Page 1

voorjaar 2017

De Duinengordel EXPLOREER 3.000 HECTARE PUUR GOUD

‘Vluchten was mijn enige keuze’ Ebrahim verliet zijn geboorteland op zoek naar een beter leven

Touwtjes in eigen handen Persoonsvolgende financiering, een stap vooruit voor personen met een handicap


INHOUD

8

In dit nummer 3 Vooraf 4 Welkom 6 Fashion 8 IN-Z dossier

Touwtjes in eigen handen

Persoonsvolgende financiering, een stap vooruit voor personen met een handicap

Touwtjes in eigen handen

12

Wraps

12 Smakelijk Wraps

14 Samenleven

‘Vluchten was mijn enige keuze’

Ebrahim verliet zijn geboorteland op zoek naar een beter leven

14

18 Ontdekken

‘Vluchten was

De Duinengordel

22

Welzijn & gezondheid

To bio or not to bio

mijn enige keuze’

24 Passie

Tranen van geluk ... onder water!

Marie-Jo Hamaekers en haar gezin hebben een passie voor duiken

28 Creatief

Ontluikende lente

30 Wonen

24

Tranen van geluk ... onder water!

Kinderkamer inrichten? Kinderspel!

32 Puzzelpret 33 Column

28

Ontluikende lente

2

met volle inzet


VOORAF

Reis COLOFON Met volle inzet – voorjaar 2017 Uitgave van vzw IN-Z Verantwoordelijke uitgever: Ruth Claes – Schaapsdries 2, 3600 Genk Oplage en frequentie: Met volle inzet verschijnt elke 6 maanden op 50.000 ex. Redactie: Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi, Kathleen Wolfs Eindredactie: Kathleen Wolfs Werkten mee: Katja Boons, Sara Reymen (Tekstueel), Cindy Van den Dungen, Nicky Bertrand Vormgeving: Comkommer Fotografie: Suzy Schrijvers, Veerle Bormans, Stephanie Leenders Suggesties of opmerkingen? info@metvolleinzet.be Adverteren in Met volle inzet? thierry.severi@in-z.be tel. 089 32 28 10 De inhoud van de advertenties valt onder uitsluitende verant­woordelijkheid van de adverteerders. Meer weten over IN-Z? www.in-z.be

‘Idyllische ligging’, ‘oase van groen’, ‘parel aan de kust’ … Ze zijn er weer. Die beschrijvingen in superlatieven die ons een onvergetelijke vakantie beloven. Ik zag ze een paar maanden niet. Maar wanneer ik nu online ga, komen ze ongevraagd binnenvallen. Misschien omdat ik af en toe stiekem doorklik en big brother mijn keuzes opslaat? Ze maken me hoe dan ook bewust van het feit dat ik binnenkort weer mag timmeren aan onze gezinsvakantie. Al onze voorkeuren in de blender en hopla, de perfecte mix komt eruit. Niet dus. De jongste helft van mijn gezin heeft duidelijk een andere kijk op het budget dan de oudste. En terwijl de ene droomt van zon-zee-zand, houdt de andere het naar eigen zeggen graag sportief. Uiteenlopendheid troef, elk jaar weer. Zelf heb ik nauwelijks een stem in het kapittel. Maar ach, we komen er wel. En reizen staat sowieso gelijk aan zalige rust en pure ontspanning, toch? Dat geldt helaas niet voor iedereen. In heel de wereld zijn talloze gezinnen op pad in minder sprookjesachtige omstandigheden. Avontuurlijk, dat wel. Maar van het soort dat ze liever zouden missen. Hun koffers zitten vol herinneringen aan oorlog en geweld. Geen driesterrenhotels met uitgebreid ontbijtbuffet voor hen. Ook in België komen jaarlijks duizenden vluchtelingen aan, op zoek naar een sprankel hoop. Zo sprak Met volle inzet met Ebrahim (p. 14), die jaren geleden zonder familie uit Afghanistan vluchtte en hier stap voor stap een nieuw leven opbouwde. Misschien moeten we daar wat meer bij stilstaan, wanneer we binnenkort vanuit onze room with a view naar de ondergaande vakantiezon turen. En beseffen dat samenzijn onder eenzelfde dak op zich al een enorme luxe is. Of het een zonsondergang aan zee of in de bergen zal worden, die slag moeten we nog leveren.

Kathleen

Niets uit deze uitgave mag over­genomen, gekopieerd of gereprodu­ceerd worden zonder schriftelijke toe­­ stemming van de redactie. Verboden op de openbare weg te gooien.

Thierry, Kathleen, Liesbeth en Veerle

de redactie

met volle inzet

3


WELKOM

1 jaar

Stap mee in ons verhaal en laat je verrassen, inspireren en informeren!

Neen tegen armoede Eén Belg op zeven leeft in armoede. Dat zijn er 1.700.000 in totaal. IN-Zetje, het project voor preventieve gezinsondersteuning van IN-Z, maakt samen met Welzijnszorg werk van armoedebestrijding en sociale participatie. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Op www.samentegenarmoede.be ontdek je hoe.

Opgeruimd staat netjes. En wie geluk heeft, moet daar geen cent voor betalen. De 87-jarige Jeanne Houbard uit Overpelt is de gelukkige winnaar van de jaarlijkse wedstrijd ‘1 jaar gratis’. Zij krijgt een jaar lang elke week drie uur gratis poetsen huishoudhulp van IN-Z.

Dikke pluim! euke actie. rl e p u s n e e Wat lijk . Maar eigen Ik doe mee wonnen. heb ik al ge ercontent lijk sup Ik ben name ntastische met mijn fa andra! poetshulp S e Groetjes, Elli

Fietsen is gezond. Ook als je het elektrisch doet. Met de steun van het Pendelfonds maakt IN-Z e-fietsen extra aantrekkelijk voor haar werk­ nemers. Resultaat? Tot nu toe fietsten de e-bikers van IN-Z in totaal al 215.000 km. Dat is ruim vijf maal rond de aarde!

4

met volle inzet

Bravo!

GRATIS

Klant Ellie verraste ons met dit kaartje toen ze haar kans waagde voor de wed­strijd ‘1 jaar gratis’: Dat is fijn om te lezen, Ellie. Dikke pluim aan Sandra en de duizend tweehonderd andere IN-Z-helpsters en -helpers die dagelijks hun beste beentje voorzetten!

Vijf x rond de aarde


Strijkpunt

Wij zijn gastvrij

Strijken, een onoverkomelijk kwaad? Niet voor iedereen. In samenwerking met de vzw’s OLO en De Mick opende IN-Z op de Papestraat 30 in Brasschaat haar eerste strijkpunt waar strijkmanden met plezier worden weggewerkt. Wie weet volgen er nog IN-Z-strijkpunten in jouw buurt. Een suggestie? Laat het ons weten via info@in-z.be.

Het leven van een vluchteling gaat niet over rozen. Daarom stelt IN-Z zich gastvrij op. Zo vonden drie erkende vluch­telingen uit Syrië, Somalië en Irak onlangs een leuke job bij IN-Z. En steun van meevoelende collega’s die hen wegwijs maken. IN-Z hoopt in de toekomst nog meer vluchtelingen een springplank naar een beter leven te kunnen bieden. Zoals ook Ebrahim een duwtje in de rug kreeg (lees Ebrahims verhaal op p. 14).

jij ook?

Ben jij ook solidair met vluchtelingen en asielzoekers. Op www.vluchtelingenwerk.be ontdek je hoe je dat kunt tonen.

’t Dorpshuys op wielen

IN-Z online In ‘t Dorpshuys, het gasten­ verblijf van IN-Z in Opoeteren, loopt het op wieltjes. Letterlijk dan. Vanaf nu kun je er elektrische fietsen huren om de omgeving mee te verkennen. En die heeft heel wat te bieden. Ontdek het overweldigend decor van de Duinengordel op p. 18.

Jouw reactie is welkom – Wil je graag iets vertellen aan het redactieteam? Of wil je rea­ geren op een artikel dat verscheen in Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

Wil je in een oogopslag zien waar IN-Z voor staat? Ben je graag mee met de laatste IN-Z-nieuwsjes? Neem dan een kijkje op de kersverse website www.in-z.be. Of bezoek ons op Instagram, YouTube, Twitter of Facebook. Dat vindt IN-Z leuk!

Tekst: Kathleen Wolfs Fotografie: Suzy Schrijvers, Stephanie Leenders met volle inzet

5


FASHION

CON TRASTEN Deze lente en zomer zitten boordevol contrasten. Tegenpolen als pasteltinten en krachtkleuren, fijne en robuuste stoffen, sportief en chique leggen de strijdbijl neer en gaan voor een harmonieus huwelijk.

Handtas Kisses Of Pearl by Torfs € 59,95 Schoenen Hampton Bays by Torfs € 99,95

©Torfs


Combineren is de boodschap. ©Essentiel

©& Other Stories

UITSTRALINGSCOACH CINDY – DRESS-ME-UP

& Other Stories € 125,00

Torfs Louisa € 150,00

Kleurenspel ©& Other Stories

Torfs Altraofficina € 130,00

FLOWER POWER

& Other Stories € 110,00

Torfs Hampton Bays € 85,95

In 2017 staan we volop in bloei. De bloemenprint is een must. Ga all the way of kies subtiel voor een accessoire met bloemmotief. jbc € 49,90

Esprit blouse € 39,99

SCHIP AHOI Blauwe streepjes doen het nog steeds goed op een rok of een jeans. Speel met de effecten van streepjes. Verticale strepen maken je langer, horizontale strepen verbreden.

©jbc

©Esprit

SPORTSWEAR Creëer een sporty chique look door sportieve basics te combineren met elegantere stukken. Een joggingbroek met een chique blouse en pumps, een leren jasje of bomberjack op een rok … comfortabel en vrouwelijk tegelijk. Een bomber in satijn is dé klassieker in wording.

Torfs Högl € 190,00

METALLIC LOOK Metallics geven een luxueuze uitstraling aan je broek, jurk, plissérok of blouse. Val je niet graag op? Ga dan voor schoenen in rosé metallic.

©& Other Stories

©jbc

jbc € 29,90

©Torfs

De wereld is hard, maar wij kunnen hem een beetje vrolijker kleuren. Met de combinatie knalgeel en roze is succes verzekerd. Ben je een warme-kleurtype? Spice up your wardrobe met kruidige tinten als kerrie- of kurkumakleur. Ze geven je een pittige uitstraling.

Essentiel blouse € 145,00 rok € 185,00

Make-up

Stem je make-up af op de ondertoon in je gelaat en kies kleuren die jou flatteren. My Color Passport kan je daarbij helpen.Deze kit bevat een persoonlijke kleuren­analyse en een handig paspoort met kleurentips op jouw maat. Mail je gegevens naar info@dress-me-up. be en vermeld ‘actie INZ’. Wie weet win jij een My Color Passport.


“Als ik zie hoeveel dankbare reacties onze helpsters en helpers van hun klanten krijgen, dan weet ik dat we goed bezig zijn.�

8

met volle inzet


IN-Z DOSSIER

Touwtjes in eigen handen Persoonsvolgende financiering, een stap vooruit voor personen met een handicap Op 1 januari 2017 ging de persoonsvolgende financiering van start. Dit nieuwe systeem van tegemoetkoming zet personen met een handicap zelf aan het roer. Omdat zij als geen ander weten op welke manier ze hun ondersteuning willen organiseren. Katelijne Truyens, coördinator bij IN-Z, schetst de highlights van deze nieuwe regelgeving en neemt ons mee naar de praktijk. Portemonnee

De tijd dat zorgaanbieders bepaalden welke zorg verleend wordt, ligt achter ons. Meer en meer staat niet het aanbod aan ondersteuning centraal, wel de vraag. Niet de instelling of de voorziening. Wel de persoon om wie het tenslotte allemaal draait. Vraaggestuurde zorg heet dat. En daar is het nieuwe decreet op de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap een mooi voorbeeld van. Coördinator Katelijne Truyens, die binnen IN-Z helpsters en helpers begeleidt in de ondersteuning van personen met een handicap, juicht deze nieuwe wending toe. Katelijne Truyens: “Wie omwille van een handicap extra hulp nodig heeft in het

dagelijkse leven, bepaalt liefst zelf hoe hij deze hulp organiseert. Met persoonsvolgende financiering kan dat. Personen met een erkende handicap en een ondersteuningsnood krijgen een budget waarmee ze volgens hun persoonlijke behoeften zorg en ondersteuning kunnen inkopen binnen hun eigen netwerk, bij vrijwilligers, individuele begeleiders, professionele dienstverleners en door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vergunde zorgaanbieders. In plaats van de centen aan de voorzieningen te geven, stopt de overheid ze dus rechtstreeks in de portemonnee van personen met een ondersteuningsnood. En dat is een goede zaak.” v

met volle inzet

9


IN-Z DOSSIER

Kleine nood

Katelijne Truyens

“In plaats van de centen aan de voor­ zieningen te geven, stopt de overheid ze rechtstreeks in de portemonnee van personen met een ondersteuningsnood.”

Het systeem van persoonsvolgende financiering bestaat uit twee trappen: het basisondersteuningsbudget of BOB en het persoonsvolgend budget, kortweg PVB. Katelijne Truyens: “Het basisondersteuningsbudget (BOB) is er voor personen met een erkende handicap en een eerder geringe ondersteuningsnood. Die groep viel vroeger vaak uit de boot. Vandaag krijgen zij een vast bedrag van 300 euro per maand. Dit ‘klein budget’ mag de persoon met een handicap vrij besteden. Geen gedoe met kassabonnetjes en betaalbewijzen. De ene vergoedt er zijn vervoersonkosten naar het ziekenhuis mee. De andere spendeert het aan ambulante begeleiding of dagopvang … Heel populair zijn de dienstencheques. Dat zien we ook bij IN-Z, waar nogal wat klanten met hun basisondersteuningsbudget poets- en huishoudhulp aankopen. Terecht, want zo genieten ze van een opgeruimd huis, een vers bereide maaltijd en netjes gestreken kleren. Als de klant dat wenst, doet onze helpster of helper ook snel nog wat boodschappen om de hoek. Voor hen is dat een kleine moeite, terwijl het voor mensen met een functiebeperking vaak een hele opdracht is.”

Grote nood

“Voor personen die door hun handicap intensieve of frequente persoonlijke assistentie nodig hebben, is er het persoonsvolgend budget (PVB). Dat is een gepersonaliseerd bedrag dat varieert van 10.000 tot 85.000 euro per jaar. Een eerder ‘groot budget’ dus. Personen met een handicap die zo’n persoonsvolgend budget willen aanvragen, dienen een ondersteuningsplan in. Dat wordt gewikt en gewogen, waarna het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap het budget al dan niet toekent. In tegenstelling tot bij het basisondersteuningsbudget, moeten personen met een persoonsvolgend budget hun uitgaven wel verantwoorden. Anders wordt er geknipt in de tegemoetkoming. Maar de bestedings-

10

met volle inzet

mogelijkheden zijn ruim. Ze kunnen er professionele zorg en ondersteuning mee aankopen, maar evengoed vrijwilligers of mantelzorgers uit hun eigen netwerk mee betalen. De klant bepaalt dus helemaal zelf hoe hij zijn winkelmandje vult. Een persoonsvolgend budget is niet combineerbaar met een basisondersteuningsbudget. Je hebt dus ofwel een ‘klein budget’ ofwel een ‘groot budget’. Eigenlijk komt het persoonsvolgend budget overeen met wat we vroeger het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) noemden. Maar dat kan sinds 1 april 2016 enkel nog worden aangevraagd door minderjarigen.”

Personal touch

Voor personen met een handicap is persoonsvolgende financiering een flinke ommezwaai. Maar ook voor heel wat dienstverleners vergt het nieuwe systeem een mentaliteitswijziging. Kant en klare pakketten zorg en ondersteuning moeten plaatsmaken voor flexibele antwoorden op individuele vragen. Katelijne Truyens: “Dat is voor sommige organisaties een uitdaging. Bij IN-Z zijn we vertrouwd met dienstverlening op maat. Heel onze arbeidsorganisatie is erop afgestemd. Zo roosteren we helpsters en helpers in volgens een werkritme dat aangepast is aan hun persoonlijke wensen en mogelijkheden, waardoor een sterk gedifferentieerde pool van medewerkers ontstaat. Net die variatie maakt het mogelijk om diensten te leveren die afwijken van de standaard. Iemand nodig na acht uur ’s avonds of op feestdagen? Dat lukt. Graag iemand die houdt van een vlotte babbel? Of net niet? Daar houden we rekening mee. Flexibiliteit betekent ook dat je vlot kunt afstappen van strikt getimede routinehandelingen. Een must, zeker bij personen met een handicap. De microgolfoven vooraf al op stand drie instellen, de tandenborstel grijpklaar plaatsen, de bedsprei openleggen … Elke klant heeft andere vragen en noden waar we graag ruimte aan geven. Die personal


touch maakt het werk arbeidsintensief. Maar IN-Z is een niet-commerciële organisatie, aandacht voor de mens achter de klant is ons meer waard dan een grote omzet.”

Op stap

“Meestal geven we die aandacht heel rechtstreeks. Helpen met aankleden, wassen en eten zorgt voor een warm contact tussen de helpster of helper en de klant. Voor personen met een handicap zijn die contactmomenten belangrijk. Het doorbreekt hun isolement, zeker wanneer hun eigen netwerk niet al te groot is. Daarom zijn ook de uitstappen samen van groot belang. Onze medewerkers zijn er om rolstoelgebruikers en personen met een visuele of auditieve handicap te begeleiden. Want die ervaren veel hindernissen eens ze hun vertrouwde plek verlaten. Op stap gaan kan heel plezant zijn. Zo begeleidt een van onze helpsters een koppel waarvan beiden een ondersteuningsnood én een zwak voor pretparken hebben. Samen gaan ze naar Walibi, naar de Efteling ... om indrukken op te doen en simpelweg te genieten. Een uitstap naar de zee stond ook al op het programma, om samen een pannenkoek te gaan eten op de dijk. Een filmpje meepikken in de cinema, gaan kienen, gaan zwemmen … met wat ondersteuning is dat allemaal haalbaar. En die ondersteuning kopen personen met een handicap met hun basisondersteuningsbudget of persoonsvolgend budget.”

Hart voor mensen

Wie bij IN-Z persoonlijke assistentie aanvraagt, kan rekenen op een vaste helpster of helper. Katelijne Truyens: “Wij voeren geen wissels door na verloop van tijd, tenzij het niet anders kan. De hechte band die ontstaat, ervaren onze klanten als een pluspunt. Ook het feit dat de meeste persoonlijk assistenten van IN-Z niet meer piepjong zijn, wordt geapprecieerd. Het gaat niet om de leeftijd. Wel om de rugzak vol levenservaring die ze meedragen. Die komt van pas in het bijstaan van zorgbe-

hoevenden. Bij IN-Z hechten we veel belang aan intrinsieke vaardigheden. Behulpzaam zijn, begripvol zijn, een hart voor mensen hebben … daar draait het om. En dat staat los van een diploma. Geschoold moeten onze medewerkers niet zijn. Elke helpster en helper van IN-Z geniet vorming en begeleiding gedurende de volledige loopbaan. Hoe werkt een hef- en tillift? Wat houdt de aandoening spina bifida in? Hoe ga je best om met personen met een visuele handicap? We beantwoorden dit soort vragen collectief, maar ook individueel. Want achter elke medewerker staat een coördinator die alles in goede banen leidt. En daar plukt de klant de vruchten van. In totaal werken er duizend tweehonderd helpsters en helpers bij IN-Z, die gecoacht worden door een vijftigtal coördinatoren. Samen geven ze vorm aan de verschillende takken van onze dienstverleningsboom. De tak persoonlijke assistentie aan personen met een handicap is duidelijk aan het groeien. Daar zit de nieuwe regelgeving voor iets tussen. Want dankzij het nieuwe financieringssysteem vinden steeds meer mensen met een functiebeperking de weg naar ons. Precies daarom komen we geregeld samen met onze werkgroep persoonsvolgende financiering, een denktank die bekijkt hoe we onze dienstverlening ook morgen in opperste conditie kunnen houden. Als ik zie

hoeveel dankbare reacties onze helpsters en helpers van hun klanten krijgen, dan weet ik dat we goed bezig zijn. We slagen erin om het dagelijkse leven van personen met een handicap heel ‘gewoon’ te laten verlopen. En dat is bijzonder. Net zoals personen met een handicap heel gewoon en toch ook heel bijzonder zijn.”

“Bij IN-Z zijn we vertrouwd met dienst­ verlening op maat. Heel onze arbeids­ organisatie is erop afgestemd.”

Tekst: Kathleen Wolfs Fotografie: Suzy Schrijvers

Bent u op zoek naar persoonlijke assistentie en ontvangt u een BOB of een PVF? Neem een kijkje op www.in-z.be

met volle inzet

11


Wraps “Met wraps kun je alle kanten uit. Je kunt ze op allerlei manieren gebruiken, als hapje, als lunch, op z’n Mexicaans, warm, koud, gezond enz. Ik ben er dol op en het is gemakkelijk.”

Smakelijk! Veerle 12

met volle inzet


SMAKELIJK

WRAP MET KALKOENFILET en sla & tomaat Ingrediënten (voor 1 persoon) • kruidenkaas • 1 wrap • handvol veldsla of ijsbergsla • 3 plakjes gesneden kalkoen­filet • halve tomaat, in blokjes gesneden • paar plakjes komkommer • versgemalen zwarte peper Bereiding Smeer een wrap in met wat kruidenkaas en beleg de wrap met sla, schijfjes kalkoenfilet, tomaat, komkommer. Kruid het af met versgemalen zwarte peper. Rol de wrap strak op.

veggie

WRAP MET HUMMUS en paprika

Ingrediënten (voor 1 persoon) • hummus • 1 wrap • halve rode puntpaprika, in dunne plakjes gesneden • handvol zwarte olijven zonder pit, in plakjes gesneden • lenteui • handvol veldsla of rucola • versgemalen zwarte peper • snuifje paprikapoeder of chilipoeder Bereiding Smeer een wrap in met wat hummus en beleg de wrap met de paprika, olijven, veldsla en lenteui. Kruid het af met versgemalen zwarte peper en paprikapoeder. Rol de wrap strak op.

QUESADILLAS MET KIP Quesedillas zijn ’s een soort tosti t e maar dan m . wraps gemaakt

tip HUMMUS EN GUACAMOLE KUN JE KLAAR­GEMAAKT KOPEN. WIL JE HET ZELF MAKEN? KIJK DAN OP WWW.IN-Z.BE VOOR DE RECEPTEN.

Ingrediënten (voor 2 personen) • 2 wraps (of tortillas) • 1 kipfilet, in fijne reepjes gesneden • halve rode ui, in heel dunne ringen gesneden • halve rode paprika, in dunne plakjes gesneden • halve groene paprika, in dunne plakjes gesneden • komijn • kerriepoeder • paprikapoeder • versgemalen zwarte peper • zout • handvol gemalen cheddarkaas • handvol gemalen mozzarella • guacamole Bereiding Bak eerst de ui en paprika in de pan, voeg dan de kip toe. Kruid met de kruiden en laat gaar worden. Nu maak je de quesadilla’s. Maak ze één voor één, dit is de gemakkelijkste manier. Neem 1 wrap, beleg 1 helft met de kazen, daarop de kip met paprika en hierboven terug de kazen. Vouw de andere helft hierover en leg zo in de pan (grillpan). Bak de quesadilla aan de 2 kanten. Snij de quesadilla’s in punten en serveer met de guacamole.

Tekst en fotografie: Veerle Bormans met volle inzet

13


“Vluchten was mijn enige keuze”

“In de bergen sliepen we noodgedwongen in de sneeuw. Zonder tent in de vrieskou. Met als enige bescherming twee vuilniszakken die we over onze slaapzak trokken.”


SAMENLEVEN

Ebrahim verliet zijn geboorteland op zoek naar een beter leven Oost west, thuis best. Maar wat als je eigen huis, je eigen stad, je geboorteland geen veilige plek meer is? De nu veertigjarige Ebrahim Mohammad-yar maakte het mee. Op zijn zestiende gooide de Afghaanse burgeroorlog roet in zijn toekomst. Aan Met volle inzet vertelt Ebrahim hoe hij alles achterliet en stap voor stap een nieuw leven opbouwde.

Hoe zag je leven eruit als kind? “Ik ben geboren in 1977 en woonde samen met mijn ouders in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Zoals alle kinderen ging ik naar school van zaterdag tot donderdag. Op vrijdag waren we vrij. Dan zwom ik baantjes in het plaatselijk zwembad of ging ik met mijn vrienden vissen in een riviertje vlakbij. Mijn vader had een metaalfirma. Daar leerde ik lassen. Niet omdat het moest. Ik deed dat graag. Eigenlijk had ik een zorgeloze jeugd. Toch was Afghanistan toen al het strijdtoneel van verschillende partijen. Tot 1991 was er de Russische bezetting. Maar ook onder de Afghanen zelf heerste er grote verdeeldheid. Na het verzet tegen de Sovjets, namen moslimextremistische moedjahedien de macht in Afghanistan over met geweld. En toen ging het van kwaad naar erger.”

Waarom sloeg je op de vlucht? “Ons gezin behoorde tot een etnische minderheid waardoor we nergens nog veilig waren. Zelfs niet in ons eigen huis. Op mijn zestiende sloeg het noodlot toe. Mijn vader en moeder werden thuis in de woonkamer met een handgranaat om het leven gebracht. Doelbewust. Vanaf dat moment stond ik er alleen voor. Ik had

ondertussen wel een klein broertje van zes maanden. Maar hij werd opgevangen door een oom en tante die niet vervolgd werden. Vluchten was mijn enige keuze. Anders wachtte mij hetzelfde lot als dat van mijn ouders.”

Waar trok je heen? “Samen met een bevriende familie vluchtte ik naar Iran. Dat land grenst aan Afghanistan. Ze spreken daar Dari, net als ik. In Teheran vond ik werk in een confectiefabriek. De eerste twee jaren leerde ik het vak in ruil voor wat zakgeld. Nadien kreeg ik een eigen naaimachine en maakte ik kostuums. Van mijn zestiende tot mijn drieëntwintigste werkte ik als kleermaker. Maar de vraag naar kostuums nam af. Gelukkig kon ik terecht in een metaalfabriek waar ik tot mijn negenentwintigste de kost verdiende als lasser. Mijn laservaring van bij mijn vader kwam toen goed van pas. Ik had het niet slecht. Maar in januari 2006 stuurde Iran alle gevluchte Afghanen terug naar Afghanistan. Dat was een ramp. Want in mijn geboorteland was ik alles kwijt en zou ik nergens veilig zijn. Er woedde ondertussen een hevige oorlog. Wat eens mijn thuishaven was, was veranderd in een slagveld.”

Dus vluchtte je opnieuw? “Ik zag geen andere oplossing. Van aan de grens van Afghanistan keerde ik clandestien terug naar Teheran. Om er mijn spaarpot op te halen. Van daaruit reisde ik samen met andere vluchtelingen met de hulp van mensensmokkelaars door naar WestEuropa. Op drie maanden tijd doorkruiste ik Turkije, Griekenland, Albanië, Italië en Frankrijk vooraleer ik in Brussel aankwam. Dat was absoluut geen plezierreis. Zo werd ik onderweg beroofd en heb ik op verschillende momenten honger geleden. In de bergen sliepen we noodgedwongen in de sneeuw. Zonder tent in de vrieskou. Met als enige bescherming twee vuilniszakken die we over onze slaapzak trokken. En twee maal maakte ik een hachelijke oversteek met veel te veel vluchtelingen in een veel te kleine rubberboot. Ja, ik heb de dood in de ogen gekeken. Maar ik heb ook geluk gehad. In Milaan bijvoorbeeld, werden alle vluchtelingen opgevangen in de kelder van een kerk. Niet lang daarna belandde ik in Frankrijk, van waaruit ik samen met twee bevriende Afghanen naar Brussel werd gebracht. Dat was in de lente van 2006. Tot op dat moment had ik nog nooit van België gehoord.” v

met volle inzet

15


“In augustus vorig jaar kregen we een zoontje Almas. Zijn geboorte maakte ons geluk compleet.�

16

met volle inzet


SAMENLEVEN

Wist je dit al? Kwam alles goed toen je in België belandde? “Niet direct. Mijn asielprocedure duurde ettelijke jaren. Samen met andere nieuwkomers volgde ik een inburgeringscursus en Nederlandse les. Pas in 2009 kreeg ik zicht op een regularisatie, op voorwaarde dat ik werk vond. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik kreeg te maken met uitbuiting. Maar ook met de vele complexe regels die het voor vluchtelingen moeilijk maakt om de eigen boontjes te doppen zonder in de illegaliteit te belanden. Gelukkig waren er enkele mensen die in de bres sprongen voor mij. Zo kwam ik in contact met Jef, die vanuit zijn sterk engagement voor vluchtelingen een belangrijke rol speelde in de opbouw van mijn nieuwe toekomst. Het duurde niet lang vooraleer Jef en ik vrienden voor het leven werden. Bovendien kende Jef een sociale-economieonderneming die regelmatig gemotiveerde helpers en helpsters zocht. Dat was IN-Z. Hij raadde me aan om daar mijn kans te wagen.”

Je solliciteerde bij IN-Z? “Inderdaad. En met succes (stralend). Op 1 januari 2013 kon ik aan de slag als poetsman bij IN-Z. Daar ben ik Ruth, de directeur van IN-Z, nog steeds dankbaar voor. Want daardoor kreeg ik een arbeidskaart. Het is een vaste job met uren die me goed liggen. Eigenlijk doe ik veel meer dan poetsen. Ik zet ook koffie, maak de vergaderzalen klaar voor gebruik en vul de drank aan. Mijn collega’s zijn allemaal even vriendelijk. Bij IN-Z voel ik me aanvaard en gewaardeerd. Als het van mij afhangt, blijf ik er werken tot aan mijn pensioen. Dat is nog lang, want ik werd zopas veertig. Als de mogelijkheid zich aandient, zou ik graag doorgroeien. Zolang ik maar iets met mijn handen mag doen. Want de hele dag aan een computer zitten is niks voor mij.”

Heb je ondertussen een eigen gezin? “Ja. Via een bevriende Afghaanse familie leerde ik Mariam kennen. Zij is Afghaanse, maar vluchtte als kind naar Pakistan waar ze vijftien jaar heeft gewoond. We com-

municeerden met elkaar via Skype. In 2015 ben ik naar Pakistan gereisd en zijn we getrouwd. Iets later kwam Mariam naar België. Hier zijn we gelukkig samen. In augustus vorig jaar kregen we een zoontje Almas. Zijn geboorte maakte ons geluk compleet.”

Almas heeft hier zelfs een meter en peter … “Dat klopt. Uit dankbaarheid voor wat zij voor mij gedaan hebben, vroeg ik Jef en Ruth of ze peter en meter voor mijn zoon wilden zijn. Jef en Ruth betekenen veel voor mij. Ze geloven in mij en staan me bij met raad en daad. Zo belde ik Jef onlangs nog toen Almas in het ziekenhuis werd opgenomen met een verkoudheidsvirus, omdat de onderzoeken die de dokter uitvoerde me zorgwekkend leken. Jef stelde me gerust. Het waren routinehandelingen. Veel gewoontes en gebruiken zijn trouwens nieuw voor mij. De manier waarop mannen en vrouwen elkaar begroeten bijvoorbeeld. Maar ook speculaas eten rond Sinterklaas, gek doen tijdens het carnaval, elkaar een poets bakken op één april, paaseieren rapen … ik kende dat allemaal niet. Ook de regen was wennen in het begin. Net als de ingewikkelde politiek van België. En wist je dat ik voor mijn dertigste nog nooit aardappelpuree of een boterham had gegeten?”

Hoe kijk jij naar de toekomst? “Met een positieve blik. Ik herinner me veel moeilijke momenten. Maar ik zie ook kansen op mijn pad liggen. Die grijp ik met beide handen. Ik ben een doorzetter. Wat ik zeker wil blijven doen, is mijn vrijwilligerswerk. Ik ben actief in verschillende organisaties met een hart voor vluchtelingen, omdat ik uit ervaring weet dat elk duwtje in de rug welkom is. Ondertussen ben ik Belg en heb ik al veel Belgische kennissen. Mijn toekomst ligt hier. Ik heb een vaste job, toffe collega’s, fijne vrienden, een lieve vrouw en een pracht van een zoon. Ook al bevind ik mij op meer dan vijfduizend kilometer van mijn geboorteland, ik voel me hier helemaal thuis.”

Met de conventie van Genève beloofden 150 landen, waaronder België, iedereen te beschermen die in eigen land niet veilig is. Op basis van dit verdrag kan iemand erkend worden als vluchteling. Wereldwijd zijn er 65,3 miljoen mensen op de vlucht. Per minuut verlaten gemiddeld 24 mensen hun huis (cijfers 2015). In België registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken in totaal 35.476 asielaanvragen in 2015. Het grootste deel kwam van Irakezen (21,8 %), Syriërs (21,3 %) en Afghanen (20 %). In totaal nam het Commissa­ riaat-generaal voor de Vluchte­ lingen en de Staatslozen 13.369 beslissingen in 2015. In de helft (50,5%) van de gevallen erkende de commissaris-generaal de vluchte­lingenstatus. Asielzoekers hebben tijdens hun asielprocedure recht op opvang en begeleiding. Zij verblijven legaal in ons land. Vanaf vier maanden na hun asielaanvraag mogen ze werken, als de commissaris-generaal intussen geen negatieve beslissing nam. Bronnen: Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Agentschap Integratie en Inburgering, UNCHR

Tekst: Kathleen Wolfs – Fotografie: Suzy Schrijvers

Wil jij ook jouw verhaal delen met de lezers van Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

met volle inzet

17


ONTDEKKEN

De Duinengordel Exploreer 3.000 hectare puur goud

d even me altij g n e in u d d n te la mijn “Die ongerep t zand dat in e H l. e o v e g e anti weer een vak ij.” ik er graag b m e e n t, ip ru k schoenen

Thierry

18

met volle inzet


Beeld je in: je staat op de top van een prachtige stuifduin. Zo ver je ogen reiken, zie je vlinderrijke graslanden, statige bossen en prachtige heidevelden. Hoog boven je hoofd zweeft een buizerd. In de verte hoor je een boskrekel. Zalig, toch? En voor deze natuurpracht hoef je geen lange rit naar Duitsland of Frankrijk te ondernemen, want Limburg heeft jou dat te bieden! De Duinen­gordel is een uitgestrekt natuurpark in het noord­ oosten van Limburg. Met Volle Inzet neemt je mee op ontdekkingstocht in een overweldigend decor van ongerepte bossen, kleurrijke heiden en gouden landduinen. Picknick in de duinen Picknicken terwijl je met je voeten in het zand woelt? Daarvoor hoef je niet naar de kust. Natuurreservaat De Duinengordel strekt zich uit over de gemeenten Opglabbeek, Meeuwen-Gruitrode, Bree en Maaseik. Midden in het natuurreservaat ligt de Oudsberg, de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. De top van de duin ligt 85 meter boven de zeespiegel. Je zult onderweg ongetwijfeld ontdekken waar je kuitspieren precies zitten, maar boven wacht je een prachtig panorama. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Bezoekers krijgen het uitzicht nu zoals het vroeger was: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen … en dat alles omgeven door een bosgordel. Indrukwekkend!

©Kris Thijs

v

met volle inzet

19


ONTDEKKEN

Even stil zijn … en aandachtig luisteren. Hoor je de grauwe klauwier zingen? Deze schaarse zangvogel heeft opnieuw zijn stek gevonden in De Duinengordel, net zoals heel wat andere uitzonderlijke dieren. De nachtzwaluw, de bosbeekjuffer en de vinpootsalamander voelen zich er prima in hun vel. De unieke biodiversiteit maakt dit stukje Limburg meer dan het bezoeken waard. Te voet, met de fiets of te paard … de mogelijkheden zijn eindeloos.

©Kris Thijs

Bezoek de bosbeekjuffer

Mountainbikemekka

Bivak in ongerepte natuur

©Kris Thijs

Verschillende wandelpaden doorkruisen dit grote gebied. Een korte wandeling met de kinderen of de Grote Routepaden (GR) voor de geoefende wandelaar? Voor elk wat wils. Je kunt het natuurreservaat ook verkennen met een gids. Op basis van jouw verwachtingen stippelt hij een wandeling of fietstocht uit. Ben je een geoefende fietser? Zak dan zeker eens met je mountainbikevrienden af naar De Duinengordel. Sinds oktober 2016 is dit mountainbikeroutenetwerk verbonden met het netwerk van het Nationaal Park Hoge Kempen. Een mekka voor elke mountainbiker dus.

Om je vervolgens vol energie en zuurstof terug naar huis te laten keren. Wil je dat genietmoment nog even vasthouden? Of misschien zelfs een heel weekend lang? Ontdek dan ’t Dorpshuys in Opoeteren. Kleinschalig, heel toegankelijk én sociaal. Een warm onthaal gegarandeerd! Op het grote terras is iedereen welkom voor een drankje of een lichte snack. Overnachten kan in een van de vijf verschillende kamers voor twee, drie of vier personen. Verwacht een verrassend verblijf met de allure van een hotel en de charme van een B&B, en dat tegen democratische prijzen. (H)eerlijk slapen!

Ga je graag met je kinderen of kleinkinderen op avontuur? Verras hen dan met een nachtje bivakkeren in de ongerepte natuur! Je vindt op 800 meter van elkaar twee paalkampeerplaatsen: Itter en Solt. Bij iedere bivakplaats kun je op een houten platform twee tot drie tentjes plaatsen. Ook een plaats voor je fietsen, een picknickbank en een composttoilet is voorzien. Puur avontuur en dat vlak bij huis! Wedden dat jullie hier jaren later nog over spreken?

Bierexpeditie

Wil je als ruiter graag eens galopperen zoals in the wild wild West? Dan heeft De Duinengordel jou heel wat te bieden. Op een drafje bergop en bergaf in een landschap van goud. Urenlang ronddwalen met je viervoeter over 45 kilometer uitgestippelde routepaden. En als kers op de taart … een blotevoetenpad voor je paard! Want in het deelgebied Solterheide, tussen knooppunten #10 en #108, vind je een unieke paardendoorwaadplaats. Als het geregend heeft, staat het water er op sommige plekken tot een halve meter hoog. Een wonderbaarlijke tocht voor paard en ruiter.

De Duinengordel is een speeltuin voor jong en oud. Of je nu met geocaching op zoek gaat naar een van de zestig schatten in De Duinengordel of met een gids letterlijk en figuurlijk de natuur gaat proeven in de wandelexpeditie ‘Eet het landschap’: iedereen komt hier aan zijn trekken. En wat dacht je van een bierexpeditie? Een fietstocht van veertien kilometer die halt houdt in de eeuwenoude Brouwerij Cornelissen in Opitter. Met degustatie welteverstaan. Op plezier staat gelukkig geen leeftijd. Alle mogelijkheden ontdek je in een van de vijf onthaalpunten van het natuurreservaat.

Lekker lang genieten Of je nu te voet, met de fiets of te paard bent, het decor van De Duinengordel zal je gegarandeerd even de adem ontnemen.

©Brouwerij Cornelissen

Blotevoetenpad … voor paarden

Meer informatie: www.duinengordel.be en www.hetdorpshuys.be Tekst: Tekstueel


(H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Kom tot rust en geniet van de natuur! Een verrassend verblijf met de allure van een hotel en de charme van een B&B!

Het voormalige gemeentehuis van Opoeteren werd verbouwd en telt 5 verschillende kamers voor 2, 3 of 4 personen. De kamer op het gelijkvloers is volledig rolstoeltoegankelijk, evenals de brasserie en het terras. Onze troef is het uniek concept: kleinschalig, toegankelijk en sociaal met een warm onthaal. Kortom: (H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Schoolstraat 13 Opoeteren-Maaseik tel. 089 86 40 03

www.hetdorpshuys.be

Opoeteren is een rustig dorpje gelegen op de grens tussen het Maasland en het Nationaal Park Hoge Kempen en is dé ideale uitvalsbasis om deze streken te ontdekken. Laat u verrassen door de natuurlijke groene pracht van het Oeterdal met zijn bossen, weiden en wandelpaden die u te voet of per fiets kunt ontdekken.

Nu ook verhuur van

e-bikes

Speciale voorwaarden voor gasten van de B&B.


o i b To

or o i b o not t

n el mensen ee Bio is voor ve jk , maar eigenli bewuste keuze oor de bomen zie ik soms d eer ... het bos niet m

Liesbeth

22

met volle inzet


Een inkijk in de wereld van biologische producten Surf je op het internet, lees je een magazine of blader je door een krant? Dan is de kans heel groot dat je een licht of minder licht verteerbaar artikel over biologische voeding voor de kiezen krijgt. Want biologische producten zijn meer dan ooit hot en trendy. Maar wat betekent bio eigenlijk? Mag iedereen met groene vingers zijn producten als biologisch labelen? Of is bio meer dan biologisch produceren? Met Volle Inzet deed een tuinbroek aan, zette een strooien hoedje op en verdiepte zich in de biografie van de bio.

Wettelijk beschermd Heb je een moestuintje en kweek je je eigen groenten en fruit? Houd je koeien, kippen of varkens om te slachten? Of maak je zelf een helende zalf van kruiden en natuurlijke ingrediënten? Dan betekent dat niet dat je de vrucht van je arbeid het label ‘biologisch’ mag opkleven. Want de term ‘bio’ is wettelijk beschermd. Producten die het biolabel willen halen, moe­ ten voldoen aan de normen van de Europese biowetgeving. En die bestaat uit een lange lijst van gedetailleerde regels voor de productie, de verwerking, het transport en de verkoop. Daar­ naast moet je als bioproducent de opgelegde normen voor dierenwelzijn, teelttechnieken en additieven respecteren. En instemmen met én slagen voor verplichte controles. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan komt jouw product in aanmerking voor het Europese biolabel.

Nationale verschillen: de ene ‘bio’ is de andere niet Ondanks de Europese wetgeving is een biopro­ duct in een lidstaat van de EU niet noodzakelijk een bioproduct in een andere lidstaat. De reden? Interpretatieverschillen. De Europese wetgeving is namelijk een startpunt. Elke lidstaat vertaalt de regels naar zijn eigen nationale wetgeving, waardoor er soms verschillen in interpretatie ontstaan. Wil je weten of een product dat jij koopt bio is? Dan moet je op zoek gaan naar het EU-biologo op de verpakking.

Vier bioprincipes De Europese biowetgeving is het funda­ ment waarop de biosector voortbouwt. De bestaande wetgeving reikt voor de biosector echter niet ver genoeg. Omdat ze te weinig zegt over duurzaamheid, afvalbeheer of eerlijke prijzen. Daarom heeft IFOAM – de internationale koepel­ organisatie voor biologische voeding – vier basisprincipes (of ‘idealen’) opgesteld waaraan de productie van biologische voeding moet voldoen:

1. Gezondheid Beter voor de gezondheid? Over de vraag of biologische producten gezonder zijn, is al veel inkt gevloeid. De waarheid? Er is geen onomstotelijk bewijs dat biologische producten daadwerkelijk beter zijn voor je gezondheid. In 2014 combineerde de univer­ siteit van Newcastle in een groot onderzoek de resultaten van 343 onderzoeken naar de gezondheid van bio. De conclusie? Biologische voeding bevat meer antioxidanten – die we nodig hebben om ons lichaam te beschermen tegen bepaalde schadelijke stoffen – en minder pesticiden dan conventioneel geproduceerde voeding. Dat is logisch, omdat biovoeding niet wordt besproeid. Daardoor produceren de gewassen zelf stoffen om zich te beschermen. Toch bewoog deze conclusie de onderzoekers er niet toe om biovoeding per definitie gezonder te noemen. Ze stelden enkel dat biovoeding meer stoffen bevat die goed zijn voor je gezondheid. Dat bewijst volgens hen niet dat biovoeding daadwerkelijk gezonder is.

Biologische voeding moet op een ge­ zonde manier en met respect voor bodem, plant, dier, mens en planeet worden geproduceerd. Concreet bete­ kent dat dat een bioproducent zo weinig mogelijk kunstmest, bestrijdingsmid­ delen en additieven gebruikt.

2. Ecologie

Een bioproducent respecteert, versterkt en conserveert de kringlopen en eco­ systemen. Hij laat de natuur dus zo veel mogelijk zijn ding doen en streeft niet naar een maximale voedselproductie.

3. Zorg

Een bioproducent hanteert productie­ technieken die de natuur niet schaden en heeft aandacht voor het welzijn en de gezondheid van huidige én toekomstige generaties. De natuur, leefomgeving en gezondheid van mens en dier zijn prioritair in het productieproces.

4. Rechtvaardigheid

Bio staat voor rechtvaardigheid en streeft naar eerlijke prijzen voor ie­ dereen. Van producent tot consu­ ment. Ook de toegang tot voedsel en voedselzekerheid vallen onder het rechtvaardigheidsprincipe.

Tekst: Tekstueel met volle inzet

23


TRANEN VAN GELUK ... onder water! 24

met volle inzet


PASSIE

Marie-Jo Hamaekers en haar gezin hebben een passie voor duiken De gezellige woonkamer van Marie-Jo staat vol met kinderspullen en speelgoed. “Sorry voor de drukte, maar elke woensdag passen wij op onze zes maanden oude kleindochter”, zegt Marie-Jo Hamakers, al twaalf jaar helpster bij IN-Z. Alleen de duikfoto’s en souvenirs op de kast verraden dat hier drie gepassioneerde duikers wonen. Al is de term ‘gepassioneerd’ zelfs niet krachtig genoeg om te omschrijven wat duiken voor Marie-Jo, haar man en zoon betekent. Ze zet een kopje koffie op tafel, klapt haar laptop open en begint honderduit te vertellen over haar duikavonturen. Dankzij haar bevlogen vertelstijl en de indrukwekkende en fascinerende foto’s beleven we haar verhalen alsof we er zelf bij waren.

Hoe is je passie voor duiken ontstaan? “Ik ben in 1991 begonnen met duiken. Ik was 21 jaar en een echte waterrat. Het was de tijd van de geweldige onderwaterdocumentaires van Jacques-Yves Cousteau. De wereld die ik op televisie zag, wilde ik weleens zelf ontdekken. Ik informeerde mij en wat bleek? Er was een duikschool bij mij om de hoek in Maasmechelen! Ik schreef mij in bij Oceanica en mocht na enkele maanden les in het zwembad mijn eerste buitenduik onder begeleiding doen. Een fantastische ervaring! Ik had meteen de smaak van het duiken te pakken. Zo erg zelfs, dat ik maar met mijn duikinstructeur ben getrouwd (lacht).”

Wat vind je zo leuk aan duiken? “Wanneer je duikt, gaat er een volledig nieuwe wereld voor je open. Wat je onder water ziet, is zo mooi en wonderbaarlijk. Iedere duik is anders. Je weet nooit wat je zult ontdekken en beleven wanneer

je het water ingaat. Ik heb in mijn leven meer dan zevenhonderd duiken gedaan en heb genoten van elke keer dat ik letterlijk kopje-onder ging. Bovendien kan ik mijn ervaringen delen met de mensen die mij het dierbaarst zijn, want mijn man en zoon duiken ook. Het is echt fantastisch om als gezin een passie te delen. En het werkt aanstekelijk, want de oudste zoon van mijn man, zijn vrouw en haar vader hebben via ons ook de duikmicrobe opgelopen.”

Op welke manier beheerst duiken je leven? “Duiken is ons leven! De auto die we kopen, de reizen die we maken, de indeling van onze vrije tijd: elke beslissing die wij nemen staat in het teken van duiken. We hebben zelfs een deel van onze garage omgebouwd om genoeg plaats te hebben om ons duikmateriaal op te bergen. Met als gevolg dat de auto van mijn man zijn dagen en nachten buiten moet doorbrengen. En aan tafel is duiken hét gespreksonderwerp. We raken v

met volle inzet

25


PASSIE

er niet over uitgebabbeld. Ik vind echt elk aspect aan duiken leuk en interessant. Wanneer ik onder water dieren of planten zie die ik niet ken, zoek ik meteen op wat ik heb gezien zodra ik weer op het droge ben.”

heel dichtbij. Het was echt super om dat moment samen met mijn man en zoon te delen. Die duikvakantie was trouwens een echte topper, want tijdens een andere duik hebben we live een zeepaardje gezien. Die zijn heel zeldzaam, schuw en meesters in camouflage. De kans dat je er eentje ziet, is dus heel klein. En wij zagen dolfijnen en een zeepaardje in één vakantie. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat veel collega-duikers jaloers waren op ons. We hebben foto’s moeten tonen aan de lokale duikinstructeur omdat hij ons echt niet geloofde.”

Is duiken een sport voor iedereen? “Ja. Op voorwaarde dat je medisch in orde bent. Je lichaam en het water zijn de baas. Zij bepalen of je kunt duiken of niet. En je moet natuurlijk ook rekening houden met het financiële plaatje. Duiken is niet goedkoop. Het materiaal is duur, zeker als je kiest voor kwaliteit – wat ik zeker aanraad ... Je kunt gaan voor goedkoper materiaal, maar als je optimaal van je duikervaring wilt genieten, heb je goed materiaal met opties nodig. Daarnaast neemt het transport een grote hap uit je budget. Je moet kilometers rijden naar wateren om ervaring op te doen of te trainen en natuurlijk ook reizen maken. Onze favoriete bestemming is Egypte. Als je daar een keer op duikvakantie bent geweest, ga je gegarandeerd terug. Echt prachtig!”

Is duiken populair in België? “Duiken is aan een opmars bezig. Het aantal duikclubs neemt jaar na jaar toe en ook het aantal leden per club stijgt. Je kunt dus op almaar meer plaatsen terecht om te duiken. Wij gaan meestal duiken over de grens in Panheel in Nederland. De reden? Het water is daar dieper, de zichtbaarheid is er beter en het bulkt er van leven onder water. Je haalt er dus meer uit een duik.”

Is duiken gevaarlijk? “Niet gevaarlijker dan autorijden. Mijn man heeft twee gouden stelregels: ‘Plan your dive and dive your plan’, en: ‘Duiken doe je met je hoofd, niet met je benen’. Als je je houdt aan de regels, duikt met een buddy, doet wat je geleerd hebt en rekening houdt met

26

met volle inzet

Welke duikdromen koester je nog?

de weersomstandigheden, de zichtbaarheid en de stromingen, dan is duiken een van de veiligste sporten die er bestaan. Het aantal duikongevallen met dodelijke afloop is heel beperkt. Er gebeuren er jaarlijks ongeveer acht in België. Daarvan is er gemiddeld één een echt duikongeval. De andere zijn het gevolg van oorzaken die je ook in andere omstandigheden zouden kunnen treffen, zoals hartfalen. Echte duikongevallen zijn dus schaars, zeker als je weet dat er ongeveer elfduizend duikers zijn in het Nederlandse taalgebied.”

Wat was je mooiste duikervaring? Al vanaf mijn eerste duiklessen wilde ik graag dolfijnen onder water in actie zien. In hun natuurlijke omgeving, niet in een dolfinarium. Ik heb tot vorig jaar moeten wachten om die droom te zien uitkomen. Tijdens onze duikvakantie in Safaga, Egypte, zijn we tijdens een duik op een familie dolfijnen gestoten. Ik was echt overweldigd en heb geweend van geluk onder water en euforisch geroepen. Mijn geroep trok de nieuwsgierige dolfijnen aan en ze kwamen

“Ik heb niet de ambitie om een schat te ontdekken of zo, al zou ik er natuurlijk niet voorbijzwemmen wanneer ik een interessant wrak zou zien liggen (lacht). Nu wil ik vooral heel graag een walvishaai ontmoeten. Ik ben al op plaatsen geweest waar walvishaaien zwemmen, maar ik heb nog niet de eer gehad om een tête-à-tête met zo’n prachtig exemplaar te hebben. Dat staat dus nog op mijn verlanglijstje. Veel mensen zouden het frustrerend of jammer vinden dat je niets kunt ondernemen om die wens werkelijkheid te laten worden. Maar net het feit dat je geen controle hebt over wat je onder water zult zien tijdens een duik, spreekt mij heel erg aan. En verder hoop ik gewoon nog vele jaren samen met mijn gezin te kunnen genieten van deze fantastische sport.” Tekst: Tekstueel – Foto’s: Marie-Jo Hamaekers

Heb jij ook een passie die je met de lezers van Met volle inzet wilt delen? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.


Meer tijd nodig voor uzelf & uw gezin?

Wij komen u graag een handje helpen. Heeft u ook het gevoel dat u soms tijd tekort komt? IN-Z komt u graag een handje helpen. Met poetsen & strijken, boodschappen doen en zelfs met extra hulp in de keuken. Ook voor seniorenoppas kunt u op ons rekenen. 365 dagen per jaar. Heeft u een vraag? Dan kunt u altijd bij ons terecht. Wij zijn 24/24u–7/7d telefonisch bereikbaar.

www.in-z.be

gratis nummer 0800 55024


Ontluikende lente

Het mooie van de natuur naar binnen halen is een kunst. Toch hoef je geen professionele bloemschikker te zijn om een origineel bloemstuk op tafel te toveren of je huis te decoreren met geur en kleur. Met haar groene vingers en creatieve geest, geeft Nicky Bertrand je de juiste tips en tricks. Aan de slag!


CREATIEF

Zo maak je het Dit heb je nodig – 1 halve piepschuimen bol (30 cm doorsnee) – Plastiekfolie (of een vel plastiek van 35 op 35 cm)

stap 1

Snij de onderkant van de halve piepschuimen bol, zodat er een plat vlak ontstaat waardoor de bol kan rechtstaan.

– Enkele krammen – Enkele spelden – Koord van 5 mm dikte (of dik breiwol) – 6-tal hyacinten – Bolmos – Moerbeischors – Kromwilg – Optie: sierappeltjes

stap 2

Bezet de buitenzijde van de halve bol met bolmos die je vastzet met enkele krammen. Maak de bol aan de binnenzijde waterdicht met plastiekfolie.

stap 3

Bezet nu de binnenzijde en de grote rand van de halve bol met bolmos.

Varieer naar wens Geen koord of moerbeischors in huis? Omwikkel de hyacintbollen met dik breiwol in verschillende kleuren.

stap 4

Verwijder de grond en wortels van de hyacinten. Versier drie van de zes hyacinten met koord dat je zorgvuldig rond de bol rolt en vasthecht met spelden.

stap 5

Wikkel de moerbeischors rond de andere drie hyacinten. Plaats de hyacinten in de holte. Werk het bloemstuk af met kromwilg. Optie: prik er enkele sierappeltjes op.

BLOEMONTWERPEN NICKY BERTRAND

Bewaartip Bolmos blijft lang groen als je het niet in de zon plaatst. De hyacinten kun je af en toe benevelen met water.

met volle inzet

29


WONEN

Kinderkamer inrichten?

Kinderspel!

©Ferm Living

Geen ruimte in huis die zo vaak en snel om verandering vraagt dan de kamer van de kroost. Baby’s krijgen ongevraagd - vanuit het rozewolkgevoel - een tot in de puntjes gedecoreerde kamer. De eerste aanpassingen laten vaak niet zo lang op zich wachten: een groter bed, een eigen willetje, hobby’s en idolen, een broer of zus … aanleidingen in overvloed. Maar hoe hou je die ruimte nu mooi, praktisch en trendy zonder er elk jaar bergen geld tegenaan te gooien?


Hema dekbedovertrek € 17,00

INTERIEURARCHITECT KATJA BOONS NIEUW (in) ZICHT

Zorg voor

een tijdloze basis Dit wil zeggen: alles wat jaren moet meegaan, kies je in neutrale kleuren en materialen: vloeren, (maat)kasten, bed … Wie zich ©Hema

laat verleiden tot een Cars-bed, weet dat hij over een paar jaar opnieuw in de

Ferm Living House wall opberger € 47,00

winkel staat.

MEUBILAIR

Naast de grote, blijvende stukken zijn er in de kinderkamer ook losse meubeltjes die wisselen met de leeftijd van je kind. Denk aan een knutseltafeltje, een bureau, een zitzak of leeszeteltje, een speeltent … Probeer hier een eenheid in te brengen die past bij je kind. Kleur is zeker toegestaan, als het maar goed gecombineerd is.

©Ferm Living

Een tapijtje, een kussen in dat zeteltje, een muursticker, een mooie lamp, een prikbord voor de idolen, wanddecoratie, een dekbed … Laat in de kinderkamer je kind koning zijn, maar begeleidt deze koning naar een mooi samenhangend geheel en behoedt hem tegen overdaad. Ridders, prinsessen, paarden en honden mogen de ruimte niet overheersen maar kunnen ook wel subtiel aanwezig zijn. Bovendien houdt zoon of dochter vast langer van een mooie ijsbeer dan van Paw Patrol.

©Ferm Living

AANKLEDING

MUREN Accent en rust. Een kinderkamer mag iets hebben. Maar laat dit geen excuus zijn om er een kleurboek van te maken. Behang één muur met een speelse tekening, geometrische print of groot tafereel en gebruik voor de andere muren een neutralere basiskleur die mooi combineert met het sprekende behang. Deze muren vormen een perfect canvas voor decoratie, idolen en hobby’s.

IKEA Flisat kindertafel € 49,99

Ferm Living behang Half Moon € 72,00 per rol

Flisat kinderkruk € 14,99 ©Ikea

met volle inzet

31


Zweedse puzzel Oplossing op pagina 35 roofdiertje

muurdam

sleephulp

levenslucht

vishaakje

fornuismerk

teugje

verdiep

baken in zee

sneeuwhut

landscheiding

plooi

warme drank daadkracht werkplaats

eerbaar benauwd

Grieks eiland wetteloosheid kledingmaat

offerdier

opening

herfst

spook opslagplaats

plaats in Duitsland

kanselrede

rijtoer

op zekere plaats staatsiekleding

schmink

verlangen Keltische taal

Europese vrouw

golfstok

kleur

jaargang

jong dier

nevelsluier

vragend vnw.

knoest in hout

rijsmiddel platte steen

nummer

vis

lichaamsdeel

slee

appel vochtig koud

bovenlicht

niet rijk

gewricht

pret

liefdevol dartel

luxe

smal stuk hout verharde huid

aantekenboek

kompasstreek

plaats in Luik

transformator

stinkdier gocart nijlreiger

schaakstuk

familielid

opplakbriefje

nandoe gereedschap

afloop stier roofvogel

met name

Š De Puzzelaar

schrijfgerei

32

Russische schilder

gemeen

rangtelwoord

ovenkrabber

met volle inzet

ruimtevaartuig


COLUMN

Sara

Baaldagen, botox en gekke bekken Als je niet meer ouder wordt, dan ben je dood. Zo snoert mijn moeder mij de mond als ik weer eens klaag over mijn rimpels. En als ik dan op een baaldag weer eens een veel te duur potje rimpelcrème heb gekocht of hardop botox overweeg. Ik word 37 dit jaar. En die 37 jaar begin je stilaan te zien in mijn gezicht. Zoals dat bij elke dertiger gaat, vermoed ik. Tenzij je een fotomodel bent en elk rimpeltje vakkundig verwijderd wordt via Photoshop. Maar dat is dan toch – letterlijk – gezichtsbedrog, niet?

hen een spelletje op hun tablet te ontzeggen. En omdat jij het nu eenmaal altijd beter weet. Mijn zoontje en ik zijn op dezelfde dag jarig. Enkele jaren geleden, op de vooravond van zijn vierde en mijn 34ste verjaardag, zei hij: ‘Mama, morgen word ik vier en jij wordt oud’. Dan weet je het wel.

Mijn kinderen kunnen er dus voor zorgen dat ik me bijna bejaard voel. Zeker als ze in zo’n periode zitten dat ze halve nachten getroost moeten worden na akelige dromen (van verrimpelde ’s Ochtends zijn ze genavrouwtjes, wie weet). Kinderen geven niet Maar ze kunnen er ook deloos, die rimpels. Je om rimpels. Fantastisch voor zorgen dat ik me komt net uit bed, in de nog een piepjong veulen badkamer schijnt ofwel is dat. Voor hen ben voel. Op een onbewaakt de zon te fel binnen, ofwel is het licht veel te hard. moment nemen ze mijn je gewoon oud. Hoe dan ook: elk lijntje hand. En plots staan we staart je nors aan. Een zot te dansen in de keuken op ‘Can’t stop the feeling’ of ‘Happy’. Of lopen niet mis te verstane boodschap van je gezicht: we door het park zoals ganzen. Of trekken we zou je niet gewoon in je bed blijven liggen vandaag? Op sommige baaldagen zou dat een gekke bekken in een etalageruit omdat we het shoppen beu zijn en papa toch nog een winkel in fantastische optie zijn. wilt. Dan vergeet ik even de jaren op mijn teller. Naast die lijntjes zijn er dan nog de kreuken. Want Dan ben ik net zo oud als zij. slapen doen we als drukbezette dertigers met Mogen er nog rimpels zijn …? Wel, ik vervloek volle overgave. De verfrommelde lakens staan ze vaak. Maar tegelijk koester ik ze. Dus laat vaak tot ver in de ochtend in ons gezicht geprint. die rimpels maar staan. Ik ga er niet meer over Dat overkomt fotomodellen volgens mij ook nooit tobben en niet meer over klagen (tenzij ik op (Photoshop zal dan wel overuren draaien). En een baaldag plots geweldig veel medelijden heb actrices hebben daar zeker nooit last van. Die met mezelf). Mijn moeder – 64 en trotse bezitter worden ’s morgens zelfs perfect gemaquilleerd van een stel prachtige rimpels – heeft gelijk: wakker. Ach ja, misschien zouden wij die moeite als ik niet meer ouder word, dan ben ik dood. ook wel doen als we mochten ontwaken naast Die rimpels horen bij het leven. Er wakker van George Clooney of Orlando Bloom, niet? liggen, is tijdverspilling. Want voor je het weet, ben je er niet meer. Dan krijg je geen rimpels Kinderen geven niet om rimpels. Fantastisch is meer bij. En zelfs op mijn ergste baaldag lijkt dat. Voor hen ben je gewoon oud. Omdat je met dat me geen voordeel. de auto kunt rijden. Omdat jij de macht hebt om


Wij houden graag alles netjes!

Poetsen & opruimen

Logistieke ondersteuning

Heeft u een eenmalige opruimklus? Of bent u op zoek naar een vaste partner voor een poetsopdracht? Wij bieden een oplossing op maat van KMO’s, zelfstandigen, vrije beroepen, scholen, verenigingen, gemeenten en OCMW’s.

Wanneer wij bij u langskomen om te poetsen, nemen wij ook graag de verantwoordelijkheid op voor andere taken: klaarzetten van de vergaderzaal, postbedeling ... Voor ons een kleine moeite, voor u een zorg minder.

www.vzwsoop.be

bel 089 32 28 17


BLOEMONT WERPEN

WORKSHOPS

UITSTRALINGSCOACH CINDY “The best thing you can wear is your smile!” Is je garderobe toe aan een extraatje? Kun je nog wat make-uptips gebruiken? Op zoek naar een stijl die past bij jouw persoonlijkheid? Ik geef je graag advies op maat!

www.dress-me-up.be - M 0496 62 29 33

Proeven van geuren, kleuren en smaken Nicky Bertrand geeft workshops in een landelijke sfeer die rust en warmte uitstraalt. Ook bubbels en artisanale hapjes ontbreken niet. Reserveer een dag, namiddag of avond met je vrienden en geniet van een programma op maat. U kunt reserveren door te mailen naar n.bertrand@telenet.be met vermelding van uw naam, adres en de datum die u wenst.

www.nicky-bertrand.be

Oplossing Zweedse puzzel – pagina 32

NIEUW(in)ZICHT WORKSHOPS

W D E Z B E L E B

KATJA BOONS INTERIEURARCHITECT NIEUW(in)ZICHT geeft regelmatig interactieve workshops, waar je - aan de hand van een stappenplan, tips, materialen en stalen - leert hoe je zelf een nieuw zicht bepaalt voor je interieur.

L A L K

P E N A N N T U R I N R B O U N R G E U O P P E A N

A A A N N A G E D I G A T E P E N A M L A R G G X E R E P O T I E R S W T S E W I T E G E L B K I L E T S P E E E L T N N D A S K E T I K E E R B U L N M I N D I N S K Y

I B G R O G E L I E R N OM I E E P N R G E N S G A L A I T J G E WA R H A A I R A R M E L S E N O W E L T E R T R E A V A L K V IJ F D E L O E T

www.nieuwinzicht.be met volle inzet

35


Wij zorgen voor u! Thuis handen tekort? Poetsen of strijken? Oma’s eten klaarmaken, of gezelschap houden? Wij zijn er voor u, 24/7.

IN-Z biedt extra hulp Heeft u een vraag? Dan kunt u altijd bij ons terecht. Uw persoonlijke coĂśrdinator zorgt voor een oplossing op maat.

www.in-z.be

gratis nummer 0800 55024

Met volle inzet (voorjaar 2017)  

vzw IN-Z

Met volle inzet (voorjaar 2017)  

vzw IN-Z

Advertisement