__MAIN_TEXT__

Page 1

NR 3 - 2018 WWW.INBLICK.SE

Tomas mötte Jesus i en dröm sid. 10-11

Rigmor Holst:

"Jag är fri" sid. 16-17

Robban lämnade drogerna

sid. 2-3

Amanda är fri från depression

sid. 12-13

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

1


INNEHÅLL

Evelina var full av självhat sid 4-5

Därför firar vi

sid 8-9

Tomas ville bli jihadkrigare sid 10-11

Malek skulle ta sitt liv

sid 14-15

Det är inte så farligt (s)om du tror! Inblick i Trons Värld har något viktigt att berätta för dig. Saker som tillhör livet. De flesta av oss funderar då och då över livets existentiella frågor. En person sade: ”Jag har det så bra, varför går jag ändå runt och funderar över vad som fattas? Finns det en djupare mening än att bli vacker, förmögen och framgångsrik? En bra utbildning och en god inkomst, är det livets högsta mening? En fin familj och goda vänner, är det allt?” Allt detta är bra. Mycket av detta tillhör vår existens här på jorden och det finns en trygghet i att allt runt omkring oss fungerar. Men när allt vacklar? När vi står där utan arbete och kanske förlorar både vänner och våra nära och kära? När livet kommer ifatt oss och drabbar oss hårdare än vi tänkt, vad återstår då? Har den kristna tron något svar? Är det rentav så, att i ivern att göra oss av med alla regler och lagar som vi tycker kristendomen står för, så har vi glömt det viktigaste av allt; vi är skapade för att ha en relation med Någon som ville våra liv. Tänk dig en uppfinning som är svår att förstå sig på. Så kommer personen som uppfann den och förklarar för dig hur du ska göra. Håll med om att det underlättar. Enligt Bibeln är vi födda in i den här världen för ett syfte. Någon ”uppfann” oss. Livet är inte alltid helt lätt att förstå sig på men han som uppfann det, vill förklara hur det hänger ihop. Gud själv vill ha en relation med dig. Den kan du få uppleva genom tron på Jesus Kristus. I den här tidningen kommer du få möta många personer som har gjort en gemensam upptäckt. Det var inte så farligt som man trodde att tro.

Fri från dödsångest

sid 16-17

OMSLAGSFOTO: KELLEY SKOLOS

INBLICK I TRONS VÄRLD

Box 15, 343 21 Älmhult. Beställning av tidningar Telefon: 0476-132 70, mån-fre kl. 9-12, 13-16 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Chefredaktör: Rigmor Holst Redaktionschef: Monika Ekström Redaktion: Göran Jacobson Redigering: Lovisa Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryck: Tryckeriet i Älmhult Annonssäljare: Rolf Augustsson 073-543 55 51 Inblick i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

RIGMOR HOLST Chefredaktör

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


Äntligen har Robban funnit frid Att Robert Fridh skulle hamna i droger och kriminalitet, verkade nästan oundvikligt. Den start han fick i livet bäddade för det. Det tog över 20 år av missbruk och plågsamma erfarenheter, innan en strimma av hopp tändes. Robert Fridh kallas vanligen för Robban. Föräldrarnas grava missbruk fick svåra konsekvenser för honom. De flesta trodde han skulle dö vid födseln. Tre veckor låg han i kuvös, innan faran var över. Robban bodde i tre olika fosterhem de första viktiga åren av sitt liv. När hans pappa hade börjat få ordning på sitt liv fick Robban bo hos honom. Började med droger När Robban började med droger i 12-årsåldern gick det snabbt utför. – Jag tog alla droger jag kom över och när jag var 15 år var jag helt fast i drogernas grepp, berättar Robban. – Min skada gjorde att jag stammade, när jag blev pressad. Det blev jag retad för, men jag lärde mig snart att sätta mig i respekt genom att slåss, fortsätter han. Robban gillade att bråka och slåss och var med i ett huligangäng som gick på fotboll enbart för att provocera och ställa till bråk. Idag känner Robban smärta och skam över detta.

Längtan efter frid Mitt i det kaos han levde i, beskriver Robban sig själv som en sökare; sin djupa längtan efter frid och tillfredsställelse sökte han dränka i droger. När han var yngre hände det ibland att han deltog i olika aktiviteter i en frikyrka, men han förstod inte då vad den kristna tron egentligen handlar om. – Jag knarkade intensivt i många år. 2011 var måttet rågat och kroppen orkade inte längre. Det blev psyket och avgiftning, och sedan kom jag

Robban gillade att bråka och slåss och var med i ett huligangäng, som gick på fotboll enbart för att provocera och ställa till FOTO: BÖRJE NORLÉN bråk. Idag har han frid och bråkar inte med någon.

till en annan psykavdelning, men det var ren förvaring och jag fick ingen riktig hjälp.

behandlingshemmet fick jag kontakt med LP-verksamheten, som hjälper missbrukare på kristen grund. Robban trivdes bland LP-vännerna och följde ofta med dem till olika församlingar, där de sjöng och talade om vad Jesus gjort i deras liv. Att han fick lära sig hur viktigt det är att förlåta, ser Robban som en viktig nyckel till att rehabiliteringen blivit så lyckad. – En av våra ledare utmanade oss att skriva ner namnen på de personer som gjort oss mest illa och sedan förlåta dem för vad de gjort. När jag då

Vändningen kom Den 8 december 2011 kom den stora vändningen för Robban. Varje år sedan dess har han firat den dagen, eftersom det var då han slutade med drogerna. Med hjälp av en socialsekreterare fick han möjlighet att få vård på behandlingshem. – Jag trodde jag skulle dö av alla kramper jag drabbades av och var rejält illa däran. När jag kom ut från

God jul önskar

Vinnersjö Timmerhus AB www.vinnersjotimmerhus.se

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

3

skrev ned ett visst namn, hände något. Jag uttalade högt för mig själv att jag förlät den person som gjort mig mest illa. Då fylldes jag av den helige Ande och började tala i tungor för första gången.

Besvären försvann När Robban förlät och klippte banden till det förflutna avtog de fysiska besvär han hade ådragit sig på grund av missbruket. Robban har beslutat att följa Jesus och gå hans väg, hur än livet kan se ut. BÖRJE NORLÉN


Evelina fick hj att älska sig sj

P-O Folkes Lantbruk AB tel: 0703-202397

Efter att pojkvännen varit otrogen drabbades Evelina av ångest. Självkänslan var i botten och hon var full av självhat, men Gud ledde henne på nya vägar. Idag är såren läkta.

Björkuddens Gräv och Maskinservice är ett familjeföretag som sedan 1996 har utfört väghyvling, kantskärning samt underhåll av grusväg och maskinell sly- och gräsröjning av vägar, skogsvägar samt betesmark. Vi har konkurrenskraftiga priser på material för väg- och dikesunderhåll. Vi kan även erbjuda snabb och prisvärd vedhantering. På Björkuddens Gård finns verkstad och kontor. Här har vi också uppfödning av köttdjur och får. Vid vissa tider på året finns fårskinn att köpa.

Evelina Fransson, 24 år. bodde i Taberg med sin mamma och lillasyster. Mamman var ensamstående och satte Evelina och hennes syster på ett dagis som låg nära hem och jobb. Dagiset råkade vara kristet. – Det var här jag började upptäcka Gud. Vi bad bordsbön och pratade lite om Jesus. Jag fick kompisar som rörde sig i kristna sammanhang. Under lågstadiet och mellanstadiet följde Evelina med sina närmsta vänner i kyrkan på fredagar. – Som tonåring hade jag ingen aning om vad man skulle göra som kristen, hur man skulle leva eller vilken kyrka man skulle gå till. Men jag hängde ofta med på skidläger till Vemdalen och till ett läger i Böda på Öland. Det var under lägret i Böda Evelina gav sitt liv till Jesus när hon var femton år gammal.

Osäker och otrygg

– Min tonårstid var svår. Jag var en väldigt osäker och otrygg tjej som försökte hitta mig själv och upptäcka meningen med livet. Evelina och hennes pappa hade en jobbig relation tills hon fyllde 18 år. – Efter detta började jag öppna upp mig för honom för att bearbeta vår relation. Min pappa har varit en stor anledning till att jag har svårt att se Gud som min trygga far som tar hand om mig och alltid finns där.

L. Björkudden 1, 561 95 Lekeryd Telefon: 070-6250516 • www.bjorkuddens.se

Ångest efter otrohet

För två år sedan var Evelina tillsammans med en kille som hon älskade och trodde var den rätte. Han var inte troende, men hade växt upp i en troende familj. – Vårt förhållande var inte jättebra, men jag tänkte att han var den bästa 4

jag kunde få. Efter att vi dejtat i nästan två år var han otrogen. Det var det svåraste Evelina någonsin gått igenom. – Man tror att man måste leva upp till alla ideal om hur man ska se ut, bete sig och tänka. Min självkänsla byggde även på min pojkvän. Jag gjorde allt för att få uppmärksamhet och kärlek. – Jag åt knappt på två månader och levde i ett ständigt mörker. Jag kunde inte finna frid någonstans.

Hörde Gud tala

Efter ett tag började Evelina söka Guds ansikte. Hon lyssnade på lovsång varje morgon, började läsa Bibeln och prata med Jesus. Två veckor efter detta åkte hon till en gudstjänst i församlingen hon börjat gå i. – Helt slut satt jag på raden längst fram och bad. Jag sa till Gud att jag inte orkade leva i denna gråzon längre. – I kyrkbänken hörde jag Guds röst säga till mig ”Evelina, det är nu du ska åka. Sök in till skolan.” Efter mötet med Gud upplevde Evelina att hon skulle ta steget och flytta till USA för att gå på bibelskola i Redding, Kalifornien. – Eftersom min familj var totalt emot det var det ett otroligt tufft beslut. Men, jag sa ja till Jesus, åkte till USA och mitt liv är sedan dess förändrat för alltid.

Helad från självhat

Under tiden på bibelskolan tog Gud henne igenom en helandeprocess. – Den helige Ande började sakta hjälpa mig att gå igenom jobbiga minnen från min barndom. Han hjälpte mig att se mina känslor, förstå varför jag hade dem och vägledde mig genom förlåtelse. Gud hjälpte Evelina att älska sig själv och läkte alla sår som uppstått på grund av självhat. Hennes självkänsla är numera baserad på Gud och vem hon är i honom. ANGELICA VICTORIN Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


älp älv Jag åt knappt på två månader och levde i ett ständigt mörker. Jag kunde inte finna frid någonstans.

Gud hjälpte Evelina att gå igenom jobbiga minnen från sin barndom. FOTO: JONATHAN YNGFORS

www.gnosjomaskin.se Gnosjö Maskin & Verktyg AB Lidsjövägen 1 Tel 0370-332360

335 32 Gnosjö info@gnosjomaskin.se

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

5


Familjen Rezai flydde till De tvingades fly från Afghanistan till en okänd och oviss tillvaro långt borta. Familjen hamnade i Sverige och upptäckte något som var bättre än de någonsin kunnat drömma om – tron på Gud genom Jesus Kristus. I dag lever Abbas och Mahbobeh Rezai samt deras sexårige son i Sverige där man får tycka vad man vill och tro på vem man vill. Så har deras liv inte alltid sett ut. I Afghanistan, där de växte upp, var barnen tvungna att rätta sig efter de anvisningar som deras föräldrar anmodade dem att följa, det vill säga den muslimska läran. – Det var mycket strängt, berättar Abbas Rezai. När familjen 2015 var tvungna att fly från Afghanistan hade de ingen aning om vad som väntade. De kom

Grävning och vägunderhåll

Visste du att det finns en kristen tv-kanal i Sverige?

Team Nors Grävservice AB Mobiltfn: 0703 59 59 06 Aneby

Satellit: Sirius 5 grader öst Webb-tv: www.kanal10.se

Tel: 0476 53 350

Com hem: Ring: 0771-55 00 00

Apple TV, generation 4 och Chromecast

Vi hjälper till att förvalta din skog på ett bra sätt. Skogen - en del av själen! Thore Pettersson 0140-220 20, 070-539 40 62 tpskogstjanst@telia.com 6

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


Sverige och fann Jesus När vi kom till

kyrkan började vi be till Jesus och

kände att det finns en riktig Gud.

om Jesus. Vi följde med till kyrkan även om vi kände oss lite oroliga, säger Abbas. Mahbobeh var vid den tiden svårt sjuk och blev erbjuden förbön av Jesustroende människor. – Prästen i kyrkan bad för sjuka och min kropp har blivit bättre, säger hon. Under den tid de levde som muslimer bad Abbas och Mahbobeh flera gånger om dagen men de upplevde aldrig att det fanns någon levande som lyssnade till deras många böner.

Det syns på såväl deras ögon som leenden vad Jesus betyder för familjen Rezai. Ulriksbergskyrkan i Växjö har blivit deras andliga hem.

”En stor familj”

– När vi kommer till kyrkan känner vi oss som en enda stor familj allihop, oavsett vilken bakgrund vi har, säger Abbas. – Jag tänker på att jag bor i Sverige men i Afghanistan finns många människor som inte känner Jesus, säger Abbas. – Där finns ingen demokrati, ingen religionsfrihet, berättar han.

”Som ett fängelse”

till Stockholm och efter visiter i Söderhamn samt Kiruna hamnade de i sin nuvarande hemstad Växjö. – Genom kompisar i Söderhamn träffade vi en person som berättade

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

”Jesus är Guds son”

– Vi kände oss alltid ensamma, det var som ett fängelse, säger makarna Rezai. – När vi kom till kyrkan började vi be till Jesus och kände att det finns en riktig Gud, säger Mahbobeh. – När vi var muslimer kändes allt mörkt, säger Abbas.

– I Koranen beskrivs Jesus som en profet, men Jesus är ju Guds son, säger han. Deras böneliv har förändrats från den muslimska tvingande slentrianmässiga bönen på fasta tider under dagen till ett avslappnat samtal med

7

den som är både frälsare och vän. – Kristen tro är inte tvingande, den är frihet. Till Jesus får man komma när man vill. Abbas nämner om sin piggare och gladare känsla när han vaknar på morgonen för att hjälpa sin son iväg till dagen på förskolan. Livets olika skiftningar är alltjämt en verklighet men det är stor skillnad på att kämpa själv jämfört med att ha Jesus vid sin sida.

Vill vara lärjungar

När det gäller framtiden så har familjen Rezai en enda önskan – att få vara Jesu lärjungar i alla sina dagar. Men de lever i nuet och bär på en stor tacksamhet i sina hjärtan. – Vi är jätteglada att vi är i Sverige och tänk att vi hittade Jesus här, säger de. OLA KARLMAN


Därför firar vi Julen firar Jesu födelse, att Gud sände sin son till jorden. Han föddes i ett stall av jungfru Maria. Jesus växte sedan upp och tog straffet för alla människors synder. Här är ett utdrag ur Lukasevangeliet som brukar kallas julevangeliet. Läs gärna det inför julen: "Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen och den hölls när Quirinius styrde i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad.

Så reste också Josef från staden Nasaret i Galiléen upp till Judéen, till Davids stad som kallas Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han kom för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som var havande. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem i gästrummet. I samma trakt fanns några herdar som låg ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod en Herrens ängel framför dem och Herrens härlig-

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels

EN NY LÖSNING MED SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upptäck med StoryPanels ”En bild säger mer än SI SI LENTI LENTI A A SS KK ÆRM ÆRM SS YS YS TT EE M M S ISI LELENTI NTIA A S KÄRMSYSTEM S K ÆRM S YS T E M

Rent design, flfleksibel funktion tusen ord”- och kan även ha en läkande och Ren Rentdesign. design,Flexibel eksibelfunktion funktion även ha en läkande och tusen ord”- och kan ”En bild säger mer än stimulerande effekt.

stimulerande effekt. Detta har Silentia tagit Detta har Silentia tagit fasta på och tillfört enfasta på och tillfört en ny funktion StoryPanels. ny funktion StoryPanels. Ett kraftfullt verktyg både för patienter, Ett kraftfullt verktyg personal och anhöriga. både för patienter,

personal och anhöriga. Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

”EnSilentia bild säger mer än tusen ord” - och kan även ha ™ er Silentia foldeskærme vikbara skärmar ™ Silentia foldeskærme er EasyClean ™ Silentia foldeskærme er EasyClean en läkande och stimulerande effekt. svarar på upp desom kravstilles svaret demot krav, EasyClean svaret på krav, som svaret på de de som stilles stilles som ställs förkrav, avskärm-

Silentia AB - Tel 0346-485 80 www.silentia.se

Lätt attrengøre rengöra Let at

Bokföring med engagemang

Bokföringwww.balance-economy.se med engagemang

Let Let at at rengøre rengøre

til afskærmning indenfor til afskærmning indenfor Detta harinom Silentia tagit fasta på och tillfört en ny funktion ™ til afskærmning indenfor ning hälsovård. ™ sygeplejen. EasyReturn ™ sygeplejen. EasyReturn StoryPanels. sygeplejen. EasyReturn LetLätt at folde sammen og trække att fälla ihop och dra ut ud Book Book tid tid for for en en gratis gratis

Let Let at at folde folde sammen sammen og og trække trække ud ud

Silentia foldeskærm.

Mobil eller fast monteret

www.balance-economy.se Ekonomifunktion för dig som vill utveckla dig och ditt företag.

Boka tid tid för en Book for en frivisning gratis ™ Ett kraftfullt verktyg både för patienter, personal och ™ fremvisning jer af en EasyClick av Silentias hos fremvisning hos jer af en ™ EasyClick fremvisning hos jer af en EasyClick anhöriga. Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm. Mobila eller fastmonterade skärmlösningar! Mobil eller fast monteret Silentia foldeskærm.

Digital redovisningstjänst tillgänglig i mobilen. Molnbaserade system för enkelt samarbete. Coachande rådgivning.

SKÆRMER AF UDEN AT LUKKE INDE SKÆRMER LUKKE INDE AvSkärmning utAn AT Att StängA in SKÆRMER AF AF UDEN UDEN AT LUKKE INDE

Silentia ApS –– Tel: 39 90 85 85 • info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB Tel 0346 - 485 80 Fax• 0346 - 485 89 Silentia Tel: 39 85 info@silentia.dk www.silentia.dk Silentia AB silentia.se Silentia ApS ApS• –tel: Tel:0346 39 90 9048580 85 85 85•••info@silentia.se info@silentia.dk•••www. www.silentia.dk

www.balance-economy.se

info@silentia.se www.silentia.se

8

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


FOTO: WIKIPEDIA

het lyste omkring dem, och de blev mycket rädda. Men ängeln sade: ”Var inte rädda! Jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket: I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.”

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: ”Ära åt Gud i höjden, och frid på jorden bland människor som han älskar.” När änglarna hade lämnat dem och återvänt till himlen, sade herdarna till

varandra: ”Vi måste gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren låtit oss veta!” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som var sagt till dem om detta barn. Alla som hörde det förundrades

9

över vad herdarna berättade för dem. Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände hem och prisade och lovade Gud för allt de fått höra och se, just så som det hade blivit sagt till dem." (LUK. 2:1-20)


Salafisten mötte Jesus i en dröm Som ung salafist närde Tomas Samuel en dröm om att bli jihadkrigare. Men Jesus uppenbarade sig för honom i en dröm och gav hans liv en helt ny riktning. Tomas Samuel växte upp i Egypten med saudiska rötter. Familjen härstammade i rakt nedstigande led från Muhammeds profethus och tillhörde den stränga salafistiska inriktningen av islam. Tomas Samuels farbror var en av ledarna inom salafismen. Det ledde till att Tomas också gick i samma riktning. Han blev imam. – Min mamma önskade att jag skulle bli en av ledarna inom islam. Hon sade: "Jag önskar se dig komma tillbaka med segern eller som död". För den som dör som martyr för Gud anses vara utvald av Gud, berättar Tomas

Ville bli jihadkrigare Som tonåring reagerade Tomas starkt på vad som hände muslimerna i Irak. 2003 ansökte han om att bli jihadkrigare. Men han fick veta att uppdraget var inställt. – Det var en stor besvikelse. Jag hade väntat sedan jag var barn på att få komma tillbaka med segern eller få dö för Gud. Jag kände att jag inte var utvald och blev deprimerad. En konsekvens blev att Tomas undvek att träffa människor och höll sig för sig själv. En av ledarna i moskén fick Tomas att förstå att Allah hade skonat honom från att dö och ville använda hans gåva att predika så att andra människor kom till tro. Tomas gillade det han hörde och började evangelisera överallt. Efter att inom loppet av tre månaders tid fått tre kristna att konvertera bestämde sig Tomas för att han skulle ha som mål att omvända Egyptens påve, men för att lyckas med det behövde han mer kunskap. För att ta reda på sanningen bestämde han sig för att få tag på en bibel, något som inte var helt lätt. – Jag såg ut som en salafist med långt skägg och bönemärke i pannan. Folk var rädda för mig och trodde att jag skulle döda dem. Men till slut gick en av de kristna jag ytligt

kände med på att ge mig en bibel.

rar du inte med mig? Jag har misslyckats med att finna dig. Om du finns så får du finna mig." När Tomas hade somnat den kvällen fick han en dröm. Han såg sig själv springa på en lång väg. Han var jagad av träd och grenar som ville döda honom, men vid slutet av vägen fanns ett hus med en öppen dörr. Framför huset stod en man. – Jag ropade; "Snälla hjälp mig. Räck mig din hand". Han räckte ut sin hand och tog mig till sig. Jag upptäckte att mannen var Jesus. Han kollade mig djupt i ögonen och sade: "Nu är det dags för dig att följa mig". Nästa natt återkom samma dröm med exakt samma detaljer. – Var det en hallucination hur kunde den då bli repriserad med exakt samma detaljer? För att bli säker på sin sak ställde Tomas Jesus mot väggen och sa: "Om du är den Jesus jag läste om på webbsidan, kom till mig ännu en gång med exakt samma dröm. Annars kommer jag inte ägna en tanke åt dig igen." Tomas tvivlade på att drömmen skulle komma tillbaka, men det gjorde den och den här gången sa Jesus: "Sa jag inte till dig att det är dags för dig att följa mig?" När Tomas vaknade tog han emot Jesus.

Sökte sanningen i Bibeln Tomas började läsa Johannesevangeliet, men fattade ingenting. – Jag ville ha ett evangelium där Gud talade och gav instruktioner. Jag började därför söka efter ett kristet uppslagsverk som kunde ge mig kristendomens ABC. Även detta visade sig svårt. Inte ens med hjälp av internet kunde han hitta en sådan bok, men en dag snubblade han på en webbsida med rubriken: "Älskar du Allah?". Det visade sig vara en kristen webbsida som hade all den kunskap han sökte. – Den berättade om Jesus genom alla profeter och universums historia från Adam till Jesus och visade att det var en plan som Gud låg bakom. Plötsligt stod det klart för mig att i Bibeln är det en berättelse där allt bekräftar poängen. – Det är som att ett ögonvittne har skrivit Bibeln. Det är inte någon som skrivit ned några ord som han fått ta emot från någon utan att förstå vad han pratar om. Sätter du Koranen under mikroskop märker du hur tomma de berättelserna är när det kommer till detaljer.

Mötte Jesus i en dröm För första gången började Tomas tvivla på islams anspråk att vara sann. Muslimsk tro är byggd på att den är perfekt. Upptäcker du bara ett uns av imperfektion betyder det att hela islam kan vara fel. – Jag blev förvirrad och ledsen. Jag kände att jag började tappa min tro. Det var en stor kamp för mig att börja se Koranen som vilken bok som helst och inte helig, säger Tomas. I denna fas bestämde han sig för att om det inte finns någon islam så finns det ingen Gud. Han försökte därför bli ateist. – Efter att försökt vara ateist under lång tid tänkte jag: "varför inte försöka prata med Gud?" Jag var djupt deprimerad och hade nästan gett upp hoppet om att finna Gud, men då grät jag ut till honom från djupet av mitt hjärta och sa: "Om du är där, varför kommunice-

hade rätten att döda mig. Flykten ledde dem till Sverige i december 2014. Idag har de funnit sig tillrätta. RICKARD BRANSELL

Flydde till Sverige

10

Tillsammans med sin fru började Tomas hålla bönesamlingar i sitt hem. Men där började också problemen med upprepade hot från både släktingar och polisen. – Vi kände att vi var tvungna att fly från Egypten. En vecka efter flykten upptäckte vi att vi var efterlysta på flygplatsen. Min familj hade gått ut med en efterlysning som sa att vem som helst

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


0705 - 30 00 04

ALLA BEHÖVER HJÄLP Undvik att bli stående. Med två anläggningar i Jönköping erbjuder vi service och reperationer av tunga fordon, oavsett märke. 036-36 90 30. www.skeppsbrons.se

Vi är en av de marknadsledande producenterna av rund och plattvalsad järntråd.

K VA L I T E T / K O M P E T E N S / K A PA C I T E T Som ung salafist drömde Tomas Samuel om att bli jihadkrigare. Han ville komma hem med segern eller dö i strid för Gud. FOTO: PRIVAT Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

11


Från depre till glädje Ombud för Rågvägen 3 • 612 94 • Finspång Anders Rising 0 7 0 6 - 8 4 8 0 9 7

Hon kämpade med tvivel kring om Jesus älskade henne eller ens fanns. När Amanda Nordin var 17 år fick hon möta Guds kärlek vilket förvandlade hennes liv. – Gud sköljde bort all bitterhet, allt tvivel, all hopplöshet och oförlåtelse som jag hade på insidan. Hans kärlek förvandlade mig för alltid, säger Amanda.

Röjnings och planteringsuppdrag Försäljning av skogsplantor

Hon har gått i kyrkan hela sitt liv och såg sig själv som kristen. Amanda Nordin berättar att hon alltid haft en längtan efter att leva ett liv nära Jesus och att få möta honom på riktigt. – Jag försökte vara en perfekt kristen. Trodde man behövde prestera och förtjäna Guds kärlek för att komma närmare honom. Både när det gällde mitt liv och min relation med Gud kände jag mycket hopplöshet, berättar Amanda. Sommaren 2012 var hon på en konferens och sade då till Gud: ”Jag orkar inte mer. Om du är på riktigt vill jag veta det. Jag vill att du möter mig. Annars kommer jag bli ateist.”

Fick möta Guds kärlek För Amanda var det ett rop på hjälp. Den sista morgonen på konferensen

12

blev hon översköljd av den helige Ande. Amanda fylldes av glädje och kärlek, en förvandling skedde och mötet fick henne att inse att det finns en mening med hennes liv. – Jag fick en syn av himlen. Det var änglar som sjöng och Gud satt på tronen. Allt var fantastiskt, mäktigare än någonting jag någonsin upplevt tidigare. – Gud sköljde bort all bitterhet, allt tvivel, all hopplöshet och oförlåtelse som jag hade på insidan. Hans kärlek förvandlade mig för alltid. Jag fick nytt hopp, ny glädje och mening. – Efter detta bestämde jag mig för att det viktigaste i mitt liv är att lära känna Jesus ännu mer och berätta om hans kärlek för människor som ännu inte känner honom. Tron på Jesus är inte bara ett hopp om att komma till himlen när vi dör. Jesus förvandlar meningslöshet till ett liv i honom som är så mycket bättre än vad vi kan begripa. – Han känner varenda person och deras hjärta. Jesus längtar efter att möta oss på riktigt. Ingenting är omöjligt för honom.

Fick pengar till bibelskola Amanda gick två år på en bibelskola i Kalifornien. – Gud grep in på ett övernaturligt och påtagligt sätt när jag ville göra ett andra år på bibelskolan i Kalifornien och inte hade tillräckligt med pengar. När det blev dags att åka hade Amanda några personer som ville ge en summa i månaden till mat. Hon kunde även köpa flygbiljetten och åkte till Kalifornien utan pengar till skolavgift eller boende. – Väl på plats försåg Gud mig med Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


ssion Gud sköljde bort all bitterhet, allt tvivel, all hopplöshet och oförlåtelse som jag hade på insidan.

allt jag behövde. Jag fick det perfekta boendet och pengar till att betala hyran för hela året på en gång. En person upplevde att Gud sa till honom att betala min skolavgift, samma morgon som skolan skulle börja. – Det var jätteläskigt men jag följde det som jag upplevde att Gud sa till mig. Jag lärde mig väldigt mycket från den här erfarenheten.

Tron bygger inte på känslor – Relationen med Jesus handlar inte om enskilda möten, utan Jesus är alltid med oss. Han talar och leder oss. Tron håller oavsett känslor eller situationer. Det är viktigt att inte bygga sin gudsrelation enbart på känslor utan att låta sig förvandlas genom Bibeln och i relation med andra kristna, anser Amanda. – Oavsett hur vi känner eller vad vi går igenom finns han alltid där. Vi kristna har ett hopp i Jesus som håller hur stormigt livet än är, säger Amanda Nordin.

I USA löste Gud alla problem och försåg Amanda med allt hon behövde. En person upplevde att Gud sa Heléns till honom livsdröm att betala blevhennes sann efter skolavgift, 50 år. FOTO: PRIVAT SKOLOS samma morgon som bibelskolan skulle börja. FOTO: KELLEY

ANGELICA VICTORIN Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

13


Mosterns böner räddade Maleks liv Lavanda Cleaning – ditt lokala städbolag i Vallentuna Allt inom företagsstäd Sedan år 1992 är städbolaget Lavanda Cleaning en given samarbetspartner för många företag, föreningar och verksamheter inom Vallentuna kommun. I år firar vi 25-årsjubileum! ANDA CLE AV Vi tackar alla våra trogna kunder under 25 år och välkomnar nya! Mónica Björklund med personal BOLAG L ÄD

T

ÅR

ING • DIT AN

AL LOK A ST

Lavanda Cleaning – ditt lokala städbolag i Vallentuna Lavanda Cleaning Lavanda Cleaning Allévägen 6,Vallentuna Tel 08-511 755 66 Mobil 070-442 73 67 info@lavanda.se www.lavanda.se

25

inomlokala företagsstäd –Alltditt städbolag i Vallentuna Sedan år 1992 är städbolaget Lavanda Cleaning en given

samarbetspartner för många företag, föreningar och verkAllt inom företagsstäd

samheter inomär Vallentuna kommun. Sedan år 1992 städbolaget Lavanda Cleaning enND given Isamarbetspartner år firar vi 25-årsjubileum! A A CLE för många företag, föreningar AVoch verkVi tackar alla våra trogna kunder samheter inom Vallentuna kommun. under 25 år och välkomnar NDA CLE I år firar vi 25-årsjubileum! nya! VA A Mónica personal Vi tackarBjörklund alla våra med trogna kunder ÅR under 25 år och välkomnar nya! Lavanda Cleaning Mónica Björklund med personal Allévägen 6,Vallentuna BOLAG BOLAG L ÄD ÄD L

ING •ND INITG • DIT AN A

AL LOK A ST

T

AL LOK A ST

T

Tel 08-511 755 66 Lavanda Cleaning Mobil 070-442 73 67 Allévägen 6,Vallentuna info@lavanda.se Tel 08-511 755 66 www.lavanda.se Mobil 070-442 73 67 info@lavanda.se www.lavanda.se

25 25 ÅR

14

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


Under tonåren kom våld, droger och kriminalitet in i bilden för Malek Yacoub. Det blev en nedåtgående spiral där Malek bara mådde sämre och sämre. Till slut mådde han så dåligt att han tänkte ta sitt liv.

gånger. Men eftersom jag inte var straffmyndig blev jag ett ärende för socialtjänsten. Bland de brott Malet begick fanns snatterier, stölder och en mordbrand. Ett brott som resulterat i ungdomsanstalt om han varit över 15. När han var 16 dömdes han för grov misshandel. En kille blev så allvarligt skadad att han blev inlagd på intensiven. Eftersom Malek ännu inte hade fyllt 18 blev det ungdomstjänst, skadestånd och böter.

Familjen Yacoub kom till Sverige som flyktingar från Syrien 1990. När Malek, som är yngst av tre syskon, skulle fylla fyra dog mamman. När han blev äldre och mer medveten om att han hade förlorat sin mamma byttes den saknad han känt mot ilska. Han blev arg och utåtagerande och kände att livet var orättvist. – Redan som 13-14 åring hade jag blivit gripen av polis 30-40

Levde ett dubbelliv

Malek gick över till allvarligare brott. Nu handlade det om butiksstölder och inbrott i företag och skolor. Grövre stölder som kunde ge mångåriga fängelsestraff. – Min familj var totalt omedveten om allt jag höll på med. Hemma var jag skötsam och eftersom jag hade lagt ned våldet hade polisen slutat ringa, säger Malek. Utåt sett blomstrade hans liv. 2009 nådde han slutaudition i Idol. Det ledde till skivkontrakt och Malek fick spela in en skiva tillsammans med en producent som jobbar med flera av världens största artister. Men i stället för ett genombrott

Min moster började be i telefonen. Efter några minuter exploderade det. Jag brast i tårar, föll handlöst i golvet och tuppade av.

kraschade Maleks privatliv när hans farföräldrar dog i krigets Syrien. – Jag hade allt jag någonsin kunde önska mig, men mådde skit. I en konfrontation med en annan släkt 2014 mördades två av Maleks farbröder mitt framför ögonen på honom i stadsdelen Hageby i Norrköping. – Jag klarade mig oskadd men kände att det fanns inget kvar att leva för. Malek bestämde sig för att begå självmord. – Jag ringde min moster och berättade att jag tänkte begå självmord. Maleks moster hade bett för honom varje dag i tolv års tid. Nu ville hon be för honom en sista gång innan han skulle ta livet av sig.

Golvad av Guds kraft – Min moster började be i telefonen. Efter några minuter exploderade det. Jag brast i tårar, föll handlöst i golvet och tuppade av. Efter nästan en timmes bön stannade hans moster upp och sade: "Nu är Jesus där". – Allt mörker var borta. Malek lade på telefonen, gick in på sitt rum och började prata med Jesus. Efter en stund hämtade han en bibel och fick upp Johannesevangeliet där det stod: "I mörkret fanns ljuset och mörkret har aldrig övervunnit det". – Gud visade upp de tuffaste perioderna ur mitt liv och visade att han vakat över mig. Det var han som hade sett till att det inte blev något allvarligt av knivhuggen jag hade fått, det var han som hade väckt mig när jag tagit överdos och det var han som hade skyddat mig från alla kulor i skottdramat. Malek föll i gråt, gick ned på knä och sa: "Gud om du verkligen finns så vill jag ha dig i mitt liv”. Sedan somnade Malek. När han vaknade var det som en helt ny människa. – Jag var kvitt mitt drogberoende, kände inget sug och behövde ingen avtändning. Jag vände om totalt, bröt med alla vänner och fick en sådan glädje och kärlek. Jag fick ett helt nytt liv i Kristus och förstod att jag blivit frälst. RICKARD BRANSELL

15

Innan Malek Yacoub skulle ta sitt liv ringde han sin moster. Samtalet förändrade hela Maleks liv. FOTO: RICKARD BRANSELL


Rigmor Holst om att få möta Jesus:

"Jag fick en insikt, jag är fri" Rigmor Holst växte inte upp i ett kristet hem, men hon hade en barnatro som hon fått genom sin farmor. Föräldrarna kom till tro när Rigmor var i tidiga tonåren. Rigmor tror att hon egentligen blev frälst som 15-åring. Hon och en kompis skulle lifta till en dans. – Vi fick ingen lift till dansen utan bara till en affär. Det snöade så fruktansvärt och det lyste i bönehuset. Där talade de om Jesu återkomst. – Talaren frågade om vi skulle få vara med om Jesus kom tillbaka. Jag hade hört om det genom min farmor tidigare och vi gick fram när han bjöd fram till förbön.

Nära att drunkna Vid ett tillfälle höll Rigmor på att drunkna. Hon var 15 år och det var ett gäng som var ute i en flotte på en stor älv. En kille slängde ner henne i vattnet. – Det var mycket strömt och kallt i älven och jag kunde inte simma. Jag insåg att jag inte kommer att överleva. Men en tjej på flotten uppfattade situationen och Rigmor blev räddad av två personer i en eka. Rigmor minns inte när hon kom i land. Hon ville bara därifrån. De hemska minnena från händelsen började jaga henne.

Jag var självmordsbenägen och tog medicin i fyra år,

från att jag var 15 till att jag blev 19 år. Jag var totalt beroende av

medicin för att leva och för att sova.

läkarna för att ge mig något lugnade så att jag kunde slappna av.

någon annan att göra. Det är mitt vittnesbörd.

Hamnade på sjukhus

Välja väg

Rigmor var på sjukhus i tio veckor. – Jag var självmordsbenägen och tog medicin i fyra år, från att jag var 15 till att jag blev 19 år. Jag var totalt beroende av medicin för att leva och för att sova. Rigmor hade tänkt läsa till sjuksköterska, men fick tipset att gå bibelskola. Väl på bibelskolan hamnade Rigmor på fel linje. Hon hade fått fel startdatum och det var några veckor till hennes kurs skulle starta. Rektorn tyckte att hon kunde vara kvar. – De såg att jag var jätteintresserad och sa att jag kunde fortsätta på den linjen även när grundkursen börjat. Det ser jag som Guds ledning.

En kväll hände något som fick Rigmor att välja väg. – Det var fullmåne och jag hörde en röst som jag aldrig hört förut. ”Om du slutar att gå på två vägar ska jag ta hand om ditt liv” Detta upprepades tre gånger. – Jag frågade mig själv: Gud är det du? Pratar du med mig? Jag tog en tumvers i Bibeln som mamma och pappa gett mig. Där stod det: ”Den som tror och blir döpt ska bli frälst”. – Jag döptes den hösten. Men när jag steg upp från dopgraven blev jag så anfäktad. Jag tänkte nu är alla broar brända. Jag kommer aldrig att ha en familj eller vänner. Jag har brutit mot allt jag lärt mig. Det var totalt kaos. På Betelinstitutet i Orsa fick Rigmor veta att hon troligen varit med om en attack från andevärlden.

Slängde sin medicin Under den terminen kom en pensionerad präst till skolan för att undervisa om att själens helande finns i Jesu försoning. Rigmor bokade en tid för samtal. Hon fick berätta vad hon varit med om, dödsångesten och drunkningstillfället. Efter samtalet slängde Rigmor sin medicin. – Prästen sa inget om medicinen, men jag upplevde att jag skulle göra det. Detta är inget jag rekommenderar

– På nätterna vaknade jag ofta och kunde inte andas. En gång var jag hos min faster och bara skrek att jag inte kunde andas. Jag ville inte dö, men jag fick sådan ångest under den här perioden. Jag tappade känseln, synen och fick kramp i armarna. De fick ta hem

16

Gud hade en plan Det började gå upp för Rigmor att hon inte bara damp ner på jorden, utan att Gud hade en plan. – Farmor var en gudskvinna. Jag förstår att jag tagit upp manteln efter henne. Hon blev glad när hon hörde att jag börjat predika. MONIKA EKSTRÖM

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


Rigmor var totalt beroende av medicin för att leva och för att sova. FOTO: IVO PHOTOGRAPHY Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

17


Guds kärlek tog bort Camillas ångest Under många år gick Camilla Schütt i gestaltterapi för att få bukt med ångest. Men ångesten släppte inte. Vid 53 års ålder fick Camilla kontakt med en kristen kvinna och Guds kärlek gjorde att ångesten försvann.

Jag brände böckerna och kastade allt i havet. Vi satt där i två timmar, min hund och jag.

Camilla Schütt drabbades i vuxen ålder av svår ångest. – Möjligheten som öppnades var gestaltterapi i grupp. Även om terapin hjälpte till viss del så fanns ångesten kvar och hon mådde dåligt. Det framkom att Camilla varit utsatt för sexuella övergrepp, men hon hade tryckt ner händelsen. – Jag hade byggt upp sådana skyddsmurar och förpassat obehagliga minnen så långt bort. Dessa nertryckta känslor började röra på sig. Äktenskapet sprack och Camilla flyttade till Helsingfors med sin yngsta dotter. Äldsta dottern stannade hos pappan i Närpes. – Jag fortsatte gå i gestaltterapi. Sedan kom tibetansk buddhism in och på 90-talet även reiki. Jag förstod inte att det inte var bra, utan jag var helt inne i det.

allt i havet. Vi satt där i två timmar, min hund och jag. Det var konstigt att det kändes så skönt, minns jag att jag tänkte. – Jag hade inte läst Bibeln och hade ingen kunskap om vad som stod i den. Psalm 23 var väl det enda jag visste om Bibeln. Camilla gick med i Filadelfia och var också med i en hemgrupp. – 2004 på våren fick jag plötsligt för mig att jag skulle gå och döpa mig. Det bara kom. Jag hade inte läst det och ingen hade sagt det till mig. Det var nog den helige Ande.

En ny längtan

Ångesten försvann

Sedan början av 90-talet hade Camilla haft två kristna vänner i Närpes. – Vi träffades ibland och då bad de för mig. Jag hade sökt lättnad för ångesten genom att ringa spågummor. Under en period valde jag att ringa min kristna vän istället och bad henne att be för mig. Camilla fick kontakt med en 80-årig dam som var frälst och bodde på ett servicehem. De bestämde tid för att träffas. – Det första hon frågade var: "Är du frälst?" Jag sa nej och så frågade hon om jag ville bli frälst. Det ville jag så då tog jag emot Jesus. – Den andra frågan var: "Har du något ockult i ditt liv?" och jag sa: "Jo, jag har nog ett och annat där." – Sedan bad hon för mig. Jag tog emot Jesus och läste frälsningsbönen.

Rensade lägenheten

Väl hemma igen rensade Camilla lä-

Camilla levde med ständig ångest på grund av trauman i barndomen. I över 20 år gick hon i terapi, men det var när hon mötte Guds kärlek som ångesten försvann. FOTO: MONIKA EKSTRÖM

genheten på ockulta föremål, utan att någon uppmanat henne till det. Tarotkort, en buddhastaty, runor och böcker om tibetansk buddhism. Camilla stop-

pade allt i en stor pappsäck och gick ner till stranden tillsammans med sin hund Nellie. – Jag brände böckerna och kastade 18

– Jag flyttade till Stockholm och gick fyra år på bibelskolan Arken. Någonstans under de åren försvann ångesten. Camilla fick också en grund i Bibeln. – Jag hade varit utan grund tidigare. Jag fick mycket själens helande och det lade grunden för det kristna livet. Jag visste inte vad det var att vara kristen. Det har varit en process för Camilla och den fortgår fortfarande. – Gud har visat flera gånger är att han är med och att han älskar mig. Att jag senare glömmer det är en annan sak. Det är inte raka spåret, utan att man växer in i det. Camilla bor numera i Vasa där också hennes två döttrar och barnbarnen bor. Hon har hittat en församling. – Jag upplever att jag får tid att smälta saker. Jag vet att jag är Guds barn. Jag vet att Jesus älskar mig. Det håller på att landa i mitt hjärta, avslutar Camilla. MONIKA EKSTRÖM Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se


FOTO:PIXABAY

Gud vill ha en relation med dig Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att ha en relation med dig. Han älskar dig så mycket att han lät sin son dö för dig och dina synder. Många människor väljer bort Gud i sina liv. Eftersom Gud har gett oss en fri vilja så får vi välja om vi vill vara Guds barn. Men du kan alltid komma till honom. Han väntar på dig.

Tala till Gud

Du som vill ha en relation med Gud och bli frälst idag kan be en enkel bön till Herren. Du kan be enligt Romarbrevet där det står ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst”. (Rom 10:9)

Bön till Gud om frälsning

Du som vill bli frälst, be den här bönen: ”Herre jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud

Jag bekänner att Jesus är Herre och tror i mitt hjärta att Gud uppväckte honom från de döda.

ett perfekt och syndfritt liv. Det fina är att vi kan komma till Gud och Jesus och be om förlåtelse. Jesus var syndfri och tog all synd på sig när han dog på korset. Det är bara att komma till Jesus och säga ”Jesus förlåt mig”.

andra kristna. Ett tips är därför att leta upp en församling som du trivs i. Du kan söka på nätet efter församlingar där du bor, till exempel på www. kyrksajten.se

2. Umgås med Gud

Vissa kyrkor arrangerar Alphakurser för den som är ny i tron eller bara nyfiken på Jesus och kyrkan. Där får du svar på dina frågor.

Du kan tala med Gud varje dag genom bönen. Tacka honom, lägg fram dina önskningar och bekymmer. Varför inte be en aftonbön. Att läsa en andaktsbok är också en hjälp på vägen.

3. Skaffa en Bibel

Bibeln är en spännande bok, värd att läsa. Starta gärna med Markusevangeliet. Det är en kort bibelbok och där får du en snabb översikt över Jesu liv.

uppväckte honom från de döda.” När du bett bönen har du tagit emot Jesus i ditt hjärta och är frälst.

4. Lyssna på kristen musik

Så här kan du sedan fortsätta din vandring med Gud:

Det finns en radiokanal på nätet som heter Radio10 där kan du lyssna gratis på kristen musik.

1. Be om förlåtelse

5. Leta upp en församling

Ingen människa klarar av att leva

Det är en hjälp att ha gemenskap med

6. Gå en Alpha-kurs

Dopet

När du gått till en församling ett tag och förstått vad dopet innebär kan du bli döpt på din tro. Dopet är en nedsänkning i vatten till förening med Jesu död och uppståndelse. Det är en begravning av ditt gamla liv och uppståndelse till ett nytt. MONIKA EKSTRÖM

Ur Bibeln om frälsning: ”Alltså om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”. (2 Kor 5:17)

EN BÖN OM FRÄLSNING Jesus, jag kommer nu inför dig, jag kommer med all min synd och skuld. Jag vill lämna mitt liv i synd och ber dig att förlåta mig för allt. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv och därför tar

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

19

jag emot frälsningen som gåva från dig. Herre jag ger dig mitt liv. Du är min Herre, min Frälsare och min Gud. Jag ber att du ska omsluta, skydda mig och ge mig din underbara frid.


Samuel trodde livet var över Depression, hopplöshet och förtvivlan hade fått honom i sitt grepp. Medicinerna gjorde honom bara sämre. – Jag orkade inte leva längre. Då kom Jesus och tände en gnista i mig. Kampen för frihet började. Han tog inte bort allt, men han gav mig kraft att ta steg i helandets riktning, berättar Samuel Ardenfors. Samuel Ardenfors gick bibelskola i sin hemförsamling Smyrna i Göteborg. Där mötte han tjejen som senare skulle bli hans fru. – Det har varit fantastiskt att tillsammans med Anna-Lena få stå i tjänst för Gud. Att se människors liv förvandlade, människor bli frälsta, helade och befriade.

Ett djupt mörker – Efter flera år i Örnsköldsvik var det precis som att mörkret satte in full kraft, inte bara mot mig utan mot min släkt. – Det mänskliga lidandet, både i mitt eget liv och i andra människor har ibland träffat mig med all sin kraft. Då har jag som många andra ropat: ”var är du Gud?” Under några år jobbade Samuel samtidigt väldigt hårt och åkte in och ut på sjukhus för magsmärtor, tester och vård utan att få en diagnos. – Mitt allt i allt detta kaos var det som att jag började sjunka djupare och djupare in i ett mörker i mina tankar. Hopplöshet och förtvivlan hade fått mig i sitt grepp. Jag orkade inte leva längre. Allt var dött.

Samuel kämpade för att bli fri från depression och mediciner, men också för sitt äktenskap och sin familj.

ta och kampen för frihet började. – Han tog inte bort och löste allt, men han tände något på insidan och gav mig kraft att ta steg i helandets och befrielsens riktning. En vårdare hjälpte honom att börja träna istället för att använda mediciner som är extremt beroendeframkallande.

Han tände något på insidan och gav mig kraft att ta steg i helandets och befrielsens riktning.

Fel diagnos och mediciner

Kamp för frihet började

En läkare i Örnsköldsvik ställde felaktigt diagnosen bipolär sjukdom och medicinerade Samuel därefter. Efter att ha bott i Örebro ett tag flyttade de ner till Anna-Lenas hemort Odensbacken, i tro att det skulle bli bättre. – Men snart kom ännu ett slag som skulle slå hårdare än allt det andra. Min fru orkade inte mer och ville skiljas 2011. Jag var full av apati och inlagd på sjukhus.

När Samuel kämpade för att bli fri från depression och mediciner fick han också kämpa för sitt äktenskap och sin familj. – Det var som om mörkret lagt en svepning över allt så att jag inte skulle se klart. Lögnerna blev starkare än sanningen jag innerst inne visste. På något sätt märkte Samuel att Gud rörde vid honom inne på sjukhuset. Jesus kom och tände en gnis-

Lovsångens helande kraft Lovsången hade helt tystnat inuti Samuel. Men så gick han en dag in i kyrkan alldeles själv och satte sig vid pianot. – Mina händer och mitt hjärta darrade. Sakta började jag spela en gammal lovsång. Sedan spelade jag

FOTO: HANNA MAXSTAD

en till, ännu en och ännu en. Tårarna strömmade nerför mina kinder. En tid senare satt Samuel och hans fru i trädgården och pratade. Då hände något avgörande. – Vi kunde mötas i öppenhet, tårar och förlåtelse. Gud helade vårt äktenskap steg för steg. – Jag har fått möjligheten att spela in en cd med egna sånger. Min längtan är att när den kommer till en familj som är fylld av förtvivlan, hopplöshet eller depression, ska Gud låta sin härlighet komma över dem. De som upplevt att sången tystnat på insidan, ska få nytt liv. ANGELICA VICTORIN

Denna tidning har delats ut av:

20

Inblick i Trons Värld • nr 3 - 2018 • www.inblick.se

Profile for Tidningen Inblick

Inblick i Trons Värld Julnummer 2018  

I detta nummer av Inblick i Trons Värld kan du läsa nio spännande livsberättelser om människors möten med Gud, konkreta helanden och spännan...

Inblick i Trons Värld Julnummer 2018  

I detta nummer av Inblick i Trons Värld kan du läsa nio spännande livsberättelser om människors möten med Gud, konkreta helanden och spännan...

Profile for inblick
Advertisement