Page 1

voorjaar 2018

Bouillon Waar cultuur rijmt op natuur

Happiness @ work

Fluitend je werkdag door

Seniorenoppas Ruggensteun voor ouderen en mantelzorgers


In dit nummer 3 4 6 8

Vooraf

8

Welkom Fashion IN-Z dossier Madame de barones

Seniorenoppas, een ruggensteun voor ouderen en mantelzorgers

12 14

Smakelijk Gezonde lunch Samenleven ‘‘Ik ga letterlijk en figuurlijk lichter door het leven!’’

Ik zat gewoon niet goed in mijn vel. Mijn wereld werd almaar kleiner en dat besefte ik niet.

18 22 24

Ontdekken Land van Bouillon Welzijn & gezondheid Happiness@work

14 Lekker gezond!

Passie “Plots fladderden de vogels door mijn wagen!”

12 24

Het is gewoon fantastisch om tropische vogels te kweken en hen met veel tederheid te verzorgen.

28 30 32 33

2

E ls

Creatief Eitjes met lentebloemen Wonen Een werkplek in huis Puzzelpret Column

met volle inzet

18

Land van Bouillon place to be in de Ardennen


VOORAF

lot “Ik zou een Tesla kopen. Want stinkend rijk zijn en toch op benzine blijven rijden, vind ik niet kunnen.” Een eyeopener van mijn mannelijke collega op de vraag wat we zouden doen als we het groot lot zouden winnen. Welgekomen intermezzo’s zijn het, die korte gesprekjes op het werk. Ze verlichten de stress en drijven de motor, elektrisch of niet, meteen weer op. COLOFON Met volle inzet – voorjaar 2018 Uitgave van vzw IN-Z Verantwoordelijke uitgever: Ruth Claes – Schaapsdries 2, 3600 Genk Oplage en frequentie: Met volle inzet verschijnt elke 6 maanden op 50.000 ex. Redactie: Kathleen Wolfs, Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi Eindredactie: Kathleen Wolfs Werkten mee: Katja Boons, Sara Reymen (Tekstueel), Nicky Bertrand Vormgeving: Comkommer Fotografie: Suzy Schrijvers, Peter Withofs, Veerle Bormans Suggesties of opmerkingen? info@metvolleinzet.be Adverteren in Met volle inzet? thierry.severi@in-z.be tel. 089 32 28 10

Mijn job zou kleurloos zijn zonder mijn collega’s. Top zijn ze. Ze staan me bij wanneer ik weer eens verstrikt zit in grote oh-help-dit-lukt-me-nooitvraagstukken. Ze spuien af en toe heerlijke onzin. En ze aanvaarden mijn kleine kantjes (ik beken, na achttien jaar kan ik me nog steeds niet concentreren met muziek op de achtergrond). Kortom, ze vormen een regelrechte bron van happiness@work, een nastrevenswaardige state of mind waarvan de geheimen op bladzijde 22 worden prijsgegeven. Ik mag van geluk spreken. Want het aantal collega’s rondom mij blijft aandikken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En hoe meer traktaties. Elke week heeft iemand wel iets te vieren en ... smelten mijn goede voornemens als sneeuw voor de zon. Met veel bewondering las ik dan ook het verhaal van Els (blz. 14) die erin slaagde om heel wat gewicht te verliezen. Ik kan er wat van opsteken. Want ook zonder traktaties zijn mijn dieetplannen meestal geen lang leven beschoren. Ach, het zou nog erger zijn als ik hele dagen zou thuiszitten. Van ’s morgens tot ’s avonds met de koekjestrommel binnen handbereik. En zonder collega’s. Misschien maar goed dat ik niet op de lotto speel.

Kathleen

De inhoud van de advertenties valt onder uitsluitende verant­woordelijkheid van de adverteerders. Meer weten over IN-Z? www.in-z.be Niets uit deze uitgave mag over­genomen, gekopieerd of gereprodu­ceerd worden zonder schriftelijke toe­­ stemming van de redactie. Verboden op de openbare weg te gooien.

Thierry, Liesbeth, Veerle en Kathleen

de redactie

met volle inzet

3


WELKOM

Welkom Stap mee in ons verhaal en laat je verrassen, inspireren en informeren!

HR-award Investeren in werknemers doet groeien en bloeien. Dat mag beloond worden, vindt Voka - Kamer van Koophandel Limburg die jaarlijks een award uitreikt aan een topper in humanresourcesmanagement. IN-Z dong mee naar de felbegeerde prijs … en schoot meteen de hoofdvogel. De HR-award 2017 vormt een mooie bekroning van meer dan twintig jaar sociale en duurzame tewerkstelling. Verken het HR-beleid van IN-Z op YouTube.

Smakelijke ideeën Hap en tap Ken jij de ingrediënten van een receptie, buffet, brunch of netwerkmoment boordevol stijl? Een sfeervolle locatie, een gezellige aankleding, voldoende lekkers en een vriendelijke bediening zijn een must. IN-Z voegt daar een vijfde ingredient aan toe. Want het cateringteam van HOST, powered by IN-Z, overgiet alles met een saus van sociaal en duurzaam ondernemen. Zo wordt elk natje en droogje nog voller van smaak. Meer info op www.vzwhost.be.

4

met volle inzet

Zin om te koken, maar geen inspiratie? Op www.in-z.be/nl/ magazine vind je alle recepten die sinds 2013 verschenen in Met volle inzet. Van macaroni met savooikool en gehakt tot Italiaanse soep met cappelletti. Veel kookplezier en smakelijk!

Lekkerrrr in ‘t Dorpshuys Plankje van ‘t Huys, quiche van de chef, salade met geitenkaas en spekjes … de nieuwe menukaart van ’t Dorpshuys in Opoeteren klinkt veelbelovend en is dat ook. Ideaal voor een hartige lunch voor of na een wandeling of fietstocht in de buurt. Ken je het gastenverblijf van IN-Z nog niet? Ontdek ‘t Dorpshuys op www.hetdorpshuys.be.


Bedankt voor zo veel enthousiasme 1 jaar gratis Proficiat aan Jos Houben uit Genk. Hij is de gelukkige winnaar van de jaarlijkse wedstrijd ‘1 jaar gratis’ en krijgt wekelijks drie uur poets- en huishoudhulp van IN-Z. Een heel jaar lang gratis en voor niets. Dat is proper!

Een bloemetje voor de zieke, een doos pralines om te bedanken voor de goede zorgen, een pluim van een tevreden klant … Bij IN-Z worden er heel wat harten onder de riem gestoken, zo lazen we op Facebook. En daar worden wij blij van. En jij? Waar word jij vrolijk van? Laat het ons weten via info@metvolleinzet.be.

IN-Z online? Hier kom je ons tegen:

ctieteam Beste reda an rubriek sta niet e h c s ti s ri e In jullie to aak zijn die echter V leuke tips. r rolstoelgebruikers. o vo lijkheid haalbaar ls toeganke jgen. a ijn z jn fi cht kri Het zou andacht mo wat meer a

Fruitstreekmuseum De lente is in ’t land. Hoog tijd dus om de benen te strekken en op stap te gaan. Een originele tip? Bezoek eens het Fruitstreekmuseum op het binnenplein van abdij Mariënlof in Borgloon. IN-Z ondersteunt daar het bezoekersonthaal van woensdag tot en met zondag telkens van 13 tot 17 uur. Maak kennis met de Haspengouwse fruitteelt en ontdek de oudste sorteermachine van Europa. Of koop een fruitig streekproduct om thuis nog wat na te genieten. Adres: Colenstraat 1 in Borgloon. Inkom: € 1.

Groetjes Jos

Beste Jos, in Bouillon (blz. 18) zijn de meeste bezienswaardigheden toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s. We nemen jouw tip zeker ook mee naar ons volgende magazine.

Tekst: Kathleen Wolfs | Fotografie: Suzy Schrijvers

Jouw reactie is welkom – Wil je graag iets vertellen aan het redactieteam? Of wil je reageren op een artikel dat verscheen in Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be met volle inzet

5


FASHION

D

enim ays

Dit voorjaar belooft alvast veel goeds voor de jeansliefhebber. Een denim jurk, trenchcoat of asymmetrische rok, het kan en mag allemaal. Elk seizoen brengt nuanceverschillen en nieuwtjes met zich mee. We geven graag een voorsmaakje. JuliaJune â‚Ź 249

6

met volle inzet


& Other Stories € 39

Q/S designed by € 39,99

Liesbeth

Deze leuke blouses kan je perfect combineren met een denim rok of broek. Succes verzekerd!

‘Jeans is voor mij een must have. Je kan alle kanten uit: stoer of chique. Zalig om eindeloos te combineren.’

Gigue € 139

Monki € 70

Denim is een kleur die zich leent om voluit te gaan met leuke en kleurrijke accessoires.

Jasjes met een leuk detail; strikjes aan de mouw of een jacket met parels, kleine bloemetjes of strass zijn helemaal in.

Monki € 70

Q/S designed by € 69,99

& Other Stories € 59 Last but not least zal een van de must haves onder de accessoires de superfunctionele heuptas zijn. Deze is geïnspireerd op de klassieke heuptas uit de jaren tachtig op de heupen of gekruist over het bovenlijf.

Superga by Torfs € 89,95

Monki € 40

De rok met asymmetrische zoom blijft ook dit voorjaar stevig op zijn plaats in de lijst van de modetrends. En de salopette kent een ware comeback.

Eastpak € 25

& Other Stories € 25

Tekst: Liesbeth Gerits met volle inzet

7


“

Ik woon op slechts zeven minuten van mijn moeder. Gelukkig maar, want mijn halve leven speelt zich hier af.�

8

met volle inzet


IN-Z DOSSIER

Madame de barones Seniorenoppas, een ruggensteun voor ouderen en mantelzorgers Seniorenoppas brengt kleur in het leven van zorgbehoevende ouderen. Toch plukt niet alleen de senior daar de vruchten van. Ook voor de partner, de kinderen of anderen met een groot hart en een zorgende mantel, kan hulp voor hun naaste een hele verademing zijn. Gedeelde zorgen wegen minder, zo vernam Met volle inzet tijdens een vrolijke koffieklets met de 89-jarige Rosa, haar dochter Steffa en oppasser van dienst Rita.

R

osa Berghmans uit Zelem (Halen) nadert de negentig, maar ziet er op zijn minst tien jaar jonger uit. Een dame met klasse en pretlichtjes in de ogen. Op de tafel in haar knus ingerichte keuken beloven taart en koffie warmte en gezelligheid, in schril contrast tot het gure weer buiten. Dochter Steffa is speciaal voor het interview naar hier gekomen. Steffa: “Ik woon op slechts zeven minuten van mijn moeder. Gelukkig maar, want mijn halve leven speelt zich hier af. Elke maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag tref je me hier. En als er zich onverwachts iets voordoet, mogen de meiskes mij bellen. Dan laat ik alles vallen en stap ik in mijn auto”.

De meiskes

Die meiskes, dat zijn Mireille, Manuela en Rita, drie gedreven oppasmedewerkers

van IN-Z. Vandaag staat Rita ingepland. Rita: “Wij komen op de momenten dat Rosa’s kinderen hier niet geraken. Mireille komt hier vier dagen in de week. Manuela doet de woensdagavond en mij vind je hier op zaterdag om de veertien dagen. Ik kom met veel plezier naar Rooske. En ja, ooit belde ik Steffa omdat haar moeder zo wankel op de benen stond. Steffa is toen meteen uit bad gestapt en kwam even later hier aan met de handdoek nog op haar hoofd (beiden lachen).”

Oogje in het zeil

Drie jaar geleden schakelde Steffa IN-Z in omdat haar moeder extra zorg nodig had. Steffa: “Na een zoektocht op de computer ontdekte ik IN-Z. Voordien had ik nog nooit van IN-Z gehoord. Ik belde en ze konden direct iemand vrijmaken. Ik was opgelucht,

want dat lukte ergens anders niet meteen. Mijn zus, mijn broers en ik kregen het niet langer gebolwerkt. Ons moeder ging fel achteruit. Ze werd ook vergeetachtig. Zo wilde ze eens spek bakken, maar ze had niet door dat het al bijna nacht was. Nu houden de meiskes van IN-Z hier een oogje in het zeil. Ze kunnen moeder voor de volle honderd procent aandacht geven. Want het eten maak ikzelf klaar en het huis wordt gepoetst. Ik hou er een gerust hart aan over. En ons moeder, die geniet volop van hun gezelschap.”

Barones

”Oplettend zijn, aandacht geven en gezelschap houden, daar komt het inderdaad op neer”, bevestigt oppasmedewerker Rita. “In ’t begin dat ik hier kwam oppassen, vroeg Rosa me soms: ‘Wat komt ge hier doen? ▶

met volle inzet

9


IN-Z DOSSIER

Komt ge poetsen?’ En dan zei ik: ‘Nee, ik kom u gewoon wat gezelschap houden. Zoals de gezelschapsdame vroeger de barones gezelschap hield’. Dat vond Rosa fijn. Sindsdien noem ik haar soms ‘madame de barones’. En als ik ’s avonds haar ontbijtbord klaarzet, leg ik er een briefje op met ‘goeiemorgen, madame de barones’ (Rosa knikt enthousiast). Het lijkt misschien gemakkelijk, alleen maar gezelschap houden. Maar het is heel intensief. Soms wil Rooske bijvoorbeeld om het kwartier naar het toilet. Maar van de dokter moet ze minstens een half uur wachten. Dan moet ik haar afleiden. We babbelen vaak over vroeger. Over dancing Astrid waar Rooske nog pannenkoeken en frieten heeft gebakken en waar ze ging dansen op zaterdag en zondag. Praten over vroeger is goed voor haar geheugen. En zo vergeet ze de tijd een beetje. Want als ze ongeduldig is, kan haar stemming snel omslaan”.

Taart en koffie

Dochter Steffa: “Eigenlijk is ons moeder een gemakkelijke. Ze kan ook nog zot doen. ‘Zotte mus’ noem ik haar dan. Zeker vroeger, toen ze Sam Gooris met zijn basketsloefkes nadeed. Tja, de ene dag gaat al wat beter dan de andere. Dat weten de meiskes van IN-Z. Tegenwoordig is moeder kort van adem en moeten we goed opletten dat ze geen longontsteking krijgt. Een wandelingetje maken buiten zit er bijvoorbeeld niet meer in. Met haar looprekje is dat trouwens niet gemakkelijk. De meiskes houden het rustig. Ze slaan een babbeltje, ze bladeren met moeder door een magazine, ze verzorgen haar nagels … Vroeger speelden ze al eens een gezelschapsspel of keken ze samen naar de televisie. Maar moeder kan niet meer zo goed volgen, dus dat doen ze nog maar zelden.” Als je aan Rosa zelf vraagt wat ze het liefst van al doet, antwoordt ze klaar en duidelijk: ‘een stukske taart eten met een zjatteke koffie’. Rosa moet op haar suiker letten,

10

met volle inzet

“Wat ik het liefst van al doe? Een stukske taart eten met een zjatteke koffie.”

maar een stukje dieettaart kan gelukkig geen kwaad.

Aflossing van de wacht

IN-Z is niet de enige zorgspeler die bij Rosa aan huis komt. Steffa: “De kinesist komt regelmatig. De huisarts ook. En dagelijks komt de verpleegster, zowel ’s morgens als ’s avonds. Ook voor de nachten voorzien we inslapers. Moeder heeft de klok rond hulp nodig. Bovendien heeft ze verlatingsangst. Als ik even naar boven ben, is ze al ongerust. We werken dan ook met een aflossingssysteem. Wie moeder komt helpen, blijft tot de volgende aanwezig is. Dat werkt prima. Vergeet er iemand te komen of is er iemand te laat, dan moeten ze mij bellen. Maar die van IN-Z komen altijd netjes op tijd.”

Negentig

De oppasmedewerkers van IN-Z vormen een onmisbaar deel van de zorgpuzzel. Toch komt nog veel op de schouders van de kinderen terecht. Steffa: “In de week kom ik bijna elke dag vanaf zeven of acht uur tot iets over de middag. Dan maak ik het eten klaar. Moeder helpt me soms een beetje. Aardappelen schillen, worteltjes of boontjes snijden … Maar het blijft zwaar. Op zondag ben ik hier ook. En ik spring in wanneer iemand uitvalt. Op vakantie gaan durf ik nauwelijks. Ook ga ik niet vaak met mijn man mee naar de zee. Hij heeft tijd want hij is met pensioen. Maar ik kan het hier moeilijk loslaten. Weet je waar ook veel tijd in kruipt? In het opstellen van de uurroosters (toont een weekschema waarop dag en nacht hulp


de andere dag minder mobiel wordt. Na een ziekenhuisopname rijst dan de vraag: is thuis blijven wonen nog haalbaar of wordt het woonzorgcentrum de volgende stap? Veel hangt af van de gezinssituatie en de draagkracht van de omgeving. Maar vaak kan seniorenoppas het verschil maken. En ja, ook op die dringende vragen kunnen we bij IN-Z inspelen. Net zoals we hulp op avonden en in het weekend kunnen bieden. Dat komt omdat we niet met vaste uurroosters werken. Elke medewerker heeft een uurrooster op maat. Ons pallet aan mogelijkheden om klanten van dienst te zijn, is daardoor zeer groot.”

Laagdrempelig

“We babbelen veel over vroeger. Over dancing Astrid waar Rooske nog pannenkoeken en frieten heeft gebakken.”

staat ingepland). Zo’n anderhalve dag ben ik daarmee bezig. En als er iemand afbelt, moet ik alles weer aanpassen. Kijk, op de oranje blokken komt IN-Z. Zonder die van IN-Z zouden we het niet redden. Ik mag de meiskes vragen wat ik wil, op hen kan ik rekenen. En Rita is een echt moedertype. Ze behandelt ons moeder alsof het haar eigen moeder is. Chapeau! Toch heb ik soms het gevoel dat ik de laatste vijf jaar tien jaar verouderd ben. Maar ik hou vol en ben dankbaar dat moeder er nog is. Ik hoop dat ze de negentig haalt. Dat is ook haar grootste wens, want haar vader is ook negentig geworden.” N.v.d.r.: Tot onze diepe spijt vernamen we bij het ter perse gaan van dit magazine dat deze wens niet is uitgekomen. Rosa overleed op 3 maart 2018. Met bovenstaand interview dat we ongewijzigd ​lieten, hopen we bij te dragen aan de warme herinneringen die Rosa ongetwijfeld nalaat.

Mantelzorg

Voor Kirsten Gielen, verantwoordelijke van het domein zorg bij IN-Z, klinkt het verhaal van Steffa herkenbaar. Kirsten: “Bij IN-Z merken we vaak hoe belastend mantelzorg kan zijn. Mantelzorg is de onbetaalde zorg voor hulpbehoevenden door naasten. Dat kunnen de partner of de kinderen zijn, maar ook andere familieleden, buren of kennissen. Veel mantelzorgers worden overbevraagd langs alle kanten. Hun eigen rust en sociaal leven schieten er vaak bij in, zeker wanneer de zorgnood een lange periode aanhoudt of erg intens is. Seniorenoppas kan dan wat druk van de ketel halen.”

Ook het aantal uren hulp per dienst is rekbaar volgens de noden van de zorgvrager. Kirsten: “IN-Z kan korte diensten leveren van slechts twee uur. Niet alle senioren hebben immers vier of meer uren hulp nodig. Met korte blokken oppas kunnen we leemtes opvullen tussen twee diensten in. Of kunnen we ’s middags de maaltijd klaarzetten en erop toezien dat de senior niet vergeet te eten. Verzorgende en verpleegkundige taken laten we over aan professionals. Wat wij doen is heel laagdrempelig. Gezelschap houden, waakzaam aanwezig zijn, een wandelingetje maken … Allemaal activiteiten die vallen onder de noemer ‘lokale diensteneconomie’. Daarom werken we vaak samen met lokale besturen die het beantwoorden van hun zorgvraag graag koppelen aan kansen voor werkzoekenden. Van onze medewerkers vragen we geen hoog diploma. Zij worden gescreend op motivatie en hulpvaardigheid. En ze kunnen rekenen op heel wat begeleiding en vorming. Want ook al zijn de taken niet ingewikkeld, seniorenoppas draait om mensen. Kwetsbare mensen vaak. En die verdienen het allerbeste.”

Thuis of rustoord

Kirsten: “Meestal groeit de zorgnood geleidelijk. Maar soms kan de hulpvraag plots de kop op steken. Na een beroerte bijvoorbeeld. Of wanneer een tot dan toe actieve senior door een val van de ene op

Ontdek op www.in-z.be wat seniorenoppas voor u of iemand uit uw omgeving kan betekenen.

Tekst: Kathleen Wolfs | Fotografie: Suzy Schrijvers

met volle inzet

11


Gezonde Lunch

“Een gezonde lunch geeft me energie voor de rest van de dag!� - Veerle -

12

met volle inzet


SMAKELIJK

POMPOENSPREAD Ingrediënten • 1 kleine pompoen • 4 eetlepels zongedroogde tomaten • olijfolie of de olie van de zongedroogde tomaten • eventueel 2 eetlepels mascarpone • scheutjes bv. preischeutjes of daikonscheutjes Bereiding 1. Schil en snij de pompoen in grove stukken. 2. Rooster de pompoen in een ovenschotel. Besprenkel de stukken met wat olijfolie of de olie van de zongedroogde tomaten. Zet de schotel ongeveer 20 minuten in de oven op 180°C. 3. Mix de pompoen met de zongedroogde tomaten. Als je het smeuiger wil, voeg dan de mascarpone toe. Laat afkoelen. 4. Beleg een volkoren broodje of boterham met de pompoenspread en werk af met scheutjes.

COURGETTEPANNENKOEKJES Ingrediënten • 1 sjalot • 1 teentje look • 1 ei • 50 g bloem • 1 courgette • zeezout en peper • olijfolie • eventueel: 50 g feta (geplet) Bereiding 1. Rasp de courgette. 2. Voeg de sjalot, de look, het ei en de bloem toe. 3. Meng goed tot een stevig beslag en voeg de feta erbij. 4. Voeg naar smaak peper en zout toe. 5. Schep een lepel beslag in een warme pan en maak kleine pannenkoekjes. Bak aan beide kanten gaar in 3 à 4 minuten. 6. Maak een salade (bv. veldsla, tapastomaatjes, zwarte olijven, lente-ui, vinaigrette) en serveer de pannenkoekjes hierbij warm.

Tips

Tips

Scheutjes zijn supergezond: ze zijn zeer rijk aan vitamines A, B en C, mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium en magnesium en bevatten aardig wat antioxidanten. Bovendien zijn ze licht verteerbaar.

De pannenkoekjes kunnen ook gemaakt worden met andere groenten zoals aardpeer, venkel, paprika. Harde groenten zoals aardpeer moeten wel beetgaar gekookt worden.

Je kan de pompoenspread in porties invriezen zodat je hem mee kan nemen naar het werk.

Tekst en fotografie: Veerle Bormans

AUBERGINEDIP Ingrediënten • 1 aubergine • 3 kleine tapastomaatjes • half teentje look • 2 eetlepels citroensap • 1 koffielepel paprikapoeder • ¼ koffielepel cayennepeper of chilipoeder • ½ koffielepel gemalen komijn • 2 eetlepels olijfolie • peper en zeezout • sumak Bereiding 1. Pel en pers de look. Meng met de olijfolie, het citroensap, het paprikapoeder, de cayennepeper, de komijn en een snuifje zout. 2. Schil de aubergine met een dunschiller, snij ze in blokjes van 1 cm. Stoom de aubergine in 5 minuten gaar. Meng er meteen de vinaigrette door en prak de aubergine lichtjes met een vork. Laat afkoelen en marineren. 3. Snij de tomaatjes in kleine blokjes en voeg die na 30 minuten toe aan de aubergine. 4. Breng op smaak met peper en zeezout. Bestrooi met paprikapoeder of sumak.

De pannenkoekjes kan je invriezen. Je kan ze gemakkelijk meenemen naar het werk voor een gezonde lunch.

met volle inzet

13


“

Onrechtstreeks heeft IN-Z voor de ommekeer gezorgd. Tijdens de medische controle op het werk zei de arts dat ik echt iets aan mijn gewicht moest doen.�

14

met volle inzet


SAMENLEVEN

“Ik ga letterlijk en figuurlijk lichter door het leven!” Enthousiaste medewerkers lopen af en aan, de telefoon rinkelt, en collega’s begroeten elkaar op weg naar hun kantoor. Er heerst een gezellige drukte aan de IN-Z-receptie in Genk, waar we afgesproken hebben met Els Evens. Deze IN-Z-medewerker is een vrouw met een boeiend verhaal over een volle rugzak vol emoties, overtollige kilo’s en een laag zelfbeeld. Een verhaal met … een happy end.

E

ls straalt en heeft fonkelende ogen. Een schril contrast met de vrouw op de foto die ze laat zien. “Dit ben ik ongeveer een jaar geleden. 32 kilo zwaarder, een doffe blik en een sombere uitstraling. Als ik naar deze foto kijk, herken ik mezelf nog nauwelijks. Dat is een andere vrouw. Het is ongelofelijk hoe ik in een jaar veranderd ben.”

Hoe voelde je je dan een jaar geleden? “Heel onzeker. Ik kampte met overgewicht en had een heel slechte conditie. Ik zat gewoon niet goed in mijn vel. Mijn wereld werd almaar kleiner en dat besefte ik niet. Ik maakte geen uitstapjes meer met vriendinnen en bleef weg van de bijeenkomsten die onze Facebook-postcrossinggroep organiseerde. Ik raakte almaar meer geïsoleerd. Dingen

Ik zat gewoon niet goed in mijn vel. Mijn wereld werd almaar kleiner en dat besefte ik niet.

die leuk hoorden te zijn, waren een opgave. Gewoon al met mijn kleindochter van 3,5 jaar naar de speeltuin gaan, was door mijn slechte fysiek heel moeilijk. Dat was niet de oma die ik wilde zijn.”

Heb je zelf initiatieven genomen om je situatie te veranderen? “Ja. Ik heb honderd-en-een diëten geprobeerd. Telkens met het gekende jojo-effect als resultaat. Want met zo’n dieet pak je het gevolg aan, en niet de oorzaak … Die is namelijk psychologisch. Onrechtstreeks heeft IN-Z voor de ommekeer gezorgd. Tijdens de medische controle op het werk zei de arts dat ik echt iets aan mijn gewicht moest doen én dat mijn hartslag niet helemaal goed was. Hij stelde een brief voor mijn huisarts op. Die raadde me vervolgens aan om naar een infoavond van Co-eur te gaan. Die organisatie biedt multidisciplinaire behandelingen aan voor mensen met obesitas en eetstoornissen.”

Hoe was het om naar die infoavond te gaan? “Dat was echt niet gemakkelijk. Want met het weinige zelfvertrouwen dat ik had, begaf ik me liever niet in groepen. Zeker niet in groepen van mensen die ik niet kende. ▶

met volle inzet

15


“

Ik ben 32 kilo afgeslankt, maar ik heb vooral mijn emotionele rugzak leeggemaakt.�

16

met volle inzet


SAMENLEVEN

Maar omdat iedereen daar met hetzelfde probleem zat, ben ik toch maar gegaan. Het waren tenslotte lotgenoten. Een psycholoog deed eerst de algemene uitleg. Ik weet nog dat ik dacht dat die gemakkelijk praten had. Die was erg mager. Maar toen sprak een ervaringsdeskundige ons toe. Haar verhaal klonk heel bekend in de oren. Sterker nog, dat was ik helemaal! En als zij het kon, moest ik het ook kunnen. Ik ben in het begeleidingstraject gestapt met het gevoel dat het echt mijn laatste kans was. Door die overtuiging ben ik er volledig voor gegaan. Gelukkig begrepen ze bij IN-Z hoe belangrijk dit voor me was. Mijn werkschema werd volledig afgestemd op mijn traject bij Co-eur. En ik ben in mijn missie geslaagd. Ik ben nu zelf een ervaringsdeskundige die op infoavonden haar verhaal gaat doen!”

Was het moeilijk om je traject vol te houden? “Het traject is zeker in het begin intensief en confronterend. Op de infoavond stelden ze zes vragen. Als je op drie vragen ‘ja’ antwoordde, had je een eetstoornis. Wel, ik moest op de zes vragen ‘ja’ antwoorden. Het besef dat ik een eetstoornis had, was erg schrikken. Met vragenlijsten werd mijn eetstoornis aan het begin van het traject gedefinieerd. Daarna begon de behandeling. Je gaat één keer per week naar de psycholoog, wordt verplicht om te bewegen en werkt samen met een diëtist. Die stelt een voedingsschema op maat voor je op. Elke zes weken ging ik bij de diëtist langs. Vroeger ontbeet ik en overbrugde ik de periode tot aan de lunch met koekjes of chocolade in de auto op weg naar de volgende klant. Nu eet ik snoeptomaatjes en wortelen. Dat vraagt om een mentaliteitswijziging. Maar je ziet de kilo’s verdwijnen en je voelt je zelfvertrouwen toenemen. En dat stimuleert je om vol te houden.”

Hoe reageerde je omgeving op je nieuwe manier van leven? “Mijn man is heel mager en kan veel eten zonder een gram bij te komen. Toen ik hem over mijn voedingsschema vertelde, zei hij dat hij me wilde steunen, maar ook dat hij

wel iets anders wilde eten dan wortelen. (lacht) Maar hij heeft me gestimuleerd. Hij is ook anders gaan eten, hoewel er enkele gezonde gerechten zijn die ik hem niet meer moet voorzetten. Hij zegt dat ik erg veranderd ben en grapt weleens dat hij aan mijn psycholoog gaat vragen wat die met zijn lieve vrouw gedaan heeft. Want nu ben ik heel streng op eten en dat vindt hij niet altijd even leuk. Maar uiteraard is hij vooral heel blij met zijn ‘nieuwe’ vrouw. (lacht)”

Hoe erg is je leven veranderd? “Totaal. Ik ben helemaal opengebloeid en kom weer onder de mensen. Ik ben ervaringsdeskundige voor Co-eur en ga nog regelmatig met lotgenoten zwemmen om hen een hart onder de riem te steken. Spelen met mijn kleindochter was vroeger een echt karwei, nu is het gewoon leuk. Ik ben 32 kilo afgeslankt, maar heb vooral mijn emotionele rugzak leeggemaakt. Kortom, ik ga letterlijk en figuurlijk lichter door het leven. En daar zal ik Co-eur altijd dankbaar voor blijven.”

Wat brengt de toekomst voor jou? “Heel veel! Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst. Ik moet wel levenslang opletten, want je kan snel hervallen in oude gewoontes. Maar wat ik nu doe en kan, en het gevoel dat ik nu heb, wil ik nooit meer kwijt. Ik zit veel te lekker in mijn vel. Binnenkort krijg ik een knieprothese. Daarmee zal ik nog meer kunnen bewegen. En dat is goed, want beweging geeft me energie en houdt me fit.”

Welke raad heb je voor mensen die zich nu voelen zoals jij je voelde? “Blijf niet bij de pakken zitten, maar ga ervoor! Wat je achtergrond, opleiding, sociale situatie, mogelijkheden of talenten ook zijn, iedereen kan met de juiste begeleiding zijn problemen overwinnen en met meer zelfvertrouwen door het leven gaan. En cijfer jezelf niet altijd weg voor anderen. Help zoveel je kan, maar maak ook voldoende tijd voor jezelf om de dingen te doen die je graag doet!”

Wist je dit al? 54% van de Vlaamse mannen en 42% van de Vlaamse vrouwen heeft overgewicht. 13% van alle Vlamingen is zwaarlijvig. De gemiddelde Vlaming heeft een BMI (body mass index) van 25,3%.

Zo bereken je jouw BMI: deel je gewicht (in kilogram) door je lengte (in meter) in het kwadraat. Een BMI tussen 18,5 en 25 wijst op een gezond gewicht. Daaronder heb je ondergewicht, erboven overgewicht. Een BMI van 30 of meer duidt op zwaarlijvigheid. Gezond gewicht of niet, evenwichtig eten en voldoende bewegen blijft de boodschap. In België heeft 1 op 20 volwassen vrouwen (5,16%) een eetstoornis (gehad). Eetbuistoornissen komen het meest frequent voor, gevolgd door boulimia nervosa en anorexia nervosa. In vergelijking met andere Europese landen, komen eetstoornissen het meest voor in Frankrijk. België staat op de tweede plaats en vertoont opvallend hogere cijfers dan Nederland.

Bronnen: Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert.be

Tekst: Tekstueel, Kathleen Wolfs Fotografie: Peter Withofs

Wil jij ook jouw verhaal delen met de lezers van Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

met volle inzet

17


ONTDEKKEN

Herinner je je nog de geschiedenislessen over Godfried van Bouillon in de lagere school? Wellicht wel. Maar weinig mensen weten dat er aan zijn achternaam ook een prachtige streek verbonden is. Met volle inzet verklapt je waarom het Land van Bouillon de place to be in de Ardennen is.

België

Bouillon

Land van Bouillon GESCHIEDENIS

In de voetsporen van Godfried

Het Kasteel van Bouillon is een van de grootste historische burchten van Europa en meer dan een bezoekje waard. Naast het indrukwekkende uitzicht over Bouillon en omstreken geniet je er van een unieke roofvogelshow op het Ereplein van het kasteel. En mag het allemaal nog wat spannender? Bezoek dan de burcht samen met een gids bij het licht van een fakkel.

“Het kasteel van Bouillon blijft tot de verbeelding spreken. De burcht op de rots domineert het stadje en het uitzicht is adembenemend!” - Thierry -

18

met volle inzet

Wil je helemaal mee zijn met het verhaal van Godfried? In de Archéoscope staat een fascinerende audiovisuele voorstelling op het programma. Dit spektakel neemt je duizend jaar mee terug in de tijd, naar de periode van de kruisvaarders. In het Hertogelijk Museum leer je dan weer alles over het prestigieuze verleden van dit oude hertogdom. Dit museum is trouwens het ideale startpunt voor een mooie stadswandeling door Bouillon, langs onder meer de Cordemois-brug, de Bretonse Wijk en het oude Hertogelijk Paleis.

1 Kasteel van Bouillon 2 Bouillon - Quartier de Bretagne 3 Bertrix - leisteengroeve


2

CULTUUR 1 3

Graag wat meer cultuur? Alstublieft!

Ook buiten de kern van Bouillon geef je je ogen de kost. Zak zeker even af naar Bertrix of Alle. Letterlijk én figuurlijk … want op beide locaties kan je een ondergrondse leisteengroeve bezoeken. Vresse is de artistieke bakermat van deze streek. In het Centre d’Interprétation d’Art worden de werken van bekende lokale schilders tentoongesteld. Marie Howet en Albert Raty zijn kunstenaars die misschien een belletje doen rinkelen? Een bijzonder extraatje in deze gemeente is trouwens de reconstructie van de locomotief ‘Le Belge’. Geen klein modeltreintje, maar een model op ware grootte en volledig in hout. Ook wie simpelweg wil genieten van een typisch Ardens decor, zit in het Land van Bouillon op de juiste plek. De drie dorpjes Gros-Fays, Laforêt en Our staan op de lijst ▶ van de mooiste dorpen van Wallonië.

met volle inzet

19


ONTDEKKEN LAND VAN BOUILLON

3

1

2 FLORA

Waar wandelen een must is

Als je het Land van Bouillon te voet wil verkennen, sta je voor een luxeprobleem. Want de afgebakende wandelingen lopen over honderden kilometers. In de onmiddellijke omgeving van Bouillon raden we drie wandelroutes aan: • de Promenade du Belvédère voor het spectaculaire panorama • de Promenade des Echelles voor de ladder­ wandeling vanuit Rochehaut • de Promenade de la Ramonette voor het uitzonderlijk mooie uitzicht Vergeet zeker ook niet om Gedinne te bezoeken. Een echt paradijs voor elke natuurliefhebber! De prachtige themawandeling Fange de l’Abîme in La Croix-Scaille – een uitgestrekt woud op de Frans-Belgische grens – is een absolute aanrader. Op het hoogste punt van dit massief staat een 60 meter hoge uitkijktoren. Wie de top van deze Millenniumtoren bereikt, wacht een spectaculair uitzicht tot wel 30 kilometer in het rond.

1 Alle - leisteengroeve 2 Bouillon - dierenpark 3 Promenade des Echelles 4 Vresse - locomotief ‘Le Belge’

FAUNA

Allemaal beestjes

Naast flora ook geïnteresseerd in fauna? Dan kan je in het Land van Bouillon je hart ophalen. In het dierenpark van Bouillon spot je niet alleen herten en everzwijnen. Ook meer exotische dieren zoals tijgers, beren en antilopen tekenen er present. Vresse is trouwens de thuishaven van een echte bizonranch, en in de vallei van de Houille raak je helemaal gefascineerd door de verschillende beversites. Wil je alles te weten komen over het leven van uilen, valken en arenden? Laat de tuin met 75 roofvogels in Graide dan zeker niet linksliggen.

OP ONTDEKKING

Op weg met de segway

Wil je deze mooie streek liever op een andere manier verkennen dan met je wandelschoenen aan? Geen probleem! Het Land van Bouillon biedt een zeer brede waaier aan mogelijkheden. Kajakken bijvoorbeeld! Geen leukere manier om de Semois te ontdekken dan al peddelend. Zowel in Bohan als in Vresse zijn er afvaarten over diverse afstanden. Ruil je je kajak liever in voor een stalen ros? Dat kan! De hoogteverschillen in deze streek zijn ideaal om te mountainbiken. Of wat dacht je van een Segway X2? Vanaf de leeftijd van 16 jaar kan je vanuit Alle een begeleide tocht van 20 minuten tot twee uur maken. Een unieke ervaring!

4

GASTRONOMIE

Een knaagje in het maagje?

Het Land van Bouillon heeft een stevige culinaire reputatie. Geniet van de smaak van de ongeëvenaarde Ardense hammetjes en worsten. Of proef eens van de overheerlijke kazen of het lekkere bier van Bouillon. Je wordt in deze streek sowieso bedolven onder de heerlijke producten van lokale ambachtslui. Een walhalla voor de fijnproever!

OVERNACHTING

Voor de meerdagjestoerist

Sta je te popelen om te vertrekken naar deze zalige streek? Groot gelijk! Maar wie het Land van Bouillon helemaal wil beleven, haalt het niet in één enkele dag. Kies voor een overnachting volgens je eigen wensen en budget. Van gastenkamer tot hotelsuite, van camping tot vakantiehuisje: het aanbod is immens. Meer informatie: www.bouillon-tourisme.be Tekst: Tekstueel | Foto’s: Bouillon Tourisme

20

met volle inzet


(H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Kom tot rust en geniet van de natuur! Een charmant en comfortabel gastenverblijf te midden van de Maaslandse natuurpracht

Het voormalige gemeentehuis van Opoeteren werd verbouwd en telt 5 verschillende kamers voor 2, 3 of 4 personen. De kamer op het gelijkvloers is volledig rolstoeltoegankelijk, evenals de brasserie en het terras. Onze troef is het uniek concept: kleinschalig, toegankelijk en sociaal met een warm onthaal. Kortom: (H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Schoolstraat 13 Opoeteren-Maaseik tel. 089 86 40 03

www.hetdorpshuys.be

Opoeteren is een rustig dorpje gelegen op de grens tussen het Maasland en het Nationaal Park Hoge Kempen en is dé ideale uitvalsbasis om deze streken te ontdekken. Laat u verrassen door de natuurlijke groene pracht van het Oeterdal met zijn bossen, weiden en wandelpaden die u te voet of per fiets kan ontdekken.

Nu ook verhuur van

e-bikes

Speciale voorwaarden voor onze gasten


Happiness @ work Arbeid adelt. Toch is niet elke dag een feest. De werklast kan behoorlijk zwaar zijn. Voor dag en dauw opstaan kan je humeur klappen geven. En misschien heb je wel een neurotische collega aan wie je je zo nu en dan blauw ergert. Of klanten die nog minder enthousiast zijn dan het meubilair rondom je. Toch kan je zelf heel wat ondernemen om meer voldoening uit je werkdag te halen. Met deze tips creëert zelfs een doorwinterde Mister of Misses I love my job … when I’m on vacation onvervalste arbeidsvreugde.

22

met volle inzet


1. Sla bruggen Een weekje Gran Canaria of Kreta is zalig. Maar bewaar dat zwak voor eilanden voor op vakantie. Maak van je werkplek geen afgelegen plek waar je zonder toeristenvisum niet binnen geraakt. Kom uit je schulp en doe actief mee met wat er op het werkterrein georganiseerd wordt. Want ja, zelfs tijdens die wafelenbak voor het goede doel kan je inspirerende ideeën opdoen.

2. Neem initiatief

4. Denk positief Een cliché van jewelste, maar helemaal waar. Zet je rooskleurige bril op en schenk je glas halfvol. Buig negatieve dingen om tot positieve en vertaal angsten naar uitdagingen. Denk dus niet: ‘dat nieuwe programma krijg ik nooit aangeleerd’, maar wel ‘als ik dit onder de knie heb, sta ik een grote stap vooruit’. Wedden dat je positieve vibes aanstekelijk werken?

5. Ontplooi jezelf

Heb je een briljant idee om het werk efficiënter te organiseren of zie je heil in het samenbrengen van mensen? Laat je stem horen en breng de bal aan het rollen. Of het nu gaat om een wandelclubje tijdens de middagpauze of een poging tot het ontcijferen van de nieuwste wetgeving. Wat je zelf initieert, doe je met hart en ziel en levert je meer voldoening op.

De tijd dat je je broek versleet op de schoolbanken, is al lang vervlogen. Toch is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Ga dus eens kijken hoe je collega’s van het vijfde dat vraagstuk hebben opgelost. Neem je voor om dat hightech kopieerapparaat eindelijk zelf te leren bedienen (in plaats van telkens je collega’s lastig te vallen). Of schrijf je in voor die cursus op het werk. Je leert bij en houdt er ongetwijfeld een goed gevoel aan over.

3. Ben je mee?

6. Open dialoog

Geen goesting om die nieuwsbrief over de laatste omzetcijfers te lezen of even stil te staan bij het prikbord in de refter? Fout! Wie zichzelf informeert, is meer betrokken. En betrokkenheid is een ijzersterke vitaminekuur voor jouw happiness@ work. Gebruik je informatienetwerk om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsjes. Zo weet je trouwens meteen wat te zeggen op de volgende after-workparty.

Hoor je een gerucht dat je onzeker maakt? Kan je wat feedback van je collega’s gebruiken? Wil je je leidinggevende of je klanten duidelijk maken dat vliegen, toveren en wonderen verrichten niet in jouw woordenboek staan? Vergeet het gezegde ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ en ga een open gesprek aan. Stel je vraag. Uit je bekommernis. Met respect als scheidsrechter ga je gegarandeerd met winst naar huis.

7. Geniet Deze vergeten we wel eens. Toch is van tijd tot tijd genieten op de werkvloer noodzakelijk om de werklast draaglijk te houden. Genieten zit in kleine dingen. Een kopje koffie, een dankbare blik van je klant, de humor van je collega, het glundergevoel wanneer je je afgevinkte to-dolijst aanschouwt … Spoor die triggers actief op en leer het geluksgevoel vasthouden. Of nog beter: deel het met die supercollega’s van je.

Zo kom je fluitend je werkdag door

Tekst: Kathleen Wolfs met volle inzet

23


24

met volle inzet


PASSIE

Bird Palace

“Plots fladderden de vogels door mijn wagen!” Noël Hendrikx is al bijna veertig jaar gepassioneerd door tropische vogels Als je nog eens op zoek bent naar een leuke, leerrijke én kleurrijke uitstap voor jong en oud, ga dan zeker een keer naar de Ballaststraat 23 in Overpelt. Want daar ligt – midden in het Limburgse groen – Bird Palace, de uit de hand gelopen hobby van Noël Hendrikx. Met volle inzet sprak met de eigenaar van de ‘vogeltuin’ die vogelliefhebbers van over de hele wereld lokt, scholen en verenigingen over de vloer krijgt, én al nationale en internationale persaandacht trok.

Hoe is je passie voor tropische vogels ontstaan?

“Het is gewoon fantastisch om tropische vogels te kweken en hen met veel tederheid te verzorgen. Ondertussen zitten hier enkele honderden vogels van alle groottes en kleuren.”

“Ik heb de liefde voor vogels met de paplepel binnengekregen. Mijn vader had een aantal volières waarin hij Australische parkieten en papegaaien hield en kweekte. Ik vond het heel leuk om hem te helpen. Maar mijn passie is pas echt ontstaan toen ik als vijftienjarige jongen met mijn vader meeging naar de vogelmarkt in Mol. Daar ontdekte ik dat er veel meer vogels waren dan alleen maar kromsnavelige vogels die ik kende van thuis. Ik was vooral gefascineerd door de waanzinnige kleuren van prachtvinken zoals gouldamadines. Die moest en zou ik hebben. En dus zette ik vanaf dat moment mijn zakgeld aan de kant en spaarde ik om een koppeltje te kopen. Daar zijn heel veel

weken voor nodig geweest. En elke week ging ik naar de markt om die prachtige vogels te bewonderen.”

Hoe wist je hoe je die vogels moest kweken en verzorgen? “De juiste kennis vergaren was een hele uitdaging. Internet bestond toen nog niet. Ik was dus aangewezen op boeken. Uren heb ik gelezen. En ik ging vaak praten met de marktkramers om de geheimen van succesvol kweken te ontdekken. En mijn vader had natuurlijk ook ervaring met de materie. Toch heeft het nog twee jaar geduurd vooraleer ik mijn eerste jongen op stok had. Dat was een fantastisch gevoel! Ik heb die verkocht en met het geld andere soorten bijgekocht. En zo heb ik mijn vogelcollectie ▶

met volle inzet

25


Bird Palace Kunnen mensen ook voor de opvang van hun vogels bij Bird Palace terecht?

stap voor stap uitgebouwd. Natuurlijk ontstond er daardoor een tekort aan ruimte. Gelukkig woonden mijn grootmoeder en oom naast ons. Mijn oom had het reeds gekende ‘kleine dierentuintje’ met onder meer neusberen, wasberen en vogels. Ik mocht enkele van zijn volières gebruiken.”

“Ja. Enkele jaren geleden ben ik met een vogelhotel gestart. Eigenaars van honden of katten die bijvoorbeeld op vakantie willen of een tijdje naar het ziekenhuis moeten, hebben genoeg mogelijkheden om hun huisdier een tijdelijk onderkomen te geven. Voor eigenaars van vogels is de uitdaging om een tijdelijk onderkomen te vinden voor hun dieren veel groter. Maar nu kunnen ze dus bij mij terecht. Ik heb de kennis, ervaring en infrastructuur om goed voor hun vogels te zorgen. Bovendien levert dat soms leuke taferelen op. Zo hebben hier anderhalf jaar lang 22 pinguïns rondgelopen!”

Wanneer ben je met Bird Palace begonnen? “In 1990 stelde mijn oom zijn grondstuk volledig ter beschikking omdat hij zag dat ik mijn passie niet meer zou loslaten en er bij mijn ouders geen uitbreidingsmogelijkheden waren. Ik deed verschillende aanpassingen aan de volières om nog meer te groeien. Dat was ook nodig, want ik leerde steeds weer nieuwe soorten kennen waarmee ik wilde kweken. De mensen die hier kwamen zeiden altijd dat het heel mooi en netjes was. Een beetje zoals een paleis. Dus dacht ik eerst aan de naam Vogelpaleis. Maar dat is minder krachtig dan Bird Palace. Bovendien was een Engelse naam ook beter omdat wij almaar meer in een internationale context actief waren.”

Welk moment zal je nooit vergeten?

In welke mate beheerst je passie je leven? “Tropische vogels houden en kweken is heel arbeidsintensief. Ik ben er elke dag een aantal uren mee bezig. Voor ik naar mijn werk vertrek, voeder ik de vogels. Ik verwerk hier elke dag minstens tien kilo fruit. Als mijn dagtaak erop zit, doe ik de rest. Dat betekent onder meer de kooien poetsen, de broedgelegenheden op orde stellen, herstellingen doen, de installaties nakijken en de vogels verzorgen. Ik ga bijna nooit op reis en als ik toch ga, staat het in het teken van de vogels. Vakantie, daar heb ik geen behoefte aan. En dat heb ik niet van vreemden, want mijn vader was ook een echte huismus. (lacht) Trouwens, het is hier elke dag genieten!”

Welke soorten zou je nog willen toevoegen aan je collectie? “Een koppeltje Toco-toekans. Die had ik in het verleden, maar eentje is gestorven en de

andere heb ik aan een dierentuin gegeven. Ik wissel op regelmatige basis vogels, kennis en ervaringen uit met dierentuinen. Tocotoekans zijn fantastische vogels. Helaas kamp ik momenteel met wat plaatsgebrek en speelt de prijs natuurlijk ook een rol. Zo’n koppeltje kost algauw evenveel als een kleine wagen.”

Doe je ook mee aan wedstrijden? “Nee. Ik hou mijn vogels omdat ik ze mooi vind en omdat ik ze tracht te kweken. Daarin zit mijn uitdaging. Deelnemen aan wedstrijden past niet in mijn filosofie. Bovendien is het altijd een risico om je vogels te transporteren. Daarnaast zitten hier heel wat unieke exemplaren. Veel competitie zou er dus niet zijn. (lacht)” Foto boven: Geparelde vruchtenduif / onder: NieuwGuinea edelpapegaai

“Die keer dat ik opgebeld werd om in Nederland een koppel toerako’s op te halen omdat hun eigenaar overleden was. Toen ik daar aankwam, bleek dat er naast de toerako’s ook een grote volière met veel kleine vogeltjes was die ik ook moest meenemen. Daar was ik niet op voorbereid. Dus improviseerde ik met kooien en dozen om de vogels veilig en comfortabel te transporteren. Maar onderweg fladderden er plots een aantal vogels door mijn wagen. Bleek dat een van de dozen was opengegaan!”

Hoe zien je toekomstplannen eruit? “Ik heb nog heel veel plannen en wil nog verder groeien. Helaas heb ik op dit moment niet genoeg tijd en ontbreken de financiële middelen om dat te doen. Maar ik zou graag educatiepresentaties uitwerken voor scholen en groepen, stageplaatsen aanbieden en de bestaande volières vernieuwen om mijn vogels nog beter te kunnen soigneren. Wilde weldoeners of sympathisanten mogen zich dus altijd aanbieden! (lacht)” Wil je de vogels van Bird Palace gaan bewonderen? Stuur dan een mailtje naar bird.palace@skynet.be. Tekst: Tekstueel | Foto’s: Noël Hendrikx

Heb jij ook een passie die je met de lezers van Met volle inzet wil delen? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

26

met volle inzet


Meer tijd nodig voor uzelf & uw gezin?

Wij komen u graag een handje helpen. Heeft u ook het gevoel dat u soms tijd tekort komt? IN-Z komt u graag een handje helpen. Met poetsen & strijken, boodschappen doen en zelfs met extra hulp in de keuken. Ook voor seniorenoppas kan u op ons rekenen. 365 dagen per jaar. Heeft u een vraag? Dan kan u altijd bij ons terecht. Wij zijn 24/24u–7/7d telefonisch bereikbaar.

www.in-z.be

gratis nummer 0800 55024


Eitjes met lentebloemen Het mooie van de natuur naar binnen halen is een kunst. Toch hoef je geen professionele bloemschikker te zijn om een origineel bloemstuk op tafel te toveren of je huis te decoreren met geur en kleur. Met haar groene vingers en creatieve geest, geeft Nicky Bertrand je de juiste tips en tricks. Aan de slag!

28

met volle inzet


CREATIEF

Dit heb je nodig – Tulpen – Duizendschoon, roze (Dianthus barabatus)

Zo maak je het Stap 1

Knip de groene takjes op een lengte van 24 cm. Twijn de takjes aan mekaar met bindwire.

– Ranonkel (Ranunculus) – Groene takjes (Panchu sticks) – Eierschalen – Bindwire (metaaldraad omwikkeld met papier)

Stap 2

Breek de eitjes tot kleine en grote schaaltjes.

– Pluimpjes – Lijmpistool

Stap 3 Varieer naar wens Vervang de Panchu sticks eventueel door takjes uit de tuin. Met kerst kan je de eitjes met bloemen vervangen door kerstballen.

Kleef de schaaltjes met een lijmpistool op de takkenmat. Kleef hier en daar een pluimpje.

Stap 4

Maak de eierschaaltjes waterdicht door er wat lijm in aan te brengen.

Stap 5

Doe wat water in de schaaltjes en vul ze met kort afgesneden tulpen, Ranonkel en Duizendschoon.

Bloemontwerpen NICKY BERTRAND

Maak voor je feesttafel een lang bloemstuk en plaats kleinere exemplaren op ieders bord.

met volle inzet

29


WONEN

Een werkplek in huis Zelfs in tijden van draadloos internet, clouds en tablets, is een werkplek in huis geen overbodige luxe. Al is het maar om iets te printen, de nietjesmachine op te bergen en de laptop een vaste plek te geven tijdens het opladen. Ook wie nooit van thuis uit werkt, worstelt met ‘hoe integreer ik een werkplek in mijn interieur?’ In de vraag ligt al een groot deel van het antwoord: integreer het. Kies de juiste verhoudingen zodat je werkplek niet te dominant aanwezig is en ga voor de stijl, kleuren en materialen die aansluiten bij de rest van je interieur.

Foto: Ferm Living


Muuto € 169

Kies voor jouw werkplek stijl, kleuren en materialen die aansluiten bij de rest van je interieur.

Funkk € 39,90

Bureaumateriaal kan ook trendy. Een magneettoren voor je paperclips of een leuke schaar kunnen zonder gêne op je bureau pronken.

Motiveer jezelf met leuke quotes op een poster of een letterbord.

Hay € 12

Je bureaustoel kan perfect een gestoffeerde variant zijn van je eetkamerstoel, eventueel met wielen of met armsteunen. Is je werkhoekje echt klein, denk dan eens aan een zitbal, een poef of een krukje om even op te zitten tijdens het sturen van een mail.

Hay € 35

Licht is belangrijk om te werken. Kies een mooie tafellamp met goed licht.

Muuto € 369 String € 110

(basisprijs)

Extra opbergruimte kan aan de muur. Stel een rekje samen volgens de kleuren en verhoudingen van de muur.

Muuto € 199

met volle inzet

31


Zweedse puzzel Oplossing op pagina 35 warm kledingstuk

zwarte schrijfvloeistof

zwaar ongeval

afscheiding rond een terrein

op dat

voor een

moment

stukje

gewricht aan het been

zonder

donkergele

geld

kleur

van adel ontbijt en lunch tegelijk

zuchtend

kerf met

klagen

een mes het weer in een gebied

geluid van een klok

vooraan rechtstaand haar

uitroep van pijn

centimeter (afkorting)

zwartwitte vogel

zwarte

valse

deel van

brandstof

haardos

de vinger

daarmee verwarm je je huis

over de grond sleuren aantal in een 'trio'

met heel

sprookjes-

veel plaats

figuurtje

niet erg

niet uit

proper

gegeven

muzieknoot

taak

voor 'sol'

volgend op het vorige

rond een bepaalde plaats

niet slim

beenderen aanspreking voor een koning

kleur tussen wit en rood

soort metaal argon (chemisch element)

klein pannenkoekje

plotse en heftige beweging

koeltoestel in de keuken

beseffen

(afkorting)

rivier in

Š De Puzzelaar

getemd

onderkant van een schoen niet

interessant

(afkorting)

klein waterroofdier groot-

uniek

helemaal

gevaarlijke handeling

32

met volle inzet

halt!

kous

niet

geen orde

roofkat

beeldmerk

ItaliĂŤ

van schepen

televisie

tropische

loop!

larven van vlinders noodkreet

plus

een aangeboren gave

met een laagje ijs bedekt

doctor

maagdelijk en onbevlekt

geheel van

niet uitgeschakeld stemming of ambiance

voedsel

moeder

babysitter

kleine en ondiepe beschadiging


COLUMN

Sara Spiegeltje, spiegeltje aan de wand Kinderen houden je een spiegel voor. Als ik die uitdrukking vroeger hoorde, dan snapte ik ze ergens wel. Maar toch ook weer niet, besef ik nu. Want pas als het de eerste keer daadwerkelijk gebeurt, besef je waar het echt om draait: je kind doet je na, spiegelt jouw gedrag. En het resultaat? Wel, in mijn geval: verontwaardiging, ongeloof, en vervolgens … ontkenning. Een beetje zoals ’s morgens in de spiegel kijken als je slecht geslapen hebt, te moe was om je make-up te verwijderen en je haar ’s nachts zijn eigen avonturen heeft beleefd. En o ja, je hebt in de badkamer per ongeluk dat genadeloze tl-licht aangedaan in plaats van die vriendelijk camouflerende warme lamp. Voilà, hier ben je. Doe dat licht maar snel uit! Thuis heb ik – naast mijn badkamer- en dressingspiegel – drie spiegeltjes rondlopen. Zonder aan-uitknop. De oudste is bijna acht en begint te ontdekken dat hij als spiegel zaken kan bereiken, bijvoorbeeld als hij op de iPad wil spelen, ik ‘nee’ zeg terwijl ik amper opkijk van mijn smartphone en hij dan maar naast me komt zitten swipen op een leeg scherm. Ik trek de betrouwbaarheid van zijn spiegel dus regelmatig in twijfel. Terecht of niet. Maar … mijn jongste spiegels zijn tweeënhalf. Een tweelingspiegel dus. Met andere woorden: je kunt je voor- én achterkant zien zonder je in allerlei gekke bochten te moeten wringen. En ze zijn nog te jong om je te kunnen bedotten. De ene geniet voluit van knuffelen, met alles en iedereen. “Lekker zacht, hè mama”, klinkt het als hij ’s avonds ligt te knuffelen met het tapijt. Nu, ik lig zelf nooit het tapijt te betasten, maar ik kruip

wel eens graag onder een dekentje en het woord ‘zacht’ zit in mijn dagelijkse woordenschat. Maar de diepe zucht die hij dan imiteert, die komt letterlijk van mij. En nee, die had ik liever niet uit dat olijke knuffelberenlijfje van hem horen komen. Klinkt mijn ‘de werkdag was zo zwaar’-zucht écht zo wanhopig en vermoeid?! Zijn tweelingbroertje kopieert ’s morgens enthousiast wat er gebeurt in huis. Meer specifiek: ik loop rond als een kip zonder kop van de ene kamer naar de andere, hij ook. Ik deel bevelen uit aan elk gezinslid jonger dan acht om op tijd op school en werk te raken, hij ook. Ik sta boos met mijn handen in mijn zij als mijn bevelen in dovemansoren vallen, hij ook. Ik probeer ’s avonds rustig te genieten van mijn avondeten, hij … niet. Nee, zo werkt de spiegel nog niet. Help! Ben ik echt zo’n vittende en chagrijnige commandant ’s morgens? Leerrijk, die spiegels. Vermoeiend ook. Want je wordt natuurlijk liever niet meerdere keren per dag met die minder goede versie van jezelf geconfronteerd. Jezelf iets wijsmaken is er niet meer bij … Vorige dinsdag was ik ’s morgens weer eens aan het rondrennen van de keuken (zit alles al in de brooddozen?) naar de slaapkamer (waar zijn die boekentassen gebleven!) naar de gang (heeft hij nu wéér zijn muts ergens laten rondslingeren?) naar de woonkamer (hebben jullie je jassen nu nóg niet aan!). “Hakuna matata, mama”, kreeg ik te horen. Ja, want gelukkig worden ook Timon, Pumbaa en Simba uit The Lion King gespiegeld. En daar kun je ook iets van leren.

Leerrijk, die spiegels. Vermoeiend ook.

Jezelf iets wijsmaken is er niet meer bij.

met volle inzet

33


Wij houden graag alles netjes!

Poetsen & opruimen

Logistieke ondersteuning

Heeft u een eenmalige opruimklus? Of bent u op zoek naar een vaste partner voor een poetsopdracht? Wij bieden een oplossing op maat van KMO’s, zelfstandigen, vrije beroepen, scholen, verenigingen, gemeenten en OCMW’s.

Wanneer wij bij u langskomen om te poetsen, nemen wij ook graag de verantwoordelijkheid op voor andere taken: klaarzetten van de vergaderzaal, postbedeling ... Voor ons een kleine moeite, voor u een zorg minder.

www.vzwsoop.be

bel 089 32 28 17


BLOEMONTWERPEN

KATJA BOONS INTERIEURARCHITECT NIEUW(in)ZICHT geeft regelmatig interactieve workshops, waar je - aan de hand van een stappenplan, tips, materialen en stalen - leert hoe je zelf een nieuw zicht bepaalt voor je interieur.

www.nieuwinzicht.be

WORKSHOPS

Proeven van geuren, kleuren en smaken Nicky Bertrand geeft workshops in een landelijke sfeer die rust en warmte uitstraalt. Ook bubbels en artisanale hapjes ontbreken niet. Reserveer een dag, namiddag of avond met je vrienden en geniet van een programma op maat. U kunt reserveren door te mailen naar n.bertrand@telenet.be met vermelding van uw naam, adres en de datum die u wenst.

www.nicky-bertrand.be

Oplossing Zweedse puzzel – pagina 32

T I B R U N C U K R T I K T A S K A C H R U I M I D S F E E R L I P O F F E P A D R IJ R U P S M A K K C S A C H A O S T S T T&O

Adverteren in

Met volle inzet ?

Contacteer thierry.severi@in-z.be T 089 32 28 10

H E U K K E L I O M A A R T O Z I E N Z A I E U N

D A D E N E N E K O L E S L N O M A N N I J E T A G R P O O L O N I G T O

B L L U S T N E P E R U S I K K E L E E N T S T T O P P

O IJ K E E R T E N N A G R E E L I N T V P O K E R M A A S

met volle inzet

35


Ontvangt u de gasten?

Dan zorgen wij voor hartverwarmende hapjes

talent voor catering

Kies voor catering met nét dat beetje extra. van hygge broodjeslunch

tot kleurrijke hapjes

met heel veel passie

SMAKELIJK & GEZOND

VLEUGJE WERELDKEUKEN

CREATIEF OP MAAT

vzw Host - tel. 089 32 28 10 - info@vzwhost.be - www.vzwhost.be

Met volle inzet (voorjaar 2018)  

magazine vzw IN-Z

Met volle inzet (voorjaar 2018)  

magazine vzw IN-Z

Advertisement