Page 1

magazine najaar 2013

NIEUW

Heerlijk Hageland Tips voor een weekendje weg

Daar ga ik voor! Afrikaanse dans

Grootouders in

Nieuw samengestelde gezinnen


Voorwoord

Ooievaar MET DE BESTE ZORG VOOR U. Daar zorg ik voor! Op zoek naar hulp aan huis?  Poets- en huishoudhulp met dienstencheques  Seniorenoppas  Persoonlijke assistentie PAB Goed georganiseerd, met de beste zorg Wij vinden het belangrijk om u hulp op maat te bieden. Daphne is één van onze coördinatoren met wie u elke vraag kan bespreken. Als uw vaste coördinator zoekt zij de help(st)er die bij u past, en is zij verantwoordelijk voor de verdere opvolging en begeleiding. Hulp voor poets of strijk? Opa’s boterhammen smeren of het eten opwarmen? Of iemand gewoon gezelschap houden? U stelt de vraag ... IN-Z biedt de oplossing, met de beste zorg!

COLOFON IN-Z magazine – najaar 2013 Verantwoordelijke uitgever: Nadja Vananroye Schaapsdries 2, 3600 Genk Oplage en frequentie: IN-Z magazine verschijnt elke 6 maanden op 50.000 ex.

Daphne, coördinator bij vzw IN-Z

Wij zijn er voor u:  met een individuele dienstregeling op maat van uw vraag  alle dagen, 24u ook weekends en feestdagen  in heel Limburg en Vlaams-Brabant

Stel uw vraag. Bel GRATIS

0800 55024 of mail naar info@in-z.be

www.in-z.be

Redactie: Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi, Kathleen Wolfs, i.s.m. Comkommer Vormgeving: Comkommer www.comkommer.be Fotografie: Peter Withofs, Razzi, Toerisme Vlaams-Brabant Suggesties of opmerkingen? info@in-z.be

Hij cirkelde al een tijdje boven onze hoofden. Maar sinds kort is het zover. De ooievaar is bij ons neergestreken! Met trots kondigen we dan ook de geboorte aan van ons nieuwe IN-Z magazine. Een halfjaarlijks magazine dat bruist van het leven en klaar is om jullie harten te veroveren. Want daar is het ons om te doen. We willen jullie een eigentijds magazine aanbieden dat boeit, informeert en ontspant. Een blad boordevol inspirerende onderwerpen, roerende reportages, infodossiers, welzijn en lifestyle, nuttige wist je datjes, huis-, tuin- en keukenweetjes, doe-tips voor in de vrije tijd, puzzelplezier … Kortom, een blad dat smaakt naar meer! Heel wat vaste rubrieken passeren de revue. Zo trakteren we jullie telkens op nieuwe kookrecepten om je vingers bij af te likken. Ook de voor & na behoort tot de terugkomers. We beloven jullie pittige kapselmetamorfoses, waarbij Rita de

spits afbijt (en dat doet ze met glans!). In de rubriek Hier ga ik voor! zoomen we in op passies. Afrikaanse dans bijvoorbeeld. Want is het niet fantastisch als de liefde voor het Afrikaanse ritme extra kleur geeft aan je bestaan? Iedereen legt natuurlijk zijn eigen accenten in het leven. Soms bewust, soms uit noodzaak. Neem nu grootouders van kinderen uit nieuw samengestelde gezinnen. Hun familieplaatje zit vaak complex in elkaar, maar kan verrassend goed kloppen. Je leest er alles over in Samenleving, onze vaste rubriek over actuele tendenzen in de nabije leefwereld. Benieuwd naar meer? Laat je aan­­genaam verrassen door de bladzijden hierna. En zoals een bezoekje van de ooievaar – een verbastering van ode (geluk) en baren – volgens de volkstraditie niets dan goeds oogst, wensen we ook jullie veel leesplezier met het nieuwe IN-Z magazine!

De redactie

Adverteren in IN-Z magazine? thierry.severi@in-z.be tel. 089 32 28 10 De inhoud van de advertenties valt onder uitsluitende verant­woordelijkheid van de adverteerders. Meer weten over IN-Z? www.in-z.be Niets uit deze uitgave mag over­genomen, gekopieerd of gereprodu­ceerd worden zonder schriftelijke toe­ stemming van de redactie.

Thierry, Veerle, Kathleen en Liesbeth

IN-Z magazine

3


Inhoud

In dit nummer 3

14

Voorwoord

Ooievaar

5

Inhoud

6

Voor & na

7

IN-Z weetjes

8

IN-Z dossier

Mag het een beetje meer zijn? Het huis blinkt feller als je poetst met hart en ziel

12

Onze oplossingen voor een duurzame toekomst.

OVER GROOTOUDER ZIJN IN EEN NIEUW SAMENGESTELD GEZIN

Smakelijk

Wat schaft de pot?

Recepten voor heerlijk & budgetvriendelijk koken

14

Samenleving

Het is wringen om een plaatsje in de rij

Over grootouder zijn in een nieuw samengesteld gezin

Public & Social Banking

19

IN-Z in the picture

20

Ontdekken

Buitengewoon Hageland

Voor koene ridders, vrome pelgrims en alle anderen

Minder energie verbruiken, het milieu beschermen… Het ecologische engagement van uw lokale instelling kan verschillende vormen aannemen. Belfius helpt u om de bescherming van het milieu te verankeren in uw organisatie en tegelijk uw energiefactuur te verlagen. We stellen u een reeks oplossingen voor waarmee u uw projecten realiseert én de toekomst van onze planeet veiligstelt. Zoals begeleiding en financieringen voor de bouw van energiezuinige gebouwen en IT-infrastructuur of voor de plaatsing van warmtekrachtkoppelingsinstallaties of zonnepanelen. Er zijn heel wat mogelijkheden. Uw relatiebeheerder vertelt u er graag meer over. Meer info en voorbeelden van realisaties vindt u op www.belfius.be

24

AFRIKAANSE DANS ALS PASSIE

Welzijn & gezondheid

Natuurlijk de winter door

Tips en recepten van herboriste Daniëlle Houbrechts

28

Mijn passie

Hier ga ik voor! Afrikaanse dans heeft mijn wereld geopend

31

Puzzelpret

33

Column

Passievruchten Belfius Bank NV, verzekeringsagent (FSMA nr. 19649 A) Pachecolaan 44 te 1000 Brussel - IBAN BE23 0529 0064 6991 – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185.

28

INTERVIEW DANIËLLE HOUBRECHTS

12

24

RECEPT Macaronischotel met savooikool IN-Z magazine

5


Voor & na

IN-Z weetjes

VOOR

NA

Wist je dat ... Persoonlijke assistentie

Personen met een handicap die houder zijn van een persoonlijke assistentiebudget (PAB), kunnen beroep doen op een persoonlijke assistent van IN-Z. Persoonlijke assistenten bieden personen met een handicap hulp bij de organisatie van hun dagelijks leven. Zo kunnen zij zelfstandig (blijven) wonen, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Wist je trouwens dat een persoonlijke assistentiebudget ook kan aangewend worden voor poets- en huishoudhulp met dienstencheques bij IN-Z?

Rita was meteen te vinden voor deze voor en na. Ze is toe aan een nieuwe look en staat dan ook voor alles open. Ze is bewust de laatste weken niet meer naar de kapper geweest om zich optimaal te kunnen voorbereiden op deze voor en na. Kapster Diane overloopt met Rita wat de mogelijkheden zijn. Qua kleur had Rita nood aan warmere tinten. “Ik ga een honingblonde kleur aanbrengen, nog wel een lichte basis houden, maar een warmere kleur. Qua snit ga ik de hals nog bedekt laten, maar wel voor een luchtiger kapsel zorgen. Ik wil de haren meer uit het gelaat zodat haar gezicht meer uitstraling krijgt.” Het haar van Rita wordt opgeknipt tot aan het oor. Rita:”Ik wilde graag een donkerdere kleur en dit resultaat bevalt me echt.’

IN-Zetje

IN-Z magazine

Een jaar zijn ze nu al bezig, de gemotiveerde medewerkers van IN-Zetje. IN-Zetje, dat gegroeid is vanuit IN-Z, biedt preventieve gezinsondersteuning aan ouders met jonge kinderen. Zo wil IN-Zetje maatschappelijk kwetsbare gezinnen bewust maken van het belang van een vroege instap in de kleuterschool. En meebouwen aan ontmoetingskansen van (groot)ouders in een opvoedingsondersteunende sfeer. Een veelbelovend project!

Rita is al 8 jaar bij IN-Z. Ze doet haar job met hart en ziel! Bianca: “Ik vind mama er heel goed mee staan, ik had zo’n kapsel in mijn hoofd voor haar, het resultaat mag er zijn!”

Ook haar collega’s zijn verrast: “De kleur maakt haar gezicht zachter, ze ziet er veel jonger uit!”

Salon Zenn | J. Smeetslaan 6, 3630 Maasmechelen | tel. 089 35 72 60 | Open: di 9-18u, wo 9-18u, do 9-19u, vr 8.30-18u, za 8-16u

6

Diensten­­cheques

India

Eens wat verder kijken dan onze neus lang is, daar kan je wat van opsteken. Zo dachten ook Veerle en Marly van IN-Z erover. Samen gingen ze een tijdje geleden met Wereldsolidariteit op inleefreis naar India. Om er meer zicht te krijgen op lokale tewerkstelling, sociale zekerheid, gezondheidszorg en armoedebestrijding. Met die bagage blijft IN-Z ook vandaag nog betrokken bij de werking van Wereldsolidariteit. Want samen aan goede doelen werken, levert meer op!

Niets zo gemakkelijk als dienstencheques! Je schrijft je gratis in bij de uitgiftemaatschappij voor dienstencheques. Zodra je je gebruikersnummer ontvangt, kan je dienstencheques bestellen. Met die dienstencheques kan je poets- en huishoudhulp betalen bij erkende dienstenchequebedrijven. Zoals IN-Z. IN-Z komt bij de klant thuis poetsen, wassen, strijken, koken. Ook boodschappen doen kan met dienstencheques. Bij IN-Z worden alle diensten flexibel afgestemd op maat van de klant. Wist je bijvoorbeeld dat IN-Z ook huishoudhulp biedt op avonden, in het weekend en zelfs op feestdagen? Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info over de dienstencheque op www.dienstencheques-rva.be.

Voor meer weetjes en vacatares: volg ons op facebook.com/vzwINZ

1000 medewerkers

Hoe kan je als poetsbedrijf een vlotte dienstverlening garanderen? Door te zorgen voor een uitgebreide pool van bereidwillige medewerkers. Dat is precies wat IN-Z doet. In haar afdeling poets- en huishoudhulp werken zo’n duizend vaste help(st)ers die graag de handen uit de mouwen steken. En nog eens een veertigtal begeleidende coördinatoren die alles in goede banen leiden. Op jaarbasis bieden zij meer dan een half miljoen uren poets- en huishoudhulp bij de klanten aan huis. Dat kan tellen! Geïnteresseerd in meer cijfers? Bekijk het jaarverslag van IN-Z op www.in-z.be.

IN-Z magazine

7


IN-Z Dossier

IN-Z Dossier

MAG HET EEN BEETJE MEER ZIJN?

Het huis blinkt feller als je poetst met hart en ziel De slager vraagt het dagelijks: ‘Mag het wat meer zijn?’ Een extraatje kunnen we allemaal wel smaken. En de slager zijn portemonnee zal er wel bij varen. Maar als er geen geld tegenover staat, is een extra gebaar al heel wat minder evident. Want ‘time is money’ en ‘rules are rules’. Zo ook in de poets- en huishoudsector, waar vaak geen ruimte is voor een gezellige babbel of een aangepaste dienstverlening. En toch kan het anders. We nemen een kijkje bij vzw IN-Z, waar een grote dosis menselijkheid de dagelijkse werking kleurt.

Spaghetti bolognaise

Zowat alle psychologische onderzoeken zijn het erover eens. Bij het verlenen van diensten oogst een persoonlijke benadering meer tevredenheid. Of het nu gaat om lesgeven, een reis verkopen of poetshulp aanbieden. We zijn allemaal unieke mensen met unieke wensen. We willen niet zomaar een nummer zijn. We voelen ons gewaardeerd als onze eigenheid gerespecteerd wordt. Dat hebben ze bij IN-Z goed begrepen. IN-Z (spreek uit inzet) is een erkend dienstenchequebedrijf, actief in Limburg en Vlaams-Brabant. Al meer dan vijftien jaar kan je bij IN-Z terecht voor huishoudelijke taken als poetsen, strijken, koken en boodschappen doen. Onder meer, want de organisatie biedt een hele waaier aan activiteiten. Hoe IN-Z al deze activiteiten vormgeeft, hangt af van de wens van de klant. Dienstverlening op maat dus. Operationeel directeur Ruth Claes van IN-Z: ‘Alles wat we doen wordt persoonlijk afgestemd op de behoeften van de klant. Jongere twee-

8

IN-Z magazine

verdieners willen bijvoorbeeld vaak een poetshulp die snel en grondig poetst op uren dat zij afwezig zijn. Zeventigplussers zoeken dan weer eerder iemand die tussen de poetsklussen door een gemoedelijk babbeltje slaat. Of iemand die naast de poets en de strijk ook lekker eten op tafel tovert. En ook daarin houden we rekening met individuele verschillen. Terwijl de ene klant van spaghetti bolognaise houdt, gaat de andere voor worst met stoemp. Het is aan ons om de meest geschikte help(st)er te zoeken voor elke individuele klant. Dat is een arbeidsintensief proces dat heel wat flexibiliteit vergt. Maar daar is heel onze werking op georganiseerd.’

kan een handje hulp nodig zijn ’s avonds, in het weekend en ja … ook op feestdagen. Zo tellen we heel wat klanten die dagelijks een help(st)er over de vloer krijgen om het avondeten te bereiden. Omdat de klant bijvoorbeeld zelf niet meer goed te been is. Die klanten laten we uiteraard niet in de kou staan. Zelfs op Allerheiligen, Kerstdag en Pasen staan we voor hen klaar. Ook qua ritme zijn we flexibel. Wenst de klant dagelijks, wekelijks of slechts af en toe poets- en huishoudhulp? In lange of kortere blokken? Het kan allemaal. Eigenlijk zijn we gewoon heel goed in puzzelen. We schuiven probleemloos in de planning en zorgen ervoor dat het plaatje klopt.’

Afwassen op Allerheiligen

Alles naar wens?

Een flexibele dienstverlening betekent ook werken buiten de standaarduren. Ruth Claes: ‘Poetsen doen we gewoon overdag. Voor huishoudelijke taken als koken en afwassen wijken we al eens af van de reguliere uren. Zeker bij zorgbehoevende klanten

Om dit allemaal in goede banen te leiden, zijn er heel wat coördinatoren nodig. Bij IN-Z zijn ze met zo’n vijftig. Samen begeleiden zij meer dan duizend help(st)ers die vanuit zes regio’s in Limburg en Vlaams-Brabant op pad worden gestuurd.

IN-Z magazine

9


IN-Z Dossier

IN-Z Dossier

Huishoudhulp buiten de kantooruren? Dat kan! “Weten dat je met vragen of opmerkingen terecht kan bij je vaste contactpersoon, geeft een vertrouwd gevoel. We merken dat de klant dit fel apprecieert.’’

LILIANE: “Het gaat mij niet alleen om een nette woning. Ik hou er ook van als alles goed geregeld is. Bij mijn vorige poetsvrouw liep het op dat vlak nogal eens mis. Soms kwam er op het allerlaatste moment iets tussen en wist ik van niets. Maar sinds ik klant van IN-Z ben, weet ik perfect waar ik aan toe ben. De communicatie zit goed. En ze hebben begrip voor mijn persoonlijke situatie. Zo heb ik liever dat er niemand komt poetsen in de vakantie. En dat is voor hen geen enkel probleem. Die flexibiliteit, die ligt me wel.

Met telkens eenzelfde doel: zorgen voor meer levenskwaliteit. Want een opgeruimd huis en een lege mand strijk geven een comfortabel gevoel. Ruth Claes: ‘Onze coördinatoren zijn heel belangrijk, niet alleen in onze afdeling met dienstencheques. Binnen heel IN-Z fungeren zij als vaste contactpersoon voor de klant. Tijdens het eerste contact brengen zij de vraag van de klant van a tot z in kaart. Maar ook daarna blijven ze de dienstverlening opvolgen. Ze checken regelmatig of alles naar wens verloopt. Ze gaan op zoek naar vervanging als er eens een help(st)er ziek of met verlof is. En ze treden op als tussenpersoon tussen de help(st)er en de klant. Zo verloopt de communicatie altijd gecontroleerd en worden eventuele akkefietjes snel opgelost. We merken dat de klant dit fel apprecieert. Weten dat je met vragen of opmerkingen terecht kan bij je vaste contactpersoon, geeft een vertrouwd gevoel.’

10

IN-Z magazine

Annie, Sarah en Maurice

Ook voor de help(st)ers vormen de coördinatoren een spilfiguur. Elke help(st)er bij IN-Z heeft een vaste coördinator die instaat voor zijn of haar planning, begeleiding en opvolging. En die een luisterend oor biedt wanneer daar nood aan is. Ruth Claes: ‘We willen dat onze help(st)ers zich goed in hun vel voelen. Dat ze kunnen groeien in hun job. En dat ze geloven in hun functie. Want wie zich met hart en ziel inzet om de vloer te dweilen, zal het huis feller doen blinken. Daarom besteden we veel aandacht aan overleg, teambuilding, vorming en, niet te vergeten, inspraak. Zo kan de help(st)er via een groene, oranje en rode zone zelf op het uurrooster aangeven wanneer zij of hij beschikbaar is. We stellen sinds jaar en dag vast dat dit dé sleutel is voor een haalbare combinatie gezin-werk. Maar ook dat is een arbeidsintensief proces. Het vergt afstemming op maat. Want

Annie, Sarah en Maurice hebben elk hun specifieke mogelijkheden en wensen. Ja hoor, we hebben ook mannelijke helpers. Ze zijn in de minderheid, maar ze staan – letterlijk en figuurlijk – hun mannetje in het huishouden!’ Toch is niet zomaar iedereen in de wieg gelegd voor een job in de poets- en huishoudhulp. Ruth Claes: ‘Wie zich niet graag inzet voor een ander, houdt het hier niet lang vol. Bij de aanwerving gaan we dan ook echt op zoek naar warme persoonlijkheden. Naar bereidwillige mensen die met plezier de handen uit de mouwen steken. Naar personen waar je op kan rekenen. Motivatie, een vriendelijk voorkomen en vertrouwen scheppen, zijn belangrijker dan eender welk diploma. Het verwonderde ons dan ook niet dat vriendelijkheid en betrouwbaarheid topscores behaalden in de tevredenheidsmeting die we onlangs verrichten bij de klanten.’

De ‘zachtere’ economie

Vandaag telt IN-Z zo’n vierduizenddrie­ honderd klanten en duizendhonderd help(st)ers. En de organisatie blijft groeien. Ruth Claes: ‘In 1996 zijn we gestart met

een tiental help(st)ers. We gingen voor een nieuw, laagdrempelig, niet-commercieel concept. Een concept waarbij we gestandaardiseerde dienstverlening inruilden voor dienstverlening op maat. Gebruikersgerichte dienstverlening dus, die op haar beurt gebaseerd is op tewerkstelling op maat. Dat sloeg meteen aan. Vorig jaar overschreden we de kaap van duizend help(st)ers. Die leveren samen heel wat levenskwaliteit en welzijn op. En hun tewerkstelling bijt een hapje af van de werkloosheidsgraad. Want ook zo bekijken wij het. Als vereniging zonder winstgevend doel streven we maatschappelijke winst na. Wij doen aan een ‘zachtere’ vorm van economie, economie met sociale meerwaarden.’ IN-Z heeft de sociale economie mee vorm gegeven. Dit leverde haar jaren geleden de allereerste ‘federale prijs voor de sociale economie’ op. Maar ook titels als ‘ambassadeur van de sociale economie’ en ‘manager in de sociale economie’. Ruth Claes: ‘Wij zien toekomstmuziek in de sociale economie. Sociaal ondernemen is niet altijd de gemakkelijkste manier van werken. Maar het is de moeite waard. Het haalt het beste in elke mens naar boven.

En de klant, die pikt daar alle voordelen van op. Wat extra menselijkheid, is daar niet iedereen mee gebaat?’

Breed aanbod

Ondernemen doet IN-Z dus met open geest. En met een warm hart. Ruth Claes: ‘Deze manier van werken zie je terugkomen in al onze afdelingen. Want we doen meer dan poetsen alleen. Oppassen bij senioren bijvoorbeeld. Omdat zorgbehoevende ouderen vaak nood hebben aan een beetje gezelschap. Of aan iemand die hun boterham smeert. Persoonlijke assistentie aan personen met een handicap zit ook in onze dienstverlening. Net als preventieve gezinsondersteuning voor ouders met jonge kinderen die een extra steuntje kunnen gebruiken. En dan is er nog onze aanvullende woonzorg. Die lijkt een beetje op onze oppas, maar speelt zich af in het rustoord in plaats van bij de senior thuis. Een breed aanbod dus. Toch houdt het daar niet bij op. Waar we maat­schappelijke noden zien, starten we nieuwe projecten op. Je ziet, we zitten niet stil. En we hebben onze naam ook niet gestolen: we gaan er telkens voor met volle inzet!’

Wie is IN-Z? IN-Z (spreek uit inzet) is een dienstverlenende organisatie, opgericht in 1996. Bij IN-Z kan je terecht voor poets- en huishoudhulp met dienstencheques, seniorenoppas en persoonlijke assistentie voor personen met een handicap. Daarnaast werkt IN-Z aan nieuwe projecten, gericht op specifieke doelgroepen. IN-Z telt zes regionale kantoren in Limburg en Vlaams-Brabant. Bij IN-Z werken meer dan duizend helpsters en helpers die bij de klanten aan huis komen. Samen gaan zij voor een dienstverlening op maat met professionele opvolging. Als niet-commerciële organisatie kiest IN-Z bewust voor een maatschappelijk en sociaal verantwoorde aanpak.

Meer weten over IN-Z? Neem een kijkje op www.in-z.be.

IN-Z magazine

11


Smakelijk

Smakelijk

Wat schaft de pot?

Hoe maak je het klaar?

Pompoensoep met kruidenkaas VOOR 4 PERSONEN

Wat heb je nodig? • • • • • • • • • • • • •

1⁄2 middelgrote pompoen 200 g verse kruidenkaas 3 sneetjes Zwarte Woudham 3 uien 3 stengels groene selder 2 wortels 1 teentje look 3 l water 3 blokjes kippenbouillon 1 scheutje olijfolie 1 klontje boter peper & zout verse peterselie

Hoe maak je het klaar?

Pompoensoep is een lekker winters gerecht. De zachte pompoensmaak combineren we met een portie kruidenkaas, die precies dat beetje extra kracht geeft aan de smaak. We voegen nog wat pittige rauwe ham toe, en dan kan je iedereen verrassen met een stevig soepje.

• Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. • Snij grove stukken van de uien, de groene selder en de wortelen. • Pers een teentje look. • Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pot. • Stoof alle groenten samen met de look op een matig vuur. • Laat alles enkele minuten stoven en giet er vervolgens het water en de 3 blokjes kippenbouillon bij, kruid met wat peper en zout. Laat alles een uurtje rustig sudderen. • Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep fijn. • Snij de Zwarte Woudham in fijne reepjes. • Schep de soep in het bord en strooi er snippers ham over en werk af met de verse peterselie.

Tip: Zeef de soep voor een fijner resultaat.

12

IN-Z magazine

Macaronischotel met gehakt, savooikool en kaassaus VOOR 4 PERSONEN Een schotel macaroni smaakt altijd, zeker als je er een lekkere saus bij klaarmaakt. In de saus verwerken we drie kazen die voor een extra smaakvolle toets zorgen. Samen met gehakt en savooikool komt dit gerecht volledig tot zijn recht.

Wat heb je nodig? 450 g macaroni Het gehakt en de savooikool: • 300 g varkens/kalfs gehakt • 1⁄2 savooikool • snuifje gedroogde salie • snuifje gedroogde rozemarijn • snuifje gedroogde oregano • enkele takjes peterselie (krul of bladpeterselie) De kaassaus: • 30 g boter • 30 g bloem • 5 dl melk • 125 g ricotta • 200 g gemalen gruyèrekaas • 75 g gemalen Parmezaanse kaas • 1⁄2 citroen • nootmuskaat • peper & zout

Het gehakt en de savooikool: • Breng een ruime hoeveelheid zout water aan de kook (voor savooikool en macaroni). • Verwijder de buitenste bladeren van de savooikool. Snij de groente in kwarten en vervolgens in brede repen. • Spoel de repen savooikool in ruim water, zodat aarde en zand verdwijnen. Laat de savooikool uitlekken. • Kook de versneden savooi in het gezouten water. Reken hiervoor ongeveer 5 tot 6 minuten. Zeef de kool uit het water en breng dat opnieuw aan de kook, om er de macaroni in te garen. • Zet een ruime braadpan op een matig vuur. • Geef het gehakt extra smaak door de gedroogde kruiden toe te voegen: snuifjes salie, rozemarijn en oregano. Meng de kruiden door het gehakt. • Verdeel het gehakt in de hete pan. Laat het vlees een paar minuten onaangeroerd bakken. Pas daarna roer je het even om. Verkruimel het vlees niet te veel en geef het een goudbruin korstje. Hou het gebakken gehakt opzij. De kaassaus: • Maak de saus in een ruime kookpot. Smelt er de boter in en voeg de bloem toe. Roer tot je een roux krijgt. Laat het mengsel kort bakken, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt. • Schenk de melk erbij en blijf roeren met de garde. Breng de saus richting kookpunt tot je een gebonden bechamel krijgt, zonder klontertjes. Zet nadien het vuur zacht. • Schep de ricotta, gemalen Parmezaanse kaas en de helft van de gemalen gruyère­ kaas in de saus. Roer tot de kazen zijn weggesmolten. Proef en kruid de saus met versgeraspte nootmuskaat, voldoende peper van de molen en een snuifje zout. Werk ze af met een klein scheutje citroensap. • Houd de saus warm, maar vermijd dat ze aanbrandt.

Het gerecht afwerken: • Kook 450 g macaroni beetgaar (voor de gaartijd, kijk op de verpakking) in het savooikoolwater. • Schep de repen savooikool en het gehakt in de kaassaus en roer. • Laat de macaroni uitlekken en stort de pasta in de saus. • Roer en proef nog een keer. Gebruik naar smaak meer peper en zout. • Serveer het gerecht in een grote schotel. Strooi de rest van de gemalen gruyèrekaas gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven. Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel. • Strooi er wat fijngesnipperde peterselie overheen.

Heerlijk & budget­ vriendelijk koken IN-Z magazine

13


Samenleving

Samenleving

Het is wringen om een plaatsje in de rij

Jef MarieThérèse

Rosa Liliane

Jef

Lea-Nore

Over grootouder zijn in een nieuw samengesteld gezin Dat een echtscheiding voor ouders en kinderen de nodige wonden slaat, staat buiten kijf. Maar ook voor de grootouders is het vaak een erg emotionele zaak. Niet alleen zien zij hun kleinkinderen, die nu opeens over en weer moeten tussen twee nieuwe

Mauro

huizen, een pak minder. Ze krijgen er op familiefeestjes ook nog het gezelschap van de nieuwe grootouders bij: de stiefoma en -opa. Hoe is het om grootouder en stiefgrootouder te zijn wanneer je zoon of dochter aan een nieuw samengesteld gezin begint?

Milia-Marie Maxime

Foto’s: Razzi

14

IN-Z magazine

Jef Castermans opa van Maxime (15), Mauro (13), Milia-Marie (3) en Lea-Nore (7 maanden) | Liliane Jonckheere partner van Jef Castermans & stiefoma van Maxime, Mauro, Milia-Marie en Lea-Nore | Rosa Eersels oma van Maxime, Mauro, Milia-Marie en LeaNore | Jef Neven stiefopa van Maxime en Mauro, opa van Milia-Marie en Lea-Nore | Marie-Thérèse Niesten stiefoma van Maxime en Mauro, oma van Milia-Marie en Lea-Nore

IN-Z magazine

15


Samenleving

Samenleving

Marie-Thérèse: “Wij zijn zowel voor onze stiefkleinkinderen als kleinkinderen ‘oma en opa Vlijtingen’. Wij hadden nog geen kleinkinderen, maar werden opeens oma en opa toen onze dochter de papa van Maxime en Mauro leerde kennen.”

Hadden jullie meteen een grootoudergevoel?

Veranderde er veel voor jullie na de echtscheiding van jullie kind? Jef C.: “Ons kan je als een typisch voorbeeld beschouwen van de moeilijke en ingewikkelde situatie waarin hedendaagse grootouders kunnen terechtkomen. Onze twee oudste kleinkinderen, Maxime en Mauro, hebben maar liefst vijf oma’s en vier opa’s. Al die oma’s en opa’s hebben, om een onderscheid te maken, nog een toevoegsel bij hun grootoudernaam gekregen. Zelf zijn wij ‘moeke’ en ‘vake’ geworden.” Rosa: “Ik ben lange tijd ‘oma van Woepie’ geweest omdat mijn hond zo heette, maar nu deze er niet meer is, ben ik oma Diepenbeek geworden. Natuurlijk wens ik niemand een echtscheiding toe, maar zelf heb ik wel een nauwere band met Maxime en Mauro gekregen omdat ik regelmatig mee insprong om hen op te vangen. Ik haalde ze wel eens van school in de week dat ze bij hun papa waren, ging met hen naar de speeltuin, ving hen regelmatig op tijdens vakantieperiodes, enz. Nu ze wat groter zijn zie ik ze wat minder, maar help ik wat meer met de kleinste kindjes. Dat houdt me jong (lacht). Onnodig te vertellen dat een gezin met soms twee, en soms vier kinderen wel wat hulp kan gebruiken.”

16

IN-Z magazine

Marie-Thérèse: “Om eerlijk te zijn was dat in het begin toch wel even wennen. Je ontmoet de kinderen pas als ze al een bepaalde leeftijd hebben en je ziet ze maar sporadisch. Het vergde wel wat tijd om zo een band te creëren. Dat was voor hen natuurlijk ook het geval: ze kregen niet alleen een stiefmama, maar ook nog een stiefoma en –opa. En aan de andere zijde ook nog een stiefpapa en stiefgrootouders. Toch niet evident. Voor mij is het altijd een uitgemaakte zaak geweest dat zij evenveel als iedereen deel uitmaken van onze familie. Ik vind het belangrijk om oma, of stiefoma zo je wil, voor hen te zijn en hen te tonen dat ik hen graag zie. Dat het even zoeken was, had denk ik, voor een groot stuk te maken met het feit dat wij voor het eerst oma en opa werden.”

Liliane: “Ik ben van West-Vlaanderen naar Limburg verhuisd en zag mijn kleindochter daardoor opeens een pak minder. Zelf vond ik het dus wel fijn om er niet alleen twee stiefzonen, maar ook twee stiefkleinkinderen bij te krijgen waar ik soms op mocht letten. Zo kon en kan ik toch nog wat oma zijn. En nu, met de twee kleintjes erbij, blijven we onze handen goed vol hebben.”

De naoorlogse generatie grootouders houdt er doorgaans een drukke agenda op na. Is dat ook bij jullie het geval?

Jef N.: “Ik was erg benieuwd om hen de eerste keer te zien. Gelukkig was het ijs snel gebroken. De kindjes, toen drie en vijf denk ik, waren heel lief en meteen op hun gemak en maakten meteen een goede indruk op hun stiefopa. Misschien moet ik maar eens vragen of wij ook zo’n goede indruk op hen maakten (lacht).”

Jef C.: “Grootouders leven vandaag in een wereld waarin culturele en vrijetijdsmogelijkheden onuitputtelijk zijn, dat is absoluut waar. Toch vraag ik me af wie de drukste agenda heeft: wij of de kleinkinderen? Voetbal, dansles, afspreken met vrienden, Maxime en Mauro zijn op een leeftijd gekomen, dat je al geluk moet hebben om eens een glimp van hen te kunnen opvangen (lacht). En zelfs ons kleinkind van drie gaat al wekelijks naar de dansles, dus dat belooft! De korte tijd die de kinderen vrij hebben, moeten ze dan ook nog eens spreiden over hun groot aantal grootouders. Er komt meestal een heel georganiseer en agenda’s overlopen aan te pas voordat we eens allemaal samen rond de tafel kunnen zitten. Maar als het lukt, is het steeds een gezellige boel. Maxime en Mauro zijn nu ook groot genoeg om van Hasselt naar Diepenbeek te fietsen. Het doet me altijd een plezier als ze even langskomen.”

Marie-Thérèse: “Wij proberen hen ook een soort van neutraal terrein te bieden. Over spanningen tussen de ouders, wordt bij ons niet gesproken. In dat opzicht willen we voor de kinderen ook een veilige haven zijn waar zij steeds terechtkunnen. Ik denk dat zij dit ook wel zo aanvoelen.”

Marie-Thérèse: “Eigenlijk wil je je kleinkinderen vaak en lang zien. Een drukke agenda staat dit wel eens in de weg, maar ik zou vooral graag wat meer kunnen inspringen bij onverwachte gebeurtenissen, als een van de kleinkinderen bijvoorbeeld ziek is en niet naar de crèche of school kan.

Jammer genoeg leven we nu in een tijd waarin opa’s en oma’s tot een bepaalde leeftijd moeten werken.”

“Onnodig te vertellen dat een gezin met soms twee, en soms vier kinderen wel wat hulp kan gebruiken.”

Hoe zien jullie je rol als grootouder? Jef C.: “Hoewel ik van al mijn kleinkinderen evenveel hou, is de beleving met mijn jongste kleinkinderen toch anders. Dit keer ben ik betrokken van bij het begin en het doet me veel plezier om alle ‘eerste keren’ van dichtbij te kunnen meemaken: eerste tandje, eerste stapjes, eerste dag naar de kleuterklas. Bovendien zijn zij ook, niet een weekend om de 14 dagen, maar steeds beschikbaar, zodat agenda’s iets makkelijker kunnen worden aangepast. Alleen al het spontane dat wij bij de oudsten moesten missen is hemels op zich. Behalve onze kleinkinderen, groot en klein, wat te verwennen, zie ik het ook als mijn taak om de kleinkinderen in contact te brengen met het verleden en zo een link te leggen met het heden en de toekomst. Kleinkinderen mogen beseffen dat het niet altijd zo geweest is en dat hun grootouders van ver uit een nog enigszins primitieve en ongecompliceerde wereld zijn gekomen. Eentje zonder iPad en gsm (lacht).” Liliane: “Voor mij is grootouder zijn ook kunnen loslaten. Mijn eigen kleindochter is intussen 17 jaar, een leeftijd waarop je toch een beetje de échte wereld begint te ontdekken. Grootouders komen daarin misschien niet meer zoveel aan bod. Dat neemt niet weg dat ik haar mis, maar je kinderen en kleinkinderen graag zien, betekent ook dat je ze moet kunnen loslaten. Mijn enige wens is dat al onze kleinkinderen gezond en gelukkig zijn.”

Maxime vertelt “Wij hebben vier opa’s en vijf oma’s. Drie halfzusjes, twee bij papa, eentje bij mama, twee stiefbroers en een stiefzus. Een hele puzzel. Zeker als ik het aan anderen moet uitleggen. Maar toch zie ik vooral de voordelen. Omdat onze ouders gescheiden zijn op een leeftijd waarop ik dat nog niet helemaal kon vatten, voelt onze grote familie heel erg vertrouwd. Natuurlijk was het een beetje onwennig toen we onze nieuwe oma’s en opa’s voor het eerst ontmoetten, maar toch zijn we ze vanaf het begin al oma en opa gaan noemen. Zo voelde het ook aan, als echte oma’s en opa’s. School, sport, vrienden,… met een drukke agenda als de onze zien we onze grootouders niet allemaal even vaak. Bij de ene oma en opa blijven we wel vaak op dinsdag slapen, en bij de andere oma en opa gaan we

dan weer regelmatig op zondag iets eten. Sommige grootouders zien we al eens een maand niet, gewoon omdat het praktisch niet haalbaar is. Wat ik graag doe met mijn grootouders? Met twee oma’s ga ik om de zoveel tijd eens shoppen. Met de ene ga ik meestal naar Maastricht, met de andere naar Antwerpen. En bij onze ‘vake’ en ‘moeke’ in Diepenbeek zijn we vaste proefkonijnen om besjes en framboosjes te gaan proeven, heerlijk! Maar een inwonende oma of opa? Dat kan ik me eigenlijk echt niet voorstellen. Misschien zouden ze wel een handje kunnen helpen op drukke momenten, maar ik zou het toch vooral als een beperking van onze vrijheid als gezin zien. Een wekelijks bezoekje is voor mij voldoende.”

IN-Z magazine

17


Samenleving

IN-Z in the picture

“Ik vraag me soms af wie de drukste agenda heeft: wij of de kleinkinderen? ”

PLAK BOEK Genk loopt

Op zondag 5 mei toonden enkele IN-Z medewerkers zich van hun sportieve kant door deel te nemen aan de eerste editie van ‘Genk loopt’. IN-Z wil mensen die vechten tegen kanker een warm hart onder de riem steken en daarom werden op 5 mei de benen gesmeerd om te gaan lopen voor dit goede doel. Volgend jaar gaan we zeker weer van de partij zijn en verwachten we nog veel meer sportievelingen!!

Was het vroeger beter dan nu of niet? Als je de band met jullie grootouders vergelijkt, is dat een wereld van verschil? Jef N.: “Ik heb enkel één opa gekend. Ik kwam er heel graag en werd verwend, ik voelde in alles dat hij oprecht van me hield. Onze band had iets aparts, want mijn mama, zijn dochter, was overleden heel kort na mijn geboorte.”

Mauro vertelt “Ik vond het fijn, nieuwe grootouders krijgen, niet alleen om de vele cadeautjes bij Sinterklaas, kerst of je verjaardag, al hoor je mij daar zeker niet over klagen (lacht). Ik kan me niets meer herinneren van de echtscheiding van mijn ouders, ik beschouw mijn stiefgrootouders dan ook als familie. Misschien zijn we iets vaker bij onze echte grootouders dan bij ons stiefgrootouders, maar op het vlak van verwennerij scoren ze allemaal even goed. Het klopt dat er vaak niet veel tijd overblijft om naar al onze grootouders te gaan. Zeker tijdens het schooljaar is er weinig ruimte. Maxime en ik zitten allebei op de middelbare school en daar komt

18

IN-Z magazine

jammer genoeg ook veel huiswerk bij kijken. Verder gaat er bij mij ook veel tijd naar voetbal. We zien onze oma’s en opa’s dan ook vaker tijdens vakantieperiodes. Maar geen nood, de meeste oma’s en opa’s beschikken over een Facebook-account waardoor ze ons doen en laten op de voet kunnen volgen. Ik zou me niet goed kunnen voorstellen dat een van mijn grootouders bij ons zou komen inwonen. Ik denk dat ik dan de hele dag computer- en gsm-problemen zou mogen oplossen, want daar weten ze me altijd voor te vinden. Dat zou niet goed zijn voor mijn schoolresultaten (lacht).”

Liliane: “Opa’s en oma’s waren vroeger vaak inwonend bij één van hun kinderen en hadden meestal een schare kleinkinderen rondom zich. Wij konden nog luisteren naar sprookjes en verhalen uit de oorlog, want wij moesten niet voortdurend vingervlug vechten tegen monsters op een spelconsole. Grootouders werden evenwel ook tegen hun heug en meug geteisterd door onze luidruchtige spelletjes en dagelijkse ruzies. Grootouders hoorden bij de huiskring en alle kinderen en kleinkinderen kwamen op zondag op bezoek, want wat anders viel er vaak niet te beleven. Het leven was nog eenvoudig toen.” Marie-Thérèse: “Fundamenteel is er weinig verschil. In de grond willen wij voor onze kinderen hetzelfde als wat onze grootouders voor ons wilden: een veilige haven zijn voor de kleinkinderen. Alleen hebben werkende en zelfs gepensioneerde grootouders vandaag een pak minder tijd. Onze eigen kinderen hadden het geluk om groot te worden met een inwonende oma die heel goed voor hen zorgde. Zij koesteren heel warme herinneringen aan die tijd. Jaren later nog kreeg ik te horen dat de worteltjes die oma klaarmaakte toch zoveel beter smaakten (lacht). Ik wil samen met al onze kleinkinderen familie worden met een gezamenlijk verleden en een gezamenlijke toekomst. Een plek waar al eens iets mag of kan dat bij mama en papa niet zo vanzelfsprekend is.”

Diamanten bruiloft Op 11 mei vierden Willem en Jeanne Vanheusden hun diamanten bruiloft! Wij wilden dit gelukkige paar graag in de bloemetjes zetten voor hun 60 jaar samen zijn. Willem en Jeanne doen al meer dan 6 jaar beroep op de dienstverlening van vzw IN-Z regio Oost. Willem is 83 jaar en Jeanne is 78 jaar. Zij zien elkaar nog heel graag, ‘haar soep en patatten smaken nog elke dag even goed’ zo weet Willem te vertellen. En dat hij voor zijn grote liefde veel over heeft, heeft hij vanaf dag één bewezen. Om tot zijn Jeanne te geraken, moest hij maar liefst 32 kilometer enkel afleggen. Jeanne heeft haar hele leven gezorgd voor haar 7 kinderen. En Willem heeft zijn hele

Dag van de huishoudhulp Poetsen, strijken, wassen, koken, boodschappen doen ... het lijken misschien eenvoudige taken, maar niets is minder waar! Huishoudelijk werk is fysiek inspannend, vergt volle inzet én nauwkeurigheid. Als je het dan ook nog eens met de glimlach doet, ben je echt sterk bezig! Dat beseffen ze bij IN-Z maar al te goed. En daarom wilden ze al hun help(st)ers eens extra in de bloemetjes zetten. Naar aanleiding van de dag van de huishoudhulp op 20 juni, kregen alle help(st)ers een handig boodschappentasje met logo van IN-Z cadeau.

leven hard gewerkt en is daarnaast nog steeds een fervent duivensportliefhebber. Hij heeft al heel wat prijzen gewonnen met zijn blauwe geschelpte. Wat we hun mogen toewensen, zijn nog wat jaartjes gelukkig samen!

DAG VAN DE MANTELZORG IN-Z was aanwezig op de dag van de mantelzorg op 18 juni in C-mine te Genk. Deze dag stond in het teken van iedereen die zich vrijwillig inzet voor de zorg van een hulpbehoevende naaste in de familie, de vriendenkring of de buurt. Initiatiefnemer CM Ziekenzorg trakteerde de mantelzor-

gers op een sfeervol optreden van de L&M band. Alle aanwezigen konden bovendien hun licht opsteken op een infobeurs, waar ook de stand van IN-Z tal van bezoekers lokte. Mantelzorgers leveren bijzondere prestaties, vaak meerdere uren per dag en dit

gedurende langere periodes. Toch is het moeilijk om zorgsituaties alleen te dragen. Daarom roepen mantelzorgers vaak de hulp in van IN-Z.

IN-Z magazine

19


Ontdekken

© Harrie Spelmans

© Toerisme Vlaams-Brabant

Ontdekken

Buitengewoon Hageland

Voor koene ridders, vrome pelgrims en alle anderen

20

IN-Z magazine

© Lander Loeckx

© Lander Loeckx

Ten oosten van Leuven ligt het glooiende Hageland. Je vindt er zes charmante provinciestadjes: Diest, Tienen, Landen, Zoutleeuw, Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot. Stuk voor stuk met een rijk verleden, dus ideaal voor een boeiende dag- of weekenduitstap. Bovendien vormen ze de ideale uitvalsbasis om het Hagelandse buitenleven te gaan verkennen. Neem daarbij nog een grote portie Vlaamse hartelijkheid en een ruim assortiment aan Hagelandse lekkernijen en hup, je bent vertrokken!

IN-Z magazine

21


Ontdekken

Ontdekken

Heilige huisjes

We beginnen onze uitstap met een rondje kerken en abdijen. Bijvoorbeeld bij de romaans-gotische Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw, die wist te ontsnappen aan de Beeldenstorm. Daardoor kan je hier nog het oorspronkelijke interieur van de twaalfde-eeuwse kerk bewonderen. De Sacramentstoren uit 1552 in witte steen is 18 meter hoog en telt, verspreid over negen verdiepingen, maar liefst 200 handgesneden beeldjes uit het Oude en Nieuwe Testament. Wil je een typisch voorbeeld van Demergotiek zien, dan is de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot zeker een aanrader. Deze stijl is typisch voor het Hageland en wordt gekenmerkt door het afwisselend gebruik van ijzerzandsteen en kalksteen, de zogenaamde speklagen, blinde nissen en kapiteelloze pilaren. Bovendien is het interieur een ware kunstschat met o.a schilderijen van de Aarschotse schilder Pieter-Jozef Verhaghen en het unieke schilderij de Mystieke Wijnpers uit 1525. Ook het 16de eeuws koorgestoelte, het doksaal, de kroonluchter enz. lonen de moeite. In de Abdij van Averbode, die in 1135 gesticht werd door Arnold II, Graaf van Loon, leefden mannen en vrouwen tot het begin van de 13de eeuw naast mekaar. Vandaag wonen en werken er nog een 39-tal Norbertijnen of Witheren. Je vindt er verder nog een gastenkwartier bibliotheek en bezinningscentrum. Bezoek je de abdij in de zomer, kan je net buiten de abdij genieten van een lekker ijsje in de ‘Likjesdreef’. Je dorst zal je vanaf begin 2014 kunnen lessen met Averbode Abdijbier. Maar het hoogtepunt van een Hagelandse tocht voorbij kerken en abdijen is wellicht

22

IN-Z magazine

toch de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw in Scherpenheuvel. Sinds een herder hier een mysterieus Mariabeeld ontwaarde in een boom, is het zowat uitgegroeid tot het Lourdes van de Lage Landen. Geïnspireerd door de Marialegende, lieten aartshertogen Albrecht en Isabella aan het begin van de 17de eeuw een imposante koepelkerk optrekken. Rond de basiliek van dit bedevaartsoord vind je al jarenlang kraampjes met devote prullaria, maar ook typisch Scherpenheuvels gebak zoals noppen en pepernoten. Sinds 1629 vindt ook ieder jaar een kaarsjesprocessie plaats en dit op de eerste zondag na Allerheiligen.

Te voet of op je (stalen) ros?

Even bekomen van al die devotie kan perfect tijdens een heerlijke wandeling, fiets- of paardrijdtocht. Ontdek de Hagelandse fruitstreek tijdens het Boomgaardenwandelpad die vertrekt vanuit Kapellen (8 kilometer) en waar je in de lente volop kan genieten van heerlijk geurende en kleurende bloesems, weidse landschappen met glooiende velden. Tijdens deze wandeling beklim je zelfs de Venusberg die 82,50 meter boven de zeespiegel uittorent. Volgens de overlevering werd hier eeuwen geleden Venus vereerd. Of volg het spoor van de Romeinen tijdens de fietstocht Fietsen in het spoor van de Romeinen (37,7 kilometer). Je vertrekt in Tienen, vroeger een belangrijke Romeinse nederzetting, aan het Gallo-Romeins museum Het Toreke om op ontdekking te gaan richting Landen over oude Romeinse wegen en langs authentieke tumuli. Wil je ‘De Aarschotse Bruine’ wat beter leren kennen? Dan is de Bierseizoenenfietsroute beslist iets voor jou. Deze fietslus van 39,2

kilometer vertrekt aan de huisbrouwerij op de Gasthuissite. In het aanpalende bierbelevingscentrum ’t Bruine Café kan je de Aarschotse Bruine, een ter ziele gegaan bier dat door de inwoners nieuw leven werd ingeblazen, al meteen proeven. Kwestie van je wat moed in te drinken alvorens je je stalen ros beklimt voor een tocht door Aarschot, langs molens en vergeten brouwerijen. ’s Avonds kan je bekomen bij een bierseizoenenmenu. Diest is een echte Oranjestad. Maar liefst drie eeuwen lang was het huis van OranjeNassau hier aan de macht. Filips Willem van Oranje, zoon van, waakt hier vanuit zijn graf nog steeds over de Sint-Sulpitiuskerk. De bewegwijzerde Oranjewandeling (5,1 kilometer) neemt je mee langs het hof van Oranje-Nassau, stadspark De Warande etc. Liefhebbers van wandelingen met een hoge aaibaarheidsfactor kunnen het Hageland te paard (17 ruiter- en menroutes) of op een ezel ontdekken. De ezeltjes van De Balkende Hoeve, De Hoef of De Kwadenhoek staan al te trappelen! En voor wie het toch niet kan laten. De Pelgrimswandeling. Deze brengt je via de knooppunten van wandelnetwerk De Merode van de Basiliek van Scherpenheuvel, via de oude spoorwegbedding het Boemelke naar Zichem en weer terug. Je stapt naast de Demer en waant je zo in De Witte van Ernest Claes.

Een glaasje Hageland?

Blijf je het een gek idee vinden dat er ook in ons regenlandje aan wijnbouw wordt gedaan? Nochtans bestaan er geschriften die vermelden dat er in het Hageland al in de 13de eeuw aan wijnbouw werd gedaan!

Hageland Sinds 1997 is de Hagelandse wijn, als eerste wijn in ons land, erkend als ‘kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming.’ De Hagelandse wijnen kaapte al diverse prestigieuze prijzen weg en kan dus concurreren met deze van onze Italiaanse, Franse of Duitse vrienden. Het geheim van de uitstekende kwaliteit zit in de roestbruine ijzerzandsteen. Deze steenlaag warmt op overdag, en geeft deze warmte ’s nachts af, wat ideaal is voor de druiven. Samen met een gemiddelde jaartemperatuur van 11°C en gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar leidt dit tot de beste wijnen van het land. Ga zelf zeker eens een slokje proeven tijdens een bezoek – mits reservatie - aan bijvoorbeeld domein Chardonnay Meerdael, kunst- en wijnhoeve Elzenbosch, of Uylen­bergher Wijnen. Je kan ook een Vespa huren voor een rit van 55 kilometer langs de Hagelandse wijndomeinen en het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. De Wijngaardbergwandeling van 8 kilometer lang voert je via de Sint-Martinuskerk en Nobertijnenpastorie in Wezemaal naar een weids uitzicht over de Hagelandse heuvels. Het laatste weekend van augustus vinden de Wezemaalse Wijnfeesten plaats.

Zeker proeven…

De Hagelanders leggen je graag culinair in de watten. Je vindt er onder andere: Cruydtkoek, begijnenkoeken en de halve maantjes uit Diest Appels en peren en hun afgeleiden: jenevers, taarten, fruitsappen, confituren, enz. Lekkers van grote en kleine brouwerijen: Nondedju, Tiense Zoeg, Aarschotse Bruine, Wolf, Meneer, Alpaïde, Walsberger, en natuurlijk het witbier van Hoegaarden in het kenmerkende zeshoekige glas.

© Tuinen van Hoegaarden

© Lander Loeckx

Buitengewoon

Kindvriendelijk Hageland De Tuinen van Hoegaarden in het Kapittelpark zijn voor mama en papa, of oma en opa, niet alleen een manier om inspiratie op te doen voor hun eigen tuin, de kinderen kunnen er ondertussen heerlijk ravotten in het kinderfort of de waterspeeltuin. Ontdek ook de kringlooptuin, vijvertuin, stadstuin en – hoe kan het ook anders – biertuin. Het stoere Kasteel van Horst is tijdelijk gesloten voor restaura­­­tie, maar opent de poorten weer in april 2014. Het kasteel, de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen, is omgeven door een grote vijver en slotgracht. Spannend voor jong en oud!

Je uitstapje naar het Hageland plannen? Meer info vind je op

www.toerismevlaamsbrabant.be of bel 016 26 76 20. De kaarten van de wandelingen kan je gratis downloaden via de website.

IN-Z magazine

23


Welzijn & gezondheid

Welzijn & gezondheid

Natuurlijk

de winter door

Een goede voorbereiding is (bijna) alles

herboriste Daniëlle Houbrechts Een overvolle wachtzaal bij de huisdokter, lange rijen bij de apotheek. Het lijkt wel alsof we bij het vallen van de eerste bladeren allemaal tegelijkertijd aan het snotteren en hoesten gaan. En ook… van de dokter verwachten we dat hij er ons met een paarden­middel of twee, en nog een ditje hier en datje daar, snel weer bovenop helpt. Kruidendeskundige Daniëlle Houbrechts gruwelt bij het idee aan de overvolle apothekers­zakjes die ze iedere herfst en winter in het straatbeeld ziet. “Je hoéft niet ziek te worden,” zegt ze daarover. “De natuur is zo waardevol. Er bestaan heel wat kruiden en bloemen die je weerstand verhogen en je zo bescherming bieden tegen typische winter­aandoeningen.” Natuurlijk kan je niet alles vermijden, maar met Daniëlles inspirerende tips maak je het die kriebel in je keel of vervelende hoest wel knap lastig.

24

IN-Z magazine

IN-Z magazine

25


Welzijn & gezondheid

Je weerstand verhogen Alles staat of valt bij een goede voorbereiding. Daarom leg ik ook de nadruk op het verhogen van je weerstand om je lichaam klaar te maken voor de herfst en winter.

Rode Zonnehoed

Ik ben een fervente aanhanger van de Rode Zonnehoed of Echinacea die een goede invloed heeft op je weerstand. Doe drie keer per dag 20 druppels in een glas water of een kop thee of op een sneetje brood, en je immuunsysteem krijgt een echte boost. De tinctuur is verkrijgbaar in de natuurwinkel of apotheek, maar je kan deze ook zelf maken. BEREIDING TINCTUUR Pluk zo’n 50 g rijpe bloemen van de Echinacea. Als je zo’n bloemknop doormidden snijdt en je een bordeauxrood lijntje langs de bloemknop ziet lopen, is ze plukrijp. Doe de bloemen in stukjes. In het najaar kan je ook de wortels oogsten en gebruiken, maar dan ben je je plantje natuurlijk wel kwijt. Overgiet ze met 1/4 liter graanjenever van 38°-40°. Schud het mengsel vervolgens dagelijks één keer en dit drie tot vier weken. Zeef het en doe het in een fles.

Tip

Hoe eerder je met een Echinacea kuur begint, hoe langer je lichaam de kans krijgt om zich voor te bereiden op de winter. Neem de tinctuur daarom in tijdens alle maanden met een ‘r’. Vind je tabletjes innemen handiger, dan kan je deze in de handel kopen.

Vlierbessensap

Nog zo’n krachtig goedje. En bovendien erg lekker. Ik leg er altijd een flinke voorraad van aan. Vlierbessensap is ideaal bij het voorkomen van een griep of verkoudheid. Het helpt ook tegen keelpijn en helpt bij koorts. Zelf maak ik er jam of siroop van.

26

IN-Z magazine

Welzijn & gezondheid

BEREIDING Vlierbessensiroop maak je door 1 liter vlierbessensap even te laten koken met 1/2 kg rietsuiker en het sap van 1 citroen. Vlierbessenjam maak je door 1 liter sap in te koken met 1/2 kg geleisuiker en het sap van 1 citroen. Citroensap voeg ik niet enkel toe omwille van de vitamines, maar ook omdat het de smaak naar voren haalt.

Tip

Een scheutje vlierbessensiroop is heerlijk in een glas rode wijn, of jenevertje, ook in een winterse glühwein komt de smaak helemaal tot zijn recht. Vlierbessensiroop geeft smaak en kleur aan rode kool en vinaigrette.

Rozenbottel

Rozenbottel is een bom van vitamines en mineralen en helpt om je lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Ook heeft rozenbottel een positief effect op de spijsvertering. Ik maak er vooral thee, jam en siroop van. BEREIDING Rozenbottelthee maak ik van zelfgeplukte hondsroos. Ik pluk de bottels in de herfst en laat deze drogen tot ze hard zijn. Vervolgens plet ik de bottels tussen twee houten snijplanken. Eén theelepeltje van die geplette bottels overgiet ik met kokend water. Omdat de zaden goed verpakt zitten, mag je de thee zeker tien minuten laten trekken. Voor de rozenbottelsiroop en de jam was je de bottels en hak je ze in een sterke mixer. Je kan ze eventueel ook snijden, maar wees dan heel voorzichtig, de bottels zijn soms erg hard. Zet de pitjes en het vruchtvlees zo’n 3 centimeter onder water. Breng dit even aan de kook en laat alles een nachtje staan. Doe het mengsel vervolgens door een neteldoek. Wil je siroop maken, dan breng je 1 liter van het vocht aan de kook met 1/2 kg suiker. Voor de jam neem je geleisuiker in plaats van gewone suiker.

Tip

Rozenbottelsiroop smaakt heerlijk in een glas bruiswater of droge witte wijn. De jam is heerlijk in yoghurt, cake, op ijs, in glühwein of vinaigrette.

Als je toch ziek wordt Keelpijn: uisnippers

Een opkomende keelpijn probeer ik in de kiem te smoren door regelmatig op een blaadje salie te kauwen. Dat brengt meestal verlichting en voorkomt erger. Zeker voor wie veel moet spreken een handig en makkelijk middeltje. Je kan de kriebels in je keel ook proberen te verjagen door een boterham met smeerkaas, bestrooid met uisnippers te eten. ’s Middags verwerk ik de rauwe ui dan in bijvoorbeeld een slaatje en ’s avonds leg ik ze terug op mijn boterham.

Hoest: salie of tijm?

Last van een vervelende hoest? Neem drie keer per dag een lepel van je zelfgemaakte vliersiroop of probeer het eens met thee van tijm, dat een natuurlijk antibioticum is, of salie of een zelfgemaakte hoestsiroop. BEREIDING Overgiet voor een kop deugddoende tijmthee een theelepel verse tijm of een theelepel Provençaalse kruiden met kokend water en doe er een schijfje citroen bij. Laat de kruiden tien tot 15 minuutjes trekken. Zeef de thee en geniet! Misschien vind je saliethee niet zo lekker. Probeer in dat geval enkele blaadjes te overgieten met kokende melk en dit vijf minuten te laten trekken. Eventueel kan je er nog een lepeltje honing aan toevoegen. Voeg evenwel nooit honing toe aan een kokende vloeistof, want dan gaan de heilzame stoffen van de honing verloren.

Gebruik je liever siroop, dan kan je zelf tijmsiroop maken. Dit doe je door 600 ml kokend water over 50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes te gieten. Dit mengsel laat je 20 minuten trekken voor je de tijm eruit zeeft. Voeg hier vervolgens 300 g vloeibare honing en 250 g kandijsuiker aan toe en verwarm nu alles tot de brij begint te schuimen. Schep het schuim eraf en laat de massa inkoken op een zacht vuurtje tot je siroop de gewenste dikte heeft bereikt. Giet alles kokend heet in kleine potjes, vul ze tot aan de rand, zet het metalen schroefdeksel erop. Laat de potjes omgekeerd afkoelen. Neem drie keer per dag twee theelepels van deze siroop. Als je hoest echt acuut is, neem je best elke twee uur een soeplepel en ga je naar de arts om te kijken of er niets ernstigs aan de hand is.

De natuur is zo waardevol rozemarijn

Ontgiften

Let er verder ook altijd op dat je darmen zo goed mogelijk werken. Ook dit draagt bij tot een goede weerstand want je geeft beestjes geen kans om te blijven plakken. Brandnetel past ideaal in een ontgiftingskuur aan het begin van de lente. De plant zuivert niet alleen je lichaam, maar zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe rode bloedlichaampjes, een betere kalk- en ijzeropname en helpt zelfs reuma en jicht voorkomen. Eigenlijk is brandnetel voor bijna alles goed. Ik doe brandnetel in soep, onder aardappels, in thee en zelfs in cake. Brandnetels zijn winterhard en kunnen dus ook tijdens de winter worden gebruikt. Ook kweepeer is een echte topper. En bovendien zeer geschikt voor kinderen.

tijm

Zij ontdekte de kruiden­wereld haast toevallig, toen ze met een gids op stap ging. Hij vertelde haar over de geschiedenis en de geneeskracht van bomen, kruiden en bloemen. Vooral de verhalen over de wilde kruiden fascineerden haar. Een nieuwe wereld ging open. Ze begon kruiden­boeken uit te pluizen en probeerde allerlei recepten op basis van wilde kruiden voor zichzelf en haar gezin. Dat reageerde enthousiast. Al snel besloot ze om een opleiding herboriste te volgen. Sinds 1990 is ze zelfstandig herboriste. Vandaag heeft Daniëlle al 18 boeken gepubliceerd en organiseert ze diverse kruiden­ wandelingen en –reizen en –workshops.

Tip Ik kan alle mama’s met kleine en grotere kinderen aanraden om regelmatig een boterhammetje met kweepeerjam mee naar school te geven en er zelf ook eentje te eten.

Meer info & recepten op www.kruidjes.be

DANIËLLE HOUBRECHTS

salie

IN-Z magazine

27


Mijn passie

Mijn passie

Hier ga ik voor!

Afrikaanse dans heeft mijn wereld geopend Van liefde voor jazzdans over een passie voor Afrikaanse dans én Afrika tot een ontluikende liefde voor Azië. Vera Smolders leeft haar leven met volle teugen, als het even kan met een streep muziek op de achtergrond. In dit interview laat deze warme dame uit Dilsen-Stokkem ons meeproeven van haar stokpaardjes.

Je bent je hart verloren aan dans?

“Absoluut. Ik ben op mijn 17de gestart met jazzdans en ben dat in een eerste fase blijven doen tot ik zo’n zeven maanden zwanger was van onze oudste dochter. Toen was het esthetisch niet meer helemaal verantwoord (lacht). Maar na mijn bevalling heb ik de draad vrij snel terug opgepikt en dit tot enkele jaren geleden. Vandaag zetel ik wel nog als voorzitster in het bestuur van een dansclub, die zo’n 200-tal dansers telt. Hoewel ik enorm graag aan jazzdansen deed, toch een beetje mijn eerste liefde op het vlak van dansen, ben ik mijn hart een 15-tal jaar geleden helemaal verloren aan Afrikaanse dans. Eigenlijk heel toevallig hoor, voor zover je in het leven van toeval kan spreken. De Leuvense vzw Whisper kwam een workshop geven in onze gemeente en ik besloot een kijkje te gaan nemen. Ik was meteen verkocht!”

Wat sprak je zo aan in Afrikaanse dans? VERA EN COLIEN DANSEN AL MEER DAN 10 JAAR SAMEN

28

IN-Z magazine

“Ik maak voor het gemak even de vergelijking met jazzdans. Bij jazzdans moeten alle bewegingen heel precies worden uitgevoerd,

op het juiste moment. Er is niet veel ruimte voor een eigen inbreng. Natuurlijk ben je bij Afrikaanse dans ook aan een choreografie gebonden maar je kan er toch meer je buikgevoel in kwijt. Na verloop van tijd leg je toch je eigen accenten, bepaal je zelf hoe intensief je je bewegingen maakt. Dat aardse, ritmische, spreekt me ook erg aan. Mocht hier nu ergens een djembé beginnen spelen, zou ik niet stil op deze stoel kunnen blijven zitten. Je danst op blote voeten, in heel losse kledij. Na anderhalf uur ben je doorweekt van het zweet. Het is erg fysiek, lichamelijk toch wel zwaarder dan jazzdans. Maar het mooiste eraan vind ik misschien wel dat het al van generatie op generatie wordt doorgegeven. Afrikaanse dans is meer dan cultuur, het is een manier van leven. Je kan gerust stellen dat Afrikaanse dans mijn wereld heeft geopend. Want al snel gingen we met ons dansgroepje optredens geven en kwamen we op heel diverse plekken, ontmoetten we heel veel mensen. De Afrikaanse cultuur kan je natuurlijk alleen ter plekke gaan opsnuiven. Dus toen we via een workshop in contact kwamen met een echtpaar dat dansles gaf in Senegal, waren mijn koffers snel gepakt (lacht).”

Hoe heb je die reis naar Senegal ervaren?

“Omdat Afrikaanse dans zo verweven is met de Afrikaanse cultuur, en het dagelijkse leven, is het natuurlijk de ultieme droom om dan ter plaatse te kunnen gaan. In 2008 ben ik er voor het eerst naartoe gegaan, samen met de rest van onze dansgroep. In 2009 een tweede keer, naar een huwelijksceremonie. En tot slot zijn we in 2010 nog een keer gegaan. We verbleven er telkens in de buurt van Dakar en maakten altijd boeiende uitstappen, maar het grote voordeel vond ik toch dat we tussen de plaatselijke bevolking verbleven en niet in een of ander resort. Zo werden we ondergedompeld in de cultuur en konden we contact leggen met de mensen daar. Ondertussen ondersteunen we zelfs de studies van de zoon van een familie die we daar hebben leren kennen. Die eerste keer op Afrikaanse bodem vergeet ik nooit meer. Zodra je van het vliegtuig stapt overvalt je die hitte, een zware lucht. En eens je op straat komt, heerst er een drukte van jewelste. Dag en nacht krioelt het er van de mensen en klinkt er getoeter van voertuigen. Het is er ook erg vuil. Afval wordt er gewoon in gegraven kuilen op

IN-Z magazine

29


Mijn passie

Puzzelpret

Zweedse puzzel Oplossing op pagina 34

“Ze leven ook zonder horloge, een gevoel dat ik telkens probeerde mee naar huis te nemen.” straat gegooid en vervolgens opgebrand. Pas als je door dat vuile kan kijken, ontdek je de schoonheid van het land. De vrouwen gaan er, ondanks de soms schrijnende armoede, zo mooi en kleurrijk gekleed, de mensen zijn er zo positief. En het dansen zit er bij hen echt ingebakken, daar kunnen wij enkel maar jaloers op zijn! Ze leven ook zonder horloge, een gevoel dat ik telkens probeerde mee naar huis te nemen. Hoewel het nooit langer dan enkele weken lukte om dat zengevoel vast te houden, heb ik toch wat beter leren relativeren.”

Heb je nog plannen om terug te gaan naar Afrika?

VERA IS AFKOMSTIG UIT OPGLABBEEK MAAR WOONT ALWEER 20 JAAR IN DILSENSTOKKEM. ZE STUDEERDE, NET ALS HAAR ECHTGENOOT, VOOR MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT IN HEVERLEE. SAMEN HEBBEN ZE TWEE KINDEREN, ELLA EN STIEN. AL 25 JAAR WERKT VERA BIJ DE MEANDER, EEN ORGANI­SATIE DIE ZORG BIEDT AAN MENSEN MET EEN MENTALE OF MENTAALMOTORISCHE HANDICAP.

30

IN-Z magazine

“Voorlopig niet, want recent heb ik Azië leren kennen en voel ik een nieuwe passie ontstaan (lacht). Misschien heb ik zelfs nog wel meer van Azië genoten dan van Afrika. Qua straatbeeld is het wel wat te vergelijken. De drukte, het rumoer,… Vanaf het dak van ons hotel zagen we het krioelen in de straten van Chennai, het voormalige Madras. De mensen zijn er wel anders, vind ik. Bescheidener, misschien. Afrikaanse mensen stappen sneller op je af, ze zijn assertiever.”

Wat bracht je in Azië?

“Ik ben er via Wereldsolidariteit, de ngo van de ACW-vereniging, op ervaringsreis geweest. Wereldsolidariteit werkt met een vijftal organisaties uit India samen, waaronder de National Domestic Workers van Jeanne Devos. Die hebben we bezocht met de bedoeling om de projecten beter te leren kennen. Rode draad bij deze organisaties wordt telkens gevormd door waardig werk en sociale bescherming. Ze strijden al jaren lang voor sociale bescherming, vooral voor de kastelozen of Dalits. In een

groeiland als India, dat een economische groei van maar liefst acht procent heeft, is het schrijnend om te zien dat men op niets kan terugvallen wat sociale zekerheid betreft. Organisaties als deze proberen ook het geloof in lotsbestemming te doorbreken en mensen te overtuigen van het feit dat zij wel boven hun kaste uit kunnen stijgen. Onderwijs speelt daarin een cruciale rol.”

Welk gevoel heb je aan die ervaringsreis overgehouden?

“Ik ben teruggekeerd met een overwegend hoopvol gevoel, maar zeker ook een stuk woede. In India bezochten we bijvoorbeeld ook een project op het platteland, waar een internationale bandenfabrikant een gloednieuwe fabriek heeft gebouwd. De nieuwe fabriek kwam er met steun van de overheid, maar alle omliggende dorpen zijn wel het slachtoffer geworden van landroof. Er werden jobs beloofd aan de lokale bevolking die er niet zijn gekomen, er werden wegen aangelegd in gebied waar dat niet mocht, er worden meren vervuild waardoor deze niet meer kunnen worden ingezet voor watervoorziening, enz. En wat men ook probeert, tegen een multinational is het zo moeilijk opboksen. We volgen het in elk geval nog mee op van hieruit en proberen op die manier toch mee druk uit te oefenen.”

ruw

elektrocardiogram

veerkracht

cosmetisch product

schelpdier

kier stripspook

Russisch ruimtestation

noodsein

kloosteroverste

vrachtboot

Luikse gemeente landtong

reuk

paleisbediende

taaleigen

graanpakhuis

koraaleiland

computerterm

hotelboot

met opzet

Turkse brandewijn

dagtekening lijst van drukfouten verdovend middel

hijswerktuig

klein hapje

vrouwelijk dier

plek

automerk

voorbij

turntoestel wiel twist

pers. vnw.

groente

koker

kledingstuk

klompje planten schildknaap

klein onderdeel

puntoog

metaal

kansspel

hoogste punt

kanteel

zenuwtrek

plezier achteraf

gedroogde klei

graansoort

bloedvat

rivier in Frankrijk

schutsluis

hekeldicht

fysiotherapeut

wijfje v.e. reebok

te koop schuif zangstuk

dans

Betekent dat dat je binnenkort terug naar Azië trekt?

“Dat weet ik nog niet. De wereld is groot hè, misschien moet ik maar eens naar Zuid-Amerika gaan. Maar voor het zover is moet ik, nu ik Azië ontdekt heb, misschien eerst eens een cursus Bollywooddansen gaan volgen?(lacht)”

stadium

vermindering

deksel

golfstok

kampeergerei

berouw

soort katoen

zijde houding

verlaagde toon strook in een zeil

zwemkledij

grafopschrift

klein dorpje

scheepsexploitant geneeskundige

visgerei

© De Puzzelaar IN-Z magazine

31


Puzzelpret Doolhof

Column

Mijn gedacht

Oplossing op pagina 34

Baloe is een beetje ver van huis afgedwaald. Zou jij hem weer thuis willen brengen?

MIJN GEDACHT GEEFT DE PRIKKELENDE GEDACHTENKRONKELS WEER VAN EEN NOG NIET BIJ HET GROTE PUBLIEK BEKENDE COLUMNIST. DITMAAL IS HET WOORD AAN MARTINE, EEN JONGE VEERTIGER, MOEDER VAN TWEE TIENERS.

Passievruchten Zaterdagvoormiddag, half tien. Ik loop door de gang en ervaar een doordringende geur van zoet, fris en fruitig. Mijn hersenen herkennen de vluchtige stof van passievruchten en koppelen dit automatisch aan exotische stranden. Ruiken is emotie en herinnering. Zegt men. Maar of dit klopt weet ik niet, want zelf maakte ik nooit verre reizen en de foto’s die mijn vrienden op facebook posten laten geen geuren na. Nu ik wat dichter bij de badkamer kom, valt mijn frank. En meteen ook mijn hunkerende gedachte aan exotische vruchten. De passievruchtengeur komt uit een potje. Een zwart potje met knalgele bodycrème waar mijn tienerdochter haar lange, slanke benen mee invet. Samen met de nog hangende douchestoom, roept de geur nu eerder ergernis bij me op. Te straf en te chemisch. Maar volgens mijn dochter duidelijk aangenamer voor de neus dan mijn parfumvrije bodylotion van een merk dat al generaties lang meegaat. Ik besluit mijn ongenoegen voor mezelf te houden en druk mijn appreciatie uit voor de me time die ze zichzelf gunt. En ik bevestig het nut van hydrateren. In mijn tienertijd lag ik daar alleszins niet van wakker, misschien net omdat er toen nog geen potjes met passievruchtengeur bestonden. Vergeefse moeite, zo blijkt. Haar blik verraadt dat ze mijn achterliggende gedachten kan lezen. “Ja, ja, ik zal seffens het raam openzetten”, zegt ze grimmig. En ik voel haar denken dat ik een zeurkous ben.

©De Puzzelaar

Woordzoeker

Met de overgebleven letters kan je dit woord vormen:

32

IN-Z magazine

Ik heb het er altijd al een beetje moeilijk mee gehad. Die badkamergeuren. Zo kocht mijn zoontje onlangs een peperdure deo omdat zijn vrienden van de volleybal ook dwepen met sprays die ze eigenlijk nog niet nodig hebben. Want hun zweet ruikt nog jong en fris. Als ze al zweten. Blijkbaar worden ook deo geurtjes specialer met de dag. Geen marine of aqua, maar tropisch hout, wilde thee en cactus. Nu heb ik wel nog nooit aan een cactus geroken, maar het zou me verwonderen als die zo straf riekt als de deo die mijn zoon spuit. In onze badkamer dan nog wel. En meestal net voordat ik mijn tanden wil gaan poetsen. Misschien ben ik inderdaad wat ouderwets, maar ik vind het maar niks. Die intense geuren die zich ongevraagd opdringen tussen het fris van mijn tandpasta.

Helemaal zot word ik van nagellakgeuren. En van remover die je meteen naar adem doet happen. Als mijn dochter haar vriendin uitnodigt voor een slaappartijtje, hebben we gegarandeerd prijs. Op uurtjes die ik eerder als nachtelijk beschouw maar die mijn dochter nog tot de avond rekent, wordt de badkamer dan één groot manicure salon. Nu wilde ik toen we bouwden wel een ruime badkamer met voldoende plek voor al dat soort dingen. Maar dit had ik echt niet voorzien. En mijn man ook niet. Want ook hij rolt af en toe met de ogen als zijn reukorgaan weer eens ongewenst geprikkeld wordt. Toch kan hijzelf er ook wat van. Hoewel dat dan weer eerder de schuld van mijn schoonmoeder is. Die koopt hem al jaren na mekaar voor Kerstmis een setje Kneipp kruiden om in bad te doen. Eucalyptus, want dat zou helpen tegen verkoudheden. De link tussen badolie en ziektekiemen is me nog steeds niet duidelijk. Maar wat ik wel weet, is dat mijn ogen tranen als ik na zo’n eucalyptusbad de badkamer betreed. Gelukkig is het flesje bijna leeg en duurt het nog even vooraleer het weer Kerstmis is. Gisteren viel ik toch echt bijna achterover. Ik had een dagje recup en profiteerde van de poetsmicrobe die me eindelijk nog eens te pakken had. Na de keuken, de slaapkamers en de gang, nam ik ook het toilet en de badkamer goed onder handen. Want onderzoek heeft bewezen dat negentig procent van de vrouwen zich minder depressief voelt na een grondige poetsbeurt. Niet dat ik me echt down voel de laatste tijd. Maar een opkikkertje kan iedereen wel eens gebruiken. In een mum van tijd toverde ik weer glans op de tegeltjes en rook alles citroentjesfris. Zo kan iedereen seffens big smilend aan het weekend beginnen, dacht ik optimistisch. Dat was duidelijk buiten het opmerkingsvermogen van mijn dochter gerekend. Toen ze van school kwam, uitte ze meteen haar ergernis aan de volgens haar overweldigende citrusgeur (ze zei er nog iets onthutsend bij, maar dat laat ik nu even achterwege). Dat kan ik dus echt niet begrijpen. Wie kan er nu niet tegen de geur van een paar citroentjes?

IN-Z magazine

33


OPLEIDING VOLGEN?

K A M H U S D E N A D P O B R E

F E R A N C O E S G E K E I S D A T B S I T E O OO R T R O L E M R L S P A L OO D T A I L O S K P R E T E K A L K A R I K I N I D E R A

C R C U R E UM E D R E U Z G E L T I I N N N T E E N R T

C H A S X P E R R A K S I E A O T C E S L A S F E G S

M I R

S P L E E T

A B T O V D E E R M I S A I T R I O R N E

S O S A A K R Ÿ S T S P Ÿ T

A

N

T

O

N

C

O

G

E

N

F

A

M

V

E

R

D

A

C

H

T

E

R

L

O

R

U

U

T

N

O

V

A

E

E

T

D

R

Y

B

O

T

M

O

D

T

T

E

F

N

O

R

M

I

M

N

T

F

U

R

E

N

A

O

E

U

I

K

E

I

P

E

I

B

I

H

F

V

S

E

A

G

M

G

L

E

E

A

T

K

S

I

M

N

O

O

R

G

P

I

R

T

A

N

C

A

C

B

E

O

U

L

J

G

R

P

O

A

O

A

V

R

I

E

N

D

I

N

J

E

L

A

M

A

S

K

E

R

S

M

F

E

P

S

Oplossing:

s.be/workshops

MEER INFO? www.eurosy

EUROSYS WORKSHOPS VOOR PARTICULIEREN

WAT?

Google Apps

Ontdek de kracht van Gmail, Drive en Docs!

Windows 8

©De Puzzelaar

KAPSALON

A F N L A M WE

! W EU NI

Oplossing puzzels pagina 31 en 32

€40 EIDING PER OPL

Vlot overweg met het nieuwste Microsoft besturingssysteem!

Apple Tablets

FONKEL

Leer werken met je Apple iPad.

Een mooi resultaat hangt voor een belangrijk deel van gezonde en vitale werknemers af. Hiervoor kunt u een beroep doen op Mensura, specialist op vlak van preventie, veiligheid en gezondheid. Met advies en oplossingen, van het strikt wettelijke tot zoveel meer.

Apple IOS

Leer werken met je nieuwe Apple laptop of PC.

Android Tablets Leer werken met je Android tablet.

VOOR HEM / HAAR J. Smeetslaan 6 3630 Maasmechelen 089 35 72 60

di wo do vr za

9.00 - 18.00 9.00 - 18.00 9.00 - 19.00 8.30 - 18.00 8.00 - 16.00

SURF &WIN!

Je boekt pas resultaat als iedereen er staat.

Surf snel naar de website inz.eurosys.eu Vul de code 102013 in en maak kans op een gratis opleidingsvoucher t.w.v. 40 euro!

EuroSys Megastore Herkenrodesingel 85a 3500 Hasselt

www.mensura.be

Preventie en Bescherming | Absenteïsme | Kinderbijslag

Why VZW IN-Z moved to the Ondit Cloud

20130725_AD_87X118_portrait_NL.indd 1

25/07/13 14:01

Isolatie

in handen van de vakman Challenge

Stable, scalable and performant IT infrastructure, absorb rapid growth, limited in house IT knowledge, no disaster recovery plan.

Solution

Ondit cloud infrastructure, integrating servers, storage but also virtual desktops. Managed Services with 24/7 monitoring and support.

Main benefits

Today VZW IN-Z can rely on an environment that allows growth without any impact and a transparant pricing. The whole infrastructure is centralized managed and monitored by Ondit's support center, leading to a more stable and performant environment.

Met zolderisolatie en na-isolatie van uw spouwmuur bespaart u tot 30 % op uw verwarmingskosten, nú en in de toekomst.

2%

nú extra korting voor alle lezers IN-Z magazine*

Managed services Data Center services Cloud & Hosting services

info@ondit.eu - www.ondit.eu

Sint-Jobsesteenweg 102 B -2930 Brasschaat T +32 3 217 44 50 F +32 3 217 44 59

Vraag GRATIS diagnose aan www.eltherm.be of bel 016 65 51 80 * IN-Z magazine vermelden bij aanvraag


Rugklachten? Zit- of slaapproblemen? Rugvriendelijk op uw maat

Ontdek bij Sit & Sleep

9 Onze zit- en slaapanalyse 9 Onze prijsgarantie 9 Onze tevredenheidsgarantie 9 De wetten van gezond zitten 9 De wetten van gezond slapen 9 Onze rugvriendelijke producten 9 Ons respect voor ieders budget 9 Ons advies over alle zit- en slaapsystemen

E E E E E E E E

9 Hoe u een miskoop vermijdt 9 Onze testservice 9 Ons thuisadvies 9 Ons gratis informatieboekje

E E E E

rond gezond zitten en slapen (aanvragen op nummer 016/29.45.63 leuven, 011/76.54.76 hasselt, 03/289.68.81 antwerpen)

Uw rug staat centraal bij ons, een leven lang.

Onze licentiaten lichamelijke opvoeding en kinesitherapie beantwoorden graag al uw vragen rond gezond zitten en slapen in onze showroom. Kom gerust eens proefliggen of -zitten. Tervuursevest 30 • 3000 Leuven (a/d Naamsepoort, tegenover Delhaize, slechts 1 km van het ziekenhuis) Tel. 016 29 45 63 • Fax 016 29 45 65 E-mail: leuven@sit-and-sleep.be

www.sit-and-sleep.be

DE ADVIESZAAK VOOR GEZOND ZITTEN, SLAPEN EN WERKEN De advieszaak voor gezond zitten, slapen en werken

Open: 10.00 u - 18.30 u. • za 10.00 - 18.30 u. • zo. 14.00 18.00 u. • Maandag gesloten • Zondagnamiddag open

Sit & Sleep Antwerpen Ernest Van Dijckkaai 1 2000 Antwerpen Sit & Sleep Leuven Tervuursevest 30 3000 Leuven Sit & Sleep Hasselt Genkersteenweg 299 3500 Hasselt

IN-Z magazine najaar 2013  
IN-Z magazine najaar 2013  
Advertisement