__MAIN_TEXT__

Page 1

NR 1 - 2018 WWW.INBLICK.SE

Christinas depression försvann Sid. 12-13

Maria trodde svaren fanns i new age Sid. 8-9

Porrstjärnan Brittni fann friden hos Jesus Sid. 6-7

Jimmy blev mirakulöst helad Sid. 10-11

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL

Maja hittade ur ett hål av

Mats akne och ångest försvann sid 4

Maja Claésson mobbades redan i förskolan, och som tonåring hamnade hon i ett destruktivt förhållande. Hon sjönk ner i ett svart hål där hon skar sig själv. Men mitt i allt ropade hon på Gud. Han svarade. – Gud är alltid med mig. Jag går med Gud och till slut löser allting sig. Jag behöver inte oroa mig, säger Maja idag.

Maria trodde svaren fanns i new age sid 8

När Maja flyttade till Småland från Dalarna då hon var fem år tog hon

med sig en bred dialekt, vilket ledde till mobbning redan i förskolan. – De tyckte att min dialekt var konstig och ful, säger Maja. På dagis var det okej, men i förskolan började en mobbing som kom att hänga sig kvar i många år. – Ingen slogs, i början, men det var ordtortyr varje dag. När det var dags för konfirmation var Maja inte alls intresserad. Däremot åkte hon på ett sommarläger som Missionskyrkan ordnade för ungdomar som höll på med musik.

Christinas blev av med depression sid 12

Ingen trodde på förändring för Kjell

sid 14

OMSLAGSFOTO: PONTUS LANDIN

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16. Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Ruben Agnarsson Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Rolf Augustsson 073-543 55 51 Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

Majas svartsjuke pojkvän klarade inte av att bli ratad. Pressen blev så svår att Maja fick en blackout och började skära sig själv. Men mitt i mörkret ropade hon på Gud. FOTO: INBLICK

2

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


vägen ut mörker Den goda stämningen berörde Maja.

Destruktivt förhållande

Väl hemma blev hon tillsammans en kille som inte var bra för henne. – Han tvingade mig att göra saker som inte går att beskriva. Han hotade mig med att lägga ut nakenbilder på mig. Det var jättejobbigt. Men det skulle dröja länge innan Maja kom ur den destruktiva relationen. Varje sommar åkte Maja till Missionskyrkans musikläger och den tredje sommaren började hon ställa frågor om Gud till ett syskonpar i hennes egen ålder. – Jag hade börjat tro att Gud fanns, men visste inte hur allt funkade. Vi pratade varje dag och det började kännas som att det här var nåt för mig. Samtidigt försökte hon ta sig ur det destruktiva förhållandet. Hon gjorde slut, men när hon blev tillsammans med en ny kille blev den förste väldigt svartsjuk och hotade att berätta allt för den nya pojkvännen, och lägga ut nakenbilder på henne. – Jag fick jättepanik och sjönk ner i ett jättedjupt hål. Jag blackade ut och under 20 minuter kommer jag inte ihåg vad som hände. När jag kvicknade till hade jag skurit mig på armar och ben och det var jättemycket blod överallt. Maja visste inte vad hon skulle göra så hon bad till Gud, men kände inte att hon fick svar direkt. Men så sprang hon på en kristen kille som hette Elias. Han bjöd med henne till kyrkan. Efter att de sprungit på varandra flera gånger bestämde Maja sig för att följa med för att slippa hans tjat.

Mörkret försvann

På ungdomsmötet blev hon lite chockad och undrade var hon hamnat. Men så kände hon igen flera personer hon träffat innan. – Så jag kände mig inte ensam utan hade någon att hålla mig till. Och Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

Maja fick en tuff start i livet, men lärde sig att bemöta mobbarna med vänlighet.

alla visade en sådan glädje och kärlek. Sedan började ungdomarna be i tungor. – Jag tänkte, nej nu är det kört. Sedan bad de som vanligt. Men allt blev plötsligt tungt. Det var som en ridå av tjockt sammetstyg som lades över mig. Allt blev mörkt och jättejobbigt. Maja kände att hon var tvungen att springa ut. En tjej som hette Linda kom ut och frågade hur det var. Sedan bad hon för Maja. – Jag kände hur den mörka ridån sjönk längre bak och allt blev så mycket lättare och enklare. Jag fick gråta ut och fick en jättekram. Nu visste Maja att Gud fanns. I samma veva kände hon att Gud talade till henne om pojkvännen. – Det var lika tydligt som om Gud stod framför mig. Jag både hörde och

Jag blackade ut och under 20 minuter kommer jag inte ihåg vad som hände. När jag kvicknade till hade jag skurit mig på armar och ben och det var jättemycket blod överallt.

FOTO: INBLICK

kände att han sa att ”Du är tillsammans med fel person.” Maja gjorde slut med pojkvännen, men tomheten efter honom blev stor. – Jag är inte bra på att vara ensam. Men Gud talade igen. Det var inte samma känsla som första gången, men jag hörde att jag skulle vänta i fem månader. Maja visste inte vad det betydde, men väntade. – På dagen fem månader senare kysste Linus mig, mannen som jag nu är gift med. Men under den tiden hade jag lärt mig att jag aldrig är ensam. Gud är alltid med mig. Jag går med Gud och till slut löser allting sig. Jag behöver inte oroa mig. Också de sår som den första, destruktiva pojkvännen lämnade efter sig i Majas själ tar Gud hand om. MARIA JOHANSSON

3


Mats akne och ångest f Mats Sällqvist hade svår akne och eksem över hela kroppen. Ångesten som följde dämpade han med alkohol, men en fredagskväll fick han ett livsförvandlande möte utanför krogen. – Jag var påverkad av alkohol och frågade runt om det var drag någonstans. Då dök det upp en kille som sade så här till mig: “Jag ska berätta om någon det är drag på. Det är Jesus”, berättar Mats för Inblick.

plågade mig. Situationen blev ännu värre när jag senare fick eksem. Jag gick till läkare, men det blev bara värre och värre, berättar Mats. Mats mådde sämre och sämre för varje dag. Sjukdomen ledde dessutom till svår ångest. Han sökte lindring i alkohol och drack varje helg, men ångesten bara ökade. Vid 22 års ålder befann han sig i en återvändsgränd då inget hjälpte varken mot sjukdomarna eller ångesten.

I tonåren började Mats Sällqvist få akne i ansiktet och senare även eksem över hela kroppen. – Jag fick väldigt svår akne som

Vändningen kom

hjälpte mig under alla dessa mörka tonår. – Till sist kände jag att jag behövde möta personen på korset som jag hade hört om i Svenska kyrkan. En kväll när Mats som vanligt gick ut på krogen i Norrköping kom vändningen. – Jag var påverkad av alkohol och frågade runt om det var drag någonstans. Då dök det upp en kille som sa: “Jag ska berätta om någon det är drag på. Det är Jesus”. – Vi hade en lång konversation om Guds existens. Jag tyckte att han var för enkelspårig. Jag sa till honom “men ser du inte på nyheterna med alla krig och allt elände i världen?”.

– Jag hade trots allt en barnatro. Jag hade lärt mig att be “Gud som haver barnen kär”. Att jag bad denna bön

4

– Min desperation gjorde att jag blev aggressiv till slut. Men den här killen svarade så lugnt och fint och sade att krig och ondska inte var Guds fel utan att det var själva människan som stod bakom allt detta. Killen överbevisade mig om detta.

En enkel bön

– Plötsligt sade han "Du kan bli frälst ikväll". Okej då, tänkte jag och blev samtidigt jätterädd. Vi satte oss på en parkbänk, mitt bland en massa fulla människor. Han bad en enkel bön för mig. När de började be kände han att det var något som exploderade i sitt inre. – Tårarna började rinna och jag

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


örsvann kände en frid som fyllde hela mitt väsen på ett underbart sätt. Jag kände att någon talade till mig och sade: "Jag är sanningen som du har sökt". Från den stunden visste Mats att det var Jesus han hade mött. – Ångesten jag burit på så länge försvann på en gång när jag grät, även om det dröjde lite längre innan eksemet och aknen försvann. – Jag började tacka Jesus varje dag och bekände Guds ord framför spegeln regelbundet. – Steg för steg försvann hudsjukdomen och jag blev till sist helt frisk, säger Mats Sällqvist. Idag ber Mats själv för andra människor och får se dem bli friska. WLADIMIR LOYOLA

Det var utanför krogen som Mats liv fick en ny vändning. Ångesten och hudsjukdomar försvann. FOTO: WLADIMIR LOYOLA

Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

5


Porrstjärnan Brittni fann Jesus

Nu hjälper hon andra kvinnor ut ur porrindustrin Med löfte om rikedom och stjärnstatus lockades en 18-årig Brittni De La Mora in i porrbranschen. Där fastnade hon i sju års tid innan hon med Guds hjälp tog sig ut.

Under hela sin uppväxt fick Brittni De La Mora höra att livet skulle varit bättre utan henne. Hon fylldes av osäkerhet och hungrade efter kärlek och bekräftelse. – Genom att jag inte älskade mig själv och inte visste hur värdefull jag var gick jag från strippande till porr. Pengarna var stor del i det, men också bekräftelsen och uppmärksamheten, berättar Brittni.

några vänner. En kväll hamnar de på en strippklubb där Brittni blev erbjuden jobb som topplessdansös. Hon tackade ja och fortsatte dansa när hon kom hem till hemstaden San Diego i Kalifornien. – Genom att jag ständigt fick höra att jag inte var tillräckligt bra och att livet skulle vara bättre utan mig fylldes jag av osäkerhet. Det ledde till att jag började fatta beslut utifrån min osäkerhet, fortsätter hon.

– Jag hade en tuff uppväxt. Jag trycktes hela tiden ned och blev aldrig bekräftad, berättar Brittni De La Mora. 2002 reste hon som 15-åring till Tijuana i Mexico tillsammans med

När Brittni var 18 år frågade några producenter från porrindustrin om hon skulle vara intresserad av att spela in romantiska filmer. De lovade att göra henne till stjärna.

– Genom att jag inte älskade mig själv och inte visste hur värdefull jag var gick jag från strippande till porr. Pengarna var stor del i det, men också bekräftelsen och uppmärksamheten, berättar Brittni. Den första tiden som porrstjärna beskriver Brittni som ett rus. Hon fick en kick av det och upplevde det som spännande, men ganska snart kom ångesten och depressionen. – Jag började snabbt känna mig väldigt trasig och redan efter ett år ville jag lämna industrin för jag hatade mitt liv, säger Brittni, men det var svårt att komma loss. Tidigt kom droger in i bilden. Inför inspelningarna serverades marijuanakakor. – Även jag insåg att det inte var lika påfrestande för själen att spela in mina scener om jag var hög. – Min depression och nedstämdhet gav också vika när jag var hög, men drogerna gav en falsk känsla av glädje. Det var inget verkligt eller bestående i det.

Från strippa till porr

0705-46 46 79

Telefon: 0382-500 44

6

Tunga droger

En regissör kom och sa att hon var tjock och behövde banta, trots att hon bara vägde 50 kilo. Hon började då med kokain för att gå ned i vikt, senare kom hon även att använda både ecstasy och crystal meth. Brittni hörde till toppnamnen i branschen och tjänade väldigt mycket pengar. Men på grund av drogerna var hon ändå ständigt pank. – När jag lämnade industrin var det inte med många dollar. Jag var drogberoende och mitt beroende var dyrt, så det mesta jag tjänade gick till att stilla mitt drogbegär. Det är väldigt vanligt i industrin. Sju gånger har Brittni försökt ta sitt liv. – Eftersom jag inte hade något hopp inför framtiden så kände jag att avsluta mitt liv skulle vara något bra. Ibland kunde jag avleda tankarna genom att skära mig och vid ett tillfälle gick jag och tatuerade mig för att döva min smärta.

Ville bryta sig ut

Efter tre år i porrindustrin försökte Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


NR 1 - 2018 WWW.INBLICK.SE

Christinas depression försvann Sid. 12-13

Maria trodde svaren fanns i new age Sid. 8-9

Porrstjärnan Brittni fann friden hos Jesus Sid. 6-7

Jimmy blev mirakulöst helad

av r e m m u n r e fl l l Bestä Sid. 10-11

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

! d l r ä V s n o r T i k Inblic

FOTO: PRIVAT

Brittni bryta sig ut. Hon följde med sin morfar till kyrkan och tog emot Jesus som sin Herre och frälsare och

började med drogavvänjning. Men hon föll tillbaka in i porrindustrin för ytterligare tre mörka år.

Genom att jag inte älskade mig själv och inte visste hur värdefull jag var gick jag från strippande till porr. Pengarna var stor del i det, men också bekräftelsen och uppmärksamheten.

I samband med frälsningsupplevelsen fick Brittni förståelse för vem Gud var och upplevde att hon började höra den helige Andes röst. Tre år senare skulle hon flyga till Las Vegas för att spela in några scener. Då hörde hon rösten be henne att ta med sig Bibeln på flyget. Ombord föll ögonen på Uppenbarelseboken 2:20-21 där det står: "Men det har jag emot dig, att du låter kvinnan Isebel hållas, hon som kallar sig profet och lär och förleder mina tjänare att bedriva otukt och äta offerkött. Jag gav henne tid att vända om, men hon vill inte vända om från sin otukt." – Jag började gråta och kände att jag var den kvinnan. Dagen efter gick jag till regissören och sa att efter den här dagen så slutar jag. Efter det har jag aldrig sökt mig tillbaka. Idag är Brittni pastor och hjälper andra ut ur porrindustrin.

PRISLISTA: • 10-24 tidningar 10 kr/st • 25-49 tidningar 7,50 kr/st • 50-99 tidningar 6 kr/st • 100-249 tidningar 5 kr/st • 250-499 tidningar 4 kr/st • 500 eller fler 3,75 kr/st

Frakt (tidningen väger 60 gram/styck): • 1-2 kg: postens porto • 2-5 kg: 70kr • 5-10 kg: 85kr • 10-20 kg: 105kr För prisuppgift vid större sändningsvikt kontakta oss.

Ring 0476-132 70 • www.inblick.se

Ja, tack!

PORTO BETALT

Jag beställer .................... st tidningar Namn................................................................................................................................. Adress................................................................................................................................ Postadress: ..................................................................................................................... *Telefon: .......................................................................................................................... *E-post: ............................................................................................................................

RICKARD BRANSELL Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

1

7

*Tidningarna levereras till närmaste DHL upphämtningsställe (brukar vara en mataffär, bensinmack eller spelbutik). Vi behöver antingen mobiltelefonnummer eller e-post för att meddela dig att ditt paket är klart att hämta. Har du inte det, tillkommer en aviseringsavgift på 15 kr.

Kristen Tidning i Sverige AB

SVARSPOST 20557772 343 20 Älmhult


Maria sökte kunskap i men hittade friden hos Maria Lönnefeldt sökte efter något mer i livet. Hon drogs till det mystiska och fastnade i new age. Men hennes inre blev allt mer tomt. Först när hon tog emot Jesus i sitt hjärta fick hon uppleva den frid och mening som hon sökt under hela livet. Samtidigt förstod hon att andevärlden hon gett sig in i inte tänkte släppa sitt tag om henne utan strid. Här berättar hon med egna ord om livet och vägen till Jesus: Inom mig fanns en längtan efter det osynliga, det spännande och mystiska. I mitten på 80-talet tog en kompis med mig till en spåman i Stockholm, han hade en glaskula som han utgick ifrån. Det var mitt första möte med det okända som kallades new age. Sedan fortsatte jag gå på seminarium på new age-ställen runt om i Stockholm. Jag gick på kurser som skulle ta mig till nästa nivå och till större förståelse om "det hemliga" som dolde sig i gamla österländska läror.

för att rena kroppen och på så sätt göra oss mer öppna för ”andra sidan”. Jag längtade efter visdom som jag nu trodde att jag stod på tröskeln till att upptäcka. Men det blev aldrig så, det blev bara ännu en kurs, ännu en föreläsning eller seminarium. Det var löften om genombrott och eggande kunskaper, nivåhöjningar med mera. Mitt inre blev allt mer tomt och jag allt mer besviken.

Det var som om allt bara var ett stort smörgåsbord med allehanda läckerheter som hade en väldigt dyr prislapp. Men smörgåsbordet visade sig vara en illusion.

Tog emot Jesus i hjärtat

De verkligt övernaturliga upplevelserna kom först efter att jag tagit emot Jesus. Jag hade precis skilt mig från min sons pappa, jag var 32 år och min son 3,5 år. Jag var vältränad, tränade aerobics tre gånger i veckan och gick sista året på universitetet. Då började jag få ont i ryggen och blev andfådd när jag gick i trappor. Jag förstod att något var fel, men ville inte gå till läkare. Jag låg i min soffa på kvällarna den hösten, framför teven och ropade till Gud när jag fick outhärdlig smärta i bröstet och trodde att jag skulle dö. Jag sa till Gud: ”Låt mig inte dö, jag måste ta hand om min son”.

Jag reste mycket under denna tid, gick till medium i London. Jag var i Asien och träffade munkar som talade om att jag och min kompis skulle meditera och dricka kycklingessens

8

Efter några månader fick jag en praktikplats på en medicinsk institution på Uppsala universitet. Jag fick en kenyansk kvinna som mentor, hon var också troende kristen. Hon började direkt tala om Jesus och jag visste då att det hon sa var sanningen. Jag bara visste att jag visste. Jag sög åt mig hennes bibelkunskap som en svamp. Jag tog emot Jesus i mitt hjärta hemma i samma soffa, ensam, men med min mentor i andra änden av telefonen. Jag kände Guds närvaro, som om Han lade sina armar runt mina axlar.

En vecka kvar att leva

Min mentor såg till att jag kom till läkare. När jag kom till sjukhuset tog de EKG och läkaren sa att jag hade en aneurysm på stora kroppspulsådern och att jag bara hade en vecka kvar att leva om jag inte opererade min aorta snarast. Tänk att Gud höll mig vid liv och gav mig en chans till att vända om till Honom innan det var för sent. Jag döpte mig i Södermalmskyrkan strax efter att jag bekänt min

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


new age Jesus tro på Jesus. Och jag skulle snart bli varse att den andevärld jag hade gett mig in i inte tänkte släppa sitt tag om mig utan strid. Dagen efter dopet var jag ensam hemma med min son och plötsligt kom en sådan fruktan över mig att jag trodde att jag skulle dö. Jag kom på mig själv med att tänka att om det är så här jag kommer att känna resten av livet, då vill jag inte leva längre. Efter en stund gick min lilla son ut i köket. Han sa: ”Mamma. De kastar sten på mig.” Då förstod jag att detta inte var mina tankar utan att det var Satans attack på mitt sinne. Jag blev så ursinnigt arg eftersom Satan nu gav sig på min son. All rädsla och ångest försvann plötsligt och jag gick in i andlig krigföring. Min mentor hade lärt mig andlig krigföring. Jag började binda lögnens och dödens ande och skrek: ”Ut härifrån i Jesu namn!” Efter en stund var allt lugnt, stilla och fridfullt, inga destruktiva tankar. Efteråt tog jag min son på en promenad. Den första person jag mötte var en afrikansk kvinna som kom fram till mig och sa: ”Gå till kyrkan och be.” Sedan pekade hon på sitt enorma träkors hon bar runt halsen. Det var som om Gud ville säga att jag inte är ensam, Gud har lovat att aldrig lämna mig, vad som än händer, och att jag alltid kan lita på att han tar mig igenom. Detta hände när jag var nyfrälst, det har nu gått 20 år. Jesus har gjort så mycket för mig de här åren. MARIA LÖNNEFELDT

Maria Lönnefeldt sökte i new age för att hitta visdom och osynlig kunskap. Men hon fick inte uppleva det osynliga på det sätt som hon hoppats – inte genom nyandlighet i alla FOTO: PRIVAT fall. Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

9


Gud lämnade aldrig Ji Jimmy Andersson växte upp i en kristen familj, men bestämde sig i tonåren för att bryta sig loss för att leva ett liv som alla andra. Men Gud släppte aldrig taget och när Jimmy blev allvarligt sjuk fanns Gud där. – Jag började söka Gud i min nöd, även om jag inte kände att det gick ihop. Jag hade ju lämnat Gud och nu kom jag till honom som en allvarligt sjuk människa. Jimmy Andersson växte upp i en familj där tron på Gud var en naturlig del. Men "pingststämpeln" tyckte han

mest var till besvär. I tonåren blev det speciellt jobbigt. – Vart jag än kom så fick jag höra om det. ”Din släkt är ju med i pingstkyrkan” och ”får du verkligen vara här?” Jag ville bara bort från allt det där, berättar Jimmy Andersson för Inblick. Till sist avsade sig Jimmy allt som hade med kristen tro att göra. – Jag levde livet fullt ut och bodde ihop med en kvinna som inte var frälst. Vi fick barn tillsammans och jag var hur nöjd som helst. Äntligen kunde jag leva ett normalt liv och inte vara kristen. Men så en dag blev han allvarligt

sjuk. Han var på gymmet där han tränade regelbundet. Det var något som inte stämde. – Allt kändes så konstigt. Jag blev andfådd. Det kom som en blixt från himlen. Ett ökande tryck över bröstet, stickningar i ansiktet och pulsen skenade. Jimmy uppsökte läkare akut och fick beskedet att luftrören var i väldigt dåligt skick. – Jag fick samma medicin som man ger till patienter som har KOL. Jag tvingades göra mig av med min älskade hund på grund av kraftiga astmaanfall. Allt vändes upp och ner. Jimmy drog sig undan från människor. Han tappade flera kilo i vikt och styrketräningen var det inte att tänka på.

Började söka Gud

– Det blev allt svårare att klara av mitt jobb. Jag var helt utsliten. Mitt i allt detta öppnade jag Bibeln för första gången. Jag läste i hopp om att hitta någon hjälp för en sådan som jag. – Jag började söka Gud i min nöd, även om jag inte kände att det gick ihop. Jag hade ju lämnat Gud och nu kom jag till honom som en allvarligt sjuk människa. Någon månad senare tog Jimmy mod till sig, lyfte telefonluren och ringde till församlingens ungdomspastor. – Det blev så att vi träffades en gång i veckan, där han matade mig med Guds ord, lite i taget. Jag frågade om Gud och han svarade på mina frågor.

Nära att kvävas

Sjukdomen förvärrades. Vid flera tillfällen var han nära att kvävas när andningsmuskulaturen slutade att fungera. – När jag varit sjuk i ungefär ett och ett halvt år upplevde jag hur någon eller något försökte kväva mig och att jag var på väg ner i dödsriket. Det var som ett stort svart hål och jag hade inga garantier för att komma till himlen. – I panik ropade jag till Gud. ”Nu måste du höra av dig till mig. Jag orkar inte längre. Livet är slut. Hör av dig till mig, annars kommer jag att gå under. Jag vet att om jag hamnar på sjukhuset så kommer jag inte levande därifrån.” Jimmy klippte på eget bevåg konJimmy Andersson hade svår astma och var tvungen att göra sig av med sin hund. Efter att han blivit helad kunde han skaffa sin golden retriever Clinton.

10

Jag fick samma medicin som man ger till patienter som har KOL. Jag tvingades göra mig av med min älskade hund på grund kraftiga astmaanfall. Allt vändes upp och ner.

takten med sjukvården. Han tyckte sig ha kommit till ett slags avslut och en insikt om att hjälpen han behövde fanns på ett helt annat håll. – Jag hade ju läst vittnesbörden från människor som blivit helade och förstod att Jesus var den ende som kunde hjälpa mig. Ett mirakel var vad jag behövde. En dag i början av december 2008 såg Jimmy en annons i lokaltidningen om en gudstjänst i Ljungby. – Det var en vanlig fredagskväll. Jag satte mig i bilen och åkte dit. När jag kom in i lokalen så insåg jag att det var ett café. En man och en kvinna sjöng och spelade kristna countrylåtar. Det kändes nästan löjligt att vara där. När predikanten bjöd in till för att be för sjuka vågade Jimmy inte ge sig till känna, men efter fikat sa något åt honom att gå fram till predikanten.

Frälst och helad

– Jag frågade om han ville be för mig och tog fram mina mediciner som jag visade honom, förklarade mina symptom och berättade rakt av om min situation och min vilja att ge mitt liv till Jesus. Predikanten lade handen på Jimmys bröst och började be. – När han bett i ungefär en miInblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


mmy

Jimmy Andersson ville i tonåren komma bort från ”pingststämpeln” och leva ett liv som alla andra utanför kyrkan. En allvarlig sjukdom höll på att kosta honom livet men ledde honom tillbaka FOTON: PETTER ALLGULIN till Gud. Numera kan han träna på gymmet igen.

nut sade han ”Jimmy, nu blir det varmt i ditt bröst”. Några sekunder senare kände jag hur en eld flam-

made upp inuti min bröstkorg. Det kändes som om jag var ihålig. Det var absolut inget skrämmande

utan en mycket fridfull upplevelse. – Den kvällen blev jag frälst, helad och även andedöpt. Jag var så lycklig

Hyr en stuga! Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

11

när jag körde hem den kvällen att jag var på vippen att hamna i diket. GÖRAN JACOBSON


Christinas depressione Behöver inte längre antidepressiv medicin

Christina Hörnebrant hittade sin mamma död som sjuåring och kämpade efter det med djupa depressioner. Sommaren 2014 bestämde hon sig för att satsa fullt ut på Jesus och fick en ny glädje. Men depressionerna fortsatte – fram till den 14 juli 2017, då hon äntligen blev fri. – Jag har kunnat sluta helt med antidepressiv medicin och har inte haft en enda ångestattack. Det som psykiatrin inte klarade, det gjorde Jesus, berättar Christina.

Hela livet hade Christina Hörnebrant kämpat med ångest och depression. I somras satte Jesus henne fri.

FOTO: EVA RUDERSTAM

När Christina Hörnebrant bara var sju år hittade hon sin mamma död. Mamman, som dragits med depressioner, hade tagit sitt liv. Det var en fruktansvärd upplevelse. – Alltsedan dess har jag plågats av återkommande depressioner och hela min uppväxt var ganska mörk, speciellt i tonåren var livet väldigt jobbigt, berättar Christina. – 2011 mådde jag så dåligt att jag började bli rädd för mig själv. Jag ville bara göra slut på mig själv. Jag tog kontakt med psykakuten som satte in behandling med elchocker. Läkarna sade att hon måste ta antidepressiv medicin livet ut, men hon drömde om att få sluta. När hon försökte på egen hand blev hon jättesjuk och fick åka iväg med ambulans akut.

P-O Folkes Lantbruk AB tel: 0703-202397

Service och installation av värmepumpar

Service och installation av värmepumpar

Tel 019-611 78 85 www.narkesenergiteknik.se

Tel 019-611 78 85

12

www.narkesenergiteknik.se

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


e r försvann

Rydells Transport & Service AB Visste du att det finns en kristen tv-kanal i Sverige?

Nästa fredag, den 14 juli 2017, var det en ny bönesamling.

Något kom ut ur munnen

Jag hade sökt så mycket, i så många år. Nu fanns det inga tvivel längre. Jag visste jag att jag hade hittat rätt.

Sökte i nyandlighet

Christina har alltid haft en tro och varit intresserad av det andliga. Hon växte upp med Svenska kyrkan, men sökte vidare på andra håll. – Jag sökte vidare i nyandlighet. När min pojkvän dog gick jag till medium. Jag fick exakta budskap som stämde, så jag trodde att det var det här som var sanningen.

”Visste att jag hittat rätt” Sommaren 2014 läste Christina i en tidning om en kvinna som var djupt involverad i new age, men som blev kristen. Då förstod Christina att det inte var okej att blanda kristen tro och new age. – Jag bestämde mig där och då för att jag skulle gå helt in för Jesus. Jag blev frälst, hemma hos mig själv. – Det var som att Jesus talade till mig personligen, och sa att detta är den rätta vägen, att jag inte kan blanda honom med något annat. – Jag hade sökt så mycket, i så många år. Nu fanns det inga tvivel längre. Jag visste jag att jag hade hittat rätt. Christina kom med i en församling i Hässleholm och längtade efter att bli fri från depressionerna. – En fredag i somras fick jag förbön, men när kvällen var slut kände jag att det inte riktigt var klart. Det kändes som att det fanns något i mig som behövde komma ut. Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

När det mötet började satte Christina sig gråtande hos en vän och började skrika. – Jag kunde inte stoppa det. Det var som att det inte var jag som skrek. Jag kunde inte hålla tyst. Församlingen började be för mig. – Det började sticka i fingrarna och jag tappade känseln i händerna. Jag mådde illa och det kändes som att jag behövde spy. Den kvällen leddes bönen av en afrikansk kvinna som tidigare varit med om att driva ut onda andar. – Hon kom fram till mig där jag låg på golvet. Hon började be och tryckte på en punkt mitt på magen. Plötsligt kom det ut något ur min mun. Det var som ett vitt skum. – Samtidigt kände jag hur jag blev lugnare på insidan och snart kunde jag gå och sätta mig.

Satellit: Sirius 5 grader öst Webb-tv: www.kanal10.se Com hem: Ring: 0771-55 00 00

Tel: 0476 53 350

• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

Ångestattackerna försvann Christina insåg att Jesus måste ha befriat henne från depression. – Jag ville inte längre äta antidepressiv medicin. Samtidigt visste jag att det var farligt att sluta tvärt och att jag blivit sjuk de gånger då jag försökt trappa ner. – Jag bestämde mig ändå för att halvera dosen under en vecka, och jag fick inga problem alls. Efter ytterligare en vecka tog jag bort medicinen helt. Trots att jag blivit så dålig tidigare kände jag nu ingenting alls. – Sedan dess har jag inte haft en enda ångestattack, ingenting. Det som psykiatrin inte klarade, det gjorde Jesus.

Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32

Kan arbeta igen Under många år har Christina inte kunnat arbeta ordentligt på grund av depressionerna och fibromyalgi. – Men nu har jag kunnat arbetsträna, och vid årsskiftet fick jag en riktig anställning på 50 procent. Christina Hörnebrant är en enormt glad och tacksam för det Jesus gjort i hennes liv.

Underhåll, renovering och målning av fastigheter 018 - 10 10 10 www.andersproduktion.se

EVA RUDERSTAM

13


Ingen trodde på förändring för Kjell Kjell Myrskog levde ett hårt liv med missbruk och utanför lagens råmärken. Men för sju år sedan gjorde han helt om. Det var inte många som trodde att det skulle hålla särskilt länge. När Kjell var i 12-årsåldern gav hans pappa sitt liv till Jesus och blev samtidigt helad från en neurologisk sjukdom. Kjell glömmer aldrig den dagen då hans pappa, som under många år varit beroende av rullstol, kom hem till fots från tältmötet han besökt. Men för Kjell tog livet en annan vändning. – Ja, det var tidigt mycket bråk och tjafs omkring mig. Egentligen är jag en snäll människa, men när jag fick i mig alkohol och droger blev jag våldsam. Hade dagens diagnoser funnits då, hade jag utan tvekan klassats med en bokstavskombination. Men Kjells mamma bad för honom hela tiden. Att bönerna hade verkan kan Kjell ge flera exempel på. Som en

gång när han satt i häkte och hittade en pocketbibel i bokvagnen som fanns där. När han slog upp första sidan i bibeln såg han att det stod skrivet ”Till min son Kjell, från pappa”. – Det var min pappas handstil. Jag har ingen aning om hur just den bibeln hade hamnat där, men det var ett tydligt tecken på att Gud sökte mig.

digt var redlöst berusad, kom han hem fylld av ångest. Titti hade fått nog och bestämt sig för att lämna honom. I sin ångest ropade Kjell till Gud: ”Nu orkar jag inte mer; det får vara nog med det här livet”! Genast blev han lugn och fylldes av en obeskrivlig kärlek.

Gift med Titti

Lite senare kom Titti förbi för att hämta sina återstående saker. När hon då såg Kjell kom hon alldeles av sig. Hela hans ansikte strålade och atmosfären i lägenheten var totalt förändrad. – Det var en så stark upplevelse att jag kände mig helt smutsig på insidan, minns Titti. Varje gång jag försökte titta på Kjell bländades jag av den renhet han utstrålade. – Jag fick senare veta att det var många som bad för mig, tillägger Kjell. Det var ett stort bönesvar att jag fick uppleva denna kärleksbombning från Gud. Efter att Titti mött den kärleken

Kärleksbombade av Gud

I 30-årsåldern fick Kjell plats på ett kristet behandlingshem, men förändringen gick inte på djupet. Efteråt flyttade han till Falun där han träffade Titti i en kyrka. – Hon trodde jag var lika kristen och stabil som jag gav sken av och efter några månader var vi gifta. – Sedan dröjde det inte länge förrän jag hemföll åt mitt gamla liv igen och mina sämsta sidor kom fram. För Titti kom detta som en total chock och mardrömmen fortsatte i cirka 20 år. Efter en resa till Prag, där Kjell stän-

fanns det ingen chans för henne att lämna mig, trots allt som varit. Natten efter upplevde Kjell en kärlek som nästan gick att ta på. Hela sovrummet fylldes av frid och en väldoft som av den ljuvaste parfym. Sedan såg han två mäktiga änglar som bar en genomskinlig massa mellan sig. Den liksom blåste de över Titti, som lugnt låg och sov. – Jag kände en kraft som en ljuvlig explosion inifrån magen, säger Titti. Det går inte beskriva. Sedan ramlade jag ur sängen och fick ett sådant möte med Guds kraft att jag bara skrattade och grät och knappt kunde stå på benen. I två veckors tid bara skrattade och grät jag om vartannat och blev helt förvandlad på insidan. Kjell fick göra en liknande upplevelse när de besökte Tittis mamma i Stockholm. När han var ute på stan kände han det som om benen började gå av sig själva. En stund senare kom han fram till en kyrka och bara drogs in där. I slutet av gudstjänsten rusade Kjell fram och fick förbön. – Det sa bara ”pang” och jag fylldes av en sådan kärlek och förlåtelse i mitt liv. Ett annat språk kom ut ur min mun och jag blev helt uppfylld av Guds Ande.

Vill hjälpa människor

Kjell och Titti Myrskog har varit gifta i 28 år, men under många år hängde äktenskapet på en skör tråd. Idag förstår de ändå att det var FOTO: BÖRJE NORLÉN Gud som förde dem samman.

14

När Kjell kom hem igen efter denna omvälvande upplevelse var det som om hela helvetet bröt loss. Mörkret som behärskat Kjell så många år inte ville inte släppa sitt grepp. Men strax innan detta fullständiga kaos bröt ut, hade Kjell en upplevelse av att en jättelik ängel stod bredvid honom och sa: ’frukta inte’! Det var de orden som bevarade Kjell och Titti genom en månad av gastkramande turbulens. – Den kamp vi genomgick under den månaden skulle jag aldrig vilja uppleva igen. Men jag skulle inte heller vilja vara utan den erfarenheten. Det har lärt mig att alltid vara beroende av Guds kraft och beskydd. Sedan dess har mycket hänt. Kjell kände en längtan att hjälpa människor och tillsammans leder nu Kjell och Titti Fredagsgruppen i samarbete med Pingstkyrkan i Nyköping. BÖRJE NORLÉN Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se


Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön. Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en Bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Ingen människa klarar av att leva

Det är en hjälp att ha gemenskap med

6. Gå en Alpha-kurs

Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt. MONIKA EKSTRÖM

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

15

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.

FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig


FOTO: INBLICK

Läkarna trodde först att Gunillas elallergi var psykosomatisk och bokade en tid med psykolog.

Gunillas svåra elallergi försvann – efter 23 års lidande I 23 år levde Gunilla Norberg med elallergi. Sju av de åren var hon helt isolerad i en husvagn utan el, längst bort på en camping. – Det var grymt. Jag kunde inte gå någonstans, berättar Gunilla. Gunilla Norberg led av elallergi och när hon någon gång ibland tog sig till kyrkan fick hon sitta på en speciell plats längst bak i ett hörn där det inte fanns någon el. – Annars började allting snurra så att jag kunde ramla, och jag blev röd som en kräfta. Det var något i huvudet som tryckte upp och ner. Det var värre än yrsel, säger Gunilla. Som många andra med elallergi möttes Gunilla med skepsis. – Elallergi ”fanns” inte förut, man visste inte så mycket om det. Försäkringskassan menade att Gunillas sjukdom var inbillning och att hon inte hade rätt till sjukersättning. Läkaren bokade istället en tid åt Gunilla på psyket. – Jag som inte är modig i vanliga fall sa till läkaren att ”Jag tycker du ska ta den tiden. Jag behöver den inte”. Elallergin gjorde att Gunilla inte

klarade av att jobba. Hon kunde inte gå till affären eller besöka vänner. Det visade sig att den digitala klocka hon hade på armen var den värsta boven.

gå fram för att få förbön för sin allergi, men en vän bad talaren Simon Ådahl att komma till henne och be för henne. – Han bad och sa att ”nu föll muren”. Jag kände ingenting men tänkte att kanske något hände. Dagen efter fick hon förbön igen, den här gången av församlingens pastor Tommy Lilja. – Då kände jag att det hände lite. Ytterligare ett möte senare var det någon som talade ut en hälsning från Gud att någon på sista bänken blev helad. Då fullbordades undret. – Då kände jag att något försvann. Jag gick på fler möten och jag gick och handlade, vilket jag inte gjort på länge. Allergin var borta. Det är så underbart att det inte går att beskriva. En jättetung

Vännerna försvann Den fysiska isoleringen ledde till en ännu svårare själslig isolering. – Många av mina vänner försvann under den här tiden. Det var för komplicerat att umgås med mig. Jag är så glad för min man Jan som varit ett sådant stöd för mig. Till slut fick Gunilla kontakt med en läkare som var bättre påläst och förstod henne. Läkaren kunde hänvisa henne till behandling och hjälp. – Jag skulle åka till ett hus i Bollnäs som var byggt i koppar. Det skulle kosta 52 000 kronor i veckan att vara där. Men innan Gunilla skulle till Bollnäs var det en konferens i Folkkyrkan i Sölvesborg som hon gärna ville gå på, för att få förbön. Hon fick sitta på sin speciella plats, långt från de elslukande strålkastarna vid scenen.

sten som jag har gått och burit på bara föll av.

Helandet håller För att riktigt kontrollera att hon var helad åkte Gunilla och hennes man till Växjö. Det var genrep inför Melodifestivalen och där fanns en stor scen full av starka strålkastare – något som varit fullständigt otänkbart förut. – Jag ville testa om det var på riktigt, om miraklet höll. Och det gjorde det. Jag stod på andra raden och kände ingenting. Gunilla njuter nu för fullt av att kunna leva ett vanligt liv igen och inte vara begränsad någonstans. – Det bästa av allt är att nu kan jag gå på möten igen och sitta varsomhelst, avslutar Gunilla. MARIA JOHANSSON

Denna tidning har delats ut av:

Äntligen fri I slutet av mötet kunde hon inte 16

Inblick i Trons Värld • nr 4 - 2017 • www.inblick.se

Profile for Tidningen Inblick

Itv vår 2018  

Inblick i Trons Värld är en evangelisationstidning. Det här är vårnumret 2018. Innehåller åtta vittnesbörd om helande, omvändelse och förlåt...

Itv vår 2018  

Inblick i Trons Värld är en evangelisationstidning. Det här är vårnumret 2018. Innehåller åtta vittnesbörd om helande, omvändelse och förlåt...

Profile for inblick
Advertisement