Inblick i Trons Värld nr 1 2020

Page 1

NR 1 - 2020 WWW.INBLICK.SE

Robert sökte kickar i new age sid. 14

Hans Weichbrodt satt i fängelse sid. 3-5

Annmaries smärta försvann sid. 8-9

Dennis föddes drogpåverkad sid. 6-7 Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL

Abortlagen räddade Dennis sid 6-7

Jesus är på riktigt Just nu håller du ”Inblick i Trons värld” i din hand, en tidning som på ett enkelt sätt vill presentera Jesus för dig. Människor i vårt samhälle idag är ivriga sökare efter trygghet, harmoni och välbefinnande, människor söker att bli hela och harmoniska. Det religiösa utbudet är stort, alltifrån de stora världsreligionerna till det utbud av nyandlighet som erbjuds via new age. Du kanske är en av dessa sökare.

I den här tidningen kommer du att läsa om helt van-

liga människor med olika bakgrund och livsmiljöer, men de har en sak gemensamt och det är tron på Jesus som en levande frälsare. Deras berättelser är äkta, de är sanna och de har alla gjort erfarenheten att Jesus är på riktigt. Deras livsberättelser är spännande och berörande och du, bli inte överraskad om du känner dig berörd.

Precis som dessa människor har sagt ja till Jesus så

Annmarie flydde från DDR sid 8-9

kan också du göra det. Om du öppnar ditt hjärta för Jesus och säger ditt "ja" till honom, blir du ett Guds barn. Du kommer att få uppleva samma livsförvandlande kraft i ditt liv , som de människor du läser om i tidningen. Livet med Jesus kommer att bli lika verkligt i din vardag som det är i deras. Men valet är ditt. Ingen annan kan besluta för dig, du måste själv bestämma dig för att säga ditt ja.

Jesus är Guds gåva till dig. Han har gett sitt liv för

dig. Det är han som är vägen tillbaka till Gud som en gång skapade dig för att leva i en personlig relation med honom. När du finner honom kommer du att bli hel.

Tidningen ”Inblick i Trons Värld" är en perfekt

vägledning för dig som söker en levande tro. Vi önskar att livsberättelserna i tidningen skall få vägleda dig fram till denna personliga tro på Jesus. När du hittat fram till honom, berätta också för andra att Jesus är på riktigt. Om du har frågor om tron på Jesus, ta kontakt med en kristen vän eller församling för att ställa dina frågor, de vill gärna hjälpa dig. Med denna tidning vill vi önska dig lycka till i ditt sökande efter livets mening. Glöm inte att Jesus är på riktigt.

Roberts smärta försvann sid 14

OMSLAGSFOTO: PETTER ALLGULIN

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Hans Marklund Redaktionschef: Monika Ekström Redaktion: Göran Jacobson Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Calle Claésson 070 - 757 10 02, calle@inblick.se Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

HANS MARKLUND Chefredaktör

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


Föräldrarna skickade Hans Weichbrodt till USA. Det var där den kristna tron började växa. Idag har han varit präst i 25 år. FOTO: MONIKA EKSTRÖM

Hans Weichbrodt sökte sanningen Hans Weichbrodt har varit präst i över 25 år, men det var inget självklart yrkesval. Varken han eller familjen trodde på Gud, men när han som blivande konfirmand klev över tröskeln på Rättviks stiftsgård var det som om Gud kastat ett lasso om honom och började dra. Som 14-åring blev Hans skickad till ett konfirmationsläger på Rättviks stiftsgård. Föräldrarna var inte troende, men detta var i början av 1980-talet

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

då de flesta valde att konfirmera sig. Hans var som vilken fjortonåring som helst och hade ingen livskris eller längtan efter Gud. Men när han klev över tröskeln till stiftsgården hände något. – Min storebror hade sagt att Gud var en bluff, men det var som om någon slog på en personsökare och det började dra i mig. Det kom en längtan efter Gud.

– Jag blev chockad när de sa: "Det finns en Gud och han är allsmäktig, han är vår far och han älskar oss. Han har tagit vår synd och ger förlåtelse. Om du säger ja till honom så får du komma till honom för evigt." Hans blev provocerad och irriterad, men kom fram till att antingen finns det en Gud eller så finns det inte det. – Det slog mig att om det var sant så var jag en idiot om jag sa nej. Jag gav mig ut på ett sökande efter sanningen. Frågan skavde inom mig: ”Är det sant?”

Blev provocerad Men Hans ifrågasatte den undervisning han mötte.

3

Efter det fyra veckor långa konfirmationslägret hade Hans inga svar utan bara en massa frågor. Samtidigt var det kaos i familjen. Den höll på att skakas sönder och samman. – Kaoset i familjen gjorde att jag inte mådde bra. Föräldrarna beslutade sig för att skicka sin son till USA där han var utbytesstudent ett år, för att därefter få ett collegestipendium för att tävla i Fortsättning på nästa sida.


Fortsättning på föregående sida. teater under påföljande året. Samtidigt började den kristna tron att växa. På insidan viskade en låg röst. En kväll efter en tävling blev rösten starkare. – Det började koka och bubbla. Tankarna var inte från mig. Gud sade: ”Hans, du ska åka hem till Sverige och bli präst.” – Jag blev chockad, men det var inget mot vad mina föräldrar blev. Väl hemma i Sverige igen studerade han på en bibellinje. Det var det mest spännande som han varit med om, även om teaterlivet i USA varit häftigt. – Det föddes en visshet att Bibeln är den mest spännande boken i universum.

Problem uppstod

0705 - 58 24 09

Men det uppstod ett problem när han blev inkallad till mönstring. Han rörde sig i kretsar som betonade icke-våld och ville inte ens göra vapenfri tjänst. – Min plan var att göra så bra ifrån mig som möjligt på alla tester. Sedan skulle jag säga att jag totalvägrade och att systemet var ruttet. Testresultaten blev strålande och Hans kallades in som befäl, men vägrade och blev dömd till böter under en rättegång i Uppsala.

www.alltek.se

4

– Det tog lite tid att hamna i fängelse och andra rättegången var först efter fyra år. Under väntan hade Hans ändrat uppfattning. – Jag hade fördjupats i min teologiska kunskap och såg att det fanns bibliska öppningar för att vara soldat. Då hoppade Gud in igen. Hans tror att det var Guds kallelse för honom att hamna i fängelse. På olika sätt försökte han komma undan, men "Gud skruvade upp volymen." Hans försökte säga nej, men ville ge Gud en chans. – Jag ville inte, men tänkte samtidigt: Jag måste ge Gud ett kryphål, som han inte kan använda. Planen var att blunda och snurra runt hemma i vardagsrummet och sedan peka på en bok i bokhyllan. Hade boken fängelse i titeln så skulle han göra Gud till viljes. – Det fina var att jag inte hade någon sådan bok. Men precis när jag skulle peka halkade jag och hamnade bland min hustrus pocketböcker. Boken som fingret landade på hade titeln: "Fängslad av en bok". – Kan det vara Gud? tänkte jag. "Det räcker inte", sa jag till Honom. Han styrde stegen mot Uppsala domkyrka. Där skulle han slå upp Bibeln på

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


måfå och fanns fängelse i versen skulle han lyda Gud. – Det var nog en chans mindre än en på 5000, men fingret landade på när Paulus och Silas sitter i fängelse.

inte var kristen och jag kan inte ens börja tänka på hur jag skulle fått ordning på livet utan Jesus.

Ett tredje försök Han bestämde sig för att slå i Gamla testamentet istället. – Fingret hamnade på "och Josef satt i fängelse". Då kapitulerade jag och sa: "Du finns på riktigt. Jag sätter mig i fängelse." Då kom friden in i mitt liv. Friden var kvar under det andra polisförhöret i Umeå och höll i sig under rättegången. Dagen efter han prästvigdes, 13 juni 1994, åkte han in i fängelset. – Jag var dömd till fyra månader och önskar att jag kunde säga att det kändes bra, men jag hade ångest. I fängelset hälsade de andra internera glatt på honom. – ”Tjena pastorn”, sade de och tyckte att det var festligt med en präst i fängelset, men det var inte det gänget jag önskade att umgås med. Efter ett tag blev en gospelkör inbjuden och Hans blev tillfrågad om att läsa från Bibeln och predika. – Jag fick ångest. ”Vad ska jag säga?” tänkte jag. Jag bad till Gud. När

Dagen efter att Hans Weichbrodt prästvigdes åkte han in i fängelse.

Vad var det Jesus gjorde i ditt liv? – Jag upplevde mer och mer att Gud var där, att han lever. Jag fick en korrekt verklighetsbeskrivning av oss människor vilka vi är och vad de behöver. Att vi är Guds avbilder, men fallna. Att alla behöver förlåtelse och Guds närvaro. – Det du ser i spegeln är först och främst någon som är älskad av Gud och någon som är skapad av Gud. – Det skapar en meningsfullhet i tillvaron. Plötsligt har du en kompass. Det är inte alltid du eller jag vet vad vi ska göra, men du har ändå en kompass, att du är skapad till ett speciellt syfte.

FOTO: MONIKA EKSTRÖM

man ber finns det risk att han svarar. – Dagen kom och alla var där. Nu var de mina vänner, grovt kriminella. Det var första gången jag skulle predika och jag stod i fängelset rädd och darrande. Gud hade lagt på hans hjärta att berätta om Golgata och Jesu kors, om de två kriminella som också var dömda till korsfästelse. – Det var min första, stapplande och

trevande predikan. Men jag kommer aldrig att glömma gudsnärvaron. Hur Gud kom till oss där vi var. – Det gav mig en tro att korset är det viktigaste som hänt i hela mänsklighetens historia. Det har gått lång tid sedan dess och nu har han varit präst och predikat i 25 år. Men utan Jesus hade han inte fått ordning på livet. – Jag kommer från en familj som

Vad betyder Gud för dig idag? – Jag har lärt mig av mina andliga förebilder att börja varje dag med Gud. Någonstans vid frukost försöker jag be en enkel morgonbön till Fadern, Sonen och den helige Ande. – Det är den närvaron och ledningen som är förutsättningen för allt annat. Det betyder allt och är tydligare idag än vad det någonsin har varit, avslutar Hans Weichbrodt. MONIKA EKSTRÖM

0705 - 30 00 04 Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

5


Dennis liv kraschade t Dennis Olssons föräldrar var narkomaner och blev rekommenderade abort. Deras vägar möttes i Stockholm. – Min pappa hamnade på en fest i Upplands Väsby hos min mamma och det slutade med att han aldrig gick hem, berättar Dennis. Där någonstans blev Dennis till och först i elfte veckan upptäcktes graviditeten. Föräldrarna fortsatte att ta amfetamin och röka hasch. – Djävulen försökte döda mig på alla sätt genom synden i mina föräldrars liv. Barn har dött av mindre, säger Dennis. Föräldrarna blev uppmanade att göra abort med tanke på livsstilen. – På den tiden sa abortlagen nej när graviditeten gått så långt. Det var det enda, förutom att jag blivit beskyddad av Gud, som räddade mitt liv, fortsätter han. Värkarna gick efter att mamman varit vaken i tre dygn på grund av amfetamin. – Jag föddes drogpåverkad och behövde avgiftas.

Fortsatte knarka Väl hemma från BB fortsatte föräldrarna att ta droger och Dennis blev åsidosatt. Räddningen blev mormor och morfar. – Gud grep in genom min mormor. Hon kom till knarkarkvarten där det var haschrök uppe i taket och fimpar överallt. Bland tomma ölburkar låg jag ensam och övergiven. Föräldrarna blev drogfria efter något år, men de hade inte rätt verktyg för att ta hand om ett barn. – Hur jag än vrider och vänder på det så har jag fått livet som gåva av

inte på lektionerna och betygen var under all kritik. Däremot började han extraknäcka på McDonalds. Så småningom dök en affärsmöjlighet upp och jakten på det materiella startade. Han betalade inga fakturor, det skulle han göra när miljonen rullade in. – I slutändan, innan vändningen kom, var det som om allt som jag tog i rasade samman. Genom ett affärsnätverk lärde han känna Stefan Edefors som var en kristen företagare. – Stefan var så givmild, öppen, kärleksfull. Han dömde aldrig eller pekade finger. Någonstans visste jag att han var kristen, men det var inget för mig. Jag klarade mig själv... Något i Stefan skilde honom åt från andra. Dennis började ställa frågor till Stefan om tron. – Efter ett och ett halvt år bjöd han hem mig. Jag ställde en fråga och svaret fick polletten att trilla ner. Dennis ringde sedan in till Echurch som då var en telefonkyrka. För första gången fick han höra evangelium. – Jag hade varit i kyrkan med skolan och sett Jesus på korset. Han var Guds son som dog och återuppstod, men jag hade inte förstått den röda tråden där emellan. Nu fick Dennis höra att det fanns en Gud som älskade honom och att Jesus var en god människa som gått omkring och bara gjort gott. – Framför allt så kom Jesus för människor som mig, människor som brast. Telefonkyrkan utvecklades till en hemförsamling och Dennis gick dit

I slutändan var det som om allt som jag tog i rasade samman.

Gud. Men också genom mina föräldrar och jag är tacksam för dem.

Tillfällig glädje I tonåren började Dennis tidigt med snus, cigaretter och alkohol. – Jag umgicks med destruktiva och våldsamma människor. Jag började fylla mig med saker som gav mig tillfällig glädje. Men som bara var destruktivt och ledde till dåliga saker. Något som också kom in tidigt var pornografi. – Pornografi är otroligt destruktivt och binder pojkar och flickor. Framförallt pojkar får fel bild av vad sex och samlevnad är. Det blev ett ständigt jagande efter porr, tjejer och relationer. Samtidigt var alkohol Dennis "grej". – Jag var alltid gränslös. När jag väl började dricka så slutade jag inte. – Jag var i väldigt mörka rum som jag innerst inne visste att jag inte skulle vara i.

Jakt på pengar Dennis gick till skolan, men han var

utifrån den längtan som fanns inom honom. – Jag visste inte vad det var, men jag ville bara ha det som Stefan pratade om. Sedan kom Gud och tog över och jag blev radikalt frälst.

Livet kraschade Tre veckor efter första mötet blev han döpt, men livet kraschade totalt. Dennis betonar att det inte var Gud som låg bakom kraschen. – Det enda jag hade att slänga mig mot var Gud. Jag var så ensam, men jag hade Gud. I kaoset började han lyssna på lovsång och läsa Bibeln. – Friden som kom över mig i den här stressen var så underbar. Jag kände ett lugn trots att jag inte hade pengar, inget säkert boende eller något körkort. En mörk kväll när han gick från bussen och lyssnade på lovsång hände något. – Alla mina omständigheter uppmanade mig att gå tillbaka till det gamla livet, men i en tiondels sekund uppenbarade sig ett ljus framför mig på den kolsvarta vägen. Dennis tog det som ett tecken på att han aldrig mer skulle se sig tillbaka utan fortsätta söka Gud. Sitt första år som frälst bodde han på en soffa hos olika släktingar. – Jag visste inte hur det skulle bli bra, men jag visste att det skulle bli bra. Han började be för människor och prata om sin tro. Dennis gick i personlig konkurs, alla konton frystes och en advokat styrde ekonomin. – Det är det mest pinsamma och

www.gnosjomaskin.se Gnosjö Maskin & Verktyg AB Lidsjövägen 1 Tel 0370-332360

335 32 Gnosjö info@gnosjomaskin.se

6

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


otalt förnedrande som du kan vara med om. Jag kände mig så misslyckad. Men då började det komma bibelord till mig och jag höll fast i Gud.

Fick jobb I slutet av 2016 blev han fri från den personliga konkursen och i början av 2017 startade E-church som församling i Uppsala. Dennis började söka jobb. Han fick jobb som jourchef på en förvaltning med 100 enheter. – Jag är bevis på att Gud inte kal�lar de kvalificerade, utan kvalificerar dem han kallar – 2017 klev jag in i en favör med Gud där han inte bara upprättat mig som person utan dessutom hade förlåtit mig för det oansvarliga liv som jag levt. Vad den ovillkorliga kärleken från Gud har betytt är svårt att för Dennis att beskriva. – Hans kärlek betyder att jag har ett liv idag. Det började när jag var 27 år. Dennis har blivit helad, upprättad och fann meningen med livet och ett jobb som var bortom hans vildaste fantasi. För tre år sedan tjänade Dennis totalt 90 000 kronor under hela året. Året efter dubblade Gud inkomsten och förra året betalade han mer i skatt än vad han tjänade under 2016.

Nya, bättre val – Om en miljon hade kommit in på mitt konto på en gång hade jag inte lärt mig någonting. Istället för att ändra omständigheter har Gud en tendens att ändra oss på insidan, som gör att vi kan göra nya, bättre val. Nu ger Dennis av sitt överflöd, trots att han betalar av på sina gamla skulder. Han har förlåtit sina föräldrar även om han inte accepterar vad de gjort. – Det är bara genom Guds nåd som jag fått kraft att göra det. Det har kommit naturligt. Ära dina föräldrar säger Bibeln. Hans mamma var i tolfte veckan när de övervägde abort och Dennis har funderat över dagens lagar. – Nu är det lagligt med abort fram till vecka 18. Så min fråga är: Hur många som mig har dött?

Dennis Olssons föräldrar blev uppmanade att göra abort. Han är tacksam till dem att han lever, men livet började på riktigt vid 27 års ålder. FOTO: PRIVAT

MONIKA EKSTRÖM Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

7


Annmarie blev 27 år gammal inkallad till polisförhör i sovjetstaten DDR. Då flydde hon över gränsen till Västtyskland. FOTO: KJELL ANDERSSON

Annmarie fick hjälp att fly Annmarie Ljunghe föddes i Tyskland innan kriget. Familjen var fattig och många gånger hjälpte Gud dem ur svårigheter. Hon märkte av antisemitismen. – Min klasslärare var en uniformerad SA-man till 100 procent, berättar Annmarie som senare kom till Sverige. Annmarie Ljunghe växte upp på 1930-talet i Tyskland med sina föräldrar och sin äldre bror. – Mina föräldrar var troende och för mig var det naturligt att växa in i gudstron redan som barn, berättar Annmarie. Under hela uppväxten levde familjen under väldigt fattiga förhållanden. Det var matbrist och svår hungersnöd. Ibland fick hon gå ut och tigga till sig grönsaker och potatisskal. – Pappa arbetade först som kontorist,

men blev senare arbetslös. Jag minns många gånger att vi var utan mat och då kröp mamma och jag ner på knä och ropade till Gud. – Många gånger då vi bad till Gud ringde det på dörren bara tio minuter senare. Där utanför stod det helt okända människor, kanske var det änglar, som frågade om vi ville ha lite mat. Guds omsorg var påtaglig. När hon var 11 år dog mamman i cancer. – Det var ett hårt slag för oss och vi var mycket ledsna.

deras rasideologi och talet om ett judefritt Tyskland. – Min klasslärare var en uniformerad SA-man till 100 procent. Disciplinen var stenhård. Inga judar fick gå i samma skolor som tyskarna. En händelse har etsat sig fast i Annmarie. – Min judiske granne frågade om jag ville följa med honom hem. Där fick jag träffa hans föräldrar och mormor. – Mamman hade bara en brödbit kvar. Hon gav en bit till sin pojke och en till mig. Det var det sista de hade, berättar Annmarie under tårar. – Dessa judar blev sedan piskade, fick löpa gatlopp och blev hämtade i bilar. Jag såg dem aldrig mer.

Kriget bröt ut Ett år senare bröt kriget ut och Annmaries pappa fick rycka in som reservpolis när poliserna utkommenderades till fronten. 1933 tog Hitler och nazisterna över makten. Annmarie märkte tydligt av

Fick smyga med tron Annmarie var tolv år när andra världskriget bröt ut. 8

– När flyglarmet gick och sirenerna tjöt, fick min pappa rycka ut och då ville han att jag skulle gå ner i källaren. Där var det iskallt, inget lyse och inga möbler. – Flygplanen flög över där jag bodde och jag var rädd för bomberna. Dessbättre hände det inte så mycket i vår lilla stad. Under kriget fick de ransoneringskort som gav rätt till tre brödskivor per dag, men ingen mjölk, inga ägg och inget kaffe. De fick smyga med sin kristna tro och åsikter. De var rädda för att bli avlyssnade, vilket det fanns fog för. En präst i kyrkan visade sig senare vara KGB-agent – Politik vågade man inte prata om.

Rysk ockupation Kriget tog slut när Annmarie var 18 år. Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


– I krigets slutskede kom amerikanerna in i staden. Vi blev glada att det var de och inte ryssarna som intog staden. – Men de stannade kvar bara i tre månader. En vecka innan förklarade de att de skulle lämna staden och lämna över den i ryssarnas händer. De fick veta att gränsen skulle gå lite väster om där de bodde. I en överenskommelse mellan ockupationsmakterna skulle staden ingå i den ryska ockupationszonen. Efter kriget började hon arbeta på en fabrik som tillverkade trähus åt Sovjetunionen. – Jag var utbildad till att ta hand om barn, men fick inte börja jobba med det.

Svår hungersnöd Fyra år efter kriget bildades Östtyskland, DDR. Annmarie bodde i denna kommuniststat som hade ryskt inflytande. Hungersnöden var svår. – Man pratade inte politik och man fick inte lämna DDR utan tillstånd. Vi var starkt begränsade. När Annmarie och flera kompisar i kyrkan blev kallade till polisförhör på grund av tron blev de rädda och började tänka på att fly. – Min pappa blev också rädd och fastän han inte ville att jag skulle fly från landet, så uppmanade han mig ”Nu är det dags för dig att lämna. ”

Flydde landet Hon skaffade en hemlig biljett och kyrkan hjälpte till med att ordna ett pass med fotografi, men passet var inte giltigt. – Pappa hade ont om pengar, men gav mig fem mark och min mammas smycken. Det skulle komma att dröja många år innan jag skulle få återse min far. – Jag gav mig iväg ensam 27 år gammal. På perrongen stod en flicka som såg ut att vara i 15-årsåldern. Hon sneglade på mig men sade inget. – På tåget kontrollerades alla personer och väskorna genomsöktes. Jag stod bara några decimeter från närmaste person som genomsöktes, men vakten gick sedan bara vidare. Han var som blind. Han såg mig inte. Detta var ett Guds mirakel. På tåget mot Berlin satte sig flickan en liten bit ifrån Annmarie. – Vi vågade inte prata, men hon gjorde tecken till mig och viskade tyst till mig: ”När vi kommer till Berlin, följ mig!" De kände inte varandra och hon kunde omöjligen veta vart Annmarie skulle. – Jag förstod senare, att det var Gud som utsett henne till min hjälp. Hon var som en Guds ängel.

Innan de lämnade gränsen mellan Öst- och Västberlin följde Annmarie efter henne. – När de skulle kolla min väska och vaktens hand sträckte sig mot den, vände handen tillbaka plötsligt och försvann. – Flickan gick en bit före, vände sig om och tittade på mig och gick sedan in i en vagn längre bort på nästa tåg. Jag följde efter. – Hon visste med Guds hjälp vart jag skulle ta vägen medan jag själv inte visste något alls. Nu var jag i Västberlin. I Västberlin fick hon genomgå tuffa förhör. Hon flögs till Västtyskland och blev sjuk på grund av stress och anspänning och hamnade på sjukhus. En kort tid senare ordnade hennes farbror en biljett över till Sverige och Malmö. Därefter åkte hon vidare upp till Stockholm, där hennes faster bodde. – I Stockholm träffade jag min blivande man, och vi fick flera barn tillsammans. Gud har varit med mig hela tiden trots alla svårigheter jag mött. Annmari upplevde en stor skillnad mellan DDR och Sverige. – Den var total! Från att vara kontrollerad till att vara fri. Det var ingen brist på mat och jag kom till ett vackert land. Jag är fylld av tacksamhet till Jesus.

Tel. 0706-322404 • info@skogsfro.se

Bertilssons Utbildningar Arbete på väg

YKB Utbildar på allt inom Transport och Entreprenad över landet

I samarbete med YA sedan 1998 070-398 74 56 Stig Bertilsson Mail: bertilssonsutbildningar@gmail.com

Smärtan var borta Sedan 1984 bor hon i Småland och har fått vara med om mycket i sin vandring med Gud. Hon hade tjocktarmsinflammation som läkarna inte kunde göra något åt. – Jag fick ständigt besöka toaletten och kunde inte äta vad som helst. Men på ett möte kom en pastor ned och profeterade om mina problem. – Jag räckte upp min hand och han bad för mig. Det var som änglasång och från den stunden blev jag fullständigt helad. Vid ett annat tillfälle gick hon och ramlade och bröt nyckelbenet på fyra ställen. Hon låg på lasarettet och fick mycket morfin. – Då ringde jag till Kanal 10 och lade fram mig som böneämne. Dagen efter kände jag ingenting. All smärta var borta. – Min son blev också helad i sitt knä och detta ledde honom till frälsning. Flera andra helanden har jag också fått uppleva. Trots många svårigheter i livet är Annmarie glad och positiv. Livserfarenheterna har påverkat beroendeställningen av Gud. – Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan Jesus och himlen. Jag är fylld av tacksamhet för allt som Jesus gjort för mig.

Vi lyfter dig till ett högre plan

ett komplett liftföretag

www.malarlift.se Gävle • 026-14 08 00 Uppsala • 070-626 32 21 västerås • 021-81 07 20 stockholm • 08-19 40 00

KJELL ANDERSSON

9


• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

www.lbolja.se

Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32 EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild säger mer än SI SI LENTI LENTI A A SS KK ÆRM ÆRM SS YS YS TT EE M M S ISI LELENTI NTIA A S KÄRMSYSTEM S K ÆRM S YS T E M

tusen ord”- och kan även ha en läkande och Ren Rentdesign. design,Flexibel fleksibelfunktion funktion även ha en läkande och

tusen ord”- och kan ”En bild säger mer än stimulerande effekt.

stimulerande effekt. Detta har Silentia tagit Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på och tillfört en ny funktion StoryPanels. ny funktion StoryPanels. Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftfullt verktyg personal och anhöriga. både för patienter,

personal och anhöriga. Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ha ™ er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean ™ Silentia foldeskærme er EasyClean en läkande och stimulerande effekt. svarar på upp desom kravstilles svaret demot krav, EasyClean svaret på krav, som svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärm-

Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

Lätt attrengøre rengöra Let at

Let Let at at rengøre rengøre

til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. EasyReturn ™ sygeplejen. EasyReturn StoryPanels. sygeplejen. EasyReturn LetLätt at folde sammen og trække att fälla ihop och dra ut ud Book Book tid tid for for en en gratis gratis

Let Let at at folde folde sammen sammen og og trække trække ud ud

Silentia foldeskærm.

Mobil eller fast monteret

Boka tid tid för en Book for en frivisning gratis ™ Ett kraftfullt verktyg både för patienter, personal och ™ fremvisning jer af en EasyClick av Silentias hos fremvisning hos jer af en ™ EasyClick fremvisning hos jer af en EasyClick anhöriga. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fastmonterade skärmlösningar! Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia ApS –– Tel: 39 90 85 85 • info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB Tel 0346 - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia Tel: 39 85 info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk info@silentia.se www.silentia.se Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


– DÅ JESUS ÖPPNADE VÄGEN TILL GUD

P

åsken är kristendomens viktigaste högtid. Då firas att Jesus, Guds son, tog straffet för varje människas synd och skapade en öppen väg till Gud.

Synden i människan var ett hinder för att Gud skulle kunna ha gemenskap med henne. Synden innebar också i slutänden ett straff – döden. Både andlig och fysisk död. Guds son Jesus föddes till jorden för att kunna ta straffet i människans ställe. Under tre år visade Jesus genom sitt eget liv vem Gud var, att Gud älskar varje människa och vill ha gemenskap med henne. Under påsken dödades Jesus av romarna, påhejad av judarnas religiösa ledare. I Jesu död bröts inte bara synden, utan också varje sjukdoms makt över människan. Därför ser vi idag att människor blir helade. Helandet gäller både för kroppen och för själen, precis som det står om i den här tidningen.

Blodets innebörd

I samband med påsken talas det mycket om Jesus blod. Det kan upplevas som lite otäckt, men är genom sin innebörd något viktigt och positivt. Blodet är en symbol för livet. Det är också Jesus blod som renar från synden. Vid ett flertal tillfällen under långfredagen rann Jesus

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

blod. Det rann bland annat när han fick piskrapp, när en krona av törne sattes på hans huvud, när han spikades fast på korset och när en soldat stack ett svärd i sidan på Jesus.

Tog straffet själv

Jesus var tvungen att bära straffet för människans synder helt själv, utan hjälp av någon människa. När Jesus togs tillfånga flydde hans lärjungar av rädsla för att själva bli fast. En av dem, Petrus, var så modig att han ändå följde efter på avstånd. Men när människor runtomkring kände igen Petrus som en av Jesus lärjungar, förnekade Petrus att han kände Jesus.

Dömdes till döden

Jesus hade inte gjort något fel, han hade inte begått någon synd. Ändå ville de religiösa judiska ledarna döda honom. De var rädda för honom och avundsjuka på honom för att folket älskade Jesus. Enligt judisk lag kunde de religiösa ledarna inte döma någon till döden, så de gick till Pilatus för att få hjälp. Han var de romerska ockupanternas landshövding. Pilatus sa till den folkmassa som samlats, att Jesus inte gjort något som förtjänade döden. Men folket uppviglades av de religiösa ledarna och skrek att de

11

ville att Jesus skulle korsfästas. Pilatus var rädd för oroligheter och uppror och gick med på deras begäran. På en platta där man skrev vad den som skulle avrättas var skyldig till, lät Pilatus skriva om Jesus: Jesus från Nasaret, Judarnas Konung.

Korset

Korsfästelse är en romersk avrättningsmetod där man spikar upp de dödsdömda på två träbjälkar. Eftersom Jesus död är det viktigaste inom kristendomen, har korset fått bli dess mest använda symbol. Hängandes på korset sa Jesus till Gud: Fader förlåt dem, för de vet inte vad de gör.

Besegrade döden

På tredje dagen uppstod Jesus från döden. Han hade lagts i en grav som vaktades av romerska soldater, men på påskdagen rullades stenen framför öppningen bort och Jesu kropp fanns inte längre kvar. Senare visade sig Jesus för många av sina lärjungar innan han for till himlen. På samma sätt räddas den som tar emot Jesus från döden. Efter vår fysiska död lever själen kvar i himlen, tillsammans med Jesus. REDAKTIONEN


Monika Jen När Monika Jensen råkade ut för en svår bilolycka kom tankar på meningen med livet. – Jag tänkte: ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, eftersom jag klarade mig så bra,” berättar hon för Inblick.

Monika Jensen växte upp i en medelsvenssonfamilj på 50- talet. – På den tiden bad föräldrar barnabönen med sina barn, berättar hon. När Monika blev äldre och mamman slutade be med henne fortsatte hon på egen hand. – Jag bad ”Gud som haver barnen kär” och gick i söndagsskolan. Lite senare flyttade familjen till Säffle där Monika fick arbete.

Var sökare

Jag tänkte: ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv".

Monika Jensen förstår inte hur människor vågar leva utan Jesus i den här oroliga världen.

FOTO: MONIKA EKSTRÖM

I efterhand har hon förstått att hon var en sökare. Hon försökte hjälpa en tjej som hade problem, men kom till korta. I Säffle fanns en bibelskola som hade ett café och Monika förstod att hjälpen kunde finnas där. – Jag gick och lämnade flickan på det kristna caféet. Hon kom till tro på Jesus och hennes bror också. Ungefär samtidigt var Monika med om en svår bilolycka och hamnade på lasarettet. Hon klarade sig bra mot alla odds. På lasarettet skötte personalen om henne och allt läkte fint. – Jag tänkte. ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, när jag klarade mig så bra”.

Blev sur

Visste du att det finns en kristen tv-kanal i Sverige?

Tel: 0476 53 350 Satellit: Sirius 5 grader öst Webb-tv: www.kanal10.se Com hem: Ring: 0771-55 00 00

Trött på alla papper? Folke Hjelmstam

Bokföring, moms, deklarationer och bokslut. Vi hjälper dig med ditt ekonomiarbete - från start till mål

REDOVISNINGSKONSULT

folke@hjelmstam.net 0707-990960 Eurostop Jönköping

www.pekaekonomi.se

Apple TV, generation 4 och Chromecast

12

Monika blev utskriven på en söndag, vilket var ovanligt. Hon började följa med tjejen som mått dåligt till kyrkan. På caféet var det en kvinna som sa: ”Det är bra att du ber till Gud, men du måste be till Jesus också och be om förlåtelse.” – Då blev jag lite sur, men den kvällen bad jag ändå på ett annat sätt. Det var på den tiden ”Jesusfolket” var aktiva och hade möten. Monika och hennes vänner åkte och lyssnade på dem. Sedan blev de själva en del av Jesusrörelsen och besökte kyrkor och talade på torg. – Vi talade med alkoholisterna på torgen. Det var full fart. – Jag har alltid velat hjälpa människor så jag kom in i det arbetet. Hon fortsatte att gå på caféet och många kom till tro på Jesus. Monika och några andra nyfrälsta döptes i Pingstkyrkan. Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


sen var en sökare – Vi visste inte skillnaden på vanliga möten och församlingsmöten. Så plötsligt säger de i kyrkan att de har fyra nya medlemmar. – Då var vi ett gäng som hade döpts och vi bara kom med i Pingstkyrkan. Det var min första kära pastor Göran Holm som är i gång än fast han är över 80 år. Monika hade sagt till pastorn att hon ville bli frälst, men ville fortsätta vara ute och dansa. Det skulle ordna sig sa pastorn. – Sedan var jag ute på en dans och det kom kristna som sjöng i pausen. Då kände jag att det är där, bland dem, som jag vill vara. Jag tror inte att jag var ute och dansade något mer efter det. Tillsammans med ett stort gäng som nyligen börjat tro på Jesus började hon på Mariannelunds folkhögskola i Småland. – Det var väckelse i Sverige och 80 procent av eleverna på kristendomslinjen var nyfrälsta. På folkhögskolan träffade Monika sin man Richard. De hade samma intresse och ville tjäna Gud utanför landets gränser. Monika blev gravid.

– Richard kom till mig när jag låg på BB och berättade att vi fått en kallelse till Spanien. Jag sa att det inte var riktigt läge att svara. De bestämde de sig för att åka.

i vården, men sedan hade vi ett projekt där vi skulle hjälpa långtidsarbetslösa och personer som gått in i väggen. – Vi städade tillsammans och jag fick vara med och hjälpa och puffa dem i rätt riktning. Vi kunde hjälpa dem in i skola och arbete. Det var mycket invandrare. Eftersom jag bott i utlandet vet jag hur jobbigt det kan vara med ett nytt språk.

Kom till Spanien I Spanien kom det två mammor och knackade på deras dörr och undrade om församlingen kunde hjälpa dem med deras söner som var narkomaner. – De hade tre söner var som alla tog droger. Richard tände till på idén. De startade upp behandlingshemmet och många blev hjälpta. Familjen var i Spanien i tio år. Familjen flyttade inte direkt till Malmö efter utlandsvistelsen. Men när Richard fick en kallelse att vara pastor i spanska gruppen i Pingstkyrkan i Malmö tvekade de inte och flyttlasset gick till Dalaplan. Monika hade sett en annons i Evangeli Härold om Hyllieparks kristna äldreboende och tog kontakt med dem. – Sedan har det bara rullat på. Det var ett väldigt spännande jobb. Jag var

Omsorg i småsaker Sedan öppnade sig andra saker för Monika som Hela människans arbete. De arbetar mycket med kvinnor som far illa. Redan tidigt började hon med ”Klädhjälpen” som hade ett litet rum i kyrkan. Människor kom och lämnade kläder och hon lämnade vidare till de som hade behov. Klädhjälpen växer och de har fått mer och mer kontakt med kommunen. – Kommunen hör av sig och vill ha hjälp: Har ni någon barnvagn? Har ni mammakläder? Har ni det och har ni det? – Vi har allt. En flyktingfamilj som

Bygg med sjöutsikt i Blåvik!

Tandläkare Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö • Tel 0381 - 100 30 Tandläkare

Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö

Tel 0381 - 100 30

MONIKA EKSTRÖM

Det finns många skäl att älska Blåvik året om -

I en tid då allt fler söker avkoppling och en stressfri miljö finns nu möjlighet att bygga eget, bara ett stenkast från Sommens strand.

Hyr en stuga! Vinnersjö Timmerhus AB

Kulla gård har stugor till uthyrning i den norra delen av sjön Sommen, de flesta med till gång till eget bad eller brygga och alla med underbar sjöutsikt.

Vi välkomnar dig att kontakta oss! Kulla Gård och Sommentomter

Kulla gård, 590 16 Boxholm • tel 070-552 18 42 info@sommentomter.se • www.sommentomter.se

www.vinnersjotimmerhus.se Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

kommer med två resväskor och sedan får en lägenhet behöver mycket. I 20 år arbetade Monika på Hylliepark och är nu pensionär sedan två år. – Jag försöker vara ledig på fredag, men det går oftast inte. Idag ska jag hjälpa till med att hämta en säng i Arlöv, berättar Monika på sin ”lediga” dag samtidigt som telefonen ringer. Hon lyssnar länge och svarar sedan på spanska. Sänghämtningen blev uppskjuten en halvtimme. – Skönt då kan jag hämta andan en stund, säger hon. Monika tycker att den största skillnaden med att vara troende är Guds omsorg i små saker. – Saker i vardagslivet bara lägger sig till rätta. Så har det varit många gånger. Hon förstår inte hur människor vågar leva utan Jesus när världen ser ut som den gör. – Jag fattar inte hur folk som inte är kristna vågar leva, avslutar hon.

13


Robert sökte kickar i new age Som barn gick Robert Samuelsson på en kristen förskola och senare på scouterna i Rydaholm, där det fanns en andlig gemenskap med bön och bibelläsning. Men barnatron försvann och Robert ville gå sina egna vägar. Tron på Gud kunde vänta. – Det kan jag ta när jag blir gammal. Jag vill göra vad jag vill nu, så tänkte jag om det kristna budskapet, säger Robert.

Senare, när han var runt 28 år, väcktes istället ett intresse för new age. Han läste new age-böcker, började meditera och tro på reinkarnation. Tillsammans med en medial tjej ägnade han sig åt tankeöverföring. Han hörde röster och såg gestalter. – Jag hade fullt fokus på det där, och det blev bara djupare och djupare. Jag sökte upplevelser och kickar, säger Robert. Han upplevde att han hade besök av en ande när han mediterade. Den var som en god farfar, en ljus fascinerande övernaturlig varelse. Under dessa år brukade Jesu ord "Sök så ska du finna" ibland ringa inom honom. Under denna tid träffade Robert Denise. Hon hade lämnat en muslimsk bakgrund och var ointresserad av Gud och det andliga, men de blev tillsammans. På Roberts jobb började det en ny kille som var kristen, Jonatan. Han berättade för Robert om bönesvar och andra händelser som hans kristna familj och släktingar varit med om. Robert lyssnade och tog till sig det Jonatan berättade. – Det är så man ryser, säger Robert.

Hunger efter Bibeln Han började omvärdera sin syn på Gud och den andliga dimensionen. Han fick en hunger efter att läsa Bibeln, så Robert gick in i en bokhandel och köpte en och började läsa. – Hela dagarna längtade jag till kvällen då jag fick läsa Bibeln. Jag började från början och läste, och läste. Även Denise blev intresserad och öppen. Robert såg, när han läste, att all andlighet och alla andar inte är på Guds sida utan att det också finns en ond sida. Robert och Denise hade flyttat ihop

Hela dagarna

längtade jag till kvällen då jag

fick läsa Bibeln.

Robert Samuelsson läste new age-böcker, började meditera och tro på reinkarnation. Han ägnade sig åt tankeöverföring, FOTO: PETTER ALLGULIN hörde röster och såg gestalter.

och bodde tillsammans, men de blev uppsagda från huset de bodde i. Hyresvärden ville bo där själv. De skulle skulle bli bostadslösa och situationen närmade sid krisartad. En kväll när Robert var ute och gick vände han sig till Gud. – Jag stannade där på grusvägen och tittade upp mot himlen och sa: "Gode Gud, vad ska hända nu?" När han sänkte blicken såg han ett litet moln som var över grannens ladugård. Molnet började röra sig och ändra form på ett påtagligt och fascinerande sätt. Det formades till en tydlig nyckel och den började röra på sig i riktning över honom. Det blev ett underbart tecken från Herren. Det löste sig och de lyckades köpa ett mycket fint hus, som ingen annan la något bud på.

han sig för att gå till kyrkan. Samma vecka var han ute och gick med sin hund när han kände hur det brann i hjärtat. Han lyfte sina armar och överlät sig till Herren. Det blev en stark och minnesvärd stund. På fredagen fick han hög feber och orkade inte läsa Bibeln, men kände en sådan tacksamhet till Gud för allt som hänt. Hela helgen kände han sig omsluten av Guds kärlek. Första dagen tillbaka på jobbet kände han sig väldigt annorlunda. – Jag var en ny skapelse i Kristus, och det kände jag ut i fingerspetsarna. Jag upplevde hela Guds skapelse, färgerna var klarare. Jag var så tacksam till Gud att jag grät. Denises tro växte också och hon läste i Bibeln om äktenskapet, så hon tog upp med Robert att de borde gifta sig, och så blev det också. De hade börjat gå till kyrkorna på orten och det var mycket välsignat och uppbyggligt.

Ville till kyrkan Efter att ha läst Bibeln ett tag bestämde 14

– Vi svävade ut från gudstjänsterna, vi var glada i hjärtat och vi fick en nytändning inför kommande vecka båda två. Snart hade de båda även gått ner i dopgraven.

Helad i axlarna Robert utvecklade förslitningsskador i axlarna. Det var så illa att han vaknade på nätterna av smärtan. Att montera innertak blev svårt med värken, så han började söka andra jobb. Tillsammans med en vän bad han att om det var Guds vilja att han skulle jobba kvar så behövde han bli helad. Efter en stund av bön kände han som om något hände i axlarna. Sedan dess har smärtan varit helt borta. Idag får Robert många tillfällen att samtala om Jesus och be för människor då han reser runt till olika byggen i jobbet. PETTER ALLGULIN Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön. Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en Bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Ingen människa klarar av att leva

Det är en hjälp att ha gemenskap med

6. Gå en Alpha-kurs

Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt. MONIKA EKSTRÖM

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se

15

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Emmeli ville komma hem Emmeli Ahlander höll på att bli utbränd och nosade på nyandlighet, men upptäckte att det inte var något för henne. Istället fick hon kontakt med en mentor som var kristen och visade på en annan väg. Emmeli Ahlander växte upp i ett kristet hem i Vrigstad, men på gymnasiet kände hon sig inte hemma bland de kristna på skolan och började söka sig till andra kompisar. – Det var där fokuset blev fel, utan att jag riktigt tänkte på det, konstaterar Emmeli. Sedan gick åren och hon flyttade till Stockholm. – Jag började gå till en församling och var med i en bönegrupp, men jag var också ute i nöjeslivet. Till slut valde hon bort församlingslivet helt även om tron aldrig försvann. Sedan förlovade hon sig med en kille och blev gravid. Hoppet fanns om en kärnfamilj, men relationen var dålig.

Flyttade hem

När Emmelie var i sjunde månaden flyttade hon till Vrigstad igen. – Då var jag rädd för vad andra i kyrkan hemma skulle tänka. Men många berömde henne för att hon var stark, flyttade hem och behöll barnet. – Jag fick sådan kärlek och det finns något speciellt i kyrkan. Jag är så tacksam till Gud. Där började en ny vandring med Jesus och hon började gå till kyrkan, men irrade bort sig igen. – Ett, tu, tre var jag borta från församlingen, utom när mamma ringde och sa att det var familjegudstjänst. Emmeli träffade sin nuvarande man som inte trodde på Gud och de bosatte sig i Sävsjö. För två år sedan var hon nära en utmattning och började nosa på nyandlighet. – Jag kände att det skavde någonstans och att det nog inte var det jag skulle hålla på med. Under det året fick hon en mentor som skulle hjälpa henne med företaget som Emmeli precis startat. – Hon var bara så sänd från Gud.

Samtal om tron

Mentorn hette Elin och det blev många samtal om tron. I januari förra året frågade Elin om hon fick be för Emmeli. – Hon började tala i tungor och det blev sådan värme inom hela mig. Jag storgrät och kände hur den helige Ande gjorde något inuti mig. – Jag blev så förvissad om att det var detta jag hade längtat efter. Hur hade jag kunnat komma så långt ifrån? undrade jag. En söndagspredikan i kyrkan handlade om att leva sitt liv rätt och vara försiktig. – Predikanten pratade in i mitt hjärta om det som jag behövde höra. Hon gick fram efteråt och fick förbön av sin gamla söndagsskolelärare. – Jag sa att jag varit vilsen så länge och jag ville komma hem.

Tror på Guds kraft

Emmeli vill berätta för andra om skillnaden mellan att kämpa i egen kraft och att tro på Guds kraft och ledning. – Om vi såg på oss som han ser på oss skulle vi vara så trygga. Alla har sin plats, sin plan och sitt syfte. Nu har det gått en tid och tron har blivit mer vardag och Emmeli försöker hitta tillfällen att umgås med Gud. Samtidigt är gemenskapen med andra kristna viktig för att hålla tron levande. – Det är svårt att vara troende på egen hand. Vi behöver varandra. Emmeli försöker involvera Jesus i vardagen. – Även om det kommer motgångar så är det en liten sak i det stora hela, det går att lita på att Jesus har makten och kontrollen och att jag bara kan vila i det. Som företagare har hon ibland bara en månad planerad med uppdrag, även om hon skulle vilja vara garderad. – Jag älskar att ha a-, b- och c-plan. Det svåra med att ha eget företag är att jag inte kan veta. Men jag säger: "Gud, nu litar jag på dig." Och jag känner att det kommer att ordna sig och behöver inte ha ont i magen.

Det är svårt att vara troende på egen hand. Vi behöver varandra. Emmeli Ahlander höll på att bli utbränd och nosade på nyandlighet, men istället hittade hon hem till sin församling och idag strålar hon av trygghet och glädje. FOTO: LOVISA LANDIN

Denna tidning har delats ut av:

MONIKA EKSTRÖM

16

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2020 • www.inblick.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.