Byen 3 2014

Page 1

byen 3 • 2014

FINN DINE

HØSTANTREKK SIDE 48

GRØNN TREND SIDE 16

SUSHI-SUKSESS SIDE 10

FOTOKONKURRANSE

– VINN GAVEKORT SIDE 43


2 har blitt til 3. Den berømte apefamilie fra Kay Bojesen finner du hos oss. Priseksempel liten apekatt 995,-

Breigata 5 - Amfi Madla - Tvedtsenteret - Kvadrat - Langgata 19, Sandnes - besøk oss også på designforevig.no


j e w e l l e r y d e s i g n o l e ly n g g a a r d • w w w. o l e ly n g g a a r d . c o m


FALL 2014 FALL TRENDS FALL APART FALL INTO THE SKY FALL BEGINS NOW FALL FOR MORE FALL IN MY ARMS FALL FOR HIM FALL IN LOVE


POP UP! Lørdag 20. september kl. 12-17 samler vi høstens beste jeans fra Arkaden Torgterrassen i en og samme butikk. Få eksperthjelp av vår stylist og finn dine dream jeans. Jeansbutikken finner du på Torgterrassen ved Geddon. VI GLEDER OSS TIL Å SE DEG!


Vegghylle, Ferm Living 1299,-

Dot pute, Hay 599,-

DLM bord, Hay fra 1349,-

Limited edition, Vipp fra 1799,-

Lyngbyvasen, Lyngby Porcelæn fra 375,-

Plakat 30x40 cm, Michelle Carlslund 249,-

Skål, Lucie Kaas 499,-

Hee Lounge stol, Hay 1849,-

Omaggio vase, Kähler 398,-

Sangfugl, Rosendahl 599,-

Nerd stol, Muuto 2695,-

Dropit knagg, Normann Copenhagen 2 stk. fra 219,-

Håndklær, Hay fra 49,-

My stol, Normann Copenhagen 1690,-

Kopp, Littlephant 169,-

Kurv, Bloomingville 249,-

Døden lampe, Tvåfota fra 1599,-

Block bord, Normann Copenhagen 1690,-

Følg oss på Facebook og Instagram

Gusto bambusservise, Biobu by Ekobo fra 49,-

OSLO: Akersgata 18, tlf. 22 42 42 40 BERGEN: Bryggen 13, tlf. 55 21 54 80 STAVANGER: Laugmanns gate 6, tlf. 51 86 34 00 TRONDHEIM: Olav Tryggvasons gate 10, tlf. 45 20 07 00 TROMSØ: Storgata 52 - 54, tlf. 47 79 94 00 www.ting.no


EN EKTE BY En usedvanlig varm og fin sommer er tilbakelagt og hverdagen vender så smått tilbake for de fleste av oss. Mange er i gang med studiestart eller et nytt skole- og barnehageår. Hverdagens rutiner er limet som binder dagene sammen, og som tross alt ikke er så verst. Numusic feirer 15 års jubileum og i år er vi med på et spennende samarbeidsprosjekt i forbindelse med åpningen den 4. september. I tre ledige butikklokaler i Stavanger sentrum inviteres du inn til en ny og spennende musikalsk opplevelse. Butikkene er fylt til randen av høstnytt. Etter hvert som høst­

Alex Sushi 10 kulden overtar, er det bare å pakke seg inn i sesongens lune

og varme plagg. Kle deg gjerne i strikk fra topp til tå. Ellers er det rene linjer, pene paletter, komfortable stoffer og svingende 60-tallsplagg som gjelder i høst. Som alltid handler høsten også om boots og støvletter i alle varianter. Innenfor interiør er det Drømmebutikken 26 fire stiler som preger høsten; raffinert natur, nordisk symfoni, lekende nostalgi og bisarr eleganse. På bowling 34

Miljøbyen Stavanger 16

Knips av Roalkvam 37

Bymylder

40

Instagramkonkurranse

43

Høstmoten

48

Publiseringsbyrå og redaksjon: Impress Media – impressmedia.no Redaktør: Tonje Pedersen Tlf: 932 58 967 Forsidefoto: Anne Lise Norheim Annonsesalg: Salgs Forum, tlf. 51 31 57 00 post@salgs-forum.no

Cecilie Christ – daglig leder Stavanger Sentrum AS

Uansett trender; finn ditt personlige uttrykk enten det gjelder klær, sko, interiør eller hår. Det er lov å kombinere, rote, mikse, matche og leke! Ingenting er rett eller galt. Vi vil at du skal være deg, sånn som bare du kan – helt ekte! For en ekte by har ekte mennesker.

Ansvarlig utgiver: Stavanger Sentrum AS. Nygata 15, 2. etg. www.stavangersentrum.no Ansvarlig redaktør: Cecilie Christ Tips oss: byen@impressmedia.no

Rettelse: I surfereportasjen i BYEN nr. 2 krediterte vi feil fotograf. Surfebildet fra Jæren er tatt av Bjørn Haagen Aakre. Surferen var Frode Goa – regjerende norgesmester i bølgesurfing. Goa var også med på landslaget under EM i Azorene.Ut pa byen?

Bullock, et moderne steakhouse midt i Stavanger sentrum på Skagenkaien med utsikt over Vågen. 3-retter for kr 499,- pr. pers. FORRETT Hummerbisque med kamskjell. HOVEDRETT VELG MELLOM • Braisert oksemørbrad med syltet charlottløk, glaserte gulrøtter og Pommes Anna. • Stekt ørrett med spisskål, sukkererter, cherrytomater, urtebakte småpoteter og smørsaus. DESSERT Ostekake. Henvis til denne annonsen ved bestillig og vi byr på et glass musserende i baren ved ankomst.

Velkommen til oss! Skagenkaien 28 4006 Stavanger T +47 51 53 66 00 post@bullock.no www.bullock.no


MAT

Fidel Gamara er kjøkkensjef hos nyåpnede Alex Sushi i Romsøegården.

10


EKSKLUSIV SUSHI Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Jan Inge Haga

DA ALEX CABIAO STARTET SIN FØRSTE RESTAURANT I OSLO, TOK HAN PUBLIKUM MED STORM. NÅ ER ALEX SUSHI PÅ PLASS I STAVANGER MED FILIPPINSKE FIDEL GAMARA SOM KJØKKENSJEF. Kniven går opp og ned i rekordfart, mens avokadoen hakkes i syltynne, dekorative skiver. Den filippinske sushi-kunstneren Fidel Gamara har lang erfaring med både skarpe kniver og rå fisk. Han gjør klar bambusmatta og ruller ut en makirull på disken til Alex Sushi i Stavanger. Med en stor, rund disk, og kokkene i midten, kan kundene se hvordan maten lages mens de slår av en liten prat med kokken selv. – Det gjør ingenting for meg at alle ser på mens jeg lager mat. Noen snakker til meg, mens andre bare følger med. Jeg liker at folk ser på, sier Gamara.

TIL OLJEBYEN

Historien startet i 2001 da Alex Sushi åpnet sin første restaurant i Oslo. Restauranten på Solli plass ble raskt en hit i businessmiljøet i hovedstaden, og i 2012 åpnet en ny på Tjuvholmen. Der har den populære uteserveringen tatt restauranten til nye høyder. Det internasjonale miljøet i Stavanger med mange reisende, gjorde at sushikonseptet også ville finne sin plass i oljebyen. Totalt har Alex Sushi 85 ansatte, rundt 18 av dem jobber i Stavanger. Gamara er akkurat ferdig med å dandere det lekreste sashimi-fatet fullt av rene, tynne fiskeskiver av tunfisk, laks, kveite, kongekrabbe og scampi. Selv har han lang fartstid som sushikokk – før han endte i Stavanger før åpningsfesten i april. – Jeg har laget sushi i 18 år, fortsetter han, som har jobbet med rå fisk både på Filippinene, i Dubai og i London.

RENDYRKET KONSEPT

I april åpnet dørene i Stavanger. Dette er en rendyrket sushirestaurant med gode råvarer, matopplevelser og vin i fokus. I tillegg er restauranten et syn for øyet med spennende kunst på alle vegger. – Alex Sushi består av lekre omgivelser og nydelig mat og drikke. Vi satser på et åpent konsept, der kundene alltid skal kunne se maten som lages, forteller markedssjef Nina Leegaard, som er i Stavanger en dag i uka for at driften skal gli godt i starten.

11


VI HAR VELDIG FOKUS PÅ RÅVARENE OG SKAL TILBY DET BESTE SOM ENHVER TID FINNES PÅ MARKEDET.

– Det er marked for en eksklusiv sushirestaurant i Stavanger, sier daglig leder Ellen Moe hos Alex Sushi.

Den nye restauranten i Romsøegården kaster glans i den eldre bygården. Med 70 spiseplasser fordelt på to etasjer, en trendy bar i midten og asiatisk kjøkken i særklasse, har Alex Sushi hatt en drømmestart i Stavanger sentrum. – Folk skal føle at de har en eksklusiv opplevelse hos oss. Alex Cabiao er selv med i starten, slik at alle lærer å gjøre jobben på hans måte.

BYENS SUSHI

Sushitilbudet i Stavanger er allerede godt. Dette truer ikke den nye restauranten, mener markedssjefen. – At sushi er populært i en by, betyr bare at folk er bevisste på hvilken mat dette er. For oss er det positivt. Vi har veldig fokus på råvarene og skal tilby det beste som enhver tid finnes på markedet, sier hun. Daglig leder Ellen Moe er glad for den gode starten i Stavanger. Her tar store firmaer møter og middag i ett, internasjonale kunder stikker innom alene og romantiske par unner seg en litt dyrere sushimiddag.

Stavangerfolk setter pris på gode råvarer.

– Det er kjempegøy. Vi har hatt veldig bra besøk og blitt godt mottatt. Selv har jeg jobbet i Herlige Stavanger i sju år. Med Alex Sushi får jeg prøve noe nytt, og jeg stortrives. Alt er så gjennomført, forteller hun.

ALEX SUSHI:

• Hva: Eksklusiv sushirestaurant med bar og TakeAway • Hvor: Romsøegården, Haakon VII's gate 7 • web: www.alexsushi.no

HER FÅR DU OGSÅ SUSHI I STAVANGER:

• Sabi sushi: Pedersgata 38 og Lagårdsveien 2 • Hall Toll: Skansegata 2 • Timbuktu Bar & Restaurant: Nedre Strandgate 15 • Sushi San: Jernbaneveien 3

12


17.—21. september

tema: olje

Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet

God smak fortjener det beste str 42–56

10–19 (16) Østervåg 9, 4006 Stavanger

Samarbeidspartner:

følg oss på


VELKOMMEN TIL EN GOD HANDEL I

Sentral beliggenhet med inngang fra Klubbgata, Nykirkebakken og Petriplassen


AKADEMIKLINIKEN NATURLIG RESULTAT I TRYGGE HENDER !

Akademikliniken er en av verdens ledende private klinikker innen plastisk kirurgi og estetiske behandlinger. Ellipse Klinikken har nå byttet navn til Akademikliniken. Du vil møte de samme dyktige behandlerne som før. I tillegg får du tilgang til ledende ekspertise og kompetanse innen estiske og kirurgiske behandlinger. Hjertelig velkommen.

Pigmenter

BLI KVITT SINNARYNKEN!

Sprengte blodkar/rødme

Kun kr.

Hyperpigmentering er en vanlig og til tider plagsom hudtilstand, som er preget av mørke flekker på en ellers jevn hudfarge. Vi kombinerer laser med medisinske kremer for å oppnå det beste resultatet.

Behandling i ansikt foregår med laser, mens på ben bruker vi sclerosering: injeksjon. I tillegg har vi effektive og flotte dekkremer fra Ripar.

Restylane m.m.

Etter hvert som årene går og ansiktet ikke har den samme fylde som da man var yngre, kommer gjerne rynker og linjer snikende. Disse kan rettes ut med fillers/injeksjoner. Sinnarynken, kråketær rundt øyne samt migrene demper man med botulinumtoksin.

1900,-

(ord.3000,-)

Gjelder pr.område, og behandling utført i uke 36 og 37.

Behandlingen kan også brukes på tverrsover-stripene i pannen, eller linjene rundt øyne (kråketær).

Hårfjerning

De fleste hår- og hudtyper kan behandles, dog ikke hvitt, grått eller rødt hår. Uønsket hårvekst er idag veldig vanlig. Generelt sett gjelder det at jo tykkere og mørkere hår og lysere hud, desto bedre og raskere resultat.

Figurforming

STUDENTER -20%

Hos oss får du elev/studentrabatt:

Med Contour er en helt ny, innovativ metode for ultralydbehandling av fett og dyptliggende cellulitter. Den tar for seg avgrensende områder som kan være vanskelig å trene bort.

Rabatten gjelder på behandlinger som: Hårfjerning, pigmenter, sprengte blodkar og acne/kviser. På ordinære behandlinger får du vårt klubbkort der du oppnår flotte rabatter og spesialtilbud.

Salvågergt. 3-5, inngang Bakkegt. Tlf. 51 84 14 50 www.akademikliniken.no - akbloggen.no

Byen II Svg Mai 2014.indd 2

23.08.14 19:52


TEMA: MILJØ

Veien til miljøby Tekst: Kari Arnøy. Foto:Jan Inge Haga

ØKOLOGISK MAT, KOLLEKTIVTRANSPORT OG REDESIGN. SIDDISER ER BEVISSTE: DEN GRØNNE BØLGEN ER MER ENN BARE EN TREND! 13. OG 14. SEPTEMBER ER DET DUKET FOR NOK EN MILJØHELG I SENTRUM.

16


Miljøvernsjef Olav Stav i Stavanger kommune vil at Stavanger skal gü bort fra privatbilismen og bli en moderne miljøby.

17


Stadig flere vil ønske miljøvennlige produkter, tror Elisabeth Grødem, som driver butikken Mold i Arkaden.

– Jeg opplever at kundene ønsker miljøvennlige produkter, sier Elisabeth Grødem. Hun er utdannet grafisk designer, og lager grafikk og redesignede produkter. I slutten av mai åpnet hun butikken Mold i Arkaden, en av butikkene i Stavanger som satser miljøvennlig. Butikken selger blant annet redesignet interiør, grafikk og økologiske produkter. –Jeg ønsker å bruke arbeidet mitt til å fremme en grønnere tilværelse. Den grønne bølgen er ikke lenger en trend, men en nødvendighet for kloden vår, mener Grødem. Molds målgruppe er mennesker som er bevisste forbrukere i forhold til gjenbruk, resirkulering og nye bruksområder av gjenstander.

ØKOLOGISK FOR HELSEN

For at det økologiske og miljøvennlige er trendy, gjenspeiles i handelen. Det merker også daglig leder Anita Middelthon hos Ullandhaug økologiske gård, som har drevet miljøvennlig i flere år. – Ja, vi opplever veldig stor oppslutning om det vi gjør. Folk er opptatt av økologiske varer både på grunn av miljøet og på grunn av helsen, sier Middelthon.

18

Den økologiske gården driver ikke lengre butikken på Ullandhaug, men tar imot besøkende og formidler kunnskap om kortreist og økologisk mat.

FÆRRE BILER

Alt henger sammen med alt. Hvis Stavanger skal klare målet om å redusere klimagassene med 30 prosent innen 2020 må alle bidra. Miljøvernsjef Olav Stav i Stavanger kommune vil gjøre det han kan for å bevisstgjøre byens befolkning. – Det er vilje til å strekke seg langt for å redusere klima­gassene. Nøkkelen til å klare det, er å endre trans­ portvanene. Stavanger må gå fra å være privatbilistbyen til å bli gang-, sykkel- og kollektivbyen med en fortettet byutvikling, sier Stav.

BESTE FOTGJENGER

Med rett fokus og bevisstgjøring, kan Stavanger bli en av de beste byene i Europa når det gjelder antall gående og syklister, mener Stav. – Vi må utvikle et godt gang- og sykkelveinett. Og med vår topografi og vårt klima har vi et stort potensiale. Det handler om å endre livsstil.


13.–14. oktober er det miljøhelg i Stavanger sentrum, med marked på lørdag og aktiviteter på søndag.

I disse dager henvender kommunen seg til bedrifter og utbyggere som kan være med å tilrettelegge for gode alternativer til bil.

MILJØPROSJEKTER

Kommunen har satt i gang en rekke prosjekter med miljø­vennlig fortegn. Bruktmarkedet på Nytorget, kilde­sortering av avfall, piggfri by, klimasiddis og ren og sunn by, er alle en del av målsetningen om et mer miljøvennlig Stavanger. – Vi vil ha ren luft og ren jord og derfor vil vi også jobbe mer med ren byjord. En god del miljøgifter har gått i grunnen eller i sjøen og de må dekkes til eller fjernes. Vi må rydde opp i det gamle, sier Stav og fortsetter: – Miljø og økologi henger nært sammen. Vi må ta vare på ressursene og ikke forbruke slik at vi ødelegger. Vi må tenke rent, sunt og godt for mennesket. Økologi er naturens egne kretsløp, og økologisk mat er en ressursvennlig måte å forvalte på. De fleste opplever det som en trygghet å få ren, trygg og god mat.

BEVISSTHET

Både politikere og folk flest trenger mer kunnskap, mener Stav.

– Over tid vil det som oftest være mer lønnsomt å kjøpe det sunne og robuste, både for enkeltpersoner og for samfunnet. Kommunen er bevisst i vår inn­ kjøps­politikk, men vil også gi god informasjon til inn­byggerne. Det er for eksempel gjort mye rundt miljøgifter i leker til barn, men ikke på klær. Miljøgifter som er forbudt i leker kan fortsatt finnes i barneklær. Stav mener politikerne er opptatt av å få til endringer, men sier at også de trenger kunnskap. – Bærekraftig utvikling består av tre ting; økonomi, økologi og det sosiale. Av og til er økonomien viktigst. Den største utfordringen for oljebyen er de store inn­ tektene som skaper forbruk som ikke er bærekraftig globalt.

MILJØVENNLIGE ENDRINGER

Forsker Torvald Tangeland ved Statens institutt for forbruksforskning sier at folks holdning til hvordan miljøutfordringene skal løses har endret seg de siste årene. – Folk mener ikke så sterkt lenger at forbrukerne har ansvaret, men har større tro på at teknologiske løsninger kan få ned klimautslippene, sier Tangeland.

19


Han forteller at når folk blir spurt om hvem som har ansvaret for å løse miljøutfordringene svarer flere og flere at det er myndighetenes og næringslivets ansvar, mens forbrukerne har et mindre ansvar. – Det er en form for fraskriving av ansvar i forhold til tidligere, mener han. Når det gjelder bruk av økologiske varer er markedet veldig todelt; noen er veldig bevisste, mens flertallet mener den økologiske maten er for dyr. Tangeland mener det det må gjøres strukturelle endringer i samfunnet for at folk skal kjøpe flere økologiske varer og handle miljøvennlig. – Politikerne må legge føringer slik at folk endrer vaner, sier Tangeland og viser til at bruken av el-biler vokste da det lønte seg.

MILJØHELG I SENTRUM: Lørdag 13. og søndag 14. september blir det miljøhelg i Stavanger sentrum. Lørdag blir det økologisk preg på markedet i Vågen, og søndagen kan man prøve aktiviteter som kajakkpadling i Breiavatnet, sykkeldrøs, prøving av el–sykler og rennebiler. – Vi vil ha aktivitet i sentrum; det skal myldre. I tillegg til vår daglige jobbing er det viktig med denne årlige markeringen, sier Olav Stav. Nytt for året er at også økologisk mat, kortreist mat og rettferdig handel blir en del av markeringen. – Vi har pleid å være med på folkefrokosten på miljøsøndagen, men i år blir det økomarkedet på lørdagen. Da tar vi med oss sesongens produkter til torget i Stavanger, sier Anita Middelthon, daglig leder ved Ullandhaug økologiske gård. – En bærekraftig by og klimautfordringene er to sider av samme sak. Derfor samarbeider vi også med hotell-, mat- og restaurantbransjen, forteller Stav.

Økologi, redesign og gjenbruk. Ord som får en stadig større betydning i folks bevissthet.

20

– På sikt vil vi utvikle en miljøhelg der lørdagen handler om mat og forbruk, mens søndagen dreier seg om miljø og transport.


ET NY H Madlaveien 50 4009 Stavanger 51 64 64 80 www.kielland-home.no

AROMACHOLOGY RELAXING RITUAL For å forstå hvilken innvirkning aromatiske planter kan ha på både humør og adferd, har L’OCCITANE, helt siden 1976 studert de unike egenskapene til disse plantene. Resultatet er vår nye Aromachologie-serie; en helt spesiell blanding av eteriske oljer som gir en følelse av total avslapning. L’OCCITANE har plukket ut dufter som er 100% naturlige, for å skape en avslappende atmosfære. L’OCCITANE, en sann historie.

Du finner oss i Østervåg Stavanger og Langgata i Sandnes • loccitane.no


Velkommen innom

for tips, inspirasjon, veiledning og gode tilbud.

Stavanger - Kirkegt. 18: 51 59 35 90 • Stavanger - Lars Hertervigsgt 4: 51 53 22 84 • Stavanger - Hundvåg: 51 20 74 16 Stavanger - Mariero: 51 21 01 60 • Stavanger - Tasta: 51 87 76 66 • Stavanger - Sunde, Revheimsv 234: 51 59 03 71 Sandnes - Kvadrat: 51 96 01 20 • Sandnes - Maxi: 51 66 48 42 • Sandnes - Amfi Vågen: 51 29 40 19 Sola - Rådhusgt 28: 51 65 07 92 • Bryne - Gamle Bryne Mek: 51 48 48 49 • Ålgård - Magneten: 51 61 50 80 Asker • Gjøvik • Lillehammer • Oslo • Ålesund • Haugesund

www.hair-and-there.no


STEFAN JANOSKI LUNARLON KR 899,-

SESSION FLAGSHIP STORE, KIRKEGATA 17


, Stavanger

Dep. from Stavanger Airport

2.08.13 until new edition orway

Valid from 15.04.13-23.06.13 and from 12.08.13 until new edition Red dep.: Via SUS/Motorway

Sunday 03.30 17.00 04.20 17.15 05.20 17.30 06.20 17.45 07.20 18.00 08.20 18.15 09.20 18.30 09.40 18.45 10.00 19.00 nger Airport 10.20 19.15 om 12.08.13 until new edition 10.40 19.30 /Motorway 11.00 19.45 ay11.20 Sunday 20.00 5 11.40 10.0520.15 19.20 5 12.00 10.2520.30 19.35 5 12.20 10.4520.45 19.50 5 12.40 11.05 20.05 5 13.00 11.25 20.20 5 13.20 11.45 20.35 5 13.40 12.05 20.50 5 14.00 12.25 21.05 5 14.20 12.45 21.20 5 14.40 13.05 21.35 5 15.00 13.25 21.50 5 15.15 13.45 22.05 5 15.30 14.05 22.20 5 15.45 14.25 22.35 5 16.00 14.45 22.50 0 16.15 15.05 23.05 5 16.30 15.25 23.20 5 16.45 15.45 23.35 5 16.05 23.50 5 16.20 00.05 0 16.35 00.30 0 16.50 5 17.05 17.20 17.35 17.50 18.05 18.20 18.35 18.50 19.05

Monday-Friday Saturday Sunday 07.35 15.20 09.15 10.05 19.20 07.50 15.35 09.45 10.25 19.35 08.05 15.50 10.15 10.45 19.50 08.20 16.05 10.45 11.05 20.05 08.35 16.20 11.15 11.25 20.20 08.50 16.35 11.45 11.45 20.35 09.05 16.50 12.15 12.05 20.50 09.20 17.05 12.45 12.25 21.05 09.35 17.20 13.15 12.45 21.20 09.50 17.35 13.45 13.05 21.35 Fiskepiren 10.05 Radisson 17.50 14.15 Hotel 13.25 21.50 Atlantic 10.20 18.05 14.45 22.05 Kannik 13.45 Byterminalen 2 10.35 18.20roundabout 15.15 14.05 lane 22.20 Tjensvoll Hotel Stavanger 10.50 18.35 Forum 15.45 14.25 22.35 Park Inn Madlakrossen 11.05 18.50 16.15 14.45 22.50 SUS 23.05 Hospital 11.20 19.05 17.00 15.05 Madlaleiren 11.35 19.25 17.45 15.25 23.20 11.50 19.45 18.15 15.45 23.35 12.05 20.05 19.15 16.05 23.50 12.20 20.25 20.15 16.20 00.05 12.35 20.45 21.30 16.35 00.30 12.50 21.05 22.40 16.50 13.05 21.25 23.55 17.05 13.20 21.45 17.20 13.35 22.05 17.35 13.50 22.25 17.50 14.05 22.45 18.05 14.20 Stavanger 23.05 Airport 18.20 14.35 Sola 23.30 18.35 14.50 00.00 18.50 15.05 00.30 19.05

Fiskepiren Radisson Atlantic Hotel Byterminalen Kannik lane 2 Tjensvoll roundabout Hotel Stavanger Forum Park Inn Madlakrossen SUS Hospital Madlaleiren

ALLE UKEDAGER, ofte hvert 15. minutt

Stavanger Airport Sola

Approx. minutes after departure Fiskepiren: Byterminalen lane 2 Radisson Blu Atlantic Hotel Kannik Park Inn Hotel SUS Hospital Tjensvoll roundabout/Stavanger Forum Stavanger Airport

5 7 8 9 12 12 30

Please signal the driver clearly to stop the bus

Enkleste måte å reise til og fra flyplassen (lørdager 3 4 stort sett hvert 30. minutt). Første avgang går alle Approx. minutes after departure Fiskepiren: ukens dager Byterminalen lane 2 allerede kl. 5 03.30 fra Stavanger. Siste Radisson Blu Atlantic Hotel 7 ordinære avgang kl.00.30 Kannik 8 fra flyplassen (lørdager kl. Park Inn Hotel 9 23.55, + ekstra 01.10 og 02.20). SUS Hospital 12 Tjensvoll roundabout/Stavanger Forum Stavanger Airport

12 30

ForPlease oppdaterte rutetider se www.flybussen.no signal the driver clearly to stop the bus

illustrasjon: pEr DyBVig

4

DOKTOR PROKTORs PROmPePulveR

AV JO NESBØ

– EN hiStOriE Om prOmp Og VENNSkAp HOVEDSCENEN: PRemIeRe 10. Og 11. OKTOBeR BillEttBEStilliNg: 51 91 90 90 – www.ROgalanD-TeaTeR.nO


Høstens nyheter

w w w. s o r b o . n o

Sandnes, Langgt. 18, t 92831917 - Kvadrat, Inng. A, t 51960800 - Bryne, t 92836570 K l e p p , J æ r h a g e n t 5 1 4 2 8 4 8 5 - S t a v a n g e r, Ø s t e r v å g 1 0 , t 9 2 8 3 6 6 7 6 ( U n d e r t ø y ) - S a n d n e s , M a x i , t 9 2 0 9 6 2 9 4 ( U n d e r t ø y )


DRØMMEBUTIKK

26


Hva er din drømmebutikk? Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Kathrine Fredheim

BYENS BUTIKKEIERE STÅR PÅ UKE ETTER UKE, ÅR ETTER ÅR FOR Å GI DEG GOD SERVICE, OVERRASKENDE HANDEL OG MORSOMME SENTRUMSOPPLEVELSER. VI HAR SPURT NOEN AV DRIVERNE OM HVA SOM MÅ TIL FOR Å LYKKES.

27


ANETTE FRØILAND

Sprell

– Drømmebutikk i byen? – Oliviers! Der handler jeg mye. De som jobber der kan produktene sine, og så har de ting som ikke finnes overalt. Alle de nydelige oljene og krydderne gir meg lyst til å handle. – Hvem driver godt i byen? – Rørtvedt sine skobutikker ligger over gata for oss. Når de har salg, står kundene i kø utenfor. Det forteller meg at de har fått til noe bra. Hva skal til for å lykkes i Stavanger sentrum? – Kunnskap om produktene du selger, god service er viktig, og at butikkene må tilby noe unikt. Hos oss i Sprell finner kunder ting som de ikke finner overalt.

MARITA ERIKSEN

Dick & Daisy

– Drømmebutikk i byen? – Jeg jobber i min egen drømmebutikk, Dick & Daisy. Ellers må det bli Ostehuset. De driver bra, er lokale, følger med og tilpasser seg kundene og markedet. God atmosfære, varierte menyer og fristende mat!

HVORFOR KAN VI IKKE HA ÅPENT NÅR FOLK VIL HANDLE? – Hvem driver godt i byen? – De som driver godt er innovative, engasjerte og blir med på det som skjer. Jeg brenner for åpningstidene. Hvorfor kan vi ikke ha åpent når folk vil handle? Vi må skape den feriefølelsen det snakkes om. Det er på ferie vi er i handlemodus. – Hvem imponerer deg i byen? – Sigvald på Oliviers. Han er engasjert i å fremme Stavanger. Han drar inn ting som ikke bare gjelder shopping. Også Ostehuset tilrettelegger og henger med i tiden.

NÅR RØRTVEDT SINE SKO­ BUTIKKER HAR SALG, STÅR KUNDENE I KØ UTENFOR. DA HAR DE FÅTT TIL NOE BRA.

28

– Hva skal til for å lykkes i Stavanger sentrum? – Service, selvsagt. Ulike kundeopplevelser og det lille ekstra. Vi har egne kundekvelder og byr ofte kunder på både kaffe og kake. Ikke klag på manglende parkeringsplasser – skap i stedet nye behov.


SIGVALD BØE ERIKSEN

Oliviers & Co

– Drømmebutikk i byen? – Vi menn elsker jo skruer og dingser og gadgets. Da må det bli Clas Ohlson. Der finner jeg alt, og de er den nye «Malden» for meg. – Hvem driver godt i byen? – Oleana er en kjekk butikk med norske produkter av god kvalitet og god drift. Roan og Salomonsen er spesialister på klær for oss menn, med sjel og lang historie. Alle disse er gode på service. – Hvem imponerer deg i byen? – Frisør Tom Kjørsvik i Bob Stylister. Han tok initiativet til fargegata, som i dag er en attraksjon. Han tar fatt i ting, har stort engasjement og har gjort mye for miljøet i byen. – Hva skal til for å lykkes i Stavanger sentrum? – Engasjement, entusiasme og å ta ansvar å gjøre. Man kan ikke lene seg på kommunen eller sentrumsforeningen. Spesialbutikkene har ofte pådrivere som er veldig engasjerte i det de gjør. Det må til i sentrum.

JEG ER IMPONERT OVER HVA TOM KJØRSVIK HAR FÅTT TIL MED FARGEGATA.

MAREN FRØILAND

Ting

– Drømmebutikk i byen? – Jeg har troen på blandede konseptbutikker som skiller seg ut. En drømmebutikk for meg er en interiørbutikk som også har kafé. – Hvem driver godt i byen? – Vi har et fantastisk sentrum med godt utvalg av både nisje- og kjedebutikker. Disse gjør en super jobb i en verden styrt av store kjeder. Det krever mye innsats fra de som driver små butikker for seg selv, og mange ofrer mye for at vi skal finne unike butikker i sentrum.

NISJEBUTIKKENE I BYEN GJØR EN FANTASTISK JOBB. – Hva skal til for å lykkes i Stavanger sentrum? Man må ha troen på byen og konseptet man driver. Deretter tilsetter man en stor dose service, lidenskap, kunnskap og engasjerte ansatte. Har man disse elementene på plass tror jeg man kan lykkes med det meste! – Hvem synes du driver godt i sentrum og hvorfor? – En butikk som virkelig imponerer meg er L'Occitane. Der finner man utrolig god varekunnskap og service.

29


Rogalands største og mest komplette treningssenter • squash • klatring • gruppetimer • frivekter • og mye mer! www.sissportssenter.no | facebook.com/sissportssenter

Straensenteret er stedet for gode kjøp. 20 butikker tilbyr kjente merkevarer. Og hos oss finner du ledig parkeringplass.

Du kjenner oss! Apotek1 Biologisk hudpleie Cosmo clothing Cin Expert Feel Helgø Meny

Interoptik Kid interiør Leatherman Mestergrønn Nille Notabene Steensland Sport 1

Studio Alf frisør Studio Alf hair relax Sunkost Tropehagen Zoo Vinmonopolet Vita

HVERDAGER: 10:00-20:00

LØRDAG: 10:00-17:00

VINMONOPOLET: 10:00-18:00 (15)


2014 AVENSIS Edition50 Jubileumsrente 0,5% fast i 3 år**

Avensis Edition50: Utstyrspakke inkludert i prisen. Verdi 40 000,-

• 17” sommerhjul på alu.felger • 16” vinterhjul på alu.felger • Del-skinn/Alcantara seter

• DAB+ digitalradio • Cruise Control • Ryggekamera

• Navigasjon • Bi-Xenon svingbare hovedlys/LED kjørelys

• Automatisk klimaanlegg • Nøkkelfri smartstart og inngang

Avensis stv 1,8 aut. Edition50 356 900,-* Avensis 1.8 stv bensin aut Advance Edition50 fra 356 900,-. Inkl frakt-lev. og reg.omk. 13 500. **Gjelder Avensis 1.8 Edition50 1.8 aut. eller man. bensin. 1.95% rente på øvrige Avensis modeller. Leie: Avensis stv 1.8 aut Advance Edition50 fra 3 390,-/md. Startleie 40 000,- Totale leiekostnader 162 040,-. Tillegg for tingl./etabl.gebyr 4 190,-. Billån: Betinger min. 35% kontantandel Låneeks.: 0,5% rente Eff. rente 3,24 % 150 000,-/5 år Etabl.geb. 2 717,Totalt 162 748,-. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til normal markedsrente. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: Avensis 2,0 D-4D fra 0,45 l/mil, fra 119 g/km, fra 164 mg/km Avensis 1,6 VVT-i fra 0,65 l/mil, fra 150 g/km, fra 9,7 mg/km. Avbildet modell har felger som avviker fra annonsert modell. Forbehold om trykkfeil.

Toyota Sørvest AS

STAVANGER

SANDNES

Langflåtveien 35

Gamleveien 83

www.toyotasorvest.no

4017 STAVANGER

4327 SANDNES

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00

Følg oss på Facebook

Høstens

Hele settet

NÅ OGSÅ ROSÉGULL

596,-

BEST

SELGER

NYHETER! KUN

1 998,2 198,- for hvitt gull pris pr. stk.

298,-

pr. del Smykke og ørepynt i sølv cubic zirkonia

*kjede med på kjøpet

998,-

1 498,-

pr. stk. Smykker i hvitt, gult eller rosé gull med cubic zirkonia

KUN Solitaire diamantsmykke i hvitt eller gult gull 0,08ct w/si

*kjede med på kjøpet

*kjede med på kjøpet

Fra

198,Pr. stk.

BLI MEDLEM I VÅR KUNDEKLUBB OG FÅ

Sølvringer i 49 flotte design

Smykker i hvitt, rosé eller gult gull med swarovski krystaller *kjede med på kjøpet

f.o.m. str. 48 t.o.m. str. 60

u kjede * Hos oss får d

MED PÅ KJØP

Vi har din størrelse tilgjengelig i butikk!

E T!

* Ved kjøp av alle halssmykker følger det med et kjede i sølv eller forgylt sølv uten ekstra kostnad. Verdi fra 128,-

Arkaden – tlf. 40 43 22 15

www.bjorklund.no

Kampanjen varer t.o.m. 27. september 2014. Forbehold om trykkfeil, prisendringer og utsolgt vare

*


Skreddersydd HYTTEDRØM

Illustrasjon

Byggesett fra kun 489 000,-

Illustrasjon

FLEKSIBLE LØSNINGER MED GOD KVALITET

Fjord og Fjellhytter AS tilbyr alt fra byggesett til nøkkelferdig hytte, uansett om du har egen tomt eller ikke. Vi har over 200 tomter tilgjengelig over hele Norge. Hyttene kan tilpasses dine individuelle behov. Vi legger til rette for dine ønsker når du planlegger din HYTTEDRØM. Vi vil at du skal bli en fornøyd kunde, og vi bruker kun de beste underleverandører på bla. trelast, vinduer og snekkere. Fjord og Fjellhytter AS er del av Mestergruppen AS, som er ett av landets ledende byggekonsern. Byggevarekjeden Byggeriet, Mesterhus og Systemhus er også en del av konsernets virksomhet.

Svanholmen 19 . 4313 Sandnes . T: 51 90 66 40 Kontakt: terje.meihack@fjordogfjellhytter.no 91895671


MAGASINBLAA TLF: 51 59 40 74

HVER TIRSDAG SPANDERER VI DESSERTEN “MADE FOR SHARING”

OPPGI KODEN “DATE” NÅR DU BESTILLER. Gjelder to voksne som bestiller to hovedretter. Kun tirsdager, Big Horn Stavanger.

Skansegaten 1, Stavanger Tlf: 51 86 71 91 | bighorn.no


DE SJELDNE

34


Ja, vi elsker bowling! Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Andrea Ribeiro

KULA RULLER. DER TREFFER DEN KJEGLENE MED KRAFT OG STOR FART. KOM IGJEN NÅ. KJENNER DU DEG IGJEN? DET ER KLART FOR FULL STRIKE EN HØSTMØRK KVELD PÅ HARBOUR CAFÉ & BOWL. 35


Daglig leder Ole H. Ueland har vært på Harbour café & bowl siden starten.

Kombinasjonen bowling, god mat og god drikke er en suksess i Stavanger sentrum.

Blir det full strike denne gangen også? Både firmaer, familier og vennegjenger prøver seg på bowlingbanen.

Har du sett noen trille en bowlingkule nedover Sundtebakken en sen helgenatt? Eller noen som danser på et utested med bowlingsko? Det er ikke greit, altså. Men dessverre skjer det en sjelden gang når noen har kost seg litt for mye på Harbour café & bowl. En gang ringte det en og spurte om bowlingen hadde skoene hans. Ja, sa daglig leder Ole H. Ueland. Men det betyr vel at du har våre bowlingsko, da?

Nå styrer de seg selv, og de fleste setter dem på plass i hyllene igjen.

– Haha. Ja, han tenkte ikke på det før han ringte. Han kom aldri og hentet skoene sine. Vi har mistet en del sko opp gjennom årene. Nettopp sko er et eget kapittel på et hvilket som helst bowlingsted. Bytting og skifting og prøving. Og sko som mangler. – Nå går det der ganske greit av seg selv. Det var verre før i tiden. Da hadde vi sko bak disken, og folk skulle bytte og prøve forskjellige størrelser. Det var håpløst.

36

SPILL MED ENGASJEMENT

Mørkt og dunkelt lys. Navnene som kommer opp på skjermen. Den rette kula som passer perfekt til tre fingre. Konkurranseinstinktet våkner. Det er bowlingtid. En gjeng med gjester har sikret seg tre baner denne kvelden. De er på teambuilding med jobben, og i ledelsen finner vi Håkon Christiansen med en poengsum langt over de andre. – Ja, dette er ikke spennende lenger. Haha. Det føles bra. Jeg pleier ikke å øve alene for å slå de andre, altså. – Hvorfor er dette en bra måte å ta jobbtreffet på? – Det er en uformell setting og en aktivitet som engasjerer. Alle mestrer det på en eller annen måte, sier Håkons kollega, Andreas Byberg.


FOTOBLOGG

DET ER GENIALT ENKELT: BOWLING, GOD MAT OG GOD DRIKKE

Kuler som fyker over gulvene. Noen uheldige i rennene, men helt fullt på alle banene. Det er en vanlig kveld på Harbour café & bowl. Ueland har vært med helt siden starten, og har selv sett hvordan populariteten øker. – Jeg tror at det er konseptet vårt som slår godt an. Det er genialt enkelt: bowling, god mat og god drikke. Det er ingenting som er kjekkere enn det.

JULEBORD OG FIRMAKVELD

Harbour café & bowl tok over lokalene etter Storyteller i 2002. Siden den gang har omsetningen gått én vei – oppover. Flere firmaer bruker stedet som møteplass for ansatte, familier spiller med barna og vennegrupper møtes for sosialt lag. – Dette passer til alle, og jeg tipper vi har kunder her fra 5 til 50 år. Vi har stort sett alltid åpent, selv om fredagen nok er den mest populære dagen. Det kan være lurt å bestille bord, sier Ueland. En annen populær bowlingkveld er selve julebordet. Firmaer bestiller igjen og igjen, og mange sikrer seg julebordet et halvt år i forveien. – Det er faktisk veldig populært med julebord hos oss. Da serverer vi julemat, og selskapet spiller bowling i tillegg. Vi har også et stort møterom som firmaene leier for å ha et sted i fred. Selv har den daglige lederen ikke lenger tid til å spille bowling. Men noe sier oss at han har hatt sine omganger på rolige dager. Hans personlige rekord? 255 poeng. Noen bedre?

HARBOUR BOWLING & CAFÉ

• Eneste bowlingstedet i sentrum. • Egen restaurant med alle rettigheter. • Adresse: Skagen 27 • web: www.harbourbowl.no

HØSTEN ER HER Henning Roalkvam gir gjennom sine portretter et allsidig bilde av menneskene som gjør Stavanger til et levende sentrum. Se flere bilder på hans blogg eller hjemmesider. • www.henningroalkvam.no • www.breechesandcollars.com

37


HØSTPREMIERE 20% RABATT RABATTEN GJELDER 2/9 - 6/9 PÅ HELE DET ORDINÆRE SORTIMENTET

ECCO ABELONE 1299,-

Kultur for alle

VAGABOND 999,-

MAN: BJÖRN BORG 999,-

Arne Benoni Jim Reeves tribute Fredag 12. september kl. 19.00 Eivør Torsdag 18. september kl. 20.00 Karius og Baktus Onsdag 1. oktober kl. 18.00 D’Sound Fredag 24. oktober kl. 19.00

MAN: BJÖRN BORG 1199,-

SHOP-IN-SHOP

Bukkene Bruse Lørdag 25. og søndag 26. oktober kl. 12.00 og 14.00 Valkyrien Allstars Fredag 31. oktober kl. 19.30

SHOP-IN-SHOP

THE BEST OF SHOE BRANDS. IN STORE AND ONLINE. På Nilson Shoes har vi samlet de beste skoene fra de beste varemerkene. I følge oss. Og for å være best rekker det ikke å bare være flott. 25 år etter starten tar vi bare inn sko og varemerker som klarer våre kvalitetskrav. Besøk din nærmeste butikk eller handle direkte på nilsonshoes.com ARKADEN TORGTERRASSEN. (2.ETG, INNGANG KLUBBGATA) STAVANGER ONLINE: NILSONSHOES.COM

FOLLOW US:

@NILSONSHOES


DET SMARTE ALTERNATIVET Leilighetshotellet L115 tilbyr forskjellige ulike typer leiligheter tilrettelagt for deg som har jevnlig behov for hotell eller en sentral bolig i kortere eller lengre perioder. Hos oss får du splitter nye, komfortable og effektive leiligheter som gir deg muligheten til å slappe av akkurat slik du gjør hjemme. Leilighetene er fullt utstyrt med kjøkken, alle hvitevarer, service, tv, trådløst internett og selvfølgelig meget behagelige senger. Lagårdsveien 115 ligger en kort spasertur unna Stavanger sentrum. Paradis stasjon ligger like ved og kollektivtilbudet er meget bra. Velkommen hjem

LEDIGE LEILIGHETER! BOOK I DAG PÅ 909 111 46

L115.no LEILIGHETSHOTELL

L115


Bymylder september

Onsdag 3. september

Søndag 7. september

Stavanger på Skeivå! Festival der målet er å bryte ned fordommer og uvitenhet, samt skape en åpnere dialog mellom heterofile og LHBT. For mer informasjon: www.skeiva.no

14.00

Stavanger på Skeivå! For mer informasjon: www.skeiva.no

Torsdag 4. september Stavanger på Skeivå! For mer informasjon: www.skeiva.no

Lørdag 13. september

Numusic festival. Norges ledende festival for elektronisk musikk. For mer informasjon: www.numusic.no

Marked i sentrum. Fisketorget. For mer informasjon: www.markedisentrum.no

Nuartfestivalen. Årlig, uavhengig internasjonal gatekunstfestival. For mer informasjon: www.nuartfestival.no

Hele Rogaland leser. Utdeling av gratis bok på Sølvberget/kulturhuset. Internasjonal kulturkafé. Mat fra Filippinene. Matprisene er overkommelige (60,-/30,-) og det er også et eget lekehjørne for barn i lokalene.

Fredag 5. september Stavanger på Skeivå! For mer informasjon: www.skeiva.no

Søndag 14. september

Numusic festival. For mer informasjon: www.numusic.no

Miljøsøndag. En dag full av aktivitet, som en takk til alle som velger miljøvennlig transport i hverdagen. Eller som en vennlig påminnelse til de som ennå sitter i bilkø. For mer informasjon: www.stavanger.kommune.no

Nuartfestivalen. For mer informasjon: www.nuartfestival.no

Lørdag 6. september

14.00

Stavanger på Skeivå! For mer informasjon: www.skeiva.no Numusic festival. For mer informasjon: www.numusic.no

Kapittel. Tema: Olje. Fem dager med litteratur, debatt film og fest i Stavanger. For mer info: www.kapittel.no

Frivillighetstorg. Møteplass mellom frivillige organisasjoner og innbyggerne. Aktiviteter på scenen ute på Arneageren. Programleder er artist Abelone Melesse, kjent fra Norske talenter. For mer informasjon: www.stavanger-kulturhus.no Frihet 14. Frihetsmarsj og konsert i St.Petrikirken. For mer informasjon: www.frihet14.no Internasjonal kulturkafé. På Nytorget 1. Mat fra Eritrea (60,-/30,-). Mat fra ulike land og spennende møter med mennesker og kultur. Det er også et eget lekehjørne for barn i lokalene.

www.stavangersentrum.no

Søndagsbarn: lekemarked! Vi lager lekemarked. Du kan ta med deg leker du ikke bruker lenger og bytte dem i andre barns leker. For mer informasjon: www.stavanger-kulturhus.no

Onsdag 17. september

Nuartfestivalen. For mer informasjon: www.nuartfestival.no

40

Søndagsbarn. Stjernegutten. Hver søndag kl. 14.00, er et tilbud til barn og voksne som liker fortellinger, film, teater, musikk, tull og tøys. Det er gratis og finner sted i Møteplassen i 1. etasje på Sølvberget. For mer informasjon: www.stavanger-kulturhus.no

Forskningsdagene 17.–28. september. Programmet er variert, og det skjer masse i byen disse dagene. http://www.uis.no/forskning-og-ph-d-studier/ forskningsdagene-2014/program/

Torsdag 18. september

/stavangersentrum

Kapittel. For mer info: www.kapittel.no

@stavangersentrum


18.30 22.00

Lørdag 04. oktober

Forskergrandprix på Folken

Marked i sentrum 14.00

Fredag 19. september

Internasjonal kulturkafé. Mat fra Madagaskar (60,-/30,-)

Kapittel. For mer info: www.kapittel.no

Lørdag 20. september

Søndag 05. oktober

Kapittel. For mer info: www.kapittel.no

14.00

Internasjonal kulturkafé. Mat fra Vietnam (60,-/30,-) 11.30 15.00

Forskertorget. Universitetet i Stavanger inviterer alle barn og voksne til undring og innblikk i forskningens verden på Domkirkeplassen. 11.30–15.00.

Torsdag 09. oktober Byhelg Haustmarken

Kapittel. For mer info: www.kapittel.no

Fredag 10. oktober

Søndagsbarn: Reiser

Byhelg Haustmarken

Onsdag 24. september 20.00 22.00

Søndagsbarn: Jo får en venn

Uke 41 høstferie

Søndag 21. september 14.00

Biblåsessions med Per Zanussi

Lørdag 11. oktober

Forskningsstandup på Sting

Byhelg Haustmarken Internasjonal kulturkafé. Mat fra Russland (60,-/30,-)

Lørdag 27. september

12.00 og kl. 14.00

Kommunekorps i byparken Internasjonal kulturkafé. Mat fra Ungarn (60,-/30,-)

Biblåsessions Alle kan spille ukulele! Vil du lære å spille ukulele? Gitarist i Teeny Grownups, Ebbe Helberg, lærer bort triks og hits på ukulele. Ta med ukulele hvis du har eller lån en av oss

Søndag 28. september

Søndag 12. oktober

14.00

14.00

Søndagsbarn: Tullesanger og tullevers med Tullus

Søndagsbarn: morsomme apper for barn

Med forbehold om endringer

GAVEKORT TIL 220 BYOPPLEVELSER – den perfekte gave! Her får du kjøpt gavekortet: Mæhle, Østervåg 4 Vakkert, Salvågergaten Stavanger Sentrum AS, Nygata 15 (2. etg.) Straen Senteret, gavekortautomat

41


Kirurgisk kompetansesenter – vår erfaring er din trygghet Våre kirurger kan gi deg en bedre hverdag og økt livskvalitet gjennom sin unike kompetanse på de ulike spesialområdene ORTOPEDI

Med våre oppdaterte kirurgiske behandlingsformer kan vi hjelpe deg raskt tilbake i full aktivitet! Vi utfører operasjoner av: Skulder - Albue - Kne - Fot - Ankel

Overlege Astvaldur Arthursson Spesialist i ortopedi

PLASTIKK KIRURGI

Det kan være mange grunner til at du tenker på plastikk kirurgi. I Teres Colosseum Stavanger har vi lang erfaring med både ønsker og behov fra menn og kvinner i ulike livssituasjoner. Ansiktsløft - Panneløft - Brystløft/-reduksjon - Brystforstørrelse Øvre og nedre øyelokk - Mageplastikk - Fettsuging - Fjerning av føflekker, hudtumorer, fettkuler

Overlege Ayman Zakaria

Spesialist i plastikk kirurgi og hånd kirurgi.

ANESTESI

For at inngrepet skal medføre minst mulig ubehag for deg, utføres de fleste operasjoner i narkose. Teres Colosseum Stavanger har svært lang erfaring med denne type anestesi. Du sover under hele inngrepet og vi kan garantere at du ikke merker noe som helst.

Overlege Helge Holst-Larsen Spesialist i anestesi

Teres Medcial Group er Skandinavias største sammenslutning av ledende kirurgiske klinikker og private sykehus. Gruppen består av 19 ledende private klinikker og sykehus, med 11 sykehus i Norge. Alle er ISO-sertifisert etter kvalitetsstandarden NS-EN ISO 9001.

Teres Colosseum Stavanger Lagårdsveien 91. Telefon: 51 91 19 60 E-post: colosseum@teresstavanger.no Medisinsk ansv. lege: Ayman Zakaria

Størst og ledende innen plastisk kirurgi


INSTAGRAMKONKURRANSE VINNER !

rranse. m-konku ra g lett. a t s In en komp erens g m in n m o m s e t il s r. bildet er kom inn t 00 krone te bilder på dette t o g fl o e r, e g ort på 20 n k m e v m Ma a o g rs s e ng t sentrum ar #stava tol1 får e s e n Temaet v le @ Vinneren

DITT BILDE! Hva er dine høstfarger? BYEN-magasinet vil gjerne se hva du omgir deg med i høst - enten det er tekopper, høstløv eller annet. Last opp bilder på Instagram. Merk det med #svghøstfarger innen 25. september og bli med i trekningen av sentrumsgavekort på 2000 kroner. Husk: Du må ha åpen profil for å delta. Se flere sommerbilder på neste side! 43


@ingvillt

@katrinegermundsen

@siwjannee

@solfridsande

@lenestol1

@moioioi

@ilpedros

@amymoni

@ulen007

@mammatonje_77

44

@danielantons

@ida_bjork

@ilpedros

@hildececilie82

@ellentvedtsolberg

@avsusanne

@tgwesterheim

@avsusanne

@ell1ell1

@amymoni

@monicaviva

@emiliavinsilversked

@dlivgni82


@elianene

@amymoni

@theresemeling

@oleolehenrik

@elise_design

@hellesolgard

@emiliavonsilversked

@hannelovell

@frokenkro

@amymini

@elianene

@bjarnebs

@julen007

@mariavonschack

/stavangersentrum

@theastole

@theresemeling

ditt Tag lde bi høst farger @hannelovell høst er pü g v s r # nkur . o k og tagram Ins

@kristinbraaten

www.stavangersentrum.no

@mariethorsen

@kristinbraaten

@gunvorromsbotn

@ajwalland

@marirye

@stavangersentrum

45


Våre helsetjenester Visste du at Boots har 150 apotek som ønsker å tilrettelegge for at du tar vare på din helse? Helsetjenester i Boots apotek; Enkelt. Tilgjengelig. Trygt.

Kolesterolmåling For hjertesunne råd og måling av totalkolesterol

2 av 3 nordmenn kjenner ikke sitt kolesterolnivå – kjenner du ditt? Målet med denne tjenesten er å gi økt bevissthet på hjertesunne levevaner og betydningen av å kjenne ditt kolesterolnivå. På denne måten kan du ta et større ansvar for din hjertehelse. Pris kr 95,-

Føflekkskanning For undersøkelse av mistenkelige føflekker

Norge er på verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, og er stadig økende. I Boots apotek kan du sjekke mistenkelige føflekker med en avansert bildeteknologi som tar bilde av flere lag i huden. Bildene analyseres av hudlege hos vår samarbeidspartner ScreenCancer. Du får svar innen 1-2 uker. Tjenesten leveres i utvalgte Boots apotek. Pris kr 350,- for første scan, 150 kr for påfølgende.

Boots apotek Hundvåg, Tlf 51 85 63 80 Boots apotek Hillevåg, Tlf 51 82 88 88 Boots apotek Sola, Tlf 51 64 72 50 Boots apotek Tananger, Tlf 51 94 46 60 Boots apotek Bryne, Tlf 51 77 09 00 Boots apotek Samarit, Tlf 51 60 97 60 Boots apotek Kvadrat, Tlf 51 63 93 30

boots.no

/bootsapotek


LOKALAVISEN/dittbudskap.no

PMP SYNSKIRURGI I STAVANGER:

Godt syn uten briller – uansett alder! Godt syn på kort og lang avstand. Alle aldersgrupper. Om du ønsker en brillefri hverdag, kan du nå få godt syn på alle avstander med Presbyond alderstilpasset laserkorreksjon.

Behandlingen er for alle: • Ungdom som ser både på nært hold og på avstand med samme brille. • Godt voksne som må ha en annen brillestyrke på nært hold enn på avstand (alderssyn). • De som ser godt på avstand uten briller, men bare trenger lesebriller.

Vi forbedrer dine øynes optikk utelukkende med laser – uten å legge inn implantater av noe slag. Inngrepet tar under ett minutt per øye og virkningen er permanent. Metoden er utviklet av Carl Zeiss, og vi hos PMP Synskirurgi har Zeiss nyeste laserutstyr.

Vi kan behandle de aller fleste synsfeil, og metoden eliminerer også behov for lesebriller. Alt i alt tilbyr vi et alternativ til briller/lesebriller/progressive briller/ kontaktlinser.

Bestill time for en uforpliktende synsundersøkelse på tlf. 976 58 664.

Kongsgaten 10 (Handelens Hus), 4005 Stavanger Telefon 976 58 664 www.pmp-synskirurgi.no


MOTE

Hot i høst Tekst: Elisabeth Rongved. Foto: Hugo Lütcherat

VÅG NOE MER I HØST. LUNE JAKKER, GRAFISKE MØNSTRE, FARGER OG DYREPRINT LØFTER HVERDAGSLOOKEN.

“Sort-hvitt ser alltid moderne ut, hva nå enn moderne betyr,” skal Karl Lagerfeld engang ha sagt. Den sorthvite trenden som vi så tidligere i år fortsetter også i høst. – Mens vi i vår så svarte og hvite plagg i kombinasjon, ser vi nå mer av grafiske mønstre på enkeltplagg, sier stylist og AD Siv June Skandsen hos Modern Design. Lag på lag med grafiske mønstere kan gi en kul effekt,

48

mens det for den mer diskrete er aktuelt å velge skjerf eller tilbehør i klare mønstre. Grafiske detaljer og linjer kjennetegner også 60-tallsstilen, som igjen er tydelig fremme i motebildet. Miniskjørt, knehøye støvletter og retro-tilbehør var til stede på catwalken hos de store motehusene. Benytt gjerne vesker eller smykker for å myke opp det litt stramme uttrykket, er stylistens råd.


The Last Conspiracy 2599,Hvit jakke fra IRO 4199,Skjørt Baum und Pferdergarten 1199,Rosa singlet fra samsøe samsøe 599,Sort veske Sophie Hulme 6599,-

49


2

1

Selected FEMME 899,95

Isabel Marant 2999,-

3

4

By Malen Birger 2199,-

5

6

BLKDNM 5399,-

Pieces 249,95

7

Selected FEMME 499,95

50

Alexander Wang sko 4099,-

Takk til Høyer og Selected FEMME/Vila for lån av produkter. Merkene kan også finnes hos andre leverandører i Stavanger sentrum.


GENERELT ER STRUKTUR OG TEKSTILER VELDIG TIL STEDE I MOTEBILDET, OG SKJERF ER FORTSATT ET VIKTIG PLAGG.

– Smykker og vesker gir et fint og personlig særpreg, og i år er det grønn i alle sjatteringer som gjelder, fra militær til knallgrønn, sier Siv June.

ULL ER GULL

Leopard jeans: 599,95 Svarte boots 1299,95 Grå lang kjole 299,95 Svart veske 599,95 Tweed kåpe 1499,95 Alt fra Selected FEMME Bukser med dyreprint, her i 90-tallsinspirert kombinasjon med grove sko og grå kjole.

Det er vel ikke akkurat overraskende at strikketrenden har vært en hit her i landet, og til vår glede fortsetter den også denne sesongen. Hvem vil ikke gjemme seg i digre ullskjerf eller varme jakker når det er surt og hustrig ute. Strikkeplagg og ullplagg generelt er fortsatt høyst tilstedeværende også hos de store motehusene. – Rutete, store, nesten litt formløse jakker i ull, gjerne i kombinasjon med andre tekstiler, er overalt denne høsten. Generelt er struktur og tekstiler veldig til stede i motebildet, og skjerf er fortsatt et viktig plagg, sier Siv June.

MIKS MED FARGER

Grått er fortsatt en aktuell farge, men det kan bli for mye av det gode når det stort sett går i grått hos omgivelsene også. – Det er jo ikke rart folk blir trøtte og deppa om høsten når man bare kler seg i grå og sorte plagg, påpeker Siv June. Hun oppfordrer til å bruke farger også i de mørke månedene, gjerne i kombinasjon med det yndete grå og koksgrå. I år er det som sagt grønt som kanskje er den viktigste fargen, men også blått, vinrødt og pasteller dominerer.

HØSTSMINKEN

– I høstsminken ser vi fortsatt mye jordtoner, men litt mer mot fersken. Burgunderrød er like aktuelt på lepper som i klær. Det er dessuten aldri feil med knallrøde lepper om høsten og vinteren, sier stylist Siv June.

1) Ull er gull. 2) Eksperimenter med dyreprint. 3) Blonder er fortsatt aktuelt, gjerne i dus rosa. 4) Hvite sneakers er fortsatt høyaktuelt. 5) Skinnjakken løfter et rocka uttrykk, eller demper en superfeminin look. 6) og 7) Smykker og vesker gir et personlig uttrykk, og i år er grønn den mest aktuelle fargen på tilbehøret.

Styling og hår: Siv June Skandsen / Modern Design Makeup: Nina Kveseth / Modern Design Foto: Hugo Lütcherat Modell Rakel / Prestige modellbyrå

51


Str. 35-42

1299,-

Str. 35-42

1299,Str. 35-42

1599,-

Str. 36-40

www.skoringen.no

1999,-

Amfi-Madla. Åpent 10.00 - 20.00 (10.00 - 18.00) Nygt. 18 / Søregt.29. Åpent 09.00 - 19.00 (10.00 - 16.00)

Søregaten 33 Telefon 51 89 69 96 Åpent 09:00 - 19:00 (10:00 - 16:00)

S T A V A N G E R


899,-

SKJERF BAUM UND PFERDGARTEN – SO/MAGASIN BLAA

399,-

CARDIGAN CUBUS

Foto: Mango

299,-

POLKADOT KJOLE MANGO

699,-

TRENCH COAT MONKI

STYLISTENS FAVORITTER 249,-

PONCHO GINA TRICOT

1400,-

SKJØRT DESIGNERS REMIX – SO/MAGASIN BLAA

999,-

KÅPE LINDEX

249,-

149,1749,-

KJOLE 2ND DAY – DAY BIRGER ET MIKKELSEN OG HØYER

STYLIST SIV JUNE SKANDSEN HAR PLUKKET UT NOE AV DET HUN LIKER BEST I BUTIKKENE NÅ.

KJOLE GINA TRICOT

699,-

ANKELBOOTS DNA

599,-

ANKELBOOTS BIANCO

53


Skummelt moro med halloween!

Kom innom for mange gode tilbud.

Din lokale hobbyog kostymebutikk! drakter – drager – RC-helikopter og -biler – båter og tog – pyntegjenstander – humor – karneval – fest – leker – modeller

Asylgata 1 4013 Stavanger 51 89 56 02

Tradisjon og kultur. Design og nytenkning. Trygghet og kunnskap. Høstens gavetips: regncape 320,-

Lik oss på Facebook.

Kirkegata 7, 4006 Stavanger. Tlf: 51 89 43 55


Aubokjøkken

Dansk design og høy kvalitet i 25 år.

Kom innom oss for inspirasjon til ditt nye kjøkken! Montér Stormarked Forus Maskinvn. 7, 4033 Stavanger. Tlf. 47 60 33 00, Åpningstid Proff 7, butikk 10-20 9-16

Aldente Illustrasjon: Uglylogo/ByHands

Kun tre ting skal i do. Dopapir er den ene. Likevel finner vi mye rart i rørene. Kan du hjelpe oss? Spill Don’t do it eller se hvorfor på dontdoit.ivar.no


Julebord i Vågen Norges flotteste kystruteveteran! Julepyntet ved kai i Vågen i Stavanger.

Juletallerken

Med dessert, kaffe og kaker Kr. 465,475 pr. person

Varmmatbuffet

Med dessertbord, kaffe og kaker. Kr. 585,595 pr. person. Kokk og betjening sørger for god mat og service som vi nå er så kjent for. Båten har alle rettigheter, bar og dansegulv. Små og store selskaper, 10 - 200 personer. Se ellers for mer informasjon på hjemmesiden: www.mssandnes.no

Lutefiskaften for grupper og firma. Oktober, november og desember.

Ombord i flotte maritime omgivelser serverer vi vår utmerkede lutefisk med godt tilbehør. Dette er kvelden for gode historier rundt bordet, med to serveringer av herlig lutefisk. Egne salonger. Vi står også til tjeneste med å skaffe stand-up komikere. 4 salonger fra 15 til 140 plasser. Se ellers for mer info på hjemmesiden: www.mssandnes.no Fortelling, filmsnutt og omvisning på skipet kan tas som forspill, og gjør kvelden enda mer innholdsrik. Pris: 455,475 for to serveringer og dessert. Båtturer –Seminarer –forretningsmiddager Tlf.: 971 56 573 –www.mssandnes.no –post@mssandnes.no


Morten Bøe • tlf 934 40 999


MØTER I FJELLET DET BLÅ Visste du at Byrkjedalstunet byr på ypperlige kurs- og konferanse muligheter? At de største lokalene ligger dypt inne i fjellet? At vi lager mat fra bunnen av og at vi kan servere til riktig store forsamlinger? Tlf. 51 61 29 00.

www.byrkjedalstunet.no


e til jul? Nyhytte hytte Ny til til jul?jul?

SOLHEIM FJELLGREND

SOLHEIM FJELLG SOLHEIM FJELLGREND

SOLHEIM FJELLGREND

Ny hytte til jul?

S

ytte som den på bildet er under oppføring og rdig for innflytning til jul - kontakt oss!

har flere flotte tomter hvor du kan velge hyttetype ter behov og ønske.

det er under oppføring og ntakt: Ove Øglænd til julPer - kontakt oss!- Telefon: 952 52 613 - post@vinkelbygg.no

er hvor du kan velge hyttetype Hytte som den på bildet er under oppføring og ferdig for innflytning til jul - kontakt oss! efon: 952 52 613 - post@vinkelbygg.no

pe

Ny hytte til jul?

som den på bildet under Vi Hytte har flere flotte tomter hvor duer kan velgeoppføring hyttetype og ferdig for til jul - kontakt oss! etter behov oginnflytning ønske.

Ny hytte til jul?

SOLHEIM FJELLGRE SOLHEIM FJELLGREND

Vi har flere flotte tomter hvor du kan velge hyttetype etter behov og ønske.

Kontakt: Per Ove Øglænd - Telefon: 952 52 613 - post@vinkelbygg.no

Kontakt: Per Ove Øglænd - Telefon: 952 52 613 - post@vinkelbygg.no

Hytte som den på bildet er under oppføring og ferdig for innflytning til jul - kontakt oss! Vi har flere flotte tomter hvor du kan velge hyttetype etter behov og ønske. Hytte som den på bildet er under oppføring og

Kontakt: Per Øglænd - Telefon: 952 og 52 613 - post@vinkelbygg.no Hytte somfor den påOve bildet er oppføring ferdig innflytning tilunder jul - kontakt oss! ferdig for innflytning til jul - kontakt oss!

Vi har flere flotte tomter hvor du kan velge hyttetype

Vi har flere flotte tomter hvor du kan velge hyttetype etter behov og ønske. etter behov og ønske.

Kontakt: Per Ove Øglænd - Telefon: 952 52 613 - post@vinkelbygg.no

Kontakt: Per Ove Øglænd - Telefon: 952 52 613 - post@vinkelbygg.no


Leiligheter som kan leies etter ditt behov Døgnleie • Ukesleie • Månedsleie Transitt før permanent bolig Innleide konsulenter Ansatte som pendler forusleilighetshotel.no

Ta kontakt for mer info på 909 55 600 • booking.flh@lyse.net