Impulzus XLV/3.

Page 4

ÚNKP – EGY ÖSZTÖNDÍJ A KUTATÁS TÁMOGATÁSÁRA AZ ÚNKP AZ ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁG PROGRAM, AMELY KERETEI KÖZT A KIVÁLÓ, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉGET VÉGZŐ HALLGATÓKAT, DOKTORJELÖLTEKET, FIATAL OKTATÓKAT ÉS KUTATÓKAT TÁMOGATJÁK ÖSZTÖNDÍJJAL. EGYETEMÜNKÖN IS VANNAK OLYAN HALLGATÓK, AKIK ELNYERTÉK EZT AZ ÖSZTÖNDÍJAT, TÖBBEK KÖZÖTT GRAICS BENCE, ÖTÖDÉVES, MSC-S MÉRNÖKINFORMATIKUS IS, A KRITIKUS RENDSZEREK SPECIALIZÁCIÓ EGY HALLGATÓJA, AKIVEL INTERJÚNK SORÁN MEGISMERKEDHETTEK. is a kutatásaimmal, az is sokat nyomott a latba. Továbbá részt vettem több tárgyban is demonstrátorként (pl. Rendszermodellezés). Az ösztöndíj odaítélése során pontozzák a tudományos, tanulmányi és oktatási munkát is. ––Hány jelentkező szokott lenni? Esélyes-e elnyerni a pályázatot egyáltalán? ––Nem tudom sajnos, hogy mennyi résztvevő szokott lenni, de úgy gondolom, hogy ha valaki motivált, és letett valamit az asztalra, akkor van esély nyerni.

––Mi az az ÚNKP pontosan? Te honnan értesültél róla? ––Az ÚNKP egy országos ösztöndíjpályázat, amely a kiemelkedő kutatási potenciállal rendelkező hallgatókat hivatott támogatni a kutatásaikban. Az én figyelmemet a tanszéki (MIT) konzulenseim hívták fel a lehetőségre. Több éve végzek már kutatást a MIT tanszék Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoportjánál (FTSRG), ezért kapóra jött, hogy ezt támogatandó létezik egy ilyen ösztöndíj. ––Mi szükséges a pályázáshoz? Mi alapján pontoznak? ––A pályázathoz szükséges a jó tanulmányi eredmény, továbbá az, hogy legyen olyan tevékenységünk a korábbi években, melynek során részt vettünk az egyetem (tudományos és oktatási) életében valamilyen formában. Korábban írtam TDK-t, és voltam nemzetközi konferencián

4

––Miért döntöttél úgy, hogy te is pályázol? Milyen szakmai tevékenységet végeztél az egyetemen? Mivel nyerted el a pályázatot? ––Ez egy nagyon jó lehetőség, hogy folytassam a kutatásaimat, ez motivált elsősorban. Nagy terveim vannak nekem és a konzulenseimnek is, amik megvalósításához idő kell, és ez az ösztöndíj jó lehetőséget teremt, hogy az időm minél nagyobb részét a kutatásra tudjam szánni. Szakmai munkát nagyon régóta végzek az FTSRG kutatócsoportban, másodévben kezdtem el kutatással foglalkozni. Kezdetben inkább tanulással telt az időm, de a BSc végére már új eredményeim is voltak, amiket a kari TDK-n díjaztak is. Ebből született egy kisebb nemzetközi konferencián cikkem is. Ezek nagyban hozzájárultak a sikeres pályázatomhoz. ––Hogy zajlott a pályázás, eredmények hirdetése? ––A pályázás munkaigényes volt, rengeteg igazolást kellett összegyűjteni, továbbá egy elég komoly kutatási tervet is össze kellett állítani. Az eredményeket e-mailben tudtuk meg.