Page 1

byen shopping

20

mote

Sykkelfest Fra fjordene til sentrum

mat

underholdning

10

Proffe tips Personlig shopper

Stavangers

nr. 4 sentrumsmagasin 2 013 • 5 . ü r ga n g

stemning

26

opplevelser

Studentguide Fadderne viser vei


Bryllupstid hos Brødrene Pedersen

Nyhet fra Georg Jensen, Cobra gulvstake 3 str.

Breigata 5 - Amfi Madla - Tvedtsenteret - Kvadrat - Langgata 19, Sandnes - besøk oss også på designforevig.no


G-STAR RAW STAVANGER Tlf 51 56 73 53 | Nygaten 1 www.facebook.com/gstarstavanger


Velkommen til shopping i Klubbgaten 6 – en del av Arkaden Torgterrassen


Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og tegnings- og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.


Foto: Henning Roalkvam

Ansvarlig utgiver: Stavanger Sentrum AS. Nygata 15, 2. etg. www.stavangersentrum.no Sentrumsmagasinet Byen: Fulldistribusjon til husstander i Stavanger, Sola, Randaberg. Redaktør: Tonje Pedersen tonje@impressmedia.no Redaksjon: Cecilie Christ, Mirjam Seljeskog, Tonje Pedersen, Tove Skjeflo, Elisabeth Straumøy, Minna Suojoki og Jan Inge Haga. Prosjektledelse, design og layout: Impress Media – impressmedia.no Forsidefoto: Fotograf Jan Inge Haga. Alexander Kristoff.

Hjelp til shopping Profilen: Alexander Kristoff Studentguide Bynytt / ka skjer

Annonsesalg: Salgs Forum, tlf. 51 31 57 00 post@salgs-forum.no

Blant byens sjeldne

Neste utgave kommer i oktober 2013.

Sensommertapas

Tips oss! Er det noe du savner i BYEN-magasinet, eller vet du om noe spennende som skjer i byen? Tips oss: byen@impressmedia.no

6

innhold

Nuart farger byen SKAGEN fondene 20 år

10 20 26 32 36 40 44 48


Lun byhøst Sommeren er på hell og mange har forhåpentligvis fått velfortjent påfyll av sol, varme, fridager og ikke minst tid. Tid til en pust i bakken, til å nyte en is, kjenne solen varme og være sammen med familie og venner. På sosiale medier florerer bilder av solbrune og smilende mennesker, langstrakte strender og bugnende grillmåltider. Ikke alle opplever sommeren slik. For mange er tilbake­ vendende hverdagsrutiner kjærkomment etter ferien. Med høsten kommer også et tettpakket kultur- og underhold­ nings­program. Hva med å invitere en nabo eller gammel venn på Kammer­musikkfestivalen, Numusic, NuArt, Kapittel, Humorfestivalen eller på teaterkonsert Beethoven på Rogaland Teater? Mulighetene til gode opplevelser i høst er mange! Flere av de store kleskjedene presenterer allerede høst­ kollek­sjoner fulle av fristelser. Høstens strikkeplagg og skjorter skal være lange, oversized og komfortable. Bohemske og løstsittende plagg eller klassisk med rette linjer – høstkolleksjonene har heldigvis noe for enhver smak, lommebok og kroppsfasong. Vi har startet et nytt sam­a rbeid med personlig stylist og shopper Lene Gravdal. Hun kjenner sentrumsbutikkene som sin egen bukselomme og har et trent øye for trender og detaljer. Les mer om dette på side 10. Nytt barnehage-, skole- og studieår er i gang og an­skaf­ felsene er mange. Vi avslutter sommeren med å invitere til BYHELG SKOLESTART 15.–17. august med aktiviteter, arrangementer, fristende tilbud og god stemning i sentrums­ gatene!

Cecilie Christ – daglig leder Stavanger Sentrum AS

Varmt velkommen til byhøst med 320 butikker, spisesteder, kultur, uteliv, næringsliv, byrom og hjerterom – i Stavanger sentrum!


Skandinavisk design og kvalitet

Telefon: 51 01 14 23 Mail: post@bowstavanger.no Web: bowstavanger.no Adresse: Klubbgaten 6 4013 Stavanger Shop online på:

Følg oss på:

SKOLESTART! Høstens nyheter er på plass. Magasinblaa tlf: 51 59 40 74


SHOES DESIGNED TO MOVE YOU

Damestr.

1699,Finnes også i svart.

Amfi-Madla. Åpent 10.00 - 20.00 (10.00 - 18.00) Nygt. 18 / Søregt.29. Åpent 09.00 - 19.00 (10.00 - 16.00) www.skoringen.no

Søregaten 33 Telefon 51 89 69 96 Åpent 09:00 - 19:00 (10:00 - 16:00)

STAVANGER


Mote

Den kalde grønnfargen i dette skjerfet demper rødhet i huden og fremhever den klare blåfargen i øynene til Ann Therese, 10 sier personlig shopper Lene Gravdal.


Kunsten å shoppe

Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Minna Suojoki

Når personlig shopper Lene Gravdal går inn i en butikk, vet hun straks hva kunden trenger. Blir du med henne på en runde, ender du mest sannsynlig opp med noe du aldri hadde funnet selv.

11


Tips til klesskapet: • Blyantskjørt: klassisk skjørt som passer flere kroppsfasonger. • Kjole: Finn kjole som kler kroppsfasongen, gjerne enkel i snitt og farge. • Dressjakke: Invester i god kvalitet og et snitt som passer, og du har en jakke som kan brukes til alt! • Pumps. Et par klassiske pumps kan brukes til alt; jeans, skjørt, kjole og bukse. Finn et par som kler foten.

Høsttrendene: • Mønster fortsetter både på bukser, jakker, bluser og kjoler. • Bukser: Baggy med legg oppe og smalere ben. Kombiner sammen med en dressjakke for et mer avslappet uttrykk. • Hele antrekk i lyse farger, sand, hvitt og offwhite. • Farger: Blått i ulike nyanser, bringebær­ rød, cerise, oransje, aprikos og neon­ farger. Også metalliske farger blir populært, som sølv, kobber og gull. Selv om skjørtet føles uvant, er Ann Therese Larsen veldig begeistret. Skjørtet kan brukes utover høsten med støvletter og ulltights.

Det er ikke alle som elsker shopping. For noen er klær nesten blitt et mareritt, og de føler seg ikke i vel i noe som helst. Andre har ikke helt funnet sin egen stil og velger antrekk litt tilfeldig. Gjennom nytt samarbeid med Stavanger sentrum, skal personlig shopper Lene Gravdal være byens klesekspert og hjelpe folk med nettopp dette. – Ofte handler det bare om å få gode tips. Noen er veldig opptatt av å skjule det de ikke er fornøyde med. Faktisk kan det gi motsatt effekt, sier hun, og understreker at det handler om å finne det rette ut fra fasong og stil. – Jeg anbefaler en veiledningstime først. Da blir jeg kjent med kunden og forstår litt hva han eller hun er ute etter. Så går jeg rundt i butikkene og ser litt, før jeg tar dem med på en runde noen dager senere.

Noe nytt

Utenfor Sølvberget står Ann Therese Larsen og gruer seg. Hun trenger nye klær, men finner aldri noe hun

12

har lyst på eller føler seg fin med. De siste årene har hun vært hjemme med barna, og klærne har blitt mer og mer praktiske. – I hverdagen må klærne være behagelige, men jeg savner å pynte meg litt. Hver gang vi skal ut på noe, klager jeg over at jeg ikke har klær. Jeg tror mannen min blir litt oppgitt, ler hun. Ann Therese er karrieredama som tok en pause. Etter noen år i bank fikk hun nok av tidsklemma og dårlig jobbsamvittighet når barna ble syke. Kroppen og humøret sa stopp, og hun valgte et roligere liv på Roaldsøy. 36-åringen gikk fra dress og høye hæler til joggesko, dongeribukse og allværsjakke. – På et eller annet tidspunkt sluttet jeg å shoppe. Nå vet jeg ikke lenger hva jeg skal ha, sier hun. Men det vet Lene Gravdal, som tar henne med i to butikker. Gravdal har selv bakgrunn fra bank, men


Riktig tilbehør er prikken over i'en.

Ferdig stylet ute i bybildet. Nå kan høsten bare komme!

Bruk gavekortet: • Nå kan du bruke ditt sentrumsgavekort på en shoppingrunde sammen med personlig shopper og stylist Lene Gravdal. • Mer moteinspirasjon finner du på Lenes blogg: itsnotscienceitsfashion.blogspot.no

har alltid vært interessert i klær. I denne jobben får hun utløp for kreativitet. Samtidig er hun glad i folk og elsker å kle dem opp. – Det viktigste for meg er å gi dem trygghet og gjøre dem fornøyde. Mine råd kan brukes i andre butikker. Kundene trenger ikke å velge klærne jeg har funnet, men får tips til noe lignende andre steder.

Matchende

På Rolfsen finner shopperen et skjørt i grønn- og gråtoner. Skjørtet er kort med splitt foran. Så drar hun fram et stort, grønt skjerf, en dressjakke og en hvit topp. – Dette er et antrekk som kan kles opp og ned. Skjørtet, dressjakken og skjerfet kan brukes på jobb. Til fest kan hun ta høyere hæler, en frekk strømpebukse og en annen topp, sier Lene mens hun går fram og tilbake mellom hyller og prøverommet der Ann Therese venter.

Pumps passer godt til både jobb- og kveldsantrekk på sensommeren.

– Å, det skjørtet var flott. Jeg hadde aldri plukket det ut selv, sier Ann Therese og kikker fornøyd i speilet. Turen går videre til Nola, der Lene finner fram bukser og sko. Buksen er posete og stor i lårene og strammere nedover leggene. – Det er noe med detaljene som stemmer så godt, sier Ann Therese. – Ann Therese er litt sporty-klassisk. Det vitner antrekkene om også. Likevel ser hun mer kledd ut og kan være helt klassisk på jobb og litt mer rocka på kveldstid. Skjørtet kan hun bruke utover høsten med en tights eller tjukk strømpebukse under. Skjerfet tar opp det grønne i skjørtet og kan varme også utover høsten. – Dette er et fantastisk antrekk. Jeg føler meg kul, voksen og tøff. Jeg elsker det!

13


®

vans 599,-

vagabond 799,-

vagabond 799,-

tamaris 399,-

converse 699,-

nilson shoes 850,-

nilson shoes 1499,-

vans 650,-

ten points 1199,-

clou 1250,-

nilson shoes 899,-

tamaris 899,-

clou 1199,-

dr martens 1499,-

*

vagabond 899,-

*

clou 1250,-

converse 999,-

nilson shoes 899,-

*

vagabond 1299,-

vagabond 1099,-

* Finnes kun på vår web-shop. A r k A d e n T o r g T e r r A s s e n , s TAvA n g e r . s h o p o n l i n e n i l s o n s h o e s . n o


JO JO I NI NT H TH E EU U RR BB AA N NI NI N SS PP I RI R AT A ITOI O NN


URBAN FASHION URBAN STYLING URBAN SHOPPING URBAN BREAKFAST URBAN LIVING URBAN INTERIOR URBAN FEELING URBAN LOVE URBAN PICNIC


HAR DU FÅTT MED DEG NOEN AV VÅRE NYESTE KONSEPTER? HANDZ ON Besøk vårt nye bilpleiesenter i kjelleretasjen på Arkaden. Her kan du få bilen din både vasket og bonet mens du tar shoppingrunden.

FILIPPA K Stikk innom den svenske klesgiganten som ligger på Arkaden og finn trendriktige plagg med et rent uttrykk og skandinavisk design.

VITAEFRUIT Det sunne alternativet på Arkaden tilbyr iskaffe & grønn te latte, smoothieshakes og frozen yogurt med masse friske bær.


FÅ VIP-FORDELER HELT GRATIS

FEEL SPECIAL FEEL LUXURIOUS FEEL CHOSEN FEEL GLAMOROUS FEEL SPOILED FEEL LUCKY FEEL GOOD FEEL HAPPY

Vi i Arkaden Torgterrassen skjemmer deg bort med flust av VIP-fordeler, spesialtilbud og invitasjoner til events og forsalg. Er du ikke allerede medlem så kan du enkelt melde deg inn ved å sende «VIPKUNDE» til 2242

JOIN THE URBA N INSPIR ATION


Vi er flyttet fra Arkaden til "FARGEGATEN"

– Nytt, spennende 2 i 1 konsept sammen med Resonans Lyd & Bilde – Større butikk med siste nytt innen moteklær og tilbehør – Nyheter hver uke!

Sisters Point søker ekstrahjelp & ringehjelp! Søknad leveres i butikken snarest. Like us on facebook Sisters Point Stavanger Resonans Lyd & Bilde AS

Åpningstider: man–ons 11–17 • tor 11–19 • fre 11–17 • lør 11–16


Profilen

Stavangerspurteren Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Jan Inge Haga

Etter tre uker på sykkelen gjennom Frankrike, er Alexander Kristoff klar for å gi alt på hjemme­ bane. 16.–18. august sykler han Tour des Fjords med Stavanger sentrum som hovedarena. Mens stavangersommeren er på hell og Gladmat har takket for seg, er syklisten Alexander Kristoff hjemme etter en lang sommer på sykkelsetet. For første gang har en mann fra Stavanger sust over de franske landeveiene, klatret opp alpene og tatt seg helt ut i fjellkjedene i Pyreneene under verdens største og mest prestisjefulle sykkelritt. I tre uker i strekk syklet Kristoff Frankrike rundt, mens familie og venner heiet ham fram langs løypa. For 26-åringen selv gikk en stor drøm i oppfyllelse. – Det var veldig kult å være med på, og jeg er veldig glad for at jeg har opplevd det. Tour de France ga absolutt mersmak. Jeg håper at jeg får bli med igjen, smiler han mens lårmusklene buler ut av sykkelbuksene på toppen av torgtrappene. Tour de France er fortsatt fersk for Stavanger-spurteren. Både Pyreneene og alpene var tøffe, og klatringen ga tunge bein og sår rumpe. – Jeg var veldig sliten etterpå, spesielt i beina. Utover løpet ble beina tomme og kroppen treg. Den første timen på en ny dag ble brukt til å varme opp kroppen. Jeg pådro meg et sår i rumpa, men mange får det mye verre enn meg. Det er helt vanlig, smiler han.

Livet på sykkel

I juli måned satt Kristoff på sykkelsetet i 100 timer. Når han ikke sykler løp, trener han mellom to og sju timer hver dag. Han har 180 reisedøgn i året og deltar på mellom 80 og 90 løp, i tillegg til treningsleire verden rundt. Hjemme venter samboer Maren Kommedal og sønnen Leo. Den snart to år gamle gutten digger at pappa sykler, selv om han er redd Kristoff skal reise hver gang han går ut døra hjemmefra. – Han forstår det nok bedre når han blir litt større. Men det er selvsagt litt tøft å vite at han savner meg. Heldigvis har vi skype, som gjør det mulig å snakke med hverandre hele tiden. – Samboeren min sier at hun hater sykling, smiler han. Hun spøker med at hun ikke vet om hun hadde valgt meg om igjen. Jeg skjønner det jo. Alle reiser på ferie med kjæresten og familien. Det er nok ikke like kult at jeg sitter på en sykkel et eller annet sted.

Talentet

Han var bare 13 år da han forsto at han kom til å bli god. Da kom han på tredjeplass i det norske ungdomsmesterskapet. Året etter vant han. – Jeg forsto at jeg var god i Norge, men jeg var ingenting i utlandet. Etterhvert gikk det bedre jo eldre jeg ble.

20


21


Merittlisten begynner å bli lang for 26-åringen, som er født på østlandet, men har bodd i Stavanger siden han var ni. Som 19-åring ble han norgesmester i landeveisritt og slo Thor Hushovd i spurten. I fjor sommer tok han bronse under OL i London. Denne sommeren syklet han Frankrike rundt for det russiske laget Team Katusha og var bare noen meter fra en etappeseier. Selv om beina som oftest sitter fast i pedalene, holder han dem godt planta på jorda likevel. – Er du blitt kjendis i byen nå? – Nei, jeg kan ikke si det. Jeg har ikke merket noe i alle fall.

– Alexander. Alexander? Kan jeg få ta et bilde? Kan jeg få autografen?

Så snur han seg og ser at folk nærmer seg. – Alexander. Alexander? Kan jeg få ta et bilde? Kan jeg få autografen? Til helgen sykler Alexander Kristoff Tour des Fjords og gleder seg til å sykle på hjemmebane. – Jeg har veldig lyst å gjøre det bra i dette løpet. Dette kommer til å bli veldig gøy, og jeg satser på å gjøre det bra foran hjemmepublikummet.

– Tidenes sykkelarrangement

Når sykkelrittet Tour des Fjords går av stabelen til helgen, blir det med Stavanger sentrum som hovedarena for løpet. Tv-kanalen Eurosport skal vise arrangementet for millioner av seere i hele 47 land, og arrangørene lover spektakulære bilder. – Tenk hva det betyr for oss å få vise fram naturen på denne måten. Vi skal kjøre over hele regionen, og tv-seerne får se alt fra høye fjell til fjorder i Ryfylke og flate Jæren. Vi skal forbi Sverd i fjell og Hellestøstranden, Suleskaret, Garborgsheimen og Byrkjedalstunet. Alle tre kveldene blir det målgang i Stavanger sentrum, og både fredag og søndag kjøres det lokale runder som avslutning. På fredagen er det Stavangers østside som vises fram, men søndagen kjøres det gamle Stavanger og vestsiden av byen. Det blir fantastisk, sier entusiastiske Roy Hegreberg, daglig leder for arrangementet. Mens internasjonale sykkelstjerner sykler seg gjennom regionen, skal tv-bildene vises på storskjerm i Stavanger sentrum. Her blir det også barneritt, samt en stor scene for konserter. Inntektene går til Unicef, som blant annet Kaizers Orchestra sykler for. – Vi har landet dette på veldig kort tid, og vi satser på at dette blir et løp for framtiden. Arrangementet er et spleiselag mellom bedrifter og det offentlige. Hele regionen støtter opp om det, noe som viser at sykkelinteressen her hjemme er større enn noen gang.

22

Fakta Tour des Fjords • 16.–18. august starter det første regionale sykkelrittet Tour des Fjords. På startstreken står internasjonale sykkelstjerner, samt de beste nordmennene. • I sentrum blir det barneritt, konserter og storskjermer der du kan følge med på løpet. Arrangørene lover overraskelser på scenen. • Løpet blir vist for tv-seere i 47 land. • Les mer på tourdesfjords.no


Økologisk og fersk oljeblanding!

Blokker karbohydrater – bli kvitt magefettet

Udo’s Choice 500 ml

Ruis Phase 2 + Capsimax 120 tabletter

SPAR

SPAR

50,-

53,-

249,-

249,-

Sunkost Straen • tlf 51 52 27 70

Velkommen til vår flotte interiørbutikk Fast lavpris Feel puter Kun 99,-

Toulouse servise fra 12,- pr del

Ta med denne annonsen og få en valgfri lykt til

Stor klokke Før 999,- Nå 599,-

-50%

Sommerfuglbilde

90 x 120 cm Før 1299,- Nå 799,-

Nydelig lenestol Før 3999,-

Nå 1999,-

Feel Straen Telefon 21 05 30 17 Tilbudet gjelder ut uke 34.


www.rodne.no rØDNE fJOrD crUISE SIghtSEEINg 2013 PREIKESTOLEN OG LYSEFJORDEN Turen varer 3 timer. Avgangene Priser er fra Skagenkaien i Stavanger. Voksen

kr 420,-

1.-14. mai og 16.-30. september Honnør/student Daglig kl 12:00. Barn (4-15 år) 15. mai – 15. september Gratis under 4 år Daglig kl 10:00 og kl 14:00. (17. mai utgår.) Familiebillett Juli og august Ekstra avgang torsdag, fredag og lørdag kl 12:00. Oktober-april Se www.rodne.no

14

Motebutikken du ikke finner maken til! Str 42–56 Østervåg 9, 4006 Stavanger – og følg oss på

kr 320,kr 250,kr 1050,-

2 voksne + inntil 4 barn Grupper: 15 % rabatt på ordinær voksenbillett når minst 15 personer reiser sammen og løser felles billett.

CRUISE OG FOTTUR NYHET - En kombinasjonstur der du først får nyte en herlig sightseeing på Lysefjorden, for så å gå til toppen av Preikestolen på egenhånd. Husk godt fottøy!

Juni, juli og august Daglig kl 10:00. Priser: Voksen kr 690,-. Barn kr 490,-. Inkl. sightseeingbåt og buss til og fra Preikestolhytta.

Varighet – ca 8 timer.

Les mer på www.rodne.no

Billett kan kjøpes på www.rodne.no eller ved landgangen før avgang. Rødne Fjord Cruise - på Lysefjorden siden 1974. Tlf. 51 89 52 70.

www.rodne.no


Byens beste parkering?

400

Parkeringsplasser!

straensenteret.no

17% SPAR KR. 12.000,– PÅ KOMPLETT SENGEMILJØ

SOMMERPRISER Komplett sengemiljø fra DUX® med gavl og kappe fra kr. 27.100,– (180x200 cm). Sommertilbud gjelder på alle sengemodeller og tilbehør fra DUX. Sommerpriser fra 20. juni til 2. september. Kan ikke kombineres med andre tilbud.

duxiana.no

DUX® and DUXIANA® are registered trademarks owned by DUX Design AB 2012.

DUXIANA, Kongsgaten 28, 4005 Stavanger. Mandag–onsdag 10–17, langdag torsdag 10–19, fredag–lørdag 10–16. Telefon 51 89 10 70.


Opplevelser

Studentenes sentrum Tekst: Ann Mari Gregersen. Foto: Minna Suojoki

2500 nye studenter kommer til byen i høst. Stavangererfarne May-Linn Paulsen og Bjarte Odin Kvamme tipser om hvor ferskingene kan danse, shoppe, spise og drikke. Og kanskje hale en rabatt eller to? 26


27


Kino er topp! Studentpris 70,- mandag–torsdag i de fleste av salene på Sølvberget.

Bøker og Børst er et av flere populære steder med uteservering i Øvre Holmegate.

Kaffehuset i Østervåg 14 er en klar favoritt blant småbutikkene.

– Da jeg kom til byen, gruet jeg meg til vinden og å være desorientert. Tre år etter har jeg blitt vant til vinden, men jeg har fremdeles ikke kontrollen. Det er jo ingen fjell å orientere seg etter, slik det var i Tromsø! Sier offshore-teknologistudenten Bjarte Odin Kvamme (22).

sert. De priser begge Meny på Straensentret ved hoved­ postkontoret, som praktisk nok også har Vinmonpol.

Kjemi-ingeniørstudent May-Linn Paulsen (22) kom fra Arendal på samme tidspunkt. Hun har sånn passelig oversikt. Som flittige studenter bruker de mye tid på campus. Går på forelesninger, spiser i kantina og samles i studentbaren Tappetårnet. De bruker sentrum når de trenger noen ekstra, eller skal ut på byen. Han og May-Linn er leder og nestleder i Fadderstyret, og sørger for at alle de nye studentene får en myk start. De loser oss gjennom stavangerfavorittene sine.

Fargegata har noe for alle – Jeg kan godt ta en kaffe i fargegata. Det er ikke så avskrekkende dyrt. Ellers setter jeg pris på alle små­ butikkene. Særlig liker jeg Fairplay i Østervåg, som selger fairtrade-produkter. Her finnes alt fra sjokolade til interiør, vesker og klær. Jeg er opptatt av økologi, så jeg handler mat hos Økologiske dagligvarer i Langgata og kroppspleie fra Body Shop i Østervåg, sier May-Linn. Hun liker å lage mat fra bunnen av, og det blir lite Grandiosa. Bjarte Odin er også over snittet mat­inte­res­

28

– Jeg handler basisvarene på Rimi, men parmesan og andre ekstra gode varer finner jeg på Meny. De har alt du trenger. Jeg liker også veldig godt Ting i Laugmannsgata. Butikken har alt mulig av duppeditter og kjøkkenutstyr. Du kan fort bruke veldig mye penger her. Like i nærheten ligger bakeriet Godt brød, et sted jeg også gjerne handler. Det er ikke mye klær som shoppes. Når husleia er betalt, er det få tusenlapper igjen til moro. I sentrum finnes en Fretex, men Bjarte Odin er ikke klar over den. – Jeg handler der dama mi trekker meg. Siste kjøp var på Hennes & Mauritz, sier han. – Mango på Arkaden Torgterrassen synes jeg er en kjekk butikk, mener May-Linn.

Den store studentdagen Torsdag er den store utedagen for studentene. Da samles de på vorspiel, eller drar rett til steder med gode studentpriser og gratis inngang. Det meste er samlet rundt Vågen. May-Linn og Bjarte Odins favoritter er Taket bar og nattklubb, Alf & Werners bar, scene eller nattklubb, rolige Munken med peis samt studentkroa


Byen vil kry av studenter! Det er en flott anledning til å bli kjent med sentrum.

eller konserter på Folken. Ittepå nattklubb i Strandgata er også kjekk. Utedrikke på HansenHjørnet er ellers obligatorisk når temperaturen tilsier det. – Nattmaten inntas på Burger King eller Potetbakeren. Deli de Luca er også veldig bra. Da går det i nudler! sier Bjarte Odin. Sentralt i sentrum ligger Arneageren med kulturhuset Sølvberget. Biblioteket er et sted studentene bruker, og førsteetasjen i kulturhuset er også godt besøkt. For der ligger kinoen med studentpriser mandag til torsdag i de fleste saler.

Folken På Studentersamfunnet Folken får du naturligvis gode studentpriser på alt fra konserter til halvliteren og kaffekoppen, og student­kro­ene står i kø. Å melde seg som frivillig på Folken kan dessuten fort resultere i nye venner – anbefales! Togaparty på Hall Toll er blant de mange andre mulig­ hetene for å samles i det mang­foldige utelivet rundt Vågen. På campus skjer det også masse. – Byen vil kry av studenter! Det er en flott anledning til å bli kjent med sentrum og hverandre. Gå dere vill sammen, og bli kjent med Stavanger og hverandre, oppfordrer de begge.

Deli de Luca med adresse Skagen 7, er likt for sitt matutvalg. Bjarte Odin satser ofte på nudler som nattmat. May-Linn elsker sushien, men helst på dagtid.

Selv liker de fremdeles å rusle i de mange smugene. Stadig oppdage nye skatter.

– Byen har så mange koselige og trange gater. Når det er sol og du kan sette deg ned på en kafé eller en benk, er det ikke noe som er bedre. Du får en perfekt småbyfølelse i en storby!

5 Student-fordeler

Favorittene

• Kinoen: 70 kroner mandag–torsdag, minus 3D, vip- og luksussal.

• Utesteder: Folken, Alf & Werner, Taket, Munken, Bøker og Børst, HansenHjørnet.

• Alf & Werner: Eget studentkort, fri inngang torsdager og helger før 24.00, med mer.

• Shopping: Fairplay, Ting, Body Shop, Hennes & Mauritz, Mango.

• Taket: Gratis inngang onsdag og torsdag, fredag før 01.00, med mer.

• Mat og drikke: Meny, Deli de Luca, Økologiske dagligvarer, Kaffehuset, Burger King, Potetbakeren, Sabi Sushi.

• Munken: Egne studentpriser. • Eplehuset: Spesielt sertifisert for utdanning, egne studentpriser.

• Kjøpesentre: Straen Senteret og Torgterrassen. • Fritid: Kino og bibliotek på kulturhuset Sølvberget.

Sjekk studenkortet.no for flere fordeler. Sjekk også med favorittbutikken din, eller utesteder du liker. Mange har fordelskort, uavhengig om du er student eller ei.

29


SYNSAM SKAGEN OPTIKK Skagen 4, 4000 Stavanger Tlf 51 89 62 20

Iris Angelica for hud som føles og ser perfekt ut

Myk og glatt overflate Ingen synlige porer eller urenheter Lys og jevn hudtone Ingen rødhet eller irritasjon Behagelig, smidig og elastisk

Du finner oss i Østervåg Stavanger og Langgata i Sandnes • loccitane.no Facebook.com/Loccitane.norway


299,199,-

499,-

399,-

mod 1707/1708, str. 20-30 Ponny mod 20/21, str. 20-29

299,-

Jojo mod 689/690, str. 28-35

IN2 mod 58, str. 19-25

499,-

IN2 mod 61, str. 31-39

Ponny mod 3/4, str. 26-33

399,-

IN2 mod 58, str. 28-39

599,-

IN2 mod 36/37, str. 31-39

www.eurosko.com

Østervåg

1978 - 2013 Stavangers eldste restaurant i daglig drift, midt i hjertet av byen. Vi ønsker velkommen til en smakfull opplevelse i maritime omgivelser med utsikt til det som skjer i vågen. Våre åpningstider: Mandag - Lørdag klokken 11:30 - 23:00 Søndag klokken 13:00 - 21:30 Kontakt: post@sjousetskagen.no Telefon: 51 89 51 80 Adr.: Skagenkaien 13, 4006 Stavanger www.sjohusetskagen.no


Bynytt

Drømmestart for ny butikk Arkaden Torgterrassen går nye veier for å skaffe seg de helt perfekte butikkene. Et unikt konsept for senteret får 500.000 kroner i startkapital.

Den nye butikken skal på plass i Arkaden Torgterrassen så raskt senterledelsen har funnet den rette driveren og det riktige lokalet.

– Vi har fått flere forespørsler allerede, og flere av dem er veldig bra. Vi ser at dette kan være en fin måte å tiltrekke oss unike og innovative konsepter på, opplyser senterleder Hilde Kringlebotn på Arkaden Torgterrassen.

– Målet er å bidra til å få frem flere unike gründere som våger å satse. Vi gleder oss til å se hva dette blir. Hvem vet. Kanskje blir dette en av Stavangers mest attraktive butikker, avslutter Kringlebotn.

Flere søkere ønsker å starte i senteret, og en solid start­ kapital er fristende. Kriteriene for å bli vurdert, er at søkeren har spennende planer innenfor ett eller flere av disse områdene: • Mote til dame/herre • Barneklær • Interiør • Livsstil • Secondhand og vintage – I utlandet ser vi at man samler flere drivere i samme butikk for å skape et større mangfold. Samtidig kan et slags driftskollektiv være mer bærekraftig økonomisk sett. Et slikt konsept kan også blande nytt og gammelt og gi et personlig preg, sier Kringlebotn. Så langt har senterlederen vært i kontakt med flere aktuelle søkere.

Ka skjer?

– For meg er det veldig spennende å møte disse menneskene som går med en drøm om å skape noe eget. Flere av dem har både gode filosofier og varme hjerter. Noen har blant annet fokus på miljø og lyst til å gi deler av inntektene til ulike organisasjoner.

32

12.–18. august KAMMERMUSIKKFESTIVALEN I STAVANGER

19.–21. august ONS NORWAY 2013

15.–17. august BYHELG SKOLESTART

Lervig Aktiebryggeri og SKAGEN Fondene feirer til sammen 30 års jubileum og gir byen en festkonsert på Torget med Jarle Bernhoft, Susanne Sundfør og Röyksopp

Nytt barnehage-, skole- og studieår markeres med aktiviteter, arrangementer, fristende tilbud og god stemning i sentrumsgatene! Se program på www. facebook.com/stavangersentrum 16.–18. august TOUR DES FJORDS Sykkelritt, byfest og målgang i Stavanger sentrum

22. august

31. august STAVANGER MARATON

Start- og målområde i Stavanger sentrum


Årets viktigste søndagstur!

Både privatpersoner, skoler, barnehager og bedrifter viser stort engasjement for SOS-barnebyer. Du er herved invitert til Norges første Barnebymarsj i Stavanger by. – Hvis 2750 mennesker deltar på Barnebymarsjen og vi legger sammen alle kilometerne, kommer vi til Mwanza. Det må vi klare. Det koster 100 kroner i start­ kontingent, og barn under 16 år går gratis. Pengene går til Rogalandshuset, et av familiehusene i den nye SOS-barnebyen som skal bygges i Mwanza, Tanzania, sier fylkesleder for SOS-barnebyer i Rogaland, Ragne Rødstøl. I september arrangeres prosjektet «Sammen for Mwanza» som består av en rekke aktiviteter. Barne­ by­marsjen blir den største. Søndag 15. september invi­ teres alle i Stavanger til å gå årets kanskje viktigste søn­dags­tur. Underveis kan man bli bedre kjent med SOS-barnebyer, slukke tørsten med friskt og rent drikke­vann, møte SOS-bamsen, smake frukt grillet på tanzaniansk vis av Inge Anda og se fotoutstillingen «Gi meg en familie, gi meg en framtid» i Byparken.

4.–5. september NUMUSIC FESTIVAL 2013 6. september–20. oktober NUART FESTIVAL 2013 18.–22. september KAPITTEL 13

Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet

Løypa er fire kilometer lang og går gjennom Stavanger sentrum, med start og mål på Torget. De frivillige i SOS-barnebyer i Rogaland har i snart to år samlet inn penger til familiehuset i Tanzania, og Barnebymarsjen kan bidra til at huset fullfinansieres.

Barnebymarsjen 2013 Når: 15. september kl 12.00 (start fra kl. 12.00 til kl. 13.30) Hvor: Torget Påmelding: SMS: 2160 med kodeord STAVANGER WEB: sos-barnebyer.no/sammen Pris: 100 kroner per voksen. Barn under 16 år gratis.

2.–6. oktober DEN STORE NORSKE HUMORFESTIVALEN

Latterkuler, grenseløs humor og komiske overraskelser! 10.–12. oktober BYHELG HAUSTMARKEN

Aktiviteter, arrangementer, fristende tilbud og god stemning i sentrumsgatene!

21. september TEATERKONSERT BEETHOVEN

Verdenspremiere på Rogaland Teater

33 Få med deg hva som skjer på www.stavangersentrum.no/hva-skjer


velkommen til en god handel i

Sentral beliggenhet med inngang fra Klubbgata, Nykirkebakken og Petriplassen


Alt til høstens glade dager: duker, vaser, karameller, bunadsko, søljer, bordbrikker, løpere, lysestaker, dekorasjonstips, behjelpelige ansatte, glass, kopper og kar, bestikk, pyntegjenstander, rengjøringsartikler, et smil på lur, messing, tinn, pledd til de kalde høstkveldene, kort, men ikke frimerker, kjoler, keramikk, Husflidens Rogalandsbunad for herre, smijern, stearinlys, gaver for enhver smak og anledning, nyankomne godbiter, knapper – men ikke glansbilder, garn til alle dere med strikkedilla, drops, regntøy til barn, sydvest, rosemalte skatter, fyrstikker, Husflidens Rogalandsbunad for dame, Marius-gensere, … slik kunne vi fortsatt i det uendelige.

Kom innom til Stavangers hyggeligste butikk!

Tlf 51 89 43 55

passer a lle

Kirkegata 7, 4006 Stavanger

mosjon

k u rs for ansatte d u lb i t s d r velfe

Stavanger Golfklubb

velse naturopple kundepleie smu lig profilering

heter

Longebakke 45, 4042 Hafrsfjord Telefon 51 93 91 00 Faks 51 93 91 10 www.sgk.no


Blant byens sjeldne

Byens skomaker Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Jan Inge Haga

36


Det er ikke alle som kan skryte på seg å ha limt søm på skyhøye Kiss-platåer. For Byens skomaker handler det likevel mest om stiletter og brostein.

37


Mang en fan vil nok bli forbauset når de nå hører at skomaker Kjetil Bertelsen nesten har glemt hele Paul Stanley-skoen som løsnet i pyntesømmen. Den måtte strammes inn og limes for å sitte helt perfekt før årets storkonsert på Viking stadion. Det er altså ikke lenge siden Kiss var i byen. Men byens skomaker har så mange andre sko å tenke på. – Å, ja. Kiss, ja. Det hadde jeg glemt. Det var litt kult, da.

Den eneste ene

Han pusser, limer, klipper, måler og syr fra arbeidsbenken innerst i lokalet. En sko er en sko og det går av seg selv. Samtidig strømmer kundene til inngangsdøra. For Bertelsen er den eneste i byen som fortsatt fikser sko.

Nøkkelsliping bidrar også til travle dager hos skomakeren.

– Jeg reparerer sko for de fleste skobutikkene i byen. I tillegg fikser jeg selvfølgelig sko, vesker, glidelåser og lager og fikser nøkler for folk flest. Jeg kunne ha jobbet døgnet rundt om jeg ville. Men det vil Bertelsen ikke. Det er slutt på de tider da han overnattet i skomakerstua for å ikke miste dyrebar arbeidstid på reisen fram og tilbake til Sandnes. Nå er han strengere med kundene og seg selv og drar hjem til familien på Stangeland når arbeidsdagen er slutt. – Tidligere var jeg gal. Jeg jobbet hele tiden og klarte ikke å si nei. Etter at jeg ble 40 begynte jeg å stille krav. Skomakeren ler og pusser litt, klipper til en såle som skal limes på en spiss mannefinsko.

Tilfeldig

Bertelsen ble skomaker ved en tilfeldighet. Etter militæret som ung 19-åring, var han klar til å søke jobber. Han skulle bli tømmermann, men havnet midt inni en «dårlige tider»periode. Resultatet ble ingen læreplass. I stedet søkte han på skomakerjobben som sto i avisa. – Det var hell i uhell. Jeg er så glad for det i dag, smiler byens eneste skomaker. – Vi var flere tidligere, men de fleste la ned ved pensjon. Du skal se at jeg er den siste i byen. Jeg tror dessverre at skomakeryrket i Stavanger forsvinner med meg. Ingen vil være skomaker, ser du.

Beviset på at skomakeren fortsatt syr. Alt av søm, glide­låser og vesker går gjennom symaskinen hos byens skomaker, Kjetil Bertelsen.

38

Det er fristende å spørre om klisjeene. Hvordan er barnas sko, for i Sandnes har han to ungdommer i huset. Har skomakerens barn dårlige sko? – Det aner jeg faktisk ikke. Jeg er ikke så opptatt av sko ellers. Det er jobben min. Men barna synes det er kult at far er skomaker.


Jeg tror dessverre at skomaker­yrket i Stavanger forsvinner med meg.

Ny såle klippes og pusses før den limes på herreskoen.

Når menn kommer hit, skal de fikse dyre sko. Damene kommer med alt mulig. De blir glade i skoene sine, de. Verkstedet er på rundt 20 kvadratmeter. Inni der får han plass til en kassedisk, arbeidsbenk, pusse- og symaskin, nøkkelmaskin, hyller og skap. Tross overfylt lokale; skomakeren selv har god kontroll. – Alle sko som kommer inn samme dag, får et nummer og settes nede på lageret. Da vet jeg at de skal fikses morgenen før de blir hentet. Når kundene kommer har jeg dem klare. – Fungerer det? – Ja, sånn passe. Jeg bruker litt tid på å lete hvis de mister nummeret.

Stilett og Kiss

Skomakeryrket er et av de eldste håndverksfagene i landet. For Stavanger-skomakeren handler arbeidsdagen mye om brostein i sentrumsgatene. – De gatene her, vet du. De er ikke akkurat designet for stiletthæler. Da kommer damene fortvilet inn med sko som sto fast mellom steinene.

Også mennene vet hvor Byens skomaker holder til og stikker innom når finskoene til dressen trenger en ekstra overhaling. – Når menn kommer hit, skal de fikse dyre sko. Damene kommer med alt mulig. De blir glade i skoene sine, de. Det verste jeg har sett er et par med utslitte, hullete filttøfler. Da måtte jeg si nei, altså. Så var det Kiss, da, superstjerneskoene som ble lagt i hendene på en mann fra Sandnes. Eller i ungpikehender, for å si det korrekt. For det var Bertelsens stedfortreder, skoleeleven og ekstrahjelpen Hilde Marie Larsen, som fikk æren av å sy for superstjernene. – Det var manageren eller noe sånt som kom bærende på en stor kasse. Hun sa det var krise og ba meg om å hjelpe. Da hun dro opp en sko med 30 centimeter platå-hæl forsto jeg jo hva det var. Så satt jeg der og sydde pynt som skulle strammes rundt ankelen. Det var stas her i smuget.

39


Mat

Skapt til ü deles Tekst: Margrethe Sønneland. Foto: Minna Suojoki

40


P책 den solfylte, lune terrassen hos Emilios tapasbar, tar sensommerkveldens fristelser aldri slutt.

41


Mat

Nydelige sensommerfristelser for to på ti minutter.

Guido svinger raskt og effektivt kniven i det vesle kjøkkenet

Like ved Stavanger kulturhus serveres hete og friske småretter til alle lag i byens befolkning. Her har Stavangers minste kjøkken servert spanske tapas i nesten tolv år. – Tapas er en favoritt hos siddisene, mener daglig leder, Antonio Suarez. Publikum har gradvis blitt mer og mer vant til denne måten å dele et måltid på.

Uformell atmosfære

Den vesle restauranten har 40 sitteplasser inne og 60 sitteplasser ute på terrassen, og sannsynligvis en av byens vakreste beliggenheter. Her står også statuen «kånå» som stille tilskuer ved uteserveringen. – Vi tar i mot alt som kan krype og gå, vi. Her skal det være uformelt og trivelig med overkommelige priser. Antonio tramper lett et par ganger i det ujevne tregulvet; et signal til servitørene om at de må komme til kjøkkenet. Det går unna her, varme tapasretter skal kunne lages i den samme hastigheten som de kalde, altså på rundt fem minutter. – Venter du en halvtime på maten din her, har du ventet altfor lenge, lover Antonio.

42

Raske retter

Inne i et knøttlite kjøkken, svinger kokken Guido gryter og panner, oljer og krydderier. På fem minutter har han tryllet frem dampende bacalao «more or less Norwegian style», skinketallerken med modnet serranoskinke og chorizo, med mandler, honning og salviesmør som tilbehør, ostetallerken med manchego og honningkyss, scampi med hvitløk i «spanish style» og spansk omelett – tortilla española. Spanske krydderier. Hemmelig oppskrift. – Jeg bruker bare ferske råvarer og lager alt fra bunnen av, lover Guido og tror at tapas-hiten denne sensommeren blir fisk, salater, skalldyr og skinke. Frem til nå har det vært dadler med bacon og kjøttboller som har vært de mest populære smårettene hos siddisene. Og dadler med bacon er ikke fingermat, får vi vite av Antonio: – I det spanske kjøkken er pintxos og montaditos det vi kaller fingermat. Tapas er småretter, skapt til å deles.


Tortilla española – fortreffelig, spansk omelett

Utekos i lune omgivelser på terrassen

Frem til nå har det vært dadler med bacon og kjøttboller som har vært de mest populære smårettene hos siddisene.

sentrumstapas – Noen Smakebiter: • Déjà vu: Tilbyr en fristende meny med grove sandwicher, smakfulle salater og godt utvalg av varme retter og tapas til alle behov. Magasinblaa. • Ostehuset: Syder av lokale spesialiteter og delikatesser fra Frankrike og Italia. Hospitalgata. • Food Story: «Tapas for 2». Dette er en raus og spennende pakke, med varme og kalde retter. Til og med litt søtt får de plass til! Det er ikke en tradisjonell spansk tapas, (eller norsk, for den saks skyld), men utvalgte retter fra hele verden. Hospitalgata.

43


Kunst

Veggene üpnes for ny gatekunst Tekst: Margrethe Sønneland. Foto: Minna Suojoki

44


Det blir büde eksplosivt, provoserende og underholdende nür NuArt-kunstnerne finner fram pensler og spraybokser i september. Og arrangørene, de aner ikke hva som kommer.

45


Disse kunstnerne kommer til NuArt 2013: • Martha Cooper (Us), Dal East (Cn), Roa (Be), M-City (Pl), Faith47 (Za), Hush (Uk), Vhils (Pt), Ernest Zacharevic (Lt), C215 (Fr), Dot Dot Dot (No), Dotmaster (Uk), Strøk (No), Martin Whatson (No), David Choe (Us) Aiko (Jp) • I år er arbeidstittelen inspirert av romanen «Invisible Cities» av Italo Calvino. Et av Sesellas favorittverk finner du på Skur 2 i Skagenkaien

Enveiskjøring, eller? Små kommentarer kan være vel så utfordrende som store

Fargesprakende utbrudd ved Steen & Strøm

Ingen vet helt hva som er i vente når gatekunsten igjen inntar Stavanger. 10. september til 09. oktober er det duket for den syvende NuArtfestivalen med dekorerte vegger i sentrum og østre bydel.

røtter fra graffitien og tegneserien, og sies å være den mest spennende utviklingen innen visuell kunst.

For outsiderne – NuArt vil stimulere til debatt ved å utfordre etablerte oppfatninger om hva kunst er, og hva det kan bli, forteller festivalens formidlingsansvarlig, Sesella Fossan Knutsvik.

Verdsettes i byen Mye tyder på at byens brukere setter pris på gatekunsten. Det vakte for eksempel protester og debatt da verket i Hospitalgata skulle males over. Resultatet ble at Steen & Strøm lot det bli stående. Med glede. – Publikum bryr seg, sier Sesella.

Festivalen er en plattform for nasjonale og internasjonale kunstnere som vil uttrykke seg utenfor tradisjonelle system, for outsiderne, om vi vil. NuArt er nå vel etablert og Sesella roser Stavanger for å vise åpenhet til gate­kunsten. Man kan nemlig ikke bestemme hva kunst­nerne skal skape – ingen vet hva resultatet blir før verket er ferdig.

Skoleelever, studenter og turister lar seg også underholde eller provosere av gatekunsten:

– Vi gir dem bare vegger, vi. Kunstnere skal ikke, og kan ikke, dikteres.

Forsmak

Gatekunstneren uttrykker en kommentar eller en reaksjon på sin samtid. Uttrykksmåten har blant annet

Vi gir dem bare vegger, vi. Kunstnere skal ikke, og kan ikke, dikteres. 46

– Den smått kontroversielle nedre halvdelen av «Moona Lisa» ble vandalisert med hvit spraymaling i sommer, men «Maleren» på samme Skur 2-veggen gleder fortsatt de forbipasserende. I juni dukket noen av gatekunstnere opp i Stavanger og gikk løs på baksiden av Arkaden. Dermed fikk siddisene en liten forsmak på høstens begivenhet. – Publikum har mye å glede seg til, lover Sesella, og understreker at også kunstnerne gleder seg til å komme til Stavanger. Festivalen har nemlig fått et godt rykte i miljøet. Hovedutstillingen blir i år som i fjor på Tou Scene, og veggene som skal brukes ligger mellom Tou Scene og sentrum.


Tormod Tønnesen er tidligere vinner av skate-NM for junior.

Lykkelige pølsesnabber eller par i hjerter? Se og bestem selv ved trappene opp til St. Petri


Næringsliv

Studenthjelp Anita Iren Skjølingstad (t.v.), gründer og portefølgeforvalter Kristoffer Stensrud og leder for privat marked Arild Risanger Sunde ser fram til august med 20-årsjubileum og folkefest i byen.

Med utsikt mot torget, nyter de ansatte i SKAGEN Fondene flotte kontorer midt i byen. Mange gjør småærender i lunsjen, forteller kommunikasjonsleder Margrethe Vika (t.v.), leder for privat marked Arild Risanger Sunde og leder for global kommunikasjon Lisen Dybdahl.

Fest, fond og finans Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Minna Suojoki

Midt i Stavanger sentrum investeres og spares det med penger fra hele verden. 22. august feirer SKAGEN Fondene 20 år og arrangerer folkefest i sentrum.

48


SKAGEN Fondene, står det med stor skrift på toppen av Arkaden Torgterrassen. Her sparer fire av ti rogalendinger pengene sine. Slik startet det hele: Året er 1985. Fire aksjemeglere får ideen om å jobbe åpnere og tilby fond der kundene kan få innsyn i hvilke selskaper det investeres i. Er dette mulig å få til? Meglerne vil til sentrum, etablere seg på kundens arena og være tilgjengelige. Kompetansen har de, filosofien tar form, og i 1993 ser SKAGEN Fondene dagens lys. Hos selskapet med hovedkontor i Stavanger sentrum, er tall i fokus. Det handler om investering, markeds­ analyser og å vite hvor gråstein blir til gull. Når SKAGEN Fondene nå feirer 20 år, har for­valt­nings­ kapitalen gått fra 20 millioner til 120 milliarder kroner.

Nærhet

– På gammelt europeisk vis, sitter vi tett på kundene. Andre land bygger opp finansinstitusjoner utenfor de største byene. Tradisjonelt er Norge et desentralisert land. Dermed passer Stavanger midt i blinken, for­teller Kristoffer Stensrud, gründer og en av hoved­aksjo­ nærene i selskapet.

Mange tar en tur ned i byen på dagtid. SKAGEN Fondene vil bli i sentrum for å være synlige for kundene.

SKAGEN Fondene • SKAGEN AS er et privateid norsk fonds­forvalt­ ningsselskap som eies av gründerne og nøkkelpersoner. • Målet er å bli verdens beste fondsforvalter. • Tilbyr både aksje-, rente- og kombinasjonsfond.  • Hovedkontoret er i Stavanger. Har avdelingskontorer i Norge, Stockholm, Göteborg, København, London og Amsterdam. • Fire av ti rogalendinger sparer i SKAGEN Fondene. • Lervig Aktiebryggeri og SKAGEN Fondene feirer til sammen 30 års jubileum og gir byen en festkonsert på Torget med Jarle Bernhoft, Susanne Sundfør og Röyksopp.

Kanskje var det tilfeldig at valget falt på oljehovedstaden Stavanger. I alle fall ble oljegründerne rikere, mens SKAGEN Fondene vokste i verdi. Fire gründere er blitt til 175 ansatte. Hele 110 av dem sitter i Stavanger. Når lunsjtider inntreffer, skrider mange av dem ut av kontorene for å gjøre dagens ærender i byen. – Mange tar en tur ned i byen på dagtid. SKAGEN Fondene vil bli i sentrum for å være synlige for kundene. Det er selvsagt en fordel for oss som jobber her, smiler leder for kommunikasjon i Norge, Margrethe Vika.

Bylunsj

Med seg har hun Lisen Dybdahl, leder for global kommunikasjon. Hun er akkurat tilbake fra lunsj på Fish & Cow, der hun tilfeldigvis også møtte fire andre kollegaer. – Det hender at vi bruker byen til lunsjer og kunde­ møter, sier hun. Torsdag 22. august feirer SKAGEN Fondene seg selv og inviterer hele byen til gratiskonsert og fest på torget. På plakaten står Jarle Bernhoft, Röyksopp og Susanne Sundfør.

SKAGEN Fondene + Street art • SKAGEN Fondene samarbeider med Nuart om en street art fotokonkurranse. • Premien er trykk av Banksy eller Dolk. • Les mer på skagenfondene.no/nuart

49


Ny책

pni

ng!

600 m2 med tidens store treningstrend Sports Performance


Jorge på Skagen

Fotobloggeren

Hanro til Stavanger

Monika i Jernbaneveien

Fotograf og blogger Henning Roalkvam knipser portrett­ bilder i sentrum og samarbeider med STAS. Flere fine stavanger­folk finner du på stavangersentrum.no og breechesandcollars.wordpress.com

Som første butikk i distriktet, tar Dick & Daisy nå inn høykvalitetsmerket Hanro. Dette er tidløst undertøy med sømløst stoff. Undertøyet brukes mest som basis under vanlige klær, og kommer som ulike topper, underkjoler og truser. Hanro ble grunnlagt i Sveits i 1884 og selges nå i over 80 butikker på verdensbasis. Det er en av de ledende internasjonale merkevarene innen eksklusivt base- og trendundertøy.

– De tilbyr utrolig flotte ting i både bomull, ull og silke. For oss er det stas å være først ute i Stavanger, sier hun. I forbindelse med lanseringen i september, vil Dick & Daisy lodde ut en reise for to. Vinneren får en tur til Zürich hvor Hanro først startet. Reisen inkluderer fly og hotell en langhelg i løpet av høsten.

Therese i byparken

Daglig leder Marita Eriksen gleder seg til å tilby dette til siddisene.

51


en, Stavanger

m 12.08.13 until new edition Motorway

y

Sunday 03.30 17.00 04.20 17.15 05.20 17.30 06.20 17.45 07.20 18.00 08.20 18.15 09.20 18.30 09.40 18.45 10.00 19.00 vanger Airport 10.20 19.15 d from 12.08.13 until new edition 10.40 19.30 SUS/Motorway 11.00 19.45 rday11.20 Sunday 20.00 .15 11.40 10.0520.15 19.20 .45 12.00 10.2520.30 19.35 .15 12.20 10.4520.45 19.50 .45 12.40 11.05 20.05 .15 13.00 11.25 20.20 .45 13.20 11.45 20.35 .15 13.40 12.05 20.50 .45 14.00 12.25 21.05 .15 14.20 12.45 21.20 .45 14.40 13.05 21.35 .15 15.00 13.25 21.50 .45 15.15 13.45 22.05 .15 15.30 14.05 22.20 .45 15.45 14.25 22.35 .15 16.00 14.45 22.50 .00 16.15 15.05 23.05 .45 16.30 15.25 23.20 .15 16.45 15.45 23.35 .15 16.05 23.50 .15 16.20 00.05 .30 16.35 00.30 .40 16.50 .55 17.05 17.20 17.35 17.50 18.05 18.20 18.35 18.50 19.05

3

Dep. from Stavanger Airport Valid from 15.04.13-23.06.13 and from 12.08.13 until new edition Red dep.: Via SUS/Motorway

Monday-Friday Saturday Sunday 07.35 15.20 09.15 10.05 19.20 07.50 15.35 09.45 10.25 19.35 08.05 15.50 10.15 10.45 19.50 08.20 16.05 10.45 11.05 20.05 08.35 16.20 11.15 11.25 20.20 08.50 16.35 11.45 11.45 20.35 09.05 16.50 12.15 12.05 20.50 09.20 17.05 12.45 12.25 21.05 09.35 17.20 13.15 12.45 21.20 09.50 17.35 13.45 13.05 21.35 Fiskepiren 10.05 Radisson 17.50 14.15 Hotel 13.25 21.50 Atlantic 10.20 18.05 14.45 22.05 Kannik 13.45 Byterminalen 2 10.35 18.20roundabout 15.15 14.05 lane 22.20 Tjensvoll Hotel Stavanger 10.50 18.35 Forum 15.45 14.25 22.35 Park Inn Madlakrossen 11.05 18.50 16.15 14.45 22.50 SUS 23.05 Hospital 11.20 19.05 17.00 15.05 Madlaleiren 11.35 19.25 17.45 15.25 23.20 11.50 19.45 18.15 15.45 23.35 12.05 20.05 19.15 16.05 23.50 12.20 20.25 20.15 16.20 00.05 12.35 20.45 21.30 16.35 00.30 12.50 21.05 22.40 16.50 13.05 21.25 23.55 17.05 13.20 21.45 17.20 13.35 22.05 17.35 13.50 22.25 17.50 14.05 22.45 18.05 14.20 Stavanger 23.05 Airport 18.20 14.35 Sola 23.30 18.35 14.50 00.00 18.50 15.05 00.30 19.05

Fiskepiren Radisson Atlantic Hotel Byterminalen Kannik lane 2 Tjensvoll roundabout Hotel Stavanger Forum Park Inn Madlakrossen SUS Hospital Madlaleiren

ALLE UKEDAGER, ofte hvert 15. minutt

Stavanger Airport Sola

Approx. minutes after departure Fiskepiren: Byterminalen lane 2 Radisson Blu Atlantic Hotel Kannik Park Inn Hotel SUS Hospital Tjensvoll roundabout/Stavanger Forum Stavanger Airport

5 7 8 9 12 12 30

Please signal the driver clearly to stop the bus

Enkleste måte å reise til og fra flyplassen (lørdager 3 4 stort sett hvert 30. minutt). Første avgang går alle Approx. minutes after departure Fiskepiren: ukens dager Byterminalen lane 2 allerede kl. 5 03.30 fra Stavanger. Siste Radisson Blu Atlantic Hotel 7 ordinære avgang kl.00.30 Kannik 8 fra flyplassen (lørdager kl. Park Inn Hotel 9 23.55, + ekstra 01.10 og 02.20). SUS Hospital 12 Tjensvoll roundabout/Stavanger Forum Stavanger Airport

12 30

ForPlease oppdaterte rutetider se www.flybussen.no signal the driver clearly to stop the bus 4

Din leverandør av

KASSE OG BUTIKKDATALØSNINGER Vi leverer butikkdata og kasseløsninger for alle bransjer og kan bistå med å få kontoll på salg og inntjening i din butikk

Noen av våre tjenester - Bankterminaler - Kredittkortløsninger - Lokal kundesupport

- Betaling på nett - Kasseløsninger - Rekvisita

Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Våre partnere:


Nyheter

Tar opp ulltråden Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Nøstebarn

Ubehandlet ull står på menyen når Nøstebarn etablerer seg i sentrum 31. august.

Ubehandlet ull er filosofien til Nøstebarn – den popu­ lære barnebutikken som for siddiser kun har vært tilgjengelig på nettet. 31. august åpner den i Breigata i Stavanger. Daglig leder og innehaver Jannecke Riisøen har stor tro på at deilig ull vil slå an i vestlandsværet. – Vi har lenge ønsket oss Stavanger. Vi får mange henvendelser fra dette området, og jeg håper at enda flere vil handle i butikken. Det blir veldig spennende, forteller Riisøen, som i 1995 overtok Nøstebarn etter sin far. – Dette var egentlig mine foreldres baby. De siste årene har vi utvidet og åpnet flere butikker. Jeg er veldig stolt over produktene vi selger, fortsetter hun. Etter at ullfabrikkene kom på markedet, ble kjemiske behandlinger tatt i bruk. Dermed forsvant også noen av egenskapene til ullklærne. Nøstebarn går den andre veien og tilbyr miljøvennlige ullklær med alle egen­ skaper i behold. – Vi tegner klærne selv og har som mål at de skal være behagelige, funksjonelle og fine. Det er ikke lenger

sånn at ull kun brukes som undertøy. Hos oss er både trøyer og vanlige klær av ull. Jeg har inntrykk av at vi lager klær som folk blir veldig glad i. Hos oss håper vi at klærne brukes helt opp. Nøstebarn har drevet med tøybleier og ubehandlet ull siden 1983. Riisøens far var tekstilingeniør og hadde ull som spesialfelt. I 1995 overtok datteren, og i 2001 ble Nøstebarn AS stiftet. I dag skaper firmaet klær i ubehandlet ull og i ull- og silkeblanding. Miljø­ godkjenninger, etisk handel og ingen barnearbeid er viktig for Riisøen. Det skal være kvalitet og miljøtekning bak alle valg. – Jeg har brukt plaggene selv til egne barn, og det er viktig at de er behagelige for de små. Ubehandlet ull er ideell til barneklær, fordi den er myk og elastisk samtidig som den regulerer varmen. Vi har også utvidet kolleksjonene med klær til dame og herre. Med butikker i Bergen, Trondheim og på østlandet, er det nå duket for Stavanger. Skiftende temperaturer og mye vær, gjør at klimaet passer perfekt for ulleverandøren.

53


LYSEFJORDEN FASTE AVGANGER: (FOR GRUPPER & ENKELTPERSONER)

HVER LØRDAG JUNI, JULI OG AUGUST - AVGANG KL 12:00 TURENS VARIGHET: 2 TIMER. PRIS: 795 NOK/ Person. BOOKING: FJORDEVENTS.NO


EKTE VARE

Strai Kjøkken er historien om ekte, norskprodusert kvalitet. Vi startet i det små for mer enn 80 år siden. nå er fjerde generasjon i full sving med det vi kan best: produksjon av kvalitetskjøkken i alle stilarter og prisklasser.

Kampanjestart i uke 35. Følg med på våre nettsider!

Strai KjøKKen StaVanGer. Torgveien 15 A (vis a vis Kilden). 4016 Stavanger. Tlf. 51 53 30 40. Åpningstider. Hverdager 09-16. Torsdag 09-19. Lørdag 10-14. K j ø K K e n . B A d . G A R d e R O B e . B e Ly S n i n G . H V i T e VA R e R

strai.no


Leiligheter som kan leies etter ditt behov Døgnleie • Ukesleie • Månedsleie Transitt før permanent bolig Innleide konsulenter Ansatte som pendler forusleilighetshotel.no

Ta kontakt for mer info på 909 55 600 • booking.flh@lyse.net

Byen 4 2013  
Byen 4 2013  
Advertisement