Page 1

NR 1 2012 WWW.INBLICK.SE

carina hittade den starkaste kraften

Gud helade yvonnes hjärta sid 6-7

sid 12-13

GÖRAN SKYTTE VÄNDE OM

sid 16

norges förre statsminister: jesus är viktigast sid 9

rolf trotsar dödsdomarna sid 5

marxisten tomas hittade

bättre ideal sid 10-11

annika östberg:

jag har hittat friheten sid 2-4

1


Innehåll

Bakom fängelsemurarna hittade Annika Östberg en större frihet än den som öppna murar kan erbjuda. Hon fann friheten på insidan.

sid 16

Göran skytte vände om

”Nu har ja g hittat fri h

sid 9 fd. statsministern:

”Jesus är viktigast”

Efter 28 år i amerikanskt fängelse kom Annika Östberg till Sverige. Idag är hon en fri kvinna – i dubbel bemärkelse. – Min Gud har tagit mig genom det mörkaste mörka. Och för det är jag evigt tacksam. Jag har fått uppleva förlåtelse, och jag har fått en uppgift. Att berätta för andra att det finns hopp, en väg ut. Jag vill använda mina erfarenheter för att hjälpa andra. Och jag har full tillit till att Gud kommer att ta hand om mig även i den rollen.

sid 7

Gud räddade hönsen

sid 12-13

Carina mötte den starkaste kraften

sid 9

Fri från missbruk omslagsfoto: Annika Östberg

Det börjar dystert. Annika var elva när hennes mamma flyttade till USA för att gifta sig med en rik amerikan. – Jag sattes i privatskola, men jag passade inte alls in. Jag var för lång, för blond och för utländsk. Mamma hade inte tid. Hon hade fullt upp att lära sig en helt ny värld, och den fina vänskap som vi haft försvann. Jag såg det som att min styvfar hade stulit min mamma. Annika hittade en grupp ungdomar som gick till en annan skola, och med dem kände hon sig hemma. Hon började gå till en tonårsgrupp – och där träffade hon en kille som hon blev förtjust i. – Han var 24 och jag var 13, och när mamma fick reda på det blev det liv. Så vi rymde, till hippie-livet i San Fransisco. Efter några veckor åkte killen hem igen, men jag stannade kvar. Annika träffade en annan

sid 6

Gud helade Yvonnes hjärta foto: Eva Ruderstam

Inblick i trons värld, Box 15, 343 21 Älmhult Telefon: 0476-13270. Telefontid Ti-Fr kl. 9-12. Fax: 0476-13272 Internet: www.inblick.se, info@inblick.se Ansvarig utgivare: Börje Claésson Redaktion: Tomas Ander, Eva Ruderstam, Elisabeth Landin Redigering: Elisabeth Landin Bankgiro: 406-2501 Plusgiro: 515868-8 Tryckort: Tryckeriet, Älmhult, www.atryck.se Annonsproduktion: Eduardo Souza Annonssäljare: Calle 08-59 11 22 00 Prenumeration: Tidningen utkommer fyra gånger per år och betalas styckvis. Ring för mer information. INBLICK i Trons Värld ges ut av Kristen Tidning i Sverige AB.

2

man. Hon introducerades för droger, och efter första heroinsprutan var hon fast. – Drogen tog bort smärtan, som kom av ensamheten. Så jag fortsatte använda droger, och när pengarna inte räckte till, så började jag – som så många andra – att prostituera mig. Då var jag 15 år gammal.

Mamma som 16-åring

Annika blev gravid och födde sin son Sven som 16-åring. – Jag var drogfri då, och när jag första gången visade honom solnedgången så lovade jag honom att jag alltid skulle finnas där för honom. Men det löftet kom jag att svika, för drogen var ännu starkare än moderskärleken. Annika sålde sin kropp för att få pengar till mat och droger – och när hon kom hem fick hon stryk av sin kille. – En dag fick jag nog. Jag packade lite saker i blöjväskan, tog med mig Sven och stack iväg. Annika flyttade in hos en av sina stamkunder. Hon försökte bli drogfri, men lyckades inte. Det enda som fungerade var ett metadonprogram, men det kostade mycket pengar, och när Annika kom efter med betalningen blev hon utsparkad från programmet – och tillbaka på ruta ett.

Amerikanska drömmen

– Jag tog alltid droger innan jag gick till gatan – för att kunna klara det. Men en kväll när jag injicerade såg jag Sven, som då var två år. Han lekte med en penna och prickade sig på armen för att härma


ag i heten” mig. Då bestämde jag mig för att ändra livet – hitta en man, gifta mig och leva den amerikanska drömmen. Det lyckades hon med, och familjelivet bestod i sex år. Men en dag, när Annika och Sven kom hem efter ett besök hos mamman, hade mannen hittat en ny kvinna, länsat bankkontot och stuckit. – Då gav jag upp. Jag struntade i allt och gick tillbaka till det som jag visste tog bort smärtan – drogerna. Jag lämnade Sven hos hans pappa, som då övergett droger för alkohol, för jag ville inte att han skulle se vad som hände med mig. Annika träffade en ny man som sysslade med droger, och när pengarna och drogerna tog slut började de skriva ut checkar utan täckning, handla varor på checkarna och sedan sälja varorna mot pengar.

Morden

Så kom den ödesdigra dagen som kom att förändra hela Annikas framtid. Annika och Bob skulle sälja ett parti varor, men något gick snett och forts. nästa sida

FOTO: EVA RUDERSTAM

3 3


forts. från föregående sida.

det slutade med att Bob sköt mannen. – Jag stod vid bagageluckan och såg inte mordet. Men Bob skrek att jag skulle hoppa in i bilen – och så flydde vi iväg. Jag vräkte i mig allt jag hade för att döva synen av den döde, men jag vet att Bob frågade om vi skulle till Mexiko eller Kanada. Det enda jag kunde tänka på var Sven – att jag måste få se honom en gång till. Så jag tjatade mig till att vi först skulle köra för att träffa honom. På vägen fick de punktering på bilen, och en polis stannade. – Han var en fin man som stannade bara för att hjälpa oss, men jag var tillsammans med en ond man. När polisen vände sig om, så sköt Bob honom i ryggen. – Under en sekund blev hela min värld totalt tyst, och jag såg små punkter som dök upp på mannens skjorta. Sedan rusade alla ljud in i mitt medvetande igen. Det här mordet har jag levt med ända sedan dess, inte minst i mina mardrömmar.

Möjligt dödsstraff

Annika och Bob greps och hamnade i häktet. Där dog Bob sju månader senare av bruten hals. – Det var som att vakna i sin värsta mardröm. Jag stod inför ett möjligt dödsstraff, det var vad åklagaren hade föreslagit. Den amerikanska lagen säger att om du begår ett brott tillsammans med någon, och någon dör – då har båda gjort sig skyldiga till mord – oavsett vem som utförde handlingen. Det blev inte dödsstraff, men 1983, efter två och ett halvt år helt isolerad, fick Annika sin dom – 25 år till livstid. Hon flyttades till Californa Institution for Women, ett jättefängelse byggt för 950 tjejer, men som så småningom kom att inrymma 3 000 fångar. – Jag anpassade mig och fick lära mig att hålla både anstaltens och fångarnas regler. 1985 kom nästa mardröm, då fick jag reda på att min son hade dött i en trafikolycka. Jag fick kramar och kärlek av tjejerna, men också heroin för att lindra smärtan, och under fyra års tid knarkade jag inom anstalt, något som både är farligt och vanskligt. 1989 upptäcktes missbruket och Annika sattes i ett fängelse inom fängelset.

”Visa mig vägen ut”

– Där vände jag mig för första gången till Gud. Jag sa: Gud ta mig, eller visa mig vägen ut. Och så hoppades jag att jag inte skulle behöva vakna. Livet gick vidare, men något hände där. Saker började gå åt rätt håll. I efterhand kan jag se att ända sedan den dagen, så har jag

När Annika Östberg berättar sitt liv så kommer det många för att lyssna. Här talar hon på en kvinnofrukost i Söderportkyrkan i foto: eva ruderstam Tingsryd.

nade mig att ställa frågan, och be Gud om förlåtelse. Annika letade upp en plats på rastgården där hon var lite för sig själv, och så började hon diskutera med Gud. – Jag sa: Om du finns, om det är möjligt, så ber jag så mycket om ursäkt. Förlåt mig. Då hände något, hela kroppen ryste och det var som om en tyngd lyftes av mig. Något var bara borta, och jag kände att jag kunde andas. Jag förstod inte vad, men jag visste att något hade hänt. Annika hade en bild av Gud som väldigt dömande. Den bilden fick hon ändra. – Jag insåg att Gud var någon helt annan än jag hade föreställt mig. Öm, kärleksfull och förstående. Annika fick också en ansvarsfull uppgift inom fängelset. Hon hjälpte medfångar med olika skrivelser, och blev även vald som fångarnas representant gentemot fängelseadministrationen. – Känslan av att vara till nytta, den gjorde att jag inte blev bitter.

Jag tyckte inte att man kunde be om förlåtelse, när man hade människors död på sitt samvete. blivit styrd åt ett håll. Det har kommit människor i min väg som har lett mig vidare, och det kan omöjligt vara en slump. – När jag kom tillbaka till det vanliga fängelset träffade jag en gammal kompis som nu var drogfri och började berätta om en gemenskap som hjälpt henne. Jag var först väldigt avig, men jag hittade gemenskapen och genom den en väg ut ur missbruket, som kom att betyda oerhört mycket. En annan person som kom att betyda enormt mycket var Leif Eliasson, präst från Svenska Sjömanskyrkan i San Pedro. – Han kom på besök och pratade om allt från väder till politik. Ibland sköt han in en sats om vad Jesus sa eller gjorde, eller kanske något Bibelcitat, och sedan fortsatte vi att prata. Men det var ord som jag fick med mig, något att tugga på.

Flytten till Sverige

En dag hörde hon sitt namn ropas. Hon hade fått det årliga svaret på flyttningsbegäran. – Varje år begärde jag att bli förflyttad, och varje år fick jag ett brev med en identisk text, som innebar avslag. Men i sista stycket stod det att min begäran att förflyttas blivit godkänd. Jag trodde inte mina ögon. Och så i april 2009 – efter 28 år i amerikanskt fängelse – förflyttades hon till Sverige och kvinnofängelset Hinseberg. En tid senare fick hon ett tidsbegränsat straff och i maj 2011 blev hon slutligt fri.

Förlåtelsen

– Han började också prata om förlåtelse och frågade mig om jag hade förlåtit mig själv. Jag tyckte inte att man kunde be om förlåtelse, när man hade människors död på sitt samvete. Men Leif uppma-

– Min Gud har tagit mig genom det mörkaste mörka. Och för det är jag evigt tacksam. Men det är människor som har dragit mig upp och som har hjälpt mig. Vi är alla Guds armar och ben, och nu har jag fått ett ansvar, en ny uppgift. Jag är nästan 60 år, men ändå så börjar mitt liv om från dag ett. – Men jag har full tillit på att Gud kommer att ta hand om mig även i min nya roll. Idag är jag ute och berättar att det finns hopp, en väg ut. Jag vill använda mina erfarenheter för att hjälpa andra.

Tro och ansvar

Under fängelsetiden var det tron på Gud som många gånger höll Annika uppe. – Tron innanför murarna var något som jag kunde luta mig väldigt hårt på. Det var ett stöd, en hjälp och ett skydd. Det var Gud som gjorde att det fanns en mening med saker. Många gånger testade jag Gud, och jag blev aldrig utan svar. Det kan man kanske försöka förklara bort, och jag har ju inga skriftliga bevis. Men jag tolkar det som att Gud grep in, och min Gud har blivit mer definierad och personlig över tiden. – Idag handlar tron också om att uppskatta de gåvor jag har fått. Att ta tid att säga tack. Det innebär också ett ansvar. Jag brukar be Gud låta orden i mitt hjärta hitta till munnen när jag ska berätta min historia. För mitt hjärta är att förmedla för andra att det finns en väg ut. Alla får vi uppleva jobbiga perioder. Men vi måste gå vidare. Det har jag lärt mig att göra. EVA RUDERSTAM

033-291800 • www.gedetvidare.nu 4


Sanna var polischef i Iran förstod eller frågade varför. Tillbaka i Teheran fick hon tips om en hemlig ”huskyrka”. Här fick hon veta att ”mannen i kungamanteln” var till även för henne och här fick hon bli frälst och fri.

Iranska Sanna Mansouri var en tuff polis med hög ställning i samhället, men när hon vägrade bära slöja förlorade hon sitt jobb. Hennes andliga hunger ledde henne till en hemlig huskyrka i Teheran.

Idag är Sanna Mansouri pastor.

Slöja eller arbete

Förhållandena i Iran skärptes dock och nu började det bli farligt för polisofficeren att vara en kristen. Slöja och andra restriktioner i klädseln blev ett måste, men Sanna, som upplevt att hon blivit fri, vägrade och fick erfara följderna. Hon åtalades och förhördes och ställdes inför valet: Antingen har du att acceptera fängelsestraff eller att lämna din befattning utan rätt till någon ersättning! Sanna valde att lämna sin position och bestämde sig för att istället ägna ännu mer tid åt arbetet inom församlingen.

Sanna föddes i en islamsk familj i den iranska huvudstaden. I samband med en svår sjukdom när hon var fem år såg hon i en dröm en man i kungamantel stå vid hennes bädd, en vacker gestalt, som tog hennes hand och utstrålade kärlek och vänlighet. Efter detta började hennes tillfrisknande. Sanna var duktig i skolan och klarade också långt senare den tuffa utbildningen på polishögskolan. Stort var det också när Sanna blev ett av Irans första kvinnliga polisbefäl. Efter en tid fick Sanna i uppdrag att resa till Washington i USA. Här fick hon tillfälle att söka efter ”mannen i kungamantel”, som visade sig för henne vid sjuksängen och som hon senare också fått besök av i drömmen, även i tonåren. Söndag efter söndag satte hon sig på sista bänken i en katolsk kyrka för att få veta sanningen. Men trots att hon grät av förtvivlan var det ingen som

Hängdes på öppen gata

Läget för de kristna försämrades och en dag greps och och hängdes församlingens pastor på öppen gata. Nu förstod Sanna att det var hög tid att fly och som genom Guds ledning lyckades hon, med familjen, att ta sig till Sverige. Idag arbetar hon som pastor i Missionskyrkan. LARS SAMUELSOHN

Rolf trotsar dödsdomarna – Oavsett omständigheterna i livet, så finns det alltid skäl att glädja sig i Gud. Det säger Rolf Auke som flera gånger fått dödsdomar av läkare, men som fått uppleva hur Gud gör under.

Rolf Auke är en välkänd predikant, som har sin bas i norska Tønsberg men som reser och predikar i många länder. Men livet har inte varit problemfritt. Flera gånger har han drabbats av allvarliga sjukdomar, men flera gånger har han också fått uppleva fantastiska helanden. – En gång på tidigt 80-tal så kände jag mig sjuk och sökte läkare. Röntgenplåtarna visade en stor cancertumör i magen och jag bokades in för operation. Jag blev riktigt deprimerad, och de som mötte mig sa att jag såg ut som en 70-åring

Min läkare skrev ett meddelande till försäkringskassan om att patienten var helad genom bön.” kom tillbaka till sjukhuset visade det sig att det inte bara var depressionen som var borta utan även tumören. De nya bilderna var helt rena, och operationen ställdes in.

fast jag bara var drygt 30. – Innan operationen fick jag förbön, och då kände jag att depressionen försvann. Det var härligt, och jag var så tacksam. Men när jag 5

Min läkare skrev sedan ett meddelande till försäkringskassan om att patienten var helad genom bön. En annan gång var han allvarligt sjuk i en lungsjukdom, och läkarna kunde inte göra något. – Då upplevde jag att Gud sa, nu får du handla på din tro. Så trots att jag var så sjuk tog jag bilen och körde till min radiostation. Där ville personalen stoppa mig eftersom jag var för dålig, men jag satte mig vid mikrofonen under direktsändningen och började läsa från Jesaja 53. När jag kom fram till orden ”genom hans sår är vi helade”, då kom Guds kraft genom mig och jag blev frisk i ett nu. För fem år sedan fick Rolf en ny dödsdom. Hjärtat var så illa däran att läkarna bara sa att han hade några månader kvar att leva. – Men idag reser jag jorden runt och jobbar mer än någonsin. EVA RUDERSTAM


Under förbön upplevde hon en skön värme över hjärtat. När hon dagen efter på sjukhusbritsen tittade upp på de fyra bildskärmarna såg hon bönesvaret. ”Jag såg ett hjärta jag inte kände igen, hålet som funnits där tidigare var borta” berättar Yvonne Ahxner från Västerås. Yvonne och Roland Ahxner, båda 58 år, flyttade till natursköna Ängsö utanför Västerås för fem år sedan. Tanken var att finna en lugnare tillvaro. Yvonne hade länge kämpat med en stegrande trötthet och i samband med en kollaps 2005 upptäcktes ett hål mellan vänster och höger hjärtkammare. – Det var cirka två centimeter i

diameter och enligt läkarna troligen medfött. Jag sjukskrevs och kallades till ultraljudskontroll var tredje månad då jag med egna ögon varje gång såg det stora hålet gapa mot mig på bildskärmen, berättar Yvonne Ahxner. Yvonne blev allt tröttare, fick kärlkramp, medicinerades hårt och åkte in och ut på kontroller. Sommaren 2009 drabbades hon också av svimningar och fick genomgå en kranskärlsröntgen.

skulle ske dagen efter men Roland stod på sig och när kvällen kom åkte vi ändå. Men vi sa inget om mina hjärtbekymmer, berättar Yvonne. Bönegruppsledaren inledde direkt med att engagerat tala om helande och när Yvonne och Roland till slut berättade blev det fart på gruppen, som bestod av tio-tolv personer, en brokig blandning av yngre och äldre, nyfrälsta och stadiga kristna. – Jag bad om förbön för min oro och rädsla, berättar Yvonne. De lade sina händer på Yvonne och bad, men inte bara för oron, utan även för helande. Och visst hände det saker! – Efter en stund kände jag en tefatsstor, skön värme över mitt hjär-

Förbön inför röntgen

Maken Rolands förslag dagen före ingreppet, att de skulle gå på onsdagens bönegrupp, kändes inte särskilt lockande för Yvonne. – Jag kände mig nervös, rädd och ofokuserad inför vad som 6

ta som höll i sig en stund. Efteråt var oron borta och jag kände mig bara kolugn. Men jag sa inget om upplevelsen, inte ens för Roland, berättar hon.

Hjärtat var helt!

På sjukhuset dagen efter fick hon först lugnande medel innan själva ingreppet tog vid. Lite omtöcknad och med slutna ögon hörde hon efter en liten stund läkaren muttra: ”Du, vem har egentligen remitterat dig hit?” och så fortsatte han lite irriterat: ”Han kunde inte sitt jobb!” – Jag tänkte ”nu har läkaren blivit knäpp”, samtidigt tittade jag upp på de fyra bildskärmar som fanns ovanför mitt huvud. Jag bara stirrade! Jag såg ett hjärta jag inte kände igen! Hjärtat var helt!


Gud skyddade Mathias hönor

Lite vimmelkantig försökte hon förklara för doktorn att skärmen inte var uppdaterad, att hjärtat måste tillhöra den förra patienten man behandlat, men han skakade bara på huvudet och sa åt Yvonne att hoppa ner från britsen. ”Jag ser inget fel på ditt hjärta” sade han. – Jag hade fortfarande inte fattat vad som hänt när jag ringde till Roland och sa att jag behövde hämtas. Han trodde att jag yrade och sa åt mig att sova en stund. Ungefär då började det gå upp för mig: JAG ÄR HELAD!

Slängde alla tabletter

Foto: Johan Eriksson

Läkaren sa: ”Du ska veta att sånt här pratas det om bland oss läkare och vi vet att det händer saker när kristna ber.

När Yvonne kom hem började hon fundera över hur hon skulle göra med alla starka tabletter, i uppståndelsen på sjukhuset hade hon inte kommit sig för att fråga. – Jag tänkte: om Gud har gett mig ett nytt hjärta kan det väl inte vara rätt att stoppa i sig alla de här tabletterna. Det är absolut inget jag kan eller vågar rekommendera andra men jag tog det drastiska beslutet att slänga alla tabletter, berättar hon. När Yvonnes ordinarie doktor vid återbesöket allvarligt frågade ”Yvonne, vad är det som hänt?” fick hon vittna om vad Gud gjort. – Läkaren var glad för min skull och sa också något jätteintressant: ”Du ska veta att sånt här pratas det om bland oss läkare och vi vet att det händer saker när kristna ber. Men det är första gången jag fått vara med om det på nära håll”. Efter det sade läkaren åt Yvonne att hon skulle få börja trappa ner på hjärtmedicinerna. – När jag lite skamset svarade att jag slängt medicinerna började hon gråta och förklarade att jag normalt skulle ha totalkollapsat efter att ha slutat med så många mediciner på en gång. Till slut sa hon: ”Du har verkligen fått ett nytt hjärta”.

Under i vardagen. Det är något högst naturligt för Mathias Johansson. Gång på gång har han upplevt hur Gud har hjälpt honom i vardagssituationer. Som när Gud beskyddade familjens hönor från 18 000 utsläppta minkar. Mathias Johansson bor i småländska Skillingaryd och för några år sedan skaffade familjen höns. Men hösten 2010 var djurrättsaktivister i farten, klippte upp stängslet runt en minkfarm som bara låg fem kilometer från familjens hus, och släppte på en enda natt ut 18 000 minskar ut ur sina burar. De spreds åt alla håll för att hitta föda. För familjen Johansson kom nyheten som ett dråpslag. – Vi blev ledsna.Vi hade ju satsat både pengar och arbete, och nu såg det ut som att våra 15 hönor och deras kycklingar skulle bli minkarnas offer. Hönorna gick fritt på familjens och byggföretagets tomt. Det är visserligen inhägnat, men för minkar är det inga som helst problem att komma igenom. – Att stänga in hönorna var inget alternativ. Hönorna har ju alltid gått fritt och var vana vid att gå på stor yta. Så vi bestämde oss för att istället be till Jesus om beskydd över hönsen. Och det gjorde vi. Vid fyra tillfällen såg Mathias eller Lena hur minkar var inne

Fler mirakler

Makarna Ahxner har fått uppleva flera mirakulösa helanden på senare år. Roland i sin rygg efter en diskbråcksoperation och Yvonne har blivit kvitt sin nöt- och pollenallergi. Vid ett konferensmöte för en tid sedan helades hon också från en hörselskada. – Predikanten lade händerna på mina öron och bad en kort bön. När jag gick tillbaka mot bänken kände jag mig först lite yr, sen var det ungefär som om jag fått en örfil. Då kom hörseln tillbaka, berättar Yvonne. Johan Eriksson

7

FOTO: PRIVAT

Vi bestämde oss för att istället be till Jesus om beskydd över hönsen. bland hönorna. En gång var en mink ända inne i hönshuset, där en höna låg och värpte. Minken kunde enkelt hoppat upp och tagit den. Men det gjorde den inte. – Våra höns gick ute hela hösten och inte en enda höna blev angripen eller kom till skada! Runt omkring oss blev höns, kaniner och katter ihjälbitna. Det fanns folk som flyttade sina höns flera mil bort för att skydda dem, men minkarna kom ändå. En bekant hade en höna med 16 kycklingar. Alla blev minkarnas offer. En annan person blev av med alla sina hönor, trots att han bodde en och en halv mil från minkfarmen. Sedan dess har Mathias om och om igen fått berätta om Guds beskydd över hönorna. – Folk har ju sett att vi haft hönsen ute och frågat hur det gått. Och så har vi fått massvis av tillfällen att berätta om vår tro. EVA RUDERSTAM


B A Ă– R F S G

SKOSkandinavien i

Mobiltfn: 0706-322404 • E-post: frolagret@gmail.com 8


Norges förre statsminister:

”Tron på Jesus är viktigast” Politik och karriär i all ära. Norges förre statsminister Kjell-Magne Bondevik har andra prioriteringar som kommer först i livet. – Nummer ett är tron på Jesus. Det finns inte något som kommer före. Sen kommer hustrun och familjen som god tvåa. Kjell-Magne Bondevik utbildade sig till präst, men istället blev det politiken som dominerat yrkeslivet. Under totalt sju års tid var Kjell Magne Bondevik statsminister i Norge. Och han har inte varit rädd för att vara öppen med sin tro. – Jag har försökt att fundera igenom mina prioriteringar, vad som är det viktigaste, i det politiska men även i det privata. För min del är tron på Jesus nummer ett. Det finns inte något som kommer före. Så kommer hustrun och familjen som god tvåa. Och sedan

Den dag då vi står vid himmelens port, då kommer ingen att fråga vilket politiskt parti du röstade på. Då är det något annat som gäller.

FOTO: KANAL 10

det något annat som gäller. Kjell-Magne tycker om att gå till kyrkan. – Det är en fröjd att gå till gudstjänst, det gör jag så ofta jag kan. Även i vardagen är relationen med Jesus viktig. – Att starta dagen med en bön behöver inte vara så svårt. Det kan vara en suck upp till Gud, på tåget eller i bilen. En bön om förlåtelse

kommer en rad andra prioriteringar. Politiken kommer ganska långt ner. Den är inte så viktig när allt kommer till kritan. Den dag då vi står vid himmelens port, då kommer ingen att fråga vilket politiskt parti du röstade på. Då är

Karin var

för det som man gjort fel och en bön om att Guds hjälp under dagen. Kjell-Magne Bondevik har också grundat Oslocentret för fred och mänskliga rättigheter. – Vår uppgift är att verka för fred. Jesus säger i Bergspredikan: ”Saliga är de som skapar fred, de ska kallas Guds barn.” Bland dem vill jag gärna vara. EVA RUDERSTAM

behandlingsassistent och själv missbrukare Karin Wikner är socionomen som fick jobb som behandlingsassistent för missbrukare. Men hon satt själv djupt fast i missbruk och klarade inte av sitt jobb. – En natt bad jag: Jesus hjälp mig! När jag vaknade nästa morgon var det som om det bubblade på insidan. Allt sug efter droger var borta, för Jesus hade flyttat in i mitt hjärta. Karins missbruk började med att hon träffade en kille som rökte hasch. En dag provade hon själv. – Jag blev förälskad i ruset, och med åren blev jag haschmissbrukare. Jag blev helt galen när vi inte hade hasch hemma. Karin utbildade sig till socionom och fick jobb som behandlingsassistent på ett boende för missbrukare. – Samtidigt rökte jag själv på

varje kväll. Jobbet blev lidande och efter en tid kunde jag inte jobba kvar. Samtidigt blev sambon psykiskt sjuk. – En kväll hade han skurit upp magen på mitt favoritkramdjur. Jag började gömma undan knivarna. I efterhand har jag konfronterat honom och fått veta att han faktiskt tänkte döda mig. Karin hade en väska packad i garderoben, och dag gick det så långt att hon tog väskan och stack. – Jag började använda andra droger för att komma bort från haschet och framför allt var det amfetamin som blev min nya drog. – En natt när jag mådde riktigt dåligt bad jag: Jesus, hjälp mig! När jag vaknade nästa morgon kände jag att något hade hänt. All min längtan efter droger var borta. Suget fanns inte kvar alls, så jag slutade tvärt. Jesus hade flyttat in i mitt hjärta.

FOTO: EVA RUDERSTAM

På söndagen gick hon till kyrkan och snart fick hon uppleva både vuxendop och andedop. Sedan flera år tillbaka är Karin engagerad i Räddningsmission Malmö, ett socialt arbete med fokus på att hjälpa hemlösa, missbrukare och män9

niskor i utsatta situationer. – Jag har alltid velat jobba socialt. Jag är ju socionom och har personlig erfarenhet av missbruk. Men framför allt upplever jag att Gud har kallat mig att jobba med utsatta människor. EVA RUDERSTAM


fick uppleva en annan verklighet Tomas Dixon växte upp i en riktig arbetarfamilj, med första maj-demonstrationer, Folkets hus, Folkets park – och gott om proletärförfattare representerade i bokhyllan. – En dag när jag bara var 12-13 år gammal så hörde jag en röst inom mig som sa att jag måste välja kristendomen eller marxismen. Det kom som en blixt från en klar himmel, och jag vet inte var tanken kom från, jag visste nästan inget om kristendom. Men jag drogs med av vänstervågen, senare i livet blev det Vietnamrörelsen och demonstrationer – och så gick jag med i Sveriges kommunistiska parti. Tomas gick journalisthögskolan och har sedan 1974 framför allt arbetat som journalist. När han under en tid bodde i Italien sprang han på en tjej från Österrike, Herti. – Vi blev blixtförälskade och när hon reste hem till Österrike liftade jag efter henne. Vi gifte oss ganska snart, för Herti ville gärna det. Men själv höll jag bröllopet mer eller mindre hemligt. Jag skämdes över att gifta mig, det gjorde man inte i mina kretsar.

Två mörka skepnader

Paret bosatte sig i Wien. Tomas höll fast vid kommunismen, men en dag insåg han att livet består av mer än det man kan se. – Jag var på en terapihelg, en helg när man skulle vända ut och in på sig själv. Flera av dem som var där berättade om sådant som inte gick ihop med min marxistiska världsåskådning. Jag trodde inte att det fanns något annat än det materiella, men jag kunde inte blunda för det som hände. – När jag kom hem och skulle lägga mig fick jag se två mörka skepnader som kom genom fönstret och slängde sig över mig. Jag såg dem verkligen. Idag förstår jag att det var demoner, men det förstod jag inte då. Jag blev bara så vansinnigt rädd. Upplevelsen fick Tomas att

för att inte gå fram. Sedan skrev jag en neutral artikel. Sökandet fortsatte – på arbetstid. Tomas började skriva på en artikelserie om kristendom och kyrka på västkusten. – Sista intervjun var med prästen Bengt Pleijel. Han sa att kyrkans övergripande uppgift är att hjälpa människor att bli de original som Gud har skapat dem till att vara. – När han sade de orden bestämde jag mig. Om det är det som Jesus står för så vill jag följa honom. Det var ett kristallklart beslut, och Bengt blev min andlige far. Men jag sa inget till honom där och då.

Jag tänkte att om jag inte är galen – och det trodde jag inte att jag var – så finns det något där ute. Så jag provade allt. Som yoga, astrologi och shamanism.

Bön istället för yoga

Samma dag fick Tomas ett paket från en katolsk munk han träffat tio år tidigare. Det innehöll ett Nya testamente och munken hade skrivit ”May you find God in his word”. (Må du finna Gud i hans ord.) – Min fru och jag hade inrett ett yogarum hemma, men från och med den dagen slutade vi med yogan och började läsa Bibeln och be istället. En tid senare, i Österrike, råkade Tomas lyssna till en amerikansk pastor på tillfälligt besök. Det visade sig att han var studentpastor i Göteborg och kände till Tomas uppväxtort Hunnebostrand. – Han frågade om jag kände Ronny, som arbetade som pastor där. Det gjorde jag inte, men när jag en tid senare besökte Hunnebostrand sökte jag upp honom. Han bad för mig och Herti och vi fick uppleva den helige Ande. Tomas fick också, på ett möte, berätta om sin livsresa. – Två kvinnor grät mer och mer ju mer jag berättade. Efteråt berättade de att de varit vän med min mormor och att de tillsammans med henne hade bett för kommande barnbarn. Själv har jag aldrig träffat min mormor, hon dog innan jag föddes. Men 27 år efter sin död fick hon bönesvar. – Folk får tro på slumpen om de

börja söka i New Age. – Jag tänkte att om jag inte är galen – och det trodde jag inte att jag var – så finns det något där ute. Så jag provade allt. Som yoga, astrologi och shamanism.

Kristallklart beslut

I allt detta stötte Tomas också på Jesus. Han bestämde sig för att ta reda på mer om honom, och blev allt mer intresserad. Under en tid i Sverige fick Tomas i uppdrag att skriva om Billy Grahams möte på Scandinavium. – Jag hade bestämt mig för att skriva en negativ artikel. Men när Billy Graham talade så upptäckte jag att det han sa var riktigt vettigt. Och när de bjöd fram till förbön kände jag hur det drog i mig av längtan. Jag fick uppbåda all kraft 10

vill, men det gör inte jag.

Svärmor helad från cancer

I början av 80-talet kom Tomas, som hade gått med i katolska kyrkan, i kontakt med en karismatisk kommunitet med främst katoliker i Wien. – Jag och Herti engagerade oss där. Det var en fantastisk tid. Vi levde nära varandra, satsade intensivt på gemenskap och gav tid åt varandra. Samlingarna innehöll fantastisk lovsång och mycket profetiska tilltal. Helande var vanligt. Bland annat blev min svärmor helad från cancer. När hon låg på operationsbordet kunde läkarna inte längre hitta någon cancer, så de fick skicka hem henne. – Kommuniteten växte så det knakade och bestod efter en tid av ett par hundra personer, och faktum är att jag aldrig har varit med om en så stark nytestamentlig församlingsgemenskap.

Bara präster fick be

Parallellt arbetade Tomas som informatör för katolska kyrkan i Wien. Men 1984 hände något. – Det kom order uppifrån, indirekt från nuvarande påven som då var ansvarig för katolska läroämbetet, att den karismatiska förnyelsen måste ”skärpa till sig”. Karismatiska grupper måste besinna sina katolska rötter, och på vår stora karismatiska Österrikekonferens fick bara präster be för sjuka. – Jag grät när jag hörde det, för jag förstod att nu är det något som tar slut. Karismatiska förnyelsen förlorade enormt i dynamik och kraft och gemenskapen förändrades. Några år senare lämnade jag katolska kyrkan, men fortfarande är många av människorna från kommuniteten väldigt nära vänner. På senare år har Tomas skrivit mycket för kristna tidningar, framför allt för amerikanska Charisma, och kombinerat journalistiken med förkunnelse. Nu är han också aktuell med sin bok Enhet under påven, där han tar upp det


Vi lyfter dig till ett högre plan

FOTO: EVA RUDERSTAM

ökande intresset för katolsk och ortodox teologi, liturgi, vallfarter, Jungfru Maria och påven. – Katolska kyrkan är en institution som inte bara har agerat religiöst utan även politiskt. Jag har många katolska syskon och positiva erfarenheter av katolicismen. Vi måste se det positiva, men samtidigt ta itu med det som inte är så positivt.

Två varningar

Tomas vill utfärda två varningar. – Dels handlar det om enheten under påven. Det är den enda enhet som Katolska kyrkan godtar.

Är det verkligen den enheten vi vill ha? Den andra varningen handlar om hierarkin. – Det katolska systemet bygger på olika steg, lekfolket underst, sedan olika präster, biskopar och kardinaler, påven, heligförklarade, saligförklarade och på toppen Maria. Men Bibeln säger att vi alla är lemmar som är lika mycket värda, och att alla kan ha kontakt med Gud och verka i Andens gåvor. Det hierarkiska tänket kan mycket väl förstärka de mindervärdeskänslor som många ändå har.

ett komplett liftföretag

www.malarlift.se Västerås • 021-81 07 20 stockholm • 08-19 40 00 GäVle • 026-14 08 00 Uppsala • 070-626 32 21

EVA RUDERSTAM

11


FOTO: INGRID BYSTRÖM

Genom en meditationskurs kom Carina Mirberger i kontakt med andliga varelser, så kallade ”guider”. Med hjälp av dem började hon arbeta som medium och ”healer” och trodde att hon gjorde gott, ända tills kraften i namnet Jesus avslöjade att guiderna egentligen var fruktansvärda monster. Carina växte upp i en vanlig svensk familj i Örnsköldsvik. Från tre års ålder upplevde hon övernaturliga händelser i huset där de bodde. – Det var ett så kallat hemsökt hus. Det kunde slå i dörrar och jag kunde höra mitt namn ropas på nätterna. Ibland trodde pappa att en inbrottstjuv tagit sig in men där fanns aldrig någon, men mina föräldrar ville inte kännas vid det här. Carina upplevde också att hon visste saker utan att någon berättat det för henne. Hon kunde fråga en kompis hur det hade gått med hennes sjuka mormor. Kompisen förnekade att mormodern var sjuk men

och djupare för varje gång. Till slut fick vi träffa vår personliga andliga guide, ungefär som en mentor man kan ha i arbetslivet, berättar Carina. Guiderna var andliga varelser med mänskliga drag och de byttes ut mot mäktigare varelser efter hand som personen utvecklades andligt. Carina tyckte att hennes inre utveckling kändes spännande och hon upplevde att hon blev ”någon”. Så småningom blev det mer inriktning på ”healing”, då man la händerna på sjuka. – Man föreställer sig att man drar ner en kosmisk kraft som ingen riktigt vet varifrån den kommer. Det hände att sjuka blev friska, men senare dök det upp andra, oftast värre, sjukdomar. En kvinna blev ”botad” från en cancertumör men fick sedan skelettcancer och dog. Carina menar att det inte finns några bevis för att healing verkligen fungerar och hon känner inte till någon som blivit helt frisk.

sedan visade det sig att hon faktiskt blivit dålig. Carina tyckte allt detta var obehagligt, men samtidigt vande hon sig vid det. Andliga guider Många år senare flyttade hon till en annan stad för att arbeta inom barnomsorgen. En dag frågade en kollega om hon ville följa med på en meditationskurs. Carina hade aldrig varit intresserad av andligt sökande men hon började i alla fall på kursen. – I början var det inget konstigt. Vi skulle blunda och slappna av, men vi gick djupare 12

Lämnade kroppen Carina prövade också astralresor, då hon upplevde att hon lämnade kroppen och kunde se vad människor gjorde på andra platser. Hon trodde också på reinkarnation, den hinduistiska tanken att varje människa ständigt återföds i en ny kropp. – Problemet med det här är att man inte har någon identitet här och nu. Det kan bli en väldig kris för många. Jag har inte träffat någon inom New Age som är verkligt tillfreds. Man jagar hela tiden. Gav bort en bit av sin själ Så småningom gick Carina in i en mer professionell roll som medium. – Jag var en ”spåtant” och försökte hjälpa människor att


Carina hittade den starkaste kraften

hitta försvunna saker och bortsprungna djur. Vi hade också seanser där vi trodde att vi fick kontakt med avlidna anhöriga, men egentligen var det förklädda andemakter. Varje gång Carina haft en kund kändes det som om hon fick betala med en bit av sin själ och hon blev trött. Carina började läsa naturmedicin samtidigt som hon officiellt var arbetslös. Mot sin vilja blev hon uttagen av arbetsförmedlingen att gå en säljutbildning. Kursledaren var kristen och han hade känt Guds tilltal att välja ut Carina. Hot och andlig terror Hon orkade inte med att gå två utbildningar och samtidigt utöva sin verksamhet, därför talade hon om för sin andliga guide att hon tänkte ta en paus från den mediala delen. Guiden blev arg och sa: ”Du gör som vi säger!” Carina undrade vilka ”vi” han menade. Han svarade bara att ”blod ska flyta” och sedan började en nattlig terror. – Jag har aldrig fallit för hot och han skulle ju vara min hjälpare. Men på natten kom han tillbaka med ett helt gäng som påminde om änglar. De skrek och hotade och sängen skakade. Carinas katter kom hem blodiga, en släkting fick hjärnblödning och i samma vecka fick en annan släkting hjärtinfarkt. Bilen gick sönder, gräsklipparen gick sönder, hon lånade en gräsklippare men när hon drog i snöret gick det av. Ratten på hennes bil låste sig och hon var på väg in i en långtradare när låsningen äntligen släppte. Rösterna blev mer och mer påtagliga och de försökte få henne att ta sitt liv. Carina gick till psykiatrin för att testa om hon var schizofren. Det var hon inte. Rösterna hördes utanför huvudet och hon visade inga tecken på personlighetsklyvning.

Det var som om dragkedjor hade öppnats på deras huvuden och som om förklädnader ramlade av. Där bakom visade de sig vara fruktansvärda monster.

helt chockad! För första gången blev det en reaktion.

Starkaste vapnet Till slut sa hon till den kristne kursledaren att hon måste avbryta kursen eftersom hon inte fick sova på nätterna. Carina såg ner på kristna men hon hade ändå fått förtroende för kursledaren och när han bad henne berätta gjorde hon det. Sedan berättade han om sin tro på Gud och om att Jesus vunnit seger när han dog på korset, för att vi skulle få frihet. – Han sa att han skulle ge mig det starkaste vapnet: ”Be de där figurerna försvinna i Jesu namn!” Carina trodde inte på det där så hon försökte med allting annat. På New Age-vis bad hon dem försvinna ”ut i ljuset”, men ingenting fungerade. Så kom natten då hon hade fått nog och sa åt andarna att försvinna i Jesu namn. Då sögs de bakåt i luften, höll för öronen och skrek: ”Säg inte det namnet!” Carina blev

Från död till liv Carina prövade hypnos, hos ett annat medium. Hon bokade in något varje dag under en månad men ingen kunde hjälpa henne. Till slut beslutade hon att ta sitt liv. Hon kände sig helt tom. Då hörde hon en stilla röst som talade till henne: ”Men Jesus då?” Hon bestämde sig då för att pröva denna sista utväg och sa högt för sig själv: ”Jesus, jag vet inte vem du är men de här monstren flyr för ditt namn. Om du vill så kan du få ta hand om mig.” – Jag hade inga förväntningar över huvud taget men plötsligt var det som om en ljuskägla kom ner genom taket och Guds värme och kärlek bara strömmade genom mig. Allt blev lugnt och stilla och jag var som en avklädd liten fågel, helt pånyttfödd. – Nu var jag så kallat frälst och ett nytt liv hade börjat. När jag började läsa Bibeln stod det om alla mina upplevelser där.

Avgrunden visar sig Hon fortsatte att tala ut Jesu namn och plötsligt var det som om dragkedjor hade öppnats på deras huvuden och som om förklädnader ramlade av. Där bakom visade de sig vara fruktansvärda monster. – De var verkligen vidriga! Jag hade matat mig med skräckfilmer och skräckserier sedan tio-årsåldern men om jag skulle lägga ihop allt jag sett så var det ingenting mot det här! Nu kom också de verkliga avgrundsrösterna fram. De groteska monstren kunde inte röra vid henne längre men terrorn fortsatte. Hon anlitade en psykolog som hade flera andra klienter med liknande upplevelser av monster när de försökt lämna New Age. Psykologen sa: ”Du är verkligen inte sjuk, men jag kan inte hjälpa dig. Det här är andligt. ”

13

Yoga i kyrkan Carina läste att det finns en god makt – Gud – och en ond makt – djävulen. – Djävulen kan inte hitta på något själv, han bara plagierar. Gud hade tänkt sig helande, djävulen kom med healing. Alla de här plagiaten; qi gong, yoga, rosenmetoden och så vidare är en enda soppa nu. De finns inom vården, på gymmen och till och med i vissa kyrkor, säger Carina. Hon menar att det är väldigt allvarligt när man börjar med yoga i kyrkan. – Man öppnar dörren för fienden och kommer utanför Guds beskydd. Befrielse När Carina blivit kristen förstod hon att hon behövde befrielse. – När jag utövade healing hade jag tagit in de ”kosmiska energierna” som visade sig vara andemakter. När de kristna kom in och skulle be för mig började andarna i min kropp att skrika: ”Akta er, de är farliga!” De försökte gömma sig bakom varandra men sanningen och ljuset i Jesus tvingade fram dem. Helad Carina hade drabbats av bråck på magmunnen genom andliga attacker och läkaren sa att hon antingen måste opereras eller äta medicin resten av livet. Hon hade också fått allergi och astma av en homeopatmedicin. Under en kristen helandegudstjänst bjöds det in till förbön. På vägen fram möttes Carina av Guds kärlek och kraft, som var så stark att hon föll ihop på golvet. Sedan dess är hon helad. – Det jag tidigare upplevt inom healing går inte att jämföra med detta. Det är bara fjantigt och Gud är så mycket större och mäktigare! ingrid byström


Visste du att det finns en kristen tv-kanal i Sverige? Com hem:

Ring: 0771-550000

Webb-tv:

www.kanal10.se

Satellit:

Sirius 5 grader öst

Tel: 0476 53 350 www.kanal10.se

Se världen från ett nytt perspektiv

Nyheter + fler spännande livsberättelser och mycket mer! är en nyhetstidning som utmanar och berör.

Prova 12 nummer för bara 149kr! Ja, tack, jag vill prova på Nyhetstidningen Inblick.

Prenumerationen avslutas automatiskt efter provperioden.

Namn:

....................................................................................................................................................................................................

Adress:

...................................................................................................................................................................................................

Postadress: E-post:

........................................................................................

Telefon:

................................................................................

PORTO BETALT

Kristen Tidning i Sverige AB

...................................................................................................................................................................................................

Beställ nu! Ring 0476- 132 70

eller besök vår webbsida och klicka på Prenumerera - www.inblick.se. 14

SVARSPOST 20557772 343 20 Älmhult


Din väg till Gud går genom Jesus Gud skapade harmoni

När Gud skapade världen och de första människorna Adam och Eva var det total harmoni – i deras ande, själ, kropp, vardag, försörjning, hälsa, relationer, tillfredsställelse, glädje med mera. När de i syndafallet valde att tro på djävulens lögn ”Har Gud verkligen sagt.” (1 Mos.3:1) och vända sig ifrån Gud, kramades välsignelsen och harmonin ur skapelsen. Syndafallet var totalt, allt blev förstört, relationen mellan Gud och människa, och mellan människa och människa. Naturen föll under förgängelsen och blev förstörd. Död, sjukdom, smärta, orättvisor, krig, förstörelse och missväxt kom i stället för den perfekta harmonin. Konsekvensen blev att människan visades ut ur Välsignelsens Lustgård.

Gud är en god Gud

Gud skapade allting gott och det fanns en perfekt harmoni för liv. Där fanns allt människan behövde för ett välsignat liv. Gud är en god Gud och han har bara goda avsikter med människan. ”Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusets Fader” (Jak.1:17a). Redan i samma kapitel som syndafallet läser vi att Gud beslutar sig för att tillintetgöra synden och djävulen för att vinna tillbaka människan till sig och föra henne in i Välsignelsens Lustgård igen. Vägen tillbaka är Guds godhet och kärlek och dörren in till den ”välsignade harmonin” är Jesus och det han gjorde på korset.

Kärleken har segrat

Gud ser på människan som sin älskade (Joh.3:16). Sedan syndafallet har Gud ropat på människan

för att vinna tillbaka henne till sig (1 Mos 3:8-9). Kärleken segrade genom Jesus. Jesus var Guds kärleks hand utsträckt till människan. Paulus beskriver kärleken från Gud i Rom 8:31-39 och Rom 5:8.

(Luk.4:18 ff), (Joh.8:36), (Joh.10:10). Allt det Gud lade in i skapelsen, men som förstördes i syndafallet, är återvunnet. Vägen är öppen tillbaka in i den ”välsignade harmonin” och Guds välsignelse väntar på dig (Ef 1:3, Gal 3:13,14).

Han tog vår plats

Fem förbannelser bryts

Innan Jesus dör utkämpar han en kamp i Getsemane Örtagård, en kamp på liv och död. Han ber, ”Fader, om du vill, så tag denna bägare ifrån mig!” (Luk 22:42). Bägaren representerar all vår synd, plåga, smärta, sjukdom, ångest, fruktan, förkastelse, ensamhet och orättvisa. Allt det som kom in i skapelsen i och med synden. Jesus ser att detta måste läggas på honom, han måste ta med det till korset. Han valde att ta vår plats och ställde sig i gapet mellan Gud och människan för att öppna vägen till Guds hjärta (2 Kor 5:21). Jesus vann en evig frälsning. Du kan nu komma inför Fadern i Jesu namn för att få förlåtelse och bli frälst.

Förbannelse drabbade världen genom syndafallet, men Jesus bröt dem. Hans blod utgjöts på sju ställen och syftet var att bryta varje förbannelse i människans liv och låta välsignelse komma (Kol.2:13-15). Jesus bröt syndens förbannelse på korset. Han försonade oss med Gud genom att betala priset för vår synd med sitt eget liv. Han drog ett streck över vårt skuldebrev (Kol 2:13,14). Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet (1 Joh 1:9). Sjukdomen spikades fast på korset, sjukdomens förbannelse bröts och vägen till helande öppnades. Det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig (Jes 53:4a), (Matt 4:23). Ångestens och den inre smärtans förbannelse bröts – det vill säga själens helande och befrielse från ångest, fruktan, panik, skuld, förakt, mindervärde, självförakt. När han [Jesus] såg folkskarorna, förbarmade han sig över dem, eftersom de var rivna och slagna, som får utan herde.” (Matt 9:35,36). Korset bryter också upprorets förbannelse, upproret emot Gud, hans ordningar, vilja och ord – att människan väljer att gå sin egen väg, bort från Gud. Bibeln säger, ”Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg.” (Jes.53:6a). Genom upproret mot Gud syndade människan och vi-

Han fullbordade allt

Jesus gav sitt liv. Hans blod rann ner från hans kropp på korset, ner på Golgata kulle, ner på marken och ut över hela världen (1 Petr 1:18-19). Blodet är priset för vår förlåtelse och upprättelse. Jesus betalade priset för att vi skulle kunna försonas med Gud och få förlåtelse för synden. Allt är klart, genom Jesus kan du komma till Fadern (1 Petr 2:24 Jes 53:3-6).

Skapelsens harmoni tillbaka

Jesu liv, hans död och uppståndelse betyder frihet, härlighet, upprättelse, frälsning, helande, befrielse, glädje, fest för oss. Alla kan få del av Guds underbara liv.

sades ut från Välsignelsens Lustgård. Hon tappade både välsignelsen och försörjningen. Genom Jesus död på korset finns möjlighet för alla att välja att gå en väg med den levande och sanne Guden, skapelsens Gud. Jesus bröt också dödens förbannelse genom hans uppståndelse från de döda. När du tar emot Jesus förs du från död och föds till evigt liv. Evigheten planeras i ditt hjärta och evigt liv väntar. Bibeln säger, ”Du död, var är din seger? Du död, var är din udd?” (1Kor.15:55) och ”Den som har Sonen [Jesus] han har livet. (1 Joh 5:12a). Döden har inte längre någon makt med dig. Du skall leva i evighet med Gud.

Kom till Fadern

Den skiljemur av fiendskap som fanns mellan Gud och människan sedan syndafallet raserade Jesus så att du kan komma ända fram, för att ha en personlig relation med skapelsens Gud. Vägen till Gud går genom Jesus, genom korset och blodet. Korset gör upp med och löser dig från syndens makt, kraft, orsak. Korset gör synden kraftlös. Det bryter, besegrar och knäcker syndens makt (Kol 2:13-15). Blodet renar och friköper från syndens makt och kraft, det läker, helar, befriar, upprättar anden, själen, kroppen, relationer, ja hela livet och allt livet bär med sig. Genom Jesus blod är vi renade och friköpta från syndens makt (Kol 1:13,14). Du kan med frimodighet närma dig Gud genom Jesus Kristus. Han väntar på dig. Jesus säger själv, ”Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.” Hans Marklund

Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger att ”om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckte Jesus från de döda, då blir du frälst” (Romarbrevet 10:9). Frälst betyder räddad – att du får gemenskap med Gud. Du behöver egentligen bara tala till honom, ärligt och direkt från ditt hjärta, precis som du talar med en vän. Jesus har väntat och längtat efter att du ska göra det. Om du ändå inte vet vad du ska be kan du be den här bönen: Jesus, nu kommer jag till dig. Jag vill lära känna dig. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för mina synder. Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mig mina fel och mina brister. Rena mig från min synd. Jag vill att du ska bli Herre i mitt liv. Tack för att du tagit emot mig nu. Tack för att jag får vara ett av dina barn. Låt mig känna din kärlek i mitt liv och hjälp mig leva för dig. Förvandlingen sker på insidan. Jesus har flyttat in i ditt inre! Bibeln talar om att det är viktigt för kristna att samlas. Tillsammans kan vi upptäcka Bibeln, tillsammans kan vi dela med oss av vad Gud gjort i våra liv. Vi kan också be för varandra när livet är svårt. Det finns många olika församlingar, för vi som tror är många och vi är olika. Vi råder dig att besöka lite olika församlingar där du bor så att du hittar en plats där just du känner dig hemma. På www.kyrksajten. se finns ett register med över 4 200 svenska kyrkor. Där kan du få hjälp i ditt sökande. Skriv gärna eller ring till tidningen Inblick, Box 15, 343 21 Älmhult, tel 0476-132 70 och berätta vad som hänt i ditt liv. Vi vill då också skicka ett gratis bibel- och bokpaket till dig! Gud välsigne dig och välkommen in i familjen!

15


Göran Skytte

vände om

När ateisten Göran Skytte bytte kommunismen mot Jesus var det många som höjde på ögonbrynen. Nu berättar han om sitt nya liv som omvänd. – För mig skulle det strida mot mitt kritiska förnuft att inte tro på Gud. Som barn hade Göran ett religiöst intresse. Han gick till kyrkan och funderade på att bli präst. Men så ändrades livet. – Jag spelade med kända musiker, fick lära mig att dricka sprit, köpa hasch och röka marijuana, och vände mig allt mer bort från korset. 1967 blev Göran Skytte en revolutionär kommunist. Han övertygades om att Gud inte finns och att kyrkan är ett opium för folket. Följden blev ett utträde ur Svenska kyrkan.

TV-stjärna på psykakuten

Skytte gjorde journalistisk karriär, blev känd via Rekordmagasinet på TV och tilldelas Stora journalistpriset. Men mådde allt sämre. – Jag hade en ständig kamp inom mig, mellan högmod och självförakt. Jag tyckte inte om mig själv. En kväll tömmer han huset på sprit och tabletter. Han trillar ihop och känner hur livet är på väg bort, men vaknar upp nästa morgon – på psykakuten. Han smugglas in och ut på psyket för att få behandling, samtidigt som han drar igång TV-serien Skytte. – Det var den svartaste perioden i mitt liv, men samtidigt början på den ljusaste perioden i mitt liv.

Till kyrkan i smyg

I TV-serien bjuder Skytte in präster.

FOTO: EVA RUDERSTAM

Jag hann tänka att det här överlever man inte, nu dör jag. Jag upplevde hur allt blev stilla och jag tyckte mig höra änglasång

tomtar och troll från Fadern, Sonen och den helige Anden, då är man illa ute. – Man behöver inte vara dum för att vara kristen. Att bli kristen betyder inte att man slutar tänka. Göran är också övertygad om att underverk är en del av det kristna livet. – Många vill förklara Guds under med slumpen. Att det bara blev så. Men vår erfarenhet säger att Gud finns och att han gör under. Vi kan inte förklara det, och ska inte heller försöka förklara det bara genom vårt förnuft. Det ligger nämligen över vårt förnuft.

Befriad från cigaretter

Samtidigt går han till kyrkan i smyg och börjar be. Programmet blir en succé. 1,6 miljoner människor ser intervjun med Ulf Ekman. 1,3 miljoner tittar på reprisen. Samtidigt vänder Göran sig mer och mer tillbaka till korset. Efter 23 år ber han om återinträde i Svenska kyrkan och betraktar sig själv som omvänd. Men allt går inte lätt. Efter några år känner Skytte av både kamp och torka. Lösningen blir vägledning, människor som kan hjälpa honom att hitta rätt. – Livet blir inte enkelt bara för att man blir kristen. Det är ingen räkmacka till Pärleporten. – Men för den som tror är det en fantastisk resa som ligger framför.

Göran har flera exempel på underverk i sitt eget liv. – Jag började röka när jag var tolv år gammal. Jag rökte i 40 år och rökte jättemycket, mellan 40 och 50 cigaretter om dagen. Jag ville sluta, men kunde inte. Så en morgon går han ner på knä bredvid sängen och ber helt kort – Gode Gud, befria mig från slaveriet under cigaretterna. Sedan reser han sig upp och märker att allt sug är borta. Sedan dess har det inte blivit en enda cigarett. – Ateister kan förklara det med tur, slump eller tillfällighet. Men Denna tidning har delats ut av:

Ateistisk treenighet

Göran Skyttes omvändelse har fått många från den så kallade kultureliten att göra narr av honom. Men Göran har svar på tal. – Jag har blivit anklagad för att tro på spöken, tomtar och troll. Det måste väl vara den ateistiska treenigheten. Kan man inte skilja spöken, 16

jag är övertygad om att jag fick svar på bön.

Dubbel änglavakt

Häromåret råkade Göran ut för en olycka. Han cyklade i en rondell när en bilist plötsligt tvärnitade och svängde. Göran kastades 3,5 meter och for med huvudet före mot gatstenen. – Jag hann tänka att det här överlever man inte, nu dör jag. Jag upplevde hur allt blev stilla och jag tyckte mig höra änglasång. Sedan hörde jag plötsligt en man som sa på bred skånska ’Det är ju Skytte som ligger där.’ Han klarade sig med en krossad arm, tack vare att hans väska, full med böcker, farit fram och fungerat som en huvudkudde på gatstenen. En tid senare inträffade en ny olycka. Den här gången blev Göran påkörd när han gick på ett övergångsställe. Han kastades fem meter bakåt, men klarade sig med ett krossat ben. Ännu en gång hade väskan landat under huvudet och fungerat som livräddare. – Visst kan det förklaras med slump, tur eller tillfällighet. Men jag har en annan förklaring. Jag tror på allvar att jag har fått hjälp av änglar. eva ruderstam

Inblick i trons värld  

Vill du nå ut? Beställ vår nya evangelisationtidning Inblick i Trons Värld. 16 sidor med tio härliga och berörande reportage om kändisars m...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you