Page 1

Optie Sociale en Technische Vorming - 1e graad

PROFIEL Ben je sociaal en ga je graag om met mensen? Heb je aanleg en belangstelling voor voeding en gezondheid? Heb je interesse voor wetenschappen? Spreekt actief leren, creatief handelen en technisch denken je aan? Ben je praktisch gericht, maar vind je tegelijk algemene vorming belangrijk? Wil je na het secundair onderwijs nog verder studeren? Denk je in de verre toekomst aan een ee beroep waarin omgaan met mensen centraal staat, zoals in het onderwijs, de gezondheidszorg of de sociale sector? Dan is Sociale en Technische Vorming echt iets voor jou! Kies je voor Sociale en Technische Vorming, dan kies je voor een sociale richting, die theoretisch én praktisch onderbouwd is. De wetenschappen (op sociaal, natuurwetenschappelijk en voedingsvlak) zijn heel belangrijk in deze richting, net als de toepassingen in de praktijk. In deze richting krijg je een goede voorbereiding op verdere studies.

WAT LEER JE? Veel algemene vakken Sociale en technische vorming Je leert − aandacht hebben voor kwaliteitszorg (hygiënisch, milieubewust, ergonomisch, veilig werken); − probleemoplossend denken en methodisch werken via het technologisch proces; − belangrijke sociale vaardigheden, zoals luisteren naar elkaar en samenwerken; − wat gezonde voeding concreet betekent; − tijd, massa en volume, lengte en temperatuur bepalen en elektrische apparatuur gebruiken; − de geleerde kennis toepassen op de behandeling van voedsel en de bewerking van materialen via echte doe-activiteiten activiteiten ( bijv. gezonde tussendoortjes, een lunchpakket of je lievelingsdessert maken; ontwerp van creatieve werkstukjes…). stukjes…).

Sociale Activiteiten In het uurtje Sociale Activiteiten is er aandacht voor sociale vaardigheden, het klasgebeuren en leren leren.


INSTAP Wil je starten in het 1e leerjaar A, dan moet je een getuigschrift Basisonderwijs hebben. Als je slaagt in het 1e leerjaar A, kan je naar het 2e jaar met de optie Sociale en Technische Vorming.

WAT ACHTERAF? Meestal kies je na het 2e jaar met optie Sociale en Technische Vorming voor de 2e graad Sociale en Technische Wetenschappen binnen het studiegebied Personenzorg, omdat je hier het best op voorbereid bent. Dit is de logische overgang. Daarnaast zijn er binnen het Technisch Secundair Onderwijs (tso) en het Kunstsecundair Onderwijs (kso) nog andere keuzes haalbaar. In de 3e graad kies je tussen Gezondheids- en Welzijnswetenschappen en Sociale en Technische Wetenschappen.

1

2

3

2

2

2

1

1

4

1

7

2

4

1

33

2

-

4

1

2

2

1

2

5

2

4

2

4

1

32

Aardrijkskunde

Engels

Frans

Geschiedenis

Godsdienst

Lichamelijke Opvoeding

Muzikale Opvoeding

Natuurwetenschappen

Nederlands

Plastische Opvoeding

Sociale en Technische Vorming

Techniek

Wiskunde

Sociale Activiteiten

TOTAAL

ICT is ge誰ntegreerd in de andere vakken

2e jaar 1e jaar

LESSENTABEL 1e GRAAD SOCIALE EN TECHNISCHE VORMING

Profiel1egraadstv  
Profiel1egraadstv  
Advertisement