__MAIN_TEXT__

Page 1

NR 1 - 2019 WWW.INBLICK.SE

Eddy är inte längre beroende av alkohol sid. 10-11

Därför f irar vi Påsk sid. 12-13

Hans Mannefred:

– Jesus är den bästa medicinen sid. 18

Alma är fri från ångest sid. 6-7 Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL

Någon ville ditt liv

sid 4-5

Fri från hat och aggressivitet

Alma var drabbad av ångest sid 6-7

Eddy var fast i missbruk

sid 10-11

Genom alla tider har människor på ett eller annat sätt utövat någon form av tillbedjan. Överallt där man har hittat nya folkslag, eller små undangömda grupper, verkar det vara nedlagd i människan att utöva någon form av religion. Även om svenskarna tillhör världens mest sekulariserade folk, är vi på inget sätt undantagna från detta faktum. Nyandligheten blommar. Barndomens tro på en allsmäktig Gud är kanske borta för många och ändå säger de flesta människor, att när saker blir tuffa i livet, så vänder de sig ofta till Gud, för att återfå någon form av trygghet.

Vi som står bakom den tidning du just nu läser är vad

man brukar kalla personliga kristna. Vi tror att människorna är skapade till en god Guds avbild som vill att alla ska leva med mål och mening i sina liv. Bibeln är berättelsen om Gud och människan. Den berättar vilka goda syften Gud skapade oss för och hur fel det blev när människan valde sin egen väg framför Gud.

Bibeln är även berättelsen om hur Guds kärlek fick honom att sända sin enda son till världen på ett räddningsuppdrag som aldrig någon förr hade sett. Gud själv blev människa. Han föddes in i vår värld. Han vet vad det vill säga att vara en människa. Han känner dig bättre än du känner dig själv. Gud är uppfinnaren av själva livet. Hur ofta har du inte stått där och funderat över hur saker och ting fungerar? Visst är det väl underbart om någon just då dyker upp och berättar för dig vad du ska göra? Har du ställt följande frågor någon gång; Vem har skapat mig? Vart vänder jag mig i en verklig kris? Var söker jag efter livets mening? Var söker jag hopp och trygghet? Vem har makten över min framtid? Bibeln berättar att människorna har en tendens att

hitta på egna ”gudar”. Det kan vara någon grej, vårt eget ego, nyandlighet, eller något annat. Avgudar behöver inte vara av träd eller sten, de kan vara ”något” som vi tillägnar mystiska krafter och sätter vår tillit till.

sid 14-15

Therese förstod att det f inns en andlig verklighet

Om du inte kan svara, ”Gud” på frågorna jag ställde är det förmodligen inte honom du tillber. Den goda nyheten är att nu har du ett perfekt tillfälle att vända dig till Jesus med alla dina frågor. Här i tidningen kommer du hitta berättelser om människor som mötte honom som uppfann dem och ville deras liv. Om du vill, kan du göra samma erfarenhet. Hur du gör hittar du inne i tidningen under rubriken: ”Lär känna Jesus” Du kommer aldrig att ångra dig.

sid 16-17

Rasmus Ragnarsson:

– Allt var nattsvart

OMSLAGSFOTO: JONATHAN YNGFORS

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Rigmor Holst Redaktionschef: Monika Ekström Redaktion: Göran Jacobson Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Calle Claésson 070 - 757 10 02, calle@inblick.se | Putte Philipsson, putte@inblick.se Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

RIGMOR HOLST Chefredaktör

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


Camilla försökte meditera, men fann Gud Camilla Ahlman hade en traumatisk uppväxt med en alkoholiserad pappa. Efter universitet kom barndomen ikapp och hon ville ta sitt liv.

Camilla tyckte att Carl-Erik var en enkel och svag man. Camilla vågade först inte berätta vad som tyngde hjärtat, men tog mod till sig när hon hörde allt vad Carl-Erik hade varit med om. – Jag sa till honom att jag har förstått att Gud finns. Jag har inte trott på honom i hela mitt liv. Det var det stora för Camilla. Inte vilka synder hon gjort, utan att Gud fanns och att hon inte trott på honom. När Camilla skulle gå blev hon uppmanad att komma på bönekvällar på torsdagar för att träffa andra kristna. – Jag tänkte att han är inte klok. Men sedan tog han min hand. När han tog den var det som Guds kraft kom in i mig. På vägen till homeopaten gick hon en dag in i kyrkan på Odenplan. – Den var öppen och plötsligt stod jag inne i kyrkan. Jag hade precis sagt att jag inte tror på Jesus. Jag gick in i en bänkrad, det var tomt. Jag lyfte upp armarna och sade: "Tack Jesus att du lever." Efter någon månad hade Södermalmskyrkan i Stockholm en kampanj på Sergels torg där Camilla arbetade.

Camilla Ahlman är uppvuxen i en alkoholistfamilj i Eskilstuna. Hon vände kaoset och smärtan inåt, hade ångest och skrev mörka dikter. På gymnasiet var det party och killar som gällde, men ganska oskyldigt. På universitet däremot gick det vildare till. – När jag kom till universitetslivet var det inte så oskyldigt. Det var väldigt mycket festande och killar.

Fin yta Hon försökte visa upp en fin yta, men när hon fick jobb i Stockholm efter studierna blev hon ensam och det förflutna kom ikapp. – Det var som om Gud stängde alla dörrar. Det fanns inget partyliv. Då började jag känna att jag ville ta mitt liv. Istället för att ta sitt liv började Camilla leva på gränsen. Hon reste utomlands och gjorde ogenomtänkta saker. Då Camilla var runt 24 år gick hon från att ha velat ta sitt liv till att vilja ta reda på om det fanns någon mening med livet. Pappan hade erkänt att han var alkoholist och gått med på att få behandling. Ett år följde då hon började söka efter meningen med livet. När hon försökte meditera fick hon höra en röst som förändrade livet. – Camilla, jag är den goda kraften. Om du tar tag i mig så som du har tagit tag i den onda kraften, så kommer jag att verka med dig, sa rösten. – I det ögonblicket förstod jag att Gud finns. Från att inte tro på Gud överhuvudtaget började jag tro på Gud och det skedde inte genom någon människa. Men det skedde direkt.

Fick en bibel Camillas chef som var pingstvän tyckte att hon skulle prova att läsa Bibeln och gav henne Nya testamentet. – Bibeln ville jag inte ha, men som tolerant svensk fick jag lova att ta emot den. Och så fick jag lova att läsa en bit i den, eftersom jag sökte sanningen. På lunchrasterna pratade hon Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

"Är du frälst?" I Camillas familj talades det inte om pappans alkoholism.

FOTO: MONIKA EKSTRÖM

fade hon en tjej som gick till kyrkan och Camilla följde med. Först försäkrade hon sig om att de inte skulle tala om Jesus där. – Det enda jag hörde och såg var korset och Jesus. I samband med att Camilla förstod att Gud fanns fick hon syndanöd. – Jag visste inte att det var syndanöd, men jag blev helt förkrossad. Camilla ringde en kyrka i sin nöd. Hon undrade om hon var tvungen att tro på Jesus nu när hon börjat tro på Gud. Hon fick beskedet att det fanns de som bara trodde på Gud, men också de som även trodde på Jesus. – Aha, tack, tack, sa jag och la på, men tänkte att jag nog måste ringa igen. Andra gången kom jag till någon som hette Carl-Erik Sahlberg.

mycket med sin chef om Gud. Hon började också gå på möten för barn till alkoholister. På de mötena träf-

Det var som om Gud stängde alla dörrar. Det fanns inget partyliv. Då började jag känna att jag ville ta mitt liv.

En oansenlig man De bestämde att de skulle träffas och 3

En dag hann de inte äta lunch. Camilla skulle bara ta en hamburgare. – När jag skulle svänga runt hörnet kunde jag inte fortsätta. Mina fötter satt fast. Det var som att det var lim under fötterna. Lillebror Fredriksson pekade på mig. – Du där! Är du frälst? frågade han. Lillebror gick fram och pratade med Camilla och gav henne boken ”Kan någon älska Lillebror”. – Jag tittade på alla som stod i kören. Alla hade något i ögonen. Och jag tänkte ”Någonting är det som de har, som jag inte har”. Camilla läste boken och gick till kyrkan på söndagen. Lillebror predikade och på slutet gick hon fram för förbön. – Vi bad en bön om omvändelse. Jag hade velat ta livet av mig. Jag kände att allt mörker försvann. Poff! Det var bara ljus. Så mötte jag Jesus. MONIKA EKSTRÖM


Jonathan blev helad och fri från hat och aggressi Som barn och tonåring plågades Jonathan Larsen av ångest, extremt dålig aptit, mardrömmar och stora sömnproblem. Han bråkade mycket i skolan och ägnade sig mest åt datorspel på fritiden. Vändpunkten kom när han som sextonåring vände sig till Gud. Jonathan Larsen berättar att han bråkade mycket med både elever och lärare. Samtidigt var han socialt isolerad på fritiden och spelade mycket datorspel hemma. – Jag hade även koncentrationssvårigheter, sömnproblem och ångest som jag fick mediciner mot. Dessutom hade jag mycket problem med

mardrömmar och fruktan som också påverkade sömnen, berättar Jonathan. Han hade dålig aptit och åt inte tillräckligt. Han ville inte äta vad som helst. Jonathan fick näringsdrycker som ersättning för den näring han gick miste om, men tyckte inte om smaken och vägrade fortsätta dricka. – Jag växte inte normalt. Läkarna sa jag skulle sluta växa och ville ge mig tillväxthormoner, vilket min mamma var emot. Hon bad för min tillväxt.

– Jag hade kompisar, men inte många som jag aktivt umgicks med utanför skoltid. – Ett tag var det så illa att jag knappt kunde sova på en hel månad, delvis för jag började höra röster som ropade till mig på kvällarna. Jag hemsöktes av samma röster i en mardröm med en hemsk gestalt. Jonathan fick gå över till tyngre sömnmediciner som istället för att hjälpa gav honom ännu mer hallucinationer och gjorde honom hög om han inte somnade direkt, minns han. – Till slut började mina föräldrar lägga händerna på mig och be mitt på dagen. Då började rösterna komma till mig igen, men upphörde efter att de hade bett färdigt.

Kunde inte sova

Problemen som fanns redan på lågstadiet eskalerade med åren. I högstadiet blev det lugnare på ett sätt. Jonathan bråkade inte med lärarna, men en del med andra elever.

Blev helad och fri

Jonathan hade aldrig haft någon direkt personlig relation med Gud, men alltid haft en tro, berättar han. – Särskilt efter att jag hade en syn där Jesus kom till mig när jag var runt sju år Jag vaknade upp från en mardröm och han sa: ”Jonathan, du behöver inte vara rädd”. – Vad som fick mig gå till kyrkan som sextonåring var ett slags undermedveten andlig hunger, ett sökande som växte fram. Jag började ställa frågor till mina föräldrar om kristen tro från ingenstans, innan jag hade börjat läsa Bibeln. Jonathan blev berörd av att se hur människor tillbad Gud genuint och med en glädje han inte hade. Tomhe-

Vi behöver fler säljare till vår trafiksäkerhetskampanj! Efter 25 år på marknaden har vi ett förtroende där över 250 000 företag medverkat i våra kampanjer. Du kan arbeta från din egen bostad, allt du behöver är en dator och headset. Vi tillämpar fast lön och provision och på så vis påverkar du själv din inkomst. Flera av våra säljare ligger idag mellan 300 - 400 kronor i timmen. Vi är idag 40 anställda som aktivt arbetar med att förse drygt 500 000 barn med reflexprodukter. Vi vill öka till att 1 000 000 barn får sin egen reflexprodukt varje år. Det är dig vi behöver för att nå vårt mål! Ring vår rekryteringsavdelning för mer information.

060 - 70 10 130

www.flexbert.nu 4

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


sivitet ten han kände fick honom att längta efter att lära känna Gud och han visste att det måste finnas mer. – När jag började läsa Bibeln på kvällarna fick jag en frid jag inte haft innan och kunde sova bättre än någonsin. Jag kunde knappt sluta läsa. Det var när Jonathan läste om vad Jesus gick igenom för oss på korset, som tron blev personlig för honom. – Jag blev så gripen att jag började gråta och bad Gud förvandla mig och sätta mig fri från mina synder, mina mediciner, ångesten, fruktan och sömnproblemen. Efter den stunden var jag fri från allt.

Som en ny människa

Jonathan blev förvandlad som män-

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

niska och berättar att han blev en kärleksfull, lugn person istället för aggressiv och hatisk. – Jag kunde förlåta folk som mobbat mig och kände ånger över hur jag mobbat och slagit andra. Förändringen märktes både i familjen och i skolan. Han uppfattades som en gladare, mer öppen och social person. Efter att ha blivit frälst och helad fick Jonathan nya intressen. Han slutade spela datorspel och sålde sin dator när han såg tomheten i det. – Jag började studera mycket i Bibeln, läsa kristna böcker och artiklar på nätet och lyssna på predikningar på engelska. ANGELICA VICTORIN

5


”Det var som att ta av sig en ryggsäck full av stenar ” Alma drabbades av ångest under tonåren. Stressen av att vilja prestera trots sin dyslexi ledde till psykisk ohälsa. Efter flera års kamp gav Alma allt till Jesus och upplevde hur en fantastisk frid sköljde över henne. – Jag gav upp och orkade inte försöka fixa mig själv längre. Jag kom till Jesus som jag var; sårbar, desperat, äkta och utan masker som sa att jag var okej. Alma Mattisson berättar att hon hade en bra uppväxt med föräldrar som var närvarande och väldigt omhändertagande. – Jag var ett glatt barn och har nästan alltid varit självsäker, utåtriktad och älskar att umgås. Jag och mina syskon växte upp med att gå till kyrkan och jag har alltid trott på Jesus. Nyårsdagen 2014 mötte Alma Gud väldigt starkt på ungdomskonferensen Unite i Västerås. Den dagen valde hon att inte bara tro på Gud och ha honom som en del av sitt liv, utan gav honom hela sitt liv. – Från den dagen har mitt hjärtas längtan varit att leva fullt ut för Jesus utan att kompromissa, säger Alma.

Stress blev till ångest Stressen som ledde till psykisk ohälsa började visa sig i Almas liv redan i slutet av sjätte klass. Hon bröt ihop efter en mycket intensiv period i skolan, minns hon. Men stressen var inget som tyngde ner hela hennes tillvaro de första åren. Alma beskriver sig som en högpresterande tjej som ville göra allt så bra som möjligt. Under gymnasieåren ökade ångesten och panikattackerna, berättar Alma. – Jag satte högre krav på mig själv än vad jag hade kapacitet till med min funktionsnedsättning, vilket gjorde att jag la ner all min ork och energi utan att se de resultat jag önskade. Så fort hon fick en ny uppgift i skolan började hjärtat bulta jättesnabbt

försöka fixa mig själv längre. I det ögonblicket gav jag allt till Jesus. Jag kom till honom som jag var; sårbar, desperat, äkta och utan masker som sa att jag var okej. – I samma stund var det som en våg av hans frid sköljde över mig. Allt som jag har burit på i åratal sköljdes av och det kändes på riktigt som att jag svävade, jag kände mig så lätt och fri. Det var som att ta av sig en ryggsäck full av stenar efter en lång hajk, jag kunde äntligen andas igen. Jag fick möta den frid som Paulus skriver om i Filipperbrevet 4:7 ”frid som övergår allt förstånd.”

Jag satte högre krav på mig själv än vad jag hade kapacitet till vilket gjorde att jag la ner all min ork och energi utan att se de resultat jag önskade.

ANGELICA VICTORIN

och ibland blev det även väldigt tungt att andas, minns Alma. – I mycket intensiva perioder sa min kropp ifrån och jag fick panikattacker. Jag var otroligt skör och minsta lilla händelse kunde trigga ångesten. Den absolut värsta perioden var andra året på gymnasiet då Alma under en tid var deprimerad. Hon började märka att något var fel under höstlovet då hon varken orkade eller ville göra någonting. I början av andra året sökte hon hjälp hos en kurator, men den Alma pratade mest med var sin mamma. Alma höll fortfarande fast vid sin tro genom allt och vägrade släppa taget. Hon var övertygad om att Jesus kunde hjälpa henne, vilket han också gjorde.

Sedan förra året har Alma varken upplevt stress, ångest eller oro. Hennes identitet är inte längre baserad på omständigheter eller prestationer utan på vem hon är i Gud. FOTO: JONATHAN YNGFORS

En våg av frid och befrielse På nyårskonferensen Unite 16 i Jönköping stod Alma under en lovsångskväll och tänkte: ”Nej, nu är det nog. Jesus, jag orkar inte bära detta längre. Jag vet att du kan ta detta från mig. Jag vill inte ha det längre och kastar det på dig.” – Jag gav upp och orkade inte 6

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


0705 - 30 00 04

www.gnosjomaskin.se Gnosjö Maskin & Verktyg AB Lidsjövägen 1 Tel 0370-332360 Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

7

335 32 Gnosjö info@gnosjomaskin.se


Samuel Raju:

– Jag lämnade

Tandläkare Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö • Tel 0381 - 100 30 Tandläkare

Att leva som kristen i Indien är förenat med ständig förföljelse, främst från militanta hindunationalister. Men pastor Samuel Raju upplever Guds ledning i sitt arbete. Pastor Raju har vigt sitt liv åt att tjäna den Gud som Bibeln talar om och kan vittna om Guds eviga kärlek.

Sven Bågesund

Västerlånggatan 5, 575 31 Eksjö

Tel 0381 - 100 30

Samuel Raju är bosatt i staden Eluru i den indiska delstaten Andhra Pradesh. Härifrån leder han ett evangeliskt kristet arbete med bland annat församlingsplantering på programmet. – Jag föddes i en kristen familj. Mina föräldrar var varmt troende kristna och jag blev fostrad i kristna traditioner. Men när jag var 17 år gammal lämnade jag den kristna tron och levde sedan i flera år som avfälling, berättar Samuel för Inblick. – Bakgrunden till detta var att jag hade mött nya vänner som jag umgicks med väldigt mycket, som drog mig allt längre bort från Jesus. Jag föll i synd och levde i mörker. Men innan allt detta hände levde jag verkligen för Gud. Men även om den indiske tonåringen hade lämnat Gud så hade Gud inte förlorat vare sig hoppet eller tålamodet med honom. Det var något som skulle komma att visa sig ganska snart. – Jag lämnade Gud men Gud lämnade inte mig, säger Samuel Raju.

www.dackmagasinet.se info@dackmagasinet.se Däck Fälgar Däckförvaring AC-service Däck • Fälgar • Däckförvaring • AC-service

Däckmagasinet 031-00 93 63 Telefon: 031-93 0010 Bilverkstad 031- 93 63 15 Däckmagasinet 10 Habäckebrostigen0312, 42993 4163 Särö

Bilverkstad 031- 93 63 15 Habäckebrostigen 2, 429 41 Särö

Mötte Gud på nytt När den unge indiern var 21 år hade han levt borta från Gud i drygt fyra år. Då mötte han Gud på nytt. En serie av olika händelser i hans liv samverkade till att han på ett mycket starkt sätt upplevde Guds tilltal om att vända åter till Herren. – Några år tidigare, när jag var 19 år gammal, hade jag fått jobb hos delstatsregeringens departement för hälso- och sjukvård i Andhra Pradesh. Jag fick ett ännu bättre jobb än att bara sitta på ett kontor och vända papper hela dagarna. När jag sedan blev frälst upplevde jag hur Gud välsignade mitt jobb. Samuel älskade verkligen sitt jobb och hade inga som helst tankar på att lämna det. Men redan som barn hade 8

han upplevt en stark längtan efter att få tjäna Jesus.

En flammande eld – Jag kan fortfarande inte förstå varifrån den där längtan efter att tjäna Jesus kom. Det var absolut inte så att någon vuxen person hade pekat på mig och profeterat över mig och sagt att jag skulle bli pastor. Jag bara kände det inom mig, som en längtan som sakta växte sig starkare och starkare ju äldre jag blev. Varje gång han läste Bibeln eller hörde någon predika Guds ord så var det som en eld som flammade upp inom den unge Samuel. – När jag var 23 år upplevde jag på ett påtagligt sätt hur Gud kallade mig till tjänst för honom. Han gjorde det mycket specifikt genom att ge mig en bibelvers, Markus evangelium kapitel 10 och vers 49: ” Var vid gott mod. Res dig, han kallar på dig.” Samuel började be över den bibelvers han fått och sökte Gud för att få veta vilken väg han skulle gå. Nu började det hända saker i hans liv. – Jag tog ledigt från mitt jobb och begav mig till Chennai, en stor stad som på den tiden hette Madras, i min grannstat Tamil Nadu. Med hjälp av några kristna vänner fick jag möjlighet att kunna delta i en sex månader lång lärjungautbildning.

Ett språkligt mirakel Samuel kunde inte ett ord engelska när han anlände till Chennai. Det lokala språket tamil, som talas i Chennai, var också helt nytt för honom. Den språkliga barriären reste sig skyhög framför honom som ett stort hinder. – Jag kom från en liten by på landsbygden i Andhra Pradesh och kunde bara tala mitt eget språk, telugu. Men Gud hjälpte mig på ett övernaturligt sätt och efter bara ett par månader kunde jag förstå undervisningen på bibelskolan. Tiden på bibelskolan i Chennai kom att bli grunden för Samuels tjänst för Gud. – Jag återvände till mitt gamla jobb i Eluru och började evangelisera på fritiden, på allmänna platser och i byarna i regionen, berättar Samuel. GÖRAN JACOBSON Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


Gud men Gud lämnade inte mig

När Samuel Raju var tonåring bestämde han sig för att lämna Gud och leva som alla hans vänner gjorde. Men Gud lämnade inte Samuel utan kallade honom tillbaka igen. FOTO: PETTER ALLGULIN

9


Eddy Normark hade allt. Men han gick ned sig i alkoholen, förlorade allt och var till slut hemlös. Först när han fick ett möte med Jesus fick han ordning på sitt liv. FOTO: RICKARD BRANSELL

Tron hjälpte Eddy ut ur m

Efter att ha tillhört Sverigeeliten i isracing inledde Eddy Normark en karriär som resande konditor. I takt med att hotellnätterna blev fler blev alkoholintaget större. Till slut satt Eddy fast i ett missbruk han själv inte kunde komma ur. Eddy Normarks barnatro har följt honom hela livet. Det som annars kom att prägla Eddys uppväxt var ett stort motorintresse. – Jag föddes i en familj där min far var väldigt motorintresserad.

Blev isracingproffs Redan som sexåring fick Eddy en minimotorcykel och började tävla i knattekross innan isracingen kom in och tog över.

– När jag var i 18-årsåldern kom den legendariske isracingåkaren Eskil Jonsson, som hade kört flera VM-finaler, in på pappas bageri, där jag också jobbade, och tyckte att jag skulle prova den sporten. Jag följde med och provade och blev fast direkt, minns Eddy som direkt bestämde sig för att göra en hårdsatsning. Första tävlingen vann han. Sen rul�lade det på. Första året tog han sig ända till VM-semifinal. Det blev sedan ytterligare tre VM. Att Eddy, efter endast fyra år, slutade med isracingen berodde på att det började gå trögare och dels fick han ett jobb som resande provkonditor.

kunna sova. Det hände också att jag hamnade i sällskap med andra som drack mycket. När Eddys dotter föddes i maj 2000 satt han fast i alkoholen. Ett par år senare kom han hem från en resa och kunde inte sluta dricka. Hans fru ordnade så att Eddy fick kontakt med Anonyma Alkoholister. Eddy tyckte tolvstegsmötena var en bra grej och trodde han skulle få stopp på sitt drickande. Speciellt gillade han det tredje steget som talade om att man måste komma till tro på en högre makt som de kallade Gud. – Jag tyckte om det. För Gud trodde jag på och hade alltid gjort. Att bekänna sin tro på Gud tyckte han var en bra grej, men han hoppade över det första steget som talade om att erkänna sig maktlös inför att dricka sprit.

Drickandet blev en vana – När jag började resa i jobbet bodde jag mycket på hotell. Då blev det en vana att jag måste ha några öl för att 10

– Folk berättade så fruktansvärda historier om hur de hade blivit av med sina familjer, jobb och allting. Jag hade allt. Ett stort hus, flera bilar, båtar och motorcyklar, säger Eddy som inte förstod allvaret. – Jag var i Schweiz och jobbade. Jag hade inte druckit en droppe som påminde om alkohol efter behandlingen, men en kväll beställde jag in en alkoholfri öl. En vecka senare var jag jättefull igen. Eddys fru hade tidigare ställt upp och stöttat honom i allt. Men när Eddy drack funkade det inte. Hon slängde ut honom.

Total misär Efter skilsmässan mådde Eddy fruktansvärt dåligt. När han kom i kontakt med psykiatrin brakade det utför. – Jag var så illa däran att jag höll på Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


missbruket att dö. Kommunen skickade mig på tvångsbehandling. Det var det värsta jag varit med om. I november 2008 lyckades Eddy rymma och med hjälp av ett kreditkort satte han sig på ett flyg till Asien – Jag var i Burma och Thailand ett antal månader. Det var litervis med sprit hela tiden. Då var jag riktigt risig och tappade halva min kroppsvikt. Men på något konstigt sätt kom jag hem igen. Hemma blev det ytterligare tvångsbehandlingar. Eddy blev hemlös. Då kom vändningen. Han befann sig i Köpenhamn, drack dygnet runt och stoppade i sig Metadonpiller. Men då stannade hjärtat och han föll ihop.

Mötte Gud

Nu ville Eddy bli nykter på riktigt. Han Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

Men det som hände när jag stod där på perrongen var att Jesus kallade mig att följa honom. Det handlar inte bara om

fick en lägenhet i Skövde och kom i kontakt med kyrkan. Efter ytterligare ett återfall sökte Eddy hjälp, men blev nekad. – Jag tyckte det var fruktansvärt. Jag kände mig helt ensam och tänkte: "vad gör jag nu?" I väntan på tåget hem upplevde Eddy att något drog honom i benen och försökte få honom att hoppa framför ett tåg. Krampaktigt höll han sig fast i en lyktstolpe och lyckades hålla sig kvar tills hans tåg kom. Då började Eddy be. – Jag fick ett riktigt möte med Herren och förstod att ingen är längre bort från Herren än någon annan. Sedan den dagen har jag inte tagit ett enda piller eller druckit en enda droppe alkohol. De kommande månaderna gick Eddy dagligen till kyrkan. – Jag har alltid trott på Jesus, men jag har trott mycket på mig själv också.

0705 - 58 24 09

11

att tro på Jesus utan att göra det han lär oss i sin undervisning. RICKARD BRANSELL

www.alltek.se


• Slutavverkning • Gallring • Riskörning • Markberedning • Plantering • Transporter av rundvirke

Behandlingshemmet med de stora möjligheterna Tel: 0290-710 40 Swish: 123-2287654 Gransås Skogs & Lantbruks AB - Gransås 360 23 Älmeboda - Tel: 0477-650 32

www.erikedin.se

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPan

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild s SS II LL EE N N TT II A A SS KK Æ ÆR RM M SS YS YS TT EE M M SILENTIA SKÄRM SILENTIA S K Æ RSYSTEM M S YS T E M

Rent design, flfleksibel funktion tusen ord”- och kan även ha en Ren Rentdesign. design,Flexibel eksibelfunktion funktion även ha en läkande och

tusen ord ”En bild säger mer än

stimuleran

stimulerande effekt. Detta har Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på oc ny funktion StoryPanels. ny funktio Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftful personal och anhöriga. både för p

personal o Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ™ ha er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean Silentia foldeskærme erstilles effekt. EasyClean en läkande och stimulerande svarar på upp desom krav svaret demot krav, EasyClean™ svaret på krav, som svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärm-

Silentia AB www

Lätt attrengøre rengöra Let at

Let Let at at rengøre rengøre

til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. EasyReturn ™ sygeplejen. EasyReturn StoryPanels. sygeplejen. EasyReturn LetLätt at folde sammen og trække att fälla ihop och dra ut ud Book Book tid tid for for en en gratis gratis

Let Let at at folde folde sammen sammen og og trække trække ud ud

Silentia foldeskærm.

Mobil eller fast monteret

Boka tid tid för en Book for en frivisning gratis ™ Ett kraftfullt verktyg både för patienter, personal och ™ fremvisning jer af en EasyClick av Silentias hos fremvisning hos jer af en ™ EasyClick fremvisning hos jer af en EasyClick anhöriga. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fastmonterade skärmlösningar! Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia ApS –– Tel: 39 90 85 85 • info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB Tel 0346 - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia Tel: 39 85 info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk info@silentia.se www.silentia.se

12

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


– DÅ JESUS ÖPPNADE VÄGEN TILL GUD

P

åsken är kristendomens viktigaste högtid. Då firas att Jesus, Guds son, tog straffet för varje människas synd och skapade en öppen väg till Gud.

Synden i människan var ett hinder för att Gud skulle kunna ha gemenskap med henne. Synden innebar också i slutänden ett straff – döden. Både andlig och fysisk död. Guds son Jesus föddes till jorden för att kunna ta straffet i människans ställe. Under tre år visade Jesus genom sitt eget liv vem Gud var, att Gud älskar varje människa och vill ha gemenskap med henne. Under påsken dödades Jesus av romarna, påhejad av judarnas religiösa ledare. I Jesu död bröts inte bara synden, utan också varje sjukdoms makt över människan. Därför ser vi idag att människor blir helade. Helandet gäller både för kroppen och för själen, precis som det står om i den här tidningen.

Blodets innebörd

I samband med påsken talas det mycket om Jesus blod. Det kan upplevas som lite otäckt, men är genom sin innebörd något viktigt och positivt. Blodet är en symbol för livet. Det är också Jesus blod som renar från synden. Vid ett flertal tillfällen under långfredagen rann Jesus

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

blod. Det rann bland annat när han fick piskrapp, när en krona av törne sattes på hans huvud, när han spikades fast på korset och när en soldat stack ett svärd i sidan på Jesus.

Tog straffet själv

Jesus var tvungen att bära straffet för människans synder helt själv, utan hjälp av någon människa. När Jesus togs tillfånga flydde hans lärjungar av rädsla för att själva bli fast. En av dem, Petrus, var så modig att han ändå följde efter på avstånd. Men när människor runtomkring kände igen Petrus som en av Jesus lärjungar, förnekade Petrus att han kände Jesus.

Dömdes till döden

Jesus hade inte gjort något fel, han hade inte begått någon synd. Ändå ville de religiösa judiska ledarna döda honom. De var rädda för honom och avundsjuka på honom för att folket älskade Jesus. Enligt judisk lag kunde de religiösa ledarna inte döma någon till döden, så de gick till Pilatus för att få hjälp. Han var de romerska ockupanternas landshövding. Pilatus sa till den folkmassa som samlats, att Jesus inte gjort något som förtjänade döden. Men folket uppviglades av de religiösa ledarna och skrek att de

13

ville att Jesus skulle korsfästas. Pilatus var rädd för oroligheter och uppror och gick med på deras begäran. På en platta där man skrev vad den som skulle avrättas var skyldig till, lät Pilatus skriva om Jesus: Jesus från Nasaret, Judarnas Konung.

Korset

Korsfästelse är en romersk avrättningsmetod där man spikar upp de dödsdömda på två träbjälkar. Eftersom Jesus död är det viktigaste inom kristendomen, har korset fått bli dess mest använda symbol. Hängandes på korset sa Jesus till Gud: Fader förlåt dem, för de vet inte vad de gör.

Besegrade döden

På tredje dagen uppstod Jesus från döden. Han hade lagts i en grav som vaktades av romerska soldater, men på påskdagen rullades stenen framför öppningen bort och Jesu kropp fanns inte längre kvar. Senare visade sig Jesus för många av sina lärjungar innan han for till himlen. På samma sätt räddas den som tar emot Jesus från döden. Efter vår fysiska död lever själen kvar i himlen, tillsammans med Jesus. REDAKTIONEN


Therese blev en helt ny människa Som tonåring tyckte Therese att kristna var osmarta och hade ologiska resonemang. Trots det följde hon med en klasskompis till en kristen konferens. Där fick hon uppleva Guds närvaro och omsorg. Ett halvår senare blev hon andedöpt. I åttan kom en ny tjej till Thereses klass. Ganska snart märkte klassen att hon var kristen. I början var de nyfikna och undrade om hon bad och läste Bi-

beln. Men efter några månader vände sig några i klassen mot Noomi. – Jag hade inte hört om Jesus och frälsningen annat än på religionslektionen där läraren berättade om korsfästelsen. Den kristna tron tilltalade mig inte. Therese blev aggressiv och tog alltid upp frågor med Noomi som hon tyckte bevisade att det inte fanns en Gud. – Jag tyckte att kristna var osmarta och hade ologiska resonemang. . Hur kunde ondska finnas om Gud var god? Och Big bang och evolutionsteorin, var

de bara påhitt? Ofta blev jag upprörd och kanske var det ett uttryck för den tomhet jag kände på insidan – Noomi sa aldrig ett elakt ord till mig. Vad jag inte visste var att hon och hennes familj bad för mig. De tog Jesu ord på allvar när han sa "älska era fiender och be för dem som förföljer er".

Anden i glaset I nian skulle tjejerna övernatta hos en i klassen, i samband med skolavslutningen. De ägnade kvällen åt "anden i glaset". 14

Jesus tog bort den

tomhet som fanns

på insidan.

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


de måste be till Gud. I panik sprang de in till Noomi som lagt sig för att sova och ropade att hon måste be till Jesus tillsammans med dem. – Noomi visste vad som hänt eftersom hon hade bett till Gud och sagt att "antingen ber jag att ingenting händer, eller ber jag att någonting händer och att de i så fall vänder sig till dig", berättar Therese. De tog varandras händer och bad till Jesus. Rädslan och skräcken rann av. Tjejerna grät och började be för familjemedlemmar och vänner. Den natten tog en del av tjejerna emot Jesus, men inte Therese. – Men jag förstod att det fanns en andlig verklighet, en ond och en god sida. Den onda sidan ville jag inte längre vara en del av. Korset som jag hade upp och nervänt kring min hals, vände jag nu åt rätt håll.

Upplevde Gud på konferens Att hon vände på korset gjorde att Noomi trodde hon också blivit kristen, så hon bjöd med Therese på en tjejkonferens i Jönköping. Av sin mamma hade hon fått pengar inför sommarlovet. Sista dagen på konferensen var det kollekt och Therese la pengar i kollektskålen. – Men då kom jag ihåg att pengarna skulle räcka hela sommaren och efter shopping hade jag inte mycket kvar.

Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

Bad en enkel bön

– Några av oss trodde det var påhitt, men en del trodde att anden svarade på riktigt. Noomi förstod att detta var en lek med andevärlden och ville inte vara med. Snart märkte tjejerna att anden verkade svara på deras frågor. Atmosfären i rummet blev mer och mer otäck, minns Therese. – Vi gjorde narr av anden och då skrev den ordet "dö" på spelplanen. Jag ropade nej, slog undan glaset och alla skrek av rädsla. Tjejerna bestämde sig snabbt för att Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

Hon tänkte att hon inte kunde köpa mat inför den långa bussresan hem. Efter konferensens slut gick Noomi och Therese till busstationen. Medan de satt och väntade fick hon syn på en kille som stack ut ur mängden. – Jag visslade på honom och han kom fram. Vi började prata och efter en stund sa han: "Är du hungrig? Jag kan bjuda dig på mat!" Bussen skulle strax gå, så de gick till Pressbyrån där killen köpte fika till henne. De sa hej då och klev på bussen. Detta blev det avgörande beviset för Therese om att Gud finns och att han älskar henne. Therese bad en enkel bön och välkomnade Jesus in i sitt liv. – Det kändes som att kasta sig rakt ut för ett stup och som att fångas i Hans trygga famn. Där är jag än idag.

www.lbolja.se

Blev andedöpt Att bjuda in Jesus i livet blev början på ett spännande liv. Ett halvår senare fick hon också uppleva dopet i den Helig Ande. – En dag gick jag fram i kyrkan och när förebedjaren lade händerna på mig och bad kände jag en ström som gick genom hela min kropp. Jag kunde inte längre stå kvar på benen utan föll till marken och började ropa ut ett språk som jag aldrig talat förut. Jag fick tungotalets gåva. ANGELICA VICTORIN

15


Rasmus var drogberoende under många år. Efter att ha mött Jesus hemma i sovrummet blev livet aldrig mer det samma. Idag har han frid inom sig och är fri från drogmissbruket. FOTO: PRIVAT

16

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


– Jag stod utan hopp och allt var nattsvart Trots att det sista Rasmus ville var att bli drogmissbrukare som sina föräldrar, blev han fast i drogträsket. För tre år sedan mötte han Gud hemma i sovrummet och idag är han en helt ny människa. Rasmus växte upp i en missbrukarfamilj där det var stökigt i perioder. Ingen trodde på Gud. Hans föräldrar kämpade i egen kraft för att försöka få rätsida på livet. – Självklart var det tufft. Jag var ledsen och orolig när mamma och pappa var konstiga, det vill säga påtända. Men jag låtsades att allt var bra hemma och blev den roliga killen i skolan. – Det fungerade ett par år, sedan var det igång igen och så höll det på under hela uppväxten. Jag skötte skolan och spelade mycket handboll i tonåren. Hade bestämt mig för att inte bli som mina föräldrar och var ganska lugn fram till 17-18-årsåldern. Då kom familjeförbannelsen över mig också.

Började med droger Rasmus var ute och festade med en ny kompis i sitt handbollslag som tyckte de borde köpa amfetamin. – Jag minns att det blev en otrolig kamp inom mig. Hela mitt inre skrek nej, men jag trängde undan det och

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

Dömdes för misshandel – Jag förstod verkligen hur ond denna värld är, men jag stod utan hopp och allt var nattsvart. Ett tag höll jag på att tappa greppet och bli tokig av alla konspirationer jag läste om. När han träffade en tjej som heter Natalie och flyttade med henne från Göteborg började livet ordna upp sig ett tag. – Vi fick barn och jag kom bort från kretsen där jag rörde mig. Men även efter att vi bildat familj ville jag ut och festa som jag alltid gjort. Jag fick ingen ro och inget sammanhang inombords trots barn och en fin tjej som jag levde med. Festandet fick ett abrupt slut när Rasmus slog ner en kille på krogen. Han dömdes till fängelse, vilket slutligen resulterade i 200 timmars samhällstjänst. – Då bestämde jag mig verkligen för att det måste få ett slut. Vi hade precis fått vår son och det kändes som att jag höll på bli som mina föräldrar.

Det svarta hålet jag

försökt fylla med allt möjligt är nu fyllt av Guds frid.

testade. Jag blev fast direkt. Han gick ut Byggprogrammet och började jobba som målare. Trots missbruket skötte han jobbet. – Kokain och amfetamin körde jag på helgerna. I perioder var det cannabis hela tiden. En vän Rasmus inte träffat på ett bra tag, sa till honom att han hade grava missbruksproblem. – Jag blev arg på honom, men till slut sjönk det in och jag accepterade det. Jag sökte vård men blev bara erbjuden tabletter. Det blev tio år med mycket festande och drogmissbruk, säger Rasmus.

Fann Jesus och blev fri Hösten 2015, när han var 31 år gammal, upptäckte Rasmus Jesus. Det började med att han sensommaren samma år mötte en äldre man som vittnade om vad Jesus gjort i hans liv. – Vi satt och pratade en lång stund.

17

Det var första gången jag förstod att Jesus förlåter och att det finns ett nytt liv i honom. Sedan sprang han på en jobbarkompis på stan som var uttalat kristen. De växlade bara ett par ord men det hände något i Rasmus inre. – Någon vecka senare mötte jag Gud hemma i mitt sovrum. Han var väldigt sliten både mentalt och fysiskt. När Rasmus kom hem efter jobbet sa han till Natalie att han måste lägga sig och vila. – Jag började gråta i sängen och skakade. Det var som att Herren tog allt jag bar på av skam, oro och rädslor. Jag blev fylld av en värme och frid som är obeskrivlig. Det var starkt. All tyngd jag gått med så länge bara försvann och jag blev befriad av Guds kärlek. Rasmus gick ut i vardagsrummet till sin sambo och sa: ”jag tror jag blivit frälst! Efter den händelsen gick han ”all in” för Jesus, började gå till kyrkan, på bönemöten och döptes hemma i badrummet. Han berättar att Jesus tog bort suget efter drogerna. Efter några återfall är Rasmus numera drogfri sedan ett bra tag. Natalie blev frälst ett år efter honom. De gifte sig i somras och har idag tre barn som går i söndagsskolan. ANGELICA VICTORIN


”Jag har fått hjälp av världens bästa läkare – Jesus” Hans fick chockbeskedet att han hade obotlig cancer och bara en månad kvar att leva. Efter bön fanns inte längre dottertumörerna kvar i lungor och lymfkörtlar. Hans överlevde även den svåra operationen där man tog bort en stor tumör i magen. – Ett mirakel har ägt rum. Jag har fått hjälp av världens största och bästa läkare – Jesus, berättar Hans för Inblick.

Min tro på Jesus är den bästa medicinen. Den gjorde att jag överlevde.

I oktober 2017 föll Hans ihop på golvet hemma. Benen bar honom inte. – Jag blev liggande i min lägenhet i tre dygn innan jag övertalades att ringa efter ambulans. På sjukhuset fick Hans diagnosen tarmvred och opererades akut. Man upptäckte även en tumör i magen i storlek som en mindre melon. Dessutom fanns det metastaser i hans lungor och lymfkörtlar. Läkarna sa att cancern var obotlig och att Hans hade runt en månad kvar att leva. Man började planera för palliativ vård, det vill säga förberedelser för den som ligger för döden. – Själv tog jag det lugnt, fann mig i situationen och bad till Jesus om stöd i min svåra situation. Det var just då den bästa medicinen jag kunde få. Ett 150-tal personer besökte Hans på sjukhuset, vilket gladde honom.

Den gjorde att jag överlevde. Hans har läkarintyg på att han hade metastaser och ett annat som visar att det inte finns några efteråt. Tumören i magen återstod däremot och operationen genomfördes i början av 2018. Hans går med rullator och hans mål är att dagen snart ska komma då han kan lämna tillbaka den.

Ännu ett helande

Mirakulöst helad

När Hans fortfarande var vid liv några månader senare, bestämdes att man skulle operera bort tumören i magen. Hans skrev en insändare till Aftonbladet och bad om bön inför sin operation. De tog med insändaren och även i Jönköpingsposten blev den publicerad. Hans skickades från Jönköping till Linköping för en PET- röntgen av metastaserna i lungor och lymfkörtlar. Efter den träffade han en förvånad specialistläkare som sa att röntgen var mycket positiv. ”Jag ska bara för säkerhets skull kolla en gång till”, sa hon och återkom med samma oväntade och fantastiska besked.

Hans fick chockbeskedet att han hade obotlig cancer och bara en månad kvar att leva. Men som svar på bön blev han fullständigt helad av den bästa läkare som FOTO: KAI RHEN finns, nämligen Jesus Kristus.

honom hade jag inte överlevt och inte heller klarat av min sjukdomstid. Min tro på Jesus är den bästa medicinen.

– Själv tänkte jag att ett mirakel ägt rum. Jag har fått hjälp av världens största och bästa läkare - Jesus. Utan 18

För några år sedan fick Hans en propp i höger öga. Dessutom hade han sett trådar, vilket är ett tecken på grå starr. – Jag bad en person be för mig innan besöket hos ögonläkaren. Jag kände ett lugn, som jag ofta gör efter bön. När Hans kom till ögonläkaren, var proppen i princip läkt. Det fanns så lite grå starr, att det inte var aktuellt med någon operation. Trycket på ögonen som varit för högt, hade gått ner till normalvärde. – Även med mina ögon skedde ett mirakel som jag tackar Jesus för, säger Hans. Hans berättar att han är tacksam för varje dag han får leva, höra, läsa, skriva och se. – Min relation till Jesus är starkare än någonsin. Vi ber varje dag hos Frälsningsarmén för personer som är sjuka. En del av dem som jag varit med och bett för har fått en bättre livssituation och blivit helade. Jesus gör under. ANGELICA VICTORIN Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön. Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en Bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Det är en hjälp att ha gemenskap med

Ingen människa klarar av att leva

6. Gå en Alpha-kurs

Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt. MONIKA EKSTRÖM

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

19

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Ali mötte kärleken han inte trodde fanns Ali Husseini hade det jobbigt i livet och han hade inte en aning om att Jesus är Guds son. Mötet med en kristen kompis blev början till resan in i en kärlek han inte trodde fanns. – Nu känner jag mig aldrig ensam längre. Jag vet att Jesus älskar mig och alltid är nära, säger Ali. 19-årige Ali Husseini har bott i Sverige i tre år. Han växte upp i Afghanistan och fick i ung ålder lära sig att den muslimska läran var den enda rätta. När han anlänt till sin nuvarande hemstad Växjö lärde han känna några nya vänner och en av dessa vänner skulle få en oanad betydelse för honom. – Hon trodde på Jesus och jag blev kompis med henne, säger Ali till Inblick. Just då brottades Ali med olika bekymmer och han var inneboende hos en muslimsk familj. Hans nyfunna vän sa att hon gärna ville hjälpa honom med det som var svårt i livet. En kväll frågade hon om Ali ville följa med på en fest. Det skulle kosta 150 kronor att vara med på festen och då Ali förklarade att han inte hade några pengar förklarade kompisen att hon ville betala även för honom. – Jag var lite rädd, festen var i Equmeniakyrkan. Men Ali följde med och han tog även emot förbön från de kristna vännerna i kyrkan, även om det kändes konstigt. De sa även till honom att läsa Bibeln om han kände för det.

Nyfiken på Jesus – Jag blev nyfiken på den kristna tron och Jesus. Umgänget med de kristna vännerna och nyfikenheten på Jesus gjorde Ali gladare. En dag ville han följa med på en resa men det fanns ingen ledig plats. Men några dagar senare kom telefonsamtalet som förkunnade att en plats blivit ledig och Ali kunde följa med på resan. – Då kom en tanke, det finns en Gud.

Jag hade fått en känsla av att jag skulle få åka med på den här resan, berättar han. Allah, som Ali tidigare tillbett, hade aldrig någonsin visat honom något livstecken tillbaka, trots många böner. Ali förklarar att även muslimer tror på Jesus men de tror inte att han är Guds son. Han hade läst mycket i Koranen men inte förstått speciellt mycket av den. Men när han började närma sig Jesus och läsa om honom i Bibeln hände det saker inombords, hans själ fick nytt liv i en ny och ljuvlig dimension. Längtan efter att få komma ännu närmare Jesus växte sig allt starkare. – Jag vaknade tidigt varje söndag och kände mig glad då jag skulle gå till kyrkan. Snart tog Ali emot Jesus som sin personlige frälsare och en tid senare valde han att bli döpt. – Sedan den stunden känner jag mig aldrig ensam längre. Jag vill använda hela mitt liv till att berätta för andra människor om Jesus.

Längtar till kyrkan – Jag vaknar tidigt på söndagarna och längtar efter att få gå till kyrkan och hjälpa till med olika saker samt fira gudstjänst tillsammans med mina systrar och bröder. Livet tillsammans med Jesus har förändrat livsstilen och beteenden. Ali beskriver det som att han fått uppleva en kärlek som är så stark att han omöjligt kan låta bli att ge den vidare till andra människor som han möter. – När jag var liten gjorde jag ofta dåliga saker. Men när jag fått ta emot Jesu kärlek, Gud är kärlek. Vi är Guds barn och han älskar oss, då måste vi älska varandra. Ali beskriver även hur Jesus kan hjälpa oss att vända andra kinden till även om det många gånger kan vara ofantligt svårt att göra det när vi blivit ledsna och sårade. – Jag blir inte arg eller ledsen om andra säger något dumt, jag älskar dem ändå.

Denna tidning har delats ut av:

OLA KARLMAN

20

Inblick i Trons Värld • nr 1 - 2019 • www.inblick.se

Profile for Tidningen Inblick

Inblick i Trons Värld nr 1 2019  

I detta nummer fokuserar vi på Påsken, då Jesus öppnade vägen till Gud. Innehåller nio härliga livsberättelser om förvandlade liv, som alla...

Inblick i Trons Värld nr 1 2019  

I detta nummer fokuserar vi på Påsken, då Jesus öppnade vägen till Gud. Innehåller nio härliga livsberättelser om förvandlade liv, som alla...

Profile for inblick
Advertisement