Page 1

1/2019

Yeboyah murtaa rakenteita riimeillä 16 Lukiolaisen selviytymisopas ennustaa tulevaisuuden

22

Oikealle vai vasemmalle? Hahmottelimme puolueille deittiprofiilit

32

1


#UniOulu #ArcticAttitude

Jos pärjäät täällä, pärjäät missä vaan Oulu ei ehkä ole New York, mutta täältä voi tulla kovempaa porukkaa. Näillä leveysasteilla tarvitaan tietynlaista asennetta. Meillä sekä tieteen tekeminen että opiskelijaelämä hoidetaan tinkimättömällä pohjoisen tyylillä. Ja sitä joko rakastaa tai sitten oppii rakastamaan. Asenne voi olla yhtä tärkeää kuin tutkinto. Meiltä saat molemmat.

Hae Oulun yliopistoon www.oulu.fi/haku


Pääkirjoitus

Minua jännittää juuri nyt hirvittävästi. Sillä kun sinä luet tätä, ensimmäinen päätoimittamani lehti on julkaistu. Se tuntuu ihan mahtavalta, mutta myös kuumottaa: en ole koskaan aiemmin päätoimittanut mitään. Olen tehnyt vuosia töitä toimittajana, mutta päätoimittajana minä olen viime kädessä vastuussa siitä, mitä tämä käsissäsi oleva eepos pitää sisällään. Juuri vastuu minua hirvittää, sillä siihen liittyy kammottava mahdollisuus: entä jos teen vääriä valintoja ja mokaan? Kävin lukion ilmaisutaitopainotteisessa koulussa, jossa monet halusivat olla esillä ja ottaa vastuuta, osallistua esimerkiksi oppilaskunnan työskentelyyn. Minä taas suoritin tyytyväisenä vain aivan pakollisen määrän kursseja ja keskityin siihen, että selvisin kirjoituksista läpi kunnialla – sekä siihen, että ehdin soittaa äärimmäisen huonosti kitaraa kavereiden kanssa perustetussa punk-bändissä. Mutta lopulta vastuuta omista valinnoista on aina kannettava. Se on välillä raskasta, varsinkin tässä ajassa. Meitä muistutetaan jatkuvasti siitä, kuinka ilmasto on pelastettava. Nuorilta taas vaaditaan entistä kauaskantoisempia päätöksiä jo lukiossa korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen myötä. Olemme vastuussa valinnoistamme, mutta mistä tietää mitä valita, kun perinteiset työt loppuvat ja kybersotakin tuntuu olevan aivan ovella?

iit

al

a

Improbatur 1/2019 Aikuistuvien ihmisten asialla – lehti lukiolaisille

V

Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Aleksi Tuomola

:S va u K

ilj

Onneksi vastuuta ei aina tarvitse kantaa yksin. Tämä lehti pitää sisällään Lukiolaisen selviytymisoppaan, jossa alkaen sivulta 22 jaetaan vinkkejä ja ajatuksia siitä, millaiselta suuri ja tuntematon tulevaisuus voisi näyttää. Vaaleilla taas voimme vaikuttaa siihen, ketkä eduskunnassa vastuuta kantavat, ja vinkkejä oman puolueen valintaan löytyy sivulta 32 alkaen. Eräs ystäväni antoi aikoinaan hyvän vinkin pelon voittamiseen. Hän kehotti miettimään, että jos mokaan, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua. Vaikka kaikista kauhein skenaario kävisi toteen, menettäisinkö työni, kaikki läheiseni tai kenties henkeni. Vastaus on lähes aina että en, en edes pahimmassa tapauksessa. Ajatus helpottaa, ja suosittelen kokeilemaan sitä, jos esimerkiksi tulevat kirjoitukset stressaavat. Totuus on nimittäin se, että vaikka kuinka yrittäisi, kaikki yleensä mokaavat joskus jotakin. Tulen todennäköisesti mokaamaan päätoimittajan työssäni montakin kertaa, mutta tieto siitä ei estä minua riemuitsemasta uudesta pestistäni. Olen onnellinen ja otettu, että pääsen tekemään lehtiä lukiolaisille ja lukiolaisten kanssa.

Säde Mäkipää, päätoimittaja sade.makipaa@lukio.fi

Tekijät esittäytyvät

Tuomas Ikonen

Ida Kannisto

Kuvittaja

Improbaturin uusi toimitus­sihteeri

Tuomas häiriintyy työhuoneessaan pyörivästä kissalaumasta, mutta harkitsee silti ottavansa niitä sinne vielä lisää.

a

Ida haaveilee sujuvasta arabian kielen taidosta ja ratkoo vapaa-ajallaan murhamysteereitä.

Improbatur on neljästi vuodessa ilmestyvä, rohkeita aiheita pelkäämätön lukiolaisten aikakauslehti. Se on journalistisesti itsenäinen julkaisu, joka käsittelee yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä kulttuuria lukiolaisia kiinnostavasta näkökulmasta. Improbatur on Aikakauslehtien Liiton sekä Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jäsenlehti. Päätoimittaja Säde Mäkipää Art Director Antti Kyrö Toimitussihteeri Ida Kannisto Avustajina tässä numerossa Ida Kannisto, Jose Riikonen, Erkki Toukolehto, Nick Tulinen, Mari Uusivirta, Silja Viitala, Robert Lönnqvist, Reetta Niemensivu, Tuomas Ikonen, Juuso Määttänen, Antti Kivi Kannen kuva Silja Viitala Kustantaja: Suomen Lukiolaisten Liitto ry Ilmoitusmyynti: Janni Pellinen Mediatiedot: www.improbatur.fi/ mediatiedot Paino: Forssa Print Oy Improbatur Töölönkatu 35 B, 1. krs. 00260 Helsinki improbatur@lukio.fi etunimi.sukunimi@lukio.fi +358 9 5842 1500 (sll:n vaihde) www.improbatur.fi www.facebook.com/improbatur Instagram: @improbaturlehti issn-l 0784-705x issn 0784-705x issn 2341-8923 (improbatur.fi) Tilaukset, peruutukset ja muutokset tilauksiin: www.improbatur.fi/tilaa 33. vuosikerta. Improbatur ilmestyy neljästi vuodessa. Seuraava lehti ilmestyy toukokuussa 2019. Toimitus ei vastaa tilaamatta lähetetystä aineistosta. Lehti postitetaan jäsenetuna Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n jäsenille. Jäsenet voivat olla osoitteenmuutoksiin ja muihin tilauksiin liittyvissä asioissa yhteydessä Suomen Lukiolaisten Liiton jäsenpalveluun (toimisto@ lukio.fi tai +358 9 5842 1500). Mikäli et ole liiton jäsen, voit olla vastaavissa asioissa yhteydessä lehden toimitukseen (improbatur@lukio.fi).

3


Tässä lehdessä

Räppigeimin uusi haastaja 22-vuotias räppäri ja dj Yeboyah eli Rebekka Kuukka ampuu lyriikoissaan alas pölyttyneitä mielipiteitä ja machoilua. Se on herättänyt ihailua ja vihapuhetta sekä vienyt hänet isoille lavoille.

16


3 | Pääkirjoitus 4 | Tässä lehdessä 7 | Dear Impro & Meistä puhuttua 8 | Ajassa kiinni

22

Tulevaisuus – uhka vai mahdollisuus? Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan ennen. Mitä on luvassa? Kokosimme lukiolaiselle vinkkejä robottien kanssa hengailuun ja terveyden parantamiseen.

9 | Some älähti

Kuinka yksi hashtag pelasti saudinaisen

11 | Liitolta Antti Kiven kolumni

12 | Paluu lukioon Urheilija Ronja Oja Kalliossa

48 | Essee Mitäpä jos Jukolan veljekset kävisivät Tinder-treffeillä?

50 | Ihan luokatonta Lukiolaiselämää syväluotaava Reetta Niemensivun sarjakuva

Elämästäkolumni

32

Puolue-Tinder tulille Tässä jutussa puolueet etsivät Sitä Oikeaa äänestäjää kevään vaaleihin. Swaippaatko oikealle vai vasemmalle?

”Millenniaaleista on tullut burn­outsukupolvi, koska meistä on tehty sellainen.” – Juuso Määttänen

47 5


LUKIOLAINEN!

Lataa ilmainen Frank App ja avaat ovet mahtaviin opiskelijaetuihin!

Adlibris

-10% ensimmäisestä ostostasi

Nextory

E- ja äänikirjat 30 päivää ilmaiseksi

frank.fi/lataa


Dear Impro

Meistä puhuttua

Tällä palstalla vastaamme lukio-opintoihin liittyviin (ja niihin liittymättömiin) kysymyksiin. Voit lähettää oman kysymyksesi osoitteeseen improbatur@lukio.fi.

@MariaVeitola: Kiitos haastattelusta @Lukiolaiset ja Improbatur -lehti. Enpä olis lukiolaisena uskonut, että kehtaan joskus tulevaisuudessa puhua ääneen näistä asioista. Häpeä on hyvä hiljentäjä. Mut enää en häpeä, sehän on mun elämä.

Lukiolainen kysyy Saako osallistua ylioppilas­ kirjoituksiin, jos ei pääse jonkin aineen mistään kurssista läpi?

A n tt i K y r ö

Impro vastaa vi

tu

s:

Annakaisa Tikkinen koulutuspoliittinen asiantuntija Suomen Lukiolaisten Liitto

K

u

Oikeudesta osallistua ylioppilastutkinnon kokeisiin eli ylppäreihin määritellään laissa ylioppilastutkinnon järjestämisestä. Lain mukaan lukion oppimäärää suorittavan on ennen kokeeseen osallistumista suoritettava tuntijaon mukaiset pakolliset kurssit siinä aineessa, jonka kokeeseen hän osallistuu. Mikäli aineessa ei ole yhtään pakollista kurssia, osallistumisoikeuden saa suoritettuaan vähintään kaksi (reaaliaineissa) tai kolme (vieraissa kielissä) aineen lukiokurssia. Hylätyt arvosanat muissa oppiaineissa eivät siis vaikuta osallistumisoikeuteen jonkin toisen oppiaineen kokeeseen. Laki jättää lisäksi rehtorille mahdollisuuden päätöksellään ottaa kokeeseen myös sellaisen lukion oppimäärää suorittavan, joka ei täytä noita aiemmin mainittuja ehtoja. Tämä tapahtuu kuitenkin vain erityisestä syystä, jos voidaan katsoa, että opiskelijalla on riittävät edellytykset kokeesta suoriutumiseen. Ylioppilastutkintotodistusta (ja valkolakkia) ei kuitenkaan saa ennen kuin lukion oppimäärä on myös suoritettu. Oppimäärä on suoritettu silloin, kun oppiaineiden oppimäärät on suoritettu hyväksytysti, valtakunnallisten syventävien kurssien määrä on vähintään 10 ja lukion vähimmäiskurssimäärä 75 kurssia täyttyy. Suomen Lukiolaisten Liitto on Improbaturin julkaisija.

Anna palautetta, seuraa somessa Oletko bongannut Impro­ baturin Instagramista? Seuraa @improbaturlehti, niin pysyt kärryillä lehden kuulumisista ja pääset esimerkiksi osallistumaan arvontoihin. Päivitämme myös Facebook-sivua (@improbatur)!

Kuulemme mieluusti palautetta lehdestä. Kerro mietteesi Insta­ gramissa tai Twitterissä ja tägää #improbatur. Voit kommentoida lehteä myös Facebookissa tai sähköpostilla (improbatur@ lukio.fi).

@RasmusKeinanen: Tänään tajusin, että olen keskeneräinen, mutta se ei haittaa, sillä niin on kaikki muutkin #Improbatur @Lukiolaiset @j_keso #elämä

Äänestä Improa Improbatur on mukana Aikakausmedian järjestämässä Edit2018-kilpailun kansikisassa! Ehdokkuus irtosi Improbaturin 3/2018 kannella, jossa poseeraa tubettaja Tuure Boelius. Tässä kansi vielä muistin virkistykseksi:

Kansikisassa on mukana 20 aikakauslehteä. Improbaturia voi äänestää osoitteessa www.editkilpailu.fi/kansi2018. Äänestys päättyy 28. helmikuuta klo 24.00. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 500 euron arvoinen matkalahjakortti ja aikakauslehden vuosikerta. Kolmen eniten ääniä saaneen kannen nimet julkistetaan maaliskuussa ja voittaja paljastetaan Edit-gaalassa 4. huhtikuuta. Ei muuta kuin äänestämään!

Suosittele kulttuuria Julkaisemme tästä lehdestä eteenpäin lukiolaisten kulttuurisuosituksia, ja ensimmäiset voi bongata seuraavalta sivulta. Lähetä meille lyhyt suositus esimerkiksi Instagram-viestillä tai sähköpostitse osoitteeseen improbatur@lukio.fi. Julkaisemme suositukset anonyymisti. 7


Ajassa kiinni

yk set

Kult t

Lukiossa erilaisuus on sallittua

uu rieläm

”Yle Areenasta löytyy ruotsalainen dokumenttisarja We Can’t Do It, joka käsittelee nuorten naisten uupumista työelämässä ja opinnoissa. Loppuunpalaneiden naisten kokemukset tarjoavat sekä samaistumispintaa että varoittavan esimerkin siitä, mitä käy jos ei osaa hidastaa. On todella tärkeää, että uupumisesta ja sen oireista puhutaan, koska omaa uupumusta ei välttämättä huomaa, ennen kuin joku muu ymmärtää huolestua siitä.”

Ida Kannisto

”Bring Me The Horizonin uusi levy Amo on ihanan virkistävä musiikkipläjäys kaiken popin ja rapin keskellä! Siitä löytyy suosikki varmasti jokaiselle, koska genre heittelee biisien välillä ihan laidasta laitaan. Omat lempparikappaleeni levyltä ovat Mother Tongue, Heavy Metal sekä In the Dark.” ”Mun yks all time favourite leffa on What’s Eating Gilbert Grape! Tykkään tosi paljon päähenkilön hahmokehityksestä ja siitä miten elokuvassa kuvataan miten kaikilla tulee raja jossain kohtaa vastaan. Plus nuori DiCaprio ja loistava roolisuoritus. Näin leffan ekan kerran äidinkielen valinnaisessa ja vaikutuin silloin hyvin syvästi.”

Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien keskuudessa kiusaaminen vähenee selvästi verrattuna yläkouluun, käy ilmi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n teettämästä kouluterveyskyselystä. Syrjivä kiusaaminen tarkoittaa ulkonäön, sukupuolen, ihonvärin, kielen, vammaisuuden, perheen tai uskonnon takia tapahtuvaa kiusaamista. Syrjivä kiusaaminen koskettaa kodin ulkopuolelle sijoitetuista, toimintarajoitteisista ja ulkomailla syntyneistä nuorista yli 40 prosenttia. Lisäksi kiusaamisesta kärsivät selvästi useammin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kuin heterot. ”Se, että kiusaamiseen ei puututa, on aika yleinen kokemus sateenkaarinuorilla. Pahimmassa tapauksessa opettajat syyttävät oppilasta itseään, koska hän ei ole normien mukainen”, sanoo Setan nuorisotyön koordinaattori Lotte Telakivi. Tutkimuksen perusteella kiusaaminen on hieman yleisempää ammattiin opiskelevien kuin lukiolaisten keskuudessa. Turun yliopiston psykologian professorin Christina Salmivallin mukaan korkeampi koulutustaso ylipäätään on yhteydessä suvaitsevaisuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen. On esimerkiksi näyttöä siitä, että lukion käyneet aikuiset suhtautuvat maahanmuuttajiin suvaitsevaisemmin kuin ammatillisen koulutuksen saaneet. Lue lisää aiheesta verkosta: improbatur.fi

Jos ei keskuudessamme kaikkina aikoina olisi idealisteja, maailmassa ei jaksettaisi elää.” – ekonomi ja Mauno Koiviston leski Tellervo Koivisto Suomen Kuvalehdessä 4/1969.

Lähetä meille oma kulttuurisuosituksesi osoitteeseen improbatur@lukio.fi!

Torille! Tilastokeskus kokosi listan vertailuista, joissa Suomi on maailman kärjessä.

1.

1.

1.

1.

Suomi on maailman turvallisin ja myös onnellisin maa.

Olemme maailman lukutaitoisin maa, ja suomalaiset ovat Euroopan toiseksi ahkerimpia kirjaston käyttäjiä.

Suomessa on maailman puhtainta ilmaa ja eniten metsiä Euroopassa.

Suomessa on maailman eniten metalliyhtyeitä asukasta kohti.

8


Some älähti Palstalla käydään läpi somessa kuohuttaneita asioita ja pohditaan, mitä niistä seurasi.

Yksi hashtag pelasti saudinaisen Säde Mäkipää

1

2

4 Mitä tä stä opimme?

Vaikka somea parjataan jatkuvasti ajan tuhlaamisen, itsekkyyden ja vihapuheen keskusareenana, on siitä usein alustaksi monille hyvillekin asioille. Juuri Twitter on profiloitunut ”poliittisena” somena pitkälti napakan tekstiformaatin ja avoimien profiileiden vuoksi. Myös Suomessa poliittiset toimijat ja järjestöt käyttävät Twitteriä omien asioidensa ajamiseen. Sisältö tosin vaihtelee: presidentti Sauli Niinistön tililtä löytyy poliittisten postausten lisäksi muun muassa retwiittaus videosta, jossa vuohelta ja sonnilta näyttävät eläimet selvittelevät välejään.

eeltä

Pian twiittejä ilmestyi lisää. Kävi ilmi, että 18-vuotias Rahaf Mohammed al-Qunun oli paennut perheensä lomamatkalta Kuwaitista ja yritti päästä Australiaan. Bangkokissa Al-Qunun otettiin kiinni, mutta hän lukittautui lentokenttähotellin huoneeseen ja alkoi twiitata tilanteestaan. Hän sanoi joutuneensa perheensä miesten pahoinpitelemäksi henkisesti ja fyysisesti sekä olevansa varma, että hän ei selviäisi hengissä, mikäli hänet palautettaisiin Saudi-Arabiaan.

Tästä kaikki alkoi

6. tammikuuta pikaviestipalvelu Twitteriin ilmestyi uusi käyttäjätili. Sen ensimmäinen viesti kuului arabiaksi: ”Olen tyttö joka pakeni Kuwaitista Thaimaahan. Henkeni on vaarassa jos minut pakotetaan palaamaan Saudi-Arabiaan.”

5

Pako perh

YK pela

st a a

#SafeRahaf herätti myös ihmisoikeusjärjestö Hu man Rights Watchin Aasian osaston apulaisjohtajan Phil Robertsonin huo mion. Hän otti yhteyttä YK:n pakolaisjärjes tö UNHCR:iin, joka otti al-Qununin suojiinsa. Al-Qununille myönnettiin pakolaisstatus ja Kanada myönsi hänelle turvapaikan. Haast attelussa al-Qunun sanoi, että hän haluaa käyttää saamaansa huomiota naisten asema n parantamiseen ja holhoojajärjestelmän vas tustamiseen.

6

Onko kaikki sitä miltä näy ttää?

Kansalaisaktivismissa Twitter on käytetyimpiä somekanavia, mutta siihen liittyy myös ongelmia. Tilien ja niiden ylläpitäjien aitoutta on välillä vaikeaa selvittää, ja tunteisiin vetoavat postaukset leviävät nopeammin kuin faktantarkastajat ehtivät selvittää niiden aitouden. Kun Mona Eltahawy alkoi kääntää al-Qunun twiittejä englanniksi, hän ei voinut olla varma, että tili ja naisen tilanne on aito. Se selvisi vasta myöhemmin.

3

Twitter apuun

Pian egyptiläis-amerikkalainen toimittaja ja aktivisti Mona Eltahawy alkoi kääntää al-Qununin twiittejä englanniksi. Syntyi hashtag #SafeRahaf, jolla twiitattiin yli puoli miljoonaa kertaa yhden vuorokauden aikana. Twiittien sanoma oli selvä: al-Qununia ei saa palauttaa väkisin takaisin Saudi-Arabiaan, jossa holhoojajärjestelmän mukaisesti naiset eivät voi ostaa edes lentolippua ilman miesholhoojansa lupaa.

7

kä s t ä Känny ky yhkyksi n r a uh a

ieltä, myös sitä m Monet ovat Twitterissä iden vaihto e it lip ille ie m että teroista mu t omista po u n keu n tt a u a u st m on tä oikea ikä se edis e aus i, p ks ta ilu in n lja u na a al-Qun tt u M . ja tu aminen panenkään e ilman muutt a a m . ä tt e , mahdollista osoittaa llä on joskus ri te it ra A Tw isi d remmak mukaan Sau to Reutersin laisille Uutistoimis isi thaimaa ainen toka m o n itänyt ra p vi si n bia näiden oli ä tt e , n e Qununin kollegoille varikoita alka ta n a ja si passin kännykkä.

Lähteet: Twitter, Reuters, BBC, Independent, New York Times, Helsingin Sanomat 9


HALUATKO YLIOPISTOON?

KAIKKI KURSSIT -15 % VERKKOKAUPASTA KOODILLA: IB15 TARJOUS VOIMASSA 25.03.2019 ASTI. PAIKKOJA RAJOITETUSTI.

Valmennuskurssit yliopistoon - 09 2727 130 - www.eximia.fi Abikurssit - AMK Liiketalous - AMK Soteli - AMK Tekniikka - Biologia - Biotieteet - DI-osastot - Farmasia - Hallintotieteet Kasvatustieteet - Kauppatieteet - Kulttuurien tutkimus - Liikuntatiede - Logopedia - Lääketiede - Maantiede - Oikeustiede - Politiikan tutkimus Psykologia - Ravitsemustiede - Taiteiden tutkimus - Teologia - Valtiotieteellinen - Yhteiskuntatutkimus He ls i nk i - J o ens uu - J y v äs k y l ä - K uopi o - La hti - Lappeenranta - Oulu - Seinäjoki - Tampere - Turku - Verkkoku r s s it


Liitolta Suomen Lukiolaisten Liiton väki jakaa ajatuksiaan.

Puhe ilmastonmuutoksesta vaatii uutta sävellajia Antti Kivi

Suomi on perin svengaava maa. Väki on maailman onnellisimpien joukossa, kadulla voi kävellä huoletta turvassa – ja hiilidioksidipäästöt asukasta kohden käyvät laatuun. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) ladeltua erikoisraportin syksyllä on kuitenkin selvää, ettei kelpo kelpaa. Ilmastonmuutos vie nykytempolla väkisin molliin. Ilmastokysymyksillä on kuitenkin ollut päivänpolitiikassa rooli tilkesanoina. Niillä löpisten ostetaan aikaa, mutta tositoimiin ei ole rohjettu ryhtyä. Yhtäältä ymmärrän: ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii välttämättä muutosta ja jostakin luopumista, ja muutos on pimeääkin pelottavampi juttu. Toisaalta kiehtoo, miten luottamustoimeen hakeutuneet, aikuisia aikuisemmat poliitikot eivät innostu ottamaan tätä yhteiskunnan kannalta ehdotonta tointa omakseen vaan pallottelevat politiikan puhdetöillä. Kevään eduskunta- ja europarlamenttivaalit ovat oivia käännekohdiksi. Uuden kansanedustajasatsin valinnan juju nimittäin piilee tulevien vuosien politiikan arvo- ja asiapohjan soinnuttamisessa. Äänestäjän onneksi viime aikoina useat puolueet ja monet yksittäiset ehdokkaat ovat alkaneet ottaa ympäristöasiat vakavasti. Silti säädöksillä voidaan vain avittaa yhteiskuntaa kestäväm-

Antti Kyrö

pään suuntaan. Valtiolliset päätökset ovat kuin Titanicin kansituolien siirtelyä, mikäli meikäläiset eivät kanna vastuuta. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kopiohuoneessa on värillisen ja värittömän paperin keräysastiat erikseen, mutta henkilökunta saa päivitellä, miten valkoisen kopiopaperin sekaan hujahtaa aina värillistä paperia. Voisi kuvitella akateemista henkilöstöä kiinnostavan! Arkiasenteiden rytmikäs muutos on tarpeen. Nimittäin se mitä teemme, saa lopulta aikaan kouriintuntuvan muutoksen, eikä se ole edes konstikasta. Esimerkiksi lihansyönnin konnuudeksi leimaamisen asemesta voi koettaa vähentää lihan nauttimista; tulevaisuudessa karkkipäivä on kuitenkin korvattava lihalauantailla. Ylipääsemätöntä on tuskin myöskään jätteiden lajittelu, joukkoliikenteellä huristelu ja pari tovia lyhyemmät suihkut sekä tarpeettomien valaisimien sulkeminen. Kestävä ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole rakettitiedettä. Yhteisö rakentuu yksilöistä, joten sillä, mitä me yksilöt teemme, voi muuttaa maailmaa – jopa Suomen svengin sävellajia. Kolumnin kirjoittaja Antti Kivi toimii varapuheenjohtajana Suomen Lukiolaisten Liitossa (SLL). SLL on Improbaturin julkaisija. 11


Paluu lukioon Tutut kasvot palaavat vanhaan opinahjoonsa.

Lukioaika täynnä uusia alkuja Jose Riikonen

Nick Tulinen

Ihmiset haluavat usein erottua joukosta. Lukio oli Ronja Ojalle ihanaa aikaa, koska hän sai olla tavallinen. 12


Lukio: Kallion lukio Perustettu: Rakennuksessa toimi alun perin Sörnäisten yhteiskoulu, joka perustettiin 1902. Opiskelijoita: Noin 500 Mistä tunnetaan: Keskellä Kallion kaupungin­ osaa sijaitseva lukio on ilmaisutaitopainotteinen, ja sinne otetaan joka vuosi noin 150 uutta opiskelijaa. Lukio on suosittu, sillä vain noin kolmannes hakijoista pääsee sisään. Ilmaisutaitopainotus alkoi Kalliossa vuonna 1981.

H

ämmentävää olla täällä”, sanoo Ronja Oja tullessaan sisään Kallion lukioon. ”Vähän sellainen, että poistuiko elämästäni juuri kymmenen vuotta”, Oja sanoo ja nauraa. Jos olisimmekin matkanneet aikakoneella kymmenen vuotta taaksepäin, se ei olisi Ojalle vastenmielinen asia: ”Jos johonkin ajanjaksoon elämässä pitäisi palata, niin se olisi lukioaika. Se oli aika, jolloin oli vapautta, muttei vielä kauheasti vastuuta.” Oja tykkäsi lukiosta myös siksi, että se oli hänelle uusi alku monella tavalla.

Ojalle oli yläasteen eli yläkoulun jälkeen selvää, että hän menee lukioon. Yhtä selvää kuin lukioon meno oli se, että hän halusi päästä nimenomaan johonkin muuhun lukioon kuin Hyrylän lukioon Tuusulassa. ”Minulla ei ollut hirveästi kavereita yläkoulussa, ja ajattelin, että tuskin me ystävystyisimme luokkakavereiden kanssa lukiossakaan”, Oja sanoo. Hän harkitsi matematiikkalukioita ja myös urheilulukioita. Oja oli kiinnostunut urheilusta ja menestyi siinä myöhemmin hyvin, mutta siitä lisää tuonnempana. Silti eniten kiinnosti Kallion lukio, koska se on ilmaisutaitopainotteinen. Oja harrasti yläkoulussa

Kuka: Ronja Oja (s. 1992) Lukiovuodet: 2008-2011 Opiskelumenestys: Kirjoitti ”vaihtelevasti kaikkea A:sta E:hen”. Mistä tunnetaan: Ronja Oja on yleisurheilija ja paraurheilija, joka on edustanut Suomea esimerkiksi Rio de Janeiron olympialaisissa. Oja on myös saavutettavuusaktivisti, eli hän edistää esimerkiksi tietoteknisten laitteiden ja ohjelmien saavutettavuutta ihmisille, joilla on jonkinlainen rajoite, kuten näkövamma. Oja opiskelee tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa.

teatteria ja oli muutenkin kiinnostunut ilmaisutaitoasioista. ”Kaikki sanoivat, että Kallion lukioon on kauhean vaikeaa päästä. Tänne ei haeta pelkällä keskiarvolla, vaan ainakin silloin opettajan suositukset ja harrastustoiminta auttoivat.” Oja pääsi sisään, ja uusi alku koitti kuin koittikin. ”Kirjoitin päiväkirjaan ensimmäisten kurssien aikana, että minulla on nyt enemmän kavereita kuin peruskoulussa oli yhteensä.”

”Jos johonkin ajanjaksoon elämässä pitäisi palata, niin se olisi lukioaika.”

Lukion ensimmäisen ja toisen vuoden välisenä kesänä tapahtui toinen uusi alku, kun Oja muutti Tuusulasta Helsinkiin asumaan veljensä kanssa samaan asuntoon. Oja oli valmistautunut vuoden päivät muuttoon suostuttelemalla vanhempiaan siihen. Lopulta muutto onnistui. Suostuttelua tarvittiin ehkä enemmän kuin yleensä, koska Oja on ollut sokea 11-vuotiaasta saakka. Sokeutumista Oja osasi odottaa, sillä hänellä on synnynnäinen vitreo­retinopatia. Lääkäri sanoi Ojalle tämän ollessa vasta viisivuotias, että Oja sokeutuisi jossain vaiheessa elämäänsä. Sokeudessa on tietenkin omat haasteensa ihan arjen asioissa.

13


Muisto tärkeästä paikasta lukiossa

”Fysiikan varastossa tein monet matematiikan kokeet, koska tein ne pistekirjoituksella, josta lähtee aika kova ääni. Minulla oli myös lisäaikaa koetta varten. Muistot ovat oikeastaan hyvät, sillä tykkäsin matematiikasta.”

Lisäksi sokeutuminen saattaa muuttaa joidenkin ihmisten suhtautumista – miten sokean ihmisen kanssa pitäisi käyttäytyä? Tähän liittyy se kolmas uusi alku. ”Kallion lukiossa tunsin oikeastaan ensimmäistä kertaa, että en ole se luokan erityisoppilas, vaan ihan tavallinen opiskelija.” Oja ei osaa selittää sen tarkemmin, mistä tunne johtui. Kaikki vain suhtautuivat häneen hyvin luonnollisesti. Tietysti Oja järjesti asiansa osin eri tavalla kuin muut. Kouluun sai tulla taksilla (mutta usein Oja tuli kuitenkin julkisilla) ja hän opiskeli esimerkiksi matematiikka pistekirjoituksen avulla. Pistekirjoituksella laaditut opukset vievät paljon tilaa. ”Matematiikan kirjoja oli kotonani viisi hyllymetriä.” Lisäksi Ojan piti tietää hyvissä ajoin ennakkoon kurssimateriaalit, sillä hän tilasi opintomateriaalin kolme kuukautta etuajassa tilaustyönä valtion erityiskirjastosta. Ojalla oli myös kouluavustaja, mutta ei häntä juuri tarvittu. Kun mentiin syömään, kaverit kauhoivat ruokaa Ojan lautaselle, ja kun oltiin kuvataiteen tunnilla, kaverit kertoivat, mitä värejä hän piti käsissään. Ojalle ei koskaan tullut tunne, että kaverit jotenkin velvollisuudesta tai vastaavasta auttoivat häntä. Se tuli vain luonnostaan. ”Ehkä se on sitä, kun Kallion lukiossa kaikki ovat vähän erilaisia, niin erilaisuutta ei pidetä enää erilaisena.” 14

Oli syy mikä tahansa, Ojalle lukio oli kaikista näistä syistä aikaa, jolloin hänen itseluottamuksensa kasvoi ja hänen identiteettinsä kehittyi sellaiseksi, mitä se nykyään on: ”Minua kiinnostaa moni asia, ja jos jokin kiinnostaa, en pelkää kokeilla sitä, vaikka en olisi siinä hyvä. Joskus sanon jopa, että olen aika lahjakas monissa asioissa.” Lahjakas Oja on esimerkiksi urheilussa. Vaikka hänen urheiluharrastuksensa oli lukioaikoina tauolla, sen jälkeen Oja on menestynyt yleisurheilussa erinomaisesti. Hän voitti vuonna 2018 EM-pronssia pituushypyssä ja kultaa 100 metrin juoksussa. Hän edusti Suomea myös 2016 Rio de Janeiron parao­lympialaisissa. Menestys vei Ojan viime vuonna muun muassa Linnan juhliin. Kallion lukion komeassa pääaulassa kaikuu, kun opiskelijat nauravat ja juttelevat. Oja sanoo, että itse asiassa hän oli täällä vähän aikaa sitten, viime marraskuussa. Silloin vietettiin hänen vuosikurssinsa tapaamista. ”Jännitin sitä vähän, mutta se oli ihana ilta”, Oja sanoo. Hän ei ollut tavannut suurinta osaa tyypeistä kymmeneen vuoteen. Silti se tietty lämmin yhteishenki, joka oli jo lukioaikoina, ei ollut muuttunut miksikään. ”Joku kommentoi, että hieno leijona, ja joku toinen oli heti selittämässä minulle, että se on sellainen iso pehmoleluleijona. Ihan luonnostaan.” ▪


-15% ale KOODIN LÖYDÄT FRANK APPISTA

ANSAITSET UNELMIESI YO-LAKIN info@clseifert.fi

Improbatur Ad 2019 - 210x280.indd 1

clseifert.fi

2019-01-23 12:10


Ei tää oo heittereill

16


lle

” 22-vuotias räppäri ja dj Yeboyah ei välttele valokeilaa silloinkaan, kun sen alla voi altistua vihapuheelle. Rohkeat lyriikat ovat nostaneet hänet isoille lavoille, joille kutsu käy nyt jatkuvasti – vaikka omia kappaleita on julkaistuna vasta yksi. Säde Mäkipää

Silja Viitala

L

ähelläni seisova nainen pyyhkäisee kostunutta silmäkulmaansa valonheittimen osuessa kohti yleisöä. On lokakuinen torstai-ilta Helsingin Tavastia­klubilla. Taustakankaalla pyörivälle scifi-henkiselle videolle läiskähtää seuraavan esiintyjän nimi: Yeboyah. Kirkkaankeltaiseen Adidaksen asuun sonnustautunut 22-vuotias Yeboyah, oikealta nimeltään Rebekka Kuukka, astelee lavalle. Yleisö haltioituu, taputtaa ja vislaa. Kuukka on osa Dreamgirls-show’ta, jonka kaikkien aikojen toinen keikka on vetänyt Tavastian täyteen. Dreamgirls on kahden dj:n, Lina Schifferin ja Taika Mannilan, sekä seitsemän räppärin ja yhden r’n’b -artistin porukka, joka esiintyi ensimmäisen kerran yhdessä Flow-festivaalilla kesällä 2018. Keikkaa kehuttiin vuolaasti somessa, ja sitä pidettiin jopa festarin merkittävimpänä keikkana. Miksi? Hyvän meiningin takia toki, mutta myös siksi, että kaikki artistit olivat naisia. Tavastialla Kuukka huudattaa katsojia ja esiintyy tottuneen oloisesti. Vaikka Kuukka on Dreamgirls-show’n artisteista kokemattomin, osa yleisöstä tuntuu odottaneen juuri häntä. Mutta miten on mahdollista, että vasta yhden kokonaisen kappaleen julkaissut nuori räppäri saa ihmiset kyyneliin? 17


”Säästin alaasteella rahaa kauneus­ leikkauksiin, vaikka en löytänyt itsestäni mitään vikaa.”

Vastausta voi hakea monista seikoista. Aloitetaan esiintymisestä. Tavastian lavalta huokuva itsevarmuus on pitkän harjoittelun tulos. Sen Kuukka aloitti jo alakoulussa. Harrastuksia oli laidasta laitaan, mutta niihin kaikkiin liittyi jollain tavalla esiintyminen: sirkuskoulu, baletti, teatterikerho, pianotunnit. ”Varasin meidän kerhohuoneen, opetin siellä kavereille tanssiliikkeitä ja suunniteltiin yhdessä esityksiä. Niissä oli aina laulua, tanssia tai teatteria. Kävin sit jakamassa postiluukuista kutsuja meidän tapahtumiin”, Kuukka muistelee nyt.

H

 Helsingin Malmilla sijaitsevasta Sugoi-pelihallista löytyy kolikko­ peli The Maze of the Kings, jossa seikkaillaan muinaisessa Egyptissä ja ammutaan vastaan tulevia muumioita sakaalipäistä Anubis-jumalaa muistuttavilla aseilla. Tosielämässä Yeboyah ampuu alas vain pölyttyneitä mielipiteitä.

löytänyt itsestäni mitään vikaa. Tiesin vain, että mussa on jotain mitä pitää muuttaa. Pienenä ihmettelin, mistä se kaikki johtuu, mutta myöhemmin on ollut ihanaa, kun on löytynyt selitys: kaikki johtui siitä, että olen ruskea.” Kuukka mainitsee haastattelun aikana monta kertaa sanan representaatio. Termin merkitys vaihtelee vähän tieteenalasta riippuen, mutta yleisesti se tarkoittaa edustamista ja esittämistä – siis esimerkiksi sitä, mitä milloinkin halutaan pitää populaarikulttuurissa esillä. Kuukan lapsuudessa ruskeita ihmisiä näkyi Suomessa mainoskuvastossa lähinnä Unicefin ja SPR:n mainoksissa, joissa nälkää näkevät lapset katsoivat surumielisesti kameraan. Koulupäivän päätteeksi Kuukka avasi televisiosta MTV-kanavan: paikan, jossa ruskeita ihmisiä, ja erityisesti elämässä hyvin menestyneitä sellaisia, oli näkyvillä. Lauren Hill, Outkast ja Rihanna tekivät Kuukkaan vaikutuksen. ”Jos et ikinä nää esimerkiksi ruskeaa lakimiestä telkkarissa, niin et ala edes miettiä, että voisiko susta tulla sellainen. Mä oon elävä esimerkki siitä, mitä olen itse päässyt näkemään. Mä teen räppiä ja olen dj osittain siksi, että olen nähnyt niitä ruskeita dj-tyyppejä. En nuorena kokenut sopivani akateemiseen muottiin.” Kuukan nuoruudessa ei liioin ollut myöskään räppääviä naisia. Silti hänestä tuli sellainen.

elsingin Ruoholahdessa 2000-luvun alussa asuneilla on siis ollut ainutkertaisia mahdollisuuksia päästä seuraamaan näitä esityksiä, sillä Kuukka on asunut siellä lapsuutensa ja nuoruutensa. Matkusteltua tuli tosin paljon, sillä Kuukan äiti, Raakel Kuukka, on valokuvataiteilija. Hän otti tyttärensä mukaan taiteilijaresidensseihin esimerkiksi Pariisiin ja New Yorkiin. Yksi Raakel-äidin keskeisistä kuvauskohteista on koti ja perhe. Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin sivuilta löytyy Raakel Kuukan kuva seitsemänvuotiaasta Rebekasta, jolla on yllään Suomen kansallispuku. ”Mitä ulkonäkömme kertoo meistä? Olen joutunut käsittelemään etnistä alkuperää koskevia kysymyksiä ja tarkastelemaan erilaisia käytäntöjä tyttäreni kautta, joka on elänyt koko elämänsä Suomessa, mutta hän ei näytä stereotyyppisimmältä suomalaiselta, jolla on vaaleat hiukset ja siniset silmät”, Raakel Kuukka kertoo läkoulun Rebekka Kuukka kävi Kruununsivuilla kuvasta. haan musiikkiluokalla, tosin ysiluokan Lauttasaa”Ei stereotyyppinen suomalainen ulkonäkö” on vaikuttaressa. Seiskaluokalla hän alkoi harrastaa hip hop nut Rebekka Kuukan koko elämään. -tanssia, ja alakoulun lopulla löytyneiden uusien kavereiden Lapsena ja nuorena sai kuulla leteistä, tukasta, ihon­ kesken tanssittiin ja hengailtiin ympäri Helsinkiä. Yksi kesväristä. keinen tapaamispaikka oli Kampin kauppakeskus. ”Säästin ala-asteella rahaa kauneusleikkauksiin, vaikka en Lukion Kuukka kävi Alppilassa. Siellä oli hänen mielestään

Y

18


19


 Beatmania IIDX 24 Sinobuz -peli on vähän kuin Guitar Hero dj:lle. Yeboyahilta levyjen pyöritys sujuu pistetilaston perusteella paremmin tosielämässä.

”Olen aina halunnut tehdä räppiä, mutta se tuntui jäbien jutulta.”

hyvä meininki, kaikki olivat jokseenkin samanarvoisia. Yläkoulussa Kuukka alkoi myös pitää blogia, jossa lukioaikana käsiteltiin yhteiskunnallisiakin teemoja. Blogin suosituin postaus Elämää ilman rintaliivejä herätti paljon keskustelua. Blogista löytyi myös teksti otsikolla Ruskea tyttö Suomessa. Lukiossa myös räpättiin. Tai siis pojat räppäsivät. Kaveriporukan pojat harrastivat freestylea eli hetkessä improvisoitua räppiä, mutta se ei ollut tytöille sallittua: mökkireissulla freestyleporukka sulki oven nenän edestä. ”Olen aina halunnut tehdä räppiä, mutta se tuntui jäbien jutulta. Alitajunnassa oli, että se olisi siistiä, mutta ei ollut ikinä mikään itsestäänselvyys, että alkaisin tehdä räppiä. Lukiossa oli kaksi mimmifrendiä, jotka viettivät iltapäivät toisen luona. Kerran, kun olin mukana, he laittoivat biitin päälle ja alkoivat freestylata. Mä olin että ’Mitä? Mä oon aina halunnut tehdä tätä! Miksette kertoneet että teette tätä?’” Kuukan oma freestyle jäi pariin kertaan, mikä on harmittanut jälkikäteen, sillä nyt hänen kappaleilleen on jatkuvaa tilausta. Mutta palataan siihen myöhemmin.

V

aikka omia biisejä ei syntynyt vielä lukiovuosina, bongasi räppäri Sini Sabotage Kuukan sosiaalisesta mediasta. Sekin varmasti auttoi, että Kuukka ja nykysin maailmanmainetta niittävä laulaja Alma olivat tuttuja entuudestaan, sillä Alma oli tuolloin Sinin taustalaulaja. ”Olen tykännyt aina tehdä somea ja ottaa kivoja kuvia. Äidin ammatti on antanut mahdollisuuden toteuttaa luovuutta, kun olen saanut käsiini kameran ja Photoshopin. Jo lukioaikoina tilini keräsi huomiota, ja monet isotkin nimet seurasivat sitä. Sini pyysi mua musiikkivideonsa kuvauksiin, ja sen jälkeen alettiin hengailla. Sinille alkoi selvitä, että olen kiinnostunut räpistä ja kirjoittanut vähän omiakin tekstejä.” Kuukasta tuli lukion loputtua ensin Sini Sabotagen dj ja myöhemmin myös taustalaulaja. Ylioppilaaksi Kuukka valmistui syksyllä 2015. Työt dj:nä ja skeittikauppa Laminassa

20


jatkuivat, mutta omaa musiikkia syntyi vasta parin vuoden päästä – ja silloinkin hetken mielijohteesta. Tässä kohtaa onkin syytä palata hetkeksi Tavastialle. Yeboyah aloittaa esikoisbiisinsä Broflaken ja yleisö laulaa mukana. Varman esiintymisen lisäksi on pakko olla jotakin muutakin, minkä vuoksi ihmiset haluavat nähdä juuri Rebekka Kuukan ja muut Dreamgirls-artistit. Se jokin on heidän kappaleidensa sanoma.

S

yksyllä 2017 Kuukka meni katsomaan räppikeikkaa helsinkiläiseen baariin. Siellä esiintyjien lavalla olleen ystävän agressiivinen käytös ja toksinen yleisilmapiiri saivat Kuukan lähtemään kesken keikan kotiin. Seuraavana päivänä hän huomasi tuttavansa kommentoineen keikkaa kriittisesti Facebookissa ja päätti osallistua keskusteluun. Kuukan keikalla olleet ystävät eivät ilahtuneet kommentista ollenkaan. Viikkoa myöhemmin toisella keikalla he seisoivat ovella ja kysyivät: ”Mitä sä teet täällä? Sähän oot nainen ja tämä on räppiä.” Illan aikana Kuukalle kävi kuitenkin ilmi, että sisimmässään ystävät ehkä ajattelivatkin toisin, mutta porukassa piti esittää kovanaamaa. Kuukka havahtui siihen, kuinka jo pari vuotta puhuttanut termi ”toksinen maskuliinisuus” jylläsi aivan silmien edessä. ”Sen illan päätteeksi menin kotiin ja kirjoitin biisin yhdeltä istumalta.” Syntyi Broflake, ja se julkaistiin omakustanteena joulukuussa 2017. Kappalella kommentoidaan toksista maskuliinista ”machokulttuuria”. Kuukka räppää muun muassa, että: Jäbä vaa sutii, jäbä vaa sutii ei ihme kun kelaat niin rumii / tuomitset porukkaa klubil, himas kuolaa suus / selaat niitten kuvii ja että: Kun duunataan meiltä meille / kelaat et se meinaa ällää teille / mut ei, ei tää oo heittereille / vaan niille jotka vielä saa hereille. Kappale herätti kiinnostusta ja toimittajat riensivät kysymään, millainen tyyppi broflake oikein on.

”Sellainen, joka ei nää oman perspektiivinsä ulkopuolelle”, Kuukka vastasi esimerkiksi kaupunkilehti Cityn haastattelussa. Ennen kappaleen julkaisua Kuukkaa jännitti hetken, suuttuisivatko miespuoliset kaverit ja tuttavat hänelle. Se ajatus meni nopeasti ohi ja toisin kävi: moni tuli jopa kiittämään silmien avaamisesta ja keskustelun herättämisestä. Sen jälkeen Kuukka on vieraillut muun muassa Gasellien uusimmalla levyllä.

B

roflaken myötä Kuukkaa pyydettiin mukaan myös Dreamgirlsiin, johon hänen lisäkseen kuuluvat artistit Adikia, Mon-Sala, Nisa, B.W.A., F ja Sofa-duo. Heitä kaikkia yhdistää kaksi asiaa: he ovat musiikkia tekeviä naisia, ja he käsittelevät kappaleissaan aiheita, joista ei suomalaisessa räpissä ole totuttu kuulemaan – ainakaan naisten suusta. Feminismistä, naisten seksuaalisuudesta ja mielenterveys­ ongelmista räppäävät artistit ovat saaneet osakseen sekä ihailua että vihaa. Jälkimmäinen ei Kuukkaa enää hetkauta, sillä hän on tottunut kaikenlaiseen kommentointiin. Eikä hän tahdo ryhtyä julkiseksi naisasianaiseksi tai kritisoida miehiä, vaan kiinnittää huomiota yhteiskunnan rakenteisiin. Naisräppäreiden esiinnoususta hän on innoissaan: ”Kysyntää naisten tekemälle räpille on tällä hetkellä todella paljon. Olen dj:nä huomannut sen klubeilla: aina kun tulee joku Cardi B niin tanssilattia räjähtää. Broflaken jälkeen tuli todella paljon keikkapyyntöjä, vaikka mulla oli vain yksi biisi. Suomessa ollaan valmiita nais­ artisteille räpissä.” Taas palataan re­ presentaatioon: Kuukan mielestä on tärkeää, että naisartistit pääsevät esille, jotta samaistumisen kohteita olisi näkyvillä niille nuorille, jotka kirjoittavat riimejä pöytälaatikkoon. Dreamgirls-artistit ovat mukana myös Adikian, Mon-Salan ja Yas-Lon syksyllä julkaisemalla Koskematon-kappaleen remixillä, jonka teksteissä kyytiä saavat seksuaalisesta häirinnästä syytteisiin joutunut elokuvaohjaaja Harvey Wein­ stein, sedät ja patriarkaatti. Kappale kuullaan Tavastialla viimeisenä. Narikkajonossa monet muutkin kuivailevat silmänurkkiaan. ▪ 21


22


Tulevaisuus tulee, oletko valmis? Hoitavatko meitä vanhainkodissa robotit? Entä varoittaako älykello alkavan syövän vaarasta? Maailma muuttuu huimaa vauhtia – joidenkin arvioiden mukaan nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Ida Kannisto

M

Tuomas Ikonen

adventuresin maailmanmatkaajinakin tunnetut Riku Rantala ja Tunna Milonoff julkaisivat marraskuussa teoksen Selviytymisopas. Maailma muuttuu – näin jäät henkiin. Kaksikko vakuuttaa, että tiedon avulla pystytään yhä rakentamaan parempaa maailmaa. Ja vaikka maailma muuttuu, oikeilla eväillä selviää. Siksi kokosimme Rikun ja Tunnan vink-

kien pohjalta Improbaturin oman selviytymisoppaan lukiolaiselle. Näin se toimii: Kunkin teeman alla esittelemme utopian ja dystopian, eli sen, miltä tulevaisuuden yhteiskunta voisi parhaimmillaan ja pahimmillaan näyttää. Ennustimme niitä varten tulevaa Rikun ja Tunnan Selviytymisoppaan avulla, juttelimme muuttuvasta maailmasta Rikun kanssa ja laitoimme mielikuvituksemme laukkaamaan.

23


Lukiolaisen selviytymisopas

Yksilö Kaikkea toivoa ei varmasti ole vielä menetetty. Näin vakuuttaa toimittaja ja Madventures-seikkailija Rantala. ”Ihmisyys ja ihminen muuttuvat perustavalla tavalla, mutta toisaalta on meillä tässä viimeisen 100 000 vuoden aikana ollut aika monenlaisia kriisejä. Ihmislaji on pirun sitkeä, ja luotan siihen, että elämä jatkuu auringon sammumiseen asti.” Mutta miten muokata itsestään selviytyjä? Teoksessaan Rantala ja Milonoff ennustavat, että ihmisyksilön tulevaisuudessa vallalla ovat uudenlaiset arvot: oman edun tavoittelemisen sijaan keskeisiksi asioiksi nousevat esimerkiksi yhteisöllisyys ja jakaminen, kuten yhteiset tilat ja ruokapiirit. Samalla hyvinvointi saa enemmän huomiota, eikä talouskasvu ole enää tärkein tavoite.

Rikun kuva: Marko Rantanen

Riku sanoo:

24

”Olen tosi huolissani syrjäytymiskehityksestä. Toimeentulotukea saavien määrä on viime vuosina kasvanut. Valtaosa nuorista voi paremmin kuin koskaan, mutta heikommin pärjäävä osa jää koko ajan jälkeen. Oma näkemykseni kaiken reissaamisen jälkeen on se, että vahvuutemme sekä tasa-arvomme ja onnellisuutemme salaisuus täällä Pohjoismaissa on se, ettei meillä ole ihmisryhmiä, jotka ovat jääneet jälkeen. Toivon, että siitä pidetään kiinni, eikä valtavaa gäppiä päästetä syntymään.”

Lukiolaisen selviytymisopas: Yksilö

U t o p i a

Suomessa velloi vuosia keskustelu siitä, kenelle läheisyys on oikeus, ja millä tavalla vaikeasti vammaisia ihmisiä voitaisiin avustaa samoihin nautintoihin, joita muutkin voivat kokea. Neliraajahalvaantunut Tulevaisuus-Tarmo tuntee samoja tunteita kuin kuka tahansa muu. Fyysiset rajoitteet kuitenkin tekevät läheisyyden kokemisen mahdottomaksi. Ratkaisuksi haettiin avusteista toimintaa, mutta prostituutiota tiukasti säätelevä laki

esti vammaisille suunnatut palvelut ja vammaisavustajat kokivat seksuaalitoiminnoissa auttamisen lipsuvan työnkuvan ulkopuolelle. Tarmo ottaa Tanjan kainaloon ja myhäilee: ”Tässä sitä nyt kuitenkin ollaan.” Tanja kääntää kasvonsa Tarmoon päin ja hänen huulensa kohoavat hymyyn. Seksirobotti Tanja ojentaa kätensä halaukseen. Tarmo ei enää koe tarvitsevansa kiusallisia keskusteluja hoitohenkilökunnan kanssa.

D y s t o p i a

Tumma, kihara tukka, smarag­ dinväriset silmät, treenattu keskivartalo ja 188 senttimetriä mittaa. Puheääni peräisin Hollywood-elokuvasta ja hymy kuin Jude Law’lla. Kumppanin tulisi olla myöntyväinen minun elämäntyyliini. Nykyaika-Niina lukee listan läpi ja hymyilee tyytyväisesti. Yhden klikkauksen päässä odottaa hänen elämänsä puoliso. Myyjä lupasi toistaa toivotut luonteenpiirteet robottiin yk-

sityiskohtaisesti. Niinalla ei ole aikaa parisuhteille, sillä kiireinen keikkatyö ympäri maailmaa vaatii itsekästä elämäntyyliä. Robotti-Raylle se sopii. Se on kuin kopio veistoksellisesta valokuvamallista, sen kasvot liikkuvat luontevasti ja se nauraa ostajansa vitseille – eikä koskaan sano vastaan. Tavalliset ihmiset menivät muodista jo aikoja sitten, heistä on niin hankalaa löytää riittävän hyvää.


Lukiolaisen selviytymisopas

Koulutus ja työ Työelämä muuttuu ja asettaa samalla koulutukselle uudenlaisia vaatimuksia. Kun puhutaan työelämän ja koulutuksen tulevaisuudesta, esiin nousevat uusien opetussuunnitelmien ohella yhä enemmän uudet teknologiat, tekoäly ja robotiikka – sekä se, ettei kukaan tunnu osaavan kertoa, mitä tulevaisuudelta oikein pitäisi odottaa. Varmaa on, että yksilön on yritettävä mukautua muutokseen pysyäkseen kelkassa. Se, mihin tarkalleen on varauduttava, näyttäytyy kuitenkin usein epämääräisenä kysymysmerkkinä.

U t o p i a

Nykyaika-Niina tuijottaa virtuaalista osallistujalistaa. Kuulijoita on kokoontunut yhteensä 83 maasta seuraamaan hänen puheenvuoroaan. Niina viimeistelee vielä huulipunansa verkossa toimivassa palvelussa, joka tarjoaa hänelle haluamansalaisen ehostuksen joka päivä. Tänään hän valitsi olla vaaleatukkainen. Robottien saapuminen vanhusalalle pelotti monia. Niina kuitenkin tiesi, että koska muutosta ei

voi enää estää, siihen on mukauduttava. Niinpä robottien korvatessa hoitotyöt Niina kehitti itsestään ylivertaisen välittäjän. Hän kuunteli, keskusteli ja kosketti. Työpaikkojen kutistuessa nämä taidot nousivat arvaamattomaan arvoon. Ensin kiinnostus heräsi kotimaassa, kunnes luvut vanhusten kasvavasta onnellisuudesta ja vähenevistä yksinäisyyden kokemuksista saivat huomiota ympäri maailmaa.

D y s t o p i a

Koneet ovat korvanneet ihmispolot, ja yhteiskunnasta on kehittynyt synkkä ja suorituskeskeinen, mutta tehokas ympäristö. Robotit ovat jo aikapäiviä sitten korvanneet monet perinteiset ammatit ja algoritmit säveltäneet laulut ja kirjoittaneet kirjat. Ihmisen vauhti jäi koneiden jalkoihin. Vähentyvistä työpaikoista syntyi kova kamppailu, eikä keinoja kaihdettu. Sanotaan, että sodassa ja rakkaudessa

ovat kaikki keinot sallittuja. Teknologian kehitys teki työpaikkataistelusta sotaa ja arki muuttui ahdistukseksi ja ainaiseksi ponnisteluksi. Rakkauden keinot sen sijaan sysättiin syrjään – ihmiset unohtivat välittämisen taidon. Tulevaisuus-Tarmo muistaa nyt Perttu Pölösen sanat: ”Mitään ei voi muuttaa, jos ei osaa rakastaa”. Hän toivoo, että olisi painanut nämä sanat mieleensä tarkemmin.

Riku sanoo: ”Murros vaatii joustavuutta ja kykyä oppia uutta. Se on luultavasti fakta. Täytyy kuitenkin muistaa, että se on fakta, jota myös elinkeinoelämä mielellään viljelee: teidän pitää olla valmiita fuulaamaan kaikki asiat tai teillä ei ole jatkossa duunia. Vastuu asetetaan jatkuvasti yksilölle. Samaan aikaan on oltava raju rakastaja ja herkkä ihmistuntija, helvetin hyvässä fyysisessä kunnossa ja vielä luova. On tärkeää yrittää mukautua muutokseen, mutta jaksaakseen olla utelias, on pidettävä itsestään huolta. Jos ahdistaa, hae apua. Toinen asia ja mielestäni tärkein neuvo on etsiä ihmisiä, joiden kanssa viihtyy ja joiden kanssa on intohimoista tekemistä. Silloin pärjää, vaikka mitä kävisi. Itselläni kävi hyvä tsägä, sillä lukiokaverin kanssa saimme idean, panimme firman pystyyn, ja tässä sitä nyt ollaan.”

Lukiolaisen selviytymisopas: Koulutus ja työ

25


Lukiolaisen selviytymisopas

Tuntematon Tuntematon herättää epäluuloja, joskus jopa pelkoa. Pelko toimii tiukasti yhdessä vihan kanssa, sillä nämä tunteet ruokkivat toisiaan. Lääkkeeksi tarjotaan usein tutustumista. Esimerkiksi vieraan kulttuurin ymmärtäminen voi vaatia kirjoja ja keskustelua. Parhaimmillaan maahan tutustuu matkustamalla paikan päälle. Moni pähkäilee pulman edessä: seikkailijat kannustavat reissaamaan ja bloggaajat jakavat somessa ihania lomakuvia. Samaan aikaan lentämisen ilmastoa tuhoava vaikutus saa palstatilaa.

U t o p i a

Tulevaisuus-Tarmo ei halua jonkun sanelevan ehtoja ylhäältäpäin. Vuosikymmen sitten hän päätti itse ottaa selvää, millaisessa maailmassa oikein elää. Kävi ilmi, että paras ase pelkoa vastaan on tieto. Se kainalossaan hän valmistautui tulevaan, kouluttautui tulevaisuuden niksinikkariksi ja avitti asiantuntijatiimissä yhteiskuntansa pelastamista sen turvallisuutta uhkaavilta tekijöiltä

jo ennen kuin ne ehtivät tulla todeksi. Yhteistuumin hallitus päätti, että on aika palata simppeliin eloon: kun internet on suljettu sekä pahantekijöiltä että supersankareilta, kukaan ei pääse juonimaan verkon syövereissä, eikä jatkuvaa tarkkailuakaan tarvita. Tarmo tuijottaa tähtitaivasta, Suomen erityistä luontoa ja katsoo perhettään: ennen kiireinen työelämä on nyt onnellista vapaa-aikaa.

D y s t o p i a

Turvallisuusuhka on tullut muotiin. Sen varjolla valtio pystyy ryhtymään erilaisiin, välttämättömiksi kuvailemiinsa keinoihin, jotka muutoin mattimeikäläisestä haiskahtaisivat hyvinkin kyseenalaisilta. Turvallisuuden nimissä rakennetaan korkeaa muuria, asennetaan kadunkulmiin puhetta kuuntelevia laitteita, ja palkataan tehtävänsä salaavia tarkkailijoita kansan keskuuteen – huomaamatta, että

lähenevän uhan tuntu vain kasvaa. Ihmisen yksityisyys on enää muisto menneestä, sillä valtion valvova silmä ulottaa katseensa esineiden internetiin, eli kaikkeen siihen, mihin mielikuvituksen rajat riittävät. Turvallisuuden nimissä päättäjät tietävät, kuka viimeksi veti vessan, päästi koiran tallaamaan taloyhtiön nurmikkoa tai kuka swaippasi kenetkin deittipalvelussa.

Riku sanoo: ”Tulin reissaajaksi poikkeuksellisessa tilanteessa, jollaista ei ollut aikaisemmin ollut. Lentäminen muuttui jumalattoman halvaksi, kun olin parikybäinen. Yhtäkkiä se oli paljon helpompaa kuin mikään muu. Matkustaminen ei aina ole mikään ekoteko, mutta se voi olla myös vähäpäästöistä. Jos olisin nyt lukiolainen ja haluaisin nähdä maailmaa niin, kuin olen päässyt näkemään, miettisin paluuta junamatkailuun. Rovaniemeltä voi matkustaa Vietnamiin asti junalla. Toivottavasti mahdollisimman moni alkaisi miettiä matkustamista siten, että tuntee siitä myös vastuuta ja miettii, paljonko sitä tekee. Tarvitseeko mennä joka vuosi? Toisaalta junailu on hieno kokemus, ja se voi olla paljon lentämistä spesiaalimpaa. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että tulevaisuudessa lentomatkailu vain kasvaa.”

26

Lukiolaisen selviytymisopas: Tuntematon


Lukiolaisen selviytymisopas

Verkko Arvellaan, että tulevaisuudessa internet ei enää kuulu vain puhelimiin, läppäreihin ja älykelloihin, vaan lähes jokaiseen esineeseen. Esineiden internetin on sanottu muuttavan maailmaa enemmän kuin netin tulo aikanaan. Esineiden netti mahdollistaa laitteiden keskustelemisen keskenään. Kehitys kehittyy niin kovaa vauhtia, että jokainen osa-alue ei välttämättä pysy mukana samassa tahdissa. Netin tietoturva on asia, joka puhuttaa yhä enemmän: millaisia tietoja haluat itsestäsi antaa? Huolestusta herättävät myös algoritmit, joiden käsiin valta näyttää siirtyvän enenevissä määrin. Kysymys kuitenkin kuuluu, kuka algoritmejä ohjaa vai ohjaako niitä enää kukaan.

Riku sanoo: ”Olen varmaan tyypillinen ihminen siinä, että samaan aikaan on sekä kauhun tunnelmia että hyvinkin positiivisia ja optimistisia ajatuksia maailman muuttumisesta. Omalle 8-vuotiaalleni olen yrittänyt alkaa neuvoa, miten selvitetään jonkun verkkosivun uskottavuutta. Toinen pohdinnan arvoinen asia on omien tietojen jakaminen verkkoon hyvin nuorena. Olisi hyvä pitää mahdollisimman pitkään lapsen ja vanhemman yhteisenä päätöksenä se, mitä lapsi verkkoon lataa. Viime aikojen tapahtumat kertovat paljon, millaisiin tarkoituksiin jotkut ihmiset voivat pahimmillaan käyttää verkon palveluita.”

U t o p i a

Nykyaika-Niina koki koko lapsuutensa olevansa jotenkin erilainen ja sopimaton ikäistensä porukkaan pienellä paikkakunnalla. Koulussa hän jättäytyi suosituimpien tyttöjen ryhmästä, eikä harrastuksistakaan tuntunut löytyvän ketään samankaltaista. Verkosta sattumalta löytynyt keskustelupalsta muutti kaiken. Nyt kotisohvallaan istuva Niina lukee innolla muiden kir-

joituksia. Osallistujat tuntuvat tietävän kaiken naapurimantereen bändeistä, toinen oli kerran matkustanutkin sinne. Niina ei ollut tavannut ketään aiheesta kiinnostunutta, kunnes verkkosivu yhtäkkiä tarjosi hänelle yhteisön. Siellä ystävät odottavat joka päivä työpäivän jälkeen. Niina ei koe tarvetta tavata heitä tosielämässä, riittää, että he ovat olemassa.

D y s t o p i a

Facebookissa kuohuu, Instagram täyttyy vihaviesteistä ja Twitter-keskustelu käy niin kuumana, ettei perässä meinaa pysyä. Tulevaisuus-Tarmo on jälleen aamun alkajaisiksi avannut tärkeimmät uutiskanavansa ja suuttumus tulvii hänen sisäänsä: taas on joku ulkopaikkakuntalainen aiheuttanut ongelmia meidän kylällä, ja Peran mukaan paikallismedia ei piittaa. Tarmon ystävien mielissä kiehuu samaan tapaan. Koko porukka lukee samaa, algoritmien valitsemaa sisältöä somen

suosituimmista palveluista. Huolestuttavaa on, ettei kukaan oikein tiedä, kenen käsissä algoritmit ovat – vai ovatko kenenkään. Ne haluavat somekansalta vain yhtä asiaa: massia. Ja sitä virtaa samaan tahtiin kuin kävijät klikkaavat itsensä sivustoille. Varjopuolena algoritmien valitsemissa uutiskanavissa on se, etteivät ne korreloi todellisuuden kanssa. Vihaiset uutiset herättävät tunteita ja saavat käyttäjät kierrättämään keskenään yhteistä ajatusmaailmaa tukevia juttuja.

Lukiolaisen selviytymisopas: Verkko

27


Lukiolaisen selviytymisopas

Terveys Elinajanodote voi tulevaisuudessa kasvaa sadoilla vuosilla. Ikuisesta elämästä kiinnostuneelle Rantala ja Milonoff esittelevät listan kiinnostavaa teknologiaa, kuten pienenpienet robotit, joiden ennustetaan tulevaisuudessa korjaavan vikoja suonissamme ja 3d-tulostetut varaosat, joilla vanhat elimet voidaan vaihtaa uusiin. Samalla terveyden mittaaminen muuttuu jatkuvasti tarkemmaksi – ja on kaikkien ulottuvilla. Aktiivisuuskellojen ja hyvinvointisovellusten ohessa yhä useampi laite saattaa tulevaisuudessa olla yhteydessä internetiin.

U t o p i a

Uskomatonta. 8,77 sekuntia. Miesten 100 metrin maailman­ennätys on kirjattu uusiin lukemiin. Usain Boltin ennätyksen uskottiin tulevaisuudessa rikkoutuvan, mutta yhdeksän sekunnin alitusta ei moni tosissaan uskaltanut veikata. Tuloksen taustalla on paljon muutakin kuin onnistunut harjoituskausi. Teknologian merkitys urheilussa alkoi muutama vuosi sitten kohota. Enää ei ollut hyötyä toinen toistaan tehokkaammista kielletyistä aineista, sillä suorituskyky ratkaistiin toisaalla.

Internetiä apunaan käyttävät urheilukellot kehittyivät analysoimaan ihmisen elimistön tapahtumia ja ilmoittivat hälyttävistä muutoksista ennakoiden. Tulevaisuus-Tarmo ottaa flunssalääkkeet jo paljon ennen kuin tauti ehtii yllättää, suuntaa nukkumaan sillä sekunnilla, kun kello laskee optimaaliseksi ja syö vain 3d-tulostettua ravintoa, joka sisältää grammalleen sen, mitä hän tarvitsee. Ihmisen suorituskyky on nousukiidossa, kun elimistöstä ehostetaan konetta.

D y s t o p i a

Liikaa rasvaa, ilmoittaa älykello Nykyaika-Niinan ranteessa, kun hän puraisee aamiaispöydässä juustovoileipää. Kehittynyt teknologia on mahdollistanut tavan tallaajallekin oman terveyden ja hyvinvoinnin jatkuvan ja yksityiskohtaisen tarkan mittaamisen. Se myös mahdollisti Niinalle vauhdikkaiden nuoruusvuosien aikana pilatun maksan vaihtamisen printattuun 3d-versioon. Vaikka kiusallisen virheen sai melko helposti peitettyä,

Niina ei voi olla miettimättä, miten hän selittää asian tuoreelle kumppanilleen. Oli tavanomaista, että kumppania valitessa selvitettiin alkuvaiheessa , millaisin geenein yhteinen jälkeläinen olisi varustettu. Tarmo kiinnostui Niinasta tämän poikkeuksellisen pitkien säärien ja pehmoisen ihon ansiosta. Niina ei kuitenkaan saanut kerrottua nuoruuden kovasta dokaamisesta, joka saattaa geeniperimänä siirtyä myös seuraavalle polvelle.

Riku sanoo: ”Mittaaminen menee yli silloin, kun se alkaa kuluttaa enemmän energiaa kuin antaa. Jos mittaamisesta tulee vähänkään pakkomielteistä, kuluttavaa, paha mieli tai olo, on jo menty pieleen. Luultavasti mittaaminen lisääntyy tulevaisuudessa, ja seuraava verkon iso kehityskulku on esineiden ja asioiden internet. Kaikki asiat ja esineet, joita omistamme, keskustelevat tulevaisuudessa keskenään ja tietävät meistä paljon asioita. Siihen liittyy varmaan myös se mittaaminen. Kaikkea unenlaadusta ravintoon mittaillaan. Jos se lähtee menemää lapasesta ja inhimillisyys lipsahtaa liikaa kyborgin puolelle, sillä voi olla mielenterveysvaikutuksia, kuten ortoreksiaa ja haitallista kontrollointia.”

28

Lukiolaisen selviytymisopas: Terveys


Lukiolaisen selviytymisopas

Politiikka On jo olemassa merkkejä siitä, miten epäoleellinen, joskus jopa virheellinen tieto vaikuttaa äänestyspäätöksiin. Oppimisen, kriittisyyden ja valveutumisen merkitys korostuu. Koko politiikan kenttä on suuren murroksen edessä, sillä sovellukset tarjoavat ihmisille yhä enemmän toimintamahdollisuuksia. Sovellukset voivat mahdollistaa suoran yhteyden päättäjiin esimerkiksi adressien muodossa. Niistä toivotaan apua myös valeuutisten tunnistamiseen. Tulevaisuuden teknologiaa on niin ikään lohkoketju, jonka odotetaan demokratisoivan poliittista toimintaa.

U t o p i a

Suurvaltio Tulevaisuuden Maan käpälöidyt vaalit paljastuivat koko maapallon kansalle, kun äänestäminen siirrettiin verkkoon. Lohkoketjuteknologia muutti vaalit kertaheitolla edeltäjiään demokraattisemmiksi, sillä lohkoketju teki vaaleista käyttäjilleen läpinäkyvät. Jokainen ääni ilmestyi ruudun äärellä päivystäville valppaille katsojille samaan aikaan, kun joku jätti äänensä järjestelmään. Se teki vaalituloksen korjaamisen mahdottomaksi. Näin

saatiin maata kyykyttänyt diktaattori syöstyä vallasta, sillä ilmeisemmin kuin koskaan ennen se oli nyt kansan tahto. Lohkoketju muutti yhteiskunnan järjestystä perustavanlaatuisesti. Demokratiaa vahvisti myös se, että teknologia teki pankeista täysin hyödyttömiä laitoksia. Korruption mahdollisuus paineli nollan tuntumaan toiminnan läpinäkyvyyden vuoksi. Tulevaisuus-Tarmo istui tyytyväisenä sohvalla. Ensi kertaa hän koki, että yhdellä äänellä todella oli väliä.

D y s t o p i a

Uudet teknologiat ja niiden tuomat mahdollisuudet eivät jakautuneet tasaisesti kansan kesken, vaan yliote keskittyi ensin valtapuolueelle ja sitten pikkuhiljaa sen johtajalle. Diktaattorin elkein, vallanhimon sokaisemana johtaja hamuaa tiukempaa otetta kansasta. Jo hetken oli näyttänyt siltä, että kehittyvä teknologia takaisi demokraattisen ihannevaltion, jossa jokaisen sana painaisi yhtä paljon. Uutta teknologiaa ei enää edes py-

ritty tuomaan kaikkien saataville, eikä kansalla ollut aavistustakaan, miten sitä edes käytetään. Varmaa oli vain se, että niillä, joilla oli hallussaan teknologia, oli hallussaan myös valta. Demokratia oli vääjäämättä luhistumassa, eikä kansalla ollut enää mitään mahdollisuuksia valvoa, mitä heidän antamilleen äänille tapahtui. Yksinvaltijuus oli nouseva trendi, josta yhteiskuntien valtaapitävät eivät halunneet luopua. ▪

Riku sanoo: ”Lukiolaisen kannattaa pohtia, miksi maailma on tällainen. Politiikkaan liittyy varmasti paljon epäkiinnostavaa ja puuduttavaa asiaa. Voi olla, että ylipäänsä useimmiten ihminen kypsyy vasta pikkuhiljaa kiinnostumaan asioista. Ensin pitää kehittää itseään ja saada raivattua edes joku paikka maailmassa, ja silloin ei välttämättä riitä aikaa miettiä muita kuvioita. Yksi hyvä tapa on pohtia itselleen tärkeää ja intohimoista asiaa, joka ei liity pelkästään sinuun itseesi, vaan myös muihin ympärilläsi tai jopa koko yhteiskuntaan. Miten niihin asioihin saisi parannusta? Yhtäkkiä alkaakin tajuta, millaisella logiikalla systeemit toimivat. Dokumentit, historia ja kirjat ovat parhaita mahdollisia välineitä sen selvittämiseen, miksi maailma toimii niin kuin se toimii.”

Lukiolaisen selviytymisopas: Politiikka

29


KESÄLUKIOT2019 Lukiokursseja ja kesämuistoja

suorita lukiokursseja kertaa kirjoituksiin syvenny aiheeseen opi kieltä ulkomailla saa uusia ystäviä

Q

Hae kesälukioon! Oli tosi hauskaa ja puhuttiin kokoajan ruotsia eikä päästetty oppilaita helpolla kertomalla suoraan vastaukset! Mahtavaa toimintaa!!

Språkbad på Gotland –kesälukiolainen 2018

kesalukio.fi     Kesälukioseura Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella Kesälukioseura ry


MITÄ LÄHTIS OPISKELEEN? TSEKKAA #MUSTATULEEISONA-KAMPANJA @LUKIOLAISET -SNÄPISSÄ JA IG STORIESISSA! Korkeakouluopiskelijat kertovat omasta alastaan ja vastaavat lukiolaisten kysymyksiin!


Swaippaa mun puolue

Mari Uusivirta

32

Robert Lรถnnqvist


S

upervaalivuoden äänikiima on pian kuumimmillaan. Puolueet etsivät hikisesti uusia matcheja ennen huhtikuun eduskuntavaaleja ja toukokuun europarlamenttivaaleja. Vaalipäiviä varten hahmottelimme nyt eduskunnassa oleville puolueille satiirin hengessä deittiprofiilit, sillä Suomen vaaleissa ääni ei mene pelkästään ehdokkaalle vaan myös hänen puolueelleen ja vauhdittaa sen suosituimpia ehdokkaita. Kansanedustajat, nuo poliittiset booty callerit, eivät sitoudu äänestäjiinsä. He ovat vakaasti naimisissa puolueensa kanssa. Suomessa puoluekuri pitää jäseniään ryhmäkurin ja äänestysnappulan välissä, ja aika monesti vaikkapa hallituksen koossapysyminen on tärkeämpää kuin se, saako edustaja olla mieliksi äänestäjilleen. Niin, ja EU-vaaleissa ehdokkaan puolue määrittää yleensä sen, minkä Euroopan parlamentin poliittisen jengin riveissä edustaja Brysselissä toimii. Siispä jos Sitä Oikeaa Ehdokasta ei löydy, kannattaa laastariksi äänestää edes vähiten huonoa puoluetta. Nyt se puolue-Tinder tulille!

Kansallinen Kokoomus 101   at the first swipe – jos vaan uskot markkinoiden voimaan  Uskon, että kaikki on ihan ekana vastuussa itsestään ja että säkin haluut eroon sääntösuomesta.    Aattelen, et mummojen yms. kuuluu pärjätä omillaan ja rahojen pysyä niitä tienaavilla   Iltaisin järjestelen sijoitussalkkujani, mut aina joskus paan rahaa hyväntekeväisyyteen. Diggaan yrittäjiä, dynaamista menestymistä ja mahdollisimman löysää alkoholilainsäädäntöä.    Jos sua huolestuttaa maailman tila, sanon sulle, et ”Ilmastonmuutos ratkee kuluttamalla, sote yksityistämällä.” Jos kiinnostuit, lähetään skumpalle! Kaviaariakin löytyy

Suomen Sosiali­ demokraattinen Puolue 120 120-vuotias puolue (tovereiden kesken demarit tai sdp) etsii niille parille alle 50-vuotiaalle kansanedustajalleen nuoria, viriileitä kavereita. Vakaa luotto siihen, että hyvinvointivaltio ja lisääntyminen kiinnostavat myös 2000-luvulla syntyneitä! Mennään huoltoasemalle kahville ja pullalle ja jutellaan työläisten oikeuksista, eläkkeistä ja vanhustenhuollosta. Lisäksi kerron mielelläni ”solidaarisuudesta” ja siitä, miten politiikalla saadaan ihmiset ymmärtämään oma hyvänsä. Jos et vielä tiedä, mikä on tes, setä kyllä opettaa. Toivon ainoastaan, että sinäkin tykkäät #tulevaisuudesta

33


34

Suomen Keskusta 113

Svenska folkpartiet i Finland 113

Nyt soi: Popeda: Lihaa ja perunaa Sydäntä lähellä: maakunnat, maaseutu, maidontuotanto, metsäteollisuus Ei sytytä: Hesa, hiilinielut, hippeily Idoli: Urho Kaleva Kekkonen Haussa: sukutilalle jatkaja, työtä pelkäämätön äänestäjä, miel. ahkera tviittaaja. Sinustakin koko Suomi pitää asuttaa ja kaiken syötävän tulla omilta pelloilta. Ethän ole vatuloija, mutta et myöskään tee liian nopeita päätöksiä. Elämänohje: Tähän pirttiin kahville kutsutaan väkeä niin oikealta kuin vasemmalta. Sori jos pyllistän jollekin samalla, kun kumarran toiselle!

Suomen ruotsalainen kansanpuolue,   R-K-P Niin vakaa tyyppi, että suosiotani kutsutaan jopa kuolleen miehen sydänkäyräksi. Minusta saat luotettavan kumppanin, kanssani tasaisen taipaleen. En tempoile fram och tillbaka vaan rinnallani kulkevat samat ihmiset vuodesta toiseen. Hengaan paljon Pohjanmaalla ja hygieniani on hyvä: olen suorastaan hajuton ja mauton. Kielipolitiikka, vähemmistöt, kansainvälisyys, liberaalius, leppixet, leppoisa meininki. Akvavit, kaviar, debatt. Pieni mutta päättäväinen. Kom med!


Perus­suomalaiset 24 6 sanaa: maahanmuutto, maahanmuutto, maahanmuutto, maahanmuutto, maahanmuutto, maahanmuutto. Selkeiden linjojen ja yhden asian ihminen   Viihdyn erityisesti Kemi–Viitasaariakselilla, mutta minut voi tavata myös suurkaupungeissa   Treffipaikoista erityisen mieluisia ovat keskustelupalstat internetissä   ja lempiruokani on karjalanpaisti   Kun oikein kovasti tahdon, saan pidettyä ilmastonmuutoksen Suomen rajojen ulkopuolella   12 sanaa: isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa, isänmaa. Snapchat: yhtäenvaihda06121917

Sininen tulevaisuus 2 Vasta eronnut, etsii uutta seuraa tositarkoituksella. Muuttunut mies. Ihan oikeasti!! Jos aiot vain kaapata vallan puolueessa, paina ruksia, kiitos! (huom. ei persuille) Luvassa ainakin: suomalaisia tavallisia asioita ja suomalaisia perinteitä ja suomalaisia perusperheitä ja suomalaista turvapolitiikkaa ja sen sellaista sinistä. Muun värisissä asioissa olen samaa mieltä isojen poikien kanssa. Esim. ennen vastustin EU:ta, nyt en enää ole ihan varma. Haeskelen vielä paikkaani maailmassa, mutta kysymällä selviää lisää :) Ei haittaa, vaik oisit ujo.

35


Vihreä liitto 31 ”Se ympäristöpuolue”  : pyöräilystä, ihmisoikeuksista, hyvästä fiiliksestä ja korkeakouluista.  : ydinvoimasta, ilmastonmuutoksesta tai lihansyönnistä. (mutta siis jos nää on sulle tärkeitä juttuja, niin voin joustaa)  : Nyt jos koskaan! – tai ihan viimeistään ensi vaalikaudella.  : Kerron lempivärini, jos matchaat ;)   Mut löytää useimmiten: kauramaitolattekahvilta tai yogaamasta. Mielenosoituksiinkin voin lähteä, jos on kiva sää. PS. Toivottavasti myös sinä tykkäät herkutella reilun kaupan avocadoilla

36

Suomen Kristillis­ demokraatit 61 Takaisin 1950-luvulle! Elämme vain kerran. Hiiteen vapaamielisyys. Heterous, koti ja isänmaa. Aamupala, lounas, päivällinen ja iltarukous. Perhe, perinteet ja perisynti. Suvivirsi, luomistarina, uskonnontunti. Siinä pari mua innostavaa juttua  Tykkään myös paheksua sitä, mihin tämä maailma oikein on menossa, ja miettiä, kuinka sen saisi taas radalleen. Pari ideaa tulikin mieleen: vois ajaa lapsiperheiden ja vanhusten asiaa ja sit laittaa lisää rahaa poliisille ja turvallisuuteen. Pyyhkäise oikealle, jos sustakin kuri on rakkautta ja järjestys lempeä


Vasemmistoliitto 29 Oot perfect match, jos:   Säkin ajattelet silleen oikeudenmukaisesti, eli aina ekana työttömiä ja muita ressukoita.   Susta kaikki pitäis jakaa tasan, erityisesti eliitin omaisuus ja vastuu kapitalismin tuhoamisesta.   Tykkäät perustulosta yms. tukijutuista, sotkuisista hiuksista ja vallankumouksista.   Sua ei haittaa kuunnella taistolaismarsseja punertavassa kynttilänvalossa.   Paa viestii, niin lupaan käännyttää sut huolimatta siitä, kenen joukoissa seisot!

Ne loput Tätä juttua tehdessä osuvalla ikähaarukalla puoluetinderissä saattoi törmätä myös seuraaviin puolueisiin. Uhka vai mahdollisuus? Nimet kertovat kaiken: Suomen Kommunistinen Puolue, Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta, Liberaalipuolue - Vapaus valita (aiemmin Kansallinen Viskipuolue), Piraattipuolue, Eläinoikeuspuolue, Kansalaispuolue, Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue, Suomen Kansa Ensin ja Seitsemän tähden liike (kolmas puolue toden sanoo, terveisin Paavo Väyrynen). Ainiin! Viime kesän jälkeen eduskunnassa on vaikuttanut lisäksi Liike ”Huom! Emme ole puolue” Nyt. Kirjaa kalenteriin kansalliset deittipäivät 14. huhtikuuta ja 26. toukokuuta sekä ennakkoäänestysbailut 3.–9. huhti­ kuuta ja 15.–21. toukokuuta. ▪ 37


TUU MUKAAN RUKALLE LUKIOLAISTEN OMAAN LASKETTELUVIIKONLOPPUUN 26.-28.4.2019!

bit.ly/huippu2019


Valmennuskurssit yliopistoihin ja korkeakouluihin

Sinä valitset tulevaisuutesi, Yhdessä onnistumme! Abikurssit • AMK liiketalous • AMK soteli • AMK tekniikka ja liikenne • Arkkitehtikoulutus Biologia • Diplomi-insinöörikoulutus • Farmasia • Historia • Kasvatustiede • Kauppatiede Logopedia • Luokanopettajakoulutus • Lääketiede • Maantiede • Maatalous-metsätiede Oikeustiede • Opiskelutekniikka • Peli- ja ohjelmistoala • Psykologia • Valtio- ja yhteiskuntatiede


mainos

Opiskelemaan yliopistoon tai korkeakouluun! Paras opetuksen taso, opettajat, kokemus ja hinta-laatusuhde. Kokenein, luotettavin ja monipuolisin kurssijärjestäjä! (Tutkimustoimisto Innolink Research Oy:n tekemä tutkimus valmennuskurssijärjestäjistä).

Janne Nousiainen Pääopettaja, toimitusjohtaja janne.nousiainen@valmennuskeskus.fi

Korkeakouluopintojen suosio kasvaa joka vuosi. Korkeakoulujen pääainevalintojen koulutuksiin haki keväällä 2018 yhteensä 152.000 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 47.000. Kevät 2019 on viimeinen pyrkimiskierros, joka tapahtuu vielä vanhan systeemin mukaisesti. Vuodesta 2020 alkaen lukiomenestyksen merkitys opiskelijavalinnoissa kasvaa olennaisesti ja sisäänpääsy valintakoekiintiössä tulee vaikeutumaan. Kilpailun kiristyessä tarvitset onnistuaksesi kaiken mahdollisen tuen. Tästä esitteestä löydät tiedot valmennuskursseista, kotikursseista, abikursseista, opiskelutekniikkakursseista sekä itseopiskelumateriaaleista. Valmennuskeskuksella on ylivoimainen kokemus valmennuskurssien järjestämisestä Suomessa. Olemme järjestäneet valmennuskursseja yli 40 vuoden ajan. Tämän kokemuksen perusteella olemme suunnitelleet syksyksi 2018 ja kevääksi 2019 valmennuskurssit, joiden opetussuunnitelmissa otetaan huomioon kaikki pyrkimisen kannalta keskeiset asiat: laadukas opetus, monipuolinen harjoittelu, henkinen tuki, kattavat materiaalit ja optimoidut kurssiaikataulut.

Sinun onnistumisesi valintakokeessa on meille kaikkein tärkeintä. Siksi kysymmekin vuosittain kurssilaistemme mielipidettä jokaisen opetuskokonaisuuden päätyttyä. Kurssilainen antaa meille arvosanan asteikolla 1-5 (1=heikko, 5=erinomainen) opetuksen asiantuntevuudesta, innostavuudesta ja opettajan opetustaidosta. Kaikkien kurssilaistemme antamien arvosanojen keskiarvo kaudella 2017-2018 oli yli 4,5. Uskallankin tämän perusteella sanoa, että meillä on ollut tärkeä rooli niiden yli 2.000 pyrkijän valmistautumisprosessissa, jotka vuosittain saavat kursseiltamme opiskelupaikan. Korkeatasoinen opetus on meille kunnia-asia. Kurssin onnistuminen riippuu kurssinjärjestäjän kokemuksesta ja opetuksen tasosta, sekä opettajien ammattitaidosta ja kyvykkyydestä. Mutta ennen kaikkea se on kiinni halusta opettaa, halusta saada oppimaan ja halusta auttaa. Lupaan, että koko Valmennuskeskuksen henkilökunta – opettajat, kurssipäälliköt, tutorit ja valmentajat – tekevät kaikkensa sinun onnistumisesi hyväksi. Sinä valitset tulevaisuutesi – yhdessä onnistumme!

rssi u k ta n. ikis is llee a i k e r e lm 18 n -20 oli va an kav 7 tee 1 e i % 0 a t i 2 8 s ke den me 9 n kurs lää is u a . a t m a K ista ma ikis valm eilleen a s e i k l n la sitte 8 er 201 99% o n kav 3 suo 0 e a n 20stammkurssia e i s Vuo ssilaisi maan kur sittele suo


Tammasaarenkatu 1, PL 235, 00181 Helsinki • Puh. 0207 280 340 • www.valmennuskeskus.fi

Tutkittua laatua!

e: mm ssille e s uk kur lennennus mat a i d fren si valm molemkka n ru tha ssa tte ista autue sa saa en po jän tai u M oitt ns olm nel Ilm erisi ka 5 %. K 0 % ja %! 5 kav nusta usta 1 kka 1 alen alenn n poru saa amma use

3. Kurssien rakenne ja aikataulutus Kurssimme on aikataulutettu siten, että saavutat parhaan ”tuloskuntosi” juuri valintakokeeseen. Kurssin rakenne pakottaa sinut tehokkaaseen ja järjestelmälliseen valmistautumisprosessiin, jossa huomio kiinnitetään valintakokeen kannalta olennaisiin asioihin.

4. Harjoitusmateriaalit

Opetuksen lisäksi harjoittelu on olennainen osa valmennuskurssejamme. Harjoitusmateriaalimme on laadittu siten, että kurssilaisena omaksut oikean vastaustekniikan, ymmärrät kokeen vaatimukset ja opit alakohtaiset tehtävätyypit. Kursseillamme on lisäksi käytössä sähköinen oppimisympäristö.

5. Oikea valmistautumistekniikka

1. Ylivoimainen kokemus

Valmennuskeskus järjestää Suomen suosituimmat valmennuskurssit. Meillä on ylivoimainen kokemus kurssien järjestämisestä, sillä ensimmäiset kurssimme pidettiin jo vuonna 1975. Vuosikymmenten aikana kertynyt kokemus on lähtökohtana jokaista kurssiamme suunniteltaessa. Kursseiltamme pääseekin vuosittain opiskelemaan huomattavasti enemmän kurssilaisia kuin kenenkään muun kurssinjärjestäjän kursseilta, yli 2.000 pyrkijää!

Tutkimus Valmennuskeskus uusi paikkansa laadukkaimpien valmennuskurssien järjestäjänä Suomessa tutkimustoimisto Innolink Research Oy:n tekemässä tutkimuksessa valmennuskurssijärjestäjistä. Tutkimukset toteutettiin Tilastokeskuksen sattumanvaraiselle otokselle 18-25 -vuotiaita henkilöitä.

Oppiminen on taito, jota voit harjaannuttaa. Hallitessasi oikean opiskelutekniikan voit moninkertaistaa oppimistuloksesi. Oikea opiskelutekniikka on keskeisessä roolissa kaikilla valmennuskursseillamme.

2. Opetuksen laatu

Laadukas opetus on valmennuskurssiemme ydin. Opettajamme ovat ansioituneita oman alansa asiantuntijoita, minkä lisäksi jokainen opettajamme on suorittanut erinomaisin arvosanoin Valmennuskeskuksen oman opettajankoulutusohjelman. Opettajamme tietävät, mitä tietoja ja taitoja valintakoe sinulta vaatii ja kuinka menestyt elämäsi tärkeimmässä kokeessa.

Jos haluat varmistaa paikkasi Suomen suosituimmilla valmennuskursseilla, ilmoittaudu ajoissa. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Julkaisemme myös itseopiskelumateriaaleja useimmille aloille. Kysy lisää!

VALMENNUSKURSSIJÄRJESTÄJISTÄ JA KURSSEISTA 2015 0

Valmennuskeskus ja muut valtakunnalliset kurssinjärjestäjät Tutkimuksessa vertailtiin Suomen kolmea suurinta valmennuskurssijärjestäjää. Tutkimukseen osallistuneet antoivat yrityksille kouluarvosanat valmennuskursseihin liittyvissä seikoissa.

”Paras opetuksen taso, opettajat, kokemus ja hinta-laatusuhde. Kokenein, luotettavin ja monipuolisin kurssinjärjestäjä” (Innolink Research Oy)

2

4

6

8

Opetuksen taso Valmennuskeskus Kilpailija 1 Kilpailija 2

8,39 7,99 7,55

Palvelun luotettavuus Valmennuskeskus Kilpailija 1 Kilpailija 2

8,21 7,76 7,35

Hinta-laatusuhde Valmennuskeskus Kilpailija 1 Kilpailija 2

7,82 7,51 7,04


mainos Tammasaarenkatu 1, PL 235, 00181 Helsinki • Puh. 0207 280 340 • www.valmennuskeskus.fi

Kurssitaulukko Abikurssit: Kaikkiin Abikursseihimme kuuluu ainekohtaisesti Abi KOTI –kurssin opetusvideot (18-28 ot), joihin on rajaton katseluoikeus yo-kokeeseen asti. Videot saat käyttöösi heti ilmoittautumisesi jälkeen, joten pääset aloittamaan valmistautumisesi välittömästi! Abi syksy, Helsinki (lyhyt matematiikka)

28.8.-22.9.2018

20-28 ot / aine

520 €

Abi kevät, Helsinki (pitkä ja lyhyt matem., fysiikka, kemia, äidink., B-ruotsi ja A-engl.)

23.1.-23.3.2019

20-28 ot / aine

520 €

9.2.-23.3.2019

24-28 ot / aine

520 €

19-28 ot / aine

360 €

Abi kevät, Turku ja Tampere (pitkä matematiikka) Abi Koti (pitkä ja lyhyt matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, B-ruotsi ja A-englanti) Abi-itseopiskelumateriaalit

100 €

Mikäli olet Allianssin, Suomen Lukiolaisten liiton jäsen tai Nordea Check-in asiakas, saat abikursseista ja abi-itseopiskelumateriaaleista 50 %:n alennuksen.

AMK tekniikka ja liikenne:

Kaikkiin AMK Tekniikka ja liikenne lähiopetuskursseihimme kuuluu lisäksi AMK Tekniikka ja liikenne KOTI –kurssin opetusvideot (70 oppituntia), joihin on rajaton katseluoikeus heti ilmoittautumisen jälkeen pääsykokeeseen asti. AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU LOKAKUU, Helsinki

25.9.-31.10.2018

54 ot

610 €

AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU HELMIKUU, Helsinki

20.2.-28.5.2019

81 ot

815 €

AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU TOUKOKUU ILTA, Helsinki

25.4.-28.5.2019

54 ot

585 €

2.5.-28.5.2019

54 ot

585 €

AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU HELMIKUU, Tampere

18.2.-28.5.2019

81 ot

815 €

AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU TOUKOKUU, Turku

23.4.-28.5.2019

54 ot

610 €

75 ot

360 €

AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU TOUKOKUU PÄIVÄ, Helsinki

AMK, Tekniikka ja liikenne TAKUU KOTI AMK, Tekniikka ja liikenne itseopiskelu

140 €

AMK soteli:

Kaikkiin AMK Soteli esivalintakoe lähiopetuskursseihimme kuuluu AMK Soteli esivalintakoe KOTI –kurssin opetusvideot (42 oppituntia), joihin on rajaton katseluoikeus heti ilmoittautumisen jälkeen pääsykokeeseen asti. AMK, Soteli esivalinta TAKUU KEVÄT, Helsinki

29.3.-16.4.2019

44 ot

16.-19.5.2019

8 ot

90 €

AMK, Soteli esivalinta TAKUU SYKSY 2019, Helsinki

syyskuu

44 ot

450 €

AMK, Soteli SOVELTUVUUSHARJOITUKSET SYKSY 2019, Helsinki

lokakuu

AMK, Soteli SOVELTUVUUSHARJOITUKSET KEVÄT, Helsinki

AMK, Soteli esivalinta TAKUU KOTI SYKSY/KEVÄT

450 €

8 ot

90 €

42 ot

310 €

AMK liiketalous:

Kaikkiin AMK Liiketalouden lähiopetuskursseihimme kuuluu lisäksi AMK Liiketalouden KOTI –kurssin opetusvideot 31 oppituntia, joihin on rajaton katseluoikeus heti ilmoittautumisen jälkeen pääsykokeeseen asti.

ues t u a soitt Ilm uskur ! n m iHuo almen en ab v d i sas aat yh utta. s ks sille in ma ss kur

AMK, Liiketalous ilta syksy, Helsinki

lokakuu

31 ot

AMK, Liiketalous syksy, Koti

lokakuu

31 ot

350 €

toukokuu

31 ot

450 €

AMK, Liiketalous ilta kevät, Helsinki

450 €

AMK, Liiketalous aamu kevät, Helsinki

toukokuu

31 ot

450 €

AMK, Liiketalous kevät, Koti

toukokuu

31 ot

350 €

530 €*

Arkkitehtikurssit: Arkkitehti ennakkotehtäväkurssi TAKUU

23.2.-16.3.2019

43 ot

Arkkitehtimatematiikka TAKUU

24.4.-16.5.2019

42 ot

470 €

Piirustus ja suunnittelukurssi TAKUU

25.5.-31.5.2019

67 ot

800 €*

Piirustus ja suunnittelu etäopiskelu, saatavilla lokakuusta 2018 lähtien

350 €

Matematiikka itseopiskelumateriaali, saatavilla marraskuusta 2018 lähtien

140 €

* Yhteishinta ennakkotehtävä- sekä piirustus- ja suunnittelukurssille 1 110 € Kurssitakuu Arkkitehti ennakkotehtävä-, matematiikka sekä piirustus- ja suunnittelukurssi: Mikäli et pääse jatkoon kyseisen kurssiosuuden jälkeen, saat seuraavana vuonna vastaavan kurssin puoleen hintaan.

Biologia: Biologia TAKUU ILTA, Helsinki

5.4.-15.5.2019

71 ot

760 €

Biologia TAKUU PÄIVÄ, Helsinki

5.4.-15.5.2019

71 ot

830 €

Etäopiskelukurssi

260 €

Itseopiskelu

140 €

Diplomi-insinööri tutkinto: DI SUPERTAKUU, Helsinki

19.1.-25.5.2019

252 ot

2490 €

DI tutkinto VIP -TAKUU 2014

19.1.-25.5.2019

252 ot

1690 €

DI TAKUU TAMMIKUU, Helsinki

19.1.-25.5.2019

112 ot

1270 €

DI TAKUU PÄIVÄ, Helsinki

4.4-25.5.2019

112 ot

1270 €

DI INTENSIIVI, Helsinki

2.5.-26.5.2019

62 ot

870 €


mainos DI TAKUU, Tampere

8.4-26.5.2019

104 ot

DI TAKUU, Turku

8.4-26.5.2019

104 ot

Itseopiskelumateriaalit

990 € 990 € 140 € / aine

Farmasia: Farmasia TAKUU HELMIKUU Helsinki Farmasia TAKUU PÄIVÄ Helsinki

18.2.-15.5.2019

102 ot

1.4.-15.5.2019

102 ot

Itseopiskelumateriaalit

1090 € 980 € 140 € / aine

Historia: Historia TAKUU, Helsinki

8.4.-14.5.2019

67 ot

710 €

Kurssitakuu: Mikäli et saa opiskelupaikkaa, saat seuraavana vuonna vastaavan kurssin puoleen hintaan.

Kasvatustiede ja opettajankoulutus:

Kaikkiin VAKAVA –kursseihimme kuuluu lisäksi VAKAVA KOTI –kurssin opetusvideot 32 ot, joihin on rajaton katseluoikeus pääsykokeeseen asti. VAKAVA TAKUU päivä + SOVELTUVUUS, Helsinki

29.3.-29.5.2019

65 ot

750 €

VAKAVA TAKUU ilta + SOVELTUVUUS, Helsinki

29.3.-29.5.2019

65 ot

750 €

VAKAVA TAKUU + SOVELTUVUUS, Jyväskylä

29.3.-29.5.2019

61 ot

720 €

VAKAVA TAKUU + SOVELTUVUUS, Oulu

29.3.-29.5.2019

61 ot

720 €

VAKAVA TAKUU + SOVELTUVUUS, Tampere

29.3.-29.5.2019

65 ot

750 €

VAKAVA TAKUU + SOVELTUVUUS, Turku

29.3.-29.5.2019

65 ot

750 €

VAKAVA TAKUU päivä, Helsinki

29.3.-23.4.2019

41 ot

550 €

VAKAVA TAKUU ilta, Helsinki

29.3.-23.4.2019

41 ot

550 €

VAKAVA TAKUU, Jyväskylä

29.3.-23.4.2019

41 ot

550 €

VAKAVA TAKUU, Oulu

29.3.-23.4.2019

41 ot

550 €

VAKAVA TAKUU, Tampere

29.3.-23.4.2019

41 ot

550 €

VAKAVA TAKUU, Turku

29.3.-23.4.2019

41 ot

550 €

VAKAVA KOTI-kurssi TAKUU, koko maa

29.3.-23.4.2019

34 ot

370 €

Opettajankoulutus soveltuvuusharjoitukset, Helsinki

18.-29.5.2019

24 ot

330 €

Opettajankoulutus soveltuvuusharjoitukset, Jyväskylä

18.-29.5.2019

20 ot

290 €

Opettajankoulutus soveltuvuusharjoitukset, Oulu

18.-29.5.2019

20 ot

290 €

Opettajankoulutus soveltuvuusharjoitukset, Tampere

18.-29.5.2019

24 ot

330 €

Opettajankoulutus soveltuvuusharjoitukset, Turku

18.-29.5.2019

24 ot

330 €

3,5 ot

90 €

4 ot

90 €

Opettajankoulutus haastattelutilanne KOTI Opettajankoulutus ryhmätilanne KOTI

Kurssitakuu: VAKAVA -kurssimme on TAKUU –kurssi ja mikäli et saa opiskelupaikkaa, saat vastaavan kurssin ensi vuonna puoleen hintaan.

Kauppatiede: Kaikkiin kauppatieteiden lähiopetuskursseihimme kuuluu lisäksi Kauppatiede Koti –kurssin opetusvideot 75 oppituntia, joihin on rajaton katseluoikeus heti ilmoittautumisen jälkeen pääsykokeeseen asti. Kauppatiede SuperTakuu, Helsinki

xx.x.-29.5.2019

max 449 ot

5 050 €

Kauppatiede VIP-Takuu, Helsinki

xx.x.-29.5.2019

max 429 ot

3 050 €

Kauppatiede Takuu Pitkä, Helsinki

8.1.–29.5.2019

144 ot

1 450 €

Kauppatiede Takuu Aamu, Helsinki

29.3.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu Ilta, Helsinki

29.3.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu Aamu, Espoo

1.4.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu Pitkä, Tampere

10.1.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu Aamu, Tampere

4.4.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu Pitkä, Turku

10.1.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu Aamu, Turku

3.4.–29.5.2019

144 ot

1 470 €

Kauppatiede Takuu, Lahti

4.4.–29.5.2019

105 ot

1 230 €

Kauppatiede Takuu, Oulu

10.4.–29.5.2019

105 ot

1 230 €

Kauppatiede Takuu, Kuopio

11.4.–29.5.2019

105 ot

1 230 €

5.4.–28.5.2019

105 ot

1 230 €

12.4.–29.5.2019

105 ot

1 230 €

8.4.-29.5.2019

105 ot

1 230 €

Kauppatiede Takuu, Koti

ilmoittautumisesta pääsykoepäivään

144 ot

840 €

Kauppatiede Verkko

ilmoittautumisesta pääsykoepäivään

Kauppatiede Takuu, Pori Kauppatiede Takuu, Jyväskylä Kauppatiede Takuu, Lappeenranta

Kauppatiede Itseopiskelumateriaali

570 € 500 € + lisämateriaali 230 €

Mikäli olet Allianssin tai Suomen Lukiolaisten liiton jäsen tai Nordea Check-in asiakas, saat kauppatiede Verkko –kurssista 50 %:n alennuksen.

Logopedia: Kaikkiin logopedian lähiopetuskursseihimme kuuluu lisäksi Logopedia KOTI –kurssin opetusvideot 44 oppituntia, joihin on rajaton katseluoikeus heti ilmoittautumisen jälkeen pääsykokeeseen asti. Logopedia TAKUU ILTA, Helsinki

1.4.-10.5.2019

44 ot

440 €

Logopedia TAKUU, KOTI

1.4.-10.5.2019

44 ot

440 €

Lääketiede: Kaikkiin lääketieteen lähiopetuskursseihimme kuuluu lisäksi Lääketiede KOTI –kurssin opetusvideot 173 oppituntia, joihin on rajaton katseluoikeus heti ilmoittautumisen jälkeen pääsykokeeseen asti. Lääketiede SUPERTAKUU, Helsinki, Tampere, Turku

aloitus valittavissa -10.5.2019

max 395 ot

6590 €

Lääketiede VIPTAKUU, Helsinki, Tampere, Turku

aloitus valittavissa-10.5.2019

max 395 ot

3590 €

Lääketiede TAKUU SYYSKUU ILTA / PÄIVÄ, Helsinki

18.9.2018-10.5.2019

282 ot

3220 €

Lääketiede TAKUU MARRASKUU ILTA / PÄIVÄ, Helsinki

1.11.2018-10.5.2019

187 ot

2580 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU ILTA, Helsinki

7.1.- 10.5.2019

185 ot

2580 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU PÄIVÄ, Helsinki

7.1.- 10.5.2019

185 ot

2580 €


mainos Lääketiede TAKUU MAALISKUU ILTA, Helsinki

29.3.- 10.5.2019

167 ot

1990 €

Lääketiede TAKUU MAALISKUU PÄIVÄ, Helsinki

29.3.- 10.5.2019

175 ot

2340 €

29.3.- 10.5.2019

175 ot

2340 €

Lääketiede TAKUU SYYSKUU, Tampere

Lääketiede TAKUU MAALISKUU PÄIVÄ, Espoo

25.9.2018-10.5.2019

239 ot

2650 €

Lääketiede TAKUU MARRASKUU, Tampere

6.11.2018-10.5.2019

187 ot

2250 €

9.1.- 10.5.2019

185 ot

2250 €

29.3.- 10.5.2019

175 ot

2190 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU, Tampere Lääketiede TAKUU MAALISKUU PÄIVÄ, Tampere

29.3.- 10.5.2019

167ot

1980 €

Lääketiede TAKUU SYYSKUU, Turku

Lääketiede TAKUU MAALISKUU ILTA, Tampere

25.9.2018-10.5.2019

239 ot

2650 €

Lääketiede TAKUU MARRASKUU, Turku

7.11.2018-10.5.2019

187 ot

2250 €

9.1.- 10.5.2019

185 ot

2250 €

Lääketiede TAKUU MAALISKUU PÄIVÄ, Turku

29.3.- 10.5.2019

175 ot

2190 €

Lääketiede TAKUU MAALISKUU ILTA, Turku

29.3.- 10.5.2019

167ot

1980 €

Lääketiede TAKUU SYYSKUU, Oulu

24.9.2018-10.5.2019

239 ot

2490 €

Lääketiede TAKUU MARRASKUU, Oulu

5.11.2018-10.5.2019

187 ot

2080 €

Lääketiede TAKUU MAALISKUU, Oulu

29.3.- 10.5.2019

167 ot

1890 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU, Kuopio

10.1.- 10.5.2019

183 ot

1870 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU, Turku

Lääketiede TAKUU MAALISKUU, Kuopio

29.3.- 10.5.2019

167 ot

1690 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU, Jyväskylä

12.1.- 10.5.2019

183ot

1870 €

Lääketiede TAKUU MAALISKUU, Jyväskylä

29.3.- 10.5.2019

167 ot

1690 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU, Seinäjoki

11.1.- 10.5.2019

183 ot

1870 €

7.1.- 10.5.2019

167 ot

1870 €

aloitus 1.11.2019 alkaen

181 ot

1380 €

24 ot

160 €

Lääketiede TAKUU TAMMIKUU, Lahti Lääketiede TAKUU KOTI, Lääketiede Matemaattiset apuneuvot KOTI Lääketiede Itseopiskelumateriaali

520 €, 180 € / aine

Lääketiede Harjoituskoepaketti

240 €

Maantiede: Maantiede TAKUU, Helsinki

26.3.-23.4.2019

51 ot

720 €

Etäopiskelukurssi

260 €

Itseopiskelu

140 €

Maatalous-metsätiede: Maatalous-metsätiede Takuu, Helsinki

11.4.–18.5.2019

68 ot

860 €

- Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma (3v + 2v)

Oikeustiede: Oikeustieteelliset tiedekunnat ovat yhteisvalinnassa, joten kurssit valmentavat kaikkien oikeustieteellisten tiedekuntien valintakokeisiin. Paikkakunta kurssin nimen yhteydessä tarkoittaa kurssin pitopaikkaa. Oikeustiede Super-Takuu, HKI (aloitusajankohta valittavissa)

x.x.-12.5.2019

max 355 ot

5790 €

Oikeustiede Vip-Takuu, HKI (aloitusajankohta valittavissa)

x.x..-12.5.2019

max 271 ot

3380 €

Oikeustiede Takuu 1, HKI

1.3.-12.5.2019

151 ot

1530 €

Oikeustiede Takuu 2, HKI

1.4.-12.5.2019

151 ot

1530 €

Oikeustiede Takuu 3, HKI

1290 €

10.4.-12.5.2019

127 ot

Oikeustiede Takuu-Koti

1.4.-12.5.2019

151 ot

870 €

Oikeustiede Takuu, Tampere

1.3.-12.5.2019

144 ot

1530 € 1290 €

Oikeustiede Takuu, Turku

1.3.-12.5.2019

137 ot

Oikeustiede Super-Takuu, Turku

1.3.-12.5.2019

180 ot

3380 €

Oikeustiede Takuu, Oulu

1.3.-12.5.2019

151 ot

1290 €

Oikeustiede Itseopiskelu

490 €

Opiskelutekniikka: Opiskelutekniikka I, Opiskelutekniikka II, viikonloppukurssi Opiskelutekniikka III, päiväkurssi Opiskelutekniikka KOTI, kurssi

10.10., 13.10. ja 17.10.

16 ot

260 €

12.1., 13.1. ja 19.1.2019

16 ot

260 €

28.2.- 7.3.2019

16 ot

260 €

1.7.2018-30.6.2019

9 ot

130 €

Mikäli olet Allianssin tai Suomen Lukiolaisten liiton jäsen, Nordea Check-in asiakas tai osallistut muulle kurssillemme saat opiskelutekniikkakurssista 50 %:n alennuksen.

Peli- ja ohjelmistoala: Code Planet -valmennusohjelma (60 ECTS), monimuotoopiskelu peli- ja ohjelmistoalan ammattilaiseksi

1.10.2018-31.7.2019

6000 €

Psykologia: Kaikkiin psykologian kursseihimme kuuluu lisäksi opetusvideoita, joihin on rajaton katseluoikeus pääsykokeeseen asti. Katso kurssikohtaiset opetusvideoiden tiedot nettisivuiltamme. Psykologia SUPERTAKUU, Helsinki 2019

16.10.2018. - 3.5.2019

226 ot

16.10..-30.10.2018

15 ot

170 €

16.10.2018-3.5.2019

132,5 ot

1590 €

Psykologia TAKUU tammikuu päivä, Helsinki 2019

7.1.-3.5.2019

101 ot

1215 €

Psykologia TAKUU tammikuu ilta, Helsinki 2019

7.1.-3.5.2019

101 ot

1215 €

Psykologia TAKUU helmikuu, Helsinki 2019

6.2-3.5.2019

93 ot

1115 €

Psykologia TAKUU maaliskuu päivä, Helsinki 2019

29.3.-3.5.2019

82,5 ot

990 €

Psykologia TAKUU maaliskuu ilta, Helsinki 2019

29.3.-3.5.2019

82,5 ot

990 €

Psykologia TAKUU tammikuu, Tampere 2019

6.1.-4.5.2019

93 ot

1115 €

Psykologia TAKUU maaliskuu, Tampere 2019

28.3.-4.5.2019

67 ot

805 €

Psykologia TAKUU tammikuu, Turku 2019

11.1.-4.5.2019

93 ot

1115 €

Psykologian matemaattiset apuneuvot syksy 2018 Psykologia TAKUU lokakuu, Helsinki 2018-2019

3570 €


mainos Psykologia TAKUU maaliskuu, Turku 2019

31.3.-4.5.2019

67 ot

805 €

1.7.2018.-7.5.2019

15 ot

100 €

Psykologia Tilast. menetel. perusteet KOTI-kurssi TAKUU 2019

11.1.-7.5.2019

65 ot

560 €

Psykologia Valintakoeaineisto KOTI-kurssi TAKUU 2019

11.4.-7.5.2019

45 ot

480 €

Psykologian matemaattiset apuneuvot KOTI -kurssi 2019

Psykologia itseopiskelu: Tilast. menetelmien perusteet 2019

1.11.2018-7.5.2019

Tammasaarenkatu 1, PL 235, 00181 Helsinki Puh. 0207 280 340 www.valmennuskeskus.fi

280 €

SUPERTAKUU: Täystakuu, saat kaikki rahasi takaisin, mikäli et saa opiskelupaikkaa. Kurssitakuu: Mikäli et saa opiskelupaikkaa, saat seuraavana vuonna vastaavan kurssin puoleen hintaan.

Valtio- ja yhteiskuntatiede: Kandiohjelmien valmennuskurssimme valmentavat Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan vaatimusten mukaan. Sosiaalityön yhteisvalinnan kurssi valmentaa kaikkiin yhteisvalinnassa mukana olevien yliopistojen valintakokeisiin. Sosiaalitieteiden kandiohjelma TAKUU, Helsinki

3.4-17.5.2019

65 ot

710 €

Politiikan ja viestinnän kandiohjelma TAKUU, Helsinki

3.4-17.5.2019

65 ot

710 €

Yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelma TAKUU , Helsinki

3.4-17.5.2019

65 ot

710 €

Sosiaalityön yhteisvalinta TAKUU, Helsinki

3.4-17.5.2019

56 ot

580 €

Itseopiskelu: Sosiaalityön yhteisvalinnan itseopiskelumateriaali

200 €

Itseopiskelu: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma, Hki aineistokoemateriaali

200 €

Itseopiskelu: Sosiaalitieteiden kandiohjelma, Hki aineistokoemateriaali

200 €

Itseopiskelu: Yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelma, Hki aineistokoemateriaali

200 €

Kurssitakuu: Mikäli et saa opiskelupaikkaa, saat seuraavana vuonna vastaavan kurssin puoleen hintaan.

Tietoa pyrkimisestä ja aloista 1. Haku-lehti

Haku-lehti on yliopistoon ja korkeakouluun pyrkijän oma lehti. Lehti ilmestyy joulukuussa ja sisältää yli 140 sivua faktaa ja ihmisten omakohtaisia kokemuksia opiskelemaan pyrkimisestä, opiskelusta, valmennuskursseista ja eri ammateista. Haku-lehti käsittelee perusteellisesti pyrkimiseen ja valintakoevaatimuksiin liittyvät asiat. Mukana on mm. eri alojen valintakoevaatimukset, valintakoeanalyysit, valmistautumisvinkit sekä lähtöpistetaulukot. Alojen edustajat kuvailevat työnsä hyviä ja huonoja puolia. Opiskelijat kertovat, millaista on opiskelijan arki ja juhla. Haku-lehti on maksuton ja voit tilata sen suoraan kotiisi numerosta 0207 280 340, kotisivujemme valmennuskeskus.fi kautta tai sähköpostilla vkinfo@valmennuskeskus.fi.

2. Alakohtaiset infotilaisuudet

Järjestämme alakohtaisia infotilaisuuksia Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Porissa. Tilaisuuksissa analysoidaan edellisvuosien valintakokeet ja niiden kysymystyypit, sekä käydään läpi tehokkaimmat valmistautumis- ja vastaustekniikat. Lisäksi opettajat ja kurssipäälliköt käsittelevät uudet valintakoevaatimukset ja esittelevät valmennuskursseja. Infotilaisuuksissa ovat mukana myös tutorit, jotka kertovat omat tuoreet kokemuksensa onnistuneesti toteutetusta pääsykoeprosessista. Lisätietoa alakohtaisista infotilaisuuksista saat osoitteesta valmennuskeskus.fi, tai soittamalla Valmennuskeskukseen 0207 280 340. Infotilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille kiinnostuneille avoimia. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

3. Studia-messut

Studia 2018 on lukiolaisten ja ylioppilaiden kansainvälinen jatkokoulutustapahtuma. Messut järjestää yhdessä Valmennuskeskuksen virallinen yhteistyökumppani Suomen Lukiolaisten Liitto ry. (SLL) ja Helsingin Messut Oy. Messuilla näytteilleasettajina ovat mm. kotimaiset ja ulkomaiset yliopistot, Valmennuskeskus, ammattikorkeakoulut, viranomaiset, pankit, vakuutusyhtiöt, kirjakaupat sekä kirjojen kustantajat jne.

4. Valintakoetietopalvelu

Kun olet ilmoittanut kiinnostuksesi kohteena olevat alat, valintakoetietopalvelu kertoo sinulle mm. valintakoevaatimukset, valintakoekirjat, valmistautumisvinkit sekä tiedot valintakokeeseen ilmoittautumisesta. Valmennuskeskuksen valintakoetietopalvelu on maksuton ja voit ilmoittautua siihen puhelimitse 0207 280 340 tai sähköpostitse vkinfo@valmennuskeskus.fi. Kerro seuraavat asiat ilmoittautumisen yhteydessä: a) Nimesi b) Kiinnostuksesi kohteena olevat alat (valintakoetietopalvelu toimii 20 suosituimmalla alalla.) c) Sähköpostiosoitteesi ja postiosoitteesi. (valintakoetietopalvelu käyttää pääkanavanaan sähköpostia. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta tai osoitteesi ei toimi, lähetämme tiedot sinulle postitse.) c) Puhelinnumerosi, jotta saat nopeasti tiedon esim. valintakoekirjojen ilmestymisestä tekstiviestinä.

Pyrkimisesi aikana tulet saamaan sähköpostiisi tai puhelimeesi noin 4-6 viestiä. (Jos ilmoitat kiinnostuksesi kohteeksi enemmän kuin yhden alan, tällöin myös saamiesi viestien määrä kasvaa.) Voit halutessasi lakkauttaa palvelun soittamalla numeroon 0207 280 340 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vkinfo@valmennuskeskus.fi. Valintakoetietopalvelu on maksuton.

5. www.valmennuskeskus.fi

Jos etsit opiskeluun, pyrkimiseen tai valmennuskursseihin liittyvää tietoa, etsintä kannattaa aloittaa osoitteesta valmennuskeskus.fi. Sivustolle on kerätty ajankohtaista tietoa sekä paljon hyödyllisiä linkkejä pyrkimiseen ja opiskeluun liittyen. Seuraamme jatkuvasti pääsykokeissa ja pyrkimisessä tapahtuvia muutoksia. Katso kotisivuiltamme myös alakohtaiset esittelyvideot!

i sas s e u aut e t t i o Ilm urssill ssin ! m r sk Huo ennu abiku valm yhden t saa sutta. k ma


mainos

Ilmoittaudu Suomen suosituimmille lääketieteen valmennuskursseille Järjestämme lääketieteen valmennuskursseja yhdeksällä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Ainoana kurssijärjestäjänä kaikkiin lääketieteen kursseihimme kuuluu Lääketiede KOTI kurssin opetusvideot (173 oppituntia), joihin sinulla on rajaton katseluoikeus oman kurssisi ajan. Videot saat käyttöösi heti ilmoittautumisesi jälkeen. Tämä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kerrata asioita ja katsoa vaikeimmilta tuntuvien asioiden opetusta useaan kertaan. Vastaavaa etua et saa mistään muualta! Kaikki lääketieteen kurssimme ovat Takuukursseja. Mikäli et saa opiskelupaikkaa lääketieteellisistä tiedekunnista, pääset vastaavalle kurssille seuraavana vuonna takuuhinnalla! Varaa paikkasi heti!

CODE PLANET - UUSI TAPA OPPIA!

Peli- ja ohjelmistoalalla on pulaa ammattitaitoisista tekijöistä. Code Planetin koulutusohjelmassa opiskelet 60 opintopistettä ammattikorkeakoulutasoisia opintoja, jotka valmistavat esimerkiksi peligraafikon, peliohjelmoijan, pelituotuottajan ja ohjelmoijan ammatteihin. Takaamme koulutusohjelman suorittaneille varman työ- tai opiskelupaikan! Koulutuksen jälkeen voit siirtyä työelämään teknologia-alalle, päästä opiskelijaksi ammattikorkeakouluun suoraan valintahaastattelun kautta tai hyväksilukea opintopisteesi muissa yliopistoissa tai korkeakouluissa.

www.codeplanet.fi


Elämästä Vierailevat kolumnistit kirjoittavat asiaa.

Tee palvelus itsellesi ja yritä vähemmän Juuso Määttänen

”Kuinka millenniaaleista tuli burnout-sukupolvi?” Näin kysyi viraalisivusto Buzzfeed tammikuussa 2019. Jumalattoman pitkässä jutussa kuvaillaan, miten millenniaalit, eli karkeasti määriteltynä 1980-luvun puolivälin ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyt sukupolvi, ovat polttaneet itsensä loppuun jo nyt, oltuaan työelämässä alle kymmenen vuotta. Julkaisunsa jälkeen Buzzfeedin juttu on kerännyt todella laajasti huomiota kansainvälisesti. Nuorten ihmisten palaminen loppuun on helposti tunnistettava ilmiö. Olen itse 28-vuotias, ja kuulun kirottuun millenniaalisukupolveen. Tuttavapiirissäni on jo nyt lukuisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet jäämään pois töistä, koska eivät enää jaksa. Sairasloma burnoutin jälkeen kestää kuukausia. Ongelmaan on myös herätty monissa työpaikoissa, joissa kysellään nyt jatkuvasti kiireisiltä ja stressaantuneilta työntekijöiltä, jaksavatko he varmasti työssään. Kysely on kaunis ele, mutta tarjoaa hyvin vähän oikeaa apua, jos työt itsessään jatkuvat entisellään. Uskon, että millenniaaleista on tullut burnout-sukupolvi, koska meistä on tehty sellainen. Minulle ja lukuisille kavereilleni on kerrottu koko aikuisikämme, kuinka vaikeaa työllistyminen tulee olemaan. Kun sitten olemme saaneet haaveilemamme työpaikan, meidän

Antti Kyrö

on pitänyt pyrkiä tekemään töitä enemmän kuin kukaan aiemmin. Se on ollut pahin mahdollinen virhe. Samalla kun olemme keskittyneet osoittamaan arvokkuuttamme, olemme pahimmillaan menettäneet mahdollisuuden nauttia työstä, johon olemme alun perin halunneet. En väitä, etteikö työelämä olisi aina ollut stressaavaa. Sen sijaan väitän, että oma sukupolveni on ajettu sekä sisäisillä että ulkoisilla paineilla niin äärirajoille kuin mahdollista. Enempää ei ole enää mahdollista tehdä ilman, että kaikki alkavat vähitellen hajota käsiin. Siksi minulla on vasta opiskeleville ja työuraansa aloittaville ihmisille, post-millenniaaleille, yksi ohje. Älkää pyrkikö tekemään työelämässä enemmän kuin aiemmat ovat tehneet. Se ei ole todennäköisesti mahdollista eikä ainakaan terveellistä. Oman sietokyvyn ylittäminen ja lopulta omien voimien menettäminen ei voi olla edellytys unelmien työpaikalle. Ja jos on, keksikää jotain muuta. Vaihtakaa alaa, hakeutukaa toisiin töihin. Yksikään työ ei ole sen arvoinen, että sitä varten kannattaa tuhota nautinto omasta elämästä. Kolumnin kirjoittaja Juuso Määttänen on Helsingin Sanomien Nyt.fi:n toimittaja, joka haluaa nauttia työstään vielä 60-vuotiaanakin. 47


Essee Tällä palstalla julkaistaan tekstejä äidinkielen tunneilta.

Mitäpä jos Jukolan veljekset kävisivät Tinder-treffeillä? Kaisla Paajanen

48

Erkki Toukolehto


Riverdale, Svartsjön, Beforeigners ja Orange is Tällä hetkellä ehdottomasti suosituin videopeli on Fortthe New Black. Mikä näitä kaikkia yhdistää? Onko se sarjo- nite. Sen perässä tulevat myös jalkapallo- ja jääkiekkofanien jen synkkä teema tai kiinnostavat henkilöhahmot? Entäpä lempparit, FIFA 19 sekä NHL 19. Nouseeko joku näistä pehyvin käsikirjoitettu juoni tai mahtavat lavastukset? Ei, leistä tulevaisuuden klassikoksi vai hiipuuko näiden pelien kaikki edellä mainitut ovat tv-sarjojen ja elokuvien suo- suosio muutamien kuukausien tai mahdollisesti jopa vuoratoistopalveluiden tuottamia alkuperäissarjoja. Suosi- sien päästä? Pullinen pohtii kolumnissaan, kuinka pelejä ei tuimpia suoratoistopalveluita Suomessa tällä hetkellä ovat tällä hetkellä lasketa vielä klassikoiksi. Itse kuitenkin nimeän Netflix, Viaplay ja HBO Nordic. Grand Theft Auto V -pelin jo klassikoksi. Tällä hetkellä suoratoistopalvelut vähentävät kirjojen luMinulle klassikoita eivät ole Tuntematon sotilas, Sinuhe kijoita sekä esimerkiksi teatteriesitysten katsojia. Voivatko egyptiläinen eikä Täällä pohjantähden alla. Ovat nekin klassuoratoistopalvelut viedä mahdollisesti kaikki lukijat kirjo- sikoita, mutta minulle sitä ovat ennemmin The Fault in Our jen ääreltä lähivuosina? Se jää nähtäväksi. Mahdollisesti suo- Stars, Ihmeperhe ja Autot. Enkö ymmärrä klassikoita ja niiden ratoistopalveluiden tuottamista sarjoista voi hyvinkin tulla hienoutta vai olenko vain liian nuori kokemaan raskaitakin uusia klassikkoteoksia tulevien vuosikymmenten saatossa. asioita, joita monissa klassikkoteoksissa käydään läpi? Helsingin Sanomien teatteritoimittaja Suna Vuori pohOvatko tulevaisuuden klassikot aikansa mestariteoksia ja tii esseessä Klassikon arvoitus ei ratkea (Helsingin Sanomat, pohjautuvatko ne nykyhetkeen vai viitataanko niissä men5.1.2013) voiko tai täytyykö taiteen klassikoita muuttaa ny- neisyyteen, jolloin yhteiskunta oli erilainen? Onko tulevaikyaikaan sopiviksi. suuden klassikoita edes olemassa, vai pitävätkö nykyiset klasEn ole lukenut suomalaisia klassikkoteoksiksi luokitel- sikot pintansa vielä vuosikymmenten kuluttua? tavia teoksia, kuten Kiven Seitsemää veljestä, Lönnrotin Tulevaisuuden klassikoita saattavat hyvinkin olla HenKalevalaa tai Linnan Tuntematonta sotilasta. En pidä itseäni riikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä tai Koko Hubasiltikään huonona lukijana. Olen kuitenkin katsonut aikam- ran Ruskeat Tytöt. Nämä molemmat teokset täyttävät Vuoren me suosituimmat sarjat ja elokuvat Orange is the New Blac- esseessä mainitun klassikon määritelmän. Kummassakin kin, Riverdalen, Greyn anatomian. Lisäksi olen lukenut John teoksessa on jotain olennaista kulttuurista. Rönkkösen teokGreenin kirjoittaman The Fault in Our Starsin. Ensin tietenkin sessa se on suomalainen tapailukulttuuri ja Hubaran teokkatsoin kirjaan perustuvan samannimisen elokuvan, kuten sessa se on naisten ja tyttöjen asema. Molemmat teokset ovat nykyään on tapana. myös arvostettuja, mikä on tärkeä osa klassikkoteoksia. Olen suoratoistopalveluiden suurkuluttaja, enkä suuremTulevaisuuden klassikot, joita koulussakin luetaan, muutmin kiinnostu kirjojen lukemisesta. En ole nähnyt alkupe- tuvat vähitellen Tuntemattomasta sotilaasta ja Seitsemästä räistä versiota Tuntematon sotilas -elokuvasta, vaan vuonna veljeksestä tubettajien ja sosiaalisen median vaikuttajien kir2017 julkaistun version. Senkin katsoin vain, koska se ”täytyi joittamiin runokirjoihin sekä helppolukuisiin romaaneihin. katsoa”, jotta pystyin todistelemaan suomalaisuuttani, mitä Uskon klassikoiden muuttuvan nopeatempoisemmiksi ja lyikinä se sitten tarkoittaakaan. hyiksi teoksiksi, jotta lukijat jaksavat keskittyä lukemaansa En koe poikkeavani muista Suomen nuorista kovinkaan tai näkemäänsä, sillä vähitellen puhelimien käytön vuoksi paljon katsoessani joko Love Islandia tai Temptation Islandia. ihmiset haluavat koko ajan tapahtumia teoksissa sekä tylMutta onko nyky-yhteiskunnan nuori sukupolvi vaipumas- sistyvät aikaisempaa nopeammin. sa hiljalleen epätietoisuuteen todellisista klassikoista katEntäpä nämä lukijat, jotka ovat kasvaneet nykymaailman soessaan tosi-tv-ohjelmia? Pystyvätkö 2000-luvun lapset ja klassikoiden parissa? Aiheuttaako tämä murros heissä närnuoret yhdistämään esimerkiksi Antero Rokkaa tai Akselia kästystä? Ei välttämättä, mutta saattaa se silti tuottaa heille ja Elinaa oikeisiin teoksiin? ihmetystä. Toiveissani olisi, että erityisesti vanhempi väki Olin noin viisi vuotta sitten mukana näytelmässä, joka ymmärtäisi muutoksen ja antaisi sille mahdollisuuden. mukaili Seitsemää veljestä. Teksti oli pohjimmiltaan mielenHaluaisin nähdä myös enemmän uusien kirjailijoiden kiintoinen, mutta Kaisla 13 vuotta tylsistyi hyvin pian luet- omia versioita vanhoista klassikoista, sillä se antaisi heille tuaan sen. Käsikirjoitus oli tiivistetty kirjasta noin kolmen- mahdollisuuden tuoda jo valmiisiin teoksiin uusia näkökulkymmenen sivun mittaiseksi, enkä silti jaksanut keskittyä mia, ja kirjailijat saisivat tehdä omalla tyylillään kunniaa arsen lukemiseen. Johtuiko se tylsästä juonesta vai huonosta vostetuille teoksille. Toivon valtavasti rohkeutta kirjailijoille, keskittymiskyvystä? Mahdollisesti molemmista. jotta he saisivat uskallusta tehdä suuria ratkaisuja ja muuttaa Ehkä en ymmärrä klassikoiden hienoutta lukiessani valmiiksi jo hienoja teoksia. Muuttaessaan vanhoja teoksia mieluummin puhelimen näytöltä tubettajien twiittejä tai kirjailijat ottavat suuria riskejä, sillä he saattavat muutokbloggaajien postauksia, mutta toiveenani olisi saada help- sillaan pahoittaa monien lukijoiden mielen tai aiheuttaa polukuisia klassikoita, joiden kieli on muutettu nyky-yh- paheksuntaa. teiskuntaan sopivaksi. Uudistusten täytyisi silti kunnioittaa Vain tulevaisuus voi näyttää mihin suuntaan taide etealkuperäisiä teoksia. Vaikka toivonkin klassikoihin uudistuk- nee ja mitkä aiheet tulevat olemaan ajankohtaisia eri teoksia, en silti haluaisi lukea Juhanin Tinder-treffeistä Männis- sissa vuosikymmenten kuluttua. Jääkäämme siis odottatön Venlan kanssa tai Antero Rokan Instagram-postauksista maan tulevaisuuden sukupolvien Jukolan veljeksiä ja Joose rintamalta. Keppilöitä. Toimittaja ja kolumnisti Jussi Pullinen pohtii kolumnissaan Seuraava Rokka on pelihahmo (Helsingin Sanomat, Äidinkielen kursseilla kirjoitetaan paljon, mutta tekstit harvoin 5.3.2013) tulevaisuutta ja tulevaisuuden klassikoita. Pulli- päätyvät mihinkään. Siksi julkaisemme tässä sarjassa lukiossa sen mielestä tulevaisuuden klassikoiksi nousevat erilaiset kirjoitettuja esseitä. Tämän tekstin kirjoittaja Kaisla Paajanen videopelit. opiskelee kolmatta vuotta Karstulan lukiossa. 49


Sarjakuva

Reetta Niemensivu on lahtelainen sarjakuvantekijä, kuvittaja ja graafikko. Lisää käden jälkeä voi katsoa vaikka Instagramista: @reettabeetta. 50


Life is Data. In the Beginning Data was a Shooting Star Behind the Window of the Universe. Then We Opened Windows and Reached for the Stars. Now the Universe is in Your Hands. Wield Your Own Natural Brain Power. Master the Unlimited Data and Develop Artificial Intelligence to Improve Future. To Improve Life.

Start Your Own Story.

Kajaanin ammattikorkeakoulun uusi "Datasta tekoälyyn" -koulutus alkaa ensimmäistä kertaa syksyllä 2019.

kamk.fi

LUE LISÄÄ JA HAE KOULUTUKSEEN YHTEISHAUSSA 20.3 - 3.4 OSOITTEESSA OPINTOPOLKU.FI!

IamAI iamai.fi


IRTONUMERO 5 €

Valmennuskurssit vuodesta 1975

“PARAS opetuksen taso, opettajat, kokemus ja hinta-laatusuhde. Kokenein, luotettavin ja monipuolisin kurssijärjestäjä”. (Tutkimustoimisto Innolink Research Oy 2015)

valmennuskeskus.fi • puh. 0207 280 340 52

Profile for Improbatur

Improbatur 1/2019  

Lehti lukiolaisille – vuoden ensimmäinen numero.

Improbatur 1/2019  

Lehti lukiolaisille – vuoden ensimmäinen numero.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded