων, αλλά και με την επίτευξη συνεργασιών. Τα νέα οικονομικά δεδομένα που βιώνει η Κύπρος και ο κόσμος ολόκληρος έχουν ωθήσει, βεβαίως, την εταιρεία σε πιο προσεχτικές κινήσεις, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει τη στρατηγική της, η οποία ανέκαθεν βασιζόταν στην αξιοποίηση προκλήσεων και ευκαιριών. Εξού και η φετινή συμφωνία με την ΒΑΤ - που είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες καπνικών προϊόντων στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Κύπρο - για πώληση και διανομή των προϊόντων της. Και στο εξωτερικό, όμως, οι εργασίες της εται-

ρείας επεκτείνονται ακόμα παραπάνω, αφού μετά τη δραστηριοποίησή της στη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Κροατία, σύντομα ξεκινά και στη Σλοβενία.

Σταθερός κύκλος εργασιών Ασφαλώς ο όμιλος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την κρίση. Και ποιος δεν έχει επηρεαστεί, εξάλλου; Η κατανάλωση ποτών, όπως και όλων των καταναλωτικών προϊόντων, είναι πεσμένη. Οι καταναλωτές είναι πιο επιφυλακτικοί στις αγορές τους και οι έξοδοι για διασκέδαση έχουν μειωθεί. Παρόλα αυτά η εταιρεία, λόγω κυρίως των εκτός Κύπρου κινήσεών της, κράτησε πέρσι το συνολικό κύκλο ερ-

www.inbusinessnews.com


Market leader

Γιώργος Ζοππής, marketing manager μη αλκοολούχα & κρασιά

Η εταιρεία, λόγω κυρίως των εκτός Κύπρου κινήσεών της, κράτησε πέρσι το συνολικό κύκλο εργασιών της στα επίπεδα του 2010, παρόλο που σημείωσε μικρή πτώση στην εγχώρια αγορά γασιών της στα επίπεδα του 2010, παρόλο που σημείωσε μικρή πτώση στην εγχώρια αγορά. Φιλοσοφία της εταιρείας είναι ό,τι γίνεται να γίνεται σωστά, με πάθος και δέσμευση στο άριστο αποτέλεσμα. Βασίζεται στο προσωπικό της, που είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλκιβιάδη, μια ομάδα - οικογένεια. Στηρίζει και σέβεται ο ένας τον άλλο, δουλεύοντας με πάθος και υπευθυνότητα. Η εταιρεία, επισημαίνει, έχει στο επίκεντρο όλων των ενεργειών της τον καταναλωτή και προσπαθεί να ικανοποιεί κάθε του ανάγκη, προσφέροντας πάντοτε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Επιζητεί, ενθαρρύνει και εφαρμόζει νέες ιδέες, μεθόδους και πρακτικές.

Εκτός Κύπρου επεκτάσεις Με μεγάλη επιτυχία λειτουργούν οι θυγατρικές εταιρείες της Φώτος Φωτιάδης Διανομείς στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ρουμανία, Ελλάδα και Κροατία, επιτυγχάνοντας να επεκτείνουν τις δραστηριότητες και τον κύκλο εργασιών τους παρά τη διεθνή οικονομική ύφεση. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο όμιλος επεκτείνεται και στη Σλοβενία, με τη δημιουργία εταιρείας που θα είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του

www.inbusinessnews.com

Σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται η Φώτος Φωτιάδης Διανομείς, επισημαίνει ο κ. Αλκιβιάδης, τα προϊόντα της κατέχουν ηγετική θέση. Αναφέρει ενδεικτικά:

● Η Carlsberg είναι η πρώτη σε πωλήσεις μπίρα και το νερό Αγρός το πρώτο σε πωλήσεις εμφιαλωμένο νερό. ● Οι χυμοί ΚΕΑΝ ηγούνται στην κατηγορία χυμών και το Shark σ' εκείνη των ενεργειακών ποτών. ● Όλα τα αλκοολούχα ποτά, το Johnnie Walker, το J&B, η Smirnoff, το Baileys, το Gordon's, η Jose Cuervo και άλλα κατέχουν ηγετικές θέσεις στις κατηγορίες τους. ● Η Moet & Chandon είναι η πρώτη σε πωλήσεις σαμπάνια. ● Τα καπνικά προϊόντα της BAT κατέχουν μερίδιο πέραν του 50% της κυπριακής αγοράς.

Johnnie Walker, του J&B, της Smirnoff και όλων των προϊόντων της Diageo. Η κρίση, εκτός από προβλήματα, φέρνει και ευκαιρίες. Η στρατηγική της εταιρείας συνεχίζει να βασίζεται στην επέκτασή της σε νέες χώρες, συνεργασίες και προϊόντα, εφόσον τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει, όπως για παράδειγμα, το ότι δεν εμπορεύεται κανένα προϊόν, αν δεν έχει σταθερή και άριστη ποιότητα. Ήδη συνεργάζεται με πολλές διεθνείς εταιρείες σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Πρώτα πρώτα με την Carlsberg και ασφαλώς με τη LVMH, αντιπροσωπεύοντας τις σαμπάνιες Moet & Chandon και Dom Perignon. Ακόμα, με την Osotspa Europe Ltd που παράγει το Shark, καθώς και με πολλές άλλες, όπως η Groupo Modelo, που παράγει την μπίρα Corona. Επίσης, σημαντικές είναι οι συνεργασίες της με ελληνικές εταιρείες, όπως τα Οινοποιεία Μπουτάρη, και με κυπριακές, όπως η ΚΕΑΝ.

Η «χημεία» με την Diageo Η Diageo είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και έχει στην γκάμα της μάρκες με μεγάλη ιστορία, όπως το Johnnie Walker, που είναι το πρώτο σε πωλήσεις ουίσκι στον κόσμο, η Smirnoff - το νούμερο ένα σε πωλήσεις αλκοολούχο ποτό - καθώς και δεκάδες άλλες διεθνείς μάρκες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλκιβιάδη. Η συνεργασία της Φώτος Φωτιάδης Διανομείς με την Diageo μετρά ήδη τρία χρόνια. Ξεκίνησε το 1999, όταν ο διεθνής κολοσσός επέλεξε την κυπριακή εταιρεία για συνεργάτη της στην αγορά της Κύπρου. Αργότερα η συνεργασία των δυο επεκτάθηκε σε Ρουμανία και Κροατία και από τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Σλοβενία. Η Diageo έχει βραβεύσει τη Φώτος Φωτιάδης δύο φορές με το βραβείο Partner of the Year και περισσότερες από δέκα φορές σε διάφορες άλλες κατηγορίες. Βραβεία δόθηκαν, επίσης, στις θυγατρικές της Ρουμανίας και της Κροατίας.

ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

Τα προϊόντα της

Οι μπίρες: - Carlsberg - Leon - Krauzer · Το νερό Αγρός · Ο χυμός Ένα · Το αεριούχο νερό Blu

· ΚΕΑΝ · Καπνικά προϊόντα της BAT

Από την εταιρεία παράγονται: Τα κρασιά: - Κυπερούντας - Επτά Πλαγιές

Η εταιρεία εμπορεύεται τα ακόλουθα:

Ουίσκι: - Johnnie Walker - J&B · Βότκα Smirnoff · Ενεργειακό ποτό Shark · Σαμπάνια Moet & Chandon

Μπίρες: - Guinness - Corona και δεκάδες άλλα ποτά

IN BUSINESS

75


η συνταγη Ο «ambrosia» του επιχειρείν AMBROSIA OILS LTD

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: μιχαλησ κυπριανου

«Πουλήσατε την ολοκαίνουργια μονάδα διύλισης στην Τουρκία;», ρώτησε με έκπληξη ο υπεύθυνος της πολυεθνικής, η οποία λίγο πριν από την Τουρκική Εισβολή πούλησε μηχανήματα στη μικρή βιομηχανία Ambrosia Oils and Margarine Industry Ltd, που λειτουργούσε τότε στο Πυρόι. «Δεν τα πουλήσαμε. Τα χάσαμε όλα. Προφανώς τα μηχανήματα κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία», ήταν η αποκαρδιωτική απάντηση των Κυπρίων ιδιοκτητών. Η αδικία των πέτρινων εκείνων χρόνων έμεινε μεν καλά χαραγμένη στη μνήμη του σημερινού διευθυντή της Ambrosia Oils Ltd, Μιχάλη Ευαγγελίδη, όμως δεν απετέλεσε ποτέ το λόγο για να σταματήσει η ανάπτυξη…

76

IN BUSINESS

σημερινός διευθυντής της εταιρείας εργάζεται σ’ αυτήν από το 1973, όταν είχε προσληφθεί ως χημικός μηχανικός. Έζησε από κοντά την καταστροφή του 1974: «Οι κόποι μιας ζωής του ιδρυτή της εταιρείας, Βία Δημητρίου, εξανεμίστηκαν μέσα σε μια νύχτα. Κι ενώ εκείνα τα πρώτα τραγικά χρόνια της αβεβαιότητας κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν οι Τούρκοι θα πραγματοποιούσαν μια ακόμα επιδρομή, ανά πάσα στιγμή, εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Μάζεψε όλη του τη δύναμη και το θάρρος και έστησε την εταιρεία ξανά από την αρχή». Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που βίωσε στο πετσί του το σκληρό αγώνα για την αναβίωση της εταιρείας μέσα από τις στάχτες της. Έζησε τον πόλεμο, την ανάκαμψη, τις εντυπωσιακές εξαγωγές, τη χρυσή εποχή που η παραγωγή έφτανε τους 60.0000 τόνους ετησίως, για να φθάσει στην αδηφάγο σημερινή οικονομική κρίση. Ανέβηκε με σταθερά βήματα όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας στην εταιρεία, διατηρώντας ως «χόμπι», πλέον, την καθημερινή του βόλτα στις μονάδες της παραγωγής, κυρίως γιατί, όπως λέει κι ο ίδιος, όλοι στην Ambrosia νιώθουν ότι ανήκουν σε μια οικογένεια.


www.inbusinessnews.com

IN BUSINESS

77


AMBROSIA OILS LTD

Από… τον Όλυμπο στα Τάρταρα Η Ambrosia Oils and Margarine Industry Ltd ιδρύθηκε το 1969 από τον Βία Δημητρίου με τη στήριξη συνεργατών από το Χόνγκ Κονγκ. Τα όνειρα ήταν πολλά και οι προσδοκίες ακόμα περισσότερες. Τότε η εταιρεία αποτελείτο από μια μικρή μονάδα διύλισης ακατέργαστων σπορέλαιων δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως και από μια, επίσης, μικρή μονάδα μαργαρίνης, που λειτουργούσε σε συνεργασία με τη βρετανική Unilever για την παραγωγή της Blue Βand, της δημοφιλούς μαργαρίνης που βρισκόταν τότε στον… Όλυμπο της κυπριακής αγοράς. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας προορίζονταν για εγχώρια κατανάλωση. Τα σπορέλαια πωλούνταν σε μη τυποποιημένη μορφή, σε βαρέλια των 190 κιλών, τα οποία πήγαιναν στα μπακάλικα και από εκεί οι πελάτες αγόραζαν το λάδι σε δικά τους δοχεία. Κανείς δεν γνώριζε την ονομασία του λαδιού, το μόνο που ενδιέφερε ήταν εάν επρόκειτο για Κατηγορίας Α΄

Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος έπειτα από το Μαρί ήταν της τάξης του 40%, καθώς προηγουμένως πληρώναμε, περίπου, €600.000 ετησίως, ενώ σήμερα €1 εκ

78

IN BUSINESS

(φυστικέλαιο) ή Κατηγορίας Β΄ (σογέλαιο ή κραμβέλαιο). Αφού τα προϊόντα καθιερωθήκαν στην αγορά άρχισαν και τα σχέδια επέκτασης, τα οποία περιλάμβαναν την προσθήκη μιας μοντέρνας και μεγαλύτερης μονάδας διύλισης σπορέλαιων, μιας άλλης για υδρογόνωση που θα χρησίμευε για στερεοποίηση των υγρών λαδιών για παραγωγή μαργαρίνης και μιας ακόμα για την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων. Τα τραγικά γεγονότα του 1974, δυστυχώς, πρόλαβαν τις επεκτάσεις. Από τον Όλυμπο της αγοράς, όπου βρισκόταν, έριξαν την εταιρεία στα Τάρταρα. Όσα νέα μηχανήματα είχαν εγκατασταθεί στο Πυρόι κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, ενώ η μονάδα επεξεργασίας έφτασε στο λιμάνι της Λάρνακας μετά την Εισβολή και αποφασίστηκε η μεταφορά και εγκατάστασή της στην Εύβοια, όπου και βρίσκεται σήμερα η Σόγια Ελλάς, αδελφή εταιρεία της Ambrosia.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει Ο οραματιστής Βίας Δημητρίου δεν ήταν, όμως, διευθετημένος να μείνει για πολύ με τα χέρια σταυρωμένα. Αφού συνειδητοποίησε ότι οι ελπίδες για επανάκτηση όσων είχαν χαθεί ήταν ανύπαρκτες, αποφάσισε να ξεκινήσει την Ambrosia Oils Ltd μαζί με τους γιούς του - που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το ΜΙΤ της Αμερικής - αλλά και σε συνεργασία με την ολλανδική πολυεθνική Nidera BV, η οποία ασχολείται με την εμπορία ελαι-

ούχων σπόρων, δημητριακών και σπορελαίων. Τα χρήματα ελάχιστα, μιας και όλες οι οικονομίες είχαν χρησιμοποιηθεί στην αρχική επένδυση που έκανε φτερά. Η στήριξη από το κράτος αδύνατη και ανύπαρκτη, αφού η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην αποκατάσταση των προσφύγων. Τα ταμεία χρηματοδότησης των τραπεζών κλειδαμπαρωμένα. Μεγάλο ποσοστό του έμπειρου εργατικού δυναμικού είχε επιλέξει τη μετανάστευση, ενώ υλικά για την ανέγερση ενός εργοστασίου μπορούσαν να βρεθούν μετά βίας. Η υπομονή και το πείσμα, όμως, φαίνεται πως κάνουν θαύματα και έτσι τον Οκτώβριο του 1977 ξεκίνησε στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου η λειτουργία του διυλιστηρίου και σε ένα χρόνο το εργοστάσιο μαργαρίνης, σε συνεργασία και πάλι με τη Unilever, για την παραγωγή της Blue Band και ακολούθως της Flora.

Η τύχη των τολμηρών Λένε ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Ambrosia, καθώς τα θλιβερά, κατά τα άλλα, γεγονότα με την καταστροφή του γειτονικού Λιβάνου άνοιξαν νέους ορίζοντες στην εταιρεία. «Ο Λίβανος ήταν τότε ο προμηθευτής σπορελαίων της Μέσης Ανατολής και όταν ξέσπασε ο πόλεμος δημιουργήθηκε, μαζί με το κενό του, μια αρκετά μεγάλη αγορά για εμάς. Εργαζόμασταν μέρα και νύχτα, επτά ημέρες τη βδομάδα, σε μια προσπάθεια να

Facts & Figures 110 υπάλληλοι

30

οχημάτων στόλος για τη διανομή των προϊόντων

30.000 τόνοι σπορελαίων παράγονται ετησίως

€30 εκ ο τζίρος το 2011

10

εκτάρια η έκταση των εργοστασιακών εγκαταστάσεων

8

διαφορετικά τμήματα

2.000

τόνοι ετησίως οι εξαγωγές σε Ελλάδα, Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο, Μπαγκλαντές, Αρμενία, Ντουμπάι και άλλού. Εξάγονται όλα τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες Flora, το I cant believe its not butter, τα Dorina και οι μικρές μερίδες της Ambrosia.

www.inbusinessnews.com


ικανοποιήσουμε την τεράστια ζήτηση που δημιουργήθηκε. Έτσι σιγά - σιγά ξεκινήσαμε κι εμείς την επέκταση. Τότε οι εξαγωγές έφταναν μέχρι και τους 2.500 - 3.000 τόνους τον μήνα. Επίσης στέλναμε τεράστιες παραγγελίες σε Σοβιετική Ένωση και Αίγυπτο, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών έβγαιναν σε διεθνείς προσφορές, τις οποίες κέρδιζε η συνεργάτιδα εταιρεία Nidera», εξηγεί ο κ. Ευαγγελίδης. Όπως παραδέχεται, κάποια γεγονότα ήταν λυπηρά, ωστόσο ήταν εκείνα που έβγαλαν την Ambrosia από τα αδιέξοδα. Και προσθέτει: «Παράλληλα, η συμμετοχή της Nidera ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο κολοσσό με τεράστιες διασυνδέσεις και ασύλληπτες εγκαταστάσεις, ενώ θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κριθαριού της Αργεντινής».

Επιστροφή στις συμπληγάδες Η σημερινή οικονομική κρίση φαίνεται πως ήρθε για να υπενθυμίσει ότι ακόμα και αν καταφέρεις να ορθοποδήσεις μετά από ένα πόλεμο δεν πρέπει ποτέ να αναπαύεσαι στις δάφνες σου. Ο κ. Ευαγγελίδης επισημαίνει πως «όπως όλοι, έτσι κι εμείς, έχουμε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες του δανεισμού, η τιμή του ρεύματος είναι στα ύψη, το ίδιο και τα επιτόκια των δανείων, σε βάρος

www.inbusinessnews.com

Νιώθουμε ότι οι κυβερνήσεις μας βλέπουν ως πονοκέφαλο και θεωρούν την κυπριακή βιομηχανία ‘βάρος’, προτιμώντας να στηρίζουν πιο ‘καθαρές’ λύσεις ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας». Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, σημειώνει, ότι στο εξωτερικό μια εταιρεία μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο της τάξης του 3% - 4%, για να κάνει μια νέα εγκατάσταση, ενώ στην Κύπρο στην καλύτερη περίπτωση το επιτόκιο είναι στο 8,5%. Την ίδια στιγμή, προσθέτει, χρειάζεται παράλληλα υποθήκη ακίνητης περιουσίας, η οποία υπολογίζεται στην τιμή της υποχρεωτικής πώλησης - όταν δηλαδή θα αναγκαστεί κάποιος να πουλήσει όσα - όσα - κι όχι της αγοραίας αξίας. «Τα επιτόκια είναι απαγορευτικά, ενώ με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας χάσαμε κι εμείς την αξιοπιστία μας. Όλοι οι προμηθευτές μας από το εξωτερικό δεν αποδέχονται τους παλιούς όρους πληρωμής. Πλέον ζητάνε προπληρωμή, αλλιώς δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας», τονίζει ο κ. Ευαγγελίδης.

Θηλιά στη βιομηχανία Κι ενώ στην Ambrosia αναγκάζονται να προπληρώσουν μια παραγγελία που θα παραλάβουν μετά από τρεις μήνες, όπως συμβαίνει με πλείστες

άλλες βιομηχανίες, στον αντίποδα οι δικοί τους αγοραστές τους εξοφλούν μετά από μήνες. «Ορισμένες υπεραγορές είναι συνεπείς απέναντι στις συμφωνίες μας, όμως οι πλείστες έχουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερούν τις πληρωμές. Ενώ έχουμε μια πίστωση στο χρόνο αποπληρωμής, της τάξης των δύο με τριών μηνών, είμαστε τυχεροί αν πληρωθούμε στους εννέα με δέκα μήνες», ομολογεί. Και η θηλιά στις κυπριακές βιομηχανίες σφίγγει όλο και περισσότερο. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας κι εμείς έχουμε έκθεση εκατομμυρίων στην αγορά. Αυτά είναι κεφάλαια κίνησης απαραίτητα για εμάς, αλλιώς από κερδοφόροι γινόμαστε ζημιογόνοι», μας λέει. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι υπεραγορές προέβησαν σε υπερβολική επέκταση, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους κατ’ αναλογία πληθυσμού να είναι πολλαπλάσιος από ό,τι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες: «Ο πληθυσμός στην Κύπρο, όμως, δεν αυξάνεται και καταλήξαμε να μην υπάρχει αρκετός κόσμος για να ψωνίσει. Έπειτα ήρθαν και οι discounters κι έτσι ξεκίνησαν οι σπασμωδικές κινήσεις. Ένας ανελέητος πόλεμος

τιμών και διαφημίσεων, που ήταν θανατηφόρος για όλους».

Κι έπειτα ήλθε το Μαρί… Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η περυσινή τραγωδία στο Μαρί είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους ρεύματος για μια εξαιρετικά ενεργοβόρα βιομηχανία, όπως είναι η Ambrosia, στην οποία υπάρχει εγκατεστημένο φορτίο πάνω από 2.000 KW, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του ρεύματος να φτάνει τις €100.000 το μήνα και το €1 εκ, περίπου, το χρόνο. «Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος έπειτα από το Μαρί ήταν της τάξης του 40%, καθώς προηγουμένως πληρώναμε, περίπου, €600.000 ετησίως», παρατηρεί ο κ. Ευαγγελίδης, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία δεν μπορεί να μετακυλήσει αυτό το κόστος στους καταναλωτές. «Οι ανταγωνιστές μας είναι από το εξωτερικό και εκείνοι δεν είχαν Μαρί!», τονίζει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ η Ambrosia πληρώνει 27 σεντ την κιλοβατώρα, η Σόγια Ελλάς πληρώνει μόλις 8,5 σεντ!

Επενδύσεις συμμαζέματος Διανύοντας εποχή συγκράτησης και περισυλλογής, η διεύθυνση της εταιρείας επιδιώκει το συμμάζεμα των εξόδων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μην επηρεαστούν οι εργαζόμενοι και το μισθολόγιο. «Όλες οι προ-

IN BUSINESS

79


AMBROSIA OILS LTD

Με τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας χάσαμε την αξιοπιστία μας, οι προμηθευτές μας από το εξωτερικό ζητάνε, πλέον, προπληρωμή, ενώ εμείς μένουμε απλήρωτοι για μήνες από κάποιες υπεραγορές σπάθειές μας περιστρέφονται γύρω από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και από άλλες συναφείς λύσεις που στοχεύουν στην περικοπή του λειτουργικού κόστους. Εξού και όσες επενδύσεις γίνονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί. Συγκεκριμένα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια επένδυση ύψους €600.000 για την αντικατάσταση της μηχανής των πλαστικών, η οποία είναι η πιο ενεργοβόρα μονάδα του εργοστασίου. «Με τα νέα μηχανήματα θα εξοικονομούμε, περίπου, €250.000 ετησίως. Προς το παρόν οι μόνες επενδύσεις που κάνουμε είναι για να μειώσουμε το κόστος και να κρατηθούμε στη ζωή και όχι για να αυξήσουμε την επικερδότητά μας», ομολογεί.

Ζήτημα επιβίωσης Επιβιώνοντας μέσα από

Τα προϊόντα

της Ambrosia Τα προϊόντα της Ambrosia διατίθενται σε διάφορα μεγέθη τόσο για οικιακή χρήση όσο και για την επισιτιστική βιομηχανία.

80

IN BUSINESS

τόσες δυσκολίες, δεν μπορεί να συγκρατήσει το παράπονό του για την αδιαφορία των κυβερνήσεων απέναντι στις κυπριακές βιομηχανίες: «Είμαστε από τις λίγες που έχουν απομείνει. Νιώθουμε ότι οι κυβερνήσεις θεωρούν την κυπριακή βιομηχανία βάρος για τον τόπο και προτιμούν να στηρίζουν πιο ‘καθαρές’ λύσεις ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ύπαρξης μιας μικτής οικονομίας. Μας βλέπουν ως πονοκέφαλο, μας κάνουν παράπονα για οσμές, ρύπους, ηχορύπανση και τόσα άλλα, αντί να αναλογιστούν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουμε και τη συνεισφορά των εργαζομένων στα ταμεία του κράτους». Πώς θα μπορούσαν, εξάλλου, να εναποθέσουν ελπίδες για στήριξη στο κράτος, όταν

αυτή τη στιγμή θεωρείται ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής όλων; Οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος καθυστερούν για μήνες. Είναι φορές που αφορούν πολλές χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που τα δραματικά προβλήματα ρευστότητας βουλιάζουν την κυπριακή βιομηχανία.

Η παραγωγή χθες και σήμερα Το διυλιστήριο ξεκίνησε με δυναμικότητα παραγωγής 30 τόνων την ημέρα. Σήμερα διαθέτει δυναμικότητα διύλισης σπορέλαιων της τάξης των 300 τόνων ημερησίως. Παράλληλα προστέθηκε μονάδα παραγωγής πλαστικών δοχείων για την εμφιάλωση και τυποποίηση των προϊόντων. Πριν από, περίπου, δέκα χρόνια εγκαταστάθηκε κι ένα εργοστάσιο παραγωγής μαγιονέζας, κέτσαπ και έτοιμων

σαλατών, ενώ πριν από τρία χρόνια λειτούργησε στην περιοχή Καλοπαναγιώτη εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού για ψύκτες. Τον Δεκέμβριο του 2007 ξεκίνησε και η παραγωγή βιοκαυσίμων, με πρώτη ύλη τα σπορέλαια. Το βιοκαύσιμο δίνεται στις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες βάσει κρατικής νομοθεσίας το αναμιγνύουν σε μια αναλογία 5% με το πετρέλαιο κίνησης. Η αναλογία αυτή, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, σταδιακά θα αυξηθεί στο 20% για περιβαλλοντικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σόγια Ελλάς, ενώ ξεκίνησε ως θυγατρική της Ambrosia, είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη με μεγάλο αριθμό προσωπικού, δικό της λιμάνι, εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα και με τεράστιο κύκλο εργασιών.

Σπορέλαια:

Μαργαρίνες:

Σαλάτες:

Σογιέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και κραμβέλαιο με την επωνυμία Ambrosia σε διαφανή πλαστικά δοχεία (PET), καθώς και το ηλιέλαιο Flora. Επίσης, σπορέλαια για τη βιομηχανία ζωοτροφών.

Τα προϊόντα της Unilever: Flora, I cant believe its not butter και Spry, τα προϊόντα της Dorina της Ambrosia, μικρές μερίδες για επισιτιστική βιομηχανία, shortenings, μαργαρίνες ζαχαροπλαστικής.

Μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, ταραμοσαλάτα, ταχινοσαλάτες, χούμους, τζατζίκι και άλλες.

Βιοκαύσιμα Νερό: «Μυρσίνη» για τους ψύκτες σε μέγεθος 5, 10 και 18.9 λίτρων. www.inbusinessnews.com


KPMG Academy Upcoming Seminars: September - December 2012 The KPMG Academy training activities began in April 2009 and were met with great success. Our experienced training team has delivered 95 open or in-house seminars to approximately 2000 professionals across all industries in Cyprus and has organized 4 international conferences, on leadership, taxation and tourism. You may see below the titles of a few of the Academy’s seminars for the period September – December. AIFMD, ICIS Legislation and UCITS * Πρόσφατες Τροποποιήσεις στην περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία Πρόσληψη και Απόλυση Προσωπικού: Μια πρακτική προσέγγιση του Κυπριακού Εργατικού Δικαίου Where we Stand? New Developments in Banking Regulation Σύστημα Παρεμπόδισης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες* Introduction to the Crisis Management Law Latest Trends in Investment Fund Administration, Custody and Pricing*

* The programmes have been approved by the HRDA. Enterprises participating with their employees who satisfy HRDA’s criteria, are entitled to subsidy. These seminars may contribute to Continuing Professional Development requirements.

For more information please contact: Persa Papademetriou T: +357 22209053 F: +357 22513294 E: ppapademetriou@kpmg.com Visit our website at: www.kpmg.com.cy or our web tv at: www.kpmgcy.tv

©2012 KPMG Limited, a Cyprus limited liability company and member of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (”KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Grasp knowledge into your hands


FILEMINDERS MAG AD 20.8X28.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

2/28/12

9:19 AM

IN Business 79  

IN Business 79,

IN Business 79  

IN Business 79,

Advertisement