__MAIN_TEXT__

Page 1

NR 2 - 2019 WWW.INBLICK.SE

Hans var en ängslig själ Sid. 6-7

Linda gick sin egen väg Sid. 8-9

Eva kan springa igen Sid. 4-5

Pontus känner en inre frid Sid. 12-13 Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL Kerstin Svensson:

Eva kunde inte springa

"Min tro är en

sid 10-11

Kerstin Svensson är uppvuxen i en kristen familj och har alltid trott på Gud, men när hon var 14 år fattade hon ett eget beslut att följa Jesus. – Ju äldre jag blir desto viktigare blir Gud. Det är fantastiskt att ha en sådan relation och veta att han alltid är med mig, berättar Kerstin Svensson för Inblick.

Linda var arg på Gud sid 8-9

Kerstin Svensson är uppvuxen i en kristen familj och har alltid trott på Gud, men när hon var 14 år fattade hon ett eget beslut att följa Jesus. – Ju äldre jag blir desto viktigare blir Gud. Det är fantastiskt att ha en sådan relation och veta att han alltid är med mig, berättar Kerstin Svensson för Inblick. Kerstins föräldrar var med i Missionsförsamlingen i Sennan. Församlingslivet var viktigt. – Grunden för min tro är att jag växt upp i ett kristet hem. Vi bad aftonbön och det var en trygghet. Som barn tänkte jag att alla hade det så. Kerstin och hennes bror fick följa med till kyrkan och lära sig att det var en naturlig del av livet, men det var aldrig något tvång. – Vi gick med och satt där och ritade i pappas almanacka när det blev långtråkigt. De gick i söndagsskolan som var stor på den tiden. – Alla barn gick i söndagsskolan på 60- och 70-talet. Folk hade tid, man gjorde inget annat på söndagarna. – Nu är det så mycket annat som ska göras. Det finns ingen skillnad mellan söndagar och andra dagar. Det egna medvetna beslutet tog Kerstin i tonåren när en person frågade henne om hon var kristen. – Jag blev nervös och tänkte: "Vad ska jag säga?" Kerstin svarade att hon trodde på Gud och sedan dess har hon växt in i tron än mer. – Jag har vuxit in i det även om det var ett avgörande tillfälle just då. Samtidigt har jag alltid känt mig trygg med att jag är Guds barn.

Kjell är fri från glutenallergi sid 10-11

Peter levde på gatan

sid 14

OMSLAGSFOTO: LOVISA LANDIN

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16. Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Rigmor Holst Redaktionschef: Monika Ekström Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Rolf Augustsson 073-543 55 51 Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

Viktiga år

I samma veva var det många andra ung2

2

När någon går bort är det inte slutet, utan ett kommatecken. Det finns något mer. domar som kom till tro i hemtrakten. – Vi var ett stort gäng i församlingen med stark sammanhållning. Vi hade en ungdomskör, egna möten och bönemöten. – Det var en styrka, att vi hade varandra. Vi lärde varandra vad kristen tro är, umgicks och läste Bibeln. Det var viktiga år för mig. Relationen med Gud har blivit viktigare och viktigare för Kerstin. – Ju äldre jag blir desto viktigare blir Gud. Det är fantastiskt att ha en sådan relation och veta att han alltid är med mig. Och tron har hållit genom åren. – Jag är väldigt naiv. Många har berättat att de tvivlat och kämpat. Men jag kan inte påstå att jag haft några djupare svackor. Det kanske är för jag är lugn i min person. Jag har sluppit det i alla fall. – Klart att man mött svårigheter på olika sätt, men min tro har aldrig skakats i grunden. Finns det någon gång när Gud betyder mer än annars? – Ja, när man förlorar nära och kära. Även om det är naturligt att någon går bort när man är gammal så blir det en saknad. – Jag har varit med om att Gud tagit hem vänner som varit i min egen ålder. Det är svårare att förstå varför, men det är inte alla frågor vi får svar på. Kerstin funderar på hur de som inte tror klarar sig när de mister någon anhörig. – När någon går bort är det inte slutet, utan ett kommatecken. Visst sörjer man, precis som alla andra, men Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


n stor trygghet" som kristen tror jag att vi möts igen. – Även om världen ser ut som den gör så har vi en framtid och ett hopp.

Positiva bibelord

Kerstin som jobbar i ett familjeföretag målar på fritiden. Varje år resulterar det i almanackan "Ro för själen." Almanackan för 2019 är den 37:e i ordningen. Den innehåller naturmålningar, bibelord och tankeord. – När jag är i naturen är jag i Guds skapelse och jag ser Gud i den minsta blomman till de storslagna vyerna. För mig är det självklart att Gud skapat världen och det är det jag målar. Bibelorden vill hon ska vara positiva och att de ska tala in i människors liv. – Det är inte alltid lätt att få det att passa med bilden. Det blir mer allmänt och inte bara om skapelsen utan om att Gud är min trygghet, mitt fäste och min borg. – Det är ord om att Jesus är med alla dagar, det som gör att man är trygg och som gör Gud så stor. Redan som liten tyckte hon om att teckna och måla. – Jag har alltid tyckt om att teckna och måla. Det är något som följt mig hela livet. Som liten ritade jag slott och prinsessor. Nu bor Kerstin i Halmstad med sin man och är mycket ute i naturen på fritiden. – I Halmstad är det hav och kust, men det är nära till skog och natur. Jobbet ligger i Sennan och där är det väldigt kuperat och vackert.

Kerstin Svensson har målat sedan barnsben. I naturen ser hon Guds fantastiska FOTO: KATRIN SVENSSON skapelse.

MONIKA EKSTRÖM

Tel. 0706-322404 • info@skogsfro.se

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

3


Ev sprin

Min favoritsyssla under alla år har alltid varit att springa på fjället.

www.motrab.se

Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför

Efter en förlossningsskada fick Eva sluta med löpningen som hon älskade. För fem år sedan fick hon förbön och idag springer upp mot en mil om dagen.

FOTO: SARA GERALDO

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Svarvning, fräsning, slipning mm.

www.motrab.se www.motrab.se

Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vi säljer även motorer, topplock, pumpar och reservdelar. Service och installation av värmepumpar

Vi utför renovering av dieselpumpar & motorer • 0380-41992

Vi utför Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

Solrosvägen 5, 578& 74 Frinnaryd Vi utför renovering av dieselpumpar motorer • 0380-41992

ViReparationer utförav dieselpumpar, spridare,

generatorer och startmotorer. spridare, Reparationer av dieselpumpar,

Service och installation av värmepumpar

Tel 019-611 78 85 www.narkesenergiteknik.se

Tel 019-611 78 85

4

www.narkesenergiteknik.se

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


a kunde inte ga på tolv år Efter en förlossningsskada var det omöjligt för Eva Nigardsøy Sjøstrand att springa, men på helandeskola med Anita Barker för fem år sedan fick hon förbön och efter ett uppehåll på tolv år kunde hon återigen springa. – Jag kan springa så mycket jag bara orkar. Det fungerar även att springa på fjället igen, berättar Eva som löper en mil om dagen. När Eva Nigardsøy Sjøstrands väninna frågade om hon ville vara med på Helandeskolan med Anita Barker för fem år sedan kände hon ett stort ja i sitt hjärta även om hon hade fullt upp med familj, jobb och studier. Det ångrar hon inte. Hon blev fri från fruktan för att köra bil och efter förbön kunde hon börja springa igen trots en förlossningsskada tolv år tidigare. Idag är Eva i 50-årsåldern och arbetar inom vården. Redan under konfirmationen mötte hon Gud. – Jag blev bjuden in i Guds rike av kristna släktingar, berättar Eva Nigardsøy Sjøstrand från Norge. Under åren har Gud renoverat själen och han fortsatte på Helandeskolan i Församlingen Fristaden i Uddevalla. Under första helgsamlingen som var på Smögen slappnade Eva av mer och mer. – Guds närvaro var så mäktig, som balsam för min själ, berättar hon. Eleverna fick först hjälp med sitt eget helande genom förlåtelse, försoning och befrielse. Under den lektionen berättade Anita Barker om hur hon hade varit livrädd för att åka bil efter en bilolycka. Eva kände igen sig. – Själv kunde jag aldrig köra längre än cirka 30 minuter innan jag blev onormalt trött och måste byta chaufför.

Hjulen låste sig

Eva blev påmind om en bilolycka som hon varit med om i sjuårsåldern tillsammans med sin syster. – Vi hade tjatat oss till att få sitta i framsätet båda två och vi satt utan bilbälte. Pappa kraschade i kurvan då hjulen på bilen låste sig. – Vi flög in i framrutan, men vi klarade oss med blotta förskräckelsen. Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

Det blev märken i rutan efter våra huvuden. I förbönen under Helandeskolan klipptes banden av chock i Evas själ och hon fick förlåta pappan som tillåtit dem att sitta i framsätet utan bilbälte. – Inget hände under förbönen, men sommaren efter fick jag tro för att testa. Hon åkte ensam iväg på en långtur till barndomshemmet på Vestlandet i Norge 110 mil bort. – Jag upptäckte att jag kunde köra timme efter timme utan att bli trött. Eva stannade emellanåt och vilade, men avverkade resan på 19 timmar. – Jag var verkligen helad av pappa Gud. Jag var så tacksam. Tänk att han brydde sig om min bilkörning. Men han hade ännu mer för mig. Innan Eva födde sitt första barn för tolv år sedan älskade hon att vara ute och springa. – Min favoritsyssla under alla år i Norge har alltid varit att springa på fjället, springa långt, högt och lågt.

SKFH har 25 års erfarenhet av familjehemsvård genom kristna familjer från hela landet

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPan

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild SILENTIA SILENTIA SK SK ÆRMSYSTEM ÆRMSYSTEM

Kunde inte springa

Men under förlossningen gick trådarna till ena bäckenbottenmuskeln av. Förlossningsskadan uppmärksammades inte av vården, utan upptäcktes tio år senare vid ultraljud på bäckenbotten. – Det fungerade inte att springa eller hoppa på grund av urinläckage även om jag hade gjort knipövningar. På Helandeskolan tog Eva upp problemet vid förbön och fick förlåta vården för att de missat skadan och inte hjälpt henne. – Jag kände att jag av hjärtat ville förlåta sjukvårdspersonalen som inte hade hjälpt mig där efter förlossningen. Det var svårt, men härligt. Eva märkte ingen skillnad, men efter några månader fick hon tro för att det skulle gå att springa igen utan läckage. – Jag började försiktigt jogga, sedan sprang jag längre sträckor. När hon hade löpt 110 mil på tre månader, förstod Eva att hon kunde löpa igen. Och det håller i sig. – Jag kan fortfarande, efter fem år, springa så mycket jag bara orkar. Det fungerar även att springa på fjället igen. – Jag är så tacksam för att pappa Gud alltid har varit så trofast emot mig under mitt liv.

SISILENTIA LENTI A SKÄ SKRMSYSTEM ÆRMSYSTEM

Rent design, flfleksibel funktion tusen ord”- och kan även ha Ren Rentdesign. design,Flexibel eksibelfunktion funktion även ha en läkande och

tusen or ”En bild säger mer än

stimulera

stimulerande effekt. Detta ha Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på o ny funktion StoryPanels. ny funkti Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftf personal och anhöriga. både för

personal Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ha ™ er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean ™ Silentia foldeskærme erstilles effekt. EasyClean en läkande och stimulerande svarar på upp desom krav svaret demot krav, EasyClean

Lätt attrengøre rengöra svaret på krav, som Let at at Let svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärmLet at rengøre rengøre til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. ™ sygeplejen. StoryPanels. sygeplejen. LetLätt at folde folde sammen og trække trække ud att fälla ihop och dra ut ud Let at sammen og Book for en gratis Let at folde sammen og trække ud Book tid for en gratis Boka tid tid för en frivisning Book tid for en gratis ™ Ett kraftfullt verktyg för patienter, personal och ™ fremvisning jerbåde af en av Silentias hos fremvisning hos ™ fremvisning hos jer jer af af en en anhöriga. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fast fastmonterade skärmlösningar! Mobil eller monteret Silentia foldeskærm. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

EasyReturn EasyReturn EasyReturn EasyClick EasyClick EasyClick

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia ApS –– Tel: 39 90 85 85 • info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB Tel 0346 - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia Tel: 39 85 info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk info@silentia.se www.silentia.se

MONIKA EKSTRÖM

5

Silentia AB ww


Hans Marklund:

"Livet började spira i mig" Hans Marklund var en ängslig själ med dåligt självförtroende. På gymnasiet kraschade han. Men så deltog han i ett tältmöte där predikanten talade rakt in i hans liv. – Från att ha haft mörka tankar och inte vetat om jag orkat leva, var det nu precis tvärtom. Det var som att komma ut i ljuset, berättar Hans Marklund som blev frälst under Jesusfolkets tid, hade långt hår och slitna skor.

Hans Marklund var mycket osäker, hade ångest och dåligt självförtroende som ung. – Det fanns en själslig svaghet. Jag hade lätt för att hamna i fruktan. Gud behövde göra ett mirakel, men det förstod jag inte då. Hans började ettan på gymnasiet, men studierna gick inte bra. – Jag var inte tillfreds med livet överhuvudtaget. Jag kom in på fel

program och det passade inte mig. Jag skolkade mest och mina betyg var under all kritik. Han fick två alternativ; att komplettera upp betygen eller sluta. – Jag slutade med en gång och lämnade nyckeln på plats och gick hem. Då började jag på Posten. Efter kraschen på fick han kontakt med en kristen organisation. – Kompisarna sjöng i en gospelkör och skulle sjunga i ett möte. Jag hade fokus på snygga tjejer. Det var den eldige missionsevangelisten Uno Kristoffer som predikade. – Han talade rakt in i mitt liv. Hur kan han veta detta? tänkte jag. – Jag var så fruktansvärt träffad. Jag kämpade för att slå det ifrån mig och höll på med en daggmask som jag fått upp när jag skrapat med fötterna i gräset.

ett barn. Det var som om det tunga, ångestladdade paketet bara lyftes av mig. Det kändes som om att jag hade lättat fem kilo. Hans hade inte haft några direkta självmordstankar, men mycket mörka tankar. – Från att ha varit i det depressiva och inte vetat om jag orkat leva, var det nu precis tvärtom. Det var som att komma ut i ljuset, livet började spira i mig. Han hade börjat på en ny linje på gymnasiet och ville berätta för sina skolkamrater, men visste inte hur det skulle gå till. – På måndagsmorgon när alla kommit till skolan ropade jag så högt jag orkade: "Jag har blivit frälst." Det blev dödstyst korridoren. Det här blir inte lätt, tänkte jag. Ingen pratade med honom på två dagar, men på den tredje dagen förändrades det. – Det var som om en bubbla sprack. Jag fick berätta om Jesus. Det var en fantastisk gymnasietid och jag var

Kastade sig på knä

Men när Uno predikat färdigt fick Hans syndanöd och kastade sig ner på knäna. – Jag tog emot Jesus och grät som

6

fullständigt förvandlad, från att ha varit helt instängd. Under den tiden var det en väckelse som gick fram i Pingstkyrkan i Borås. Hundratals själar blev frälsta. – Vi gick på stan varje fredag och delade ut traktat. Vi bad för folk till frälsning på gator och torg. Vännerna i Pingstkyrkan talade i tungor. Det gjorde inte Hans. – Jag förstod att det var andedopet. Jag längtade hejdlöst efter det. Jag läste Bibeln och böcker i ämnet. Predikanter bad och bad. Men jag hittade inte det.

Blev avundsjuk

Han hade börjat träffa Eva, sin blivande fru. De ville tjäna Gud tillsammans. Hans blev avundsjuk på att Eva kunde be på främmande språk. Men när Hans slappnade av lossnade det. – På ett möte när jag bara tog emot så öppnades himlen. Det vände och jag började prisa Gud i tungotal och förlorade mig totalt i det.

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


Vaktmästaren kom och berättade för Hans att kyrkan skulle stänga och att han behövde gå hem. – Jag har ett problem. Jag kan inte gå, sa jag till honom. Jag var utslagen. Vaktmästaren blev livrädd. Men kompisarna bar ut Hans till ett rum och kraften kom tillbaka. Efter andedopet kom en ny frimodighet. – Det var helt revolutionerande. Om jag varit frimodig tidigare så satte det ännu mer fart på frimodigheten.

Döpt i vatten

Jag skolkade mest och mina betyg var under all kritik.

Innan han blev andedöpt hade han blivit döpt i vatten i Missionskyrkan där föräldrarna var med. Han hade hört att det skulle bli en väldig kamp efter dopet, men inget hände. – Det blev aldrig någon kamp. Jesus tog ett starkt tag om oss som blev döpta och djävulen fick backa tillbaka. Frälsningen, dopet i vatten och andedopet var tre avgörande upplevelser i livet. MONIKA EKSTRÖM

Under ett tältmöte utanför Borås lyftes all tung ångest av Hans Marklund.

FOTO: MONIKA EKSTRÖM

Tel: 033 29 00 00 • info@hammar.eu • www.hammar.eu

Tandläkare Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö • Tel 0381 - 100 30 Tandläkare

Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö

Tel 0381 - 100 30

Visste du att det finns en kristen tv-kanal i Sverige? K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T

Tel: 0476-533 50 www.kanal10.se Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

7


Linda var arg på Gud Som tonåring hade Linda Brandstätter vänner som var dåliga för henne och det var samtidigt en tuff tid i hennes familj. – Jag var arg på Gud, jag ville klara mig själv. Sommaren då hon fyllt 18 år skulle hon sitta hund- och husvakt i tre veckor. – Direkt när jag kom innanför dörren kände jag av Guds närvaro. Linda Brandstätter växte upp i en kristen familj i Wien, Österrike. Jesus var tidigt en del av vardagen. Och som barn var Linda aldrig rädd för något. – Min mamma kommer ihåg att hon vid ett tillfälle undrade om jag inte var lite rädd. Och då svarade jag “Varför skulle jag vara rädd, mamma? Jag har ju Jesus”, säger Linda och skrattar. Linda har haft två drömmar så länge hon kan minnas. – Lovsången har alltid funnits i mitt hjärta och jag har alltid velat flytta till Sverige.

Livet vände Men när Linda var 13 år vände livet. – Jag hade människor runtomkring mig som var dåliga för mig. Samtidigt hade vi det tufft i min familj, så jag ville inte vara hemma så mycket. – Under den här tiden blev jag arg på Gud. Linda minns att hon åkte på en utflykt med kyrkan. De åkte vattenskidor och hon fick en medalj med ett bibelord på. “Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.” (Jer 29:11) – Det stämde ju inte alls, tyckte jag.

Gick sin egen väg Linda tyckte inte längre att livet med Jesus fungerade, så hon tog ett beslut. – När jag var 14 år sade jag till Gud att nu skulle jag testa min egen väg. Jag tyckte att jag hade testat att leva med honom, men det hade inte alls gått bra. Linda umgicks med vänner som festade, var drogberoende och många av dem mådde väldigt dåligt. – Jag gjorde inte allt de gjorde, men jag hängde på. Hela tiden visste jag att Gud fanns. Men jag ville klara mig själv. Men när hon hade testat sin nya livsstil ett tag insåg hon att det inte gick så bra som hon hade trott.

Linda fick gråta ut och spenderade mycket tid med Gud den veckan. – Han sa att jag skulle ut ur det som var dåligt för mig. Jag upplevde att det var dags att åka till Sverige och att jag skulle göra någonting med mitt hjärta för lovsång.

Jag kände rent fysiskt hur jag blev fri från vad andra hade lagt på mig.

Biljett till Sverige Linda hittade en bibelskola i Sverige med inriktningen lovsång. Dagen efter hon haft en intervju med skolan fick hon beskedet att hon fått en plats. – Vi bokade flyg direkt. Innan Linda åkte började hon reda upp saker med sina vänner i Österrike.

Guds närvaro Sommaren då Linda hade fyllt 18 år skulle hon vara hund- och husvakt i tre veckor hos ett par som var med i hennes föräldrars kyrka. – Direkt när jag gick innanför dörren kände jag av Guds närvaro. Jag visste inte var jag skulle ta vägen.

Viktiga samtal Redan andra dagen på bibelskolan upplevde Linda att Gud pekade ut en man som han tyckte att Linda skulle dela sitt liv med. – Jag började känna känslor jag inte ville känna. Jag tyckte att det var jobbigt, jag

En ny chans Linda gick direkt ut på en lång promenad med hunden och stannade ute så länge hon bara kunde, men så började det regna och hon blev tvungen att gå in igen. När Linda kom tillbaka till huset gav hon upp. – Jag sa: “Okej Gud, jag ger dig en chans till. Men du måste göra något.” Hon tog beslutet att döpa sig. Och dopet var speciellt för Linda. – Det var en häftig händelse. Efteråt visste jag att jag var ren igen och jag kände mig så fri. Lindas drömmar började komma tillbaka, bland annat längtan efter Sverige.

Klarade inte mer Genom Lindas två jobb kom hon än en gång i kontakt med personer som var dåliga för henne. – Jag kom bland annat in i en relation som inte alls var bra, och det blev bara värre och värre. Till slut kom Linda fram till att hon inte klarade mer. Hon pratade med sina föräldrar och beslöt att hon skulle åka iväg en vecka. – Jag berättade inte för någon annan vart jag skulle. Det var bara mina föräldrar som visste. När Linda kom fram till platsen hon skulle befinna sig på satte hon sig ner. – Jag kunde inte röra mig, och jag upplevde att Gud sa att jag behövde gråta och få ur mig allt som varit på insidan väldigt länge.

FOTO: LOVISA LANDIN

8 8

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


hade ju en pojkvän i Österrike. Linda blev speciellt nära vän med två personer på bibelskolan, en av dem var mannen Gud pekat ut. De tre vännerna hade många djupa samtal. – När vi pratade om mitt liv i Österrike påpekade mina vänner att jag borde reda upp flera grejer. Det låg någonting i det de sa och jag började ta tag i saker. Linda ringde bland annat upp sin pojkvän i Wien och ställde tre viktiga frågor. – Vi hade ett viktigt samtal, och när samtalet var slut var också vår relation slut. – Jag ringde också mina föräldrar och pratade igenom många saker. Och jag bad dem om förlåtelse. Linda gjorde upp med sitt förflutna och upplevde något nytt. – Jag kände rent fysiskt hur jag blev fri från vad andra hade lagt på mig.

0705 - 30 00 04

Gick ner på knä Strax efter jullovet vaknade Linda mitt i natten. – Gud talade med mig och påminde mig om bibelversen: “Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.” (Jer 29:11) – Sedan sa han “Men du måste låta mig göra det. Du behöver lämna kontrollen till mig och jag kommer föra dig in den framtid jag har bestämt för dig.” Linda böjde knä vid sin säng. – För mig var det en handling där jag visade att jag böjde mig för Guds vilja. Jag lade ner mitt liv för honom och blev då fri från mig själv. Den här natten innebar många saker för Linda, men en av dem var lite extra speciell. – Efter den här händelsen var jag fri och jag kunde säga “ja” till mannen Gud hade för mig. Jag visste att han skulle vara en del av min framtid.

www.dackmagasinet.se info@dackmagasinet.se

Stanna i Sverige

Däck Fälgar Däckförvaring AC-service Däck • Fälgar • Däckförvaring • AC-service

För Linda var det tydligt att hon skulle vara kvar i Sverige efter bibelskolan. Vid flera tillfällen åkte Linda runt i Sverige och för henne blev det tydligt att hon skulle flytta till en liten ort i den södra delen. – Gud ordnade allt för mig. För mig fanns inga tvivel. På den här platsen skulle jag stanna.

Däckmagasinet 031-00 93 63 Telefon: 031-93 0010 Bilverkstad 031- 93 63 15 Däckmagasinet 10 Habäckebrostigen0312, 42993 4163 Särö

Bilverkstad 031- 93 63 15 Habäckebrostigen 2, 429 41 Särö

LOVISA LANDIN Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

9 9


Kjell h Vid första anblicken går det inte att undvika hur vältränade Kjell och Turil Lohne är. Men det yttre har inte alltid speglat det inre. Först när den yttre fasaden i Kjells liv krackelerade kunde en inre styrka börja byggas upp. – Jag tränade 600 till 700 timmar per år och dessutom jobbade jag 45 timmar varje vecka. Till slut tog jag slut både fysiskt och psykiskt. Kjell berättar att han alltid gillat att träna och att ibland har det varit för mycket. – Jag tränade 600 till 700 timmar per år och dessutom jobbade jag 45 timmar varje vecka. Till slut tog jag slut både fysiskt och psykiskt. Denna brutenhet kommer han tillbaka till flera gånger. Det han inte visste när han var barn, var att han hade en bipolär sjukdom. Hans sinnesstämning växlade mycket kraftigare hos honom än hos andra. Kjell levde ett dubbelliv och lyckades under en tid dölja sitt missbruk av alkohol och olagliga mediciner. Till slut krackelerade fasaden. FOTO: MARIA JOHANSSON

10

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


ittade en inre styrka – Vissa dagar kändes det som om livet inte var värt att leva, andra dagar levde jag 110 procent, säger Kjell. Detta bidrog till att han blev mobbad i skolan, och bruten. – Mitt självförtroende blev totalförstört, säger han. Inte förrän 2010 skulle Kjell få diagnosen bipolär sjukdom.

Fasaden krackelerade

Kjell växte upp i en kristen familj. Han blev frälst, andedöpt och var pastor och lärare. Men han levde ett dubbelliv och tog droger som hjälp för att klara av att leva. 2007 blev allt ohållbart. Fasaden krackelerade. – Jag förlorade mitt äktenskap och kontakten med mina tre barn. Jag kände att livet inte var värt att leva. Kjell var helt slut, orkade inte tänka på att prestera och få ordning på allt. Han isolerade sig från människor. – Jag använde alkoholen som dryck och tog mycket olagliga mediciner för att bedöva mitt huvud och mina känslor, säger han. Kjell försökte också ta sitt liv.

Änglar och demoner

Men mitt i sin ensamhet där hemma fick han änglabesök. – Jag kände hur hela atmosfären i rummet förändrades och en enorm känsla av kärlek kom emot mig. Jag tänkte att Gud är god mot mig även om jag felat och gått fel väg. Men så kom också en ond ande in i rummet. – Den manifesterade sig som en skugga som kom in och ville skrämma bort känslan av kärlek. Det var som en kylig vind och en stark rädsla, säger Kjell.

rum och tänkte ”Oj, en kvinna som kan be!”. Och snygg var hon också, så det var dubbelt upp, säger Kjell och skrattar. En vecka senare hade han köpt en ring och friade. Knappt två månader senare gifte de sig.

Jag kände hur hela atmosfären i rummet förändrades och en enorm känsla av kärlek kom emot mig.

Helad från allergi

Kjell hade svår glutenintolerans, men så fick han höra att hans svärmor hade blivit helad från samma sjukdom. Han åkte till ett tältmöte i Eringsboda i Blekinge för att få förbön. I samma sekund som någon lade handen på honom skedde miraklet. – Jag kände att något hände i magen och matstrupen. Sen gick jag ut och åt två korvar med bröd, säger Kjell. I vanliga fall skulle han kräkts upp allt inom 25 minuter, men inte den här gången. – Jag blev jätteförvånad, och glad att jag kunde behålla maten, säger Kjell. Men dagen efter fick han ett återfall. Efter en baguette fick han svår magkramp. – Då lade Turid handen på mig och befallde sjukdomen att gå, och hon bekände att jag var helad. Sedan dess har jag inte haft några problem. Men trots att Kjell var nygift och hade blivit helad var livet inte en dans på rosor.

Då mindes han att han hade hört att man skulle använda namnet Jesus mot onda makter. – Jag talade ut namnet Jesus och begärde att det onda skulle lämna mig. På en sekund kom den starka känslan av Guds kärlek tillbaka. Efter detta började Kjells relation med Jesus upprättas.

Mötte Turil

Efter att Kjell kommit tillbaka till Gud träffade han Turil. Deras pappor var kollegor och de hade känt till varandra ganska länge, och nu blev de vänner på Facebook. En dag kände Turil en stark maning från Gud att åka till en speciell konferens. – Jag upplevde att om jag åkte till konferensen skulle Gud ge mig kontakter på något sätt, säger Turil. Väl där träffade hon Kjell och genast visste båda två att de var menade för varandra. – Det var som magnetisk energi. Jag såg henne sitta och be i ett vardags-

Droger i toaletten

Efter att halva livet kämpat med de kraftiga humörsvängarna fick Kjell till slut diagnosen bipolär sjukdom. Han fick hjälp av en stödgrupp med hur han skulle tackla sin bipolaritet, men vägrade ta emot mediciner för sjukdomen. Beskedet blev ett lättnad, för nu visste han vad allt handlade om, men han kände också en skam. Dessutom var han inte fri från sitt missbruk. I tre år kämpade Kjell fram och tillbaka med drogerna. Förändringen kom först när han kom till en punkt där han kände att något bara måste hända. – Jag höll återigen på att förlora mitt äktenskap, jag hade problem i kontakten med mina barn, och min läkare som tog mina blodprov sa åt mig att nu måste jag bli nykter annars måste jag lämna in mitt körkort. Jag tänkte ”Nu får det vara nog” och spolade ner alla tabletter och droger i toaletten. Han slutade helt med drogerna och den här gången blev han verkligen fri. När han på riktigt sa nej till sitt gamla

www.gnosjomaskin.se Gnosjö Maskin & Verktyg AB Lidsjövägen 1 Tel 0370-332360

335 32 Gnosjö info@gnosjomaskin.se

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

11

liv, räddade han också sitt äktenskap.

Vändes till något gott

Skammen över diagnosen har också fått ge vika. – Jag har lärt mig att kontrollera mig själv med hjälp av terapi och nu fattar jag vad det är som händer. Också Turil är en stor hjälp när Kjell har sina tunga perioder. – Jag har lärt mig att använda mig av henne när de tunga dagarna kommer. Hon hjälper mig att komma ihåg hur det känns när jag är på höjden och mår bra, säger han. Kjell har också valt att vända det onda till något positivt. – Jag bestämde mig för att ge människor med bipolaritet ett ansikte och jag har intervjuats på norsk TV och i norska tidningar. Turil och Kjell har startat ett eget företag. Kjell är personlig tränare och mental coach. De hjälper också människor med relationsproblem där någon av parterna har bipolär sjukdom. – Jag kan hjälpa andra. Min smärta blir något gott och kommer till användning, säger Kjell. – Bibeln säger i Romarbrevet att ”Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud”, säger Turil. De båda är mycket tacksamma för vad Jesus har gjort i deras liv, men de vet också vad som krävs för att de ska klara av vardagen. – Vi är totalt beroende av att ha ett starkt liv med Gud. Varje dag ber vi och läser Ordet, säger Turil och Kjell Lohne. MARIA JOHANSSON

Fakta: Bipolär sjukdom En person med bipolär sjukdom pendlar mellan depression och hypomani. Tecken på hypomani är att personen är upprymd, optimistisk och pratsam. Han eller hon har också ofta förbättrad koncentration och kognition, snabbare tankar och fler idéer. Många blir driftiga, målorienterade och produktiva. Mellan en och tre procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom. Många insjuknar första gången när de är mellan 15 och 30 år. Ärftlig belastning är den viktigaste riskfaktorn. KÄLLA: WIKIPEDIA


Pontus Landin:

- Jag visste inte vad jag sak Pontus Landin var med i många kyrkliga sammanhang som barn. Men relationen med Gud var inte personlig. – Jag visste inte vad jag saknade. Men jag hade många frågor, säger Pontus till Inblick. Pontus Landin hade en trygg uppväxt och var ofta i kyrkan. – Min mamma såg till att vi var med i kyrkliga sammanhang hela uppväxten, säger Pontus till Inblick. Men trots att han hade mycket erfarenheter av kyrkor hade han inte mycket personlig erfarenhet av Gud. – Jag visste inte vad jag saknade. Men jag hade många frågor. Hans morbror, som är kristen, fick svara på många av de frågorna. – Jag ville veta om Gud verkligen kunde finnas och om det fanns några bevis. Jag fick många bra svar och

det blev avgörande för min tro. Men Pontus fortsatte vara nyfiken på tungotalet.

Tog ett beslut

2001 var Pontus på en kristen camping med sin familj. På campingen fanns ett kapell där det fanns möjlighet att gå på gudstjänst varje kväll. – Det var en ny erfarenhet för mig, lovsångerna där kändes så mycket mer aktuella för mig än psalmerna i min hemförsamling. På en av gudstjänsterna tog han ett beslut. – Jag kommer inte ihåg allt, men jag kommer ihåg att det var där jag tog beslutet att jag ville tro på och följa Jesus. Under ett möte vände jag mig till mamma och sa att jag ville följa Jesus. Pontus och hans mamma gick fram till pastorn och bad en frälsningsbön ihop.

Bad att få tungotal

Pontus var fortfarande väldigt nyfiken på tungotalet. Och när han var på ett läger samma år var han på ett speciellt möte. – På lägret hade vi ett lovsångsmöte. Många av tonåringarna runtomkring grät, Guds närvaro var påtaglig. Jag satte mig ner och bad Gud att jag skulle få tungotalet. Och det fick jag direkt.

tade familjen en ny kyrka att gå till. Men trots att Pontus hittade flera bra vänner kommer han ihåg att somrarna var extra viktiga. – Mitt andningshål var på en kristen konferens. Jag åkte dit med min bror och morbror, och jag kände mig verkligen hemma. – På konferensen fick jag utveckla min personliga tro.

Lyste i ansiktet

Började fundera

Som ung tonåring var Pontus med i kyrkans ungdomsgrupp. – Jag kommer ihåg att det fanns en tjej i ungdomsgruppen som lyste i ansiktet. Jag hade inte sett många kristna som lyste på det sättet innan, så det satte spår i mig.

Viktiga somrar

När han skulle börja gymnasiet flyttade familjen till Stockholm. Där hit-

I Stockholm extrajobbade Pontus på ett äldreboende. Han kommer särskilt ihåg ett samtal han hade med en annan anställd. – Jag berättade att jag var kristen och hon svarade att det var lite underligt att jag inte lyste som kristna brukar göra. – Då tänkte jag: “jag är med i kyrkan, men är jag verkligen frälst på riktigt?”

• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32 12

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


nade Svar på bön

Efter gymnasiet ville Pontus studera på högskola. Han var en av flera hundra som ansökte om en av ett tjugotal platser. – Jag bad att jag skulle bli antagen, och Gud svarade på den bönen. Pontus fortsatte att blanda in Gud. När andra praktikperioden närmade sig bad han att Gud skulle hjälpa honom att hitta rätt. – Jag ville vara på ett ställe där jag kunde få jobb efter studierna. Jag ville verkligen känna “här vill jag vara”. Pontus sökte många praktikplatser, men trots fina referenser fick han inte någon av dem. – Jag tyckte att det var jättekonstigt. Var fanns Gud någonstans?

Möblerad bostad

Men en vecka innan praktiken skulle sätta igång frågade en lärare hela klassen om någon ville praktisera på ett företag i Småland. Pontus var intresserad. – Jag fick platsen, men jag visste inte hur jag skulle lösa den ekonomiska och den praktiska biten. – Gud var fantastisk. Företaget jag praktiserade hos gav mig en möblerad bostad helt gratis under hela praktikperioden.

Älskade stämningen

Pontus trivdes väldigt bra på praktikplatsen i Småland. – Jag älskade stämningen och värderingarna på företaget stämde bra överens med mina egna. Han bestämde sig för att tänka långsiktigt. – Jag visste att jag ville bo och jobba här och tyckte därför att det var viktigt att lägga grunden rätt. Redan första fredagen besökte han den lokala pingstkyrkan. – Jag kom in på en ungdomssamling. De var en ganska sluten grupp, men jag fick en väg in vilket var en enda stor välsignelse för mig. Pontus kände sig som hemma. – För första gången var jag i en kyrka där lovsång och profetiska tilltal var en naturlig del. Det var befriande. Jag kände mig väldigt avslappnad.

Jobb och boende

Pontus fick fast jobb på sin praktikInblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

Två av Pontus kollegor berättade för Pontus att de kommit fram till att det var något annorlunda med honom. De tyckte att det lyste i hans ögon. FOTO: LOVISA LANDIN

Sista pusselbiten

plats vilket innebar att han behövde ett fast boende. – Jag ringde den lokala hyresrättsföreningen och fick kolla på bostäder. Jag hittade en lägenhet som var perfekt för mig. – Men jag behövde inte lägenheten förrän tre måndare senre. Jag pratade med föreningen och de höll lägenheten åt mig utan kostnad. För mig var det ännu en bekräftelse på att Gud ville att jag skulle stanna här.

Inte långt senare hade en av Pontus vänner bestämt sig för att hon skulle döpa sig, trots att hon redan döpt sig en gång. – Min vän berättade att hon döpte sig ganska ung, men att hon senare levt utan Gud. För Pontus föll den sista pusselbiten på plats när hans vän berättade varför hon skulle döpa sig igen. – Hon förklarade att hon skulle döpa sig en gång till för att tvätta rent sina synder och för att visa för andevärlden att hon tagit beslutet att följa Jesus. – Nu såg jag inte längre något hinder i att döpa mig en gång till. Jag beslöt mig då för att jag skulle döpa mig. Den här gången som vuxen. Och det kändes helt rätt.

Funderade på dopet

Trots att Pontus kände sig hemma i pingstförsamlingen kunde han inte bli medlem, för han var inte vuxendöpt. – Jag började fundera på många saker kring dopet. Jag var barndöpt, men jag började undra vad Gud tänkte kring det hela. Jag funderade bland annat på om det var fel att döpa sig två gånger. Till en början fick han inga svar.

Alltid glad

När Pontus inte längre var ny på jobbet åt han lunch med ett par kol13

legor och de hamnade i ett samtal. – Mina kollegor berättade att de hade kommit överens om att det var något annorlunda med mig. Det tyckte att det lyste i mina ögon. I samband med det hade de fått reda på att jag var kristen och kommit fram till att det var därför jag lyste, sa de. Pontus tänkte då tillbaka på samtalet han haft när han jobbade på äldreboendet i Stockholm. – Jag blev väldigt glad. Jag kom fram till att jag kommit en bit sedan den tiden. Jesu kärlek lyste nu igenom mig och jag tror de kunde se den frid jag kände över att vara räddad. Pontus Landin tänker tillbaka på sitt liv. – Gud har lärt mig mycket. Och jag känner en stor trygghet i att jag är på rätt plats just nu. Jag behöver inte fundera, utan jag kan verkligen ge järnet. REDAKTIONEN


Peter var riktigt djupt nere För knappt 20 år sedan, vid millennieskiftet, hade Peter Ahlman förlorat allt. – Jag var en bruten människa som hade testat allt i livet; sex, droger och rock´n roll. Jag hade misslyckats med det mesta som man kan misslyckas med, berättar Peter Ahlman för Inblick.

År 2000 bodde Peter Ahlman i trappuppgångar, knarkarkvartar, på bänkar och bland buskar. Han kämpade med relationer och med att bli fri från sitt beroende. – Jag var riktigt nere i djupet. Jag var trött på livet och mycket sjuk. Det enda som höll mig vid liv var drogerna, berättar Peter Ahlman. Från att Peter var 14 år hade han haft sällskap med tjejer för att må bra i själen. – Hade jag inte en tjej så kände jag mig inte hel. Men han träffade trasiga människor som var otrogna mot honom. – Det var en rad av relationer som hade knäckt mig helt.

Det knackade på dörren

När Peter bodde på härbärget Västerhem i Malmö tog livet en ny vändning. – Sent på kvällen knackade det på dörren. Jag var väldigt risig och skakig. På andra sidan dörren stod en man som berättade att Gud manat honom att be för Peter. Peter blev helt ställd. – Det vanliga hade varit att ge besökaren en sväng, men jag kände frid. Mannen sa "Gud sa att vi skulle ta en promenad." Under promenaden berättade Peter om sin barndom och att föräldrarna hade varit hippies. Redan när Peter var sex år hade han velat ta livet av sig. – Jag hade ett extremt hat mot mina föräldrar och jag berättade om hur jag hatade mig själv. Mannen lyssnade på mig i 30 minuter. Sedan sa han: "Du kommer att dö snart." – Jag kommer ihåg hur det gick rakt in i hjärtat. De satte sig ner och mannen bad för Peter som bröt ihop och bara grät och grät. – Jag bara såg hans och ögon och

tänkte "det han har det måste jag ha". Peter kom till Matteuskyrkan där de tog emot honom med öppna armar. – Jag gick på gudstjänsterna. De erbjöd ett kollektivboende om man höll sig fri från droger. Han lyckades hålla sig nykter och slutade att stjäla. Han blev kyrkvärd och fick ta upp kollekt, men hade inte förstått hur enkelt det var att möta Gud. –Jag läste Bibeln, gick på gudstjänster och läste alla böner. Men jag kände ingenting. Jag ville uppleva Gud utan att fejka.

Var livrädd

En dag knackade han symboliskt på en dörr enligt Matteusevangeliet: "Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er. För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar ska dörren öppnas." (Matt. 7:7-8) Då fick han syndanöd. – Jag tänkte på vilken skitstövel jag var. Jag insåg att om Gud skulle komma nära mig, skulle... Peter avslutar inte meningen utan säger: – Jag var livrädd. Väl hemma sa Peter: "Gud om du finns så kom". – Det var något som kom. Det gick som en våg i kroppen. Det var en så fantastisk känsla. Jag ställde mig upp och skrek "Jag är frälst." Peter som aldrig kunnat koncentrera sig låg och läste Bibeln flera timmar i sträck. – Jag blev hyfsat normal, men det var grejer jag inte kunde sluta med. Jag visste inte vad som var rätt och fel. På en semester började han dricka igen och väl hemma fick han ett återfall på amfetamin och gick in en psykos. – Jag trodde att någon planterat ut mördarbakterier i lägenheten. Jag kunde inte gå ut för då skulle jag smitta andra. Peter bad sin mamma komma över och kolla om hon såg bakterierna. Det gjorde hon inte och Peter valde att lita på henne. – Jag tände ett ljus och tog fram min Bibel och sa: "Gud, förlåt mig." Det kom ett ljussken och jag blev helt

"Jag kom från misären och Gud har upprättat mig", berättar Peter Ahlman för Inblick. FOTO: PETTER ALLGULIN

befriad. Från den dagen har jag varit spiknykter. Gud satte mig fri. Peter började läsa in gymnasiet och gå till Malmö International Church. Där blev han döpt i havet på Ribersborgsstranden i Malmö av pastorn. – Då tog det riktig fart. Jag klippte med det gamla livet och med att synda. Det fanns ingen väg tillbaka.

Träffade Camilla

Sedan träffade Peter Camilla och de gifte sig i maj 2008. Peter hade skulder med sig in i äktenskapet. Inkassobreven brukade han kasta. – Camilla undrade vad jag höll på med och fick ordning på mig. Peter gick på bibelskola och hade 14

ansvar för evangelisationen, men ville se mer mirakler och höra Guds röst. – Jag bestämde mig för att söka Gud. Det var pinsamt att jag inte ens kunde höra Guds röst trots att jag var ledare. Det var tyst i flera månader, men så gick de till en kyrka där Gud började tala i bilder och visioner. Peter såg ett skeppsvrak på stranden och han kunde ställa frågor till Jesus i synen. Jesus sa: "Jag tar dig ut på okända vatten". – Jag var det brutna skeppet som Gud byggde upp och andra bara hakade på. Visionen har följt Peter och Camilla nu i sju år. De har åkt runt i hela världen och även startat husförsamlingar. MONIKA EKSTRÖM Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön. Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en Bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Ingen människa klarar av att leva

Det är en hjälp att ha gemenskap med

6. Gå en Alpha-kurs

Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt. MONIKA EKSTRÖM

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

15

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Maria levde i en känsla av tomhet som hon försökte fylla med alkohol, tv-spel, droger och negativa relationer. FOTO: MONIKA EKSTRÖM

Maria sökte snabba kickar Maria Siren sökte sig till det äventyrliga, men livsstilen ledde till dåliga relationer och missbruk. – Jag behövde fylla mig med något för att känna mig bra och värdig. Det blev alkohol, tv-spel och droger, berättar Maria som på krokiga vägar till slut hittade sin själs ankare. Maria Siren kände sig själsligt föräldralös och hade inget ankare någonstans. Ju mer hon gick in för den dåliga livsstilen desto mer fruktan kom in i henne. Redan som 16-åring begick hon sitt första självmordsförsök och det var inte det sista. Hon började äta antidepressiv medicin. – Självmordsförsöken talade ganska tydligt om att min trygghet och identitet var fast i opålitliga och förgängliga saker.

En vändpunkt En vändpunkt kom när Maria blev gravid som 25-åring. Pappan var narkoman och fysiskt och psykiskt våldsam. – Jag fick en kraft att sluta med droger och gjorde slut med pappan. Han fick flytta ut och jag bodde ensam med min son. Hon träffade sin nuvarande man och de började planera sitt drömhus. De fann en tomt i norra Finland. – Vi påbörjade bygget, men vi hade

ingen aning om vilka år vi hade framför oss. Det visade sig att husentreprenören hade ekonomiska problem och inte betalade sina underleverantörer. Huset var dessutom felbyggt. Maria slutade på jobbet för att vara projektledare och hjälpa till med bygget, men ryggen tog stryk.

komma på helandedagar i Stockholm. – Jag tänkte att jag kunde testa fastän jag inte alls trodde på Gud. När Maria kom till Stockholm fanns det ingen plats på helandedagarna, men mammans inneboende berättade om Jesus för henne. – Hon berättade hur Gud hade dragit henne upp ur drogmissbruk. Jag hade själv varit där så jag förstod att det var sant. Jag undrade vem den där guden kunde vara.

Vi hade förlorat allt. Vår dröm och vårt äktenskap var i spillror.

Svar på frågor I Finland gick hon till en församling för att få svar sina frågor och efter två veckor tog hon emot Jesus i sitt hjärta. Senare fick hon plats på helandedagarna och fick förlåta de som gjort henne illa. – Jag förlät den ene efter den andre. Det var som om mörker for ut ur mig när jag förlät och ljus började strömma in. – Inifrån maggropen kom skratt som bubblade fram. En morgon vaknade Maria klockan

– Golvet och armeringsjärnen behövde tas bort och göras om. Det var tungt och där gick min rygg sönder. Till slut kunde familjen flytta in. De gick till rätten för att stämma husbyggaren och få tillbaka sina pengar, men juristen backade ut. De behövde få huset sålt för att bli av med skulderna. – Vi hade förlorat allt. Vår dröm och vårt äktenskap var i spillror. Jag hade inget hopp kvar och min enda tanke var skilja mig och börja om i Helsingfors. Marias mamma gick på bibelskola i Sverige och uppmanade henne att

fyra och upplevde det som att himlen öppnades. – Vågor av nåd sköljde in i mitt innersta. Då förstod jag att det var Gud och att han älskar mig, att han är en verklig far. – När jag steg upp så hade jag inget mörker i mig mera. Det var totalt borttvättat.

Slutade med medicin Sedan dess har hon aldrig behövt depressionsmedicinen. Efter mötet med Gud fick de huset sålt väldigt snabbt. – Gud ledde oss ut ur hushärvan och han räddade vårt äktenskap. Huset såldes till det högsta huspriset någonsin i Kvevlax. Maria fick förbön för sin trasiga rygg och kunde sluta med alla värktabletter. – Det hettade till i ryggen och sedan var all smärta helt borta. Idag bor paret i ett eget hus utanför Kvevlax. MONIKA EKSTRÖM

Denna tidning har delats ut av:

16

Inblick i Trons Värld • nr 2 - 2019 • www.inblick.se

Profile for Tidningen Inblick

Inblick i Trons Värld - Sommarnummer 2019  

I det här fräscha sommarnumret av Inblick i Trons Värld kan du läsa åtta berättelser om människor som på olika sätt fått sina liv förvandlad...

Inblick i Trons Värld - Sommarnummer 2019  

I det här fräscha sommarnumret av Inblick i Trons Värld kan du läsa åtta berättelser om människor som på olika sätt fått sina liv förvandlad...

Profile for inblick
Advertisement