Page 1

Hi ha solució per al canvi climàtic?

Oriol Berlanga Jan Pujol Samuel Flores 4.5


Índex -Introducció...............................1 -Què podem fer contra el canvi climàtic?...........................2 -Què poden fer els polítics?....4 -Curiositats................................5 -Conseqüències directes.........6 -Entrevistes...............................7 -Reflexió.....................................12 -Conclusions..............................13


Introducció El canvi climàtic és un dels problemes més grans del món, i si no fem alguna cosa per evitar-ho, d’aquí uns anys en pagarem les conseqüències. Per aixó, hem d’actuar pel nostre bé i el del planeta. Aquest reportatge inclou entrevistes i fotos per tal d’ensenyar una mirada més completa.

1


Què podem fer contra el canvi climàtic? - Estalviar energia, estendre la roba en comptes d’utilitzar secadora.

-No consumir tanta carn vermella, perquè a aquest pas ens quedarem sense animals, a part que si en menges molta tens més probabilitats d’agafar càncer.

2


-Reduir i reutilitzar, no consumir tant i no llençar tant. Per no fer-ho es pot reutilitzar.

-Difondre perquè tothom sigui conscient del que està passant al món.

3


Què poden fer els polítics? Com que els polítics tenen molt dret d’expressió i els escolta molta gent, el que podrien fer és difondre idees en contra del canvi climàtic, així la gent faria més cas. A més, amb la quantitat de diners que tenen, podrien muntar organitzacions o projectes per intentar aturarho. Sumat el que hem dit de la gran audiència que els escolta.

4


Curiositats - Les al·lèrgies són més potents.

- El nombre de formigues ha baixat a nivell mundial.

-La llum solar arriba al sól marí polar.

5


Conseqüències directes - Desgel i augment del nivell del mar.

- Condicions meteorològiques extremes i augment de les precipitacions.

- Perill per a la salut humana.

6


ENTREVISTES Home argentí d'uns 40 anys

1.Qué creus que és el canvi climàtic?

-És una realitat. Per començar, és veritat. I bé, crec que és imminent, és quelcom que hem d’atendre tots, quelcom que ens està afectant. No només a nosaltres, sinó també a les espècies. Hi ha un munt que estan morint per culpa del canvi climàtic i nosaltres som els responsables. Bé, el primer és acceptar que noslatres som els responsables com a societat, i si podem fer alguna cosa, podem començar a canviar-ho.

2.Com creus que es soluciona el canvi climàtic? -La consciència és la solució. Si totes les persones són més conscients dels seus actes i del que això genera, això ja seria un gran canvi. Això és el que jo penso. No tant demanar als governs i companyia, això no canviarà res; crec que el canvi és cada persona sent més conscient, i el que ja ho és, ajudant a despertar als altres. Això és més simple, més senzill i més real que fer manifestacions i marxes, gastant energia en llocs on no serveix, a mi em sembla que va per aquest camí.

3.Qué pots fer tu per aturar-ho? -Fa uns anys que vaig començar a reciclar i a portar tuppers a les botigues, de tal manera que no em donaven bosses de plàstic.

7


Senyora d'uns 60 anys

1.Qué creus que és el canvi climàtic? Per tot el que s’està parlant actualment, aquestes pujades de temperatures, aquestes inestabilitats que hi ha a nivell mundial. Més inundacions, més sequeres...Tot això.

2.Com creus que es soluciona el canvi climàtic? Amb l’aportació de tots. Primer de tot ,els governs; però també de les persones. Que els governs facin unes lleis que es puguin cumplir a nivell de govern i a nivell d’empreses, i que les persones siguin responsables amb el seu dia a dia.

3.Qué pots fer tu per aturar-ho? Per exemple, anar a comprar, això tant típic de lo del plàstic, anar a comprar amb carmenyoles, o portar ampolles o cantimplores per beure, compartir cotxe, comprar coses de quilòmetre zero, no viatjar tant amb avions encara que ens agradi molt fer de turistes pel planeta. Moltes coses podem fer.

8


Senyora d'uns 70 anys

1.Qué creus que és el canvi climàtic? És un conjunt d’obres o accions que fem les persones, i que fan que el planeta quedi modificat.

2.Com creus que es soluciona el canvi climàtic? Molt complicat. Prenent accions molt contundents, i en aquests moments ja molt ràpides, perquè ho hem deixat passar massa temps.

3.Qué pots fer tu per aturar-ho? Doncs bé, jo ja fa molt temps que reciclo. I que totes les mesures que més o menys estan a l’abast d’una persona individual ja les portem a terme. Gastar poca aigua, reciclar i no consumir en excès detergents que sabem que perjudiquen la natura; les mesures justes i cosetes així. També, comprar de proximitat, intentar no utilitzar plàstics, el menys possible.

9


Senyora d'uns 60 anys

1.Qué creus que és el canvi climàtic? Suposo que és tot el canvi que està fent el món per l’escalfament, perquè veu que hi ha molts resiuds i veu que s’estan contaminant les aigües, i això comporta un canvi que fa que les temperatures siguin més extremes i que ara sigui com estiu i estem a la tardor.

2.Com creus que es soluciona el canvi climàtic? Jo crec què això és per a les empreses i els països com Estats Units, Rússia i tots aquests. Països que tenen una indústria molt desenvolupada i que tiren molts gasos; que és el que esta comportant aquest canvi.

3.Qué pots fer tu per aturar-ho? Reciclar. Ja fa temps que reciclo tot el que puc.

10


Home d'uns 40 anys

1. Qué creus que és el canvi climàtic? -El canvi climàtic és un fenòmen que està passant arrel d’un canvi de temperatura global, que es pot basar en els gasos que s’estan emetent constanment.

2.Com creus que es soluciona el canvi climàtic? Primer de tot reduint la contaminació, fomentant la responsabilitat.

3.Qué pots fer tu per aturar-ho? Jo el que puc fer és intentar moure'm amb transport públic, amb mesura del que pugui reciclar i ser més conscient dels gastos energètics de casa.

11


REFLEXIÓ En general veiem que la gent està conscienciada i que té present el problema en les seves vides, i que confía en que se solucioni. També hi ha persones que proposen idees encara que hagin de renunciar a moltes de les seves comoditats.

Ens hem trobat que una de cada cinc persones més grans de 20 anys no està del tot conscienciada, i no sap ben bé com es pot resoldre el problema. Tot i així, veiem que a peu de carrer la gent cada vegada agafa amb més força la idea de que això és un problema i que pot ser part de la solució.

12


Conclusions Hem arribat a la conclusió que la gent està conscienciada, però no prou, del que està passant amb l’escalfament global, o sigui, que tots ens hi hauríem d’implicar més, perquè si no el problema s’anirà fent més gran i al final no podrem fer res per evitar-ho. També hem arribat a la conclusió que no només ens estem perjudicant a nosaltres; és més, qui surten més perjudicats són les altres espècies i la gent del tercer món, que són els que menys contaminen. Així que hem d’actuar ràpid, com abans millor, per evitar que això passi.

13


Profile for SAMU

Reportatge català.  

Reportatge català.  

Profile for imyp74