Page 1

najaar 2017

Doe mee en win

1 JAAR GRATIS poets- en huishoudhulp

HEUVELLAND

Ontdek de prachtige natuur

Klaar? Gereed? Beweeg! 10 TIPS die je doen bewegen

Alles blinkt met de dienstencheque Poets- en huishoudhulp met dienstencheques, zo zit de vork in de steel


In dit nummer

8

Dienstencheques, zo zit de vork in de steel

3 Vooraf 4 Welkom 6 Fashion 8 IN-Z dossier

Alles blinkt met de dienstencheque Poets- en huishoudhulp met dienstencheques, zo zit de vork in de steel

12

Soep als maaltijd

12 Smakelijk

Soep als maaltijd

14 Samenleven

‘‘Ik ben helemaal opengebloeid’’

Een verhaal over de ervaringen van een sprankelende, gemotiveerde werkzoekende vrouw in een vreemd land.

22

Klaar? Gereed? Beweeg!

18 Ontdekken

22

Klein Zwitserland, heerlijk Heuvelland

Welzijn & gezondheid Klaar? Gereed? Beweeg!

24 Passie

“Papa moet je nooit laten kiezen!”

Anke van Grinsven heeft al meer dan 400 buiken beschilderd

24

Belly­­ painting

28 Creatief

Ruwe bolster met een fragiel kantje

30 Wonen

Het kleinste kamertje

32 Puzzelpret 33 Column 2

met volle inzet

28

Ruwe bolster met een fragiel kantje


VOORAF

ijsje COLOFON Met volle inzet – najaar 2017 Uitgave van vzw IN-Z Verantwoordelijke uitgever: Ruth Claes – Schaapsdries 2, 3600 Genk Oplage en frequentie: Met volle inzet verschijnt elke 6 maanden op 50.000 ex. Redactie: Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi, Kathleen Wolfs Eindredactie: Kathleen Wolfs Werkten mee: Katja Boons, Sara Reymen (Tekstueel), Nicky Bertrand Vormgeving: Comkommer Fotografie: Suzy Schrijvers, Veerle Bormans Suggesties of opmerkingen? info@metvolleinzet.be Adverteren in Met volle inzet? thierry.severi@in-z.be tel. 089 32 28 10

Zitten is het nieuwe roken. Dat las ik deze morgen in een tijdschrift bij de tandarts. En het moet wel kloppen. Want na een lange werkdag op kantoor, geeft mijn rug mij altijd weer van die niet te negeren stop!-signalen en lijkt mijn nek helemaal vastgeroest. We zitten met z’n allen te vaak. Op onze bureaustoel. In de auto. Voor de televisie … En stoelen of zetels zijn stille moordenaars. Zelfs sport kan de nadelen van langdurig zitten niet ongedaan maken. Blijkbaar. Daar schrok ik van. Ik, die dacht dat het wel meeviel met mijn bewegingsapparaat omdat ik mij ’s avonds regelmatig in het zweet werk. Op de zumba, met een groepje gelijkgestemde en dus zeer gemotiveerde vrouwen. En in de lessen Total body workout, waar mijn hartslag ongekende hoogtes bereikt wanneer we twee minuten in plankhouding moeten staan. Zelfs mijn wandelingen in het weekend kunnen het sedentaire leven op kantoor niet goedmaken. Die zijn nochtans aan een stevig tempo. Met hier en daar pittige hoogteverschillen – de uitdagingen van het Heuvelland (blz. 18) zet ik alvast op mijn to do – en een lengte van om en bij de tien kilometer. Neen. Het enige medicijn dat de nadelen van langdurig zitten opheft, is regelmatig wat beweging inlassen. Niet per se sporten. Gewoon bewegen. Opstaan om een glas water te halen. De benen strekken tijdens de lunch­ pauze. Wat verder parkeren wanneer je naar de winkel gaat … En daarom ben ik heel blij met de eenvoudig toepasbare beweegtips op bladzijde 22. Ze klinken zo leuk dat ik er echt werk van ga maken. Vanaf vandaag. Nu meteen zelfs. Want waarom zou ik de auto nemen om een ijsje te gaan eten aan het kanaal, als ik daar gemakkelijk met de fiets geraak? Oh ja, dat artikel over suikerbommen en calorieën heb ik wijselijk overgeslagen.

Kathleen

De inhoud van de advertenties valt onder uitsluitende verant­woordelijkheid van de adverteerders. Meer weten over IN-Z? www.in-z.be Niets uit deze uitgave mag over­genomen, gekopieerd of gereprodu­ceerd worden zonder schriftelijke toe­­ stemming van de redactie. Verboden op de openbare weg te gooien.

Thierry, Liesbeth, Veerle en Kathleen

de redactie

met volle inzet

3


WELKOM

Gouden Kinderschoen Stap mee in ons verhaal en laat je verrassen, inspireren en informeren!

Buitenschoolse kinderopvang Buitenschoolse kinderopvang saai? Verre van. Met het oog op een nog sterker aanbod, gingen de stadsbesturen van Leuven, Borgloon en Hasselt in zee met IN-Z. Hopelijk volgen er nog mooie samenwerkingsverbanden als deze. Interesse? Laat het ons weten via info@in-z.be.

4

met volle inzet

Een hart van goud en goud aan de voeten. De brede school van IN-Z in Sint-Truiden heeft het allebei. Onlangs won ze de gouden Kinderschoen, een trofee waarmee de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten inspirerende projecten rond kinderopvang bekroont. In de brede school trekken IN-Z, Stad Sint-Truiden, lokale scholen en partners uit het vrijetijds- en welzijnsnetwerk aan hetzelfde touw. Om kinderen een gouden tijd te bezorgen.

Toegankelijkheidslabel A In ’t Dorpshuys, de B&B van IN-Z in Opoeteren, houden ze de drempel bewust laag. Ook letterlijk. Rolstoelgebruikers kunnen er in alle comfort verblijven en genieten voorzieningen op maat. Ontdek het toegankelijke aanbod op www.hetdorpshuys.be.

Proficiat, Jos ! Gewonnen Elektronische dienstencheques hebben niets dan voordelen. Om gebruikers van papieren dienstencheques daarvan te overtuigen, lanceerde IN-Z een toffe Win-eeniPhone -actie. Proficiat aan winnaar Jos Thoelen uit Hamont die zijn e-dienstencheques voortaan kan beheren vanop zijn nieuwe iPhone! Zelf nog niet overgeschakeld naar e-dienstencheques? Op www. dienstencheques-vlaanderen.be vind je tips en tricks.


IN-Z in cijfers IN-Z groeit. Enkele cijfers in een notendop: IN-Z bestaat 21 jaar. Dagelijks zetten 1300 werknemers zich in voor meer dan 5300 klanten. 230 werknemers van IN-Z fietsen duurzaam met e-bikes die IN-Z hen aanbiedt. IN-Z is actief in 110 Vlaamse steden en gemeenten. Het afgelopen jaar bood IN-Z 708.317 uren dienstverlening, waarvan 93% poets- en huishoudhulp met dienstencheques. 51 begeleiders leiden de dienstverlening in goede banen. Meer cijfers? Blader eens door het jaarverslag van IN-Z op www.in-z.be.

Soep is HOT Wist je dat een gemiddelde kom groentesoep je al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente levert? Soep is voedzaam, lekker en trendy. Daarom biedt IN-Z sinds kort (h)eerlijke soep van ’t Dorpshuys aan. Goed voor het gestel én de sociale tewerkstelling. Want ’t Dorpshuys zegt volmondig ja tegen jobkansen voor iedereen.

3 uur

1 jaar gratis

per week

Ben jij klant van IN-Z of ben je van plan dit binnenkort te worden? Dan maak je kans op één jaar gratis poets- en huishoudhulp gedurende drie uur per week in 2018. Bekijk het volledige wedstrijd­reglement op www.in-z.be en waag je kans voor 11 december 2017!

In de plooi Op 1 september opende IN-Z een nieuw strijkpunt in Peer. Eerder dit jaar beet IN-Z in Brasschaat de spits af. Woon jij in de buurt en laat je de plooien graag gladstrijken? Ontdek het strijkaanbod van IN-Z op www.in-z.be.

ctieteam Beste reda zine. n jullie maga terviews va n fa n e Ik b stin umanintere Vooral de h Maar de Zweedse g. t lees ik graa raan vind ik soms ne te n h e c e a l s n e t ee puzz ilijk. Zou he iets te moe gemakkelijker mogen? keertje wat onique Groetjes, M Beste Monique, bedankt voor de tip. We kozen deze keer voor een lagere moeilijkheidsgraad. Veel puzzelplezier!

Jouw reactie is welkom – Wil je graag iets vertellen aan het redactieteam? Of wil je rea­geren op een artikel dat verscheen in Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be Tekst: Kathleen Wolfs – Fotografie: Suzy Schrijvers met volle inzet

5


FASHION

Bohemian Chic

DÉ TREND VOOR HET NAJAAR Het is net dat tikkeltje meer dan de nonchalante hippie­ look. Met Bohemian chic combineren we bloemen­ prints met chique details zoals deze leuke vintage jurk met een paar elegante enkellaarsjes en een stijl­ volle handtas. Met Boho chic straal je je vrouwelijke zelf uit. Het kan en mag allemaal. Niet alleen afge­ lopen zomer was de Boho­ stijl een hit. Ook dit najaar bepaalt ze het modebeeld.

6

met volle inzet

Handtas Hampton Bays by Torfs € 75,95

Schoenen Progetto by Torfs € 150


Liesbeth

mijn lemaal in “Ik ben he et deze stijl. nopjes m van liefhebber it Als grote ed f kan ik m !” e ti o ­ m n e ten gaan het bloem lemaal la e h r a ja a n

& Other Stories € 175

Comma € 79,99

Aardetinten Pastelkleuren zijn te zomers, laat die maar in je kleerkast hangen tot volgend jaar en beperk je dit seizoen tot donkere schakeringen en aardetinten.

CKS Women € 79,99

& Other Stories € 39

Boho Chic Essentiel € 115

& Other Stories € 99

Boho footwear

More is more Wat accessoires betreft, moet je je zeker niet inhouden. Kies voor opvallende kleuren, zij geven een extra accent aan je outfit. Less is more is hier helemaal niet van toepassing. Grote oorbellen in combinatie met leuke armbandjes en kettinkjes, het kan allemaal!

& Other Stories € 19

Schoenen en laarsjes met bloemenprint, franjes of imitatiebont … ook je voeten zien Boho chic wel zitten.

Nice to know

& Other Stories € 89 & Other Stories € 110

Comma € 29,99

Sienna Miller, Kate Moss en Mary-Kate Olsen zijn enkele bekende ambassadeurs van de Bohemian chic dresscode. Zelfs mannen zijn helemaal into the Boho chic stijl, kijk maar naar Johnny Depp of Russel Brand.

Tekst: Liesbeth Gerits met volle inzet

7


“Bij IN-Z staat poets- en huishoudhulp voor veel meer dan een huis dat er spic en span bijligt.”

8

met volle inzet


IN-Z DOSSIER

Alles blinkt met de dienstencheque Poets- en huishoudhulp met dienstencheques, zo zit de vork in de steel Vandaag is het bon ton om te zeggen dat je poetshulp je een aardig handje toesteekt. Of dat je zelf aan de slag bent als huishoudhulp met dienstencheques. Ooit was dat anders. Want poetsvrouwen, werkten die niet altijd in het zwart? En telde hun stiel wel mee als volwaardig werk? Joeri Vancoillie, verantwoordelijke externe betrekkingen en communicatie van IN-Z, haalt de geschiedenis van de dienstencheque van onder het stof en licht toe hoe IN-Z huishoudelijke hulp extra glans geeft.

Het startschot Begin 2004 kwam de dienstencheque voor het eerst piepen in België. Het stelde de wakkere burger in staat om met een waardebon huishoudelijke diensten aan te kopen op een belastingvriendelijke manier. Die waardebon kwam er niet zomaar, weet Joeri Vancoillie, verantwoordelijke externe betrekkingen en communicatie van dienstenchequebedrijf IN-Z. Joeri Vancoillie: “De invoering van de dienstencheque steunde op drie impulsen. Ten eerste was er veel zwartwerk in de poets. Dat had nadelen. Want wie niet bijdroeg aan de sociale zekerheid, liep heel wat bescherming mis. En de socialezekerheidspot miste spijs. De dienstencheque moest daar komaf mee maken. Er waren veel werklozen, meteen het tweede motief achter de dienstencheque. Toenmalig federaal minister van werk Frank Vandenbroucke wilde de werkzaamheidsgraad opkrikken met nieuwe jobs. Vooral voor laaggeschoolden, want die vielen vaak uit de boot. Ook

aan de klant werd gedacht. De dienstencheque moest gezinnen meer ademruimte geven. Meer quality time en meer tijd om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Het nieuwe betaalsysteem slaagde in zijn opzet. Vandaag zijn 94.000 mensen in Vlaanderen met de dienstencheque aan de slag, goed voor zo’n 7 miljoen uren poets- en huishoudhulp op maandbasis.”

Inspiratiebron Op zich was het systeem van de cheque als betaalmiddel voor huishoudelijke klusjes niet nieuw. Ook het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap of PWA werkte ermee, al lang voordat de dienstencheque bestond. Joeri Vancoillie: “De dienstencheque is voor een stuk geïnspireerd op de PWA-cheque. Maar het PWA-systeem had zijn beperkingen. Wie poetste bij een PWA, behield v

met volle inzet

9


IN-Z DOSSIER

Joeri Vancoillie

“In Vlaanderen klom het aandeel aangekochte elektronische diensten­ cheques al op tot 52,6 procent tegenover 47,4 procent papieren cheques.”

het werkzoekendenstatuut en was maximum 45 uur per maand inzetbaar. Van een volwaardige job was dus geen sprake. Dat was anders bij IN-Z, die begin jaren 2000 net als het PWA bouwstenen leverde voor wat later de dienstencheque zou worden. Bij IN-Z slaagden we er al sinds 1996 in om medewerkers in de huishoudelijke hulp een arbeidscontract voor onbepaalde duur aan te bieden. Van ‘gewone’ taken als poetsen, strijken en koken maakten we echte jobs. Zonder veel drempels, geënt op een sterke waardering van ieders unieke talenten. Met ons experimenteel arbeidsorganisatiemodel bereikten we een brede groep van werkzoekenden. Dat was ook toenmalig minister Frank Vandenbroucke opgevallen. Want toen we de federale prijs voor de sociale economie wonnen in 2003, liepen we sterk in de kijker. Het leverde hem welgekomen knowhow op. En inspiratie. We mogen gerust stellen dat het PWA en IN-Z de voorlopers waren van de dienstencheque.”

Consumentensubsidie IN-Z behoorde tot de eerste lichting van organisaties die erkend werden als dienstenchequeonderneming. Joeri Vancoillie: “We mikten meteen op een grote vraag naar huishoudelijke hulp met het spiksplinternieuwe betaalmiddel. Om die reden kozen we ook voor een verruiming van onze klantendoelgroep. Tot 2003 richtte IN-Z zich enkel op senioren. Vanaf onze erkenning als dienstenchequebedrijf kon elke particulier bij ons terecht. Dat was een stap vooruit. Want het regende aanvragen voor poets- en huishoudhulp. En hoe groter de vraag, hoe meer jobs we konden creëren. De dienstencheque raakte meer en meer bekend bij het grote publiek. Niet onlogisch, want de cheque is vederlicht in aankoop. De dienstencheque is een consumentensubsidie. De consument koopt ze voor 9 euro terwijl hij 22,69 euro waard is. De klant wordt dus gesubsidieerd, zodat hij niet te diep in de beugel moet tasten. Bovendien ontvangt deze een belastingvermindering van 2,70

10

met volle inzet

euro voor de eerste honderdzesenvijftig aangekochte cheques. Na aftrek betaalt de gebruiker dus maar 6,30 euro voor een uur huishoudelijke hulp. Dat ligt onder de prijs van de zwarte markt. En daarom heeft het zo’n succes.”

Sociaal Vlaanderen telt een negenhonderdtal erkende dienstenchequebedrijven. Toch kun je die niet allemaal over dezelfde kam scheren. Joeri Vancoillie: “Er zijn grote en kleine bedrijven, commerciële en nietcommerciële spelers. Bij IN-Z kiezen we bewust voor een sociaal profiel. Zo stellen we onze vacatures open voor een brede groep van mensen en geven we extra kansen aan diegenen voor wie de klassieke arbeidsmarkt minder toegankelijk is. Dat lukt, omdat we sterk investeren in een persoonsgerichte aanpak. In jobs op maat met actieve ondersteuning. Van de duizend tweehonderd medewerkers die we tewerkstellen, is ruim drie vierde kortgeschoold. Tweeënveertig procent is ouder dan vijftig jaar. Samen zijn ze afkomstig uit meer dan zestig verschillende landen binnen en buiten Europa. Net dat maakt ons tot wie we zijn. En daar zijn we heel fier op.”

Jong en oud “Ook in onze dienstverlening dragen we dat sociale hoog in ons vaandel. Bijna de helft van onze klanten bestaat uit zeventigplussers. Die hebben andere noden dan buitenshuiswerkenden. Bij jonge gezinnen ligt de nadruk op poetsen en strijken. Ouderen roepen ons eerder in voor het hele pakket, inclusief het bereiden van de maaltijden en alles wat daar bij komt kijken. Hulp die ook wel eens nodig is op avonden en in het weekend. Of ze zoeken iemand die op korte termijn diensten kan opstarten na een plots ontslag uit het ziekenhuis. Bij IN-Z zijn we bijzonder flexibel georganiseerd, wat maakt dat we op elke hulpvraag snel een antwoord op maat kunnen bieden. Niet zelden met een toets


van zorgzaamheid. Wist je trouwens dat we nauw samenwerken met de zorg? Zo bieden we in de Antwerpse Noorderkempen huishoudelijke hulp met dienstencheques aan cliënten van diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding (OLO) en openden we begin dit jaar een strijkpunt in zorginstelling De Mick. Want strijken met dienstencheques, ook dat mag. Zelfs de dagelijkse boodschappen kun je laten doen met de dienstencheque.”

Zo werkt het Wie al ervaring heeft met dienstencheques, kan het beamen: betalen met dienstencheques is kinderspel. Joeri Vancoillie: “Sta je nog niet geregistreerd in het systeem, dan moet je je eerst inschrijven bij uitgiftebedrijf Sodexo dat door de overheid werd aangesteld. Dienstencheques bestellen kan via de website dienstenchequesvlaanderen.be. Je kunt telkens minimaal tien dienstencheques bestellen aan 9 euro per bestelde cheque. Jaarlijks mag je tot vijfhonderd dienstencheques kopen, tenzij je als eenoudergezin of als persoon met een handicap een uitgebreid recht op dienstencheques geniet. Sodexo bezorgt je de cheques, maar ook het jaarlijkse fiscale attest dat je bij de belastingaangifte kunt voegen. Met één cheque betaal je één uur huishoudelijke hulp. Daarvoor geef je het juiste aantal getekende cheques af aan de huishoudhulp. Maar wie slim is, kiest voor elektronische dienstencheques.”  

E-dienstencheque

“De elektronische dienstencheque heeft niets dan voordelen. E-dienstencheques zijn onmiddellijk na de bestelling beschikbaar. Het beheer ervan gebeurt online, waardoor er minder kans is op verlies of diefstal. Ook het risico op vervallen cheques daalt, want de oudste cheques worden automatisch eerst uitgegeven. De e-dienstencheque is milieuvriendelijk. Maar ze is vooral heel gebruiksvriendelijk. Met de app die gratis beschikbaar is in de Apple Store en op

Google Play, wordt het trouwens allemaal nog eenvoudiger. Die laat je toe de prestaties van je huishoudhulp te bevestigen of te betwisten en op eender welk moment de bomen door het bos te zien. In Vlaanderen klom het aandeel aangekochte elektronische dienstencheques al op tot 52,6 procent tegenover 47,7 procent papieren cheques. De wip zou gerust nog wat sterker mogen kantelen in het voordeel van de elektronische versie.”

Extra glans Met bijna 82 miljoen uitgegeven dienstencheques in Vlaanderen in 2016 , bolt de dienstenchequetrein lustig voort. Dertien jaar na de komst van de cheque is huishoudhulp met dienstencheques een vertrouwd fenomeen. Maar waar kan de klant terecht als hij toch vragen, klachten of opmerkingen zou hebben? Joeri Vancoillie: “Bij IN-Z krijgt elke klant van bij de intake een contactpersoon toegewezen. Die doet het systeem van de dienstencheque uit de doeken en lost eventuele onduidelijkheden op. De contactpersoon staat tussen de klant en de huishoudhulp die aan huis komt. Hij zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt en staat klaar met raad en daad. Als socialeeconomieonderneming zetten we

graag in op die persoonlijke begeleiding. We richten onze pijlen op de mens achter de klant, in plaats van op commerciële resultaten. Tel daarbij de sociale tewerkstelling die we met de dienstencheque creëren, dan staat poets- en huishoudhulp bij IN-Z voor veel meer dan een huis dat er spic en span bijligt. Die extra laag glans, daar doen we het voor.” En zo blinkt alles, met de dienstencheque.

“We mogen gerust stellen dat het PWA en IN-Z de voorlopers waren van de dienstencheque.” Tekst: Kathleen Wolfs Fotografie: Suzy Schrijvers

Kunt u wat hulp in het huishouden gebruiken? Ontdek onze dienstverlening met dienstencheques op www.in-z.be.

met volle inzet

11


Soep

als maaltijd

“Ik houd van soep, ideaal als lunch. Zeker deze maaltijdsoepen.�

Veerle

12

met volle inzet


SMAKELIJK

ITALIAANSE SOEP met cappelletti

RODELINZENSOEP

Ingrediënten (voor 4 personen) • 1 kilo tomaten • 2 uien • 1 teentje knoflook • 2 wortelen • tomatenpuree • 4 takjes tijm • zout en peper • 1 liter groentebouillon • olijfolie • 250 g fijne soepgroenten • 250 g cappelletti met ham of kaas Bereiding Snij de tomaten in stukken en haal de harde stukjes eruit. Snij de ui en wortelen in blokjes. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui en geperste knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 minuut meebakken. Voeg nu de wortelen en tomaten toe. Giet hierbij de bouillon en voeg de takjes tijm, zout en peper toe. Laat 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en neem de takjes tijm uit de soep. Maak de soep met een staafmixer glad. Als de soep gemixt is, voeg 250 g soepgroenten en 250 cappelletti toe. Laat de soep nog 4 minuten zachtjes koken.

TIP: at Rasp w kaas zaanse parme soep. over de

weetjes Belangrijk is dat je kurkuma (geelwortel) altijd met een beetje zwarte peper combineert. Wetenschappers ontdekten dat de stof piperine in peper de opname van curcumine in je lichaam 1000 keer versterkt. Rode linzen zijn snelkokende linzen die hun vorm niet behouden maar die een romige, hartige stoofpot worden. Ideaal voor in de soep.

Ingrediënten (voor 4 personen) • 2 uien • 2 teentjes knoflook • 300 g gedroogde rode linzen, afspoelen onder koud water • 3 tomaten • 2 wortelen • 1,5 l groente- of kippenbouillon • 1 theelepel paprikapoeder of gerookt paprikapoeder • 1 theelepel komijnpoeder • 1 theelepel kurkuma • mespuntje kaneel • ½ theelepel zwarte peper • zout • olijfolie • eventueel verse peterselie en koriander Bereiding Snij de uien in stukken en pers de teentjes knoflook uit. Snij de tomaten in stukken en haal de harde stukjes eruit. Snij de wortelen in plakjes. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui en knoflook aan. Voeg daarna paprikapoeder, komijnpoeder, kurkuma en zwarte peper toe. Laat de kruiden kort meebakken. Zo geven ze meer smaak af. Voeg hierna de tomatenstukken en wortelplakjes toe en roer het geheel om. Nu mag het zout en kaneel erbij. Voeg nu de bouillon en linzen toe. Zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten pruttelen op een zacht vuur. Mix de gare linzensoep glad met de staafmixer. Strooi eventueel wat gehakte peterselie en koriander over de soep.

Tekst en fotografie: Veerle Bormans met volle inzet

13


“Ik heb een goede vriendin overgehouden aan het opleidingstraject. Als we met elkaar praten, moeten we wel Nederlands spreken, want we hebben geen andere gemeenschappelijke taal.�

14

met volle inzet


SAMENLEVEN

‘Ik ben helemaal opengebloeid’ EEN VERHAAL OVER DE ERVARINGEN VAN EEN SPRANKELENDE, GEMOTIVEERDE WERKZOEKENDE VROUW IN EEN VREEMD LAND.

Een vaste job vinden als je jong en laaggeschoold bent, is nooit gemakkelijk. En het wordt helemaal een uitdaging als je zoals de Bulgaarse Sevgyul Emin ook nog eens uit een ander land komt en het Nederlands nog niet zo goed beheerst. Drie jaar lang solliciteerde ze zonder succes naar vast werk. Tot ze via een intensief opleidingstraject een vaste job als poets- en huishoudhulp vond bij IN-Z. “We zitten voor het interview in de donkere kamer”, zegt Ilse Vandeurzen wanneer ze de deur van een gezellige rommelige ruimte zonder ramen openzwaait. Ze is de begeleider van Sevgyul en is binnen IN-Z nauw betrokken bij het opleidings- en tewerkstellingstraject waarin Stad Genk, de VDAB, het Centrum voor Basiseducatie en IN-Z hun krachten bundelen. Het doel? Langdurig werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt klaarstomen voor een job als poets- en huishoudhulp. De kamer staat in schril contrast met de uitstraling van Sevgyul, want die is allesbehalve donker. Haar ogen stralen en een grote glimlach verschijnt wanneer ze onze vragen beantwoordt. Een boeiend gesprek in een gezellig kamertje!

Hoe moeilijk was het voor jou om een vaste job te vinden? Sevgyul: “Heel moeilijk. Ik ben vier jaar geleden naar België gekomen en heb heel veel gesolliciteerd. Helaas vond ik alleen tijdelijke jobs. Dat was heel frustrerend,

want ik wilde echt een vaste job. Het is niet gemakkelijk om een leven uit te bouwen als je niet zeker bent van een inkomen. Ik kreeg alleen tijdelijke contracten als kamermeisje of poetshulp aangeboden. Die situatie veranderde pas toen ik vorig jaar een telefoontje kreeg van de VDAB met het voorstel om in het opleidings- en tewerkstellingstraject te stappen. Dankzij dat traject heb ik sinds 16 januari van dit jaar een vast contract bij IN-Z.”

Hoe heb je het traject ervaren? Sevgyul: “Het was heel boeiend en leerrijk. Ik kreeg Nederlandse les en leerde hoe ik snel, goed en professioneel moest poetsen. Ik zat samen met zes anderen in het traject. En dat was leuk. We hadden verschillende nationaliteiten en dat vond ik interessant. Ik hoor graag mensen vertellen over hun cultuur en achtergrond. De sfeer was goed en de lesgevers waren net zoals wij heel gemotiveerd.” Ilse: “Het opleidings- en tewerkstellingstraject was een v

met volle inzet

15


“Ik ben mijn meters op het werk heel dankbaar. Die hebben er samen met Ilse voor gezorgd dat mijn start vlot verlopen is.�

16

met volle inzet


SAMENLEVEN

proefproject. Zeven langdurig werkzoekenden kregen een opleiding van veertien dagen. Integratie, poetsen en attitude waren de belangrijkste thema’s. Na afloop zijn er vier van hen bij ons kunnen beginnen, wat toch een mooi resultaat is.”

Hoe voelde jij je toen je het nieuws kreeg dat je aangeworven was? Sevgyul: “Geweldig! Ik was al zo lang aan het zoeken. Eindelijk kon ik stoppen met sollicitatiebrieven schrijven en vacatures bekijken. Want dat ben ik tot de laatste dag blijven doen, ook al volgde ik het traject. Ik moest en zou een vaste job vinden. Toen IN-Z belde dat ik aangenomen was, ben ik meteen naar een van mijn beste vriendinnen gelopen om het te vertellen. Zij heeft mij altijd heel erg gesteund en bleef in mij geloven. Ze zei dat ik moest blijven volhouden, want dat ik uiteindelijk zeker vast werk zou vinden. En ze had gelijk.”

Ben je door je job bij IN-Z ook als mens gegroeid? Sevgyul: “Ja. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en ben helemaal opengebloeid. Ik ben heel blij, want ik heb echt het gevoel dat mijn leven in de juiste plooi gevallen is. Ik ben ook mijn meters heel dankbaar. Die hebben er samen met Ilse voor gezorgd dat mijn start vlot verlopen is.” Ilse: “De mensen uit het opleidings- en tewerkstellingstraject hebben de eerste maand na hun aanwerving meegelopen met ervaren IN-Z-medewerkers, die hen de kneepjes van het vak en onze missie en visie bijgebracht hebben. Dat maakt dat de overgang van de opleiding naar de praktijk niet te bruusk verloopt.”

Wat vind je het leukste aan de job? Sevgyul: “Het contact met de klanten. Ik heb hen graag. En zij mij (lacht). En ze maken het mij niet moeilijk om mijn job te doen (lacht). Ze hebben verschillende nationaliteiten en vertellen soms hun hele leven tegen mij. Ik vind het fijn om naar hun verhalen te luisteren

terwijl ik werk.” Ilse: “Ik begeleid Sevgyul en de drie andere medewerkers die via het traject bij ons begonnen zijn. Ik volg van dichtbij hoe het loopt en hou de vinger aan de pols. Als ze nog ondersteuning nodig hebben, dan zorgen mijn collega’s en ik daarvoor. Ik moet zeggen dat Sevgyul het heel goed doet. Ze is echt gemotiveerd. We zijn erg tevreden over haar. Net als over het opleidings- en tewerkstellingstraject zelf trouwens. Daarom herhaalden we het ondertussen al eens, ditmaal met een iets langere opleidingsperiode en ook weer met een positief resultaat.

Heb je al leuke momenten meegemaakt in je nieuwe job? Sevgyul: “Ja. Een van mijn klanten heeft mij verrast op mijn verjaardag. Hij speelde op zijn pc operamuziek af en gaf mij een verjaardagstaartje. Dat was een heel tof moment. En ik heb ook een goede vriendin overgehouden aan het opleidingstraject: Kadhija. Ze is heel lief. We zijn na het traject allebei kunnen starten bij IN-Z. We bellen elkaar veel. Ik ben heel blij dat ik haar leren kennen heb.”

Je spreekt nu behoorlijk Nederlands. Vind je Nederlands een moeilijke taal? Sevgyul: “Eigenlijk niet. Ik ben heel gemotiveerd om het te leren. Ik krijg drie uur per maand Nederlandse les. Daarnaast heb ik natuurlijk ook veel kansen om te oefenen met mijn klanten. En ik test mezelf. Als ik in de bus of in de winkel twee mensen met elkaar hoor praten, dan luister ik altijd of ik hen begrijp. En als Kadhija en ik met elkaar praten, moeten we wel Nederlands spreken, want we hebben geen andere gemeenschappelijke taal.”

Heb je een boodschap voor andere werkzoekenden? Sevgyul: “Blijf gemotiveerd en positief! En stap in het opleidingstraject als je de kans krijgt. Dat kan ik zeker aanbevelen.”

Wist je dit al? Op 1 augustus 2017 telde Vlaanderen 227.882 niet-werkende werkzoekenden. Dat is een daling van 5,7% ten opzichte van vorig jaar, maar nog altijd meer dan vijf jaar geleden. Bijna drie op tien (28,9%) nietwerkende werkzoekenden zijn al twee jaar of langer werkzoekend. Ruim een vierde (26,9%) is van buitenlandse afkomst en 44,1% is kortgeschoold. Al 21 jaar creëert IN-Z sociale en duurzame tewerkstelling voor een brede groep van mensen, waarbij talenten worden gevaloriseerd en klassieke struikelblokken zoals diploma, taalkennis en leeftijd geen issue vormen. De bijna 1.200 medewerkers van IN-Z zijn afkomstig uit 62 verschillende landen binnen en buiten de Europese Unie. IN-Z voert een taalbewust personeelsbeleid met ondersteuningstools voor medewerkers met een beperkte kennis van het Nederlands. Bronnen: VDAB (Arvastat), Jaarverslag vzw IN-Z 2016

Tekst: Tekstueel, Kathleen Wolfs Fotografie: Suzy Schrijvers

Wil jij ook jouw verhaal delen met de lezers van Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

met volle inzet

17


ONTDEKKEN

KLEIN ZWITSERLAND Heerlijk Heuvelland VIJFSTERRENLANDSCHAP IN NEDERLANDS-LIMBURG

Nostalgische dorpjes en authentieke stadjes, verscholen in een prachtig heuvellandschap met groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. Net over de grens, in Nederlands-Limburg ligt een glooiend land op je te wachten. Met kabbelend water, holle wegen en schitterende vergezichten. Met volle inzet neemt je mee op ontdekkingstocht langs typische vakwerkhuizen en unieke wegkruisen.

“Een wandelroute die tien kroegen en eetcafés met elkaar verbindt, dat staat me wel aan. Die Vijlenerberg Kroegjesroute ga ik zeker eens uitproberen.”

Thierry

18

met volle inzet


Mix van natuur en cultuur

Het Limburgse Heuvelland in het uiterste zuiden van Nederland grenst aan zowel België als Duitsland. Het idyllische landschap is gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel en wordt daarom ook wel Klein Zwitserland genoemd. In dit atypische Nederlandse landschap met heuvels en dalen vormen de historische dorpjes samen met de kastelen en wijngaarden de ideale mix van natuur en cultuurhistorie. Almaar meer mensen beschouwen deze streek als een wandel- en fietsparadijs.

Kusje onder de maretak

Wil je graag de kastelen in het Geuldal ontdekken? Of verken je liever de historische straten van Eijsden of Vaals? Of ga je voor puur natuur? Je hebt de keuze, want VVV Zuid-Limburg biedt je honderden wandel- en fietsroutes aan. Als je best wel wat pit in je kuiten hebt, dan raadt Met volle inzet jou de wandelroute Geuldal aan, een tocht van 12,3 kilometer. Je wandelt tussen de weilanden over kerkenpaden. Onderweg kom je zestiende-eeuwse vakwerkhuisjes, hoogstamfruitbomen en misschien wel enkele reeën tegen. Loop je er in de winter? Kijk dan hoog boven je in de bomen. Die grote groene bollen die je ziet, zijn maretakken. Het gebruik wil dat iemand die onder een maretak staat, straffeloos gekust mag worden …

Bourgondische gastvrijheid

Actief genieten in Zuid-Limburg gaat hand in hand met bourgondische gastvrijheid. Zowat overal vind je uitnodigende terrasjes en gezellige eetgelegenheden. Een bijzondere wandelroute is de Vijlenerberg Kroegjesroute. De naam zegt het al: een wandelroute die op en rond de Vijlenerberg tien (eet)cafés en herbergen met elkaar verbindt. Je wandelt van kroegje naar kroegje. Neem bij je koffie of Limburgse pint zeker

met volle inzet

19


ONTDEKKEN

een stuk Limburgse vlaai. Een must! Voor je wandeling kun je kiezen tussen verschillende afstanden, variërend van 6 tot 28 kilometer. Onderweg is het genieten van bijzondere vergezichten terwijl je wellicht al smacht naar je volgende stukje vlaai.

Heerlijk Heuvelland NEDERLAND

BELGIE

NEDERLANDS-LIMBURG

Fietsknooppuntennetwerk

Fiets je graag? Dan is dit Heuvelland een kolfje naar jouw hand. Ook voor de recreatieve fietser, want Zuid-Limburg heeft meer te bieden dan alleen maar heuvels. Je fietsroute plan je aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Je fietst jouw route door de bordjes te volgen van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Op de website van VVV Zuid-Limburg stel je eenvoudig je route samen door op de knooppunten te klikken. Je kunt je uitgestippelde route meteen naar je fietscomputer sturen. Handig! Geen zin om je fiets mee te nemen? Dan zijn er voldoende fietsverhuurzaken in de streek. Wie opziet tegen een heuveltje hier of daar, huurt een e-bike, om eventuele (h)euveltjes gemakkelijker te bedwingen.

GaiaZOO

Wil je je kinderen verrassen? Trek dan zeker tijd uit voor een bezoekje aan GaiaZOO in Kerkrade, ten oosten van het Heuvelland. Deze dierentuin biedt haar bezoekers een uniek dierenconcept. De zoo is zo ingedeeld dat je als het ware een wereldreis maakt in één dag. In de Afrikaanse Savanna sta je oog in oog met machtige gorilla’s en imposante neushoorns. In het doodshoofdapenbos in de Rainforest-zone slingeren de aapjes boven je hoofd door de takken. Het publiek heeft GaiaZOO al vier keer tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ verkozen. Of je er ook zonder kinderen binnen mag? Natuurlijk! Leef je maar eens goed uit. Meer informatie: www.vvvzuidlimburg.nl/omgeving/ heuvelland www.gaiazoo.nl

20

met volle inzet

Valkenburg Maastricht

Cadier EijsdenMargraten

DUITSLAND

Gulpen-Wittem Vijlen

Een bezoek waard!

Valkenburg aan de Geul Tussen de mosgroene heuvels ligt Valkenburg, een mergelstadje met een rijke traditie. Laat je verrassen door de Fluweelengrot, een van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Of ga grotbiken in de mergelgrotten. Boven de grond fiets je de Cauberg op, dé blikvanger tijdens de jaarlijkse Amstel Gold Race. Te vermoeiend? Trek dan de kaart van rust en ontspanning: bezoek Thermae 2000, het enige kuurpark van Nederland. www.veelzijdigvalkenburg.nl

Eijsden-Margraten Midden in het pittoreske landschap ligt Margraten, de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Een adembenemend landschap met een indrukwekkende hoeveelheid witte kruisen en sterren. Achter de kruisen schuilen de namen van maar liefst 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. www.margratenmemorialcenter. org

Vaals

Vaals Ontdek het Drielandenpunt in Vaals en wandel door de uitgestrekte Nederlandse, Duitse en Belgische bossen. Vlak bij het Drielandenpunt ligt de Vaalserberg, met een hoogte van 322,4 meter het hoogste punt van Nederland. Reis je met je kinderen? Bezoek dan zeker het Drielandenlabyrint, het grootste doolhof van Europa. www.toerismevaals.nl

Gulpen-Wittem In Gulpen-Wittem kun je wandelen of fietsen van het ene schilderachtige plekje naar het andere. Gulpen-Wittem omvat tien unieke dorpjes, elk met een heel eigen sfeer. Natuur of cultuur, er is voor elk wat wils. Vergeet zeker niet te proeven van de lekkere streekproducten. Gulpen-Wittem telt maar liefst zes wijngaarden en twee bierbrouwerijen. www.ontdekgulpenwittem.nl

Tekst: Tekstueel Foto’s: VVV Zuid-Limburg


(H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Kom tot rust en geniet van de natuur! Een verrassend verblijf met de allure van een hotel en de charme van een B&B!

Het voormalige gemeentehuis van Opoeteren werd verbouwd en telt 5 verschillende kamers voor 2, 3 of 4 personen. De kamer op het gelijkvloers is volledig rolstoeltoegankelijk, evenals de brasserie en het terras. Onze troef is het uniek concept: kleinschalig, toegankelijk en sociaal met een warm onthaal. Kortom: (H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Schoolstraat 13 Opoeteren-Maaseik tel. 089 86 40 03

www.hetdorpshuys.be

Opoeteren is een rustig dorpje gelegen op de grens tussen het Maasland en het Nationaal Park Hoge Kempen en is dé ideale uitvalsbasis om deze streken te ontdekken. Laat u verrassen door de natuurlijke groene pracht van het Oeterdal met zijn bossen, weiden en wandelpaden die u te voet of per fiets kunt ontdekken.

Nu ook verhuur van

e-bikes

Speciale voorwaarden voor gasten van de B&B.


Klaar? Gereed? Beweeg! LEUKE EN LAAGDREMPELIGE TIPS DIE JE DOEN BEWEGEN

Bewegen is goed voor je gezondheid. Maar dat wist je natuurlijk al. En toch bezorgt die waarheid je een klein beetje een onbehaaglijk gevoel. De reden? Je weet dat je waarschijnlijk wat meer zou moeten bewegen … maar het komt er maar niet van.

Dateert jouw laatste noemenswaardige sportprestatie nog uit de tijd dat nektapijten in de mode waren? Wil je af van die luie Garfield in jezelf? Maar heb je geen tijd of zin om je in een fitnessoutfit te hijsen en je hart uit je lijf te rennen? Dan helpt Met volle inzet je graag met eenvoudige tips om meer beweging in je leven te krijgen. Blijf dus niet bij de pakken zitten, maar schiet letterlijk én figuurlijk in actie!

Een beetje zweten De bewegingsnorm voor een goede gezondheid ligt voor volwassenen op een half uur per dag bewegen met een matige intensiteit. Dat betekent dat je dertig minuten – een aflevering van Thuis of Familie – een inspanning levert waarbij je lichtjes zweet en een verhoogde hartslag hebt. Hetzelfde effect dat je kunt hebben als je naar een spannende episode van Thuis of Familie kijkt. Je hoeft dus niet meteen een berg op te fietsen of een bosloop te doen, al mag dat natuurlijk wel. Heb je geen tijd om elke dag een half uur actief te zijn? Dan kun je als alternatief drie keer per week twintig minuten sporten met een hoge intensiteit. En heb je een stappenteller? Dan mag je dat halfuur ook vergeten en je focussen op 10.000 stappen zetten per dag.

22

met volle inzet

Meer zelfvertrouwen Voor je die dertig minuten of 10.000 stappen op een stevige zucht onthaalt: meer bewegen is zeker aan te raden en de moeite waard. Regelmatig bewegen of sporten maakt je vitaler, fitter en energieker en verkleint je kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs sommige kankers. Beweeg je elke dag? Dan ben je beter bestand tegen stress en spanning, slaap je beter en verhoogt je concentratievermogen. En als extraatje ga je er ook strakker en beter uitzien en krijgt je zelfvertrouwen een boost. Dus waar wacht je op? Bewegen maar!


10 x

BEWEGING ÉN FUN Zijn dertig minuten bewegen of 10.000 stappen zetten per dag te ambitieus voor jou? Hou jij wel van de ‘waarom moeilijk als gemakkelijk ook kan’- aanpak? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Want met deze tien laagdrempelige en leuke tips beweeg je zonder dat je het beseft. Probeer ze en je zult zien dat je je in geen tijd beter in je vel voelt!

1

2

3

4

5

Ga met de fiets naar het werk. Goed voor je gezondheid én je portemonnee.

Neem je toch de auto? Parkeer die dan wat verder van je werk. Elke meter extra is er een gewonnen.

Neem de trap in plaats van de lift. Dat is niet alleen goed voor jou maar ook voor het milieu.

Keer terug naar de tijd dat e-mail nog niet bestond en wandel naar het bureau van je collega als je iets moet zeggen of vragen (en nee, bellen is geen optie).

Surf tijdens je lunchpauze niet op het internet, maar ga wandelen. Mobiliseer een collega – liefst een toffe – om met je mee te gaan.

6

7

9

8

10

Introduceer de wandelende vergadering of brainstormsessie op kantoor. Fun, beweging en inspiratie gegarandeerd.

Speel actieve spelletjes met je kinderen. Qualitytime én beweging!

Richt met je vrienden, buren of collega’s een fiets- of wandelclub op.

Zeg je bioscoopabonnement op of lever je lidkaart van de lokale vissersclub in en zoek een actieve hobby zoals dansen, turnen of zwemmen.

Koop een hond. Die kijkt je elke ochtend en avond met zoveel enthousiasme aan dat je gewoon zin hebt om hem uit te laten. Ook al is het geen weer om … juist, ja.

Tekst: Tekstueel met volle inzet

23


24

met volle inzet


PASSIE

“Papa moet je nooit laten kiezen!” Anke van Grinsven heeft al meer dan 400 buiken beschilderd Wil je graag je gezicht, zwangere buik of hele lichaam artistiek laten decoreren? Dan moet je zeker eens langsgaan bij Anke van Grinsven, de dochter van IN-Z-medewerker Maria Van Der Linde. Want zij is een getalenteerde body-, face-, en bellypainter met een fraaie prijzenkast. “Painten en creëren is voor mij een echte verslaving. Het is een knop die ik nooit kan uitzetten”, zegt ze met fonkelende ogen. Met volle inzet sprak met een pas bevallen en gepassioneerde artieste en kreeg een geanimeerd verhaal te horen van vrijgezellenfeestjes, spiegels en spacy schildpadden.

H

oe is je passie ontstaan?

“Ik was op een vrijgezellenfeestje van een vriendin en een van de activiteiten was body­ painten onder begeleiding van een professionele bodypainter. Ik ging enthousiast met paint en penseel aan de slag. Blijkbaar ben ik een natuurtalent. Ik had nog nooit gebodypaint, maar mijn creatie viel in de smaak. Ook bij die professional. Die vroeg mij om hem te assisteren bij zijn volgende wedstrijd. Ik heb de boot eerst een tijdje afgehouden, maar ben dan toch een keertje meegegaan. Ik vond het super! Toen ik wat later op zoek was naar een bijbaantje – ik was nog student – besloot ik om me toe te leggen op bellypainting. Om een heel lichaam te beschilderen heb je namelijk zes uur nodig, terwijl je met een buik in twee uur klaar bent. En zo is het allemaal begonnen.”

Wat vind je zo leuk aan bellypainting? “Het is heel speciaal om een buik te beschilderen. Je maakt een levend kunstwerk en krijgt reactie, want een baby reageert wanneer je de painting aan het maken bent. Tegelijkertijd is het ook heel intiem: je zet je creatie op iemands naakte buik. Die combinatie maakt bellypainting heel bijzonder voor mij. Er ontstaat ook een soort vriendinnengevoel tijdens een sessie. Mensen delen vaak heel persoonlijke dingen. En ik krijg ook knuffels of een geboortekaartje van de vrouwen die hun buik door mij hebben laten beschilderen. Heel leuk allemaal.”

Welke invloed heeft je passie op je leven? “Een heel grote invloed! Noem me gerust verslaafd. Painten geeft mij een echte kick. Zelfs op vakantie ben ik op zoek naar kindergezichtjes of zwangere buiken om te beschilderen. Als je creatief talent hebt, is het zonde om het niet te benutten. Ook al ben je op vakantie. Want hoe meer je je talent ontwikkelt, hoe beter je wordt. Het is trouwens ook heel leuk om elke keer te zien dat painten talen overschrijdt. Schmink heeft geen woorden nodig. Anderstalige kinderen op vakantie kunnen heel goed duidelijk maken wat ze willen. Al moet ik zeggen dat de foto’s van mijn creaties op mijn smartphone ook helpen (lacht).”

Heb je nog een andere professionele activiteit? “Ja. Naast mijn eigen bedrijf in body-, face-, en bellypainting werk ik ook nog als activiteitenbegeleider in de dovenpsychiatrie. Ik doe creatieve activiteiten zoals houtbewerking, keramiek, breien v

met volle inzet

25


en schilderen met dove psychiatrische patiënten. Het is superleuk om twee creatieve banen te hebben die ik perfect met elkaar kan combineren.”

Hoe verloopt een bellypaintingsessie? “Wanneer iemand contact met me opneemt, bespreken we naast de praktische zaken zoals de plaats en het tijdstip, ook het ontwerp. Wat zijn de verwachtingen? Heel vaak is er een thema dat ook terugkomt in de babykamer of op het geboortekaartje. Als ik weet welke richting iemand uit wil, bepalen we de kleuren. En dan zijn we klaar om te schilderen. Die aanpak is anders bij een babyshower bijvoorbeeld. Dan is de bellypainting een verrassing voor de aanstaande moeder. Die heeft dus nog niet kunnen nadenken over wat ze wil. Als ze niet meteen een idee heeft, laat ik haar door mijn fotoalbum gaan. Dat levert meestal voldoende inspiratie op. En anders is er nog altijd het internet.”

Is bellypainting populairder in Nederland dan in België? Ja. Vooral omdat het concept van een babyshower in België nog niet zo bekend is. Als ik op een babybeurs in België sta, hoor ik mensen weleens zeggen dat ze nog nooit van bellypainting gehoord hebben. Dat is in Nederland ondenkbaar. Al moet ik zeggen dat ik merk dat bellypainting in België almaar bekender wordt. Ik zak trouwens elke twee maanden een keertje af van Nederland naar België om hier te painten.

Je neemt ook deel aan bodypaintingwedstrijden. Hoe pak je dat aan? “Je krijgt een aantal maanden voor de wedstrijd een thema. Het eerste wat ik doe is even rustig stilstaan bij de beelden die het thema bij mij oproept. Die schuif ik vervolgens aan de kant. Want de kans is groot dat anderen ook die associaties maken en ik wil liever uniek zijn. Ik laat het thema dus nog wat sudderen en als ik een compositie heb, dan oefen ik die samen met mijn assistent twee of drie keer op modellen. Je moet weten dat je een zestal uur nodig hebt om een bodypainting te maken.

ANKE 38 WEKEN ZWANGER

Zo’n wedstrijd – en oefen­ sessie – is dus best wel pittig.”

Je hebt al veel prijzen gewonnen. Op welke prijs ben je het meest trots? “Mijn eerste plaats in de Maskerade on Tour in Düsseldorf in 2014. Het was mijn eerste wedstrijd in Duitsland en ik was meteen de winnaar. Ik werk met een vaste assistent en een vast model en het is heel fijn om met je team aan wedstrijden deel te nemen. Eerst samen stressen en dan met z’n allen helemaal ontstressen. Echt super!”

Wat is het vreemdste verzoek dat je gehad hebt? “Ik kreeg een koppel over de vloer van wie de vrouw trots zei dat haar partner de buikschildering mocht kiezen. Wat bleek? De man was een grote fan van sciencefiction. Het resultaat was een buik waarop een schildpad door het heelal vloog. Heel apart en spacy. Papa mag je dus nooit laten kiezen (lacht). En ik krijg natuurlijk ook veel verzoeken om het geliefde huisdier op de buik te schilderen.”

Wat wil je nog bereiken met je passie? Welke dromen koester je nog? “Een topresultaat scoren op een EK of een WK zou fantastisch zijn. Maar er lopen op de wereld echt heel goede painters rond. Zeker in Italië of Zuid-Korea. Ik moet nog een hele weg afleggen om een WK te kunnen winnen. Maar je weet wat ze zeggen: hoop doet leven.”

Je bent zelf onlangs bevallen van een zoontje. Heb jij je buik ook beschilderd? “Natuurlijk! Ik heb acht buikschilderingen bij mezelf gemaakt. Dat was niet zo evident want ik moest met een spiegel in de weer. Maar bij elke schildering reageerde mijn baby’tje. Dat was heel speciaal. En ik heb natuurlijk ook veel creatieve vrienden die deze kans niet wilden laten liggen en vol enthousiasme mijn buik decoreerden. Ik denk dat ik in totaal bijna twintig buikschilderingen gehad heb tijdens mijn zwangerschap.”

WIL JE DE CREATIES VAN ANKE BEWONDEREN? NEEM DAN EEN KIJKJE OP HAAR WEBSITE WWW.CHICART.NL OF SURF NAAR HAAR FACEBOOKPAGINA (WWW.FACEBOOK. COM/BELLYPAINTBELGIE).

Tekst: Tekstueel Foto’s: Anke van Grinsven

Heb jij ook een passie die je met de lezers van Met volle inzet wilt delen? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

26

met volle inzet


Meer tijd nodig voor uzelf & uw gezin?

Wij komen u graag een handje helpen. Heeft u ook het gevoel dat u soms tijd tekort komt? IN-Z komt u graag een handje helpen. Met poetsen & strijken, boodschappen doen en zelfs met extra hulp in de keuken. Ook voor seniorenoppas kunt u op ons rekenen. 365 dagen per jaar. Heeft u een vraag? Dan kunt u altijd bij ons terecht. Wij zijn 24/24u–7/7d telefonisch bereikbaar.

www.in-z.be

gratis nummer 0800 55024


Ruwe bolster met een

fragiel hartje Het mooie van de natuur naar binnen halen is een kunst. Toch hoef je geen professionele bloemschikker te zijn om een origineel bloemstuk op tafel te toveren of je huis te decoreren met geur en kleur. Met haar groene vingers en creatieve geest, geeft Nicky Bertrand je de juiste tips en tricks. Aan de slag!

28

met volle inzet


CREATIEF

Zo maak je het Dit heb je nodig – Vaas of pot van 12 à 15 cm hoogte en 12 à 15 cm diameter

Stap 1

– Lijmpistool

Drapeer de moerbeischors rond de vaas en kleef deze op regelmatige basis vast met het lijmpistool.

– Moerbeischors (voldoende om rond de vaas te wikkelen)

Stap 2

– Een beetje ijzerdraad

– 15 stuks ‘cotton pods naturel’ (verkrijgbaar in de bloemschikshop of online) – 8 roosjes (‘Rosa love pearl’ of een andere soort)

Varieer naar wens

Trek aan de opening van de vaas enkele gaten in de schors en kleef verder vast.

Stap 3 Zet een 15-tal ‘cotton pods’ op ijzerdraad. Draai wat ijzerdraad rond het steeltje en laat telkens 10 cm tussen.

Moerbeischors kun je vervangen door grof linnen of jute. In de plaats van ‘cotton pods’ kun je

Stap 4 Vul de vaas met water.

afwerken met eikeltjes, beukenhulzen, gedroogde hortensiabloemen of papaverknoppen.

Stap 5 Snij de roosjes schuin af en steek ze door de openingen van de moerbeischors in de vaas.

BLOEMONTWERPEN NICKY BERTRAND

Stap 6 Slinger de op draad gezette ‘cotton pods’ sierlijk over en rond de roosjes.

met volle inzet

29


WONEN

Het kleinste kamertje We passeren er allemaal een paar keer per dag. Heel kort, of net iets langer. Sommigen lezen er. Anderen checken er hun social media ‌ En al de anderen, die kijken rond. Tja, in dat geval mag die ruimte toch net iets meer zijn dan een saaie, kille ruimte, toch?


Groen aan de muur!

Met deze tips stel je iedereen 'op zijn gemak' INTERIEURARCHITECT KATJA BOONS NIEUW (in) ZICHT

KLEUR BEKENNEN De groentrend is al even terug binneng­eslopen en planten kunnen echt overal. Ook op het toilet.

Vertiplants plantenbakje zwart - grijs € 46,95 wit € 39,95

Grapje of spreuk? Gun je bezoeker wat afleiding. Een leesboek blijft wellicht onaangeroerd, maar een kader met spreuken, muurstickers of een krijtbord hebben gegarandeerd succes. Ben je creatief? Schrijf met krijt­stift regelmatig een nieuwe spreuk, een grapje of een persoonlijke boodschap op de spiegel.

Het toilet is de uitgelezen plaats om eens voluit te gaan met behang of kleur. De kans dat je het snel beu bent, is hier kleiner dan bij een muur in de leefruimte waar je de hele dag op kijkt. Blijf wel trouw aan de stijl van de rest van je woning. Woon je landelijk, dan ga je op je toilet niet voor fluogroen.

Toiletpapier … zachtheid is een baGroovy Magnets magneetsticker € 47,95

sisvereiste. Ga eens een stapje verder, met een kleurtje bijvoorbeeld. Waar bedrijven met hun huiskleur kunnen werken, kun jij aan de slag met het seizoen of met de lievelingskleur van zoonlief.

Stijl & sfeer Met leuke accessoires maak je zonder veel moeite het geheel af. De toilet­ borstel, een kleine afvalemmer, handdoekjes en zeep… Combineer een paar leuke items en creëer de juiste stijl en sfeer.

H&M Home handdoekje € 5,99

lekker geurtje

Zone Nova pedaalemmer € 69,95 toiletborstel € 42, 95 zeeppomp € 24,95

Hema geurstokjes met een glazen flesje € 7,99

doet wonderen.

Een lekker geurtje Een geurkaars, die je aansteekt net voor je gasten arriveren of een potje met geurstokjes vind je in allerlei heerlijke geuren. En ze ogen zoveel mooier dan kunstmatige geurverfrissers.

met volle inzet

31


Zweedse puzzel Oplossing op pagina 35 vruchtbare plaats in woestijn

geen overwinning

bovenkledij

getemd

windrichting

draaistop

onzichthulpgeordend middel

uniek

beneden in iets netjes en fatsoenlijk

haarwasmiddel

schap

stiekem kijken wat men niet mag vertellen

gewijde tafel in een kerk

handvat v.e. pan

beroemde bokser

bewaarkokertje

jongensnaam

mijzelf

harde klap

enorm grote mens

aanhangwagen

bezoeker

tentoonspreiden

bar in een café

vrouw van Adam

figuur uit Sesamstraat

onnozel

alstublieft (Fr. afk.) weids en prachtig uitzicht

bergplaats voor voertuigen

dakpunt

het gras kortwieken

zaalrang in een theater

algemeen secundair onderwijs

met volle inzet

zonen van oom of tante

automerk

niet één

roept men bij een vondst

kookgerei

vraagstuk Europese munteenheid

puzzel met prentjes en letters

zwaar en lastig om dragen

kweek

stekend insect scheepsvloer

tocht zonder wandelen

soort papegaai

draad op viool of gitaar afkomstig uit Scandinavië

© De Puzzelaar

Zuid-Am. dansstijl

niet hetzelfde

sportster

32

strop om te werpen

afsluitmiddel v.e. pot

draagbare computer

komt aan na nr. twaalf

geen vrede

glazen tuinkas

biersoort

in orde

vrouwtjeskip zandstrook aan de kust

filmeinde: The ...


COLUMN

Sara Moeten staat in de stal Onlangs had ik een gigantische baaldag. Echt zo’n dag waarop werkelijk alles lijkt tegen te zitten en niets loopt zoals voorzien. Waarop je niets kunt verdragen en niemand ook maar iets kan zeggen wat de situatie beter maakt. Zo’n dag die eigenlijk gewoon zo snel mogelijk voorbij zou moeten zijn. Nadat je uit intens zelfmedelijden een volledig pak chocoladekoekjes hebt verorberd, een fles wijn soldaat hebt gemaakt en een goed potje hebt gejankt. Toen mijn man er laat op de avond eindelijk aan toe kwam om te vragen wat er toch scheelde – het pak koekjes was al wijlen, de fles wijn al half (leeg uiteraard, niet vol) – zei ik: ‘Ik ben het beu dat ik zoveel ‘moet’.’ Denk er even drie theatrale zuchten bij en een woordenstroom waar hij geen speld tussen kreeg: ‘Ik moet uitblinken in mijn werk. Ik moet een goede mama zijn. Ik moet mijn huishouden op orde hebben. Ik moet fit en slank zijn. Ik moet quality time doorbrengen met mijn man. Ik moet tijd investeren in mijn vriendschappen. Ik moet genoeg me-time hebben. Anders gaat mijn carrière de dieperik in. Anders zullen mijn kinderen me later verwijten maken. Anders vindt mijn schoonmoeder dat we in een varkensstal wonen. Anders ben ik ongezond bezig. Anders is mijn huwelijk binnenkort om zeep. Anders heb ik geen vriendinnen meer om op terug te vallen. Anders steven ik af op een burn-out.’ ‘Van wie moet dat allemaal?’, was zijn enige reactie. Tja, van wie? Van wie moet ik – moeten we – al die dingen? Je kunt mijn antwoord al raden. Juist ja, een zucht. En nog eentje. En dan ben ik maar snel in mijn bed

gekropen in de hoop dat ik de volgende dag een ander mens zou zijn. De dag nadien was de donkere bui grotendeels verdwenen, maar die twee woordjes bleven hangen. Van wie? Het ontnuchterende antwoord is natuurlijk: van mijzelf. Want neen, mijn man staat niet boos met zijn agenda te zwaaien om een afspraak met mij in te plannen voor een televisieavondje of een gezellig etentje. En mijn kinderen uiten voorlopig alleen klachten zoals: ‘Wij krijgen nooooit een ijsje’, en: ‘Yannick mag eeeeeelke dag naar de speeltuin gaan’. Van andere vormen van zware verwaarlozing maken ze geen gewag. We moeten vooral veel van onszelf. En van dat moeten word je moe. Moe en soms moedeloos. Met grandioze baalmomenten, baaldagen, baalweken als gevolg. Toeval of niet, maar een week na mijn fameuze baaldag kwam ik – tijdens een workshop over gezonde voeding voor kinderen die ik van mezelf ‘moest’ volgen – een kennis tegen die ik al een hele tijd niet meer had gezien. Ze droeg een leuk T-shirt met daarop de gevleugelde woorden Moet just niks. En ze leek me heel erg vrolijk en onbezorgd in het leven te staan. Toen ik ’s avonds thuiskwam, heb ik er dus online meteen eentje besteld. Om mijn nieuwe levensvisie te onderstrepen. Moet just niks. Ik maak er vanaf nu mijn levens­ motto van! Want moeten staat tegenwoordig in de stal, naar het schijnt. Alles mag, alles kan, niets moet. Nu de theorie nog in de praktijk brengen. Vanavond ga ik een boek lezen in een warm bad met een doos koekjes bij de hand. Dat moet ik. Van mezelf. ;-)

Ze droeg een

leuk T-shirt met daarop

de gevleugelde woorden

Moet just niks.

met volle inzet

33


Wij houden graag alles netjes!

Poetsen & opruimen

Logistieke ondersteuning

Heeft u een eenmalige opruimklus? Of bent u op zoek naar een vaste partner voor een poetsopdracht? Wij bieden een oplossing op maat van KMO’s, zelfstandigen, vrije beroepen, scholen, verenigingen, gemeenten en OCMW’s.

Wanneer wij bij u langskomen om te poetsen, nemen wij ook graag de verantwoordelijkheid op voor andere taken: klaarzetten van de vergaderzaal, postbedeling ... Voor ons een kleine moeite, voor u een zorg minder.

www.vzwsoop.be

bel 089 32 28 17


BLOEMONTWERPEN

KATJA BOONS INTERIEURARCHITECT

NIEUW(in)ZICHT geeft regelmatig interactieve workshops, waar je - aan de hand van een stappenplan, tips, materialen en stalen - leert hoe je zelf een nieuw zicht bepaalt voor je interieur.

www.nieuwinzicht.be

WORKSHOPS

Proeven van geuren, kleuren en smaken Nicky Bertrand geeft workshops in een landelijke sfeer die rust en warmte uitstraalt. Ook bubbels en artisanale hapjes ontbreken niet. Reserveer een dag, namiddag of avond met je vrienden en geniet van een programma op maat. U kunt reserveren door te mailen naar n.bertrand@telenet.be met vermelding van uw naam, adres en de datum die u wenst.

www.nicky-bertrand.be

Oplossing Zweedse puzzel – pagina 32

Adverteren in

Met volle inzet ?

Contacteer thierry.severi@in-z.be T 089 32 28 10

N G E D G E R L A A G D E T P A L D E R R E N

O P A S T S H A H E I M R A P T O L I T L E T A S T A U R T I E O V N O R A O G E K M M I N B U S G E E

D O N D M P O O O O S E R R P D E I K E E A N K A R E N N D E W S M A V A A N P A S O I O P E U R O N S T

B E R I R L E K S T D E R E E L U N A R L A O G A H R A

E I N I O G K E L A R S U S M O B A R I N T E V E E N N D

met volle inzet

35


Wij zorgen voor u! Doe mee en win

1 JAAR GRATIS poets- en huishoudhulp Thuis handen tekort? Poetsen of strijken? Oma’s eten klaarmaken, of gezelschap houden? Wij zijn er voor u, 24/7.

IN-Z biedt extra hulp Heeft u een vraag? Dan kunt u altijd bij ons terecht. Uw persoonlijke coördinator zorgt voor een oplossing op maat.

www.in-z.be

Doe jij mee aan onze wedstrijd? Surf dan snel naar www.in-z.be

gratis nummer 0800 55024

Met volle inzet  

Magazine vzw IN-Z, najaar 2017

Met volle inzet  

Magazine vzw IN-Z, najaar 2017

Advertisement