Page 1

VEGGIS 1. UTG MARS


Nytt nummer

I Salg i butikkene n책

VEGGIS 1. UTG MARS


OM OSS

REDAKTØR ROAR SAMSING

REDAKSJONEN LINUS AAGREN artdirector

NINNI PERRAUD Artdirector

INA WOLD OLSEN Artdirector

TINA CRAFOORD Artdirector

ANN KRISTIN Artdirector

VEGGIS 1. UTG MARS

2


Innhold S.18 20

6 10 14

S.18

12

16


6 10 12 14 16 20

VEGGIS 1. UTG MARS

Den nye maten Sexy frukter Vidunderroten ingefær Urter som healer Redaksjonen møtte Caprice Rawfood


Den nye maten Av Ann Kristin Sævenes

Det å bli veganer er kanskje det viktigste og mest betydnigsfulle valget du kan ta i livet ditt. Det å leve som veganer i dag er ikke et stort offer, eller synonymt med å gi opp livet slik du kjenner det. Vi er ikke stort forskjellige fra alle andre og går foran som et godt eksempel på at det er mulig å velge bort lidelse uten å lide selv. Veganisme behøver ikke være urtete, biodynamisk salat og økologisk rugknekkebrød. Tvert i mot. Veganisme er også pizza, saftige burgere, sjokoladecookies og blåbærpannekaker! Det handler om hva en gjør det til. Der noen ser begrensninger ser andre muligheter.

Hva spiser veganere? Veganere spiser alt som ikke har animalsk opphav eller inneholder noe. Dette betyr altså at man ikke spiser melk og egg, i motsetning til en del andre vegetarianere. En typisk vegan diett består grovt sett av: korn/gryn, grønnsaker, bønner (belgfrukter), linser, nøtter/frø og frukt. ...Eller med andre ord, masse mat som også «alle» andre spiser. Forskjellen ligger kanskje først og fremst i hvordan veganere setter sammen måltider. For noen som er vant til å tenke kjøtt og så tilbehør, ligger den

største utfordringen i å erstatte kjøttet. Her finnes det helt klart mange gode erstatningsprodukter å velge blant. Slike produkter kan absolutt gjøre det lettere i en overgangsfase, men er normalt sett ikke dominerende hos mer drevne veganere. En boks kikerter eller bønner kan bli til alt fra en burger, for å sette ting litt på spissen.

Veganisme er også pizza, saftige burgere, sjokoladecookies og blåbærpannekaker!

6

VEGGIS 1. UTG MARS


VEGGIS 1. UTG MARS

7 7


&

Hvordan hvorfor Av Ann Kristin

Nøtter og frø

Korn og gryn

Bønner og linser

De fleste spiser kanskje nøtter mest som snacks eller som et lett mellom måltid, men i vegetarverdenen brukes de til langt mer enn nøttestek. Kjente og kjære produkter som pesto og peanøttsmør er i seg selv gode eksempler. Grovmalte nøtter og frø kan være med på å gi mat en spennende tekstur.

Veganere spiser i likhet med «alle» andre også brød, ris, pasta, couscous osv. Mel og kornprodukter gir både proteiner, vitaminer/mineraler og nødvendige karbohydrater. Veganere spiser alt som ikke har animalsk opphav eller inneholder noe som har animalsk opprinnelse. Dette betyr altså at man ikke spiser melk

Den absolutt viktigste proteinkilde. Bønner er svært allsidige, og spesielt soyabønner brukes i alt fra pølser til melk og tofu. Både linser, bønner og andrebelg frukter kommer i mange farger og fasonger. De brukes primært i gryteretter, burgere, supper og som base for smakfulle pålegg. Rike på de «bra»

Frukt og bær

Grønnsaker

Veganere bruker stort sett frukt og bær på akkurat samme måte som alle andre. Som mellommåltid, i desserter/ kaker, som syltetøy, i frokostblandinger og i enkelte matretter. Selvsagt også i smoothier. Frukt og bær er som kjent rike på antioksidanter, fiber og vitaminer/mineraler.

Alle har sikkert smakt ihjelkokt gulrot og rosenkål uten å bli direkte imponert. Det fine med grønnsaker er at de enkelt kan varieres gjennom ulike tilberedningsmetoder og ikke minst krydder. Så derfor: Wok dem, stek dem i ovnen, bak dem eller kjør dem til en spennende puré. Passer også bra i

8

VEGGIS 1. UTG MARS


VEGGIS 1. UTG MARS

9


Sexy frukter Av: Ina Olsen

Du visste kanskje at noen frukter faktisk også hjelper deg til å bedre sexlysten. Men vet du hvilke frukter det gjelder? Her får du vite hvilke frukter du burde spise mer av og hva de inneholder som gir denne fantastiske effekten.

Drikk granateplejuice Ifølge forskere ved University of California har denne rubinrøde frukten mye polyfenol, en antioksidant som hjelper blodet å strømme lettere gjenno årene - en viktig del av sexlyst og god sex, ifølge Lou Paget

Spis en banan Spent før daten? Spis en banan noen timer før du skal møte flammen din. Den gule superfrukten hjelper serotoninet ut i blodstrømmen. Humøret blir bedre, og nervene roligere.

store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler. Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet og det beskytter også mot betennelser. Ikke rart man sier at jordbær er noe av det sunneste du kan spise.

A

-vtamin

A-vitamin finnes i fet fisk, lever, rød paprika, gulrøtter, grønnsakssuppe, honningmelon, egg og melkeprodukter. Hvorfor? Viktig for produksjon av kjønnshormoner.

B6-vitamin

Du får i deg B6 ved å spise egg, poteter, banan, kikerter, kylling,fisk, innmat, kjøtt, bananer og nøtter. Hvorfor? B6 skaper dopamin, et stoff som utskilles i hjernen og som er knyttet til følelsen av behag og tilfredshet, ifølge forskning.no. Det bidrar også til å skape histamin, som er et stoff som utløser orgasme.

En neve med jordbær En studie fra 2004 viste at jordbær og bringebær øker sexlysten hos både menn og kvinner. Grunnen til dette er det høye sinkinnholdet i fruktfrøene. Sink er nemlig det viktigste næringsstoffet når det kommer til sex. En ernæringsmessig juvel De søte, røde bærene er en ernæringsmessig juvel, som i tillegg til sink inneholder store mengder vitamin C og K, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper. Dyprøde og friske jordbær inneholder også

10

C

-vitamin

Frukt som kiwi, appelsin, jordbær og sitron inneholder C-vitamin. Hvorfor? Er med på å produsere noradrenalin, et hormon som øker sexlysten og forsterker den seksuelle nytelsen.

VEGGIS 1. UTG MARS


VEGGIS 1. UTG MARS

11


IngefÌr er roten til alt godt. Sparker ut forskjølelsen og gir lekker hud

12

VEGGIS 1. UTG MARS


6 godetilågrunner velge ingefær Av Tina Ballerina

Den er kanskje ikke den mest fristende saken i grønnsaksdisken, der den ligger og er brun og knudrete. Men ikke dropp den på grunn av utseendet. Dette er nemlig en rot med nærmest magiske egenskaper. Og hjelper mot detmeste av små helseproblemer. 1. Sparker ut forkjølelsen

4. Demper kvalme og mageproblemer

Ingefær er en gammel medisinplante, som kan hjelpe kroppen med å rense ut gruff, samt dempe forkjølelsesplager når du først har blitt smittet. Varm ingefærte lages med kokt vann, rå ingefær og honning og sitron etter smak. Du kan også søte den lett med å tilsette en dæsj god juice, som mango- eller guavajuice.

Graviditetskvalme kan være plagsomt. Men også her kan ingefæren være til hjelp. Lag te av fersk ingefær, eller kjøp kapsler i helsekostbutikk eller på apoteket. Du kan drikke teen kald, hvis det føles bedre. Det er også bra å suge på en liten bit fersk ingefær.

2. Mot røyksug

5. Gir jevn og lekker hud

Når du får lyst på en røyk, ta deg en kopp te, for eksempel av ingefær. Det demper suget. En mugge kaldt vann med ingefær og sitron i kjøleskapet kan også være godt å ty til.

Ingefær kan også dempe irritasjoner og betennelser i kroppen, og kan dermed også virke helende på hudproblemer som kviser, akne og psoriasis. Til og med hovne øyelokk gir opp.

3. For mye vin i går? Får du ikke ned en eneste matbit? Å nippe til frisk urtete er langt bedre enn ingenting. Ingefær og lakrisplante er for eksempel med på å fikse væskebalansen i kroppen. Tilsett gjerne litt sukker, så får magen noe å jobbe med.

VEGGIS 1. UTG MARS

6. Mot oppblåsthet Ingefær har vist seg effetiv når det kommer til å reduserer gass i fordøyelsessystemet. Det samme gjør peppermynte og kamomille. Ingefær har også en mild vanndrivende effekt.

13


Urter Av Tina Ballerina Crawfoord

som healer

14

14

VEGGIS 1. UTG MARS


Hodepine:

Peppermynte tilhører Menthaslekten og er blitt dyrket siden oldtiden. Den kan brukes mot en rekke lidelser, men er spesielt nyttig ved nervøs hodepine. Drikk den som te. Peppermynte virker også appetittstimulerende. Tygg bladene før et måltid! Diaré: Peppermynte er også et egnet som stoppende middel ved diaré. Dette fordi den inneholder garvestoffer. Dårlig appetitt: I tillegg til peppermynte kan du prøve kamille-te for økt matlyst.

Oppblåst mage: Rosmarin stammer fra middelhavslandene, og kan brukes til mer enn lammesteken: Drikk den som te mot oppblåst mage. Prøv den også mot dårlig ånde.

Hoste: Timian er en

Lag din egen Urte-te

Forkjølelse:

Salvie tilhører en stor familie med over 750 arter. Grekerne brukte den for å lege sår og mot slangebitt. Urten har også i århundrer blitt brukt i behandling av forkjølelse. Sår hals: Kombiner salvie-te med litt eplesidereddik og du har en fin kombinasjon mot sår hals. VEGGIS 1. UTG MARS

velkjent krydderurt. Det mange ikke vet, er at den også er mye brukt som medisinplante. Timian brukes på grunn av sin slimløsende effekt, og fordi den virker krampeløsende ved hoste. Timian finner du i ulike pastiller og drops mot hoste. Men mest effektiv er den kanskje i hostestillende teblandinger.

De vanligste urtene fås kjøpt på apotek, i helsekostbutikker og i dagligvarebutikker med godt utvalg. Urter som oppbevares hele, bevarer aromaen og de virksomme stoffene bedre. Teurter i løsvekt beholder derfor kvaliteten lenger enn urter finknust i teposer. En urtete er imidlertid enkel å lage selv, og smaker mer og bedre. Det er bare å helle kokende vann over urtene og la det trekke under lokk i 10-12 minutter. Merk deg at teen skal trekke, ikke koke. Ellers kan virkestoffene forsvinne i dampen.

15


16

VEGGIS 1. UTG MARS


Caprice Bourret

Da 17-åringen Caprice Bourret forlot sitt hjem i det sørlige California for å starte sin karriere, ble hennes beslutning om å bli vegetarianer basert på wen økonomisk nødvendighet. Kosher kjøtt var dyrt, og hun fant en veggie diett mer overkommelige. «Jeg har vært vegetarianer så lenge det føles som en evighet, forklarer hun. Og selv om jeg ikke var opprinnelig motivert av etiske hensyn, repulses kjøtt nå meg. Disse dager, med en svært suksessfull karriere som modell, skuespiller og entreprenør Hun er grunnlegger, designer og administrerende direktør i By Caprice produkter - hun kunne nå råd til å spise noe hun liker, men Caprice forklarer at det er TV-dekning bak kulissene på slakterier i USA, der forholdene er enda verre enn i Storbritannia, som viste henne inn i en “ekte” vegetarianer og senere en veganer. Disse dager er hun sier hun er rundt 90 prosent veganer. –Jeg gir noen ganger etter for ost tilstår hun. –Men jeg kunne aldri spist kjøtt nå. Det Gjør meg trist å vite hva som foregår i slakteriene, det er spesielt motbydelig i Amerika.

VEGGIS 1. UTG MARS

Presset for å se perfekt hele tiden kan utslette deg. Hvis du ikke gjør disse tingene for å holde seg ung og vakker du får kritikk, men når du gjør dem blir du dømt for det også De kommer bokstavelig unna med mord og regjeringen gjør ingenting for å stoppe det som skjer. Vi misbruker vår plikt til omsorg for disse dyrene, og vi trenger å utdanne oss selv om hva som egentlig skjer. Caprice mener hun er et lysende eksempel på de helsemessige fordelene av en kjøtt-fri diett, og etter å ha sett henne modellering sin egen Av Caprice Lingerie rekkevidde, er det vanskelig å være uenig. ‘I USA, det er noe som 90 forskjellige hormoner som går inn kjøtt, som deretter går inn i oss, sier hun. Jeg er 40 år gammel, men har masse energi, og min hud og hår er fantastisk. Jeg levende bevis vi trenger ikke kjøtt for å være sunn. Folk går på om behov protein fra kjøtt når jeg sannsynligvis få mer protein fra tofu og brokkoli! Reiser verden Som modell, og nå sjonglerer kravene til en voksende internasjonal virksomhet, har Caprice reist verden, og smakte det beste

og verste av vegetarmat på alle kontinenter. «Det er veldig tøft å være vegetarianer, og spesielt vegan, i land som Spania, Frankrike eller USA, som maten er så dominert av kjøtt og meieriprodukter, sier hun. ‘Paris spesielt var virkelig ille, jeg endte opp med å spise så mye brød og ost og svært lite annet. Det var enda vanskeligere å finne vegetariske pastaretter. Jeg har alltid forvente å gå ned i vekt når jeg er i Paris eller Tyskland. I disse dager Caprice kaller London hjem, men vokste opp i California hun fått en smak for krydret mat takket være hennes meksikanske barnepike. «Vi ville komme hjem fra skolen og har nachos med masse, masse jalapenos. Vi hadde jalapenos på alt, så jeg fortsatt elsker, elsker, elsker krydret mat, jeg bare ikke kan få nok av meksikanske og

17


Thai mat i disse dager, selv om meksikanske spesielt kan være tunge og super-fetende. «Presset til å se perfekt hele tiden kan utslette deg. Hvis du ikke gjør disse tingene for å holde seg ung og vakker du får kritikk, men når du gjør dem du blir du dømt for det da også“ Hennes karriere har åpnet opp noen utrolige muligheter. Jeg tror en av mine mest fantastiske opplevelsene var på besøk Petra i Jordan, en by skåret fra rock. Det var så stort, bare så utrolig, sier hun. «Det var en av de vakreste og mest fantastiske severdighetene som jeg noensinne har sett.” Men du er mer sannsynlig å finne henne slappe av i Ibiza i disse dager. Jeg ville elske å tilbringe mer tid i Ibiza. I min alder er jeg ikke det kommer til å gå clubbing, for guds skyld - jeg har vært der, gjort det! Jeg har venner som bor der nå, og jeg elsker mat og fantastisk livskvalitet. Ibiza er på en feil linje som også gir det en veldig spesiell energi - jeg mediterer, så disse tingene er viktig for meg “. En forretningsmulighet Caprice ikke får mye nedetid, men. Av Caprice Lingerie lansert i 2006, da i en skarpsindig trekk kjøpte hun tilbake lisensen til å selge Caprice-branded undertøy fra Debenhams og begynte å produsere serien selv, investere hennes personlige sparing og energi til å snu den til et vellykket selskap. Lisensavtalen med Debenhams hadde vært hennes egen idé, som ble lansert i 2000 på toppen av sin modellkarriere, da hun var også stjernen i sin egen Channel 4 dokumentaren - Being Caprice - og på et tidspunkt da kjendis-lisensierte produktserier var ikke like vanlig som de er i dag. “Når jeg ser tilbake på min karriere, er virksomheten definitivt min stoltest, sier hun. ‘I en alder av 34, å fullstendig endre karriere, risikerer mine egne penger og gjøre det arbeidet, har vært en stor prestasjon for meg. Nå, etter å være en av de mest fotograferte kvinnene i verden - har hun omtalt på godt over 300 magasinforsider alt fra

18

Vogue til FHM - hun vier mesteparten av sin tid til å produsere vakre undertøy å gjøre andre kvinner føler spesiell, og har vist at hun er fikk virksomheten hjerner samt skjønnhetsbehandlinger. Siden den gang har hun rekkevidde, siden også utvidet til badetøy, nattøy og sengetøy. «Det er en veldig tøff økonomi, så vi er veldig heldig å tjene penger, sier hun innrømmer. «Vi jobber med mange planer, men først og fremst fokusere på å utvide i USA, Tyskland og Belgia, og vi tar på noen nye mennesker i øyeblikket også. Jeg har også fått planer for en ny linje av strømper og fødselspermisjon undertøy som kvinner er alltid forteller meg at de har å bære slike stygge bras når de er gravide.

«Presset til å se perfekt hele tiden kan utslette deg. Hvis du ikke gjør disse tingene for å holde seg ung og vakker du får kritikk, men når du gjør dem du blir du dømt for det da også“ Hun har hatt en glamorøs og privilegert liv på mange måter, men hun har også en sterk arbeidsmoral og trives med å være opptatt. «Det er mye arbeid, og det blir tøffere når jeg blir eldre, sier hun. Jeg holde seg i form ved å trene tre ganger i uken på treningsstudio med en personlig trener, og jeg har en løpende maskin hjemme. Jeg er ikke i yoga eller pilates eller noe sånt, men jeg liker ikke å meditere, og det virkelig roer sinnet. Jeg føler meditasjon har gitt meg mye mer klarhet og mye mer tålmodighet. Med sin hektiske livsstil, det er litt rart at hun trenger å meditere. Med en høy-profil karriere kommer presset til å se utrolig 24/7, og jeg lurer på hvordan det føltes, spesielt på høyden av sin modellkarriere, for å bo fast i offentlighetens søkelys. «Presset til å se perfekt hele tiden kan utslette deg, ler hun. «Jeg husker går for en tanning behandling en gang, og det gikk galt. Jeg kom ut av salongen ser ut som en gigantisk gresskar, og det var på forsiden av en sladder magazine - det var så pinlig! Du kan bare ikke vinne med pressen, skjønt. Hvis du ikke gjør disse tingene for å holde seg ung og vakker du får kritikk, men når du

gjør dem du får dømt for. Det kan være urettferdig, men det er slik det er. Til slutt, ville jeg ikke endre å være i mitt sted for verden, jeg vet jeg er i en svært privilegert posisjon og jeg forstår at ‘. Sunn mat og tallsklassikere Hun mener også at det å være vegetarianer har hjulpet henne til å holde seg slank og sunn gjennom hele sin karriere. «Trening er ikke nok på egen hånd, sier hun. «Du må spise sunn og næringsrik mat også. Men for Caprice, har det alltid vært en snublestein når det kommer til å spise sunt. Selv om hun kommer fra en lang rekke fantastiske kokker, inkludert hennes mor og bestemor, hevder hun at hun «ikke ville lage mat for min verste fiende - Jeg lærte ikke å lage mat hjemme, og jeg er forferdelig på kjøkkenet! I stedet er Caprice heldig nok til å ha Meribel, hennes personlige kokk, som pisker opp deilig, sunn, vegan og vegetarmat. «Hei, jeg har jobbet ræva av meg, har jeg betalt min kontingent og dette er min belønning! ler hun. ‘Meribel matlaging er bare fantastisk - hun gjør den mest fantastiske veggie lasagne med “ost” laget av tofu. Jeg liker også hennes deilige supper - spesielt hennes ert, linse og løk supper - og hun gjør fantastisk Thai mat også - deilig Phad Thai nudler, veggie dumplings og vårruller med krydret saus. Hun gjør ofte Thai mat når jeg har venner kommer over, eller kanskje en krydret arrabiata saus til pasta med en av hennes fantastiske salater. For en sunn lunsj, sier Caprice hun elsker rå mat, og har en frisk salat med crunchy isbergsalat, spinat, tomat og avokado drizzled med en enkel dressing laget av balsamicoeddik, olivenolje og Dijon sennep. Men til tross for skinnende hår, perfekt kropp og drømmende livet (pluss hun er helt nydelig også), har hun ikke alltid spise det perfekte supermodell kosthold. «Hvis jeg har en rolig natt i, får jeg rett på telefonen og bestille en stor pizza med tonnevis av ost og ekstra jalapenos. Jeg absolutt elsker det!

VEGGIS 1. UTG MARS


VEGGIS 1. UTG MARS

19


Raw food Av Ninni Perraud

Hva er Rawfood Formålet med Raw Food er å maksimere ernæring gjennom å spise mat med levende bioaktive ingredienser som kan regenerere kroppen og skape helse og overskudd. Definisjonen på Raw Food dietter er mat som ikke er prosessert, ikke kokt og stort sett økologisk.

Hvorfor Rawfood? Enkelte inkluderer kjøtt og fisk mens de fleste er rent veganske. Raw Food kan varmes opp til 40 grader men grensen går der vitaminer og enzymene ellers ville bli ødelagt. Næringsstoffene i kokt og stekt mat er ofte under halvparten av næringen i rå mat, samt at steke og kokeprosessen ofte skaper uheldige nye kjemiske stoffer og bindinger som kan skape ubalanse og sykdom. I tillegg dør alle enzymene, som er de

som skal sørge for å bryte ned maten og øke næringsopptaket.

fra dyr om til det gode kolesterolet (LDL til HDL).

Næring i rawfood

Rawfood er kvalitet

Raw Food har mengder med fiber som assisterer kroppen til å få en balansert vekt. Raw Food er rikt på Cellulose som er en av de 6 fibertypene. Brød, ris og hvete er ikke de eneste energikildene. Noen typer frukt er rike på karbohydrater som vil gi masser av energi. Mettet fett fra sunne kilder er ikke kolesteroldannende og gir dobbel energimengde i forhold til karbohydrater. Mange tror kanskje proteiner må komme fra kjøtt. Da er det fint å vite at nøtter, alger, spirer og annen såkalt superfood har en stor andel proteiner. Den typen mettet fett som er i Raw Food er sunn og gir ikke hjerteproblemer. I stedet får kroppen energi og styrket evne til å omdanne ugunstig mettet fett

Mat i dag druknes i sprøytemidler. Det er viktig å være bevisst at det som ser bra ut på utsiden ikke nødvendigvis er bra. For å bli bevisste forbrukere må vi gjennkjenne kvalitet. Når man spiser Raw Food bør en velge økologisk frukt og grønnsaker. Rå mat er ikke kjedelig. Det er mer enn salat, selv om en salat ikke trenger å være kjedeligt. Markedet er fullt av Raw Food oppskriftsbøker på smoothies, supper, pizza, kaker, iskrem, juicer, salater, tacos, desserter og mye mer. Raw Food gourmet mat er godt og kan raskt lages i en blender eller en kjøkkenmaskin samt at man og bruker lufttørking for å skape kaker, brød og kjeks m.m.

Mat i dag druknes isprøytemidler. Det er viktig å være bevisst at det som ser bra ut på utsiden ikke nødvendigvis er bra.

20

20

VEGGIS 1. UTG MARS


Fordeler med Rawfood Fordeler for kroppen

Bedre helse Sterkere immunforsvar Mer velfungerende kropp Økt energi og livskraft Styrker forplantingsevnen Renser leveren for slaggstoffer Mye vitaminer for vakker hud Fordeler for følelsene: Overskudd til livet og lek Har mer å gi til omgivelsene Mer livsglede og kreativitet Sensualitetsskapende

Fordeler for sinnet: En merkbar letthets følelse Bedre hukommelse Inspirasjonsskapende Stimulerer læringsevnen Stimulerer kreativitet

Fordeler for miljøet: Miljøvennlig produksjon Mindre utslipp av CO2 Mer helhetlig tenkning Sunner verdier

VEGGIS 1. UTG MARS

21


VEGGIS 1. UTG MARS


I Salg igjen

VEGGIS 1. UTG MARS

April

Magasin Veggis  
Magasin Veggis  
Advertisement