Page 1

voorjaar 2019

Boost je relatie Zes supertips

Onderweg met de e-tuktuk De Merode, prinsheerlijk platteland

Ik mag zijn wie ik ben Werkbaar werk met ruimte voor groei


In dit nummer

3 Vooraf 4 Welkom 6 Fashion 8 IN-Z dossier

"Ik mag zijn wie ik ben"

Werkbaar werk bij vzw IN-Z

12 Smakelijk

Gezond ontbijten

14 Samenleven

Huizenruil, een aanrader!

‘‘Als je van huizenruil geproefd hebt, wil je niet meer anders op vakantie gaan.’’

8

24

18 Ontdekken

Onderweg met de e-tuktuk

Prinsheerlijk flaneren door De Merode

22

Welzijn & gezondheid Boost je relatie

24 Passie

“Levensloop Sint-Truiden is mijn kindje”

‘Vechter’ Marianne Philippaerts

14

28 Creatief

Veelzijdig bloemenframe

30 Wonen

Trendy terraskamer

32 Puzzelpret 33 Column 2

met volle inzet

18


VOORAF

Stem

COLOFON Met volle inzet – voorjaar 2019 Uitgave van vzw IN-Z Verantwoordelijke uitgever: Ruth Claes – Schaapsdries 2, 3600 Genk Oplage en frequentie: Met volle inzet verschijnt elke 6 maanden op 50.000 ex. Redactie: Kathleen Wolfs, Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi Eindredactie: Kathleen Wolfs Werkten mee: Nicky Bertrand, Tekstueel Vormgeving: Comkommer Fotografie: Suzy Schrijvers, Veerle Bormans Suggesties of opmerkingen? info@metvolleinzet.be Adverteren in Met volle inzet? thierry.severi@in-z.be tel. 089 32 28 10 De inhoud van de advertenties valt onder uitsluitende verant­woordelijkheid van de adverteerders.

Binnenkort is het weer zover. Dan trekken we allemaal naar het stemhokje. Met twee kinderen die net de kiesplichtige leeftijd hebben bereikt, voelt dat een beetje aan als een gezinsuitstap. De gezins­ uitstap die er nooit meer van komt, terwijl ik er stiekem toch naar blijf hunkeren. Vroeger trokken we naar zee, de Ardennen of pretparken. Vandaag worden mijn uittips hooguit onthaald op een opgetrokken wenkbrauw. Of een overvolle agenda, want jongvolwassenen hebben altijd wel iets te doen in het weekend. Dus fladderen we meestal maar wat rond met zijn tweeën. En blader ik zo nu en dan in een van de vele fotoalbums die bol staan van de gezinsuitstapjes. Ik kijk al uit naar het resultaat. Van de verkiezingen, bedoel ik. En ik prijs me gelukkig dat ik mag gaan stemmen. Dat mag nog maar zeventig jaar. Als vrouw. Voor het parlement. Daarvoor konden vrouwen hun stempel niet drukken op de politieke agenda, tenzij hun man of zoon was gesneuveld aan het front. Bij IN-Z heeft iedereen een stem. IN-Z kneedt jobs op maat en haalt het unieke in elke medewerker naar boven. Dat levert werkbaar werk op, zoals Carine schetst op pagina 8. En zij kan het weten, met twintig jaar dienst op de teller. Ook Marianne (p. 24) laat haar stem horen. Zij zet zich al jaren met hart en ziel in voor het goede doel. Terecht, want wie blijft geloven in zijn missie, kan water in wijn veranderen. Net zoals die straffe madammen die ooit op de barricaden stonden voor vrouwenstemrecht. Wat niet is, kan dus zeker nog komen. Benieuwd of dat ook geldt voor die gezinsuitstap.

Kathleen

Meer weten over IN-Z? www.in-z.be Niets uit deze uitgave mag over­genomen, gekopieerd of gereprodu­ceerd worden zonder schriftelijke toe­­stem­ ming van de redactie. Verboden op de openbare weg te gooien.

Thierry, Liesbeth, Veerle en Kathleen

de redactie

met volle inzet

3


WELKOM

WELKOM Stap mee in ons verhaal en laat je verrassen, inspireren en informeren.

Wie zijn wij? Met volle inzet is het halfjaarlijks magazine van vzw IN-Z, een duizendpoot in de sociale economie. IN-Z (spreek uit: inzet) verleent kwalitatieve diensten in de domeinen zorg, huishoudhulp,

Training en begeleiding De activiteitenboom van IN-Z is een tak rijker. Door overname van vzw Agora, biedt IN-Z voortaan ook training en begeleiding aan. Zowel voor werknemers als werkgevers of werkzoekenden. Zo wil IN-Z nog beter inspelen op de evolutie van de arbeidsmarkt.

Heb jij een vraag naar training of begeleiding? Contacteer IN-Z vrijblijvend via 011 57 01 60 of trainingenbegeleiding@in-z.be.

kind & vrije tijd, onthaal & toerisme, groen & klus en training & begeleiding. Boordevol warmte en met volle inzet. Net zoals dit magazine.

Vrienden door dik en dun Een topper in het lijstje van vzw’s met de sympathiekste namen, dat is vzw Vriendschap. Deze vrijwilligersorganisatie uit Hasselt omarmt mensen over de grenzen van inkomen en afkomst heen. Via sociaal restaurant Klavertjevier biedt Vriendschap een fijne ontmoetingsruimte en betaalbare warme maaltijden aan wie daar nood aan heeft. IN-Z staat borg voor de voortzetting van Vriendschap, die op zoek was naar nieuw bloed. Wil jij

Vriendschap steunen? Neem een kijkje op vzwvriendschap.be.

4

met volle inzet


WERKEN BIJ IN-Z

Hart voor poetsen? Steek jij graag de handen uit de mouwen en ben je gemotiveerd om te poetsen bij mensen thuis? Solliciteer dan voor poets- en huishoudhulp bij IN-Z. Je krijgt werk dicht bij huis en mag zelf aangeven op welke momenten je wel of niet wil werken. Bovendien kan je rekenen op heel wat ruggensteun en ruimte om te groeien. Ontdek op

Dubbel gewonnen!

Award voor IN-Zetje

blz. 8 wat werken bij IN-Z betekent.

2X AANRADER

Dikke pluim voor IN-Zetje, het project voor preventieve gezinsondersteuning van IN-Z in Beringen. Voor haar inspanningen op het vlak van sociale integratie en armoedebestrijding ontving zij een award van de BNP Paribas Fortis Foundation. Met het bijhorende financiële schouderklopje kan IN-Zetje haar ontmoetingsruimte nog kindvriendelijker en laagdrempeliger maken. In totaal bekroonde de foundation vierentachtig Belgische vzw’s die strijden tegen sociale uitsluiting van kansarme kinderen en jongeren. Meer info op foundation.

bnpparibasfortis.be.

Onthaasten met de e-tuktuk

Stroop … jammie!

Vanaf de paasvakantie bollen ze weer, de e-tuktuks van vzw Kempens Landschap en Gemeente Laakdal. Daarmee kan je met vijf personen uren rondtoeren op het platteland van de Merode. IN-Z verzorgt het bezoekersonthaal aan de voormalige stoomzagerij in Laakdal. Zo is een goede start meteen verzekerd.

Wil je het boeiende verhaal van het Haspengouwse fruit ontdekken? Kom dan vanaf april naar de gerestaureerde stroopfabriek van Borgloon. In het gloednieuwe fruitbelevingscentrum leer je alles over de verwerking van fruit tot stroop. Enthousiaste IN-Z-medewerkers verwelkomen je met een zoete glimlach en bakken er de lekkerste stroopwafeltjes.

Reserveer je rit op etuktuks.be of proef de sfeer op blz. 18.

Adres: Toeristisch onthaal en Fruitbelevingscentrum, Stationsplein 8 in Borgloon.

Jouw reactie is welkom – Wil je graag iets vertellen aan het redactieteam? Of wil je rea­geren op een artikel dat verscheen in Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be

En de winnaar is … Opgeruimd staat netjes. En voor Godelieve De Smet uit Bilzen is het helemaal gratis. Zij won de jaarlijkse wedstrijd ‘1 jaar gratis’ en krijgt wekelijks drie uur poets- en huishoudhulp van IN-Z in 2019. Proficiat!

Tekst: Kathleen Wolfs | Fotografie: Suzy Schrijvers met volle inzet

5


FASHION

Zwierig en kleurrijk HET VOORJAAR IN s.Oliver € 29,99

& Other Stories € 89

Kleurrijke jurken en rokken zijn must haves dit voorjaar.We gaan voor lange, wapperende modellen die helemaal passen bij een roman­ tische kledingstijl. Ook met je accessoires mag je voor ruches en franjes gaan. De romantische stijl wordt hiermee verdergezet.

s.Oliver € 19,99

Voor wie op zoek is naar een nieuwe handtas, gaat dit voorjaar ‘less is more’ zeker niet op. Grote, XXL handtassen zijn hot. Ook hier mag kleur niet ontbreken. De meeste fashionista’s dragen sandaaltjes aan hun voeten deze zomer. Zilver is de grote favoriet. En de hak wordt even verbannen uit het modebeeld.

Comma € 119,99

s.Oliver € 49,99 Scapa € 259

Zara € 49,95 Fiamme € 179 Samenstelling & tekst: Liesbeth Gerits, Veerle Bormans

6

met volle inzet


De eerste zonnestralen lachen ons tegemoet. Hoogste tijd om weg te dromen bij wat het voorjaar ons te bieden heeft aan nieuwe modetrends. Lange jurken en rokken in felle kleuren maken het mooie weer. Klaar om plaats te maken in je kleerkast en te gaan shoppen? Wij geven je graag tips en advies.

Liesbeth foto: & Other Stories met volle inzet

7


8

met volle inzet


IN-Z DOSSIER

“Ik mag zijn wie ik ben” Werkbaar werk bij vzw IN-Z

Wie ooit solliciteerde, kan ervan meespreken. Werkgevers stellen vaak torenhoge verwachtingen. Vacatures lonken naar Miss Flexible of Mister Perfect. Jobs zijn van het te nemen of te laten-type. Vzw IN-Z gooit het over een andere boeg. Stafmedewerker organisatie & talent Lesly Vandecaetsbeek en medewerker huishoudhulp Carine Van den Brandt ontsluieren hoe IN-Z de drempel laag en de power hoog houdt. Een boeiende babbel over werkbaar werk.

I

n een ver verleden ontstond vzw IN-Z als kind van zijn tijd. Een tijd waarin velen hunkerden naar werk, terwijl anderen een steeds grotere hand hulp aan huis vroegen. IN-Z draaide de deksel op het potje. De vzw creëerde jobs zonder veel barrières in dienstverlening aan huis. Later ook in collectieve diensten. Vandaag telt IN-Z duizend tweehonderd medewerkers die actief zijn in de domeinen huishoudhulp, zorg, kind & vrije tijd, onthaal & toerisme en groen & klus. Stafmedewerker organisatie & talent Lesly Vandecaetsbeek: “Zolang er vraag is naar laagdrempelige dienstverlening en nood is aan activering, blijven we jobs creëren. Jobs die haalbaar zijn voor een brede groep van mensen. Ook voor personen die achter het net van de arbeidsmarkt vissen.”

Totaalplaatje

De hamvraag is: wat maakt een job haalbaar? Volstaat het om de instapdrempel op het vlak van scholing of werkervaring glad te strijken? Lesly Vandecaetsbeek: “Wie bij IN-Z solliciteert, moet geen diploma of jobervaring kunnen voorleggen. Van onze medewerkers in de basiswerking vragen we vooral motivatie. Toch is er meer nodig om een job werkbaar te maken. De job moet passen bij de persoon in zijn totaliteit. Bij zijn talenten en mogelijkheden. En bij zijn omgeving. Daarom kneden we elke job op maat. Dat begint al tijdens het sollicitatiegesprek. We bekijken samen met de kandidaat op welke momenten hij wel of niet inzetbaar is. Die mogelijkheden spiegelen we aan de noden binnen IN-Z. We rekken hier en daar wat

met volle inzet

9


IN-Z DOSSIER

uit, totdat de puzzel gelegd is. Een puzzel waarin beide partijen zich kunnen vinden.”

Groen, oranje, rood

Voor Carine Van den Brandt, al twintig jaar actief als medewerker huishoudhulp bij IN-Z, past de puzzel perfect. “Ik werk voornamelijk bij oudere mensen thuis. Daar neem ik de huishoudelijke klusjes voor mijn rekening en draag ik bij aan een zo aangenaam mogelijke oude dag. Dat doe ik met hart en ziel. Maar het vergt veel van me. Om die reden las ik midden in de week een vaste rustdag in. Dat kan bij IN-Z. We mogen ons uurrooster indelen in groene, oranje en rode zones. Groen staat voor beschikbaar, rood voor niet beschikbaar, oranje voor beschikbaar onder bepaalde voorwaarden. Die flexibiliteit geeft me vrijheid en ademruimte. Ik moet me niet wringen in een strak werkschema. Bij IN-Z mag ik zijn wie ik ben.”

“We mogen ons uurrooster indelen in groene, oranje en rode zones. Die flexibiliteit geeft me vrijheid en ademruimte.” – Carine

Werk versus gezin

Lesly Vandecaetsbeek: “Een sociaalflexibele arbeidsorganisatie brengt de balans tussen arbeid en privé in evenwicht. Dat maakt de job aantrekkelijk, zeker voor mensen in een gezinscontext die wat meer planning vraagt. Per honderd medewerkers bij IN-Z tellen we vijftien alleenstaande ouders. Zij zijn blij dat ze hun werk kunnen afstemmen op de schoolbel. Idem dito voor medewerkers die hun job combineren met een opleiding of met de zorg voor een hulpbehoevend familielid. Bij IN-Z schuiven we graag de puzzelstukjes in elkaar. Op het vlak van mobiliteit doen we precies hetzelfde. Heeft de werknemer geen auto? Dan zoeken we samen naar slimme alternatieven zoals het openbaar vervoer of de e-bike. IN-Z

Lesly Vandecaetsbeek

10

met volle inzet

Carine Van den Brandt

biedt haar werknemers elektrische fietsen aan waarmee ook in privétijd mag gefietst worden. Hoe meer werknemers we op de pedalen krijgen, hoe beter. Voor de gezondheid, voor het milieu … maar vooral voor het eigen comfort. Want wie elektrisch trapt, geraakt in een mum van tijd op zijn locatie. Zonder fileleed of parkeerproblemen.”

Extra’s

Met jaarlijks zo’n zevenhonderdduizend uren dienstverlening aan huis, leggen de medewerkers van IN-Z heel wat kilometers af. Carine Van den Brandt: “Wie niet met de fiets rijdt, ontvangt daar kilometervergoeding voor. Een voordeel bovenop ons maandelijks loon. Zo zijn er meer. We krijgen elektronische maaltijdcheques, een eindejaarspremie en korting in een aantal winkels. En we genieten extra verlofdagen

gekoppeld aan onze leeftijd. Toch apprecieer ik het immaterieel loon nog het meest. De waardering voor wie we zijn en wat we doen. De dankbaarheid van de klant die een kaartje geeft voor je verjaardag. En de collegiale sfeer. Want ook al werken we bij klanten thuis, toch zien we onze collega’s zo nu en dan. Tijdens een intervisie of een bijeenkomst in het kader van een project. Of op de nieuwjaarsreceptie, de zomerbarbecue of het personeelsfeest. En buiten de uren zien we elkaar in de personeelsgroep op Facebook. Want ook die verbindt ons met elkaar (lacht).”

Talent

Flexibele uurroosters, slim vervoer en verbinding zijn bouwstenen van werkbaar werk. Het valoriseren van talent vormt het cement. IN-Z zet sterk in op het ontdekken


een huisgezin dat begeleid samenwoont maar niet graag zelf in de potten roert. Ik vind het super dat ik zoveel van mezelf mag leggen in mijn werk.”

Hart voor poetsen

en ontwikkelen van talenten. Dat zag ook Voka - Kamer van Koophandel Limburg die deze sociale-economieonderneming in 2017 de HR-award uitreikte. Carine Van den Brandt: “Voor ik bij IN-Z begon, heb ik achttien jaar in de horeca gewerkt. Ik kookte bijzonder graag en groeide door tot chefkok. Maar ik ging kapot aan het tempo. Na een burn-out kwam ik bij IN-Z terecht. Daar moest ik mezelf niet voorbijhollen. Ik werd ingezet op mijn sterktes. Het huishouden beredderen, met de koksmuts op bij wijze van spreken (lacht). Maar ook en vooral respectvol omgaan met mensen die een handje hulp kunnen gebruiken. Voor mijn klanten kook ik maaltijden met liefde. Aangepast aan hun specifieke behoeften. Deze week bereidde ik verse vidé voor een parkinsonpatiënt die moeite heeft met kauwen. Ik maakte rijstpap met stevia voor een tachtiger die op zijn suiker moet letten. En ik bereidde kipschnitzel met jagersaus vergezeld van bloemkool met hollandaisesaus en aardappelpuree voor

Lesly Vandecaetsbeek: “In de mate van het mogelijke geven we werk dat aansluit bij ieders talent. Maar we geloven ook heel erg in het groeipotentieel. Daarom gaat elke medewerker samen met zijn persoonlijke begeleider op ontdekkingstocht. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Waarin kan ik nog groeien? Wat wil ik bereiken? Samen stellen ze een ontwikkelingsplan op en zoeken ze naar handvatten om dat plan te realiseren. Talent ligt trouwens vaak in een klein hoekje. Zo kunnen mensen die al veel waters doorzwommen echte plantrekkers zijn. Dat komt goed van pas in onze sector. Wie poetst of strijkt bij jonge gezinnen die overdag uit werken zijn, moet ook zijn mannetje kunnen staan. Bijna duizend van de duizend tweehonderd medewerkers van IN-Z werken als huishoudhulp in het systeem van de dienstencheque. Dat mogen er gerust nog wat meer zijn. Want de

“Talent ligt vaak in een klein hoekje. Zo kunnen mensen die al veel waters doorzwommen echte plantrekkers zijn.” Lesly

vraag naar poetshulp is groot. Wie een hart heeft voor stofzuigen, stofvegen, dweilen, de badkamer kuisen, de ramen wassen ... mag dus zeker aankloppen.”

Starters

Starters mogen rekenen op een warm onthaal. Ook wanneer ze om de een of andere

reden wat extra ondersteuning nodig hebben. Lesly Vandecaetsbeek: “Wie zich wat onzeker voelt bij de start, mag op pad gaan met een meter of peter. Dat is een ervaren medewerker die de nieuweling de kneepjes van het vak leert. Wanneer meer intensieve ondersteuning aangewezen is, neemt een werkvloerbegeleider de starter onder zijn vleugels. Ook anderstaligen kunnen rekenen op extra support. Zo verduidelijken we belangrijke administratieve documenten aan de hand van pictogrammen. We organiseren praatgroepen om het Nederlands taalgebruik te stimuleren. En we reiken T.O.P.-kaarten aan. Dat zijn taalondersteuningskaarten met taakverduidelijkende prenten, ontwikkeld door het vormingsfonds van de sector dienstencheques.”

Warm

Carine Van den Brandt: “Die ruggensteun maakt echt wel het verschil. Want ook na de start laten ze je niet in de kou staan. Als ik vragen heb, mag ik altijd bellen of mailen. Heb ik nood aan een babbel? Dan maakt mijn begeleider tijd voor me. Twee keer sleurde mijn begeleider me met veel geduld door een moeilijke periode. Eerst toen mijn moeder stierf, later toen mijn gezondheid op een lager pitje stond. Maar zelfs als alles vlot verloopt, voel je die denkbeeldige schouderklop. Ik zal nooit vergeten dat ik door mijn begeleider werd vergeleken met een zonnebloem in het veld. Het gaf me nog meer kracht om het zonnetje in huis te zijn bij klanten die me nodig hebben. Als ik IN-Z zou moeten vergelijken met iets, dan denk ik aan een kersenpitkussen. Ieder van ons is een klein pitje. Maar samen stralen we enorm veel warmte uit. Voor mij bestaat er geen twijfel. Ik blijf bij IN-Z werken tot aan mijn pensioen. Als ik mag, zelfs nog ietsje langer (lacht).”

Wil jij ook werken bij IN-Z? Ontdek de vacatures van IN-Z op in-z.be Tekst: Kathleen Wolfs | Fotografie: Suzy Schrijvers

met volle inzet

11


GEZOND ONTBIJTEN Wist je dat IN-Z lekker kan koken voor jou? Kijk op in-z.be

"Heerlijk om je ontbijt te starten met pannenkoeken. Nog beter als ze gezond zijn. Deze pannenkoeken zijn gemaakt met boekweitbloem (=glutenvrij) en groenten. Ze passen dus perfect in het thema gezond ontbijten!�

12

Veerle met volle inzet


PANNEN KOEKEN Wortel­ pannenkoeken Ingrediënten voor 4 ronde pannenkoekjes: • 100 g boekweitbloem • 145 g wortel • 125 ml melk (of een plantaardig alternatief zoals havermelk, rijstmelk,…) • 2 eieren • 1 tl bakpoeder • ½ tl kaneel • 1 el ahornsiroop en extra voor over de pannenkoeken • een paar el skyr of Griekse yoghurt • grof gehakte pecannoten Bereiding 1. Mix in de keukenrobot de fijn gesneden wortels en eieren. 2. Voeg hierbij de boekweitbloem, de melk, de kaneel, het bakpoeder en de ahorn­ siroop. Je krijgt dan een vrij dik beslag. 3. Bak de pannenkoeken in een kleine pan gaar. 4. Doe een paar eetlepels skyr op je pannenkoek. Giet er de ahornsiroop over en bestrooi met de gehakte pecannoten. Je kan er ook nog verse bosbessen of ander fruit overheen doen.

Tekst en fotografie: Veerle Bormans

VARIANT

Banaan­ pannenkoeken Ingrediënten voor 4 ronde pannenkoekjes: • 50 g boekweitbloem • 1 banaan • 1 ei • 125 ml melk of een plantaardig alternatief • ½ tl lijnzaad • 1 tl kaneel • fruit naar keuze (bv. bosbessen of frambozen) Bereiding 1. Mix in de keukenrobot de banaan met het ei. 2. Voeg dan de boekweitbloem en de kaneel toe. Het lijnzaad schep je na het mixen onder het beslag. 3. Bak de pannenkoekjes in een kleine pan gaar. 4. Werk af met fruit zoals bosbessen of frambozen.

SMAKELIJK

Je hebt allerlei soorten bananenbrood. Je kan het eten als ontbijt of als gezond tussendoortje. Tijdens het bakken ruikt het heerlijk in de keuken. Ingrediënten • 2 rijpe bananen (ik kies voor biobananen) • 3 eieren • 120 g amandelmeel • 1 el wijnsteenbakpoeder • 1 el kokosolie • 1 el kaneel • zeezout • 50 g grof gehakte amandelen • 2 el amandelschilfers • handvol bosbessen Bereiding 1. Mix in de keukenrobot de eieren met de bananen, het amandelmeel, het bakpoeder, een snufje zeezout en de kaneel. 2. Laat ondertussen het kokosvet smelten en voeg toe aan het beslag. 3. Meng onder het beslag de gehakte amandelen en de bosbessen. 4. Giet alles in een cakevorm en strooi er de amandelschilfers over. 5. Bak het bananenbrood gedurende 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven (180°). Controleer na 40 minuten of het brood gaar is.

Tip

Je kan het bananen­ brood eten als ontbijt met yoghurt en bos­ bessen. Het bananen­ brood is ook ideaal voor tussendoor. Je kan het in sneetjes snijden en bewaren in de frigo of in de diepvriezer.

met volle inzet

13


Katleen en haar gezin houden van reizen en kiezen steevast voor een atypische reisformule:

huizenruil

14

met volle inzet


SAMENLEVEN

“Als je van huizenruil geproefd hebt, wil je niet meer anders op vakantie gaan!” De woning van Katleen Paulussen ademt rust en gezelligheid uit. Het is een huis waarin je je meteen thuis voelt en waarvan je denkt: hier zou ik kunnen wonen. En dat is de gedachte die zo’n vijftig mensen de afgelopen vijf jaar vast en zeker hebben gehad. Want Katleen en haar gezin houden van reizen en kiezen steevast voor een atypische reisformule: huizenruil. Daarbij brengen twee gezinnen hun vakantie door in elkaars huis.

Hoe kwam je erbij om aan huizenruil te doen?

“Ik heb het leren kennen via mijn schoonouders. Die deden het al in de jaren negentig. Toch heeft het nog tot 2014 geduurd voor we de eerste keer aan huizenruil gedaan hebben. Vroeger huurden wij altijd een vakantiehuisje. Maar de prijs voor zo’n huisje kan aardig oplopen. Via huizenruil konden we veel goedkoper op vakantie gaan én genieten van meer comfort. Een collega van mij nam het laatste stukje terughoudendheid weg. Hij ging ook al jaren via huizenruil op vakantie en was lovend.”

Hoe reageerde je omgeving toen je vertelde dat je aan huizenruil ging doen?

“Onze vrienden waren verbaasd, maar vonden het toch ‘chic’. Ze vertelden er wel bij dat ze het zelf nooit zouden doen.

“Wij voorzien altijd Belgisch bier, Limburgse vlaai en een videetje of stoofvlees voor onze tijdelijke bewoners.”

De stap was te groot. Mijn ouders waren vooral bezorgd, want we gingen eigenlijk wildvreemden in ons huis laten. Onze buren vonden het ook een gek idee. Maar huizenruil is echt fantastisch! Als je er een keer van geproefd hebt, wil je niet meer anders op vakantie gaan. Vraag dat maar aan onze buren die ondertussen ook enthousiaste huizenruilers zijn.”

Hoe werkt huizenruil in de praktijk?

“Heel eenvoudig. Je registreert je op de website van een huizenruilorganisatie en betaalt je lidgeld. Vervolgens plaats je je huis in de kijker door een advertentie aan te maken. Je beschrijft je huis en de omgeving, en vertelt wat er allemaal te beleven valt in de buurt. Je voegt foto’s toe en vult in wanneer je huis beschikbaar is. Via een filter op de website vinden mensen dan je

met volle inzet

15


SAMENLEVEN

huis. Is er een match? Dan neem je contact op met elkaar en onderteken je het onlinecontract waarin de algemene afspraken én jouw specifieke afspraken staan. Zo is alles ook verzekeringstechnisch in orde. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is afspreken hoe de uitwisseling van de huissleutels zal gebeuren.”

Waar ging je eerste reis naartoe?

“Naar Denemarken. Via de website van huizenruilorganisatie Homelink waren we in contact gekomen met een gezin uit Silkeborg. Wij zijn in de zomer van 2014 tien dagen ingetrokken in het huis van dat gezin, terwijl zij van onze woning hun tijdelijke thuis maakten. Het was wel bijzonder om op Facebook vakantiefoto’s te zien van een gezin dat zich amuseert in ons huis. Onze vakantie in Denemarken was een fantastische ervaring die smaakte naar meer. Ondertussen hebben we al vijftien keer aan huizenruil gedaan, met gezinnen uit Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België ...”

Krijg je een ‘handleiding’ over je nieuwe thuis?

“Ja. De meeste mensen stellen een pakket samen. Daarin zit een handleiding met informatie over praktische zaken, zoals de ophaling van het huisvuil, de recyclageregels, de werking van de elektrische toestellen, de plaats van de nutsvoorzieningen, de verzorging van de huisdieren, … Vaak staat er ook een typisch streekgerecht klaar in de koelkast als je aankomt. Wij voorzien altijd Belgisch bier, Limburgse vlaai en een videetje of stoofvlees voor onze tijdelijke bewoners.”

Wat vind je zo aantrekkelijk aan deze formule?

“Het avontuur begint vanaf de eerste seconde. Terwijl de kinderen zich afvragen wie er in hun kamer zal slapen, fantaseer je al over hoe het zal zijn. Het is elke keer weer heel spannend om je nieuwe thuis te ontdekken. En je komt op plaatsen waar

16

met volle inzet

je als toerist nooit zou komen dankzij de tips van de huiseigenaars en de buren. Daarnaast is het een heel ontspannende en comfortabele manier van reizen. Je komt in een huis waar alles is en hoeft niet te slepen met handdoeken, lakens en weet ik wat nog allemaal. En je bespaart natuurlijk heel veel geld waardoor je meer vakantiebudget hebt.”

Zijn er ook nadelen?

“Ik heb nog geen nadelen ondervonden. Het enige onhandige is dat je je bestemming niet kan kiezen. Je kan alleen gaan naar plaatsen waar er een huis beschikbaar is

in de periode dat jij op vakantie kan gaan. Andere huizenruilers vertellen mij weleens dat ze het een nadeel vinden dat hun huis tijdens de vakantieperiode altijd helemaal op orde moet zijn. Maar voor mij is dat een goede reden om elke vakantie een grote schoonmaak te plannen. Echt, ik kan alleen maar positief zijn over huizenruil.”

Aan welke reis hou je de mooiste herinneringen over?

“Aan onze reis naar Barcelona in de zomer van 2018. Dat was onze huwelijksreis. Even hebben we getwijfeld of we wel via huizenruil op huwelijksreis zouden gaan.


WIST JE DIT AL? “Het was wel bijzonder om op Facebook vakantie­ foto’s te zien van een gezin dat zich amuseert in ons huis.”

Maar dat was echt maar even. Die reis naar Barcelona was geweldig. We zijn er op plaatsen geweest die de miljoenen bezoekers die jaarlijks naar daar reizen nog nooit gezien hebben. En we hebben er leuke mensen ontmoet. Als we naar een match van Barcelona willen gaan kijken, hoeven we alleen maar een mailtje te sturen om tickets en verblijf te hebben.”

Zijn er nog plaatsen die je zou willen bezoeken?

“Berlijn en Amsterdam staan hoog op mijn verlanglijstje. Want huizenruil kan ook perfect voor een weekendje weg. Italië zou

ook tof zijn, maar dat is moeilijk. Ik heb nog geen Italianen kunnen overtuigen om naar Genk te komen (lacht). We hebben te veel concurrentie van steden zoals Brugge en Brussel. Maar ik geef niet op!”

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

“Ja. Huizenruil is fantastisch, maar alleen als je ervoor openstaat. Je kan alleen van deze reisformule genieten als je ervoor gemaakt bent en zaken kan loslaten. Anders loop je de hele tijd te piekeren over wat er allemaal verkeerd kan lopen op het thuisfront. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Alle soorten woningen komen in aanmerking voor huizenruil. Van een stadsappartement tot een bungalow op het platteland, van een huisje aan het meer tot een villa in het groen.

Bij huizenruil betaal je als eigenaar voor het water, de elektriciteit en de stookolie of gas die de tijdelijke bewoners van je woning verbruiken. Je doet er dus goed aan om op voorhand op papier te zetten wat normaal verbruik betekent en wie er opdraait voor buitensporige kosten.

Elke verzekeringsmaatschappij kan een ander beleid voeren rond huizenruil. Lees de kleine lettertjes in je verzekeringscontracten of leg je plannen voor aan je verzekeringsmakelaar. Zo weet je zeker dat je verzekering blijft gelden tijdens de huizenruil.

Bron: homelink.org

Wil jij ook jouw verhaal delen met de lezers van Met volle inzet? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk. Tekst: Tekstueel | Foto’s: Katleen Paulussen

met volle inzet

17


Prinsheerlijk flaneren door De Merode

Geel

e-tuktuk Westerlo

Laakdal

Hulshout

Tessenderlo Herselt

De Merode ScherpenheuvelZichem

Aarschot

“Een elektrische tuktuk hoor je bijna niet. Zo kan je echt genieten van de stilte op dit prinsheerlijk platteland.”

Thierry 18

met volle inzet

Diest


ONTDEKKEN

VOEL JE DE KONING TE RIJK Doet de naam De Merode bij jou een (adellijk) belletje rinkelen? Zie je kasteelheren te paard over de velden galopperen, op jacht naar wild? Daar zit wat in. Want het Merodegebied was eeuwenlang bezit van de adellijke familie De Merode. En daar komt de naam van dit indrukwekkende natuurgebied dan ook vandaan. Met volle inzet neemt je mee op ontdekkingsreis door dit prachtige adellijke landschap.

Kasteel Jeanne

de Merode

sterlo

© Toerisme We

Beddermolen ndschap

© Kempens La

D

e Merode is een natuurgebied dat de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant met elkaar verbindt. Het landschap wordt ook wel omschreven als het ‘prinsheerlijk platteland waar Demer en Nete elkaar omarmen en waar abdijen en kastelen het landschap kleuren’. Het strekt zich uit over negen gemeenten en steden: Laakdal, Westerlo, Herselt, Hulshout, Geel, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest en Tessenderlo. Het was prins De Merode die in 2000 zowat 1500 hectare van zijn eigendommen te koop aanbood. Vooral bebost natuurgebied, zo’n 3000 voetbalvelden groot. De Vlaamse regering gaf de Vlaamse Landmaatschappij in 2004 de opdracht om deze bossen en landerijen te kopen. Om zo te voorkomen dat het gebied zou versnipperen. Nu beheren 22 private en publieke organisaties de Merode.

Ga op in het wondermooie decor

De Merode bestaat uit een wonderlijk decor van landbouwkavels, natuurgebieden en bossen. Kastelen en abdijen accentueren de adellijke sfeer die er hangt. Hier kan je je zintuigen verwennen, je culinaire hart ophalen of de

stilte opzoeken. Deze bosrijke gebieden zijn ontzettend waardevol voor tal van planten en dieren. Denk aan de wilde kamperfoelie, het grasklokje en de tormentil. En schrik niet als je opeens een vos, havik of steenmarter voorbij ziet flitsen. Wandelaars en fietsers houden van dit gebied. Niet verwonderlijk dat dit machtige landschap de schrijver Alfons Jozef de Ridder inspireerde. Misschien ken je hem beter onder het pseudoniem Willem Elsschot.

Bezoek een kasteel van de familie De Merode

Ben je nieuwsgierig naar de familie De Merode en wil je eens proeven van het kasteelleven? Bezoek dan zeker een van hun twee kastelen in Westerlo. Het kasteel van prins De Merode is vandaag nog altijd bewoond. Prins Simon de Merode is er kasteelheer. Het spektakel ‘Kerstmagie’ biedt je de kans om het kasteel te bezoeken. Geen zin om zo lang te wachten? Neem dan een kijkje tijdens het zomerse event ‘Historalia’. Het kasteel van gravin Jeanne de Merode is veel recenter gebouwd. Het dateert van het begin van de twintigste eeuw. Sinds 1972 is

met volle inzet

19


ONTDEKKEN

© Kempen.be

Wil je eens een rit maken met een e-tuktuk?

Klompenpad

© Kempens Landschap

Wat dacht je van een ontdekkingstocht per tuktuk? Je weet wel, die Aziatische driewieler, maar dan de elektrische versie ervan. De e-tuktuk dus.

Witput

het eigendom van de gemeente Westerlo en dient het als gemeentehuis. Koppel een bezoek aan een van de tentoonstellingen die er regelmatig plaatsvinden. Wil je dit kasteel als groep bezoeken? Reserveer dan een rondleiding bij de dienst Toerisme van Westerlo. Ook aan kinderen is er gedacht. Zij kunnen in het kasteel terecht voor een belevingsbezoek met een verkleedkoffer en doeboekje. Verkennen, beleven en doen staan daarbij centraal. Een personage spelen in een verhaal over de gravin en andere illustere kasteelbewoners, welk kind droomt daar niet van?

20

Test de e-tuktuk, een elektrische driewieler

Sinds 2018 kan je het prachtige Merodegebied en de Zuiderkempen ook op een totaal nieuwe en milieuvriendelijke manier ontdekken. Wat dacht je van een ontdekkingstocht per tuktuk? Je weet wel, die Aziatische driewieler, maar dan de elektrische versie ervan. De e-tuktuk dus. Aan de negentiende-eeuwse stoomzagerij in Laakdal zijn er zeven e-tuktuks beschikbaar. Maak er dus gerust een groepsuitstap van. Leuk om te weten: IN-Z is ook van de partij! Want vriendelijke IN-Z-medewerkers staan er in voor het bezoekersonthaal.

Met vijf personen per e-tuktuk kan je elke dag (behalve maandag en dinsdag) van 11 tot 16 uur door het Merodelandschap cruisen. De twee routes die voor je zijn uitgestippeld zijn zo’n 50 kilometer. Je hebt tijdens de rit voldoende tijd om te picknicken, te lunchen of een terrasje te doen. De tablet die je meekrijgt, toont je de weg. Je kiest voor de landbouwersroute of de landschapsroute: De landbouwersroute brengt je langs verschillende landbouwbedrijven in Laakdal en Herselt. Je ontdekt wat er allemaal groeit op hun velden en in hun serres. Een aanrader als je graag meer wil weten over het leven van landbouwers en over De Merode. De landschapsroute toont je mooie domeinen van het Kempens Landschap. Ken je de Witput in Herselt al? Dat is een historisch ven dat midden in landbouwgebied ligt. Of houd even halt bij de Beddermolen in Westerlo. Die maakt deel uit van een typisch Kempens molenerf. Elke eerste en derde zondag van de maand kan je de molen bezoeken. Vergeet ook het klompenbelevingspad in Laakdal niet. Een aanrader met kinderen! Maar neem zeker een paar extra dikke sokken mee. Je voelt hoe het is om met houten klompen over verschillende ondergronden te lopen. Wedden dat het bij je oudere vrienden en familieleden herinneringen losweekt over vroeger?

Meer informatie: www.demerodeonline.be www.etuktuks.be www.historalia.be www.beddermolen.be www.klompenmuseum.be Tekst: Tekstueel | Foto’s e-tuktuk: Suzy Schrijvers

met volle inzet


(H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Kom tot rust en geniet van de natuur! Een charmant en comfortabel gastenverblijf te midden van de Maaslandse natuurpracht

Het voormalige gemeentehuis van Opoeteren werd verbouwd en telt 5 verschillende kamers voor 2, 3 of 4 personen. De kamer op het gelijkvloers is volledig rolstoeltoegankelijk. Onze troef is het uniek concept: kleinschalig, toegankelijk en sociaal met een warm onthaal. Kortom: (H)eerlijk slapen!

‘t Dorpshuys

Schoolstraat 13 Opoeteren-Maaseik tel. 089 86 40 03

www.hetdorpshuys.be

Opoeteren is een rustig dorpje gelegen op de grens tussen het Maasland en het Nationaal Park Hoge Kempen en is dé ideale uitvalsbasis om deze streken te ontdekken. Laat je verrassen door de natuurlijke groene pracht van het Oeterdal met zijn bossen, weiden en wandelpaden die je te voet of per fiets kan ontdekken.

Nu ook verhuur van

e-bikes

Speciale voorwaarden voor onze gasten


e j t s o o B e i t a l re Als pril koppeltje kon je niet van elkaar afblijven. Een knuffel hier, een complimentje daar en wel duizend passionele kussen op een dag. Om van de nachten nog maar te zwijgen.Maar na een aantal maanden fladderen de vlinders in je buik al iets minder hevig. De rust vindt een plekje in je relatie. En je voelt je heerlijk comfy bij elkaar. (Ook) zalig! Toch is het vanaf dat moment een must om aan je relatie te werken en ze zo gezond te houden. Want – achter elk cliché zit een grond van waarheid – liefde is een werkwoord.

Met volle inzet speelt voor een keer voor Doctor Love en geeft je zes tips om je relatie een heuse oppepper te geven.

22

met volle inzet


WELZIJN & GEZONDHEID

s i e v o L r i a e h t in

tip 2 Babbelen, babbelen en nog eens babbelen Open communicatie is de sleutel tot een goede relatie. Wees altijd eerlijk en duidelijk. Heb je bepaalde verwachtingen? Benoem ze. Denk niet te snel: hij weet dat wel of zij kent me toch. Wil je bijvoorbeeld dat je wederhelft de vaat doet, terwijl jij een avondje uit bent? Vraag het dan. Voor jou lijkt dat misschien evident, maar voor je partner is dat niet altijd zo. Zit je midden in een ruzie? Ook dan doe je er goed aan om alles uit te spreken. Ergernissen of frustraties die begraven worden, duiken vroeg of laat weer op.

tip 3 Kies je gevechten tip 1 Keep the faith Een echte killer voor je relatie is wantrouwen. En het begint meestal met iets kleins. Check je voortdurend de gsm van je man of neus je in de agenda van je vriendin? Dan is dat niet zo’n positief signaal. Een relatie is nu eenmaal gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Je drang om elke move van je geliefde te controleren, doet meer kwaad dan je denkt.

Vuile sokken naast de wasmand, rondslingerende schoenen, altijd te laat komen … laten we eerlijk zijn: je kan een hele dag vullen met vitten op elkaar. Maar wat bereik je ermee? Weinig tot niets helaas. Integendeel, al snel word je bestempeld als ‘zeurpiet’ of ‘zeurkous’ en maakt de sfeer in je relatie een serieuze duik. Kies daarom je actiepunten. Wat is er écht belangrijk voor jou? Bespreek die punten op een rustige manier met je partner en leg ook uit waarom je die zo belangrijk vindt. En die andere kleine ergernissen? Daarvoor knijp je een oogje dicht.

tip 4 Maak tijd voor fun met elkaar Work, eat, sleep … repeat! Je dagen lijken soms verdacht veel op elkaar. Dat zorgt voor de nodige sleur in je leven en dus ook in je relatie. Een wekelijks funmomentje is daarom een superidee. Ga samen voor een nieuwe leuke hobby – swing er bijvoorbeeld op los of volg een wijncursus – of organiseer een vaste date night. Wedden dat zo’n avondje met twee verkwikkend werkt?

tip 5 Zwier schermpjes aan de kant Een berichtje op WhatsApp, een nieuwe Facebookpost van je grappige collega … het is zo verleidelijk om snel je smartphone of tablet even te checken. Uit onderzoek leren we dat dat een afknapper van formaat is tussen koppels. Leg daarom je ‘digitale vrienden’ ver uit het zicht of zet ze op gepaste tijden op ‘stil’. Zo is er niets wat je afleidt van je partner.

tip 6 Koester samen herinneringen Elke relatie kent hoogtes en laagtes. Zit je eens in een dipje? Duik dan zeker even in je oude foto’s of video-opnames. Je (her)ontdekt zo waarom je voor elkaar koos en wordt je weer bewust van de bijzondere en toffe kantjes van elkaar. Het is een doeltreffend trucje om uit je negatieve spiraal te komen.

met volle inzet

23


Š Robert Roelandt

24

met volle inzet


PASSIE

‘Vechter’ Marianne Philippaerts zet zich al jaren met hart en ziel in voor Levensloop

“Levensloop Sint-Truiden is mijn kindje”

A

ls de deur van de gezellige woning van IN-Z-medewerker Marianne openzwaait, verwelkomt de gastvrouw ons, samen met Leonie. Zij is de kat des huizes en zal ons tijdens het hele gesprek nauwlettend in het oog houden. Het is een druilerige dag die in schril contrast staat met de warme blik in de ogen van Marianne. Wanneer de koffie geserveerd is, begint ze aan een pakkend en emotioneel verhaal met een lach en een traan.

Hoe ben je bij Levensloop betrokken geraakt?

“Ik ben zelf een ‘vechter’. Dat is de naam die Levensloop geeft aan mensen die strijden of gestreden hebben tegen kanker. Ik ging vaak naar de sessies yoga en relaxatie voor vechters die de Stichting tegen Kanker op verschillende plaatsen in ons land organiseert. Daar ontmoette ik vrijwilliger Yvette. Zij vertelde me dat de Stichting in Sint-Truiden iets wilde opzetten om het onderzoek naar kanker te steunen. Ze had gezien dat ik heel gedreven was. Volgens haar was ik dan ook de ideale persoon om mee te helpen om iets op poten te zetten. Ik vroeg

een dag bedenktijd en belde haar de volgende dag om te zeggen dat ik meedeed.”

Hoe is Levensloop Sint-Truiden ontstaan?

“Levensloop komt uit Amerika. Door het socialezekerheidsstelsel daar kunnen kankerpatiënten vaak hun rekeningen niet meer betalen. Levensloop zamelt er geld in om die mensen financieel te steunen. Vandaar is het overgewaaid naar Europa. Yvette had een comité samengesteld met mensen zoals ik. En we vonden het een goed idee om Levensloop SintTruiden te organiseren. Nu vinden er op meerdere plaatsen in Vlaanderen Levensloopevenementen plaats waarbij gesponsorde loop- of wandelteams elkaar aflossen in een estafetteparcours van 24 uur. Sint-Truiden was de eerste stad in Vlaanderen die een Levensloop organiseerde! En ik stond mee aan de wieg. Levensloop is mijn passie én mijn kindje (geëmotioneerd).”

Wat houdt jouw inzet in?

“De vechters zijn de vips van Levensloop SintTruiden. Ik heb me van 2010 tot 2015 over hen

met volle inzet

25


© Robert Roelandt

Wat vind je de leukste momenten van Levensloop Sint-Truiden?

“Stiekem hoop ik dat ik met dit interview nog meer mensen kan aanzetten om deel te nemen aan Levensloop Sint-Truiden of om ons team te versterken. Want kanker kan iedereen overkomen!” ontfermd en ervoor gezorgd dat ze tijdens het evenement in de watten gelegd werden. Ik stond in voor de ontvangst, organiseerde een receptie met lekkere hapjes, sloeg een babbeltje met hen en zorgde voor relaxatieen massagefaciliteiten. Kortom, ik waakte erover dat ze zich goed in hun vel voelden. Zorgen voor onze vips gaf me veel voldoening. Maar het kostte ook veel energie en tijd. Bovendien was het vaak erg emotioneel, omdat ik zelf ook een vechter ben. Na vijf jaar was het op. Dat betekent niet dat ik Levensloop Sint-Truiden losgelaten heb. Integendeel. Mij krijgen ze niet klein. Ik geef alles nu een andere invulling.”

We wandelen trouwens ook mee tijdens Levensloopevenementen in andere Limburgse steden. En dit jaar trekken we zelfs naar zee met ons team. De vaste kern van Lotgenoten en Co vormt een hechte vriendengroep. We steunen elkaar door dik en dun en komen regelmatig samen om eens een glas te drinken of te genieten van een lekkere maaltijd op restaurant. Stiekem hoop ik trouwens dat ik met dit interview nog meer mensen kan aanzetten om deel te nemen aan Levensloop Sint-Truiden of om ons team te versterken. Want samen kunnen we nog meer. En kanker kan iedereen overkomen.”

Hoe pak je het dan nu aan?

Wandel je als kapitein van het team Lotgenoten en Co zelf mee?

“Samen met andere vechters en een aantal sympathisanten heb ik het team Lotgenoten en Co opgericht dat bestaat uit een vaste kern van twaalf mensen en veel vrijwilligers. We staan op en gaan slapen met Levensloop. Tijdens het jaar organiseren we initiatieven zoals een barbecue om geld in het laatje te brengen, zodat we onze kosten kunnen betalen en onze kerntaken kunnen uitvoeren. Die kerntaken zijn: Levensloop Sint-Truiden mee helpen opbouwen en afbreken én met een team 24 uur meewandelen.” “Tijdens de laatste editie waren er 129 mensen voor Lotgenoten en Co in de weer.

“Ik ben de hele tijd aanwezig op Levensloop Sint-Truiden, 24 uur lang. Ik wil er zijn voor onze mensen. Ik ga niet slapen en dat kost me eigenlijk geen moeite. De adrenaline en de tevreden gezichten houden me op de been. Veel tijd om zelf mee te wandelen heb ik dus niet. Maar vorig jaar heb ik samen met een goede vriend ’s nachts gewandeld van 23 tot 24 uur. Het heeft iets magisch om in het donker samen met een vriend te wandelen. Dat is het ideale kader voor een aangenaam en diepgaand gesprek.”

“Ik hou van de openings- en de slotceremonie. Maar de kaarsenceremonie blijft mijn absolute favoriet. Elk jaar om 21 uur drukt Levensloop Sint-Truiden op de pauzeknop voor een moment van stilte. Iedereen mag dan met een kaars een rondje wandelen op het parcours. Dat is elke keer weer een prachtig en intens schouwspel.” “Daarnaast vind ik het fijn dat we nooit vervallen in routine. Op Levensloop Tessenderlo zagen we bijvoorbeeld dat ze een herinneringstent voor overleden vechters hadden. We kenden niemand van die vechters, maar toch greep die tent ons erg aan. Het was zo mooi. Ik heb contact opgenomen met de organisatie van Levensloop Tessenderlo om hen te vragen hoe ze dat aangepakt hadden. Het resultaat? Dit jaar stond er op Levensloop Sint-Truiden ook een herinneringstent. Daar hebben we heel veel positieve reacties op gekregen.”

Is er een herinnering die je altijd zal bijblijven?

Ja. Hoe ik Diane ontmoet heb. Tijdens de eerste editie van Levensloop Sint-Truiden zag ik een vechter die het heel erg moeilijk had. Ze stond daar maar te staan met tranen in de ogen. Ik ben op haar toegestapt en begon met haar te praten. Diane en ik zijn sindsdien echte vriendinnen geworden. Ze woont in West-Vlaanderen, maar dat houdt haar niet tegen om samen met een vriendin elk jaar deel te nemen aan onze Levensloop. Ze komen al een dag op voorhand om heel het event van dichtbij te kunnen meemaken en mee te helpen.” “Die eerste editie blijft voor mij trouwens de mooiste. Nu weet iedereen wat Levensloop is. Maar wij moesten echt pionierswerk verrichten. Ik zie me nog op de markt in Sint-Truiden mensen aanspreken om hen te overtuigen om deel te nemen. Die blik in hun ogen toen ik hen zei dat Levensloop een wandel- en loopevenement was dat 24 uur duurt, zal ik nooit vergeten. Ik ben er zeker van dat er meerdere mensen gedacht hebben dat ik gek was (lacht).”

Heb jij ook een passie die je met de lezers van Met volle inzet wil delen? Mail naar info@metvolleinzet.be of schrijf naar vzw IN-Z t.a.v. Redactieteam Met volle inzet, Schaapsdries 2, 3600 Genk.

26

met volle inzet


+ lees

Verblij f 10 x gr tegen kortin g atis Pa sar-m agazin e

vanaf

€ per 129

NN

TT

IE I EU W Oweekend O RR P UWPOO

W E WE S E STTEENNDD E

Genieten aan zee in je eigen Comfort Lodge met z’n tweetjes of met het hele gezin

WEEKEND/MIDWEEK

WEEKVERBLIJF

Comfort Lodge 2 p.

€ 129

€ 219

Comfort Lodge 4 p.

€ 169

€ 289

Comfort Lodge 6 p.

€ 199

€ 339

* Inbegrepen: verbruik water, gas en elektriciteit. Huisdieren niet toegelaten behalve in een aantal 6 pers. Comfort Lodges. Enkel geldig voor verblijven tussen 22.04 en 29.05.2019.

EKKEN •

EG • ONTD

ONDERW

REIZEN •

FEEST IN WEIMAR EN

GENI

DESSAU

100 jaar Bauhaus AVONTU

URLIJK

Fre de ric de Eetlbo op zoek gaa i naar Ötz

len Fotogeniek Wandees in Wal Thailand LAND VAN DE GLIMLACH

EP

Stappenijein Slowak

IN GRO

Sneeuwvakantie irol Extra weran indel- Zuid-T kalend nte in! e l e d Stap AGSE TREK

TOCHT

SLAPEN IN EEN IGLO

t Land Door heim van Ch ay

MEERDA

5,95 EURO

5,95 EURO

AGENDA

19 P9120 TEAFGIF OR KANTOX GENT

AFGIFTEKANTOOR GENT X

BP BP

VANAFPRIJS*

in Flaneren

ners blz. 64 Caravan huren voor begin • GENIETEN - JANUARI 2019 special ONDERWEG • ONTDEKKEN • REIZEN z. 44 bl en wandelen tuin erlandse IL 2018 vier Ned ETEN - APR

BP

In onze Comfort Lodges voor 2 tot 6 personen ontspan je in luxe en geniet je van een fantastische vakantie in Nieuwpoort of Westende.

Verblijf je tussen 22 april en 29 mei 2019 dan geniet je van deze tarieven en krijg je ook nog 10x gratis het Pasarmagazine boordevol reisreportages en inspiratie voor je vrije tijd. Je ontvangt de magazines bij jou in de bus.

en | wandelen op terrils en | survival met kinder en verder: getest: fietshelm Ardenn urs in de teparco | hoog ie nt ka paasva de or vo : uittips verder 01 Cover 0119.indd

001 Cover

1

14/12/2018 9:38:19

1

018 15:59:0

14/03/2

dd 1

0418.in

BOEK VOOR 1 MEI 2019 VIA WWW.KOMPASCAMPING.BE/INZ


veelzijdig

Bloemenframe Bloemontwerpen NICKY BERTRAND

Het mooie van de natuur naar binnen halen is een kunst. Toch hoef je geen professionele bloemschikker te zijn om een origineel bloemstuk op tafel te toveren of je huis te decoreren met geur en kleur. Met haar groene vingers en creatieve geest, geeft Nicky Bertrand je de juiste tips en tricks. Aan de slag!

28

met volle inzet


CREATIEF

Zelf aan de slag

STAP 1

STAP 2

Leg alle benodigdheden klaar. Snij de wilgentakken en de roosjes op de gewenste lengte.

Maak een gelijkzijdige driehoek met drie takjes. Bevestig deze aan elkaar met kabelbinders.

STAP 3

STAP 4

Bevestig de volgende takjes kriskras aan het frame. Zorg dat de gelijkzijdige driehoek in het midden van je frame blijft. Het uiteindelijke resultaat moet rond zijn.

Snij de roosjes op de gewenste lengte. Schik ze door de openingen van het frame.

STAP 5

STAP 6

Breng onder het frame de steeltjes van de bloemen samen en bind ze vast met een koord.

Decoreer de rand van het frame met skeletbladeren, die je bevestigt met het lijmpistool.

Dit heb je nodig – 30 rechte wilgen takken van 30 cm lengte – Trosroosjes – Skeletbladeren – Kabelbinders (colsonbandjes) – Koord – Lijmpistool (warme lijm)

Afhankelijk van het seizoen kan je de skeletbladeren vervangen door pluimpjes, eitjes (met Pasen) of kerstballetjes (met Kerstmis).

met volle inzet

29


WONEN

Gezellig tafelen in het voorjaar. Waarom zou je dat binnen doen? Geniet van die eerste zonnige dagen terwijl je buiten eet. Met deze leuke meubels en accessoires wordt jouw terraskamer de place to be.

TRENDY TERRASKAMER foto: MADE.COM

MADE.COM 2 x Pya klapstoelen, cadillacblauw en zwart € 129


Genieten van groen

MADE.COM 2 x Palm sierpotten van aardewerk, geel en turkooisblauw € 22

MADE.COM 4 x Corolla hangende sierpotten, turkooisblauw € 35

Geef je terraskamer een extra warme touch door met een vloerkleed en/of bijpassende kussens te werken.

MADE.COM Portia gebreid katoenen kussen, 45 x 45 cm, mosterdgeel € 29

Vrolijke tinten mogen dit voorjaar niet ontbreken. Je krijgt er een instant goed gevoel bij.

MADE.COM 4 x Café Light theelicht­ houders, meerkleurig € 19

Je hoeft geen grote aangelegde tuin te hebben om van ‘het groen’ te kunnen genieten. Met hippe planten en plantenbakken creëer je je eigen compacte tuin.

MADE.COM Rubra planten­ standaard, cool groen € 139 MADE.COM Noah grote slakom, geel € 32

Samenstelling & tekst: Liesbeth Gerits met volle inzet

31


Zweedse puzzel Oplossing op pagina 35 puur en ruw

jongensnaam

aantasting op ijzer

ieder

oosterse wondermens

toog

vogelsoort

aanlegplaats

schrijfvloeistof

et cetera (afk.)

in vorm

een bocht nemen deel v.e. winkelcentrum

verschillende

werpspeelgoed

kleurige zeediertjes

eetgerei

kurk v.e. fles

feestelijke uitroep

fastfood

stelende vogel

maal

mijzelf

vluchtige stof

schakering

lentebloem

regenvlaag

Europese munt

bevrijden

sprookjesfiguur

verzameling bomen

lieftallig mens

stop!

uitroep om schrik aan te jagen soort koffie

bewaarvat

... Van den Buijs (voetbal)

24 uur

dikke plak

algemeen secundair onderwijs

met volle inzet

boomvruchten

zero

regelmatig

betaling voor passage

glijdend voertuig

vrouw van Adam

sportster

duizend gram

verzamelde pers

hallo

afbeelding

zeedier

dronken

streling

vuurhaard

Australisch dier

Š De Puzzelaar

dwalen

net niet gewonnen

plakband

32

loopstok

niet links

vervallen

heel erg goed

schaaldier

op grote afstand

reeds lange tijd

heel slecht


COLUMN

Het loopt niet gesmeerd … Een nieuwe week, een nieuwe ratrace. Ik breng mijn Het zinnetje ‘och, die heeft geen kinderen’ gaat kinderen naar school. Nog enkele straten en dan helaas niet meer op. Want stuk voor stuk hebben komt er een kruispunt. Yes! Op dat moment kan ze een kroost op de wereld gezet en slagen ze er ik even het stuur lossen om mijn potje dagcrème toch in om als Wonder Woman te verschijnen. te openen. Sinds kort ligt dat potje trouw naast Een avondje uit beperkt zich in mijn geval tot het me op de passagierszetel. vliegensvlug kiezen uit een Omdat elke minuut voor vervijftal outfits waarvan er drie trek minutieus gepland wordt niet meer passen wegens te Keer op keer ben – behalve dus het moment klein, eentje nog dateert van om mijn gezicht onder hannet na de geboorte van zoon ik met verstomming den te nemen – is dat potje nummer één – hij is nu 15 – verhuisd van mijn badkamer en eentje waarvan ik denk geslagen. Hoe doen naar mijn auto. ‘allee dan maar, het zal niet ze dat? Ik herhaal: Ik begrijp niet hoe andere anders gaan’. Mijn dressing moeders dat doen. Ik zie hen is achteraf een war zone. hoe doen ze dat??? netjes opgemaakt en volledig En hoe vaak ik ook zeg ‘mama ‘in de plooi’ aan de schoolheeft een uurtje nodig’, ergens poort verschijnen. Op hoge loopt het mis en worden die hakken, in een smetteloze witte broek en met straf zestig minuten herleid tot een strak kwartiertje. Na uitgedokterde kapsels. Huh? de douche en het aankleden spurt ik snel naar de Het beeld dat ikzelf wellicht oproep is dat van auto om daar mijn natte haren te kammen. Als ik Ma Flodder. Zonder schort en sigaar, maar toch. de verwarming op de hoogste stand zet, dan zijn Met natte haren – ook al zeurt mijn moeder nog ze met wat geluk halfdroog bij aankomst. altijd dat ik daar ziek van word – en een jeans die Ooit waagde ik het nog om mijn make-up al rijdend eigenlijk al twee dagen in de was had gemoeten en te verzorgen. Helaas staat de Joker-look me niet schoenen die smeken om wat schoensmeer. Maar zo. Mijn man vertrekt als een gek, neemt elke bocht de dagcrème doet wonderen! Het vleugje dat ik in als Ayrton Senna en stopt alsof hij nipt een ravijn de auto snel uitsmeer op mijn gezicht, brengt me moet ontwijken. Daardoor hing mijn eyeliner in enkele procentjes meer onder de ‘normale’ vrouwen. mijn wenkbrauwen en leken mijn lippen op het Ik vrees trouwens dat ik het in het weekend niet kleurwerk van een vierjarige. Geen goed idee dus. veel beter doe. Als we afspreken met vrienden, Vandaar mijn keuze om vanaf nu steevast voor een dan verschijnen hun dames steeds in een goedgenaturel look te gaan. Is dat niet ‘in’ ondertussen? Of kozen outfit, prachtig gestyled haar en de nodige is dat op je veertigste (en een beetje extra) eigenlijk oorlogskleuren op het gelaat. Keer op keer ben ik meer een synoniem voor ‘ze laat zich gaan’? Ach met verstomming geslagen. Hoe doen ze dat? Ik ja, gelukkig heb ik op avondjes uit één grote troost: herhaal: hoe doen ze dat??? Ik betrap mezelf er soms na een aperitief (of twee) en een fles wijn zien we op dat ik hen aanstaar met open mond en grote er – met of zonder make-up – allemaal hetzelfde ogen. En zo zonder make-up ziet dat er niet uit … uit. Of ik trek het mij niet meer aan, dat kan ook.

met volle inzet

33


Wij zorgen voor jou! Thuis handen tekort? Poetsen of strijken? Oma’s eten klaarmaken, of gezelschap houden? Wij zijn er voor jou, 24/7.

IN-Z biedt extra hulp Heb je een vraag? Dan kan je altijd bij ons terecht. Jouw persoonlijke begeleider zorgt voor een oplossing op maat.

www.in-z.be

gratis nummer 0800 55024


BLOEMONTWERPEN

ONZE

DIENSTVERLENING Poetsen met dienstencheques

Koken met dienstencheques

Strijken met dienstencheques

Boodschappen doen met dienstencheques

Seniorenoppas

WORKSHOPS

Proeven van geuren, kleuren en smaken Nicky Bertrand geeft workshops in een landelijke sfeer die rust en warmte uitstraalt. Ook bubbels en artisanale hapjes ontbreken niet. Reserveer een dag, namiddag of avond met je vrienden en geniet van een programma op maat. U kunt reserveren door te mailen naar n.bertrand@telenet.be met vermelding van uw naam, adres en de datum die u wenst.

www.nicky-bertrand.be

Persoonlijke assistentie Hulp in woonzorgcentra • •

bewonersassistentie vervoersbegeleiding

Oplossing Zweedse puzzel – pagina 32

Groen & klus

O A N B B E W E R K T T&O

Training & begeleiding Kind & vrije tijd • • •

kind-ouderwerking brede school buitenschoolse kinderopvang

Horeca & sociaal toerisme • • •

www.hetdorpshuys.be www.vzwhost.be catering

Schoonmaak in bedrijven www.poetskracht.be

A L O E S M Z A K M E N

B D E R E R O L S T E K S K S T E O T R O K U A P E A E L E R B U O P R E S O O T M T V A A D I A S L E

B A F S T R A P K R F R I E R R E I K U S T W B U I E N E S T N B S O O T E K E A S O K A T K I L O E A L

K L A D E E T C H O E E T R H A E R A A N I U L E V L A

I A N K F T I T S T D E O L L T E N D A N G O T E E R N G

Wens je meer info? Kijk dan op www.in-z.be of bel ons op het gratis nummer 0800 55 024. met volle inzet

35


Een hart voor poetsen? IN-Z, waar collega’s samenhoren

Bij IN-Z groei je niet enkel als poets- en huishoudhulp, maar ook als persoon Solliciteer nu: www.in-z.be of bel 0800/55 024

Profile for IN-Z

Met volle inzet (voorjaar 2019)  

magazine van vzw IN-Z

Met volle inzet (voorjaar 2019)  

magazine van vzw IN-Z

Profile for in-z
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded