Page 1


Hedendaags wonen in historisch Brugge


Hedendaags wonen in een authentiek kader Hedendaagse architecturale vormgeving in een authentieke en historische stad als Brugge. Dat is ‘Gouden Boom’: Thuiskomen in een omgeving waar het goed is om te wonen. Een uniek woonproject met een ‘ingetogen’ architectuur. Met respect voor haar rijke verleden werd de voormalige brouwerij ‘De Gouden Boom’ getransformeerd tot een project van een absolute topklasse. Via een hedendaagse architectuur werden appartementen, winkels en Museumbrasserie harmonieus verweven met de Brugse stadskern. Het beschermde Mouterijgebouw en de gerestaureerde woning met trapgevel werden stijlvol geïntegreerd. ‘Gouden Boom’ vertelt ons een boeiend verhaal van mensen die komen en gaan. Van wisselende activiteiten. Van ondernemingsgeest die hand in hand gaat met comfortabel wonen. Een verhaal van leven en beleven. Een intiem micro-sociaal wereldje in Brugge.

5


Brouwerij De Gouden Boom “Een Brugsche brouwery in ‘t ertjie van Brugge woar da ze biern brouwn lik Brugse Tripel, Brugge Blond en Abdybier Steenbrugge.”

‘De Gouden Boom’ en bier. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in 1414 vond in Brugge de eerste telling plaats van het aantal brouwerijen. Er waren er toen 54. Eén ervan bevond zich op de site van ‘De Gouden Boom’. De échte brouwerij ‘De Gouden Boom’, ook bekend als ‘Brouwerij ´t Hamerken’, werd in 1889 opgericht door Jules Vanneste. Na zijn dood ging de zaak over van vader op zoon tot ze in 1981 door achterkleinzoon Paul Vanneste verkocht werd aan Brouwerij Haacht. In 2003 werd ‘De Gouden Boom’ overgenomen door Brouwerij Palm die ze in 2006 op haar beurt doorverkocht. De site is nu omgetoverd tot een innovatief project met appartementen, commerciële ruimte en een Museumbrasserie. Met de voormalige brouwerij- en mouterijinstallaties als eyecatchers.

Het bewaren en herwaarderen van authentieke items geeft een extra cachet aan het project ‘Gouden Boom’.

7


Langestraat

Verbrand Nieuwland

N


Project ‘Gouden Boom’ ‘Gouden Boom’ combineert sfeer, design en bewonerscomfort met kwaliteit en duurzame materialen.

Hedendaagse architectuur in de binnenstad is zeldzaam. En net dat maakt ‘Gouden Boom’ zo bijzonder. Op wandelafstand van het stadhuis, ‘Burg’ en Grote Markt integreert het project historische elementen met een gedurfde vormgeving. ‘Gouden Boom’ combineert sfeer, design en bewonerscomfort met kwaliteit en duurzame materialen. Het is een hedendaagse invulling met respect voor het verleden. Met atypische vormen die de beleving van bewoners en bezoekers verhogen. Een variatie in bouwdiepte en bouwhoogte creëert ruime en zonnige leefterrassen. Dak- en gevelvlakken in leisteen vloeien naadloos in elkaar over, schakeringen veranderen afhankelijk van de lichtinval. Het project weet u zo steeds opnieuw te verrassen.

9


N

Langestraat


Kruispoort

Topchef Geert Van Hecke van De Karmeliet

De tactiliteit, de verticale structuur en het ritme van de ramen. Elk kenmerkend element is weerspiegeld in het project.

Langestraat

Respect voor de korrel van de straat. De Langestraat is een bekende Brugse straat met geschiedenis. Architecten en bouwheer kozen er bewust voor deze stijl niet te doorbreken. Handel op de gelijkvloerse verdieping en woonfuncties erboven. De tactiliteit, de verticale structuur en het ritme van de ramen. Elk kenmerkend element is weerspiegeld in het project. De woning met trapgevel uit de 17e eeuw is gerestaureerd. Toch breekt de gevel niet met de rest van het project. Zo zijn de schakeringen in leisteen en de speciale dakvormen een stevige knipoog naar de nieuwe architectuur die achter de gevel verborgen ligt.


Binnenkoer Op de zonovergoten binnenkoer overheerst het groen en geniet u van de doorwaadbare binnentuin, groendaken, daktuinen en dakterrassen met een ideale bezonning en een optimale oriĂŤntatie. Zicht op het binnenplein met op de achtergrond de schoorsteen

Zicht op de binnengevel met de doorrit naar de Verbrand Nieuwland

13


N

Verbrand Nieuwland

Een samengaan tussen heden en verleden Een strak design en een sterke ritmiek. De 34 meter lange, bruin getinte gevel in Verbrand Nieuwland kreeg een erg hedendaagse interpretatie. Een samengaan tussen heden en verleden die extra wordt benadrukt door de typische raamopeningen, verticale schoorsteen en dakkapellen. Achter deze gevel gaan ruime appartementen schuil. Ook de oude mouterij, één van de laatste getuigen van het brouwersverleden van Brugge, kreeg er een nieuwe invulling. Genietend van een frisse pint, ontdekt u in deze ‘Museumbrasserie’ hoe het bier werd gebrouwen.

15


Verbrand Nieuwland binnentuin doorgang

mouterijgebouwen parking dakterras weekkuipen op terras

oude astwanden als onderdeel van de binnenkoer

appartementen met zicht op mouterij

appartementen

appartementen tuin

zicht op historisch stadscentrum

dakterrassen dakterras

woningen

lichtinval gedurende de dag

authentieke woning

handelsruimte doorgang N

Langestraat


Grondplan Op de site van ‘Gouden Boom’ worden 5 individuele stadswoningen gecombineerd met appartementen en handelsruimtes. De stadswoningen hebben 3 niveaus en aparte toegangen. Van de 5 woningen is er 1 authentieke 17e eeuwse woning die met grote zorg en volgens de strenge eisen van monumentenzorg werd gerestaureerd. Zoals de stadswoningen hebben ook de appartementen stuk voor stuk een individueel karakter. Ze worden gekenmerkt door ruime leefterrassen en verschillen allemaal qua vorm en oppervlakte. De Museumbrasserie en het Mouterijgebouw geven een bijzonder cachet aan het project. Het historisch karakter, monumentenzorg en de bouwkundige voorschriften zorgen voor extra uitstraling en het bewaren van de authenticiteit. De ‘weekkuipen’ en de ‘brouwketel’ zijn dan weer onderdelen die deze authenticiteit alleen maar versterken.

De binnentuin is het rustpunt op de site. De binnentuin is het rustpunt op de site. Samen met de groendaken, daktuinen en dakterrassen vormt de binnentuin een prachtig groen intermezzo. Hier ontmoet je mensen binnen de ‘community’ van ‘Gouden Boom’ of kan je ook alleen genieten van de rust in hartje Brugge. De ondergrondse parking met individuele boxen vermijdt het zoeken naar de optimale parkingspot. ‘Gouden Boom’ is makkelijk bereikbaar en gunstig gelegen om met de wagen rechtstreeks de site op te rijden. Een efficiënte en handige aanpak. Voor de snelle en kortere afstanden neem je de fiets die in de bergingen kan gestald worden.

17


Unieke interieurs De appartementen en stadswoningen zijn ruim en comfortabel met telkens een verschillende vorm en oppervlakte.

In ‘Gouden Boom’ heeft elke wooneenheid zijn eigen ziel. De appartementen en stadswoningen zijn ruim en comfortabel met telkens een verschillende vorm en oppervlakte. Een organische architectuur zorgt voor een optimale oriĂŤntatie en een aangename doorverlichting van alle ruimtes. Op de gelijkvloerse verdieping beschikt u over een eigen tuin, op de verdiepingen geniet u van een ruim leefterras of een daktuin. Een exclusief design dat u nergens anders vindt in Brugge.

19


Leefterrassen Op het terras is het van ’s morgens tot ’s avonds genieten.

Een uitgebreid ontbijt betekent een uitstekend begin van de dag in ‘Gouden boom’. De leefterrassen garanderen het ultieme comfort. De energie van de natuur kan zich ongehinderd mengen met die van de binnen-leefruimten. De leefterrassen vormen het direct verlengstuk van de woonkamer en dragen bij tot een gevoel van eenheid met de omgeving. Dit is meteen één van de belangrijkste concepten en een verrassend effect binnen ‘Gouden Boom’. Op het terras is het van ’s morgens tot ’s avonds genieten.

21


Brugge Hier combineert u wonen, werken en ontspannen in een aangenaam kader.

Brugge Bruist. Maak kennis met de historische wandel- en winkelstad en haar cultureel patrimonium. Flaneer door de winkelstraten en geniet van de fijnzinnige keuken van toprestaurants zoals ‘De Karmeliet’. Gastronomie, gezelligheid en sfeer worden er door sterrenkok Geert Van Hecke vermengd tot een exclusief, culinair hoogtepunt. “Ik ben bijzonder gecharmeerd door het ‘Gouden Boom’ project. Kunst en hedendaagse architectuur zijn steeds een passie van me geweest. Het zal onze befaamde Langestraat nog meer weerklank geven.” De bedrijvige Brugse binnenstad verhoogt het bewonerscomfort aanzienlijk. Bakker, kruidenier, school, shoppen, sportfaciliteiten,… U heeft er alles binnen handbereik. Hier combineert u wonen, werken en ontspannen in een aangenaam kader. Weg van alle drukte.

23


“Wanneer de Schelde blinkt in zuidelijke zon en elke Vlaamse vrouw flaneert in zonjapon. Wanneer de eerste spin z’n lentewebben weeft of dampende het veld in juli-zonlicht heeft, wanneer de zuidewind er schatert door het graan. Wanneer de zuidewind er jubelt langs de baan. Dan juicht mijn land… Mijn vlakke land…” Jacques Brel

25


Ligging en bereikbaarheid Onze Lieve Vrouwekerk Verbrand Nieuwland

Sint Salvatorskathedraal

Belfort

Langestraat

A17

Concertgebouw Brugge

Knokke op 15 km

Station Brugge

E40


Knokke

Oostende

Antwerpen

Brugge E403

Gent

E40

E17

A17

Zaventem

Brussel

KNOKKE

R30

Sint-Annarei

Proef de charme van Brels Vlaanderenland. Brugge combineert de authenticiteit en charme van een stad met de bereikbaarheid van de kust (op 15 minuten van Knokke.)

Kruispoort

N9

Verbrand Nieuwland

GENT

Langestraat

Via de Kruispoort op de ring rond Brugge, kan u met de auto tot op de site van ‘Gouden Boom’. Geen parkeerstress dankzij de ondergrondse parkeergarages.

GROTE MARKT Belfort Groenerei

Coupure

Ringvaart

Gentpoort Onze Lieve Vrouwekerk

N337

ASSEBROEK

R30

MINNEWATERPARK

Katelijnepoort N50

E40

OOSTKAMP

Kruispoort

Bonne-Chièremolen (Kruispoort)

27


Partners BPI Projectontwikkelaar Maakt deel uit van de CFE-groep 3architecten Architectenbureau

Contact Guy Delbecque ImmobiliĂŤn in vertrouwen Leopold I-laan 87 8000 Brugge Tel. 050 45 03 45 Fax 050 32 03 67 info@guydelbecque.be www.guydelbecque.com

29


3architecten Eenvoud in concept. Streven naar creatieve, economisch verantwoorde oplossingen.

Eenvoud in concept. Streven naar creatieve, economisch verantwoorde oplossingen. Dat zijn de uitgangspunten van het Roeselaarse architectenbureau 3architecten. Van macro naar micro. Van ontwerpplan tot het uitwerken van de kleinste details. De constructieve samenwerking tussen alle betrokken partijen staat in al hun projecten centraal. Uitwisselen van kennis, ervaring en capaciteit zijn van fundamenteel belang. Als ‘regisseur’ draagt het architectenbureau zorg voor de kwaliteit van het eindresultaat. Ze optimaliseren zo het comfort van bewoners en gebruikers. Ook in ‘Gouden Boom’ werkten alle partijen samen om creatieve oplossingen te bedenken voor de strenge bouwkundige voorschriften, de eisen van monumentenzorg en de grillige structuur van de complexe site. Uit de samenwerking ontstond een krachtig ontwerp voor het project én zijn context. Met de nadruk op licht en zicht, panorama en beleving.

31


site met geschiedenis unieke locatie in Brugge

unieke en comfortabele appartementen 5 stadswoningen met eigen ziel ondergrondse parking en ďŹ etsenberging museumbrasserie groene binnentuin dakterrassen 15 km van de kust authentieke woning

zicht op historisch stadscentrum


35


Gouden Boom, Brugge  

Gouden Boom, Brugge