Page 1

byen shopping

6

Fargerik Alpinmote

mote

mat

15

kultur

Tips til valentinsdagen

Stavangers

nr.1sentrumsmagasin

februar 2013 5. 책rgang

stemning

24

opplevelser

Mathall i Stavanger


Møt våren hos Brødrene Pedersen

Lys servise fra Wik & Walsøe

Breigata 5 - Amfi Madla - Tvedtsenteret - Kvadrat - Langgata 19, Sandnes - besøk oss også på designforevig.no


F책r du nok igjen for gullet ditt?

VI GIR PR. GRAM: Kr. 165,- / 14 kt gull I Kr. 210,- / 18 kt gull I Kr. 270,- / 24 kt gull


Monster Hodetelefoner God lyd har aldri vĂŚrt mer trendy. kr.2495,-

Express yourself

Rega platespiller, for deg som vil gjenoppdage gleden med vinyl, fra kr. 2495,-

Geneva L Trendy og vellydende musikkanlegg kr. 9990,-

trendbutikken for de motebevisste

resonans-web.no trendy lyd og bilde

Du finner oss i Arkaden

En del av Fargegaten i Stavanger

Sisters Point Stavanger Resonans Lyd & Bilde AS


Foto: Minna Suojoki

Ansvarlig utgiver: Stavanger Sentrum AS. Nygata 15, 2. etg. www.stavangersentrum.no • Sentrumsmagasinet Byen: Fulldistribusjon til husstander i Stavanger, Sola, Randaberg. • Redaktør: Tonje Pedersen • Redaksjon: Cecilie Christ, Mirjam Seljeskog, Tonje Pedersen, Minna Suojoki, Elisabeth Straumøy • Prosjektledelse, design og layout: Impress Media – impressmedia.no • Forsidefoto: Minna Suojoki • Annonsesalg: Salgs Forum, tlf. 51 31 57 00, post@ salgs-forum.no • Neste utgave kommer i april 2013.

BYEN-magasinet anno 2013 I hånden holder du årets første av totalt seks BYEN-utgivelser. Vi har gitt Stavangers eget sentrumsmagasin et visuelt løft med ny layout, et noe mindre format og et tydeligere magasinpreg. En tidsriktig, trendy og elegant look som kler vårt uttrykk og målgruppe – nemlig deg! Det visuelle ansiktsløftet får det redaksjonelle til å skinne enda mer. Miksen av inspirerende historier, stimulerende portretter, nyheter, nyttige tips, mat, underholdning, mote og trender harmonerer godt med vårt nye utseende. I sum håper og tror vi dette vil begeistre nye og gamle lesere. Årets første måneder er innholdsrike på gode opplevelser: morsdag, Valentinsdag, åpning av SF Kinos tre splitter nye kinosaler, Spellemanns­ prisen, Studentersamfunnet Folkens 25-årsjubileum og ikke minst BYHELG Vårsprett! I tillegg vet vi at nye og spennende konsepter innenfor mat, mote og interiør er i ferd med å fylle ledige lokaler i sentrumsgatene. Med våren i anmarsj kan du begynne å bytte ut lune ullplagg med tynnere tekstiler i vårmotens lekre, lyse og forfriskende farger – og kanskje du oppdager en ny kafé underveis i shoppingen?

Cecilie Christ – daglig leder Stavanger Sentrum AS

Etter i overkant et halvt år som markedssjef i Stavanger Sentrum har jeg overtatt roret som daglig leder. Jeg har fått et godt innblikk i byens styrker og utfordringer. Sammen med dyktige kolleger, engasjerte butikkdrivere og inspirerende sentrumsentusiaster skal jeg være pådriver for små og store tiltak i året som kommer. Jeg er glad i byen min og det vet jeg at du også er. Bruk den – byen med alle sine butikker og opplevelser er her for deg!

5


Shopping

Kul i bakken Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Minna Suojoki

Grønn, rosa, oransje og blå er trendfargene for årets ski­ sesong. BYen-magasinet ble med silje og Ida på jakt etter ski­klær.

6


Friskt: Sterke farger er trenden for årets skisesong. Her er Ida i grønt og Silje i rosa, begge med klær fra Marmot.

TRIKS: Twintip-ski gir masse triksemuligheter og er populære blant de unge.

– Skiklær skal først og fremst holde deg varm og det er viktig at du trives i dem, sier Silje (15). – Er du tilfeldigvis flink til å stå på ski, og klærne er kule, er det ren bonus. Sammen med venninnen Ida (14) har hun kommet ens ærend til sentrum en ettermiddag i januar. Formålet med byturen er å se på skiantrekk foran vinterferien. – Det som ser finest ut, er ofte også best å renne i. Jeg liker at skiklærne er litt løse. Da kan jeg bevege meg bedre, sier Ida.

Topptøff: Silje (til venstre) og Ida tester skiantrekk før vinter­ferien.

Knallfarger

På Sport 1 på Straensenteret sonderer jentene skiklærne. Marmot er et hot klesmerke i butikken og jakkene og buksene er designet for å passe

7


Hos oss er det farger som gjelder. Folk vil se fargerike ut i bakken, både for å bli sett og for å sprite opp antrekket sammen, enten du velger grønn, blå eller rosa jakke. Fargene på glidelåser eller bukseseler henter ofte opp fargene i jakkene. – Denne er kjempefin. Jeg har den i grå. Ida peker på en lue med pels i dusken. – Jeg er glad i hvitt og liker godt disse vottene, svarer Silje og viser et par med slalomvotter. For jentene er hvit en kul farge i skibakken. Hvit bukse og fargerik jakke, eller omvendt, ikke sterke farger på både bukse og jakke. – Det kan fort bli for mye med farger på begge deler. Guttene har ofte det, men jeg synes det er finest om jentene har noe hvitt, sier Ida.

Twintip

Mens skiantrekkene skriker av sterke farger og matchende utstyr, er både ski og snowboard under utvikling. På Sport 1 finner innehaver Ingvar Sjøthun fram de ulike skiene som ungdommene aller helst vil ha i slalombakken. – Vi selger mer ski enn før, og trenden er at ung­ dommer går mer og mer over fra snowboard til ski. Nye skityper gjør at de kan gjøre mye av det samme som de gjør på snowboard, samtidig som de kan renne vanlig slalom. Det har blitt populært. Skiene Sjøthun snakker om kalles twintip, en slalom­ skivariant med bøy foran og bak på skiene. På denne måten kan skiene renne både forover og bak­over nedover bakken, akkurat som snøbrettene. Ung­dom­ mene kaller det trikseski. – Jeg fikk sånne til jul. De er dødskule å renne på, forteller Ida entusiastisk. – Jeg prøvde dem i romjulen i Sirdalen. Hvis du hopper, kan du renne begge veier etter hoppet. Og så kan du svinge deg helt rundt med dem, fortsetter hun. – Jeg ønsker meg twintip, siden de gir enda flere muligheter i bakken enn carvingskiene mine, skyter Silje inn. Sjøthun kan fortelle at også carvingski er populære. Skiene er smalere på midten enn van­lige slalomski og gjør det derfor lettere å svinge.

8


Skibåten: Ta båten til Sauda eller hopp på en buss og nyt bakken!

– Carvingskiene skal nå være litt kortere enn før. De skal gå omtrent til nesen, sier han. Jentene rusler videre ned mot sentrum og inn i en av de kuleste butikkene for skiklær i byen: Peak Performance. Silje faller for en hvit dunvest: – Denne hvite vesten er kjempefin med en grå fleece under. – Jeg likte bedre klærne her, sier Ida og tar på seg en jakke i sterk rosa sammen med en mørkegrå skibukse.

Kombinasjon

– Hos oss er det farger som gjelder. Folk vil se fargerike ut i bakken, både for å bli sett og for å sprite opp antrekket, forteller butikksjef Caroline Fjellstad på Peak Performance. Sterke farger er trendy for alle aldersgrupper. De fleste Peakkundene er mellom 20 og 45 år, og mange av dem velger sterke farger i bakken. – Svart er fortsatt en sikker farge, men brukes nok mest av de som har de samme klærne nede i byen. En svart jakke er en praktisk allværsjakke hjemme og kan også brukes i bakken, selv om det er kulere med farger. PEAK: – Tenk kvalitet, er rådet fra Caroline Fjellstad på Peak Performance.

Det viktigste tipset fra Caroline er å tenke kvalitet når du skal handle skiklær.

9


LIKE I DO LIKE THE FIRST TIME LIKE YOU USED TO LIKE IN THE MOVIES LIKE YOU HATE ME LIKE YOU SAY YOU DO LIKE A MAN LIKE A HURRICANE LIKE NO OTHER HAPPY VALENTINES


KISS AND WIN

10.000 KR.

I REISEGAVEKORT MØT OPP MED DIN KJÆRE PÅ ARKADEN, 3. ETG. VED NORRØNA 14. FEBRUAR KL. 15 OG VÆR MED I KONKURRANSEN OM STAVANGERS BESTE KYSS. Scan koden og forhåndspåmeld deg. Vi tar bilde av alle kyssende par og kårer vinneren på Facebook mandag 25. februar.

JOIN T HE URB A N INSP IR AT ION


Valentinsdag

Kremmerkjærlighet: Paret Hanne Thorbjørnsen Dybdahl og Tore Dybdahl driver hver sin butikk i sentrum og har ofte bare én fridag i uken. Da gjelder det å få øye på romantikken i hverdagen.


Små gleder gir glød Tekst: Ann-Mari Gregersen. Foto: Minna Suojoki

Hun eier Valberget Gull og Sølv, han Havana-Magasinet. Ekteparet jobber seks dager i uken, og blir snart en familie på fire. Når får romantikken plass?


De har handel i blodet, et brennende engasjement for sentrum og lite fri. Hanne Thorbjørnsen Dybdahl og Tore Dybdahl skal også få tid til familieliv og seg selv. De små lommene med fritid tas godt vare på. Hanne: Vi har som regel én fridag, og utnytter den tiden. Romantikk for meg kan være å lage frokost sammen.Ta et glass vin til maten en ukedag. Å sitte utover en kveld, mens vi spiser god mat og snakker sammen. Jeg er veldig vaksinert mot klisjeer. De to gangene jeg har fått blomster har det vært fint, men det må ikke skje på valentinsdagen. Det er like flott med oppmerksomhet også ellers i året. Tore: For meg kan det være romantisk å høre Hanne si: «Kom, jeg har funnet en film vi skal se». Det med blomstene, det er tre ganger faktisk. Men det kunne nok vært litt mer blomster altså. Jeg synes også vi er flinke til å gå ut og spise, bare vi to. Hanne og Tore har egentlig alltid visst om hver­ andre, fra de gikk på Eiganes skole til de studerte i Bergen. Samme humor, fine samtaler, lik bakgrunn og forståelse for å drive butikk – førte til forelskelse, frieri, bryllup og barn. Selv om ekteskap var nevnt, ble Hanne overrasket over frieriet. Hanne: Særlig at Tore selv hadde plukket ut en ring, fra min butikk! Han skulle nå våget å velge en annen … haha. Det mest romantiske mens forholdet var ferskt, var turer i småfly og en spesiell gave til jul. Tore lagde nemlig en julesokk, med kjempetykk strikk og Hannes navn påbrodert. Nå sørger deres egne nisjebutikker for at andre par får minner for livet. Noen valentin-anbefalinger? Tore: Kubanske sigarer! Hanne: Kundene spør ofte etter hjertesmykkene, men kjøper gjerne designsmykker med personlig preg – som jo kan være like bra. Selv er de ikke så opptatt av at det romantiske på merkedager. Dersom de gjør noe ekstra ut av dagen, er det klart hva som smelter hjertet – og hva partneren bør styre unna. Hanne: Mest klissete er hjerteformede ballonger og dikt. Jeg liker ikke når det blir påtatt, eller når det er tydelig at andre har fortalt hva som skal gjøres. Det må ha Tores signatur. Tore: Hanne kan gjøre hva hun vil. Nesten. Akkurat blomster er fine å se på, men hva skal jeg nå med dem? Sjokolade er derimot helt topp, det kan jeg spise!

14


OMTANKE: Sjokolade eller smykke? Det viktigste er å gi uttrykk for at du tenker på din kjære …

10 hjertelige tips 1 Blomster. En enkel rose kan si like mye som 100. Og hvorfor ikke sende den røde kjær­lig­ hets­erklæringen til jobben, skolen eller hvor nå darlingen din er på dagtid? Langstilkede røde fra 75 kroner hos Sølvberget blomster. 2 Konfekt. Sjokoladepikens to utsalg har de helt spesielle bitene. Hva med Kaizers-konfekten – spilledåse, cd og deilige kalorier i rød velur? De har også sjokoladeverksted – lag de syndefulle bitene sammen!

til Valentinsdagen torsdag 14. februar

roman­tikk, er det premiere (ja, på valentins­ torsdag) for den siste «Die Hard»-filmen. Eller varm hjerterøttene med romantisk film hjemme. 6 Smykke. Et hjerte er en sikker vinner. Fra 350 kroner og opp til fem siffer hos Valberget Gull og Sølv. 7 Sigar. Havana-Magasinet AS har stam­kunder av begge kjønn som setter pris på en sigar, fra 100 til 11 000 kroner.

3 Bowling. Tidlig i datefasen? Her kan du sjekke om kjæresteemnet er en god eller dårlig taper. Harbour Cafe & Bowl i sentrum har også mat og drikke.

8 Kort. En elskelig melding og kanskje hint om kveldens planer? Legg kortet i matpakken, veska, kjøleskapet, pengeboka, på bilrattet eller et annet sted du vet din kjæres øyne må innom på dagtid.

4 Middag. Big Horn Steak House på Victoria Hotel har valentinsmiddag med overraskelse. Kan kombineres med hotellets kampanje «Kjærlighets­ pakken»: rom, tre retter på Big Horn eller Nero samt musserende fra 2 499 kroner for to.

9 Massasje. For en eller for to? Biologisk hud­ pleie på Straensentret har ulike behandlinger, åpent til 20.00 på hverdager.

5 Film. Unn deg gode seter i Luksus- eller VIP-salen. Klarer du deg med action fremfor

10 Frieri. Legg ringen i en konfekteske, få speakeren til å spørre for deg på Oilers-kampen, sett en annonse i avisen, eller lag en romantisk middag og servér ringen som dessert …

15


Tregulv / Fliser / Kork / Vinyl / Laminat / Tepper

Vi har fornyet alle våre butikker og feirer med åpningssalg. Spar inntil 15.000 kr på ditt gulvkjøp! Les mer på www.gulvspesialisten.no

-2 000 kr ved kjøp over 10 000,-5 000 kr ved kjøp over 25 000,-10 000 kr ved kjøp over 50 000,-15 000 kr ved kjøp over 75 000,-

Gulvspesialisten Stavanger Gamle Forusveien 25 Tlf 52 90 07 50

NYHET! Tepper Nå lanserer vi gulvtepper fra Ege. Vi har også fått inn et stort utvalg av løse tepper som skaper farger og stemning i interiøret. Bli inspirert i vår nye butikk på Forus!

Løse tepper

-20%


Gaven Tekst: Elisabeth Rongved. Illustrasjon: Ida Eva Neverdahl

– Jeg tror ikke på Valentine’s day, sa han. Skråsikkert. Jeg lyver hvis jeg sier at jeg ikke kjente et stikk av skuffelse. Jeg var 20 år, forelska, og for å være ærlig: Jeg var egentlig litt vant med å få det som jeg ville. Den berømte lillefingeren, og sånn. Men kjæresten min så ut til å mene det han sa. Så jeg lo litt sånn fort og overbevisende, hehe, joda, amerikansk tull, det der. Ballonger og bamser, hallo, hva har dét med kjærlighet å gjøre. Liksom. Enig der. Jeg var jo seriøs student, må vite. Og veldig imot markedskrefter. Sånn sett passet det godt å boikotte noe. (Og jeg tenkte at jeg nok saktens skulle få ham til å spandere en middag på meg den dagen uansett. Lillefingeren min får du aldri!) 14. februar 2001 var en onsdag. Han ringte på døren til leiligheten, geleidet meg ned trappen. Hva vi skulle, husker jeg ikke. Men jeg husker at jeg åpnet passasjerdøren til den 20 år gamle bilen hans – og utstøtte et lite, lykkelig hvin! For der, på det åttitallsbrune stoffsetet lå den: Selveste Valentine’s-presangen. En hemmelighetsfull pakke, kreativt dandert inn i store mengder cellofan. Kunne det stemme? Hadde den snusfornuftige, USA-kritiske ingeniøren virkelig latt prinsippene fare – for min del!? Og cellofan, til og med! Vel, det skulle da også bare mangle, tenkte jeg i mitt stille sinn. Begeistret utbrøt jeg: «Du har kjøpt meg en Valentine’s-presang!» Jeg grep etter cellofanbylten med begge hender og skulle til å pakke opp, da han bare «hæ?» Hæ? Hva skulle dét bety? «Det ligger en gave her … er den til meg?» sa jeg nølende. «Hæ?» Så begynte han å le. Og overrakte meg høytidelig presangen. Det var rik­tig­nok cello­fan. Men det var også alt. Jo, og en serviett med noen dressingrester og en halv tomat­skive. Det som lå så for­lokkende på passa­ sjer­setet, var embal­lasjen til en Subway-sandwich. Jeg var bokstavelig talt blitt avspist med smuler. Det ble en god latter. Tolv år og tre barn senere har jeg enda ikke fått noen Valentine’s-oppmerksomhet fra mannen i mitt liv. Men vet du – det går egentlig helt fint. Lillefingeren min har jeg nemlig ennå. Og den funker hele året …

17


Trender

Vårglimt

Florlett og feminint eller superstatement med knall­ farger? Her er et knippe mote­smakebiter. Foto: Minna Suojoki. Styling hår og make-up: Hair & There, Kirkegata


Vårglimt 1

4

2

5

3

9

6 8 7

10

11

12 13

fra Bow: 1 jumpsuit mbyM 799,- 2 øredobber med fjær Scent 199,- 3 veske Black Secret 699,- 4 kjole Wardrobe 1199,- 5 Bukse Snob 699,- 6 Halskjede Scent 299,- 7 Armbånd Scent 249,- 8 Topp Margit Brandt 699, 9 genser mbyM 599,- 10 Topp Snob 799,- 11 Kjole Wardrobe 999,- 12 Bluse mbyM 499,- 13 topp mbyM 499,- og Skinnvest mbyM 1599,-

20


1

3

4

5

2 6

7 10

9 8 11 13

15 12

14

Fra Hair & There: 1 Macadamia Moisturizing rinse 240,- Deep repair masque 325,- Leave-in cream 275,- Healing oil treatment 375,- 2 Hair & There Active Sjampoo 179,- og balsam 189,- Fra Zjoos: 3 ballerinasko med print Luze 299,- 4 Skolett med studs Marco Tozzi 599,- 5 Mint pumps Tamaris 499,- 6 Rosa pumps Tamaris 499,- 7 Gul pumps Tamaris 499,- 8 Sneaker med krystaller Marco Tozzi 799,- 9 Skinnskolett Mjus 1199,- 10 Sort skolett B&Co 799,- 11 Stjernesneaker Marco Tozzi 799,- Fra Skoringen: 12 Skolett Duffy 499,- 13 Sporty ballerina Ecco 899,14 Nude Pumps Tamaris 499,- 15 Sneaker med høy kilehÌl B&Co 799,-

21


Aldente

OPERATØRER MED STORE PLANER. LEVERANDØRER MED NYE LØSNINGER. På ONS Norway møtes beslutningstakerne med interesser på norsk sokkel: Operatører, kontraktseiere og leverandører. Planer presenteres og produkter introduseres. Muligheter skapes og avtaler undertegnes. God butikk for alle parter.

STAVANGER 19.-21. AUGUST 2013 BOOK PÅ ONSNORWAY.NO


VINTERFERIEN PÅ SØLVBERGET Folk flest reiser ikke til fjells i vinterferien! Byferie er deilig ferie. På Sølvberget har vi mange godbiter for folk i alle aldre på programmet. Arrangementer for barn hver dag kl. 11.00, mandag til fredag. Velkommen inn i varmen! www.stavanger-kulturhus.no/vinterferie

Be my

Valentines Skjem henne bort med ekte smykker i sterlingsølv og 14 k gull. Bli inspirert på pandora.net Charms fra 135 kr. / Armbånd fra 455 kr. / Ringer fra 400 kr.

INSERT YOUR LOGO HERE After inserting logo, please remove the box. This can be done with “TouchUp Object Tool” in Adobe Acrobat Pro (found under Tools -> Advanced Editing)

Kirkegaten 31, tlf: 51 89 48 08 PANDORA_Valberget_170x125mm_Val13.indd 2

18/01/13 10.22


Mat

oppskriften på mathall Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Mathallen Oslo / Finn Ståle Felberg

Det skal gå 20 sekunder fra du kommer inn i mathallen i Oslo til du smiler. Vi vil også smile. I Stavanger.

H

ar du noen gang vært i en mathall i utlandet, gått rundt og snust inn spennende lukter fra eksotisk krydder, sett ukjente grønnsaker i alle regnbuens farger i innbydende boder på rekke og rad? Stemmer snakker i munnen på hverandre mens de forhandler, kommanderer og diskuterer.

Ordet mathall var på alles lepper i ukene før jul. Temaet er mer aktuelt enn noen gang, og både Trondheim og Tromsø har mathaller på trappene. Skal vi nå endelig få dette i Stavanger? I mathovedstaden, byen som tilbyr landets største og mest innholdsrike matfestival. Ja. Definitivt. En berikelse for byen, mener de fleste. Spørsmålet er bare hvor den skal være, hva den skal inneholde og hvem som skal ha ansvaret.

Suksesshistorien

I oktober åpnet mathallen i Oslo. Handelen har gått over all forventning og historien er en suksess så langt. Det hele startet med at eiendomsutviklingsselskapet Aspelin Ramm kjøpte den tidligere industrihallen på Vulkan ved nedre Akerselva i Oslo. Den gamle hallen på hele 3500 kvadratmeter over tre plan ble tidligere brukt til støping av jernelementer til broer. Inspirert av mathaller i Europa, spesielt den populære Saluhallen i Stockholm, ønsket innehaverne av Aspelin Ramm å få til det samme i Oslo. – Initiativtakerne jobbet intenst i starten for å få dette til, men de fikk ingen tillit verken fra presse, publikum eller dagligvarebransje. Skeptikerne mente at mat er så etablert i Norge, at det er umulig å komme inn på markedet, forteller markedssjef Frode Rønne Malmo i Aspelin Ramm.

Tenkte nytt

Motstand gjorde at selskapet la prosjektet på is. I 2010 begynte Malmo i Aspelin Ramm. Han hadde selv en drøm om å starte mathall i Oslo. Dermed begynte ballen igjen å rulle. – Vi kom fram til at vi måtte tenke helt nytt, og at vi var fullstendig avhengige av å ha matvarekjedene med på laget. Vi skulle ikke være en konkurrent til de store aktørene, men mer et tilskudd til det som allerede fantes på markedet.

24


INSPIRERENDE: Slik ser det ut i mathallen i Oslo. I Stavanger kartlegges nå mulig­hetene for en sentrums­basert mathall.

25


I oktober 2012 åpnet mathallen med drøye 30 matbutikker, serveringssteder og andre bedrifter. I tillegg til utsalg og servering, arrangerer mathallen kurs, messer, konkurranser, festivaler og andre arrangementer om mat og drikke. – Kompetanse, kvalitet og et unikt tilbud er intensjonen for alle butikkene inne i mathallen. Hallen skal romme noe nytt, gi nære matopplevelser og tilby høy kompetanse bak hver disk.

Kompetanse

Det er profesjonelle aktører som står bak diskene. Fiskeren selger fisk og slakteren selger kjøtt. Her er det ingen ung­dommer på 16 som ikke vet hva de selger. – På en lørdag har vi 80 personer på jobb i hallen. Hver disk er betjent og kundene skal få hjelp og inspirasjon underveis. – Jeg har sagt at det skal gå 20 sekunder fra du kommer inn i hallen til du begynner å smile. Sånn tror jeg det oppleves for de fleste. Du føler at du er i utlandet, og jeg tror at alle synes det er et stort eventyr. Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. Vi får mye skryt fra de ansatte som opplever gode resultater. Selv om det er for tidlig å konkludere om mathallens videre levetid, er Frode Rønne Malmo helt overbevist om at en mathall er rett for mathovedstaden Stavanger.

Stavanger neste

– Stavanger er Norges ubeseirede mathovedstad. Regionen har Norges beste råvarer, i tillegg til Gladmat, som er en fantastisk matfestival. Det skulle bare mangle at denne byen hadde en egen mathall. Det viktigste for Stavanger er å lage et helhetlig konsept som passer til byen, mener han. – Mitt tips er at publikum ønsker en opplevelse i en mathall, i tillegg til selve maten. Det er noe Stavanger kan spille på med sin sterke matfaglige kompetanse. Både Trondheim og Tromsø jobber med dette nå, og Bergen har sitt fisketorg. Jeg håper Stavanger kommer opp med noe som er minst like bra.

Daglig leder Cecilie Christ i Stavanger Sentrum AS opplyser at mathall i Stavanger har vært diskutert flere ganger tidligere. – Nå er saken igjen aktuell. STAS, i samarbeid med prosjektleder Kristin Gustavsen i Stavanger kommune og daglig leder Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, er i ferd med å kartlegge mulighetene for en sentrumsbasert mathall der utsalg og servering av mat og drikke kombineres med aktiviteter, formidling og kursing, sier hun.

26

FAGFOLK: Bugnende fristelser og høy kompetanse i mathallen i Oslo.


Velkommen til shopping i Klubbgaten 6! En ny og spennende butikk åpner sommeren 2013. Blir din den neste? Ta kontakt med Øgreid Eiendom på tlf 51 85 40 00 / ms@ogreid.no

www.ogreid.no


Shopping

Fishbone eller Smog? Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Minna Suojoki / New Yorker

Korridoren utenfor fylles. Ungdommer vil sikre seg siste skrik. For n책 er den her. Endelig. Butikken New Yorker.


Klærne bygges opp i sett, noe som gjør at kundene kan finne en hel garderobe hvis de vil.

Siste skrik. Ja, absolutt. Så rimelig at du nesten ikke tror det er sant. 29. november var det grand opening på Arkaden. Utenfor sto ungdommene i kø. Som nummer tre i rekken i Norge, er den populære ung­ doms­butikken på plass i Stavanger. – Det var ganske sprøtt. Jeg fikk nesten sjokk da jeg så hvor mange som ventet på at dørene skulle åpne den første dagen. Jeg hadde aldri trodd at det var så mange som gledet seg. Og etter noen måneder ser vi at vi fortsatt selger bra, forteller butikksjef Vincent Høgh Sørensen. Den tyske kjeden New Yorker er veldig populær i Europa. For bereiste ungdommer er det mange som har vært innom en av de rundt tusen New Yorkerbutikkene som er spredt over 37 land. I Norge tilbyr New Yorker noe nytt og er et trendy konsept som kan konkurrere prismessig med de aller billigste butikkene. Kanskje er det nettopp prisene som får ungdommene til å gå mann av huse inne i denne 750 kvadratmeter store butikken inne på Arkaden. Men det er ikke lommeboka alene som avgjør besøket. Her henger fristelsene på rekke og rad. – Klærne bygges opp i sett, noe som gjør at kundene kan finne en hel garderobe hvis de vil. Det er nesten farlig å jobbe her, for hele lønna kan gå i klær, smiler Høgh Sørensen. Merket Fishbone for gutter og Fishbone Sister for jenter kommer i serier hvor klærne kan mikses og matches, alt etter hvilken stil du ønsker. Dette er merket for ungdommene. For jentene er det sko i sterke farger som gjelder, både neongult og sjokkrosa. Damenes merkevariant heter Amisu og er litt mer elegant og sofistikert. Og for menn byr New Yorker på Smog, klær for voksne, men likevel citykule.

30

lommebokvennlig: Butikksjef Vincent Høgh Sørensen mener New Yorker har noe nytt å tilby Stavanger. Trendy og rimelig, er stikkordene.


Amisu: Forny garderoben med matchende antrekk

Fishbone: Kult og urbant

– Jeg mener vi har mye å by på. I tillegg er kvaliteten god, sier butikksjefen. Det dyreste plagget i butikken koster 799 kroner og er en dun­jakke. Ellers kommer en skinn­jakke på andreplass til 499. De øvrige plaggene ligger mellom ni (!) og 399 kroner. Med trendy klær til en god penge, er alt duket for en mote­riktig vårsesong.

31


impressmedia.no. Foto: Minna Suojoki

den perfekte gaven Gavekort til over 200 fristende sentrumsbutikker!

um! r sentr vange LEK • FØL a t S v • g opple • HØR

Kom o K • NYT • LE • S MA SE

Her får du kjøpt gavekortet: Mæhle, Østervåg 4 • Stavanger Aftenblad, kundesenter Vakkert, Salvågergata 3 • Gavekortautomat, Straen Senteret Stavanger Sentrum, Nygaten 15 gave til kolleger og ansatte? Bestill på www.stavangersentrum.no/gavekort eller send din bestilling til post@byen.no!

www.stavangersentrum.no


er

Jeg elsk

E GAVER D N E R T I L G

Karneval! Nå er det

Prinsessekjole i fløyel 379,-

999,– Før kr 1 499,– (50785) Anheng i hvitt gull 375 m/diamanter 0,02 ct

Ridderdrakt 239,-

dagr s r o M brua e

10. F

Valent in 14. Fe

e

bruar

Dragekappe 439,-

49,– 49

(Også i katt, bjørn)

Hos Sprell finner du mange fine kostymer og tilbehør!

(89795) Smykkeskrin, ca 10 cm i diameter

Batmankappe 199,-

399,– Før kr 599,–

Pippidrakt 299,-

(Parykk selges separat)

Heldrakt Ape 399,-

Ansiktsmaling

(Også i mus, kanin, ulv, bjørn)

Lørdag 16. feb. kl. 14-15 hos Sprell!

Ansiktsmaling 179,-

Sprell Stavanger Søregate 28 - tlf: 22 22 22 21 Åpningstider: 10-19 (10-16)

Vi tar forbehold om trykkfeil, prisendringer og at bildegjengivelsen av enkelte varer kan avvike noe fra de virkelige produktene.

(946728) Anheng i sølv m/zirkonia

Hele settet

399,–

Før kr 599,–

(945889) Anheng og ørepynt m/zirkonia

Tilbudene gjelder t.o.m. 16.02.13 eller så langt beholdningen rekker.

Torgterrassen - Tlf. 51 93 83 14 www.gullfunn.no


Kultur

Saler og

svermerier

Tekst: Margrethe Sønneland

Hvinende biljakt, heftig sci-fi og følsomme øye­blikk. Det er duket for store opplevelser når Stavanger kinos tre nye saler står ferdige 22. mars. Filmsjef Stig Pedersen deler sine film­minner og anbefalinger med oss.


Iron Man 3: 24.04. er bare en av mange premiere­datoer å merke seg i det nye året – da får vi nytt besøk av Robert Downey Jr.


Premierer 2013

22.02.: Anna Karenina

03.07.: The Lone Ranger

Glød for film

Stig plasseres i spotlighten på andre rad og glir umid­ delbart inn i omgivelsene.

Kinoen på Sølvberget har en omtenksom og raus film­ entusiast til å sette kinoprogrammet for siddisene. Film- og informasjonssjef Stig Pedersen får arbeidet gjort med glødende engasjement for filmen og dens publikum. – Jeg har vært interessert i film så lenge jeg kan huske. Jeg ble nesten nektet adgang til videosjappa i Solandsbakken da jeg var 12 år. Mye av fritiden gikk til å henge rundt der og lage all slags filmlister. – Jeg fikk deltidsjobb på kinoen mens jeg studerte ved folkeuniversitetet. Jeg arbeidet som renholder og billettkontrollør mens jeg tok første og andre­ avdeling jus. I 21 år har han hatt et forhold til kinoen i Stavanger. Et forhold som stimulerte filminteressen nok til at jusen ble lagt på hylla til fordel for studier i Kunst- og kulturforvaltning ved Høyskolen i Stavanger. Så fulgte ett år med sosiologistudier før turen gikk videre til Manchester. Der tok han sin mastergrad innenfor Media og kultur.

En kinomann blir til

– Kan vi ta et bilde av deg utenfor? – Jeg synes det er for sterkt lys der. Kan vi ikke gå inn i VIP-salen i stedet?

36

– Da jeg kom tilbake igjen til Stavanger fra Manchester, ble kinoene i Sandnes og Stavanger slått sammen til ett selskap. Jeg fikk tilbud om jobb som web- og informasjonskoordinator, og har siden gått gradene. – Har du verdens beste jobb? – Ja! Jeg får jobbe med det jeg liker og kan se film i arbeidstiden. Jeg er privilegert. Jeg får reise på film­ festivaler og får mange muligheter til stadig å oppdatere meg. Dessuten bestemmer jeg hvilke filmer som skal settes opp.

Kapasitet og kvalitet

Filmene som settes opp i Stavanger må både ha pub­ likumspotensial og være av en viss kvalitet. Stig må tenke bredde og dybde. En smal og trang kino er en dårlig kino. Bortimot 95 % av de filmene som slippes i Norge setter Stavanger opp. Og noen slipper ikke til. – Det har med kvalitet og kapasitet å gjøre. Jeg vokter meg vel for å la mine personlige preferanser være styrende, men noen holder ikke mål. Jeg mener det er feil å prioritere en film som har et begrenset potensial på bekostning av filmer som går for fulle hus. Dessuten har det også noe å gjøre med kapasitet.


Stig Pedersens utvalgte … i tilfeldig rekkefølge! Årets filmhiter: 05.07.: Grusomme meg 2

12.04.: Oblivion

Hobbiten 2: Smaugs ødemark 13.12. The Fast and the Furious 6 24.5. The Hangover part 3 29.5. Victoria – norsk filmatisering av Hamsun 01.03. Les Misérables 18.01. Årets barne- og familiefilmer

Karsten & Petra blir bestevenner 15.02. Solan & Ludvig: Jul i Flåklypa 08.11. Smurfene 2 30.08. Monsters University 02.08. Mormor og de åtte ungene 04.10. 08.03.: Cloud Atlas

Årets ungdomsfilmer:

The Hunger Games: Catching Fire 22.11. Beautiful Creatures 15.02. Percy Jackson: Sea of Monsters 16.08. Gåten Ragnarok 30.08.

Publikum kan også glede seg til hele tretti norske filmer i 2013.

Django Unchained 18.01. The Master 15.02. The Great Gatsby 07.06. To the Wonder 24.05. Trance (dato ikke bestemt) Stig Pedersen kan by på mange kino­ godbiter i år.

– Vi ser at siddisen er glad i et bredt spekter av film. Stavanger ligger faktisk på tredjeplass i Norge når det gjelder besøk på mange kvalitetsfilmer. Selv om det fortsatt er de unge som går mest på kino, følger de voksne nå hakk i hæl: – De har god økonomi, er opptatt av kvalitet og ønsker en total filmopplevelse. De setter for eksempel pris på å kunne ta med seg et glass vin inn i salen. Det går også unna med Twist i luksussalen, smiler Stig. Han bruker mye tid hver uke på å tenke gjennom hvor de forskjellige filmene kommer best til sin rett. Omgivelsene er viktige for å skape den rette stemningen.

Foto: Minna Suojoki

Siddisenes valg

Årets voksenfilmer:

mine fem favorittfilmer:

Wild at Heart (Lynch) Gudfaren (Coppola) Jaws (Spielberg) Enter the Dragon (Bruce Lee) Blue Velvet (Lynch) Disse filmene begynte jeg å grine av:

The Killing Fields The Impossible Once Were Warriors

37


15.05.: Star Trek: Into Darkness

Kinoåret 2013

– I 2013 braker det løs for en stor mengde amerikansk film, blant annet The Fast & the Furious 6, Iron Man 3, The Lone Ranger, Anna Karenina, The Hangover Part 3, The Great Gatsby og Hobbiten 2. – Publikum kan også glede seg til hele tretti norske filmer, hvorav syv er barne- og familieproduksjoner. For oss i Stavanger blir det et ekstra spennende år med to lokale filmer. Arild Østin Ommundsens Eventyrland har premiere i forbindelse med åpningen av de nye salene. I

24.05.: To the Wonder

38

01.03.: This is 40

tillegg kommer Stian Kristiansen med filmen Kyss meg (for faen i helvete) i august. Når de nye salene er klare, trenger ikke Stig ta av filmene mens belegget enda er bra, og han kan sette opp enda flere filmer. De nye salene får topp moderne lydsystem der lydbølgene strømmer både fra tak og vegger. Kinogjengeren i 2013 vil få en enda mektigere følelse av filmens univers. Vi tenker i alle fall å la oss rive med.

August: Kyss meg (for faen i helvete)


Karneval for store og små! Kvalitetskostymet finner du hos oss. Vi har også parykker og sminke, og et bredt utvalg av hobbyprodukter. Velkommen!

Asylgt. 1 • 51 89 56 02 www.birkemo.no

BIRKEMO AS

Tropehagen Straen senteret


10.02. Morsdag

Hurra for alle mødre verden over!

14.02. Valentinsdag

Alle hjerters dag – en god anledning til å gi en du er glad i litt ekstra oppmerksomhet!

08.03. UGÅ på Studentersamfunnet Folken.

8.–17.mars Ugå og 25-årsjubileum på Studentersamfunnet Folken med aktiviteter i sentrum.

11.03. P4 Vinterlyd Krafttak mot kreft: Tusenårsplassen

Konsert på Torget/

22.03. SF Kino innvier tre splitter nye kinosaler. for store filmopplevelser – gratulerer med åpningen!

23.03. Spellemannsprisen 11.04. Byhelg: VÅRSPRETT

Stavanger Konserthus

Velkommen til årets første byhelg med hyggelig handel, gode tilbud, aktiviteter og byopplevelser!

www.stavangersentrum.no

Det er duket


Foto: Minna Suojoki

Ka skjer? NYE

MEDLEMMER! Nå kan du bruke sentrums­gavekortet hos Dale of Norway, Lille Vinkel Sko, Ilse Jacobsen, Norli, Th. Thormodsen Jr AS, Sprell, Studentersamfunnet Folken, Synsam Skagen, Synsenteret Stavanger, Adr. Østervåg, Vakkert, Nola, Acne, Boutique Chantal, Occo Paris, Moods of Norway og AK47! Full oversikt over hvor du kan bruke gavekortet finner du på stavangersentrum.no/shoppingguide


Kultur

Slik kjenner vi Folken: Her varmer Klone opp for Gojira, oktober 2012. Foto: John Rodger


Folken

25 år Tekst: Tonje Pedersen

Med rundt 30 000 solgte konsertbilletter hvert år, er Folken en av byens mest populære konsertscener. I år fyller studentersamfunnet 25 år.


Det er en helt spesiell følelse inne på Folken når musikken møter publikum og det helt perfekte bandet er booket for kvelden. I år har Folken 25-årsjubileum, og nå er studentersamfunnet også med i sentrumssamarbeidet i Stavanger. – For oss er det viktig å være en del av sentrum, slik at studentene også blir synlige i sentrumsbildet. På denne måten kan både sentrum, Folken og universitetet knyttes tettere sammen foran de ulike arrangementene som Ugå og fadderuka, forteller administrativ leder Birte Nettelhorst Bærheim på Folken. Den populære konsertscenen har huset mange av de største bandene i Norge, og publikummet på Folken er lojalt når konsertene treffer. Terje Harlo har vært aktiv på studentersamfunnet i 15 år. I dag jobber han i administrasjonen, men husker godt sin første tid som frivillig. – Da jeg begynte på Folken, var vi kun én mann på jobb om gangen i baren. Den ene personen gjorde alt. Samtidig kjente de fleste hverandre, og alle tok i et tak hvis det var behov.

Band i brytningen

Et spesielt minne for Harlo: Et nytt band skulle spille. Kaizers Orchestra het det, et band som ikke helt hadde slått gjennom, men som visstnok var kult. Og det var folkengjengerne vant med, slike band kom innom både titt og ofte. – Men det som gjorde denne kvelden til en merkedag, var at til og med Cementen-klanen møtte opp på Folken for å høre dette nye bandet, smiler Harlo. På Folken vises gjerne talenter fram i brytningsfasen, i perioden før de blir kjent. For eksempel blir Grottene brukt både til konserter med etablerte artister og med lokale, fortsatt ukjente musikere. – Det finnes få begrensninger på Folken. Helt siden åpningen i 1988, har studentersamfunnet huset festivaler, revyer, teater, filmklubb og studentkroer, sier Nettelhorst Bærheim. – I tillegg til konserter, har vi i dag faste innslag av både quiz, torsdagslykke, UiS-debatt og arrangementer av ISU, den internasjonale studentforeningen. Det nyeste tilskuddet i arrangementsrekken er Minifolken med underholdning for studentbarn og andre små. – Hva er det beste med Folken? – Det er en romslighet på Folken, som er en viktig del av studentersamfunnet sitt virke. Huset skal ha plass til alle, det skal være sosialt og ha takhøyde for alle som trenger og ønsker det, sier Harlo.

44

Rebekka Karijord spiller på Folken 8. mars.


Konsertvåren … så langt!

Foto: Maurice Haak

Februar 9. Superfamily 9. The Bakermen 15. Paal Flaata 21. Beth Hart (USA) 22. High On Fire (USA) Mars 2. Bjørn Berge 8. Rebekka Karijord 22. Spellemanndagene i Stavanger April 5. Eva & The Heartmaker 19. Honningbarna 25. Jonas Alaska

Flere arrangementer offentliggjøres løPende. Følg med på folken.no, fb.com/studentersamfunnet.folken, twitter.com/folken

Nytt medlem: Birte Nettelhorst Bærheim og Terje Harlo fra Folken-staben har en gladnyhet til deg med sentrums­gavekort – nå kan det også brukes på Folken! Foto: MINNA SUOJOKI

45


VINTERPRISER

KOMPLETT GARASJE *

EB.

16. F – . 6 E J N A P KAM BEST I TEST

499,-

DOBBEL GARASJE

BONYTT/ KLIKK.NO

KUN

HEIMDALL KLØYVØKS 1,5 KG

Kraftig kløyvøks til både lette og tunge kløyvejobber. Vekt 1,5 kg og skaftlengde på 750 mm.

49900,-

* Komplett 6 x 6 meter garasje som inkluderer dobbel krum sort takstein, ståltakrenner og takkonstruksjon med W-stoler, liggende kledning på reisverk av 48x98, Grandahl port, garasjevinduer/dør samt alt av festemateriell. Kvalitetsmateriale fra kjente norske leverandører. Garasjen kan leveres i standard, element eller leca skreddersydd etter egne mål om ønskelig. Heimdall er ikke ferdigmontert. Se vår garasjekalkulator på www.monter.no.

Pr. m2

Pr. m2

499, 279, 1999,- 3990,PARKETT

VEDKAPPSAG 400 MM BLAD

Vedkappsag på 2200 W. Egenskaper: Kuttekapasitet 140 mm, bladdimensjon 400 mm diameter, 30 mm hulldiameter, 40 tenner.

ASGÅRD 3

Effekt: 3-9 kw. Vedlengde: 35 cm. HxBxD: 99,2x56x37 cm.

Opus parkett, eik 3-stav, 5GS, matt lakk. Nyhet! Parkett med nytt 5. generasjons clicksystem sikrer et meget godt sluttresultat. Spesiallakkert for å kunne gi en overflate som både er matt og slitesterk. 3,2 mm slitesjikt. 14x207x2200 mm.

PARKETT

Opus parkett, eik 1-stav, V-fuge, 5GS børstet, matt lakk. Børstet overflate med matt lakk sørger for et flott naturlig utseende og enkelt vedlikehold. 14x180x2200 mm.

1199,999,-

PH 1000 DN Effekt: 1000 W. Mål: LxHxD 101,5x46,5x6 cm.

Pr. sekk

499,-

49,-

HAMRE VEDKURV

Sort, grå og brun. Dekorative og funksjonelle vedkurver i imitert skinn. Kurvene er også ideelle for blader/aviser eller barnas leker. Mål 30x50x30 cm.

PH 600 DN Effekt: 600 W. Mål: LxHxD 63,5x46,5x6 cm.

PH 600L DN

Effekt: 600 W. List. Mål: LxHxD 100x23x6 cm.

NYLOHVNEERTM! ED

PANE VERFLATE HERDET O

999,-

BJØRKEVED 15 KG

Veden blir tørket i kammertørker, noe som gir tørr ved uten mugg eller råte. Vedlengde 29 cm.

MILL PANELOVN MED HERDET GLASSFRONT

Tilbudene gjelder i kampanjeperioden og så langt beholdningen rekker. Vi tar forbehold om trykkfeil. Bildene kan fravike fra produktene. En del av produktene er skaffevarer hvor det kan tilkomme frakt.

Montér Stavanger

Hillevågsveien 24, 4016 Stavanger. Tlf. 41 63 60 00. Åpningstider 7 –19 9 –15

monter.no


Din leverandør av

KASSE OG BUTIKKDATALØSNINGER

Vi leverer butikkdata og kasseløsninger for alle bransjer og kan bistå med å få kontoll på salg og inntjening i din butikk

NOEN AV VÅRE TJENESTER - Bankterminaler - Kredittkortløsninger - Lokal kundesupport

- Betaling på nett - Kasseløsninger - Rekvisita

Våre partnere:


- solgt av deg, pakket og sendt av oss!

TRENGER DITT FIRMA NOEN TIL Å TA SEG AV DITT LAGER HOLD? PackPartner er en profesjonell og pålitelig leverandør av tredjepartslogistikk. Vi tilbyr alt fra enkelt lagerhold til avanserte og komplette logistikkløsninger som er spesielt tilpasset dine behov.

DET HANDLER OM Å FRIGJØRE EGNE RESSURSER


Det er ikke likegyldig hvilket regnskapsbyrå du bruker! Hos oss får du personlig service, punktlig leverte regnskap, oversikter og innberetninger til myndighetene. Vi er et fullservice byrå og hjelper deg med alt; rådgiving, lønn, skatt, merverdiavgift etc. etc. Vi holder oss alltid oppdatert på nye regler og forordninger. Velkommen til et bedre samarbeid.

Ligo Regnskap AS AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP Jakob Askelands Vei 19, 4314 Sandnes - Telefon: 51 57 85 00 - E-post: bjorn.landsnes@ligo.no


velkommen til en god handel i

Du finner oss i verksgata 1


TASTE. TEKST: TILFELLET.TORGERSEN. FOTO: EMILE ASHLEY.

06.00

06.15 06.30 06.45 07.00 07.15 07.30 07.45 08.00 08.15

08.30 08.45 09.00

LEKRE OMGIVELSER

– morsdag 10.02, valentinsdag 14.02.

4.

09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45

2.

11.00 11.15 11.30 11.45

12.00 12.15 12.30

12.45

5.

13.00

3.

13.15

13.30

1.

13.45

8.

14.00 14.15 14.30

14.45 15.00 15.15

6.

15.30 15.45 16.00 16.15

12.

7.

16.30 16.45

17.00 17.15 17.30 17.45 18.00 18.15 18.30 18.45 19.00 19.15 19.30 19.45

11.

20.00 20.15

9.

20.30 20.45 21.00

10.

21.15

21.30 21.45 22.00

22.15 22.30

22.45 23.00 23.15 23.30

23.45 24.00 00.15 00.30 00.45 01.00 01.15 01.30

01.45 02.00

1. Undertøy Galleriet. Gattina morgenkåpe i silke kr 1695,- 2. So Sophie. Krem kr 149,- 3. Vaaland Dampbakeri & Conditori. Lekker ostekake kr 540,- 4. Katharina. Ferrici veske kr 2699,- 5. Parfymelle. Dior neglelakk i nye, vårlige farger kr 220,6. Marimekko. Kopp kr 169,- 7. Parfymelle. Juicy Couture parfyme kr 475,- 8. Floriss. Valentinesrose kr 25,- Tulipaner til mor kr 199,- 9. Envy. Apair sko kr 2099,- 10. Modern Design. Kevin Murphy Angel Wash kr 289,- Hair Resort kr 319,Easy Rider kr 319,- 11. So Sophie. Sif Jakobs ring kr 2600,- 12. So Sophie skjerf kr 390,-

byen1-13  

BYEN-magasinet nr 1 2013 - shopping og opplevelser i STavanger sentrum!