Page 1

NR 1 2013 WWW.INBLICK.SE

därför firar vi påsk

sid. 12

ann-christines frusna själ blev hel

sid. 4

mose ville hitta fel i bibeln sid. 9

gud fixade martins bil

sid. 5

fotbollsstjärnan mötte en riktig stjärna

sid. 6

GUSTAV BLEV helad i mammas mage sid. 2-3

1


Innehåll

Lille Gustav blev

helad i mammas mage

Elisabeth var i himlen sid 7

KnäckFotbollsstjärnan bakelse mötte den största stjärnan sid 6-7

När Thérèse och Daniel Elfving skulle få sitt fjärde barn märkte de tidigt att något var fel. Undersökningar visade att barnets ena lunga var förtätad och dubbelt för stor och tryckte undan hjärtat. Läkarna var pessimistiska och föreslog abort. Men istället blev det intensiv förbön för barnet, och när Gustav kom till världen hade undret skett.

sid 15

Åt råttgift och drack glykol

Daniel och Thérèse Elfving bor med sin familj i Gävle, där Daniel är pastor i Korskyrkan och Thérèse arbetar på Trädgårdsskolan i Gävle som rektor. 2011 blev Thérèse gravid. Paret hade då tre barn sedan tidigare. De graviditeterna hade varit utan komplikationer, men nu var det annorlunda. – I vecka tio fick jag en blödning och läkarna trodde att jag skulle få missfall. Barnet överlevde, men blödningarna fortsatte. Det var tufft, för vi var ständigt oroliga.

PÅSKEN

– dagarna då död blev till liv

sid 12

På ultraljudet i vecka 18 reagerade sköterskan direkt. – Hon sa: ”Åh, vad är det här. Det här är bland det värsta jag sett”, och så sprang hon iväg för att hämta en läkare. Vi blev givetvis jätteoroliga, det var som en kalldusch. Specialistläkaren konstaterade att hjärtat satt alldeles för långt åt höger, och sa att det kunde handla om Downs syndrom eller ett allvarligt hjärtfel. Läkarna frågade direkt om de ville behålla barnet. – Vi svarade att vi absolut vill behålla vårt barn. Abort finns inte på kartan. Men läkarna frågade gång på gång. Thérèse fick samtal via telefon från sjukhusets kurator, som frågade om paret ville behålla barnet. När Thérèse ännu en gång insisterade på att behålla barnet kunde hon inte hjälpa dem, då fick de själva ta kontakt med en annan kurator.

Smörjde magen med olja

Fostervattensprovet visade att

sid 4

Ann-Christines frusna själ blev hel omslagsfoto: gustav elfving

Gud fixade forden

sid 5

foto: privat

Inblick i trons värld, Box 15, 343 21 Älmhult Telefon: 0476-13270. Telefontid Ti-Fr kl. 9-12. Fax: 0476-13272 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Redaktion: Tomas Ander, Eva Ruderstam, Elisabeth Landin Redigering: Elisabeth Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryckort: Tryckeriet, Älmhult, www.atryck.se Annonsproduktion: Eduardo Souza, Elisabeth Landin Annonssäljare: Calle 08-59 11 22 00 Prenumeration: Tidningen utkommer fyra gånger per år och betalas styckvis. Ring för mer information. INBLICK i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

Daniel och Thérèse Elfving tillsammans med barnen Gustav 11 månader, Felicia 3 år och Emanuel 11 år. Evelina, 13 år, saknas på bilden. foto: privat

2


David Elfving är glad över sin friske son Gustav. Hans lunga var mer än dubbelt för stor och tryckte bort hjärtat. Men Gud grep in och Gustav föddes helt frisk.

det inte var Downs syndrom, specialister i Uppsala konstaterade istället att problemet var vänster lunga. – Den var mer än dubbelt så stor som den skulle vara och tryckte hjärtat åt fel håll. Lungan såg vit och förtätad ut på ultraljudsbilden. En läkare sa att fem av tio barn med det här problemet överlever inte. En annan läkare sa att åtta av tio klarar sig, men att man kanske måste ta bort lungan och att ingen kan veta hur livskvaliteten blir. – Vi hade bara berättat för de närmaste, men nu kände vi att vi skulle berätta och be om förbön. Vi gick på bibelordet i Jakob 5 där det står att om någon är sjuk ska han kalla till sig de äldste i församlingen som ska be för honom och smörja honom med olja. Så vi åkte

det kontroll, men varje gång såg det lika illa ut.

Läkarna förundrade

Hon sa: ”Åh vad är det här? Det här är bland det värsta jag har sett” och så sprang hon iväg för att hämta en läkare.

Så var det dags för sista besöket innan förlossningen. – Varje gång hade jag tänkt att nu har det nog skett ett under, men det hade det inte. Men den här gången, när jag sökte Gud, så visste jag att det var klart. Och det var det! Tidigare hade lungan varit mer än dubbelt så stor, nu var det bara lite förtätning kvar i ena hörnet. Och hjärtat hade hamnat på rätt ställe. Det var en sådan tacksamhet, så det var obeskrivligt, berättar Daniel. – Även läkarna var förundrade. För även om de sagt att det kunde gå tillbaka, så hade allt skett så snabbt. Det var ingen process, allt var bara på rätt plats.

till en äldstesamling där de bad för barnet och smörjde magen med olja, berättar Thérèse. Paret bad, vännerna bad och församlingen bad. Men oron fanns kvar. Var tredje vecka var 3

Foto: privat

Förlossningen sattes igång, men när Gustav föddes var han helt blålila och livlös. – Läkarna sprang iväg med honom, och jag tänkte att han kanske dog i alla fall. Men när de kom tillbaka skrek Gustav. Han var så fin – och helt frisk, berättar Thérèse. Med undantag av några förkylningar har Gustav hållit sig helt frisk. Lungan är frisk, han har inte haft några problem med luftvägarna och hjärtat sitter på rätt plats. – Det är ett fantastiskt mirakel! För mig har det inneburit en vila i tron på att Gud kan göra det omöjliga möjligt. För det såg helt omöjligt ut. Jag har fått se att om vi förlitar oss på Gud och lägger allt i hans händer, så kommer han med miraklet, säger Thérèse. EVA RUDERSTAM


och när vårterminen började var hon hemma med gipsat ben. Kamraten kom hem för att hjälpa henne att städa, men de pratade om Gud istället. När hon hade gått tog AnnChristine fram konfirmationsbibeln, men förstod inget av det hon läste. Då gav Gud henne en inre bild av ett vägskäl och samtidigt hörde hon en röst inom sig som sa: ”Om du fortsätter att gå den väg du går just nu, så går du rakt ner i fördärvet. Om du går den andra vägen så väljer du livet.” – Det var inget svårt val. Efteråt ringde jag min kamrat och berättade att jag valt väg. Då förklarade hon frälsningen genom Jesus för mig och jag förstod att jag hade valt rätt.

Som en privat bibelskola

Ann-Christines frusna själ blev hel

Själens sår försvann när Ann-Christine Lindström förstod att Gud älskade henne, för hennes egen skull.

Ann-Christine brukade supa med ”A-laget”, men när hon valde att följa Jesus märkte hon att alkoholbegäret försvann. Genom Arkens bibelskola fick hon också helande för sin frusna själ.

När Ann-Christine Lindström var bara fem veckor gammal dog hennes mamma. Hennes pappa var alkoholiserad och kunde inte ta hand om henne, hennes mormor ville inte. Istället hamnade hon på Vidkärrs barnhem i Göteborg. Eftersom Ann-Christine inte blev ammad fick hon engelska sjukan vilket i sin tur orsakade fel på höfterna. Människor som kom till barnhemmet för att adoptera ville hellre ha ett friskt barn, men en arbetskamrat till Ann-Christines mamma som inte kunde få några egna barn bestämde sig för att adoptera Ann-Christine.

foto: ingrid byström

slut drack jag med ”A-laget”. En dag vaknade jag upp ur ett rus och kände att det inte gick längre. Jag ropade: ”Gud, finns du så hjälp mig för jag orkar inte mer.”

– När de hämtade mig sa personalen: ”Hur vågar ni ta en sådan som hon? Hon kan ju också bli alkoholist.” Det var ord som talades ut över mig och som följde mig sedan.

Dragkamp på liv och död

Senare samma år gick Ann-Christine på Komvux och hennes bänkkamrat visade sig vara kristen. Hon hade haft en dröm ungefär samtidigt som Ann-Christine ropat till Gud, där hon såg sig själv sitta på skolbänken. Hon förstod att drömmen var från Gud och nu satt hon här bredvid Ann-Christine. – Jag var ute och söp på konstiga ställen den hösten. Ibland gick jag direkt från en fest till skolan. Jag upplevde det som en dragkamp på liv och död att sitta bredvid henne. Senare har jag fått veta att hon och hennes vänner bad för mig.

Gud passade på att ta all min smärta och läka såren i min själ. Drack med A-laget

Ann-Christine hade svårt att gå och blev mobbad under hela sin skolgång. Hon slutade skolan i åttonde klass och började jobba. – Jag upptäckte restaurang- och danslivet. Det var jättekul i början men jag fastnade i alkoholen. Det blev bara värre och värre och till

Hörde en röst

Ann-Christine skadade sitt knä 4

Med kamratens hjälp började Ann-Christine läsa Bibeln. Redan från början upplevde hon en kallelse att predika och be för sjuka och strök under allt som handlade om helande. Varje kväll när hon la sig blev bibelorden levande för henne. I och med att Ann-Christine valde väg tappade hon också lusten för alkohol och behövde aldrig gå igenom något behandlingsprogram. – Begäret har aldrig kommit tillbaka under de här 30 åren och det är ganska ovanligt. Jag kan inte förklara det. Det är ett mirakel!

Älskad för sin egen skull

Ann-Christin började på bibelskolan Jesus helar och upprättar. – Jag trodde att jag skulle bli utrustad för tjänst, men förstod snart att jag behövde bli helad själv först. Lärarna satte ord på det jag hade i min själ som var så jobbigt. Jag hade tryckt ner allt vad känslor hette. Ann-Christine förstod inte vad det innebar att vara älskad för sin egen skull, men genom extra samtal och förbön i slutet av bibelskolan släppte smärtan i bröstet och hon kunde äntligen känna att hon var älskad av Gud.

Grät i ett år

När hennes adoptivmamma gick bort, hade Ann-Christine svårt att gråta. Församlingen bad för henne och då började hon verkligen gråta. – Jag grät i ett helt år, av och till. Gud passade på att ta all smärta och läka såren i min själ. INGRID BYSTRÖM


Gud fixade Martins bil Martin Lindroos gillar att be Gud att han ska använda honom. Han tvekar inte att be för saker som inte är hela. Det kan gälla sjuka människor, men också trasiga bilar. Och Gud svarar på hans böner. – Jag har lärt mig att man kan be för allt, att Gud är större än allt vi kan stöta på, säger Martin Lindroos. Han gillar att mecka med bilar, och när han var 17 hade han köpt en billig Ford som han antingen skulle fixa i ordning till sin artonårsdag, eller sälja vidare med vinst. Bilen hade pro-

blem med servostyrningen, den hackade. Martin kunde inte hitta felet och hade inte råd att låta någon fackman laga den. Då tänkte han att Gud kunde rycka in. – Jag hade lärt mig att man kunde be för allt, att Gud är större än allt vi kan stöta på. Martin kröp in under bilen, lade handen på servostyrningen, och sa till Gud ”Du kan fixa det. Hjälp! Amen.” Sen hoppade han in och startade bilen för att testa servon. – Den hackade inte längre, den var perfekt! Sen fungerade den så länge jag hade bilen och även efter att jag sålt den. Det blev så konkret för mig att Gud var med mig.

www.pjjonsson.se

Jonsson L6800 Driftsäker och genomtänkt konkross på larv Aktiebolaget P.J Jonsson & Söner 894 41 ÖVERHÖRNÄS | Tel 0660-731 00 Fax: 0660-732 75 | info@pjjonsson.se | www.pjjonsson.se Säljare Carl-Henrik Gustafsson 070-732 76 86 5

elisabeth landin


Fotbollsstjärnan Paulin fick möta en riktig stjä För brasilianske fotbollsstjärnan Paulinho Guará är livet både fotboll och Jesus. Det var fotbollen som förde honom till Sverige, och i Sverige fick han möta en riktig stjärna – Jesus. Nu ser han sig själv som fotbollsmissionär.

på ett annat plan. Då fick Paulinho möta Jesus. – Brasilien är ett katolskt land och min familj var katoliker. Men det handlade mest om tradition. Jag visste vem Gud var, men jag hade inte mött Jesus. Men i Sverige fick jag möta honom på allvar. Det var en kompis som berättade om Jesus och tog med mig till en kyrka i Göteborg. Det var första gången jag var där, och när jag fick höra om Jesus så började jag gråta. Jag förstod att Jesus hade kallat mig hela livet. Jag gick fram och tog emot Jesus i mitt hjärta, och bestämde mig för att följa honom. Det är det bästa som någonsin hänt mig. 2008 spelade Paulinho för den sydkoreanska klubben Busan I’Park, sedan blev det en sväng tillbaka till Sverige och därefter till Portugal. Idag är han tillbaka och spelar i Brasilien.

Mötte Jesus i Sverige

Paulinho gjorde stor succé i Örgryte och blev lagets bästa anfallare. Han var kvar i laget fram till 2005 då han värvades till Hammarby. 2005 var också ett avgörande år

Paulinho växte upp i staden Sete Lagoas, mitt i Brasilien. – Jag började spela fotboll som liten. Pappa var fotbollsspelare och jag följde i hans spår. Egentligen har jag spelat hela livet, berättar Paulinho. Han fick ett kontrakt för klubben Atlético Mineiro som spelar i Brasiliens högsta liga. Klubben hade ett samarbete med Örgryte, och 2002 reste Paulinho till Sverige för att genom ett utbyte med Örgryte spela fotboll här. – Idag vet jag att det var Guds plan att jag skulle komma hit, för att få möta Jesus och för att få berätta för andra om honom.

– Som fotbollsspelare vill jag vara en förebild för andra. Min egen förebild är Kaká. Han är en världsspelare i fotboll, men trots att han spelar på den nivån så vågar han stå upp för Gud och visa att han tror på Jesus.

I mitt liv så finns Jesus på första platsen. Det är han som är det viktigaste. Fotbollsmissionär

Själv ser han sig som en fotbollsmissionär. – Jag spelar inte bara fotboll, jag pratar också om Jesus. I mitt liv så finns Jesus på första platsen. Det är han som är det viktigaste. – Alla vi som tror på Jesus, vi är missionärer. Vi ska berätta för andra att det finns en Gud som kan rädda våra liv. Det står i Bibeln att vi ska berätta om honom. Vi som vet vem Jesus är, vi måste ta ansvar för våra vänner och visa med våra liv vem Jesus är. För om du

Foto: Eva Ruderstam

6


nho rna

har Jesus bara för dig själv, hur ska då andra bli frälsta? Sedan får du lita på att den helige Ande verkar i människors liv när de får höra om Jesus. Paulinho har ingen oro om framtiden. – Jag har min egen vilja, men det viktigaste är att det blir enligt Guds vilja. Det finns många som erbjuder lätta vägar genom livet, men vi måste gå rätt väg. Jag vill leva mitt liv på det sätt som Gud vill. För han vet allt. EVA RUDERSTAM

Elizabeth var i himlen Två gånger har Elizabeth Pino Astorga besökt himlen och också sett änglar som beskyddat henne.

För Elizabeth är det övernaturliga verkligt. Hon har besökt himlen två gånger. Hon har också sett hur änglar beskyddat henne.

Efter någraz år i Sverige är Paulinho Guará tillbaka i hemlandet och spelar fotboll i ett brasilianskt lag.

Elizabeth Pino Astorga växte upp i en kristen familj i Chile. Elizabeths mamma hade cancer och dog när Elizabeth var 13 år. Hon hade svårt att förstå hur Gud kunde tillåta det. Snart efter mammans död hittade pappan en ny kvinna. Elizabeth kände sig ensam och arg på Gud och gick till skogen. – Jag tyckte att ingen brydde sig om mig. Uppe på ett berg ropade hon högt till Gud: ”Om du verkligen finns, var är du någonstans? De säger att man kan ha kontakt med dig men du hjälper mig inte!” Då upplevde hon hur något övernaturligt, heligt, kom till henne och en röst började tala: ”Jag är den som har skapat himmel och jord, jag är Fadern. Jag är den som har sänt min son Jesus Kristus för att ta världens synder. Jag har dött för dig och jag har uppstått för dig, för att du ska ha livet och kunna bli frälst.” Medan rösten talade kände Elizabeth hur ovärdig och smutsig hon var inombords. Hon satte sig nerböjd på en stock och rös7

ten fortsatte att tala: ”Vill du ta emot mig?” – Jag bara svarade ”ja” och upplevde hur en stor börda lyftes av mig. Glädje och en otrolig frid kom över mig och plötsligt kunde jag vara i den där fantastiska närvaron. Jag kände hur jag föddes på nytt, jag hörde fåglarna kvittra och jag såg träden som jag aldrig sett dem förut. Allting bara öppnades!

Första besöket

Som 17-åring blev Elizabeth akut opererad för blindtarmen. Hon fick för mycket narkos och kom till himlen. – En ängel höll mig i handen och jag såg hur de opererade mig. I himlen fick jag någon sorts tunika och sandaler och jag gick på gräs som var mjukare än den finaste matta. Jag såg Jesus stå vid en klippa och ropa på mig. Det var som om han var ett med klippan och ändå inte. Jesus sa åt Elizabeth att ta av sig skorna eftersom hon var på helig mark. Sedan visade han henne en stad vid sidan om klippan. – Den var så vacker att det inte går att beskriva den, ungefär som det nya Jerusalem förklaras i Uppenbarelseboken. Jag såg att det inte fanns någon sol utan att Gud själv var ljuset i staden och

foto: ingrid byström

det var en härlig värme där. Men Jesus förklarade att jag inte fick komma in i staden eftersom min tid inte hade kommit. Jag skulle gå tillbaka, gifta mig och få barn.

Tillbaka till himlen

Elizabeth gifte sig och fick fyra barn. Hon skulle ha fått fem barn men i femte månaden dog barnet i magen och Elizabeth fick gå igenom en skrapning. Hon sövdes ner och kom till himlen för andra gången, där hon fick träffa sin mamma. – Hon såg ganska ung ut och var väldigt vacker. Hon visade mig att mitt barn var med henne och en stor skara människor.

Änglar på jorden

Här på jorden har Elizabeth sett änglar vid flera tillfällen. En gång när en man skulle slå henne blev hon beskyddad av två änglar och mannen bara slog i luften. En annan gång var hon hemma och bad och prisade Gud. Då fick hon se en ängel med lejonansikte och tassar, omgiven av ett starkt ljus. En tredje gång fick hon se den ängel som beskyddar hennes hem. – Han hade inga vingar utan såg ut som en soldat med rustning och ett spjut. Ingrid Byström


Hope In Action

är en Svensk organisation, registrerad som ideell förening. Vi arbetar i Kenya, Uganda och DR Kongo, där våra dotterföreningar finns. Vi arbetar effektivt och professionellt, direkt på plats genom duktiga medarbetare.

Hope in Action är en Svensk organisation, registrerad som ideell förening. Vi arbetar i Kenya, Uganda och DR Kongo, där våra dotterföreningar finns. Vi arbetar VÅR AFFÄRSIDÉ ÄR ATT effektivt och professionellt, direkt på Inom affärsområdet vidareförädlade trävaror erbjuda ytbehandling av långt och plats genom duktiga medarbetare. smalt, samt tillverka möbeldetaljer till trägrossister, sågverk och möbelindustri. Hope in Action står på en kristen värdegrund,Dit och når vi genom att möta marknadens behov med rätt kvalitet, leveranssäkersamarbetar med flera lokala het, rätt pris, kunnig personal och bra maskinpark. kyrkonätverk. Se gärna vår hemsida: www.hopeinaction.se PRODUKTER Alla projekt bokförs noggrant, och ochslut hyllstegben Möbeldetaljer Paneler reviderasHyllstegar efter projektets av en internationellt erkänd redovisningsbyrå för att gåvogivaren Norrlist AB Vindelälvsvägen 4 921 94 Rusksele skall känna sigTel trygg. Allt enligt god 0950-54 10 79, 54 10 77 Mobil +46 70 341 13 81 redovisningssed. Fax 0950-54 11 37 E-post kalle@norrlist.se

Hope in Action står på en kristen värdegrund, och samarbetar Miriam, missionär och föreståndare för skola och barnhem i Ndungulu, Kenya och Tina Vd med flera lokala kyrHope in Action. konätverk. Se gärna missionär och föreståndare många fler medlemmar! Du är välkommen att göra skillnad! vår hemsida: www. Vi vill ha Miriam, för skola och barnhem i Ndungulu, hopeinaction.se Årsavgift:Kenya 100 kronor Bankgiro: 5945-1278 och Tina Vd Hope in Action. Alla projekt bokförs Hope in Action, Torggatan 2 447 30 Vårgårda Tel 0322-620061 √ IBS, irriterad tjocktarm noggrant, och revideras efter projektets slut av en interDiarrè och/eller förstoppning vid IBS nationellt erkänd redovisningsbyrå för att gåvogivaren √ Kolesterolsänkande skall känna sig trygg. Allt enligt god redovisningssed.

Effektiv hjälp vid IBS

Finns i Hälsob din uti och på k Apotek!

√ Förstoppning / trög mage √ Hemorrojder

Vi vill ha många fler medlemmar! Du är välkommen att göra skillnad!

eller där mjuk avföring är önskvärd

Årsavgift: 100 kronor • Bankgiro: 5945-1278 Adress: Torggatan 2 447 30 Vårgårda Tel 0322-620061 • www.hopeinaction.se

Lindroos Hälsoagenturer 019-331510 www.lindroos.net

Kan användas vid gravididet och amning. HUSK® Lindroos är ett växtbaserat läkemedel. För mer information läs produktens bipacksedel.

Växtbaserat läkemedel MT nr 27142

Hope in Action

Det lilla behandlingshemmet med de stora möjligheterna

Behandling

med omsorg HEM M ET 12 platser för vuxna män i behandling och 6 platser i utslussning.

XP Media

M ÅLG R U P P Vuxna män med alkoholeller drogmissbruk, även i kombination med psykiska svårigheter. 8

IN RI KT NING Furulundshemmet arbetar utifrån ett salutogent perspektiv med den kristna tron som grund. Vår målsättning är att ge klienten en ökad insikt om sin beroendeproblematik med syfte att uppnå en varaktig nykter och drogfrihet KO NT AKT A O S S Furulundshemmet Kungsforsvägen 40 81170 Järbo Tel: 0290-71040 bjorn.tornqvist@erikedin.com www.erikedin.se


Mose var muslimen som

ville hitta fel i Bibeln Mose bestämmer sig för att bevisa att Bibeln är falsk, men upptäcker istället att det är hans eget liv som har brister. Att konvertera till kristendomen skulle innebära att han blir förkastad av familjen, men han tar ett beslut som förvandlar hans liv.

När Mose kommer till Sverige är han varken flykting eller har arbetstillstånd och det blir svårt att hitta en plats att bo på. En natt när han inte har någonstans att sova, är han ute och går i Stockholm och möter en kvinna. Hon tipsar om en adress där han kan sova. – Jag ringer på och fast det inte finns plats får jag komma in ändå. Morgonen efter får Mose veta att hamnat i en kyrka. – Jag får en kalldusch! Jag hade aldrig tänkt sätta fötterna i en kyrka. Han träffar en marockan som menar att Broder Mose borde läsa Bibeln för att få svar. – Det är väl religiös stolthet och kanske panik och rädsla, men jag känner att jag vill visa att det finns fel i Bibeln. Fast jag vet egentligen inte vilka fel jag ska söka efter. Mose får en Bibel på arabiska och läser intensivt. – Jag hittar inga fel, men evangelium hittar fel i mig. Och jag fascineras mer och mer av Jesus som person. Mose får också höra narkomaner och kriminella vittna om hur Jesus förvandlat deras liv. Det går upp för honom att kristendomens Gud inte bara är ritualer utan en Gud som griper in i människors liv. – Det är som en revolution för mig. Efter två, tre veckor känner jag att jag antingen måste besluta

mig för att stanna kvar och ta emot Jesus – med de stora konsekvenser det innebär – eller gå därifrån.

som varit halvöppen nu stängds helt. Nu finns det bara en väg och det är framåt.

sådan hemsk son, och han kastar ut henne. Också mina syskon får lida.

Lyfts av Guds kraft

Förrädare

Förlorad heder

En kväll på ett möte bjuder pastorn fram människor för att ta emot Jesus i sina liv. – Jag har svårt att förklara det, men jag känner hur en kraft lyfter mig. Plötsligt ser jag att jag är där framme och böjer mina knän. Mose ber till Gud och tar emot Jesus i sitt hjärta. Han tackar Gud, på arabiska. Då kommer pastorn fram och säger att det är viktigt att Mose tackar Jesus och inte bara Gud. – Jag försöker, men jag kan inte. Det är stopp både i hjärta och tunga. De kristna runtomkring börjar be för Mose och kampen släpper. Han börjar tacka Jesus. – Det känns som om jag förflyttar mig till en helt annan plats. Det är någonting som bryts och jag uppfylls av en sådan Gudomlig kärlek och frihet. Jag vet att min synd är förlåten. Mose kan inte hålla glädjetårarna tillbaka. – Jag gråter för första gången i mitt vuxna liv. Det är en sådan befrielse! Och det blir en massa tårar. Med dopet blir det en lite annan upplevelse. – Det är inte bara befriande utan också ett allvar. Jag känner att dörren bakom mig

Moses liv tar en 180-gradig vändning och han känner att om han inte berättar om det för sin familj är han en förrädare. – Men om jag berättar det för familjen kommer de kalla mig förrädare. Mose skriver ett brev till sin familj som slår ner som en bomb. – Min pappa anklagar min mamma för att hon fött honom en

Mose berättar om det sociala tryck som finns i den muslimska kulturen. Att göra fel när det gäller religion är mycket skamligt och det är ett fruktansvärt socialt tryck man lever under. Släkten klipper till slut banden helt, i sju år. Sedan har relationerna blivit varmare och Mose har varit och besökt sin familj. elisabeth landin

9

foto: paul lindqvist

Jag uppfylls av en sådan Gudomlig kärlek och frihet. Jag vet att min synd är förlåten.


Hon styrdes av Feng Shui och horoskop

–Idag är Katarina fri Varje dag möblerade Katarina Knutsson om i sitt hem för att genom Feng Shui kunna hitta balans och harmoni i sitt liv. Hennes liv detaljstyrdes av horoskop, tarot och nummerologi. Men först när hon lärde känna Jesus kom den inre balansen.

När Katarina blev intresserad av Feng Shui förstod hon inte att det skulle komma att ta över hennes liv. Feng Shui handlar bland annat om att placera möbler utifrån de fem elementen vatten, trä, eld, jord och metall så att livsengergin blir rätt. – Jag tyckte det var häftigt hur man kunde ändra och möblera för att hitta balans. Man kunde lyckas med sådant som till exempel kärlek och pengar. Katarina slukade bok efter bok. Hon fastnade också i nummerologi, horoskop och tarotkort. Det gemensamma för dessa saker var att de skulle visa hur hon skulle leva sitt liv. Men resultatet blev inte balans, Katarina blev i stället oerhört styrd. – Jag kunde till exempel inte köpa en bil om det inte var rätt siffror på nummerplåten. Jag var väldigt bunden.

Möblerade om

Katarina möblerade om hela tiden. Hennes man kom hem till ett nytt hem varje dag. – Men det fungerade aldrig. Min man tyckte att jag inte hade någon kontakt med jorden, men han lät mig flytta grejer hit och dit. Om det var papper eller grejer undanslängda i ett hörn kunde Katarina bli jättearg. Hon minns hur hon köpte en trebent groda med ett mynt i munnen och olika Buddhafigurer som skulle placeras ut på rätt plats. – Grodan skulle stå precis innanför ytterdörren, vänd inåt och med en guldpeng i munnen. Det skulle

tvådd och det var helt fantastiskt! Katarina upplevde påtagligt att hon blev en ny skapelse. – Jag blev helt befriad, från allt dumt jag hittat på. I kraften från Gud blev jag befriad. När hon kom hem frågade hennes man vad som hänt. – Han såg att jag var så glad, och så lugn och harmonisk. Jag var en helt annan tjej.

bringa mycket pengar. Och jag kunde absolut inte ha en spegel framför ytterdörren, det skulle bli alltför stark energi. Idag ser Katarina hur bunden hon faktiskt var. Men hon vill inte döma de människor som tror på det. – Det låter ju så fint. De tror att de kommer att få balans genom det. Det låter också logiskt, som till exempel grundelementen, eller färger som hör ihop, och färguppsättningar.

Banden bröts

Katarina började gå till en kristen hemgrupp och hennes tro började växa. Hon började också gå på själavård och ta i tu med sitt andliga förflutna. – Jag började bryta de band som jag hade med mig från mitt gamla liv i det ockulta. Vid ett tillfälle talade Katarina med egen mun ut frihet över sitt liv. – Då var det som om ett spindelnät som fängslat mig gick sönder. Det hände när jag sa att jag bröt banden. Katarina åkte åkte också till återvinningen med alla ockulta saker. – Jag rev sönder alla ockulta böcker, blad för blad, så att ingen skulle kunna läsa skräpet och jag kastade alla kinesiska porslinsfigurer som symboliserade olika gudar. Efter en tid märkte Katarina att hennes gamla tänkande där hon hela tiden höll koll på siffror, började försvinna. – Idag kan jag titta på bilplåtarna när jag är ute och kör. Jag ser siffrorna, men sen är det inget mer. Jag lägger ingen vikt vid det. Och det kan vara rörigt som hejsan hemma utan att det stör mig. Arbetskamraterna har också sett förändringen. – Dom kommer och säger ”Vad du har blivit snäll!”. Förut var jag hård, burdus och elak.

Borstade rent på insidan

En dag berättade väninnan Ehwa att hon hade blivit kristen. – Jag tänkte att jaha, nu var jag övergiven på grund av Jesus också. Jag tänkte att det varar väl en stund, sen är det något nytt som gäller. Men så blev det inte. Istället följde Katarina med Ehwa till ett kristet möte i Köpenhamn.

Min man såg att jag var så glad, och så lugn och harmonisk. Jag var en helt annan tjej. – Jag minns att jag tyckte om musiken och jag satt och bad och tänkte: Är jag mogen för det här? När talaren gjorde inbjudan för de som ville möta Jesus kände Katarina en dragningskraft. – Jesus drog i mig. Jag tänkte att det här kan väl inte vara farligt. Jag tog ett kliv ut i mittgången och vips stod jag där längst fram och vi läste frälsningsbönen. – Det kändes som att någon tog en stor borste, och tvättade mig ren på insidan. Jag kände mig ren-

Gör inte ont längre

Katarina berättar att hon blev mobbad i skolan som barn och det 10

gjorde att hon tidigare hade en hård attityd. Också såren från mobbningen under skoltiden kunde Jesus lyfta bort. – Jag förlät dem för det de gjorde mot mig då, så idag kan jag möta dem på stan och se dem med helt andra ögon, Jesu ögon. Vi bad i cellgruppen och det var som att jag blev förlöst. Det var riktig försoning och jag blev fullständigt fri i hjärtat. Idag kan jag se dem som var så elaka och det gör inte ont längre. Jag tänker bara att de inte visste bättre. ELISABETH LANDIN


Magnus Thor AB - Ängebygården - 743 91 Storvreta tfn : 018-4440220 • www.magnusthorab.se

P-O Folkes Lantbruks AB tel: 0515-32023

foto: elisabeth landin

11


PÅSKEN

– dagarna då död blev till liv Den mest kända filmen om påsken är The Passion of the Christ. Jesus spelas av Jim Caviezel. Regisör är Mel Gibson.

Synden i människan var ett hinder för att Gud skulle kunna ha gemenskap med henne. Synden innebar också i slutänden ett straff – döden. Både andlig och fysisk död. Guds son Jesus föddes till jorden för att kunna ta straffet i människans ställe. Under tre år visade Jesus genom sitt eget liv vem Gud var, att Gud älskar varje människa och vill ha gemenskap med henne. Under påsken dödades Jesus av romarna, påhejad av judarnas religiösa ledare. I Jesu död bröts inte bara synden, utan också varje sjukdoms makt över människan. Därför ser vi idag att människor blir helade. Helandet gäller både för kroppen och för själen, precis som det står om i den här tidningen.

Blodets innebörd

I samband med påsken talas det mycket om Jesus blod. Det kan upplevas som lite otäckt, men är

genom sin innebörd något viktigt och positivt. Blodet är en symbol för livet. Det är också Jesus blod som renar från synden. Vid ett flertal tillfällen under långfredagen rann Jesus blod. Det rann bland annat när han fick piskrapp, när en krona av törne sattes på hans huvud, när han spikades fast på korset och när en soldat stack ett svärd i sidan på Jesus.

giösa ledarna inte döma någon till döden, så de gick till Pilatus för att få hjälp. Han var de romerska ockupanternas landshövding. Pilatus sa till den folkmassa som samlats, att Jesus inte gjort något som förtjänade döden. Men folket uppviglades av de religiösa ledarna och skrek att de ville att Jesus skulle korsfästas. Pilatus var rädd för oroligheter och uppror och gick med på deras begäran. På en platta där man skrev vad den som skulle avrättas var skyldig till, lät Pilatus skriva om Jesus: Jesus från Nasaret, Judarnas Konung.

Tog straffet själv

Jesus var tvungen att bära straffet för människans synder helt själv, utan hjälp av någon människa. När Jesus togs tillfånga flydde hans lärjungar av rädsla för att själva bli fast. En av dem, Petrus, var så modig att han ändå följde efter på avstånd. Men när människor runtomkring kände igen Petrus som en av Jesus lärjungar, förnekade Petrus att han kände Jesus.

Jesus helar en mans öra.

Jesus fick själv bära sitt kors.

Korset

Korsfästelse är en romersk avrättningsmetod där man spikar upp de dödsdömda på två träbjälkar. Eftersom Jesu död är det viktigaste inom kristendomen, har korset fått bli dess mest använda symbol. Hängandes på korset sa Jesus till Gud: Fader förlåt dem, för de vet inte vad de gör.

Dömdes till döden

Jesus hade inte gjort något fel, han hade inte begått någon synd. Ändå ville de religiösa judiska ledarna döda honom. De var rädda för honom och avundsjuka på honom för att folket älskade Jesus. Enligt judisk lag kunde de reli-

Besegrade döden

På tredje dagen uppstod Jesus från döden. Han var lagd i en grav som vaktades av romerska soldater, men på påskdagen rullades ste-

Två rövare korsfästes samtidigt som Jesus, på en plats som kallas Golgata. foton: the passion

nen framför öppningen bort och Jesu kropp fanns inte längre kvar. Senare visade sig Jesus för många av sina lärjungar innan han for till himlen. På samma sätt räddas den som tar emot Jesus från döden. Efter vår fysiska död lever själen kvar i himlen, tillsammans med Jesus. elisabeth landin

Tel: 070-372 07 84, 070-609 63 20

Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Då firas att Jesus, Guds son, tog straffet för varje människas synd och skapade en öppen väg till Gud.

foto: The passion

Tel: 070-372 07 84, 070-609 63 20

12


Hur kan jag komma till Gud?

Att komma till Gud är inte svårt. Han älskar dig och längtar efter att du ska börja tala med honom.

Det som hindrar oss att komma till Gud är först och främst vår synd. Man kan säga att synd är att vända sig bort från Gud, att välja bort honom och inte vilja tro på honom. Allt annat som vi kallar synd, som till exempel lögn, mord och egoism, är ett resultat av detta. Bibeln säger att syndens lön – alltså resultatet eller frukten av synden – är döden. Det är inte svårt att hitta tragedi och död runtomkring oss. Idag kan du välja att vända dig mot Gud. Men för att få gemenskap måste synden bort. Straffet för all vår synd tog Jesus på sig, när han dog på korset. Jesus är Guds son och han valde att komma till jorden och leva som människa. Han visade vem Gud var och människor blev helade och fria. Då Jesus blev människa levde han utan synd och kunde därför ta varje människas straff, straffet för synden. Genom Jesus kom förlåtelsen och vägen blev öppen till Gud.

len som heter Nya Testamentet. Som barn behöver man också föräldrar – i tron. Därför är det viktigt att du hittar andra kristna som har vuxit lite i sin tro och som kan svara på dina frågor. I Sverige finns det många olika kyrkor med många olika yttre sätt att tillbe Gud. Det kan vara bra att leta runt lite tills du hittar en församling som du trivs i. Kanske finns det en församling nära dig som gett dig den här tidningen och då kan de ha skrivit adressen längst ned på baksidan

Det enda du behöver göra är att tala till Gud, på samma sätt som du talar till en vän. Be honom att förlåta dig dina synder och göra dig ren på insidan. Har du svårt att hitta egna ord, finns en bön här nedan. Vad som händer är att Gud flyttar in i ditt innersta. Människan består av kropp, själ och ande. Anden är den plats i människans innersta där hon har kontakt med Gud. När du blivit förlåten har du blivit ren i din ande och Gud kan bo där genom sin Helige Ande. Därifrån kan du börja ha en relation med Gud. Genom din ande kan du lära dig höra Guds röst. Du kan också bli ett redskap för Gud.

VAR?

Ett nyfött barn

av denna tidning. Du kan börja med att besöka dem. På www.kyrksajten.se finns ett register med över 4 200 svenska kyrkor. Där kan du få hjälp i ditt sökande.

HUR?

Den som just tagit emot Jesus i sitt hjärta, är som ett litet nyfött barn på insidan. Bibeln talar om att vi är Guds barn. Som barn har man mycket att lära. Bibeln är en fantastisk bok, den är Guds ord till dig. Att läsa Bibeln är som mat för ditt inre och det är lättast att börja med den andra de-

En bön om frälsning Jesus, jag vill bli Din efterföljare. Jag kommer till Dig och erkänner att jag är en syndare. Jag vet att jag inte kan göra mig godkänd inför Gud genom mina egna ansträngningar. Jag tror att Du hängde på korset för att bli dömd i mitt ställe. Jag litar på att Du frälser mig från det straff jag förtjänar. Jag litar på att Du ger mig ett nytt liv. Jag är övertygad om att Du är den ende som kan ge mig evigt liv och sann gemenskap med Gud. Ge mig den fria gåvan av Din Helige Ande så jag kan leva ett liv som ärar dig. Tack Herre Jesus för din kärlek. Ge mig styrkan och visheten jag behöver för att följa Dig som min Herre. Led mig till den rätta församlingen och omringa mig med andra kristna som hjälper mig med min nya livsresa, i ditt heliga namn, Jesus. Amen. Skriv eller ring gärna till tidningen Inblick i Trons Värld och berätta vad som hänt i ditt liv. Box 15, 343 21 Älmhult, tel 0476-132 70. Vi vill då också skicka ett gratis Bibel- och bokpaket till dig! Gud välsigne dig och välkommen in i familjen!

Detta säger Bibeln om frälsning: Jesus sade till honom: ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern [Gud] utom genom mig. (Johannes evangelium 14:6)

Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem. (Romarbrevet 3:23-24)

Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst. (Romarbrevet 10:9)

13

Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit. ( 2 Korinterbrevet 5:17)


Skilltryck AB

Lantbrukare Lennart tidqvist 0515-72 51 73

Rohdéns Trä & Bygg • Vekhyttan, Fjugesta Tel: 0585-240 48 • Fax: 0585-241 06 info@rohdenstraobygg.se • www.rohdenstraobygg.se

Gillar du den här

tidningen? Vill du läsa mer?

– Prenumerera på Nyhetstidningen Inblick så får du tre nya reportage varje vecka, dessutom 15 sidor med nyheter, pyssel, m m.

Jag vill prova på Nyhetstidningen Inblick.

Namn:

....................................................................................................................................................................................................

Adress:

...................................................................................................................................................................................................

Postadress: ................................................................................................ Telefon: .......................................................................... E-post:

...................................................................................................................................................................................................

Beställ nu! Ring 0476- 132 70

eller besök vår webbsida och klicka på ”Prenumerera” - www.inblick.se. 14

ITV 2013_1

Ja, tack!

Prova 12 nummer för bara 149 kr!

Porto Betalt

Kristen Tidning i Sverige AB

SVARSPOST 20557772 343 20 Älmhult


Missbruket drog Christian ner i djupet

– åt råttgift, drack glykol I tio års tid var Christian Anker totalt beroende av läkemedel. När han inte hade starka morfintabletter i kroppen fick han sådan abstinens att han frös så han skakade. Men han lyckades lämna drogerna, och han fann livets mening – hos Jesus.

En whiplashskada blev början till Christians tablettmissbruk.

År 2000 var Christian Anker med om en bilolycka. Ingen i bilen hade bälte. – Vi fick vattenplaning och bilen flög av vägen. Lyckligtvis undvek vi att krocka med andra bilar, men vår bil flög 20 meter och voltade fyra varv. Olyckan gav Christian en whiplashskada och stora problem med ryggen. Han fick starka mediciner för att lindra smärtan, och utvecklade ett läkemedelsberoende. – Utan starka morfintabletter i kroppen fick jag abstinens. Jag frös så att jag skakade, och det fanns bara en sak som hjälpte – mer morfin. Jag blev totalt avtrubbad av alla läkemedel. I tio år var Christian beroende av läkemedel och de sista åren blev medicinerna allt starkare. Två gånger har han också åkt in på sjukhus för avgiftning. – Under drogtiden fattade jag att det finns mer än det man fysiskt kan se. Och det finns inte bara goda krafter, utan även onda. Första överdosen inträffade när jag försökte få kontakt med andevärlden. Jag fick verkligen se det onda.

foto: eva ruderstam

Åt råttgift och drack glykol

Christian frös så mycket att han drack glykol, han fick för sig att det kunde få honom sluta frysa. Han stoppade också i sig råttgift, som en del av en hallucination om råttor. Kombinationen glykol och råttgift är dödlig. Christian hamnade i koma och kom in på avgiftning. – Jag överlevde, men jag hade fått i mig så mycket droger att hjärnan hade slagits ut. Jag kunde inte gå, och hamnade i rullstol. Så jag fick lära mig gå igen. Ändå tog jag 15

inte det så allvarligt. När jag väl blev bättre och kom ut började jag medicinera igen. För det var bara droger som fick mig att må bättre.

Viktigt beslut

2010 fattade Christian ett beslut. – Jag ville inte fortsätta leva i det här träsket. Jag såg inget ljus. Men jag kom in för avgiftning igen och kom då till Kris i Laholm. Han började också gå till Frälsningsarméns café i Laholm. Ett av de stående inslagen på caféet är att alla som kommer får ta en liten lapp med ett bibelord, och får sitt bibelord för dagen uppläst. – När jag fick mitt bibelord uppläst fick jag se bilder i mitt inre. Jag såg mitt liv som ett pussel. Jag hade hällt ut ett jättestort pussel på ett bord, och börjat vända bitarna rätt. När jag fick höra bibelordet var det som om jag började se en ordning, jag fick ett mönster för hur jag skulle lösa pusslet. Jag började förstå varför jag finns till och vad som är meningen med mitt liv. Christian kom tillbaka för att få fler Bibelord och för att lära sig mer om Gud. – Jag fick höra talas om den Helige Ande och att man kunde ta emot honom i sitt liv. Jag ville prova, och samtidigt tänkte jag testa Gud. Jag hade en nerv i ryggen som alltid gjorde ont. Och jag sa till Gud, att om du kan fixa den smärtan, då är jag såld. När jag satte mig i stolen efteråt märkte jag att spänningen i ryggen som jag levt med i flera år, plötsligt var borta. Jag förstod att Gud är verklig och att han har helat mig.

En annan verklighet

Nu har Christian varit drogfri i två och ett halvt år, och det är ett år sedan han tog emot Jesus i sitt liv. – Jag har fått en helt annan verklighet. Jag har Jesus som jag kan prata med. När jag fick kontakt med den Helige Ande, kände jag att jag kom in i det riktiga ljuset och jag kan säga till andra att genom Jesus finns det ett hopp. eva ruderstam


mirakel i vardagen Annika och Christer upplever

När Annika och Christer Nilsson placerade sitt barn på ett kristet dagis visste de inte att det var början på ett äventyr med Gud, ett meningsfullt liv kantat med vardagsmirakel.

Till första advent bjöds familjen in till en familjegudstjänst i den kyrka som drev deras barns dagis. Annika och Christer började umgås med pastorsparet. De ställde många frågor och lånade också böcker. – Vi plöjde säkert igenom 20-30 stycken. Det var spännande böcker, men ändå kändes det inte som om det var något som gällde oss, säger Krister. Men så en dag slog det ner som en bomb i Annikas liv. – Är inte livet mer än det här. Att äta, sova, jobba och kanske ha lite kul ibland. Det kändes så meningslöst. Och sakta började jag ta in mer och mer.

Vibrerade i luften

När Annika och Christer träffade sina kristna vänner avslutades varje kväll med bön. – Det kändes som om det vibrerade i luften, säger Christer. Annika följde sedan med till ett möte med Arne Höglund. – Predikan grep mig och det var första gången som jag fattade att det här faktiskt gäller mig. Att jag också kan få vara en del av detta. Så jag sträckte upp min hand när Arne frågade. Det var ljuvligt. Och när jag kom hem så frågade jag Christer: Kan inte du bli frälst?

En ström av bön

En tid senare, när Annika och Christer bjudit hem sina kristna vänner och kvällen avslutades med bön, så började Christer be. – Jag hade aldrig bett tidigare, men den Helige Ande kom över mig, det kom som en ström och sedan började jag stortjuta. Jag förstod knappt vad som hände, det var liksom inte jag, utan Guds Ande som överbevisade mig. Efter det här upplevde makarna att den Helige Ande började undervisa dem.

Annika och Christer Nilsson sprudlar av entusiasm när de berättar om sin tro. Jesus gör mirakel i vardagen. foto: eva ruderstam

– Vi förstod att vi skulle be, men vi visste inte vad, så vi bad Fader vår. Och Gud ledde oss till människor som kunde berätta och undervisa oss mer.

pengarna, så kommer Gud att lösa det, berättar Annika och fortsätter: – Samma dag gjorde vi ett snabbt besök i en affär. Under tiden stod sonen utanför vid cyklarna. När vi kom ut låg det fyra hundralappar runt cykeln. De hade inte varit där innan och sonen hade stått på platsen hela tiden, men inte sett hur de kommit dit. Vi förstod att Gud hade gripit in, så vi tog pengarna och gick raka vägen och köpte ett nytt månadskort. Pengarna räckte precis.

Änglar måste tagit hand om vår bil. Vi möttes front mot front, men kolliderade aldrig.

Olyckan som kom av sig

En annan gång i början av 90-talet fick de övernaturligt beskydd på vägen. – Vi körde 100 mil mellan Halmstad och Östersund. Klockan var sju på morgonen och vi hade

Hittade pengar

Annika och Christer har fått se många under och tecken i vardagen, också när det gäller ekonomi. – När vi under en tid bodde i Rinkeby hade vi väldigt ont om pengar. Barnen behövde månadskort på tunnelbanan för att ta sig till skolan. Men när ena barnet tappade sitt månadskort hade vi verkligen inga pengar att köpa ett nytt. Jag sa att om vi så ska hitta

Denna tidning har delats ut av:

16

kört hela natten. Vi hade våra tre barn i baksätet, det var vinter, halt och smal väg, och vi hade precis sett skyltar om att vi körde på en olycksdrabbad vägsträcka, berättar Christer och fortsätter: – Då möter vi en lastbil, och Annika ropar: Jesus! För samtidigt är det en bil som håller på att köra om lastbilen. Bilen kommer rakt mot oss i vårt körfält. Jag hinner inte väja, inte göra någonting. Men det är som att det bara skakar till och så ser vi bilen i backspegeln istället. – Jag kan inte förklara det, för vi förstår inte hur det gick till, men jag är övertygad om att änglar måste ha tagit hand om vår bil. För vi möttes front mot front, men kolliderade aldrig. EVA RUDERSTAM

Inblick i Trons Värld - påsk 2013  

Tidningen med livsberättelser om mötet med Jesus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you