Page 1

Al·lèrgia.info Edició en català

Editorial

Butlletí informatiu d’Immunitas Vera núm. 1 juny 2007 Segona Època Sumari Noticíes

4

Legislació

7

Alerta Al·lèrgica

8

Activitats 9 XIAC 13 Reportatge 14 5 consells i més

17

El nostre espai

20

Cuina

25

Lectura per a tots

27

Racó del conte

28

Zone free allergens

31

La revista d’Immunitas Vera Associació d’al·lèrgics alimentaris i al làtex de Catalunya T: 977 446 299 immunitas.vera@telefonica.net www.immunitasvera.org

En aquest nou número d’Al·lèrgia.info veureu que hem augmentat, encara més, el nombre de pagines ja que la comunicació amb el soci ha estat sempre un dels temes més mimats per la gent d’Immunitas Vera.

A la secció “5 consells i més...” ens anem de viatge, amb unes recomanacions bàsiques per gaudir de les vacances amb tranquil·litat. Amb un vocabulari bàsic i els consells és un treball molt interessant.

Podreu conèixer les persones que composen la nova Junta Directiva d’Immunitas Vera i els membres dels Grups de Treball a la secció “Les persones”. Tots plegats treballen per fer més fàcil la nostra vida.

I parlant de divulgació, hem de destacar que aquesta comença per nosaltres mateixos. Així ho ha fet una sòcia d’onze anys que va presentar un treball sobre al·lèrgies alimentàries als Jocs Florals de la seva pròpia escola, a Terrassa i va resultar guanyadora del segon premi.

Veureu a la secció de “Notícies” les tasques, línies de treball i les fites aconseguides en relació amb els nostres objectius fundacionals i comprovar com tot és va movent en àmbits (educació, salut, universitat, seguretat alimentària, etc.) que abans ens desconeixien completament. Sobre les activitats de l’associació podeu veure la memòria de gestió de l’any 2006 que es va presentar a la darrera Assemblea de Socis i la crònica de la xerrada sobre l’escolarització de l’infant al·lèrgic duta a terme en uns moments d’inseguretat respecte al barem dels 10 punts que vam estar a punt de perdre; i també el projecte de realització de la quarta Trobada d’al·lèrgics el proper octubre o la configuració d’una xarxa d’informació al·lèrgica formada per voluntaris d’Immunitas Vera. Un reportatge del Dr. Baltasar sobre les picades d’himenòpters ens donarà llum sobre aquest tema, perquè aquesta al·lèrgia és també companya de viatge del nostre col·lectiu.

A la secció de “Cuina” podrem gaudir de les festivitats sense entrebancs amb l’ajut de les receptes que aporteu per posar-les a l’abast de tothom. Les seccions habituals de “Llibres”, “Racó del conte” amb un altre dedicat a l’al·lèrgia a aliments, i “Zone free allergens” tanquen amb bon gust de boca aquest número. D’altra banda, la demanda d’informació ens ha fet prendre la decisió d’editar “Al·lèrgia.info” també en castellà, un tema que feia gairebé ja un any que ens havíem plantejat. Per aquesta raó, veureu que aquest exemplar d’ Al·lèrgia.info és el número 1 de la Segona Època i amb un altre número de Dipòsit Legal (D.L.) són les coses de la normativa relacionada amb les publicacions. Us desitgem un molt bon i hipoal·lergènic estiu. Equip de redacció


Laia de Gelida

Marc del Vendrell

Ona de Castellbisbal

Arnau de Gelida

Us agradaria col·laborar en la nostra revista?

Només cal que ens envieu la vostra experiència, la vostra recepta preferida, imatges dels nens fent de les seves, receptes, manualitats..... els seus dibuixos. Tot plegat tindrà recompensa, els petits artistes rebran un estoig per pintar i entre els pares i mares col·laboradors es sortejarà un llibre dels recomanats.

Lara i Olga de Castelldefels

Martí de Girona

Marc i Pau del Vendrell


Les persones

Al·lèrgia.info - Butlletí Trimestral Equip de redacció Coordinació (Immunitas Vera): Montse Ariño Coordinació (Elikalte): Arpil Zorrozua, Maquetació: Montse Ariño Traducció: Cinta Pérez En aquest número col·laboren: Dr. Miquel Baltasar, al·lergòleg Fernando Jaime, Cinta Pérez, Montse Garcia, Eva Garcia, Montse Garrigó, Queralt Castañé, Lupe Moreno. © Immunitas Vera 2007 D.L.: serà lo nou Impressió: Impremta Querol S.L.

Baix Ebre

Osona

Baix Ebre

Pla de l’Estany

Fernando Jaime President

Ramon Reig Sots-President

Montse Ariño Secretaria

Marta Julià Vocal

Baix Empordà

Barcelona

Anna Bofill Vocal

Eduard Vilella Vocal

Vallès

Montse Garrigó Vocal

Barcelona

Neus Llaó Vocal

Tel: 977 446 299 immunitas.vera@telefonica.net www.immunitasvera.org Immunitas Vera està adherida al Fòrum Català de Pacients 30 associacions que representen a quasi 31.000 persones.

Barcelona

Baix Llobregat

Moscou

Baix Camp

Sofía Pujol Grup de Treball

M.Pau Navarro Grup de Treball

Agnès Lauthier Grup de treball

Montse Garcia Grup de Treball

Baix Penedès

Eva Garcia Grup de Treball

Bages

Bilbao

Baix Ebre

Imma Llobet Grup de Treball

Arpil Zorrozua Elikalte

Cinta Pérez Grup de Treball

Restaurant Can Xiquet Aquest establiment és soci col·laborador d’Immunitas Vera, fa menús especials per a persones amb al·lèrgia i intolerància a aliments, consulteu a l’email de contacte, segur que us atendran molt bé!

Ctra. de Riudellots a Cassà km.2 (Girona) Per informació i reserves: T.: 972 462 018 (Josep o Àngel) Fax:972 461168 e-mail: esther@restaurantcanxiquet.com Al·lèrgia. info  But. núm. 1

3


Notícies Divulgació, divulgació, divulgació... i sensibilització Desprès de gairebé cinc anys treballant, a Immunitas Vera ens adonem que a l’hora de demanar drets i serveis a les administracions, els fabricants, etc. hem de superar primer la barrera del desconeixement que hi ha sobre l’al·lèrgia a aliments/làtex per poder passar desprès a demanar una atenció específica sobre el nostre cas. Per això repetim i repetim allò que ens passa per tot arreu i a tothom. A la nostra web (www.immunitasvera.org) podem llegir a l’apartat Viure amb l’al·lèrgia/Postdiagnòstic: “...ara t’hauràs d’acostumar a explicar moltes vegades a molta gent allò que et passa, potser et sentiràs la persona més sola i incompresa del món perquè algú pensarà des de la ignorancia –la sevaque tens manies i fantasies...”

Per a evitar aquest desconeixement i aquesta incomprensió és molt important la divulgació en tots els àmbits possibles, com a organització de pacients i també a títol personal.

Acció parlamentària Immunitas Vera reprèn el contacte amb els parlamentaris per tal d’incidir en l’establiment de polítiques integradores dels al·lèrgics a aliments i làtex. Demanem l’impuls de polítiques que ens facin superar les nostres mancances i la creació d’un Observatori d’Al·lèrgia a Aliments/Làtex com a fòrum representatiu de totes les parts implicades (associacions, administracions, indústria, etc.) i evitar la dispersió de la informació i de les peticions.

Divulgació a l’escola La Dra. Montserrat Bosque –al·lergòloga de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i col·laboradora habitual d’Immunitas Vera- va oferir una xerrada clara i entenedora sobre l’al·lèrgia a aliments/làtex a una seixantena de mestres sensibilitzats amb els temes de salut, on va demanar la implicació dels mestres en l’escolarització i maneig de l’infant al·lèrgic.

El Programa per a l’Educació de la Salut a l’Escola (PESE) del Departament d’Educació de la Generalitat s’ha implicat amb la divulgació de l’al·lèrgia a aliments/làtex a l’escola, organitzant el passat mes de febrer una xerrada informativa adreçada als mestres amb projectes inclosos a Escoles Promotores de la Salut.

Grup de Treball d’Educació (GT Educació)

Aprofitem l’avinentesa per indicar que en aquest Grup de Treball ha participat activament el Programa d’Educació per a la Salut a l’Escola (PESE), que ha acceptat totes les nostres propostes i alguns representants del Departament de Salut.

El passat mes de març, Mari Pau Navarro i Marta Julià del Grup de Treball d’Educació d’Immunitas Vera es van reunir de nou amb el Departament d’Educació per aconseguir una normalització de l’escolarització de l’infant al·lèrgic i la protocolització de la prevenció i de l’actuació d’urgència. Us informarem sobre el contingut del document quan sigui totalment consensuat.

A l’hora de tancar aquesta edició d’Al·lèrgia.info els treballs referents a l’escolarització de l’infant són a punt de consesuar-se. Encara s’han de tractar altres temes com el personal de reforç, el servei de menjador, la contractació de caterings, l’educació secundària, etc.

Divulgació a la Universitat Els alumnes de la Escola Universitària d’Enfermeria, Fisioteràpia i Nutrició Blanquerna (EUIFN Blanquerna) de la Universitat Ramon Llull de Barcelona van gaudir d’una xerrada informativa sobre la problemàtica dels al·lèrgics a aliments/làtex que els hi va oferir Anna Bofill, vocal de la Junta Directiva d’Immunitas Vera.

Mº Josep Rosselló (EUIFiN Blanquerna i col·laboradora del programa “Saber Vivir” de TVE1) amb Anna Bofill d’Immunitas Vera en un moment de la xerrada informativa.

Immunitas Vera manté un conveni de col·laboració amb l’EUIFN Blanquerna per a pràctiques dels alumnes en la confecció de dietes equilibrades.

Els futurs professionals de la Dietètica i la Nutrició han de tenir present l’al·lèrgia en el desenvolupament del seu treball. Al·lèrgia. info  But. núm. 1

4


Notícies Jornada de Treball del Fòrum Català de Pacients El passat mes de febrer, Montse Garrigó, Vocal de la Junta Directiva d’Immunitas Vera, va assitir a les jornades sobre la Universitat dels Pacients i a la presentació de la “Carta Europea dels Drets dels Pacients”, a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. La Universitat dels Pacients és una iniciativa de la Fundació Biblioteca Josep Laporte i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Foro Español de Pacientes i el Fòrum Català de Pacients. És una universitat específica i monogràfica dedicada a pacients, familiars, cuidadors, voluntaris i ciutadans en general, interessats en temes de salud i sanitat.

La UAB vol tornar a la societat la inversió que aquesta fa, actuant amb responsabilitat social, i per això ha creat aquesta “Universitat dels Pacients” que té com a objectius l’alfabetització en la salut i cívica, la recerca sociològica i en necessitats dels pacients i l’assessorament a les associacions de pacients ja existents o les noves que es vulguin constituir. S’estructura en “aules monogràfiques”, la majoria de patologies concretes i alguna de transversal. Cada aula consta d’una web on s’hi pot trobar la darrera informació científica contrastada al respecte, amb un buscador de recursos intern i extern amb criteris ordenats a nivell d’impacte i rellevància, així com podcast i videocast. En formació es projecta fer cursos de lideratge d’associacions, cursos per a formar pacients “experts” i pacients “tutors” (formació de formadors, pacients experts amb capacitat docent) adreçats a pacients, familiars, cuidadors i voluntaris),

amb un especial interès en que els cursos siguin d’ elevada qualitat, que no vol dir dificultat ni alt nivell, ja que estan adreçats a tot tipus de gent, no cal tenir estudis universitaris per assistir-hi. Hi haurà un sistema d’avaluació i acreditació concret, amb vigència de tres anys i permetrà el reciclatge. Els cursos podran ser on-line, presencials o bimodals. En quan a recerca, es programen uns projectes que requereixen la col·laboració de les associacions (l’anàlisi de la conciliació de la vida laboral i familiar, la revisió d’indicadors de la qualitat assistencial, etc...) per tal de tenir un coneixement real de les necessitats concretes on cal una xarxa d’associacions col·laboradores, amb interlocutors eficaços. En quan a l’assessorament de les diferents associacions, l’ofereixen en el camp de gestió, jurídica, difusió i divulgació dels actes, servei de mailing, creació i manteniment gratuït de webs etc...

El projecte de la “Carta Europea de drets dels pacients” Active Citizenship Network (ACN), és una xarxa que integra 70 organitzacions de 30 països europeus, i que té la missió de promoure l’exercici de poder i responsabilitats dels ciutadans en polítiques públiques a Europa (i concretament ha desenvolupat la Carta Europea de Drets dels Pacients). Ha promogut l’organització de 4 seminaris a Itàlia, Espanya, Portugal i Alemanya per a presentar la carta i l’informe europeu sobre la supervisió de drets dels pacients. És per aquest motiu que l’ACN va encarregar al Foro Español de Pacientes i al Fòrum Català de Pacients la co-organització de la jornada a Espanya. Al·lèrgia. info  But. núm. 1

5

Divulgació a la radio Immunitas Vera a Catalunya Ràdio: Eduqueu les criatures. El passat mes d’abril el programa de Catalunya Ràdio “Eduqueu les criatures”, conduit i dirigit per Carles Capdevila, va tractar les al·lèrgies a aliments/làtex i les intoleràncies alimentàries i com els pares s’enfronten a les situacions quotidianes. Immunitas Vera va ser convidada al programa que va comptar amb Fernando Jaime i les experiències dels socis amb els seus comentaris.

El programa parteix de l’experiència personal com a pare de tres fills del director i conductor de l’espai, Carles Capdevila i també de les seves reflexions abocades en el llibre “Criatura i companyia” (la divertida comèdia de l’embaràs, el part i el que ve després) o en més d’un centenar de xerrades en escoles de pares i mares de Catalunya al voltant de “Com educar la canalla de bon humor”. “Eduqueu les criatures” ofereix a pares i educadors una via de debat desenfadada però activa, que fuig de lliçons i de receptes, que vol transmetre que educar és una oportunitat per viure amb intensitat, un repte engrescador que cal afrontar amb menys pors, més ganes i intentant treure el màxim partit a 5 sentits elementals: el sentit comú, el sentit moral, el sentit de la responsabilitat, el sentit del ridícul i el sentit de l’humor.

Podeu escoltar el programa sobre al·lèrgies a aliments/làtex a www.catradio.cat


Notícies Síndic de Greuges: Informe 2006 al Parlament El Síndic de Greuges de Catalunya ha donat per tancat l’expedient iniciat arran la queixa d’Immunitas Vera l’any 2002 per haver rebut els informes dels Departaments de la Generalitat, entenent que pot donar per finalitzada la seva tasca encara que és conscient que queden pendents altres reptes, entre aquests els de la creació de l’Observatori d’Al·lèrgies i la reactivació del Consell Assessor d’Al·lèrgies del Departament de Salut.

Decret d’admissió d’alumnes A l’anterior número d’ Al·lèrgia.info us informàvem sobre l’esborrany de projecte del nou Decret d’admissió d’alumnes i de les al·legacions presentades en contra per Immunitas Vera i les moltíssimes adhesions particulars presentades en paper o e-mail. Arran aquesta mesura del nou decret que pretenia deixar sense discriminació positiva els alumnes al·lèrgics, el President, Fernando Jaime, es va entrevistar el passat mes de febrer amb la Directora General d’Atenció a la Comunitat Educativa del Departament d’Educació, Sra. M. Isabel Darder, la qual va assegurar que d’una manera o altra es potenciaria l’admissió d’aquests alumnes.

Explica que ha fet seguiment de la tasca parlamentària i, a més a més, diu en la seva darrera carta que té la voluntat de fer el seguiment de cada qüestió pendent mitjançant actuacions d’ofici que s’obriran específicament per cada assumpte.

d’un protocol interdepartamental que preveiés el cas dels infants i els adolescents que pateixen afeccions alimentàries. La institució dóna per closa la intervenció, perquè considera que el suggeriment s’ha atès. Actuació correcta de l’Administració després de la intervenció del Síndic”.

Aquest és un extracte de l’informe 2006 del Síndic en relació únicament al servei de menjador escolar d’un soci d’Immunitas Vera:

Amb la resolució d’un problema individual el Síndic ha tancat l’expedient de queixa col·lectiva d’Immunitas Vera que tractava molts altres àmbits: (sanitat, prestacions socials, etiquetatge, etc.). A més a més l’àmbit escolar és un dels aspectes més problemàtics encara avui no resolt.Immunitas Vera continuarà presentant-li al Síndic la precària situació actual del col·lectiu ja que no hi estem d’acord amb el tancament de l’expedient. És molt important que les queixes que li presenteu a títol particular les vinculeu a la queixa col·lectiva d’Immunitas Vera citant la referència de l’expedient de l’associació, que és 4461/02.

“Mancances amb relació a l’atenció dels infants amb al·lèrgies: Amb relació a la queixa per la disconformitat amb la denegació del servei de menjador escolar a un alumne amb al·lèrgies alimentaries, el Síndic suggerí al Departament d’Ensenyament l’elaboració

La resposta oficial del Departament a les al·legacions d’Immunitas Vera (la mateixa que van rebre els particulars) deixava oberta la solució a adoptar. Sobre aquest tema us vam informar a la xerrada “L’escolarització de l’infant al·lèrgic” el passat 10 de març a Terrassa amb les entenedores explicacions de Mari Pau Navarro, del GT Educació d’Immunitas Vera. El passat 27 de març el Govern acordava el nou Decret d’admissió que atorga els 10 punts com a criteri complementari en el barem d’admissió.

Volem agraïr a totes les persones que van enviar al·legacions i adhesions el seu suport a l’al·legació d’Immunitas El fòrum d’Immunitas Vera va informar Vera, perquè un altre cop s’ha desobre les instruccions i calendari en la mostrat que la unió fa la força. inscripció.

Queixes per escolarització i serveis de menjador Hem rebut diverses queixes de socis per la deficient atenció rebuda a l’escolarització de l’infant al·lèrgic o al servei de menjadors (mobbing al·lèrgic). Des d’Immunitas Vera ens hem posat en contacte amb escoles i serveis territorials d’educació intentant trobar solucions “factibles” per al present immediat mentres treballem per aconseguir les millores d’una forma reglamentada i oficial. És molt important que les queixes que dirigiu a l’escola o als serveis educatius es presentin per escrit per obtenir respostes escrites com a prova fefaent dels fets. També és important que ens passeu una còpia de les respostes com a prova de la manca d’uniformitat quan es decideixen assumptes en matèria escolar i al·lèrgia alimentària i/o al làtex.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

6


Legislació Dictamen de l’EFSA (European Food Safety Authority) sobre al·lergenicitat i reaccions adverses al xarop de glucosa produït amb midó d’ordi Font: Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) Els xarops de glucosa produïts amb ordi poden contenir nivells baixos de proteïnes, pèptids o fragments d’aquests. Es desconeix a quin nivell d’ingesta

podrien causar reaccions al·lèrgiques els xarops de glucosa derivats d’ordi en individus al·lèrgics a l’ordi i als cereals. En base a les dades aportades, a una revisió de la literatura científica i a la informació clínica, el Panell considera que no és massa probable que els hidrolitzats d’ordi puguin causar una reacció al·lèrgica severa en la majoria d’individus al·lèrgics als cereals. No obstant això, es desconeix la probabilitat de reacció al·lèrgica als hidrolitzats d’ordi en individus amb monoal·lèrgia a l’ordi.  L’EFSA conclou que, en absència de dades clíniques directes sobre l’ús d’hidrolitzats d’ordi i després d’avaluar les dades enviades, és improbable que els xarops de glucosa produïts amb midó d’ordi siguin causa de reaccions adverses en individus amb malaltia celíaca, sempre que no superin el valor (provisional) de gluten que el Codex Alimentarius ha establert per als aliments sense gluten.

Programa de Vigilància i Control dels Al·lèrgens Alimentaris a Catalunya El passat mes de març l’Agència de Protecció de la Salut (Departament de Salut) va presentar el Programa de Vigilància i Control dels Al·lèrgens Alimentaris a Catalunya (PVCAAC). Els antecedents d’aquesta magnífica iniciativa els trobem arran les conclusions del Grup de Treball de Salut l’any 2005, on va participar Immunitas Vera amb les seves aportacions (que podeu veure a la web www.immunitasvera.org) i amb l’aprovació pel Departament de Salut d’un informe amb una relació de compromisos ens els àmbits de la promoció i la protecció de la salut i planificació sanitària: 1. Difusió a les empreses de les noves exigències normatives en materia d’etiquetatge. 2. Informació a les empreses de formació de manipuladors d’aliments sobre les al·lèrgies alimentàries i al làtex. 3. Gestió de les alertes alimentàries del Servei Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (alertes al·lèrgiques que podeu trobar a la web d’Immunitas Vera), per al·lèrgens no declarats en l’etiquetatge.

4. Control de l’etiquetatge en la fase de producció a les indústries ubicades a Catalunya. El darrer compromís a desenvolupar pel Departament de Salut ha estat el PVAAC, que té per objectius: - Garantir que els consumidors al·lèrgics puguin identificar l’al·lèrgen. - Verificar que els fabricants, transformadors o envasadors dels aliments gestionen correctament el risc. - Comprovar l’etiquetatge i la seva conformitat amb la normativa vigent. Durant l’any 2006 s’ha realitzat un estudi de sectors i activitats de l’àmbit alimentari amb les següents conclusions: • Un 70% tenen coneixements del nous requisits de l’etiquetatge. • Un 51% tenen les etiquetes actualitzades. • Un 26% utilitzen guants de làtex en la manipulació d’aliments. Aquest any 2007 s’avaluaran i s’informaràn els resultats de l’estudi, i és previst implantar una vigilància i control analític per detectar els al·lèrgens ocults; i la formació continuada dels cossos sanitaris del Departament de Salut. Tot plegat, una bona notícia per als al·lèrgics a aliments i/o làtex!.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

7


Alerta Al·lèrgica Alertes Al·lèrgiques Immunitas Vera ha reclamat sempre un etiquetatge clar i amb garanties de seguretat. Les alertes produïdes han estat sempre notificades públicament mitjançant la nostra web i el fòrum. L’any 2005, els ingredients al·lergògens no declarats en l’etiquetatge es van incloure com a perill específic dins la gestió de les alertes alimentàries, que es notifiquen pel Servei Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI) des de l’Agència de Protecció de la Salut (Departament de Salut). L’Agència de Protecció de la Salut ha presentat els resultats en la gestió d’aquestes alertes:

Any 2005 • 8 actuacions per ingredients al·lergènics no declarats. • 4 actuacions per reaccions al·lèrgiques. Any 2006 • 30 actuacions per ingredients al·lergènics no declarats. • 2 actuacions per reaccions al·lèrgiques. Any 2007 fins el març • 3 actuacions per ingredients al·lergènics no declarats. • 1 actuació per reaccions al·lèrgiques.

Ajuda’ns a millorar la nostra seguretat: pots presentar la teva denúncia (i passar una còpia a Immunitas Vera) a les següents adreces: Barcelona Ciutat: Institut de Seguretat Alimentària i de Salubritat (ASPB) Av. Drassanes,13. 08001 Barcelona. Telèfon: 934413586.

Comarques Lleida: Serveis Territorials de Salut (Departament de Salut) Av. Alcalde Rovira Roure, 2. 25006 Lleida. Telèfon: 973 70 16 00 e mail: stll.salut@gencat.net

Comarques Barcelona: Serveis Territorials de Salut (Departament de Salut) Plaça de Catalunya, 20 (1er i 6è pis). 08002 Barcelona. Telèfon: 93 567 11 60 e mail: stb.salut@gencat.net

Comarques Tarragona: Serveis Territorials de Salut (Departament de Salut) Av. De Maria Cristina, 54. 43002 Tarragona. Telèfon: 977 22 41 51 e mail: stt.salut@gencat.net

Comarques Girona: Serveis Territorials de Salut (Departament de Salut) Carrer del Sol, 15. 17004 Girona. Telèfon: 972 20 00 54 e mail: stg.salut@gencat.net

Comarques Terres Ebre: Serveis Territorials de Salut (Departament de Salut) La Salle, 8. 43500 Tortosa. Telèfon: 977 44 81 70 e mail: stte.salut@gencat.net

Alerta producte AveBin (març 2007) Mitjançant la web d’Immunitas Vera (www.immunitasvera.org) us vam informar sobre l’alerta per la reacció al·lèrgica causada per la presència de caseïnat sòdic d’origen animal no declarat en l’etiqueta d’una beguda de civada en pols. La Subdirecció General de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya ens va informar que s’havia rebut una denúncia particular, motivada per la presentació d’un quadre al·lèrgic en el seu fill, al·lèrgic a les proteïnes de la llet de vaca, després de la ingesta de la beguda d’avena en pols marca AveBin. En l’etiqueta d’aquest producte no constava cap ingredient derivat de la llet. Les dades del producte són les següents:  Producte Beguda de civada en pols Marca comercial AveBin Presentació comercial Envàs de 400 g per a preparar 4 l Raó social ENZIME, SL C/Andrade, 176 A, baixos 08020 Barcelona

Un cop realitzades les actuacions oportunes, es va comprovar que el producte contenia caseïnat sòdic d’origen animal (llet de vaca) en la seva formulació i es van prendre mesures per tal què l’empresa distribuïdora el retirés de la comercialització. El producte afectat incloia tots els lots elaborats fins al 21/03/ 2007. Des de la Subdirecció General es va notificar la informació sobre la distribució del producte a l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació. Així mateix, es comunicà la incidència a “Sanitat Respon” en previsió què algun usuari es dirigís al telèfon 93 264 44 00.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

8


Activitats Avebin. Per un Mal Etiquetatge... Tenim constància a Immunitas Vera de dues reaccions al·lèrgiques, un nen i una nena de la nostra associació. L’Eva Garcia, mare de Marc Llobregat, APLV, ens explica com van succeïr els fets: “Marc va patir una reacció al·lèrgica al tastar una beguda d’avena marca AVEBIN, adquirida en una tenda de dietètica. En l’etiquetatge no constava que contenia ni per casualitat llet ni cap derivat. És més, el producte estava etiquetat com a apte per a vegetarians estrictes i en anglès

indicava que era lliure de productes làctics. Vaig trucar a l’empresa per confirmar si etiquetaven 100% els seus ingredients i després de dos setmanes sense rebre resposta vaig tornar a trucar i em van confirmar la presència de LACTAT SÒDIC. Sabent això, vaig interposar una denúncia, a aquesta empresa, als Serveis Territorials de Salut. Posteriors investigacions pels òrgans corresponents, han verificat que era CASEÏNAT SÒDIC i aquest producte és retirat dels estants dels comerços per modificar l’etiquetatge, per a evitar possibles reaccions. Ara resto a l’espera que m’informin per escrit la resolució d’aquest cas.”

Assemblea de Socis Vam celebrar el passat 10 de març la nostra Assemblea General de Socis a Terrassa, al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany, amb molta assistència i on vam seguir amb tota normalitat l’Ordre del Dia establert a la convocatòria. Els nous càrrecs de la Junta Directiva i els socis membres dels Grups de Treball d’Immunitas Vera els podeu veure a la secció d’Al·lèrgia.info “Les persones”.

MEMÒRIA DE GESTIÓ IMMUNITAS VERA 2006 GENER • Promoció i constitució a Saragossa de la Federació AYAFE (Alérgicos y Asmáticos Federados de España). Presidència anual. • Reunió (Primera) al Departament d’Educació per constitució del Grup de Treball d’Al·lèrgies Aliments/Làtex (GTEducació). FEBRER • Participació i Ponència en el Curs sobre Al·lèrgies Alimentàries de la Asociación Española de Dietistas y Nutricionistas (AEDN) a BCN. • Contactes amb gremis professionals de l’alimentació. • Edició de la Revista Anual corresponent a desembre de 2005, pel robatori sofert al local social. MARÇ • Xerrada informativa “Alimentació saludable a l’escola” per Assumpció Roset, responsable del Programa d’Educació per a la Salut a l’Escola (PESE) a BCN.

• Participació i Ponència en la conferència “Al·lèrgies Alimentàries” del Club de la Bona Taula de Barcelona. • Comunicació al Departament d’Educació com a principals interessats en combatre el frau en les preinscripcions escolars. • Edició Circular Informativa Mensual.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

9

ABRIL • Participació i ponència en l’Escola Universitària d’Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició Banquerna de la Universitat Ramon Llull (BCN). • La Guia per a l’escola d’Immunitas Vera a la web del Departament d’Educació amb descàrrega lliure. • Treballs de promoció per a la constitució


Activitats de la Plataforma ProSalut a l’Escola (PPSE). • Treballs de contacte i peticions davant la Comisió de Peticions del Parlament de Catalunya. Contactes amb els Grups Parlamentaris. • Reunió (Segona) al Departament d’Educació del Grup de Treball d’Al·lèrgies Aliments/Làtex (GTEducació) per a l’elaboració de protocols a l’escola. MAIG • Xerrada informativa “Alimentació del lactant al·lèrgic” per la Dra. Anna Maria Plaza de l’Hospital Sant Joan de Déu (BCN). • Reunió amb el Síndic de Greuges de Catalunya per actualització de la informació sobre la nostra situació. • Aprovació de la Resolució 400/VII del Parlament per a l’elaboració d’un protocol a l’escola. • Edició Circular Informativa Mensual. JUNY • Reunió (Tercera) al Departament d’Educació del Grup de Treball d’Al·lèrgies Aliments/Làtex (GTEducació) per a l’elaboració de protocols a l’escola. JULIOL • Edició de la quarta edició del Dossier de Fabricants realitzat conjuntament amb l’associació basca Elikalte. • Participació en el Proyecto AP21: Estrategias para la Atención Primaria del siglo XXI, del Ministerio de Sanidad y Consumo a Madrid. • Gestió de l’Alerta Alérgica sobre els productes Vahiné. AGOST • Edició de les actualitzacions al Dossier de Fabricants (agost de 2006).

SETEMBRE • Edició Revista “Al·lèrgia.info”, núm. 7. • Reunió desconvocada al Departament d’Educació del Grup de Treball d’Al·lèrgies Aliments/Làtex (GTEducació) per a l’elaboració de protocols a l’escola (desconvocada pel Departament el dia anterior). • Entrevista amb la Consellera de Salut, Hble. Marina Geli amb entitats de pacients i exposició de la situació en l’àmbit de la salut. • Xerrada divulgativa “Nens de risc, al·lèrgia a aliments/làtex” pels Drs. Juan Zatt i Montserrat Bosque a Girona. OCTUBRE • Participació en la convocatòria de la Consellera de Salut, Hble. Marina Geli, a les entitats de pacients. • Nova pàgina web d’Immunitas Vera (www.immunitasvera.org). NOVEMBRE • Reunió desconvocada al Departament d’Educació del Grup de Treball d’Al·lèrgies Aliments/Làtex (GTEducació) per a l’elaboració de protocols a l’escola (desconvocada el dia anterior). DESEMBRE • Edició Revista “Al·lèrgia.info”, número 8. • Edició de les actualitzacions al Dossier de Fabricants (desembre de 2006). • Participació en la Taula Rodona “Intoleràncies i Al·lèrgies Alimentàries en la Restauració Col·lectiva” organitzada per l’Associació de Veterinaris Higienistes de Catalunya (AVHiC). • Conveni de col·laboració amb l’Associació d’Intolerants i Al·lèrgics d’Andorra. • Participació presentació de l’Hotel d’Entitats de l’Hospital Sant Joan de Deu. •

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 10

D’esquerra a dreta: Montse Garrigó, Mari Pau Navarro, Fernando Jaime, el passat 10 de març a Terrassa

PUBLICACIONS • Circular Mensual Informativa. • Revista “Al·lèrgia.info”, núm 6; Revista “Al·lèrgia.info”, núm 7; Revista “Al·lèrgia.info”, núm 8. • Dossier Informatiu-Fabricants (quarta edició). • Actualitzacions Dossier Informatiu agost de 2006 i desembre de 2006. • Felicitació de Nadal. • En existència de l’exercici 2005: Tríptics informatius.Cartells divulgatius.Guia per a l’escola. Fitxes protocols Recetario d’actuació.Pequeño Doméstico para alérgicos a alimentos. Productes Alerta-Al·lèrgies. Resums de xerrades informatives. SERVEIS • Informació i atenció personalitzada al soci (presencial, telefònica o per e mail). • Atenció a sol·licituds d’informació de particulars, entitats i Organismes. • Fòrum obert a internet. • Web informativa amb documents de descàrrega lliure: Llistats d’evicció llet de vaca, ou, fruits secs,peix, llegums i làtex. • Informació a centres escolars i suport a socis en l’escolarització dels infants.


Activitats Xerrada informativa sobre l’escolarització de l’infant al·lèrgic a aliments/làtex. El passat 10 de març, a la Sala d’Actes del Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany de Terrassa, el Grup de Treball d’Immunitas Vera va exposar la seva feina de més d’un any i mig relacionada amb l’escolarització de l’infant al·lèrgic a aliments/làtex.

En el número anterior d’Al·lèrgia.info us informàvem sobre les al·legacions d’Immunitas Vera al projecte de Decret s’admisió d’alumnes. Aquest projecte pretenia fer desaparèixer els 10 punts de discriminació positiva amb els quals comptàvem a l’hora de preinscriure el nostre fill. Quan encara el Decret no havia estat aprovat i el Departament d’Educació no havia pres cap decisió sobre el tema, a la xerrada vam poder saber la tasca realitzada i les possibles estratègies en cas de no aconseguir una solució satisfactòria. L’escolarització de l’infant al·lèrgic a aliments i làtex és un tema que preocupa a les famílies a l’hora de deixar en altres mans per primer cop l’atenció necessària per als seus fills i la correcta realització de l’únic tractament avui reconegut: no ingerir, no tocar i no inhalar les substàncies que poden provocar –en major o menor graules reaccions al·lèrgiques.

Mari Pau Navarro va encetar la xerrada exposant la situació del nostre col·lectiu a l’escola fa uns anys: desconeixement de l’al·lèrgia alimentaria i al làtex, trobantnos situacions de conflicte família-escola i sense portes on trucar, amb el desgast familiar que això comportava. Immunitas Vera des de fa 4 anys ha estat treballant de manera incansable per tal de conscienciar a la societat de la nostra realitat, informar de què és ser al·lèrgic alimentari i al làtex i com actuar davant d’un infant al·lèrgic. A més, Immunitas Vera ja va elaborar i editar una Guia per a l’escola, amb els protocols de prevenció i d’urgència que el Departament d’Educació ha distribuït als serveis educatius i centres escolars, públics i concertats, i l’ha penjada a la pàgina web del Departament. Ha parlat amb el diferents Consellers , ha organitzat xerrades i participa amb el Departament d’Educació en un Grup de Treball, creat en el sí del Departament arran les recomanacions del Síndic de Greuges. En aquest Grup de Treball (GT) d’Educació hem aportat la informació de les nostres experiències, la de caràcter mèdic també, i hem fet propostes per escolaritzar l’infant al·lèrgic que poden desenvolupar-se perfectament, i que son possibles. Desprès va explicar el punt en que es trobaven els treballs, amb l’elaboració d’un protocol per a escolaritzar l’infant al·lèrgic que s’hauria d’activar en el moment que una família comunica les al·lèrgies del seu fill a la direcció del centre. Aquest protocol marca les actuacions que ha de fer l’escola en l’acollida d’aquestes famílies i els seus fills i en les mesures preventives que ha de prendre l’escola en funció de les necessitats de cada nen, així com les actuacions en cas de crisi. Sempre tenint present la màxima normalitat i inclusió dels nostres fills a la dinàmica del centre, i totes les variabilitats d’al·lèrgies i reaccions, insistint en la necessitat de que l’escola contacti amb cada família, perquè cada nen té unes necessitats específiques, Al·lèrgia. info  But. núm. 1

11

conscients que controlar la realitat dels nostres fills no és fàcil. Aquest protocol hauria de ser efectiu per aquesta preinscripció... En quant al menjador escolar, el Departament encara continua al·legant que no és un dret. Els professionals del PESE (Programa Educatiu per a la la Salut

a l’Escola) es comprometen a recomanar menjadors sensibles a les necessitats dels nostres fills i assessorar-los en la manipulació dels aliments, si les escoles ho demanen. I encara ens queda tractar el tema de formació de docents i vetlladors, i actuacions de prevenció. El PESE es defineix amb funcions assessores, dins del Departament d’Educació, no prescriptives, per tant, encara hem de continuar depenent del voluntarisme i sensibilitat dels interlocutors per aconseguir la millor escolarització dels nostres fills. Desprès d’explicar la primera situació de desconeixement de l’al·lèrgia a aliments i/o làtex, i el treball que el Grup està realitzant, Mari Pau va abordar el tema del Projecte de Decret d’admisió que en aquell moment era un assumpte preocupant per tots nosaltres, i que pretenia treure la discriminació positiva que ens atotgava 10 punts per la malaltia alimentària dels nostres fills i ens permetia a alguns de nosaltres tenir l’escola més propera al domicili i així poder dur el fill a dinar a casa o bé anar a una escola on ens garantien més seguretat en el menjador escolar. Davant les nostres queixes i les de


Activitats l’associació de celíacs, el Departament va respondre que ens els inclourien dins la consideració de Necessitats Educatives Específiques. Per cada grup de 25 alumnes a Infantil (P-3, P-4, P-5) i Primària , i per cada grup de 30 alumnes a l’ESO, es faria una reserva de 2 places, per als alumnes que estan considerats de NEE. Fins ara només estaven reservades pels alumnes amb dificultats físiques, psíquiques i socials. Amb aquest decret s’oferien també als alumnes amb malalties degeneratives greus i alimentàries. La nostra preocupació era llavors que es generàven molts interrogants i d’entrada més inconvenients

que avantatges, però havíem d’esperar que la publicació del decret definitiu per a poder opinar. Per acabar la xerrada, a l’espera del Decret d’admisió d’alumnes definitiu, Mari Pau va exposar tot un seguit de pautes i estratègies a l’hora de pre-inscriure l’alumne per captar l’atenció del Centre escolar i els mestres. El passat 27 de març el Govern acordava el nou Decret d’admissió que atorga els 10 punts com a criteri complementari en el barem d’admissió. El fòrum d’Immunitas Vera va informar sobre les instruccions i calendari en la inscripció.

IV Trobada d’al·lèrgics a aliments/làtex a Osona. La Roca de Muntanyola del 12 al 14 d’octubre de 2007. IV Trobada d’al·lèrgics a aliments/làtex, del12 al 14 d’octubre de 2007. Casa de colònies La Roca de Muntanyola (Muntanyola). La casa de colònies La Roca de Muntanyola està llogada pel Centre d’Esplai de ca n’Aurell des del 1974, aprofitant una antiga masia del terme de Muntanyola, documentada des del segle XII. Des dels inicis, ha estat gestionada pel centre d’esplai. El manteniment el fan una comissió de pares i mares de l’esplai, que vetllen perquè la casa estigui en les millors condicions possibles per fer-hi activitats. Del 12 al 14 d’octubre Immunitas Vera gaudirà d’aquesta casa de colònies per a que les famílies passin uns dies d’esbarjo i puguem compartir tots plegats la nostra experiència. Com en altres ocasions tindrem la casa i cuinera a la nostra disposició. També hi haurà monitors per a les activitats i excursions. Tots els interessats contacteu amb l’associació per rebre el full d’inscripció i la resta d’informació sobre menú i activitats (Adaptarem el menú, en la mesura que sigui possible, per a que tots puguem menjar el mateix). Descripció de La Roca: és una casa petita en capacitat per a 50 persones té 5 habitacions de 8, 10 i 12 places infermeria amb 4 llits i bany complet lavabos i dutxes

amb aigua calenta a totes les plantes. També té sales d’activitats: jocs, reunions, biblioteca, àudiovisual, pingpong sala amb llar de foc i espais de joc: plaça dels rucs, amfiteatre dels corrals, bosc, piscina, telèfon . Podeu veure la situació a la imatge de la dreta.

Ja podeu fer la vostra reserva trucant a l’associació: 977 446 299 o enviant un email a: immunitas.vera@telefonica.net

ABANS DEL DIA 31 DE JULIOL.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

12


XIAC XARXA D’INFORMACIÓ AL·LÈRGICA DE CATALUNYA (XIAC) Vols que l’al·lèrgia a aliments i làtex sigui coneguda? Segurament desprès del diagnòstic t’has vist en l’obligació d’explicar moltes vegades a molta gent allò que et passa: a la teva família, al teu hospital, a la teva escola, a la teva botiga... Potser et sents la persona més sola i incompresa del món perquè algú pensa des de la ignorància –la seva- que tens manies i fantasies. Per a evitar aquest desconeixement i aquesta incomprensió és molt important la divulgació en tots els àmbits possibles, com a organització de pacients i també a títol personal. Si fas divulgació sobre l’al·lèrgia a aliments/làtex quan expliques allò que et passa, també pots ajudar a tot el col·lectiu al·lèrgic a aliments/làtex, per què no?. La XIAC és la nostra eina, oberta, participativa i dinàmica. Què és la XIAC? Es la xarxa de persones altruistes i solidàries que fan divulgació de la nostra problemàtica mitjançant una xerrada informativatipus (“Problemàtica quotidiana i les tendències a establir”). Per què és necessària la XIAC? Per a fer divulgació d’una manera ordenada, racional i real de les mancances del nostre col·lectiu i de les tendències que s’han d’establir per a millorar la nostra qualitat de vida. Per a evitar informacions fragmentades, superar falsos mites i creences errònies i evitar les confusions d’aquells que la escoltaran. Per a donar credibilitat a l’al·lèrgia a aliments/làtex en els àmbits professionals més propers a nosaltres. Qui en pot formar part? Socis, socis col·laboradors, socis professionals i persones vinculades a Immunitas Vera que desitgin col·laborar en la divulgació necessària per superar el desconeixement existent sobre l’al·lèrgia a aliments/làtex. Quins son els requisits? Tenir clars els conceptes bàsics sobre l’al·lèrgia a aliments/ làtex. Participar en una jornada de treball de formació molt senzilla on hi ha fixats els continguts mínims de la xerrada divulgativa amb suport PowerPoint. Desprès, només hi ha el compromís de fer tres xerrades anuals amb una consciència col·lectiva de l’assumpte. Quan comencem a xerrar? L’activitat de la XIAC començarà a partir de setembre de 2007.

XIAC Qui seran els beneficiaris de la divulgació? • Directament: Escoles, Hospitals, Fabricants, Universitats, Associacions i altres col·lectius professionals o cívics que demanen informació sobre la situació dels al·lèrgics a aliments/làtex. • Indirectament: Els col·lectiu d’afectats per l’al·lèrgia a aliments/làtex, per un augment en la divulgació i en la seva credibilitat. Tu mateix/a: Ajudant els altres també t’ajudes. Vols participar col·laborant a fer coneguda l’al·lèrgia a aliments/làtex? 1. Envia un e mail a Immunitas Vera amb les teves dades fent constar en l’assumpte “XIAC”. 2. Quan hi hagi un grup mínim de 10 persones farem una jornada de treball on rebràs un CD per a presentar la xerrada i la informació essencial a transmetre (per exemple, l’al·lèrgia no és intolerància a la lactosa; amb un maneig correcte de l’infant no hi ha cap problema a l’escola, etc.) per evitar confusions i desconeixements dels qui ens escolten cada dia parlar sobre l’al·lèrgia a aliments/làtex. 3. Únicament t’has de comprometre a fer tres xerrades en un any (de setembre a setembre); per exemple: una a la teva escola i dues a altres llocs. 4. Has de comunicar a Immunitas la realització de la xerrada, i si pots, aportar una fotografia de l’event per ser publicat a Al·lèrgia.info. No és complicat, no tinguis por. L’única manera que s’ens entengui és explicar què ens passa. No ho dubtis, participa en la XIAC divulgant l’al·lèrgia a aliments/làtex!!!

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

13


Reportatge Els himenòpters (insectes mastegadors o xucladors, amb quatre ales membranoses: abelles, abellots, vespes, formigues...), són fidels a la cita des de fa més de 100 milions d’anys (existeixen fòssils datats a període cretàcic).

Estiu i

L’estudi de les seves societats ha interessat sempre a l’home, tant pel seu sorprenent nivell d’organització, com per la seva importància econòmica en apicultura i agricultura.

insectes

Amb l’organització social, aquests insectes aconsegueixen un major èxit reproductiu. El niu i les provisions els permeten passar l’hivern amb independència del medi, allargant la vida de l’individu reproductor (reina).

“socials” Una colònia funciona com un superorganisme, en què les interaccions socials i la regulació de l’activitat es realitzen gràcies a la capacitat de comunicació (transferència d’informació) dels integrants. Les obreres (filles estèrils de la reina) tenen, entre altres tasques, la de defensar el rusc amb les seves picades i sacrifiquen la seva vida pel bé del grup.

Dr. Miquel Àngel Baltasar i Drago Al·lergòleg

“Desenvolupen un fibló en la part posterior del cos i una bossa muscular amb verí. Després de la picada la bossa de verí comença una contracció rítmica per a bombejar-lo en l’intrús”.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 14


Reportatge Quan i com es produeixen les picades?: La majoria de picades es produeixen durant els mesos d’estiu (major població d’abelles i major exposició de les persones), encara que no és inhabitual observar picades abans d’aquesta estació. Els apicultors i els seus familiars estan exposats quasi tot l’any. L’abella generalment es separa després de picar deixant la bossa de verí i el fibló a la pell i mor degut a la ruptura abdominal. En el cas de les vespes, el fibló és llis i amb molta freqüència, una mateixa vespa pica diverses vegades; la majoria de vespes tenen també capacitat de mossegar amb les seves potents mandíbules. Després d’una picada d’abella, es recomana treure el fibló immediatament, rascant-lo suaument amb la ungla, una targeta o un ganivet; sense pressionar-lo amb els dits o amb pinces ja que aquesta acció pot ajudar a injectar més verí. La picada d’abella resulta més o menys molesta, segons la zona o la sensibilitat de la víctima. En casos d’al·lèrgia a verins, poden produir-se xocs anafilàctics, que de no tractar-se ràpidament poden arribar a ser mortals.

Què és el verí?

Quins símptomes produeix?

Un compost proteic amb diverses activitats (toxicitats), i algunes són enzims.

Les reaccions al·lèrgiques a picades solen ser de tres tipus:

Com es produeix una al·lèrgia? Les persones al·lèrgiques desenvolupen anticossos del tipus IgE contra el verí. En posteriors picades (noves exposicions al verí) la resposta al·lèrgica produeix símptomes de gravetat variable.

 Reaccions localitzades al voltant de la picada: amb inflamació de la zona (més de 10 cm de diàmetre) i dolor, generalment persistents més de 24 hores. No sol indicar-se la immunoteràpia. La majoria de reaccions locals requereixen exclusivament la neteja de la ferida (amb aigua i sabó) i l’aplicació de fred local (disminueix l’edema i actua com analgèsic). En els casos més greus poden indicar-se antihistamínics i corticoides.  Reaccions generals (prevalença 2.3% en població rural): urticària, edema, ofec, baixades de tensió arterial, inestabilitat, fins arribar a la reacció anafilàctica i el xoc, que són els quadres clínics més greus (1-5 morts/10 milions de persones /any).  Reaccions retardades: més rares i en les que no s’indica la inmunoteràpia.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

15


Reportatge RECOMANACIONS

PER A EVITAR PICADES D’HIMENÒPTERS.

En la majoria d’ocasions els insectes piquen en sentir-se amenaçats. S’ha d’evitar:  La proximitat dels seus nius, ruscos.  Realitzar moviments bruscos si algun s’aproxima.  Manipulació dels nius. La seva agressivitat augmenta amb la calor i al defensar menjar o beguda dolça (especialment refrescos), amb els perfums i olors fortes. És recomanable evitar:  Menjar a l’aire lliure.  Manipular contenidors de brossa.  Realitzar activitats de jardineria.  Anar descalç o amb sandàlies.  Colònies, perfums, ambientadors, etc.  Robes grans i de colors vius.  Dipositar la roba a l’aire lliure (en tot cas, s’hauria de sacsar abans d’utilitzar-la). Abans d’iniciar la conducció d’un vehicle, assegurar-se de que no hi hagi insectes, conduir amb les finestres tancades. En cas d’una picada, inclòs sense ser al·lèrgic, es recomana no romandre a la zona, ja que les feromones d’alarma alliberades durant l’atac podrien induir noves picades.

Existeix certa controvèrsia en l’efectivitat de l’aplicació de calor o fred en la zona de la picada, de fet la calor local pot ajudar a inactivar algun dels components del verí, però no influeix en la resposta al·lèrgica, mentre que el fred local compta amb un efecte analgèsic i antiinflamatori conegut. En pacients amb al·lèrgia al verí de himenòpters, després de realitzar el diagnòstic adequat l‘ALERGÒLEG valorarà el millor tractament:  IMMEDIAT: generalment amb ADRENALINA autoinjectable en cas de reaccions greus. Diferir l‘ús d’adrenalina utilitzant altres fàrmacs (corticoides, antihistamínics) poden provocar la mort del pacient. L’adrenalina pot no ser suficientment efectiva en reaccions molt greus, inclús el pacient pot oblidar portar-la a sobre, per tant aquest fàrmac no pot garantitzar una seguretat absoluta en cas de noves picades.  PREVENTIU: mitjançant IMMUNOTERÀPIA específica, únic tractament capaç de bloquejar els símptomes en cas de noves picades (de fet les dosis màximes solen ser equivalents a una o dues picades).

Ampliar informació: 1. Pastrana J., Blasco R., Erce R., Pinillos M.A.. Picaduras y mordeduras de animales. Anales Sis San Navarra. [periòdic a Internet].[citat 2007  Abr  05]. Disponible en: http://wwwscielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_ arttext&pid=S1137-66272003000200014&lng=es&nrm=iso 2. Sociedad Española de Alergia e Inmunología Clínica. Recomendaciones para pacientes alérgicos a la picadura de himenópteros. Revista de la Fundación [periòdic a Internet]. Disponible en: http://www.seaic.es/fundacion/n13/numero13.pdf 3. Sociedad Española de Alergia e Inmunología Clínica. Alergia a la picadura de Himenópteros. Disponible en: http://217.76.137.184/alergias/html/menu.htm Miguel Ángel Baltasar Drago Al·lergòleg Hospital de Tortosa “Verge de la Cinta” Al·lèrgia. info  But. núm. 1

16


5 consells i més... VIATGES I AL·LÈRGIES Les vacances d’estiu són una ocasió per “carregar les piles” encara que no sempre és fàcil conciliar els nostres desigs de descansar amb les necessitats dels nostres fills. La seva durada ens permet plantejar-nos fins i tot sortir a l’estranger, i als animosos viatgers dediquem aquesta vegada la nostra habitual secció de consells.

1. Viatjar sempre amb un informe metge actualitzat, i amb una farmaciola de viatge resistent i lleugera, que situarem en els llocs més secs i frescos possibles (evitant les zones sota els vidres dels cotxes o les parts superiors de les motxilles). La tindrem sempre a mà i fora de l’abast dels nens. 2. Portar tots els medicaments més necessaris a la bossa de mà per poder accedir a ells fàcilment, tots han d’estar etiquetats i els acompanyarem de les seves receptes mèdiques, prospecte i data de caducitat. Si s’està seguint un tractament per a l’asma és important portar dosis suficients per a tot el viatge i informar-se de si al lloc de destí està comercialitzat o pot adquirir-se fàcilment. És recomanable saber els noms genèrics dels medicaments, és a dir, els noms de les substàncies químiques o principis actius que contenen, per si cal comprar medicaments en un altre país, és possible que aquests es venguin amb noms o marca comercial diferents dels emprats habitualment. 3. Si es viatja amb avió, vaixell o tren portar a sobre l’informe mèdic exposant la necessitat de portar l’Adreject® a l’equipatge de mà, així com les al·lèrgies i el tractament en cas d’urgència, és recomanable traduir aquest informe a la llengua del país de destí o a l’anglès. També és aconsellable portar un joc de medicaments extra a l’equipatge de mà d’una altra persona que viatge en el grup, per prevenir una possible pèrdua del propi. No s’ha d’oblidar informar-se bé sobre les noves mesures de seguretat per pujar a bord el necessari per al viatge. 4. Conèixer on acudir en cas d’una emergència mèdica. Quan s’està planificant un viatge amb nens una previsió que mai no està de més és esbrinar els serveis mèdics disponibles a la ciutat de destinació. Molts Resorts i hotels turístics solen oferir informació sobre això, només cal preguntar-ho. Obtenir anteriorment la Targeta Sanitària Europea en qualsevol dels Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), on serà emesa a l’acte. 5. És important que la persona al·lèrgica porti un braçalet d’alerta mèdica o una medalla penjada al coll que informi de les seves al·lèrgies, així com una tarja d’alerta al·lèrgica en l’idioma del país a visitar que contingui la informació necessària sobre les seves al·lèrgies.

Per a més informació: 1. Generalitat de Catalunya. Salut i vacances. http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/ html/ca/vacances/index.html 2. Ministerio de Sanidad y Consumo. La salud también viaja. http://www.msc.es/profesionales/saludPublica/ sanidadExterior/salud/home.htm 3. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Viajar con alergias y asma. http://www.aaaai.org/espanol/tips/viajar_con_ alergias_y_asma.stm 4. e-alergia.com (Laboratorios Menarini). Viajar con alergia. Dra. Victòria Cardona Dahl, metge adjunt de la Secció d’al·lèrgia Servei Medicina Interna, Hospital Vall d’Hebrón. http://www.e-rinitis.com/consejos/alergia.php

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

17


5 consells i més... Comprant menjar: llegir les etiquetes No cal desesperar-se per haver de llegir etiquetes en altres idiomes: de vegades llegir les etiquetes en castellà,català o euskara també pot ser com intentar descodificar un missatge dels extraterrestres, així que estem preparats.

Castellà Productos lacteos caseina helado leche leche de cabra

Anglès Dairy products casein ice cream milk goat milk

Francés Produits laitiers caséine glace lait lait de chèvre

leche de oveja

sheep milk

lait de brebis

leche de vaca mantequilla nata, crema

cow’s milk butter cream

nata montada proteinas de la leche queso suero de mantequilla suero, suero lacteo yogur

whipped cream

lait de vache beurre créme crème chantilly, fouettée protéines du lait

Huevo albumina clara conalbumina globulina lecitina del huevo lisozima mayonesa merengue ovo-albumina yema

Egg albumin egg white conalbumin globulin egg lecithin lysozyme mayonnaise meringue ovo-albumin egg yolk

ovo albumine jaune d’oeuf

Mariscos

Shellfish

cangrejo gamba, camarón, langostino langosta mejillones ostra pulpo

mussels oyster octopus

Com no podem abastar-ho tot, us proporcionem un petit diccionari de termes necessaris per a alèrgics a la llet, ou, marisc, peix i fruits secs en anglès i francès amb la consideració que són les llengües més universals.

Castellà

Anglès

Francés

Frutos secos

Tree nuts

Noix

almendra avellana cacahuete castaña mantequilla de cacahuete anacardo nueces nuez de Brasil nuez de macadamia nuez pecana

almond hazelnut peanut chestnut

amande noisette arachide châtaigne

peanutbutter

beurre d’arachide

cashew nut nuts Brazil nut

pecan nut

noix de cajou noix noix du brésil noix de macadamia noix de pécan

fromage babeurre, lait de beurre petit lait, lactosérum yaour

nuez

walnut

noix

Piñones,

pine nut

pignons (de pins)

pistacho salsa de maní,/ cacahuete

pistachio peanut sauce, sateh sauce

pistache sauce saté,/ d’arachide

Oeuf albumine blanc d’oeuf conalbumine globuline lécithine d’oeuf lysozyme mayonnaise

Fruits de mer

Pescado anchoa arenque atún Bacalao caballa Pez espada Esturión Lenguado Merluza Pescadilla Salmonete Mero

Poisson Anchois hareng thon Morue / cabillaud maquereaux Espadon Esturgeon Sole Merli d’Europe Merlan bleu Mulet / surmulet Mérou noir

crab

crabe

Dorada

shrimp

crevette homard, langoustine moule huîtres poulpe

Rodaballo

Fish anchovy herring tuna Cod mackerel Swordfish Sturgeon Sole European hake Blue whiting Red mullet Dusky grouper Gilthead seabream Turbot

Rape

Anglerfish

Lotte / baudroie

Sardina Salmón

Sardine Salmon

Sardine Saumon

milk protein cheese buttermilk whey yoghurt

lobster

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

macadamia nut

18

Dorade royale Turbot


5 consells i més... Menjant fora: Frases comunes

5 consells més... 1. Preparar una llista de les coses imprescindibles que s’han de portar davant de la possibilitat que no es trobin (o almenys no sense cert esforç) com cremes hidratants, sabons ,etc. 2. Informar-se dels ingredients habituals en la gastronomia del lloc per poder previndre amb antelació les menjades. 3. Disposar d’un vocabulari bàsic per llegir les etiquetes si hem de comprar a qualsevol supermercat, i també per menjar fora, amb quatre frases bàsiques que ens permetin informar o advertir de les nostres necessitats. 4. És important, sobretot si viatgem a països no europeus, considerar la seva legislació sobre etiquetatge; no estaria malament, si podem fer-nos una idea de si reflecteixen tots els ingredients o no. 5. No comprar res del que no estiguem segurs.

Eines de traducció  Food-Info.net y EFFoST: http://www.food-info.net/allergy.htm#es En aquesta pàgina ofereixen diccionaris gratis per a persones amb al·lèrgia o intolerància a aliments. Trobareu un llista de més de 200 paraules relacionades amb l’al·lèrgia en totes les llengües d’Europa, així com en altres idiomes del món.  http://www.wordreference.com. Traductor d’anglès, francès, italià i portuguès.  Universidad de Oviedo: http://www.etsimo.uniovi.es/links/ idiomas.html Pàgina recomanable que recull links amb una gran quantitat de diccionaris i traductors on-line.  http://www.reverso.net/text_ translation.asp?lang=es . Traductor anglés, francés, alemany i rus.  http://www.ircfast.com/21194/MultiTranse_ 4.3.1.htm. Traductor automàtic per a 12 idiomes (MultiTranse 4.3.1, programa de descàrrega lliure).

Us proposem unes frases breus amb que poder exposar les vostres necessitats en restaurants i hotels. Aquestes són les frases més simples per manifestar la vostra afecció i necessitats. En cada cas posareu en els buits l’al·lergògen que us afecti. Nosaltres us proporcionem, com a base, les dues llengües més comunes per a la comunicació a l’estranger.

Català  Sóc al·lèrgic a ..., i a ..., no puc menjar aliments que els continguin.  Aquest plat conté ... o ...?  Pot preparar-me algun plat que no contingui ... o ...?  Puc emmalaltir greument si el menjar conté... fins i tot en quantitats molt petites.

Anglés  I am allergic to ... and..., and can’t eat food that contains them.  Does this dish contain ...or ...?  Can you make a dish that does not contain ... or ... for me?  I can become seriously ill, even if the food contains only small amounts of ...

Francés  Je suis allergique a ... et ... Je ne peux rien manger qui en contienne.  Ce plat contient-il ... ou ...?  Pouvez-vous me préparer un plat sans... ou ...?  Je risque de graves problèmes de santé, même si le plat n’en contient qu’une petite quantité ... Esperem que aquests consells i informació us ajudin a que les vacances transcorrin per vies d’absoluta normalitat sense que hagin d’estar sotmeses a cap restricció. Montse Ariño Arpil Zorrozua

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

19


El nostre espai REPORTATGE Queralt és una nena d’11 anys, que té al·lèrgia als fruits secs, els llegums, la clara d’ou crua i és ex al·lèrgia a l’ou sencer, les maduixes i el marisc. Queralt és membre d’Immunitas Vera des de fa molt temps, la seva mare la Montse Garrigó és una activa col·laboradora de l’associació, moderadora al fòrum de la web i actualment membre de la nostra Junta Directiva. La Queralt es va presentar als Jocs Florals de la seva escola en la modalitat de reportatge amb un treball sobre l’al·lèrgia alimentària (perquè coneix molt bé el tema...). I mira tu, ha guanyat el segon premi!!!. Ens fa molta il·lusió i ens omple de goig a tots poder publicar aquest treball d’una personeta que no és una estudiosa del tema però sí que ho viu en primera persona i amb molt d’ànim, no deixeu d’ensenyar-ho als vostres nens i nenes. Hem respectat el text íntegre i les il·lustracions amb les que la Queralt va presentar el treball.

L’AL·LÈRGIA A ALIMENTS Per Queralt Castañé i Garrigó. Segon premi dels XXVIII Jocs Florals del CEIP La Roda de Terrassa (escola que inicialment fou una cooperativa de pares i mestres i des de fa uns 15 anys va passar a formar part de les escoles públiques de Terrassa).

Queralt a la cuina amb les seves amigues perillosa (com per exemple un virus), en l’aire que respirem, el menjar o les coses que toquem, reacciona fabricant un anticòs, destinat a destruir la substància estranya i protegir l’organisme en un proper contacte. Això és diu resposta immunitària. En l’al·lèrgia el cos reacciona en front una substància que normalment és tolerada, com si fos estranya. D’aquesta substància se’n diu al·lergen (atacant). Els anticossos (defensors) que intervenen s’anomenen Immunoglobulines (Ig), la M , la G i la E . Hi ha diferents tipus d’al·lèrgies:

Aliments

Introducció

Al·lèrgies domèstiques (àcars)

Al·lèrgies exteriors ( fongs, pol·len...)

M’he decidit a fer aquest treball, perquè jo, com molts altres nens pateixo aquest problema. Tinc reaccions al·lèrgiques a alguns aliments. Mica en mica he tingut la curiositat de saber què és una al·lèrgia, com és que uns nens en tenen i d’altres no, i si aquestes al·lèrgies es curen. Per fer-ho, he buscat informació a Internet i he parlat amb els metges que jo conec que tracten els nens amb al·lèrgies. També amb persones que estan treballant per què els al·lèrgics, els aliments tinguin cada dia la vida més fàcil, com són els de l’associació Immunitas Vera.

Al·lèrgies a animals

L’al·lèrgia de la que parlaré jo és l’alimentària.

Al·lèrgia als aliments L’al·lèrgia als aliments és una reacció exagerada a les proteïnes d’un aliment concret. La primera vegada que es menja, el sistema immunitari reacciona i es fabrica la IgE específica. La propera vegada que el cos entre en contacte amb l’aliment el sistema immunitari reaccionarà i es produirà l’al·lèrgia. Les al·lèrgies més freqüents en els nens són la llet de vaca, el peix, els ous, els fruits secs i les llegums, i en els adults els fruits secs, el peix i el marisc. Poden desaparèixer al fer-se gran, però algunes són per tota la vida.

AL·lergen

Què és l’al·lèrgia? Jo us puc explicar que l’al·lèrgia es una reacció que té el cos humà quan un al·lèrgic menja alguna cosa que té al·lèrgia, el seu cos es defensa i reacciona d’una manera molt estranya. Reacciona així perquè es pensa que aquell aliment és dolent pel cos i es defensa, la reacció és que et pica la llengua i tens mal de panxa i vòmit, si es respira l’aliment pots tenir asma. Tot això els metges ho diuen així: El sistema immunitari s’encarrega de diferenciar entre el que és propi i el que és estrany. Al detectar la presència d’una substància

IgE

Cal distingir entre al·lèrgia i intolerància. L’al·lèrgia provoca la reacció del sistema immune, mentre que la intolerància no provoca aquesta reacció i només dóna símptomes intestinals i es toleren petites quantitats de l’aliment a la dieta, mentre que en l’al·lèrgia no es tolera ni una traça.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 20


El nostre espai Símptomes de l’al·lèrgia als aliments Hi ha molts símptomes, que poden anar de molt lleus fins a molt greus com el xoc anafilàctic que pot fins arribar a la mort. • Símptoma de l’al·lèrgia oral : és la manifestació més freqüent. • picor a la boca i al paladar. • Problemes cutanis com urticària i angiodema (inflor de llavis, parpelles etc..) I dermatitis. • Símptomes digestius com vòmits, diarrees. • Símptomes respiratoris: esternuts, rinitis, mucositat, conjuntivitis , asma i edema de glotis (inflor del coll) que és el més greu.

Diagnòstic de l’al·lèrgia alimentària. El diagnòstic es basa en la història clínica, que és tot el que li ha passat a aquella persona fins ara, quan menja un aliment. Per a dir que hi ha al·lèrgia, el temps entre que menges un aliment i la reacció ha de ser curt. Quan es sospita que es té una al·lèrgia a un aliment cal anar a l’al·lergòleg que farà proves diagnòstiques d’al·lèrgia.

Les proves que es fan són: Proves cutànies: et posen unes gotetes on hi ha la proteïna de l’aliment concret i després et fan rascades on hi ha la gota per què penetri dins la pell, cal esperar una estona i després mesuren si hi ha reacció.

Anàlisi de sang per mesurar la IgE : et fan una extracció de sang i mesuren si hi ha els anticossos concrets en front un aliment determinat. Proves de tolerància/provocació: a la consulta del metge o ingressat a l’hospital donen per menjar l’aliment i mesuren la reacció que fa.

Tractament de l’al·lèrgia alimentària: L’únic tractament que existeix és evitar menjar els aliments que produeixen l’al·lèrgia fins tot també els derivats o productes que en continguin encara que sigui en quantitats molt petites. Si algú té al·lèrgia a molts aliments cal l’ajut d’un especialista en nutrició. Per tal d’entendre millor el que explico abans, vaig fer unes entrevistes a alguns metges que tenen relació amb les al·lèrgies, i també a unes persones que preocupades per la poca atenció dels nens al·lèrgics van decidir crear una associació per ajudarlos. A més també a una nena de 7 anys al·lèrgica.

Entrevistes Dra. Sílvia Vallejo. Pediatre des de fa 35 anys. 1. Que et fa pensar que un nen teu té al·lèrgia?. Problemes de pell, exantemes, picor, urticàries, dificultat respiratòria amb xiulets 2. Veus molts nens amb al·lèrgies alimentàries?. No 3. A quina edat és més freqüent que comencin les al·lèrgies?. A la primera infància 4. Quines són les al·lèrgies més freqüents?. Fruits secs, ou, fruites, (alimentàries). Àcars, pels, gat/gos, plantes. 5. Des que vas començar fins ara creus que les al·lèrgies han anat en augment?. Si. 6. Si et sembla que han augmentat, per quina raó creus tu que pot ser?. Canvis en la qualitat de vida, habitacions tancades i climatitzades, animals domèstics. 7. Quan tens un nen o nena amb al·lèrgies que fas?. Estudiar l’al·lergen, evitar-lo i tractament simptomàtic. 8. Sempre cal anar al al·lergòleg?. Quasi sempre.

Dra. Alícia Miranda, pediatre i pneumòleg des de fa 13 anys. 1. Per què els pneumòlegs tracteu també a persones amb al·lèrgia, a més dels al·lergòlegs?. Perquè l’al·lèrgia pot afectar a diferents llocs del tracte respiratori i un de molt important és el pulmó, on s’anomena asma. L’asma és bàsicament una inflamació dels bronquis de causa al·lèrgica. Per tant, tots dos especialistes podem tractar-lo. En cas d’al·lèrgia alimentaria o medicamentosa ho fan els al·lergòlegs i en cas de malalties del pulmó no al·lèrgiques ho fan els pneumòlegs 2. Les al·lèrgies sempre provoquen problemes respiratoris?. Quins són els més freqüents?. No sempre. Poden provocar problemes a la pell (èczema atòpica), als ulls (conjuntivitis), al nas (rinitis o sinusitis al·lèrgica) o al pulmó (asma). Poden anar junts o separats, o afectar la mateixa persona en diferents moments de la seva vida. 3. Quin tipus d’al·lèrgia provoca més problemes respiratoris?. Els que anomenem al·lèrgens inhalants (és a dir, que estan en suspensió a l’aire i que entren directament al tracte respiratori inflamant la mucosa (àcars de la pols, caspa de gat o gos, pol·len de gramínies i algun fong que prolifera amb la humitat). 4. Els nens que tenen asma poden fer esport? Quin és el més aconsellable?. I tant ! No només poden sinó que n’han de fer per mantenir una bona funció pulmonar. L’esport que toleren millor en general és la natació (perquè l’aire allí és més humit i calent. Només cal que no siguin al·lèrgics a la humitat i que no s’hagi posat clor a la piscina just abans d’entrar-hi ells). Els esports d’equip, on corren i s’aturen quan volen també van bé. El més difícil d’aguantar és l’atletisme (sobretot a l’hivern amb l’aire fred i sec). Hi ha molts esportistes d’èlit que són asmàtics. 5. Per què quan estic nerviosa a vegades em costa respirar encara que no tingui una reacció al·lèrgica?. Perquè els nervis influeixen en tot el cos. Se’ns dispara el cor i ens va més ràpid i de vegades, en els asmàtics, poden provocar una veritable crisi d’asma. 6. Hi ha nens que no són al·lèrgics i tenen asma?. Sí, hi ha nens amb asma on no som capaços de demostrar cap al·lergen concret. A més n’hi ha que pateixen asma provocat únicament per l’exercici, que és un tipus d’asma no al·lèrgic.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1

21


El nostre espai Dra. Lucia Rodríguez, Pediatre i al·lergòleg des de fa 4 anys. 1. A la teva consulta veus nens amb diferents al·lèrgies, quines són les més freqüents? L’al·lèrgia respiratòria 2. Quines són les manifestacions més freqüents de l’al·lèrgia? Rinitis, asma, urticària amb aliments. 3. A quina edat comencen a aparèixer les al·lèrgies? No hi ha una edat concreta. Existeix el que s’anomena “marxa atòpica”: dermatitis atòpica en lactants, al·lèrgia alimentària en lactants (llet, després ou), bronquitis de repetició en nens de 1-3 anys, rinitis en nens > 4 anys, asma en els més grans. No tots ho fan tot, però l’al·lèrgia si és alimentària comença en els lactants, la respiratòria pot començar els primers anys de vida i d’aquests alguns són asmàtics després i altres, no. També hi ha asmàtics que comencen als 5-7 anys. 4. Quines al·lèrgies donen més problemes les ambientals o les alimentàries? Clàssicament les ambientals, però les alimentàries estan augmentant força. 5. Des que vas començar fins ara creus que les al·lèrgies han anat en augment? No tinc prou perspectiva cronològica, però sí que han augmentat en els darrers 10-20 anys. 6. Si et sembla que han augmentat, per quina raó creus tu que pot ser? No ho sé. Ni els experts es posen d’acord. La teoria higienista diu que, amb tanta higiene, la immunitat ja no ha de lluitar tant contra les infeccions i es desvia cap a l’al·lèrgia, però darrerament no està tan clar. També parlen de contaminació, aliments amb conservants... No se sap massa!! El que sí que està clar es que la dermatitis en molts casos va pitjor per un excés de banys i sabons. 7. Creus que algun dia es podran curar les al·lèrgies als aliments? Espero que sí. De moment n’hi ha moltes que es curen perquè el sistema madura, sobre tot a la llet i l’ ou. Però tenir un tractament farmacològic que les curi, de moment queda lluny! 8. Els nens que tenen al·lèrgia als aliments s’enfaden quan els dius que no poden menjar alguna cosa? No, acostumen a ser nens molt responsables i conscients. Tenen una certa frustració inicial, però conviuen bé amb el problema, la majoria fan vida totalment normal. 9. Qui s’ho pren més malament els pares o els nens? Al principi no és fàcil prendreu-s’ho bé, però la majoria de la gent ho accepta, s’informa i fan força bé la dieta.

De les entrevistes als metges podem concloure que les al·lèrgies més freqüents són les respiratòries, que sovint comença en els nens petits. Cada vegada hi ha més persones amb al·lèrgia i no se sap ben bé perquè, i que de moment no hi ha medicaments per curar-la. Molts nens amb al·lèrgia tenen problemes d’asma, a més d’altres símptomes, i que és bo que aquets nens facin esport i que el millor és la natació. També és important saber que les persones amb asma poden tenir crisis quan es posen nervioses.

Marina La Marina és una nena de set anys al·lèrgica a les proteïnes de la llet de vaca, de l’ou i d’alguns fruits secs. Com tots els nens al·lèrgics hi ha moltes coses que no pot menjar. 1. A tu Marina, que és el que et molesta més de la teva al·lèrgia? Que els companys em pregunten sempre a què soc al·lèrgica i si soc al·lèrgica a les mandarines, les pomes... no pensen, clar, una mandarina no té llet de vaca i saben que és una fruita. 2. Saps ben bé el que no et cal menjar, o sempre necessites el pare o la mare al teu costat? Sí que ho sé, no puc menjar res que tingui llet de vaca, ou i fruits secs i també sé d’algunes marques que puc menjar perquè m’ho diu la mama. 3. Quan algú et dóna alguna cosa que no pots menjar que penses? Penso que no se n’assabenten de res. 4. Què és el que et fa més ràbia no poder menjar? Res. 5. Els nens del teu voltant t’entenen i et cuiden? Sí, em cuiden 6. A part de les coses dolentes que té ser al·lèrgic, segur que també hi trobes alguna cosa bona, Que et sembla que pots treure de bo de ser al·lèrgic? Puc conèixer més gent i descobrir menjars més bons.

Fernando Jaime i Montse Ariño El Fernando i la Montse han estat els impulsors d’una associació anomenada Immunitas Vera que dóna suport als nens amb al·lèrgia alimentaria i a les seves famílies. En Fernando n’és el president i la Montse la veu amiga que quan truques et contesta i et dóna suport, i fa moltes i moltes altres feines a més de la revista de l’associació. 1. Per què vareu pensar en fer aquesta associació? Quan la nostra nena de sis mesos va ser diagnosticada d’al·lèrgia a la llet de vaca, varem passar dos anys sense saber, sense informació clara, sense cap visita a l’al·lergòleg (a la nostra ciutat no en varem tenir fins dos anys després) i sense conèixer a ningú més que es trobés com nosaltres. Després d’un ingrés a l’hospital on la nostra nena va estar greu i veient que ni metges ni infermeres ni ningú sabia que fer amb ella... Varem decidir demanar l’alta voluntària, marxar de l’hospital i mentre sortíem per la porta repetíem... ”això no li ha de passar a ningú més a ningú més!!!”. L’any 2002 a Catalunya no hi havia cap associació d’al·lèrgics a aliments... així que varem començar a penjar cartells arreu de la nostra comarca amb la idea de trobar ni que fos una família com nosaltres: el 20 de setembre de 2002 ens varem trobar 34 famílies del Baix Ebre i el Montsià amb el pediatre de la Marina que ens va ajudar molt en els primers passos i ens va ajudar a començar. El desconeixement era tan gran i tan gran la solitud que fins i tot es van associar celíacs (intolerants al gluten).

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 22


El nostre espai 2. Com és que veu pensar en anomenar-la Immunitas vera? Els al·lèrgics tenim un sistema immunològic “equivocat” que va per on ell vol declarant la guerra a substàncies que són inofensives per la majoria de persones. Immunitas és una paraula d’origen romà que vol dir “que no fa mal” , Vera vol dir “de veritat”, això expressa el nostre desig: tenir un sistema immunitari de veritat. Perquè no “som al·lèrgics” sinó que “tenim al·lèrgia” varem defugir d’altres denominacions més típiques d’associacions de pacients com la nostra. Com les paraules tenen tanta força som el que desitgem i s’ha d’aconseguir. 3. Penseu què la gent que té al·lèrgies es troba una mica sola? Per què? Sí. Es troba sola, incompresa i bastant perduda encara que amb poc temps ha millorat molt la rapidesa amb els diagnòstics i l’atenció sanitària, però un cop els pares i mares surten de la consulta amb una llista d’aliments que el seu fill/a no pot menjar, és quan comença l’Odissea diària: el al·lèrgens estan per tot arreu ( Què comprar? Què menjar? Què li passa al meu fill/a si sempre te diarrea o per què no millora la pell? Per què sempre té bronquitis?... Etc.) encara que el pitjor de portar és la incomprensió i el desconeixement de la societat en general, començant per la pròpia família que en un principi es creuen que tot son manies. Les nostres relacions socials passen sempre pel menjar... què fas si el teu fill/a no pot menjar gairebé res? Un cercle difícil de portar i que s’amplia quan el teu fill/a es fa gran i ha de sortir de la teva protecció i per exemple començar l’escola. 4. Sé que en aquesta associació hi ha gent que fa feina que és de molts diferents llocs de Catalunya, com us veu conèixer per treballar junts? Varem començar com una entitat “comarcal”, però la necessitat de suport per la gent era tan gran fa quatre anys que als tres mesos ja teníem socis d’arreu Catalunya (avui ja en tenim d’arreu l’Estat), i poc a poc som una xarxa a Catalunya. La gent s’ho contava a les consultes dels hospitals, els metges ens recomanàvem, les noticies a la premsa, poc a poc ens hem conegut. Però el que millor ha funcionat ha estat “el boca o orella”. 5. En que creieu que cal més ajuda pels nens amb al·lèrgia alimentària? Primer que res en ajudar a les seves famílies a fer les primeres passes i superar la por i l’angoixa per intentar “normalitzar” la seva situació. Després a l’hora d’arribar a l’escola, on es pateixen situacions fora del control dels pares i mares i on cal molt d’esforç per a que els mestres entenguin què els hi estan contant i per què. El nens al·lèrgics alimentaris són persones sanes i això és imprescindible que s’entengui sempre així, no se’ls ha de negar fer les activitats, no se’ls ha de fer fora dels menjadors escolars, ni cap altra discriminació i aquestes situacions passen actualment a Catalunya, així que creiem que és a l’escola on necessiten més ajuda i on més ha de treballar Immunitas Vera Desprès hi ha altres temes com l’hospital (les dietes) o les ajudes (no n’hi ha) o l’etiquetatge correcte (no es pot confiar) dels aliments, però potser a nivell personal el que necessiten els infants amb al·lèrgia alimentària és saber-se estimats i que poden ser persones autònomes amb una vida normal i corrent, sotmesa a un control d’allò que mengen, i que mai en la vida s’han de sentir marginats o caricaturitzats o exclosos de res... 6. De tot el que feu, que creieu que ajuda més a les famílies amb al·lèrgics? Els ajuda molt no sentir-se sols. Nosaltres com a persones compromeses amb una associació treballem a nivell col·lectiu i tot el que es fa és pel col·lectiu, però sabem que les persones que es dirigeixen a Immunitas Vera busquen un ajut immediat, per al dia a dia, i el que més demanen són llistes d’aliments “segurs”. Tots els anys editem un dossier amb la informació que hem demanat als fabricants per saber si podem consumir els seus productes.

7. Si poguéssiu fer una carta als reis què demanaríeu per als nens al·lèrgics? Demanaríem que desaparegués l’al·lèrgia als aliments i si es demanar massa... que no continués augmentant cada dia el nombre de nens afectats. Demanaríem que s’investigués més i que poguéssim tenir vacunes pels al·lèrgens més comuns i que afecten més als nens. Demanaríem que els qui prenen decisions polítiques tinguessin en compte als nostres nens i nenes per fer-los la vida més fàcil. Demanaríem carbó per als fabricants d’aliments i una setmaneta o dos amb al·lèrgia a aliments, així sabrien com ets sents quan una etiqueta diu mentides. Demanaríem per als nens i nens festes i més festes sense menjar, on la festa fos el plaer de compartir amb els altres només la seva alegria.

La Montse i el Fernando es van trobar sols quan la Marina va ser diagnosticada d’al·lèrgia i van decidir buscar gent amb el mateix problema per poder ajudar-se junts. També diuen que encara és difícil que la gent entengui les al·lèrgies als aliments, fins i tot dins la mateixa família. A l’associació hi ha gent de tot Catalunya que treballa conjuntament. Al final diuen que demanarien als polítics, científics i fabricants d’aliments que entre tots els ajudin una mica més, buscant vacunes, i escrivint bé les etiquetes dels aliments. La Marina ens explica que no té cap problema i que és molt feliç tot i tenint al·lèrgia a algun aliment.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 23

Queralt Castané


El nostre espai Carta de Eva Sóc Eva Garcia, mare de Marc Llobregat, APLV i membre del GT d’Immunitas Vera des d’octubre del 2006 i socis de l’associació des del 2004.

Sempre he volgut fer alguna cosa pel nostre col·lectiu, ajudar a l’associació en el que pogués. Però jo pensava que no podia fer res, doncs, creia que no tenia capacitat per poder fer tot el que fa aquesta gran gent, com anar a reunir-se amb els senyors d’educació i la gent del govern per demanar i demanar tantes coses que els hi manquen els afectats per l’al·lèrgia alimentaria i al làtex. De ben tros estava equivocada. Sí que puc ajudar. Estirant del carro hi ha gent com tu i com jo, que sense ser metges, ni personal sanitari, ni polítics, ni advocats, fan el que poden per aconseguir millores, i fins i tot, drets que fins ara no en teníem, com és el protocol d’educació. Són poques les persones, i sempre les mateixes, que han de reunir-se i tornar a reunir-se(les coses de palacio van despacio)per poder anar perfilant el que necessitem. Aquestes

Carta de Iratxe Andoni actualmente tiene casi cuatro años, le diagnosticaron su alergia a la proteína de la leche de vaca a los tres meses al introducir su primer biberón. Sí que es cierto que la vida en una familia en la cual algún miembro padece alergia alimentaria no es como la del resto y no me refiero tan sólo al coste económico que eso supone, me refiero a estar alerta como estamos las 24h al día. Aún así tenemos nuestros pequeños y grandes sustos, nuestras alegrías y nuestras penas, nuestros logros y nuestras decepciones. Yo me quedo con los logros y las alegrías, y no son tan sólo esos momentos en los que los resultados de la alergia de nuestros hijos bajan, sino esos pequeños momentos que todos hemos vivido esos pequeños logros que hacen que nuestros hijos se encuentren integrados y cómodos en su vida diaria. De todos ellos yo me quedo con dos que tengo grabados en la memoria, uno de ellos es el primer día que conseguimos comer todos lo mismo fuera de casa, y el otro el día que hizo un pastel con sus compañeros de clase. La cara que puso esos dos días me llenaron de satisfacción y de orgullo. Nuestra primera comida fuera de casa en la que todos comimos lo mismo fue en una sidrería. Tenían dos menús pedimos los dos para repartir, uno de ellos llevaba croquetas que era lo único que contenía leche, pero la camarera nos aseguró que usaban una freidora aparte para ellas, y que el resto de platos estaban libres de leche y de trazas. Andoni comió de todo y en cantidad, es un buen comedor y a la hora de probar cosas nuevas más. A pesar de que le habíamos dicho que podía comer de todo, cada vez que nos traían otro plato el nos preguntaba y cuando le respondíamos que sí mostraba su sonrisa y una expresión que no se puede olvidar. Pero claro llegaron las croquetas y ¡qué indignación! ¡cómo era posible que las hicieran con leche de la

persones són pares i mares que tenen les seves obligacions i responsabilitats de família i feina, com tu i com jo, i no és fàcil dia rere dia, any rere any, tornar a demanar a la feina festa per poder anar a reunions per temes de l’associació. No et poden estar donant tants dies una vegada i un altra. És per això, que sempre es pot ajudar, jo mateixa pensant que no podia fer res, doncs, de moment he assistit a una reunió que va haver amb polítics per determinar què és el què s’ha portat a terme pel govern de les nostres peticions que s’han fet amb anterioritat, també he col·laborat i faig el seu seguiment enviant escrits a programes claus perquè puguin fer una emissió sobre el nostre col·lectiu, també he traduït alguns documents al qual contenien informació sobre al·lèrgia. Són petites coses que sumades amb les que fan altres, és el què fa rutllar una associació. I així, formant part del GT, vaig fent el que puc, ajudant al nostre col·lectiu, i si vosaltres també voleu aportar de la vostra part aquest granet de sorra, us convido a formar part del GT, que segur també podreu fer una gran tasca, per petita que sigui. Eva Garcia

que él no puede! Estaba enfadado, comer de todo menos eso le sentó fatal. Pero ya nos dijo que el próximo día le llevábamos nosotros la leche, para que las hicieran con ella y así comer también de eso. Pasamos un día inolvidable, Andoni estaba encantado y nosotros más. La otra ocasión en que le vi muy orgulloso fue no hace mucho. A la profesora de Andoni se le ocurrió la idea de hacer un bizcocho con los niños para hacer un taller de cocina. Me preguntó qué me parecía y qué bizcocho comprado puede comer el niño, el chocolate, la mermelada... ¡Mal empezamos¡ fue lo que pensé, pero claro como le íbamos a dejar a los niños sin actividad; pues nada manos a la obra, le hice un bizcocho bien grande para que pudiesen comer todos, le compré la mermelada y el chocolate. Y al día siguiente, el gran día, Andoni no decía nada pero estaba nervioso supongo que por saber que les parecería el bizcocho a sus amiguitos, la experiencia fue perfecta, eso me dijo la profesora, aunque no hubiese sido necesario que me dijese nada. ¡Andoni salía con una cara! Estaba contentísimo, a sus amiguitos les encantaba el bizcocho que él comía y no sólo a ellos, lo que había sobrado se lo habían comido los profesores y todos le decían que estaba muy bueno, con lo cual él estaba encantado y yo, de verle tan contento, pues más. Y estos momentos junto con otros muchos, son los que algunas veces recuerdo cuando parece que nos vamos a dar por vencidos, cuando la alergia se estanca y ni sube ni baja, cuando un pequeño descuido nos hace retroceder; es ahí cuando recuerdo la cara de mi hijo y todo lo demás parece que ya importa menos y lo que de nuevo me llena son las ganas de seguir y de no darme por vencida, de hacer todo lo que esté en mi mano para que instituciones, fabricantes…y cualquiera que pueda ayudar, lo haga y sepa que nosotros junto con nuestros hijos estamos ahí. Aún queda mucho por hacer pero hemos avanzado y entre todos lo seguiremos haciendo. Iratxe Lanzagorta

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 24


Cuina Amb aquest número arriben noves col·laboracions per a l’espai de cuina, les receptes, els suggeriments, les fotos dels nens a taula ens omplin de goig a tots i segur que ajuden a engrescar als qui no saben si sortirà bé... Allò important es saber que per poc que aconseguim, en aquest cas cuinant, sempre és un gran pas per a “normalitzar” la vida familiar. De cop la cuina es torna un espai -on potser no ens agradava passar l’estona- que ha de resoldre moltes de les situacions que ens trobarem dia a dia i que hem de veure en positiu com una cosa més que aprendrem mentrestant vivim l’al·lèrgia a aliments. No deixeu de compartir-ho amb els nens, us ho agrairan, molts cops es més una qüestió d’imaginació i de ganes que no pas de saber o no saber cuinar. A les següents pàgines us encoratgem a fer a casa la coca de Sant Joan, amb una recepta que ens ha enviat Montse Garcia, també trobareu receptes per fer croasans i donuts que ens ha enviat Lupe Moreno i per últim dos receptes de sorbets per a preparar l’estiu.

Cuina i tradició Les coques i la festa

La coca és el pa mudat per a la festa, amb ingredients tan bàsics com la farina, ous i sucre, és la protagonista de no pocs rituals festius que, més enllà del seu consum com a menjar, li atorguen un paper simbòlic important. Antigament la coca es pastava a casa, era de forma circular amb un forat al mig i amb decoració de pinyons i confitures. Avui en dia, la mida estàndard sol ser canònica, o sigui que fa el doble de llarg que d’ample. Actualment els pastissers ofereixen una gran varietat de coques que combinen diferents guarniments. Avesats com estem a inventar i buscar solucions pels nostres petits i grans també podem celebrar amb la típica coca la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 al 24 de juny, la més curta de l’any, quan celebrem el solstici d’estiu, nit màgica com cap altra que marca l’inici de totes les festes estivals. La revetlla de Sant Joan és nit de fogueres, conjurs, bruixes i coques, és una festa marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador, en cap cas ha de ser un impediment l’al·lèrgia a aliments/làtex per tenir una festa com cal. Un cop més hem intentat trobar la millor alternativa per a l’època de l’any on estem, aquí trobareu una recepta per a fer coca, que podeu adaptar segons les al·lèrgies que tingueu a la família, dolça o salada, al vostre gust i com més convingui, tot desitjant-vos que passeu una bona revetlla i un bon estiu. Montse Ariño

Coca de Sant Joan Ingredients: Escumejat:  30 grams de llevat fresc  1 cullerada de sucre  2 cullerades de farina  1/2 tassa de la beguda vegetal escollida Massa:  350 g de farina  70 g de sucre (40 + 30)  30g de margarina vegetal autoritzada  Suc d’una taronja mitjana  ½ cullerada petita de sal  Ratlladura de mitja llimona  Ratlladura de mitja taronja  100 ml de beguda vegetal (arròs, soja, avena)  30g de llevat fresc  1 cullerada sopera d’aigua de flor de taronger  100g de fruites confitades (cireres, taronja, etc.) Elaboració: Escumejat: Posar el llevat en un recipient petit juntament amb el sucre i dos cullerades de farina. Afegir la beguda escollida (ha d’estar tèbia), batre fins tenir barrejats tots els ingredients. Deixar tapat amb un drap fi en un lloc temperat fins que dupliqui el seu volum. Fer un volcà sobre el marbre de la cuina amb la farina tamisada. Afegir al centre del volcà la resta d’ingredients: la margarina fosa, el suc de taronja, les ratlladures de llimona i taronja, l’aigua de flor de taronger, una part de sucre, la sal i l’escumejat. Barrejar bé tots els ingredients, amassant donant-li petits cops per a que resulti més fina. Fer una bola i posar-la en un recipient ampli i lleugerament enfarinat. Cobrir amb un drap i deixar-la reposar duran mitja hora. Mentrestant untar amb oli o mantega una llauna de forn. Un cop passat el temps de repòs dividir la massa en dues porcions per a fer una coca farcida. Espolsar el marbre amb farina, estirar la massa amb el corró donant-li la forma típica de coca. Col·locar a la llauna i repartir el farciment que pot ser una crema ( Veure el “Pequeño Recetario Doméstico” ImmunitasVera-Elikalte, pág.34.), cabell d’àngel, xocolata, etc. Estirar amb el corró l’altra meitat de massa i posar-la a sobre per tancar la coca, deixar-la reposar durant 45 minuts tapada amb un drap humit. Passat aquest temps pintar la coca amb margarina desfeta i decorar-la amb les fruites confitades i sucre llustre. Posar la coca al forn, prèviament escalfat, durant uns 30 minuts a 170 ºC fins que estigui daurada. Montse Garcia

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 25


Cuina MASSA PER A DONUTS I CROASANS Ingredients:  50 g de mantega  500 g de farina  60 g de sucre  1 culleradeta de cafè de sal  80 ml d’aigua  160 ml de llet  2,5 culleradetes de cafè de llevat de pa Barrejar tots els ingredients fins a aconseguir una massa fina, i dividir-la en dues parts. Elaboració dels donuts: Amb una de les meitats fer boles atapeïdes, amb el dit fer un forat en el centre i deixar reposar uns 20 minuts. Escalfar l’oli i fregir dues o tres peces cada cop, per a mantenir la temperatura de l’oli, durant 2 o 3 minuts. Retirar deixar-los en un plat amb paper absorbent per extreure l’exès d’oli. Un cop perdin la temperatura, arrebossar amb sucre granulat o amb sucre glasé. Elaboració dels croasants: Amb l’altra meitat estendre la massa amb un corró i fer una capa molt fina en forma de quadrat. Doblegar un extrem a la meitat d’aquesta i fer el mateix amb l’altre. Repetir un parell de vegades l’operació de doblegar. Tallar la massa en triangles i enrotllar per a donar forma al croasan. Abans d’enrotllar el croasan es pot farcir amb un trocet de xocolata, pernil dolç… etc.. Deixar reposar entre 1’30 i 2 h. Pintar els croasan abans de fornejar. Fornejar fins que estiguin dauradets. Ingredients per a pintar:  3 tasses de cafè d’aigua  2 tasses de cafè de sucre  1 culleradeta de cafè, de mel Deixar bullir els ingredients i apagar de seguida, queda com si fos un xarop. PD: Espero que us agradi. Els primers que feu no surten molt bé, però no us desanimeu i torneu-ho a intentar que cada cop us sortiran millor. Lupe Moreno

Pastís de xocolata de Lupe Moreno

Donuts de Lupe Moreno

Orxata d’Arròs Ingredients: • 2 tasses d’arròs • 1 cullerada de mel o sucre moreno al gust • 1 pal de canyella • 1 escorça de llimona • Vainilla al gust (opcional) • 1 litre d’aigua, es pot fer també amb la beguda de soja Preparació: Netejar i rentar l’arròs. Bullir l’aigua amb el pal de canyella i l’escorça de llimona durant 15 minuts. Apagar el foc i afegir l’arròs. Deixar-lo en remull dos hores. Passar tota la barreja a una batedora i triturar. Colar amb un drap fi o un colador la barreja resultant. Afegir la mel o sucre moreno. Servir ben fred.

Sorbet de meló i menta Ingredients: • 500 g de polpa de meló • 1/2 tassa de fulles de menta (convé tallar les fulles amb tisora) • 150 g de sucre • 150 cc. d’aigua Preparació: Preparar un almívar amb el sucre i l’aigua, deixant bullir uns 5 minuts. Retirar del foc i afegir la polpa de meló reduïda a puré i la menta picada. Deixar refredar. Desar al congelador fins que es congeli parcialment (1 i 1/2 hora aproximadament) Batre’l (amb la batedora) i tornar a posar al congelador Repetir cada 15 minuts fins que estigui bé congelat (2 hores aproximadament). Servir en capes congelades i decorar amb fulles de menta fresca. Encara que el sorbet queda perfecte fet en una gelatera, també es pot obtenir un bon resultat a mà, si se li dedica temps. Tenir en compte que perquè quedi bé homogeni, cal trencar els cristalls de gel que es produeixen durant la congelació. Com més es bat, més suau queda.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 26


Lectura per a tots EN DINO DORM A CASA D’UN AMIC Autor: JANE CLARKE ISBN: 8478716456 Editorial: RBA LA MAGRANA INFANTIL Sinopsis: Un amic ha convidat en Dino a dormir a casa seva divendres. En Dino està impacient. Veuran El festí dels Terrorisaures i menjaran crispetes de falguera... Però hi ha un problema: en Dino es fa pipí al llit. Podrà aconseguir que aquest divendres no se li escapi? Un conte meravellós i tranquil·litzador per als petits que han d’anar a dormir a casa dels seus amics per primera vegada. LA CLARA I LA ASHA Autor: Eric Rohmann Editorial: Juventud ISBN: 84-261-3548 Edat: A partir de 4 anys. Sinopsis: La Clara és una nena que té molts amics i molta imaginació. Asha és un amic imaginari amb qui comparteix les seves activitats diàries, els seus jocs... A l’hora d’anar a dormir, la Clara sempre troba alguna altra cosa per fer. Però, és culpa seva si té tants amics? Un conte sobre l’amistat i el poder de la imaginació. L’AGUSTINA ES MUDA AL POL NORD Autor: Mélanie Watt Editorial: Juventud ISBN: 842613579X Edat: A partir de 5 anys Sinopsis: L’Agustina viu al Pol Sud i se li fa molt difícil quan ha d’anarse’n a viure al Pol Nord amb la seva família. Troba a faltar la seva habitació de sempre, els seus amics i, sobretot, l’àvia i l’avi. I quan arriba l’hora d’anar a la seva nova escola, a l’Agustina li entren calfreds de por. Però amb l’ajuda d’uns quants llapis de colors i una mica d’inspiració d’en Picasso, la nostra tímida pingüineta artista descobreix la manera de trencar el gel amb els seus companys de classe i aviat se sent com a casa, a l’altra punta de món. Un conte per parlar d’emigració i integració

CUANDO ERA NIÑA SOÑABA... i CUANDO ERA NIÑO SOÑABA...” DOS LLIBRES INFANTILS IL·LUSTRATS PER MARK LUDY Aquesta sèrie de dos llibres infantils publicats per l’editorial EDAF tenen en comú, a banda d’altres coses, que han estat il·lustrats per Mark Ludy, amb una tècnica de treball curiosa, primer dibuixa amb un boli BIC després ho escaneja i incorpora a un programa d’ordinador que processa els gràfics, per finalment colorejar-los. No deixeu de visitar la seva plana web on explica el mètode de treball que utilitza i on podreu gaudir de les seves màgiques il·lustracions: www.loodles.com

SIETE VECES GATO Autor: Luciani, Domenica Editorial: Salamandra ISBN: 84-7888-948-8 Edat: 8 a 14 anys Aquesta divertida novel·la de Domenica Luciani és també una revisió de set importants períodes de la història universal, vistos a través de la mirada sàvia i desenfadada de Bigoti de Lluna, un gat molt especial Tolerat en la terra dels etruscs, perseguit en l’Edat Mitjana, o novament acaronat en la Rússia dels zars, aquest gat -que narra les seves aventures en primera personaes passeja per la ganduleria i el perill, sempre acompanyat de l’home.

CUANDO ERA NIÑO SOÑABA… Autors: Marg. Baker, Justin Mattot. Editorial Edaf. ISBN: 84-414-1801-2 CUANDO ERA NIÑA SOÑABA… Autors: Marg. Baker i Justin Mattot Editorial Edaf. ISBN: 84-414-1800-4 Pensar somiant, imaginant situacions arriscades, missions impossibles, treballs estranys... Una nena somiava que era professora i feia classes i que a un dels seus alumnes li concedia el Premi Nobel..., Un nen somiava que vivia en un arbre robust amb banyera i tot, que trobava un tresor on l’arc de Sant Martí... Llibres per a observar, llibres per a somiar que, finalment, és el millor aliment de l’ànima.

GUÍA ESENCIAL PARA VIAJAR CON NIÑOS POR ESPAÑA Autors: Pilar Alonso i Alberto Gil Il·lustrador: Pablo Amargo Editorial: Everest ISBN: 84-241-3446-4 Sinopsi: totes les claus per a convertir un viatge amb nens en una experiència inoblidable. Una guia que estimula la fantasia dels petits i sorprèn als adults duent-los a escenaris de llegenda. Inclou centenars de pistes per a treure el major partit als itineraris, gaudir de trajectes divertits, llocs fantàstics, parc temàtics i paratges naturals evocadors.

UNA NUTRICIÓN MÁGICA. CATALINA Y EL HADA DE LOS ESPEJOS Autor: Martínez-Burgos , Rosy Il·lustrador: Ruano , Sara Editorial: Everest ISBN: 8424113339 Edat: A partir de 8 anys Sinopsi: Neerdisse, el majordom encarregat de marcar els temps del consell explica a la reina que un dels seus petits rebesnéts (són éssers que viuen milions d’anys) ha caigut a la Terra, on corre el perill de desintegrar-se en pol·len si un fada no ho rescata. La reina encarrega aquesta missió al fada dels Miralls. Per a això localitzen el punt exacte on ha anat a parar el petit ésser, que és prop de la casa de Catalina. Amb els seus poders especials, les fades poden veure a Catalina menjant un esmorzar poc sa… Fantasia i nutrició combinades en una divertida i imaginativa història.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 27

OTRA MANERA DE VIVIR Autors: Jane Goodall Editorial: LUMEN Col·lecció: Assaig ISBN: 84-264-1593-6 Famosa pels seus estudis del món dels primats i pels seus molts assajos sobre el comportament animal, Jane Goodall fa un alt en el camí per a escriure un llibre que denuncia les grans multinacionals dedicades a l’alimentació i ens proporciona uns consells pràctics per a reeducar el nostre cos. L’autora proposa una «revolució civil» dictada pel sentit comú, el respecte a la naturalesa i la cura de les necessitats reals del nostre cos són els temes que el vertebren Otra manera de vivir, començant pels gestos que ens acompanyen en la vida quotidiana: Amb paraules clares i contundents, Goodall ens recorda el que hauríem de saber: la Terra és cosa de tots.


Racó del conte Els contes són una manifestació de les nostres pors, de la nostra forma d’enfrontarnos a la realitat i fins i tot de transmetre la saviesa tradicional dels pobles. El seu ús educatiu és habitual, i abunden en els nostres dies col·leccions senceres dedicades a formar als nens i nenes en bons hàbits de conducta, o a mostrar-los com afrontar situacions noves com la separació familiar o la mort.

Cuenta cuentos Cuenta un cuento, cuenta dos de Caperucita y el lobo feroz. Cuenta tres, cuenta cuatro de las botas que tenía un gato. Cuenta, cinco, cuenta seis sobre los trajes de un rey. Cuenta siete, cuenta ocho

En aquest context ens hem plantejat que un conte pot ser també un mitjà per comunicar els rudiments bàsics de la conducta que s’ha d’observar amb els afectats per al·lèrgia. Un conte dedicat tant a pares i mares com als nens que han de participar en la seva pròpia cura i que continua la sèrie iniciada el passat número d’Al·lèrgia.info amb el conte “La Princesa i l’al·lèrgia”...

de la nariz de Pinocho. Cuenta nueve, cuenta diez y cuéntalos otra vez.

El lobo, la abuelita y botitas rojas Para Amama y Maddi, mis heroínas

H

abía una vez una niña que tenía una abuelita fantástica. Las dos se parecían mucho: tenían una delicada piel de porcelana, ojos azules y pelo rubio, aunque el de la abuelita se había vuelto blanco, un cabello blanco por cada nueva pizca de sabiduría adquirida en la vida. También tenían en común algo más peculiar, la niña era alérgica al pescado y la abuelita tenía que huir de ácaros y olivos. Por eso, se había ido a vivir al bosque, donde los únicos ruidos eran los de los animales que acudían a compartir su pan y a disfrutar de la belleza de las flores que cultivaba.

La niña, en cambio, vivía en la ciudad porque allí trabajaba su madre. Jugaba en el equipo de fútbol de su escuela, y la llamaban botitas rojas porque de ese color eran las botas que usaba para ser la portera. Le encantaba ir al bosque de visita porque era el paraíso, comida y mimos de la abuelita y compartir con ella la pasión por los animales. También era un placer el paseo hasta allí porque podía

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 28

chutar todas las piedras del camino, con tanta habilidad que alguna ardilla tenía que esconderse para evitar la involuntaria pedrada.


Racó del conte -Toc, toc. -¿Quien es? -Soy botitas rojas, abuelita. -Pasa, pasa, estoy en la cocina.

Un día como tantos, su madre le mandó que llevara unas cosas a la abuelita (a botitas rojas le hacía mucha gracia pensar que la divertida abuelita era la madre de su madre, a veces tan gruñona). -Llévale este pantalón corto para que te lo arregle, además me ha dicho que te ha preparado tu plato favorito. La madre no estaba preocupada por los animales peligrosos del bosque, pero le recordó que no debía comer ningún fruto silvestre, por muy apetecible que pareciese...la alergia, ya se sabe. Y allá fue ella, chutando piedras, mirando volar los pájaros y recogiendo semillas para el jardín del bosque. En mitad del camino se encontró con el lobo que, inquieto, se dio cuenta de que no podría comerse a la niña allí, porque todos los animales estaban mirando. -”Cáspita, pensó, tendré que esperar hasta que esté dentro de su casa.” -Hola bonita, ten cuidado que parece que va a llover (le dijo para despistar)

El lobo pasó y de un solo bocado, sin darle tiempo a la abuela de reaccionar, se la comió con el cucharón de servir y todo. Justo entonces llego la niña y se encontró al lobo tumbado en el suelo, y sin poder respirar. Inmediatamente se dio cuenta de lo que pasaba: tenía una reacción alérgica. Buscó en el botiquín de la abuela la medicina que siempre tenía para estos casos y se la dio. Con los gritos, llegó el leñador del pueblo, que con el cuchillo jamonero de la cocina le abrió la tripa y le sacó a la abuela de dentro (el cucharón se quedó atascado...) La abuelita, como todo había sido tan rápido casi no se había dado cuenta de nada. Se levanto, probó el guisó y lo ajustó de sal; sin parar, cogió una aguja y cosió al lobo con cuidado.

-Tranquilo, enseguida llego a casa. -Adiós... Cuando se separó de ella cogió un atajo y llego primero a la casa de la abuelita.

Ya recuperado, llamaron a una ambulancia que llevó al lobo al hospital de los veterinarios. Le hicieron pruebas y cuando supieron lo que ocurría, reunieron al lobo, la abuelita y a botitas rojas. El veterinario –alergólogo les dijo: -Sr. Lobo, es usted alérgico a las abuelitas y a los humanos en general. De ahora en adelante debe eliminarlos ABSOLUTAMENTE de su dieta, no puede ni chuparlos un poquito.

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 29


Racó del conte El lobo se llevó un terrible disgusto ¿qué iba a hacer?, ¿Qué iba a comer?. Menos mal que la abuelita, con su cabeza tan blanca, encontró la solución. - Puedes hacerte vegetariano. Yo te prepararé platos ricos.

Y ahora los tres se reúnen para merendar ensaladas de frutas con infusión de regaliz. El lobo está de mejor humor, botitas rojas ha encontrado un compañero para jugar partidos y la abuelita, que cultiva hortalizas junto a las flores, está pensando en publicar sus recetas especiales para lobos inteligentes.

Arpil Zorrozua Coloring Pag

"The Wolf was very smart. He politely asked Little Red Riding Hood where she was going."

Pinta al nostre

www.redridinghood.com llop intel·ligent

ara que ja és © 2005 vegetarià.

Ajuda a caputxeta a torbar el camí a casa de la seva avia

Al·lèrgia. info  But. núm. 1 30


Zone free allergens Elefant pasturant de Joan(5 anys) de Santa Cristina d’Aro.

Àngels i dimonis de Mireia (13 anys) de Tortosa.

.

Noies de moda, de l’Anna (8 anys) de Vic.

Geni-Dragò d’Asier(10 anys) de Bilbao.

La cuina de la fada Ihana, la fada de la terra, de Marina (8 anys) de Tortosa.


i Olga e soldat

Lara d

Hirati una

Ona

e uillats d au ma q lida e Laia i Arn G e d n gatets s贸

india de Bi

lbao

intora

ada de p

l, disfress

llbisba de Caste

le

banqui ce

de saltim

defels

e Castell

stoltes d

Carne brant el

Marc del Vendrell un Spiderman total

Eric de Rip

ollet disfr essa

t de caseta

Al·lèrgia.info, nº1  

Revista de Immunitas Vera

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you